Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ"
  • [02] ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΗ Η ΣΥΝΘΗΚΗ Η Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΘΗΚΗΣ;
  • [03] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ
  • [04] ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΦΛΟΡΙΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ
  • [05] ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
  • [06] ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ 5ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΑΕ ΚΗΡΥΞΕ Η Β.
  • [07] ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΕΧΕΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [08] ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ
  • [09] ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ 1 ΣΤΑ 4 ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [10] ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [11] ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΙΝΚΑ
  • [12] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ
  • [13] Ο ΠΟΠΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2000
  • [14] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΙΒΡΙ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ
  • [15] ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣ ΣΤΟ
  • [16] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΡΩΣΙΑ
  • [17] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Η ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
  • [18] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΣΚΟΠΙΑ KAI ΣΟΦΙΑ
  • [19] ΤΟΞΙΚΟ ΝΕΦΟΣ ΑΠΟ ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΧΗΜΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΑ ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΑ
  • [20] ΟΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ "15" ΚΑΙ ΤΟ "ΣΠΑΣΙΜΟ" ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • [21] ΕΝΤΕΚΑ ΑΤΟΜΑ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
  • [22] ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ ΤΡΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
  • [23] ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
  • [24] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ"

    Νίκαια Γαλλίας, 7 Δεκεμβρίου 2000 (21:44 UTC+2)

    Του Αχ. Χατζόπουλου

    Ο Πρωθυπουργός κ. Κωνστανίνος Σημίτης απαντώντας σε ερωτήματα του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων που αφορούσαν την απασχόληση και το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του οξύτατου εσωτερικού προβλήματος, απάντησε ως εξής: "Η απασχόληση αποτελεί ένα ιδιαίτερο πρόβλημα του τόπου μας. Υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων που δεν δούλευε στην Ελλάδα, όπως οι γυναίκες, ή ένας άλλος αριθμός ανθρώπων, όπως τα άτομα που εργάζονταν στον αγροτικό τομέα, που τώρα μπαίνουν στη νέα αγορά εργασίας. Υπάρχει μεγάλη προσφορά εργασίας. Αυτή θα αντιμετωπιστεί με την ανάπτυξη. Επιδιώκουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα λάβουμε και πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της απασχόλησης.

    Είμαστε μέσα στο πλαίσιο που λειτουργεί η Ευρώπη όσο αναφορά το θέμα της απασχόλησης, η Ελλάδα αναζητά το δικό της δρόμο. Με χρηματοδότηση και καινούργια προγράμματα δημιουργούμε χιλιάδες θέσεις εργασίας στον επόμενο χρόνο. Η ανεργία αποτελεί το πρώτο κοινωνικό πρόβλημα της χώρας. Η κυβέρνηση εκεί κρίνεται, στην αντιμετώπιση αυτού του θέματος. Κρίνεται απ' το αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να δώσει ικανοποιητική απάντηση σ' αυτό το πρόβλημα".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Σημίτης σχετικά με όσα είπε στην αρχική τοποθέτησή του ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Μπουλέντ Ετσεβίτ αλλάζει σελίδα, απάντησε ως εξής: "Υπήρξε η ερώτηση αν η Τουρκία αποδέχεται την εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν την αποδέχεται αυτή τη σχέση πρέπει να προχωρήσει και μέσα στο πλαίσιο αυτό. Αυτό σημαίνει αλλαγή σελίδας. Αυτά δεν είναι απόψεις του πρωθυπουργού κ. Ετσεβίτ, αλλά απόψεις της Τουρκίας. Θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα στο μέλλον αλλά θα δούμε".

    Για το ίδιο θέμα, όσο αναφορά τον κ. Ετσεβίτ, την Τουρκία και την εταιρική σχέση Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αρχική τοποθέτησή του, ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου προς τους δημοσιογράφους είχε δηλώσει τα εξής: "Σήμερα πήρε το λόγο και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ετσεβίτ. Αναφέρθηκε στην απόφαση του Ελσίνκι και στην εταιρική σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε ότι αποδέχεται τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Ο πολιτικός διάλογος θα συμβάλει δημιουργικά σε όλα τα θέματα. Πιστεύω ότι γύρισε σελίδα η Τουρκία, πέρασε στο επόμενο κεφάλαιο. Η εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση της Τουρκίας γίνεται αποδεκτή. Βεβαίως θα υπάρξουν κι άλλες αψιμαχίες στο μέλλον. Υπάρχει όμως μια συμφωνία να λειτουργήσουν στο πλαίσιο που ετέθη με την απόφαση του Ελσίνκι".

    Πάνω σ' αυτή την αρχική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού έγινε και η ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην οποία έδωσε ο Πρωθυπουργός την προαναφερθείσα απάντηση.

    Η συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Σημίτη πλαισιωνότανε από τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ κ. Δημήτρη Ρέππα, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γ.Α. Παπανδρέου και την αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κα Ελισάβετ Παπαζώη.

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρωινή συνεδρίαση τονίζοντας ότι το πρωί οι Ευρωπαίοι συναντήθηκαν οι "15" με κράτη υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με την Ελβετία. Σημαντικό γεγονός, είπε ο Πρωθυπουργός, είναι η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη. Αρχίζει μία νέα περίοδος συζήτησης στην οποία θα συμμετέχουν και όσοι δεν είχαν υποβάλει υποψηφιότητα, μεταξύ αυτών και τα Δυτικά Βαλκάνια. Πλέον θα είναι όλη η Ευρώπη στην κοινή πορεία για τον στόχο της ενοποίησης της Ευρώπης. Ξεκίνησε, είπε ο κ. Σημίτης μία περίοδος, που όλες οι χώρες της Ευρώπης θα συζητούν την κοινή συνεργασία μέσα στο σχήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Όπως είπε ο κ. Σημίτης, οι περισσότερες χώρες στην πρωινή συνεδρίαση τόνισαν, και σ' αυτό συμφωνεί και η Ελλάδα, να κλείσει η διαπραγμάτευση ως το τέλος του 2000 για τη διεύρυνση η οποία είχα συμφωνηθεί. Επίσης συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν δύο ταχύτητες.

    Συζητήθηκε επίσης το πρωί το μέλλον της Ευρώπης, διότι άλλο να είναι μία Ευρώπη των 15 χωρών κι άλλο μία Ευρώπη, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης, των 27, 28 ή 30 χωρών. Αλλάζει τελείως ο τρόπος λειτουργίας.

