Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ 300 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [02] ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ
  • [03] ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΟΙ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
  • [04] ENOΠΛΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΕΠΤΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [05] ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ
  • [06] EΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΕΥΧΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
  • [07] KAΡΑΜΠΟΛΑ 12 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ
  • [08] "MAYΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ" ΓΙΑ 150 ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
  • [09] TO ΠΤΩΜΑ ΝΕΑΡΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΛΑΚΩΝΙΑ
  • [10] AΓΝΟΕΙΤΑΙ 18ΧΡΟΝΟΣ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑΣ
  • [11] EMΠΡΗΣΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΚΙΕΣ
  • [12] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο 36ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ
  • [13] NEΟΓΕΝΝΗΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΕ ΣΕ ΚΑΔΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • [14] ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ
  • [15] Η ΡΩΣΙΑ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΗ DOS ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [16] ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΞΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ
  • [17] Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΣΥΡΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [18] ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Η "ΕΚΠΛΗΞΗ" ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΗΣ Α1
  • [19] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ
  • [20] EΠΙΣΚΕΨΗ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [21] ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ MIR
  • [22] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [23] ΟΙ ΗΠΑ ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΝ ΤΗΝ DOS

  • [01] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ 300 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Πεκίνο, 26 Δεκεμβρίου 2000 (12:41 UTC+2)

    Περισσότεροι από 300 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που ξέσπασε χθες σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Λουογιάνγκ στην κεντρική Κίνα, μετέδωσε το BBC. Δεκάδες άτομα παγιδεύτηκαν σε αίθουσα χορού που βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο και βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ δεκάδες άλλοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από το φλεγόμενο κτίριο.

    Μέχρι στιγμής ανασύρθηκαν οι σοροί 80 ατόμων από τα ερείπια του κτιρίου και ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να ξεπεράσει τους 300 ανέφεραν οι αρχές.

    Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς και αρχικά εκτιμά ότι η φωτιά άρχισε από το ισόγειο όπου γίνονταν έργα κατασκευής διαφόρων χώρων και επεκτάθηκε σε μια ώρα σε όλο το κτίριο.

    Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα ατυχήματα στην ιστορία της Κίνας. Το 2000 μια φωτιά σε ένα παράνομο κινηματογράφο στοίχισε τη ζωή σε 74 άτομα.

    Ο.Κ.

    [02] ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Δεκεμβρίου 2000 (11:37 UTC+2)

    Νέα επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει απο σήμερα ο καιρός με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχές και τους ισχυρούς νότιους ανέμους.

    Από τις χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών δεκάδες ορεινά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα,ενώ τα αυτοκίνητα κινούνται μόνο με αλυσίδες σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

    Στη Μακεδονία, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στις εθνικές οδούς Καστοριάς Φλώρινας, Γρεβενών-Τρικάλων από το 24ο έως το 28ο χιλιόμετρο, σε όλο το επαρχιακό δίκτυο του νομού Γρεβενών, καθώς και στην επαρχιακή οδό Βέροια-Σέλι. Στη Θεσσαλία στην εθνική οδό Τρικάλων-Αρτας από το 25ο έως το 27χιλιόμετρο και στην επαρχιακή οδό Αλμυρού Αναύρας από το 14 χιλιόμετρο. Στη Στερεά Ελλάδα, στις εθνικές οδούς Καρπενησίου Αγρινίου στη θέση Παγασάκι και Λαμίας-Καρπενησίου στις Ράχες Τιμφριστού. Στην Πελοπόννησο στην εθνική οδό Καλαμάτας-Σπάρτης από το 24 έως το 40ο χιλόμετρο και στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου.

    [03] ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΟΙ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

    Κωνσταντινούπολη, 26 Δεκεμβρίου 2000 (14:13 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευλογεί τους πιστούς στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

    Μήνυμα ενότητας, ειρήνης και αγάπης απηύθυναν από τον ιστορικό, βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας, οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Το πρωί χοροστάτησαν στη Θεία Λειτουργία για τα 2000 χρόνια από τη γέννηση του Χριστού, την οποία παρακολούθησε πλήθος προσκυνητών.

    Οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών μετέφεραν το μήνυμα της ελπίδας προς τους ορθόδοξους πιστούς ανά τον κόσμο. Μήνυμα που ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας, Μελίτων. Προσκυνητές από την Κωνσταντινούπολη και από την Ελλάδα παρακολούθησαν με θρησκευτική κατάνυξη και συγκίνηση το μήνυμα αγάπης της Ορθοδοξίας. Mε αφορμή τις εκδηλώσεις 2000 χρόνων από τη Γέννηση του Θεανθρώπου οι Ορθόδοξοι Πατριάρχες και Αρχιεπίσκοποι της Οικουμένης, πραγματοποιούν σύναξη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

    Στο περιθώριο της Πανορθόδοξης σύναξης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος αναφερόμενος στο θέμα των ταυτοτήτων είπε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι τέλους.

    [04] ENOΠΛΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΕΠΤΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Μασαχουσέτη, 26 Δεκεμβρίου 2000 (21:05 UTC+2)

    Ενοπλος που εισέβαλε στην εταιρία πληροφορικής "Edgewater Technology" στο Γουέικφιλντ στην Μασαχουσέτη σκότωσε επτά άτομα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι πυροβολισμοί έλαβαν χώρα το μεσημέρι, τοπική ώρα, ενώ η αστυνομία της Μασαχουσέτης έχει συλλάβει έναν ύποπτο.

    Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ταυτότητα του δράστη ή τα κίνητρα του. Λίγα λεπτά μετά τους πυροβολισμούς δεκάδες πάνοπλοι αστυνομικοί μπήκαν στο κτίριο. Αρκετά ασθενοφόρα βρίσκονται επί τόπου, ενώ ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν επιβεβαιώθηκε από τις αρχές.

    [05] ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ

    Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Πέθανε σε ηλικία 77 ετών το παλαίμαχο στέλεχος του ΚΚΕ Γιάννης Γιάνναρης. Γεννήθηκε το 1923 στο χωριό Χατζή Μεσσηνίας. Το 1942, σε ηλικία 19 ετών, εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Με την πολύχρονη δράση του ως μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ υπερασπίστηκε αταλάντευτα την ιδεολογία και τις αρχές λειτουργίας του κόμματος.

    Ο Γιάννης Γιάνναρης διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ στο 9ο, στο 10ο, στο 11ο και στο 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Από το 1992 ήταν μέλος της διεύθυνσης του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού "902". Ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης καθώς και στον αντιδιδακτορικό αγώνα, ως μέλος του Γραφείου του Κλιμακίου του ΚΚΕ στην Ελλάδα αυτή την περίοδο. Για την πλούσια και πολύμορφη δράση του φυλακίστηκε και εξορίστηκε για 20 συνολικά χρόνια. Ηταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών περιόδου 1967-74.

    Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 3μμ στο νεκροταφείο Καλαμάτας.

    [06] EΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΕΥΧΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

    Αλεξανδρούπολη, 26 Δεκεμβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Ενας Ελληνας και ένας Τούρκος στρατηγός αντάλλαξαν δώρα και ευχές πάνω στην διαχωριστική γραμμή των συνόρων στην γέφυρα Κήπων του Εβρου.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Τούρκων, που τηλεφώνησαν στους Ελληνες πριν από μερικές μέρες..

    Ο Τούρκος στρατηγός κ. Τουλού από τη μεραρχία Κεσάνης μίλησε για τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν ώστε να εμπεδωθεί η φιλία μεταξύ των δύο λαών. Ο διοικητής της 12ης μεραρχίας πεζικού Σταύρος Παπαδόπουλος στην αντιφώνηση του ευχήθηκε να υλοποιηθεί η τουρκική παροιμία: "Να τρώμε γλυκά, γλυκές κουβέντες να λέμε".

    Οι δύο ομάδες αντάλλαξαν καλάθια με γλυκά και κρασιά και έβαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες.

    [07] KAΡΑΜΠΟΛΑ 12 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ

    Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Καραμπόλα 12 αυτοκινήτων σημειώθηκε το μεσημέρι στο 105ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Τριπόλεως, λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου.

    Το ατύχημα προκλήθηκε όταν ο οδηγός ενός επιβατικού αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο και το όχημα προσέκρουσε στο προστατευτικό στηθαίο και ακινητοποιήθηκε, κάνοντας 11 αυτοκίνητα που ακολουθούσαν να πέσουν το ένα πάνω στο άλλο.

    Μια ηλικιωμένη γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Κορίνθου.

