Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-10-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΕΤΡΙΔΗ
  • [02] ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Π.ΠΕΤΡΙΔΗ
  • [03] ΣΤΙΣ 11 ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ Ο ΟΔ.ΤΣΕΝΑΪ
  • [04] ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [05] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0 - 4
  • [06] Η ΣΟΦΙΑ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΣΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [07] ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ "ΜΑΥΡΗ" ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΣΕΝΓΚΕΝ
  • [08] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 3 - 2
  • [09] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΞΑΝΘΗ 0 - 0
  • [10] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΜΕ ΚΟΣΤΟΦ, ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ ΚΑΙ ΚΙΣΙΟΦ
  • [11] Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ
  • [12] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΝΕΑ ΜΟΝΑΔΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
  • [13] ΑΔΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΣΕΣΕΛΙ
  • [14] Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ Α1
  • [15] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΔΑΦΝΗ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 78 - 86
  • [16] TO ΙΔΡΥΜΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ
  • [17] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΑΕΚ 0 - 2
  • [18] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 2 - 1
  • [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΡΗΣ 91 - 71
  • [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΑΡΟΥΣΙ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 79 - 91
  • [21] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
  • [22] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΦΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0 - 0
  • [23] ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ Κ. ΜΠΙΡΑΚΟΥ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗ Ν.Δ.
  • [24] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΦΙΛΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

  • [01] ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΕΤΡΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2000 (09:25 UTC+2)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο, η Γενική Διεύθυνση και όλοι οι εργαζόμενοι στo Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με πραγματική συντριβή και ανείπωτο πόνο, πληροφορήθηκαν την απώλεια του Προέδρου του πρακτορείου, καθηγητή Παύλου Β. Πετρίδη, ο οποίος πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου από οξύ πνευμονικό οίδημα, σε ηλικία μόλις 54 ετών.

    Η κηδεία του εκλιπόντος, θα γίνει την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, στις 2 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας.

    Ο Παύλος Πετρίδης, γόνος παλιάς και γνωστής οικογένειας της Θεσσαλονίκης, εκλέχθηκε παμψηφεί καθηγητής της Πολιτικής και Συνταγματικής Ιστορίας, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1982. Παράλληλα, ως επισκέπτης καθηγητής, δίδαξε και σε πανεπιστημιακές σχολές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Βιέννης, της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας και άλλων πνευματικών ιδρυμάτων. Καθώς επίσης, πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης και Αντιπρόεδρος του "Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου".

    Στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο οποίο τοποθετήθηκε Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου το 1994, συνέβαλε τα μέγιστα στην θεσμική του αναβάθμιση και την αλματώδη του εξέλιξη, γεγονός που είχε σαν συνέπεια το Μ.Π.Ε. να διαδραματίζει σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, την Ομογένεια και τον Κυβερνοχώρο. Υπό την προεδρία του, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διοργάνωσε τέσσερα διαβαλκανικά δημοσιογραφικά συνέδρια με θέμα πάντα την διαβαλκανική συνεργασία, καθώς και δύο Συμπόσια για τον Ρήγα Βελεστινλή, για τα 200 χρόνια από το θάνατό του και του Ελευθ. Βενιζέλο και Αλεξ. Παπαναστασίου για τα 60 χρόνια από το θάνατό τους.

    Πολυγραφότατος συγγραφέας, είχε στο ενεργητικό του πάνω από 40 βιβλία, κυρίως ιστορικά, μερικά από τα οποία γνώρισαν κυκλοφοριακή επιτυχία και πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες εκδόσεις.

    Τα γνωστότερα βιβλία του για την πολιτική και ευρωπαϊκή δράση του Καποδίστρια, τον Εθνικό Διχασμό κ.α., έχουν πραγματοποιήσει πολλές εκδόσεις.

    Γνωστότερα βιβλία του είναι : Νεοελληνικής Πολιτική Ιστορία (4η έκδοση). Η Ευρωπαϊκή πολιτική του Καποδίστρια (2η έκδοση). Ξένη εξάρτηση και εθνική πολιτική (2η έκδοση). Δολοφονία Λαμπράκη (2η έκδοση). Στη δίνη του εμφυλίου πολέμου (3η έκδοση). Σύγχρονη Ελληνική Πολιτική Ιστορία (2η έκδοση). Βασιλική προδοσία. Στη συγκυρία της Αβασίλευτης. Η βασιλεία των Γλύξμπουργκ στην Ελλάδα. Ο Γεώργιος Παπανδρέου και το Κυπριακό Ζήτημα (1954-1965). Η διπλωματική δράση του Ι. Καποδίστρια υπέρ των Ελλήνων. Οι αντιμοναρχικοί αγώνες του Γ. Παπανδρέου στο μεσοπόλεμο (με πρόλογο Ανδρέα Παπανδρέου). Κριτικές παρεμβάσεις στην πολιτική και στον Πολιτισμό. Ανάλεκτα Ιστορικοπολιτικά. Οι δίκες του Γοργοπόταμου. Εξουσία και Παραεξουσία στην Ελλάδα κ.α.

