Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ
  • [02] ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΗΤ ΝΤΗΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
  • [03] ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [04] ΜΠΑΡΑΚ: ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΝ ΠΡΑΞΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ
  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΝΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ
  • [06] ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΣΑΛΙΑΡΕΛΗ
  • [07] ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ 17ΧΡΟΝΗ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΗΣ
  • [08] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [09] ΥΠΕΡ ΧΑΛΑΡΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Ο Μ. ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ
  • [10] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ
  • [11] Ο ΓΚΑΡΘΟΝ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΓΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΓΚΟΥΖΙΝΣΚΙ
  • [12] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΠΡΟΥΜΠΕΝΤΙΝΟ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ
  • [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕΡΓΚΕΓΙΕΦ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [16] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ
  • [17] ΔΕΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΓΤΖΑ
  • [18] ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ
  • [19] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ
  • [20] ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΠΟΓΓΩΔΟΥΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑΣ ΣΕ ΤΑΡΑΝΔΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ
  • [21] ΧΟΥΡΡΙΕΤ: ΔΕ ΔΟΘΗΚΕ ΒΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΦΟΛΚΛΟΡΙΚΟ
  • [22] ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΖΙΑΚΟΥΡΜΑ
  • [23] Ο Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΖΙΑΚΟΥΡΜΑ
  • [24] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΔΕΝ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

  • [01] ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Δεκεμβρίου 2000 (14:59 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βιμ Ντούιζενμπεργκ- Λουκάς Παπαδήμος

    Τέλος εποχής για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου σηματοδοτεί η πλήρης σύγκλιση των ελληνικών επιτοκίων με τα αντίστοιχα του ευρώ, ενώ στον "αντίποδα" το κόστος δανεισμού παραμένει σαφώς υψηλότερο έναντι του αντίστοιχου στην ευρωζώνη.

    Η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για εξομοίωση του βασικού επιτοκίου παρέμβασης στη διατραπεζική αγορά, με το αντίστοιχο του ευρώ στο 4,75% οδηγεί τις εμπορικές τράπεζες σε αναπροσαρμογές, τόσο στις καταθέσεις, όσο και στις χορηγήσεις. Ενώ όμως τα επιτόκια καταθέσεων προσεγγίζουν αρνητικές αποδόσεις, αν αφαιρεθεί ο συντελεστής φορολόγησης 15% και ο πληθωρισμός που σε μέσα επίπεδα "τρέχει" με περίπου 3%, τα επιτόκια καταναλωτικής πίστης κινούνται γύρω στο 10% όσο και τα επιτόκια για κεφάλαια κίνησης.

    Βέβαια, το κόστος δανεισμού για καταναλωτές και επιχειρήσεις έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς όμως να έχει καλυφθεί η "ψαλίδα" από το αντίστοιχο κόστος στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

    Η απόφαση της ΤτΕ για μείωση των επιτοκίων κατά μια ποσοστιαία μονάδα αποτελεί και το τελευταίο βήμα για την επίτευξη των στόχων της ονομαστικής σύγκλισης και την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ από την 1η Ιανουαρίου του 2001. Ταυτόχρονα, αποτελεί και την τελευταία πράξη άσκησης νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς από την 1/1/2001, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει την αρμοδιότητα χάραξης της κοινής ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής.

    Εξάλλου, στελέχη ελληνικών τραπεζών τονίζουν ότι τα επιτόκια των τραπεζών βρίσκονται πολύ κοντά στα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι οι τράπεζες έχουν κάνει σημαντική προετοιμασία για την προσαρμογή τους στο περιβάλλον του ευρώ. Επίσης, εκτιμούν ότι η προσαρμογή στο ευρώ θα είναι ομαλή.

    [02] ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΗΤ ΝΤΗΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ

    Αθήνα, 27 Δεκεμβρίου 2000 (16:59 UTC+2)

    Βελτίωση στις συνθήκες ασφαλείας της ελληνικής ακτοπλοϊας διαπιστώνει σε ενημερωτικό δελτίο του προς τις αμερικανικές προξενικές αρχές το Στέιτ Ντηπάρτμεντ.

    Στο δελτίο σημειώνεται ότι οι κανόνες που ακολουθούν τα κρουαζιερόπλοια είναι αυστηρότεροι από τους διεθνώς ισχύοντες. Αναφέρεται ακόμη ότι και τα φέρυ μπόουτ άρχισαν να εφαρμόζουν αυστηρότερες οδηγίες ασφαλείας για τους επιβάτες.

