Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ
  • [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ
  • [03] ΧΟΥΝ:ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ ΑΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ
  • [04] "ΝΤΝΕΒΝΙΚ": ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
  • [05] ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ
  • [06] ΕΚΤΙΝΑΧΤΗΚΕ ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠ. ΚΟΥΣΝΕΡ - Ι. ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ
  • [08] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ
  • [09] Ο ΣΕΡΒΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΠΕΒΑΛΕ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ
  • [10] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ Α' ΑΝΔΡΩΝ
  • [11] ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΣΤΗ ΡΕΤΖΙΟ ΚΑΛΑΜΠΡΙΑ Ο ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ
  • [12] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [13] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΤΩΝ "15" ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΕΝ
  • [14] ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [15] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΠΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ Ο Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ
  • [16] ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ 38ΧΡΟΝΗΣ ΣΤΟ "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ"
  • [17] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [18] ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΞΙΑΡΧΟ ΣΟΝΤΕΡΣ
  • [19] ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
  • [20] ΠΡΩΤΗ Η ΠΑΣΚ ΣΤΗΝ ΕΛΜΕ ΒΟΡΕΙΑΣ ΡΗΝΑΝΙΑΣ-ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ
  • [21] Ζ. ΖΙΖΙΤΣ: ΘΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [22] ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΕ
  • [23] ΥΠΟ ΒΡΟΧΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ
  • [24] ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΟΟΕΙΔΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

  • [01] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2000 (21:34 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα παρουσίασε ο πρωθυπουρός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στο 11ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνο - Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα: "Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας".

    "Σε ένα μήνα από σήμερα μια σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας θα αλλάξει. Η δραχμή, 170 χρόνια μετά την καθιέρωσή της, θα αρχίσει να φεύγει σταδιακά από τη ζωή μας και το ευρώ θα γίνει το επίσημο νόμισμα της χώρας. Θα το δούμε στις τιμές των προϊόντων, που θα αναγράφονται μέσα στο 2001 τόσο σε δραχμές όσο και σε ευρώ", υπογράμμισε ο κ. Σημίτης.

    "Η συμμετοχή στην ΟΝΕ αποτελεί τομή στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που για εφτά χρόνια εφαρμόζουμε με επιμονή, με συστηματική προσπάθεια αλλά και με αποφασιστικότητα. Με την πολιτική αυτή εξασφαλίσαμε για την Ελλάδα το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής στις πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση της Ευρώπης του αύριο.

    Απέναντι στις επιτυχίες αυτές αντιπαρατάσσεται από ορισμένους η κριτική ότι η χώρα μας υστερεί σε πολλά, οικονομικά κυρίως, ζητήματα έναντι των κοινοτικών εταίρων. Ότι η Κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε μόνο για τους δείκτες. Η κριτική αυτή διατυπώνεται κακόπιστα και με μηδενιστική διάθεση.

    Πράγματι υστερούμε. Αλλά ήταν η Ελλάδα στο τέλος του Β΄παγκοσμίου πολέμου στο επίπεδο ανάπτυξης των ευρωπαϊκών χωρών; Ήταν στο τέλος της επτάχρονης δικτατορίας οικονομικά και κοινωνικά συγκρίσιμη με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης; Όχι βέβαια.

    Φαίνεται ότι ορισμένοι αγνοούν ή δεν επιθυμούν, γιατί δεν τους εξυπηρετεί, να αναγνωρίσουν τις προσπάθειες που έγιναν από τον Οκτώβρη του ΄81 και μετά να καλυφθεί η απόσταση από την Ευρώπη των έντεκα.

    Ξεχνάνε ακόμη ότι μετά την εκ νέου ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το 1993, τέθηκε ως άμεση προτεραιότητα η δραστική μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του πληθωρισμού. Έπρεπε να μειώσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 13,8% του ΑΕΠ στο 3%. Έπρεπε να μειώσουμε τον πληθωρισμό από το 16% στο 2%. Κανείς δεν το πίστευε τότε από τους σημερινούς επικριτές, κι όμως, πετύχαμε τους στόχους μας αυτούς και με το παραπάνω.

    Οι ίδιοι ανακάλυψαν, όψιμα, πως θα δυσκολέψουν τα πράγματα μέσα στην ΟΝΕ. Ας μας πουν τι εννοούν. Μήπως, ότι εκτός της ΟΝΕ θα ήταν καλύτερα;

    Μας ρωτάνε, τώρα που πετύχαμε στους στόχους μας:

    Γιατί δεν ανεβάσαμε ήδη το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα στο μέσο ευρωπαϊκό, αν και το φτάσαμε εκεί που κανείς πριν δεν είχε καταφέρει να το οδηγήσει;

    Ας θυμηθούμε:

    Η αλήθεια είναι ότι σε πολλές χώρες η σταθεροποίηση οδήγησε και σε μείωση του εθνικού προϊόντος. Όχι όμως στην Ελλάδα, που τα τελευταία 5 χρόνια αναπτύσσεται ταχύτερα από την Ευρώπη, παρά την εφαρμογή σταθεροποιητικών πολιτικών.

    Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια που βάζαμε τα θεμέλια για την Ελλάδα της ανάπτυξης, την Ελλάδα της πραγματικής και της κοινωνικής σύγκλισης, διαψεύσαμε όλους αυτούς που ισχυρίζονταν ότι δεν θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή. Ότι δεν θα μπορέσουμε να αναστρέψουμε τη σχέση των άμεσων προς τους έμμεσους φόρους, μειώνοντας τους έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν τους οικονομικά ασθενέστερους. Το πετύχαμε.

    Η αλήθεια είναι ότι σήμερα, τα δημόσια έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι στα επίπεδα των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης. Και ο νέος Προϋπολογισμός, όχι μόνο δεν εισάγει νέους φόρους, αλλά αντίθετα τους μειώνει.

    Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση περιόρισε τις δαπάνες χωρίς να θίξει τα έργα για υποδομές, ούτε τους πόρους για τους κοινωνικά ευαίσθητους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας, της Απασχόλησης και της Παιδείας.

    Η αλήθεια είναι ότι ακολουθήσαμε αυτή την πολιτική, τη στιγμή που οι τόκοι για το χρέος δεν μας επέτρεπαν να κινηθούμε ελεύθερα. Σκεφτείτε ότι το 1994 κάθε μία στις τρεισήμισι δραχμές που δαπανούσε η χώρα ήταν για τους τόκους. Σήμερα μόνο μία στις πέντε δραχμές πληρώνεται στους τόκους.

    Η αλήθεια είναι ότι, επιτέλους, ως χώρα αποκτήσαμε αξιοπιστία και κύρος. Ποτέ πριν οι εκθέσεις των διεθνών οργανισμών για την ελληνική οικονομία, όπως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν ήταν τόσο θετικές όσο φέτος. Γιατί είναι ξεκάθαρο σε όλους τους εξωτερικούς παρατηρητές ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει μακρόπνοη και φιλόδοξη στρατηγική, έχει σταθερή οικονομική πολιτική. Αναγνωρίζουν ότι αυτή η πολιτική έχει ουσία. Δεν αλλάζει και δεν επηρεάζεται:

    Ούτε από τις Κασσάνδρες που προβλέπουν κατάρρευση μέσα στην ΟΝΕ.

    Ούτε από την παρορμητικότητα και την τρέχουσα απαισιοδοξία των αγορών.

    Ούτε από την απραγία, τον εφησυχασμό και το βόλεμα των κοινωνικών εταίρων.

    Ούτε, φυσικά, από την εμμονή της Αντιπολίτευσης στην κούφια διαπλοκολογία, τη μανία της για ποινικοποίηση της ελεύθερης λειτουργίας των αγορών και την επιδερμική και ανεύθυνη αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων του πολίτη με συνθήματα, αντί για συγκεκριμένες προτάσεις.

    Πολλοί επιχειρηματολογούν ως εάν η ένταξη στην ΟΝΕ είναι ένα μαγικό ραβδί που με κατάλληλο χειρισμό μπορεί να λύσει αμέσως όλα τα προβλήματά μας. Μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν. Όπως επιτέλους πρέπει να πάψουμε να κρίνουμε την εξέλιξη της οικονομίας με νοοτροπία τζογαδόρου. Οδηγός δεν μπορεί να είναι η καθημερινή συγκυρία. Αλλά οι στόχοι μας. Και για να τους πετύχουμε χρειάζεται πρόγραμμα και επιμονή.

    Εμείς δουλεύουμε αθόρυβα και υπομονετικά, με σύστημα και ρεαλισμό, γιατί ξέρουμε ότι αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα και τελικός κριτής μας είναι η ίδια η Κοινωνία. Το έχω ξαναπεί: Η ΟΝΕ δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μέρος της στρατηγικής μας, μια αναγκαία συνθήκη για την πραγματική σύγκλιση, την ανύψωση του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα. Είναι το πρώτο βήμα στον κεντρικό στόχο για αύξηση και διάχυση της ευημερίας σε όλους τους πολίτες. Για μια πιο ανεπτυγμένη Ελλάδα.

    Τώρα, πρέπει να κάνουμε το δεύτερο βήμα, που ίσως είναι πιο δύσκολο γιατί απαιτεί ωριμότητα, αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας. Απαιτεί οργάνωση, σύμπνοια και σκληρή δουλειά. Τώρα πρέπει, όχι μόνο να παγιώσουμε τη μακροοικονομική σταθερότητα, αλλά και να θέσουμε ως νέα προτεραιότητα την ικανοποίηση εκείνων των συνθηκών που θα συνδράμουν στην πραγματική σύγκλιση σε εθνικό, περιφερειακό και κοινωνικό επίπεδο. Γιατί μόνο με την πραγματική σύγκλιση, την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της παραγωγικότητας θα φέρουμε το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στο αντίστοιχο κοινοτικό. Έτσι μόνο θα πετύχουμε την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης του εργαζόμενου, του μισθωτού, του μικρομεσαίου, του συνταξιούχου, του αγρότη, των γυναικών. Έτσι η ευημερία θα διαχυθεί σε όλους τους Έλληνες και σ' όλες τις περιφέρειες της χώρας".

    Στόχοι της οικονομίας

    Σε λίγες μέρες δημοσιοποιούμε το πρώτο Πρόγραμμα Σταθερότητας, όπου περιγράφουμε αναλυτικά τους στόχους μας. Είναι ένα πρόγραμμα με σταθεροποιητικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα, επισήμανε.

