Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Γ.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Π.ΣΥΝΑΔΙΝΟΥ
  • [02] ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ-ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ
  • [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΟΥΤΕ ΟΙ ΚΟΡΟΝΕΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΗ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [05] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΕ ΜΙΣΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Ο ΠΑΟΚ
  • [06] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ Ε.Ε -
  • [07] ΒΟΥΛΗ: ΔΙΑΤΑΞΗ - ΦΡΕΝΟ ΣΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΤΣΙΓΑΡΩΝ
  • [08] ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΒΑΝΤΙΜ ΤΟΥΝΤΟΡ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
  • [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΥΝΑΔΙΝΟΥ
  • [10] O E. BENIZEΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Π. ΣΥΝΑΔΙΝΟΥ
  • [11] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 1-1
  • [12] ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΚΟΡ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [13] ΚΑΤΗΦΟΡΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ Ε.Ε. -
  • [14] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
  • [15] ΕΝΑΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ - ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΔΑΝΙΑ
  • [16] Η ΡΩΣΙΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΓΚΟΥΖΙΝΣΚΙ
  • [17] ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ
  • [18] ΡΟΖ ΚΥΚΛΩΜΑ ΣΕ ΤΡΙΚΑΛΑ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΝ ΟΙ ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΙ
  • [19] ΒΟΛΕΪ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΡΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [20] Η ΜΟΛΔΑΒΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟ
  • [21] ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ
  • [22] ΜΕΛΗ ΤΩΝ "ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΩΝ" ΔΕΧΤΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [23] ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ
  • [24] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΡΕΑΤΑΛΕΥΡΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΕ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Γ.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Π.ΣΥΝΑΔΙΝΟΥ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2000 (13:32 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη - Ζακ Ρογκ

    Τη λύπη της, για την παραίτηση του Πέτρου Συναδινού από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του "Αθήνα 2004" εξέφρασε σήμερα από τη Λωζάνη όπου βρίσκεται για το Συνέδριο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής η πρόεδρος του Οργανισμού Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη.

    Η κ.Αγγελοπούλου, όπως είπε, χάνει έναν στενό συνεργάτη. Τόνισε πως η πορεία προς το 2004 είναι δύσκολη όμως η επιτροπή μένει προσηλωμένη στην πορεία αυτή. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρά τα όποια προβλήματα που αναμένεται ότι θα υπάρξουν, τελικά η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα γίνει με άρτιο τρόπο.

    [02] ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ-ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2000 (14:45 UTC+2)

    Εκκληση για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας απηύθυνε ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος υπογράμμισε ότι προσβλέπει στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Γιουγκοσλαβίας που είναι ένας σημαντικός παράγοντας ενίσχυσης της σταθερότητας, της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη ο κ. Κοστούνιτσα αναφέρθηκε στις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Σερβίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτές δεν πρόκειται να διαταραχθούν. Δεν είναι μόνο λόγια οι φιλικές σχέσεις, παρατήρησε. Η Ελλάδα υποστήριξε τη Γιουγκοσλαβία με διάφορες ενέργειες και με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο πρώτος που επισκέφθηκε το Βελιγράδι μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Στόχος του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας είναι να φέρει τη χώρα του στους ευρωπαικούς θεσμούς και η ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα.

    Μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την επίσκεψη του στο Αγιον Ορος και σημείωσε ότι στις Μονές Βατοπεδίου και Χιλανδαρίου ένιωσε πολύ έντονα τις σχέσεις φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας.

    Αυτή η επίσκεψη ήταν η πρώτη του στην Ελλάδα και θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 13 Δεκεμβρίου και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    "Είμαστε αισιόδοξοι επειδή είμαστε ρεαλιστές", τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και πρόσθεσε:"Νομίζω πως οι δύο χώρες, οι δύο λαοί, θα δυναμώσουν τους δεσμούς τους στο κοινό ευρωπαικό μέλλον, μπορούμε να χτίσουμε μαζί τη βιώσιμη ειρήνη και ανάπτυξη στην περιοχή και μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες στα Βαλκάνια. Στο πρόσωπο του κ. Κοστούνιτσα συμπυκνώνεται αυτή ακριβώς η ελπίδα".

    Οπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας να ενταχθεί στην ευρωπαική οικογένεια. Από τα 180 δισ. του ελληνικού σχεδίου για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων τα 95 δισ. προορίζονται για έργα στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο. Η ανασυγκρότηση στα Βαλκάνια θα πετύχει πρώτα ως αλληλεγγύη και μετά ως επιχειρηματικότητα. Το υπουργείο μακεδονίας-Θράκης ανέλαβε πρωτοβουλία ανθρωπιστικής υποστήριξης για συγκεκριμένα είδη (ζάχαρη, γάλα κλπ). Πριν λίγες μέρες παραδόθηκαν στη Γιουγκοσλαβία 32 λεωφορεία και υπάρχει η πρόθεση τα ιδρύματα που ασχολούνται με ευρωπαικά θέματα και έχουν έδρα στη Θεσσαλονίκη να αναλάβουν τη φιλοξενία και επιμόρφωση στελεχών από τη Γιουγκοσλαβία.

    Τον κ. Κοστούνιτσα συνόδευαν ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζίνζις και μέλη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Συνδευόμενοι από τον κ. Πασχαλίδη περπάτησαν από το υπουργείο μέχρι τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου. Εκεί προσκύνησαν και ξεναγήθηκαν στην κρύπτη. Ο εφημέριος του ναού πατήρ Ιωάννης πρόσφερε στον κ. Κοστούνιτσα μια εικόνα του Αγίου Δημητρίου και του είπε:"Ετσι όπως μαρτύρησε ο Αγιος Δημήτριος μαρτυρά σήμερα ο λαός της Σερβίας".

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας κατέθεσε στεφάνι στο συμμαχικό νεκροταφείο Ζέιντελικ.

    [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΟΥΤΕ ΟΙ ΚΟΡΟΝΕΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΣΧΕΣΗ Ε.Ε.-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2000 (11:52 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρεόυ με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ.

    "Τώρα για πρώτη φορά προσπαθούμε να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα, προσπαθούμε η Ευρώπη και η Τουρκία να δημιουργήσουν μια νέα σταθερή σχέση", δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", σχολιάζοντας το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εταιρική σχέση Ευρωπαικής Ενωσης-Τουρκίας.

    Για την Κύπρο σημειώνει ότι διασφαλίσαμε να μην είναι προυπόθεση της ένταξης στην Ε.Ε. η επίλυση του Κυπριακού ενώ για τις απειλές που εκτοξεύονται από την τουρκική ή την τουρκοκυπριακή πλευρά τονίζε:ι:"Ούτε οι απειλές, ούτε οι κορόνες συμβάλλουν στην ομαλή σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας. Είναι πια σαφές ότι η Τουρκία πρέπει να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα το θέμα της Κύπρου, να καταθέσει τις θέσεις της, να συμβάλει εποικοδομητικά στο διάλογο. Είναι προς το συμφέρον της σε τελική ανάλυση".

    Σχετικά με το θέμα του ονόματος της FYROM ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι "έχει δημιουργηθεί μια νέα βάση εμπιστοσύνης και ψάχνουμε την κοινά αποδεκτή λύση, τη "μαγική" φόρμουλα, αν θέλετε, της ονομασίας".

    Σε ερώτηση για τις προετοιμασίες Αβραμόπουλου να ιδρύσει πολιτικό φορέα απαντά πως είναι απαραίτητο τα υπάρχοντα κόμματα να προχωρήσουν σε σημαντικές εσωτερικές αλλαγές.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2000 (14:53 UTC+2)

    Φωτογραφία: Οι Πρόεδροι της Ελλάδος, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ στη συνάντησή τους στη Σόφια.

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο συναντήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα. Οι δύο πρόεδροι υπογράμμισαν τα ειλικρινή αισθήματα φιλίας μεταξύ των δύο λαών ενώ συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και το θέμα της επίσπευσης κατασκευής των έργων που έχουν συμφωνηθεί.

    Ο κ. Στογιάνοφ ευχαρίστησε για τη συμβολή της Ελλάδας στη διαγραφή της Βουλγαρίας από τον κατάλογο θεωρήσεων της συμφωνίας του Σένγκεν.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Στεφανόπουλος επισήμανε πως Ελλάδα και Βουλγαρία αποδίδουν εξαιρετική σημασία στις μεταξύ τους σχέσεις όχι μόνο λόγω των φιλικών δεσμών που υπάρχουν αλλά διότι πιστεύουν πως οι σχέσεις αυτές αποτελούν μια σπουδαία βάση για τη σταθερότητα όλης της περιοχής. Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και το Κόσοβο ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε πως υπήρξε σύμπτωση απόψεων ως προς την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί από τη διεθνή κοινότητα στην περιοχή αυτή.

    [05] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΕ ΜΙΣΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Με τη μισή ομάδα ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στην Ιταλία, προκειμένου την Τετάρτη θα να αντιμετωπίσει την Βερόνα στη προσπάθεια που κάνει για να κρατηθεί ζωντανός στην Ευρολίγκα. Η ομάδα του Κώστα Φλεβαράκη δεν έχει στην σύνθεσή της τους ξένους Τζόζεφ Μπλερ, Φρεντερίκ Βάις, που δεν έχουν επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη, επειδή δεν τους δόθηκαν τα χρήματα που έχουν συμφωνήσει με την διοίκηση της ΚΑΕ, αλλά και τον Αγγελο Κορωνιό που είναι τραυματίας.

