Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-01-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟΥΣ 259 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
  • [02] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΞΕΝΑΓΗΘΗΚΕ Ο ΙΑΠΩΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [03] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΥΠΟ
  • [04] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Π. ΠΕΤΡΙΔΗ
  • [05] ΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑ
  • [06] Α1 ΒΟΛΕΪ: ΑΕΚ - ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ 3 - 0 ΣΕΤ
  • [07] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΠΕΚ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [08] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
  • [09] ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΣΕ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ ΚΑΙ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
  • [10] ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ ΣΤΟ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
  • [11] ΟΚΤΑΧΡΟΝΗ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΥΜΑ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
  • [12] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ
  • [13] ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΧΑΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΡΑΝΤΑΡ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
  • [14] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 1 - 1
  • [15] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΡΗΣ 2 - 0
  • [16] Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [17] ΕΤΟΙΜΗ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΕ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [18] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 86 - 78
  • [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΑΡΗΣ 94 - 63
  • [20] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1 - 2
  • [21] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 4 - 0
  • [22] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 67 - 84
  • [23] ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΑΘΟΥΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

  • [01] ΣΤΟΥΣ 259 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ

    Σαν Σαλβαδόρ, 14 Ιανουαρίου 2001 (19:13 UTC+2)

    Φωτογραφία: Από το σεισμό του Αυγούστου στην Τουρκία.

    Τους 259, είχαν φτάσει νωρίς το βράδυ οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που έπληξε χθες το Ελ Σαλβαδόρ, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    Ο πρόεδρος Φρανσίσκο Φλόρες κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τις προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων κάτω τα συντρίμμια που άφησε πίσω του το καταστροφικό πέρασμα του Εγκέλαδου.

    Πρόκειται για έναν από τους πλέον καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν ποτέ το Ελ Σαλβαδόρ. Το 1986, χίλια άτομα έχασαν τη ζωή τους από έναν ακόμη ισχυρό σεισμό.

    Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στη διεθνή κοινότητα, μετά τον ισχυρότερο εδώ και 14 χρόνια σεισμό που έπληξε τη χώρα και την ευρύτερη κεντρική Αμερική.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν βρει το θάνατο πάνω από 250 άνθρωποι ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Καταβάλλονται απεγνωσμένες προσπάθειες να εντοπισθούν εκατοντάδες άτομα των οποίων η τύχη αγνοείται.

    Μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν το προάστειο Λας Κολίνας, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ, όπου μιά τεράστια κατολίσθηση λάσπης έθαψε τουλάχιστον διακόσια εξήντα σπίτια. Δύο άτομα σκοτώθηκαν στη Γουατεμάλα.

    Το Μεξικό και η Γουατεμάλα έστειλαν ήδη βοήθεια, ενώ η Ταϊβάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία, η Ισπανία και η Ελβετία υποσχέθηκαν βοήθεια ανταποκρινόμενες στις εκκλήσεις του προέδρου Φρανσίσκο Φλόρες.

    [02] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΞΕΝΑΓΗΘΗΚΕ Ο ΙΑΠΩΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2001 (15:05 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιοσίρο Μόρι

    Στο Μετρό και το Καλλιμάρμαρο Στάδιο ξεναγήθηκε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσίρο Μόρι, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας και χθες είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    Σήμερα, ο κ. Μόρι κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη όπου τον υποδέχθηκε η υφυπουργός Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη. Στη συνέχεια και αφού επιθεώρησε τα αγήματα του στρατού, κατευθύνθηκε πεζός προς το Μετρό του Συντάγματος. Εκεί τον περίμεναν ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής και ο πρόεδρος του "Αττικό Μετρό" Λεωνίδας Κύγηρας. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ρώτησε να μάθει για το Μετρό λεπτομέρειες και έδειξε ενδιαφέρον για τα αρχαιολογικά ευρήματα.

    Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το Καλλιμάρμαρο Στάδιο όπου εκεί τον περίμενε ο σύμβουλος του "Αθήνα 2004" κ. Σίμιτσεκ, καθώς και ο γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Κώστας Καρτάλης. Ο κ. Καρτάλης χάρισε στον Ιάπωνα πρωθυπουργό ένα λεύκωμα και αυτός με τη σειρά του έδειξε ενδιαφέρον για την πορεία των έργων της Ολυμπιάδας του 2004.

    Τέλος, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

    [03] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΥΠΟ

    Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2001 (12:56 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βόισλαβ Κοστούνιτσα

    Ενα ακόμη πειστήριο για το έγκλημα που διέπραξε το ΝΑΤΟ βομβαρδίζοντας τη Γιουγκοσλαβία, χαρακτηρίζει τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα.

    Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σε ελληνικές εφημερίδες ("Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", "Εθνος της Κυριακής"), ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, τρεις μήνες μετά την άνοδό του στην εξουσία, αναφέρεται στα "φλέγοντα" ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του και καθιστά σαφή την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει την ομαλή μετάβαση της χώρας στον κοινοβουλευτισμό, να πατάξει την διαφθορά και να εργαστεί για την οικονομική ανόρθωση της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο κ. Κοστούνιτσα εκφράζει ευγνωμοσύνη για τη στήριξη που παρεσχε η Ελλάδα στη χώρα του, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν βοήθησαν τη Γιουγκοσλαβία μόνο την περίοδο των αγώνων για τη δημοκρατία, αλλά και όταν ήμασταν απομονωμένοι και υποφέραμε από τις κυρώσεις και τους βομβαρδισμούς. Τρέφουμε ευγνωμοσύνη για αυτό. Σε ένα τέτοιο φιλικό υπόβαθρο, οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες έχουν μια μεγάλη φυσική και γεωγραφική δυναμική, μπορούν να γίνουν ακόμα πιο εποικοδομητικές".

    Αναφερόμενος στα εσωτερικά "προβλήματα" της χώρας του τονίζει ότι "πρέπει να παγιωθεί πρωτίστως το νομοθετικό σώμα για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για μετάβαση στην ομαλή κοινοβουλευτική Δημοκρατία". Για το πως θα απαλλάξει την πολιτική ζωή από φαινόμενα διαφθοράς, αναφέρει: "Είναι ανάγκη να ενισχύσουμε την κοινωνική συνείδηση των πολιτών και να τους εμφυσήσουμε ένα ισχυρό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πολιτεία, καθώς και την αίσθηση ότι έχουν ενεργό ρόλο και συμμετοχή στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο κράτος".

    Στον τομέα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων επισημαίνει ότι είναι εναντίον μιας θεραπείας - σοκ, ενώ τονίζει ότι δεν είναι ακόμα δυνατή η δημιουργία ενός κράτους πρόνοιας, προσθέτοντας ότι "θα ήταν απερισκεψία μας να δώσουμε τέτοιες υποσχέσεις".

    Το ζήτημα της έκδοσης του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όπως τονίζει, "δεν βρίσκεται στη λίστα των προτεραιοτήτων μας", ενώ στην ερώτηση αν ήταν πράγματι, καθοριστική η έξωθεν βοήθεια για την ανατροπή του Μιλόσεβιτς τονίζει: "Μπορούμε να πούμε ότι η ανάμειξη της Δύσης ήταν μάλλον καταστροφική" και σε άλλο σημείο αναφέρει: "Η Δύση, πάντως, μας βοήθησε όταν καταφέραμε να ανατρέψουμε μόνοι μας το καθεστώς. Δεν μιλάω μόνο για ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και για το γεγονός ότι επέτρεψαν την ομαλή επιστροφή μας στη διεθνή κοινότητα".

    Στην ερώτηση πως αισθάνεται ως πρόεδρος μιας Ομοσπονδίας που απειλείται με διάλυση (λόγω των διεργασιών απόσχισης του Μαυροβουνίου), ο κ. Κοστούνιτσα αναφέρει ότι μια πιθανή διάλυση της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή, όχι μόνο στη Βοσνία και τη Βοϊβοντίνα, αλλά επίσης στην ΠΓΔΜ και στην Αλβανμία. Η Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία δεν είναι ασταθής αλλά μάλλον κακοσχεδιασμένη στην ουσία της, δεδομένου ότι το σύνταγμά της ήταν το αποτέλεσμα διακανονισμού ανάμεσα στα κυβερνώντα σοσιαλιστικά κόμματα της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Πρόκειται για δομικό λάθος, για αυτό επιμένω ότι οι συζητήσεις για το νέο γιουγκοσλαβικό σύνταγμα πρέπει να συμπεριλάβουν τόσο τα ομοσπονδιακά, όσο και τα τοπικά μέρη και να δώσουν ρόλο - κλειδί στα κοινοβούλια ως γνήσια αντιπροσωπευτικά σώματα του λαού".

    Ο κ. Κοστούνιτσα εκφράζει την πεποίθηση ότι η μοναδική λύση για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου είναι ένας συνδυασμός ευέλικτης διπλωματίας και υπομονετικού διαλόγου ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς.

    Σε ερώτηση πως θα χαρακτήριζε ο ίδιος τον εαυτό του, τονίζει: "Είμαι ένας εθνικά υπεύθυνος δημοκράτης ή πατριώτης δημοκράτης, αν προτιμάτε. Αυτός ήταν ανέκαθεν ο πολιτικός μου προσανατολισμός, τον οποίο έχω εκφράσει ανοιχτά, επομένως δεν αποτελώ αίνιγμα", ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς επισημαίνει ότι "είναι απόλυτα φυσικό να υπάρχουν διαφορές μεταξύ μας".