    Επίσης, επιμελήθηκε και προλόγισε δεκάδες βιβλία, μεταξύ των οποίων και τα: Ο Γ. Παπανδρέου, πολιτικός λόγος. Η Γ΄Ελληνική Δημοκρατία και οι θεσμοί της. Γ. Παπανδρέου, 60 χρόνια παρουσίας και δράσης. Το έργο της κυβέρνησης Βενιζέλου κατά την τετραετία 1828-1832. Γ. Παπανδρέου, η κρίση των θεσμών, οι κομματικοί σχηματισμοί και ο πολιτικός λόγος. Περί ΄πολιτικής και ιστορίας ανάλεκτα. Καθώς επίσης, είχε την επιστημονική επιμέλεια των βιβλίων: Μαρτυρίες και στοχασμοί (Γρ. Φαράκου), Ο πολιτικός Θεοδωράκης.Ανατρεπτικά (Λ. Κύρκου). Η επικήρυξη του Βασιλέως Κωνσταντίνου από τον ελληνικό λαό 1916-1917. Δίκαιο, ιστορία και θεσμοί. Πολιτικές εκμυστηρεύσεις (Γ. Ράλλη). Ρήγας Βελεστινλής: Η διαβαλκανική συνεργασία σήμερα. Η ταραγμένη επταετία 1961-67 (Μιχ. Παπακωνσταντίνου).

    Τελευταία, ο Παύλος Πετρίδης ασχολούνταν με την αξιοποίηση σπάνιου ανέκδοτου αρχειακού υλικού της περιόδου 1944-46, δυστυχώς όμως το έργο του αυτό, έμεινε στη μέση.

    [02] ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Π.ΠΕΤΡΙΔΗ

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2000 (14:23 UTC+2)

    "Με το θάνατο του καθηγητή Παύλου Πετρίδη, η ακαδημαϊκή κοινότητα και ο πνευματικός κόσμος της χώρας στερούνται έναν επιφανή λειτουργό τους", δήλωσε ο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    "Θα τον θυμόμαστε για το πλούσιο συγγραφικό του έργο και για την επί της προεδρίας του αναβάθμιση και εξέλιξη του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σε πρωταγωνιστή της πληροφόρησης στον νευραλγικό χώρο των Βαλκανίων. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια", κατέληξε.

    [03] ΣΤΙΣ 11 ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ Ο ΟΔ.ΤΣΕΝΑΪ

    Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2000 (12:32 UTC+2)

    Στις 11 αύριο το πρωί ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης θα δεχτεί στο υπουργείο τον 15χρονο Οδυσσέα Τσενάι, αλβανικής καταγωγής μαθητή του Γυμνασίου Νέας Μηχανιώνας, μαζί με τους γονείς του. Ο υπουργός εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί μαζί του χτες, αμέσως μετά τη στρατιωτική παρέλαση στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και στις δηλώσεις του επισήμανε ότι ο πρώτος στα μαθήματα πρέπει να κρατάει τη σημαία στις παρελάσεις, εφόσον το επιθυμεί ο ίδιος. Η περίπτωση του Οδυσσέα Τσενάι δίχασε την κοινή γνώμη και ο ίδιος αρνήθηκε να κρατήσει τη σημαία στην παρέλαση, αν και ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, του έδωσε τη δυνατότητα, για να μην προκαλέσει μεγαλύτερες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.

    [04] ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2000 (10:06 UTC+2)

    Αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου αναμένεται να σημειωθεί κατά την επόμενη εβδομάδα, εν όψει της πιθανής αύξησης της παραγωγής του ΟΠΕΚ αλλά και της μειωμένης ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Αλί Ροντρίγκες, ενημέρωσε τα μέλη του Οργανισμού, να είναι έτοιμοι για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ή το 2% της συνολικής παραγωγής, καθώς οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν πλέον υπερβεί το όριο των 28 δολαρίων το βαρέλι για 20 συνεχόμενες ημέρες.

