Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-01-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [02] ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ
  • [04] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ FYROM
  • [05] ΒΡΑΔΙΑ ΧΡΥΣΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΣΑΤ
  • [06] ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [07] ΣΧΟΛΙΑ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [08] 16 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΗ
  • [09] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ
  • [10] TΡΙΑ ΕΡΓΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
  • [11] ΜΠΑΤΙΤΣ: Η ΔΙΚΗ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΗΤΑΝ ΠΑΡΩΔΙΑ
  • [12] ΕΞΙΤΗΡΙΟ ΠΗΡΕ Ο ΒΑΣ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
  • [13] Ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ ΜΕ 1-0 ΣΤΗ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
  • [14] ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟΥ ΜΑΪΚ ΡΑΝΝ ΓΙΑ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [15] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΣΕΚΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
  • [16] ΤΕΛΟΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΒΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
  • [17] Ο ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ ΖΗΤΗΣΕ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [18] Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΦΛΩΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ, ΒΑΛΕΡΙ ΜΠΟΡΖΟΦ
  • [20] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΕΝΤΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [21] ΝΕΚΡΟΣ 70ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ
  • [22] ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΟΕΟΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ 100 ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
  • [23] ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ Ν. ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
  • [24] Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΙΟ

  • [01] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2001 (13:42 UTC+2)

    Με τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, συναντήθηκε το πρωί στην Αθήνα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Αντικείμενο της συζήτησης των δύο ανδρών ήταν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την πάταξη της τρομοκρατίας.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για το νομοσχέδιο που προωθείται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ενώ διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων. "Η Νέα Δημοκρατία έστειλε στην κυβέρνηση κάποιες προτάσεις σε σχέση με την προετοιμαζόμενη νομοθεσία", είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης και χαρακτήρισε υπεύθυνη τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της τρομοκρατίας. Ο υπουργός επανέλαβε πως το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Φεβρουαρίου.

    Από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου κι η ελληνική κοινωνία οφείλουν να δείξουν αποφασιστικότητα. "Οι εγκληματίες, οι δολοφόνοι αυτοί που κρύβονται πίσω από τις τρομοκρατικές οργανώσεις και έχουν σκορπίσει τον ανθρώπινο πόνο, πρέπει να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη" πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής. Τόνισε εξάλλου ότι η λέξη "τρομοκρατία" πρέπει επιτέλους να εξαλειφθεί από το ελληνικό λεξιλόγιο και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει στην ψήφιση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού νόμου προς αυτή την κατεύθυνση.

    [02] ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2001 (14:57 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ζητώντας τους μάλιστα να δώσουν έμφαση στο δεν.

    Όσον αφορά τη δήλωση του πρωθυπουργού, στα πλαίσια της περιοδείας του στην Κρήτη, περί κούρασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι οι κουρασμένοι βρίσκονται στο χώρο της αντιπολίτευσης που εξαντλεί την παρουσία της σε στείρα, μικροπολιτική αντιπολίτευση και ατεκμηρίωτες καταγγελίες.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν κουράζεται και δεν θα κουραστεί να ασχολείται με τα προβλήματα του ελληνικού λαού, το κυβερνητικό σχήμα αποδίδει και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση πέρασε επιτυχώς το τεστ κοπώσεως στις εκλογές της 9ης Απριλίου.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2001 (14:18 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Στις αρχές της άνοιξης και ενδεχομένως μέσα στο Μάρτιο αναμένεται να συναντηθούν τελικά οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ.

    Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση αυτή των δύο ανδρών βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν σε ένταση λόγω των απαράδεκτων τουρκικών αξιώσεων κατά τη διάκρεια της νατοϊκής άσκησης "Ντέστιν Γκλόρι", με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η συνάντησή τους στη Ρόδο και στην Μαρμαρίδα.

    Τα διπλωματικά γραφεία των δύο υπουργών είναι σε επικοινωνία, προκειμένου να καθοριστούν ο ακριβής χρόνος και τόπος της συνάντησής τους που θα γίνει και στις δύο χώρες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη συνάντηση που είχε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στο Νταβός της Ελβετίας με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μεσούτ Γιλμάζ, συζήτησαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ενώ έδωσαν έμφαση και στο θέμα της υλοποίησης της συμφωνίας για την αποφυγή διπλής φορολόγησης.

    Παπανδρέου και Γιλμάζ ενημέρωσαν ότι υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση της συγκεκριμένης συμφωνίας, που έχει να κάνει με τα συμφέροντα της κάθε χώρας. Συμφώνησαν πάντως ότι πρέπει να δοθεί πολιτική ώθηση ώστε να ξεπεραστούν τα πρακτικά ζητήματα και να υπογραφεί η πολύ σημαντική αυτή συμφωνία, η οποία θα συμβάλει και στην προώθηση των υπόλοιπων συμφωνιών που αφορούν θέματα "χαμηλής πολιτικής".

