Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-01-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ
  • [02] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΙΑΠΩΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ
  • [03] Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [04] ΚΑΤΟΣΤΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΕΠΙ ΤΟΥ ΜΙΛΩΝΑ (86-101)
  • [05] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΜΟΛΟΤΩΦ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ
  • [06] ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο
  • [07] ΗΡΑΚΛΗΣ - ΜΑΡΟΥΣΙ 99 - 85
  • [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΕΠΠΑ ΣΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [09] ΔΙΩΡΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣΗ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ
  • [10] ''ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ'' ΤΗΣ ΑΕΚ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ (90-61)
  • [11] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α1 ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [12] ΔΕΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΑΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ
  • [13] Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΒΗΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
  • [14] ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ
  • [15] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
  • [16] Η ΕΘΝΙΚΗ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΕΡΙΔΣΕ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕ 25-20
  • [17] ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [18] ΒΟΣΝΙΑ: ΟΧΤΩ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΕ ΧΑΡΑΔΡΑ
  • [19] ΑΝΗΣΥΧΙΑ TOY EΛΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ ΜΕ ΟΛΛΑΝΔΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
  • [21] Ο ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ -
  • [22] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΡΟΣΔΟΚΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [23] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟ ΤΟ 40% ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ

  • [01] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιανουαρίου 2001 (10:13 UTC+2)

    Εδώ και οκτώ χρόνια είχαν προειδοποιήσει οι υγειονομικοί υπεύθυνοι του αμερικανικού στρατού για τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων και των οστών που διατρέχουν οι στρατιώτες που εκτίθενται στη σκόνη των βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

    Αυτό υποστηρίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ".

    Ο ΟΗΕ ζήτησε χθες από το ΝΑΤΟ να τεθούν σε καραντίνα 112 περιοχές στο Κοσσυφοπέδιο όπου έπεσαν βλήματα εμπλουτισμένου ουρανίου και να διενεργηθούν έρευνες και στη Βοσνία.

    Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας περίπου 300 Σέρβοι, η συνοικία των οποίων στο Σεράγεβο επλήγη το 1995 από βλήματα εμπλουτισμένου ουρανίου πέθαναν από λευχαιμία και διάφορες άλλες μορφές καρκίνου.

    Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, ανακοίνωσε χθες ότι το πολεμικό ναυτικό της χώρας θα αποσύρει σταδιακά τα βήματα "παν" καθώς η αμερικανική εταιρία που τα προμήθευε σταμάτησε την παραγωγή τους ανησυχώντας για τις πιθανές επιπτώσεις του υλικού στην υγεία.

    [02] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΙΑΠΩΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2001 (11:14 UTC+2)

    Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κ. Μόρι. Ο κ. Μόρι θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Κ. Σημίτη και θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, αλλά και περιφερειακά θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ιάπωνα πρωθυπουργού που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, που συμπλήρωσε πέρσι εκατό χρόνια φιλικών σχέσεων με την Ιαπωνία.

    [03] Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2001 (10:55 UTC+2)

    Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει την Τρίτη ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

    Ο κ. Κοστούνιτσα στις 11 το πρωί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεανόπουλο και στις 12.30 θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Στις 12.55 θα επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ στις 13.45 θα κάνουν δηλώσεις και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας που παραθέτει ο πρωθυπουργός.

    Στις 3.20 ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Ακρόπολη και το δημαρχείο, όπου θα συναντηθεί με το δήμαρχο Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη θα συναντηθεί στις 5.30 το απόγευμα, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή στις 6.00, με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Νίκο Κωνσταντόπουλο μισή ώρα αργότερα και με τη γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα στις 7 μ.μ.

    Στις 9.00 το βράδυ ο κ. Κοστούνιτσα θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο στο προεδρικό μέγαρο και στις 11.30 το βράδυ θα αναχωρήσει για το Βελιγράδι.

    [04] ΚΑΤΟΣΤΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΕΠΙ ΤΟΥ ΜΙΛΩΝΑ (86-101)

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Έτρεξε με εκατό ο ΠΑΟΚ και κέρδισε στην Αθήνα το νεοφώτιστο Μίλωνα με 101-86. Κορυφαίος από τον Δικέφαλο ήταν ο Παναγιώτης Λιαδέλης που σημείωσε 34 πόντους, ενώ τον ακολούθησε ο Γιάννης Γιαννούλης.