    Σχετικά με την Κύπρο, ο κ. Σημίτης είπε ότι η Κύπρος είναι απ' τις χώρες που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων. Για την Κύπρο δεν ισχύει ότι θα ενταχθεί αφού λυθεί το πολιτικό πρόβλημά της, αυτή είναι η απόφαση του Ελσίνκι. Δεν απαιτείται λύση του πολιτικού προβλήματος για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το μεσημέρι σήμερα, υπεγράφει εδώ στη Νίκαια και ο νέος Χάρτης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Ελλάδα επιθυμεί ο Χάρτης αυτός να γίνει μελλοντικό τμήμα της Συνθήκης. Καθιερώνει η Χάρτης νέα δεδομένα σημαντικά.

    Στην απογευματινή συνεδρίαση συζητήθηκαν διάφορα θέματα για την εξέλιξη της Ευρώπης και κυρίως το θέμα της απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής.

    Συζητήθηκε η ευρωπαϊκή κοινωνική ατζέντα, η οποία έχει μέσα στόχους όπως η πλήρης απασχόληση, η τεχνολογική πρόοδος, η διεύρυνση, η κινητικότητα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα.

    Για το θέμα της απασχόλησης ο κ. Σημίτης είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της απασχόλησης κυρίως των νέων, των γυναικών και των μακροχρόνια ανέργων. Υπάρχουν, πρόσθεσε, ποσοτικοί δείκτες και θα εξετασθούν και οι ποιοτικές πλευρές του ζητήματος. Επίσης, υπήρξε μια απόφαση για την κινητικότητα των σπουδαστών μέσα στην Κοινότητα.

    Ο κ. Σημίτης είπε συγκεκριμένα ότι πρέπει οι νέοι της Ελλάδας νάναι ανοιχτοί στις άλλες χώρες όπως και όλοι οι πολίτες. Ακόμη έγινε λόγος για θέματα αθλητισμού και τονίσθηκε ότι ο αθλητισμός δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα.

    Τέλος, αρκετή συζήτηση έγινε στην απογευματινή συνεδρίαση για την προστασία του καταναλωτή και τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Τροφίμων. Έγινε επίσης συζήτηση για το βόειο κρέας και συμφώνησαν και οι "15" ηγέτες ότι η προστασία του καταναλωτή είναι το πρώτο και έπονται όλα τα άλλα. Συμφώνησαν όλοι ότι θα παρακολουθήσουν το τί θα γίνει με την προθεσμία των έξη μηνών απαγόρευσης του κρεατάλευρου για ζωοτροφές και θα αποφασισθεί στη συνέχεια εάν έχει θετικά αποτελέσματα ότι αυτό θα γίνει στο διηνεκές.

    Η Ευρώπη, έκλεισε την αρχική τοποθέτησή του ο κ. Σημίτης, δείχνει το δρόμο προς τον 21ο αιώνα, συζητώντας μείζονα θέματα, όπως αυτό της πολιτικής, της απασχόλησης, της κοινωνικής ασφάλισης, τα θέματα του καταναλωτή.

    Ακολούθως, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις διαδηλώσεις, οι οποίες έγιναν από διάφορες ομάδες εδώ στη Νίκαια, χθες και σήμερα, ο Πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ελευθερία γνώμης κι αυτό το χαρακτήρισε ως ένα πάρα πολύ θετικό στοιχείο.

    Σχετικά με το γεγονός ότι η Ιταλία και η Γερμανία ζητούν μια νέα διακυβερνητική, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι σύμφωνη, αλλά, μια νέα διακυβερνητική θα πρέπει να συζητηθεί, να ξεκαθαριστεί τί ακριβώς θα γίνει, οι προϋποθέσεις, οι στόχοι, η κατεύθυνση, χρειάζεται, όπως είπε, μια μεγάλη προετοιμασία.

    Επίσης, σχετικά με τη διαδήλωση ευρωβουλευτών σήμερα το απόγευμα από διάφορα κόμματα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι πράγματι στην Ευρώπη χρειάζεται να δούμε πιο πέρα, ότι το κτίσιμο της Ευρώπης γίνεται σιγά-σιγά και με αντιθέσεις, αλλιώς ήταν η Ευρώπη πριν 15 χρόνια, αλλιώς ήταν όταν μπήκε η Ελλάδα το 1981, σήμερα υπάρχει τεράστια απόσταση από τότε.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τον κοινωνικό μισθό, ο Πρωθυπουργός είπε ότι συζητάμε στο ΠΑΣΟΚ και στην Κυβέρνηση τον ελάχιστο εγγυημένο μισθό για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα αλλά αυτό πρέπει να συζητηθεί ευρέως και εν καιρώ θα παρθεί απόφαση.

    Στις 8 το βράδυ απόψε, 9 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο δείπνο των "15" όπου θα γίνουν επίσης συζητήσεις επί όλων των θεμάτων.

    [02] ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΗ Η ΣΥΝΘΗΚΗ Η Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΘΗΚΗΣ;

    Νίκαια, 8 Δεκεμβρίου 2000 (13:32 UTC+2)

    του Α. Χατζόπουλου

    Ο ευρωβουλευτής, Δημήτριος Τσάτσος, εκπρόσωπος-εισηγητής της σοσιαλιστικής ομάδας της Ευρωβουλής στη διακυβερνητική, δήλωσε ότι εάν επρόκειτο να διαλέξει ανάμεσα σε μια Συνθήκη με περιεχόμενο ποιοτικώς ελλειμματικό και να μην υπάρξει καθόλου συνθήκη θα προτιμούσα το δεύτερο, δηλαδή να μην υπάρχει συνθήκη.

    Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικότητα όταν λείπει η δημοκρατική νομιμοποίηση. Ετσι η ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο, δίχως την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, σημαίνει αποτελεσματικότητα τεχνικής αλλά όχι πολιτικής φύσεως.

    Ακόμα η ενισχυμένη συνεργασία θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην πολιτική πρακτική, όταν η συνθήκη δεν παρέχει την αποδοχή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Αλλωστε θα είναι δύσκολο στον ευρωπαίο πολίτη να κατανοήσει γιατί η χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων, δεν είναι νομικώς δεσμευτική.

    Κατά την άποψη του κ. Τσάτσου, η διαδικασία της αναθεώρησης των σημερινών συνθηκών δεν θα επιβιώσει στο μέλλον: "Ηρθε η ώρα, λέει, να αναλάβει ρόλο η πολιτική και οι πολιτικοί".

    Τους καλεί να σκεφθούν σοβαρά για τη διαδικασία της επόμενης αναθεώρησης, γιατί στα χέρια τους είναι να διαμορφώσουν ένα κείμενο που θα συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με τη νομιμότητα.

    [03] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2000 (10:50 UTC+2)

    Αρχίζει στις 6.30 το απόγευμα στο Μακεδονία Παλάς η 1η Διεθνής Συνάντηση Φιλίας και Συνεργασίας Δημάρχων των Μεγάλων Βαλκανικών Πόλεων, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης με στόχο τη δημιουργία Βαλκανικού Διαδημοτικού Δικτύου Πόλεων.

