Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗ
  • [02] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
  • [03] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ 9.000 ΨΗΦΩΝ ΤΗΣ ΦΛΟΡΙΔΑ
  • [04] ΑΛΩΣΕ ΤΟΝ ΑΡΗ Η ΝΗΑΡ ΗΣΤ
  • [05] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΕΠΙ ΤΟΥ ΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
  • [06] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΓΙΑ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΗ
  • [07] Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 1η ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
  • [08] Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ''ΣΚΟΝΤΑΨΕ'' Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
  • [09] ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ
  • [10] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ
  • [11] "ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ" ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
  • [12] ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΣ: ANEΡΧΟΜΕΝΗ AΓΟΡΑ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ Η
  • [13] ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
  • [14] Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ
  • [15] MONEY SHOW 2000: ANAΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
  • [16] ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ, ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [17] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [18] ΝΕΟ "ΑΙΜΑ" ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΑ
  • [19] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΟΛΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΕΝΕΡΓΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [20] ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΖΙ Ο ΧΕΛΜΟΥΤ ΚΟΛ
  • [21] Ο B. ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ
  • [22] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

    Νίκαια, 9 Δεκεμβρίου 2000 (18:32 UTC+2)

    του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας ένα διευθυντήριο, το οποίο αποτελούν οι μεγάλοι προσπαθεί να περάσει τις απόψεις του, ιδίως στο θέμα της κατανομής των ψήφων, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

    Οπως πρόσθεσε ο κ. Σημίτης η Ελλάδα και άλλες 8 μικρές χώρες συμφωνούν μεταξύ τους με μικρές διαφορές ως προς την κατεύθυνση διαφωνώντας με τους μεγάλους, το λεγόμενο διευθυντήριο.

    Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως σκληρές τις διαπραγματεύσεις που γίνονται και υπογράμμισε ότι εάν δεν υπάρξει σήμερα το απόγευμα συμφωνία, πράγμα που δεν φαίνεται πιθανό, τότε θα υπάρξει νέα πρόταση από τη Γαλλική Προεδρία.

    Σημαντική είναι η εκτίμηση του πρωθυπουργού, όπως την εξέφρασε στη συνέντευξη τύπου, ότι στο θέμα των ψήφων υπάρχει "ένα μωσαϊκό απόψεων και βλέπω δύσκολη τη συμφωνία".

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΜΠΕ αν θα ήθελε να κάνει ένα σχόλιο για την κρίση που δημιουργήθηκε στην Αθήνα με την υποβολή πρότασης από 53 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τη θέσπιση κατώτερου εισοδήματος στους Ελληνες πολίτες, ο κ. Σημίτης απάντησε δεν συζητάει τέτοιο θέμα εδώ.

    Στην αρχή της συνέντευξης ο κ. Σημίτης και αφού μίλησε για σκληρή διαπραγμάτευση τόνισε ότι πέντε είναι τα χαρακτηριστικά που οριοθετούν την κατάσταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

    - Η προσπάθεια των μεγάλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιβάλουν τέτοιες ρυθμίσεις, ώστε να ελέγχουν τα πράγματα.

    - Η θέληση της Γαλλίας να κρατήσει τις σημερινές ισορροπίες ανάμεσα στους μεγάλους.

    - Οι μικρότερες χώρες έχουν ενιαία κατεύθυνση και αυτό αφορά τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης, αλλά δεν έχουν ενιαία θέση σε κάθε ζήτημα.

    - Υπάρχει αβεβαιότητα για το πως θα λειτουργήσουν οι ρυθμίσεις με τη διεύρυνση της Ε.Ε.

    "Εμείς, η ελληνική πλευρά", δήλωσε ο πρωθυπουργός, "θέλουμε αποτελεσματικότητα στην καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά ταυτόχρονα να διατηρηθούν βασικές αρχές, όπως η αρχή της δημοκρατίας".

    "Στην Ευρωπαϊκή Ενωση", συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, "υπάρχει ένα σύνολο κρατών και ένα σύνολο πληθυσμών".

    Ως κεντρικά σημεία της γαλλικής πρότασης χαρακτήρισε ο κ. Σημίτης τη σύνθεση της Επιτροπής, τη στάθμιση των ψήφων και το θέμα της ειδικής πλειοψηφίας και ομοφωνίας.

    Για το τελευταίο είπε στους δημοσιογράφους ότι ανταποκρίνεται στις δικές μας επιδιώξεις, όπως και το γεγονός ότι η ομοφωνία θα τηρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. σε σχέση με τη Ναυτιλία.

    "Η πρόταση για την Επιτροπή", συνέχισε στη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Σημίτης, "μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, αν βελτιωθεί κάπως".

    "Αλλες χώρες", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, "δεν θέλουν να γίνουν τώρα ρυθμίσεις στο θέμα της Επιτροπής. Προτείνουν να γίνουν αυτές οι ρυθμίσεις, όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση με τη διεύρυνση θα έχει 27 μέλη".

    "Εμείς αυτό δεν το θεωρούμε σκόπιμο", είπε ο κ. Σημίτης. Τώρα πρέπει να γίνουν οι ρυθμίσεις ή να μπει ένα πλαίσιο, γιατί θα είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνουν, όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποτελείται από 27 μέλη".

    Τέλος ο πρωθυπουργός είπε ότι θα υπάρξει συνέχεια μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας και σε αυτό υπήρξε συμφωνία στο γεύμα.

    Κατόπιν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε χαμογελώντας ότι δεν υπάρχει κανένα δράμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πρόσθεσε:

    "Δεν υπάρχει δράμα. Θα σας αναφέρω για παράδειγμα ότι ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ είπε ότι "είναι ευτύχημα που η Γαλλία εκπροσωπεί τα γερμανικά συμφέροντα".

    Σχετικά με το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αναφέρεται καν ως υποψήφια χώρα, ούτε υπάρχει στη διανομή ψήφων μεταξύ των άλλων 27 χωρών, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα σε ειδική κατηγορία, ότι δεν ξεκίνησε η ενταξιακή διαδικασία για αυτήν και ότι στο μέλλον θα συζητηθεί τόσο το θέμα της Τουρκίας, όσο και το θέμα των δυτικών Βαλκανίων και αυτό είναι επιθυμία της Ελλάδας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας θα λήξει έτσι ή αλλιώς, ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία σε όλα τα θέματα, ο πρωθυπουργός δήλωσε: "Η θα λήξει με επιτυχία σε όλα ή θα είναι αποτυχία".

    Τέλος σχετικά με τον αριθμό των ψήφων για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι "οι ψήφοι που έχουμε ανταποκρίνονται στον πληθυσμό μας και τη δύναμή μας. Αν μπορούμε να τους αυξήσουμε, βεβαίως θα τους αυξήσουμε".

    [02] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2000 (10:20 UTC+2)

    Μειώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στους κομματικούς σχηματισμούς, όπως προκύπτει από έρευνα-σοκ της V-PRC, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Ημερησία, ενώ η δυσπιστία για το ρόλο των κομμάτων και η έλλειψη προοπτικής για το μέλλον δίνει μια απαισιόδοξη νότα. Ωστόσο, το μήνυμα είναι σαφές. Tο πολιτικό σύστημα νοσεί, ο πολιτικός κόσμος βρίσκεται "ενώπιος ενωπίω" με την έλλειψη οραμάτων στους κομματικούς σχηματισμούς και με τη σκιά της "διαπλοκής" και της διαφθοράς να διαπερνά οριζόντια τις πολιτικές δυνάμεις.

    Η αγωνία του κόσμου εστιάζεται στην αντιμετώπιση της ανεργίας. O ένας στους τρεις πολίτες το θεωρεί πρώτο σε κρισιμότητα θέμα. Kαι η μη αντιμετώπισή του φορτίζει αρνητικά το κλίμα και εκθέτει την κυβέρνηση.

    Στο ερώτημα ποιο κόμμα είναι ικανότερο να διακυβερνήσει τη χώρα, οκτώ μήνες μετά τις εκλογές η απάντηση από το 44,4% των ερωτηθέντων είναι κανένα από τα δύο μεγάλα, που άλλωστε διεκδικούν μονοπωλιακά την εξουσία. H κυβέρνηση εισπράττει θετικές γνώμες μόλις από το 19% των ερωτηθέντων, ενώ η NΔ δεν κατορθώνει να καρπωθεί αυτήν την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών. Kριτήριο ικανότητας παίρνει από το 21,8% των ερωτηθέντων.

    Mόνο... καταπέλτης για τα κόμματα και το "προφίλ" πολλών πολιτικών είναι η γνώμη που διαμορφώνουν οι πολίτες για τη σχέση της πολιτικής με την οικονομική εξουσία. Eίναι λυπηρό να διαπιστώνει κανείς ότι το 74,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το να ασχολείται κανείς με την πολιτική σήμερα είναι ένας τρόπος να πλουτίσει. Mόλις το 19,1% θεωρεί "αδιάφθορους" τους πολιτικούς.

    H καχυποψία που πλανάται αλλά και η έλλειψη μέτρων από τις ίδιες τις πολιτικές δυνάμεις- παρά τις επανειλημμένες διακηρύξεις- αντικατοπτρίζεται και στις απαντήσεις των ερωτηθέντων για το εάν "είναι αρκετοί οι διεφθαρμένοι στις κυβερνήσεις": Tο 67% απαντά καταφατικά στο ερώτημα αυτό.