    Πάντως στο δελτίο παραμένουν αμετάβλητες οι αναφορές στα ζητήματα της τρομοκρατίας και της ασφάλειας στα αεροδρόμια.

    [03] ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Δεκεμβρίου 2000 (10:44 UTC+2)

    Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα με ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους.

    Από τις τελευταίες χιονοπτώσεις προβλήματα στις συγκοινωνίες υπάρχουν στη Δυτική Μακεδονία, όπου το κρύο είναι τσουχτερό.

    Στο μεταξύ, δεμένα στα λιμάνια παραμένουν τα πλοία λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη.

    [04] ΜΠΑΡΑΚ: ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΝ ΠΡΑΞΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

    Ιερουσαλήμ, 26 Δεκεμβρίου 2000 (12:50 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ δήλωσε ότι η χώρα του θα αποδεχθεί τις προτάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στη Μέση Ανατολή με την προϋπόθεση να πράξουν το ίδιο και οι Παλαιστίνιοι.

    Ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ τόνισε ότι η αμερικανικές προτάσεις χρειάζονται περαιτέρω μελέτη. Οι δύο πλευρές αναμένεται να απαντήσουν αύριο επίσημα στις ΗΠΑ.

    Ο ισραηλινός τύπος ανέφερε ότι οι αμερικανικές προτάσεις προβλέπουν την εκχώρηση εκ μέρους του Ισραήλ της κυριαρχίας των περισσοτέρων περιοχών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με αντάλλαγμα παραχωρήσεις εκ μέρους των Παλαιστινίων στο ζήτημα των προσφύγων.

    O.K.

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΝΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ"

    Αθήνα, 27 Δεκεμβρίου 2000 (20:56 UTC+2)

    "Η σημερινή απόφαση του ειδικού εφέτη ανακριτή, ο οποίος διερευνά την τραγωδία του "Εξπρές Σάμινα", με την οποία ορίζει νέους πραγματογνώμονες και αποδέχεται το γεγονός ότι οι μέχρι τώρα έρευνες δεν είχαν πραγματοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αναβάλλει για τρεις, τουλάχιστον, μήνες ακόμη, την έκδοση ενός πορίσματος που θα σέβεται τη μνήμη των 82 νεκρών του τραγικού ναυαγίου", δήλωσε ο υπεύθυνος του Κλάδου Ακτοπλοϊας, βουλευτής Β΄ Αθηνών της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. ευθύς εξ αρχής ζήτησε τη διασφάλιση της απρόσκοπτης, αλλά και σύντομης διαλεύκανσης της υπόθεσης.

    "Εχοντας εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη εκφράζουμε για άλλη μία φορά την ευχή το πόρισμα να εκδοθεί σύντομα. Ελπίζουμε το ναυάγιο του "Σάμινα" να μην αποτελέσει μία ακόμη υπόθεση οι ευθύνες της οποίας δεν θα αποδοθούν", κατέληξε.

    [06] ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΣΑΛΙΑΡΕΛΗ

    Αθήνα, 27 Δεκεμβρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Μήνυση κατά του επιχειρηματία Αργύρη Σαλιαρέλη κατέθεσε στο Λιμεναρχείο της Αίγινας κάτοικος του νησιού του Αργοσαρωνικού. Στη μήνυση του ο Θανάσης Βιλιώτης κατηγορεί τον κ. Σαλιαρέλη ότι του έκλεψε το αλιευτικό σκάφος το οποίο βρισκόταν στην Αίγινα.

    Ο επιχειρηματίας αντιτείνει ότι έχει έγγραφα που αποδεικνύουν ότι δεν έκλεψε το σκάφος, αλλά του ανήκει, αφού ανέλαβε τα έξοδα επισκευής του.

    Ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού υποστηρίζει ότι είχε υπογραφεί συμφωνία να πληρώσει την υποθήκη και τα έξοδα επισκευής του σκάφους και στη συνέχεια να περιέλθει στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας του.

    Την παραμονή των Χριστουγέννων εκπρόσωποι της εταιρείας πήγαν στην Αίγινα και πήραν το σκάφος. Χθες ο Θανάσης Βιλιώτης υπέβαλε μήνυση για κλοπή στο Λιμεναρχείο του νησιού.

    Προανάκριση διενεργείται από το τοπικό Λιμεναρχείο.

