Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-01-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ
  • [02] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 29 ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΡΚΚ
  • [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 'ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΚΟΥ" ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ
  • [04] ΑΝΗΣΥΧΗΣΕ Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙ "ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ" ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ
  • [05] ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΕΛΑΒΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΙΒΑΝΙΤΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ
  • [06] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [07] ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΠΥΡΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΑ ΣΥΝΟΡΑ
  • [08] ΠΙΟ "ΦΤΩΧΗ" Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
  • [09] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο Γ. ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [10] ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2004 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ
  • [11] ΕΥΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΑ
  • [12] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΧΑΑ ΜΕ EURONEXT
  • [13] YΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΕΛΓΙΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
  • [14] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΞΙ "THINK TANKS" ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [15] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ
  • [16] Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [17] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [18] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΑΡΜΕΝΙΩΝ
  • [19] ΔΥΣΚΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 2001 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ICAP
  • [20] ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 27% ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΒΟΔΙΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [21] ΤΟ ΔΝΤ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [22] KOYΡΔΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΛΟΙΟ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ

    Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2001 (12:29 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, απαντώντας το πρωί στη Βουλή σε επίκαιρες ερωτήσεις του Μιλτιάδη Εβερτ και του Νίκου Κωνσταντόπουλου αναφορικά με το θέμα των όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο δήλωσε χαρακτηριστικά: "και εμείς ανησυχούμε για τις επιπτώσεις των όπλων με ουράνιο γι αυτό και πήραμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα".

    Ο κ.Σημίτης επισήμανε επίσης ότι η στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στην πρώην Γιουγκοσλαβία είναι αναγκαία και προς το συμφέρον της χώρας. Διέψευσε μάλιστα τις πληροφορίες του Τύπου περί διχογνωμίας υπουργών, τονίζοντας ότι η απόφαση ελήφθη ομοφώνως από την κυβέρνηση. "Και εμείς ανησυχούμε από τις επιπτώσεις" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός "γι αυτό κάναμε και συνεχίσουμε να κάνουμε έρευνες και μετρήσεις που εποπτεύονται από τους επιστήμονες της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας".

    Σημείωσε επίσης ότι η χώρα μας παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και του περιβάλλοντος.

    Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, στην ομιλία του είπε "ο πρωθυπουργός αντί να μας καθησυχάσει ενέτεινε τη σύγχυση", ενώ ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, κάλεσε την κυβέρνηση αντί να αποστρατεύει στρατηγούς να φέρει πίσω την ελληνική ειρηνευτική δύναμη.

    [02] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 29 ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΡΚΚ

    Ντιγιάρμπακίρ, 12 Ιανουαρίου 2001 (12:10 UTC+2)

    Στη σύλληψη 29 παιδιών που διαδήλωναν υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) προέβησαν οι τουρκικές αστυνομικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του παραρτήματος Ντιγιάρμπακίρ της οργάνωσης, 29 παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη στην πόλη Βιράνσεχίρ της επαρχίας Σανλιούφρα με την κατηγορία της συμμετοχής τους σε διαδήλωση υπέρ του PKK.

    Η IHD αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι ορισμένοι από τους γονείς των παιδιών που συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι αστυνομικοί κακομεταχειρίστηκαν τα παιδιά. "Καλούμε τις αρχές να ερευνήσουν τις κατηγορίες για βασανισμούς (των παιδιών) και να τα απελευθερώσουν αμέσως", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Σ.Π.

    [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 'ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΚΟΥ" ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

    Αγκυρα, 12 Ιανουαρίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Η σημερινή συνεδρίαση, στην Αγκυρα, του "συνεταιρικού συμβουλίου Τουρκίας - ΤΔΒΚ" προβάλλεται από τον τουρκοκυπριακό Τύπο που υπογραμμίζει τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για το Κυπριακό, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, ότι "το σχέδιο δράσης είναι σχέδιο της τουρκικής δημοκρατίας".

    Ο ψευτοπρωθυπουργός Ερογλου συναντήθηκε χθες στην τουρκική πρωτεύουσα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ και συζήτησαν "το σχέδιο δράσης που θα εφαρμόσει η Τουρκία στο ''κράτος'' προκειμένου αυτό να απαλλαγεί από τις αρνητικές επιπτώσεις του εμπάργκο".

    Ο Ερογλου είπε ότι εξετάστηκε το οικονομικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί ώστε "η ΤΔΒΚ να παρακάμψει τα οικονομικά της προβλήματα" και πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ότι "απαιτείται βελτιωμένο έδαφος και υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ Τουρκίας - ΤΔΒΚ".

    Η ΑΒΡΟΥΠΑ με τον ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο τίτλο "ΟΧΙ!" γράφει ότι "πρέπει να απορριφθούν τα πρωτόκολλα του συνεταιρικού συμβουλίου και η πολιτική ενοποίηση που στοχεύουν στην εξαφάνιση του Τουρκοκυπριακού λαού".

    Τέλος, οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες επισημαίνουν ότι οι τουρκικές ποδοσφαιρικές αρχές εφαρμόζουν τους κανονισμούς της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ για τις συναντήσεις τουρκικών ποδοσφαιρικών ομάδων με τουρκοκυπριακές και υπογραμμίζουν ότι αυτή η στάση ενόχλησε τους Τουρκοκύπριους.

    [04] ΑΝΗΣΥΧΗΣΕ Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙ "ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ" ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

    Αγκυρα, 12 Ιανουαρίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Ανησύχησαν την Ουάσιγκτον τα δημοσιεύματα περί "ενοποίησης" της Τουρκίας με το ψευδοκράτος της τουρκοκρατούμενης Κύπρου, τονίζει η τουρκοκυπριακή ΚΙΜΠΡΙΣ (12/1) και σημειώνει ότι την αμερικανική πλευρά καθησύχασε "η διάψευση Τούρκων αρμοδίων, ότι η ΤΔΒΚ θα μετατραπεί σε νομό της Τουρκίας και ότι η τουρκική κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην ενοποίηση".

    Κατά το δημοσίευμα, τις αμερικανικές ανησυχίες μετέφερε στην τουρκική πλευρά ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό Αλφρεντ Μόουζες, ενώ διπλωματικές πλευρές κατέστησαν σαφές ότι:

    Σε υλοποίηση του σχεδίου "ενοποίησης" θα σημάνει η απομόνωση της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα και η απομάκρυνσή της από την Ε.Ε. Επίσης θα θεωρηθεί "μεγάλο και ολοκληρωτικό ράπισμα κατά των συνομιλιών για το Κυπριακό, την πρωτοβουλία των οποίων έχει αναλάβει ο ΟΗΕ.

    Στα τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα γίνεται αναφορά και στις συνομιλίες του κ. Μόουζες στην Αγκυρα. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι μετέβη στην τουρκική πρωτεύουσα "με κάποιες ιδέες, αλλά δεν είχε σκοπό να πιέσει την τουρκική πλευρά για συνέχιση των συνομιλιών".