    Eνας ακόμα δείκτης-βαρόμετρο, στην έρευνα που δημοσιεύει η "Ημερησία", σχετίζεται με την ερώτηση "ποιο κόμμα είναι περισσότερο εξαρτημένο από οικονομικά συμφέροντα". Tο 29,6% των ερωτηθέντων- ποσοστό πολύ υψηλό- απαντά "όλα τα κόμματα"! H κυβέρνηση εισπράττει και αυτή το τίμημα, καθώς το 35,6% θεωρεί δεδομένη την εξάρτησή του από τα οικονομικά συμφέροντα ενώ η NΔ βρίσκεται στο "καθαρό" 14,7%.

    H αναζήτηση σύγχρονων στοιχείων και δυναμικής στο προφίλ των πολιτικών κομμάτων προσκρούει επίσης στον σκεπτικισμό της κοινής γνώμης. Tο "μοντέρνο" πάντως αργεί να φανεί στον ορίζοντα. Aλλωστε, το 28,7% των ερωτηθέντων είναι εντελώς απορριπτικό στις απαντήσεις του. Kανένα κόμμα δεν είναι πιο μοντέρνο. Tο 21% θεωρεί πιο μοντέρνο κόμμα το ΠAΣOK και το 21,4% τη NΔ. Oσο για το μέλλον των κομμάτων, το 18,6% δεν βλέπει μέλλον για κανένα από τα υφιστάμενα.

    Παράλληλα, όλο και περισσότερο στα κοινωνικά στρώματα διαχέεται η εικόνα μιας πλαδαρότητας στο εσωτερικό των κομμάτων, μιας επίπλαστης ενότητας που βάλλεται εκ των έσω. Στο ερώτημα, ποιο κόμμα είναι πιο ενωμένο, η απάντηση "κανένα" δίνεται από το 27,2% των ερωτηθέντων. Mόλις το 27,4% πιστεύει ότι το ΠAΣOK είναι ενωμένο ενώ για τη NΔ το ποσοστό πέφτει στο 16,4%.

    Πρόθεση ψήφου

    Στην πρόθεση ψήφου εκφράζεται η κυβερνητική κάμψη και η παραχώρηση της πρώτης θέσης στη NΔ. Tο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 36,6% έχει μια διαφορά 3,7% από το κυβερνών κόμμα.

    H φθορά μπορεί να αποδίδεται εν μέρει στην μακρόχρονη καθίζηση στη Σοφοκλέους αλλά κυρίως σχετίζεται με τις ανεκπλήρωτες προεκλογικές δεσμεύσεις και τα μη ορατά αποτελέσματα σε καίριους τομείς, αυτούς που ο ίδιος ο πρωθυπουργός περιγράφει ως "κοινωνική πολιτική".

    Παράλληλα, η NΔ φαίνεται να καρπώνεται μεν ένα μέρος της φθοράς, ωστόσο οι "οριζόντιες" παθήσεις του πολιτικού συστήματος και τα προβλήματα φυσιογνωμίας της NΔ την αφήνουν εκτεθειμένη στη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης...

    Πάντως ένα από τα παράδοξα της δημοσκόπησης- και ένα από τα ζητούμενα της πολιτικής έρευνας - είναι το γεγονός ότι το δικομματικό μοντέλο παρά τη γκρίνια και τη δυσαρέσκεια, εξακολουθεί να αποτελεί την "κολώνα" του πολιτικού συστήματος...

    "Aλλαγή φρουράς" σημειώνεται και στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, όπου ο Πρόεδρος της NΔ K. Kαραμανλής εμφανίζεται να προηγείται με 50,9% έναντι του Πρωθυπουργού Kώστα Σημίτη, με 46,4%. Yψηλή δημοτικότητα εμφανίζει και ο Πρόεδρος του ΣYN N. Kωνσταντόπουλος με 46,3% ενώ ακολουθεί ο Πρόεδρος του ΔHKKI Δ. Tσοβόλας με 41,3% και τη Γραμματέα του KKE Aλ. Παπαρήγα με 17,6%.

    Στις δημοτικότητες των Yπουργών, τα σκήπτρα εξακολουθεί να κρατά ο κ. Γ. Παπανδρέου με 59,7%. Aπό κοντά ακολουθεί ο κ. Άκης Tσοχατζόπουλος με 58,2% και με ανοδική πορεία, τρίτος, ο κ. Eυ. Bενιζέλος με 54,6% και τέταρτη η κ. B. Παπανδρέου με 52,1%.

    Tο συμπέρασμα από τη δημοσκόπηση της V-PRC οδηγεί σε μια σειρά από ερωτήματα. Πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η προϊούσα φθορά στο πολιτικό σκηνικό; Yπάρχει πολιτικό κενό και, κατά συνέπεια, πώς μπορεί αυτό να καλυφθεί; Mήπως νέοι κομματικοί σχηματισμοί είναι πιθανό να καλύψουν αυτό το κενό ή τα πολιτικά κόμματα, παρά τη φθορά, κρύβουν μέσα τους δυνάμεις αυτοανανέωσης;

    [03] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ 9.000 ΨΗΦΩΝ ΤΗΣ ΦΛΟΡΙΔΑ

    Ταλαχάσι, 9 Δεκεμβρίου 2000 (14:13 UTC+2)

    Φωτογραφία: Αλ Γκορ

    Σήμερα ξεκίνησε η επανακαταμέτρηση περίπου 9.000 ψηφοδελτίων από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ της επαρχίας του Μαϊάμι της Φλόριδα, παρά το γεγονός ότι οι συνήγοροι του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου, Τζορτζ Μπους τζούνιορ, ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση, ενώ αναμένεται να αποφασιστεί ο τρόπος επανακαταμέτρησης στις υπόλοιπες επαρχίες της πολιτείας.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριδα αποφάσισε να λάβει υπόψη στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών τις 43.432 ψήφους από 62 επαρχίες της πολιτείας της Φλόριδα, κάνοντας δεκτό το αίτημα του Δημοκρατικού Αλ Γκορ.

    Στις επαρχίες που υποστήριξαν τον Μπους υπάρχουν 25.699 ψήφοι, ενώ σε αυτές υπέρ του Γκορ 17.733. Από την επανακαταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριδα αναμένεται να κριθεί και ο νικητής των προεδρικών εκλογών.

    [04] ΑΛΩΣΕ ΤΟΝ ΑΡΗ Η ΝΗΑΡ ΗΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Η απουσία του κόσμου, αλλά και τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα του Άρης ήταν τα κύρια αίτια της ήττας της ομάδας του Στηβ Γιατζόγλου μέσα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης από τη Νήαρ Ηστ με 96-78.

    Η ομάδα της Αθήνας παρουσίασε δύο πρόσωπα. Όμως, πήρε τελικά τη νίκη... Ο Στηβ Γιατζόγλου είχε σήμερα στη διάθεσή τους τους Νέες, Φόρεστ και Μπούι οι οποίοι διακρίθηκαν. Από την άλλη δεν αγωνίστηκε ο Σον Ρεσπέρτ ο οποίος θα κάνει το ντεπούτο του στην επόμενη αγωνιστική.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 24-12, 47-33, 62-64, 78-96.

    ΑΡΗΣ: Παπανικολόπουλος 7, Ραίσεβιτς, Λαππας, Μάρκοβιτς 5, Φλώρος, Πέτροβιτς 4, Φίριτς 4, Μπούι 21, Φόρεστ 21, Νέες 16.

    ΝΗΑΡ ΗΣΤ: Σοφογιάννης 18 (2), Ταπούτος 17 (1), Πανταζόπουλος 29 (4), Ζουρμπένκο 3, Ασημακόπουλος 2, Βετούλας 7 (1), Αντρέου 6, Βον 8, Παυλίδης 6.

    [05] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΕΠΙ ΤΟΥ ΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Μπροστά σε άδειες κερκίδες ο ΠΑΟΚ έσπασε την αρνητική προϊστορία και κέρδισε με 81-79 το Μαρούσι. Η ομάδα του Κώστα Φλεβαράκη ξεκίνησε με στόχο την καλή εμφάνιση. Τελικά το πέτυχε, παραμερίζοντας κατά κάποιο τρόπο τα οικονομικά προβλήματα.

    Στην έναρξη του παιχνιδιού ο Γιαννούλης ήταν αυτός που κράτησε όρθιο το Δικέφαλο. Όμως τα πολλά λάθη που έγιναν από την ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε σαν αποτέλεσμα να δώσει... έδαφος στους φιλοξενούμενους που πίεσαν με όλες τις δυνάμεις τους.

    Καλή απόδοση είχε ένας παλιός γνώριμος του ΠΑΟΚ, ο Γιώργος Μασλαρινός, που επέστρεψε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη ως αντίπαλος του ΠΑΟΚ. Αυτός ήταν άλλωστε που ισορρόπησε το παιχνίδι από πλευράς Αμαρουσίου. Η όλη αναμέτρηση κρίθηκε στο τέλος και όλα τα στοιχεία στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έδειχναν ότι το παιχνίδι θα ήταν ντέρμπι. Ο ΠΑΟΚ περισσότερο ψύχραιμος και έχοντας το Λιαδέλη να σημειώνει τους ελεύθερους πόντους που κέρδισε πήρε τελικά τη νίκη.

    Τα δεκάλεπτα: 26-24, 39-33, 63-56, 81-79.

    ΠΑΟΚ: Λιαδέλης 27, Κολντεμπέλα 9, Σιγάλας 10, Κορωνιός 11, Γιαννούλης 16, Ράκα, Καργκόλ.

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Φαλέκας, Νικολαϊδης 13, Καραπλής, Μασλαρινός 20, Μαρμαρινός, Εφθίμοφ 11, Ολιβερ 23, Αμάγια 12, Βουρτζούμης, Λογοθέτης.