    Ετσι, το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή, καθώς και οι ήπιες καιρικές συνθήκες τις επόμενες 6-10 ημέρες στις ΗΠΑ, αναμένεται να επιφέρουν πτώση των τιμών, δηλώνει ο αναλυτής της Energy Security Analysis Ααρόν Μπράντι.

    Υπενθυμίζεται ότι φέτος ο ΟΠΕΚ έχει ήδη αυξήσει την παραγωγή του τρεις φορές, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις τιμές ανάμεσα στο εύρος των 22 - 28 δολαρίων το βαρέλι, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς το πετρέλαιο έχει κάνει άλμα 32% το περασμένο εξάμηνο και τα πετρελαϊκά αποθέματα των ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών.

    [05] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0 - 4

    Πύργος, 29 Οκτωβρίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός μπορεί να αγωνίστηκε χωρίς τους Τζιοβάνι, Γεωργάτο που αποκλείστηκαν από την αποστολή αλλά και χωρίς τον Λάμπρο Χούτο που αποβλήθηκε στο 39' λεπτό με δεύτερη κίτρινη κάρτα, όμως κατάφερε να επικρατήσει στον Πύργο επί του Πανηλειακού με σκορ 4 - 0.

    Ετσι, μετά το παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος οι ερυθρόλευκοι παρέμειναν στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, συγκατοικώντας με την ΑΕΚ, αφού ο Παναθηναϊκός αναδείχτηκε ισόπαλος 0 - 0 με τον ΟΦΗ στην Κρήτη.

    Η ομάδα του Πειραιά έμεινε με 10 παίκτες από το 39' λόγω αποβολής του Λάμπρου Χούτου. Παρά όμως το γεγονός όμως ότι είχε έναν ποδοσφαιριστή λιγότερο άνοιξε το σκορ στο 41' λεπτό με τον Νινιάδη, ενώ διπλασίασε τα τέρματα στο 67' με τον Άλβες. Το 0 - 3 διαμορφώθηκε στο 78' με αυτογκόλ του Κόλτζου, ενώ το τελικό 0 - 4 το πέτυχε λίγα λεπτά πριν τη λήξη και πάλι ο Ανδρέας Νινιάδης.

    [06] Η ΣΟΦΙΑ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΣΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Σόφια, 29 Οκτωβρίου 2000 (20:46 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Το Βελιγράδι θα κληθεί να μετάσχει στη βουλγαρική πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση άτυπων τακτικών συναντήσεων μεταξύ των όμορων προς τη Γιουγκοσλαβία χωρών αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, δήλωσε ο βούλγαρος υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρίν Ράικοφ.

    Ο βούλγαρος αξιωματούχος έκανε παράλληλα ιδιαίτερη μνεία στις προσπάθειες που καταβάλει η Βουλγαρία να αντιμετωπίσει τη μείωση του ενδιαφέροντος που παρατηρείται απέναντι στο Σύμφωνο Σταθερότητας, απαντώντας ουσιαστικά κατά αυτό τον τρόπο στις δηλώσεις του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης, Ασέν ΄Αγκοφ, ο οποίος έκανε λόγο για ενδεχόμενο αποχώρησης της Σόφιας από το Σύμφωνο Σταθερότητας αν δεν έχει θετική έκβαση το θέμα της διαγραφής της Βουλγαρίας από τη "μαύρη" λίστα του Σένγκεν.

    [07] ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ "ΜΑΥΡΗ" ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΣΕΝΓΚΕΝ

    Σόφια, 29 Οκτωβρίου 2000 (20:34 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Το ενδεχόμενο αποχώρησης της Σόφιας από το Σύμφωνο Σταθερότητας σε περίπτωση που δεν λυθεί άμεσα το θέμα της διαγραφής της από τη "μαύρη" λίστα του Σένγκεν, που περιορίζει την ελεύθερη διακίνηση των βούλγαρων πολιτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), άφησε ανοιχτό με δηλώσεις του προς το κρατικό ραδιόφωνο της Βουλγαρίας, ο Ασέν ΄Αγκοφ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης της βουλγαρικής βουλής.

    Σύμφωνα με τον κ. Αγκοφ, η επίλυση του προβλήματος που αφορά στο καθεστώς βίζας για τους βούλγαρους πολίτες στο κοινοτικό πλαίσιο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων στην πολιτική προσχώρηση της Σόφιας στην ΕΕ.