    [07] ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ 17ΧΡΟΝΗ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Δεκεμβρίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Νέα μάχη για την απεξάρτησή της από την ηρωίνη θα πρέπει να δώσει 17χρονη Σ.Σ. από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε μεταφερθεί πριν από ένα μήνα σε κώμα στον Αγιο Δημήτριο. Την Παρασκευή 17χρονη θα πάρει εξιτήριο από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης γιατί αυτό σύμφωνα με τους γιατρούς συνηθίζεται στις περιπτώσεις όλων των ναρκομανών.

    Συντετριμμένοι οι γονείς της δεν υπέγραψαν σήμερα το εξιτήριό της από το νοσοκομείο παρατείνοντας έτσι την διαμονή της μέχρι την Παρασκευή. Οι γονείς της φοβούνται ότι τώρα κινδυνεύει να παρασυρθεί και πάλι και κάνουν αγώνα δρόμου για να βρουν θέση σε θεραπευτική κοινότητα.

    Σημειώνεται ότι η ανήλικη τοξικομανής βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση και έγινε δεκτή κατ΄ εξαίρεση στο θεραπευτικό πρόγραμμα του ψυχιατρείου λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης της οικογένειας της που αδυνατούσε να εγκατασταθεί στην Αθήνα, όπου λειτουργεί ίδρυμα για ανήλικους χρήστες.

    Η 17χρονη ολοκλήρωσε το μηνιαίο ειδικό πρόγραμμα απεξάρτησης που αφορά κυρίως την οργανική θεραπεία και σύμφωνα με τους γιατρούς το ψυχιατρείο δεν μπορεί να της προσφέρει άλλη βοήθεια.

    [08] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Βελιγράδι, 27 Δεκεμβρίου 2000 (19:36 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Ολοκληρώθηκε από την αρμόδια ομάδας εργασίας η επεξεργασία της πρότασης νόμου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στο Μαυροβούνιο για την ανεξαρτησία της γιουγκοσλαβικής αυτής δημοκρατίας. Η πρόταση νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση.

    Οι πολίτες του Μαυροβουνίου θα κληθούν να απαντήσουν σε ένα μόνο ερώτημα, και δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι κατοικούν μόνιμα στο Μαυροβούνιο το λιγότερο δύο χρόνια από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

    Αποφασίστηκε ότι από την ανακοίνωση έως τη διενέργεια του δημοψηφίσματος θα μεσολαβήσει διάστημα 60 - 100 ημερών και ότι οι πολίτες του Μαυροβουνίου δεν θα μπορούν να αποφασίσουν για το ίδιο θέμα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

    Οπως ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί έως τα μέσα του 2001 και την ευθύνη θα έχουν ειδικές κρατικές και δημοτικές επιτροπές, καθώς και οι επιτροπές που ήταν αρμόδιες για τη διεαξωγή εκλογών. Οι επιτροπές θα συγκροτηθούν από τη Βουλή του Μαυροβουνίου.

    Ο συντονιστής της ομάδας εργασίας που επεξεργάζεται τη σχετική πρόταση νόμου για το δημοψήφισμα Ριφάτ Ραστόντερ δήλωσε ότι η πρόταση νόμου θα σταλεί στους εκπροσώπους του Λαϊκού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος προτού τεθεί προς ψήφιση, αν και τα κόμματα αυτά δεν συμμετείχαν στην ομάδα εργασίας.

    [09] ΥΠΕΡ ΧΑΛΑΡΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Ο Μ. ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 27 Δεκεμβρίου 2000 (19:19 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Υπέρ της διατήρησης μίας χαλαρής ένωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου τάσσεται ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, όπως δήλωσε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή διευκρινίζοντας ότι θα μπορούσε να είναι μία ένωση όπως της Ρωσίας - Λευκορωσίας.

    Στην ίδια εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης του Μαυροβουνίου συμμετείχαν αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκτός από τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, ο οποίος αρνήθηκε να λάβει μέρος.

    Ο κ. Τζουκάνοβιτς τόνισε ότι θα προτείνει στη Βουλή τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το κρατικό - νομικό καθεστώς του Μαυροβουνίου, καθώς και ότι είναι απόλυτα σίγουρος ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το πρώτο εξάμηνο του 2001.