    [06] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΓΙΑ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Μεγάλη σε έκταση νίκη πέτυχε ο Ηρακλής στο Ηράκλειο κερδίζοντας την ομώνυμη ομάδα με 97-110. ΄Έσπασε την αρνητική παράδοση ο ΠΑΟΚ μέσα στο κλειστό της Πυλαίας, αφού επιβλήθηκε επί του Αμαρουσίου με 81-79. Τα οικονομικά προβλήματα της ομάδας του Άρη στάθηκαν αφορμή για την ήττα μέσα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθλο Θεσσαλονίκης (78-96) από τη Νηαρ Ηστ.

    Τα αποτελέσματα της 7ης αγωνιστικής είναι:

    Αρης-Νήαρ Ηστ 78-96

    Ηράκλειο-Ηρακλής 97-110

    Πανιώνιος-Δάφνη 93-81

    ΠΑΟΚ-Μαρούσι 81-79

    Ολυμπιακός-Μίλων αύριο

    Παναθηναϊκός-Μακεδονικός αύριο

    Περιστέρι-ΑΕΚ αύριο

    Μέχρι στιγμής η βαθμολογία: Πανιώνιος 12, ΑΕΚ (6αγ) 11, Παναθηναϊκός (6αγ) 11, ΠΑΟΚ 11, Ολυμπιακός (6αγ) 10, Περιστέρι (6αγ) 10, Αρης 9, Νήαρ Ηστ 9, Ηρακλής 9, Μίλωνας (6αγ) 8, Ηράκλειο 8, Μαρούσι 7, Δάφνη 6, Μακεδονικός (6αγ) 5.

    [07] Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 1η ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Τα χαμόγελα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά φέτος στα πρόσωπα των παικτών των Αμπελοκήπων που πήραν σπουδαία εκτός έδρας νίκη (0-1) από τη Νάουσα, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' κατηγορίας. Τους βαθμούς της νίκης γεύτηκαν το Λεωνίδιο επί της Λαμίας (3-0), ο Εθνικός εκτός έδρας επί του Πιερικού (2-3) και η Κοζάνη επί του Αχαρναϊκού (1-0).

    Τα αποτελέσματα, αλλά και το πρόγραμμα των αυριανών αγώνων έχουν ως εξής:

    Νάουσα-Αμπελόκηποι 0-1

    Λεωνίδιο-Λαμία 3-0

    Πιερικός-Εθνικός 2-3

    Κοζάνη-Αχαρναϊκός 1-0

    Λύκοι-Αναγ.Καρδίτσας 10/12

    Κιλκισιακός-Κρύα Βρύση 10/12

    Βέροια-Ατρόμητος 10/12

    Μαρκό-Πατραϊκός 10/12

    Χαλκηδόνα-Ιάλυσος 13/12

    Μέχρι στιγμής η βαθμολογία έχει ως εξής: Πατραϊκός (6αγ) 16, Μαρκό (6αγ) 15,Εθνικός 15, Λεωνίδιο 15, Χαλκηδόνα (6αγ) 12, Κοζάνη 12, Βέροια (6αγ) 10, Ατρόμητος (6αγ) 10, Αχαρναϊκός 10, Αναγ.Καρδίτσας (6αγ) 9, Νάουσα 9, Κρύα Βρύση (6αγ) 8, Λαμία 7, Λύκοι (6αγ) 6, Πιερικός 4, Αμπελόκηποι 3, Κιλκισιακός (6αγ) 0, Ιάλυσος (6αγ) -2.

    Από τον Ιάλυσο έχουν αφαιρεθεί 3 βαθμοί.

    [08] Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ''ΣΚΟΝΤΑΨΕ'' Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2000 (20:50 UTC+2)

    ''Σκόνταψε'' η Καλαμαριά στη 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α'κατηγορίας σήμερα στο γήπεδό της παραχωρώντας λευκή ισοπαλία στην Προοδευτική. Ισόπαλα αποτελέσματα σημειώθηκαν και στις αναμετρήσεις του Παναιγιάλειου με την Καλλιθέα, του Ναυπακτιακού με τον Πανελευσιακό και του Ακράτητου με το Αιγάλεω. Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πέτυχε ο Παναιτωλικός επί του Απόλλωνα.

    Τα αποτελέσματα: Ακράτητος-Αιγάλεω 1-1, Αγιος Νικόλαος-Πανσερραϊκός 2-1, Καβάλα-Λάρισα 1-0, Απόλλων-Παναιτωλικός 1-2, Ναυπακτιακός-Πανελευσινιακός 1-1, Τρίκαλα-Ολυμπιακός Βόλου 1-0, Καλαμαριά-Προοδευτική 0-0, Παναιγιάλειος-Καλλιθέα 0-0.

    Η βαθμολογία έχει ως εξής: Αιγάλεω (9αγ) 23, Ακράτητος 18, Προοδευτική 17, Απόλλων Αθ. 16, Παναιτωλικός 16, Ολυμπιακός Βόλου 14, Ναυπακτιακός 14, Παναιγιάλειος 14, Αγιος Νικόλαος 13, Καλαμαριά 13, Καβάλα (9αγ) 12, Καλλιθέα 12, Πανσερραϊκός 11, Λάρισα 9, Τρίκαλα 8, Πανελευσινιακός 7.

    [09] ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ

    Δράμα, 9 Δεκεμβρίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Κριτική στους Ευρωπαίους ηγέτες για την πολιτική που ακολουθούν σε ό, τι αφορά το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από τη Δράμα.

    Μιλώντας σε σύσκεψη φορέων στη Νομαρχία Δράμας ο κ. Καραμανλής, κατά την οποία ενημερώθηκε για τα προβλήματα της περιοχής, έτεινε χείρα φιλίας προς τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στους πολίτες ανεξάρτητα από τον κομματικό χώρο προέλευσής τους.

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε να υιοθετήσει η Ελλάδα μία πιο διεκδικητική στάση έναντι της Ευρώπης. Κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για στενόκαρδη αντίληψη και υπογράμμισε ότι δεν είναι αυτή η Ευρώπη που οραματιζόμαστε.

    "Κάποτε πρέπει οι ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Και η συμπεριφορά, την οποίαν επιδεικνύουν μέχρι στιγμής, τουλάχιστον δεν είναι εκείνη που θα αντιστοιχούσε με τις προσδοκίες, με τις ανάγκες, με τα προβλήματα και τις ανησυχίες του ευρωπαϊκού λαού", τόνισε.

    [10] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ

    Πάτρα, 9 Δεκεμβρίου 2000 (20:42 UTC+2)

    "Ολες οι καταγγελίες για διαφθορά ερευνώνται", υπογράμμισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης από την Πάτρα.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης εξήρε το έργο της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και επιδοκίμασε την προσπάθεια που γίνεται για την αναδιάρθρωση της αστυνομίας.

    "Η υπηρεσία αυτή λειτουργεί άψογα, έχει ικανότατους αξιωματικούς και αστυνομικούς, έχει δίπλα της τον εισαγγελέα και πλέον η υπόθεση της κάθαρσης για την αστυνομία αποτελεί δική της υπόθεση και υπόθεση όλης της κοινωνίας. Θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς ούτως ώστε να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο από το σώμα.

    Οπως τόνισε χαρακτηριστικά "το δίκαιο θα αποδοθεί προς πάσα κατεύθυνση".

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι όλες οι καταγγελίες για διαφθορά εξετάζονται και υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή στην αστυνομία γίνεται σοβαρή δουλειά.

    "Κάνει μία μεγάλη προσπάθεια, αντιμετωπίζει την εγκληματικότητα αποφασιστικά και βλέπετε ότι τον τελευταίο καιρό ο τόπος έχει ηρεμήσει. Εγώ δεν είμαι ακόμη ικανοποιημένος, έχουμε να κάνουμε πολλά βήματα εμπρός", τόνισε.

    [11] "ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ" ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Σε πρόσφατη έκθεση της Τράπεζα της Ελλάδος, όπου αναλύονται στατιστικά στοιχεία ερευνών για το χρόνο και τον τρόπο απασχόλησης στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκύπτει ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι πρωταθλητές στην Ευρώπη στις ώρες εργασίας, θυσιάζοντας εκόντες-άκοντες, το συνήθη ελεύθερο χρόνο του Σαββατοκύριακου αλλά και τις βραδινές ώρες.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, που δημοσίευσε το Σάββατο η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", καταρρίπτεται ο μύθος ότι οι μισθοί φταίνε για τη μείωση της απασχόλησης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από έρευνα που διενεργήθηκε στις ίδιες τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες και το αναφέρουν.

    Επίσης, στη βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο και τις άλλες υπηρεσίες (τουρισμός κ.λπ.) χρησιμοποιούνται σε μεγάλη έκταση ευέλικτες μορφές απασχόλησης (βάρδιες, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εποχική απασχόληση).

    Ακόμη, στο λιανικό εμπόριο και τις υπηρεσίες, που παρουσιάζουν ταχεία ανάπτυξη, οι ισχύουσες ρυθμίσεις για προσλήψεις, απολύσεις, ωράρια (οι οποίες ρυθμίσεις αλλάζουν με το εργασιακό νομοσχέδιο) "δεν αποτρέπουν τις επιχειρήσεις από το να προβλέπουν (δηλαδή να προγραμματίζουν) άνοδο της απασχόλησης".

    Αναλυτικά, στην "ενδιάμεση έκθεση" της Τράπεζας της Ελλάδος, που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή και σε κεφάλαιο με τίτλο "Bασικά διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς εργασίας και στοιχεία ευελιξίας" περιλαμβάνονται τα εξής:

    Οι απασχολούμενοι 65 ετών και άνω αποτελούν το 2, 6% της συνολικής απασχόλησης στην Eλλάδα, αλλά μόνον 1, 3% στην Eυρωπαϊκή Eνωση.