    Από την άλλη κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει σε αυτό το παιχνίδι. "Με τόσους τραυματίες και ελλείψεις, ας ελπίσουμε για το καλύτερο", τονίζει ο προπονητής, Κώστας Φλεβαράκης. Ούτε και χθες η διοίκηση της ομάδας δεν έδωσε κάποια χρήματα από τα οφειλούμενα στους παίκτες.

    Τέλος, κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με το θέμα του Νταϊνέκο. Η διοίκηση επιμένει ότι οι αποδοχές του ξένου άσου είναι υψηλές, ενώ ο παίκτης δηλώνει ότι θέλει να παραμείνει στην ομάδα...

    [06] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ Ε.Ε - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 4 Δεκεμβρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέληξανσε συμφωνία στις Βρυξέλλες.

    Η επίλυση του Κυπριακού, καθώς και η επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ομαλή πορεία της Τουρκίας προς την ένταξή της στην Ενωμένη Ευρώπη, εξέλιξη για την οποία η ελληνική διπλωματία είναι ικανοποιημένη.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "αποτυπώθηκαν τα συμπεράσματα Ελσίνκι, όπως είχαμε ζητήσει και ουσιαστικά ζητάμε μία μικρή επανάσταση να γίνει στη διπλανή χώρα και οπωσδήποτε τη βελτίωση των σχέσεών μας και διμερώς, αλλά και την επίλυση Κυπριακού".

    "Αυτό σημαίνει", υπογράμμισε, "ότι τα προβλήματα αυτά είναι προβλήματα όχι μόνο ελληνικά, αλλά και Κοινοτικά και ότι στην εταιρική σχέση θα περιμένουμε μία εποικοδομητική προσπάθεια από πλευρά της Τουρκίας στην επίλυση των μεγάλων αυτών θεμάτων".

    Πληροφορίες στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι και η τουρκική πλευρά αναμένεται να αποδεχθεί τη συμβιβαστική φόρμουλα των "15" παρότι στο παρελθόν είχε αντιδράσει έντονα και είχε εκφράσει αντιρρήσεις στο να συμπεριληφθεί το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές διάφορες στο κείμενο της εταιρικής σχέσης.

    [07] ΒΟΥΛΗ: ΔΙΑΤΑΞΗ - ΦΡΕΝΟ ΣΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΤΣΙΓΑΡΩΝ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    "Μάστιγα της οικονομικής ζωής" για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έγινε το λαθρεμπόριο τσιγάρων, που τα τελευταία χρόνια λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις, ενώ κάθε ένα λαθραίο κοντέινερ τσιγάρων σημαίνει απώλεια 1 εκατομμύριο ευρώ, δηλαδή 370 περίπου δις δραχμές.

    Αυτό επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, απαντώντας σε αναφορά των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Γ. Γαρουφαλιά και Στ. Παπαδόπουλου, σχετικά με διάταξη που κατατέθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο, με την οποία επιχειρείται να μπει φρένο στο λαθρεμπόριο τσιγάρων.

    Όπως σημειώνει ο κ. Παπαντωνίου, μόνο τα δύο τελευταία χρόνια, 1989-2000 κατασχέθηκαν από τις ελληνικές διωκτικές αρχές 44 εκατομμύρια 720 χιλιάδες 745 πακέτα λαθραία τσιγάρα στα οποία αναλογούν 26 δις 909 εκατομμύρια 681 χιλιάδες 826 δραχμές δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις.

    Σε άλλο σημείο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας σημειώνει ότι το σύστημα διάθεσης των λαθραίων τσιγάρων είναι πολυδιασπασμένο ώστε να μην υπάρχει κάποιος μεγάλος έμπορος αλλά εκατοντάδες και χιλιάδες μικροπωλητές. Μάλιστα, όπως αναφέρει, όταν οι τελευταίοι συλλαμβάνονται υπάρχει φροντίδα και εξασφαλίζονται τα ποσά για την αποφυλάκισή τους αρχικά και την κάλυψη της ποινής τους στη συνέχεια.

    "Δεκάδες εκατομμύρια καταβάλλονται αυθημερόν για να καλυφθούν τα μέλη του κυκλώματος και να μην αποθαρρύνονται οι πωλητές" αναφέρει χαρακτηριστκά ο κ. Παπαντωνίου και συμπληρώνει ότι "η κατάσταση αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχισθεί".

