Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΥΝ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
  • [02] ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΡΕΑΤΩΝ
  • [03] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ
  • [04] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ:Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΞΩ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [05] ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΕ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΦΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟ
  • [06] ΤΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΔΙΠΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΕ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΕΛΓΙΚΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [08] ΜΕ ΠΙΣΤΗ Ο ΑΡΗΣ, ΘΕΛΕΙ ΜΟΝΟ ΝΙΚΗ ΜΕ ΑΘΗΝΑΪΚΟ
  • [09] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΕΘ
  • [10] ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΖΑΓΚΡΕΜΠ
  • [11] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
  • [12] ΒΟΛΕΪ: ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΟΝΤΑΛΙ, ΠΟΙΟΣ;
  • [13] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΜΕ ΔΥΣΗ
  • [14] ΜΕ ΔΥΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΕΦΑ
  • [15] ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΟΙ ΠΟΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
  • [16] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ
  • [17] ΜΑΧΗ ΣΤΗΘΟΣ ΜΕ ΣΤΗΘΟΣ ΔΙΝΟΥΝ SDP ΚΑΙ SDA ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ - ΤΟ SDS ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [18] ΜΕΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ Ο ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗΣ...
  • [19] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [20] ΑΗΤΤΗΤΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΩΝ, ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-0 ΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
  • [21] Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΠΗΡΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΝΤΕΙΤΟΝ ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΒΟΣΝΙΑΣ
  • [22] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΤΟ ΟΛ ΣΤΑΡ ΓΚΕΪΜ
  • [23] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΙΛΚΙΣ
  • [24] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

  • [01] ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΥΝ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2000 (13:21 UTC+2)

    Στεφάνια στο μνημείο των ηρώων του Πολυτεχνείου κατέθεσαν αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ ήταν ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κώστας Μαμέλης και του ΣΥΝ ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Δημητριάδης. Αμέσως μετά την κατάθεση η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ τίμησε τη μνήμη του Θωμά Βασιλειάδη με μια σεμνή τελετή στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

    [02] ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΡΕΑΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2000 (10:24 UTC+2)

    Φωτογραφία: Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Θεσσαλονίκης

    Οι αποκαλύψεις για πολλά προϊόντα ζωικής προέλευσης και η ουσιαστική αδυναμία της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα της ασφάλειας των τροφίμων είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης κρεάτων. Κατά 40% υπολογίζεται ότι μειώθηκε στη Γαλλία, ενώ η ιταλική κυβέρνηση συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει τη δυνατότητα περιορισμού των εισαγωγών γαλλικών κρεάτων.

    Με μέτρα κατά του Παρισιού απειλεί και η Γερμανία. Μετά από 20 μήνες νέο κρούσμα της νόσου καταγράφηκε στην Ολλανδία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από τις κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τη χρήση ζωικών αλεύρων στην κτηνοτροφία.

    Στην Ελλάδα το υπουργείο Ανάπτυξης απαγόρευσε από αύριο την πώληση εντοσθίων και μυελού βοοειδών και αιγοπροβάτων άνω των 12 μηνών, ενώ ανησυχία διατυπώνεται τώρα και για άλλα προϊόντα της διατροφικής αλυσίδας, καθώς οι έλεγχοι που διενεργούνται κρίνονται ανεπαρκείς. Εκθέσεις των επιθεωρητών της Ε.Ε. αποκαλύπτουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τηρούνται καν οι οδηγίες προς τις κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες και στις μονάδες παραγωγής γάλακτος.

    Οι Ελληνες κρεοπώλες ζήτησαν την επιβολή εμπάργκο στα γαλλικά βοοειδή, έως ότου αποσαφηνιστεί η έκταση του προβλήματος και ανακοίνωσαν ότι οι ίδιοι θα σταματήσουν τη διάθεση γαλλικών κρεάτων.

    [03] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

    Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2000 (10:22 UTC+2)

    Tο προφορικό μήνυμα του πρωθυπουργού Kώστα Σημίτη, το οποίο μετέφερε χθες στις αρχές των Tιράνων ο Γενικός Γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Eξωτερικών πρέσβης Γ. Σαββαΐδης, αναφέρεται στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων και της περιουσίας της ελληνικής μειονότητας. O Eλληνας διπλωμάτης, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Aλβανίας Iλιρ Mέτα και τον υπουργό Eξωτερικών της γειτονικής χώρας Πασκάλ Mϊλο, στους οποίους διαβίβασε το μήνυμα.

    Tο ενδιαφέρον της για το μέλλον της ελληνικής μειονότητας που ζει στον αλβανικό νότο, υπογράμμισε η ελληνική κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία και σε πολλά επίπεδα. Tο γεγονός αυτό, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Kορυφής της E.E. με τις βαλκανικές χώρες στο Zάγκρεμπ, δεν διευκολύνει ιδιαίτερα την Eυρωπαϊκή Eνωση και τις Hνωμένες Πολιτείες, που προετοιμάζονται για να δρομολογήσουν διαδικασία για την αναβάθμιση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεών τους με τα Tίρανα.

