Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΝΤΟΣΘΙΩΝ ΚΑΙ ΜΥΕΛΟΥ ΑΠΟ ΒΟΟΕΙΔΗ
  • [02] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: "ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ"
  • [03] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [04] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.
  • [05] ΣΙΦΟΥΝΑΣ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 83-70 ΤΗΝ ΠΑΦ ΜΠΟΛΟΝΙΑ
  • [06] ΠΓΔΜ: EΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΔΡΟΜΟ
  • [07] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΧΑΣΑΝ ΔΙΑ... ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ ΟΙ "ΠΡΑΣΙΝΕΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΣ ΜΕ 53-84
  • [08] O Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [09] EΠΑΦΕΣ Α. ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ
  • [10] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
  • [11] ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΜΑΝΙΤΟΜΠΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ
  • [12] ΚΕΑ ΚΑΙ ΕΠΑΛΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
  • [13] «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 2000» ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ
  • [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ
  • [15] ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΕΞΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΧΩΡΩΝ
  • [16] E. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
  • [17] Η ΚΥΠΡΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΓΑΘΩΝ
  • [18] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η 1η ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [19] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΕΙ ΜΕ ΑΠΕΙΛΕΣ
  • [20] ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [21] ANTIΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 24
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
  • [23] ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΛΙΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. Ο Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ
  • [24] ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: ΕΚΘΕΣΗ THEORIN ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΜΑΧΩΝ

  • [01] ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΝΤΟΣΘΙΩΝ ΚΑΙ ΜΥΕΛΟΥ ΑΠΟ ΒΟΟΕΙΔΗ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2000 (13:09 UTC+2)

    Το υπουργείο Ανάπτυξης με αγορανομική διάταξη απαγόρευσε τη διάθεση εντοσθίων και μυελού από βοοειδή και αιγοπρόβατα άνω των 12 μηνών.

    Η απόφαση αυτή πάρθηκε το μεσημέρι μετά από το σάλο που δημιουργήθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη με τη νόσο των τρελών αγελάδων.

    [02] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: "ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ"

    Πράγα, 15 Νοεμβρίου 2000 (19:47 UTC+2)

    Του Αχ. Χατζόπουλου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος μιλώντας σε εκπροσώπους της ελληνικής Ομογένειας της Τσεχοσλοβακίας το βράδυ εδώ, στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, έκανε μία εξομολόγηση προς το ακροατήριο και διακήρυξε ότι: "Ποτέ πια δεν πρέπει να γίνει διχασμός στον τόπο. Ποτέ στο μέλλον οι Έλληνες να μην ξαναδιχαστούν. Να μάθουν και οι νέοι την ιστορία και να βγάλουν διδάγματα. Ας φυλάξουμε τις αναμνήσεις μας αλλά και να βγάλουμε τα διδάγματά μας".

    Λίγα λεπτά νωρίτερα ο κ. Στεφανόπουλος είχε ζητήσει από το ακροατήριό του να κάνει μία εξομολόγηση. "Θέλω να κάνω μία εξομολόγηση -είπε-. Δεν πήρα μέρος στον εμφύλιο πόλεμο, δεν είχα στρατευθεί ακόμα, πήρε μέρος όμως ο αδερφός μου. Εγώ πήρα μέρος πολιτικά. Και έχω ένα μέρος των ευθυνών, όπως όλοι μας που ανακατευτήκαμε στην πολιτική και το κάναμε με άσχημο τρόπο".

    Μέσα σε καταιγισμό χειροκροτημάτων ο κ. Στεφανόπουλος διακήρυξε και ζήτησε από τους παρισταμένους: "Να αγαπάτε πάντα την Ελλάδα και να παραμένετε πάντοτε μονιασμένοι. Είμαι περήφανος που εκπροσωπώ την ενότητα στην Ελλάδα. Δεν πρέπει ποτέ να υπάρξει πια ούτε διχασμός ούτε πολιτική και οικονομική μετανάστευση".

    Ο κ. Στεφανόπουλος είπε στην ομιλία του καταχειροκροτούμενος ότι η πολιτική ζωή στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από συνεννόηση, αδελφοσύνη, κατανόηση του ενός απ' τον άλλον. Υπάρχει, είπε, ψυχική ενότητα του λαού σήμερα και όλα τα κόμματα θέλουν να εξασφαλίζουν κοινή πορεία προς τα εμπρός.

    Μέσα σε μια ενθουσιώδη ατμόσφαιρα ελληνικότητας συνεχίστηκε η ομιλία του κ. Στεφανόπουλου διακοπτόμενη συνεχώς από χειροκροτήματα για να καταλήξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως εξής: "Αυτή ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή από την επίσημη επίσκεψή μου στην Τσεχία. Είμαι περήφανος για σας και για την Ελλάδα και είμαι ευτυχισμένος που είμαι ανάμεσά σας".

