Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-01-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:Η ΟΛΜΠΡΑΙΤ ΠΙΕΖΕ ΓΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ
  • [02] Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-Β. ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ
  • [03] GUARDIAN: ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ
  • [04] ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [05] Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ
  • [06] ΕΙΣΒΟΛΗ "ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ" ΣΤΗΝ ΕΠΟ
  • [07] ΟΙ "WASHINGTON TIMES" ΓΙΑ ΤΟ "ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ"
  • [08] ΣΕ ΡΥΘΜΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 5-1 ΤΟΝ ΑΘΗΝΑΪΚΟ
  • [09] ΜΗ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ
  • [10] ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ
  • [11] Ο ΙΑΠΩΝΑΣ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [12] ΣΤΟΥΣ 500 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
  • [13] H NEA ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
  • [14] ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ
  • [15] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΟΥΒΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
  • [16] ΕΡΩΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ ΣΤΟ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [17] ΕΞΕΛΕΓΗ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΟΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ - ΜΑΝΟΥ
  • [19] ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΆΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [20] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΘΑ ΑΦΕΘΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΖΙΩΤΗΣ
  • [21] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  • [22] Ο ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

  • [01] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:Η ΟΛΜΠΡΑΙΤ ΠΙΕΖΕ ΓΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιανουαρίου 2001 (11:53 UTC+2)

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλιν Ολμπράιτ πίεζε μέχρι πρόσφατα να συγκαλυφθεί το θέμα της χρήσης βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, τονίζει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Τα Νέα".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος θέτει το ερώτημα, αν άξιζε τελικά ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε ταχθεί υπέρ της διπλωματικής λύσης και κατά των πολεμικών επιχειρήσεων, ενώ για το ποιος πρέπει να πληρώσει αποζημίωση για τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον από τους βομβαρδισμούς υπογραμμίζει:"Η πολιτική της Ευρωπαικής Ενωσης προβλέπει μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος CARDS την κάλυψη των σχετικών εξόδων για το περιβάλλον. Εξάλλου, η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την ερχόμενη εβδομάδα ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης των συνθηκών που δημιούργησε ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία για την υγεία και το περιβάλλον. Συζητήθηκε με πέντε συναρμόδια υπουργεία και περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία. βεβαίως, πρέπει αν ζητηθεί από το ΝΑΤΟ να συμμετέχει στις προσπάθειες αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ισορροπίας".

    [02] Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-Β. ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2001 (13:29 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βόισλαβ Κοστούνιτσα

    της Ν. Θωμά

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης, διέψευσε σήμερα τα δημοσιεύματα περί των διαστάσεων απόψεων του Γιώργου Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας Βοϊσλαβ Κοστούνιτσα.

    Οι δύο άνδρες -όπως επιβεβαίωσε ο κ. Μπεγλίτης- είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ενόψει της αυριανής επίσημης επίσκεψης του Γιουγκοσλάβου Προέδρου στην Αθήνα, ενώ ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε και με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Γκόραν Σβιλάνοβιτς.

    Στην ατζέντα των διαβουλεύσεων του κ. Κοστούνιτσα με την ελληνική ηγεσία θα βρίσκονται η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με έμφαση στο Μαυροβούνιο και το Κόσοβο, η ευρωπαϊκή προοπτική της Γιουγκοσλαβίας καθώς και οι εσωτερικές της εξελίξεις.

    Σημειώνεται ότι όπως εκτιμά το υπουργείο Εξωτερικών, το θέμα του "παγώματος" των γιουγκοσλαβικών λογαριασμών σε ξένες τράπεζες θα συζητηθεί πολύ σύντομα και στην Ε.Ε. και στον ΟΗΕ στο πλαίσιο της άρσης του εμπάργκο όλων των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Ψηλά στην ατζέντα θα είναι αύριο και η περιβαλλοντική επιβάρυνση της Γιουγκοσλαβίας υπό τη σημερινή συγκυρία του "Συνδρόμου των Βαλκανίων".

    Ηδη η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ελισάβετ Παπαζώη, επεξεργάζεται για το θέμα αυτό σειρά προτάσεων που θα τεθούν από ελληνικής πλευράς στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας. Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου θα έχει όλη αυτή την εβδομάδα τηλεφωνικές επικοινωνίες με ευρωπαίους ομολόγους του.

