Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-01-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟΥΣ 5.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΝΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
  • [02] ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [03] ''ΣΗΡΙΑΛ'' Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΏΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ.
  • [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
  • [05] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
  • [06] ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΙ
  • [07] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
  • [08] ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [09] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ Ο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
  • [10] ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ ΑΥΡΙΟ Ο Β. ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ
  • [11] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΥΡΟΠΗΤΟ
  • [13] ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ: ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
  • [14] ΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙ
  • [15] 10.000 ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΛΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ
  • [16] ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [17] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ
  • [18] ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΦΥΓΟΥΝ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ
  • [19] ΝΕΚΡΟΣ ΣΕΡΒΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΖΩΝΗ
  • [20] ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΛΕΣΕ Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ
  • [21] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΕΝΤΟΣ TOY 2001 ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ 754 PROJECTS
  • [22] ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ ΓΙΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΟΛΩΝ ΤΩΝ

  • [01] ΣΤΟΥΣ 5.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΝΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

    Λονδίνο, 27 Ιανουαρίου 2001 (10:57 UTC+2)

    Περισσότερα από 5.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την πόλη Γκουτζαράτ της Ινδίας, ενώ όσο συνεχίζονται οι έρευνες των σωστικών συνεργείων εντείνονται οι φόβοι για την ύπαρξη και άλλων θυμάτων.

    Οι περισσότεροι από τους θανάτους αναφέρθηκαν στην πόλη Αχμενταμπάντ, την πιο εμπορική περιοχή του Γκουτζαράτ, καθώς επίσης και στην μικρή περιοχή Βουζ, η οποία βρέθηκε πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

    "Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί στην περιοχή", ανέφερε σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής παρουσίας του ο υπουργός Εσωτερικών του Γκουζάρατ, Χάρεν Πάντια.

    Στο μεταξύ έχουν αρχίσει να διατυπώνονται οι πρώτες επικρίσεις από τους πολίτες, που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό, αναφορικά με τους εξαιρετικά αργούς ρυθμούς που έδρασαν οι τοπικές αρχές.

    Πάντως, στις πληγείσες περιοχές έχουν ήδη φτάσει περισσότερα μηχανήματα που θα συμβάλλουν στον απεγκλωβισμό των πολιτών, καθώς επίσης και στρατιώτες για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

    Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα που "χτύπησε" ο φονικός σεισμός, τον οποίο ακολούθησαν 80 μετασεισμοί, πολλά άτομα απεγκλωβίστηκαν από συμπολίτες τους που έσκαβαν με τα χέρια τους.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αρκετά άτομα που ήταν σοβαρά τραυματισμένα έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας για περίθαλψη στα νοσοκομεία της περιοχής.

    Ο σεισμός, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο γειτονικό Πακιστάν, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ ατόμων στην εν λόγω περιοχή.

    Σημειώνεται ακόμη ότι στο Αχμενταμπάντ γονείς παρέμειναν έξω από ένα σχολείο κατά τη διαρκεια της νύχτας, όπου πιστεύεται ότι έχουν εγκλωβιστεί περισσότεροι από πενήντα μαθητές, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για σχολική εργασία, παρόλο που η συγκεκριμένη ημέρα ήταν αργία.

    Οι σεισμολόγοι από την πλευρά τους προειδοποιούν ότι ενδέχεται να σημειωθούν και άλλοι σεισμοί, ενώ και στο εμπορικό κέντρο της Ινδίας, τη Βομβάη, παρουσιάστηκαν υλικές ζημιές.

    Τ.Σ.

    [02] ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Ρέθυμνο, 27 Ιανουαρίου 2001 (11:31 UTC+2)

    Στο Ρέθυμνο βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στη Κρήτη. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την παλιά πόλη, τη Μονή Αρκαδίου, θα συναντηθεί με τη νομαρχιακή επιτροπή ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου, ενώ θα μιλήσει στους φορείς του νομού και θα μεταβεί στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Μελετών.