    Η ομάδα του Κώστα Φλεβαράκη από νωρίς βρέθηκε μπροστά στο σκορ, γεγονός που έκανε τους παίκτες του να αποβάλουν το άγχος. Η διαφορά σε κάποιο σημείο του παιχνιδιού έφθασε και τους 20 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 20-26, 37-49, 63-77, 86-101.

    ΜΙΛΩΝ (Δημήτρης Αποσκίτης): Καζιάνης 3 (1τρ), Πατέλης 2, Μόργκαν 7 (1τρ), Γκρέιντζερ 21 (2τρ), Τζόνσον 29, Βαρυπάτης 16 (2τρ), Μέντζος, Μίχαλος 8, Σιάτρας.

    ΠΑΟΚ (Κώστας Φλεβαράκης): Κορωνιός 11 (3τρ), Λιαδέλης 34 (2τρ), Σιγάλας 5, Νταϊνένκο 15 (1τρ), Γιαννούλης 20 (20ρ, 5ασ), Βασιλειάδης 1, Κολντεμπέλα, Καργκόλ 12, Ράκα 3 (1τρ), Αποστολίδης.

    [05] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΜΟΛΟΤΩΦ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Επίθεση από 5 νεαρούς κουκουλοφόρους δέχθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων.

    Οι δράστες αφού εξύβρισαν την αστυνομικό φρουρό που βρισκόταν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα εκτόξευσαν εναντίον της πέντε βόμβες μολότωφ. Από την πυρκαγιά που ξέσπασε προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε ένα περιπολικό και σε ένα Ι.Χ.

    Πριν προλάβουν να αντιδράσουν οι αστυνομικοί οι δράστες έφυγαν τρέχοντας.

    Αμέσως μετά το συμβάν άρχισαν προσαγωγές υπόπτων και έρευνες της αστυνομίας στην περιοχή των Εξαρχείων για τον εντοπισμό των δραστών.

    Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμό και άλλες ζημιές στο Αστυνομικό Τμήμα, ούτε για ανάληψη της ευθύνης.

    [06] ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο ΟΠΕΚ

    Βιέννη, 13 Ιανουαρίου 2001 (19:52 UTC+2)

    Την ερχόμενη Τετάρτη στη διάρκεια της Συνόδου του στη Βιέννη ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα ανακοινώσει δραστική μείωση της ημερήσιας παραγωγής του, η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2 εκ. βαρελιών.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΟΠΕΚ η μείωση κρίνεται αναπότρεπτη για να αποφευχθεί κατάρρευση των τιμών, όταν θα πλησιάζει η Ανοιξη, καθώς την εποχή αυτή η ζήτηση μειώνεται.

    Στη Σύνοδο στη Βιέννη οι υπουργοί των χωρών του ΟΠΕΚ θα ανακοινώσουν από πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται η μειωμένη παραγωγή πετρελαίου και ως πότε θα διατηρηθεί.

    [07] ΗΡΑΚΛΗΣ - ΜΑΡΟΥΣΙ 99 - 85

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιανουαρίου 2001 (19:50 UTC+2)

    Πήρε φωτιά το Ιβανώφειο... Ο Ηρακλής επιβλήθηκε του Αμαρουσιού με 99-85, έχοντας σε πολύ καλή μέρα τον Λάζαρο Παπαδόπουλο που ήταν από τους καλύτερους παίκτες της αναμέτρησης. Οι οπαδοί του Γηραιού γέμισαν το κλειστό και έκαναν ζεστή την ατμόσφαιρα καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Από την άλλη, το Μαρούσι κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες και προσπαθούσε να μείνει κοντά στο σκορ. Μάταια όμως, αφού ο Ηρακλής ήταν μπροστά.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 29-20,53-48, 74-68, 99-85.

    ΗΡΑΚΛΗΣ (Ηλίας Αρμένης): Καμαριώτης 4 (1), Νάνης 2, Μαρκόπουλος, Καράσεφ 12 (2), Χρυσανθόπουλος 6, Νάκιτς 11 (1), Χατζηβρέτας 18 (1), Παπαιωακείμ 10, Παπαδόπουλος 19, Καράγκουτης 17 (1).

    ΜΑΡΟΥΣΙ (Βαγγέλης Αλεξανδρής): Φαλέκας 5 (1), Νικολαΐδης 4, Μανωλόπουλος, Καραπλής 8 (1), Μασλαρινός 10 (1), Μαρμαρινός, Αναγνώστου 2, Ευθίμοφ 15, Ολιβερ 21 (1), Αμάγια 20.