    Πάντως ο κ. Κοστούνιτσα θα συζητήσει επίσης και την αναθεώρηση ορισμένων διμερών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με το "παλαιό καθεστώς". Αλλωστε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν διέψευσε κάτι τέτοιο επισημαίνοντας ότι η νέα Γιουγκοσλαβική ηγεσία έχει εκφράσει την επιθυμία αυτή όχι μόνο σε ότι αφορά την Ελλάδα άλλα και άλλες χώρες.

    Στο μεταξύ ,στο θέμα της απόσυρσης της υποψηφιότητας του Αλέξανδρου Ρόντου για τη διεύθυνση του γραφείου του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, η χώρα μας κατέληξε σε αυτή την απόφαση συμφωνώντας να υποστηρίξει την πορτογαλική υποψηφιότητα.

    Ο κ. Μπεγλίτης πάντως διέψευσε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από αίτημα της νέας γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης αλλά όπως είπε έγινε μετά από Κοινοτικό συντονισμό.

    "Ο κ. Παπανδρέου, εξήγησε ο κ. Μπεγλίτης, είχε συνεχείς διαβουλεύσεις τόσο με Πορτογαλία και Ιταλία , που είχαν θέσει και αυτές υποψηφιότητα για αυτή τη θέση, όσο και με το Βελιγράδι καθώς και με άλλες εμπλεκόμενες χώρες. Η Ελλάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών (δηλαδή ελληνικής και γιουγκοσλαβικής) να μην εμπλακεί στο θέμα αυτό, υπογράμμισε ο κ. Μπεγλίτης. Αλλωστε συμπλήρωσε, υπάρχουν σειρά αξιόλογων κοινοτικών πόστων που θα διεκδικήσει η χώρα μας μέσα στο 2001 ενισχύοντας την παρουσία της στα Βαλκάνια ενώ οι αρμοδιότητες του γραφείου του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με τα σημαντικά προβλήματα στην περιοχή".

    Κληθείς να σχολιάσει γιατί απέσυρε την τελευταία στιγμή η Ελλάδα την υποψηφιότητά της, ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών τόνισε ότι είναι συνήθης διπλωματική τακτική η ανταλλαγή απόψεων και διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της επίτευξης του τελικού στόχου για ενίσχυση των συμφερόντων της κάθε χώρας.

    [03] GUARDIAN: ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

    Λονδίνο, 15 Ιανουαρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Πανευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα και σε άλλες μεγάλες εφημερίδες της Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία, οι Ευρωπαίοι έχουν χάσει την πίστη τους στο κοινό νόμισμα προβάλλει.σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του ο GUARDIAN.

    Στην Ελλάδα το 39% είναι ευχαριστημένοι από το ευρώ έναντι 46% που είναι απογοητευμένοι. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Έλληνες μαζί με τους Ιταλούς και τους Ισπανούς είναι οι λιγότερο ευχαριστημένοι με το ευρώ επειδή δεν πιστεύουν ότι η συμμετοχή των χωρών τους στην ΟΝΕ θα βελτιώσει την οικονομική τους κατάσταση.

    [04] ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 15 Ιανουαρίου 2001 (20:59 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας Μιχάι Τανασέσκου συναντήθηκε σήμερα στο Βουκουρέστι με τον Αντριου Βόρκινκ, επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Κεντρική και Νότια Ευρώπη.

    Οι δυο πλευρές συζήτησαν την οικονομική βοήθεια που αναμένεται να πάρει το Βουκουρέστι από την Παγκόσμια Τράπεζα.

    Ο κ. Βόρκινκ θα παραμείνει στη Ρουμανία για πέντε μέρες και μαζί με τους βοηθούς του αναμένεται να συναντηθεί με άλλους αξιωματούχους της ρουμανικής κυβέρνησης και οικονομικούς παράγοντες της χώρας.

    [05] Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ

    Λονδίνο, 15 Ιανουαρίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Tην αποκάλυψη ότι η Βρετανική Κυβέρνηση είχε ενημερωθεί εδώ και μια δεκαετία από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας της χώρας, για τα προβλήματα υγείας που συνεπάγεται η χρήση βομβών με ουράνιο προβάλλει εκτενώς o σημερινός βρετανικός τύπος.

    Σε καταγγελία του ο Shaun Rusling, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βετεράνων, ο οποίος πάσχει και ο ίδιος από λευχαιμία, ανέφερε ότι 521 βετεράνοι στρατιώτες έχουν πεθάνει από το 1991 και άλλοι 5.000 υποφέρουν από ασθένειες που μπορούν να αποδοθούν στην επαφή τους με τα πυρηνικά όπλα.