    Υπεραμυνόμενος της σχετικής διάταξης ο κ. Παπατνωνίου τονίζει ότι η ελληνική παραγωγή δεν θίγεται απ' αυτήν στο παραμικρό, αντίθετα προστατεύεται ο προϋπολογισμός από την αποφυγή καταβολής φόρων και οι πολίτες που δεν θα στερούνται στο μέλλον κοινωνικούς πόρους.

    Σύμφωνα με τη διάταξη "στα προοριζόμενα για εξαγωγή ή αποστολή σε χώρες μέλη της Ε.Ε. βιομηχανοποιημένα καπνά αναγράφεται σε κάθε μονάδα συσκευασίας κωδικός αριθμός παρτίδας κατά καπνοβιομηχανία με κατάλληλη μορφή που επιτρέπει τον προσδιορισμό της προέλευσης του προϊόντος.

    Κατά την εξαγωγή ή αποστολή βιομηχανοποιημένων καπνών δηλώνονται στην αρμόδια τελωνειακή αρχή οι κωδικοί αριθμοί που αναγράφονται στις μονάδες συσκευασίας προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εξαγωγή ή αποστολή των προϊόντων αυτών καθώς και τα στοιχεία του παραλήπτη με την πλήρη εμπορική του επωνυμία.

    [08] ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΒΑΝΤΙΜ ΤΟΥΝΤΟΡ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Βουκουρέστι, 4 Δεκεμβρίου 2000 (20:36 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Μεγάλη Ρουμανία Κορνέλιου Βαντίμ Τούντορ απείλησε τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου προειδοποιώντας τους να γράφουν όσο ακόμη μπορούν.

    Ο Βαντίμ ήρθε δεύτερος με 28% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές ενώ πρώτος αναδείχθηκε ο Ιον Ιλιέσκου και θα υπάρξει δεύτερος γύρος των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή 10 Δεκεμβρίου.

    Σημειώνεται ότι το ξέσπασμα του Βαντίμ προήρθε όταν ένας δημοσιογράφος από την εφημερίδα "Ζiua" τον ρώτησε σχετικά με μέλη του κόμματος του που θα οδηγήσουν τη Ρουμανία στην ευημερία.

    Ο Βαντίμ κατηγόρησε τους δημοσιογράφους της εφημερίδας και τον διευθυντή της Σορίν Ρότσκα Στανέσκου ότι είναι προδότες, κλέφτες και άθλιοι.

    Ο Βαντίμ και την προηγούμενη εβδομάδα είχε απειλήσει τους δημοσιογράφους λέγοντας τους ότι θα τους στείλει σε καταναγκαστικά έργα αν εκλεγεί πρόεδρος.

    Ο Βαντίμ αρνήθηκε ότι ήταν συνεργάτης της Σεκιουριτάτε, πρώην μυστικής υπηρεσίας του κομμουνιστικού καθεστώτος Τσαουσέσκου.

    O.K.

    [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΥΝΑΔΙΝΟΥ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2000 (20:29 UTC+2)

    "Η παραίτηση του κ. Συναδινού ήταν ανέλπιστη. Είμαι λυπημένη. Ότι και να γίνει εμείς θα μείνουμε πιστοί στην υπόσχεση που δώσαμε στην ΔΟΕ, ότι θα πραγματοποιήσουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες", τόνισε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου, μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο συνεργάτης της στο "Αθήνα 2004", Πέτρος Συναδινός και συνέχισε: "Έχουμε μεγάλο δρόμο. Όποια εμπόδια και αν υπάρξουν θα πρέπει να ξεπεράσουμε".

    Μετά τη νέα παραίτηση μέλους από του "Αθήνα 2004" η κ. Αγγελοπούλου αναμένεται να έχει μέσα στην εβδομάδα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    [10] O E. BENIZEΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Π. ΣΥΝΑΔΙΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Την λύπη του για την αποχώρηση του Πέτρου Συναδινού από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Αθήνα 2004 εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι σημασία έχει ότι στην εθνική προσπάθεια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχει ρυθμός, σχέδιο και αίσθηση της ταχύτητας με την οποία περνάει ο χρόνος.

    Ο υπουργός Πολιτισμού, προσερχόμενος σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου "Μετοχές και ομόλογα - Μακεδονία - Θεσσαλονίκη, 1870-1940" στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι το 2004 είναι μια ολόκληρη εθνική στρατηγική και μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα που θα την αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο. Επισήμανε ότι πρέπει να επικρατήσει ομόνοια και να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας, αφήνοντας τα ζητήματα των Ολυμπιακών Αγώνων έξω από την παραπολιτική προσέγγιση και την κομματική αντιδικία.