    Ο κ. Μόουζες επανέλαβε ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του Κυπριακού και κατέστησε σαφές ότι εμείς επιθυμούμε την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ε.Ε. και οι προσπάθειές μας σε αυτό αποσκοπούν".

    Ο τουρκοκυπριακός Τύπος ασχολείται και με τη συνάντηση του Βρετανού ειδικού αντιπροσώπου για το Κυπριακό Ντέϊβιντ Χάνεϋ με τον Τουρκοκύπριο εκπρόσωπο Ραούφ Ντενκτάς. Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι "είναι έτοιμος για ειλικρινή διάλογο με το Γ.Γ. του ΟΗΕ και με εκπροσώπους του" και ισχυρίστηκε ότι:

    " Δεν συμβαδίζει με την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. του ΟΗΕ, η πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Ανάν στις δυο πλευρές με την οποία τις προσκαλεί στη Γενεύη, χωρίς προηγουμένως να διαπιστώσει κατά πόσο θα αποδεχθούν την πρόσκληση αυτή. Μια τέτοια ενέργεια θα ερμηνευθεί ως ασέβεια στην οντότητα και τη βούληση των Τουρκοκυπρίων και του ψηφίσματος της "βουλής". Επί του θέματος θα ενημερώσω γραπτώς εντός των ημερών τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον κ. Ανάν στη Γενεύη ή τη Ν. Υόρκη και υποστήριξε ότι δεν είναι η πλευρά του αυτή που εγκατέλειψε τις συνομιλίες.

    [05] ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΕΛΑΒΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΙΒΑΝΙΤΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Μπάνια Λούκα, 12 Ιανουαρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε από το Κοινοβούλιο η νέα κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας με επικεφαλής τον Μλάντεν Ιβανιτς, πρόεδρο του Κόμματος Δημοκρατικής Προόδου (PDP), τον οποίο στήριξε το εθνικιστικό Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου Σερβοβόσνιου ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    Ο Μλάντεν Ιβανιτς εκλέχθηκε νέος πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας με τη στήριξη 61 βουλευτών από τους συνολικά 80 παρόντες . Η κυβέρνηση του έλαβε 51 ψήφους υπέρ και 29 κατά.

    Στη νέα κυβέρνηση συμμετέχει για πρώτη φορά Μουσουλμάνος, ο Φουάντ Τούραλιτς, ο οποίος ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών Οικονομικών Υποθέσεων.

    Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης:

    Πρωθυπουργός Μλάντεν Ιβανιτς

    Υπουργός Δικαιοσύνης Μπίλιανα Μάριτς

    Υπουργός Εσωτερικών Πέριτσα Μπούνταλο

    Υπουργός Παιδείας Γκόικο Σαβάνοβιτς

    Υπουργός Οικονομικών Μιλένκο Βράτσαρ

    Υπουργός Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πέταρ Κούνιτς.

    Υπουργός Περιβάλλοντος Νέτζο Τζούριτς

    Υπουργός Ενέργειας Μπόσκο Λέμεζ

    Υπουργός Βιομηχανίας Πέρο Μπουκεϊλοβιτς

    Υπουργός Εργασίας, Θεμάτων Βετεράνων και Θυμάτων Πολέμου Ντράγκαν Σολάγια

    Υπουργός Εμπορίου Γκόραν Πόποβιτς

    Υπουργός Υγείας Μίλοραντ Μπαλαμπάν

    Υπουργός Γεωργίας Ράικο Λατίνοβιτς

    Υπουργός Συγκοινωνιών Μπράνκο Ντόκιτς

    Υπουργός Επιστημών και Πολιτισμού Μίταρ Νοβάκοβιτς

    Υπουργός για θέματα προσφύγων Μίτσο Μίτσιτς

    Υπουργός για Εξωτερικών Οικονομικές Σχέσεις Φουάντ Τούραλιτς

    Υπουργός Θρησκευμάτων Ντούσαν Αντέλι

    Υπουργός Αθλητισμού Ζόραν Τεσάνοβιτς

    Ο νέος πρωθυπουργός δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμη το όνομα του νέου υπουργού Αμυνας.

    Ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας ήταν το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο κέρδισε την προεδρία της χώρας και 31 από τις 83 έδρες της Βουλής. Στη νέα κυβέρνηση, συμμετέχουν 5 μέλη του. Τα στελέχη του SDS δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η επιστροφή των προσφύγων, η συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Στην ομιλία του στη Βουλή ο νέος πρωθυπουργός είπε ότι προτεραιότητά του είναι η ανάκαμψη της οικονομίας. Τόνισε ακόμη ότι θα διεξάγει αγώνα κατά της διαφθοράς, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε απόπειρα αναθεώρησης της συμφωνίας του Ντέιτον, η οποία θα αποδυνάμωνε τη θέση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

    [06] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 12 Ιανουαρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ θα επισκεφθεί τα Σκόπια, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΒΕΣΤ.

    "Ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της "Μακεδονίας" για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς θα παραμείνει στα Σκόπια από τις 18 έως τις 20 Ιανουαρίου.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο Νίμιτς πρόκειται να συζητήσει το ζήτημα της ονομασίας με την ηγεσία του "μακεδονικού" κράτους αλλά και με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης", αναφέρει η εφημερίδα

    Προσθέτει, εξάλλου, ότι πολιτικοί κύκλοι πιθανολογούν ότι ο λόγος της επίσκεψης Νίμιτς είναι η επίσπευση της διαδικασίας επίλυσης της διαφοράς πριν από την εκπνοή της προθεσμίας που θέτει η Ενδιάμεση Συμφωνία. Η προθεσμία λήγει σε δύο χρόνια και οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις δεν απέδωσαν ορατά αποτελέσματα. Πολλοί φοβούνται ότι με αυτό τον ρυθμό οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να καταλήξουν σε λύση μέσα στα όρια που θέτει η συμφωνία και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την παραπέρα εξέλιξη των πραγμάτων.

    Το δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας ότι οι "Μακεδόνες" και οι Ελληνες διαπραγματευτές, πρέσβεις Ιβάν Τόσεβσκι και Ηλίας Γούναρης συναντήθηκαν στην Νέα Υόρκη στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου. Τότε συμφωνήθηκε να συναντηθούν και πάλι με τον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς πριν τις εορτές των Χριστουγέννων, πλην όμως αργότερα η συνάντηση αυτή ακυρώθηκε.