    Στην επιστολή που έστειλε πριν από λίγες ημέρες στον αρμόδιο για τις εξωτερικές σχέσεις της Eυρωπαϊκής Eνωσης, Kρις Πάτεν, ο υπουργός Eξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε το "έλλειμμα δημοκρατίας" στην Aλβανία και την παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Στο κείμενο αυτό ο υπουργός υπογράμμιζε το ενδιαφέρον της Aθήνας για την τύχη της ελληνικής μειονότητας, με αφορμή τα επεισόδια και τις καταγγελίες για βία και νοθεία που έγιναν στις δημοτικές εκλογές στις μειονοτικές περιοχές. Oι δηλώσεις που έγιναν τις ημέρες εκείνες από Aλβανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, κάθε άλλο παρά βελτίωσαν το κλίμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Aντίθετα, έριξαν λάδι στη φωτιά με αποτέλεσμα να πεισθεί η Aθήνα να μεταφέρει το θέμα στις Bρυξέλλες.

    Oι κινήσεις αυτές της ελληνικής κυβέρνησης πραγματοποιούνται μέσα στο δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε στις ελληνοαλβανικές σχέσεις από τις ημέρες των εκλογών. Διπλωματικές πηγές βεβαιώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη της τα μηνύματα που έρχονται από το Στέιτ Nτιπάρτμεντ σε ό,τι αφορά την αυξανόμενη σημασία του "αλβανικού παράγοντα" στη Bαλκανική. Tο Yπουργείο Eξωτερικών, μετά τις καταγγελίες για βία και νοθεία στις εκλογές, είχε εξαγγείλει ότι επρόκειτο να κινητοποιηθεί στους διεθνείς οργανισμούς, υπέρ της προστασίας των Eλλήνων της Aλβανίας. Tώρα κορυφαία στελέχη του υπουργείου αναμένουν πλέον, κλιμάκωση των πιέσεων για την προώθηση των ευρωαλβανικών σχέσεων, αλλά και ταυτόχρονα αναμένουν να επιδείξουν οι HΠΑ "ιδιαίτερη ανοχή" στις αδυναμίες της Aλβανίας να προσαρμοστεί άμεσα με τα διεθνή δεδομένα για την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων. Tο τελευταίο θα ενισχύσει ή και ενδεχομένως θα υποθάλψει τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό.

    [04] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ:Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΞΩ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βερολίνο, 17 Νοεμβρίου 2000 (13:19 UTC+2)

    Στην ιδιαίτερη σχέση Βελιγραδίου-Αθήνας αναφέρθηκε σε αποκλειστικές του δηλώσεις προς την Deutsche Welle ο νέος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, λέγοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας είναι πάντα θετικές και φιλικές και η Αθήνα αποτελούσε πάντα ένα είδος παραθύρου για το Βελιγράδι προς τον έξω κόσμο, ακόμη και την εποχή των διεθνών κυρώσεων.

    "Σίγουρα με την άρση των κυρώσεων και το άνοιγμα της χώρας μας στον κόσμο, αλλά και το άνοιγμα της Ευρώπης προς τη χώρα μας, οι δυνατότητες ανάπτυξης των σχέσεων μας είναι πολύ μεγαλύτερες. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα είχε πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία μετάβασης της Γιουγκοσλαβίας σε ένα δημοκρατικό καθεστώς", τόνισε ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος.

    [05] ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΕ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΦΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟ

    Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Κατά την τελευταία συνεδρίαση η δικαστική επιτροπή εφέσεων απέρριψε την ένσταση της ΠΑΕ ΑΕΚ όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές Φερνάντο Νάβας (αποκλεισμός 14 ημερολογιακών ημερών) και Βασίλη Τσάρτα (αποκλεισμός 7 ημερολογιακών ημερών), ενώ δέχτηκε εν μέρει την έφεση της ΠΑΕ ΑΕΚ σε ότι αφορά το πρόστιμο που της έχει επιβληθεί για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό και το μείωσε στο ένα εκατομμύριο, από τα πέντε που αρχικά είχε επιβάλλει.

    Παράλληλα σήμερα υποβλήθηκαν στη δικαστική επιτροπή από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τον αγώνα με τον Άρη (5 εκατομμύρια, απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για ένα μήνα για τον κ. Περσία και πρόστιμο 400.000δρχ), από την ΠΑΕ ΠΑΟ για τον αγώνα με τον Πανηλειακό (πρόστιμο 2 εκατομμυρίων), από την ΠΑΕ Πανελευσινιακού για τον αγώνα με τον Αγιο Νικολάου (πρόστιμο 5,5 εκατομμυρίων), από την ΠΑΕ ΠΑΟ για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό (αποκλεισμό έδρας για τρεις αγωνιστικές και πρόστιμο 4 εκατομμυρίων), από την ΠΑΕ Ολυμπιακός για τον αγώνα με τον ΠΑΟ (αποκλεισμός έδρας για τρεις αγωνιστικές) και από την ΠΑΕ Πανιώνιος για παράβαση των κανονισμών 1, 5, 30 του ΚΑΠ (πρόστιμο 5 εκατομμυρίων).