    Περαιτέρω, ερωτηθείς αν οι αρμοδιότητες του κ. Συναδινού θα περάσουν στην κ. Αγγελοπούλου, υπογράμμισε: "Υπάρχει ένα σαφέστατο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο. Σημασία έχει καθένας να κάνει την δουλειά του από τη θέση στην οποία βρίσκεται και η κ. Αγγελοπούλου κατέχει μια κεντρική και προέχουσα θέση".

    Για τα σενάρια περί ανασχηματισμού, σημείωσε ότι δεν έχει ούτε την διάθεση να τα σχολιάσει γιατί επαναλαμβάνονται στερεότυπα χωρίς καμία πρωτοτυπία, αλλά ούτε και την αρμοδιότητα, μια και ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού.

    "Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα", επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση για τα γκάλοπ για τον Δημήτρη Αβραμόπουλου που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και συμπλήρωσε ότι "είναι δύσκολο επιστημονικά να μετρήσει κανείς τη στάση της κοινής γνώμης απέναντι σε κάτι που δεν υπάρχει".

    [11] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 1-1

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Μετά από ένα επεισοδιακό παιχνίδι που διακόπηκε για μία περίπου ώρα, λόγο του προβλήματος στην ηλεκτροφωτισμό, Αθηναϊκός και Πανηλειακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι με σκορ 1-1.

    Στο 5΄ μόλις λεπτό οι προβολείς στο γήπεδο δεν άναψαν με αποτέλεσμα ο διαιτητής του αγώνα να στείλει στα αποδυτήρια τις δύο ομάδες. Όταν λύθηκε το πρόβλημα, τότε οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων ξαναμπήκαν στο γήπεδο. Στο 31' σημειώθηκε το πρώτο τέρμα όταν ο Ζαβαντίας εκτέλεσε με πάσα το φάουλ προς τον Εντουσέι και αυτός με συρτό ευθύβολο σουτ αιφνιδίασε τον Κοψαχείλη. Στο 51 ο Βεζυρίδης απέκρουσε σωτήρια σουτ του Αλμανίδη. Η λύτρωση γιασ τους φιλοξενούμενους ήρθε στο 91' όταν ισοφάρισε με κεφαλιά ο Μπάντοβιτς.

    ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τάσος Χατζηαγγελής): Βεζυρίδης, Εντουσέι, Ζαβαντίας (51' Καρύδης), Μπασαλά, Σφακιανάκης, Τσιρώνης, Παπανδρέου, Βαντελανόιτ (18' Μπούις), Μίτιτς (66' Αλβέρτης), Πουλόπουλος, Ζαφειράκης

    ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ (Σάκης Τσιώλης): Κοψαχείλης, Μπάντοβιτς, Ουμπεράτσι, Ζιάκας, Ουζουνίδης, Νούσιας (62' Μοσχογιάννης), Κόλτζος, Φερεκίδης (46' Αλμανίδης), Νεμπεγλέρας, Δέδες, Μάντρα (73' Γιαννακίδης).

    [12] ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΚΟΡ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 4 Δεκεμβρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι δεν ήταν νόμιμη η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολιτείας της Φλόριντα, το οποίο έκρινε ότι τα αποτελέσματα της ανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων με το χέρι σε κομητείες της πολιτείας θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στα τελικά αποτελέσματα που εξέδωσε η υπουργός Εσωτερικών της Φλόριντα, Κάθριν Χάρις.

    Το Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση των Ανώτατου Δικαστηρίου της Φλόριντα να παρατείνει τη διορία για την ολοκλήρωση της ανακαταμέτρησης ώστε τα αποτελέσματα που θα προέκυπταν να συμπεριληφθούν στα τελικά.

    [13] ΚΑΤΗΦΟΡΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ Ε.Ε. - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 4 Δεκεμβρίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Σημαντική επιτυχία για την προώθηση των ελληνικών θέσεων χαρακτήρισε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόερος της σοσιαλιστικής ομάδας του ευρωκοινοβουλίου, Γιώργος Κατηφόρης, την ανακοίνωση της συμφωνία των 15 υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. επί του κειμένου της εταιρικής σχέσης Ε.Ε. - Τουρκίας.

    Ο κ. Κατηφόρης αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι "η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων απέδωσε μία σημαντική επιτυχία για την προώθηση των ελληνικών θέσεων. Στο πρώτο επίσημο κείμενο, όπου η Ευρώπη χαράζει τις κατευθυντήριες γραμμές της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, οι αναφορές στο κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισημοποιούνται, όπως ακριβώς είχαν διατυπωθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι" και καταλήγει λέγοντας ότι "τώρα ο δρόμος ανοίγει για γόνιμες εξελίξεις και στα δύο θέματα".