    [03] ''ΣΗΡΙΑΛ'' Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΏΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Συνάντηση στα γραφεία των εφημερίδων Μακεδονία-Θεσσαλονίκη στην οδό Μοναστηρίου 85 είχε αποφασίσει να πραγματοποιήσει το απόγευμα ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Γιώργος Μπατατούδης με τον εκδότη των συγκεκριμένων εφημερίδων, Γιώργο Σαχπατζίδη, προκειμένου να συζητηθεί η μεταβίβαση του πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ.

    Όμως όταν έφθασε ο κ. Μπατατούδης στην είσοδο των γραφείων είδε ότι τον περίμεναν δημοσιογράφοι και έφυγε δίχως να σταματήσει. Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες έχει κλειστεί για αύριο, σε ώρα που ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή.

    Ωστόσο η ένταση και η αβεβαιότητα στον ΠΑΟΚ σχετικά με τη μεταβίβαση του πακέτου των μετοχών καλά κρατεί. Το απόγευμα οπαδοί του περίμεναν τον Γιώργο Μπατατούδη έξω από τα γραφεία της ΠΑΕ στο γήπεδο της Τούμπας και τον αποδοκίμασαν. "Να πουλήσεις το συντομότερο και να φύγεις", φώναζαν, ενώ παράλληλα του ζητούσαν εξηγήσεις για την κατάσταση του συλλόγου.

    [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Σε συνεργασία με τις οικολογικές οργανώσεις της χώρας προχωρά επίσημα ο ΣΥΝ στο πλαίσιο της γενικότερης κατεύθυνσης του πρόσφατου Συνεδρίου για στροφή του κόμματος στο χώρο της ριζοσπαστικής οικολογίας.

    Ειδική θεματική συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ για την οικολογία πραγματοποιήθηκε το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στη συνεδρίαση αναλύθηκαν οι στόχοι, αλλά και οι πολιτικές προεκτάσεις της όλης προσπάθειας.

    ΣΥΝ και οικολογικές οργανώσεις μεταφέρουν σε πολιτικό επίπεδο τη συνεργασία τους προκειμένου να συστρατευθούν κατά της παγκόσμιας καταστροφής και μόλυνσης του περιβάλλοντος.

    Ο εισηγητής του ΣΥΝ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Θεόδωρος Μαργαρίτης τόνισε στην ομιλία του τα περιβαλλοντικά αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί στον πλανήτη, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

    "Το περιβάλλον μας εκδικείται. Η ραγδαία αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών, η συρρίκνωση των δασών, το θρίλερ με τις "τρελές αγελάδες", οι συνέπειες από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία προειδοποιούν και για τους κινδύνους ενός εφιαλτικού μέλλοντος", επισήμανε.

    Εφόσον η συνεργασία ολοκληρωθεί θεωρείται βέβαια η αλλαγή του ονόματος του κόμματος του ΣΥΝ σε Συνασπισμός της Αριστεράς και της Οικολογίας.

    Από τη συνεδρίαζε απουσίαζε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος λόγω ασθένειας.

    [05] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Το πρωτοπόρο Αιγάλεω συνέχισε για άλλη μια αγωνιστική την ξέφρενη πορεία του στο πρωτάθλημα της Α` εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο και στο πλαίστιο της 15ης αγωνιστικής, κέρδισε με 2-0 τον Πανελευσινιακό. Τα Τρίκαλα επίσης κέρδισαν εύκολα στην έδρα τους την Καλλιθέα, ενώ σπουδαία εκτός έδρας νίκη πέτυχε ο δεύτερος στη βαθμολογία Ακράτητος επί του Ναυπακτιακού.

    Τα αποτελέσματα της 15ης αγωνιστικής:

    Καβάλα-Αγιος Νικόλαος 0-0

    Αιγάλεω-Πανελευσινιακός 2-0

    Ολυμπιακός Βόλου-Παναιτωλικός 1-1

    Τρίκαλα-Καλλιθέα 2-0

    Ναυπακτιακός-Ακράτητος 1-3

    Απόλλων-Παναιγιάλειος 2-0

    Αύριο θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις της Προοδευτικής με τη Λάρισα και της Καλαμαριάς με τον Πανσερραϊκό.