    Ωστόσο, για μια ακόμη φορά, ο Υπουργός Άμυνας Geoff Hoon, σε δηλώσεις του στις εφημερίδες επανέλαβε ότι οι έρευνες που υπάρχουν μέχρι στιγμής δεν αποδεικνύουν ότι έχουν αρρωστήσει άτομα λόγω του ουρανίου και τόνισε ότι η χρήση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο συνεπάγεται "περιορισμένο κίνδυνο" για την εμφάνιση ασθενειών.

    O Robert Fisk στον INDEPENDENT και ο Daniel McGrory στη DAILY TELEGRAPH, συνεχίζουν το οδοιπορικό τους στη Βοσνία και κάνουν αποκαλύψεις για μαζικούς τάφους Σέρβων που πέθαναν από ασθένειες που προκλήθηκαν από την επαφή τους με ουράνιο.

    Η INDEPENDENT αναφέρει ότι, σύμφωνα με τη γενική εισαγγελέα του Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έρευνα σχετικά με τη χρήση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Σε χθεσινές δηλώσεις της, η κα Del Ponte ανέφερε πως το Δικαστήριο θα περιμένει πρώτα τα αποτελέσματα διαφόρων ερευνών πριν προβεί σε κάποια ενέργεια.

    [06] ΕΙΣΒΟΛΗ "ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ" ΣΤΗΝ ΕΠΟ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Ένα βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω φαίνεται πως πηγαίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η εισβολή σήμερα στα γραφεία της ΕΠΟ τεσσάρων "φουσκωτών", που απείλησαν τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Κώστα Αλεξανδρίδη και τον Γενικό Γραμματέα, Βασίλη Γκαγκάτση, δείχνει πλέον τη σοβαρότητα της κατάστασης στο χώρο του ποδοσφαίρου, όπου κυριαρχεί το πρασκήνιο και η αδιαφάνεια.

    "Τέσσερις μπράβοι που δεν ξέρω από που ήταν, μπήκαν στο γραφείο του προέδρου όπου ήμουν και εγώ και μας απείλησαν, λέγοντας: "Θα δείτε τι έχετε να πάθετε. Η ζωή σας δεν θα είναι μακριά με αυτά που κάνετε", επισήμανε ο κ. Γκαγκάτσης λίγο μετά το περιστατικό και συνέχισε: "Δεν θέλω να δώσω διευκρινίσεις. Θα τα πω στον προϊστάμενο της εισαγγελίας".

    Το Δ.Σ της ΕΠΟ με αφορμή το περιστατικό εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: "Το Δ.Σ της ΕΠΟ καταγγέλει ότι σήμερα Δευτέρα 15.01.2001 εισέβαλαν στα γραφεία της ΕΠΟ τέσσερις εντεταλμένοι "φουσκωτοί", οπαδοί της "εξυγίανσης" του ποδοσφαίρου και απείλησαν ευθέως τη ζωή υψηλόβαθμου στελέχους της διοίκησης. Οι εξυγιαντές αυτού του είδους απ' όπου κι αν στηρίζονται δεν θα πτοήσουν το υγιές διοικητικό φρόνημα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ αλλά και σύντομα θα εισπράξουν το νόμιμα".

    [07] ΟΙ "WASHINGTON TIMES" ΓΙΑ ΤΟ "ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ"

    Ουάσιγκτον, 15 Ιανουαρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Στο "Σύνδρομο των Βαλκανίων" αναφέρεται δημοσίευμα των κυριακάτικων "Washington Times" με τίτλο "Ελληνικά στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο φοβούνται το απεμπλουτισμένο ουράνιο".

    Στη σύντομη ανταπόκριση από την Αθήνα, που αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, ότι αριθμός Ελλήνων στρατιωτών ζήτησε να φύγει από το Κοσσυφοπέδιο, ενώ άλλοι έχουν αποσύρει πρόθεση τους να υπηρετήσουν στην εκεί ειρηνευτική δύναμη, επειδή φοβούνται τους κινδύνους υγείας από το απεμπλουτισμένο ουράνιο.

    H ίδια εφημερίδα δημοσιεύει συνέντευξη του στρατηγού Γουέσλευ Κλάρκ, πρώην ανώτατου διοικητή του ΝΑΤΟ, στον συντάκτη του "Global Viewpoint", ο οποίος υποστηρίζει ότι οι μέχρι σήμερα εκτεταμένες έρευνες δεν έχουν αποδείξει, ούτε πρόκειται να αποδείξουν, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ απεμπλουτισμένου ουρανίου και ασθενειών.