    [14] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Ανοικτή πρόσκληση σε όλα τα σωματεία της Α2 ανδρών απηύθυνε η ΕΟΚ την ερχόμενη Πέμπτη στις 15:00, προκειμένου να συζητηθεί η πιθανότητα τηλεοπτικής κάλύψης από το TV Μακεδονία. Αφορμή στάθηκε η στάση των διοικούντων της ομάδας της Πάτρας στο παιχνίδι με τον Πανελλήνιο, όταν οι πρώτοι δεν επέτρεψαν να μπουν στο γήπεδο οι τηλεοπτικές κάμερες.

    Επίσης μια ακόμη αιτία ήταν η αρνητική στάση της Λάρισας που με επιστολή της στο TV Μακεδονία ζήτησε να μην μεταδοθεί ο αγώνας της με το Παλαιό Φάληρο. Ολα αυτά τα προβλήματα, αλλά και άλλα που αφορούν την προσπάθεια της τηλεόρασης να διεισδύσει στην Α2 οφείλουν να ξεκαθαρίσουν το συντομότερο από την ΕΟΚ, έχοντας πάντα την συγκατάθεση των σωματείων της.

    [15] ΕΝΑΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ - ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΔΑΝΙΑ

    Κοπεγχάγη, 4 Δεκεμβρίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Η Δανία θα εμμείνει στη θέση ότι κάθε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να έχει εκπρόσωπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διάρκεια της Συνόδου της Νίκαιας σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν που μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας.

    "Αποφασίσαμε, μετά από ευρείες συνομιλίες ότι η πιο δίκαιη λύση είναι ένας Επίτροπος για κάθε κράτος - μέλος" φέρεται να δήλωσε ο κ. Πέτερσεν χθες στις Βρυξέλλες όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ritzau και ο τηλεοπτικός σταθμός TV2.

    Οι "15" αρχηγοί κρατών της Ε.Ε. θα συναντηθούν στη Νίκαια της Γαλλικής Ριβιέρα από 7 έως 10 Δεκεμβρίου προκειμένου να αποφασίσουν για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν το δρόμο της διεύρυνσης της Ενωσης.

    Ο πρωθυπουργός της Δανίας Πόουλ Νιρούπ Ρασμούζεν και ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες πρόθυμοι να δεχθούν τη γαλλική πρόταση που θα επιτρέψει την εναλλαγή των Επιτρόπων.

    Η γαλλική πρόταση στοχεύει στη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της Κομισιόν, ενόψει της ένταξης 12 νέων μελών.

    "Η κύρια επιθυμία μας είναι να διατηρήσουμε τον Επίτροπό μας", τόνισε ο πρωθυπουργός της Δανίας στις 27 Νοεμβρίου όταν συναντήθηκε στην Κοπεγχάγη με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ε.Ε.

    "Ομως θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε την εναλλαγή ως τελευταία λύση, εφόσον βασίζεται στην ισοτιμία μεταξύ όλων των χωρών", είχε τονίσει ο κ. Ρασμούσεν.

    Ωστόσο τα ΜΜΕ της Δανίας μετέδωσαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως δεν θεωρεί πρόβλημα να συμμετέχουν στην Κομισιόν 25 μέλη προσθέτοντας ότι η γαλλική πρόταση είναι αρκετά ασαφής.

    [16] Η ΡΩΣΙΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΓΚΟΥΖΙΝΣΚΙ

    Μόσχα, 4 Δεκεμβρίου 2000 (20:00 UTC+2)

    Οι εισαγγελικές αρχές στη Ρωσία ανακοίνωσαν ότι έχουν διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον μεγιστάνα των ΜΜΕ Βλαντίμιρ Γκουζίνσκι αλλά η Ιντερπόλ δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες.

    Ο εισαγγελέας Βαλέρι Νικολάγιεφ είπε ότι έχει ένταλμα σύλληψης για τον Γκουζίνσκι, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά.

    Ο Γκουζίνσκι εγκατέλειψε τη Ρωσία τον Ιούλιο και ζει περιστασιακά στην Ισπανία, στη Βρετανία και στο Ισραήλ.

    O.K.

    [17] ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΟ 1999

    Φρανκφούρτη, 4 Δεκεμβρίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε τέσσερις Κούρδους σε ποινές φυλάκισης μέχρι 28 μήνες γιατί κατέλαβαν την ελληνική πρεσβεία τον Φεβρουάριο του 1999 στη Φρανκφούρτη όταν γίνονταν οι διαμαρτυρίες για τη σύλληψη του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

    Οι καταδικασθέντες, ηλικίας από 26 μέχρι 38 κατηγορήθηκαν για παραβίαση δημόσιας τάξης και καταστροφή περιουσίας.

