Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-01-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ 15000 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
  • [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΕΣΥ
  • [03] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΗΠΑ
  • [04] ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΕΤΕπ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΗ
  • [06] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ. ΜΑΓΓΑΝΑ
  • [07] ΣΕΡΒΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΚΑΤΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΤΟΥ
  • [08] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
  • [09] A. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΟΧΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΟΚ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ
  • [10] ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
  • [11] ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Ο ΙΡΑΝΟΣ ΥΠ.ΕΞ.
  • [12] ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
  • [13] ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Γ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ
  • [14] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ
  • [15] Η ΕΕ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΙΣ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΕΣ
  • [16] ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
  • [17] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 1 - 0
  • [18] ΚΑΚΑΒΙΑ: 102 ΚΟΥΡΔΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ
  • [19] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
  • [20] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 0 - 1
  • [21] ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΑΣΚΑΛ ΜΙΛΟ
  • [22] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ 2 - 2
  • [23] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0 - 1
  • [24] ΟΜΙΛΙΑ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ

  • [01] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ 15000 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

    Νέο Δελχί, 28 Ιανουαρίου 2001 (09:47 UTC+2)

    Τα σωστικά συνεργεία στην Ινδία δίνουν σκληρή μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες στα χαλάσματα των κτιρίων ενώ οι μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζονται, προκαλώντας φόβο στους κατοίκους.

    Σήμερα τα ξημερώματα οι ομάδες διάσωσης ανέσυραν ζωντανά από τα ερείπια τρία άτομα στην πόλη Μπουζ, που βρέθηκε στο επίκεντρο του μεγάλου σεισμού που έπληξε την περιοχή την Παρασκευή.

    Το BBC μετέδωσε ότι το παλιό κέντρο της πόλης Μπουζ όπου έμεναν περίπου 60.000 άνθρωποι, έχει μεταβληθεί σε πόλη-φάντασμα. Υπολογίζεται ότι μόνο στη Μπουζ σκοτώθηκαν περίπου 5.000 άνθρωποι, ενώ ο αριθμός των νεκρών σε όλη τη χώρα θα ξεπεράσει τις 15.000.

    Πληροφορίες από άλλες πόλεις της περιοχής κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί γύρω στα 5.000 πτώματα από τα ερείπια και οι τραυματίες ανέρχονται στους 33.000.

    Ο.Κ.

    [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΕΣΥ

    Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2001 (11:49 UTC+2)

    Για την εξόντωση τερμίτων μιλάει σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, ανακοινώνοντας την τοποθέτηση manager στα νοσοκομεία της χώρας, η επιλογή των οποίων αναμένεται να γίνει μετά από ανοικτή προκήρυξη.

    Ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει σε συνέντευξή του προς το Βήμα της Κυριακής, ότι ο χώρος της Υγείας δαπανά περί τα 2,5 δισ. δρχ. το χρόνο και προσθέτει ότι όλο σύστημα φαίνεται να είναι αδιοίκητο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "έφθασε η ώρα να προστατευτούν οι πολίτες και το δημόσιο χρήμα".

    Μιλώντας για τη δημιουργία των περιφερειακών συστημάτων υγείας, ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζει ότι βάση αυτών ο υπουργός Υγείας αντί να ενημερώνεται και να συνομιλεί με 150 προέδρους σε όλη τη χώρα και 200 διευθυντές Κέντρων Υγείας, θα έχει 16 συνομιλητές υπεύθυνους για τις περιφέρειες, γεγονός που θα βοηθήσει κατά πολύ στην έγκαιρη και σωστή ενημέρωση.

    Οι 16 σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, αναμένεται να είναι άνθρωποι με κύρος, προκειμένου να μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος του συστήματος υγείας στην περιφέρειά τους.

    Πάντως, όπως αποτυπώνεται στην συνέντευξη του κ. Παπαδόπουλου, τα γεγονότα που ακούγονται και σοκάρουν τη δημόσια γνώμη, είναι ασήμαντα σε σχέση με αυτά που βιώνουν στελέχη του υπουργείου Υγείας, τα οποία και δεν γνωρίζουν το φως της δημοσιότητας ποτέ.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, υπάρχουν παράνομες και υπόγειες διασυνδέσεις ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και για αυτόν τον λόγο όπως τονίζει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του, "η μεταρρύθμιση θα είναι κάτι παραπάνω από ριζοσπαστική. Θα είναι ανατρεπτική".