    Τόνισε ότι το ερώτημα που θα τίθεται δεν θα προκαλεί σύγχυση και πρόσθεσε ότι το ερώτημα θα είναι διαφορετικό αν προηγουμένως επιτευχθεί συμφωνία με τη Σερβία για ένωση με το Μαυροβούνιο.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί παραβίασε την απόφαση της Βουλής του Μαυροβουνίου και μετείχε στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Αμυνας της Γιουγκοσλαβίας, αναγνωρίζοντας έτσι τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα ως πρόεδρο της χώρας, είπε ότι το έκανε για ρεαλιστικούς λόγους. Πρόσθεσε δε ότι ήταν προτιμότερο να συμμετάσχει στο Συμβούλιο προκειμένου να επιστρέψει ο Στρατός στα συνταγματικά πλαίσια, από το να απουσιάζει και να επιτρέψει στο Στρατό να συνεχίσει να αποτελεί απειλή.

    Ο κ. Τζουκάνοβιτς είπε ακόμη ότι ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και ο επικρατέστερος για τη θέση του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς τηρούν "επιφυλακτική στάση" ως προς την πρόταση της Ποντγκόριτσα η Σερβία και το Μαυροβούνιο να λάβουν διεθνή αναγνώριση ως κράτη προσθέτοντας ότι η στάση του κ. Τζίντζιτς είναι πιο μετριοπαθής.

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου αναφερόμενος στην ετοιμότητα των Σέρβων πολιτικών για συνομιλίες εκτίμησε ότι ο κ. Τζίντζιτς αφήνει παράθυρο για διάλογο, ενώ ο κ. Κοστούνιτσα αποκλείει πλήρως το ενδεχόμενο να αναγνωριστούν διεθνώς η Σερβία και το Μαυροβούνιο.

    "Ο Κοστούνιτσα εμμένει πλήρως στην ύπαρξη και συνέχιση της Γιουγκοσλαβίας, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις της πλατφόρμας του Μαυροβουνίου", είπε.

    [10] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Δεκεμβρίου 2000 (18:35 UTC+2)

    Ελεύθερος, με εγγύηση ενός εκατομμυρίου δραχμών, αφέθηκε -μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του στον ανακριτή- ο 31χρονος Πέτρος Γρηγορόπουλος, που τραυμάτισε βαριά με μαχαίρι οικοδόμο, μετά από ένα συνηθισμένο τροχαίο ατύχημα, που σημειώθηκε στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, τη μέρα των Χριστουγέννων.

    Ο Γρηγορόπουλος στην απολογία του -σύμφωνα με πληροφορίες- δήλωσε μετανοιωμένος και ισχυρίστκε ότι έβγαλε το μαχαίρι και χτύπησε τον 53χρονο οικοδόμο Γιάννη Καζαντζίδη, επειδή τον απειλούσαν συγγενείς του.

    Το επεισόδιο ξεκίνησε σε κεντρικο δρόμο στην περιοχή Ευόσμου, όταν τα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα που οδηγούσαν οι δύο άντρες συγκρούστηκαν. Ακολούθησε έντονη λογομαχία και στη συνέχεια ο 31χρονος ακολούθησε τον Καζαντζίδη μέχρι το σπίτι του, όπου τον χτύπησε με μαχαίρι στην κοιλιά τρεις φορές, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά.

    Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και για παράνομη οπλοφορία-οπλοχρησία.

    Γ.Χ.

    [11] Ο ΓΚΑΡΘΟΝ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΓΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΓΚΟΥΖΙΝΣΚΙ

    Μαδρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2000 (18:32 UTC+2)

    Ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν απέρριψε αίτημα της εισαγγελίας να αναθεωρήσει την απόφασή του να αφήσει ελεύθερο με εγγύηση τον Ρώσο επιχειρηματία Βλαντίμιρ Γκουζίνσκι, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά από τη Μόσχα.

    Ο κ. Γκαρθόν παρέμεινε σταθερός και αποφάσισε να αφεθεί ο Γκουζίνσκι ελεύθερος με εγγύηση 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο Γκουζίνσκι βρίσκεται υπό κατοίκον περιορισμό στο σπίτι του στη περιοχή Κόστα ντελ Σολ από τις 12 Δεκεμβρίου που συνελήφθη. Είναι ιδιοκτήτης του ομίλου επιχειρήσεων Μedia-MOST.

    Ο.Κ.

    [12] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΠΡΟΥΜΠΕΝΤΙΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 27 Δεκεμβρίου 2000 (18:28 UTC+2)

    Αναβλήθηκε, για μεθαύριο Παρασκευή, από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, η δίκη του 52χρονου Ιταλού μαφιόζου Φραντζέσκο Προυμπεντίνο, που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη για συμμετοχή σε υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων, ναρκωτικών και όπλων, εκβιάσεις και για άλλα αδικήματα.