    Κατέστη ακόμη σαφές ότι σε περίπτωση που δεν λυθεί θετικά το πρόβλημα για τις θεωρήσεις ο Ασέν ΄Αγκοφ σχεδιάζει ακόμη και να προτείνει στον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, να μην μετάσχει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που πρόκειται να διεξαχθεί στην ιταλική πόλη Νίτσα.

    [08] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 3 - 2

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αλλά συνάμα και επεισοδιακό παιχνίδι ο Αθηναϊκός επικράτησε στην έδρα του για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος επί της Καλαμάτας με σκορ 3 - 2. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο σκορ, όμως γνώρισαν την ήττα καθώς έμειναν με εννέα ποδοσφαιριστές.

    Η Καλαμάτα άνοιξε το σκορ στο 17' λεπτό με τον Τρούπκο και κρατούσε καλά για αρκετή ώρα το 0 - 1. Ο Αθηναϊκός κατάφερε να ισοφαρίσει σε 1 - 1 στο 61' με τον Τασιόπουλο. Λίγα λεπτά αργότερα αποβλήθηκαν δύο ποδοσφαιριστές της Καλαμάτας, οι Γεωργέας και Μπεντίλ, αφήνοντας έτσι την ομάδα της Πελοποννήσου με 9 παίκτες.

    Ο Αθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε την υπεροχή και προηγήθηκε στο σκορ στο 76' με τον Ζαβαντία. Στο 85' έγραψε το 3 - 1 με τον Παπανδρέου. Η Καλαμάτα κατάφερε να μειώσει σε 3 - 2 στις καθυστερήσεις του αγώνα με τον Χίλτον.

    [09] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΞΑΝΘΗ 0 - 0

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Ο Πανιώνιος και η Ξάνθη έμειναν στο 0 - 0 στη Νέα Σμύρνη στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Οι δύο αντίπαλοι είχαν αρκετές ευκαιρίες, όμως δεν τις εκμεταλλεύτηκαν σωστά και έτσι δεν μπόρεσαν να πάρουν τη νίκη. Ο Πανιώνιος όμως από το 76' αγωνιζόταν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Χασιώτη.

    Μετά τη λήξη της αναμέτρησης, ο προπονητής του Πανιωνίου αποδοκιμάστηκε έντονα από τους φιλάθλους της ομάδας καθώς η ομάδα της Νέας Σμύρνης δεν έχει καταφέρει να πάρει ακόμη μια νίκη.

    [10] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΜΕ ΚΟΣΤΟΦ, ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ ΚΑΙ ΚΙΣΙΟΦ

    Σόφια, 29 Οκτωβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Η ευρωπαϊκή πορεία της Βουλγαρίας θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που αναμένεται ότι θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ιβάν Κόστοφ, την υπουργό Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχαϊλοβα, αλλά και τον ειδικό συντονιστή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), Βλαντιμίρ Κισιόφ.

    Ο βούλγαρος πρόεδρος θα συζητήσει με τους κ.κ. Κόστοφ και Κισιόφ και την κ. Μιχαϊλοβα την ευρωπαϊκή προοπτική της Σόφιας και την εξέλιξη της σχέσης της με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    [11] Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Εκκληση στην κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αποτυχημένη οικονομική και κοινωνική της πολιτική, που οδήγησε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και μικρομεσαίους σε απόγνωση, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, μιλώντας την Παρασκευή στη στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κινήματος.

    Όπως ανέφερε ο κ. Τσοβόλας, το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η αδιέξοδη οικονομική πολιτική δεν καλύπτεται με τριάντα, σαράντα, ή πενήντα χιλιάδες δραχμές βοήθεια για την τρομακτική αύξηση των πετρελαιοειδών, αλλά χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων. Χρειάζεται μία επιθετική, αναπτυξιακή, παραγωγική πολιτική και στον αστικό και τον αγροτικό τομέα, ώστε να δημιουργηθούν, στο άμεσο μέλλον, οι προϋποθέσεις για αύξηση της απασχόλησης και όχι της ανεργίας,

    Οσον αφορά την εξωτερική πολιτική, ο κ. Τσοβόλας υπογράμμισε ότι η πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης ήταν αδιέξοδη και λαθεμένη και έβλαψε σαφέστατα τα συμφέροντα του ελληνικού έθνους στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ επισήμανε την ανάγκη αποκατάστασης της διεθνούς έννομης τάξης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κύπρο, αλλά και χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής-μετά από διάλογο με όλα τα κόμματα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