    Υπενθυμίζεται ότι ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει μεθαύριο επίσκεψη στην Αθήνα.

    [04] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Π. ΠΕΤΡΙΔΗ

    Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2001 (10:57 UTC+2)

    Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του εκλιπόντος αντιπροέδρου του Ιδρύματος Παπανδρέου και προέδρου του ΜΠΕ, καθηγητή Παύλου Πετρίδη, οργανώνουν αύριο στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών (Ακαδημίας 1).

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιασθεί το τελευταίο βιβλίο του Π. Πετρίδη "Εξουσία και Παραεξουσία στην Ελλάδα 1957-1967", το οποίο δεν πρόλαβε να δει τυπωμένο.

    Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνουν οι υπουργοί: Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο καθηγητής Γεώργιος Α. Μαγκάκης.

    Η κατάφωρη υπονόμευση και ο ευτελισμός της συνταγματικής νομιμότητας και των θεσμών, στη δεκαετία 1957-67, συνθέτουν ένα (πρόσθετο) μελανό κεφάλαιο στην πολύπαθη κοινοβουλευτική μας ιστορία.

    Η σύγκλιση της κυρίαρχης εξουσίας με την παραεξουσία, απέναντι στην προοπτική της εκτροπής, προκαλεί αναπάντητα ερωτηματικά: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, Αυλή, παραστρατιωτικές οργανώσεις και παρακρατικοί μηχανισμοί, ΚΥΠ, ξένοι τοποτηρητές και λοιποί εξωθεσμικοί παράγοντες ενορχήστρωσαν (κατά συγκυρία) τις δυνάμεις τους, ερωτοτροπώντας με την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος

    [05] ΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

    Λονδίνο, 14 Ιανουαρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Ο χθεσινός σεισμός που έπληξε το Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα είναι το τελευταίο μιας σειράς πληγμάτων του Εγκέλαδου στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια.

    Πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 26 Ιανουαρίου του 1999, σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ έπληξε την Κολομβία, παρασύροντας στον θάνατο 938 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλος 4.000. Πέντε χρόνια πριν από τον σεισμό του '99, στις 6 Ιουνίου του 1994, περίπου 1.000 άτομα σκοτώθηκαν από τις κατολισθήσεις που προκάλεσε σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην κοιλάδα του ποταμού Παέζ, στη νοτιοδυτική Κολομβία.

    Μέσα στην ίδια δεκαετία, άλλοι δυο μεγάλοι σεισμοί χτύπησαν τη Λατινική Αμερική. Ο ένας, μεγέθους 7 Ρίχτερ, χτύπησε την 1η Σεπτεμβρίου του 1992 τη Νικαράγουα, σκοτώνοντας 120 άτομα, ενώ ο άλλος σημειώθηκε στις 29 Μαϊου του 1990, στο Περού και είχε μέγεθος 5,8 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ. Τα θύματα από εκείνο το πέρασμα του Εγκέλαδου από τη Λατινική Αμερική ήταν 101.

    Σ.Π.

    [06] Α1 ΒΟΛΕΪ: ΑΕΚ - ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ 3 - 0 ΣΕΤ

    Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Με νίκη της ΑΕΚ επί της Ορεστιάδας με 3 - 0 σετ έπεσε σήμερα στο "Γεώργιος Μόσχος" η αυλαία της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος βόλεϊ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Η Ενωση αν και δύσκολα κατάφερε να πάρει τη νίκη, από την Ορεστιάδα που προσπάθησε σκληρά όμως δεν κέρδισε κανένα σετ.

    Τα σετ μεταξύ της ΑΕΚ και της Ορεστιάδας έληξαν: 25 - 19, 25 - 21 και 25 - 18.

    [07] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΠΕΚ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Λονδίνο, 14 Ιανουαρίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Εκκληση στον ΟΠΕΚ να μην προβεί σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου απηύθυνε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Μπιλ Ρίτσαρντσον, όπως μεταδίδει το BBC.

    Ο κ. Ρίτσαρντσον, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στις χώρες του Κόλπου, προειδοποίησε τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ για τις δυσμενείς συνέπειες που ενδέχεται να έχει στην παγκόσμια αγορά ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, καθώς οι τιμές του "μαύρου χρυσού" έχουν αρχίσει να παίρνουν και πάλι την ανιούσα.

    Ο αμερικανός υπουργός Ενέργειας εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι σε περίπτωση που ο ΟΠΕΚ αποφασίσει μείωση της παραγωγής πετρελαίου, στην επικείμενη συνεδρίασή του, την ερχόμενη Τετάρτη, η μείωση αυτή θα είναι "περιορισμένη" προκειμένου να μην έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά.