    Ο Ιταλός, ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Μπρίντεζι της Απουλίας, οδηγήθηκε από τις φυλακές Διαβατών στο δικαστικό μέγαρο κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, συνοδευόμενος από ένοπλους αστυνομικούς της ΕΚΑΜ, λόγω της δημοσιότητας που έχει προσλάβει τις τελευταίες μέρες η σύλληψή του στην Ιταλία.

    Η δίκη αναβλήθηκε για δεύτερη φορά, καθώς, λόγω των γιορτών, δεν βρέθηκε διερμηνέας της ιταλικής γλώσσας και η υπόθεση προσδιορίστηκε να εκδικαστεί μεθαύριο, στις 12 το μεσημέρι. Ο 52χρονος Ιταλός κατηγορείται για πλαστογραφία, καθώς στην κατοχή του βρέθηκαν ένα πλαστό διαβατήριο και μια πλαστή άδεια οδήγησης.

    Ο Προυμπεντίνο, που σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία, θεωρείται ηγετικό στέλεχος της μαφίας στη Νότια Ιταλία, συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη και μόλις ολοκληρωθεί η αυτόφωρη διαδικασία, αναμένεται να εκδοθεί στη χώρα του. Τα τελευταία χρόνια καταζητούνταν από την Ιντερπολ για υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων και όπλων, εκβιάσεις, ενώ φέρεται ότι συμμετείχε και στη δολοφονία τελωνειακού υπαλλήλου στο Μπρίντεζι.

    Γ.Χ.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ

    Βελιγράδι, 27 Δεκεμβρίου 2000 (18:24 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Ο υπουργός για τις εθνικές μειονότητες της Γιουγκοσλαβίας Ράσιμ Λιάγιτς συναντήθηκε χθες στο Βελιγράδι με το σύμβουλο του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Χαράλαμπο Κοντονή και συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία μετά τη νίκη της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης στις σερβικές εκλογές.

    Ο κ. Λιάγιτς δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι ο εκλογικός νόμος είναι ατελής, οι εθνικές μειονότητες έχουν πλέον τους εκπροσώπους τους στη Σερβική Βουλή, κάτι που θα συμβάλει στην ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής και την επίσπευση των δημοκρατικών διαδικασιών στη Σερβία.

    Στις συνομιλίες τονίστηκε ακόμη ότι τα εκλογικά αποτελέσματα στη Σερβία είναι ένα μεγάλο βήμα προς τον εκδημοκρατισμό ολόκληρης της χώρας.

    [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Βελιγράδι, 27 Δεκεμβρίου 2000 (18:16 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Το κύριο θέμα που προβάλει σήμερα ο τύπος του Βελιγραδίου, το οποίο επισκιάζει ακόμη και τα μετεκλογικά γεγονότα είναι οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος που ταλαιπωρούν τους κατοίκους της Σερβίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Politika" οι διακοπές ρεύματος διαρκούν 8 έως και 9 ώρες και στη συνέχεια τροφοδοτείται ηλεκτρική ενέργεια για τρεις ώρες, ενώ σε ορισμένες πόλεις της Σερβίας οι διακοπές διαρκούν ακόμη και 15 ώρες. Συγκεκριμένα στην πόλη Τσάτσακ συγκροτήθηκε επιτροπή για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ στην πόλη Σάμπατς παραμένουν χωρίς ρεύμα ακόμη και δημόσιες υπηρεσίες, όπως και η αστυνομική διεύθυνση.

    Η εφημερίδα "Blic" γράφει ότι η πλειοψηφία των νοικοκυριών στη Σερβία περνά στο σκοτάδι 16 - 20 ώρες καθημερινά, κάτι που σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη συνιστά ανθρωπιστική καταστροφή. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η μόνη πιθανή λύση για τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού είναι η επείγουσα εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου.

    Η εφημερίδα "Politika" δημοσιεύει πρωτοσέλιδα συνέντευξη του αντιπροέδρου της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Μίροσλαβ Λάμπους, ο οποίος δεσμεύθηκε για αποτελεσματικό κράτος, προστασία των επιχειρήσεων και μηνιαία αύξηση των τιμών 1% και τόνισε ότι οι πολίτες της Σερβίας δεν πρέπει να φοβούνται για απολύσεις.