    [03] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2000 (10:26 UTC+2)

    Νέα μέτρα για τους αλλοδαπούς που βρίσκονται στη χώρα μας αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση. Αύριο θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, θα υποβάλλει τις σχετικές προτάσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μεγαλώσει ο κύκλος των μεταναστών που ζουν και εργάζονται νόμιμα στην Ελλάδα και να καταπολεμηθεί το κλίμα ξενοφοβίας.

    Το υπουργείο Εσωτερικών έχει επεξεργαστεί μεταβατική ρύθμιση όπου αναμένεται να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στους αλλοδαπούς που δεν πρόλαβαν να νομιμοποιηθούν. Το υπουργικό συμβούλιο θα επεξεργαστεί επίσης πακέτο μέτρων για την επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης της πράσινης κάρτας.

    Με την μεταβατική αυτή διάταξη αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα νομιμοποίησης σε περίπου 120.000 μετανάστες που διαμένουν ήδη στην Ελλάδα.

    [04] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2000 (22:53 UTC+2)

    Διέψευσε κατηγορηματικά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ότι χθες σε εκδήλωση για τα εθνικά θέματα έκανε λόγο για συναλλαγή με την Ευρωπαϊκή Ενωση τόσο για την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ, όσο και για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Σπύρο Κυπριανού ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι όταν η Ελλάδα δέχθηκε την ένταξη της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση εξασφάλισε συγχρόνως την έναρξη διαλόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Αυτά είναι πολιτικά αντικειμενικά, ιστορικά δεδομένα και δεν νομίζω ότι τίθενται ούτε υπό αμφισβήτηση, ούτε με χαρακτήρες περί συναλλαγών ή παζαρέματος", υπογράμμισε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις του υπουργείου του με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

    "Εχω πολύ στενή συνεργασία με τον κ. Τσοχατζόπουλο και έχουμε κοινό πλαίσιο και πορεία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας", τόνισε.

    Για το ίδιο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική αρχών στην οποία δεν υπάρχουν περιθώρια για συναλλαγές.

    [05] ΣΙΦΟΥΝΑΣ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 83-70 ΤΗΝ ΠΑΦ ΜΠΟΛΟΝΙΑ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2000 (23:43 UTC+2)

    Ασταμάτητο για άλλη μια φορά το Περιστέρι επιβλήθηκε εύκολα με 83-70 της ιταλικής Παφ στο πλαίσιο της Ευρωλίγκα. Οι παίκτες της "Ενωσης" έδειξαν από την αρχή τις διαθέσεις τους. Έτσι προηγήθηκαν εύκολα με 20-8 κατά τη διάρκεια του πρώτου δεκαλέπτου. Το ημίχρονο έληξε 41-39.

    Στην επανάληψη το Περιστέρι ξεκίνησε νωθρά και το παιχνίδι πήγαινε πόντο - πόντο μέχρι που ο Φορντ και ο Ντίνκινς κυριάρχησαν απόλυτα κάτω από τα καλάθια και έδωσαν τη πολύτιμη νίκη στην ομάδα τους.

    Δεκάλεπτα: 26-19, 41-39, 59-52, 83-70

    Περιστέρι: Ντίνκινς 20 (3), Φορντ 26 (2), Ριμπέιρο 10, Τσαρτσαρής 6, Ζεβροσένκο 6, Αντερσεν 3, Πελεκάνος 9 (2), Παπαδάτος 3 (1), Παπαμακάριος.

    Παφ Μπολόνια: Φούτσκα 23 (3), Μενεγκίν 12 (4), Οντρι 12 (2), Ντε Πολ 5, Γκαλάντα 9, Ζουκάουσκας, Πιλούτι, Μαρτίνεθ 4, Ρουτζέρι 5.

    [06] ΠΓΔΜ: EΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΔΡΟΜΟ

    Σκόπια, 16 Νοεμβρίου 2000 (23:41 UTC+2)

    Οι εργαζόμενοι στο ορυχείο "Μπούκιν" της πόλης Ράντοβιτς απέκλεισαν την οδική αρτηρία μεταξύ Στιπ και Στρούμιντσας διαμαρτυρόμενοι για την ιδιωτικοποίηση του ορυχείου.

    Οι εργαζόμενοι ζητούν από την κυβέρνηση να διακόψει τη διαδικασία πώλησης του ορυχείου.

    [07] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΧΑΣΑΝ ΔΙΑ... ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ ΟΙ "ΠΡΑΣΙΝΕΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΣ ΜΕ 53-84

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2000 (23:36 UTC+2)

    Συνέχισαν τις άσχημες εμφανίσεις τα κορίτσια του ΠΑΟ, οι οποίες γνώρισαν την ήττα στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκα με 53-84 από την ουγγρική Πετς. Η διαφορά δυναμικότητας έγινε εμφανής από την αρχή της αναμέτρησης. Καλύτερη παίκτρια του ΠΑΟ ήταν η Μάλτση που σημείωσε 18 πόντους, ενώ από την Πετς τους περισσότερους πόντους σημείωσε η Κάρολι (23).