    Στο πλαίσιο της περιοδείας του στον Κόλπο, ο κ. Ρίτσαρντσον συναντήθηκε ήδη με τον υπουργό Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ομπέιντ μπιν Σάιφ ελ Νάσερι, αλλά και με εκπροσώπους του τομέα της ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

    Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αχμεντ Ζάκι Γέμενι, ότι ο ΟΠΕΚ έχει ήδη αποφασίσει για μείωση της παραγωγής πετρελαίου ήταν αυτές που προκάλεσαν έντονη ανησυχία στις διεθνείς αγορές.

    Σ.Π.

    [08] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΒ

    Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ που το απόγευμα χάθηκε από τα ραντάρ της αεροπορίας. Ελικόπτερο παντός καιρού τύπου Super Puma απογειώθηκε από την Ελευσίνα και ερευνά την περιοχή όπου χάθηκαν τα ίχνη του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ ενώ στις έρευνες μετέχουν σκάφη του λιμενικού σώματος, η φρεγάτα "Ύδρα", και ένα αεροσκάφος C-130. Οι έρευνες γίνονται κυρίως στην περιοχή μεταξύ της βραχονησίδας Άγιος Γεώργιος και του Σουνίου.

    Σημειώνεται ότι το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ είχε φτάσει στις 5.15 το απόγευμα στην Πάτμο μετά από σήμα που είχε κάνει ο γιατρός του Κέντρου Υγείας του νησιού για τη μεταφορά στην Αθήνα του 75χρονου ασθενή Αγαπητού Βαρκάδου, ο οποίος είχε υποστεί το μεσημέρι οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

    Στο ελικόπτερο επέβαιναν ο κυβερνήτης Αντόνιο Βακάρι 50 χρόνων, ο συγκυβερνήτης Παναγιώτης Καταβέλης 43 χρόνων, η γιατρός Σοφία Ντεφόν 35 χρόνων και ένας νοσηλευτής του οποίου τα στοιχεία δεν έγιναν ακόμη γνωστά. Το ελικόπτερο απογειώθηκε από την Πάτμο στις 5.30 το απόγευμα. Οι γιατροί είχαν αναφέρει ότι αν συναντούσαν κακοκαιρία θα επιχειρούσαν να προσγειωθούν στη Σύρο.

    [09] ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΣΕ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ ΚΑΙ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ

    Ραμπάτ, 14 Ιανουαρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Μαρόκο, δήλωσε σήμερα ότι ευρωπαίοι ειδικοί θα ταξιδέψουν στο Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές αυτές μετά το καταστροφικό πέρασμα του Εγκέλαδου.

    Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρέιζο Κέμπινεν, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι στόχος της ομάδας των ειδικών που θα μεταβούν στο Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα είναι να εξετάσουν την κατάσταση προκειμένου να αποφασιστεί το ύψος της βοήθειας που θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) στις κυβερνήσεις των δυο χωρών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

    Σ.Π.

    [10] ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ ΣΤΟ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ

    Ζυρίχη, 14 Ιανουαρίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Βοήθεια ύψους 100.000 δολαρίων έστειλε σήμερα η Ελβετία στο Ελ Σαλβαδόρ, ως μια πρώτη συμβολή στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού των 7,6 Ρίχτερ που έπληξε χθες τη χώρα.

    Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του Ελβετικού Πρακτορείου Ανάπτυξης, η βοήθεια περιλαμβάνει τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα για την περίθαλψη των τραυματιών.

    Εκτός της Ελβετίας, βοήθεια στο σεισμόπληκτο Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Ισπανία και η Ταϊβάν.

    Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει ήδη την αποστολή βοήθειας στο Ελ Σαλβαδόρ, που γνώρισε χθες ένα από τα πλέον βίαια χτυπήματα των τελευταίων χρόνων, το οποίο έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 234 ανθρώπους, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα ανέλθει δραματικά, καθώς αγνοούνται περίπου χίλια ακόμη άτομα.

    Σ.Π.

    [11] ΟΚΤΑΧΡΟΝΗ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΥΜΑ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

    Ζάκυνθος, 14 Ιανουαρίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Ενα οκτάχρονο κοριτσάκι παρασύρθηκε από κύμα στην προκυμαία του Αγίου Λεοντίου στη Ζάκυνθο και έκτοτε αγνοείται. Το κοριτσάκι είχε πάει με τους συγγενείς του εκδρομή στην νότια πλευρά του νησιού. Η 8χρονη Μαρία Γιατρά πλησίασε κοντά στα βράχια και ζήτησε από τους γονείς της να της βγάλουν φωτογραφία. Κάποια στιγμή παραπάτησε, παρασύρθηκε από κύμα και βρέθηκε στη θάλασσα.