    Στη συνάντηση συμμετάσχουν 30 δήμαρχοι των μεγαλύτερων πόλεων από την Ελλάδα, την Τουρκία, την FYROM, την Αλβανία, τη Ρουμανία, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας την Κροατία, την Βοσνία - Ερζεγοβίνη, καθώς και αξιωματούχοι της Κομισιόν.

    Στη συνάντηση θα διερευνηθεί μεταξύ των άλλων η δυνατότητα εφαρμογής μιας πολιτικής για τη διηνεκή ανάπτυξη των Βαλκανικών πόλεων σε σχέση με τη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, θα συζητηθούν η διερεύνηση κοινών δρόμων οικονομικής ανάπτυξης πολιτικής μέσω της ΕΕ (χρηματοδοτήσεις, ευρωπαϊκά προγράμματα), η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και η συνεργασία σε πολιτιστικό, τουριστικό και αθλητικό επίπεδο.

    Η συνάντηση θα αρχίσει το απόγευμα με τον χαιρετισμό του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, των επισήμων και των προσκεκλημένων δήμαρχων. Οι εργασίες της συνάντησης θα συνεχιστούν αύριο από τις 9.30 το πρωί με τις εισηγήσεις του κ Παπαγεωργόπουλου, του δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλου, την παρουσίαση των εισηγήσεων με θέματα "Δήμος Θεσσαλονίκης και Υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων" και "Ευρωπαϊκά Δίκτυα και Προγράμματα" από τους Χαράλαμπο Αηδονόπουλο και Walter Stoeckl. Θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις των δημάρχων: Πειραιά Χ. Αγραπίδη, Τούζλα (Βοσνία-Ερζεγοβίνη) S. Beslagic, Σόφιας (Βουλγαρία) S Sofiawski, Κουμάνοβο (ΠΓΔΜ) S. Kovacevski και Σιντζάν Αγκυρας (Τουρκία) R. Altunbas και οι τοποθετήσεις δημάρχων των άλλων βαλκανικών πόλεων. Η συνάντηση θα λήξει το μεσημέρι με την ομιλία του κ Παπαγεωργόπουλου και την κατάθεση προτάσεων και συμπερασμάτων.

    [04] ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΦΛΟΡΙΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

    Ουάσιγκτον, 7 Δεκεμβρίου 2000 (18:04 UTC+2)

    Κρίσιμης σημασίας ακροαματική διαδικασία, ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Φλόριντα, η έκβαση της οποίας είναι πιθανόν να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

    Οι δικηγόροι του Δημοκρατικού υποψηφίου Αλ Γκορ θα έχουν μισή ώρα για να προσπαθήσουν να πείσουν το δικαστήριο να ανατρέψει προηγούμενη του απόφαση και να δεχθεί την εγκυρότητα της καταμέτρησης των ψήφων με το χέρι.

    Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι εάν η ομάδα Γκορ ηττηθεί, ο Δημοκρατικός υποψήφιος μπορεί και να αποδεχθεί την ήττα του. Μπορεί όμως και να περιμένει το αποτέλεσμα δύο άλλων δικαστικών υποθέσεων, στις οποίες υποστηρικτές των Δημοκρατικών καταγγέλουν τις ρεπουμπλικανικές αρχές της Φλόριντα για παρατυπίες.

    [05] ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

    Ιωάννινα, 8 Δεκεμβρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Φωτιά στο ελληνικό πρωτάθλημα βάζει με τη σειρά του και ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννενα, Μάνθος Κολέμπας με τη δήλωση που έκανε το απόγευμα. "Δέχθηκα τηλεφώνημα από άτομο της Αθήνας και μου διαβεβαίωσαν ότι έχουν στημένη την ομάδα μου στην Καλαμάτα!". Αυτό όμως αποτελεί μόνο την αρχή, αφού λίγο αργότερα ο κ. Κολέμπας επισήμανε ότι η ομάδα του εδώ και πολύ καιρό αποτελεί συχνά το θύμα ενός συνεχόμενου κυνηγιού, ενώ δεν ξέχασε να τονίσει και τα παράπονά του για την διαιτησία. Το σίγουρο πάντως είναι ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ίσως ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννενα να κληθεί σε απολογία...

    [06] ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ 5ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΑΕ ΚΗΡΥΞΕ Η Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ξάνθη, 8 Δεκεμβρίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Με την εισηγητική ομιλία της υπουργού Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου άνοιξαν οι εργασίες του 5ου Συνεδρίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας το οποίο διεξάγεται στην Ξάνθη.

    Η κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την επικείμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος ιστορική στιγμή για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας και επισήμανε ότι τώρα η ανάπτυξη του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνεται ουσιαστική, γεγονός που, όπως τόνισε, δεν αμφισβητείται από κανέναν.

    "Εξι χρόνια μετά την εφαρμογή του θεσμού οφείλουμε όχι μόνο να αποτιμήσουμε την πορεία του, αλλά από κοινού να πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει για τη θεσμική ολοκλήρωση και το νέο ρόλο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης", επισήμανε στους 500 και πλέον Συνέδρους η υπουργός Εσωτερικών.

    "Ο διάλογος η αντιπαράθεση μεταξύ μας", τόνισε η κ. Παπανδρέου, "για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα οφείλει να αποκαθιστά την αλήθεια. Ποιοι στήριξαν τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, ποιοι πολέμησαν με λυσσαλέο τρόπο τις μεταρρυθμίσεις, ποιοι συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό των θεσμών;".

    "Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας", υπογράμμισε, "που ήταν και είναι αντίθετες με όλες αυτές τις εξελίξεις".

    Αναφερόμενη στο νέο ρόλο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης παρουσίασε τι προγραμματίζει σαν εφαρμοσμένη πολιτική το υπουργείο Εσωτερικών.

    Η συνταγματική αναθεώρηση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη αποτελεί νέα ιστορική πρόκληση για μία μεγάλη πολιτική συμφωνία, επεσήμανε η κ. Παπανδρέου.

    "Η κατοχύρωση των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και η παροχή στον κοινό νομοθέτη της δυνατότητας της μεταβίβασης κρατικών αρμοδιοτήτων και επιβολής τοπικών εσόδων αποτελεί πιστεύω την άκρη του νήματος", είπε.

    Η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών διέπει σήμερα την πολιτική μας και αυτό έχει σχέση όχι μόνο με την ανάπτυξη, αλλά κατά κύριο λόγο με την ποιότητα της ανάπτυξης και αυτό δεν επιτρέπεται να διαφεύγει της προσοχής κανενός, τόνισε.