    "Μέχρι τώρα προκειμένου να μετρήσει το σφυγμό της κοινής γνώμης στην Ελλάδα αλλά και στη "Μακεδονία", η ελληνική κυβέρνηση έχει δοκιμάσει μια σειρά ονομάτων όπως Δημοκρατία των Σκοπίων, Νέα "Μακεδονία", Σλαβο-"Μακεδονία" κλπ. Έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε έχει γραφτεί ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την "Μακεδονία" με ένα οικονομικό πακέτο ως ανταπόκριση στην λύση της διαφοράς. Επίσης στη σειρά αυτή των υποθετικών εκδοχών του ονόματος υπάρχει μια λύση σύμφωνα με την οποία η διεθνής κοινότητα θα ονομάζει την χώρα ''Δημοκρατία της Μακεδονίας'' και η ελληνική πλευρά θα μπορεί να χρησιμοποιεί άλλο όνομα. Σύμφωνα με τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και των πολιτικών κύκλων στη "Μακεδονία" αυτή η λύση της διαφοράς είναι περισσότερο αποδεκτή από οποιαδήποτε άλλη" , καταλήγει η εφημερίδα

    [07] ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΠΥΡΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΑ ΣΥΝΟΡΑ

    Σκόπια, 12 Ιανουαρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Η εφημερίδα σκοπιανή ΒΕΣΤ σε δημοσίευμά της με τίτλο "Έλληνες κυνηγοί άνοιξαν πυρ σε "μακεδονική" περίπολο", αναφέρει τα εξής:

    "Χτες περί τις 11.20 π.μ στα "μακεδονο" - ελληνικά σύνορα στην τοποθεσία Κράβιτσα αστυνομική περίπολος από την Σταράβιτσα αναχαίτισε ομάδα αγνώστων που εισήλθε στην επικράτεια της Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε βάθος 3 χλμ περίπου. Οι άγνωστοι που πιθανολογείται ότι είναι κυνηγοί άνοιξαν πυρ ρίχνοντας μερικές σφαίρες προς την περίπολο. Οι αστυνομικοί απάντησαν ρίχνοντας προειδοποιητικές βολές στον αέρα μετά από τις οποίες η ομάδα υποχώρησε προς την Ελλάδα.

    Η αστυνομία εξετάζει λεπτομερώς τον τόπο του επεισοδίου και πυκνώνει τις περιπόλους σε αυτό το σημείο της μεθορίου. Το γεγονός θα αναφερθεί ως συνοριακό επεισόδιο."

    [08] ΠΙΟ "ΦΤΩΧΗ" Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Λισαβόνα, 12 Ιανουαρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    "Η ένταξη του νέου μέλους, της Ελλάδας, στην ευρωζώνη, την καθιστά πιο φτωχή ανά κάτοικο έναντι των υπολοίπων παγκόσμιων οικονομικών μπλοκ, αφού με την Ελλάδα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώνεται στο 1,6%. Το ΑΕΠ της ευρωζώνης ανήρχετο σε 21.013 ευρώ, ενώ με την ένταξη της Ελλάδας μειώθηκε στα 20.667 ευρώ".

    Τα παραπάνω υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η εφημερίδα "Diario Economico" και προσθέτει: "Παρά το γεγονός ότι η ένταξη της Ελλάδας οδήγησε στις μεταβολές αυτές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπογραμμίζει ότι αυτή η επίδραση είναι ''φυσικά πολύ περιορισμένη'' ".

    [09] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο Γ. ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιανουαρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Πούλησε τον ΠΑΟΚ ο Γιώργος Μπατατούδης; Ο ίδιος διέψευσε τις φήμες που κυκλοφορούσαν από το πρωί της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη. "Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Σε καμιά περίπτωση δεν πούλησα το πακέτο των μετοχών μου", αναφέρει χαρακτηριστικά. "Με έκπληξη διάβασα και άκουσα αυτές τις φήμες. Αν συνέβαιναν αυτά θα το γνώριζα", τόνισε ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε σχετικά. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΚΑΕ, κ. Ακριβόπουλου. "Ακουσα τις φήμες και αναρωτήθηκα. Καλά ο κ. Μπατατούδης πούλησε την ΚΑΕ και δεν με ενημέρωσε; Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει", διαβεβαιώνει.

    Ωστόσο να επισημάνουμε ότι κάποιες φήμες στη Θεσσαλονίκη ήθελαν τον μεγαλομέτοχο κ. Μπατατούδη να πουλάει το πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ και της ΚΑΕ περί των 7,5 δισ. σε τραπεζίτες και ασφαλιστές...

    Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι στις επόμενες ώρες αναμένεται να "πέσουν" και οι πρώτες υπογραφές και ότι ο κ. Μπατατούδης έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνο πώλησης για το πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ και της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, κρατώντας ένα πολύ μικρό ποσοστό μετοχών στις δύο εταιρίες και διεκδικώντας με αξιώσεις την εξασφάλιση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ για τα επόμενα τρία χρόνια.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναφέρεται ότι η επικείμενη συνεργασία του κ. Μπατατούδη με τους τραπεζίτες και ασφαλιστές είχε αρχίσει πριν από δύο περίπου εβδομάδες, κάτω από πέπλο της απόλυτης μυστικότητα, παρά το γεγονός ότι οι πρώτοι όλο αυτό το διάστημα έκαναν εκτενή έλεγχο των βιβλίων του μεγαλομετόχου.

    Όλα ξεκίνησαν με την έλλειψη ρευστότητας που δεν έχει ο κ. Μπατατούδης, με αποτέλεσμα να πιέζεται ασφυκτικά από τους τραπεζίτες και τους ασφαλιστικούς ομίλους οι οποίοι του δάνεισαν χρήματα. Αυτοί μάλιστα αγόρασαν τις μετοχές του στο Χρηματιστήριο, αλλά έβλεπαν την συνεχόμενη πτωτική τους πορεία. Και επειδή οι υποχρεώσεις του προέδρου του ΠΑΟΚ έτρεχαν ο τελευταίος ζήτησε εκ νέου ρευστότητα από τους ίδιους. Τότε αυτοί του ζήτησαν τον ΠΑΟΚ...

    [10] ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2004 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΟΛΩΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

    Βαρσοβία, 12 Ιανουαρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Η πολωνική εφημερίδα RZECZPOSPOLITA σε πρωτοσέλιδη αναφορά της "ο καυγάς ξέσπασε όταν ο Πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. επέδωσε στην Αθήνα την κίτρινη κάρτα, παραπέμπει τους αναγνώστες στην 9η σελίδα, όπου δημοσιεύεται στην στήλη της "Άνθρωποι και Γεγονότα" υπό τον τίτλο "Κίτρινη κάρτα" και υπότιτλο "Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 - Στις αρχές του 2001 η Ολυμπιακή Αθήνα δείχνει όπως και το Σεπτέμβριο του 1997" άρθρο του Krzystof Guzowski, το οποίο συνοδεύεται από έγχρωμη φωτογραφία που απεικονίζει τη στιγμή της παράδοσης της ολυμπιακής σημαίας από την πόλη του Σίδνεϋ στην Αθήνα στα πλαίσια της τελετής λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000.

    Στην εισαγωγή του άρθρου ο K. Guzowski αμφισβητεί το εάν τελικά οι θερινοί Ο. Α. του 2004 θα διοργανωθούν στην Αθήνα, "αφού στο διάστημα των τελευταίων τρεισήμισι ετών η πόλη και οι αρχές της έκαναν ελάχιστα ώστε να υποδεχθούν επάξια τους καλύτερους αθλητές από όλο το κόσμο".