    Στην προσπάθειά τους να τη σώσουν πνίγηκαν η μητέρα της Θεοδοσία Κλάδη - Γιατρά 29 χρόνων και ο θείος της Χαράλαμπος Γιατράς 27 χρόνων ενώ η θεία της Μαγδαληνή Κλάδη νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο του νησιού. Στην περιοχή έσπευσαν άνδρες του λιμεναρχείου Ζακύνθου με ναυαγοσωστικές βάρκες. Παρά τις έρευνες δεν εντοπίστηκε η 8χρονη Μαρία.

    [12] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ

    Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένας τραυματίστηκε σε σύγκρουση δύο ΙΧ αυτοκινήτων και ενός φορτηγού, στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, κοντά στις Θερμοπύλες.

    Νεκροί είναι οι Αθανάσιος Χατζάκος, Ηλίας Σιούτας και Ανδρέας Χριστοφάς ενώ τραυματίστηκαν οι Αντώνης Παπαρίζος και Ιωάννης Ανδρέου. Οι Παπαρίζος και Χατζάκος επέστρεφαν στη Λαμία από την Κάρυστο όπου είχε αναβληθεί, λόγω κακοκαιρίας, αγώνας βόλεϊ στον οποίο είχαν διοριστεί διαιτητές.

    [13] ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΧΑΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΡΑΝΤΑΡ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

    Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2001 (19:41 UTC+2)

    Ελικόπτερο του ΕΚΑΒ χάθηκε από τα ραντάρ της αεροπορίας ενώ πετούσε νοτίως της Μυκόνου. Σε αυτό επέβαιναν δύο χειριστές, ένας γιατρός, μία νοσηλεύτρια και ασθενής από την Πάτμο με οξύ έμφραγμα. Το απόγευμα ξεκίνησε επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων και του εμπορικού ναυτικού για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου.

    [14] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 1 - 1

    Καλαμάτα, 14 Ιανουαρίου 2001 (19:40 UTC+2)

    Ισόπαλο με σκορ 1 - 1 έληξε το ματς μεταξύ της Καλαμάτας και του Πανηλειακού και οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τους βαθμούς, στην 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Το σκορ άνοιξαν οι φιλοξενούμενοι στο 8' λεπτό με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μάντρα. Ωστόσο το πέναλτι που δόθηκε από τον διαιτητή Ποντίκη αμφισβητήθηκε έντονα από τους γηπεδούχους.

    Η Καλαμάτα κατάφερε να ισοφαρίσει στο 68' λεπτό με τον Σοάρες σε 1 - 1 και να πάρει τον ένα βαθμό.

    [15] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΡΗΣ 2 - 0

    Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2001 (19:33 UTC+2)

    Σε ένα μέτριο ποιοτικά παιχνίδι, ο Πανιώνιος κέρδισε στη Νέα Σμύρνη τον Αρη με σκορ 2 - 0 για την 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Οι κακές καιρικές συνθήκες εμπόδισαν τους παίκτες των δύο ομάδων να παρουσιάσουν το καλό τους πρόσωπο. Ωστόσο στο τέλος, οι γηπεδούχοι πανηγύρισαν την κατάκτηση των τριών βαθμών.

    Το πρώτο ημίχρονο είχε ελάχιστες αξιόλογες ευκαιρίες και για τις δύο ομάδες. Ο βαρύς αγωνιστικός χώρος λόγω της καταρρακτώδους βροχής, δεν άφηνε τους παίκτες να δείξουν τις ικανότητες τους. Στην επανάληψη του παιχνιδιού, δίχως να αλλάξει κάτι στις καιρικές συνθήκες, ο Πανιώνιος μπήκε πιο δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και αιφνιδίασε τους παίκτες του Μπάμπη Τεννέ.

    Οι γηπεδούχοι στο 49' κέρδισαν πέναλτι όμως ο Τάκης Γκώνιας έστειλε τη μπάλα άουτ και έτσι παρέμεινε το 0 - 0 για τον Αρη. Στη συνέχεια όμως και συγκεκριμένα στο 55' ο Βούλεβιτς άνοιξε το σκορ για τον Πανιώνιο. Και ενώ οι θεσσαλονικείς δεν έκαναν κάτι για να απαντήσουν ο Πανιώνιος πέτυχε το 2 - 0 στο 68' με τον Ιωάννου και έβαλε τα θεμέλια για τη νίκη. Στα επόμενα λεπτά όσο και αν προσπάθησαν οι φιλοξενούμενοι δεν μπόρεσαν να πετύχουν κάποιο τέρμα και να μειώσουν το σκορ.