    "Το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο κ. Κλαρκ, ενήργησε πάντα σύμφωνα με τους κανόνες ασφάλειας της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Η πολύ χαμηλή ραδιενέργεια του απεμπλουτισμένου ουρανίου, που είναι 40 % μικρότερη από αυτή του φυσικού ουρανίου, δεν είναι δυνατόν να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία".

    Ο κ. Κλάρκ αποδίδει το μεγάλο θόρυβο που προκλήθηκε στην Ευρώπη σε σερβική προπαγάνδα που άρχισε το 1990 και τις προειδοποιήσεις του Γκορμπατσώφ το 1999, κατά της χρήσης των όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο, ως "υπερβολική ρητορική που δεν βοηθάει".

    Κάθε ραδιενεργό υλικό θα πρέπει να τυγχάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης, τόνισε, όπως επισημάνθηκε σε οδηγίες μας τον Ιούλιο του 1999. Οσον αφορά τη σημερινή διαμάχη, κανένας στρατιώτης του ΝΑΤΟ δεν βρίσκονταν στο έδαφος στη Γιουγκοσλαβία, όταν κτυπήθηκαν στόχοι με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, τα οποία ερρίπτοντο με αεροπλάνα από χιλίάδες πόδια απόσταση. Επομένως η ιδέα ότι οι Ιταλοί ή άλλοι έχουν προσβληθεί επειδή έχουν εκτεθεί στα όπλα αυτά δεν ευσταθεί. Δεν υπάρχει καμμία επιστημονική, ιατρική ή στατιστική βάση για την συσχέτιση αυτή, κατέληξε ο κ. Κλάρκ.

    [08] ΣΕ ΡΥΘΜΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 5-1 ΤΟΝ ΑΘΗΝΑΪΚΟ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Έβρεξε γκολ στην αναμέτρηση του Αθηναϊκού με τον Ολυμπιακού. Ο τελευταίος δίχως να δυσκολευτεί επιβλήθηκε με 5-1 στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής της Εθνικής κατηγορίας.Η ομάδα του Τάκη Λεμονή δεν είχα απολύτως κανένα πρόβλημα. Αντίθετα είχε κορυφαίουςμ τον Ζε Ιλίας και Τζόρτζεβιτς που συνεχώς δημιουργούσαν ευκαιρίες.

    Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 3ο μόλις λεπτό με τον Γιαννακόπουλος, ενώ ο Αθηναϊκός ισοφάρισε σε 1-1 με τον Ζαφειράκη στο 42'. Η αντίδραση των Πειραιώτών ήταν άμεση και τρία λεπ[τά αργότερα ο Αλέξης Αλεξανδρής με κεφαλιά έκανε το 1-2. Στο 48' ο Βεζυρίδης ανέτρεψε τον Οφορίκουε και ο διαιτητής κ. Μποροβήλος υπέδειξε το σημείο του πέναλτι το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Τζόρτζεβιτς (1-3). Στο 50 και πάλι ο Αλεξανδρής με πλασέ σημείωσε το 1-4. Το τελικό 1-5 διαμορφώθηκε στο 66' με τον Ζιοβάνι.

    Αθηναϊκός: Βεζυρίδης, Σφακιανάκης (46' Βαντελανόιτ), Κορομπόκης, Εντουσέι, Παπανδρέου, Ζαφειράκης (53' Μπασαλά), Τσιρώνης (62' Μίτιτς), Καραμάνος, Σαμαράς, Ζαβαντίας, Προβατάς.

    Ολυμπιακός: Γεωργίου, Μαυρογενίδης, Ανατολάκης, Κωστούλας, Γεωργάτος, Γιαννακόπουλος (59' Ζέτερμπεργκ), Νινιάδης, Ζε Ελίας (70' Πουρσανίδης), Τζόρτζεβιτς, Οφορίκουε (59' Ζιοβάνι), Αλεξανδρής.

    [09] ΜΗ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ

    Σέρρες, 15 Ιανουαρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Ανησυχία εκφράζουν οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από το πεδίο βολής Φελινού των Σερρών, επειδή φοβούνται ότι χρησιμοποιήθηκαν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, στην άσκηση "Φίλιππος 2000", αλλά και επειδή στην περιοχή υπάρχουν φυσικά κοιτάσματα ουρανίου.