    [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΕΠΠΑ ΣΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2001 (19:48 UTC+2)

    "Η Νέα Δημοκρατία δεν επιτρέπεται να εμφανίζει τη δική της κρίση σαν γενικευμένη κρίση της κοινωνίας και των θεσμών", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας απαντώντας στην επίθεση του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή στην κυβέρνηση.

    "Η ηγεσία της ήττας της ΝΔ καταφεύγει στη γνώριμη τακτική να κατηγορεί την κυβέρνηση ακόμη και για τα δικά της εσωτερικά προβλήματα", υπογράμμισε ο κ. Ρέππας.

    "Η εσωστρέφεια και ο τρόπος που τα στελέχη της ΝΔ κατανέμουν τις ευθύνες τους για τη δυσμενή προοπτική του κόμματός τους, αφορούν την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Τη δική της κρίση δεν επιτρέπεται να την εμφανίζει σαν γενικευμένη κρίση της κοινωνίας και των θεσμών. Εμείς ασχολούμαστε με την προώθηση του κυβερνητικού έργου και η ΝΔ επιδίδεται στα μικροκομματικά πάρεργα της", κατέληξε.

    [09] ΔΙΩΡΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣΗ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΝ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιανουαρίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Σε κατάληψη του κτιρίου, όπου στεγάζεται ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προχώρησαν το πρωί μέλη της Νεολαίας του ΣΥΝ.

    Οι καταληψίες παρέμειναν στο χώρο επί δύο ώρες φωνάζοντας συνθήματα κατά των επιθέσεων στη Γιουγκοσλαβία και για τις επιπτώσεις από τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Τα μέλη της Νεολαίας του ΣΥΝ μοίρασαν στους περαστικούς ενημερωτικά φυλλάδια και μετά από τη δίωρη κατάληψη διαλύθηκαν ειρηνικά.

    [10] ''ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ'' ΤΗΣ ΑΕΚ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ (90-61)

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Μια καλή προπόνηση έκανε το απόγευμα η ΑΕΚ με αντίπαλο τη Δάφνη, την οποία και κέρδισε με 90-61. Από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης οι παίκτες της Ένωσης έκαναν σαφείς τις διαθέσεις τους. Κατάφεραν να πάρουν μια διαφορά πόντων, την οποία όχι μόνο κράτησαν μέχρι το τέλος, αλλά την αύξαναν συνεχώς. Σε κανένα σημείο του παιχνιδιού η ΑΕΚ δεν απειλήθηκε από τη Δάφνη που ενώ προσπάθησε δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην ανωτερότητα των παικτών της Ενωσης.

    Τα δεκάλεπτα: 22-12, 45-26, 67-37, 90-61

    ΑΕΚ (Ντούσαν Ιβκοβιτς): Στεφάνοφ 12 (2), Ζήσης 5 (1), Χάνσελ 5, Κικίλιας 4, Χάμινγκ 11, Χατζής 11 (3), Κουτλουάι 12 (1), Ντικούδης 6, Μισιακός 5, Μιούρσεπ 10 (2), Μπετς 7, Μόσχου 2.

    ΔΑΦΝΗ (Κώστας Μίσσας): Εντουάρντς 9, Γκαγκαουδάκης 2, Μοσχοβίτης, Σταυρακόπουλος 15 (2), Τζόνσον 15, Συριστατίδης 4, Παναγιωταράκος, Δανιήλ 2, Αριγκμπάμπου 8, Τσόπης 2, Αγγελίδης.

    [11] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α1 ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιανουαρίου 2001 (19:41 UTC+2)

    Σε μεγάλη μέρα βρέθηκε ο ΠΑΟΚ και κέρδισε στο κλειστό της Πυλαίας τον Μίλωνα με 101-86. Η ομάδα του Κώστα Φλεβαράκη πιάνοντας μια από τις καλύτερες φετεινές αποδόσεις της δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα. Περισσότερο ως προπόνηση έμοιαζε η αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Δάφνη, την οποία κέρδισε με 90-61. Με το ροζ φύλλο του αγώνα έφυγε από το γήπεδο και ο Ηρακλής που έστω και δύσκολα πήρε τη νίκη με 99-85 επί του Αμαρουσιού, ενώ στο κλειστό της Καισαριανής η Νήαρ Ηστ δε δυσκολεύτηκε με αντίπαλο το Μακεδονικό του οποίου επιβλήθηκε με 93-79.