    [08] "MAYΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ" ΓΙΑ 150 ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Δεκεμβρίου 2000 (19:40 UTC+2)

    Περισσότεροι από 150 Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν στην Ιταλία, δεν μπόρεσαν να επιστέψουν στην Ελλάδα για τα Χριστούγεννα, γιατί το αεροδρόμιο του Μιλάνου ήταν τις τελευταίες δύο μέρες κλειστό.

    Οι πρώτοι φοιτητές έφτασαν σήμερα στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, μεσώ πτήση μέσω Τορίνο και Αθήνας. Όπως καταγγέλλουν οι ιταλικές αρχές δεν τους εξυπηρέτησαν και έμειναν στα ξενοδοχεία που έμειναν δεν τους χορηγήθηκε διατροφή. Οι υπόλοιποι φοιτητές θα φτάσουν αργά το βράδυ στη Θεσσαλονίκη.

    [09] TO ΠΤΩΜΑ ΝΕΑΡΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΛΑΚΩΝΙΑ

    Σπάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2000 (19:17 UTC+2)

    Το πτώμα της 30χρονης Ελένης Παναγοπούλου βρέθηκε στο Ελος Λακωνίας, στο κτήμα του ανθυπαστυνόμου Τζανέτου Αποστολάκου που αυτοκτόνησε πριν από 20 μέρες.

    Η νεαρή γυναίκα βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, σκεπασμένη με χώμα, τίρφη, λίπασμα και νάιλον. Την εξαφάνιση της γυναίκας κατήγγειλαν την παραμονή των Χριστουγέννων τα αδέλφια της, που ζουν στην Αθήνα

    Η Παναγοπούλου βρίσκονταν σε διάσταση με τον σύζυγο της και διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με τον αυτόχειρα ανθυπαστυνόμο. Ο θάνατος της εικάζεται ότι προήλθε από στραγγαλισμό και ενδεχομένως να υπήρχε και δεύτερος δράστης.

    Στο πορτ-μπαγάζ του αυτοκινήτου του ανθυπαστυνόμου βρέθηκαν, όταν αυτοκτόνησε, κηλίδες αίματος, η οποίες θα εξεταστούν με τη μέθοδο του DNA για να διαπιστωθεί αν ανήκουν στην άτυχη γυναίκα.

    [10] AΓΝΟΕΙΤΑΙ 18ΧΡΟΝΟΣ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑΣ

    Ρόδος, 26 Δεκεμβρίου 2000 (19:02 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό 18χρονου ψαροντουφεκά που χάθηκε στα ανοιχτά της Ρόδου στην περιοχή Φαληράκι. Ο άτυχος Μιχάλης Χατζημιχάλης είχε πάει χθες για ψάρεμα μαζί με τον φίλο του Ζαλάχα Δημήτρη και δεν αναδύθηκε μετά την 5η βουτιά. Ο φίλος του τον αναζήτησε χωρίς αποτέλεσμα. Στην περιοχή βρίσκονται σκάφη του λιμενικού και ένα ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας.

    [11] EMΠΡΗΣΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΚΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Δεκεμβρίου 2000 (19:00 UTC+2)

    Εμπρηστικούς μηχανισμούς σε 13 κάδους γύρω από το σπίτι του δημάρχου Συκεών Θεσαλονίκης, το 2ο Δημοτικό Σχολείο και την οδό Επταπυργίου τοποθέτησαν άγνωστοι τα ξημερώματα των Χριστουγέννων.

    Από τις πυρκαγίες που προκλήθηκε κινδύνευσαν δύο βυτιοφόρα καυσίμων, το σχολείο, το αλσύλιο της Δεντροφυτείας και δεκάδες αυτοκίνητα. Οι πυρκαγιές συνοδεύτηκαν από ταυτόχρονες εκρήξεις, γεγονός που έκανε τους άντρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας να μιλούν για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών.

    Ο δήμαρχος Συκέων Σίμος Δανιηλίδης δήλωσε ότι το χθεσινό μήνυμα θα μείνει χωρίς αποδέκτη και ότι η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να προστατεύει την γη από τους οικοπεδοφάγους και να διαφυλάσσει την ηρεμία των κατοίκων από τα μαγαζιά που συνδέονται με την παρανομία.