    Ενα άλλο θέμα που προβάλει η εφημερίδα "Blic" είναι ότι η Δημοκρατική Αντιπολίευση της Σερβίας (DOS), συμπεριλαμβανομένων του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και του Ζόραν Τζίτζιντς προετοιμάζει πλατφόρμα για τις σχέσεις Σερβίας - Μαυροβουνίου. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι μετά τις σερβικές εκλογές ανέκυψε ζήτημα αυτονομίας της επαρχίας της Βοϊβοντίνας.

    Η ανεξάρτητη εφημερίδα "Danas" δημοσιεύει τις δηλώσεις του διοικητή του Τρίτου Σώματος Στρατού Βλάντιμιρ Λαζάρεβιτς, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν πιστεύει να ανακοινωθεί σήμερα γενική επίθεση των Αλβανών ανταρτών εντός και εκτός της ζώνης ασφαλείας στη Νότια Σερβία και πως δεν πρόκειται να υπάρξει οπισθοχώρηση του στρατού.

    Η εφημερίδα, μεταξύ άλλων, δημοσιεύει ότι ο υπουργός εθνικών μειονοτήτων Ράσιμ Λιάγιτς συναντήθηκε χθες στο Βελιγράδι με τον σύμβουλο του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Χαράλαμπο Κοντονή και συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μετά τη νίκη της DOS στις σερβικές εκλογές.

    [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕΡΓΚΕΓΙΕΦ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 27 Δεκεμβρίου 2000 (17:58 UTC+2)

    Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγιεφ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ιράν δήλωσε ότι η πώληση Ρωσικών οπλικών συστημάτων στην Τεχεράνη δεν αντιβαίνει τις διεθνείς συνθήκες.

    Η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών δεν στρέφεται κατά άλλης χώρας είπε ο στρατηγός Σεργκέγιεφ, επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση που είχε δώσει στην Ουάσιγκτον πριν ένα μήνα περίπου ότι η Ρωσία θα πουλήσει μόνο αμυντικά όπλα στο Ιράν.

    Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας μετά από συνάντηση που είχε με τον Ιρανό ομόλογο του Αλι Σαμχανί δήλωσε ότι οι δυο χώρες έχουν πολλά κοινά σημεία σε διάφορα θέματα όπως στη σταθερότητα στη Κεντρική Ασία και στη στρατιωτική συνεργασία.

    Ο.Κ.

    [16] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

    Αγκυρα, 27 Δεκεμβρίου 2000 (17:49 UTC+2)

    Tο Κακουργιοδικείο της πόλης Ινέμπολου της Τουρκίας προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας τη διεύρυνση της αμνηστίας μετά από αίτημα κατηγορούμενου, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα "Ραντικάλ".

    Για το ίδιο θέμα η "Μιλλιέτ" παρατηρεί ότι αυτό που δεν έκανε η αντιπολίτευση, το πράττει το εν λόγω Κακουργιοδικείο που αποδέχθηκε την αντίρρηση κατάδικου ότι ο σχετικός νόμος είναι αντισυνταγματικός.

    [17] ΔΕΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΓΤΖΑ

    Αγκυρα, 27 Δεκεμβρίου 2000 (17:46 UTC+2)

    Ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Αμπντί Ιπεκτσί Μεχμέτ Αλί Αγτζά, που επίσης κατηγορείται για την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα, δεν θα αποφυλακισθεί με βάση το νόμο της υπό όρους αποφυλάκισης και θα εκτίσει την ποινή του.

    Αυτά γράφει η "Χουρριέτ" και τονίζει ότι ο κατηγορούμενος αντέδρασε στην απόφαση του Δικαστηρίου κάνοντας λόγο για αδικία.

    [18] ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ

    Αγκυρα, 27 Δεκεμβρίου 2000 (17:45 UTC+2)

    Στην Τουρκία αρχίζει σήμερα η τριήμερη εορτή του ραμαζανιού. Ο τουρκικός Τύπος καταχωρίζει τα ευχετήρια μηνύματα των πολιτικών ηγετών.

    Ο Πρόεδρος Σεζέρ αναφέρει ότι "πρέπει να ζούμε με κατανόηση και αδελφικά στην όμορφη χώρα μας" και ότι "βασική μας προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανάληψη ευθύνης για την προστασία της ειρήνης και του κλίματος ηρεμίας".