    Η βαθμολογία: Αιγάλεω 34, Ακράτητος 26, Προοδευτική 24, Παναιτωλικός 23, Καβάλα 22, Παναιγιάλειος 21, Ολυμπιακός Βόλου 21, Ναυπακτιακός 20, Αγιος Νικόλαος 20, Απόλλων 20, Καλαμαριά 19, Καλλιθέα 18, Πανσερραϊκός 18, Λάρισα 14, Πανελευσινιακός 12, Τρίκαλα 12.

    [06] ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΙ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Στην ενιαία Ανώτατη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα ανήκουν από την επόμενη χρονιά τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας κατά τη διάρκεια της Δ' Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Σπουδάζουσας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ των ΤΕΙ.

    Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχει κατατεθεί στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, επισήμανε ο υφυπουργός Παιδείας Φίλιππος Πετσάλνικος τονίζοντας ότι η αξιολόγησή τους θα γίνει εντός του 2001 από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

    Το υπουργείο θα προχωρήσει στην πρόσληψη περίπου 1.000 ατόμων ως διδακτικό και διοικητικό προσωπικό προκειμένου να στηρίξει την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ.

    Αναφερόμενος στο σχετικό νομοσχέδιο ο κ. Πετσάλνικος είπε ότι το πτυχίο των ΤΕΙ θα αποτελεί τον πρώτο ακαδημαϊκό τίτλο σπουδών προκειμένου να γίνονται δεκτοί οι πτυχιούχοι από τα μεταπτυχιακά τμήματα σπουδών.

    Σε πρώτη φάση, όπως εξήγησε, θα δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης μεταπτυχιακών τμημάτων σε ΤΕΙ σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια, ενώ μελλοντικά θα δημιουργηθούν μεταπτυχιακά και στα ΤΕΙ.

    [07] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Η Νάουσα, ο Πατραϊκός και ο Απόλλων Κρύας Βρύσης χαμογέλασαν στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Β` κατηγορίας, αφού κέρδισαν τον Πιερικό, τη Χαλκηδόνα και τη Λαμία αντίστοιχα. Αντίθετα τους βαθμούς και τις εντυπώσεις μοιράστηκαν ο Εθνικός και το Λεωνίδιο (1-1).

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα είναι:

    Νάουσα-Πιερικός 1-0

    Πατραϊκός-Χαλκηδόνα 3-1

    Εθνικός-Λεωνίδιο 1-1

    Απόλλων Κρύας Βρύσης-Λαμία 3-2

    Αύριο θα γίνουν οι αναμετρήσεις: Ιάλυσος-Αναγέννηση Καρδίτσας, Βέροια-Κοζάνη, Μαρκό-Κιλκισιακός, Αχαρναϊκός-Αππελόκηποι και Ατρόμητος-Λύκοι.

    [08] ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Ρέθυμνο, 27 Ιανουαρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης με χρηματοδότηση από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης εξήγγειλε από το Ρέθυμνο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Κατά τη δεύτερη μέρα της περιοδείας του στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνης ο κ. Σημίτης επισκέφθηκε χωριά και συνομίλησε με φορείς που έχουν αναπτύξει σημαντικές πρωτοβουλίες.

    Στο Βάμο, όπου μία ομάδα πολιτών έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για εναλλακτικές μορφές τουρισμού ο κ. Σημίτης επισκέφθηκε αναπαλαιωμένα κτίρια και ξενώνες. Στο παραδοσιακό καφενείο μίλησε με νέους αγρότες και στην κεντρική πλατεία άκουσε τα αιτήματα του Δημάρχου.