    [06] ΤΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΔΙΠΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΕ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

    Χάγη, 17 Νοεμβρίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Κοινή πρόταση για κατάργηση των διπλωματικών σχέσεων της ΕΕ με το Βατικανό υπέβαλαν οι παρατάξεις του Εργατικού Κόμματος, των Φιλελευθέρων και των Δημοκρατικών στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Όπως αναφέρει η ολλανδική εφημερίδα "Volkskrant" εκτός από το ότι η διπλωματική αναγνώριση του Βατικανού προσδίδει στο καθολικισμό "αδικαιολόγητο" υψηλότερο κύρος σε βάρος των υπολοίπων θρησκευτικών ρευμάτων, τα κόμματα αιτιολογούν την απόφαση τους με το επιχείρημα ότι το Βατικανό αποτελεί "ανασταλτικό παράγοντα στην πολιτική της ΕΕ σε χώρες του Τρίτου Κόσμου και ιδιαίτερα στην πολιτική που προωθεί αυτή στο ζήτημα της καταπολέμησης του AIDS".

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΕΛΓΙΚΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Βρυξέλλες, 17 Νοεμβρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Μυστική αποστολή Βέλγων δικαστών ανέκρινε την περασμένη Τρίτη τον φυλακισμένο ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος PKK, Οτζαλάν, στο πλαίσιο μιας βελγικής έρευνας για την χρηματοδότηση του κουρδικού τηλεοπτικού σταθμού Med-tv στο Βέλγιο

    Σε άρθρο της βελγικής εφημερίδας "De Morgen" που αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης και του σταθμού, με τίτλο "Η βελγική δικαιοσύνη ανακρίνει τον Οτζαλάν" και υπότιτλο " Η πιθανή παράνομη χρηματοδότηση συνεχίζει να δημιουργεί δυσκολίες στο κουρδικό σταθμό Med-tv" σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη βελγική δικαιοσύνη, δεν αποκλείεται τα χρήματα για το τηλεοπτικό σταθμό να προέρχονται από το οργανωμένο έγκλημα.

    Επίσης τονίζεται ότι ακόμα δεν είναι σαφές εάν η ανάκριση του Οτζαλάν οδήγησε τους δικαστές σε σημαντικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου του, ''ο Οτζαλάν αρνήθηκε να πει πολλές λεπτομέρειες, διότι δεν θεωρεί την υπόθεση πολύ σημαντική''.

    Στο άρθρο παρατίθεται και δήλωση Βέλγου αξιωματούχου ο οποίος εξέφρασε την αμφιβολία του για το ρόλο του Οτζαλάν, υποστηρίζοντας ότι δεν διαθέτει καμία ένδειξη για τη συμμετοχή του σε εγκληματικές δραστηριότητες.

    Το δημοσίευμα καταλήγει με δήλωση του δικηγόρου του κουρδικού σταθμού, ο οποίος παραπονιέται ότι, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στο Βέλγιο η δικαστική διαδικασία εις βάρος κουρδικών συμφερόντων αργεί να ολοκληρωθεί.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η "De Standaard σε άρθρο με τίτλο " Αυξημένη προστασία για τις οικογένειες των ερευνητών που ασχολούνται με τον Οτζαλάν".

    Σημειώνεται ότι οι οικογένειες των ερευνητών που βρίσκονται, μέχρι την Κυριακή, στην Τουρκία στο πλαίσιο της ανάκρισης του Οτζαλάν, απολαμβάνουν ειδικής αστυνομικής προστασίας. Προστίθεται δήλωση εκπροσώπου του κουρδικού τηλεοπτικού σταθμού που υποστηρίζει ότι ο σταθμός δεν έχει καμία σχέση με τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της επαναστατικής οργάνωσης PKK και ότι ''επιδιώκουμε τον ίδιο πολιτικό σκοπό, όμως ο Med-tv απορρίπτει τη χρήση βίας''.