    Εξάλλου, ο κ.Παπανδρέου έθεσε στον Γιλμάζ και το κυπριακό πρόβλημα - κάτι άλλωστε που κάνει σε όλες τις συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία και θα κάνει και στη συνάντηση που θα έχει με τον Ισμαήλ Τζεμ.

    Πάντως, στις διαβουλεύσεις που είχε με τον κ.Γιλμάζ επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά η διάσταση απόψεων των δύο πλευρών.

    [04] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ FYROM

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2001 (14:31 UTC+2)

    της Ν.Θωμά

    "Σε καμια περίπτωση δεν συνδέεται η υποστήριξη της Ελλάδας για την περαιτέρω ανάπτυξη της ΠΓΔΜ, τόσο με τις διμερείς συμφωνίες όσο και με την ένταξή της στις ευρωπαϊκές ή ατλαντικές δομές". Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μπεγλίτης διαψεύδοντας ότι έγινε προφορικό διάβημα της ΠΓΔΜ για τα όσα είπε, την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της Βουλής, και γι' αυτό δόθηκε και η συνέντευξη του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου στην ΠΓΔΜ, πρέσβη Γιώργου Κακλίκη.

    Ο κ.Μπεγλίτης είπε ότι τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας οφείλονταν σε παραπληροφόρηση και παρανόηση των δημοσιογράφων. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου υποστήριξε ότι ο κ.Παπανδρέου ανέφερε στην επιτροπή ότι, η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-FYROM περνά και από την επίλυση του ονόματος, δεν είναι όμως όρος ή προϋπόθεση η επίλυσή του για τις 20 συμφωνίες που παραμένουν παγωμένες λόγω πρακτικού προβλήματος, αφού η επικύρωσή τους απαιτεί συγκεκριμένο όνομα. Πρόσθεσε δε ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρέθηκε λύση εκ των ενόντων και δεν συνδέεται η πορεία της FYROM προς την ευρωπαϊκή οικογένεια με την επίλυση του θέματος..

    "Είναι συμφέρον και για τις δυο χώρες", κατέληξε ο κ.Μπεγλίτης, "να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.

    Ο κ.Παπανδρέου στη συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας της Βουλής μετά από ερωτήσεις βουλευτών από όλες τις παρατάξεις, σχετικά με τους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών στο συγκεκριμένο θέμα, είχε πει: "Υπάρχουν πολλοί που λένε για πίεση. Υπάρχει εκ των πραγμάτων μια πίεση και έχουμε περίπου 20 συμφωνίες που δεν έχουν επικυρωθεί. Γνωρίζει η ΠΓΔΜ ότι όσο και αν προωθούνται οι καλές μας σχέσεις, η ενταξιακή της πορεία, οι σχέσεις της με το ΝΑΤΟ, οι διμερείς μας σχέσεις, η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας, από πλευράς θεωρήσεων, οικονομικών συνεργασιών κλπ. δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν λυθεί το πρόβλημα. Επίσης γνωρίζουν ότι π.χ. ακόμη και απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να επικυρωθεί απο την ελληνική Βουλή και θα συναντήσει αντιστάσεις και στην ελληνική Βουλή λόγω της μη επίλυσης του προβλήματος. Ολα αυτά δείχνουν ότι είναι υπαρκτά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η σχέση μας εάν δεν λυθεί το θέμα του ονόματος. Πάντα, όποτε υπάρχουν ζητήματα, θέτουμε το θέμα του ονόματος και δεν αφήνουμε να περνά απαρατήρητη η χρήση του".

    [05] ΒΡΑΔΙΑ ΧΡΥΣΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΣΑΤ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Όλα αστέρια του ελληνικού αθλητισμού ήταν στη γιορτή που διοργανώνει κάθε χρόνο ο ΠΣΑΤ για 48 συνεχόμενα χρόνια... Την εκδήλωση φέτος τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, αλλά και δύο κορυφαία αθλητικά πρόσωπα.του παγκόσμιου αθλητισμού, ο Ουκρανός Ολυμπιονίκης σπρίντερ, Βαλερί Μπορζόφ και ο Τούρκος αρσιβαρίστας, Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου.