    εκάλεπτα: 17-28, 29-53, 42-67, 53-84.

    Παναθηναϊκός: Μάλτση 18 (1), Δόλωμα, Λιάκου, Παπαδήμου, Μουρχάουζ 5, Τριαλώνη 9, Νικολαΐδου 10, Χαλκιά 11.

    Πετς: Σακ 15 (1), Ιβάνι 4 (1), Ούσβαρι 4 (1), Τούβιτς 2, Βιλουτάιτε 16 (1), Κάρολι 23 (4), Πέρετς 14, Κέλερ 4, Νταρίτα, Μπέργκμαν 2.

    [08] O Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2000 (23:31 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια θα πραγματοποιήσει αύριο ο δήμαρχος Αθηνών Δημήτρης Αβραμόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στο τριήμερο φόρουμ πόλεων και περιοχών από την ΝΑ Ευρώπη.

    Ο κ. Αβραμόπουλος θα συναντηθεί με τον πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι, τον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και τον δήμαρχο των Σκοπίων Ρίστο Πένεφ.

    [09] EΠΑΦΕΣ Α. ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

    Σκόπια, 16 Νοεμβρίου 2000 (23:29 UTC+2)

    Συναντήσεις με τον βασιλιά της Νορβηγίας Χάραλντ, τον πρωθυπουργό Γενς Στόλτεμπεργκ και τον ομόλογο του Θόρμπιορν Γιάγκλαντ είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αλεξάντερ Ντιμίτροφ.

    Κατά την συνάντηση του με τον Νορβηγό βασιλιά ο κ. Ντιμίτροφ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και επαίνεσε την Νορβηγία για τις προσπάθειες της για την προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Από την πλευρά του ο Νορβηγός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο της ΠΓΔΜ για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και τόνισε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της να γίνει μέλος των ευρωατλαντικών ιδρυμάτων. Ο κ. Ντιμίτροφ, εκ μέρους του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, προσκάλεσε οτν κ. Στόλτεμπεργκ να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ.

    Επίκεντρο της συνάντησης του κ. Ντιμίτροφ με τον Νορβηγό ΥΠΕΞ Θόρμπιορν Γιάγκλαντ ήταν η οικονομική συνεργασία και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να ξεκινήσει η διαδικασία για την υπογραφή συμφωνιών για την αποφυγή διπλής φορολογίας και την προστασία των επενδύσεων.

    Περαιτέρω, ο κ. Ντιμίτροφ παρουσίασε τις προοπτικές της οικονομίας της ΠΓΔΜ και την ετοιμότητα της να δεχτεί επενδυτές στον Νορβηγικό Συμβούλιο Εμπορίου, ενώ ολοκλήρωσε την επίσκεψη του δίνοντας διάλεξη για την εξωτερική πολιτική της χώρας του μετά της πρόσφατες αλλαγές στην ΝΑ Ευρώπη.

    [10] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    Λευκωσία, 16 Νοεμβρίου 2000 (23:05 UTC+2)

    "Το Πολυτεχνείο συνιστά φωτεινό ορόσημο στους αγώνες για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική πρόοδο" τονίζει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Ουράνιος Ιωαννίδης σε μήνυμά του με την ευκαιρία της 27ης επετείου της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου ενάντια στη δικτατορία των Αθηνών, επισημαίνοντας ότι "τα ελληνικά νιάτα στις 17 του Νοέμβρη καθαγίασαν με τη θυσία τους τα δημοκρατικά ιδεώδη".

    Οπως είπε ο κ. Ιωαννίδης, "στις 17 του Νοέμβρη 1973 τα νιάτα της Ελλάδας, και ιδιαίτερα οι φοιτητές που δεν ήταν δυνατό να ανεχθούν τη δικτατορία της Χούντας που καταπατούσε τα δίκαια του ελληνισμού και τη δημοκρατία, πήραν την απόφαση να αγωνιστούν με το δικό τους τρόπο, με τα δικά τους μέσα. Θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας που αποτελούν τις βάσεις κάθε υγιούς εθνικής ζωής".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [11] ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΜΑΝΙΤΟΜΠΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

    Μανιτόμπα, 16 Νοεμβρίου 2000 (23:01 UTC+2)

    Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Αλέξανδρος Αλεξανδρής, ο κυβερνήτης και μέλη της ομοσπονδιακής και επαρχιακής κυβέρνησης της Μανιτόμπα του Καναδά, καθώς και πολλοί ακαδημαϊκοί και φοιτητές αναμένεται να παραστούν στις 19 Νοεμβρίου στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα.