    Το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής ολοκληρώνεται τη Κυριακή μετα παιχνίδια:

    (17:00 - ΚΓ Ηρακλείου) Ηράκλειο - Πανιώνιος

    (17:00 - ΣΕΦ) Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

    (17:00 - Περιστερίου) Περιστέρι - Αρης

    [12] ΔΕΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΑΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ

    Σεράγεβο, 13 Ιανουαρίου 2001 (19:38 UTC+2)

    Δέκα πολιτικά κόμματα της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας συγκρότησαν συνασπισμό με επικεφαλής το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) σε μία προσπάθεια να πάρουν την εκτελεστική εξουσία από τα εθνικιστικά κόμματα.

    Ο συνασπισμός "Συμμαχία για την Αλλαγή" ελπίζει να λάβει στήριξη τόσο στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Βοσνίας, όσο και στο Κοινοβούλιο της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας και να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τα τρία ισχυρά εθνικιστικά κόμματα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζλάτκο Λαγκούμτζια. Τόνισε δε ότι τα κόμματα που εκπροσωπούν τους Σέρβους, τους Κροάτες και τους Μουσουλμάνους εθνικιστές ήταν "το σύμβολο της δύναμης" την τελευταία δεκαετία πολέμων και διχασμού στη χώρα.

    Τα κόμματα που συμμετέχουν στο νέο συνασπισμό επιθυμούν την οικοδόμηση της Βοσνίας με βάση τις αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Δεν έχει ακόμη πάντως υπογραφεί επίσημο έγγραφο για τη δημιουργία συνασπισμού, αλλά επιτεύχθηκε συμφωνία για ένα κοινό πρόγραμμα.

    "Δεσμευθήκαμε για περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις και συμφωνήσαμε ότι η επιστροφή των προσφύγων, η ενδυνάμωση των κεντρικών θεσμών και η μάχη κατά της διαφθοράς είναι οι προτεραιότητές μας", υπογράμμισε.

    Ωστόσο ο συνασπισμός δεν έχει προς το παρόν την πλειοψηφία στα δύο Κοινοβούλια, στο Ομοσπονδιακό και το Κοινοβούλιο της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας.

    "Ελπίζουμε ότι θα προσελκύσουμε και άλλους βουλευτές, ώστε να ψηφίσουν το πρόγραμμά μας, καθώς προς το παρόν δεν έχουμε την απαιτούμενη πλειοψηφία", είπε ο κ. Λαγκούμτζια, προσθέτοντας ότι ο συνασπισμός είναι έτοιμος να συνεργαστεί και με τους μετριοπαθείς Σερβοβόσνιους.

    Η ''Συμμαχία για την Αλλαγή'' διαθέτει 69 από τις συνολικά 140 έδρες στη Βουλή της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας, ενώ τα δύο εθνικιστικά κόμματα - το μουσουλμανικό Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) και η Κροατική Δημοκρατική Ενότητα (HDZ) έχουν 63 έδρες.

    Στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ο συνασπισμός έχει 17 από τις συνολικά 42 έδρες, ενώ τα τρία εθνικιστικά κόμματα - SDA, HDZ και το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) 19 έδρες.

    Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) είναι το ισχυρότερο στο νέο συνασπισμό με δεύτερο το Κόμμα για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (SBIH) πρώην σύμμαχο του SDA. Στο συνασπισμό συμμετέχουν επίσης άλλα μικρότερα κόμματα που έχουν μία ή δύο έδρες στο Κοινοβούλιο.

    [13] Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΒΗΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

    Γιάννενα, 13 Ιανουαρίου 2001 (19:15 UTC+2)

    Ο Νίκος Κόβης είναι ο αντικαταστάτης του Γιώργου Παράσχου στον ΠΑΣ Γιάννενα. Ο νέος προπονητής της Ηπειρωτικής ομάδας συναντήθηκε σήμερα και συμφώνησε να κάτσει στον πάγκο του ΠΑΣ μέχρι το τέλος της σεζόν.

    "Ευχαριστώ τη διοίκηση για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε", ήταν τα πρώτα λόγια του προπονητή, ο οποίος πρόσθεσε: "Πιστεύω ότι με τους ποδοσφαιριστές, τη διοίκηση και τους φιλάθλους θα πετύχουμε το στόχο μας που είναι σε αυτή την φάση η παραμονή στη μεγάλη κατηγορία. Ο ΠΑΣ είναι καλή ομάδα και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε".