    [16] Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιανουαρίου 2001 (19:33 UTC+2)

    Το Περιστέρι συνεχίζει να ...φτερουγίζει στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών και βρίσκεται αήττητο στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη κέρδισαν εύκολα στην έδρα τους τον Αρη και παρέμειναν στην κορυφή. Στο μεγάλο ντέρμπι, ο Ολυμπιακός επικράτησε στο ΣΕΦ επί του αιώνιου αντιπάλου του Παναθηναϊκού και βρέθηκε στη 2η θέση της βαθμολογίας. Μεγάλη νίκη πήρε σήμερα και ο Πανιώνιος μέσα στην Κρήτη από το Ηράκλειο.

    Αναλυτικά η βαθμολογία μετά το τέλος της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ των ανδρών έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (12η αγωνιστική)

    1.Περιστέρι 24

    2.Ολυμπιακός 23

    3.ΑΕΚ 22

    4.Παναθηναϊκός 21

    5.Πανιώνιος 20

    6.ΠΑΟΚ 19

    7.Ηρακλής 18

    8.Μαρούσι 17

    9.Νήαρ Ηστ 16

    10.Μίλων 15

    11.Δάφνη 15

    12.Ηράκλειο 15

    13.Αρης 15

    14.Μακεδονικός 12

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (13η αγωνιστική)

    Αρης - Ηράκλειο

    Πανιώνιος - Νήαρ Ηστ

    Παναθηναϊκός - Περιστέρι

    ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός

    Δάφνη - Μίλωνας

    Μαρούσι - ΑΕΚ

    Μακεδονικός - Ηρακλής

    [17] ΕΤΟΙΜΗ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΕ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Τίρανα, 14 Ιανουαρίου 2001 (19:28 UTC+2)

    Ετοιμη να συζητήσει με τη Γιουγκοσλαβία την αποκατάσταση των μεταξύ τους διπλωματικών δεσμών είναι η Αλβανία, όπως δήλωσε σήμερα ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο.

    "Μόλις το Βελιγράδι μας το ζητήσει, μπορούμε να συζητήσουμε σε ποιο επίπεδο θα μπορούσαν να αποκατασταθούν οι (διπλωματικές) μας σχέσεις και το αν θα στείλουμε πρέσβη (στο Βελιγράδι)", είπε χαρακτηριστικά ο αλβανός αξιωματούχος.

    Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η αλβανική απάντηση στη γιουγκοσλαβική πρόσκληση για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών δεν ήταν ομόφωνα θετική, καθώς υπήρξαν ορισμένα πολιτικά κόμματα στα Τίρανα που εξέφρασαν αμφιβολίες και επιφυλάξεις σχετικά με το αν θα πρέπει οι δυο πλευρές να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση.

    Η Γιουγκοσλαβία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει στο παρελθόν την Αλβανία ότι παρείχε στήριξη στις αυτονομιστικές τάσεις των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, της επαρχίας που μετά το τέλος των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών της άνοιξης του 1999 βρίσκεται υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

    Την περασμένη Πέμπτη έγινε ωστόσο το πρώτο βήμα προσέγγισης από την πλευρά της νέας διοίκησης του Βελιγραδίου και του γιουγκοσλάβου προέδρου, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, που έτυχε της θετικής αποδοχής της αλβανικής ηγεσίας.

    Σε ανακοίνωση της ηγεσίας του Βελιγραδίου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η επιθυμία της Γιουγκοσλαβίας για εξομάλυνση των σχέσεών της με την Αλβανία έχει ως βάση την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων μεταξύ των δυο πλευρών μέσω του πολιτικού διαλόγου.

    Η αλβανική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Βελιγραδίου για χάρη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, όπως χαρακτηριστικά είπε. Παρ' όλα αυτά δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία υπογραφής μιας κάποιας συμφωνίας ή ενός μνημονίου που θα σημάνει την αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών δεσμών Βελιγραδίου-Τιράνων, ενώ η αλβανική πλευρά έσπευσε να επισημάνει χθες ότι η πιο σημαντική πτυχή των σχέσεων μεταξύ των δυο πλευρών θα είναι το μέλλον της αλβανικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο.

    Σ.Π.

    [18] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 86 - 78

    Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2001 (19:28 UTC+2)

    Ντέρμπι βγαλμένο από τα παλιά ήταν το παιχνίδι μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για τη 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Νικητές αναδείχτηκαν οι ερυθρόλευκοι με σκορ 86 - 78 οι οποίοι διατηρήθηκαν στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, πίσω από το Περιστέρι. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός για μια ακόμη φορά δεν ικανοποίησε απόλυτα με την απόδοση του. Πάντως, ευχάριστη είδηση αποτέλεσε η επιστροφή των φιλάθλων στο γήπεδο, καθώς περίπου 13.000 φίλοι του Ολυμπιακού έδωσαν το παρών στο ΣΕΦ.