    "Στοχεύουμε σε δημοσιονομικά πλεονάσματα, ξεκινώντας το 2001 από μισή ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ και καταλήγοντας το 2004 σε 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Τα πλεονάσματα αυτά, σε συνδυασμό με τους αναμενόμενους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 5%, θα φέρουν το λόγο του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, από 104% που είναι σήμερα, κάτω από το 90%.

    Η μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στην ανακατανομή των δαπανών. Με τους πόρους που σταδιακά απελευθερώνονται από τη μείωση των δαπανών για τόκους, θα ενισχύσουμε τις δαπάνες για Παιδεία, Υγεία και Απασχόληση, ώστε όλοι οι Έλληνες να συμμετάσχουν στο κοινωνικό μέρισμα της σταθεροποίησης και της ανάπτυξης.

    Οι επιδόσεις μας στην πάταξη της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής μας επιτρέπουν να αρχίσουμε την αναπροσαρμογή της φορολογικής μας πολιτικής. Καθώς οι ελεγκτικές υπηρεσίες μας γίνονται πιο αποτελεσματικές, μας δίνονται περισσότερες δυνατότητες για περαιτέρω μείωση των συντελεστών φορολόγησης των μισθωτών και των επιχειρήσεων.

    Η πολιτική μας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη μείωση των φορολογικών βαρών έχει αναπτυξιακό, αλλά και κοινωνικό χαρακτήρα:

    Έχει προφανή κοινωνικό χαρακτήρα, επειδή κατανέμει τα φορολογικά βάρη σε όλους όσοι απολαμβάνουν εισοδημάτων, και όχι μονομερώς στους νομοταγείς πολίτες.

    Έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, γιατί η πάταξη της φοροδιαφυγής προστατεύει τις νομοταγείς επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων αυξάνει τα κίνητρα για επενδύσεις και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

    Τα φορολογικά μέτρα που αποφασίσαμε ανταποκρίνονται πλήρως στις προεκλογικές δεσμεύσεις για μείωση των φόρων. Τα μέτρα αφορούν την επόμενη διετία και, μεταξύ άλλων:

    Μειώνουν τους φορολογικούς συντελεστές φυσικών προσώπων, καθώς και των μη εισηγμένων ανωνύμων εταιρειών.

    Προσαρμόζουν τη φορολογική κλίμακα με βάση τον πληθωρισμό.

    Παρέχουν φορολογικές διευκολύνσεις στους αγρότες.

    Καταργούν σωρεία φόρων υπέρ τρίτων, ώστε το όλο σύστημα να απλοποιηθεί.

    Συγχρόνως, έχουμε αναθέσει σε ειδικούς την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για μια ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, κάτι που έχει να γίνει από τη δεκαετία του 1950.

    Σκοπός μας είναι, μετά το 2002, το φορολογικό μας σύστημα να προσαρμοστεί στα δεδομένα της νέας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, ούτως ώστε:

    - Να απλοποιηθεί και να εκλογικευτεί.

    - Να γίνει κοινωνικά δικαιότερο.

    - Να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ανταγωνιστική οικονομία. Μια οικονομία στην οποία θα επιβραβεύονται η εργασία και η αποταμίευση και θα προσελκύονται κεφάλαια για μακροχρόνιες επενδύσεις.

    Σ' αυτό το σημείο θα ήθελα ιδιαίτερα να τονίσω ότι για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από τη συμμετοχή μας στην ΟΝΕ και να επιτύχουμε ακόμη πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα πρέπει η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να ενισχυθεί περισσότερο. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της υποτίμησης παύει να είναι δυνατή μετά το κλείδωμα της δραχμής με το ευρώ.

    Πρέπει, λοιπόν, οι επιχειρήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους:

    Να απαντήσουν αποτελεσματικά στον ενισχυμένο ανταγωνισμό, στο διαφανές περιβάλλον που δημιουργεί η χρήση του ευρώ.

    - Να οργανωθούν καλύτερα.

    - Να σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα.

    - Να επενδύουν για το μέλλον.

    - Να δαπανούν για έρευνα και τεχνολογία.

    - Να εκπαιδεύουν το ανθρώπινο δυναμικό τους.

    - Να ανταποκρίνονται στους νέους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.

    - Να προσαρμόσουν τα μεγέθη τους στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Σ' αυτή την προσπάθεια οι επιχειρήσεις δεν είναι μόνες. Βρίσκουν αρωγό τη σημερινή οικονομική πολιτική.

    Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μια μακρο-οικονομική πολιτική, απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις και τους δογματισμούς του παρελθόντος:

    Με τόλμη και αποφασιστικότητα προχωρήσαμε στην απελευθέρωση των χρηματοοικονομικών αγορών.

    Το τραπεζικό τοπίο έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Είναι πιο ανταγωνιστικό, πιο φιλικό προς τον καταναλωτή και την επιχείρηση.

    Εξασφαλίζουμε ακόμη περισσότερη ευελιξία στις δύο πιο ισχυρές υπό κρατικό έλεγχο Τράπεζες: Την Εθνική και την Εμπορική.

    Οι επιχειρήσεις σήμερα έχουν περισσότερες εναλλακτικές πηγές για την άντληση κεφαλαίων.

    Σε ό,τι αφορά τα διαρθρωτικά μέτρα που έχουμε εξαγγείλει, θέλω να τονίσω ότι θα τα εκτελέσουμε με αποφασιστικότητα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ξεπούλημα των επιχειρήσεων που ελέγχονται από το Δημόσιο σε οποιαδήποτε τιμή και χωρίς διαφανείς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς μέριμνα για το ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό, άλλωστε, μας διαφοροποιεί από τις συντηρητικές δυνάμεις.

    - Από την 1η Ιανουαρίου, απελευθερώνουμε πλήρως την αγορά τηλεπικοινωνιών, η οποία κινείται με γρήγορους ρυθμούς παγκοσμίως. Έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες για τις άδειες ασύρματης τηλεφωνίας και τις άδειες κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενεάς.

    - Προχωρούμε και στη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικής επιλογής παροχέα. Η ΔΕΗ θα πάψει να μονοπωλεί την αγορά αυτή. Η ίδια η εταιρεία βρίσκεται σε στάδιο εσωτερικής αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού, ώστε να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

    - Απελευθερώνουμε και τις εσωτερικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, και μάλιστα δύο χρόνια πριν την καταληκτική ημερομηνία του 2004.

    - Επισπεύδουμε τις διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Θέλουμε μια επιχείρηση απεγκλωβισμένη από τα συντεχνιακά συμφέροντα, ικανή να σταθεί απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό, να εξυπηρετεί τον πολίτη και να μην συντηρείται από τον Έλληνα φορολογούμενο. Η μέχρι τώρα πορεία έδειξε πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Αλλά με την εμπειρία που έχουμε συγκεντρώσει, είμαι βέβαιος ότι θα αλλάξουμε αποφασιστικά την κατάσταση.

    - Έχουμε, επίσης, αναλάβει την υποχρέωση να καταργήσουμε ρυθμίσεις που παρεμποδίζουν τη γρήγορη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, και να απελευθερώσουμε τα κλειστά επαγγέλματα, που καταστρατηγούν τον ανταγωνισμό και διασφαλίζουν προνόμια σε μικρές ομάδες συντεχνιών.

    Οι διαρθρωτικές αλλαγές, που έχουμε εξαγγείλει, στοχεύουν και στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη. Στη μείωση των τιμών τους. Για παράδειγμα, η ενίσχυση του ανταγωνισμού στην κινητή τηλεφωνία συντέλεσε σε πτώση των τιμών κατά 60% τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά και τα προϊόντα θα φτηναίνουν, καθώς το μεταφορικό κόστος τους αναμένεται να μειωθεί σημαντικά. Γενικότερα, η απελευθέρωση των αγορών και ο ανταγωνισμός αναμένεται να συμβάλλουν θετικά και στη διαμόρφωση προϋποθέσεων για χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ελλάδα σε μονιμότερη βάση.

    Η απελευθέρωση των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων δεν σημαίνει κατάλυση των κανόνων. Το κράτος θεσμοθετεί τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας στις απελευθερωμένες αγορές. Δημιουργεί ανεξάρτητες εποπτικές αρχές για να ελέγχουν τη λειτουργία των αγορών, όπως κάναμε φέτος στους κλάδους της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Η κοινωνία έχει την απαίτηση από τις εποπτικές αρχές να είναι αυστηρές στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

    Εμείς δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια. Γιατί έτσι μόνο διασφαλίζεται ο καταναλωτής από την κακοπιστία και την αυθαιρεσία του παροχέα. Έτσι μόνο προστατεύεται η υγεία και η ασφάλεια του πολίτη - καταναλωτή. Έτσι μόνο προστατεύονται οι υγιείς επιχειρήσεις, που σέβονται τους κανόνες, από τον αθέμιτο ανταγωνισμό αυτών που τους παραβιάζουν συστηματικά. Έτσι μόνο διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Γιατί εμείς έχουμε υποχρέωση να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον, το οποίο να ευνοεί και την είσοδο νέων επιχειρηματιών.

    Η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αυξάνεται, επίσης, όταν η εγχώρια κεφαλαιαγορά έχει ωριμάσει σε βαθμό που να αξιολογεί σωστά τις επιχειρήσεις και να προσφέρει κεφάλαια σ' αυτές που το αξίζουν. Όταν προσφέρει στους αποταμιευτές πολλές εναλλακτικές διόδους τοποθέτησης των χρημάτων τους. Πράγματι, τα τελευταία 7 χρόνια, η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει κάνει άλματα προόδου. Σήμερα είναι πολύ εύκολο να πάρει κάποιος ένα στεγαστικό δάνειο, να αγοράσει ένα ομόλογο του ελληνικού δημοσίου ή μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων. Το Χρηματιστήριο αναπτύχθηκε ως θεσμός σχεδόν από το μηδέν.

    Είδαμε και υπερβολές στο Χρηματιστήριο τον τελευταίο χρόνο. Από τον άκρατο ενθουσιασμό του καλοκαιριού του 1999, στην αποστροφή και εγκατάλειψή του τους τελευταίους μήνες. Εμείς νοιαζόμαστε για τους επενδυτές του Χρηματιστηρίου:

    Θέλουμε να βλέπουμε τους επενδυτές που τοποθετούν το περίσσευμά τους στο Χρηματιστήριο να αμείβονται.

    Θέλουμε να βλέπουμε νέες εταιρείες, αυτές που ενισχύουν την απασχόληση, να βρίσκουν πόρους για να κάνουν επενδύσεις.

    Θέλουμε να έχουμε ένα σωστό Χρηματιστήριο.