    Ευχαριστημένος από την επίτευξη της συμφωνίας με τον Νίκο Κόβη, είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣ, Μάνθος Κολέμπας ο οποίος τόνισε: "Είναι καλός προπονητής μπορεί μαζί του η ομάδα μου να υλοποιήσει τους στόχους που έχουμε θέσει". Ο νέος προπονητής θα καθίσει στον πάγκο της ομάδας την Κυριακή στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ.

    [14] ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ

    Βελιγράδι, 13 Ιανουαρίου 2001 (18:50 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα αντέκρουσε τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος πρότεινε την έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας και δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα του Βελιγραδίου "Glas Javnosti" ο κ. Κοστούνιτσα επαναλαμβάνει ότι το Σύνταγμα της Γιουγκοσλαβίας δεν επιτρέπει την έκδοση πολιτών της προκειμένου να δικαστούν σε ξένο δικαστήριο.

    "Η κριτική που έχει ασκήσει ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης είναι γνωστή εδώ και καιρό. Θεωρεί ότι δημιουργήθηκε με έναν ad hoc τρόπο, όπως ένα στρατιωτικό δικαστήριο και συνιστά περισσότερο πολιτικό θεσμό παρά δικαστικό", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Σημειώνεται ότι χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γιουγκοσλαβίας Μόμτσιλο Γκρούμπατς δήλωσε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για άρνηση έκδοσης υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στο Δικαστήριο της Χάγης, καθώς το Δικαστήριο υπάγεται στην αρμοδιότητα του ΟΗΕ και δεν είναι δικαστήριο ξένης χώρας.

    "Το Σύνταγμά μας απαγορεύει την έκδοση πολιτών σε ξένες χώρες και στα δικαστήριά τους, αλλά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης είναι θεσμός του ΟΗΕ", τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γκρούμπατς.

    [15] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιανουαρίου 2001 (18:34 UTC+2)

    Ντεπούτο με νίκη έκανε ο Γιώργος Φοιρός στην Καλαμαριά, η οποία πέτυχε σπουδαία νίκη επί του Αγίου Νικολάου με 2-0.

    Το πρωτοπόρο Αιγάλεω, παραχώρησε ισοπαλία (1-1) στη Λάρισα, ενώ ο Ολυμπιακός Βόλου επιβλήθηκε του Ακράτητου με 1-0.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' κατηγορίας στο ποδόσφαιρο είναι:

    Αιγάλεω-Λάρισα 1-1

    Πανελευσινιακός-Καλλιθέα 0-0

    Ολυμπιακός Βόλου-Ακράτητος 1-0

    Καλαμαριά-Αγιος Νικόλαος 2-0

    Τρίκαλα-Καβάλα 0-1

    Ναυπακτιακός-Απόλλων Αθηνών 2-1

    Παναιτωλικός-Πανσερραϊκός (αύριο)

    Προοδευτική-Παναιγιάλειος (αύριο).

    Η βαθμολογία: Αιγάλεω 28, Ακράτητος 22, Προοδευτική 20, Ολυμπιακός Βόλου 20, Ναυπακτιακός 20, Παναιτωλικός 19, Παναιγιάλειος 18, Καλαμαριά 18, Καβάλα 18, Απόλλων 17, Καλλιθέα 17, Αγιος Νικόλαος 16, Πανσερραϊκός 15, Πανελευσινιακός 12, Λάρισα 11, Τρίκαλα 9.

    [16] Η ΕΘΝΙΚΗ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΕΡΙΔΣΕ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕ 25-20

    Γιάννενα, 13 Ιανουαρίου 2001 (18:29 UTC+2)

    Βήμα πρόκρισης πέτυχε η εθνική μας ομάδα χάντμπολ στο κλειστό γυμναστήριο των Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επιβλήθηκε με 25-20 της Γεωργίας και αύξησε τις ελπίδες για πρόκρισης στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

    Τα δεκάλεπτα: 3-4, 9-5, 12-9, 17-12, 19-15, 25-20.

    Κορυφαίος παίκτης από την ελληνική ομάδα και πρώτος σκόρερ ήταν ο Πρόκιτς με έξι γκολ, ενώ ακολούθησαν με τέσσερα οι Αλβανός, Γραμματικός και Χαλκίδης. Τρία γκολ πέτυχε ο Μπαλωμένος.