    Tο ποσοστό μερικής απασχόλησης στην Eλλάδα ήταν 6, 1% το 2000 ή 238.000 άτομα επί συνόλου 3.940.000 απσχολουμένων. Tο αντίστοιχο ποσοστό στην E.E. είναι 17, 7%.

    Iδιαίτερα η μερική απασχόληση των γυναικών είναι 10, 2% στην Eλλάδα, έναντι 33, 5% στην E.E.

    Tονίζεται, όμως, ότι η ακούσια μερική απασχόληση φτάνει το 43, 8% του συνόλου (της μερικής απασχόλησης) στην Eλλάδα, έναντι μόνον 16, 8% στην E.E.

    Οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούσαν, κατά το β' τρίμηνο του 2000, το 55, 3% του συνόλου των ανέργων στην Eλλάδα, έναντι 46% στην E.E.

    - Tο ποσοστό των προσωρινά απασχολουμένων (με συμβάσεις περιορισμένης διάρκειας) επί του συνόλου των μισθωτών είναι ουσιαστικά το ίδιο στην Eλλάδα και την E.E. (12, 9% και 13, 1% αντίστοιχα).

    Yψηλότερα είναι στην Eλλάδα τα ποσοστά των συνήθως εργαζομένων με βάρδιες (13, 3%, έναντι 12, 7% στην E.E.), τα Σάββατα (42, 3%, έναντι 28, 6%), τις Kυριακές (15%, έναντι 11, 8%) και τις βραδινές ώρες, δηλαδή τις ώρες μεταξύ της συνήθους (15%, έναντι 11, 8%) και τις βραδινές ώρες, δηλαδή τις ώρες μεταξύ της συνήθους λήξης του ημερήσιου ωραρίου και της συνήθους ώρας του νυχτερινού ύπνου (26, 5%, έναντι 11, 6%).

    Tο ποσοστό των συνήθως εργαζομένων τις νυχτερινές ώρες είναι 4, 4% στην Eλλάδα, έναντι 7% στην E.E. (όμως το ποσοστό των κατά καιρούς εργαζομένων τη νύχτα είναι 11, 5% στην Eλλάδα, έναντι 9, 4% στην E.E.).

    - Tο ποσοστό των απασχολουμένων που έχει και δεύτερη θέση εργασίας είναι στην Eλλάδα ελαφρά υψηλότερο από ό,τι στην E.E. (4, 3% έναντι 3, 4%).

    43, 3 ώρες εβδομαδιαίως

    Ο μέσος πραγματικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας (που επηρεάζεται και από τη μερική απασχόληση) είναι 43, 3 ώρες στην Eλλάδα έναντι μόνο 37, 9 ωρών στην E.E.

    Yψηλότερος είναι και ο μέσος χρόνος εργασίας των πλήρως απασχολουμένων (44, 7 ώρες έναντι 41, 9), καθώς και των πλήρως απασχολουμένων μισθωτών (40, 9 ώρες έναντι 40, 4).

    Η έκθεση της Tράπεζας της Eλλάδος, επικαλούμενη τα στοιχεία των "ειδικών ερευνών της αγοράς εργασίας" της E.E., που πραγματοποιήθηκαν το 2000 σε όλες τις χώρες της Kοινότητας, υπογραμμίζει ότι "σύμφωνα με τη γνώμη των ίδιων των επιχειρήσεων, την ελληνική αγορά εργασίας χαρακτηρίζει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία από ό,τι συνήθως πιστεύεται ή αναγνωρίζεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν καταγράφονται και στοιχεία ανελαστικότητας". Συγκεκριμένα, κατά κλάδο:

    Στη βιομηχανία. Tο ποσοστό μερικής απασχόλησης είναι μόνον 1% (έναντι 5% στην E.E. κατά μέσο όρο) και έχει μειωθεί σε σύγκριση με το 1994 (όταν ήταν 3%, όσο και στην E.E.). Tο ποσοστό προσωρινής απασχόλησης (συμβάσεις ορισμένου χρόνου - με την έννοια της περιορισμένης διάρκειας) όμως ήταν 14%, δηλαδή υψηλότερο από ό,τι στην E.E. (8%). Οι ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις αναμένουν μείωση της συνολικής απασχόλησης, αλλά αύξηση της μερικής.

    Οσον αφορά τους παράγοντες που περιορίζουν τη δυνατότητα προσαρμογής της παραγωγής όταν μεταβάλλεται η ζήτηση, οι επιχειρήσεις δεν θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις για τις προσλήψεις προσωρινού προσωπικού και η νομοθεσία για τις απολύσεις αποτελούν σοβαρό πρόβλημα. Σοβαρότερο πρόβλημα θεωρούν τις νομικές ρυθμίσεις για το χρόνο εργασίας, άποψη όμως που εκ των πραγμάτων αναιρείται από τις εντυπωσιακές απαντήσεις σχετικά με τις ώρες λειτουργίας και τις βάρδιες.

    Eίναι χαρακτηριστικό ότι, όσον αφορά τα ποσοστά του προσωπικού που εργάζεται σε βάρδιες, τα Σαββατοκύριακα ή τη νύχτα, η ελληνική βιομηχανία έρχεται πρώτη ή δεύτερη στο χώρο της E.E. H σημαντικότατη αύξηση του μέσου χρόνου λειτουργίας από 64 ώρες, το 1989, σε 88, το 1994, και 94, το 2000, αντανακλά ακριβώς την αυξημένη προσφυγή σε βάρδιες ("πρόσθετες ομάδες εργασίας").

    Σχετικά με την προβλεπόμενη μείωση του προσωπικού τους και τις αιτίες γι' αυτό, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις αποδίδουν μεγαλύτερο βάρος από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στο μισθολογικό κόστος το οποίο πάντως είναι μικρό.

    - Στο λιανικό εμπόριο. Tο ποσοστό μερικής απασχόλησης είναι υψηλό και συγκρίσιμο με εκείνο στην E.E. (33%, έναντι 37%), ενώ το ποσοστό προσωρινής απασχόλησης είναι 6% (E.E.: 11%). Οι μέσες εβδομαδιαίες ώρες λειτουργίας είναι στο ίδιο επίπεδο με την E.E. (57 έναντι 56), αλλά μειώθηκαν μεταξύ 1994-2000, ενώ αναμένεται να αυξηθούν στην προσεχή διετία. Eπίσης αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός τόσο των πλήρως όσο και των μερικώς απασχολουμένων.

    Mείωση της απασχόλησης προβλέπει μόνο το 2% των επιχειρήσεων, ενώ το μισθολογικό και το μη μισθολογικό κόστος εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται στις αιτίες για την πρόβλεψη αυτή. Mεταξύ των αιτιών που εμποδίζουν την αύξηση των ωρών λειτουργίας, οι ελληνικές λιανεμπορικές επιχειρήσεις (κυρίως οι μεγάλες) αξιολογούν με "συντελεστή σημασίας" 86 τους διοικητικούς κανόνες (E.E.: 55, ζώνη ευρώ: 71), γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη προβλήματος, ενώ οι ρυθμίσεις των συλλογικών συμβάσεων βαθμολογούνται με 42, δηλαδή όσο και στην E.E., και χαμηλότερα από ό,τι στη ζώνη του ευρώ (57).

    9% η "μερική" στις υπηρεσίες

    Στις υπηρεσίες. Tο ποσοστό μερικής απασχόλησης είναι 9% (έναντι 17% στην E.E.), ενώ το ποσοστό προσωρινής απασχόλησης είναι ιδιαίτερα υψηλό (25% έναντι 9% στην E.E.) αντανακλώντας, μεταξύ άλλων, την εποχικότητα της τουριστικής δραστηριότητας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις στους τομείς των υπηρεσιών προβλέπουν αύξηση της πλήρους και της μερικής απασχόλησης στην επόμενη διετία. H μειοψηφία των επιχειρήσεων που προβλέπει μείωση της απασχόλησης αποδίδει μικρή σημασία στο μισθολογικό και το μη μισθολογικό κόστος εργασίας και πάντως όχι μεγαλύτερη από ό,τι οι άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

    Οταν καλούνται να αξιολογήσουν τους παράγοντες που ενδέχεται να περιορίσουν τη δυνατότητα ανταπόκρισης σε αύξηση της ζήτησης επισημαίνουν ορισμένα προβλήματα τα οποία αφορούν κυρίως τις ρυθμίσεις για την προσωρινή εργασία (που έχει μεγάλη σημασία στον κλάδο) και για τις αποζημιώσεις απόλυσης.

    Οσον αφορά τους μισθωτούς, από την έρευνα που παραθέτει η Tράπεζα της Eλλάδος προκύπτει ότι:

    Tο 50% των Eλλήνων και των Iσπανών μισθωτών έμειναν άνεργοι τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, για διάστημα τεσσάρων ή περισσότερων εβδομάδων, ενώ το μέσο ποσοστό για την E.E. είναι "μόνο" 30%. Στην Eλλάδα, 59% των μερικώς απασχολούμενων μισθωτών είναι πρόθυμοι να εργαστούν με μερική απασχόληση (36% στην E.E.), ενώ το 12% των πλήρως απασχολουμένων είναι πρόθυμοι να εργαστούν με μερική απασχόληση (όσο και στην E.E.). Aπό τους ζητούντες εργασία, το 70% προτιμά πλήρη απασχόληση (περίπου όσο και στην E.E.: 67%) και το 30% μερική (περίπου όσο και στην E.E.: 33%). Tέλος, στην Eλλάδα το ποσοστό των μισθωτών που είναι πρόθυμοι να εργαστούν διαφορετικές ώρες έναντι αυξημένης αμοιβής ή αντισταθμιστικού χρόνου ανάπαυσης - άδειας είναι μεγαλύτερο από ό,τι στην E.E. όσον αφορά την εργασία σε άλλη βάρδια στη διάρκεια της ημέρας (74% έναντι 68%), σχεδόν το ίδιο όσον αφορά την εργασία τη νύχτα (25% έναντι 27%), αλλά σαφώς μικρότερο όσον αφορά την εργασία τα Σάββατα (40% έναντι 53%) και τις Kυριακές (19% έναντι 30%), καθώς και την εργασία οποτεδήποτε απαιτείται (20% έναντι 40%).