    Γι' αυτό και έχουμε δημιουργήσει μια ανεξάρτητη αρχή, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε να ασκεί, απρόσκοπτα, τον προληπτικό και κατασταλτικό της έλεγχο, επιβάλλοντας σημαντικά πρόστιμα σε ατασθαλίες. Γι' αυτό και επιμένουμε σε κανόνες διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης όλων των επενδυτών. Σε κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης για όλες τις εισηγμένες εταιρείες, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

    Γι' αυτό και, όπως τόνισε χθες από αυτό εδώ το βήμα και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαντωνίου, προωθούμε φορολογικά μέτρα που ενισχύουν τη ρευστότητα, αλλά κυρίως επιβραβεύουν αυτούς που τοποθετούν το περίσσευμά τους, για μακρό χρονικό διάστημα, στα αμοιβαία κεφάλαια.

    Ξέρουμε, βέβαια, ότι ο σημαντικότερος ρόλος μας είναι να σπρώξουμε ακόμη περισσότερο την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Γιατί αυτή είναι που δίνει πνοή στο Χρηματιστήριο. Αυτή είναι που αυξάνει τα κέρδη των επιχειρήσεων και τις τιμές των μετοχών".

    Εργα υποδομής και ανάπτυξη

    "Η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων ενισχύεται και από τις εξωτερικές οικονομίες των έργων υποδομής που έχουμε σχεδιάσει, που υλοποιούμε και παραδίνουμε. Γιατί εμείς για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας έχουμε χαράξει ένα πρόγραμμα έργων υποδομής, που θα δώσει την οριστική απάντηση στην παρατηρούμενη υστέρηση έναντι των κοινοτικών εταίρων. Μια υστέρηση που επηρεάζει την παραγωγικότητα της Ελληνικής οικονομίας, το βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα ζωής όλων των Ελλήνων", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    "Σήμερα, σ' όλο το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, στα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας, πραγματοποιούνται έργα εκσυγχρονιστικά, τα οποία:

    Μικραίνουν τις αποστάσεις.

    Βελτιώνουν την ποιότητα των μεταφορών και των μετακινήσεων.

    Κάνουν τη χρήση των υπηρεσιών πιο φιλική προς τον πολίτη.

    Διευκολύνουν την αποκέντρωση.

    Δίνουν ζωή στην ύπαιθρο.

    Επιτρέπουν την ανάπλαση και αξιοποίηση των ορεινών όγκων της χώρας.

    Και τέλος, τα έργα για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων αναβαθμίζουν ακόμη περισσότερο την υποδομή της χώρας.

    Όλα αυτά τα έργα δεν είναι μακέτες, όπως μας λένε μερικοί. Είναι έργα ορατά στον πολίτη, ο οποίος έχει κρίση και αξιολογεί. Ξέρει αν το Μετρό, το αεροδρόμιο στα Σπάτα, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου είναι μακέτα ή όχι.

    Επιπροσθέτως, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων βελτιώνεται και με την αναβάθμιση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των εργαζομένων.

    Ακόμη, η πολιτική μας για την Παιδεία, την Έρευνα και την Τεχνολογία αποτελούν εχέγγυο για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

    Ορισμένοι επικριτές μας, λένε ότι το Πρόγραμμά μας για τα επόμενα χρόνια είναι πολύ αισιόδοξο. Ότι δηλαδή είναι αδύνατο να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 5%, ώστε να εκπληρώσουμε τους στόχους μας. Και όμως, οι ρυθμοί αυτοί είναι το αποτέλεσμα απλής αριθμητικής. Διότι ο κινητήριος μοχλός της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια είναι οι επενδύσεις, που είναι δεδομένες. Είναι τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Αλλά κυρίως είναι και οι επενδύσεις που απορρέουν από τους πόρους του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Και βέβαια, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την επιπλέον συνεισφορά στην ανάπτυξη από τα διαρθρωτικά μέτρα που έχουμε αναλάβει να υλοποιήσουμε. Δεν υπάρχει λοιπόν αβεβαιότητα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

    Το Γ΄ ΚΠΣ αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, γιατί προϋποθέτει, λίγο ή πολύ, μια επανάσταση στη δημόσια διοίκηση της χώρας, στις τοπικές κοινωνίες. Σε αντίθεση με το Β' ΚΠΣ, η Ελλάδα έχει τώρα την αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση των πόρων, χωρίς τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα πρέπει να διαχειριστεί αποτελεσματικά και να απορροφήσει 9 περίπου τρισεκατομμύρια κοινοτικών πόρων σε μια επταετία.

    Απαιτούνται ωριμότητα, οργανωτικό πνεύμα και συντονισμός για να απορροφηθούν τα κονδύλια. Ας μην παραγνωρίζουμε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν ανέλαβε η χώρα μας μια τόσο μεγάλη ευθύνη και μάλιστα σε επίπεδο Νομού ή Δήμου. Αδυναμίες στους ετήσιους ρυθμούς απορρόφησης των πόρων τώρα θα σημαίνει απώλειά τους. Δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα μεταφοράς πόρων στον επόμενο χρόνο, όπως ίσχυε στο Β' ΚΠΣ.

    Η πλειονότητα των δράσεων του Γ' ΚΠΣ θα ενταχθεί απευθείας στη γεωγραφική περιφέρεια την οποία αφορά. Επομένως, το Γ' ΚΠΣ αποτελεί πρόκληση κυρίως για τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Θα πρέπει να ιεραρχήσουν και να αξιολογήσουν τις ανάγκες τους, ώστε να αναδείξουν τα οικονομικά σκόπιμα, ώριμα και επιλέξιμα έργα. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρηματοδοτεί εκ των υστέρων, μόνον αφότου της έχουν προσκομισθεί ολοκληρωμένες μελέτες και παραστατικά πληρωμής. Η ευελιξία λοιπόν είναι μικρή και απαιτείται σοβαρή οργάνωση. Αν οι τοπικές κοινωνίες δεν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, δεν θα μπορέσουν να έχουν ούτε και τη συνδρομή της Κεντρικής Διοίκησης. Διότι δεν μπορεί η Κεντρική Διοίκηση να πριμοδοτεί συστηματικά τους λιγότερο αποτελεσματικούς τοπικούς φορείς.

    Είμαστε αισιόδοξοι και βέβαιοι για τη γρήγορη ανάπτυξη της χώρας μας. Το μεγάλο ερωτηματικό για μας δεν είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, είναι η ταυτότητα και η ποιότητα αυτής της ανάπτυξης. Γιατί εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε μια ανάπτυξη που να αφήνει στο περιθώριο χαμένους, που να ενισχύει τον κοινωνικό αποκλεισμό. Θέλουμε η ανάπτυξη να αφορά όλους, ιδιαίτερα όμως τους μακροχρόνια άνεργους, τη νεολαία, τις γυναίκες. Να είναι περιφερειακά ισόρροπη. Να εμπεδώνει την αίσθηση μιας συνολικής πορείας, ανάπτυξης και ευημερίας, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

    Διαπιστώνουμε, όμως, ότι οι στόχοι μας στην απασχόληση και την ανεργία δεν επιτυγχάνονται, ακόμη και όταν η οικονομία εξελίσσεται ικανοποιητικά. Μισό εκατομμύριο άνεργοι στην χώρα μας είναι σοβαρότατο πρόβλημα. Θέλω να τονίσω ότι η ανεργία στην Ελλάδα δεν ήταν το αποτέλεσμα της μείωσης της απασχόλησης. Η ανεργία αυξήθηκε γιατί οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν δεν έφταναν για όσους μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.

    Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Το νομοσχέδιο αυτό αλλάζει τις ισορροπίες και αποτελεί χρυσή τομή μεταξύ των διαφορετικών επιδιώξεων εργαζομένων και εργοδοτών. Η κυβέρνηση δεν υποχωρεί στις επιδιώξεις των βολεμένων. Η κυβέρνηση οφείλει να λαμβάνει υπόψη και αυτούς που δεν έχουν φωνή, τους άνεργους, αυτούς που δεν έχουν μπει ακόμα στην αγορά εργασίας, τις επιχειρήσεις που θέλουμε να δημιουργηθούν στο μέλλον".

    Το κοινωνικό κράτος

    "Μια άλλη μεγάλη μας δέσμευση για την ερχόμενη τετραετία είναι ο εκσυγχρονισμός του κοινωνικού κράτους. Βελτιώνοντας το κοινωνικό κράτος τονώνουμε τη σχέση μας με τον πολίτη. Ο πολίτης νοιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια όταν γνωρίζει ότι η υγεία του δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα για την πραγματοποίηση επιχειρηματικών κερδών. Νοιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια όταν γνωρίζει ποιο θα είναι το εισόδημά του όταν αποσυρθεί από την αγορά εργασίας. Όταν γνωρίζει ότι στην άτυχη στιγμή το κράτος θα του συμπαρασταθεί", τόνισε.

    "Όμως το κοινωνικό κράτος πρέπει να έχει ξεκάθαρους στόχους. Δεν μπορεί να λειτουργεί ούτε αποσπασματικά, ούτε ευκαιριακά, ούτε κάτω από την πίεση των περιστάσεων. Ακόμη περισσότερο, δεν μπορεί να είναι επιλεκτικά γενναιόδωρο. Πρέπει να είναι αποτελεσματικό και δεν πρέπει να δημιουργεί κίνητρα στους πολίτες για να καταφεύγουν στις παροχές του, ενισχύοντας φαινόμενα κοινωνικής ανευθυνότητας. Δεν πρέπει να ανταμείβει αυτούς που επιλεκτικά αδρανούν ή αδιαφορούν για το μέλλον τους.

    Στην Υγεία ήρθε η ώρα να τολμήσουμε τη μεγάλη αλλαγή. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δημιούργησε το ΕΣΥ, ικανοποιώντας την προσδοκία των πολιτών για ένα εθνικό σύστημα υγείας στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους. Δημιουργήσαμε υπερσύγχρονα νοσοκομεία, αυξήσαμε τον αριθμό των γιατρών του ΕΣΥ. Βελτιώσαμε τις αμοιβές τους. Δαπανούμε για την υγεία το 6% του ΑΕΠ, περισσότερα από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Και όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα είχε ως στόχο την περικοπή των ελλειμμάτων για να μπούμε στην ΟΝΕ.

    Μετά από δεκαεφτά χρόνια λειτουργίας του ΕΣΥ, ήρθε η ώρα να φροντίσουμε για τον εκσυγχρονισμό του. Ήρθε η ώρα να στρέψουμε το ΕΣΥ προς την παροχή υπηρεσιών υγείας ακόμη υψηλότερης ποιότητας. Να εξυπηρετείται ο πολίτης, χωρίς να ταλαιπωρείται από τις ουρές και τις καθυστερήσεις.