    Κατήγγειλε, επίσης, ότι η αστυνομία καθυστέρησε χαρακτηριστικά να φτάσει στην περιοχή γιατί την νύχτα των Χριστουγέννων η δυτική Θεσσαλονίκη καλύπτονταν από ένα μόνο περιπολικό.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι επανέρχεται με δραματικό τρόπο η έλλειψη αστυνόμευσης της περιοχής, καθώς το αστυνομικό τμήμα Συκέων έχει 18 άνδρες, ενώ η οργανική του δύναμη είναι 32, η οποία μάλιστα έχει σχεδιαστεί για πληθυσμό 20.000 κατοίκων και όχι 60.000 που είναι η σημερινή πραγματικότητα.

    Ο αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης είχε δεσμευτεί ότι θα αυξηθούν οι άντρες του αστυνομικού τμήματος, θα δημιουργηθεί τμήμα ασφαλείας και θα δοθεί περιπολικό αποκλειστικά για τον δήμο Συκεών. Ωστόσο, η δέσμευση δεν έχει υλοποιηθεί και η διοίκηση του δήμου απευθύνθηκε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

    [12] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο 36ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ

    Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2000 (18:59 UTC+2)

    Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο 36χρονος Κωνσταντίνος Σταθόπουλος, ο οποίος χθες το πρωί άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως σε καταυλισμό σεισμοπλήκτων στο στρατόπεδο Καποτά. Ο δράστης κατηγορείται για τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας, οπλοφορία και οπλοχρησία.

    Χθες το πρωί ο δράστης βγήκε από το λυόμενο όπου διαμένει με την οικογένεια του και άρχισε να πυροβολεί, τραυματίζοντας ελαφρά τον Κωνσταντίνο Σιρανίδη, 41 ετών, και τον Σπυρίδωνα Ντάνο, 47ετών.

    Σύμφωνα με την σύζυγο του, δεν θυμάται το συμβάν και ισχυρίζεται ότι εκείνη την ώρα δεν είχε επαφή με το περιβάλλον. Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι ήταν μεθυσμένος.

    [13] NEΟΓΕΝΝΗΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΕ ΣΕ ΚΑΔΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

    Βόλος, 26 Δεκεμβρίου 2000 (18:55 UTC+2)

    Νεογέννητο αγόρι βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε κάδο απορριμμάτων στο κέντρο του Βόλου. Το αγόρι νοσηλεύεται σε θερμοκοιτίδα και είναι καλά στην υγεία του.

    Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν η μητέρα του, Μαρία Νάνου, 25 χρονών, πήγε με αιμορραγία στο νοσοκομείο του Βόλου και αποκάλυψε στους γιατρούς την τοποθεσία όπου είχε αφήσει το βρέφος. Η μητέρα δεν εξήγησε γιατί εγκατέλειψε το βρέφος.

    [14] ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Τσιτσινάου, 26 Δεκεμβρίου 2000 (18:52 UTC+2)

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Μολδαβίας αποφάσισε σήμερα ότι ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να διαλύσει τη βουλή αφού απέτυχε μετά από τρεις συνεδριάσεις να εκλέξει νέο πρόεδρο.

    Το κοινοβούλιο απέτυχε τη περασμένη Πέμπτη για τρίτη φορά να ονομάσει πρόεδρο καθώς οι βουλευτές της δεξιάς αντιτάχθηκαν στην υποψηφιότητα του κομμουνιστή Βλαντίμιρ Βορόνιν και μποϋκοτάρισαν τη ψηφοφορία. Μόνο 46 βουλευτές εμφανίστηκαν για να ψηφίσουν ενώ απαιτούνται 61 για να είναι απαρτία.

    Σύμφωνα με το σύνταγμα το κοινοβούλιο μπορεί τέσσερις φορές να συγκαλέσει συνεδρίαση για να ψηφίσει για πρόεδρο αλλά αν δεν τα καταφέρει κανείς να εκλεγεί τότε ο πρώην πρόεδρος πρέπει να προκηρύξει γενικές εκλογές.

    Εκπρόσωπος του προέδρου της Μολδαβίας Πέτρου Λουτσίνσκι δήλωσε ότι ο πρόεδρος μπορεί να αποφασίσει να θα διαλύσει τη βουλή αυτή την εβδομάδα και θα προκηρύξει εκλογές.

    O.K.

    [15] Η ΡΩΣΙΑ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΗ DOS ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Μόσχα, 26 Δεκεμβρίου 2000 (18:51 UTC+2)

    Η Ρωσία συνεχάρη τη Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας, DOS για τη νίκη της στις σερβικές κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου Σαββάτου.