    Εξάλλου η ολανδική εφημερίδα "Het Parool" σε δημοσίευμα με τίτλο "Το Βέλγιο ανακρίνει τον Οτζαλάν σχετικά με υπόθεση μαύρου χρήματος" αναφέρει για το ίδιο θέμα ότι εκπρόσωποι της βελγικής δικαιοσύνης προχώρησαν σε ανάκριση του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν σχετικά με το ρόλο του στην παράνομη χρηματοδότηση του κουρδικού τηλεοπτικού καναλιού "MED TV" στη βελγική πόλη Denderleeuw. Εικάζεται ότι τα χρήματα με τα οποία στηρίζεται οικονομικά το κανάλι αυτό προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες όπως εμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    [08] ΜΕ ΠΙΣΤΗ Ο ΑΡΗΣ, ΘΕΛΕΙ ΜΟΝΟ ΝΙΚΗ ΜΕ ΑΘΗΝΑΪΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Το εξιλαστήριο θύμα πιθανόν για τον Άρη θα αποτελέσει ο Αθηναϊκός. Οι ήττες από την Ξάνθη και από τον Ηρακλή θα πρέπει να ξεχαστούν και ο "κίτρινος" σύλλογος οφείλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Αυτό είναι το κοινό μυστικό μεταξύ των παικτών και του προπονητή, Μπάμπη Τεννέ. "Πιστεύω ότι έτσι κι αλλιώς θα νικήσουμε. Απλά μετά τα τελευταία αποτελέσματα ο κόσμος δεν θέλει μόνο νίκη αλλά και σκορ και καλή εμφάνιση", αναφέρει χαρακτηριστικά ο προπονητής του Άρη, κ. Τεννές, που δεν αντιμετωπίζει κανέναν αγωνιστικό πρόβλημα.

    "Ο Αθηναϊκός είναι επικίνδυνη ομάδα και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Μπορούμε να φέρουμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Χρειαζόμαστε τη νίκη για πολλούς και διάφορους λόγους", αναφέρει χαρακτηριστικά ο νεαρός άσος του Αρη, Γιώργος Κούτσης.

    [09] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, για να προτιμηθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης στην ιδιωτικοποίηση της Helexpo, ζητά ο δήμαρχος Θεσσλαονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Ειδικότερα, σε επιστολή που απέστειλε ο κ. Παπαγεωργόπουλος στον πρωθυπουργό, υποστηρίζει ότι υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις για τον διαγωνισμό, χωρίς όμως να διευκρινίζει ποιος τις πήρε και υπέρ ποιου.

    Στην επιστολή του ο κ. Παπαγεωργόπουλος ζητά την ανάθεση της διοίκησης της Helexpo στον Δήμο και στον ομογενειακό εκθεσιακό φορέα "Hermes Expo International". Μάλιστα, επισημαίνει ότι κάθε διαφορετική εξέλιξη θα αποτελέσει προσβολή του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ελληνικής ομογένειας, ενώ παράλληλα - όπως τονίζεται στην επιστολή - θα επιβεβαιώσει την ανάθεση της εθνικής εκθεσιακής πολιτικής στα ξένα συμφέροντα.

    [10] ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΖΑΓΚΡΕΜΠ

    Σκόπια, 17 Νοεμβρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη της Ε.Ε. και των χωρών των Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ στις 24 και 25 Νοεμβρίου και σε αυτή θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βάσιλ Τοπούρκοφσκι και ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάνταρ Ντιμίτροφ.

    Αυτό επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός τη ΠΓΔΜ κ. Γκεοργκίεφσκι, παρότι χθες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αντόνιο Μιλόσοσκι είχε δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός θα μείνει στα Σκόπια λόγω σημαντικών υποχρεώσεων.

    Για αρκετό διάστημα δεν είχε γίνει γνωστό ποιος θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας, επειδή ο κ. Τράικοφσκι δεν είχε λάβει εγκαίρως την επίσημη πρόσκληση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα ΜΜΕ στα Σκόπια υποστηρίζουν επικαλούμενα έγκυρες πηγές ότι η πρόσκληση που απέστειλαν στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ οι πρόεδροι της Κροατίας και της Γαλλίας Στίπε Μέσιτς και Ζακ Σιράκ σκόπιμα κρατήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Με τον τρόπο αυτό, αναφέρουν τα ΜΜΕ, το υπουργείο Εξωτερικών συντηρεί την απομόνωση του κ. Τράικοφσκι επειδή διαφωνεί με ορισμένες κινήσεις της διπλωματίας της χώρας.

    Η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ, όπως υποστηρίζεται, συστάθηκε μετά δυσκολίας εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και των σχέσεων της κυβέρνησης με την κρατική ηγεσία.

    Ο κ. Τράικοφσκι διαφωνεί με όρο που εμπεριέχει η συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης Ε.Ε. - ΠΓΔΜ, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί στο Ζάγκρεμπ. Σύμφωνα με τον όρο αυτό τα Σκόπια οφείλουν να δεχθούν όλους τους Αλβανούς πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου που βρίσκονται σε ευρωπαϊκές χώρες. Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας με την Ε.Ε. Τοπούρκοφσκι αναφέρει ότι ο όρος αυτός είναι αναπόφευκτος.