    Ο.Κ.

    [18] ΡΟΖ ΚΥΚΛΩΜΑ ΣΕ ΤΡΙΚΑΛΑ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΝ ΟΙ ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΙ

    Τρίκαλα, 4 Δεκεμβρίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Ροζ κύκλωμα στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα, στο οποίο εμπλέκονται δεκάδες αστυνομικοί από κάθε βαθμίδα, αποκάλυψαν οι αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το κύκλωμα δρα εδώ και μία δεκαετία, ενώ εκμεταλλεύτηκε 1.200 και αποκόμισε κέρδη 35 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    Μετά από έρευνες πέντε μηνών από τους αδιάφθορους, αποκαλύφθηκε ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται ιδιωκτήτες νυχτερινών κέντρων και αστυνομικοί διάφορων βαθμών, ενώ εγκέφαλος θεωρείται ο επιχειρηματίας, Αχιλλέας Λιχρίτης, ο οποίος έφερνε παράνομα, με τη συνδρομή αστυνομικών, νεαρές γυναίκες από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες με την κάλυψη των αστυνομικών δεν διώχθηκαν ποτέ.

    Στα ίχνη του κυκλώματος οδήγησαν δύο πρώην συνεργάτες του Λιχρίτη, που αποκάλυψαν ότι σε αυτό εμπλέκονται και δύο συνοδοί του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Μαγκούφη.

    [19] ΒΟΛΕΪ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΡΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας μπαίνει η ομάδα βόλεϊ του Ηρακλή εν όψει του πρώτου παιχνιδιού με την Ιταλική Ρόμα στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ που θα διεξαχθεί την Τετάρτη στις 17:00 στο Αλεξάνδρειο Μέλαθλο Θεσσαλονίκης.

    Η ομάδα της Ιταλίας θα έρθει αύριο στη Θεσσαλονίκη (16:45) με πτήση από το Μιλάνο. Ο τεχνικός των Ιταλών, Φράνκο Μερτόλι δεν αντιμετωπίζει κανένα αγωνιστικό πρόβλημα και έχει στη διάθεσή του όλους τους παίκτες. Η Ρόμα αύριο θα προπονηθεί στις 7μμ στο Κατσάνειο, ενώ το πρωί της Τετάρτης θα κάνει μια προπόνηση στο Αλεξάνδρειο Μέλαθλο Θεσσαλονίκης. Τον αγώνα θα διαιτητεύσουν οι Βούλγαροι Στόγιαν Στόγιανοφ και Ζαντάρ Ρέγκοφ.

    [20] Η ΜΟΛΔΑΒΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟ

    Τσισινάου, 4 Δεκεμβρίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας απέτυχε σήμερα για δεύτερη φορά να εκλέξει τον νέο πρόεδρο της χώρας.

    Ο ηγέτης των Κομμουνιστών Βλαντίμιρ Βορόνιν πήρε 50 ψήφους ενώ ο αντίπαλος του πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Πάβελ Μπαρμπάλατ πήρε 35 και υπήρξαν 13 άκυρα ψηφοδέλτια και μια αποχή.

    Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος πρέπει να συγκεντρώσει 61 ψήφους από τις 101 έδρες της βουλής και το κοινοβούλιο συνεδριάζει τέσσερις φορές για να αποφασίσει.

    Ο.Κ.

    [21] ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ

    Βελιγράδι, 4 Δεκεμβρίου 2000 (19:43 UTC+2)

    Εκκληση για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Αλβανών ανταρτών του Κοσσυφοπεδίου και της σερβικής αστυνομίας στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου απηύθυνε ο Ζόραν Τζίντζιτς ηγετικό στέλεχος της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας (DOS) και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) προειδοποιώντας ωστόσο ότι αν η διπλωματία αποτύχει το Βελιγράδι θα σκληρύνει τη στάση του.

    "Είμαστε υπέρ των συνομιλιών, της διπλωματίας και των ειρηνικών μέσων, αλλά εάν οι τρομοκράτες δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη θα αναζητήσουμε άλλα μέσα για να υπερασπιστούμε το έδαφός μας", είπε.

    "Πρέπει να ρωτήσουμε τη διεθνή κοινότητα, αν μπορεί να πείσει τους Αλβανούς να αποσυρθούν. Αν δεν μπορεί οι σερβικές δυνάμεις θα πρέπει να εισέλθουν στη ζώνη ασφαλείας και να διαλύσουν τις βάσεις των τρομοκρατών", τόνισε.