    "Εχουμε κοντά 17 τρισ. δρχ., ένα τεράστιο ποσό για την ανάπτυξη της πόλης και θέλουμε η ανάπτυξη αυτή να γίνει ισόρροπα, όχι μονάχα στο κέντρο, αλλά σε όλες τις περιφέρειες και να μειωθούν οι αποστάσεις. Υπάρχουν βέβαια πάρα πολλά διλήμματα, υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά δείξαμε τα χρόνια που πέρασαν ότι μπορούμε να αλλάζουμε το περιβάλλον, μπορούμε να αλλάζουμε τη ζωή μας. Και να είστε βέβαιοι ότι και τα χρόνια που έρχονται θα μπορούμε να αλλάζουμε τη ζωή προς το καλύτερο, να αυξάνουμε το εισόδημα, να μεταβάλλουμε τις συνθήκες ζωής, να κάνουμε μία καλύτερη Ελλάδα, μία καλύτερη Κρήτη και να ξανάρθουμε για να ακούσουμε τότε ποια είναι τα αιτήματα", τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από κλιμάκιο υπουργών επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

    "Στόχος μας είναι και στην Κρήτη και αλλού στην Ελλάδα να υπάρχει ιατρική περίθαλψη, επίπεδο υπηρεσιών υγείας πολύ υψηλό", είπε.

    Αργότερα περπάτησε στη γραφική παλιά πόλη, ενώ δεν απέφυγε τις στάσεις για τσικουδιά και εδέσματα.

    [09] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ Ο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Σε αξονική τομογραφία υποβλήθηκε ο 31χρονος άσος του Ολυμπιακού, Γιώργος Αμανατίδης που τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο που έγινε το απόγευμα στην οδός Πειραιώς στην Αθήνα. Το ατύχημα έγινε όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε κολώνα.

    [10] ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ ΑΥΡΙΟ Ο Β. ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ

    Βελιγράδι, 27 Ιανουαρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Στο Νταβός της Ελβετίας μεταβαίνει αύριο ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα προκειμένου να λάβει μέρος στο ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ.

    Ο κ. Κοστούνιτσα θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν και θα λάβει μέρος σε συνάντηση, στην οποία θα συζητηθεί η ανασυγκρότηση των Βαλκανίων.

    Στο Νταβός θα μεταβούν τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Μίρολιουμπ Λάμπους και ο συντονιστής της Γιουγκοσλαβίας για το Σύμφωνο Σταθερότητας στα Βαλκάνια Μίλαν Πάγιεβιτς.

    [11] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Βελιγράδι, 27 Ιανουαρίου 2001 (19:50 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Η ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης της Σερβίας, η χθεσινή επίσκεψη του Χαβιέρ Σολάνα στο Κόσοβο και ο απόηχος της επίσκεψης της Γενικής Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστήριου της Χάγης Κάρλας Ντελ Πόντε στη Γιουγκοσλαβία μονοπωλούν το ενδιάφερον του σημερινού τύπου του Βελιγραδίου.

    Η εφημερίδα "Πολίτικα" γράφει ότι η πρώτη μέρα της νέας κυβέρνησης άρχισε με την άφιξη εκπροσώπων της Παγκόσμιας Τράπεζας και ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί αφιέρωσαν τον περισσότερο χρόνο τους στις μετακομίσεις. Η πρώτη απόφαση της νέας κυβέρνησης αφορά τον ορισμό του επικεφαλής και των μελών του πρωθυπουργικού γραφείου και από τη Δευτέρα αναμένεται η σερβική κυβέρνηση να αρχίσει δουλειά.

    Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς συνεχάρη τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς.

    Η "Ντάνας" αναφέρεται εκτενώς στην επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε., κ. Σολάνα, στην Πρίστινα, όπου είχε ξεχωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, με ηγέτες των Αλβανών και το διοικητή του ΟΗΕ Χανς Χέκερουπ. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Σολάνα υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλείας για τους Σέρβους της επαρχίας