    Καταλήγοντας η κ. Παπανδρέου κάλεσε τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης στη συγκρότηση μόνιμης επιτροπής διαλόγου, υπουργείου και ΕΝΑΕ που θα λειτουργεί σε τακτική μηνιαία βάση προκειμένου να διαμορφώνει θέσεις για τα προβλήματα που θα προκύπτουν.

    Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Θεόδωρος Κατριβάνος επισήμανε τη διαφορετικότητα και το ξεχωριστό χαρακτήρα του Συνεδρίου, που οι συγκυρίες την τρέχουσα περίοδο δίνουν μία ιδιαίτερη σημασία.

    Το σημαντικό χαρακτήρα των εργασιών τόνισε και ο οικοδεσπότης του Συνεδρίου Νομάρχης Ξάνθης Γεώργιος Παυλίδης.

    [07] ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΕΧΕΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Το παιχνίδι με τον ΠΑΟ έχει περάσει και ο προπονητής του Ηρακλή, Γιάννης Κυράστας όλη την εβδομάδα προσπάθησε να εμφυσήσει στους παίκτες του την ανάλογη ψυχολογία, ώστε να πάρουν τους βαθμούς της νίκης από την άδεια, λόγο της τιμωρίας του ΠΑΟΚ, Τούμπα.

    "Είναι ντέρμπι. Θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Βόρειας Ελλάδα", αναφέρει ο Παναγιώτης Δρούγας και συνεχίζει: "Μετά το αρνητικό αποτέλεσμα με τον ΠΑΟ δεν έχουμε άλλα περιθώρια απώλειας βαθμών. Για μας το γεγονός ότι θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών είναι πολύ θετικό και θα μας βοηθήσει περισσότερο στην αποστολή μας".

    [08] ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Νίκαια, 8 Δεκεμβρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Πηγές της Διάσκεψης Κορυφής στη Νίκαια της Γαλλίας, ανακοίνωσαν απόψε ότι υιοθετήθηκαν σήμερα τα συμπεράσματα του πρώτου μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Tα πιο χαρακτηριστικά σημεία των συμπερασμάτων είναι:

    1. Υιοθετήθηκε επίσημα ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο οποίος για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο κείμενο συνθέτει τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών. Η νομική φύση αυτού του κειμένου θα καθορισθεί αργότερα.

    2. Τονίζεται ότι η Ε.Ε. θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τα πρώτα νέα μέλη από τα τέλη του 2002. Στα πλαίσια αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμος ο "οδικός χάρτης" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τους προσεχείς 18 μήνες, ενώ οι υποψήφιες χώρες καλούνται να επιταχύνουν τον ρυθμό προσαρμογής τους για την υιοθέτηση και εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτευχθείσα συμφωνία επί της Εταιρικής Σχέσης με την Τουρκία και την κάλεσε να υποβάλει σύντομα το Εθνικό της Πρόγραμμα υιοθέτησης του κοινοτικού κεκτημένου, με βάση την Εταιρική Σχέση.

    3. Υπογραμμίζεται η χρησιμότητα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, η οποία αφιερώθηκε σε ένα διάλογο με τις υποψήφιες για ένταξη χώρες για τις θεσμικές αλλαγές και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προτάθηκε να καλούνται στο εξής να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και οι χώρες EFTA και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, θέση που υποστήριξε θερμά η Ελλάδα.

    4. Ως προς την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΕΠΑΑ) υιοθετήθηκε η έκθεση της Προεδρίας για τη συγκρότηση των μόνιμων πολιτικών και στρατιωτικών δομών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση κρίσεων εκ μέρους της Ε.Ε. Υπογραμμίζεται δε η αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη λήψη αποφάσεων γι' αυτό τον σκοπό. Υιοθετήθηκαν επίσης εκείνες οι διαδικασίες που εξασφαλίζουν τις αναγκαίες διαβουλεύσεις με τρίτες χώρες (υποψήφιες και μέλη ΝΑΤΟ) κατά την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση κρίσεων. Εντός του 2001, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει αποφάσεις για την ταχεία επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ε.Ε.

    5. Μεγάλο μέρος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφορούσε θέματα άμεσου ενδιαφέροντος για τα καθημερινά προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών. Αντικείμενα συζήτησης και υιοθέτησης αφορούσαν οι εκθέσεις για την κοινωνική Ευρώπη και ιδιαίτερα για τα προβλήματα ανεργίας, φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού. Επαναβεβαιώνεται επίσης η ανάγκη ανάληψης ειδικών δράσεων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών μειονεκτημάτων των απομονωμένων περιοχών (νησιά).

    6. Το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Στοκχόλμης θα αξιολογήσει την πρόοδο πο έχει γίνει για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Ατζέντας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισσαβώνας και τη Στρατηγική για την Απασχόληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε επίσης τη σημασία της συνολικής εξέτασης της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών συστημάτων. Τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης θα αξιολογηθούν στο Ευρ. Συμβούλιο της Στοκχόλμης.

    7. Για την Ευρώπη της Γνώσης και της Καινοτομίας, εγκρίθηκαν οι αποφάσεις για τη βελτίωση της κινητικότητας των σπουδαστών και καθηγητών, συζητήθηκε η πρόοδος του Σχεδίου Δράσης για την ηλεκτρονική Ευρώπη (e-Europe) και τον Ευρωπαϊκό Χώρο ΄Ερευνας και Καινοτομίας.

    8. Γίνεται επίσης αναφορά στη Δήλωση της Χιλιετίας του ΟΗΕ σχετικά με την προώθηση της ειρήνης και της αμοιβαίας κατανόησης μέσω του αθλητισμού και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

    9. Στα θέματα ποιότητας ζωής και υγείας των Ευρωπαίων καταναλωτών, το Συμβούλιο απασχολήθηκε με τα προβλήματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, της ασφάλειας της ναυσιπλοϊας. Ειδικώτερα, ως προς την προστασία από τη νόσο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επεσήμανε την ανάγκη ταχύτατης εφαρμογής των προστατευτικών μέτρωνν που έλαβε το Συμβούλιο της Ε.Ε. Ομοίως, ζητήθηκε η ταχεία προώθηση των μέτρων για την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας, ιδιαίτερα όσον αφορά τους λιμενικούς ελέγχους, τους νηογνώμονες και τα πετρελαιοφόρα με διπλά τοιχώματα.

    10. Ο τομέας Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και ιδιαίτερα οι δράσεις κατά του ξεπλύματος χρήματος, της δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας του ασύλου και της μετανάστευσης αποτέλεσαν επίσης αντικείμενα συζήτησης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συνεργασία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

    11. Όσον αφορά τις Εξωτερικές Σχέσεις της Ένωσης, υπογραμμίσθηκε η σημασία του πρόσφατα εγκριθέντος προγράμματος MEDA για την ενίσχυση των Ευρω-Μεσογειακών σχέσεων.