    Από την πλευρά του κ. Τράικοφσκι δεν δέχεται την εξήγηση αυτή και τονίζει ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι υποχρεωμένη να δεχθεί τους Αλβανούς πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο που χρησιμοποίησαν τα Σκόπια ως ενδιάμεσο σταθμό προς τις χώρες της Ε.Ε.

    Οι σχέσεις Γκεοργκίεφσκι και Τοπούρκοφσκι είναι τεταμένες εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ των κομμάτων τους του VMRO και της Δημοκρατικής Εναλλαγής.

    [11] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Ποιος είπε ότι ο Γιάννης Ιωαννίδης έφυγε από τους αγωνιστικούς χώρους... Κάθε άλλο. Άντεξε μακριά από αυτά μόνο έξι μήνες. Μετά από πρόταση που είχε από τον προπονητή του Μέγα Αλέξανδρου (ομάδας Γ' Εθνικής), Νίκο Παναγιωτίδη να τον βοηθήσει και να του δώσει κάποιες τεχνικές συμβουλές ο "Ξανθός", δέχθηκε με μεγάλη του χαρά.

    Άλλο, δηλαδή, που δεν ήθελε... Έτσι με αρχή την επικείμενη συνεργασία των δύο προπονητών στον Μέγα Αλέξανδρο, ίσως δούμε τον κ. Ιωαννίδη ξανά στις κορυφαίες ομάδες της μεγάλης κατηγορίας. Μέχρι τότε -όμως- δεν έχουμε, παρά να παρακολουθούμε τα αποτελέσματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου...

    [12] ΒΟΛΕΪ: ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΟΝΤΑΛΙ, ΠΟΙΟΣ;

    Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Μεγάλο ερώτημα παραμένει στους φίλους του βόλεϊ η ημερομηνία της ανακοίνωσης σχετικά με την επιλογή του τεχνικού που θα αναλάβει την εθνική μας ομάδα, ενώ κανείς δεν γνωρίζει αν θα πρόκειται για Έλληνα ή ξένο προπονητή. Σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Βόλεϊ, Θανάσης Μπελιγράτης, ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τη λήψη της σχετικής απόφασης, η οποία ήταν προγραμματισμένη να ληφθεί στο διοικητικό συμβούλιο της 27ης Νοεμβρίου.

    Στόχος του προέδρου της ΕΟΠΕ, είναι να έρθει σε επαφή με πολλούς (ξένους κυρίως) προπονητές, αφού η επιθυμία του ίδιου προκειμένου να υπάρξει σωστή λειτουργία της εθνικής ομάδας στρέφεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

    [13] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΜΕ ΔΥΣΗ

    Βελιγράδι, 17 Νοεμβρίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Η Γιουγκοσλαβία και οι τέσσερις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που είχαν ηγηθεί των βομβαρδισμών κατά της χώρας το 1999 αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις. Οι τέσσερις χώρες είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

    Σε τελετή στο Βελιγράδι διπλωματικοί εκπρόσωποι από αυτές τις χώρες αντάλλαξαν επιστολές, που πιστοποιούν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων. Ο γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς, με δάκρυα στα μάτυα ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζεται νέα περίοδος ειρήνης.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης Ντέιβιντ Λάντσμαν ανέφερε ότι είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα στην επαγγελματική του καριέρα.

    Ο Αμερικανός Ουίλιαμ Μοντγκόμερι δήλωσε ότι η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί τον τερματισμό της κρίσης στις σχέσεις Γιουγκοσλαβίας με αυτές τις χώρες και την αρχή μιας νέας εποχής.

    Ο Γάλλος διπλωμάτης Ντομινίκ Λασού είπε ότι η Γαλλία ξαναβρήκε τη Γιουγκοσλαβία μετά από μια δύσκολη περίοδο και πρόσθεσε ότι τα λάθη του παρελθόντος πρέπει να ξεχαστούν και να υπάρξουν καλές σχέσεις των δυο χωρών.

    Ο.Κ.

    [14] ΜΕ ΔΥΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΕΦΑ

    Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Mε ποινή δύο αγωνιστικών τιμωρήθηκε ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιάννης Ματζουράκης, από την UEFA για την αποβολή του στο ματς με την Λιόν. Ετσι στα παιχνίδια με τη Λίβερπουλ, στον πάγκο των "ερυθρολεύκων" θα καθίσει ο βοηθός του, Τάκης Λεμονής.

    Με το Γρηγόρη Γεωργάτο συναντήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργος Λούβαρης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των κατ' ιδίαν επαφών της ΠΑΕ Ολυμπιακός με τους ποδοσφαιριστές της ομάδας, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στο "ερυθρόλευκο" στρατόπεδο. Ο παίκτης του Ολυμπιακού εξέφρασε παράπονα στον κ. Λούβαρη για τον παραγκωνισμό του από το Γιάννη Ματζουράκη.