    Οπως χαρακτηριστικά είπε "η σερβική αστυνομία μπορεί σε διάστημα δύο ημερών να εκδιώξει τους τρομοκράτες από την αποστρατικοποιημένη ζώνη χωρίς απώλειες".

    [22] ΜΕΛΗ ΤΩΝ "ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΩΝ" ΔΕΧΤΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2000 (19:39 UTC+2)

    Μέλη του δικτύου αδελφοποιημένων πόλεων της Μεσογείου, στο οποίο συμμετέχουν δήμοι της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Γαλλίας με την επωνυμία "Αμφικτιονία" δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος δήλωσε ότι συμπαραστέκεται και συμμετέχει ολόψυχα στους στόχους που έχουν θέσει, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι προέχει η συνεργασία και η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των πόλεων της Μεσογείου.

    Στο γραφείο του δέχθηκε, εξάλλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και τον πρέσβη της Βραζιλίας στην Αθήνα, Γιοκάο Κάρλος Φραγκόζο, ο οποίος συνοδευόταν από την επίτιμη πρόξενο της χώρας στη Θεσσαλονίκη, Τίμη Μπακατσέλου.

    Οπως δήλωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με την πόλη Σάο Πάολο της Βραζιλίας, καθώς και τη γενικότερη συνεργασία της πόλης με τη Βραζιλία στον πολιτιστικό και εμπορικό τομέα.

    [23] ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2000 (19:33 UTC+2)

    Οι σχέσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη Γιουγκοσλαβία, το σύμφωνο σταθερότητας, το θέμα της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης αλλά και το ζήτημα των συνοριακών διόδων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Βούλγαρος Πρόεδρος Πέταρ Στογιάνοφ.

    Στη συνάντηση αυτή διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων ως προς την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκδημοκρατισμού στη Γιουγκοσλαβία και να εφαρμοστεί στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ.

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι εξετάστηκαν τα θέματα που σχετίζονται με την ελληνική χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση προγραμμάτων στη Βουλγαρία από Ελληνικές και Βουλγαρικές επιχειρήσεις. "Το ύψος της χρηματοδότησης από την Ελλάδα είναι 60 εκατομμύρια δολάρια και ελπίζουμε ότι μέσα στο Δεκέμβρη θα μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε ποια προγράμματα θα εφαρμοστούν", τόνισε ο κ. Σημίτης. Διευκρίνισε δε πως αυτά τα προγράμματα αφορούν το σχέδιο ανασυγκρότησης από πλευράς Ελλάδας ενώ παράλληλα υπάρχει και η εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας.

    Ο Βούλγαρος Πρόεδρος, Πέταρ Στογιάνοφ, ευχαρίστησε για τη συμβολή της Ελλάδας στη διαγραφή της Βουλγαρίας από τον κατάλογο θεωρήσεων της συμφωνίας του Σένγκεν.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επισήμανε από την πλευρά του ότι η σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να πάρει και τυπική μορφή. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξουν, όπως είπε, και ορισμένες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της σχετικής απόφασης. Στο σημείο αυτό ο κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιοι της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, δηλαδή οι υπουργοί δημόσιας τάξης των δύο χωρών θα πρέπει να συναντηθούν για να ξεκαθαρίσουν αυτά τα θέματα.

    Σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης οι κ.κ. Σημίτης και Στογιάνοφ χαιρέτισαν την πρόοδο που υπάρχει σε σχέση με τις εργασίες για την προώθηση του σχεδίου του αγωγού.

    [24] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΡΕΑΤΑΛΕΥΡΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΕ

    Βρυξέλες, 4 Δεκεμβρίου 2000 (19:28 UTC+2)

    Οι υπουργοί Γεωργίας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν την απαγόρευση των κρεατάλευρων και οστεάλευρων στις ζωοτροφές για ένα εξάμηνο ώστε να σταματήσουν την εξάπλωση της νόσου των τρελών αγελάδων που έχει θορυβήσει την Ευρώπη ανακοίνωσε τη ΕΕ.

    Οι υπουργοί Γεωργίας απαγόρευσαν τα κρεατάλευρα για όλα τα ζώα αλλά τόνισαν ότι συνεχίζεται η παραγωγή ζωοτροφών από υπολείμματα ψαριών για τα ζώα μη ελεύθερης βοσκής.

    Το μέτρο πέρασε με 62 ψήφους από τους 82 του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας.

    Οι αξιωματούχοι της ΕΕ αρνήθηκαν να πουν ποιες χώρες ψήφισαν κατά του μέτρου αλλά πολλοί εκτιμούν ότι πρόκειται για την Σουηδία, τη Φιλανδία και το Βέλγιο που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν κανένα κρούσμα της νόσου.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 4 December 2000 - 19:14:15 UTC