    Εξάλλου υπογράμμισε ότι η πορεία του ευρώ και συνολικά η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική απέτυχε παταγωδώς, συμπληρώνοντας ότι η οι ηγεσίες των χωρών της Ευρώπης φέρουν μεγάλη ευθύνη για την αρνητική εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία έχει τραγικές συνέπειες ιδιαίτερα για τον πληθυσμό των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

    [12] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΝΕΑ ΜΟΝΑΔΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

    Αλεξάνδρεια, 29 Οκτωβρίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Εγκαινιάστηκε σήμερα η νέα μονάδα βιολογικής επεξεργασίας αστικών λυμάτων της Αλεξάνδρειας. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο υφυπουργός εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, ο οποίος χαρακτήρισε τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού ως αναπτυξιακό έργο που θα συμβάλλει στην προσπάθεια για ισομερή κατανομή της ευημερίας σε όλη την περιφέρεια.

    Το κόστος του έργου έφτασε τα 2 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ χρηματοδοτήθηκε από το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το ελληνικό δημόσιο και τον Δήμο Αλεξάνδρειας.

    Παράλληλα με την κύρια μονάδα, θα λειτουργεί δίκτυο μεταφοράς των αστικών λυμάτων από την πόλη ενώ μεγάλες ποσότητες νερού που θα αποτελούν προϊόν βιολογικής επεξεργασίας των λυμάτων θα διατίθεται για την άρδευση του κάμπου της Ημαθίας. Με τον τρόπο αυτό, το έργο θα συμβάλλει επίσης στην προστασία του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

    [13] ΑΔΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΣΕΣΕΛΙ

    Βελιγράδι, 29 Οκτωβρίου 2000 (19:46 UTC+2)

    Για παράτυπο προεκλογικό κλίμα ενόψει των εκλογών της 23ης Δεκεμβρίου κάνει λόγο το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα, όπως μεταδίδει το ανεξάρτητο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta.

    Σε ανακοίνωση του κόμματος, του οποίου ηγείται ο Βόισλαβ Σέσελι, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τα κόμματα στη Σερβία βρίσκονται αντιμέτωπα με τις πλέον δύσκολες και αντικανονικές συνθήκες από το 1990, οπότε καθιερώθηκε το πολυκομματικό σύστημα.

    Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κίνημα αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι μόνο οι υποστηρικτές της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας (DOS), του συνασπισμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης που στήριξε την υποψηφιότητα και εκλογή του Κοστούνιτσα στην προεδρία της Γιουγκοσλαβίας, έχουν πρόσβαση στα ΜΜΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι τα όσα διαδραματίστηκαν στις 5 Οκτωβρίου και είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο Κοστούνιτσα στην εξουσία ήταν ουσιαστικά ένα "πραξικόπημα" οργανωμένο από το DOS.

    Σ.Π.

    [14] Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ Α1

    Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2000 (19:44 UTC+2)

    Με νίκες συνέχισαν την πορεία τους στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, το Περιστέρι και ο ΠΑΟΚ. Μάλιστα οι τέσσερις πρώτοι ζευγάρωσαν τις επιτυχίες τους και βρίσκονται στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Αναλυτικά η βαθμολογία μετά το τέλος της 2ης αγωνιστικής έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (2η αγωνιστική)

    1.ΑΕΚ 4

    2.Παναθηναϊκός 4

    3.Ολυμπιακός 4

    4.Περιστέρι 4

    5.Πανιώνιος 3

    6.Μίλωνας 3

    7.ΠΑΟΚ 3

    8.Ηρακλής 3

    9.Μαρούσι 3

    10.Αρης 3

    11.Νήαρ Ηστ 2

    12.Ηράκλειο 2

    13.Μακεδονικός 2

    14.Δάφνη 2

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (3η)

    Αρης - ΠΑΟΚ

    Ηράκλειο - Δάφνη

    Περιστέρι - Μαρούσι

    Ολυμπιακός - Μακεδονικός

    Μίλωνας - Νήαρ Ηστ

    ΑΕΚ - Ηρακλής

    Πανιώνιος - Παναθηναϊκός

    [15] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΔΑΦΝΗ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 78 - 86

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2000 (19:42 UTC+2)

    Το Περιστέρι συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη εκτός από το ότι πραγματοποιεί σπουδαίες εμφανίσεις στην Ευρωλίγκα της ULEB συνεχίζει νικηφόρα και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής το Περιστέρι επικράτησε εκτός έδρας επί της Δάφνης με σκορ 78 - 86.