    Ο κ.Παπαδόπουλος δεσμεύτηκε ότι η δουλεια θα είναι συστηματική, προκειμένου τα αποτελέσματα που θα προκύψουν να είναι στερεά και να έχουν προοπτική, καθώς όπως επισημαίνει τα πρόσκαιρα και εντυπωσιακά βήματα θα οδηγήσουν στον ίδιο παρανομαστή, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι έχει την άρρηκτη συμπαράσταση του πρωθυπουργού.

    Αναφορικά με τον αριθμό των γιατρών στην Ελλάδα, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι υπάρχουν πάνω από 500.000, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός σε όλον τον κόσμο και όπως επεξηγεί αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα παράγει γιατρούς από 107 σχολές σε όλο τον κόσμο και για αυτόν τον λόγο τονίζει την αναγκαιότητα απαγόρευσης των μεταγραφών.

    Ο υπουργός υγείας αναφέρει στη συνέντευξή του ότι υπάρχουν κενές θέσεις στον κλάδο της υγείας, οι οποίες αν και είναι πολύ καλά αμειβόμενες φθάνοντας με τις εφημερίες το 1,3 εκατ. δρχ. μηνιαίως, ωστόσο δεν καλύπτονται.

    Ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζει ότι καθιερώνεται το Σώμα των Επικουρικών Γιατρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ένας κατάλογος stand by γιατρών που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ως άνεργοι και εξ αυτών, χωρίς διαδικασίες και εφόσον υπάρχει οργανική θέση, θα διορίζεται ένας από αυτούς και για έναν χρόνο σε δυσπρόσιτα μέρη και νησιά. Ο συγκεκριμένος γιατρός, εκτός από Bonus θα παίρνει και μόρια, προκειμένου να διεκδικήσει μια μόνιμη θέση στο σύστημα υγείας.

    [03] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΗΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιανουαρίου 2001 (10:32 UTC+2)

    Ως μια νέα ευκαιρία βλέπει την κυβέρνηση Μπους ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν ανατροπές στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ.

    Σε συνέντευξη του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" απαντά στην ερώτηση τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στις ΗΠΑ και υπογραμμίζει:"Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ανατροπή των σχέσεων. Η Αμερική βαδίζει με μία πολιτική μακροχρόνια, αλλά βεβαίως ο κάθε πρόεδρος και ο κάθε υπουργός Εξωτερικών έχουν το δικό τους στίγμα, τις δικές τους ιδιαίτερες σκέψεις. Πιστεύω όμως ότι αυτό δίνει και μια καινούρια ευκαιρία, να ξαναιδωθούν θέματα στην περιοχή μέσα από μια νέα προσέγγιση, που ελπίζω ότι θα δώσει μια νέα δυναμική στην επίλυση των μεγάλων ζητημάτων που μας απασχολούν, όπως το Κυπριακό". Ιδιαίτερα για το Κυπριακό σημειώνει:"Πάντα μια νέα αρχή πρέπει να την ξεκινάμε με αισιοδοξία και ελπίδα, και πάνω σ΄αυτή τη βάση να δουλέψουμε για να κάνουμε το καλύτερο και να αξιοποιήσουμε τις σχέσεις μας για μια νέα δυναμική σταπροβλήματα που υπάρχουν. Οχι ότι δεν υπήρξε προσπάθεια και προηγουμένως, αλλά νομίζω ότι κάθε φορά είναι μια ευκαιρία να ξαναδώσουμε έναν καλύτερο εαυτό".

    [04] ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΕΤΕπ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιανουαρίου 2001 (12:29 UTC+2)

    Θετική αναμένεται να είναι η εξέλιξη για τη χρηματοδότηση του μετρό Θεσσαλονίκης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς το συγκεκριμένο έργο πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει η τράπεζα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ, Phillipe Maystadt, ο οποίος μίλησε στην Κυριακάτικη Μακεδονία.

    Σύμφωνα με τον κ.Μaystandt, το μετρό Θεσσαλονίκης, αποτελεί τυπικό έργο αστικής υποδομής και οι σχετικές αποφάσεις για τη χρηματοδότησή του θα εξαρτηθούν μεταξύ άλλων από τα πορίσματα της συνήθους ενδελεχούς αξιολόγησης όλων των πτυχών του έργου, από τις υπηρεσίες της τράπεζας, κατά την οποία θα εξεταστεί η βιωσιμότητα του έργου από οικονομική, χρηματοδοτική και τεχνική άποψη.