    Η νέα τετραετία αποτελεί μια πρόκληση για την Κυβέρνηση. Οι στόχοι μας για πραγματική και κοινωνική σύγκλιση αποτελούν μονόδρομο για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας της ζωής των Ελλήνων. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας αναπτυξιακής απογείωσης και εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε όλες τις προϋποθέσεις της:

    Το σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον.

    Τη μεθοδική απελευθέρωση των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων.

    Την ενίσχυση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

    Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

    Τη σωστή εκμετάλλευση των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ.

    Την αναβάθμιση της παραγωγικής και κοινωνικής υποδομής.

    Την έμφαση στην κοινωνία της πληροφορίας και της γνώσης.

    Την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

    Η έμφασή μας στην οικονομία δεν γίνεται εις βάρος της κοινωνίας, γιατί μακροπρόθεσμα αυτό θα λειτουργούσε σε βάρος και της οικονομίας. Δεν αποδεχόμαστε ότι η πολιτική πρέπει να υποτάσσεται στενά στις ανάγκες της οικονομίας, αλλά γενικότερα στις ανάγκες της κοινωνίας. Πιστεύω ότι σήμερα στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε μια εποχή "αυξημένων προσδοκιών". Γιατί πραγματικά μπορούμε να παραδώσουμε στις επερχόμενες γενεές μια Ελλάδα καλύτερη από αυτή στην οποία ζούμε εμείς".

    [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΤΖΕΜ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2000 (14:59 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες βράδυ οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας κατά την οποία αλληλοενημερώθηκαν υπό το φως των αποτελεσμάτων του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε για την εταιρική σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας.

    Ο κ. Παπανδρέου επαναβεβαίωσε τη βούληση της ελληνικής πλευράς να συμβάλλει στο νέο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων με την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών και την παροχή τεχνογνωσίας από την Ελλάδα.

    Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν νέα συνάντηση της ελληνοτουρκικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων στις 18 Δεκεμβρίου στην Αττάλεια. Επικεφαλής της ελληνικής πλευράς θα είναι ο γενικός γραμματέας αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ηλίας Πλασκοβίτης.

    Στο μεταξύ απόλυτα ικανοποιημένη είναι η ελληνική κυβέρνηση για τη θετική κατάληξη του κειμένου για την εταιρική σχέση της Τουρκίας στο οποίο συμφώνησαν χθες οι 15 στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

    Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης, υπογραμμίζοντας ότι ήταν μία πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και η κατάληξή της αποτελεί τη βάση για την περαιτέρω ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Με τη χθεσινή απόφαση τόνισε κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας νέος για την Ε.Ε. και την Τουρκία, της οποίας δίνονται τώρα όλες οι δυνατότητες για την επίλυση μεγάλων ζητημάτων που την αφορούν και κυρίως στις μεγάλες αλλαγές που καλείται να κάνει στο εσωτερικό της.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί στο εταιρικό κείμενο της Τουρκίας δεν συμπεριλαμβάνεται η παράγραφος 9Β με την οποία αποσυνδέεται η ένταξη της Κύπρου από την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, ο κ. Μπεγλίτης υποστήριξε ότι δεν είναι θέμα που αφορά την Τουρκία. Όπως εξήγησε η διαμόρφωση της εταιρικής σχέσης είναι μια αυτόνομη διαδικασία και είναι λάθος να ενσωματωθεί σε κείμενο για μία υποψήφια χώρα γιατί δεν αφορούν μόνο την Τουρκία αλλά και τις υπόλοιπες προς ένταξη χώρες. Όλα τα πολιτικά θέματα συμπλήρωσε, θα συζητηθούν στον ενισχυμένο πολιτικό διάλογο.

    Χθες στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, ελήφθη μία πολιτική απόφαση ως προς την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και σε ένα από τα επόμενα συμβούλια το κείμενο θα υιοθετηθεί και τυπικά.

    Ο κ. Μπεγλίτης πρόσθεσε ακόμα ότι η Ελλάδα για λόγους πολιτικούς και στρατηγικούς είναι ικανοποιημένη για τη θετική κατάληξη του κειμένου που θα επιδράσει θετικά στις ευρωτουρκικές αλλά και ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει τη διαδικασία ελέγχου της Τουρκίας για τις σημαντικές αλλαγές που καλείται και είναι υποχρεωμένη να κάνει βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε ότι υπάρχουν οι ασφαλείς μηχανισμοί για τον έλεγχο της Τουρκίας ως προς τις δεσμεύσεις της τις οποίες έχει αναλάβει και είναι υποχρεωμένη να τηρήσει. Ο καθένας -κατέληξε- θα κριθεί άλλωστε από την υλοποίηση της εταιρικής σχέσης.

    [03] ΧΟΥΝ:ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ ΑΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Λονδίνο, 6 Δεκεμβρίου 2000 (14:16 UTC+2)

    Φωτογραφία: Υπ. Αμυνας Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος με τον Υπ. Αμυνας Τζεφρι Χουν στο αεροδρόμιο Μακεδονία

    Η Βρετανία θα μετάσχει στη σύσταση του ευρωστρατού, μόνο εφόσον διασφαλιστεί ότι μια τέτοια κίνηση δεν πρόκειται να υπονομεύσει τη λειτουργία του ΝΑΤΟ, τόνισε σήμερα ο βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν, δίνοντας ουσιαστικά απάντηση στις ανησυχίες που είχε εκφράσει για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας προοπτικής ο Γουίλιαμ Κοέν κατά τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες.

    "Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προσυπογράψουμε οτιδήποτε θα μπορούσε να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ", τόνισε ο κ. Κοέν, μιλώντας στο BBC, αλλά εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις θα εξελιχθούν ομαλά και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για τη σύσταση της ενιαίας ευρωπαϊκής δύναμης.

    Σ.Π.

    [04] "ΝΤΝΕΒΝΙΚ": ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    Σκόπια, 6 Δεκεμβρίου 2000 (12:33 UTC+2)

    Τα Σκόπια θα επισκεφθούν στις 15 του μήνα τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος όσο και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄, σύμφωνα με έμπιστες πηγές της εφημερίδας "Ντνέβνικ" των Σκοπίων, με αφορμή την παρουσίαση της εγκυκλοπαίδειας στην οποία παρουσιάζονται 2000 σταυροί που βρέθηκαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

    Η "Ντνέβνικ" αναφέρει ότι προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση. Σύμφωνα, ωστόσο, με το πρωτόκολλο της επίσκεψης, ο Πάπας θα εμπλουτίσει τη συλλογή των σταυρών, στους οποίους αναφέρεται η εγκυκλοπαίδεια, με τον αυθεντικό σταυρό της Μητέρας Τερέζας.

    Ε.Π.

    [05] ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2000 (21:06 UTC+2)

    Ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ανδρών Βασίλης Δανιήλ ανακοίνωσε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή για το φιλικό αγώνα με το αντίστοιχο συγκρότημα της Γιουγκοσλαβίας στις 13.12.2000.

    Οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν είναι: Γιώργος Αμανατίδης, Δημήτρης Μαυρογενίδης, Χρήστος Πατσατζόγλου, Ανδρέας Νινιάδης (Ολυμπιακός), Αντώνης Νικοπολίδης, Γιάννης Γκούμας, Άγγελος Μπασινάς, Λεωνίδας Βόκολος, Παναγιώτης Φύσσας, Γιώργος Καραγκούνης, Νίκος Λυμπερόπουλος (Παναθηναϊκός), Στέλιος Βενετίδης, Γιώργος Γεωργιάδης, Δημήτρης Ναλιτζής, Παντελής Κωνσταντινίδης (ΠΑΟΚ), Βασίλης Λάκης, Άκης Ζήκος (ΑΕΚ), Φάνης Κατεργιαννάκης (Αρης), Ιεροκλής Στολτίδης (Ηρακλής), Μαρίνος Ουζουνίδης (Πανηλειακός).

    Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο γήπεδο Ξάνθης στις 7 μ.μ. Διαιτητής θα είναι ο Μετίν Τοκάλ από την Τουρκία με βοηθούς τους συμπατριώτες του Σερντάρ Τσακίρογλου (Α΄) και Τσελάλ Καραχαλίλ (Β΄) ενώ 4ος διαιτητής ο Ρ. Κοντογιαννίδης (ΣΔΠ Ξάνθης).

    Ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ελπίδων Ανδρέας Μιχαλόπουλος συμπεριέλαβε στην αποστολή για τον φιλικό αγώνα με το αντίστοιχο συγκρότημα της Γιουγκοσλαβίας την Τετάρτη 13.12.2000, τον ποδοσφαιριστή Γιάννη Ταραλίδη (Πανηλειακός) αντί του Νίκου Σφακιανάκη (Απόλλων Αθηνών), λόγω τραυματισμού του τελευταίου.

    Οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές που έχουν κληθεί είναι: Στέφανος Κοτσόλης (Παναθηναϊκός), Νίκος Αναστασόπουλος (ΠΑΟΚ), Βαγγέλης Νάστος (Καλαμάτα), Γιώργος Κυριαζής, Στάθης Ταβλαρίδης (Ηρακλής), Γιώργος Σεϊταρίδης (Γιάννινα), Κώστας Λουμπούτης, Γιώργος Θεοδωρίδης, Άγγελος Χαριστέας (Αρης), Σωκράτης Πέτρου (Αιγάλεω), Μιχάλης Μπερνεάνου (Εθνικός Αστέρας), Μηνάς Πίτσος (ΟΦΗ), Σπύρος Βάλλας (SKODA Ξάνθη), Γιώργος Καζαντζής (Προοδευτική), Γιώργος Βακουφτσής (Φιορεντίνα), Γιάννης Αμανατίδης (Στουτγκάρδη), Τάσος Βενέτης (Νταντί Γιουνάιτεντ), Κώστας Χελιώτης (Ιωνικός), Δημήτρης Παπαδόπουλος (Ακράτητος).

    Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο Εθνικό Στάδιο Αλεξανδρούπολης στις 3 μ.μ. Διαιτητής θα είναι ο Μπουλέντ Ουζούν από την Τουρκία με βοηθούς τους Β. Γαβριηλίδη του ΣΔΠ Θράκης (Α') και Δ. Σαββόγλου του ΣΔΠ Ξάνθης (Β') ενώ 4ος διαιτητής ο Γ. Ουζουνίδης (ΣΔΠ Έβρου).

    Ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Νέων (γεννηθέντεςς 1983) Σούλης Παππάς ανακοίνωσε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στις δύο προπονήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 11 και 12.12.2000 στο ΟΑΚΑ (ώρες 15.00 και 11.00 αντίστοιχα).

    Οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν είναι: Κώστας Σταματόπουλος, Γρηγόρης Τόσκας, Δημήτρης Καραμπέρης (ΑΕΚ), Δημήτρης Βάβουλας (Α.Ο. Ζοφριάς), Ηρακλής Ρόππας (Απόλλων Αθηνών), Χρήστος Μουστογιάννης (Αγία Παρασκευή), Άκης Στρατάκης (Θεμιστοκλής Αθηνών), Άγγελος Βέρτσος (Ολυμπιακός), Γιάννης Καλούδης (Α.Ε. Περάματος), Αλέξανδρος Λυμπέρης (Α.Ο. Μοσχάτου), Μιχάλης Κοντιζάς (Ολυμπιακός Χαλκίδας), Βασίλης Παπαδημητρίου (Προποντίδα Χαλκίδας), Παναγιώτης Ιωάννου (Αντίκυρα), Νίκος Κουτριάρης (Αμβρυσσέας Βοιωτίας), Τάσος Γκότσης (Δάφνη Κορινθίας), Παναγιώτης Πεπονής (ΠΑΣ Κόρινθος), Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Παναγιώτης Περάς (ΟΦΗ), Βενιζέλος Ανυφαντάκης (Α.Ο. Μοιρών), Γιάννης Τσατσαρωνάκης (Παλαιοχώρα Χανίων), Αντώνης Βουράκης (Παγχανιακός), Νϊκος Χατζάκης (Άγιος Νικόλαος), Βαγγέλης Κασσέλας (ΕΑΠ Ρεθύμνου), Ιωσήφ Μανωλούδης (Α.Ε.Περάματος Ρεθύμνου), Απόστολος Μουλάκης, Κώστας Σεζένιας (Δάφνη Δαφνώνα), Παναγιώτης Βασιλάκης (Θύελλα Πυλώνας), Παναγιώτης Σπαρτάλης (Κλεάνθης Δωδεκανήσου), Βαγγέλη Μπάιλας (Άνω Σύρος), Γιώργος Καλαντζής, Ανδρέας Καραμαρούδης (Α.Ε, Καρλοβασίου), Νίκος Τσολάκης (Θύελλα Πηγής Λέσβου), Κώστας Γεωργαντζάς, Βασίλης Λαγόπουλος (Απόλλων Λάρισας).

    [06] ΕΚΤΙΝΑΧΤΗΚΕ ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

    Αγκυρα, 6 Δεκεμβρίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Θεαματική άνοδο σημείωσε και σήμερα το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης κλείνοντας στις 10.387 μονάδες. Ο δείκτης ανέβηκε κατά 1.632 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 18, 6%.

    Χθες το χρηματιστήριο σημείωσε 19,5% άνοδο μετά από τις πτωτικές συνεδριάσεις των δυο τελευταίων εβδομάδων, οι οποίες οφείλονται στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και έχει χτυπήσει τον τραπεζικό κλάδο.

    Η άνοδος του χρηματιστηρίου έγινε μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δώσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στη Τουρκία για να καταφέρει να ξεπεράσει το οικονομικό αδιέξοδο.

    Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ευρώπη Μάικλ Ντέπλερ δήλωσε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ θα συζητηθεί η άμεση παροχή βοήθειας ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ίδια μέρα προ τη Τουρκία.

    O.K.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠ. ΚΟΥΣΝΕΡ - Ι. ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Τίρανα, 6 Δεκεμβρίου 2000 (20:57 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    "Ιστορική" χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ της Αλβανίας την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα στο Κοσσυφοπέδιο. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Αλβανού πρωθυπουργού στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο κ. Μέτα είχε σήμερα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο Μπερνάρ Κουσνέρ, η οποία διήρκεσε 45 λεπτά.

    Στην ομιλία του στο προσωρινό διοικητικό συμβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επίσκεψη αυτή για την αλβανική κυβέρνηση αποτελεί μέρος των πρωτοβουλιών της για αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

    "Η αλβανική κυβέρνηση", τόνισε ο κ. Μέτα, "θα συνεχίσει να υποστηρίζει και στο μέλλον τις δημοκρατικές εξελίξεις και τις δημοκρατικές διαδικασίες στο Κοσσυφοπέδιο".

    Τόσο στη συνάντηση με τον Μπερνάρ Κουσνέρ, όσο και στην ομιλία του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου του Κοσσυφοπεδίου ο κ. Μέτα δήλωσε ότι η αλβανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανοίξει όλες τις συνοριακές διαβάσεις μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου.

    Ο κ. Μέτα απηύθυνε έκκληση στους ξένους επιχειρηματίες να επενδύσουν στο Κοσσυφοπέδιο, διότι και αυτό θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο στο Κοσσυφοπέδιο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

    Επισήμανε ότι το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου είναι θέμα που αφορά το λαό του.

    Ο κ. Μέτα συναντήθηκε επίσης με το πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσυφοπεδίου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Χασίμ Θάτσι και με τον πρόεδρο του κόμματος Συμμαχία του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντίναϊ.

    Επίσης συμμετείχε στα εγκαίνια παραρτήματος της ILSIK, ασφαλιστικής εταιρίας της Αλβανίας που δραστηριοποιείται εδώ και ένα χρόνο στο Κόσοβο.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές ο κ. Μέτα δήλωσε ότι σύντομα στο Κόσοβο θα ανοίξει τις πύλες της μία αλβανική τράπεζα.

    [08] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ"

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Στα κοινά στοιχεία Θεσσαλονίκης και Φιλιππούπολης, καθώς και στις στενές σχέσεις Ελλήνων και Βουλγάρων αναφέρθηκαν οι ομιλητές της σημερινή πρώτη μέρα του συνεδρίου "Θεσσαλονίκη - Φιλιππούπολη σε παράλληλους δρόμους - Ιστορία, τέχνη, κοινωνία, 18ος -20ος αιώνας", που πραγματοποιείται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο οργανώνει η Πολιτιστική Εταιρία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος

    Το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης είναι ότι η ανασυγκρότηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι πρώτα αλληλεγγύη και μετά επιχειρηματικότητα, πρώτα πολιτισμός και μετά πολιτική, δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, που τελεί υπό την αιγίδα του.

    Πρόσθεσε, δε, ότι οι Ελληνες και οι Βούλγαροι χρειάζονται ο ένας τον άλλον και μαζί θα οικοδομήσουν ένα ειρηνικό μέλλον, ενώ επισήμανε την ανάγκη για μια πιο αντικειμενική και νηφάλια αντιμετώπιση των ποικίλων ιστορικών ερωτημάτων, που μας έχουν αφήσει σαν κληρονομιά οι προηγούμενοι αιώνες, σε κλίμα φιλίας και χωρίς φόρτιση.

    Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης αναφέρθηκε στην συνεχή ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματούχων των δύο χωρών με τελευταία αυτή του πρόεδρου της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ στη χώρα μας, τονίζοντας ότι δημιουργεί ένα ελπιδοφόρο τοπίο στις διμερείς σχέσεις. Συμφώνησε με τον Βούλγαρο πρόεδρο ότι η Βαλκανική έχει παράγει αρκετά και μάλιστα δραματικά ιστορικά γεγονότα και είναι καιρός να παράγει πρόοδο και ευημερία.

    Χαρακτήρισε το συνέδριο πρωτότυπο, γιατί είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες μιας ελληνικής και μιας βουλγαρικής πόλης συναντούνται και μέσα από τη συγκροτημένη διαδικασία ενός επιστημονικού συνεδρίου, καταθέτουν τα πορίσματα της έρευνας τους, σχετικά με την παράλληλη πορεία δύο πόλεων σε συγκεκριμένους τομείς. "Η Θεσσαλονίκη και η Φιλιππούπολη δεν είναι πρωτεύουσες, αλλά είναι σημαντικές πόλεις, έχουν έντονη θρησκευτική ζωή, παρουσιάζουν σημαντικά επιτεύγματα στην αρχιτεκτονική, την παιδεία και την τέχνη και είναι πολύπολιτισμικές κοινωνίες", συμπλήρωσε.

    Η φιλία και η συνεργασία είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του νέου αιώνα, ιδίως στα Βαλκάνια, καθώς και για την οικοδόμηση μιας πορείας σταθερότητας και ανάπτυξης, υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι οι δύο πόλεις συνδέονται με δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Τα ονόματα τους προέρχονται από την ίδια μακεδονική βασιλική οικογένεια, είναι αδελφοποιημένες από το 1984 και βαδίζουν σε παράλληλους δρόμους στους τομείς της τέχνης, της ιστορίας και της κοινωνίας, τους τελευταίους τρεις αιώνες.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος υπογράμμισε ότι το συνέδριο αποτελεί προάγγελο της συνάντησης των δημάρχων των Βαλκανικών πόλεων που διοργανώνει την Παρασκευή και το Σάββατο ο δήμος και έχει ως στόχο την ανάδειξη των τοπικών κοινωνιών ως μοχλό ανάπτυξης.

    Καταλήγοντας, τόνισε ότι το μέλλον των δύο χωρών θα είναι λαμπρό αν βασιστεί στην γνώση και τη συνεργασία.

    Από την πλευρά του ο γενικός πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη Ιλκο Σεβάτσεφ τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, όπως φαίνεται και από τις επαφές που είχε ο Βούλγαρος πρόεδρος Πέταρ Στογιάνοφ με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

    Όπως ανέφερε, ο 20ος αιώνας επιφύλαξε δοκιμασίες στις διμερείς σχέσεις. Οι δύο χώρες πέρασαν δύο βαλκανικούς και δύο παγκόσμιους πολέμους, ενώ μετά των Β' Παγκόσμιο ήταν χωρισμένες από ιδεολογικά και πολιτικά τείχη. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι σχέσεις των δύο λαών άντεξαν τις προκλήσεις.

    Επισήμανε, εξάλλου, ότι χρειάζεται οι δύο λαοί να εμβαθύνουν την συνεργασία στον πολιτιστικό και επιστημονικό τομέα, να τονίσουν τα κοινά τους σημεία και να γνωριστούν καλύτερα.

    "Η Θεσσαλονίκη και η Φιλιππούπολη δεν είναι απλώς αδελφοποιημένες, είναι πόλεις αδελφές", υπογράμμισε και ευχήθηκε το συνέδριο να δυναμώσει τις γέφυρες που τις συνδέουν.