    Με τη νίκη του αυτή το Περιστέρι διατηρήθηκε στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και συγκατοικεί με τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Αντίθετα, η Δάφνη παρέμεινε στην τελευταία θέση χωρίς να έχει γευτεί ακόμη τη χαρά της νίκης.

    [16] TO ΙΔΡΥΜΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2000 (19:35 UTC+2)

    Tη συντριβή τους για την απώλεια του καθηγητή Παύλου Πετρίδη, αντιπρόεδρου του Πνευματικού Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου, εκφράζουν με ανακοίνωση τους η πρόεδρος, το διοικητικό συμβούλιο και οι εργαζόμενοι στο Ιδρυμα.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Παύλος Πετρίδης έδωσε ζωή και πνοή στο έργο και τις δραστηριότητες του ιδρύματος, ασχολήθηκε εντατικά και με τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες με τα ιδιαίτερα προβλήματα της νεότερης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδος και ειδικότερα με την αξιοποίηση του υλικού του Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου.

    Η πρόεδρος, Σοφία Α. Παπανδρέου, το διοικητικό συμβούλιο και οι συνεργάτες του στο Ιδρυμα με βαθιά θλίψη εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

    Περαιτέρω, τονίζεται ότι το έργο του Παύλου Πετρίδη, η κοινωνική του προσφορά στην ευαισθητοποίηση για τη διάσωση και τη δημοσιοποίηση της εθνικής μας ιστορίας, καθιστούν δυσαναπλήρωτο το κενό και οι παρακαταθήκες του βαρύνουν για την συνέχιση της δημιουργικής πορείας που χάραξε.

    [17] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΑΕΚ 0 - 2

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2000 (19:31 UTC+2)

    Καρδιοχτύπησαν οι φίλαθλοι της ΑΕΚ μέχρι να κερδίσει η ομάδα τους τον Ιωνικό στη Νεάπολη. Η Ενωση πάντως παρά τις δυσκολίες επιβλήθηκε εκτός έδρας επί του αντιπάλου της με σκορ 2 - 0 και κατέκτησε τους τρεις βαθμούς στην 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής Κατηγορίας.

    Οι παίκτες του Γιάννη Παθιακάκη άνοιξαν το σκορ στο 82' λεπτό με ένα εντυπωσιακό γκολ του Βασίλη Τσάρτα. Τα τέρματα για την ΑΕΚ ζευγάρωσε στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης ο Μιχάλης Κασάπης.

    [18] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 2 - 1

    Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2000 (19:30 UTC+2)

    Ο Τζέιμς Ντεμπά λύτρωσε στις καθυστερήσεις τον Ηρακλή. Οι κυανόλευκοι κατάφεραν χάρη στο λιβεριανό επιθετικό να επικρατήσουν στο Καυταντζόγλειο στάδιο επί του νεοφώτιστου ΠΑΣ Γιάννινα με σκορ 2 - 1 και να κατακτήσουν τους τρεις βαθμούς στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας.

    Ο ΠΑΣ Γιάννινα αιφνιδίασε τον Ηρακλή και κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ μόλις στο 19' λεπτό με τον Κορμαρή. Μάλιστα οι φιλοξενούμενοι κρατούσαν καλά το 0 - 1 και οι φίλαθλοι του Γηραιού άρχισαν να προβληματίζονται. Στο 67' η ομάδα των Ιωαννίνων έμεινε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Φουτσίνι με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Ο Ηρακλής εκμεταλλεύτηκε την αριθμητική υπεροχή και πίεζε τον αντίπαλο.

    Ο Ντεμπά ήταν αυτός που βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα. Στο 74' ο λιβεριανός ισοφάρισε σε 1 - 1 για τον Ηρακλή, ενώ στις καθυστερήσεις ο ίδιος παίκτης διαμόρφωσε το τελικό 2 - 1 ανακουφίζοντας τους περίπου 1.500 οπαδούς που βρέθηκαν στο Καυταντζόγλειο.

    [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΡΗΣ 91 - 71

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2000 (19:29 UTC+2)

    Ο Αρης δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον Παναθηναϊκό που μπήκε φορτσάτος στον αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς μετά τις δύο σερί ήττες στη Σουπρολίγκα θέλησαν να αποδείξουν πως παραμένουν δυνατοί και φαβορί για τους τίτλους. Οι πράσινοι κέρδισαν άνετα στο ΟΑΚΑ τον Αρη με σκορ 91 - 71 στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα δεν κατάφερε σε κανένα σημείο του αγώνα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξει πως το παιχνίδι ήταν ντέρμπι. Από τα πρώτα λεπτά οι κίτρινοι έχαναν με σκορ 27 - 12, ενώ σε κανένα σημείο δεν μπόρεσαν να μειώσουν τη διαφορά. Μάλιστα λίγο πριν τη λήξη ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε ακόμη και με 22 πόντους (73 - 51).