    [15] ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΟΙ ΠΟΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Με συγκεντρώσεις και πορείες μικρότερες από άλλες χρονιές τιμήθηκε φέτος η επέτειος του Πολυτεχνείου, ενώ και τα επεισόδια φέτος ήταν μικρότερης έκτασης.

    Στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ή επεισόδια πραγματοποιήθηκε η προσυγκέντρωση των διαδηλωτών στην πλατεία Χημείου, η οποία κατέληξε στο Αμερικανικό προξενείο. Ενας κάμεραμαν συνεργείου ιδιωτικου τηλεοπτικού σταθμού δέχθηκε επίθεση από περίπου 10 άνδρες, οι οποίοι του έσπασαν την κάμερα, ενώ απειλές δέχθηκε και το συνεργείο της ΕΤ3, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί.

    Κατά την άφιξή τους έξω από το αμερικανικό προξενείο, όπου βρίσκονταν παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις, οι διαδηλωτές έκαψαν μία αμερικανική σημαία, ενώ αναμένεται να επιδόσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο προξενείο.

    [16] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ

    Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2000 (20:00 UTC+2)

    Στη λήψη μέτρων, ώστε η παραγόμενη ποσότητα βαμβακιού να κυμαίνεται στα επίπεδα του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας, μειωμένη κατά 5%, με σκοπό τη δημιουργία καλύτερων όρων στο σύνολο της αγροτικής οικονομίας, προχωρά το υπουργείο Γεωργίας, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με τη συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων.

    Στη σύσκεψη τέθηκαν όλες οι παράμετροι προκειμένου να εξεταστούν, για να υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο μέτρων πολιτικής για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

    Οπως επισημάνθηκε, οποιαδήποτε μείωση δεν είναι στην κατεύθυνση του περιορισμού του εισοδήματος, αλλά στην αναβάθμιση της ποιότητας της ανταγωνιστικότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορικής ανάπτυξης της γεωργίας.

    [17] ΜΑΧΗ ΣΤΗΘΟΣ ΜΕ ΣΤΗΘΟΣ ΔΙΝΟΥΝ SDP ΚΑΙ SDA ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ - ΤΟ SDS ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Σεράγεβο, 17 Νοεμβρίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Ζλάτκο Λαγκούμτζια (SDP) και το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) του Αλία Ιζεμπέγκοβιτς προηγούνται στη μάχη για το Κοινοβούλιο της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας, ενώ στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας το προβάδισμα έχει το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα των εκλογών της 11ης Νοεμβρίου που ανακοίνωσε η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Βοσνία.

    Με βάση το 98% των καταμετρημένων ψήφων οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν 27,3% των ψήφων, ενώ το SDA ακολουθεί με πολύ μικρή διαφορά με ποσοστό 27,1%. Τα δύο κόμματα από ότι όλα δείχνουν δεν θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία και έτσι η μάχη θα κριθεί από τις μετεκλογικές συμμαχίες.

    Σύμφωνα με τα σημερινά αποτελέσματα το σκηνικό δεν έχει αλλάξει ούτε στη Σερβική Δημοκρατία όπου το SDS του Ντράγκαν Κάλινιτς προηγείται με ποσοστό 26,8% για τη μάχη στο Κοινοβούλιο της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας και με ποσοστό 36,7% για τη Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

    Ο υποψήφιος για την προεδρία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίρκο Σάροβιτς προηγείται με ποσοστό 50,5% και ακολουθεί ο υποψήφιος του Κόμματος Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών SNSD Μίλοραντ Ντόντικ με ποσοστό 26%.

    Η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Βοσνία ανακοίνωσε ότι και τις επόμενες μέρες θα ανακοινώνει αποτελέσματα και ότι τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων και των άκυρων ψηφοδελτίων.

    Κ.Γ.

    [18] ΜΕΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ Ο ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗΣ...

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2000 (19:39 UTC+2)

    Δεν υπάρχει κανένας λόγο να πωλήσω τον ΠΑΟΚ. Εχω φτιάξει αυτές τις ομάδες με μεγάλες επενδύσεις και τα μπάτζετ είναι καλυμμένα. Αν κάποιος έχει να καταθέσει πρόταση που με ασφάλεια να κάνει τον ΠΑΟΚ πιο μεγάλο με δυνατότητες να τον στείλει πολύ μπροστά στην Ευρώπη, ας έρθει να το κουβεντιάσουμε". Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Γιώργος Μπατατούδης ουσιαστικά πετάει το... γάντι σε όποιον θέλει να αγοράσει την ομάδα, εφόσον πάντα ικανοποιηθεί οικονομικά. Όλα αυτά δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε τα ξημερώματα.

    Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ είπε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έβγαλε και το Γραφείο Τύπου επισήμανε:

    -Μένω και καλύπτω όλες τις υποχρεώσεις σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

    -Το μπάσκετ πληρώνεται εντός της ημέρας, το ποδόσφαιρο στο προσεχές δεκαήμερο.