    Το ΤΕΙ Σερρών προέβη σε μετρήσεις σε περιοχές του νομού με δείγματα νερού, εδάφους και αέρα, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν ανησυχητικά για όλο το νομό, στο υπέδαφος του οποίου υπάρχουν κοιτάσματα ουρανίου, γεγονός που ανεβάζει το ποσοστό ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Οι έρευνες αφορούν όχι μόνο στοιχεία για τα ποσοστά ραδιενέργειας αλλά και για το είδος των στοιχείων που την εκπέμπουν. Ειδικά στην πόλη των Σερρών δεν διαπιστώθηκαν αυξημένα ποσοστά ραδιενέργειας. Το ΤΕΙ πραγματοποεί μετρήσεις στο νομό εδώ και ενάμιση χρόνο με ραδιόμετρα που είναι συνδεδεμένα με υπολογιστές, όπου καταγράφονται 24 ώρες το 24ωρο όλα τα σχετικά στοιχεία.

    Το υπουργείο Αμυνας απάντησε θετικά στο αίτημα του δημάρχου Νέας Ζίχνης να γίνουν μετρήσεις στο πεδίο όπου διεξήχθη η άσκηση "Φίλιππος 2000" και αναμένεται να καταφθάσουν ειδικοί επιστήμονες.

    [10] ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Δεν πρόκειται να καταργηθεί το εφετείο της Λαμίας, τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Όπως αναφέρεται, το εφετείο της Λαμίας έχει ήδη λειτουργήσει και εκδώσει πολλές αποφάσεις και η κατάργηση του θα προκαλούσε αναστάτωση και αβεβαιότητα δικαίου.

    Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι η ίδρυση νέων δικαστηρίων ανήκει κατά τον νόμο στην αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας και όχι της δικαστικής. Απλώς χρειάζεται να προηγηθεί και η γνώμη της ολομέλειας του Αρείου Πάγου (ή του Συμβουλίου Επικρατείας όταν πρόκειται για διοικητικό δικαστήριο), γνώμη που δεν είναι κατά τον νόμο δεσμευτική για την κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το ΣτΕ ακύρωσε το Π.Δ. της ίδρυσης του εφετείου της Λαμίας επειδή, κατά την κρίση του, η αιτιολογία για την ίδρυση του ήταν ανεπαρκής και όχι γιατί έκρινε ότι δεν πρέπει να ιδρυθεί κάτι που θα υπερέβαινε τη δικαιοδοσία του ΣτΕ.

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προωθήσει νέο Π.Δ. με πληρέστερη αιτιολογία, αν και εκτιμά ότι η αιτιολογία του προηγούμενου ήταν επαρκής.

    [11] Ο ΙΑΠΩΝΑΣ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 15 Ιανουαρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιοχέι Κόνο βρίσκεται από σήμερα στη Ρωσία όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ με θέμα την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας που θα τερματίσει επίσημα τις διαφορές των δυο χωρών από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Σημειώνεται ότι οι δυο χώρες διαφωνούν για το καθεστώς των νησιών Κουρίλες τα οποία τα κατέλαβαν τα σοβιετικά στρατεύματα στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Η επίσκεψη του Κόνο έχει στόχο την προετοιμασία της συνάντησης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ιάπωνα ομολόγου του Γιοσίρο Μόρι στην πόλη Ιρκούτσκ στη Σιβηρία τον επόμενο μήνα.

    Ο.Κ.

    [12] ΣΤΟΥΣ 500 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ

    Σαν Σαλβαδόρ, 15 Ιανουαρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των θυμάτων του φονικού σεισμού που έπληξε το ΕΛ Σαλβαδόρ το Σάββατο, σκορπώντας την απόγνωση και τον πανικό στην φτωχή χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Οι νεκροί μέχρι τώρα έχουν ξεπεράσει τους 500 και συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό χιλιάδων αγνοούμενων.

    Οι αρχές προσπαθούν παράλληλα να βοηθήσουν χιλιάδες άτομα που έχουν μείνει χωρίς στέγη και χωρίς τροφή. Οι εκατοντάδες μετασεισμοί δεν βοηθούν καθόλου το έργο των σωστικών συνεργείων που αναζητούν επιζώντες μέσα στα ερείπια των σπιτιών.

    Η πόλη Σάντα Τέλκα επλήγη περισσότερο από τον σεισμό των 7,9 Ρίχτερ όπου εκατοντάδες σπίτια κατέρρευσαν. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι στην πόλη αυτή αγνοούνται πάνω από χίλια άτομα.