    H "Γκλας Γιάβνοστι" σε δημοσίευμά της αναφέρεται στη σύγχυση που προκλήθηκε σχετικά με την απόφαση που έλαβε ο Λευκός Οίκος και αφορά την άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας. Η εφημερίδα γράφει ότι αργά χθες το βράδυ έλαβε από τους αρμόδιους υπαλλήλους του Λευκού Οίκου τη διαβεβαίωση ότι η απόφαση που έλαβε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στις 17 Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ στις 19 του μήνα και ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο αποφάσεων που "πάγωσε" ο νέος πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    Η "Μπλιτς" στην πρώτη σελίδα προβάλει τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Ζίβκοβιτς ότι Αλβανοί αντάρτες επιτέθηκαν σε στρατιώτες του Γιουγκοσλαβικού Στρατού κοντά στο Πρέσεβο της Νότιας Σερβίας και τραυμάτισαν ένα στρατιώτη. Ο κ. Ζίβκοβιτς χαρακτήρισε ανεξέλεγκτη την κατάσταση στη Νότια Σερβία και προειδοποίησε ότι ανεξάρτητα από το ότι τα κρατικά όργανα εμμένουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης, "νόμιμα" θα εφαρμόσουν βία κατά των τρομοκρατών, εάν αποδειχθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ειρηνική λύση.

    Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι η Κάρλα Ντελ Πόντε έδωσε προθεσμία ενός έτους στις γιουγκοσλαβικές αρχές, ώστε να προετοιμάσουν το νομικό πλαίσιο που θα καθορίζει τους τρόπους συνεργασίας με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΥΡΟΠΗΤΟ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2001 (18:32 UTC+2)

    Την τοποθεσία "Μεσομούρι" δίπλα στη χαράδρα του Κουροπητού, όπου δημιουργείται εργοστάσιο δεματοποίησης των απορριμμάτων επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στην περιοδεία του στους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνης.

    Σε δηλώσεις του κ. Λαλιώτης τόνισε ότι "η περιπέτεια των απορριμμάτων στα Χανιά αποδεικνύει ότι όποιοι κρατούν μαύρες σημαίες και φωνάζουν δεν έχουν πάντα δίκιο".

    Επισήμανε ότι με το σχεδιασμό του υπουργείου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων θα λάβει οριστικό τέλος η τριτοκοσμική εικόνα που υπήρχε στην περιοχή, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας ότι η χώρα μας θα πετύχει την ακύρωση του προστίμου που έχει επιβληθεί για την ανεξέλεγκτη ρίψη των απορριμμάτων στον Κουροπητό. Ανακοίνωσε δε ότι θα υποβληθεί σχετικό αίτημα στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [13] ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ: ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

    Στουτγάρδη, 27 Ιανουαρίου 2001 (18:21 UTC+2)

    Το Μουσείο της Καρσλρούης άνοιξε τις πύλες του από σήμερα και έως τις 29 Απριλίου για να προβάλει το Μινωικό Πολιτισμό.

    Για πρώτη φορά Ευρωπαϊκό Μουσείο φιλοξενεί ευρήματα από 24 Μουσεία (της Κρήτης - Αθηνών - Ιερουσαλήμ - Λονδίνου - Παρισιού - Μασαλίας - Γερμανίας) σε ένα χώρο 1.500 τ.μ.

    Η έκθεση έχει χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Επιστήμης - έρευνας και τέχνης του κρατιδίου Βάδης - Βυτεμβέργης με 1.500.000 γερμανικά μάρκα και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του πρωθυπουργού της Βάδης - Βυτεμβέργης κ. Tόιφελ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο πωλούνται κρητικά προϊόντα, όπως κρασί από τις Αρχάνες, κρητικό λάδι, αρωματικά φυτά, μέλι, βιβλία για την κρητική διατροφή, τουριστικοί οδηγοί της Κρήτης, κεραμικά με μινωικές παραστάσεις που τυπώθηκαν με ακτίνες λέιζερ στο τεχνολογικό πάρκο Κρήτης με έξοδα της Ομοσπονδίας Κρητών, ειδικά για την έκθεση της Καρσλρούης.

    Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας Κρητών Γιάννη Επιτροπάκη: "Η Κρήτη είναι μία ιδέα. Κρητικός είναι αυτός που αγαπά την Κρήτη, αυτός που του αρέσει η αλμύρα της θάλασσας, ο αέρας και ο ήλιος της Μεσογείου, ο έρωτας, το καλό κρασί, η τσικουδιά, η ελιά και το λάδι, αυτός που έχει ανεβεί στον Ψηλορείτη. Σήμερα που ζούμε σε μία ευρωπαϊκή πολυπολιτισμική κοινωνία χωρίς σύνορα, ο πολιτισμός είναι υπόθεση της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα πολιτικό μύθο, "όραμα". Οι λαοί της να ζουν μαζί ειρηνικά χωρίς σύνδρομο Βαλκανίων και να ανθεί η πρόοδος και ο πολιτισμός".

    Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν χθες παρουσία 1.800 φίλων της Κρήτης.

    Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο διευθυντής του Μουσείου Dr. Siebenmorgen. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία Δημήτριος Νεζερίτης εκπροσωπώντας την ελληνική πολιτεία, ο ΓΓ του υπουργείου Επιστήμης - Ερευνας και Τέχνης της Βάδης Βυτεμβέργης βουλευτής Micael Sieber, ενώ για την έκθεση μίλησε ο Dr. Michael Maass.

    Λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη τις ίδιες μέρες στην Κρήτη, δεν κατέστη δυνατό να παραστούν οι 20 προσκεκλημένοι εκπρόσωποι φορέων και βουλευτές.

    Σε χαιρετισμό που έστειλε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Αθανάσιος Καρούντζος, υπογράμμισε ότι "η παρουσία σημαντικών εκθεμάτων του Μινωικού Πολιτισμού σε ένα Μουσείο στην καρδιά της σύγχρονης Ευρώπης, όπως αυτό της Καρσλρούης συμβάλλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών στην ενίσχυση της ιδέας της Ενωμένης Ευρώπης.

    [14] ΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2001 (17:34 UTC+2)

    Μέσα στους επόμενες μήνες το χάντμπολ θα έχει το σπίτι του. Ήταν η ευχάριστη είδηση που άκουσαν δια στόματος του νέου ΓΓΑ, Νίκου Έξαρχου οι φίλοι του αθλήματος κατά την διάρκεια της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    "Το σπίτι του χάντμπολ είναι ο επόμενος στόχος. Η πολιτική βούληση για την επίτευξη του συγκεκριμένου έργου έχει εκφραστεί, μετά την επιθυμία του Δήμου Ηλιούπολης να παραχωρήσει κάποια έκταση για να βρει το χάντμπολ το σπίτι του", τόνισε ο κ. Έξαρχος και συνέχισε: "Πρέπει να διευκρινιστούν κάποιες μικρές εκκρεμότητες. Τόσο η ΓΓΑ όσο και το Υπουργείο θα είμαστε συνεχώς κοντά στα προβλήματα και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΧΕ, Στέλιος Αγγελούδης αφού προλόγισε την εκδήλωση και καλωσόρισε τους παριστάμενους τόνισε: "Η ΟΧΕ προσπαθεί να βάλει τις βάσεις για την ανάπτυξη του αθλήματος. Σε αυτήν την προσπάθεια θέλουμε όλους δίπλα μας. Εμείς θα ανταποδώσουμε την αγάπη σας με πολύ δουλειά. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να καταξιώσουμε το άθλημα".

    [15] 10.000 ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΛΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Κολωνία, 27 Ιανουαρίου 2001 (17:30 UTC+2)

    Περισσότεροι από 10.000 Τούρκοι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Κολωνίας για να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση των φυλακών στην Τουρκία.

    Οι διαδηλωτές καταδίκασαν "τις σφαγές στις φυλακές", ενώ σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές που επιτηρούσαν τη διαδήλωση, δε σημειώθηκαν ακραία φαινόμενα.

    Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές ήταν κουρδικής καταγωγής και ζήτησαν επίσης τη διακοπή των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων στα σύνορα με το Ιράκ.