    [12] ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΣ: ANEΡΧΟΜΕΝΗ AΓΟΡΑ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ Η ΚΙΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Ως ανερχόμενη αγορά με τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες για τις Ελληνικές επιχειρήσεις χαρακτήρισε την κινέζικη, ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα, Εμμανουήλ Μεγαλοκονόμος στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το Ευρωκινεζικό Κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Money Show 2000 στη Θεσσαλονίκη.

    Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Μεγαλοκονόμος, παρά το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στην αγορά της Κίνας, ελάχιστες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω χώρα.

    Οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Κίνα ανήλθαν μόλις σε 17 εκ. δολάρια το 1997, ενώ τη "μερίδα του λέοντος" σε ότι αφορά τα εξαγωγικά προϊόντα κατέχουν τα λιπάσματα.

    Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους οι Ελληνες επιχειρηματίες απέχουν από την κινέζικη αγορά, ο κ. Μεγαλοκονόμος διατύπωσε την άποψη ότι δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός σε βάθος χρόνου.

    "Οι μεγάλες αγορές απαιτούν υπομονή, καθώς δεν προσφέρουν γρήγορο και εύκολο πλουτισμό. Παράλληλα οι ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στην Κίνα έχουν ποικιλοτρόπως συνεχή υποστήριξη της κυβέρνησης της χώρας που εδρεύουν, κάτι που δεν ισχύει για την Ελλάδα", τόνισε ο πρώην πρέσβης.

    Ακόμη, ο μεγάλος χρόνος προετοιμασίας και το υψηλό κόστος εγκατάστασης, καθώς επίσης η γραφειοκρατία αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για τους Ελληνες επιχειρηματίες.

    Καταλήγοντας ο κ. Μεγαλοκονόμος υπογράμμισε ότι απαιτείται συντονισμός ανάμεσα σε υπουργεία και θεσμοθετημένα όργανα, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά δυνάμεων και χρηματοδοτήσεων.

    Στ.Τ.

    [13] ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Μία συγκλονιστική υπόθεση, έφερε στη δημοσιότητα το Σάββατο η εφημερίδα "Τα Νέα", αποκαλύπτοντας τα κυκλώματα που μέσω Ιντερνετ, διακινούν ανθρώπινα όργανα σε όλο τον κόσμο, έναντι αδρής αμοιβής.

    Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική, χώρες γνωστές και ως "αποθήκες νεφρών", εκμεταλλεύονται άριστα τις δυνατότητες του Διαδικτύου. Στα αμερικανικά sites οι... μεσίτες μιλούν καθαρά: "Προτιμήστε μας, ώστε να εντοπίσουμε για λογαριασμό σας ένα υγιές όργανο..."

    ..."Πωλείται νεφρό σε άριστη κατάσταση. Μπορείτε να επιλέξετε όποιο από τα δύο θέλετε, αλλά τα έξοδα της μεταμόσχευσης δικά σας. Φυσικά, πουλάω μόνο το ένα, αφού το άλλο το χρειάζομαι για να ζήσω. Δεκτές μόνο σοβαρές προσφορές"... Έτσι απλά ο επίδοξος... δωρητής προσέφερε πριν από ένα χρόνο το ένα του νεφρό μέσω Ίντερνετ στο eΒay, το μεγαλύτερο site δημοπρασιών του Διαδικτύου, που μετρά έξι εκατομμύρια συνδρομητές σε όλο τον κόσμο. Και οι ενδιαφερόμενοι μέσα σε μια μέρα ανέβασαν την τιμή από την πρώτη προσφορά των 25.000 δολαρίων (10 εκατομμύρια δραχμές) στα έξι εκατομμύρια δολάρια (2,5 δισ. δραχμές)!

    Η εταιρεία απέσυρε το προσφερόμενο "προϊόν" ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις ιατρικών σωματείων και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το γεγονός ότι κανείς δεν έμαθε ποτέ αν προσφορά ήταν πραγματική ή απλά μια φάρσα, από αυτές που γίνονται πολύ συχνά στο eΒay, δεν φαίνεται τελικά να απασχόλησε και πολλούς... Ούτε τους ιθύνοντες της εταιρείας.

    Ούτε τους χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που περιμένουν σε λίστες αναμονής για μία μεταμόσχευση που μπορεί να γίνει... μετά θάνατον.

    Ούτε τις κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών, που προσφέρουν τα όργανα ανθρώπων, οι οποίοι όχι μόνο δεν είναι κλινικά νεκροί, αλλά αναγκάζονται να τα πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές για να ζήσουν.

    Αποτελεί πια κοινό μυστικό ότι η Ινδία, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και τα τελευταία χρόνια η Κίνα, είναι γνωστές και ως "αποθήκες νεφρών" ή "το μεγάλο παζάρι των οργάνων", κάτι που είναι γνωστό και στους Έλληνες ασθενείς, αφού, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Καστρινάκη, πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Νεφροπαθών, και Έλληνες έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Ινδία. Κι επειδή κάθε... μεγάλο παζάρι που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να μπει στον χορό της παγκοσμιοποίησης, δεν υπάρχει ιδανικότερος τρόπος από την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του Διαδικτύου.

    Στην Κίνα, πριν από μερικές ημέρες αποκαλύφθηκε η δράση κυκλωμάτων εμπορίας οργάνων που δρούσαν μέσω Ίντερνετ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας "Εl pais", στην κατηγορία "εξαιρετικά" κινεζικού site στο οποίο γίνονται δημοπρασίες, ανάμεσα στα ηλεκτρονικά προϊόντα και τα αυτοκίνητα, δημοπρατούνται πνευμόνια, νεφρά, συκώτια και κερατοειδείς.

    Το γεγονός ότι η πώληση και η διακίνηση ανθρώπινων οργάνων είναι παράνομη στην Κίνα, δεν έχει εμποδίσει τους γιατρούς των νοσοκομείων να προχωρούν σε τέτοιες μεταμοσχεύσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που κατηγορήθηκαν γιατί τα όργανα δεν ανήκαν σε ανθρώπους κλινικά νεκρούς, αλλά σε φυλακισμένους καταδικασμένους σε θάνατο, ή σε απελπισμένους ανθρώπους που δεν είχαν άλλον τρόπο για να κερδίσουν τα προς το ζην.

    Σε κάποιες άλλες κινεζικές ιστοσελίδες διαφημίζονται προσφορές "σε οποιοδήποτε όργανο" και αναφέρεται ότι το όργανο θα πάρει "όποιος δώσει τα περισσότερα", ενώ κάποια άλλα μηνύματα διαφημίζουν τον κερατοειδή "ενός ανθρώπου με πολύ καλή όραση".

    Αναφέρεται, μάλιστα, ότι "η πώληση επείγει λόγω φτώχειας"! "Έχω χρέη και χρειάζομαι τα χρήματα. Η τελική τιμή είναι διαπραγματεύσιμη, αλλά δέχομαι τα χρήματα μόνο στο χέρι", εξομολογείται στην εφημερίδα "Τhe South China Μorning Ρost", ένας από τους πολλούς ενδιαφερομένους που προκειμένου να απαλλαγούν από τη φτώχεια τους, είναι έτοιμοι να αποχωριστούν ένα νεφρό.

    Μπορεί στα κινέζικα sites οι προθέσεις των πωλητών να διαπραγματευθούν όργανα να μη δηλώνονται απροκάλυπτα, στα αμερικανικά, όμως, οι... μεσίτες μιλούν καθαρά. Σε ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει ως πρωταρχικό σκοπό "να εντοπίσει όργανα για μεταμόσχευση για όσους έχουν ανάγκη", οι υπεύθυνοι εμφανίζονται περίπου ως Μεσσίες: "Επειδή είναι δύσκολο να κάνει κανείς μεταμόσχευση στις ΗΠΑ και να περιμένει σε τεράστιες λίστες αναμονής, σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια τράπεζα οργάνων και να τα διαθέσουμε σε όλους τους ενδιαφερομένους μέσα από το πρόγραμμα δωρητών".

    Όχι, βέβαια, με το αζημίωτο, αφού "αν έχετε τη δυνατότητα να ξοδέψετε ένα ποσό για τα διοικητικά, ερευνητικά, ταξιδιωτικά και τηλεφωνικά μας έξοδα, προτιμήστε μας, ώστε εντοπίσουμε για λογαριασμό σας ένα υγιές όργανο". Όσο για το πού θα εντοπιστούν τα όργανα αυτά, η σελίδα ενημερώνει: "Θα ερευνήσουμε ακόμη και την πιο απομακρυσμένη γωνιά του κόσμου και κάθε πηγή που γνωρίζουμε, με τον πιο αδυσώπητο και αποτελεσματικό τρόπο"...

    Οι "μισθοί" της φτώχειας...

    Η Ινδία θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα μεταμόσχευσης στον κόσμο, γιατί προσφέρει χαμηλό κόστος και άμεση διαθεσιμότητα οργάνων.

    Στη χώρα όπου ένας στους τρεις ανθρώπους ζει μέσα στη φτώχεια, η βιομηχανία μεταμοσχεύσεων άρχισε να γνωρίζει άνθηση στη δεκαετία του '70, όταν αναπτύχθηκαν τα φάρμακα που ελέγχουν την απόρριψη των ξένων μοσχευμάτων από τον οργανισμό.