    Οι αρχές έστησαν πρόχειρες σκηνές για τους άστεγους και ο στρατός μοιράζει ρύζι και φασόλια στους κατοίκους των περιοχών που έπληξε ο εγκέλαδος.

    Η Εθνική Επιτροπή Εκτάκτων Περιστατικών εκτιμά ότι έχουν καταστραφεί 8.000 σπίτια και 17.000 υπέστησαν ζημιές.

    Ο προηγούμενος σεισμός στο Ελ Σαλβαδόρ το 1986 στοίχισε τη ζωή σε 1400 άτομα.

    Ο.Κ.

    [13] H NEA ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2001 (19:52 UTC+2)

    Τη νέα της γραμματεία εξέλεξε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ κατά την σημερινή της συνεδρίαση. Το όργανο αποτελείται από τους Γεράσιμο Αραβανή, Δημήτρη Γόντικα, Τηλέμαχο Δημουλά, Δημήτρη Ζάχαρη, Ελένη Κατροδαύλη, Θεοδόση Κωνσταντινίδη, Σήφη Κωτσάντη, Γιώργο Μαρίνο, Γιάννη Ποσοτίδη, Σπύρο Στριφτάρη και Γιάννη Χώτο.

    Κατά την συνεδρίαση τονίστηκε ότι οι αποκαλύψεις από τη ρίψη χιλιάδων ΝΑΤΟϊκών βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου και τα εφιαλτικά αποτελέσματα τους έχουν ξεσηκώσει μια παλλαϊκή καταδίκη και κατακραυγή και κατά συνέπεια δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για τη συστράτευση πλατύτερων λαϊκών στρωμάτων σε τοπικό, κλαδικό και γενικότερα πανελλαδικό επίπεδο, με την ιδιαίτερη συμμετοχή της νεολαίας.

    Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς ετοιμάζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέο κύκλο αντιδραστικών μέτρων, που θα οξύνουν το χρόνιο πρόβλημα στις συντάξεις και θα δημιουργήσουν μια νέα γενιά πάμφτωχων συνταξιούχων. Αποφασίστηκε ότι όλα τα κομματικά όργανα πρέπει να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και να εξετάσουν στον χώρο τους τις δυνατότητες που υπάρχουν για μέτωπα-συσπείρωσης συνεργασίας πάνω σε αυτό το θέμα.

    Τέλος, αποφασίστηκε η λήψη μέτρων για την αύξηση της κυκλοφορίας του "Ριζοσπάστη", με αφετηρία την πανελλαδική εξόρμηση της Κυριακής 21 Ιανουαρίου, όπου θα κυκλοφορήσουν ως ένθετο στην εφημερίδα οι αποφάσεις του συνεδρίου του ΚΚΕ.

    [14] ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΕΚΑΒ

    Μυτιλήνη, 15 Ιανουαρίου 2001 (19:42 UTC+2)

    Η συντριβή του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, νότια του Σουνίου, προκάλεσε ανησυχία στους γιατρούς και πιλότους που εκτελούν σχεδόν καθημερινά μεταφορές ασθενών με βάση τη Μυτιλήνη, ενώ υποστηρίζουν ότι θα ήταν προτιμότερο να στελεχωθούν τα κέντρα υγείας στα νησιά με τις απαραίτητες ειδικότητες, παρά να χρησιμοποιούνται τα ελικόπτερα για περιπτώσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν επί τόπου.

    Ελικόπτερα του ΕΚΑΒ δεν εξυπηρετούν μόνο περιστατικά του βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά και από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα. Το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης έχει δραστηριοποιηθεί σε τουλάχιστον 60 περιστατικά και εξυπηρετεί κυρίως τους κατοίκους των μικρών νησιών.

    Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι η στελέχωση και η καλύτερη οργάνωση του ΕΚΑΒ στο βόρειο Αιγαίου πρέπει να γίνει σύντομα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως πρέπει να οργανωθούν καλύτερα και τα νοσοκομεία στα νησιά.

    [15] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΟΥΒΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2001 (19:40 UTC+2)

    Τις θέσεις του Συνασπισμού για την αναθεώρηση του Συντάγματος παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο εισηγητής του κόμματος στη σχετική συζήτηση και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού, Φώτης Κουβέλης.