    Το ίδρυμα ηγείται από τον καθηγητή αρχαιολογίας Δρ. Μιχάλη Κοσμόπουλο και φιλοδοξεί να καταστεί συνδετικός κρίκος της ομογένειας με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό θα απονεμηθούν υποτροφίες ύψους 1.000 δολαρίων Καναδά σε έξη σπουδαστές, που φοιτούν στα τμήματα Ελληνικής γλώσσας στα πανεπιστήμια της Μανιτόμπα και του Γουϊνιπεγκ.

    Στην εκδήλωση θα μιλήσει και διαπρεπής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Δρ. Γουίλιαμ Σαινκλαίρ με θέμα "Τα γλυπτά του Παρθενώνα και το Βρετανικό Μουσείο-θέματα ευθύνης και ιδιοκτησίας".

    [12] ΚΕΑ ΚΑΙ ΕΠΑΛΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    Λευκωσία, 16 Νοεμβρίου 2000 (23:00 UTC+2)

    Η θυσία των φοιτητών του Πολυτεχνείου απέδειξε περίτρανα ότι σε όλες τις ιστορικές στιγμές η νεολαία αποτελεί την αιχμή του δόρατος του Ελληνισμού για δικαίωση, σημειώνει το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) σε ανακοίνωσή του για την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου.

    "Αξιοι συνεχιστές των φοιτητών του '73 αποδεικνύουν ότι είναι οι Κύπριοι νέοι, οι οποίοι και φρόνημα και ορμή διαθέτουν, και είναι το μέλλον της πατρίδας μας το οποίο δεν μπορεί παρά να είναι καλύτερο από το παρελθόν", αναφέρει το ΚΕΑ και επισημαίνει ότι "το έγκλημα των πραξικοπηματιών συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε από τη χούντα του Ιωαννίδη με την προδοσία της Κύπρου".

    Αυτοί που έπεσαν για την υπεράσπιση της δημοκρατίας αγωνίστηκαν για την τιμή της Ελλάδας και την τιμή του Εθνους και δεν είναι δυνατό να γίνουμε επιλήσμονες της θυσίας τους, σημειώνει η Επαλξη για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου σε ανακοίνωσή της για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι η τιμή της Ελλάδας απαιτεί σήμερα αγώνες στην Κύπρο, για ελευθερία και δικαιοσύνη.

    Στην ανακοίνωσή της η Επαλξη αναφέρει ότι "η Κύπρος τιμά την κορυφαία κίνηση του αντιχουντικού αγώνα, τιμά τους νεκρούς, τιμά τον Κύπριο μεγάλο νεκρό του αντιχουντικού αγώνα Γεώργιο Τσικουρή και μπορεί να αντλήσει δυνάμεις και μηνύματα από το έπος του Πολυτεχνείου".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [13] «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 2000» ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ

    Βρυξέλες, 16 Νοεμβρίου 2000 (22:57 UTC+2)

    Η Ένωση Μακεδόνων Βελγίου διοργανώνει και φέτος στις Βρυξέλες από 14 έως 19

    Νοεμβρίου τις πολιτιστικές εκδηλώσεις "Αλεξάνδρεια 2000".

    Πρόκειται για ένα θεσμό, που παρ΄ όλες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οργάνωση, φιλοδοξεί να συσπειρώσει τους Έλληνες της περιοχής και να αναδείξει την

    πλούσια πολιτιστική μας παράδοση.

    Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε στις 14 Οκτωβρίου στο Centrum Artistes Amateurs με την εμφάνιση των χορευτικών συγκροτημάτων του Λυκείου Ελληνίδων Αμβέρσας, των Ενώσεων Ποντίων και Μακεδόνων Βρυξελών, τους "Ζορμπάδες", κ.α.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων λειτουργούν εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη Μακεδονία, καθώς επίσης και έκθεση παραδοσιακών ενδυμασιών από τη συλλογή του Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελών.

    Από τις 17 έως τις 19 Νοεμβρίου θα δοθούν τρεις θεατρικές παραστάσεις με το έργο του Δημήτρη Ψαθά "Η χαρτοπαίχτρα" σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Αργυρόπουλου.

    [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ

    Λευκωσία, 16 Νοεμβρίου 2000 (22:54 UTC+2)

    Οι πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που περιέχουν και απειλές κατά της πλευράς μας γίνονται απλώς για να βοηθήσουν την τουρκική πλευρά να πετύχει τους δικούς της στόχους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι αν η πλευρά μας πανικοβληθεί, θα πέσει στην τουρκική παγίδα.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε τα πιο πάνω ύστερα από συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με τους ξένους Πατριάρχες και Μητροπολίτες που βρίσκονται στην Κύπρο για τη Μείζονα Σύνοδο και όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις και απειλές Τούρκων αξιωματούχων μεταξύ των οποίων και τα περί μετατροπής της Κύπρου σε Βοσνία.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΕΞΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΧΩΡΩΝ

    Λουξεμβούργο, 16 Νοεμβρίου 2000 (22:51 UTC+2)

    "Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά χρειάζεται μια σωστή διεύρυνση που θα αποτελεί ουσιαστικό μέρος του οράματος για μια δυνατή και αποτελεσματική ΕΕ", αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι υποψηφίων για ένταξη χωρών της Ομάδας του Λουξεμβούργου, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

    Στη συνάντηση, μετά το πέρας της οποίας εξεδόθη η ανακοίνωση, συμμετείχαν η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβενία και η Κύπρος, την οποία εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] E. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2000 (22:51 UTC+2)

    Οι κατακτήσεις του Πολυτεχνείου δεν αξιοποιήθηκαν, δεν διευρύνθηκαν, δεν αποτέλεσαν την βάση για την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων, τονίζει στο μήνυμα του για την 27η επέτειο της εξέγερσης ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    "Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα η πολιτεία παρουσιάζεται αναντίστοιχη προς τις ανάγκες, τις προσδοκίες των πολιτών και κυρίως των νέων. Το εκπαιδευτικό σύστημα καρκινοβατεί, η ανεργία αυξάνεται, μένουν αναπάντητες προκλητικές δηλώσεις αλλά και πράξεις που θίγουν την εθνική μας αξιοπρέπεια, ενώ οι δημοκρατικοί θεσμοί γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης εξωθεσμικών παράκεντρων. Ακόμη και οι εργασίες στο Κοινοβούλιο, που είναι ο ναός της Δημοκρατίας, παρουσιάζονται με αποσπασματικό τρόπο και επιλεκτικές μεθοδεύσεις, με αποτέλεσμα τη μονομερή και ελλιπή ενημέρωση της κοινής γνώμης", υπογραμμίζει.

    Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι υποχρωμένη να μην αρκείται μόνο στα λόγια και στα επικοινωνιακά τεχνάσματα για την προβολή των ανεκτέλεστων προγραμμάτων της, αλλά να νοιάζεται για όλους τους Ελληνες πολίτες, να δουλέψει για την Ελλάδα, που θα παρέχει σε όλους τους πολίτες οικονομικές ευκαιρίες, ουσιαστικά εκπαιδευτικά εφόδια και ενθάρρυνση στα οράματα τους.

    [17] Η ΚΥΠΡΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΓΑΘΩΝ

    Λευκωσία, 16 Νοεμβρίου 2000 (22:49 UTC+2)

    H Κύπρος ολοκλήρωσε σήμερα τις διαπραγματεύσεις για το κεφάλαιο του κοινοτικού κεκτημένου, που αφορά την ελεύθερη διακίνηση αγαθών. Με το νέο κεφάλαιο, η Κύπρος έφτασε στα 17 ολοκληρωμένα επί συνόλου 29 και συνεχίζει να έχει σαφέστατο προβάδισμα έναντι των άλλων υποψηφίων χωρών.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις Γιώργο Βασιλείου, στη σημερινή συνάντηση επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος και στο κεφάλαιο των μεταφορών. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι η ολοκλήρωση και αυτού του κεφαλαίου θα ανακοινωθεί στην υπουργική συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών (ΕΕ και Κύπρου) στις 5 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η 1η ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Κωνσταντινούπολη, 16 Νοεμβρίου 2000 (22:48 UTC+2)

    Της απεσταλμένης μας Α.Γούτα

    Ευθύς, αλλά όχι στρωμένος με ροδοπέταλα, φαίνεται ότι είναι ο δρόμος της ενίσχυσης των ελληνο-τουρκικών οικονομικών σχέσεων. Παρά την θεαματική αύξηση των διμερών εμπορικών συναλλαγών στο πρώτο εξάμηνο του 2000, το έδαφος που χάθηκε, εξαιτίας των πολιτικών προβλημάτων κατά την τελευταία δεκαετία, στέρησε τις δύο χώρες από έσοδα δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ωστόσο, το έδαφος που χάθηκε, σταδιακά τείνει να καλυφθεί, χάρη σε πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, τόσο οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, όσο και οι παραγωγικοί φορείς και σε επιχειρηματικές κοινότητες. Η τάση σύσφιξης των διμερών οικονομικών σχέσεων καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι σήμερα το βράδυ εγκαινιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη η 1η Έκθεση Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Τουρκία, με την συμμετοχή 100 εταιριών.