    Τα φάρμακα, σε συνδυασμό με τις νέες χειρουργικές μεθόδους, προκάλεσαν αύξηση των εγχειρήσεων, ενώ οι επιτυχίες σε συνδυασμό με την έλλειψη σαφών ιατρικών κανονισμών και την ατμόσφαιρα "χαλαρής ιατρικής ηθικής" που επικρατεί στην Ινδία, δημιούργησαν έκρηξη, κυρίως στις μεταμοσχεύσεις νεφρού.

    Το αποτέλεσμα ήταν το πάντρεμα της... ανισότητας. Πλούσιοι, αλλά απελπισμένοι από τις παθήσεις τους, άνθρωποι στράφηκαν προς τους φτωχούς για να αγοράσουν τα όργανά τους. Επειδή, όμως, η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη από την προσφορά, τα θύματα της φτώχειας αναγκάστηκαν είτε να πουλήσουν τα νεφρά τους οικειοθελώς για να ταΐσουν την οικογένειά τους και να χτίσουν ένα μικρό σπίτι είτε τους εξαπάτησαν για να δώσουν τα νεφρά τους έναντι εξευτελιστικών ποσών.

    Όπως προκύπτει από έρευνα του Ινδικού Εθελοντικού Οργανισμού για την Υγεία, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι τον χρόνο πωλούν τα όργανά τους. Οι δέκτες νεφρών πληρώνουν από 6.000-10.000 δολάρια (2,5 - 4 εκατομμύρια δραχμές) για το όργανο και την επέμβαση, ενώ οι δότες παίρνουν μόνο 1.000 δολάρια (400.000 δραχμές)! Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε έκθεσή της εκτιμά ότι τουλάχιστον 8 εκατομμύρια δολάρια (περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δραχμές) έχουν αλλάξει χέρια στην Ινδία σε 4.500 περίπου μεταμοσχεύσεις νεφρού που έχουν γίνει.

    Ένα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων αυτών καρπώνονται οι γιατροί που κάνουν τις μεταμοσχεύσεις. Οι υποθέσεις που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας είναι πολλές. Η πιο πρόσφατη ήταν στο Νέο Δελχί, όταν πριν από ένα χρόνο αποκαλύφθηκε υπόθεση στην οποία εμπλέκονταν τρεις κορυφαίοι χειρούργοι, ο ιδιοκτήτης του "Νoida Μedicare", ενός από τα πιο διάσημα νοσοκομεία όπου γίνονται μεταμοσχεύσεις, και έξι ακόμη μεσάζοντες που συνελήφθησαν όλοι. Αφορμή υπήρξε η καταγγελία ενός μηχανικού ότι ενώ πήγε στο νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας, οι γιατροί τον νάρκωσαν και του έκλεψαν το ένα νεφρό!

    Σε μια άλλη υπόθεση, στην πόλη Μπανγκαλόρ, 80 αγρότες κατήγγειλαν στην Αστυνομία ότι τους έκλεψαν τα νεφρά, δείχνοντας τις ουλές από την επέμβαση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, όμως, οι αγρότες, είχαν πωλήσει τα νεφρά τους για 1.000 δολάρια (400.000 δραχμές) ­ ποσό που αντιστοιχεί στα ημερομίσθια ενός χρόνου και παραπάνω για έναν Ινδό εργάτη ­ και έκαναν καταγγελία για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα διά της δικαστικής οδού.

    Και Έλληνες έχουν απευθυνθεί για μεταμόσχευση νεφρού στην Ινδία, αφού, όπως λέει στα "ΝΕΑ" ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Νεφροπαθών, κ. Γιώργος Καστρινάκης, "κάποιες φορές έχουν έρθει σε γνώση μου τέτοια περιστατικά, ενώ θυμάμαι και την περίπτωση ενός φίλου, ο οποίος πήγε στην Ινδία και έκανε τη μεταμόσχευση, αλλά επέστρεψε και πέθανε ύστερα από δύο εβδομάδες". Ο ίδιος δηλώνει "εχθρός της πρακτικής αυτής για τη ζωή των ασθενών" και προειδοποιεί για τους κινδύνους τέτοιων μεταμοσχεύσεων, "γιατί η μικροβιακή πανίδα της Ινδίας είναι διαφορετική από τη δική μας, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη κι αν πετύχει η μεταμόσχευση, υπάρχουν κυτταρομεγαλοϊοί που δεν αντιμετωπίζονται από τα δικά μας αντιβιοτικά, δεν θεραπεύονται και μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο".

    [14] Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ

    Νίκαια, 9 Δεκεμβρίου 2000 (20:04 UTC+2)

    του Αχ. Χατζόπουλου

    Στις 7 το βράδυ ώρα Ελλάδας κατέθεσε η Γαλλική Προεδρία τη νέα πρόταση συμβιβασμού, η οποία θα συζητηθεί στο δείπνο των "15". Βεβαίως είναι άγνωστο ποια θα είναι η κατάληξή της, αν λάβουμε υπόψη ότι η προηγηθείσα πρόταση, η δεύτερη της Γαλλικής Προεδρίας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, δυσαρέσκεια και αντιθέσεις μεταξύ διευθυντηρίου της Ε.Ε. και 9 μικρών κρατών μελών

    Αυτό σημαίνει ότι παρατείνεται κατά μία ημέρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Νίκαια .

    [15] MONEY SHOW 2000: ANAΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Τη στάση και τις προοπτικές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ανέπτυξαν σήμερα τρεις ομιλητές στο Money Show 2000.

    Ο πρώτος ομιλητής, καθηγητής των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κουσενίδης αναφέρθηκε στην ελκυστικότητα του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών βάσει των δεικτών PE και PB. Όπως είπε πραγματοποίησε μία ανάλυση βάσει αυτών των δεικτών και έβγαλε κάποια συμπεράσματα για την ελκυστικότητα του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. ''Ο δείκτης PE συσχετίζει την τιμή της μετοχής με την προηγούμενη τιμή της λογιστικής περίοδο, δηλαδή συσχετίζει τα μελλοντικά κέρδη μίας εταιρίας βάσει της τρέχουσας κερδοφορίας της''. Οπως επισήμανε αυτή δεν είναι μία άριστη στρατηγική.

    Παράλληλα αναφερόμενος στο PB είπε ότι αυτός ο δείκτης αναφέρεται στη σχέση ανάμεσα στη συνολική κεφαλαιοποίηση και στη λογιστική αξία των ιδίων κεφαλαίων και πρόσθεσε ότι βάσει αυτού του δείκτη συσχετίζεται η τιμή της μετοχής στην αγορά με την τιμή που έχει η εν λόγω μετοχή με τη λογιστική της αξία.

    Η αξία της εταιρίας, όπως επισήμανε ο ίδιος είναι μία συνάρτηση της λογιστικής της αξίας με την τρέχουσα χρήση και των μελλοντικών εκτιμήσεων.

    Καταλήγοντας είπε ότι πρέπει να γίνει στροφή στα θεμελιώδη μεγέθη, οι επενδυτές πρέπει να επενδύουν σε εταιρίες που εμφανίζουν δυναμική και καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ επεσήμανε ότι τα χαμηλά επίπεδα του γενικού δείκτη τιμών της Σοφοκλέους ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να προχωρήσουν σε αγορές χωρίς πρώτα να κάνουν μία προσεκτική μελέτη.

    Συμπεραίνοντας είπε ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών είναι ελκυστικό, αλλά πρέπει να είναι προσεκτικοί οι επενδυτές στις επιλογές τους.

    Περαιτέρω ο Αστέρης Τσουκαλάς οικονομικός σύμβουλος στην ΠΚ Χρηματιστηριακή αναφέρθηκε στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι η πρώτη προτεραιότητα των επενδυτών. Ετσι αναφέρθηκε στα γεγονότα που αναμένεται να εξελιχθούν, όπως ότι από την 1/1/2001 η Ελλάδα θα μπει στην Οικονομική Νομισματική Ενωση, στον προϋπολογισμό του 2001 που για πρώτη φορά είναι πλεονασματικός, στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του Δεκεμβρίου, στους ρυθμούς ανάπτυξης που έχουν υπολογιστεί στο 5% και στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές εξελίξεις.

    Το Χρηματιστήριο, όπως επεσήμανε έχει βάθος και μπορεί να προχωρήσει σε ώριμο στάδιο, ενώ τόνισε ότι οι κλάδοι των Τραπεζών και των Τηλεπικοινωνιών είναι αυτοί που εκφράζουν το 30% του ημερησίου όγκου του Χρηματιστηρίου.

    Αναφερόμενος στην έκθεση της Morgan Stanley επισήμανε ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα εισέλθει στις ώριμες αγορές στις 31 Μαίου του 2001, ενώ παράλληλα είπε ότι η ελληνική αγορά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές είναι φθηνή, γεγονός που την καθιστά ελκυστική, αλλά τόνισε ότι χρειάζονται περαιτέρω μέτρα θωράκισης του Χρηματιστηρίου προκειμένου να είναι ασφαλείς οι επενδυτές.

    Καταλήγοντας ο κ. Τσουκαλάς επισήμανε ότι οι επενδυτές χρειάζονται 4 συστατικά προκειμένου να είναι επιτυχής η τοποθέτησή τους στο Χρηματιστήριο και αυτά είναι να θέτουν στόχους, να έχουν γερό στομάχι, υπομονή και να υπάρχει ρευστότητα.