    Επικαλέστηκε, τέλος, τον στίχο του Γιώργου Σεφέρη "Ο κόσμος στενεύει και εμείς χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο".

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος Σταύρος Ανδρεάδης σημείωσε ότι η Εταιρία αποτύπωσε την κοινή εξέλιξη των δύο πόλεων στις εισηγήσεις του συνεδρίου, αλλά και σε μία φωτογραφική έκθεση που θα "ανοίξει τις πύλες της" αύριο στην γκαλερί του Μύλου. Υπογράμμισε ότι η έκθεση περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, κυρίως από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, στο οποίο διαγράφονται ανάγλυφα τα κοινά στοιχεία των δύο πόλεων, με τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα που είναι δύσκολο σε ορισμένες περιπτώσεις να διακρίνεις αν η φωτογραφία είναι από τη Θεσσαλονίκη ή τη Φιλιππούπολη. Οι φωτογραφίες εκτέθηκαν στην Φιλιππούπολη τον Νοέμβριο, ενώ συγκεντρώθηκαν και σε ένα λεύκωμα.

    Οσον αφορά το συνέδριο, τόνισε ότι εισηγητές είναι πενήντα επιστήμονες, 30 Βούλγαροι και 20 Ελληνες, που θα αναλύσουν την ιστορία, τον πολιτισμό, την θρησκεία και την παιδεία των δύο πόλεων. Τα πρακτικά του συνεδρίου έχουν ήδη εκδοθεί σε πολυτελή τόμο 960 σελίδων, πρόσθεσε, και αναμένεται να αποτελέσουν πολύτιμο υλικό για τους μελλοντικούς ερευνητές.

    Τέλος, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Χαράλαμπος Παπαστάθης ευχαρίστησε τους ομιλητές για τον πλούτου των εισηγήσεων τους και ευχήθηκε να συμβάλλει το συνέδριο στην οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος.

    [09] Ο ΣΕΡΒΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΠΕΒΑΛΕ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ

    Βέλικι Τρνόβατς, 6 Δεκεμβρίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας επέβαλαν εμπάργκο τροφίμων στο χωριό Βέλικι Τρνόβατς, στο οποίο κατοικούν Αλβανοί, για να μην μπορούν οι Αλβανοί αυτονομιστές να προμηθευτούν τρόφιμα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος του χωριού Γκαλίπ Μπεκίρι.

    Ο κ. Μπεκίρι δήλωσε ότι από το περασμένο Σάββατο τίποτα δε φτάνει στο χωριό και τα φορτηγά με τα τρόφιμα κρατούνται στα σερβικά φυλάκια στην είσοδο του χωριού, στο οποίο ζουν 8.000 άτομα, ενώ τόνισε ότι ακόμη και τα ΙΧ που μεταφέρουν τρόφιμα κρατούνται από τους Σέρβους.

    Ο σκοπός του εμπάργκο είναι να μην μπορούν οι αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο, Μεντβέτζια και Μπουγιάνοβατς να κλέψουν τρόφιμα από το χωριό που βρίσκεται κοντά στην ουδέτερη ζώνη στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας - Κοσσυφοπεδίου.

    Ο.Κ.

    [10] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ Α' ΑΝΔΡΩΝ

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Αρχίζει σήμερα (Τετάρτη) το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Α' Ανδρών, με τη συμμετοχή 97 αθλητών από 38 Σωματεία. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή (10/12/00).

    Τα σωματεία που παίρνουν μέρος είναι τα εξής:

    Α.Ε.Κ., Μέγας Αλέξανδρος, Ηρακλής Αγίων Αναργύρων, Απόλλων Καλαμαριάς, Α.Ο.Π.Α. Αριστοτέλειο, ΄Αρης Νικαίας, Άρης Θεσ/νίκης, Άτλας Αιγίου, Π.Α.Σ. Αγίας Βαρβάρας, Α.Ο. Μπάλιος Σπορτς, Ε.Α. Πατρών, Ελιμειώτης Γρεβενών, Αίολος Θεσ/νίκης, Γ.Σ. Εθνικός, Ηρακλής Γαλατσίου, Ηρακλής Θεσ/νίκης, Ήρα Νικαίας, ΠΑΟ Καβάλας, Εθνικός Κοζάνης, Κροτωνιάτης, Λεωνίδας Πειραιά, Μίνωας Ηρακλείου, Μαχητές Περάμου, Ο.Σ.Φ.Π., Παυσανίας, Π.Α.Ο.Κ., Παναθηναϊκός, Παναχαϊκή, Πανελλήνιος, Πιερικός, Πυθαγόρας, Παύλος Μελάς, Πολυδεύκης, Α.Ε. Ποντίων, Π.Α.Ο. Πατρών, Σπάρτακος, Τάλως και Τόφαλος.

    Σήμερα (Τετάρτη) θα γίνουν 20 συναντήσεις, αύριο 18, μεθαύριο (Παρασκευή) 16 αγώνες, το Σάββατο 20 ημιτελικοί και την Κυριακή 12 τελικοί.

    Το Πρωτάθλημα των Γυναικών ξεκινά με 5 ημιτελικές συναντήσεις την Παρασκευή (8 Δεκεμβρίου) και τους 10 τελικούς αγώνες την Κυριακή (10 Δεκεμβρίου).

    [11] ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΣΤΗ ΡΕΤΖΙΟ ΚΑΛΑΜΠΡΙΑ Ο ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ

    Ρέτζιο Καλάμπρια, 6 Δεκεμβρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Του Κυριάκου Παρασίδη

    Οσο καλή ήταν η φιλοξενία από το αεροδρόμιο μέχρι και το ξενοδοχείο, τόσο άσχημος ήταν ο χώρος προπόνησης, που διέθεσαν στα κορίτσια της ομάδας βόλεϊ του Φιλαθλητικού να προπονηθούν. Συγκεκριμένα, οι Ιταλοί της Ρέτζιο Καλάμπρια έβαλαν τα κορίτσια του Φιλαθλητικού να προπονηθούν σε τσιμεντένιο γήπεδο, δίχως θέρμανση και με σκέπαστρο μουσαμά. Ωστόσο, αυτό δεν πτόησε την ψυχολογία των κοριτσιών του Φιλαθλητικού που είναι πανέτοιμες για το αυριανό παιχνίδι στις 9.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας κόντρα στην Ρέτζιο Καλάμπρια. Το παιχνίδι αυτό είναι σημαντικό τόσο για τα κορίτσια όσο και για ολόκληρο το ελληνικό βόλεϊ, αφού σε ένα μήνα από τώρα περίπου θα επαναληφθεί ο αγώνας στη Θεσσαλονίκη.

    Η ομάδα του Γιώργου Δερμάτη δεν αντιμετωπίζει κανένα αγωνιστικό πρόβλημα. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε "Το παιχνίδι είναι δύσκολο. Δεν αντιμετωπίζουμε αγωνιστικά προβλήματα και τα κορίτσια μου βρίσκονται σε άριστη αγωνιστική κατάσταση. Θέλω να πιστεύω ότι θα κάνουμε μια πολύ καλή πορεία στον αυριανό αγώνα. Οι αντίπαλοί μας, η Ρέτζιο, είναι πολύ καλή ομάδα, έχει πολύ καλά αστέρια, και η κλάση της είναι μεγάλη. Όμως θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο".

    Ο Πρόεδρος του Φιλαθλητικού Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Ανδρέου επισήμανε: "Το γήπεδο δεν ήταν αυτό που περιμέναμε, τουλάχιστον όφειλαν να μας παραχωρήσουν ένα καλύτερο για προπόνηση. Αυτό βέβαια δεν μας πτοεί, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μια πολύ καλή εμφάνιση στο αυριανό παιχνίδι με τη Ρέτζιο Καλάμπρια. Γνωρίζουμε τον αντίπαλό μας και είμαι σίγουρος ότι τα κορίτσια θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους".

    Οι παίκτριες, οι ετοιμοπόλεμες του Γιώργου Δερμάτη είναι: Σάσοβιτς Ιουλία, Σάκουλα Χαρίκλεια, Φράγκου Αθανασία, Χατζηεφραίμογλου Ευαγγελία, Μάσου Σπυριδούλα, Ζαπατή Αικατερίνη, Ορδουλίδου Ροδή, Μποζίλοβα Αλμπένα, Τσοκόλοβα Βάνια.

    Η μικρή πόλη της Ιταλίας, Ρέτζιο Καλάμπρια, είναι ήδη στο ρυθμό του βόλεϊ, αφού οι εφημερίδες κάνουν μια εκτενή αναφορά για το συγκεκριμένο παιχνίδι, ωστόσο δεν είναι το μοναδικό παιχνίδι που αναφέρονται, αφού οι εφημερίδες της Ιταλίας αναφέρονται και για το παιχνίδι της Ρόμα με τον Ηρακλή.

    [12] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Νίκαια, 6 Δεκεμβρίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Περίπου 50.000 μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων και πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους της Νίκαιας σε μία επίδειξη δύναμης προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που καταφθάνουν στην πόλη για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

    Διαδηλωτές από όλη τη Γαλλία ενώθηκαν με άλλους από την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και άλλες χώρες - μέλη της Ε.Ε., καθώς και μελλοντικά μέλη στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (CES) με στόχο την άσκηση πιέσεων για την απόσπαση δέσμευσης ότι θα βελτιωθούν τα εργασιακά και κοινωνικά δεδομένα.

    "Η συνάντηση αυτή εγείρει κρίσιμα ερωτήματα για την Ευρώπη του αύριο", δήλωσε ο Νικόλ Νοτάτ πρόεδρος του μετριοπαθούς γαλλικού συνδικάτου CFDT. "Εχουμε ήδη την κοινή αγορά και το ενιαίο νόμισμα. Τώρα χρειαζόμαστε μία κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη", είπε.

    Σε άλλα σημεία της πόλης διαδηλωτές που αρνήθηκαν να ενωθούν με τα εργατικά συνδικάτα, λόγω διαφορών στα αιτήματα τους πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας φωνάζοντας συνθήματα κατά της παγκοσμιοποίησης.

    Η ιταλική αστυνομία εμπόδισε περίπου 1.400 διαδηλωτές να περάσουν τα σύνορα και να μεταβούν στη Γαλλία σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τον αριθμό των διαδηλωτών στις μαζικές συγκεντρώσεις.

    Στη Νίκαια ελικόπτερα της αστυνομίας και χιλιάδες αστυνομικοί εμποδίζουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το κέντρο της πόλης όπου αύριο αρχίζει η Σύνοδος της Ε.Ε.

    Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσου τη Σύνοδο είναι η χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών και η κοινωνική ατζέντα για τα επόμενα 5 χρόνια.

    Οι διαφορές μεταξύ των διαδηλωτών επικεντρώνονται στο θέμα της χάρτας, καθώς τα εργατικά συνδικάτα το θεωρούν σημαντικό βήμα, ενώ άλλοι θεωρούν ότι είναι άνευ περιεχομένου μετά από πιέσεις κυβερνήσεων και επιχειρηματικών κύκλων.

    [13] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΤΩΝ "15" ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΕΝ

    Νίκαια, 6 Δεκεμβρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Του Αχ. Χατζόπουλου

    Δυσφορία επικρατεί ανάμεσα στους "15" ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του απερχόμενου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, κ. Κοέν. Σχετικά με την άποψή του ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει ευρωπαϊκό πλατό στην Ευρώπη.

    Το είδος των αντιδράσεων στην πράξη θα εξηγηθεί στην αυριανή απογευματική πρώτη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Πάντως η δυσφορία είναι διάχυτη στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξηγείται από αρκετούς απ' αυτούς από το γεγονός ότι ο κ. Κοέν σε λίγο καιρό θα πάψει πια να είναι υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και παίζει τα τελευταία δικά του χαρτιά.

    [14] ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Νίκαια, 6 Δεκεμβρίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Του Αχ. Χατζόπουλου

    Στη Νίκαια βρίσκεται από χθες και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος θα συμμετάσχει σε αντίστοιχη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Ο κ. Καραμανλής θα επιστρέψει στην Ελλάδα αύριο.

    [15] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΠΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ Ο Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Στην εντατική του γενικού κρατικού νοσοκομείου της Νίκαιας εισήχθη ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Βύρων Πολύδωρας, μετά από έμφραγμα που υπέστη.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του.

    [16] ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ 38ΧΡΟΝΗΣ ΣΤΟ "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ"

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Επιφυλάξεις διατηρεί ο ιατροδικαστής από τις εξηγήσεις που έδωσαν οι γιατροί για το θάνατο της 38χρονης δικηγόρου στο "Ιπποκράτειο" της Θεσσαλονίκης, μετά από επέμβαση για την αφαίρεση ινομυώματος.

    Η 38χρονη δικηγόρος από τα Γιαννιτσά εισήχθη πριν μία εβδομάδα στο "Ιπποκράτειο" για να υποβληθεί σε εγχείρηση αφαίρεσης ινομυωμάτων από τη μήτρα, η οποία χαρακτηρίστηκε επιτυχής. Την ίδια μέρα δήλωσε ότι δεν αισθανόταν καλά, ακολούθησαν οι εξετάσεις και τελικά η γυναίκα έχασε τη ζωή της μέσα στο νοσοκομείο. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η γυναίκα πέθανε από εκτεταμένη πνευμονική εμβολή και τόνισαν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε επεμβάσεις, χωρίς να οφείλεται σε ιατρικό λάθος.

    Ο ιατροδιαστής που εξέτασε την 38χρονη μετά το θάνατό της διαπίστωσε ότι οφείλεται σε πνευμονική εμβολή, αλλά σε επεμβάσεις ρουτίνας, τέτοιου είδους περιστατικά εμφανίζονται αρκετές μέρες μετά, αντίθετα με τη συγκεκριμένη περίπτωση.

    [17] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Νίκαια, 6 Δεκεμβρίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Του Αχ. Χατζόπουλου

    Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Παπανδρέου θα λάβει μέρος απόψε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αρχίζει αύριο το πρωί στη Νίκαια της Γαλλίας.

    [18] ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΞΙΑΡΧΟ ΣΟΝΤΕΡΣ

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Επιμνημόσυνη δέηση θα τελεστεί το πρωί της Παρασκευής για το Βρετανό ταξίαρχο, Στίβεν Σόντερς, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 8 Ιουνίου του 2000.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, και ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Μάντεν, θα καταθέσουν στεφάνια, ενώ στη δέηση θα παραστεί και εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου.

    [19] ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

    Βρυξέλες, 6 Δεκεμβρίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Η Ελλάδα και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για τις στρατιωτικές ασκήσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον.

    Ο κ. Ρόμπερτσον ανέφερε ότι οι δυο χώρες συμφώνησαν να ειδοποιούν η μια την άλλη για τις εθνικές ασκήσεις που έχουν προγραμματίσει το 2001 μέσω της διπλωματικής οδού και για τις αλλαγές στο πρόγραμμα των ασκήσεων.

    Τον Νοέμβριο η Ελλάδα και η Τουρκία ξεκίνησαν διάλόγο για τη βελτίωση των σχέσεων τους και την επίλυση διαφορών στο Αιγαίο.

    Οι σχέσεις των δυο χωρών είχαν βελτιωθεί από τον Ιούνιο του 1999 αλλά επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων νατοϊκών ασκήσεων, που έλαβαν χώρα στη Τουρκία τον Οκτώβριο. Η Ελλάδα αποχώρησε τρεις μέρες πριν ολοκληρωθούν εξαιτίας διαφορών για τις πορείες ελληνικών αεροπλάνων κοντά στις τουρικές ακτές.

    O.K.

    [20] ΠΡΩΤΗ Η ΠΑΣΚ ΣΤΗΝ ΕΛΜΕ ΒΟΡΕΙΑΣ ΡΗΝΑΝΙΑΣ-ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ

    Βόννη, 6 Δεκεμβρίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Του ανταποκριτή μας Γ.Ευτυχίδη

    Η ΠΑΣΚ καθηγητών (ΠΑΣΟΚ) αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις αρχαιρεσίες που έγιναν στο Ντίσσελντορφ για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου στην ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

    Η ΠΑΣΚ πήρε 53 ψήφους και τρεις έδρες, η Δημοκρατική Συνεργασία (ΚΚΕ-ΣΥΝ και ανεξάρτητοι) 32 ψήφους και δύο έδρες και η ΔΑΚΕ (Ν.Δ.) 26 ψήφους και δύο έδρες.

    Από την ΠΑΣΚ εξελέγησαν οι Μανόλης Αλεξάκης, Βάιος Παπαποστόλου και Πάτροκλος Βουβονίκος, από τη ΔΣ οι Ευάγγελος Καραμπίνας και Ερμιόνη Αχημάστου και από την ΔΑΚΕ οι Κώστας Γάκης και Παύλος Χατζησαββίδης.

    [21] Ζ. ΖΙΖΙΤΣ: ΘΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΣΑ

    Μπουγιάνοβατς, 6 Δεκεμβρίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην παραχωρήσει ούτε ένα πόντο από το έδαφός της και να διαφυλάξει την κυριαρχία της, τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Ζίζιτς στη διάρκεια συνομιλιών με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων στο Μπουγιάνοβατς της Νότιας Σερβίας.

    Ο κ. Ζίζιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην ταραχώδη περιοχή, το νότο της Σερβίας συνοδευόμενος από τον υπουργό Αμυνας Σλόμπονταν Κράποβιτς και τον υπουργό Εσωτερικών Ζόραν Ζίβκοβιτς, τόνισε ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά και διπλωματικά μέσα και ότι ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφορές "όλοι πρέπει να είναι ενωμένοι, καθώς προέχει το συμφέρον του κράτους και του έθνους".

    Ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας εκτίμησε ότι θα πρέπει να συνεχίσει ο συντονισμός των ομοσπονδιακών και των σερβικών οργάνων, του στρατού και της αστυνομίας και ότι μόνο με οργανωμένη δράση μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα.

    Επισήμανε ότι το κράτος διαθέτει δυνάμεις, που μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε δύο ημέρες, αλλά παραμένει προσηλωμένο στην πολιτική λύση.

    Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου είναι κατ' εξοχήν κρατικό πρόβλημα και ότι αφορά την προστασία του κρατικού και εθνικού συμφέροντος.

    [22] ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΕ

    Παρίσι, 6 Δεκεμβρίου 2000 (19:50 UTC+2)

    Ξεκίνησε σήμερα στο Παρίσι, με τη συμμετοχή 26 αναπτυσσόμενων χωρών και χωρών της Ευρώπης που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. η υπουργική Διάσκεψη για τις διαπραγματεύσεις της χιλιετίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) με κύριο θέμα "Γεωργία και Αναπτυσσόμενες χώρες".

    Πρόκειται για πρωτοβουλία της γαλλικής προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Ανωμερίτης, συνοδευόμενος από το γγ Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου, Ευάγγελο Τσεκούρα, καθώς και από εμπειρογνώμονες.

    Κατά τη διάσκεψη εξετάζονται η πρόσβαση στις αγορές, η πολυλειτουργικότητα της γεωργίας και η διαφοροποιημένη μεταχείριση των αναπτυσσόμενων χωρών από την Ε.Ε.

    Η Ε.Ε. αποτελεί το μεγαλύτερο εισαγωγέα γεωργικών προϊόντων στον κόσμο, ενώ μαζί με τα κράτη - μέλη της είναι ο μεγαλύτερος δωρητής προϊόντων στον κόσμο. Ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες (ΛΑΧ), στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας του Κότονου, είχε προταθεί ο δασμολογικός και ποσοτικός μηδενισμός και η αναπλήρωση της έλλειψης τεχνογνωσίας.

    Μιλώντας στην ολομέλεια της Διάσκεψης ο κ.Ανωμερίτης τόνισε ότι η παγκοσμιοποίηση, χωρίς βοήθεια στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, σημαίνει ληστεία των πλούσιων χωρών σε βάρος των φτωχών και ότι χωρίς κοινωνική διάσταση, ελέγχους και προσπάθεια γεφύρωσης των οικονομικών ανισοτήτων, εξελίσσεται σε σύστημα κοινωνικής αδικίας, δικτατορίας των πολυεθνικών και των ΜΜΕ των χωρών μας.

    Ακόμη τόνισε ότι οφείλουμε να στηρίξουμε τον πολυλειτουργικό χαρακτήρα της γεωργίας για βιώσιμη ανάπτυξη, καταπολέμηση της φτώχειας, διατροφική επάρκεια και ασφάλεια και να προτάξουμε τις "μη εμπορικές πλευρές της γεωργίας". Τέλος, ζήτησε την καταπολέμηση της ανεργίας, ενισχύοντας τον κοινωνικοοικονομικό ιστό της υπαίθρου και τη διάσωση της βιοποικιλότητας και της ισορροπίας του οικοσυστήματος.