    Αναφορικά με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ως έδρα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την ανασυγκρότηση, ο κ. Maystandt επισημαίνει σε συνέντευξή του προς το Επιχειρείν της Κυριακής ότι η επιλογή της Ένωσης ήταν εύστοχη, επισημαίνοντας ότι η πόλη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς πόλους της Ελλάδας, η οποία είναι το μόνο κράτος-μέλος που συνορεύει με τις βαλκανικές χώρες.

    Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ αναφέρει ότι η Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και προσθέτει ότι διαθέτει αναπτυγμένη τηλεπικοινωνιακή, οδική, λιμενική και αερολιμενική υποδομή, η οποία έν μέρει έχει χρηματοδοτηθεί από την ίδια την τράπεζα.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιανουαρίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο συναντήθηκε απόψε επιτροπή γονέων φοιτητών που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία και τον ενημέρωσε για το αίτημα τους να μεταγραφούν τα παιδιά τους σε ελληνικά πανεπιστήμια.

    Ο υπουργός άκουσε τα ζητήματα που θέτουν οι γονείς σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία των παιδιών τους λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και τους είπε ότι θα θέσει το θέμα στη συνάντηση που θα έχουν μέσα στη βδομάδα με τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου.

    Οι εκπρόσωποι των γονέων υπογράμμισαν ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο υπουργός έδειξε κατανόηση το πρόβλημα τους. Σημείωσαν ακόμα, ότι δέχονται να δώσουν τα παιδιά τους κατατακτήριες εξετάσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια, αν είναι να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να γλυτώσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στη Γιουγκοσλαβία.

    [06] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ. ΜΑΓΓΑΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιανουαρίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Το πανελλήνιο ρεκόρ που σημείωσε ο Δημήτρης Μαγγανάς στα 200 μέτρα ελεύθερο, με χρόνο 1.48:11, ξεχώρισε από ελληνικής πλευράς στο μίτινγκ κολύμβησης παγκόσμιου Κυπέλλου που ολοκληρώθηκε στο Παρίσι. Ο Μαγγανάς κατέρριψε το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ που ήταν 1.48:70 από το 1997.

    Επίδοση πολύ κοντά στο δικό της πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ ελεύθερο σημείωσε η Τόνια Μαχαίρα που με 55.76 πήρε την 8η θέση στο αγώνισμα. Στα 200μ πεταλούδα η Ζαμπία Μελαχροινού και η Ειρήνη Καβαρνού πήραν την 4η και 5η θέση αντίστοιχα, μεταξύ πέντε αθλητριών. Τέλος, η Μαριάννα Λυμπερτά κατετάγη 7η στα 400μέτρα.

    [07] ΣΕΡΒΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΚΑΤΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΤΟΥ ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 28 Ιανουαρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Σέρβος αστυνομικός που υπηρετεί στη Νότια Σερβία τέθηκε σε διαθεσιμότητα γιατί, όπως μεταδίδει το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, προσέβαλε τον ετεροθαλή αδελφό του υπουργού Εσωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Ζίβκοβιτς.

    Σε ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών αναφέρεται ότι ο Ντέγιαν Στόικοβιτς έκανε κατάχρηση των αρμοδιοτήτων κατά τη διάρκεια της ανάκρισης του Γκόραν Φιλίποβιτς, ο οποίος αρνήθηκε να δείξει την άδεια οδήγησης και μια σειρά άλλων εγγράφων σε αστυνομικούς σε σημείο ελέγχου της Νις.

    Ο Φιλίποβιτς, ετεροθαλής αδελφός του Ζόραν Ζίβκοβιτς, αφέθηκε ελεύθερος μετά την εξακρίβωση των στοιχείων του από τους αστυνομικούς.

    Σ.Π.

    [08] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

    Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Η ιστορική διαδρομή της ελληνικής παρουσίας στην Αιθιοπία από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα ζωντανεύει μέσα από την έκθεση του Ιδρύματος "Ανδρέας Λεντάκης" και του Συλλόγου Ελλήνων Αιθιοπίας, που παρουσιάζεται από 22 έως 30 Ιανουαρίου 2001 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

    Τα εγκαίνια τελέσθηκαν την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου από το Δήμαρχο Δημήτρη Αβραμόπουλου παρουσία της συζύγου του αείμνηστου Α. Λεντάκη, ο οποίος είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αιθιοπία. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν από το Σύλλογο Ελλήνων Αιθιοπίας άτομα, τα οποία προσέφεραν με το έργο τους στη διατήρηση της παροικίας.

    Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην έκθεση πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και τη δράση των Ελλήνων σ΄ αυτή την αφρικανική χώρα έως το 1975, καθώς επίσης χάρτες της Αιθιοπίας με τις πόλεις όπου υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση Ελλήνων, μπρούντζινοι σταυροί από ελληνορθόδοξες εκκλησίες, κοσμήματα και ήδη λαϊκής τέχνης. Στην αίθουσα προβάλλεται επίσης σε βίντεο τουριστικό ντοκιμαντέρ για τη χώρα.

    Σε ειδικά ταμπλό έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Ανδρέα Λεντάκη, ο οποίος αποφοίτησε με άριστα από την ελληνική σχολή της Αντίς Αμπέμπα το 1953 και στη συνέχεια ήρθε με υποτροφία για σπουδές στην Ελλάδα. Επίσης παρουσιάζεται η περίοδος της θητείας του στο Δήμο Υμηττού και μετέπειτα στο Ελληνικό κοινοβούλιο.

    Όπως είπε στο ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αιθιοπίας Ανδρέας Καβαδίας σκοπός της έκθεσης είναι να γνωρίσει το πλατύ κοινό την πορεία των Ελλήνων στην Αιθιοπία, που μέχρι την ανατροπή του αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασσίε το 1975 ήταν περίπου 7.000. Η πρώτη ελληνική παροικία ιδρύθηκε στην Αντίς Αμπέμπα στα τέλη του 19ου αιώνα με πρόεδρο τον Ανδρέα Καβαδία. Με δική του πρωτοβουλία είχε κυκλοφορήσει και η πρώτη χειρόγραφη ελληνική εφημερίδα.

    Μεγάλο κύμα μετανάστευσης υπήρξε κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, κυρίως από τη νησιωτική Ελλάδα. Πολύ γρήγορα οι πρόσφυγες ανακτούν τις δυνάμεις τους και μετεξελίσσονται σε κυρίαρχη κοινωνική τάξη. Με δωρεές Ελλήνων οικοδομούνται πολλά κτήρια, σχολεία όπως το Μίχειο Γυμνάσιο, η Ζέκειος Δημοτική Σχολή και ένα μεγάλο οικοτροφείο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το άγαλμα της Ελευθερίας στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι έργο του πατέρα του Ανδρέα Λεντάκη. Σε αυτή την περίοδο πολλοί Έλληνες καταλαμβάνουν ανώτατα αξιώματα στη διοικητική δομή της Αιθιοπίας.

    Σήμερα στη χώρα αυτή ζουν περίπου πενήντα Έλληνες, υπάρχει όμως ένας μεγάλος αριθμός μιγάδων ελληνικής καταγωγής, για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των οποίων λειτουργεί και σήμερα ελληνικό σχολείο στην Αντίς Αμπέμπα σε συνεργασία με το Ελληνικό υπουργείο Παιδείας.

    Ο Σύλλογος Ελλήνων Αιθιοπίας ιδρύθηκε το 1975. Σήμερα αριθμεί πάνω από 600 μέλη και στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στην Αθήνα.

    [09] A. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΟΧΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΟΚ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ

    Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Η μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών συστημάτων, "ένας από τους βασικούς παράγοντες αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τονίζει σε συνέντευξη της στην εφημερίδα "Καθημερινή" η Ελληνίδα επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου.

    Προσθέτει, εξάλλου, ότι τα μοντέλα χρηματοδότησης των συντάξεων αντιμετωπίζουν "κρίση βιωσιμότητας" και "δεν μπορούν να δώσουν συντάξεις την επόμενη τριαντακοπενταετία".

    Επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι "αλλαγές στο συνταξιοδοτικό δεν μπορεί να γίνουν μια και έξω" και δεν πρέπει να καταφύγουμε σε αλλαγές σοκ. Πρέπει να επιλέξουμε μια σταδιακή διαδικασία, με "συναινέσεις και προσοχή, ώστε οι επιπτώσεις να μην είναι άμεσες".

    Η κ. Διαμαντοπούλου σημειώνει ότι η δημιουργία ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος θα γίνει σε χώρα με διαφορετικό τρόπο και όχι στη βάση ενός κοινού "ευρωπαϊκού μοντέλου. Η Ελλάδα, τονίζει, αντιμετωπίζει πιο έντονο πρόβλημα γιατί το σύστημα της είναι ανορθολογικό αφού το 80% των περιπτώσεων συνταξιοδότησης γίνεται με βάση ειδικές ρυθμίσεις και μόνο το 20% υπακούει στους κοινούς κανόνες του ΙΚΑ.