    Συγκεκριμένα επισήμανε ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος είναι δειλή και περιορισμένη και πρόσθεσε πως δεν ενισχύει την εξασθενημένη λαϊκή κυριαρχία και δεν αφαιρεί αρμοδιότητες από το πρωθυπουργικοκεντρικό πολιτικό σύστημα για να τις μεταβιβάσει στα αντιπροσωπευτικά όργανα της πολιτείας. "Με τη βεβαιότητα και την πολιτική παραδοχή ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση δεν έχει βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές νομίζουμε ότι δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό η πολιτική άποψη ότι αυτή η δειλή και περιορισμένη αναθεώρηση ίσως και να μην ήταν αναγκαία", πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης.

    [16] ΕΡΩΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ ΣΤΟ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2001 (19:39 UTC+2)

    Ερώτηση σχετικά με τα κρούσματα φυματίωσης σε παιδιά στο Νομό Θεσσαλονίκης κατέθεσε προς τους υπουργούς Υγείας και Πρόνοιας, Παιδείας και Μακεδονίας - Θράκης ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Οπως επισημαίνει οι γονείς των παιδιών βρίσκονται σε αναστάτωση και αγωνία μετά τη διαπίστωση ότι στο ΙΚΑ Βότση Θεσσαλονίκης, εντοπίσθηκαν 8 κρούσματα φυματίωσης σε παιδιά ηλικίας 3 - 9 ετών, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι παιδιά οικονομικών μεταναστών και τα οποία είναι φορείς του ιού.

    Ο κ. Ψωμιάδης σημειώνει πως τα κρούσματα εντοπίσθηκαν τυχαία, ανάμεσα σε άλλα 30 παιδιά στη διάρκεια του περασμένου χρόνου, όταν οι γονείς έφεραν τα παιδιά τους για εξετάσεις στο συγκεκριμένο υποκατάστημα του ΙΚΑ και πως όταν εξετάστηκαν και οι γονείς διαπιστώθηκε ότι ήταν φορείς του ιού.

    Ο βουλευτής καταγγέλλει ότι "κατά την είσοδο οικονομικών μεταναστών δεν γίνεται κανένας υγειονομικός έλεγχος για να μην κατηγορηθεί ο κ. Σημίτης ως "ρατσιστής" και τονίζει ότι οι αρμόδιες αρχές πρέπει να πράξουν το καθήκον τους για να προστατεύσουν την υγεία του πληθυσμού που κατοικεί στη χώρα μας.

    Ο κ. Ψωμιάδης ερωτά τους υπουργούς γιατί κατά την είσοδο οικονομικών μεταναστών δεν γίνονται οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος ασθενειών, όπως της φυματίωσης και γιατί κατά την εγγραφή στα ελληνικά σχολεία τα παιδιά των οικονομικών μεταναστών, των λαθρομεταναστών και των οικογενειών που ήρθαν από τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης δεν καταθέτουν ιατρικές βεβαιώσεις ότι έχουν κάνει τα αναγκαία εμβόλια;

    [17] ΕΞΕΛΕΓΗ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΟΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Σαράγιεβο, 15 Ιανουαρίου 2001 (19:36 UTC+2)

    Ο Ερνερ Κρέσο, υποψήφιος του συνασπισμού "Συμμαχία για αλλαγή" εξελέγη πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας, συγκεντρώνοντας 73 ψήφους από το σύνολο των 140.

    Σημειώνεται ότι το Σάββατο δέκα πολιτικά κόμματα της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας συγκρότησαν συνασπισμό με επικεφαλής το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) σε μία προσπάθεια να πάρουν την εκτελεστική εξουσία από τα εθνικιστικά κόμματα.

    Ο συνασπισμός "Συμμαχία για την Αλλαγή" ελπίζει να λάβει στήριξη τόσο στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Βοσνίας, όσο και στο Κοινοβούλιο της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας και να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τα τρία ισχυρά εθνικιστικά κόμματα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζλάτκο Λαγκούμτζια.

    Ο.Κ.

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ - ΜΑΝΟΥ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2001 (19:33 UTC+2)

    Με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Στέφανος Μάνος. Ο κ. Μάνος παρουσίασε στην κ. Παπαρήγα την πρόταση των Φιλελευθέρων για τον πλήρη διαχωρισμό των εξουσιών κράτους και εκκλησίας.