    Ο Αλεξάντερ Γιακοβένκο, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι η νέα ηγεσία κερδίζει έδαφος και θα συνεχιστεί ο εκδημοκρατισμός της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο κ. Γιακοβένκο τόνισε ότι το Βελιγράδι θα έχει τη στήριξη της Μόσχας ιδιαίτερα στην επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.

    Η Ρωσία χαιρέτησε το γεγονός ότι οι εκλογές διεξήχθησαν επίσης στο Κοσσυφοπέδιο και στο Μαυροβούνιο, προσθέτοντας ότι αυτό δείχνει την εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας.

    O.K.

    [16] ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΞΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Βελιγράδι, 26 Δεκεμβρίου 2000 (18:51 UTC+2)

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς καταδίκασε τη "μαζική και ανοιχτή ξένη ανάμειξη" όπως τη χαρακτήρισε, στις σερβικές κοινοβουλευτικές εκλογές του Σαββάτου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Τanjug.

    Το πρακτορείο ανέφερε ότι αξιωματούχοι του κόμματος συναντήθηκαν με παρατηρητές από διάφορες χώρες και εξέφρασαν ανησυχίες για σοβαρές παρατυπίες, που δείχνουν ότι οι εκλογές δεν ήταν δημοκρατικές.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανέφερε ότι υπήρξε μαζική, ανοιχτή ξένη ανάμειξη και προπαγάνδα υπέρ της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας και το Σοσιαλιστικό Κόμμα δέχθηκε πιέσεις και επιθετική προπαγάνδα από τη κυβέρνηση.

    Ο.Κ.

    [17] Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΣΥΡΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Μόσχα, 26 Δεκεμβρίου 2000 (18:48 UTC+2)

    Η απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων και του εξοπλισμού τους από τις δυο βάσεις στη Γεωργία ολοκληρώθηκε, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Οι διεθνείς παρατηρητές επέβλεψαν τις βάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της βάσης Γκουντότα στην αποσχισθείσα περιοχή της Αμπχαζίας στη Γεωργία.

    Η συμφωνία που υπέγραψε η Ρωσία το 1999 στη σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ΟΑΣΕ ορίζει ότι η Μόσχα μπορεί να έχει στη Γεωργία μόνο 153 άρματα μάχης, 241 στρατιωτικά οχήματα και 140 κανόνια.

    O.K.

    [18] ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Η "ΕΚΠΛΗΞΗ" ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΗΣ Α1

    Θεσσαλονίκη, 26 Δεκεμβρίου 2000 (18:02 UTC+2)

    Με την επικράτηση του Περιστερίου επί του Ολυμπιακού την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η 9η αγωνιστική του Πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας, ενώ αύριο Τετάρτη πρόκειται να διεξαχθούν οι τρεις εξ αναβολής αγώνες της τέταρτης αγωνιστικής, που είχαν μετατεθεί λόγω υποχρεώσεων της εθνικής ομάδας ενόπλων.

    Ο Άρης υποδέχεται τη Δάφνη, το Μαρούσι το Ηράκλειο, ενώ το Περιστέρι, που μέχρι στιγμής είναι αήττητο, αν επικρατήσει του Μακεδονικού στη Νεάπολη θα βρεθεί στην κορυφή του Πρωταθλήματος.

    Την Πέμπτη θα διεξαχθεί ο αγώνας Ολυμπιακού- Ηρακλή, που είχε αναβληθεί επειδή έσταζε η οροφή του ΣΕΦ.

    Η βαθμολογία (σε εννέα αγώνες)

    1. Παναθηναϊκός 17

    2. Περιστέρι 16

    3. ΑΕΚ 16

    4. Ολυμπιακός 15

    5. Πανιώνιος 15

    6. ΠΑΟΚ 15

    7. Ηρακλής 12

    8. Αρης 11

    9. Ηράκλειο 11

    10. Νήαρ Ηστ 11

    11. Μίλων 11

    12. Μαρούσι 10

    13. Δάφνη 9

    14. Μακεδονικός 8

    - Ολυμπιακός, Περιστέρι, Άρης, Ηρακλής, Μαρούσι, Μακεδονικός, Ηράκλειο και Δάφνη έχουν από έναν αγώνα λιγότερο.