    Στα πρώτα λεπτά το παιχνίδι μεταξύ των δύο αιώνιων αντιπάλων ήταν ντέρμπι. Οι δύο ομάδες βρισκόταν συνεχώς κοντά στο σκορ και το πρώτο δεκάλεπτο έληξε 21 - 20 υπέρ των γηπεδούχων. Στη συνέχεια όμως οι παίκτες του Ηλία Ζούρου φάνηκαν πιο ψύχραιμοι και επιθετικοί και κατάφεραν στο ημίχρονο να πάρουν μια σεβαστή διαφορά 10 πόντων (47 - 37).

    Στην επανάληψη, ο Παναθηναϊκός προσπάθησε όμως ο Ολυμπιακός είχε τα ηνία του αγώνα και κατάφερε πολύ πιο εύκολα από ότι δείχνει το τελικό σκορ να φτάσει στο θετικό αποτέλεσμα. Κορυφαίος από τους νικητές ήταν ο Ντίνο Ράτζα που σημείωσε 24 πόντους, ενώ από τους πράσινους ξεχώρισε ο Ζέλικο Ρέμπρατσα με 20.

    [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΑΡΗΣ 94 - 63

    Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2001 (19:17 UTC+2)

    Το Περιστέρι συνέχισε ακάθεκτο την πορεία του στο πρωτάθλημα μπάσκετ καθώς οι παίκτες του Αρη δεν μπόρεσαν σε κανένα σημείο της αναμέτρησης να δείξουν τον καλό τους εαυτό. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη επικράτησε στην έδρα της με σκορ 94 - 63 στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της διοργάνωσης και παρέμεινε αήττητη στην κορυφή της βαθμολογίας.

    Ο Αρης, που αγωνίστηκε χωρίς τον Τζέιμς Φόρεστ, δεν κατάφερε να αντισταθεί στην ανωτερότητα του αντιπάλου του. Οι κίτρινοι έδειξαν καλά στοιχεία μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο της αναμέτρησης με το Περιστέρι να προηγείται 23 - 21. Ωστόσο με την αρχή του δευτέρου δεκαλέπτου οι γηπεδούχοι με ένα σερί 12 - 0 πήραν μια διαφορά 35 - 21 και το παιχνίδι κρίθηκε.

    Στα επόμενα λεπτά του παιχνιδιού οι θεσσαλονικείς δεν κατάφεραν να μειώσουν τη διαφορά και να αντιστρέψουν το κακό κλίμα. Πλέον ο Αρης κινδυνεύει με υποβιβασμό καθώς βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα και απαιτείται σύντομα λύση των προβλημάτων. Αντίθετα, το Περιστέρι για μια ακόμη φορά εντυπωσίασε με την απόδοση του και προχωράει ακάθεκτο στο πρωτάθλημα.

    Πάντως, η αναμέτρηση Περιστέρι - Αρης διακόπηκε στο ημίχρονο περίπου μισή ώρα λόγω της βροχής που έπεφτε μέσα στο γήπεδο από το ταβάνι και κινδύνευαν οι παίκτες να τραυματιστούν στο παρκέ. Ετσι, οι διαιτητές αποφάσισαν να διακόψουν προσωρινά το παιχνίδι. Οταν κρίθηκε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος η αναμέτρηση συνεχίστηκε με τον Αργύρη Πεδουλάκη να ρίχνει στο γήπεδο νεαρούς παίκτες.

    [20] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1 - 2

    Πάτρα, 14 Ιανουαρίου 2001 (19:15 UTC+2)

    Στις καθυστερήσεις λυτρώθηκε ο Παναθηναϊκός. Η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη πέρασε νικηφόρα σήμερα από την Πάτρα, κέρδισε την Παναχαϊκή με σκορ 2 - 1 στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας και ακολουθεί κατά πόδας στο βαθμολογικό πίνακα τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Χαρακτηριστικό είναι ότι το γκολ της νίκης για τους πράσινους το πέτυχε στο 90' το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας, ο Μποατένγκ.

    Η βροχή και ο δυνατός άνεμος εμπόδισαν τις δύο ομάδες να παρουσιάσουν το καλό τους πρόσωπο. Ωστόσο η Παναχαϊκή κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ στο 32' λεπτό με τον Σολάκη να γράφει το 1 - 0. Ο Παναθηναϊκός πίεσε τον αντίπαλο όμως δεν μπόρεσε μέχρι τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου να ισοφαρίσει. Ότι δεν μπόρεσε στο πρώτο 45λεπτο, ο Παναθηναϊκός το πέτυχε στο 68'. Ο Καραγκούνης βρήκε το δρόμο προς το αντίπαλο τέρμα και έγραψε το 1 - 1.