    Ο αρθρογράφος επισημαίνει τον αργό ρυθμό των κατασκευαστικών εργασιών, την καθυστέρηση στο σύστημα λήψης αποφάσεων λόγω της γραφειοκρατίας και την αποχώρηση στελεχών από την οργανωτική επιτροπή των Ο. Α., φαινόμενα που, κατά τη γνώμη του, προκαλούν τις ανησυχίες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Ο Krzystof Guzowski εκφράζει την εκτίμηση ότι η απόφαση για την απομάκρυνση της Αθήνας από τη διοργάνωση των Ο. Α. του 2004 θα ληφθεί αμέσως μετά την εκλογή του νέου Προέδρου της ΔΟΕ.

    Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει στους αναγνώστες ότι η επιλογή της διοργανώτριας πόλης έγινε το Σεπτέμβριο του 1997 και επισημαίνει ότι τότε η Επικεφαλής της Υποψήφιας Οργανωτικής Επιτροπής της Αθήνας, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη είχε επιφυλάξει αρκετές "εκπλήξεις" στους εκεί ευρισκόμενους.

    Ως πρώτη έκπληξη αναφέρεται η 20λεπτη ταινία, που παρουσίαζε τα τεχνολογικά επιτεύγματα της πόλης χωρίς να γίνονται αναφορές στα δεδομένα, δεύτερη, η υπόσχεση για κάλυψη των εξόδων ταξιδιού σε όλους τους συμμετέχοντες στους Ο. Α. και ως τρίτη, η πρόταση αναβίωσης της ιδέας των πολιτιστικών ολυμπιάδων που συνόδευαν τους Ο. Α. στο χρονικό διάστημα 1912-1948.

    Στη συνέχεια ο αρθρογράφος, αφού επικεντρώνει την προσοχή του στα αθλητικά συγκροτήματα που διέθετε η Αθήνα πριν την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, παραθέτει δηλώσεις της κ. Γ. Αγγελοπούλου: "Καταβάλαμε ιδιαίτερες προσπάθειες για την επιλογή της διοργάνωσης των Ο. Α. για δεύτερη φορά μέσα στο διάστημα αυτής της δεκαετίας. Μετά από την ήττα μας πριν από οκτώ χρόνια έχουμε συνάγει τα ανάλογα συμπεράσματα. Γνωρίζαμε, ότι πρέπει να εργασθούμε πάνω στην προστασία του περιβάλλοντος και την υποδομή. Κατασκευάζουμε νέους σταθμούς του μετρό. Όταν τους παραδώσουμε, ο αριθμός των αυτοκινήτων, που θα διασχίζει καθημερινά τους δρόμους, θα μειωθεί στις 250 χιλιάδες. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει μειωθεί κατά 35%. Στην πορεία μας για τη διοργάνωση των Ο. Α. έχει στηθεί μια άλλη πόλη από αυτήν που ξέρατε πριν από οκτώ χρόνια. Δεν τίθεται λόγος πια, τι μπορούν να προσφέρουν οι Ο. Α. στην Αθήνα αλλά τι μπορεί να προσφέρει η Αθήνα στους Ο. Α."

    Ο αρθρογράφος, αφού παραδέχεται ότι η πρόταση της Αθήνας "ήταν δυνατή" και παραγκώνισε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία την υποψηφιότητα της Ρώμης, εξασφάλισε την νίκη και την ανάθεση της διοργάνωσης των Ο. Α., σημειώνει τις υποδείξεις της Επιτροπής της ΔΟΕ προκειμένου να μπορέσει η Αθήνα να ανταποκριθεί στα ολυμπιακά πρότυπα (κατασκευή του ολυμπιακού χωριού, του δημοσιογραφικού χωριού, του ιστιοπλοϊκού κέντρου, του κέντρου σκοποβολής, ειδικών σταδίων για τους αρσιβαρίστες, παίκτες του μπάντμιντον και επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πιγκ-πονγκ), αναβάθμιση του συστήματος της αστικής συγκοινωνίας).

    "Επτά χρόνια έπρεπε να φθάσουν για να αντιμετωπισθούν αυτά τα προβλήματα. Μπορεί όμως να αποδειχθεί ότι δεν θα φθάσουν. Στις αρχές του έτους 2001 η Ολυμπιακή Αθήνα δείχνει ακριβώς όπως έδειχνε τον Σεπτέμβριο του 1997. Ο καυγάς ξεκίνησε τον Απρίλιο του περασμένου έτους, όταν ο Πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. Χουάν Αντόνιο Σάμαραγκ επέδωσε στην Αθήνα την κίτρινη κάρτα. Οι διαδοχικές αντιπροσωπείες που έστελνε στην πόλη των Ο. Α. επέστρεφαν με άσχημες ειδήσεις. Στα συγκροτήματα που έπρεπε να έχουν ήδη ανεγερθεί δεν πραγματοποιούνταν εργασίες. Ορισμένα συγκροτήματα δεν είχαν καν συμπεριληφθεί στα πολεοδομικά σχέδια. Η κατασκευή του νέου αεροδρομίου, το οποίο είχε προγραμματισθεί να παραδοθεί το 2000 παρουσιάζει καθυστέρηση τουλάχιστον ενός έτους. Ο αυτοκινητόδρομος που θα ενώνει το αεροδρόμιο με την πόλη θα είναι έτοιμος το 2003 (διετής καθυστέρηση). Ο περιφερειακός δρόμος ταχείας κυκλοφορίας υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Έπρεπε να έχουν κατασκευαστεί νέοι σταθμοί του μετρό, όμως δεν κατασκευάζονται. Στο βόρειο-ανατολικό τμήμα της πόλης έπρεπε να υπάρχει σιδηροδρομική γραμμή, όμως δεν υπάρχει".

    O αρθρογράφος στη συνέχεια παραθέτει δηλώσεις του Προέδρου της ΔΟΕ, από όπου προκύπτει ότι εάν η Αθήνα δεν επισπεύσει την προσαρμογή της στα ολυμπιακά πρότυπα κινδυνεύει να απομακρυνθεί από τη διοργάνωση των Ο. Α:

    "Στο διάστημα των τελευταίων 20 ετών που είμαι Επικεφαλής του Ολυμπιακού Κινήματος, δεν συνάντησα ανάλογες δυσκολίες κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών των Ο. Α. Εάν η Αθήνα δεν επιταχύνει τους ρυθμούς της, μπορεί να μη διοργανώσει αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες".

    Στη συνέχεια ο K. Guzowski αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης επισημαίνει ότι "την πρώτη φορά υπήρξαν άμεσες και λογικές" και υπενθυμίζει ότι τότε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανακάλεσε αμέσως τον Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής και παρεκάλεσε την κ. Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη να αναλάβει τα καθήκοντα.

    Ο αρθρογράφος, αφού κάνει μια σύντομη παρουσίαση της κ. Αγγελοπούλου αναφέρει ότι "ανέλαβε με ζήλο την κάλυψη των κενών των προηγηθέντων χαμένων χρόνων".