    [19] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

    Παρίσι, 26 Δεκεμβρίου 2000 (17:53 UTC+2)

    Αγνωστοι επιτέθηκαν με ρουκέτα σε θωρακισμένο όχημα που μετέφερε χρήματα στη συνοικία Ζαντιγί στο κέντρο του Παρισιού Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο οδηγός του φορτηγού και να καούν αρκετά αυτοκίνητα, ανέφεραν οι αρχές.

    Μετά την έκρηξη ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα στην αστυνομία και τους δράστες, οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν, ενώ δεν έχει εξακριβωθεί αν κατάφεραν να κλέψουν χρήματα από το όχημα.

    Ο.Κ.

    [20] EΠΙΣΚΕΨΗ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2000 (16:26 UTC+2)

    Το Γενικό Κρατικό και το Θριάσιο Νοσοκομείο επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, όπου ενημερώθηκε από τις διοικήσεις για την πορεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και ευχήθηκε σε ασθενείς για τις γιορτές. Στο Γενικό Κρατικό, ο κ. Παπαδόπουλος επισκέφθηκε τους θαλάμους που έχουν ήδη ανακαινιστεί και τους χώρους του νοσοκομείου που βρίσκονται υπό ανακαίνιση.

    Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη του στο Θριάσιο τόνισε ότι ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τον ίδιο να συναντήσει ασθενείς ενθουσιασμένους από τις υπηρεσίες που παρέχει το νοσοκομείο. Τόνισε, δε, ότι το Θριάσιο είναι ένα νοσοκομείο που προκαλεί εμπιστοσύνη, προσθέτοντας ότι ο τρόπος οργάνωσης και διοίκησης του καθώς και οι υπηρεσίες που παρέχει είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Με την επίσκεψη αυτή, υπογράμμισε, επιβεβαιώθηκε ότι το Θριάσιο ορθώς επελέγη ως ένα από τα Ολυμπιακά νοσοκομεία.

    [21] ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ MIR

    Μόσχα, 26 Δεκεμβρίου 2000 (16:05 UTC+2)

    Η ρωσική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι κατέφερε να συνδεθεί με τον διαστημικό σταθμό Μir για πρώτη φορά μετά από χθες το βράδυ που είχε χαθεί η επαφή.

    Η σύνδεση με τον Μir κράτησε 17 λεπτά και αναμένεται να γίνει νέα δοκιμή επικοινωνίας αργότερα εντός της ημέρας.

    Η εκπρόσωπος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Βέρα Μεντβέκοβα ανέφερε ότι οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την αποκατάσταση της σύνδεσης με τον σταθμό και τόνισε ότι προς το παρόν δεν μπορούν να πουν με ακρίβεια ότι η επικοινωνία αποκαταστάθηκε και ότι δεν θα υπάρξουν άλλα προβλήματα.

    Η κα Μεντβέκοβα είπε ακόμη ότι τα αίτια των προβλημάτων επικοινωνίας με τον σταθμό παραμένουν άγνωστα.

    Ο.Κ.

    [22] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Μόσχα, 26 Δεκεμβρίου 2000 (15:07 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία της ρωσικής βουλής, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κάτω Βουλής (Δούμα) Γκενάντι Σελέζνιεφ θα επισκεφθεί το Βελιγράδι αύριο, ανακοίνωσε ο Βίκτορ Τσερεμούκιν, εκπρόσωπος της Δούμα.

    Η αντιπροσωπεία θα παραμείνει στο Βελιγράδι μέχρι τη Παρασκευή και ο κ. Σελέζνιεφ θα συναντηθεί με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Ο.Κ.

    [23] ΟΙ ΗΠΑ ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΝ ΤΗΝ DOS

    Ουάσιγκτον, 26 Δεκεμβρίου 2000 (15:07 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ χαιρέτησαν τη νίκη της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας, DOS στις κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου Σαββάτου.

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ είπε ότι οι ΗΠΑ συγχαίρουν την DOS για τη νίκη της και τον σερβικό λαό για τη συμμετοχή του στις εκλογές, οι οποίες έγιναν σύμφωνα με τα δημοκρατικά πρότυπα, ανέφεραν οι διεθνείς παρατηρητές.

    Ο κ. Ρίκερ ανέφερε ακόμη ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι συνεχίζονται οι δημοκρατικές αλλαγές στη Σερβία μετά την ήττα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς τον Σεπτέμβριο στις προεδρικές εκλογές και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την νέα σερβική κυβέρνηση.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 26 December 2000 - 19:13:39 UTC