    Και ενώ όλα έδειχναν πως ο αγώνας θα έληγε ισόπαλος ο νεοαποκτηθέντας Μποατένγκ που μπήκε ως αλλαγή κατάφερε να σκοράρει και να χαρίσει στην καινούρια του ομάδα τρεις πολύτιμους βαθμούς.

    [21] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 4 - 0

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιανουαρίου 2001 (19:12 UTC+2)

    Σαρωτικός ο Ηρακλής στο παιχνίδι με τον Εθνικό Αστέρα. Οι κυανόλευκοι επικράτησαν στο Καυταντζόγλειο στάδιο επί του αντιπάλου τους με σκορ 4 - 0, με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου να πετυχαίνει χατ τρικ και να εντυπωσιάζει με την απόδοση του.

    Ο κύπριος επιθετικός, που αντιμετώπισε ένα πρόβλημα τραυματισμού κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και δεν προπονήθηκε σε κανονικούς ρυθμούς, ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης. Ο Κωνσταντίνου κατάφερε να ανοίξει το σκορ στο 17' λεπτό και να γράψει το 1 - 0 για τον Ηρακλή. Στο 44' ο επιθετικός του Γηραιού διπλασίασε τα τέρματα του, ενώ στο 57' ο ίδιος ποδοσφαιριστής έγραψε το 3 - 0 για τον Ηρακλή και σημείωσε χατ τρικ.

    Το τελευταίο γκολ για τους κυανόλευκους το πέτυχε ο βραζιλιάνος Φοφόνκα Εντερσον ο οποίος σημείωσε το πρώτο του τέρμα για φέτος με τη φανέλα του Γηραιού. Επομένως, με την κατάκτηση των τριών βαθμών ο Ηρακλής παραμένει στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα και διεκδικεί με αξιώσεις την έξοδο στην Ευρώπη. Από την άλλη, ο Εθνικός Αστέρας που εντυπωσιάζει φέτος με τις εμφανίσεις του στραβοπάτησε και έχασε έδαφος.

    [22] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 67 - 84

    Ηράκλειο, 14 Ιανουαρίου 2001 (19:11 UTC+2)

    Ο Πανιώνιος πήρε σπουδαία νίκη στην Κρήτη από το Ηράκλειο με σκορ 84 - 67 για τη 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Η ομάδα του Λευτέρη Σούμποτιτς από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και κατάφερε να πάρει μια σεβαστή διαφορά, την οποία και διατήρησε μέχρι το τέλος.

    Το Ηράκλειο κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες να μειώσει το σκορ και να κατακτήσει το θετικό αποτέλεσμα όμως δεν τα κατάφερε και βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση στο βαθμολογικό πίνακα. Το πρώτο ημίχρονο μεταξύ των δύο ομάδων βρήκε τον Πανιώνιο να προηγείται με 37 - 26, ενώ και η συνέχεια ήταν ανάλογη με τους νεοσμυρνιώτες να κρατούν τα ηνία στο σκορ.

    [23] ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΑΘΟΥΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

    Νέα Υόρκη, 14 Ιανουαρίου 2001 (19:11 UTC+2)

    Συγκλονισμένη είναι η ελληνική ομογένεια της Νέας Υόρκης από τον απροσδόκητο χαμό του Γιάννη και της Κωνσταντίνας Γιαννίκου στο Λονγκ Άιλαντ Σίτι. Όπως μεταδίδει η "Πρωινή " της ΝΥ ο 46χρονος Γιάννης Γιαννίκος πυροβόλησε θανάσιμα με πιστόλι 32 εκατοστών την εν διαστάση σύζυγό του και στη συνέχεια έθεσε τέρμα στη ζωή του.

    Το συμβάν έλαβε χώρα στις 1 και 33 το μεσημέρι της Πέμπτης στην διεύθυνση 10-10 στην 44η λεωφόρο έξω από το εργαστήριο ραπτικής Vaal Corporation όπου εργαζόταν η 36χρονη Κωνσταντίνα Γιαννίκου. Από το γάμο τους είχαν δυο κορίτσια ηλικίας 13 και 9 ετών. Η Κωνσταντίνα εργαζόταν από το 1987 στην ελληνική επιχείρηση Vaal Corporation, ενώ ο Γιάννης ήταν οδηγός ταξί. Φίλοι και γείτονες του ζεύγους προτίθενται να θέσουν κινητοποιηθούν μέσω της κοινότητας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ώστε να βοηθήσουνε τα παιδιά.

    Δ.Ρ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 14 January 2001 - 19:13:44 UTC