    Για τον χώρο των Δυτικών Βαλκανίων, αξιολογήθηκαν θετικά τα αποτελέσματα της Διάσκεψης Κορυφής του Ζάγκρεμπ. Τονίσθηκε άλλη μία φορά η έμφαση που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη στήριξη της δημοκρατίας, της περιφερειακής συνεργασίας και στο σεβασμό των συνόρων και των λοιπών διεθνών υποχρεώσεων από τις χώρες της περιοχής. Στις πέντε αυτές χώρες προσφέρεται μία σαφής προοπτική ένταξής τους στην Ε.Ε. μέσα από την εφαρμοζόμενη διαδικασία Σταθεροποίησης και Συνεργασίας και το αναπτυξιακό πρόγραμμα CARDS.

    12. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την υποστήριξή του στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για μια συνολική λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καλεί δε τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για την επίτευξη αυτού του στόχου.

    [09] ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ 1 ΣΤΑ 4 ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκης, 8 Δεκεμβρίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Το ένα στα τέσσερα συνεργεία αυτοκινήτων του Νομού Θεσσαλονίκης λειτουργεί παράνομα, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία των Μηχανικών.

    Πρόκειται για συνεργεία που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και δεν διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Μηχανικών Βορείου Ελλάδος Σωτήρη Μαρόπουλο στο Νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν 2.000 συνεργεία αυτοκινήτων, από τα οποία τα 500 είναι παράνομα.

    Το πρόβλημα επεκτείνεται και σε ολόκληρη τη Β. Ελλάδα, όπου μεγάλος αριθμός συνεργείων λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

    Η Ομοσπονδία δέχεται καθημερινά καταγγελίες από σωματεία - μέλη της, τις οποίες στη συνέχεια μεταφέρει στα αρμόδια υπουργεία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αντίδραση, ενώ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που επιτάσσει το κλείσιμο κάθε συνεργείου που λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας δεν εφαρμόζεται.

    Η Ομοσπονδία πρόσφατα κατήγγειλε στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το θέμα των κινητών μονάδων ελέγχου καυσαερίων που βρίσκονται σε αχρηστία.

    Οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα συνεργεία που πληρούν τις μόνιμες προϋποθέσεις λειτουργίας διαθέτουν ένδειξη με το σήμα εγγύησης.

    [10] ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 8 Δεκεμβρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Ανώτερος Αξιωματούχος του Συμβουλίου της Ευρώπης αναμένεται να φθάσει σήμερα το βράδυ στη Μόσχα για να ερευνήσει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

    Ο λόρδος Φράνκ Τζουντ από τη Βρετανία, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής για τη μετανάστευση, τους πρόσφυγες και τη δημογραφία θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών του στη κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Ιανουάριο, στην οποία θα αποφασιστεί αν θα επιστραφούν στη Ρωσία τα δικαιώματά της να ψηφίζει.

    Τον Απρίλιο η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης το 1949, από την οποία αφαιρέθηκε το δικαίωμα να ψηφίζει, εξαιτίας καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία από Ρώσους στρατιώτες.

    Τα πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι ο Τζουντ θα συναντηθεί αύριο με τον υπουργό Εσωτερικών Βλαντίμιρ Ρουσάιλο, τον Γενικό Εισαγγελέα Βλαντίμιρ Ουστίνοφ και τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Βιάτσεσλαβ Λεμπέντεφ.

    Ο Τζουντ επισκέφθηκε δυο φορές τον Καύκασο μέσα στο 2000 αλλά είχε δηλώσει το Σεπτέμβριο ότι είναι νωρίς για να δοθεί πίσω στη Ρωσία το δικαίωμα ψήφου της.

    O.K.

    [11] ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΙΝΚΑ

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Κέντρο Μελέτης για το Παιδί - Καταναλωτή με την επωνυμία "Ζωή Παράσχη" δημιουργεί το ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών.

    Η Ζωή Παράσχη ζούσε στη Σκιάθο και σε ηλικία 6 χρόνων, πνίγηκε από ένα ευτελές "παιχνίδι", το οποίο βρισκόταν μέσα σε ένα σακουλάκι με γαριδάκια. Το "παιχνίδι" αυτό, είχε πολύ μικρότερο μέγεθος από αυτό που επιτρέπεται, όταν το προϊόν ή το παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά μέχρι 36 μηνών.

    Το Κέντρο θα έχει το όνομα της Ζωής Παράσχη, για να θυμόμαστε παιδιά, τα οποία στη χώρα μας, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, πέφτουν θύματα τόσο της νόμιμης και νομότυπης σωματικής και πνευματικής βίας μέσω των ακατάλληλων προϊόντων και υπηρεσιών, όσο και των ενοχών και των ανοχών της κοινωνίας, της πολιτείας αλλά και συχνά των ίδιων των γονέων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΚΑ για κάθε καταγραφόμενη τροφοδηλητήριαση, παιδικό ατύχημα κ.λ.π. αντιστοιχούν κατ' ελάχιστον άλλες 25 και κατά μέγιστον 350 περιπτώσεις, οι οποίες δεν καταγράφονται ή δεν αναφέρονται.

    Στο ΙΝΚΑ έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια 13.155 καταγγελίες, για "παιχνίδια", "σχολικά" και "τρόφιμα" σε καντίνες, ενώ πολλαπλάσιες είναι καταγραμμένες σε κρατικά ιδρύματα και άλλους φορείς.

    Ο κατάλογος των προβλημάτων δείχνει να είναι ατελείωτος:

    Επικίνδυνα και ακατάλληλα παιχνίδια, επικίνδυνα ή ακατάλληλα τρόφιμα, προϊόντα και υπηρεσίες επικίνδυνες ή ακατάλληλες ή αναντίστοιχες με την ηλικία ή προσωπικότητα ή φύλο του παιδιού.

    Το ΙΝΚΑ καλεί τους καταναλωτές να απευθύνονται στο Κέντρο Ενημέρωσης - Καταγγελιών για το παιχνίδι (Ακαδημίας 7 - Αθήνα, 106 71 - 8ος όροφος) και στο 4ψήφιο τηλ. 1721 συμβουλεύει τους καταναλωτές για το ευαίσθητο θέμα της αγοράς των παιχνιδιών.

    Το ΙΝΚΑ επισημαίνει, τη σημαντική συμμετοχή των παιχνιδιών στα ατυχήματα, μέσα και έξω από το σπίτι. Ατυχήματα, τα οποία, σε καμία περίπτωση ασφαλώς, δεν αναιρούν την αναγκαιότητα των παιχνιδιών, αλλά υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα της εναρμόνισης παιχνιδιού και ηλικίας παιδιού.