    Καλύτερος από τον Παναθηναϊκό ήταν ο Φραγκίσκος Αλβέρτης που σημείωσε 18 πόντους, ενώ ακολούθησε ο Ντέγιαν Μποντίρογκα με 14. Από τον Αρη ξεχώρισαν μόνο οι δύο ξένοι Τζέιμς Φόρεστ με 21 πόντους και Αντονι Μπούι με 17.

    [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΑΡΟΥΣΙ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 79 - 91

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2000 (19:26 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός παρέμεινε αήττητος στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Οι παίκτες του Ηλία Ζούρου κατάφεραν να επικρατήσουν στο Μαρούσι επί της τοπικής ομάδας με σκορ 91 - 79 και να ζευγαρώσουν τις επιτυχίες τους στη διοργάνωση.

    Η αναμέτρηση ήταν ενδιαφέρουσα στα πρώτα λεπτά καθώς το Μαρούσι μπήκε δυνατά και αποφασισμένα στο γήπεδο. Ομως μετά το πρώτο δεκάλεπτο οι ερυθρόλευκοι ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοση τους, πήραν μια σεβαστή διαφορά στο σκορ την οποία και κράτησαν μέχρι τη λήξη της αναμέτρησης.

    [21] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2000 (19:23 UTC+2)

    Το Αιγάλεω συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α' κατηγορίας. Πέτυχε την τέταρτη σερί του νίκη και βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας. Στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής κέρδισε εκτός έδρας τα Τρίκαλα με σκορ 2 - 0. Στο παιχνίδι που έγινε σήμερα ο Απόλλων Καλαμαριάς αναδείχτηκε ισόπαλος 0 - 0 στη Θεσσαλονίκη με τον Ναυπακτιακό. Εκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι η Λάρισα δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει ούτε έναν βαθμό μέχρι στιγμής και παραμένει στην τελευταία θέση του πίνακα.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' κατηγορίας έχουν ως εξής:

    Τρίκαλα - Αιγάλεω 0 - 2

    Απ.Καλαμαριάς - Ναυπακτιακός 0 - 0

    Προοδευτική - Απόλλων Αθηνών 1- 0

    Ολυμπιακός Βόλου - Καβάλα 3 - 0

    Ελευσίνα - Αγ.Νικόλαος 2 - 2

    Παναιτωλικός - Παναιγιάλειος 4 - 2

    Λάρισα - Ακράτητος 2 - 3

    Πανσερραϊκός - Καλλιθέα 1 - 1

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (4η αγωνιστική)

    1.Αιγάλεω 12

    2.Προοδευτική 9

    3.Απόλλων Αθηνών 9

    4.Παναιτωλικός 7

    5.Παναιγιάλειος 7

    6.Ακράτητος 7

    7.Καβάλα 6

    8.Ναυπακτιακός 6

    9.Ολυμπιακός Β. 5

    10.Τρίκαλα 4

    11.Πανσερραϊκός 4

    12.Αγ.Νικόλαος 4

    13.Καλλιθέα 4

    14.Ελευσίνα 2

    15.Απ.Καλαμαριάς 2

    16.Λάρισα 0

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (5η)

    Αιγάλεω - Ναυπακτιακός

    Απόλλων Αθ. - Τρίκαλα

    Καβάλα - Απ.Καλαμαριάς

    Αγ.Νικόλαος - Προοδευτική

    Παναιγιάλειος - Ολυμπιακός Β.

    Ακράτητος - Πανελευσιανιακός

    Καλλιθέα - Παναιτωλικός

    Λάρισα - Πανσερραϊκός

    [22] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΦΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0 - 0

    Ηράκλειο, 29 Οκτωβρίου 2000 (19:22 UTC+2)

    Λευκή ισοπαλία για τον ΟΦΗ και τον Παναθηναϊκό στην 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Οι δύο ομάδες μετά από ένα ενδιαφέρον παιχνίδι που διεξήχθη στο Ηράκλειο αναδείχτηκαν ισόπαλες με σκορ 0 - 0 και μοιράστηκαν τους βαθμούς.