    "Ο ελληνικός αθλητισμός έχει δείξει μέχρι τώρα ότι βαδίζει με σίγουρα και σταθερά βήματα. Μπορεί να πάει ακόμη πιο μπροστά", τόνισε στην έναρξη της ομιλίας του ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος βράβευσε τον κορυφαίο αθλητή του 2000, Κώστα Κεντέρη. "Αν για τα υπόλοιπα κράτη οι επιτυχίες είναι επιθυμητές, για την Ελλάδα που είναι η μητέρα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ανάγκη. Οφείλουμε να διοργανώσουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες", τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος.

    Από την άλλη η κορυφαία αθλήτρια, Κατερίνα Θάνου δήλωσε: "Ο δρόμος που διαλέξαμε είναι δύσκολος, αλλά θα πρέπει πάντα να στοχεύεις μπροστά". Ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, βράβευσε την εθνική ομάδα του ανσάμπλ στη ρυθμική γυμναστική που αναδείχθηκε η καλύτερη ομάδα του 2000.

    Με το Χρυσό Μετάλλιο του ΠΣΑΤ τιμήθηκαν οι "χρυσοί" Ολυμπιονίκες της άρσης βαρών Πύρρος Δήμας και Κάχι Καχιασβίλι, αφού ήταν οι μοναδικοί αθλητές στην Ελλάδα που έχουν κατακτήσει μέχρι στιγμής από τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια.

    Ειδικό έπαθλο δόθηκαν στους Ολυμπιονίκες Μιχάλη Μουρούτσο, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο τάε κβον ντο, στον Λεωνίδα Σαμπάνη στην άρση βαρών, στον Βίκτωρα Μήτρου στην άρση βαρών, τον Δημοσθένη Ταμπάκο στη γυμναστική, στην Τασούλα Κελεσίδου στην δισκοβολία, στη Μιρέλα Τζελίλη στον ακοντισμό, στη Ιωάννα Χατζηιωάννου στην άρση βαρών και στον Αμιράν Καρντάνοφ στη πάλη.

    Το έπαθλο Αθλητικής Προσφοράς και Ήθους δόθηκε στον Γιώργο Μαυρωτά, αρχηγό της εθνικής ομάδας πόλο. Το έπαθλο "Fair Play" απονεμήθηκε στους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού γιατί έδειξαν καλό ήθος στο μεταξύ τους παιχνίδι στην αναμέτρηση της 12ης Νοεμβρίου.

    Ειδικές βραβεύσεις έγιναν στους παλαιστές αδελφούς, Γιώργο και Ξενοφώντα Κουτσιούμπα, ενώ τιμήθηκαν οι τρεις "χρυσοί" Παρολυμπιονίκες Κώστας Φύκας στην κολύμβηση, Θανάσης Μπαράκας στο μήκος και Στέφανος Αναργύρου στη σφαίρα.

    Ο ΠΣΑΤ βράβευσε και τους δύο επίσημους καλεσμένους του. Τον Ουκρανό σπρίντερ Βαλερί Μπορζόφ και τον τρις "χρυσό" Ολυμπιονίκη στην άρση βαρών Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου.

    [06] ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Η ΓΓ ΤΟΥ ΚΚΕ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Την επιστροφή των Ελλήνων φοιτητών και στρατιωτών από τη Γιουγκοσλαβία ζήτησε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στη χώρα.

    Η κ. Παπαρήγα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για τα αποτελέσματα της πενθήμερης επίσκεψής της στη Γιουγκοσλαβία ζήτησε επίσης το συντονισμό δράσης των προοδευτικών δυνάμεων στα Βαλκάνια, ώστε να αφυπνιστούν οι λαοί με στόχο την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ από την περιοχή.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις συνέπειες του πολέμου σημειώνοντας ότι η Γιουγκοσλαβία είναι υπό διάλυση.

    "Πρέπει συστηματικά και μελετημένα να προβάλουμε την άποψή μας που θεωρούμε ότι μπορεί να βρει απήχηση και συμφωνία στους λαούς ότι τα Βαλκάνια μπορούν να προσδοκούν σε ένα μέλλον μιας συγκροτημένης περιφερειακής συνεργασίας", τόνισε.

    Η κ. Παπαρήγα που συναντήθηκε με τους Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια της Γιουγκοσλαβίας ζήτησε την άμεση επιστροφή τους και τη συνέχιση των σπουδών τους σε Ελληνικά Πανεπιστήμια.

    [07] ΣΧΟΛΙΑ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που όχι μόνο είναι κουρασμένη, αλλά το δείχνει κιόλας, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπος του κόμματος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας την δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Τα Νέα".

    Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, δεν σχολίασε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, αλλά δήλωσε ότι χαίρεται που ο πρωθυπουργός αντιλήφθηκε, έστω και καθυστερημένα, την κόπωση του πολιτικού σκηνικού που ο ίδιος επισημαίνει εδώ και επτά χρόνια.