    Η κ. Παπαρήγα συμφώνησε με την πρόταση αυτή και τόνισε χαρακτηριστικά ότι το ΚΚΕ διεκδικούσε σε κάθε συνταγματική αναθεώρηση τον διαχωρισμό αυτό. Όπως είπε μάλιστα ο διαχωρισμός των εξουσιών κράτους και εκκλησίας πρέπει να είναι πλήρης σε όλα τα ζητήματα και η εκκλησία να ασχολείται με τα του οίκου της.

    Ο κ. Μάνος επισήμανε ότι έχει κοινοποιήσει την πρόταση των Φιλελευθέρων σε όλα τα κόμματα, τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. "Είναι σημαντικό αυτή η προσπάθεια να γίνει κατά τρόπο τέτοιο ώστε να βρει σύμφωνο και το κράτος αλλά και την εκκλησία" πρόσθεσε ο κ. Μάνος.

    [19] ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΆΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Σάμος, 15 Ιανουαρίου 2001 (19:29 UTC+2)

    Στη Σάμο ταξίδεψε σήμερα Δεύτερα η αποστολή της εθνικής ομάδας των ανδρών για το παιχνίδι με την Τουρκία στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Το συγκεκριμένο παιχνίδι στη τοπική κοινωνία της Σάμου σήμανε συναγερμό, ενώ ο Δήμος τις τελευταίες ημέρες έχει κάνει μεγάλη καμπάνια για να έρθει ο κόσμος στο κλειστό γυμναστήριο.

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής Ουλφ Σέφερτ πήρε μαζί του 17 διεθνείς που ταξίδεψαν στη Κέρκυρα και Ιωάννινα, όπου η εθνική μας ομάδα πέτυχε δύο νίκες. Στη Σάμο ταξίδεψαν οι: Καφάτος, Αναστασέλος, Τσιλιμπίρης, Χατζηαθανασίου, Ζαραβίνας, Κοκολοδημητράκης, Σουγγάρας, Χαλκίδης, Γωργούδης, Καρυπίδης, Γραμματικός, Μπαλωμένος, Πρόκιτς, Παπαδόπουλος, Βασιλάκης, Αλβανός, Δημητρούλιας.

    [20] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΘΑ ΑΦΕΘΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΖΙΩΤΗΣ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2001 (19:19 UTC+2)

    Ελεύθερος θα αφεθεί ο Νίκος Μαζιώτης καθώς το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας αποφάσισε σήμερα τη μείωση της ποινής του. Συγκεκριμένα η πρωτόδικη ποινή που του επιβλήθηκε μειώθηκε στα πεντέμισι χρόνια φυλάκισης από 15 που είχαν αρχικά αποφασιστεί για την τοποθέτηση του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στο υπουργείο ανάπτυξης το Δεκέμβριο του 1997.

    Ο Νίκος Μαζιώτης αναμένεται να αποφυλακιστεί αύριο καθώς έχει εκτίσει τα τρία πέμπτα της ποινής του. Η απόφαση εκδόθηκε χωρίς την παρουσία του κατηγορούμενου ο οποίος δηλώνει αναρχικός. Η απομάκρυνσή του από την αίθουσα διατάχθηκε με απόφαση του δικαστηρίου επειδή επανειλημμένα είχε διαταράξει τη συνεδρίαση.

    [21] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2001 (19:17 UTC+2)

    Την παραίτηση του από τη θέση του γενικού γραμματέα ζωικής και αλιευτικής παραγωγής στο υπουργείου Γεωργίας υπέβαλε ο Δημήτρης Τζουβάνος, προκειμένου να κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές.

    Ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης εξέφρασε στον κ. Τζουβάνο την ευαρέσκεια του υπουργείου για το σημαντικό έργο που πρόσφερε στα τέσσερα χρόνια της θητείας του στο υπουργείο και στον αγροτικό κόσμο της χώρας.

    Τις αρμοδιότητες του αποχωρούντος γενικού γραμματέα θα ασκεί ο γενικός γραμματέας Λάμπρος Λαμπρόπουλος.

    [22] Ο ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

    Βερολίνο, 15 Ιανουαρίου 2001 (19:14 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Γερμανία εντός της εβδομάδας ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

    Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο κ. Μέτα θα συναντηθεί με τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ και τον υπουργό Εσωτερικών Οτο Σίλυ και οι δυο πλευρές θα συζητήσουν την κατάσταση στα Βαλκάνια και τις σχέσεις Αλβανίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το εργοστάσιο της Volkswagen στην πόλη Wolfsburg.

    O.K.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 15 January 2001 - 19:13:41 UTC