    Ο επόμενος στόχος για την εθνική μας ομάδα είναι η νίκη στο παιχνίδι με την Τουρκία στις 17 Ιανουαρίου στο κλειστό της Σάμου, ενώ ο επαναληπτικός αγώνας έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιανουαρίου στο Κουσάντασι.

    [17] ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2001 (18:27 UTC+2)

    Σε ήπιους τόνους πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας με κεντρικό θέμα το επικείμενο Συνέδριο του κόμματος στα τέλη Μαρτίου.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην ομιλία του απηύθυνε έκκληση ενότητας στα στελέχη της παράταξής του και επανέλαβε ότι το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί βάσει των διαδικασιών που προβλέπει το καταστατικό.

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε δυναμική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και ανοιχτό Συνέδριο με τολμηρές προτάσεις, αλλά χωρίς προσωπικές στρατηγικές.

    "Να βάλουμε στην άκρη, πικρίες, πείσματα, παρεξηγήσεις και προσωπικές επιδιώξεις, όσο βάσιμα και αν είναι. Εάν δεν το κάνουμε, είναι βέβαιο, ότι όχι μόνο δεν θα προσθέσουμε, αλλά τελικά θα αφαιρέσουμε από την κοινή προσπάθεια. Εάν δεν το κάνουμε θα γίνουμε αθέλητα νεροκουβαλητές στο μύλο της παρέας που κυβερνά και των διαπλεκομένων συμμάχων της", τόνισε.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη επέμεινε στις θέσεις της για θητεία προέδρου, αιρετό και ισχυρό Πολιτικό Συμβούλιο και για ανοιχτό Συνέδριο με τη συμμετοχή όλων των μελών του κόμματος και χαρακτήρισε λανθασμένη την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθείται.

    Η Τομεάρχης Εξωτερικών και Αμυνας της Ν.Δ. είπε χαρακτηριστικά ότι "ήταν λάθος που ακολουθήσαμε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τη λογική του ώριμου φρούτου. Στην πολιτική δεν υπάρχει νομοτέλεια. Για να κερδίσουμε τις εκλογές, χρειάζεται δυναμική και ένταση του αγώνα''.

    Η κ. Μπακογιάννη κατήγγειλε τη λογική των αποκλεισμών αναφέροντας ως παράδειγμα την ΟΝΕ, όπου, όπως είπε, οι μισοί απέκλεισαν τους άλλους μισούς.

    [18] ΒΟΣΝΙΑ: ΟΧΤΩ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΕ ΧΑΡΑΔΡΑ

    Σεράγεβο, 13 Ιανουαρίου 2001 (17:40 UTC+2)

    Οχτώ άτομα σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα, στην ανατολική Βοσνία, σύμφωνα με πληροφορίες των αστυνομικών αρχών.

    Το δυστύχημα συνέβη τις πρωινές ώρες καθώς το λεωφορείο που κατευθυνόταν από το Σεράγεβο στο Ρόζαγιε του Μαυροβουνίου, έπεσε σε χαράδρα, βάθους 80 μέτρων στο χωριό Τουχάλι, κοντά στη Φότσα, 78 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Σεράγεβο.

    Από τα 18 άτομα που τραυματίστηκαν τα πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα αίτια που προκάλεσαν το δυστύχημα.

    [19] ΑΝΗΣΥΧΙΑ TOY EΛΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 13 Ιανουαρίου 2001 (17:34 UTC+2)

    Ανησυχία για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες για το Κυπριακό εκφράζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε ψήφισμα που υιοθέτησε στο πανευρωπαϊκό συνέδριό του, με το οποίο επαναβεβαιώνει την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος μέσα στις παραμέτρους των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με μια διεθνή νομική προσωπικότητα και μια ιθαγένεια ενός κυρίαρχου κράτους.