    Ετσι, ο ΟΦΗ έφτασε τους δύο βαθμούς στο πρωτάθλημα, ενώ αντίθετα ο Παναθηναϊκός έχει 8. Είναι η δεύτερη ισοπαλία των πρασίνων, μετά από αυτή με τον Αρη. Πάντως, το παιχνίδι ήταν πολύ καλό και τόσο ο ΟΦΗ όσο και ο Παναθηναϊκός είχαν πολλές ευκαιρίες για να σκοράρουν. Ομως στην τελική προσπάθεια κανένας από τους δύο αντιπάλους δεν ήταν τόσο προσεκτικός.

    Η μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα χάθηκε στο 55' για λογαριασμό της ομάδας του Αγγελου Αναστασιάδη. Το σουτ του Νίκου Λυμπερόπουλου αποκρούστηκε πάνω στη γραμμή από τον Παυλόπουλο.

    Πάντως ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να ξεχάσει αυτό το αποτέλεσμα καθώς ακολουθεί η κρίσιμη αναμέτρηση με τη Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ για το Τσάμπιονς Λιγκ. Οι πράσινοι χρειάζονται τη νίκη προκειμένου να προκριθούν στην επόμενη φάση της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

    [23] ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ Κ. ΜΠΙΡΑΚΟΥ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗ Ν.Δ.

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2000 (19:22 UTC+2)

    Συνεδριάζουν αύριο το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Caravel της Αθήνας, οι νομαρχιακές συνελεύσεις και τα Πολιτικά και Κοινωνικά Συμβούλια της Νέας Δημοκρατίας, του Νομού Αττικής.

    Στη συνεδρίαση, που θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αναπληρωτή γραμματέα Οργανωτικού Κώστα Μπιράκου, θα μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής.

    [24] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΦΙΛΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

    Σκόπια, 29 Οκτωβρίου 2000 (19:21 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει προκαλέσει η ίδρυση της φιλοβουλγαρικής οργάνωσης με την επωνυμία "Ράτκο". Το όνομα της οργάνωσης είναι το ψευδώνυμο του Βάντσο Μιχαήλοφ, σκληροπυρηνικού στελέχους του παλαιού VMRO και ένθερμου υποστηρικτή της προσάρτησης της ΠΓΔΜ στη Βουλγαρία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση του VMRO που επέτρεψε τη λειτουργία της οργάνωσης ενώ καταδικάζουν την παρουσία του πρέσβη της Βουλγαρίας στην ΠΓΔΜ Ανγκελ Ντιμιτρόφ στην εκδήλωση.

    Παράλληλα το εξωκοινοβουλευτικό κόμμα "Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία" γνωστοποίησε ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για το ζήτημα της ίδρυσης της οργάνωσης "Ράτκο". Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο επικεφαλής του "Συνδέσμου για τη Δημοκρατία" καθηγητής του πανεπιστημίου των Σκοπίων και διάσημος ποινικολόγος Γκιόργκι Μαριάνοβιτς, αναφέρθηκε στα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής όταν, κατά την παρουσίαση της οργάνωσης, τρεις νεαροί πέταξαν καπνογόνα και δύο από αυτούς ξυλοκοπήθηκαν από παριστάμενους στην παρουσίαση. Ο κ. Μαριάνοβιτς συνέδεσε την οργάνωση "Ράτκο" με τον Βάντσο Μιχαήλοφ, ο οποίος, όπως τόνισε, ανέπτυξε τρομοκρατική δράση προς όφελος της φασιστικής Βουλγαρίας. Γνωστοποίησε, εξάλλου, την πρόθεση του κόμματος να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο με στόχο την απαγόρευση της δράσης του συλλόγου με το αιτιολογικό ότι "η οργάνωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας, βλάπτει την εικόνα της και δεν εναρμονίζεται με την αυτοτέλεια του μακεδονικού λαού και κράτους".

    Εξάλλου ο Μαριάνοβιτς αναφέρθηκε στη δράση του Βάντσο Μιχαήλοφ, ο οποίος, όπως ανέφερε, ήταν στενός συνεργάτης του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του πολέμου και φιλοξενούνταν από τον Άντε Πάβελιτς, αρχηγό της φασιστικής κυβέρνησης στην Κροατία. "Η σιωπή της κυβέρνησης σημαίνει συνενοχή σε όλα αυτά τα γεγονότα και την ίδρυση αυτού του συλλόγου", σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του "Συνδέσμου για τη Δημοκρατία" και κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ να κηρύξει ανεπιθύμητο πρόσωπο τον πρέσβη της Βουλγαρίας στα Σκόπια Άνγκελ Ντιμιτρόφ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 30 October 2000 - 8:31:24 UTC