    Στο 70% των ατυχημάτων, τα οποία προκαλούνται από διάφορα προϊόντα, τα παιχνίδια έχουν μεγάλη συμμετοχή.

    [12] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ

    Νέα Υόρκη, 8 Δεκεμβρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Γιώργου Σεφέρη πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού στη Νέα Υόρκη.

    Γιορτή της ελληνικής γλώσσας χαρακτήρισε την εκδήλωση ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Δημήτρης Πλατής, η οποία ήταν η πρώτη που διοργάνωσαν τα δύο προξενεία Ελλάδας και Κύπρου από κοινού.

    Η σχετική πρωτοβουλία ανήκε στο γενικό Πρόξενο της Κύπρου Βασίλη Φιλίππου, ο οποίος από το διορισμό του, πριν μερικούς μήνες επέδειξε έντονη κινητικότητα στην ευρύτερη ομογένεια.

    Στην εκδήλωση μήνυμα απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Την εκδήλωση χαιρέτισε και η υποκυβερνήτης της Νέας Υόρκης Μαίρη Ντόναχιου, η οποία επέδωσε ειδική διακήρυξη εκ μέρους του κυβερνήτη Πατάκι. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πολιτειακός βουλευτής από τη Νέα Ιερσέη Στήβεν Κοροδήμος.

    Μηνύματα και ειδικές διακηρύξεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή έστειλαν ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι, ο Γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ, η βουλευτής Κάρολιν Μάλονι, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Ν. Υόρκης Πίτερ Βαλόνε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος του Μπρονξ Φερνάντο Φερέρ.

    Οι εκατοντάδες ομογενείς που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα, όπως αναφέρεται σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Εθνικός Κήρυξ" είχαν τη δυνατότητα να γευτούν τρεις πτυχές της τέχνης του Σεφέρη, ποιήματα, τραγούδια και φωτογραφίες.

    Για το έργο του Γιώργου Σεφέρη μίλησε ο καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Κολέγιο Κουίνς Νίκος Αλεξίου.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Σώτος Ζακχαίος και οι πρώην πρέσβεις Λουκάς Τσίλας και Ανδρέας Ιακωβίδης.

    [13] Ο ΠΟΠΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2000

    Μόσχα, 8 Δεκεμβρίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ είπε ότι ο Αμερικανός Εντμοντ Πόπε, ο οποίος καταδικάστηκε σε 20ετή κάθειρξη από ρωσικό δικαστήριο για κατασκοπία θα είναι στις ΗΠΑ μέχρι τα Χριστούγεννα.

    Ο κ. Ιβανόφ είπε χαρακτηριστικά ότι είναι πολύ πιθανόν ο Πόπε να γιορτάσει τα Χριστούγεννα σπίτι του και τόνισε ότι σύμφωνα με το ρωσικό νόμο ο πρόεδρος Πούτιν δεν μπορεί να ανακοινώσει την απόφασή του για απονομή χάρητος στον Αμερικανό αν δεν λήξει η προθεσμία για υποβολή έφεσης από τον κατηγορούμενο στις 14 Δεκεμβρίου.

    Ο.Κ.

    [14] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΙΒΡΙ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Αύριο Σάββατο στις 22:00 ο Δούκας θα αντιμετωπίσει στη Γαλλία την Ιβρί σε αγώνα για τα προκριματικά του Τσάλεντς Καπ χάντμπολ ανδρών. Ο προπονητής της ελληνικής ομάδας, Αλεξάντερ Ζίφκοβιτς και ο συνεργάτης του, Χρήστος Γιαννάδης έχουν στη διάθεσή τους 15 αθλητές εκ των οποίων εκ των οποίων λίγο πριν ξεκινήσει το παιχνίδι θα επιλέξουν την τελική 12αδα. Οι παίκτες είναι: Καλογερόπουλος, Τσιλιμπάρης, Πρόκιτς, Τσαβδαρίδης, Ζυβούλοβιτς, Ζάρκοβ, Μπακόπουλος, Γραμματικός, Μεσσήνης, Παπαγεωεργίου, Κυριαζής, Πασιαλής, Χατσατουριάν, και Βασιλάκης.

    Αύριο για την Α1 χάντμπολ ανδρών θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις: ΠΑΟΚ - ΙΕΚ Ξυνή, ΣΑΚΑ- Βριλήσσια, Κιλκίς - Φίλιππος, ΒΑΟ - Αθηναϊκός. Τη Κυριακή θα διεξαχθεί η αναμέτρηση του Ιωνικού με τον Πανελλήνιο.

    [15] ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Ανοικτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία με την ευκαιρία της εγκατάστασης στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου ενός ειδικού σταθμού εργασίας (Η/Υ) για τυφλούς και μερικώς βλέποντες χρήστες.

    Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν οργανώσεις τυφλών και άλλοι φορείς της πόλης.

    Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου ACCELERATE έχει εγκατασταθεί στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ένας σύγχρονος σταθμός εργασίας για άτομα με προβλήματα όρασης. Πρόκειται για το μοναδικό - στα ελληνικά δεδομένα - σταθμό, ο οποίος περιλαμβάνει έναν τελευταίας γενιάς ηλεκτρονικό υπολογιστή με ειδικό λογισμικό και περιφερειακές μονάδες, ώστε οι χρήστες με προβλήματα όρασης να μπορούν να εκτελούν εργασίες επεξεργασίας κειμένου, να εξερευνούν το Διαδίκτυο, να κάνουν βιβλιογραφικές έρευνες, να χρησιμοποιούν το κάθε μορφής ηλεκτρονικό υλικό και πηγή πληροφορίας που παρέχει η Βιβλιοθήκη και τέλος να εκτυπώνουν σε μορφή Braille.

    Το πιλοτικό έργο ACCELERATE έχει σαν στόχο την προσφορά πρόσβασης στις σύγχρονες υπηρεσίες των βιβλιοθηκών για τους χρήστες με προβλήματα όρασης: φοιτητές, διδάσκοντες, ερευνητές και άλλους.

    Οι ενέργειες του έργου ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 2000 και θα ολοκληρωθούν το Σεπτεμβρίου του 2001.

    Για τις ανάγκες του έργου έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερη ιστοσελίδα στη διεύθυνση: http://www.lib.uom.gr/accelerate/.

    [16] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 8 Δεκεμβρίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και πολλά ακόμη τραυματίσθηκαν από δυο εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στην πόλη Pyatigorsk της Ρωσίας, που βρίσκεται στα σύνορα με την Τσετσενία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP ότι δυο άτομα σκοτώθηκαν στον τόπο των εκρήξεων και δυο ακόμη πέθαναν στο νοσοκομείο από δυο διαδοχικές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης.