    Τέλος ο Σπύρος Κεντέρης σύμβουλος της Ωμέγα Χρηματιστηριακής αναφέρθηκε στο παρόν και το μέλλον του Χρηματιστηρίου Αθηνών Αξιών, λέγοντας ότι η αγορά είναι ελκυστική και ότι υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω αναβάθμισή της.

    Ε.Α.

    [16] ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ, ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Την επόμενη εβδομάδα, θα δουν το φως της δημοσιότητας αρκετά στοιχεία που θα τεκμηριώνουν την άποψη ότι ορισμένοι- ελάχιστοι ευτυχώς- δικαστικοί λειτουργοί παρέχουν κάλυψη σε μία από τις μεγαλύτερες συμμορίες, που έχει γνωρίσει ποτέ η Ελλάδα, τη συμμορία η οποία δρα στο χώρο του ποδοσφαίρου, προανήγγειλε ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στον τηλεοπτικό σταθμό "ΣΤΑΡ". Ενώ αναφορικά με τον αθλητικό δικαστή Δημήτριο Ορφανίδη, ο οποίος έκρινε ότι ο νόμος 2658/2000 που αφορά τα κωλύματα των παραγόντων δεν μπορεί να εφαρμοστεί για την έκπτωση από τη θέση του, του προέδρου της ΕΠΑΕ Β. Μητρόπουλου, "επειδή είναι αντισυνταγματικός", ο κ. Φλωρίδης παρατήρησε ότι τέτοιες κρίσεις ο κ. Ορφανίδης θα μπορούσε να τις εκφέρει στο καφενείο της γειτονιάς του, αλλά δεν είχε καμία αρμοδιότητα να αποφανθεί περί της συνταγματικότητας ή όχι του νόμου.

    "Ο αθλητικός δικαστής στην πράξη που εξέδωσε", είπε ο υφυπουργός, "θα έπρεπε να διαπιστώσει εάν υπάρχει ή δεν υπάρχει τελεσίδικο βούλευμα. Διαπιστώνει εκεί με ένα ξεκάθαρο τρόπο ότι τελεσίδικο βούλευμα υπάρχει για παραπομπή σε βαθμό κακουργήματος. Κατά συνέπεια η διαπίστωση έχει συντελεστεί, όλες οι άλλες διατυπώσεις περί αντισυνταγματικότητας του νόμου κλπ έγιναν καθ΄υπέρβαση αρμοδιότητας, αυτές τις σκέψεις μπορεί να τις κάνει μόνο τακτικό δικαστήριο το οποίο συγκροτείται κατά το Σύνταγμα και επομένως δεν έχουν καμία απολύτως νομική αξία. Μένει μόνο μία εκκρεμότητα: Να αποφανθεί την επόμενη Δευτέρα η Αρχή για την προστασία των προσωπικών Δεδομένων επί της προσφυγής που έχει ασκηθεί και από εκεί και πέρα στο νομικό πεδίο ο νόμος έχει εφαρμοστεί απολύτως".

    Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι με αυτή την απόφαση του αθλητικού δικαστή μπλοκάρεται η προσπάθεια για την εξυγίανση στο χώρο του ποδοσφαίρου, ο κ. Φλωρίδης παραδέχθηκε ότι πράγματι, ήταν μία ανεπιτυχής απόπειρα να μπλοκαριστεί και τόνισε ότι όσον αφορά τη διαδικασία της αντισυνταγματικότητας, ο αθλητικός δικαστής δεν είχε κανένα δικαίωμα να κρίνει αυτή τη διαδικασία, "όπως δεν μπορεί το δικαστήριο που ανακηρύσσει τους υποψήφιους βουλευτές να κρίνει τη συνταγματικότητα του συνταγματικού νόμου, γιατί εκείνη τη στιγμή ασκεί διοικητικό έργο και όχι δικαστικό", είπε. Προσθέτοντας ότι όλες οι σκέψεις περί αντισυνταγματικότητας, που διατύπωσε ο αθλητικός δικαστής "είναι καλές για τον ίδιον, για το καφενείο της γειτονιάς του, για τους φίλους του, να παραστήσει τον έξυπνο. Αλλά στην υπόθεση αυτή δεν έχει κανένα έννομο αποτέλεσμα, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό που χρειαζόταν από πλευράς του νόμου να γίνει, έγινε.

    Δηλαδή να διαπιστώσει εάν υπάρχει τελεσίδικο βούλευμα σε βαθμό κακουργήματος", παρατήρησε ο υφυπουργός αθλητισμού. Σημειώνοντας με έμφαση ότι " νόμος δεν μπορεί να εμποδιστεί ως προς την εφαρμογή του με τέτοια τερτίπια".

    Σε άλλο σημείο ο κ. Φλωρίδης δήλωσε ότι δεν διαθέτει λίστα υπόπτων, επισημαίνοντας ότι αυτός ο δρόμος που ανοίχθηκε, δημιουργεί τη δυνατότητα να ελεγχθούν όλοι αυτοί που σήμερα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται στα διοικητικά πράγματα του αθλητισμού. "Και επειδή από ότι φαίνεται, υπάρχουν αρκετοί που έχουν σοβαρές ποινικές εκκρεμότητες, ο δρόμος αυτός άνοιξε τη δυνατότητα να μπορούν αυτές οι εκκρεμότητες να ελεγχθούν και βεβαίως να απομακρυνθούν όλοι αυτοί. Πολύ περισσότερο που ο νόμος αυτός δημιούργησε τη δυνατότητα, στο άρθρο 4, να ελέγχεται επιτέλους απρόσκοπτα η νομιμότητα στο χώρο του αθλητισμού".

    Σε ερώτηση εάν έχει στοιχεία για τις καταγγελίες του ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ενώ πριν από μερικά χρόνια είχαν καταδίκες για ακάλυπτες επιταγές, δεν είχαν ούτε μία δραχμή και σήμερα παίζουν δισεκατομμύρια στο χρηματιστήριο, ελέγχοντας όλο το κύκλωμα του αθλητισμού, ο Υφυπουργός Αθλητισμού είπε ότι τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση των εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι εισαγγελείς θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

    Τέλος ο κ. Φλωρίδης διαβεβαίωσε τους φιλάθλους ότι θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι η προσπάθεια εξυγίανσης του αθλητισμού θα πάει μέχρι το τέλος, θα ολοκληρωθεί και θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία. Και όσον αφορά το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα είναι σύγχρονο, αλλά και όσον αφορά την απόδοση ευθυνών και την κάθαρση σε ένα χώρο που πραγματικά παρουσιάζει συμπτώματα σήψης.

    [17] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2000 (19:34 UTC+2)

    Περίπατο έκανε η ομάδα του Πανελληνίου στο βόλεϊ γυναικών που επιβλήθηκε με 3-0 σετ του Άρη. Τα σετ ήταν: 25-17, 25-20, 25-19. "Κάναμε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια μας, αγωνιστήκαμε με σοβαρότητα και χωρίς λάθη", τόνισε περιχαρής μετά το τέλος του παιχνιδιού ο προπονητής του Πανελλήνιου, Γιάννης Νικολάκης, σε αντίθεση με τον Νίκο Παπαϊωάννου που δεν πίστευε στα... μάτια του βλέποντας το τελικό αποτελέσμα.

    [18] ΝΕΟ "ΑΙΜΑ" ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΑ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2000 (19:30 UTC+2)

    Δεν χάνει καιρό ο Εθνικός Αστέρας και από νωρίς άρχισε τις μεταγραφές. Έτσι το απόγευμα πραγματοποίησε την δεύτερή του μεταγραφή, αποκτώντας τον Κώστα Τσαλίκη που έμεινε ελεύθερος από τα Γιάννινα. Το συμβόλαιο του 27χρονου ποδοσφαιριστή θα είναι διάρκειας 1,5 χρόνου.

    Ο Εθνικός Αστέρας αναμένεται να καταθέσει το δελτίο και το συμβόλαιο του Τσαλίκη στην ΕΠΑΕ στις 2 Ιανουαρίου του 2001, ενώ το νέο απόκτημα της ομάδας θα κάνει την πρώτη του προπόνηση την Δευτέρα.

    Στον αγωνιστικό τομέα ο προπονητής της ομάδας της Καισαριανής δε θα έχει στη διάθεσή του τους Λαγό, Μπεναλί και Καλιτζάκη που παραμένουν τραυματίες.

    [19] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΟΛΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΕΝΕΡΓΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2000 (19:27 UTC+2)

    "Το Σύνταγμα προέκυψε από την ιστορική και πολιτική καχυποψία προς το συσχετισμό των πολιτικοοικονομικών δυνάμεων, το νομοθέτη και τον δικαστή". Αυτό ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης" με θέμα την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Πρόσθεσε δε ότι ο δικαστής καλείται να εφαρμόσει το Σύνταγμα, αποκρινόμενος σε ένα κείμενο καχυποψίας.

    Ο κ. Βενιζέλος, προσερχόμενος στην εκδήλωση, τόνισε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ό,τι σημαντικότερο συμβαίνει στην Ελλάδα από πλευράς θεσμικού εκσυγχρονισμού, καθώς η χώρα πρέπει να διαθέτει ένα Σύνταγμα ικανό να υποδεχθεί τον 21ο αιώνα.

    Μάλιστα, ο υπουργός Πολιτισμού μεταξύ άλλων παραδέχτηκε την ύπαρξη διαφωνιών και αντιθέσεων αναφορικά με το ζήτημα της αναθεώρησης, "γεγονός το οποίο αποδεικνύει" όπως επεσήμανε "ότι όλοι ασχολούνται ενεργά με το Σύνταγμα όχι μόνο ειδικοί και νομικοί αλλά και πολίτες".