    "Τον Οκτώβριο σημειώθηκε νέος αναβρασμός, όταν ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ανεκάλεσε το "νούμερο 2" στην Οργανωτική Επιτροπή", Κ. Λιάσκα, όταν ο τελευταίος διαπληκτίστηκε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συζήτησης με τον Υπουργό ΥΠ.ΕΧΩ.Δ.Ε., Κ. Λαλιώτη για τις αποδοχές των συμβούλων της Οργανωτικής Επιτροπής. Ο δημοσιογράφος, αφού επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τον Κ. Λιάσκα οι σύμβουλοι δεν αμείβονταν ανάλογα, γεγονός για το οποίο ευθύνεται ο κ. Λαλιώτης, παραθέτει αποσπάσματα δηλώσεων του και συνεχίζει με το εξής απόσπασμα "Δύο ημέρες αργότερα παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της Διοργανωτικής Επιτροπής της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, ο πασίγνωστος σκηνοθέτης, Μιχάλης Κακογιάννης, ο οποίος σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό έγραφε μεταξύ άλλων ότι είχε κουραστεί από τις οικονομικές και διοργανωτικές αποφάσεις που λαμβάνονταν πίσω από την πλάτη του και στη λήψη των οποίων δεν είχε καμία επιρροή, ενώ επέκρινε τη πανταχού παρούσα γραφειοκρατία, η οποία δεν του επέτρεπε να προχωρήσει στο έργο του".

    Στο άρθρο του ο K. Guzowski, αναφέρεται στα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Αθήνα το περασμένο Νοέμβριο του Αντιπροέδρου της ΔΟΕ, Ζ. Ρόγκ, στις συναντήσεις του με την Ελληνική πολιτική ηγεσία και στην επιθεώρηση των 47 "νευραλγικών σημείων" της Αθήνας, των ξενοδοχείων και των αθλητικών συγκροτημάτων. Ο αρθρογράφος επισημαίνει τη διάσταση απόψεων που συνόδευσε την επίσκεψη του J. Roggue, αφού η ΔΟΕ επιθυμούσε την ολοκλήρωση των έργων έως το τέλος του 2003, ενώ η Οργανωτική Επιτροπή των Ο. Α. 2004 ανέφερε ως ρεαλιστική ημερομηνία τον Μάιο του 2004. "Τελικά, κατόπιν υπόσχεσης του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τον κ. Ρόγκ, ότι δηλ. τα κατασκευαστικά έργα θα ολοκληρωθούν το αργότερο έως το τέλος του 2003, εξεδόθη θετική γνωμοδότηση για την επίσπευση των έργων στην Αθήνα. Ο Ζ. Ρόγκ δήλωσε ότι δεν φαντάστηκε ποτέ την πιθανότητα μεταφοράς των Ολυμπιακών Αγώνων σε άλλο μέρος, όμως προειδοποίησε κατηγορηματικά ότι δεν επιτρέπεται να χαθεί ούτε μια άλλη μέρα για την αποκατάσταση των εκκρεμοτήτων.

    Ο αρθρογράφος στη συνέχεια, αφού επικαλείται τις επικριτικές δηλώσεις του δεύτερου Αντιπροέδρου, Καναδού Richard Pound, σημειώνει ότι "μόνο οι καλοί του τρόποι τον σταμάτησαν από το να καταλήξει στο συμπέρασμα που θα οδηγούσε στην απομάκρυνση της Αθήνας από τη διοργάνωση των Ο. Α το έτος 2004".

    Τέλος, μετά από αναφορές στις παραιτήσεις των μελών της Ο. Ε. Ο. Α., κ.κ. Π. Συναδινού και Γ. Ρουμπάτη, ο αρθρογράφος εκφράζει την πεποίθηση ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα θα κριθεί άμεσα από την εκλογή του νέου Προέδρου της ΔΟΕ. "Εάν ορισθεί ο Ζ. Ρόγκ, η Αθήνα μπορεί να κοιμάται ήσυχα. Εάν νικήσει ο Ρ.Πούντ, κανείς δε θα γνωρίζει ούτε την ώρα ούτε τη στιγμή (όλοι θα πρέπει να ανησυχούν). Το Σίδνεϋ παρακολουθεί τους καυγάδες από απόσταση. Οι Αυστραλοί χρειάζονται έξι μήνες προετοιμασιών προκειμένου να διοργανώσουν μια Ολυμπιάδα, όχι χειρότερη από αυτή του 2000."

    [11] ΕΥΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΑ

    Βερολίνο, 12 Ιανουαρίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Στις ευοίωνες προοπτικές και τη δυναμική ανάκαμψης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, αναφέρεται εκτενώς δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, στο ειδικό ένθετο Portfolio.

    "Όταν αναφέρεται κανείς στην Ελλάδα, φέρνει στο νου του τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα και τον Όμηρο, αλλά σε καμιά περίπτωση την ελληνική αγορά κεφαλαίων, το ΧΑΑ. Οι Γερμανοί επενδυτές προτιμούν να αγοράζουν μετοχές στα φημισμένα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Αμερικής και όχι στην Ελλάδα. Στη λίστα της Morgan Stanley Capital International (MSCI) η Ελλάδα ανήκει στις αναπτυσσόμενες αγορές. Όμως από την 1η Ιανουαρίου 2001 η χώρα είναι το 12ο μέλος στην ευρωζώνη και η κατάταξή της από την Morgan Stanley σε μια κατηγορία μαζί με την Αίγυπτο και το Περού δεν ανταποκρίνεται πλέον στα σημερινά δεδομένα. Γι' αυτό αναμένεται ότι η MSCI θα αναβαθμίσει σύντομα την Ελλάδα στις χρηματιστηριακά καταξιωμένες αγορές", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    "Σε αντίθεση με τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης", συνεχίζει το δημοσίευμα, "το ΧΑΑ έφθασε στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας του όχι την άνοιξη του 2000, αλλά τον Σεπτέμβριο του 1999. Μέχρι τις αρχές του 2000 ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε σταθερός, αλλά στη συνέχεια άρχισε να υποχωρεί αισθητά, σημειώνοντας το τρέχον έτος απώλειες της τάξεως του 38%. Και τούτο μετά το έτος ρεκόρ 1999, όπου κατά μέσο όρο διπλασιάστηκε η αξία των ελληνικών μετοχών".

    Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι "σε αναλογία με τις χρηματιστηριακά καλές ημέρες του 1999 ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ έχει απολέσει μέχρι σήμερα το 45% της αξίας του. Ωστόσο δεν είναι παράδοξο το γεγονός ότι υπάρχουν μερικά ελληνικά Blue Chips όπως ο ΟΤΕ ή τα τσιμέντα Τιτάν τα οποία χάρις στις λαμπρές αποδόσεις τους υπόσχονται πολλά. Επενδυτές με μακροοικονομικά κριτήρια απέφευγαν μέχρι τώρα τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές για δύο λόγους: Η Ελλάδα ήταν επί σειρά ετών μια αγορά με αδύναμο νόμισμα, υψηλό πληθωρισμό και εξαιρετικά διογκωμένο δημόσιο χρέος".