    [08] 16 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

    Μόσχα, 29 Ιανουαρίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Δεκαέξι νεκροί και τρεις αγνοούμενοι είναι μέχρι τώρα ο απολογισμός του ναυαγίου ουκρανικού πλοίου "Pamyat Merkuriya" στη Μαύρη Θάλασσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο πηγές από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Πριν αναφέρθηκε ότι οι νεκροί ήταν 14 και οι αγνοούμενοι πέντε.

    Τρία ουκρανικά πλοία περισυνέλεξαν 32 επιζώντες από τους 51 επιβάτες του πλοίου και πρόσθεσαν ότι όλοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και είναι σχετικά καλά στην υγεία τους.

    Το πλοίο μετέφερε τουρκικά εμπορεύματα για να πουληθούν στην Ουκρανία και βυθίστηκε πολύ γρήγορα πιθανόν μετά από πρόσκρουση σε νάρκη.

    O.K.

    [09] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ C

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Εννέα στις δέκα περιπτώσεις σώζει το νέο εμβόλιο που κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες στην Ελλάδα κατά της θανατηφόρου μηνιγγίτιδας C, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, ενώ μπορεί να χορηγηθεί και σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας.

    Μέχρι στιγμής δεν συμπεριλαμβάνεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και δεν χορηγείται δωρεάν, ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το προμηθεύονται από φαρμακεία.

    Το κόστος του φτάνει στις 13.000 δραχμές και μπορεί να δωθεί σε παιδιά, μετά τους δύο πρώτους μήνες της γέννησής τους, αντίθετα με το προηγούμενο που χορηγούνταν μετά τα δύο πρώτα χρόνια.

    [10] TΡΙΑ ΕΡΓΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Τρία ακόμη σημαντικά έργα κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών κοσμούν από σήμερα τους σταθμούς του μετρό της πρωτεύουσας. Πρόκειται για κορυφαίες εικαστικές παρεμβάσεις από τον γλύπτη Τάκη και τους ζωγράφους Νίκο Κεσανλή και Αλέκο Φασιανό που αναδεικνύουν τη σύγχρονη ελληνική τέχνη.

    Τα έργα παρουσίασαν το απόγευμα στο Αθηναϊκό κοινό μαζί με τους δημιουργούς τους οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης και Μεταφορών Χρήστος Βερελής.

    Οπως υπογράμμισε ο κ. Λαλιώτης σήμερα ένα χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας του μετρό 85 εκατομμύρια επιβάτες έχουν τα δικά τους βιώματα και τη δική τους άποψη για το μετρό της Αθήνας.

    Οι σταθμοί του μετρό αναδεικνύουν σήμερα και την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και φιλοξενούν τα έργα μεγάλων ελληνων καλλιτεχνών που τίμησαν τη χώρα μας και έχουμε και εμείς το χρέος να τους τιμήσουμε.

    Δημιουργούμε σημείωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και ένα κριτήριο, έναν κώδικα αισθητικό για τους πολίτες που χρησιμοποιούν το μετρό. Ενα έργο που στον έναν χρόνο λειτουργίας του δεν υπέστη κανέναν βανδαλισμό, δεν σημειώθηκε καμμία καταστροφή.

    Στο σταθμό του ΦΙΞ έχει τοποθετηθεί το έργο του γλύπτη Τάκη που περιλαμβάνει την ενότητα ``ανάγλυφο - φωτεινά σινιάλα`` και την ενότητα ``φωτοβολταϊκή ενέργεια``.

    Οπως είπε ο κ. Τάκης εμπνευσμένος από τους σηματοδότες του σιδηροδρομικού σταθμού δημιούργησε μια σειρά έργων με την ονομασία ΄΄φωτεινά σινιάλα΄΄ και για πρώτη φορά φτιάχνει ανάγλυφο με κεφαλές φωτεινών σινιάλων.

    Η εικαστική παρέμβαση στο σταθμό της Ομόνοιας έχει γίνει από το γνωστό δημιουργό και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Νίκο Κεσανλή με το έργο του ``ουρά`` . Πρόκειται για μια εικαστική παρέμβαση, ένα έργο καθημερινής δράσης που συνδέεται με χαρακτηριστικές σκηνές ανθρώπων που περιδιαβαίνουν το σταθμό . Το έργο απλώνεται σε ένα τελαρωμένο ύφασμα καλυμμένο με τρεις επιστρώσεις. Σε δηλώσεις του ο κ. Κεσανλής ευχαρίστησε τον κ. Λαλιώτη που έδωσε αυτή την ευκαιρία στους Ελληνες δημιουργούς.