    Ο υπουργός Γεωργίας, στις παράλληλες συνεδρίες, συναντήθηκε και συζήτησε διμερώς με τους περισσότερους υπουργούς αναπτυσσόμενων χωρών.

    [23] ΥΠΟ ΒΡΟΧΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Νίκαια, 6 Δεκεμβρίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Του Αχ. Χατζόπουλου

    Με διαδηλώσεις, οι οποίες άρχισαν απόψε κάτω από μεγάλη βροχή, κατά της παγκοσμιοποίησης χιλιάδων διαδηλωτών, υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών συνδικάτων, ξεκινά αύριο το πρωί, εδώ στη Νίκαια, η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και στη συνέχεια η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Πριν από την αυριανή έναρξη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα συνέλθουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, δηλαδή τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, οι οποίες είναι σύνολο 13 στον αριθμό. Δηλαδή 15 οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 13 οι ηγέτες των υπό διεύρυνσιν χωρών και θα ασχοληθούν με τα εξής:

    1ον Η θεσμική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    2ον Το μέλλον της διευρυμένης Ευρώπης.

    3ον Η συμμετοχή των άλλων χωρών στη Διάσκεψη.

    Θα συζητηθεί αν στην επόμενη Σύνοδο θα προστεθούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών και των Δυτικών Βαλκανίων.

    Πιστεύεται ότι ορισμένες χώρες θα θέσουν πρόσθετα θέματα, κυρίως ως προς τη διαδικασία της διεύρυνσης. Η Ελλάδα απ' την αρχή ήταν υπέρ της όσο το δυνατόν πιο διευρυμένης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, αρκεί οι χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν να υιοθετούν τις γενικές αρχές της Διάσκεψης αυτής.

    Στις 1 το μεσημέρι, τοπική ώρα, είναι το γεύμα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και των υπουργών Εξωτερικών των "15" καθώς και των υποψηφίων χωρών, με το οποίο ολοκληρώνονται οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    Στις 3 αύριο, μετά το μεσημέρι, στη Νίκαια, ξεκινούν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την επίσημη υιοθέτηση του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η έγκριση του σχεδίου κειμένου του χάρτη είχε γίνει στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβουλίο του Μπιαρίτς στις 13 και 14 Οκτωβρίου 2000 και επακολούθησε η έγκρισή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Με δεδομένη την έντονη αντίθεση της Μεγάλης Βρετανίας για οποιαδήποτε αναφορά σε νομική δεσμευτικότητα του χάρτη (γεγονός που υποστηρίζει ενθέρμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) δεν αναμένεται να γίνει συζήτηση.

    Η Ελλάδα είχε υποστηρίξει ότι ο χάρτης πρέπει να είναι νομικά δεσμευτικός και συνεπώς να ενσωματωθεί στο κόρπους, στο σώμα δηλαδή των συνθηκών.

    Με αφορμή την επίσημη υιοθέτηση του χάρτη απ' τους "15", θα υπάρξει οικογενειακή φωτογραφία, πράγμα το οποίο υποδηλεί τη μεγάλη πολιτική σημασία που αποδίδουν οι "15" στο κείμενο αυτό.

    Στη συνέχεια θα έχουμε σύντομη ανταλλαγή απόψεων με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Νικόλ Φοντέν.

    Η πρώτη απογευματινή αύριο Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αφιερωθεί στις εξής θεματικής ενότητες:

    1ον Διεύρυνση.

    2ον Οικονομικά και κοινωνικά θέματα σε εφαρμογή των συμπερασμάτων της Λισαβόνας - Ευρωπαϊκή κοινωνική ατζέντα - Καταπολέμηση κοινωνικού αποκλεισμού.

    3ον Στρατηγική απασχόληση - Πακέτο φθινοπώρου 2000.

    4ον Συντονισμός οικονομικών πολιτικών φορολογικών πακέτων και

    5ον Κοινωνία βασιζόμενη στη γνώση: καινοτόμες επιχειρήσεις, κινητικότητα , φοιτητών, καθηγητών, ερευνητών κλπ.

    Οι θεματικές ενότητες

    Διεύρυνση.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας αναμένεται να υιοθετήσει συμπεράσματα σχετικά με τη μεθοδολογία για τη συνέχεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σημειώνεται ότι ο καθορισμός στο πλαίσιο αυτό "οδικού χάρτη" για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων στο επόμενα τρία εξάμηνα, ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωσή τους με τις πιο προχωρημένες υποψήφιες χώρες που θα μπορούσαν να ενταχθούν απ' τα τέλη του 2002.

    Η Ελλάδα θεωρεί το κείμενο της γαλλικής προεδρίας ικανοποιητικό, στο μέτρο μάλιστα που περιέχεται θετικό μήνυμα για κοινοτική δέσμευση για την προώθηση και υλοποίηση της διεύρυνσης με ταχύ και συνεκτικό τρόπο.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενδεχομένως να συζητήσει το θέμα της εξέλιξης της ενταξιακής διαδικασίας εν συντομία και να περιλάβει συναφή.

    Τα Συμπεράσματα.

    Επιπλέον θα συμπεριλάβει ως παράρτημα το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

    Ευρωπαϊκή Κοινωνική Ατζέντα-Καταπολέμηση Κοινωνική Αποκλεισμού.

    Σύμφωνα με επιταγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισαβόνας, η προεδρία υποβάλει έκθεση η οποία έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί επί της αρχής του Συμβούλιου Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής. Η κοινωνική ατζέντα αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Είναι πρόγραμμα δράσης για την προσεχή πενταετία στο οποίο θα συμβάλουν οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη-μέλη, οι περιφερειακές και τοπικές αρχές καθώς και οι κοινωνικοί εταίροι. Αναμένεται να υπάρξει γενικής φύσεως συζήτηση σχετικά με τη σημασία και τους στόχους του εγχειρήματος.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας αναμένεται να λάβει γνώση και ενδεχομένως να δώσει κατευθύνσεις της Έκθεσης της ομάδας υψηλού επιπέδου για την κοινωνική προστασία. Τα κράτη-μέλη θα υποβάλουν την εθνική τους συμβολή ως τις 15 Φεβρουαρίου του 2001. Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια της Στοκχόλμης την Άνοιξη του 2001 και του Γκέτεμποργκ τον Ιούνιο του 2001.

    Στρατηγική απασχόλησης-Πακέτο φθινοπώρου 2000

    Πρόκειται για τρία κείμενα που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Απασχόλησης το Νοέμβριο, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Λουξεμβούργου:

    1ον Κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση

    2ον Κοινή έκθεση για την απασχόληση για το 2000 και

    3ον Συστάσεις προς τα κράτη-μέλη για το 2001.

    Οι συστάσεις αντανακλούν αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ύπαρξης σχετικής βελτίωσης στην Ελλάδα, ιδίως στον τομέα σχεδιασμού για τη μεταρρύθμιση των δημοσίων υπηρεσιών απασχόλησης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει γνώση του πακέτου αυτού.

    Συντονισμός οικονομικών πολιτικών, φορολογικό πακέτο

    Ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών περιλαμβάνει:

    - Κατευθυντήριες γραμμές οικονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    - Εφαρμογή αυτούσια σε εθνικό περιφερειακό επίπεδο και

    - Υιοθέτηση διαρθρωτικών δικτών (υποβάλλονται προς έγκριση στη Νίκαια).

    Το φορολογικό πακέτο (φορολογία αποταμιεύσεων, κώδικας δεοντολογίας επιχειρήσεων, παρακράτηση τόκων και δικαιωμάτων επιχειρήσεων) ολοκληρώθηκε με τελικό συμβιβασμό στο Εκοφίλ στις 27 Νοεμβρίου του 2000 και επ' αυτού δεν αναμένεται συζήτηση.

    Κοινωνία βασιζόμενη στη γνώση

    Αυτό το κεφάλαιο περιλαμβάνει τις καινοτόμες επιχειρήσεις, την κινητικότητα των φοιτητών, των καθηγητών και των ερευνητών. Πρόκειται για μια δέσμη θεμάτων, τα οποία αναφέρονται στην Ευρώπη της γνώσης και της νεοτερικότητας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Σημίτη ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Σιράκ. Ως προς το κεφάλαιο αυτό που αναφέρεται στην ανάπτυξη καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η Ελλάδα αντιμετωπίζει κατά τρόπο θετικό τα μέτρα, τα οποία προτείνονται στην σχετική έκθεση της οποίας θα λάβει γνώση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Αύριο το βράδυ, στις 8, μετά τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι το δείπνο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Κατά τη διάρκειά του θα συζητηθεί η διακυβερνητική διάσκεψη.

    Σ' αυτό το άτυπο δείπνο θα αρχίσει η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών.

    Σε επιστολή που είχε στείλει στον κ. Σημίτη ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Ζακ Σιράκ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: "Προτίθεμαι να ανοίξω τη συζήτηση, ενημερώνοντάς σας για την περιοδεία μου στις κοινοτικές πρωτεύουσες και στη συνέχεια θα ήθελα να ακούσω τις δικές σας εντυπώσεις καθώς και τις προτάσεις σας πάνω στην οργάνωση των εργασιών της διακυβερνητικής".

    [24] ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΟΟΕΙΔΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Βόννη, 6 Δεκεμβρίου 2000 (19:44 UTC+2)

    του Γ. Ευτυχίδη

    Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να περάσει από "κόσκινο" όλα ανεξαιρέτως τα βοοειδή της χώρας, ηλικίας άνω των 30 μηνών, προκειμένου να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο να διοχετευθούν στην αγορά μολυσμένα κρέατα.

    Η απόφαση προβλέπει τη διενέργεια ειδικών τεστ για την ανίχνευση κρουσμάτων της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, ενώ παράλληλα απαγορεύεται ρητά η διακίνηση κρεάτων που δεν θα φέρουν πιστοποιητικά ελέγχου. Ηδη η Γερμανία δεν δέχεται εισαγόμενα κρέατα που δεν έχουν σφραγίδα προέλευσης.

    Με την καθιέρωση του τεστ, η Γερμανία εφαρμόζει ταχύτατα σχετική απόφαση των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ορίζει ότι οι έλεγχοι για την ασθένεια των "τρελών" αγελάδων είναι από την 1η Ιανουαρίου 2001 υποχρεωτικοί για όλα τα κράτη - μέλη της.

    Προχθές η γερμανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται ποτέ στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν κρεατάλευρα για τη διατροφή βοοειδών και θεωρεί ότι η προσωρινή απαγόρευσή τους για έξι μήνες από την Ε.Ε. δεν επαρκεί για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 6 December 2000 - 19:13:42 UTC