    Ο πρωθυπουργός Ετζεβίτ ευχήθηκε "σε όλους τους συμπατριώτες μας, στους αδελφούς μας στο εξωτερικό και στην Κύπρο και σε όλους τους μουσουλμάνους", ενώ ο Τούρκος Επιτελάρχης στρατηγός Κιβρίκογλου διαβεβαίωσε ότι ο τουρκικός Στρατός "όπως έως σήμερα έτσι και στο μέλλον θα συνεχίσει να εκπληρώνει με την ίδια ακλόνητη βούληση και σθένος κάθε είδους καθήκον που του ανατίθεται στο εξωτερικό και το εσωτερικό".

    Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί έκαναν λόγο για την επιθυμία όλων για την "δημιουργία μεγάλης Τουρκίας που θα είναι αποτελεσματική στον περίγυρό της και θα έχει δικαίωμα λόγου" (Μπαχτσελί) και για "αισιόδοξες εξελίξεις αναφορικά με την αναδόμηση του κράτους" (Γιλμάζ).

    [19] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

    Αγκυρα, 27 Δεκεμβρίου 2000 (17:32 UTC+2)

    Τις πληροφορίες για τη συνάντηση των εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών όλου του κόσμου, οι οποίοι παρέστησαν στην Χριστουγεννιάτικη λειτουργία που ετελέσθη στην Εκκλησία της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Προύσας προβάλλει με πρωτοσέλιδους τίτλους ο τουρκικός Τύπος και σημειώνει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσευχήθηκε στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα.

    Η "Χουρριέτ" αναφέρει ότι ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας συνεχάρη τους μουσουλμάνους για την εορτή του ραμαζανιού και τονίζει ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι ηγέτες των Ορθοδόξων Εκκλησιών επισκέφθηκαν το δήμαρχο της Νίκαιας Τουράν.

    Η "Ζαμάν" παρατηρεί ότι επειδή η λειτουργία συνέπεσε με τη μεσημβρινή μουσουλμανική προσευχή, την ώρα της λειτουργίας ακούγονταν από τα τεμένη της Νίκαιας το εζάνι (το κάλεσμα του μουεζίνη για προσευχή).

    Η "Γενί Μπινγίλ" γράφει ότι στη λειτουργία, της οποίας χοροστάτησε ο "Πατριάρχης Φαναρίου" Βαρθολομαίος παρέστησαν Πατριάρχες και Αρχιεπίσκοποι από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τον "Ελληνοκυπριακό Τομέα", την Πολωνία, την Αλβανία, τη Σλοβενία, τη Γεωργία, τη Φινλανδία, τη Συρία, την Ουκρανία, τη Ρωσία (;), την Αλεξάνδρεια και τη Γιουγκοσλαβία.

    [20] ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΠΟΓΓΩΔΟΥΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑΣ ΣΕ ΤΑΡΑΝΔΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

    Οτάβα, 27 Δεκεμβρίου 2000 (17:26 UTC+2)

    Περισσότεροι από 1.500 τάρανδοι θα σφαγιαστούν στον Καναδά καθώς πάσχουν από μια μορφή της νόσου των τρελών αγελάδων που προσβάλει τους ταράνδους, μετέδωσε το BBC. Οι τάρανδοι εκτρέφονται στον Καναδά για το κρέας τους και ορισμένα τμήματα από τα κέρατά τους εξάγονται στην Ασία για την κατασκευή παραδοσιακών φαρμάκων.

    Το BBC ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για το ότι η μορφή της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (BSE) που προσβάλλει τους ταράνδους μπορεί να εξαπλωθεί στα βοοειδή ή τον άνθρωπο, αλλά η θανάτωση των ταράνδων θα γίνει για προληπτικούς λόγους.

    Οι τάρανδοι υποφέρουν από "χρόνια εκφυλιστική ασθένεια", ωστόσο οι ομοιότητές της με την BSE έχουν οδηγήσει στο να γίνει ευρέως γνωστή ως ασθένεια των "τρελών ταράνδων".

    Η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταστραφούν όλα τα συσκευασμένα κρέατα από τάρανδο που μπορεί να είναι μολυσμένα και θα σταματήσουν οι εξαγωγές κεράτων τους σε ασιατικά κράτη.

    Ωστόσο πολλοί εκφράζουν φόβους ότι ήδη έχει καταναλωθεί μολυσμένο κρέας από τάρανδο στον Καναδά.