    Τέλος ο σταθμός του Μεταξουργείου έχει φιλοτεχνηθεί με συνθέσεις του ζωγράφου Αλέκου Φασιανού που φέρουν τον τίτλο ``Ο μύθος της γειτονιάς μου``. Οπως είπε ο κ. Φασιανός με το έργο του αυτό θέλησε να αναπλάσει την ταπεινή ζωή των ανθρώπων της γειτονιάς του, των υπαιθρίων κινηματογράφων και θεάτρων που μας γαλούχησαν μοναδικά και απέριττα σ' αυτή τη γειτονιά και τώρα πιά δεν υπάρχουν.

    [11] ΜΠΑΤΙΤΣ: Η ΔΙΚΗ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΗΤΑΝ ΠΑΡΩΔΙΑ

    Βελιγράδι, 29 Ιανουαρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας, Βλάνταν Μπάτιτς δήλωσε ότι οι ποινές φυλάκισης είκοσι ετών που επιβλήθηκαν σε 14 ηγέτες χωρών και οργανισμών, με την κατηγορία εγκλημάτων στον πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία είναι νομική φάρσα και πρέπει να καταργηθούν.

    Ο Μπάτιτς είπε ότι "η δίκη που έγινε πέρσι στο Βελιγράδι ήταν μια ανοησία και μια παρωδία που δεν ταιριάζει στο σύγχρονο δικαστικό σύστημα" και πρόσθεσε ότι η "κυβέρνηση του Βόισλαβ Κοστούνιτσα θα αποφασίσει για αναθεώρηση της δίκης".

    Τον περασμένο Σεπτέμβριο δικαστήριο του Βελιγραδίου καταδίκασε ερήμην τους 14 ηγέτες χωρών και οργανισμών σε 20 χρόνια φυλάκιση τον καθένα.

    Ο Μπάτιτς ανέφερε ακόμη ότι η δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα μπορούσε να διεξαχθεί είτε στο Βελιγράδι είτε στη Χάγη και πρόσθεσε ότι δεν αργεί να γίνει κάτι τέτοιο.

    O.K.

    [12] ΕΞΙΤΗΡΙΟ ΠΗΡΕ Ο ΒΑΣ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος έπεσε θύμα τρομοκρατικής ενέργειας, πήρε σήμερα εξιτήριο από το Τζάνειο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονταν.

    Εξερχόμενος, δήλωσε ότι είναι καλά στην υγεία του και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο Θεό, στη διοίκηση του νοσοκομείου και στο ιατρικό προσωπικό για την περίθαλψη που του προσέφεραν, καθώς και την ετοιμότητά του να προσφέρει αποτελεσματικότερες υπηρεσίες.

    "Σε αυτούς τους νοσηλευτές, που ο καθένας από αυτούς δουλεύει για πέντε, θα πρέπει όλοι εμείς, ο ελληνικός λαός, να δώσουμε περισσότερα χρήματα για να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν στις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού" είπε και πρόσθεσε ότι "τη δεύτερη ευκαιρία ζωής είμαι υποχρεωμένος να τη χρησιμοποιήσω για αποτελεσματικότερη προσφορά υπηρεσιών. Η Ελλάδα έχει προβλήματα, θα κάνω ότι μπορώ για να συμβάλλω στην επίλυσή τους".

    [13] Ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ ΜΕ 1-0 ΣΤΗ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Ένα τέρμα, αυτό του Μουστάκα στο 44' ήταν αρκετό για να δώσει τη νίκη με 1-0 στον Ατρόμητο που επιβλήθηκε μέσα στην έδρα του τους Λύκους. Οι γηπεδούχοι όμως έχασαν και πέναλτι με τον ίδιο παίκτη στο 58' και ο Παπάς στο 17' σημάδεψε το δοκάρι.

    Καλή ήταν η διαιτησία του κ. Χέλη (Καβάλας) που έδειξε κίτρινη στους, Κουτλούμπαση, Τσιαούση Ξάνθο, Φιδάνη, Σαμαρά και Γεωργιάδη.

    ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Φακής, Παππάς, Κουτλούμπασης, Θεοδωρόπουλος, Τζιβελέκης, Τσιαούσης, Γουλέτας, Παναγόπουλος (51' Κώτσιος), Ταχίρι, Κουμπής (53' Νικολόπουλος), Μουστάκας (80' Γκεοργκίεφ).

    ΛΥΚΟΙ: Κεχαγιάς, Ζάρκος, Ξάνθος, Παπαχρήστος, Μωράκης (64' Λαδάκης), Αβραμίδης (53' Σιαμπάνης), Παππάς, Φιδάνης, Μπλιθικιώτης, Σαμαράς, Γεωργιάδης (77' Μπερισβίλι).