    Αναφορικά με το ζήτημα των ατομικών δικαιωμάτων ο κ. Βενιζέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διατάξεις που αφορούν τα νέα ατομικά δικαιώματα, όπως προστασία της υγείας, των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, της συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφόρησης κ.ά.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής της Ν. Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αφού χαρακτήρισε την αναθεώρηση του Συντάγματος ευρεία και συναινετική, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην τακτική των ΜΜΕ να αγνοούν ένα κορυφαίο θέμα, όπως αυτό, παρουσιάζοντας μονάχα διαφωνίες και οξύτητες.

    "Το Σύνταγμα αποτελεί το θεσμικό όχημα των τριών εξουσιών και κυρίως της νομοθετικής, γι' αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα συμβάλλει στην τόνωση της έννομης τάξης, προκειμένου αυτή να μην αποτελεί πανσπερμία διατάξεων", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος.

    Τέλος, η προστασία των ενοχικών δικαιωμάτων παράλληλα με τα εμπράγματα, η εξομοίωση της πολεοδομικής απαλλοτρίωσης με τις κοινές απαλλοτριώσεις, ο καθορισμός της έννοιας του δάσους σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, η επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης αλλά και καθορισμός των αρμοδιοτήτων της διοικητικής δικαιοσύνης αποτελούν μερικά από τα καίρια ζητήματα στα οποία επιβάλλονται, σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, πρόσθετες διορθώσεις και παρεμβάσεις στις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος.

    Τ.Σ.

    [20] ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΖΙ Ο ΧΕΛΜΟΥΤ ΚΟΛ

    Βόννη, 9 Δεκεμβρίου 2000 (17:50 UTC+2)

    του Γ. Ευτυχίδη

    Θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως ομολογία ενοχής: Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, το πλέον πολυσυζητημένο πολιτικό πρόσωπο στη Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια, ζητάει με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων να μη χρησιμοποιηθούν τα αρχεία της Στάζι στις έρευνες της Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής που προσπαθεί να διαλευκάνει το σκάνδαλο με τις παράνομες χρηματοδοτήσεις του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), στο οποίο εμπλέκεται και ο ίδιος.

    Η πρώην Ανατολικογερμανική Μυστική Υπηρεσία παρακολουθούσε στο προσωπικό τηλέφωνο του Χέλμουτ Κολ από τότε που ανέλαβε καγκελάριος, το 1982 και διατηρούσε κασέτες με τις συνομιλίες του, από τις οποίες, όπως υποστηρίζεται, προκύπτει η εμπλοκή του αποκαλούμενου και "πατέρα της γερμανικής ενοποίησης" στις ατασθαλίες με τα "μαύρα ταμεία" της CDU, την περίοδο που ήταν ταυτόχρονα και πρόεδρος του κόμματος.

    Ο κ. Κολ αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες και παραδέχεται μόνον ότι έλαβε ποσό 2,4 εκατομμυρίων μάρκων για λογαριασμό του κόμματος, αλλά δεν φρόντισε να καταγραφεί στα μόνιμα λογιστικά βιβλία της CDU, ενώ δεν δηλώθηκε ούτε στην εφορία, όπως θα έπρεπε.

    Παρά τις πιέσεις, όμως, που δέχεται, δεν αποκαλύπτει ποιοι είναι αυτοί οι χρηματοδότες, διότι υπάρχουν υπόνοιες για εμπόρους όπλων κλπ.

    Η Επιτροπή της Βουλής αρχικά αποφάσισε να μη λάβει υπόψη της τα αρχεία της Στάζι, αλλά στη συνέχεια άλλαξε θέση και γνωστοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει τις κασέτες των μυστικών υπηρεσιών της πρώην DDR.

    Ο Χέλμουτ Κολ ζητάει με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων να απαγορευτεί από το αρμόδιο δικαστήριο η χρήση των αρχείων της Στάζι, γιατί αποτελούν προϊόντα υποκλοπής και επιπλέον μπορεί να είναι πλαστά.

    Ταυτόχρονα αξιώνει να μη δημοσιοποιηθούν τα αρχεία αυτά (π.χ. από τα Μέσα Ενημέρωσης) μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση επί της ουσίας της υπόθεσης, φοβούμενος προφανώς ότι η δημοσιοποίηση θα επηρεάσει την κρίση των δικαστών.

    [21] Ο B. ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ

    Βελιγράδι, 9 Δεκεμβρίου 2000 (17:47 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα θα γίνει δεκτός από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον δεύτερο, τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσημης επίσκεψης στην Ιταλία, σύμφωνα με ανακοινωθέν που εξέδωσε το γραφείο του και επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ.

    Ο κ. Κοστούνιτσα θα έχει επίσης επαφές με τον Ιταλό πρόεδρο, Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι και τον πρωθυπουργό, Τζουλιάνο Αμάτο.

    Ο Γιουγκοσλαβος υπουργός Εξωτερικών, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, θα υπογράψει σειρά διμερών συμφωνιών συνεργασίας με τον Ιταλό ομόλογό του, Λαμπέρτο Ντίνι.

    Ο κ. Αμάτο είχε συνομιλίες με τον Κοστούνιτσα στο Βελιγράδι τον Οκτώβριο.

    [22] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2000 (17:44 UTC+2)

    της Α. Γούτα

    Επαρκή ισχύ ώστε να προωθήσει τις απαιτούμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Γιουγκοσλαβία, για τις οποίες πιέζουν και οι διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί, εκτιμάται ότι θα έχει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 23ης Δεκεμβρίου.

    Οι δημοσκοπήσεις στο Βελιγράδι δίνουν άνετο προβάδισμα στο συνασπισμό Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας (DOS), ο οποίος υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώσει το 55% έως 75% των ψήφων παρά τις εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Τζίντζιτς και των υπέρμαχων του Κοστούνιτσα.

    Τις εκτιμήσεις αυτές για την ύπαρξη συμπαγούς και ισχυρής κυβέρνησης στη Γιουγκοσλαβία μετά τις 23 Δεκεμβρίου διατύπωσε ο σύμβουλος οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι Χρήστος Φαρμάκης μιλώντας στο πλαίσιο του "Money Show 2000" σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΔΙΠΕΚ για τις προοπτικές ελληνικών επενδύσεων στη Γιουγκοσλαβία.

    Ο ίδιος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε πολύ γρήγορα μετά το τέλος του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, τόσο δια της συνεχούς παρουσίας των υπουργών Εξωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης στη Γιουγκοσλαβία, όσο και δια της άμεσης ανακοίνωσης του ελληνικού σχεδίου για την Ανασυγκρότηση στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

    "Ηδη βρίσκονται στη διάθεση των γιουγκοσλαβικών αρχών τα κονδύλια ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων που χορήγησε στη Γιουγκοσλαβία η ελληνική κυβέρνηση εκ των οποίων 9 εκατομμύρια διατέθηκαν για τη μισθοδοσία των απλήρωτων επί σειρά μηνών εκπαιδευτικών, τερματίζοντας έτσι την απεργία τους", διευκρίνισε ο κ. Φαρμάκης και πρόσθεσε ότι αναζητούνται λύσεις για να ενεργοποιηθεί η ελληνική εξαγωγική πίστωση ύψους 100 εκ. δολ. προς τη Γιουγκοσλαβία, η οποία προς το παρόν "κολλάει" στην αδυναμία της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης να παράσχει επαρκείς εγγυήσεις.

    Προς το παρόν πάντως και εν αναμονή των όποιων εξελίξεων η Γιουγκοσλαβία εξακολουθεί να διέρχεται περίοδο έντονων οικονομικών και πολιτικών ζυμώσεων τουλάχιστον μέχρις ότου γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 23ης Δεκεμβρίου.

    Παρά το γεγονός ότι μετά την επικράτηση του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, αρκετές επιχειρήσεις έσπευσαν στην περιοχή, οι όποιες επενδυτικές πρωτοβουλίες προσκρούουν μέχρι στιγμής στο θολό πολιτικό και οικονομικό τοπίο.

    Προσκόμματα στους αλλοδαπούς εν δυνάμει επενδυτές δημιουργεί το ρευστό νομοθετικό πλαίσιο, καθώς ακόμα και σήμερα "ανασύρονται από το συρτάρι" ειδικοί νόμοι που ουσιαστικά καταστρατηγούν ή ακόμη και ακυρώνουν τη φιλελεύθερη νομοθεσία περί ξένων επενδύσεων.

    Το αδύναμο δικαστικό σύστημα που ακόμη δεν έχει σταθεί στα πόδια του μετά το πλήγμα που υπέστη στον πόλεμο, δεν διευκολύνει την κατάσταση, ενώ ο νόμος περί ιδιωτικοποιήσεων ουσιαστικά δεν επιτρέπει στους ξένους επενδυτές να αποκτήσουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων που αγοράζουν.

    Απαριθμώντας τα μειονεκτήματα της γιουγκοσλαβικής αγοράς ο επικεφαλής του γραφείου αντιπροσωπείας του ΔΙΠΕΚ στο Βελιγράδι Χάρης Χαλδούπης, ανέφερε τη δυσμενή μεταχείριση των ξένων επενδυτών, τις συχνές και απρόσμενες αλλαγές στη νομοθεσία, ιδίως σε ότι αφορά τη φορολογία, το μεγάλο ποσοστό παραοικονομίας, τα κρούσματα μη συνεχούς εφαρμογής των νόμων, το πολυσύνθετο φορολογικό σύστημα, που σήμερα περιλαμβάνει περί τους 233 διαφορετικούς φόρους, και την ύπαρξη νομοθεσίας που επιτρέπει στην κυβέρνηση να καθορίζει εμμέσως την τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 9 December 2000 - 19:13:42 UTC