    Εκτιμά ότι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να παρέχει ένα ελάχιστο δίκτυο ασφαλείας για όλο τον πληθυσμό και από εκεί και πέρα να υπάρχει ισορροπία συνεισφορών ανάμεσα σε αυτούς που προσφέρουν στο σύστημα και σε αυτούς που παίρνουν. Επίσης, αναφέρει ότι είναι ανάγκη ο ιδιωτικός τομέας να αποτελέσει στοιχείο του συστήματος

    Εξίσου σημαντικές είναι οι αλλαγές που θα πρέπει να συνεχιστούν στην αγορά εργασίας. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η επίτροπος, η πρώτη επιλογή για επενδύσεις στην Ευρώπη είναι η χώρα που διαθέτει το πιο εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό

    [10] ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιανουαρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Σύσκεψη θα έχει αύριο το πρωί ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ηλία Ευθυμιόπουλο και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες. Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η ανάπτυξη και αξιοποίηση του ορεινού όγκου του Ολύμπου, η δημιουργία ενιαίου φορέα για το Θερμαϊκό, η δημιουργία ενιαίου φορέα για τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της λίμνης Βεγορίτιδας και το ζήτημα των αποθηκευμένων φυτοφαρμάκων.

    [11] ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Ο ΙΡΑΝΟΣ ΥΠ.ΕΞ.

    Τεχεράνη, 28 Ιανουαρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Στο Κίεβο θα μεταβεί την ερχόμενη Τρίτη ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον ουκρανό πρόεδρο, Λεονίντ Κούτσμα, και άλλους αξιωματούχους της ουκρανικής διοίκησης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας της Ουκρανίας στην Τεχεράνη, στο επίκεντρο των επαφών του κ. Χαραζί στο Κίεβο θα βρεθούν θέματα διεθνούς και διμερούς ενδιαφέροντος, όπως το εμπόριο και οι δεσμοί και η συνεργασία των δυο χωρών στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.

    Το Ιράν και η Ουκρανία συνεργάζονται για την κατασκευή ενός αεροσκάφους που θα φέρει την ονομασία Iran-140, το οποίο αναμένεται ότι θα κάνει την πρώτη πτήση του στις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα της επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης.

    Σ.Π.

    [12] ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

    Μόσχα, 28 Ιανουαρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Οι ρώσοι στρατιώτες που υπηρετούν στην Τσετσενία εξέφρασαν παράπονα τόσο για τις συνθήκες διαβίωσής τους όσο και για το γεγονός ότι εδώ και τέσσερις μήνες είναι, όπως υποστηρίζουν, απλήρωτοι, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε σήμερα το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RTR.

    Ενας από τους στρατιώτες, ο Ίγκορ Ζανκίν, δήλωσε στο RTR ότι οι κρατούμενοι στο στρατόπεδο του Τσερνοκόζοβο ζουν καλύτερα από τους ρώσους στρατιώτες που υπηρετούν σε διάφορες περιοχές της Τσετσενίας και υποστήριξε ότι λαμβάνει ένα μικρό μέρος μόνο των χρημάτων που του χρωστά το κράτος.

    "Εχουμε παραπονεθεί πολλές φορές (για την κατάσταση) και μας έχουν υποσχεθεί ότι θα πληρωθούμε, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει τίποτα...παρά μόνο 1.200 ρούβλια (περίπου 42 δολάρια) ανά μήνα", είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ο μισθός ενός στρατιώτη στην περιοχή θα πρέπει να φθάνει ακόμη και τα 2.900 δολάρια τον μήνα, σε ορισμένες περιπτώσεις.

    Σ.Π.

    [13] ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Γ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ

    Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, στη μονάδα εντατικής θεραπείας ιδιωτικής κλινικής, ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Γιώργος Αμανατίδης, ο οποίος χθες το βράδυ έπεσε θύμα τροχαίου.

    Ο γιατρός του Ολυμπιακού κ. Δάρρας δήλωσε το απόγευμα ότι ο Αμανατίδης παραμένει σε κατάσταση καταστολής και πάντα υπό μηχανική υποστήριξη. Οι γιατροί παρακολουθούν διαρκώς την εξέλιξη των θλαστικών τραυμάτων του στον εγκέφαλο και δηλώνουν ότι πρέπει να περάσουν μερικές μέρες νοσηλείας του στην εντατική ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για την πορεία της υγείας του. Πάντως ο κ. Δάρρας εκτίμησε ότι δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του ποδοσφαιριστή.