    Η βαθμολογία έχει ως εξής: Εθνικός 32 Λεωνίδιο 31 Πατραϊκός 30 Μαρκό 26 Ατρόμητος 25 Απόλλων Κρύας Βρύσης 21 Νάουσα 20 Χαλκηδόνα 19 Κοζάνη 17 Αχαρναϊκός 17 Αναγέννηση Καρδίτσας 15 Βέροια 14 Λύκοι 12 Πιερικός 11 Λαμία 10 Αμπελόκηποι 10 Κιλκισιακός 10 Ιάλυσος 3.

    Ο Ιάλυσος έχει -3 βαθμούς, ενώ η Βέροια έχει 1 μηδενισμό και-3 βαθμούς.

    [14] ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟΥ ΜΑΪΚ ΡΑΝΝ ΓΙΑ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Μελβούρνη, 29 Ιανουαρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Για έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας στο θέμα της Κύπρου έκανε λόγο σήμερα ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της Νότιας Αυστραλίας, ο οποίος κάλεσε την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά να εντείνουν τις εκκλήσεις τους προς τους ομοσπονδιακούς πολιτικούς ώστε να αλλάξει η κατάσταση.

    Συγκεκριμένα ο κ. Ρανν τόνισε εμφατικά ότι η νυν συντηρητική κυβέρνηση και ο

    ίδιος ο πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, απέτυχε να θέσει το Κυπριακό θέμα στη σύνοδο κορυφής των κρατών της Κοινοπολιτείας στη Νότια Αφρική, κάτι που θα πρέπει όπως είπε να μην επαναληφθεί στην φετινή σύνοδο, που είναι θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στη Βρισβάνη. Ο αυστραλός πολιτικός θύμισε ότι η Αυστραλία ενώ βοήθησε στις διαπραγματεύσεις για το τέλος του καθεστώτος φυλετικών διακρίσεων στη Νότια Αφρική, τώρα αρνείται να πράξει το ίδιο και στην Κύπρο.

    Τέλος ο κ. Ρανν επεσήμανε ότι η στάση των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας στο

    Κυπριακό δίνει την ευκαιρία στην Αυστραλία να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προώθηση λύσης του Κυπριακού ζητήματος.

    Δ.Ρ.

    [15] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΣΕΚΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ

    Μελβούρνη, 29 Ιανουαρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Με την επανεκλογή των προέδρων της ΠΑΣΕΚΑ και της Ομοσπονδίας Κυπριακών

    Κοινοτήτων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας ολοκληρώθηκαν χθες βράδυ στη Μελβούρνη οι εργασίες των ετησίων συνεδρίων των δύο μεγάλων κυπριακών οργανώσεων.

    Έκκληση για συστράτευση και συμμετοχή στη δημόσια ζωή της Αυστραλίας απηύθυνε στους συνέδρους ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΚΑ κ. Νίκος Γκαντζής. Όπως είπε θα πρέπει όλοι οι ομογενειακοί φορείς να ενεργοποιηθούν προς κάθε κατεύθυνση και να

    εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς άλλες εθνότητες, θυμίζοντας την υποστήριξη που παρείχε η ΠΑΣΕΚΑ σε εκδηλώσεις υπέρ των Κούρδων, καθώς και την παρουσία της σε τελετές πολιτογράφησης Αυστραλών.

    Ο κ. Γκάντζης αναφέρθηκε και στην πρόταση να κάνουν διακοπές εργασίας στην

    Αυστραλία νέοι και νέες από την Κύπρο, τονίζοντας ότι η αποδοχή της πρωτοβουλίας αυτής από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας ενισχύει ακόμη περισσότερο την θέση της νόμιμης κυπριακής κυβέρνησης.

    Τις εργασίες του συνεδρίου τίμησαν με την παρουσία τους ο ύπατος αρμοστής της

    Κύπρου στην Αυστραλία, Ανδρέας Γεωργιάδης , Αυστραλοί πολιτικοί, καθώς και εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων της Αυστραλίας. Στην εισήγησή του ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ¨η ΠΑΣΕΚΑ και οι πολιτειακές ΣΕΚΑ χρειάζονται ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση και επεσήμανε ότι πρέπει να ανοίξουν οι πόρτες και να πλησιαστούν άτομα ικανά που μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στους τομείς της διαφώτισης και προώθησης των θέσεών μας".

    Στην Ομοσπονδία Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας πρόεδρος

    παραμένει ο κ. Κέρρι Κυριακούδης.