    Οι γιατροί ανέφεραν στο γαλλικό πρακτορείο ότι 24 άτομα νοσηλεύονται εκ των οποίων τα 10 σε κρίσιμη κατάσταση. Το Ιτάρ-Τας ανέφερε ότι οι τραυματίες είναι 45.

    Ο.Κ.

    [17] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Η ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Κατατέθηκε σήμερα στην ΕΠΑΕ έκθεση του τμήματος πτωχεύσεων του πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας των δραστηριοτήτων της πτωχεύσασας ΠΑΕ Πανιώνιος και παρέχεται σχετική άδεια στο σύνδικο, Σ. Πατρικουνάκο να ενεργεί για λογαριασμό της ΠΑΕ.

    Επιπλέον από τον τελευταίο κατατέθηκε ειδική ρητή εντολή και εξουσιοδότηση να αντιπροσωπεύει την ΠΑΕ ενώπιον των αρμόδιων αρχών και ειδικά με τον αγώνα με την ΠΑΕ Παναχαϊκή και να ενεργεί για λογαριασμό των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ΠΑΕ Πανιώνιος ο κ. Σκούρτης.

    Παράλληλα ο αθλητικός δικαστής επέβαλε χρηματικό πρόστιμο 500.000 δρχ (αγώνας με την ΑΕΚ), στη Λάρισα 600.000 δρχ (αγώνας με τον Ναυπακτιακό), στον Ολυμπιακό Βόλου 500.000 δρχ (αγώνα με την Προοδευτική).

    [18] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΣΚΟΠΙΑ KAI ΣΟΦΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Μικτή εμπορική και επιχειρηματική αποστολή στα Σκόπια και τη Σόφια από 11 έως 13 Δεκεμβρίου, διοργανώνει το Ελληνο - αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Υπηρεσία Εξωτερικού Εμπορίου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη (USFCS).

    Οι πρεσβείες των ΗΠΑ σε Σκόπια και Σόφια θα εξασφαλίσουν στα μέλη της επιχειρηματικής αποστολής, συναντήσεις με λήπτες κυβερνητικών αποφάσεων, καθώς και με επιχειρηματίες με ομοειδή ενδιαφέροντα. Ειδικότερα, το Ελληνο - αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το οποίο έχει διοργανώσει επιτυχώς εντός του έτους αποστολές στο Κοσσυφοπέδιο και τη Ρουμανία, θα αναλάβει τη μεταφορά, μετακινήσεις και διαμονή των μελών της αποστολής και η Υπηρεσία USFCS θα συντονίσει τις διμερείς επαφές.

    [19] ΤΟΞΙΚΟ ΝΕΦΟΣ ΑΠΟ ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΧΗΜΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΑ ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ - ΠΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ

    Βόννη, 8 Δεκεμβρίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Του ανταποκριτή μας Γ.Ευτυχίδη

    Συναγερμό σε δύο κράτη -Γερμανία και Γαλλία- προκάλεσε ισχυρή έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο, στην περιοχή του Στρασβούργου, το πρωί, που είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη πυρκαγιά και να δημιουργηθεί στην ατμόσφαιρα τοξικό νέφος.

    Δεκάδες πυροσβέστες προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, ενώ το όλο σκηνικό, και κυρίως το γεγονός ότι διέφυγαν στην ατμόσφαιρα τοξικές ουσίες, προκάλεσαν πανικό στους κατοίκους της περιοχής και στις δύο πλευρές των συνόρων.

    Οι τοπικές γερμανικές και γαλλικές Αρχές, τους συνέστησαν να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα και όσοι εμφανίζουν αναπνευστικά ή άλλα προβλήματα να απευθύνονται στην Πυροσβεστική και στην Αστυνομία για την ασφαλή μεταφορά τους σε νοσοκομεία.

    Η έκρηξη, της οποίας τα αίτια δεν έγιναν γνωστά μέχρι αργά το βράδυ, σημειώθηκε στο χημικό εργοστάσιο SAPO, που κατασκευάζει κόλλες και στόκους, και βρίσκεται στο Χάγκεναου, βόρεια του Στρασβούργου, κι απέχει από τα γερμανικά σύνορα μόλις 20 χιλιόμετρα.

    Η έκρηξη προκάλεσε πυρκαγιά σε χώρο του εργοστασίου όπου ήταν αποθηκευμένες πρώτες ύλες και ποσότητες τολουόλης σε υγρή μορφή, που είναι ιδιαίτερα εύφλεκτη ουσία, όταν αναπτυχθούν μεγάλες θερμοκρασίες και γι' αυτό άρπαξε αμέσως φωτιά.

    Δεν έγινε γνωστό πόσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν στο εργοστάσιο τη στιγμή της έκρηξης, νωρίς το πρωί, ενώ οι πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν τραυματίες κι απλά ορισμένοι αντιμετώπισαν πρόσκαιρα αναπνευστικά προβλήματα.

    [20] ΟΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ "15" ΚΑΙ ΤΟ "ΣΠΑΣΙΜΟ" ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Νίκαια, 8 Δεκεμβρίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Του Αχ. Χατζόπουλου

    Μία ώρα πριν ματαιωθεί η απογευματινή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νίκαια, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την οποία παραχώρησε προς τους δημοσιογράφους, είχε δηλώσει τα εξής, για τις αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ των "15" στα θέματα της διακυβερνητικής.

    Συγκεκριμένα είχε δηλώσει ότι:

    1ον Στο θέμα της ενισχυμένης συνεργασίας ναι μεν υπάρχει σχεδόν ομοφωνία και δεν υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις που δεν ξεπερνιούνται, αλλά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

    2ον Για το θέμα της ομοφωνίας ή της ειδικής πλειοψηφίας ο κ. Σημίτης είχε δηλώσει ότι οι περισσότερες χώρες συμφωνούν ότι θα πρέπει να επεκταθούν οι κανόνες που προβλέπουν ειδική πλειοψηφία και να καταργηθεί η ομοφωνία, όμως "Οι χώρες αυτές που συμφωνούν, η κάθε μια έχει και τα δικά της συμφέροντα και θέλει ομοφωνία σε διαφορετικά άρθρα".