    -Το οικονομικό δεν θα είναι πρόβλημα έως το τέλος της σεζόν.

    -Είναι διασφαλισμένο το μπάτζετ του ΠΑΟΚ για τα επόμενα 5 χρόνια.

    -Συζητώ οποιαδήποτε πρόταση που θα φέρει τον ΠΑΟΚ σε ευρωπαϊκά επίπεδα.

    -Δεν κρατώ κακία σε κανένα, αλλά έχω να πω ότι τα παιδιά του ΠΑΟΚ χρησιμοποιούνται ως δούρειοι ίπποι από το κατεστημένο, εναντίον του οποίου κηρύξαμε πόλεμο.

    -Η κυβέρνηση δεν τηρεί τη δέσμευσή της για τη ρύθμιση των χρεών στο μπάσκετ και είναι άδικο. Δεν μπορούμε να ζούμε διαρκώς σε καθεστώς ομηρίας.

    -Το χρηματιστήριο θα ήταν σκαλοπάτι για να βρεθεί ο ΠΑΟΚ σε ευρωπαϊκά δεδομένα αλλά άδικα η αίτησή μας δεν έγινε δεκτή.

    -Δημιουργούμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε ο ΠΑΟΚ να καταστεί αυτάρκης και να μην έχει καμία ανάγκη κανενός επενδυτή.

    -Ζημιώθηκα από τον ΠΑΟΚ, αλλά δεν μετάνιωσα ποτέ που ασχολήθηκα μαζί του - είναι σα να υπηρετώ μια ιδεολογία.

    -Έχουμε τις καλύτερες ομάδες και τα καλύτερα τεχνικά τιμ προπονητών σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ και θα ήταν άδικο να κάνουμε βήματα πίσω και να μην αξιοποιήσουμε αυτή τη χρονιά.

    Στον αγωνιστικό τομέα ο Μπορμπόκης, ο Αμπονσά και ο Ουντέζε που είναι τιμωρημένοι θα απουσιάσουν από το παιχνίδι του ΠΑΟ, όπως και ο Εγκωμίτης που είναι τραυματίας, ενώ επιστρέφει ο Κατσαμπής που ξεπέρασε τον τραυματισμό του, αλλά και ο Μπράτιτς που εξέτισε την ποινή του.

    [19] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ιερουσαλήμ, 17 Νοεμβρίου 2000 (19:36 UTC+2)

    Τέσσερις Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων ο ένας ήταν κάτοικος Ιορδανίας έχασαν τη ζωή τους, ενώ δέκα άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες που σημειώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθή μετά από προσευχές Μουσουλμάνων.

    Σημειώνεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 236 άτομα συνολικά, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Παλαιστίνιοι.

    [20] ΑΗΤΤΗΤΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΩΝ, ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-0 ΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

    Σέρρες, 17 Νοεμβρίου 2000 (19:32 UTC+2)

    Αυτό που δεν καταφέρνει να πετύχει η εθνική ομάδα των ανδρών το πετυχαίνει και με το παραπάνω η εθνική ομάδα των νέων η οποία παρέμεινε αήττητη και μάλιστα χωρίς να δεχθεί γκολ σε τρεις αγώνες. Κέρδισε το απόγευμα στην Ηράκλεια Σερρών το Λουξεμβούργο με 3-0.

    Τα τέρματα της εθνικής πέτυχαν ο Μιχελής στο 13', ο Λαμπριανίδης στο 47΄και ο Κούσας στο 52'. Να τονίσουμε ότι η εθνική μας ομάδα θα διεκδικήσει την πρόκριση της στα τελικά του ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μέσω μπαράζ με αντίπαλο την Ουκρανία ή την Ουγγαρία.

    Στην άλλη αναμέτρηση που έγινε στο Σιδηροκάστρο, η Ρουμανία συνέτριψε την Εσθονία με 6-0.

    Η βαθμολογία του Β' ομίλου είναι: Ελλάδα 9, Ρουμανία 6, Εσθονία 3, Λουξεμβούργο 0.

    [21] Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΠΗΡΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΝΤΕΙΤΟΝ ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Ντέιτον, 17 Νοεμβρίου 2000 (19:31 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον κέρδισε το πρώτο βραβείο Ειρήνης Ντέιτον για τις προσπάθειες που κατέβαλε για τον τερματισμό του τριετούς πολέμου της Βοσνίας από το 1992 μέχρι το 1995.

    Το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό του Κλίντον ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στο πλαίσιο της συνόδου που γίνεται στο Ντέιτον των ΗΠΑ με αφορμή την πέμπτη επέτειο από την υπογραφή συνθήκης του Ντέιτον που τερμάτισε τον πόλεμο στη Βοσνία.