    Η σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην εν λόγω διοργάνωση της ΔΕΘ Α.Ε., έγινε σαφής από την παρουσία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Γεώργιου Πασχαλίδη, στο εκθεσιακό κέντρο της Hannover Messe International, όπου θα πραγματοποιείται η έκθεση μέχρι τις 19 Νοεμβρίου. Πάντως, η τουρκική κυβέρνηση δεν εκπροσωπήθηκε στην έκθεση από κάποιον υπουργό, αλλά από την κ. Sibel Akcaharman, στέλεχος του υφυπουργείου Διεθνούς Εμπορίου της χώρας.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην τελετή εγκαινίων, ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του 2000, η συνολική αξία των διμερών εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Τουρκίας, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 1,1 δις δολ. "Η βελτίωση στην οικονομική ατμόσφαιρα μπορεί να βοηθήσει και το πολιτικό κλίμα, ώστε τελικά η επιχειρηματική συνεργασία να βοηθήσει τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις", κατέληξε.

    Την εκτίμηση ότι τα έσοδα της Ελλάδας και της Τουρκίας θα μπορούσαν να είναι κατά 100 δις δολ. υψηλότερα, αν είχαν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν την τελευταία δεκαετία σε πολιτικό επίπεδο, διατύπωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τουρκοελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, Σαρίκ Τάρα.

    Όπως τόνισε, το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Τουρκίας θα μπορούσε εύκολα να φτάσει στα 6 δις δολάρια, αν συνεχιστούν οι κινήσεις οικονομικής προσέγγισης. Το διμερές εμπόριο αντιστοιχεί μόλις στο 1% του ισοζυγίου εξωτερικού εμπορίου των δύο χωρών, συνολικού ύψους 120 δις δολ.

    Παράλληλα, οι συντονισμένες ενέργειες Ελλάδας-Τουρκίας στο "μέτωπο" του τουρισμού, θα μπορούσαν να διπλασιάσουν τα έσοδά τους, ύψους 18 δις δολ. ετησίως και για τα δύο κράτη, από τον συγκεκριμένο κλάδο. Τέλος, ο κ. Τάρα υπενθύμισε ότι το συνολικό ύψος των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, που σήμερα δεν ξεπερνά τα 3 δις δολ., θα μπορούσε να φθάσει στα 25 δις δολ. κατά την επόμενη πενταετία.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνο-τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Κουτσίκος, τόνισε ότι οι εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας-Τουρκίας ανήλθαν στα 500 εκατ. δολ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2000, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 35%.

    Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Α.Ε., Γεώργιος Σορτίκος, επεσήμανε ότι είναι αδιανόητο τα διοικητικά όρια μεταξύ των δύο χωρών να εμποδίζουν την ανάπτυξη συνεργασιών σε επιχειρηματικό επίπεδο και διαβεβαίωσε ότι η 2η Έκθεση Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Τουρκία "θα έχει πολύ σημαντικότερα μεγέθη".

    [19] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΕΙ ΜΕ ΑΠΕΙΛΕΣ

    Λευκωσία, 16 Νοεμβρίου 2000 (22:47 UTC+2)

    "Μετά την απόφαση του Ελσίνκι η τουρκική διπλωματία έχει βρεθεί σε μια δύσκολη θέση και η τουρκική πολιτική ηγεσία, αντί να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά προβλήματα, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, κινδυνολογώντας και απειλώντας", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου.

    "Με τέτοιες απειλές δεν μπορούν να πετύχουν οτιδήποτε", είπε ο κ. Παπαπέτρου, ο οποίος σχολιάζοντας μετά την πρωινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ ότι η Κύπρος θα γίνει Κόσοβο αν δεν δημιουργηθούν δυο κράτη στο νησί, σημείωσε ότι "ο μόνος τρόπος και η μόνη διέξοδος και για την Τουρκία αλλά και για όλους μας είναι η τουρκική διπλωματία και η τουρκική πολιτική να εναρμονίσουν τα βήματά τους με το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Μασσαλία, 16 Νοεμβρίου 2000 (22:34 UTC+2)

    Η κρίση στη Μέση Ανατολή απασχόλησε τις εργασίες της Δ΄ Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία με στόχο την ενίσχυση του αισθήματος συνεργασίας στην περιοχή.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι σύντομα θα οργανωθεί Ισραηλινο - Παλαιστινιακή Συνάντηση στην Αθήνα αναβιώνοντας παλαιότερη ελληνική πρωτοβουλία.

    "Αυτή την πρότασή μου τη δέχθηκαν και ο κ. Μορατίνος ο υπεύθυνος από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και ο κ. Ναμπίρ Σάαθ από την Παλαιστίνη και ο κ. Σλόμο Μπεν - Αμι από το Ισραήλ. Μάλιστα ήταν ένθερμοι υποστηρικτές να ξεκινήσει ξανά αυτή η διαδικασία και άμεσα με διαμεσολάβηση της Ελλάδας", τόνισε ο κ. Παπανδρέου

    Η Συρία που επέμεινε στην αναβολή της υπουργικής Συνόδου, αλλά και ο Λίβανος δεν συμμετείχαν λόγω της οπισθοχώρησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου ο κ. Παπανδρέου είχε σύντομες συναντήσεις με Αραβες ομολόγους του και ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.