    Σε ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, αναφέρεται ότι το ψήφισμα κατέθεσε εκ μέρους του κόμματος ο πρόεδρός του, Νίκος Αναστασιάδης, και ότι σε αυτό υποστηρίζεται η απόφαση του Ελσίνκι για την αποδέσμευση της ένταξης της Κύπρου από την επίλυση του πολιτικού της προβλήματος.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ ΜΕ ΟΛΛΑΝΔΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

    Λευκωσία, 13 Ιανουαρίου 2001 (17:30 UTC+2)

    Αν η Κύπρος συνεχίσει να επιδιώκει λύση του Κυπριακού μέσω των συνομιλιών, κανένας στην Ευρώπη δεν θα μπορούσε να την τιμωρήσει με μη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω της ύπαρξης του πολιτικού προβλήματος, τόνισε σήμερα ο Ολλανδός βουλευτής Φρανς Τίμμερμανς, που επισκέπτεται το νησί.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσο Λυσσαρίδη, ο κ. Τίμμερμανς σημείωσε ότι αποκλεισμός της Κύπρου από την ΕΕ λόγω του πολιτικού προβλήματος, θα ισοδυναμούσε με την παραχώρηση δικαιώματος βέτο στην Τουρκία.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [21] Ο ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

    Λευκωσία, 13 Ιανουαρίου 2001 (17:28 UTC+2)

    Στο σύνολό του ο τουρκοκυπριακός Τύπος ασχολείται σήμερα με το παράνομο "πρωτόκολλο" συνεργασίας Τουρκίας - κατεχομένων που προνοεί, μεταξύ άλλων, δάνειο ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα.

    Η "Ορτάμ" γράφει ότι το παράνομο "πρωτόκολλο" προνοεί ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα Τουρκία και ψευδοκράτος θα αποτελούν ενιαίο οικονομικό χώρο.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [22] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΡΟΣΔΟΚΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Τίρανα, 13 Ιανουαρίου 2001 (17:27 UTC+2)

    Η Αλβανία ανακοίνωσε ότι το μέλλον των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου θα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Γιουγκοσλαβία.

    "Το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στα Τίρανα και το Βελιγράδι θα εξαρτηθεί από την επίλυση των προβλημάτων που επηρεάζουν τις δύο χώρες, και το Κοσσυφοπέδιο είναι το πιο σημαντικό από αυτά" δήλωσε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο σε συνέντευξή του. Οπως είπε, η Αλβανία θα υποστηρίξει οποιαδήποτε λύση, η οποία ανταποκρίνεται στη θέληση της πλειοψηφίας του λαού του Κοσσυφοπεδίου και επέμεινε ότι κάθε είδους διευθέτηση στην επαρχία θα πρέπει να γίνει δημοκρατικά.

    Η Γιουγκοσλαβία κατηγορούσε τα Τίρανα ότι στηρίζουν τους Αλβανούς αυτονομιστές στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επιθυμεί την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων που διακόπηκαν το 1999, εξαιτίας της υποστήριξης της Αλβανίας στους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς.

    Τα Τίρανα εξέφρασαν ετοιμότητα για ανταλλαγή πρεσβευτών, ενώ όσον αφορά την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπέδιο, ο Μίλο είπε ότι "δε θέλουμε να προδικάσουμε μία λύση, αλλά οποιαδήποτε διευθέτηση θα πρέπει να εγγυάται την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή". Η Αλβανία πρόσθεσε, "δεν επιθυμεί πατερναλιστικό ρόλο στο Κοσσυφοπέδιο, την ευθύνη του οποίου έχουν οι εκλεγμένες αρχές του".

    [23] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟ ΤΟ 40% ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΙ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιανουαρίου 2001 (17:18 UTC+2)

    Το 40% των καταναλωτών είναι δυσαρεστημένοι από τις υπηρεσίες που προφέρουν τα πολυκαταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα σούπερ μάρκετ στη Μακεδονία σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ. Τα περισσότερα παράπονα είναι για την έλλειψη χώρων στάθμευσης στα πολυκαταστήματα, την καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση πελατών, τις υψηλές τιμές των προϊόντων και το ωράριο λειτουργίας τους.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΝΚΑ το 42% των καταναλωτών που προτιμά να ψωνίζει από τα σούπερ μάρκετ δεν είναι ικανοποιημένο από το ωράριο λειτουργίας του, το 41% είναι δυσαρεστημένο από τις κακές συνθήκες υγιεινής, το 49% βρίσκει υψηλές τις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, το 55% είναι δυσαρεστημένο λόγω καθυστέρησης στην εξυπηρέτηση, ενώ το 41% εκφράζει παράπονα για το ότι δεν γίνονται αλλαγές προϊόντων. Ακόμη το 52% των καταναλωτών δηλώνει αγανακτισμένο από την έλλειψη χώρων στάθμευσης στα πολυκαταστήματα, ενώ το 55% θεωρεί υψηλές τις τιμές στα εμπορικά καταστήματα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 13 January 2001 - 19:13:43 UTC