    [16] ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 27 Ιανουαρίου 2001 (17:26 UTC+2)

    Οκταμελής ομάδα ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιήσει από τις 2 Φεβρουαρίου διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών της Κύπρου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, οι ευρωβουλευτές που απαρτίζουν την αποστολή, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιώργος Κατηφόρης, μεταξύ άλλων θα παρακαθίσουν σε δείπνο εργασίας με το πολιτικό γραφείο των Σοσιαλδημοκρατών και θα μιλήσουν σε ημερίδα του Κινήματος με θέμα "Κύπρος - Ευρωπαϊκή Ενωση: Η τελική φάση".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [17] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ

    Λευκωσία, 27 Ιανουαρίου 2001 (17:23 UTC+2)

    Ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, με δηλώσεις του στην Καισαρεία της Τουρκίας, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να πάψουν να εξοπλίζονται και να φυλάξουν τα χρήματα που διαθέτουν για τις αγορές όπλων, για να τα δώσουν ως αποζημίωση στους Τουρκοκύπριους.

    Ο λόγος της επίσκεψής του στην Ανατολία, είπε ο κ. Ντενκτάς, είναι για να διασκεδάσει τους ισχυρισμούς ότι η Κύπρος είναι εμπόδιο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [18] ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΦΥΓΟΥΝ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ

    Μόσχα, 27 Ιανουαρίου 2001 (17:21 UTC+2)

    Περισσότεροι από τους μισούς Τσετσένους αντάρτες, υπό την καθοδήγηση των διοικητών τους, Σαμίλ Μπασάγεφ και Κατάμπ, προσπαθούν να περάσουν στη γειτονική Γεωργία και στο Νταγκεστάν, για ιατρική περίθαλψη και ανάπαυση, σύμφωνα με ρωσικές στρατιωτικές πηγές.

    Οι αντάρτες συγκεντρώθηκαν στις περιοχές Βάντενο και Νοζάι Γιουρτ αναζητώντας τρόπους να εγκαταλείψουν το πεδίο μάχης, αλλά δεν αποκλείεται να ετοιμάζουν και ενίσχυση της δράσης τους στις περιοχές Ούρους Μαρτάν και Ασκόι Μαρτάν, νοτιοδυτικά του Γκρόζνι.

    Η Ρωσία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα μειώσει σταδιακά τις δυνάμεις της στην Τσετσενία, παραδίδοντας το έργο τους στις μυστικές υπηρεσίες και αναλαμβάνοντας περισσότερο πολιτικές και διοικητικές δραστηριότητες.

    [19] ΝΕΚΡΟΣ ΣΕΡΒΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΖΩΝΗ

    Μπουγιάνοβατς, 27 Ιανουαρίου 2001 (17:16 UTC+2)

    Ενας στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα από πυρά Αλβανών αυτονομιστών κατά του γιουγκοσλαβικού στρατού στη νότια Σερβία, κοντά στην αποστρατικοποιημένη ζώνη, στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

    Ο Ντράγκαν Ντιμιτρίεβιτς, 30 ετών, από το Βελιγράδι, υπέκυψε στα τραύματά του καθώς μεταφέρονταν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με ανακοινωθέν του γιουγκοσλαβικου στρατού από το Μπουγιάνοβατς. Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι οι Αλβανοί αυτονομιστές άνοιξαν πυρ και πέταξαν χειροβομβίδες κατά θέσεων του γιουγκοσλαβικού στρατού έξω από την ουδέτερη ζώνη, ενώ ο στρατός αναγκάστηκε να ανταποδώσει για να εμποδίσει την περαιτέρω διείσδυσή τους.

    [20] ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΛΕΣΕ Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Βελιγράδι, 27 Ιανουαρίου 2001 (17:14 UTC+2)

    "Πρέπει άμεσα να προχωρήσει η βαλκανική συνεννόηση κομμουνιστικών και σοσιαλιστικών κομμάτων για να φύγει το ΝΑΤΟ από τη Βαλκανική" τόνισε σήμερα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στο συμβούλιο για τη διεθνή συνεργασία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, όπου υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι είναι αναγκαίος ένας αγώνας για να μη διαμελιστεί περαιτέρω η Γιουγκοσλαβία, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής.