    Στην κλινική όπου νοσηλεύεται ο Γιώργος Αμανατίδης έφτασε αργότερα πούλμαν που μετέφερε εκεί τους παίκτες του Ολυμπιακού μετά το τέλος του αγώνα με τον Εθνικό Αστέρα.

    [14] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

    Λιτόχωρο, 28 Ιανουαρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Τέσσερις ορειβάτες παρασύρθηκαν το απόγευμα από χιονοστιβάδα, στον Όλυμπο. Πρόκειται για δύο άνδρες και δύο γυναίκες που μετείχαν σε ομάδα 13 ορειβατών, οι οποίοι βρισκόταν εκείνη την ώρα σε υψόμετρο 2.400 μέτρων στον Όλυμπο. Δύο ορειβάτες τραυματίστηκαν ελαφρά ενώ οι άλλοι δύο είναι απολύτως καλά. Ο Θεόδωρος Μαρκόπουλος έσπασε το πόδι του ενώ η Βασιλική Βρεττού υπέστη ελαφρά τραύματα στα πλευρά. Οι Πάρης Κουτέλης και Σούζυ Γεωργουλή είναι απολύτως καλά.

    Στην περιοχή έσπευσαν οι υπόλοιποι ορειβάτες της ομάδας οι οποίοι κάλεσαν βοήθεια μέσω ασυρμάτου. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση μεταφοράς των τραυματιών σε ασφαλές σημείο στη θέση Πριόνια του Λιτοχώρου και από εκεί στο νοσοκομείο της Κατερίνης. Στην επιχείρηση μετέχουν ορειβάτες, μέλη των ομάδων διάσωσης του Λιτοχώρου και της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη ομάδα ορειβατών έφτασε ήδη στο σημείο όπου βρίσκονται οι τραυματίες.

    [15] Η ΕΕ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΙΣ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΕΣ

    Βερολίνο, 28 Ιανουαρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Την απαγόρευση της χρήσης κάθε φαρμάκου που ενισχύει τους ρυθμούς ανάπτυξης ενός ζωντανού οργανισμού στην τροφή των χοίρων πρότεινε ο αρμόδιος για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), Ντέιβιντ Μπιρν, όπως γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο γερμανός Επίτροπος δήλωσε ότι σκοπεύει να παρουσιάσει την πρότασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό, ενώ αναμένεται ότι αύριο θα κάνει και δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

    Τα κράτη-μέλη της ΕΕ επιτρέπουν τη χρήση τεσσάρων αντιβιοτικών ως συμπλήρωμα διατροφής για τους χοίρους και περίπου 5.000 τόνοι ανάλογων φαρμάκων χρησιμοποιούνται σε ετήσια βάση στα ευρωπαϊκά κράτη, σύμφωνα με τη Welt am Sonntag.

    Στις αρχές του μήνα είχε αποκαλυφθεί η χρήση απαγορευμένων φαρμάκων σε χοιροστάσια στη νότια Γερμανία και την Αυστρία, γεγονός που οδήγησε στο κλείσιμο αρκετών χοιροστασίων, αλλά και σε μια υπουργική παραίτηση, στη Γερμανία.

    Σ.Π.

    [16] ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

    Νέο Δελχί, 28 Ιανουαρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Εκκληση για διεθνή βοήθεια απηύθυνε σήμερα το Νέο Δελχί προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τραγικές συνέπειες του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την περασμένη Παρασκευή τη χώρα, παρασύροντας στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους.

    Όπως μετέδωσε το ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο Star, ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Τζορτζ Φερνάντες, εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών από το πέρασμα του Εγκέλαδου από τη χώρα ενδέχεται να ανέλθει στις 20.000, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η κατάσταση με την τύχη των κατοίκων των απομονωμένων χωριών, σε μερικά από τα οποία δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να φτάσουν τα συνεργεία διάσωσης. Στρατιώτες που κατάφεραν να προσεγγίσουν σήμερα, για πρώτη φορά, αυτά τα απομονωμένα χωριά μιλούν για εικόνες ολικής καταστροφής.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ινδίας, Γιάσουατ Σίνχα, δήλωσε σήμερα ότι η Ινδία θα ζητήσει οικονομική βοήθεια ύψους ενός δισ. δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα και 500 εκ. δολάρια από την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις τεράστιες καταστροφές στην υποδομή της χώρας.

    Εν τω μεταξύ, το έργο των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνουν σημαντικά οι μετασεισμοί που συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν μέγεθος μεγαλύτερο των πέντε Ρίχτερ.

    Σ.Π.