    3ον Για το αν θα υπάρχει η Επιτροπή στη σημερινή της μορφή με ένα επίτροπο από κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή θα έχουμε μία επιτροπή με άλλη μορφή, ο κ. Σημίτης είχε πει: "Υπάρχουν αντιθέσεις" σχετικά με το αν θα υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός επιτρόπων ή αν κάθε κράτος θα έχει, όπως σήμερα, από ένα επίτροπο. Οι μικρές χώρες, είχε προσθέσει ο Πρωθυπουργός, θέλουν να έχουν έναν επίτροπο, και υπάρχουν και οι μεγαλύτερες χώρες που πιστεύουν πως είναι αναγκαίο, η επιτροπή για να είναι αποτελεσματική να έχει ένα περιορισμένο αριθμό μελών.

    4ον Στο θέμα της λεγόμενης αναστάθμισης των ψήφων "και εκεί υπάρχουν διαφορές, εάν δηλαδή θα μείνουμε στο σημερινό σύστημα ή θα το αλλάξουμε".

    Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διμερείς επαφές του Προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Γάλλου Προέδρου, Ζακ Σιράκ, με καθέναν ξεχωριστά από τους άλλους 14 ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαφές οι οποίες διαρκούν μισή ώρα για τον καθένα.

    Μετά το τέλος όλων αυτών των συζητήσεων ο κ. Σιράκ θα συντάξει έναν κατάλογο όπου υπάρχουν ενδεχόμενες συγκλίσεις, συμβιβαστικό κατάλογο, ώστε μ' αυτό να ξεκινήσει η αυριανή πρωινή συνεδρίαση, δεδομένου ότι ματαιώθηκε και το αποψινό γεύμα των ηγετών.

    [21] ΕΝΤΕΚΑ ΑΤΟΜΑ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

    Λονδίνο, 8 Δεκεμβρίου 2000 (19:46 UTC+2)

    Εντεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις σφοδρές καταιγίδες και βροχοπτώσεις που σαρώνουν την δυτική Ευρώπη, μετέδωσαν τα διεθνή ΜΜΕ.

    Εννέα άτομα σκοτώθηκαν στην Ισπανία και στη Πορτογαλία χθες και σήμερα καθώς οι ισχυροί άνεμοι σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμα τους, ξεριζώνοντας δέντρα, κόβοντας καλώδια ρεύματος και προκαλώντας πολλές καταστροφές.

    Η εφημερίδα El Pais έγραψε ότι τρία από τα θύματα στην Ισπανία εργαζόταν για μια τουριστική κρατική εταιρία και σκοτώθηκαν όταν το τζιπ τους παρασύρθηκε από τον αέρα σε βουνό στη περιοχή Κανταμπρία.

    Στη Πορτογαλία τέσσερις ηλικιωμένοι σκοτώθηκαν όταν κατάρρευσαν τα σπίτια τους στην πόλη Αρκος ντε Βαλντέβεζ και πάνω από 200 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κοντά στο Οπόρτο εξαιτίας των βροχοπτώσεων που πλήττουν τη περιοχή.

    [22] ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ ΤΡΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2000 (19:46 UTC+2)

    Την έναρξη λειτουργίας τριών ανωνύμων εταιρειών που έχουν στόχο την παροχή κινήτρων για τη στήριξη και ανάπτυξη των αγροτών και των αγροτικών περιοχών ανακοίνωσαν το υπουργείο Γεωργίας και η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας.

    Η εταιρεία "Ελληνικές Αγροεξαγωγές ΑΕ" έχει στόχο τη στήριξη των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε ένα δισ. δραχμές. Η εταιρεία "Αγροτουριστική ΑΕ" με μετοχικό κεφάλαιο ύψους 500 εκατομμυρίων δραχμών θα έχει στόχο την ανάπτυξη του αγροτουρισμού. Σύντομα θα κατατεθεί και το καταστατικό για την ίδρυση της εταιρείας με την επωνυμία "Κέντρο Έρευνας και Προγραμματισμού Αγροτικής Οικονομίας".

    Ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Ανωμερίτης δήλωσε πως στόχος των παραπάνω ενεργειών είναι η στήριξη του αγροτικού τομέα της οικονομίας μέσα από βασική έρευνα και σχεδιασμό αναπτυξιακών προγραμμάτων.

    [23] ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2000 (19:43 UTC+2)

    Επιστολή προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης απέστειλε η Δημοτική Αρχή προκειμένου να ενταχθούν ομιλίες με γενικό τίτλο "Απλά μαθήματα ευταξίας και ευνομίας" στα δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Δημοτικής Αστυνομίας προκειμένου η μαθητική κοινότητα να κατανοήσει το δύσκολο, αναγκαίο και σημαντικό ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την τήρηση των κανόνων ευταξίας.

    Επίκεντρο του γενικότερου προγράμματος ευαισθητοποίησης των μικρών μαθητών με την επωνυμία "Η Τάξη...των Τάξεων" είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διατήρηση της ευταξίας των κοινόχρηστων χώρων κ.ά.

    Στους μαθητές θα διανεμηθούν σχολιά τετράδια με σκίτσα περιβαλλοντικού περιεχομένου.

    [24] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2000 (19:40 UTC+2)

    "Η νομοθετική πρωτοβουλία ασκείται από την κυβέρνηση, αλλά και από τους βουλευτές. Το να υποβάλει μία ομάδα βουλευτών μία πρόταση νόμου δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο ή κάτι το πρωτοφανές".

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος κληθείς να σχολιάσει την πρόταση νόμου για εγγυημένο εισόδημα, κατέθεσαν χθες στη Βουλή 53 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν σε πολλές προτάσεις νόμων ζητήματα που πρέπει να μελετηθούν.

    "Οταν ωριμάζουν, εισάγονται με τη μορφή νομοσχεδίου, άρα, πρέπει να δώσουμε σε όλα τα γεγονότα τις πραγματικές τους διαστάσεις", τόνισε.

    Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι "οι βουλευτές δεν έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν την κυβέρνηση, είναι, όμως, γνωστό το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, είναι γνωστές οι προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα με το οποίο κινούμαστε".

    "Είναι, επίσης, γνωστό σε όλους, ότι για εμάς η κοινωνική συνοχή, ο εκσυγχρονισμός και η επιβεβαίωση του κοινωνικού κράτους και μάλιστα ενός μεταβιομηχανικού κοινωνικού κράτους, είναι προτεραιότητα της πολιτικής μας. Αυτό κάνουμε σε όλα τα υπουργεία και ιδίως στα αρμόδια υπουργεία", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν βλέπει άλλου είδους σκοπιμότητες από πίσω, τόνισε ότι δεν κάνει δημοσιογραφικά σχόλια.

    "Εγώ είμαι για να δίνω πολιτικές απαντήσεις και σας έδωσα μία πολιτική απάντηση. Και η πολιτική απάντηση είναι να δώσουμε σε κάθε γεγονός τις πραγματικές και όχι τις συμβολικές του διαστάσεις", υπογράμμισε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 8 December 2000 - 19:13:44 UTC