    [21] ΧΟΥΡΡΙΕΤ: ΔΕ ΔΟΘΗΚΕ ΒΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΦΟΛΚΛΟΡΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ

    Αγκυρα, 27 Δεκεμβρίου 2000 (17:23 UTC+2)

    "Η πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα συμπεριφέρθηκε στα μέλη "της ομάδας λαϊκής μουσικής και χορού του (τουρκικού) υπουργείου Πολιτισμού που εκλήθη να μετάσχει στις εκδηλώσεις που επρόκειτο να γίνουν στην Κομοτηνή, σαν σε πράκτορες" και δεν έδωσε θεώρηση".

    Αυτά υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" με την προσθήκη ότι η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα δεν είχε δώσει, στο παρελθόν, θεώρηση στο νομάρχη Αγκυρας Γκιούρ επειδή στην ταυτότητά του αναφερόταν ως γενέτειρά του η Gumulcine (η τουρκική ονομασία της Κομοτηνής), ενώ δεν είχε δοθεί θεώρηση και σε αθλητική ομάδα με την αιτιολογία ότι σ' αυτήν υπήρχαν πράκτορες.

    Κατά την εφημερίδα, η 40μελής ομάδα του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού ζήτησε επίσημα από την ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα τη χορήγηση θεώρησης. Αν και πέρασαν 10 ημέρες, στο αίτημα δεν δόθηκε απάντηση, ενώ στην Κομοτηνή είχαν αρχίσει οι εκδηλώσεις. Οι αρμόδιοι της ελληνικής πρεσβείας τόνισαν ότι "η ομάδα σας είναι πολυμελής. Μεταξύ τους υπάρχουν και ύποπτα άτομα. Περιμένουμε απάντηση από την Αθήνα".

    Παρά την επέμβαση των υπουργών Εξωτερικών και Πολιτισμού Ισμαήλ Τζεμ και Ιστεμιχάν Ταλάϋ, δεν έγινε δυνατό να εξασφαλιστεί θεώρηση, προστίθεται στο δημοσίευμα.

    [22] ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΖΙΑΚΟΥΡΜΑ

    Λευκωσία, 27 Δεκεμβρίου 2000 (17:10 UTC+2)

    Η ανταλλαγή του Πανίκου Τσιακούρμα, που απήχθη από τις κατοχικές δυνάμεις με ένα άτομο που συνελήφθη για ναρκωτικά, θα έπληττε την σοβαρότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενθάρρυνε την τουρκική πλευρά να προβαίνει σε ανάλογους εκβιασμούς, κάθε φορά που θέλει να εκβιάσει για οποιοδήποτε θέμα.

    Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, στην οποία

    προσθέτει ότι συμπάσχει με την οικογένεια Τσιακούρμα, ο οποίος υπήρξε αθώο θύμα γκανγκστερικής απαγωγής και ότι είναι καθήκον όλων μας να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για απελευθέρωσή του.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [23] Ο Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΖΙΑΚΟΥΡΜΑ

    Λευκωσία, 27 Δεκεμβρίου 2000 (17:08 UTC+2)

    Δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα ανταλλαγής του απαχθέντα από τους Τούρκους Ελληνοκύπριου Πανίκου Τζιακούρμα με τον υπό κράτηση για κατοχή ναρκωτικών Τουρκοκύπριο Ομέρ Ντεκογλού, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου, επισημαίνοντας πως συζήτηση για ανταλλαγή ενθαρρύνει τον κατοχικό ηγέτη να αποκρούει τις πιέσεις που δέχεται για απελευθέρωση του Ελληνοκυπρίου Τζιακούρμα.

    Ο κ. Παπαπέτρου σημείωσε ότι η Βρετανία καταβάλλει μια ειλικρινή και μεγάλη προσπάθεια για το θέμα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα και δεν έχει εξαντλήσει τα όρια των δυνατοτήτων της.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [24] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΔΕΝ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

    Λευκωσία, 27 Δεκεμβρίου 2000 (17:04 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά, διά του Εκπροσώπου του Μιχάλη Παπαπέτρου, ότι επίκειται ανασχηματισμός της κυβέρνησής του, προσθέτοντας ότι όσον αφορά τις δικές του αποφάσεις για το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την κυβέρνηση θα τις ανακοινώσει πριν από το τέλος του τρέχοντος μηνός.

    "Εχω εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαψεύσω κατηγορηματικά όλα τα δημοσιεύματα, εκπομπές ή ισχυρισμούς περί ανασχηματισμού," δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος, τονίζοντας πως "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να προβεί σε κανενός είδους ανασχηματισμό."

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 27 December 2000 - 19:13:52 UTC