    "Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει στα Βαλκάνια με τη μία ή την άλλη μορφή και ηγετικές δυνάμεις της Ε.Ε. θα βρουν την ευκαιρία να ακονίσουν μεταξύ τους τα μαχαίρια" είπε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. ξεκίνησε πρώτη το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, ενώ ενδιαφέρεται να καταλάβει βασικά τμήματα της γιουγκοσλαβικής αγοράς.

    Η γγ του ΚΚΕ κατέληξε λέγοντας ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. ενδιαφέρονται να διαμορφώσουν το δικό τους πολιτικό περιβάλλον και να διασπάσουν τη Γιουγκοσλαβία "ώστε να τη χρησιμοποιούν στα παιχνίδια που κάνουν με τις άλλες κυβερνήσεις".

    [21] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΕΝΤΟΣ TOY 2001 ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ 754 PROJECTS

    Σόφια, 27 Ιανουαρίου 2001 (17:08 UTC+2)

    Η υλοποίηση 754 projects συνολικού ύψους 2,597 δισ. λέβα (2,597 δισ. γερμανικών μάρκων) θα αρχίσει εντός του 2001 στη Βουλγαρία, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

    Όπως γράφουν οι εφημερίδες "Παρί" και "Ντούμα" της Σόφιας, επικαλούμενες δηλώσεις του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Εργων, Ευκένι Τσάτσεφ, για την υλοποίηση των projects έχουν εξασφαλιστεί μέχρι τώρα 1,682 δισ. λέβα.

    Σύμφωνα με τη βουλγαρική πλευρά, το πλέον δαπανηρό project στον τομέα των τηλεπικοινωνιών θα είναι η κατασκευή του καλωδίου οπτικών ινών Χάσκοβου- Καβάλας. Αναμένεται η Ευρωπαϊκή Ενωση να στηρίξει οικονομικά τη διασυνοριακή συνεργασία της Βουλγαρίας με την ΠΓΜΔ και την Τουρκία.

    Κ.Κ.

    [22] ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ ΓΙΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Σόφια, 27 Ιανουαρίου 2001 (17:04 UTC+2)

    Την ταυτόχρονη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το 2004, και των 12 υποψηφίων χωρών, πρότεινε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ, μιλώντας χθες στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

    Πριν παρουσιάσει την πρόταση, ο κ.Στογιάνοφ προετοίμασε το έδαφος, εξιστορώντας ένα ανέκδοτο, με σαφή αναφορά στον σκεπτικισμό με τον οποίο οι υποψήφιες χώρες αντιμετωπίζουν το χρονικό περιθώριο ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση: "Όταν ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι ρώτησε τον Θεό πότε η χώρα του θα γίνει μέλος της ΕΕ έλαβε την απάντηση "Οχι στη διάρκεια της θητείας σου". Όταν την ίδια ερώτηση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, η απάντηση που πήρε από τον Θεό ήταν "Οχι στη διάρκεια της δικής μου θητείας".

    Σε δηλώσεις του στη βουλγαρική κρατική τηλεόραση ο Πρόεδρος Στογιάνοφ, αναφερόμενος στην πρόταση περί διεύρυνσης της ΕΕ που προώθησε στο Νταβός, τόνισε πως "χωρίς αμφιβολία η θέση της Γιουγκοσλαβίας, της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας και της Τουρκίας είναι επίσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως αυτό ισχύει για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία". Τόνισε ακόμη πως η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα λύσει αμέσως τα προβλήματα του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της χώρας, αλλά θα ανατρέψει όλες τις αμφιβολίες γύρω από την ευρωπαϊκή ενσωμάτωσή της.

    Στο Νταβός, ο κ. Στογιάνοφ είχε συνάντηση με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος εκτίμησε θετικά τις μεταρρυθμίσεις στη Βουλγαρία.

    Κ.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 27 January 2001 - 19:13:39 UTC