    Και συνεχίζει: "Εξαιτίας της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλη και αξιόλογη προσπάθεια να επιλύσει τα παραπάνω προβλήματα. Και τούτο με επιτυχία: Ενώ η διαφορά μεταξύ των γερμανικών και των ελληνικών κρατικών ομολόγων 10ετούς απόδοσης βρισκόταν στις αρχές του 2000 στο 2,5%, σήμερα βρίσκεται στο 1%. Το δημόσιο χρέος, το οποίο στα τέλη του 2000 αποτελούσε περίπου το 104% του ΑΕΠ, το 2004 αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του 84% επί του ΑΕΠ".

    "Η ένταξη στην ΟΝΕ", υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, "δημιουργεί τώρα ένα λογικό οικονομικοπολιτικό πλαίσιο. Μπορεί μεν ο πληθωρισμός που βρίσκεται προς το παρόν περίπου στο 4% να μην μειωθεί άμεσα στα αντίστοιχα επίπεδα της ευρωζώνης. Ωστόσο, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι της τάξεως του 4-5%. Αν υπολογίσει κανείς ότι το αναμενόμενο κέρδος των ελληνικών σταθερών τιμών για το 2001 βρίσκεται περίπου στο 14%, οι προοπτικές για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές διαγράφονται ευνοϊκές. Ο αγοράζων έγκαιρα δεν θα μετανιώσει μακροπρόθεσμα".

    Το δημοσίευμα παρουσιάζει στη συνέχεια την θετική εξέλιξη της μετοχής του ΟΤΕ και προτείνει στους ξένους επενδυτές τοποθετήσεις σε μετοχές του εν λόγω οργανισμού καθώς και σε μετοχές τσιμεντοβιομηχανιών και κατασκευαστικών εταιρειών, ενόψει μάλιστα των πόρων που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από την ΕΕ για έργα υποδομής.

    [12] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΧΑΑ ΜΕ EURONEXT

    Βρυξέλλες, 12 Ιανουαρίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Στη βελγική εφημερίδα "De Financieel-Economische Tud" δημοσιεύεται ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters με τίτλο, "Το ελληνικό χρηματιστήριο συνομιλεί με το Euronext για συγχώνευση" και υπέρτιτλο "Η Αθήνα θεωρεί τον εαυτό της ως περιφερειακό άξονα". Σύμφωνα με το δημοσίευμα:"ο Πρόεδρος του ελληνικού Χρηματιστηρίου Αξιών Παναγιώτης Αλεξάκης δήλωσε χθες στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο φιλοδοξεί να ενταχθεί φέτος στο ενιαίο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, διευκρινίζοντας ότι οι συνομιλίες με το "Euronext" ευρίσκονται ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο".

    "Σκοπός της ένταξης αυτής είναι να καταστήσει το Χρηματιστήριο της Αθήνας ένα άξονα για την εισαγωγή στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο μετοχών από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Αλεξάκη, η σχεδιαζόμενη συγχώνευση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας με άλλα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια θα αποφέρει μεγάλο κέρδος στο περιφερειακό, όπως χαρακτηρίζεται, Χρηματιστήριο της Αθήνας" αναφέρεται στη συνέχεια.

    "Το Χρηματιστήριο της Αθήνας", σύμφωνα με το δημοσίευμα, "προτίθεται να λάβει μια σειρά μέτρων για τον εκσυγχρονισμό της εσωτερικής του λειτουργίας. Με τον τρόπο αυτό, η Αθήνα σκοπεύει όχι μόνο να προσεγγίσει τα επίπεδα των εταίρων της στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο, στο οποίο επιθυμεί να ενταχθεί, αλλά και να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην περιφέρεια, ιδιαίτερα μέσω της προσφοράς "Global Depository Receipts'' και της προώθησης της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο μετοχών του εξωτερικού."

    [13] YΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΕΛΓΙΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

    Λονδίνο, 12 Ιανουαρίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Το βρετανικό εβδομαδιαίο περιοδικό NEW STATESMAN δημοσιεύει άρθρο του συγγραφέα James Hall, με τίτλο "Chip off the old block", στο οποίο υποστηρίζει την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο λόγω της μεγάλης επιρροής τους στη βρετανική τέχνη. Ο κ. Hall είναι ο συγγραφέας του βιβλίου ''The World as Sculpture'' και είχε πρόσφατα δώσει διάλεξη στην Tate Gallery, για το ίδιο θέμα. Μέρος της διάλεξης του είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα INDEPENDENT .

    Ο κ. Hall σημειώνει ότι η παραμονή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο Λονδίνο τα έχει κάνει πιο γνωστά στον κόσμο, αλλά κυρίως έχουν επηρεάσει πολλούς σύγχρονους δημιουργούς. Η επιστροφή τους στην Αθήνα, τονίζει, θα είναι καταστροφική για τα Μάρμαρα και τη συνεισφορά τους στην παγκόσμια τέχνη, αφού θα τα επισκέπτονται πολύ λιγότερα άτομα από ό,τι στο Λονδίνο που είναι μια "μητρόπολη" της τέχνης.

    Ο Hall παραθέτει μια σειρά καλλιτεχνών που έχουν επηρεαστεί από τα Μάρμαρα, όπως τα έργα του Constable, τα γλυπτά του Henry Moore, του Anthony Caro και των αδερφών Chapman. Ο Hall στο άρθρο του εξηγεί αναλυτικά πώς τα έργα αυτών των δημιουργών έχουν επηρεαστεί από συγκεκριμένες μορφές και τεχνοτροπίες που εμφανίζονται στα Μάρμαρα και διαφωνεί με τον Christopher Hitchens (συγγραφέα του βιβλίου ''The Elgin Marbles: Should they be returned to Greece?'') , και τον Stephen Bailey (που πριν από λίγο καιρό είχε αρθρογραφήσει στον INDEPENDENT για αυτό το θέμα), οι οποίοι τάσσονται υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Αθήνα.

    Καταλήγοντας, ο James Hall αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Βρετανικό Μουσείο, τα Μάρμαρα του Παρθενώνα έχουν αποτελέσει τον καταλύτη για τη δημιουργία πολλών θαυμάσιων έργων τέχνης και τονίζει πως αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν επειδή χαραμίζονται εις βάρος των Βρετανών δημιουργών, θα πρέπει να το ξανασκεφθούν.

    [14] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΞΙ "THINK TANKS" ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιανουαρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    "Συνεργασία για επενδύσεις στα Βαλκάνια: Από τη θεωρία στην πράξη" είναι το θέμα ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Hyatt Regency στη Θεσσαλονίκη.

    Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό σήμερα κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ελληνο - Αμερικανικο Εμπορικό Επιμελητήριο, με αφορμή την επίσκεψη έξι "think tanks" των ΗΠΑ, την ημερίδα διοργανώνουν από κοινού το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, το ΔΙΠΕΚ και το Αμερικανικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και ο πρέσβης των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, ενώ βασικός ομιλητής θα είναι ο Αμερικανός αναπληρωτής ειδικός συντονιστής για το Σύμφωνο Σταθερότητας στα Βαλκάνια, Ντόναλντ Κερς.

    Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ Τζον Κένιγκ, χαρακτήρισε ως χρυσή ευκαιρία για την "έλευση" αμερικανικών εταιριών στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, την παρούσα χρονική περίοδο. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η περίοδος αυτή προσφέρεται για τέτοιες "κινήσεις" από πλευράς Αμερικανών επιχειρηματιών, ώστε αυτοί να έχουν τη δυνατότητα να έλθουν σε επαφή με Eλληνες επιχειρηματίες και να αναπτύξουν από κοινού επενδύσεις στα Βαλκάνια.

    Ο κ. Κένιγκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι αναγκαία η εντατικοποίηση των προσπαθειών από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επιχειρηματίες προς την κατεύθυνση ανάπτυξης συνεργασιών και προώθησης κοινών πρωτοβουλιών για τις χώρες της Βαλκανικής.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τέθηκαν επί τάπητος οι επιχειρηματικές δυνατότητες που διανοίγονται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, λόγω και της νευραλγικής γεωγραφικής θέσης της. Ετσι, οι προσκεκλημένοι αναλυτές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη δυναμική που συγκεντρώνει η Θεσσαλονίκη και για τις προοπτικές εξέλιξής της σε μητροπολιτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόεδρος του Ελληνο - Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Λεωνίδας Κουίδης και ο Ελληνας εκπρόσωπος του Western Policy Center Σπύρος Ριζόπουλος, οι οποίοι με τη σειρά τους τόνισαν και αυτοί την ανάγκη μεγαλύτερης προβολής της Θεσσαλονίκης και του ρόλου της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Σημειώνεται ότι τα έξι υψηλόβαθμα στελέχη και αναλυτές των σημαντικότερων αμερικανικών "δεξαμενών σκέψης" βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Επιμελητηρίου να ενημερώσει τα σημαντικότερα διεθνή κέντρα διαμόρφωσης στρατηγικής, γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, είχαν επαφές με τις διοικήσεις της Παρευξείνιας Τράπεζας και του Τεχνολογικού Πάρκου, καθώς και με επιχειρηματικούς και παραγωγικούς φορείς της πόλης.

    [15] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ Δ.Ε.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιανουαρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Καταρρίπτεται σύμφωνα με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο το επιχείρημα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ότι στην περίπτωση που ο Δήμος Θεσσαλονίκης δικαιωθεί και συμμετάσχει στη διαδικασία διαγωνισμού για τη Δ.Ε.Θ. θα υπάρξουν καθυστερήσεις, που θα δημιουργήσουν προβλήματα στον "επενδυτή" για τη διοργάνωση της έκθεσης του Σεπτεμβρίου.

    Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Παπαγεωργόπουλος υπογράμμισε ότι το επιχείρημα αυτό καταρρίπτεται μετά τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής των Τεχνικών Προσφορών από την 26η Ιανουαρίου, όπως προβλεπόταν και μάλιστα για άγνωστο (εντός Φεβρουαρίου) χρόνο. Πρόσθεσε δε ότι το θέμα βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Επίσης ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που πρόκειται να παρουσιαστούν στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης, ύστερα από την επιμονή του ΥΠΕΧΩΔΕ να περάσει ο νέος αγωγός ύδρευσης μέσα από την πόλη και την καθυστέρηση της εξέλιξης του έργου λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων στις εκσκαφές κατά μήκος της οδού Αγίου Δημητρίου.

    Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΕΥΑΘ είχαν προτείνει τη χάραξη κατασκευής του νέου αγωγού ύδρευσης μέσω της περιφερειακής οδού.

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε τέλος λόγο για παραγκωνισμό των φορέων της πόλης από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο με αφορμή τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, όπου δεν συμμετέχει κανένας παράγοντας ή εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη Θεσσαλονίκη.

    [16] Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Βελιγράδι, 12 Ιανουαρίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Η σύζυγος του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και αρχηγός του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μίρα Μάρκοβιτς, αναχώρησε το απόγευμα από το Βελιγράδι με προορισμό τη Μόσχα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων BETA.

    Η Μίρα Μάρκοβιτς εμφανίστηκε δέκα λεπτά πριν την αναχώρηση του αεροσκάφους στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου, έχοντας ένα εισιτήριο με ανοιχτή ημερομηνία επιστροφής.

    Την κα Μάρκοβιτς συνόδευαν δυο άνδρες, οι οποίοι θα επιστρέψουν αύριο στο Βελιγράδι ανέφερε πηγή από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Ζίβκοβιτς δεν επιβεβαίωσε αν η κα Μάρκοβιτς αναχώρησε για το εξωτερικό και είπε ότι είναι βουλευτής της γιουγκοσλαβικής βουλής άρα μπορεί να μετακινείται ελεύθερα.

    Τα γιουγκοσλαβικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο γιος του Μιλόσεβιτς κρύβεται στη Μόσχα με την οικογένεια του μετά την πτώση του καθεστώτος του πατέρα του στις 5 Οκτωβρίου 2000.

    O.K.

    [17] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Παρίσι, 12 Ιανουαρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Η είσοδος της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, ο "αγώνας δρόμου" της κυβέρνησης για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τον εκσυγχρονισμό, που θα οδηγήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αποτελούν τα κυρίαρχα θέματα που "διαπραγματεύεται" η γαλλική μηνιαία έκδοση Enjeux / Les Echos (Δεκέμβριος 2000).

    "Η Ελλάδα με την είσοδό της στο ευρώ κέρδισε το στοίχημα τώρα απομένει ο εκσυγχρονισμός στη διαχείριση, και το πέρασμα στη βελτίωση της παραγωγικότητας" αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα επισημαίνονται και οι ανησυχίες "των συνδικαλιστικών φορέων από την αύξηση της ανεργίας και τους φόβους τους από ενδεχόμενη μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας".

    Σημειώνεται ότι το περιοδικό Enjeux είναι μηνιαία πολυτελής έκδοση της σημαντικότερης καθημερινής οικονομικής εφημερίδας Les Echos, με μεγάλη κυκλοφορία και διανομή μεταξύ των διευθεντικών /εκτελεστικών στελεχών και συμβούλων του οικονομικού και του επιχειρηματικού τομέα και το ρεπορτάζ αποτελεί μέρος της σειράς που παρουσιάζονται τα κοινωνικά μοντέλα της Ευρώπης. Προηγήθηκαν ανάλογα αφιερώματα για τη Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Τσεχία.

    [18] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

    Αγκυρα, 12 Ιανουαρίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Η Τουρκία ζήτησε από τη Γαλλία για τελευταία φορά να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο που προβλέπει την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915.

    Ο Χουσεΐν Ντιριόζ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε ότι η χώρα του προειδοποιεί τη Γαλλία για τελευταία φορά ότι δεν πρέπει να ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου, που σκοπεύει να κηλιδώσει την ιστορία του τουρκικού έθνους.

    Η Ολομέλεια της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης στις 18 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει για να ψηφίσει για το νομοσχέδιο, το οποίο αν υπερψηφιστεί, θα σταλεί στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζακ Σιράκ, για να το υπογράψει, ώστε να ισχύσει ως νόμος του κράτους.

    Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής Κάτω Βουλής (Εθνική Συνέλευση) ενέκρινε προχθές το νομοσχέδιο, το οποίο αναγνωρίζει επίσημα τη σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική αυτοκρατορία το 1915 ως "γενοκτονία".

    Το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε από την Ανω Βουλή της Γαλλίας, τη Γερουσία, το Νοέμβριο, εν μέσω αντιρρήσεων της κυβέρνησης, η οποία φοβήθηκε ότι θα προκαλούσε ρήξη στις σχέσεις της με την Τουρκία.

    Η Αρμενία ισχυρίζεται ότι 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι σφαγιάστηκαν από Τούρκους το 1915 και η Τουρκία από την άλλη υποστηρίζει ότι μικρότερος αριθμός Αρμενίων σκοτώθηκε σε μάχες με Οθωμανούς.

    Ο.Κ.

    [19] ΔΥΣΚΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 2001 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ICAP

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιανουαρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Μια χρονιά με οικονομικές δυσκολίες και υψηλή ανεργία θα είναι το 2001 για την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από έρευνα που πραγματοποίησε η Gallop International Association σε 70 χώρες, με στόχο την αποτύπωση των απόψεων των λαών σχετικά με τη νέα χρονιά.

    Στην Ελλάδα, η έρευνα διεξήχθη από την εταιρία ICAP με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων, σε δείγμα 2.000 ατόμων (ανδρών και γυναικών). Σύμφωνα με όσα προέκυψαν, η Ελλάδα εμφανίζεται ως η περισσότερο απαισιόδοξη χώρα ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Πιο συγκεκριμένα, ενώ το 32% των Ελλήνων πιστεύει ότι το 2001 θα είναι καλύτερο από το 2000 και το 21% ότι θα είναι ίδιο, η μεγαλύτερη μερίδα του λαού (39%) αναμένει το 2001 να είναι χειρότερο από το 2000. Ετσι, οι Ελληνες εμφανίζονται ως ο περισσότερο απαισιόδοξος λαός της Ε.Ε., αλλά ανατρέπεται και η περυσινή αισιοδοξία των Ελλήνων, όπου το 47% δήλωνε ότι το 2000 θα είναι καλύτερο του 1999.

    Η πλειοψηφία των Ελλήνων (49%) περιμένει το 2001 να είναι μια δύσκολη χρονιά αναφορικά με την οικονομία, ενώ το 32% πιστεύει ότι το 2001 θα είναι ίδιο οικονομικά με το 2000 και μόνο το 13% αναμένει οικονομική ευμάρεια.

    Στο "μέτωπο" της ανεργίας, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι στην Ελλάδα δεν έγινε σημαντική πρόοδος στο θέμα της ανεργίας, καθώς το 1998 και το 1999 ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων (74% και 60%, αντίστοιχα), πίστευε ότι η ανεργία στην Ελλάδα δεν θα αυξηθεί.

    Μεταξύ των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι Ελληνες και οι Ισπανοί εμφανίζονται ως οι πιο ανασφαλείς ως προς την παραμονή τους στην παρούσα εργασία, καθώς ο 1 στους 3 (34%) αποδέχεται την πιθανότητα να μείνει άνεργος. Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο μέσος όρος στο ίδιο θέμα είναι 18%.

    Η πλειοψηφία των Ελλήνων (56%) δηλώνει ότι θα δυσκολευόταν στην ανεύρεση εργασίας, ενώ μόνο το 27% πιστεύει ότι θα έβρισκε δουλειά αρκετά γρήγορα. Τα ποσοστά αυτά αποδεικνύουν ότι η στάση των Ελλήνων δεν έχει αλλάξει σημαντικά συγκριτικά με πέρυσι.

    Το 40% των Ελλήνων δηλώνει ότι το 2001 οι απεργίες και οι συγκρούσεις θα παραμείνουν ίδιες με το 2000 και το 42% πιστεύει ότι θα αυξηθούν. Τα αντίστοιχα ποσοστά πέρυσι ήταν 36% και 42%.

    Τέλος, οι Ελληνες πιστεύουν κατά 9% ότι η χρονιά θα είναι ήσυχη, κατά 39% ότι θα είναι ίδια με το 2000 και κατά 38% ότι θα είναι μια χρονιά με ταραχές. Σημαντικά διαφοροποιημένοι εμφανίζονται οι Ελληνες σε σχέση με το 2000 όσον αφορά στο θέμα αυτό. Συγκεκριμένα, ενώ πέρυσι το 22% δήλωνε ότι η χρονιά θα είναι ήσυχη, το αντίστοιχο ποσοστό για το 2001 πέφτει στο 9% και αυξάνεται το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύει ότι το έτος θα χαρακτηριστεί από διεθνείς συγκρούσεις και ταραχές από 30% σε 38%.

    [20] ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 27% ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΒΟΔΙΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βρυξέλλες, 12 Ιανουαρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Η κατανάλωση βοδινού κρέατος στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μειώθηκε κατά 27% από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ξέσπασε η κρίση της νόσου των "τρελών αγελάδων", ανακοίνωσε εκπρόσωπος του επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Γεωργίας, Φραντς Φίσλερ.

    Η πτώση της κατανάλωσης είναι γενική και μεγάλη στα περισσότερα κράτη της ΕΕ επισήμανε ο εκπρόσωπος.

    Ο.Κ.

    [21] ΤΟ ΔΝΤ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 12 Ιανουαρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Ο Κάρλο Κοταρέλι, επικεφαλής του γραφείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αγκυρα θα έχει τη Δευτέρα συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους για να εξετάσουν την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων που έχει επιβάλει ο οργανισμός στη χώρα μετά την οικονομική κρίση του περασμένου μήνα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Είναι η πρώτη συνάντηση του κ. Κοταρέλι με Τούρκους αξιωματούχους μετά την υπογραφή συμφωνίας Αγκυρας και ΔΝΤ να δοθούν στην Τουρκία 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση των τελευταίων μηνών.

    Σε αντάλλαγμα για την βοήθεια η Τουρκία υποσχέθηκε ότι θα επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα που επηρεάστηκε σημαντικά από την οικονομική κρίση.

    Η τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων ανακοίνωσε την πώληση του 33,5% της τουρκικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών Τelekom και του 51% των τουρκικών αερογραμμών.

    Ο.Κ.

    [22] KOYΡΔΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΛΟΙΟ

    Ρώμη, 12 Ιανουαρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Το ελληνικό πλοίο με γερμανική πινακίδα "Blue Star" μετέφερε σε φορτηγό -ψυγείο 53 Κούρδους λαθρομετανάστες, γράφει η ιταλική εφημερίδα L' Avvenire. Το πλοίο έφτασε στην Αγκόνα από την Πάτρα. Οι Κούρδοι, αναφέρει το δημοσίευμα, βρίσκονται σε καλή κατάσταση ενώ ο Έλληνας οδηγός του φορτηγού οδηγήθηκε στην αστυνομία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 12 January 2001 - 19:13:38 UTC