    [17] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 1 - 0

    Ξάνθη, 28 Ιανουαρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Τρεις πολύτιμους βαθμούς κατέκτησε σήμερα η Ξάνθη στην αναμέτρηση με την Παναχαϊκή που ήταν για την 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Η ομάδα της Θράκης επικράτησε με 1 - 0 επί του αντιπάλου της χάρη στο γκολ που πέτυχε ο Πάρις Ζουμπούλης στο 64' λεπτό.

    Η ομάδα του Χουάν Ραμόν Ρότσα κατάφερε έτσι να αναρριχηθεί σε ψηλότερη θέση στο βαθμολογικό πίνακα ενώ η Παναχαϊκή διατηρήθηκε στην 11η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    [18] ΚΑΚΑΒΙΑ: 102 ΚΟΥΡΔΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 28 Ιανουαρίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Οι αρχές της Κακαβιάς εμπόδισαν σήμερα το μεσημέρι 102 κούρδους λαθρομετανάστες να περάσουν από την ελληνική στην αλβανική επικράτεια, όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ.

    Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του αστυνομικού τμήματος του Αργυροκάστρου στο ΑΤΑ, οι κούρδοι λαθρομετανάστες προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την κάλυψη που τους παρείχε η δασώδης περιοχής σε συνδυασμό με την ομίχλη και τη βροχή που επικρατούσε στην περιοχή, προκειμένου να περάσουν στην Αλβανία.

    Ένας από τους οργανωτές του παράνομου κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών αναγνωρίστηκε από τις αλβανικές αρχές. Πρόκειται για τον Ραχίμ Μιρτσί από την Αυλώνα, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει μαζί με τους δυο συνεργούς του. Οι αλβανικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στους Αγιους Σαράντα και το Αργυρόκαστρο, όπου πιστεύουν ότι μπορεί να έχει καταφύγει ο Μίρτσι.

    Σ.Π.

    [19] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Αλεξανδρούπολη, 28 Ιανουαρίου 2001 (19:51 UTC+2)

    Δύο Τούρκοι δουλέμποροι οι οποίοι μετέφεραν δεκαέξι λαθρομετανάστες συνελήφθησαν από αστυνομικούς και συνοριοφύλακες στον Έβρο. Οι αστυνομικοί σταμάτησαν στο συνοριακό σημείο των Κήπων νταλίκα που οδηγούσε ο 48χρονος Τούρκος Ριτζά Κεϋλάν. Σε έρευνα που διενήργησαν εντόπισαν μέσα σε ειδικά κατασκευασμένη μεταλλική κρύπτη δεκατέσσερις παλαιστίνιους λαθρομετανάστες, οι οποίοι είχαν πληρώσει συνολικά στον τούρκο δουλέμπορο είκοσι τρεις χιλιάδες δολάρια για να τους μεταφέρει στην Αθήνα.

    Εξάλλου, άλλος ένας τούρκος οδηγός φορτηγού συνελήφθη στο 1ο χιλιόμετρο της οδού Αλεξανδρούπολης - Γέφυρας Κήπων επειδή μετέφερε από τα σύνορα δύο ιρακινούς λαθρομετανάστες. Πρόκειται για τον Σερίφ Τοπ, ο οποίος είχε παραλάβει τους λαθρομετανάστες από τα Ύψαλα για να τους μεταφέρει στην Αθήνα.

    Τα φορτηγά κατασχέθηκαν ενώ οι συλληφθέντες, δουλέμποροι και λαθρομετανάστες, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    [20] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 0 - 1

    Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2001 (19:46 UTC+2)

    Μεγάλη εκτός έδρας νίκη κατάφερε να αποσπάσει ο Πανηλειακός από τον Πανιώνιο. Η ομάδα του Πύργου κέρδισε σήμερα στη Νέα Σμύρνη με σκορ 1 - 0, στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας και κατέκτησε τρεις υπερπολύτιμους βαθμούς.

    Σκόρερ για την ομάδα του Πανηλειακού ήταν ο Σαπάνης στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. Ωστόσο στην επανάληψη ο σκόρερ της αναμέτρησης αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα και για αρκετό διάστημα οι φιλοξενούμενοι αγωνίστηκαν με δέκα παίκτες. Ωστόσο ο Πανιώνιος δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το αριθμητικό πλεονέκτημα και να πάρουν ένα θετικό αποτέλεσμα.

    [21] ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΑΣΚΑΛ ΜΙΛΟ

    Τίρανα, 28 Ιανουαρίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Στην Ιταλία μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον ιταλό ομόλογό του, Λαμπέρτο Ντίνι, για την υλοποίηση μιας σειράς ιταλικών έργων στην Αλβανία, τα περισσότερα εκ των οποίων εντοπίζονται στους τομείς της υποδομής και της ενέργειας, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων ATA.