    Στις συναντήσεις του με Ευρωπαίους υπουργούς ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το κείμενο της εταιρικής σχέσης Τουρκίας - Ε.Ε., το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τη Δευτέρα.

    [21] ANTIΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 24

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2000 (22:32 UTC+2)

    Με την επικείμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 του συντάγματος η κυβέρνηση νομιμοποιεί τους καταπατητές των δασών, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" ο πρόεδρος της Ορνιθολογικής Εταιρίας Κώστας Βασιλάκης.

    Όπως ανέφερε, από τη στιγμή που νόμος θα ορίζει τι σημαίνει δάσος και δασική έκταση, ο κάθε υπουργός και η καθεμία κυβερνητική πλειοψηφία θα μπορεί, ανάλογα με τα συμφέροντα που εξυπηρετεί, θα μπορεί να αποχαρακτηρίσει μεγάλες δασικές εκτάσεις.

    Πρόσθεσε, δε, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος νομιμοποιεί τους καταπατητές και ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για τα επόμενα καλοκαίρια, προετοιμάζοντας την οικοπεδοποίηση των δασών.

    Απαντώντας στην χθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι κατ' επάγγελμα προστάτες του περιβάλλοντος, αλλά πιθανόν ο κ. Βενιζέλος να είναι κατ' επάγγελμα υπερασπιστής των οικοδομικών συνεταιρισμών, που θέλουν να αφανίσουν τα δάση.

    Κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο ότι ο ίδιος και όχι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στρέφονται κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος, αφού, αφαιρεί το δικαίωμα του πολίτη να στραφεί κατά του Συμβουλίου Επικρατείας.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε ότι οι οικολογικές οργανώσεις χρησιμοποιούνται από κάποιους που θέλουν να πιέσουν για να μην ασκηθεί η αρμοδιότητα της αναθεωρητικής βουλής.

    Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο νόμος 998 του 1979 ορίζει τι είναι δάσος και δασική έκταση και αυτός σεβάστηκε τα πορίσματα της επιστήμης.

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2000 (22:17 UTC+2)

    Με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο συναντήθηκε η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου και συζήτησαν για τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διοργάνωση των αγώνων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται η δημιουργία ειδικών κέντρων επιχειρήσεων που θα συντονίζουν τη δράση στρατού και αστυνομίας την περίοδο των αγώνων.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις μπορούν να συμβάλουν σε μία σειρά από θέματα, χαρακτήρισε ουσιαστική τη συζήτηση με την κ. Αγγελοπούλου.

    "Βάλαμε τις βάσεις και ένα χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση κάποιων απαραίτητων κινήσεων, ώστε να στηρίξουμε το συνολικό προγραμματισμό", είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

    [23] ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΛΙΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. Ο Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2000 (22:17 UTC+2)

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης συνοδευόμενος από το Γενικό Διευθυντή Αλιείας του υπουργείου Απ. Τσιώκα προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πραγματοποιείται αύριο.

    Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο είναι η έκθεση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εφαρμογή του Κοινοτικού Συστήματος για την Αλιεία και την Υδατοκαλλιέργεια κατά την περίοδο 1996 - 1998, η εξέλιξη του μηχανισμού πλαισίωσης του στόλου.

    Επίσης θα εξεταστούν:

    - Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τη χρηματοδοτική συμμετοχή της Κοινότητας σε ορισμένες δαπάνες αναλαμβανόμενες από τα κράτη - μέλη για την εφαρμογή των καθεστώτων ελέγχου, επιθεώρησης και επιτήρησης στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

    - Πρόταση κανονισμού για την τροποποίηση του Κανονισμού 2791/1999 του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 1999, για τη θέσπιση ορισμένων μέτρων ελέγχου που εφαρμόζονται στη ζώνη της σύμβασης για τη μελλοντική πολυμερή συνεργασία στον Τομέα της Αλιείας στο Βορειανατολικό Ατλαντικό (Επιτροπή Αλιείας του Βορειοανατολικού Ατλαντικού - NEAFC).

    - Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με την Κοινοτική χρηματοδοτική συμμετοχή σε ορισμένες δαπάνες για την εφαρμογή μέτρων διαχείρισης που αφορούν τους άκρως μεταναστευτικούς ιχθείς.

    - Επίπτωση της αύξησης της τιμής του πετρελαίου Ντήζελ στην ισορροπία των αλιευτικών επιχειρήσεων

    - Μαρόκο. Μελλοντικές σχέσεις στον αλιευτικό τομέα

    - Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα επικαλυπτόμενα αποθέματα

    [24] ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: ΕΚΘΕΣΗ THEORIN ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΜΑΧΩΝ

    Στρασβούργο, 16 Νοεμβρίου 2000 (22:10 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή των γυναικών στη διευθέτηση των ένοπλων συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές του κόσμου ασχολείται η έκθεση πρωτοβουλίας της Σουηδέζας ευρωβουλευτού Μaj Britt Theorin (ΕΣΚ) που εγκρίθηκε από την Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών και τις Ισες Ευκαιρίες του Ευρωκοινοβουλίου.

    Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, μέχρι σήμερα όλες οι αναλύσεις και οι πολιτικές που αφορούν τις συγκρούσεις δεν εξετάζουν τη διάσταση του "φύλου". Οι πολιτικοί, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι φορείς δράσης υπέθεταν πάντα, ότι τα ζητήματα φύλου δεν σχετίζονται με αυτόν τον τομέα πολιτικής. Εντούτοις ο πόλεμος, είναι μία δραστηριότητα που έχει "φύλο". Η συντριπτική πλειοψηφία των στρατιωτών είναι άνδρες. Οι ένοπλες δυνάμεις και οι στρατιωτικές φατρίες είναι κατά κανόνα ανδρικοί θεσμοί, τόσο σε αριθμό, όσο και σε φιλοσοφία. Αντιθέτως οι γυναίκες ως άμαχοι πολίτες, είναι πολύ πιθανότερο από ότι οι άνδρες να σκοτωθούν κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης. Επίσης, ενώ όλοι οι άμαχοι υποφέρουν όταν ξεσπά ο πόλεμος, οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι εκείνες που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο και μάλιστα όχι μόνο τον κίνδυνο του θανάτου ή του τραυματισμού, αλλά και τον κίνδυνο του βιασμού, της σεξουαλικής βίας ή της κακοποίησης.

    Παρόλα αυτά, οι γυναίκες απουσιάζουν από τις επίσημες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στον τερματισμό των συγκρούσεων και η φωνή τους λείπει από τις αποφάσεις που λαμβάνονται σχετικά με τις προτεραιότητες που τίθενται στις ειρηνευτικές διαδικασίες. Αυτός ο αποκλεισμός με βάση το φύλο επιδρά αρνητικά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα μιας επίλυσης συγκρούσεων, καθώς όταν οι εμπειρίες, η οπτική και οι ανάγκες του 50% του πληθυσμού αγνοούνται, ελλοχεύει ο κίνδυνος να παραληφθούν ή να παραγνωριστούν σημαντικά στοιχεία απαραίτητα για την οικοδόμηση βιώσιμης ειρήνης.

    Παρόλο δηλαδή που οι γυναίκες είναι εκείνες που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο, όταν ξεσπά πόλεμος, η φωνή των γυναικών λείπει γενικά από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στις ειρηνευτικές διαδικασίες. Το φύλο πρέπει συνεπώς να λαμβάνεται αυτόματα υπόψη στη διενέργεια παρεμβάσεων σε καταστάσεις σύγκρουσης, καθώς και κατά την ανασυγκρότηση μετά τη λήξη των συγκρούσεων.

    Για το σκοπό αυτό η έκθεση πρωτοβουλίας της κ. Theorin αναλύει και προτείνει τους συγκεκριμένους τρόπους, υπό τους οποίους η διάσταση του φύλου θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Στην έκθεση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχοντας υπόψη του όλα αυτά, καταδικάζει όλες τις μορφές βίας που συνδέονται με το φύλο και καλεί τα κράτη - μέλη και την Επιτροπή να αναλάβουν δράση στα Ηνωμένα Εθνη για την προστασία των γυναικών σε καταστάσεις σύγκρουσης, όπως επίσης και να ενσωματώσουν τη διάσταση του φύλου στις όποιες πρωτοβουλίες τους σχετικά με την ειρήνη και την ασφάλεια.

    Καλούνται επίσης τα κράτη - μέλη να επικυρώσουν τη Συνθήκη της Ρώμης, η οποία εγκρίνει τη λειτουργία Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο επίσημα αναγνωρίζει το βιασμό ως έγκλημα πολέμου και μαζί με την Επιτροπή να ενσωματώσουν τη διάσταση του φύλου στις πρωτοβουλίες τους που σχετίζονται με την ειρήνη και την ασφάλεια, όπως και το σχεδιασμό των στρατοπέδων προσφύγων υπό τη δική τους χρηματοδοτική αιγίδα. Επιπλέον, ζητείται η καθιέρωση της διάστασης του φύλου στη μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική ασύλου και τονίζεται η σημασία της τοπικής ανάμιξης και πρωτοβουλίας στις ειρηνευτικές και συμφιλιωτικές διαδικασίες.

    Τέλος, ζητείται να προωθηθεί η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις προσπάθειες συμφιλίωσης και επίλυσης των συγκρούσεων και να διατεθεί ένα ορισμένο ποσοστό κονδυλίων αποστράτευσης και ανασυγκρότησης, υπέρ των γυναικών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 16 November 2000 - 21:57:26 UTC