    Ο Μπρους Χίτσνερ, συντονιστής της συμφωνίας του Ντέιτον απένειμε το βραβείο και τόνισε ότι με την βοήθεια του τερματίστηκε ο πόλεμος στη Βοσνία και με την παρουσία των Αμερικανών στη χώρα διασφαλίστηκε η ειρήνη.

    Ο κ. Χόλμπρουκ έσπευσε να δηλώσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αξίζει το βραβείο και τόνισε ότι η επίσκεψη του στο Βιετνάμ δείχνει ότι επιθυμεί τη συμφιλίωση των ΗΠΑ με πολλά κράτη, με τα οποία στο παρελθόν δέχθηκαν αμερικανικές επιθέσεις.

    Ο.Κ.

    [22] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΤΟ ΟΛ ΣΤΑΡ ΓΚΕΪΜ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2000 (19:23 UTC+2)

    Σε πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ αποφασίστηκε η ετήσια γιορτή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου να γίνει στις 20 Ιανουαρίου, μία μέρα πριν την έναρξη της προετοιμασίας της εθνικής ομάδας για τους δύο τελευταίους αγώνες για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 2001.

    Εκείνο που ακόμη δεν έχει αποφασιστεί είναι ο τόπος διεξαγωγής του αγώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες το "Ολ Σταρ Γκέιμ" διεκδικούν τρεις πόλεις. Μία από αυτές είναι και η Θεσσαλονίκη, όπου το νέο της στολίδι, το κλειστό του ΠΑΟΚ μπορεί να προσδώσει άλλο κύρος στην διοργάνωση. Οι άλλες είναι η Λάρισα και η Πάτρα, που έχουν ήδη διοργανώσει και άλλη χρονιά την ετήσια γιορτή του μπάσκετ. Το μόνο μειονέκτημα που παρουσιάζουν είναι ότι δεν έχουν εκπρόσωπο στην Α1 εθνική κατηγορία και αυτό ίσως αποτελέσει ανασταλτικός παράγοντας. Την οριστική απάντηση στα ερωτήματα θα κληθεί να αποφασίσει το ΕΣΑΚΕ στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο.

    [23] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΙΛΚΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2000 (19:20 UTC+2)

    Διήμερη επίσκεψη στο νομό Κιλκίς θα πραγματοποιήσει ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Βαλασόπουλος, το Σάββατο και την Κυριακή.

    Ο γγ της Περιφέρειας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νομό Κιλκίς θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της νομαρχιακής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να εξετάσει από κοντά τα προβλήματα που έχει ο κάθε δήμος και κοινότητα ξεχωριστά.

    Το Σάββατο το πρωί ο κ.Βαλασόπουλος θα έχει συνάντηση στο γραφείο του νομάρχη Κιλκίς με τον υφυπουργό Πολιτισμού, Γιώργο Φλωρίδη, τους βουλευτές Κιλκίς, Κώστα Κιλτίδη και Σάββα Τσιτουρίδη, το νομάρχη Κιλκίς, Θεόδωρο Παραστατίδη, τον πρόεδρο του νομαρχιακού συμβουλίου Γιώργο Φραγκίδη, τον αντινομάρχη, Στέφανο Τσιόνκη και τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ Κιλκίς, Αναστάσιο Αμανατίδη.

    Στη συνέχεια θα μετάσχει σε σύσκεψη στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δοϊράνης με τους δημάρχους Κιλκίς Κρουσσών, Πικρολίμνης, Γαλλικού, Χέρσου, Δοϊράνης και Μουριών, ενώ το απόγευμα θα συσκεφθεί με τους δημάροχυς Αξιούπολης, Πολυκάστρου, Γουμένισσας, Ευρωπού και τον πρόεδρο της κοινότητας Λιβαδιών.

    Την Κυριακή το πρωί θα μεταβεί στον αρχαιολογικό χώρο Παλατιανού, στον Βοτανικό Κήπο και στον ταμιευτήρα Αρτζάν - Αματόβου.

    [24] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

    Ριάντ, 17 Νοεμβρίου 2000 (19:17 UTC+2)

    Βρετανικής καταγωγής είναι τελικά ο άνδρας που έχασε τη ζωή του στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας όταν άγνωστοι έριξαν βόμβα στο αυτοκίνητο που επέβαινε ο ίδιος και μία γυναίκα, επίσης βρετανικής καταγωγής, η οποία τραυματίστηκε.

    Οι αρχές της χώρας ανέφεραν ότι η γυναίκα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

    Οι αρχικές πληροφορίες μιλούσαν για δύο νεκρούς αμερικανικής καταγωγής, ωστόσο πηγές της αστυνομίας διαβεβαίωσαν ότι από την επίθεση έχασε τη ζωή του μόνο ένας Βρετανός άνδρας, μετέδωσε το ΒΒC.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 17 November 2000 - 22:41:18 UTC