    Ο Πασκάλ Μίλο, ο οποίος θα μεταβεί στην Ιταλία επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, θα συζητήσει με τον κ. Ντίνι θέματα που αφορούν στις προσπάθειες των Τιράνων να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) για τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθερότητας και τη στάση της Ιταλίας στο συγκεκριμένο θέμα.

    Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται επίσης να συζητήσουν οι δυο υπουργοί είναι και αυτό της λειτουργίας δύο νέων προξενείων- ενός ιταλικού στη Σκόδρα και ενός αλβανικού στο Μιλάνο- μια κίνηση που έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών σε όλους τους τομείς.

    Σ.Π.

    [22] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ 2 - 2

    Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2001 (19:36 UTC+2)

    Τους βαθμούς της ισοπαλίας μοιράστηκαν σήμερα στο Βύρωνα, Αθηναϊκός και Ιωνικός, σε ένα αρκετά ενδιαφέρον παιχνίδι που έγινε στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες 2 - 2, παρά το ότι οι φιλοξενούμενοι βρέθηκαν να προηγούνται με 0 - 2.

    Το πρώτο ημίχρονο ήταν συναρπαστικό και προσέφερε στους φιλάθλους πλούσιο θέαμα και πολλά γκολ. Ο Ιωνικός μπήκε πολύ δυνατά στο γήπεδο και άνοιξε το σκορ μόλις στο 9' λεπτό με τον Αφάς. Κατάφεραν μάλιστα οι φιλοξενούμενοι να ευτυχήσουν να διαμορφώσουν το 0 - 2 στο 23' ο Κομπαγιάσι.

    Ομως από ότι φάνηκε ο Αθηναϊκός δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Στο 35' ο Προβατάς μείωσε σε 1 - 2 και στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου ο Ζαβαντίας ισοφάρισε σε 2 - 2. Ο ρυθμός του παιχνιδιού έπεσε στην επανάληψη και οι δύο αντίπαλοι μοιράστηκαν τους βαθμούς.

    [23] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0 - 1

    Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2001 (19:34 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός λυτρώθηκε από ένα γκολ του Ανδρέα Νινιάδη. Οι ερυθρόλευκοι, δυσκολεύτηκαν αρκετά, όμως κέρδισαν στο γήπεδο της Καισαριανής τον Εθνικό Αστέρα με σκορ 1 - 0 για την 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας και παρέμειναν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, διατηρώντας έτσι τη διαφορά των τριών βαθμών από τον Παναθηναϊκό.

    Στο πρώτο ημίχρονο η αναμέτρηση προσέφερε μέτριο θέαμα στους φιλάθλους που γέμισαν το γήπεδο, με τον Εθνικό Αστέρα να κρατάει γερά στην άμυνα και τον Ολυμπιακό να δημιουργεί ελάχιστες ευκαιρίες.

    Στην επανάληψη, η ομάδα του Τάκη Λεμονή κατάφερε να σκοράρει στο 55' λεπτό με τον Ανδρέα Νινιάδη και να πάρει τους τρεις πολύτιμους βαθμούς της νίκης.

    [24] ΟΜΙΛΙΑ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ

    Νταβός, 28 Ιανουαρίου 2001 (19:30 UTC+2)

    Την άποψη ότι παρά το γεγονός πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εδραίωση της ομαλότητας και της σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα που θα μπορούσαν να έχουν αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, το μέλλον της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, τις ευαίσθητες ισορροπίες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο κ. Τράικοφσκι τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας σοβαρός διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων σε αυτές τις καταστάσεις πλευρών προκειμένου να εδραιωθεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό συμπεριλαμβάνει, τόνισε ο σκοπιανός πρόεδρος, τη μελλοντική παρουσία των διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων και την ενεργή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στη διαδικασία.

    "Προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος στη σταθερότητα και την ανοικοδόμηση της περιοχής, απαιτείται πιο αποτελεσματική υλοποίηση των προβλεπόμενων στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης. Αυτές οι πολύπλοκες διαδικασίες θα πρέπει να υλοποιούνται παράλληλα και με καλή αλληλεπίδραση, καθώς όλες οι χώρες της περιοχής είναι σαφώς στραμμένες προς μια ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη", επισήμανε ο κ. Τράικοφσκι και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σ.Π.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 28 January 2001 - 19:13:43 UTC