    [16] ΤΕΛΟΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΒΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

    Γιάννενα, 29 Ιανουαρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Σχεδόν ένα μήνα έμεινε στο πάγκο των Ιωαννίνων ο προπονητή, Νίκος Κόβης που το απόγευμα έλυσε το συμβόλαιό του με τον ΠΑΣ Γιάννινα κοινή συναινέσει. Ο καταξιωμένος προπονητής κάθισε στον πάγκο στα παιχνίδια με τον ΟΦΗ, τον Πανηλειακό, τον ΠΑΟ και τον Ηρακλή στο στο κύπελλο. με τον Ηρακλή.

    [17] Ο ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ ΖΗΤΗΣΕ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Λονδίνο, 29 Ιανουαρίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον ζήτησε από τα ευρωπαϊκά κράτη να συμμετέχουν περισσότερο σε συμμαχικές επιχειρήσεις και να βελτιώσουν τις αμυντικές τους δομές.

    Ο κ. Ρόμπερτσον ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να επεμβαίνει σε κρίσεις χωρίς να χρειάζεται το ΝΑΤΟ για να τις επιλύσει και πρόσθεσε ότι η συνεργασία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλύτερη.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση μελετά τη δημιουργία δύναμης ταχείας επέμβασης με τη συμμετοχή 60.000 ανδρών μέχρι το 2003 για να μπορεί να μεταβαίνει σε σημεία συγκρούσεων για βοήθεια.

    O.K.

    [18] Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Νταβός, 29 Ιανουαρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα υπεραμύνθηκε της απόφασής του να μην παραδώσει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

    "Για διάφορους λόγους είναι πάντα καλύτερο οι εθνικοί ηγέτες να αντιμετωπίζουν τις ευθύνες τους ενώπιον των λαών τους", δήλωσε ο κ. Κοστούνιτσα σε συνέντευξη τύπου στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας αναγνώρισε ότι η απόρριψη των αιτημάτων του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για παραπομπή του Μιλόσεβιτς σε δίκη, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, καθώς οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ ενδέχεται να σταματήσουν τη χορήγηση της απαιτούμενης οικονομικής βοήθειας.

    "Η συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τη Γιουγκοσλαβία", τόνισε.

    "Ομως υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να τηρούμε κριτική στάση έναντι του Δικαστηρίου της Χάγης", είπε προσθέτοντας ότι "δεν είναι η Αγία Γραφή, είναι ένας θεσμός που διέπεται από πολύ περίεργους κανόνες".

    Ο κ. Κοστούνιτσα προειδοποίησε ότι η έκδοση Μιλόσεβιτς ενέχει τον κίνδυνο να θεωρηθεί μάρτυρας και ήρωας πίσω στην πατρίδα και επέμεινε ότι οποιαδήποτε δίκη θα πρέπει να διεξαχθεί στη Γιουγκοσλαβία.

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τέσσερις στενοί συνεργάτες του θεωρούνται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης της στο Βελιγράδι η Γενική Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε απέτυχε να αποσπάσει από τον Κοστούνιτσα τη δέσμευση ότι θα παραδώσει τον Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο.

    Οταν ρωτήθηκε από την κ. Ντελ Πόντε αν θα προσπαθήσει να πείσει τον Μιλόσεβιτς να παραδοθεί, ο κ. Κοστούνιτσα είπε: "δεν πρέπει μόνο ο Μιλόσεβιτς να παραδοθεί, υπάρχουν άνθρωποι από όλες τις πλευρές που πρέπει να παραδοθούν, από τη Βοσνία, από την Κροατία και γιατί όχι και από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον".

    Επίσης παρέκαμψε τις προτάσεις περί σύλληψης του πρώην διοικητή των Σερβοβοσνίων Ράτκο Μλάντιτς και του ηγέτη τους στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία Ράντοβαν Κάρατζιτς, τονίζοντας ότι παραμένει ασαφές το αν θα πρέπει Βόσνιοι να δικαστούν στη Γιουγκοσλαβία.

    Ο κ. Κοστούνιτσα υπογράμμισε ότι η συνάντησή του με την κ. Ντελ Πόντε είναι μήνυμα ότι το Βελιγράδι είναι έτοιμο να συνεργαστεί με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΦΛΩΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ, ΒΑΛΕΡΙ ΜΠΟΡΖΟΦ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης δέχθηκε σήμερα, στο γραφείο, του τον Ολυμπιονίκη Βαλερί Μπορζόφ, ο οποίος το 1972 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια στα 100 και 200 μέτρα. Τον συνόδευε η σύζυγός του, Λουντμίλα Τουρίστσεβα, επίσης μεγάλη αθλήτρια της γυμναστικής, η οποία έχει κερδίσει, συνολικά, εννέα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο Βαλερί Μπορζόφ είναι μόνιμο μέλος της ΔΟΕ, πρόεδρος της ομοσπονδίας Στίβου της Ουκρανίας και μέλος της IAAF.

    Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Φλωρίδη, ο Βαλερί Μπορζόφ έκανε τις παρακάτω δηλώσεις: "Ο κ. Φλωρίδης με ενημέρωσε για την προετοιμασία της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα όσα έμαθα αποδεικνύουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διοργανώσει πολύ καλούς αγώνες. Είμαι σίγουρος ότι η Οργανωτική Επιτροπή και γενικά όλοι εκείνοι που προωθούν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών της Αθήνας θα πράξουν το καλύτερο δυνατόν, ώστε πράγματι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 να μείνουν στην ιστορία, ως οι πιο επιτυχημένοι.

    Προς την κατεύθυνση αυτή, η Αθήνα έχει τα πάντα.

    Το μόνο που δεν περισσεύει, αυτή τη στιγμή, είναι ο χρόνος. Το διάστημα που μεσολαβεί, μέχρι τους Ολυμπιακούς, είναι μικρό".

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ο ίδιος ζήτησε κάτι συγκεκριμένο από τον κ. Φλωρίδη, απάντησε: "Ναι. Του είπα ότι θα θέλαμε να υπάρξει αθλητική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας, σε επίπεδο ομάδων αλλά και αθλητών.

    Επίσης του είπα ότι θέλουμε να έρθουν στη χώρα σας οι αθλητές της Ουκρανίας, που θα επιλεγούν για την Ολυμπιακή ομάδα, για προετοιμασία. Έχουμε επιλέξει να γίνει αυτό στην Καλαμάτα.

    Ακόμη είπαμε στον κ. Φλωρίδη ότι σχεδιάζουμε να έλθει ένα καράβι στην Ελλάδα με αθλητές, αλλά και τουρίστες, το 2004.

    Ο Υφυπουργός μου έκανε την πρόταση να υπογραφεί διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας. Την πρότασή του θα μεταφέρω στον Υπουργό Αθλητισμού της χώρας μου".

    Σε ερώτηση πως βλέπει τους Έλληνες αθλητές εν' όψει του 2004, είπε: "Οι Έλληνες αθλητές επανέλαβαν αυτό που είχα πετύχει εγώ το 1972 στο Μόναχο. Απέδειξαν ότι οι λευκοί αθλητές μπορούν να νικούν σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, στους δρόμους ταχύτητας. Αυτό είναι πολύ βασικό για τους Ευρωπαίους αθλητές, που έχουν τις δυνατότητες να μετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς κανένα απολύτως κόμπλεξ".

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Περιμένατε ότι μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει τόσα πολλά πράγματα στον κλασσικό αθλητισμό;

    Β.ΜΠΟΡΖΟΦ: "Ήταν μια μεγάλη έκπληξη για μένα. Εκφράστηκε η δουλειά που γίνεται, ιδιαίτερα από τους προπονητές. Και βασικά θα σταθώ περισσότερο στους δύο πολύ ταλαντούχους Έλληνες του Στίβου, τη Θάνου και τον Κεντέρη".

    Η Λουντμίλα Τουρίσεβα σχετικά με την πρόοδο που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα και τις Ολυμπιακές διακρίσεις στο άθλημα της Γυμναστικής, είπε: "Υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στους πρωταθλητές Ελλάδας και Ουκρανίας. Έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις και όταν συναντώνται στους μεγάλους αγώνες ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τα "μυστικά του αθλήματός τους.

    Οι Έλληνες προπονητές εργάζονται με πολύ ζήλο για να φτάσουν οι αθλητές τους ψηλά. Το μεγάλο άλμα που έχει κάνει η Ελληνική γυμναστική φάνηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα.

    Είμαι βέβαιη ότι το 2004 οι αθλητές σας θα έχουν τις δυνατότητες, τόσο στα ομαδικά όσο και στα ατομικά αγωνίσματα της γυμναστικής, να πετύχουν πολλά περισσότερα απ' ότι στο Σίδνεϊ και να ανέβουν πολλές φορές στο βάθρο των νικητών.

    Τέλος για την οργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, η κ. Τουρίσεβα είπε:

    "Τα τελευταία χρόνια οι Ολυμπιακοί αγώνες διοργανώθηκαν σε χώρες πέρα από τον Ατλαντικό, μακριά από την Ευρώπη. Η Ελλάδα θέλει και πιστεύω ότι μπορεί να διοργανώσει τους καλύτερους Ολυμπιακούς αγώνες".

    Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης κλήθηκε και θα παραστεί στην εκδήλωση που θα γίνει αύριο στις 10 το πρωί στο Ιντερκοντινένταλ με θέμα, "Εθελοντισμός Αθήνα 2004.

    Αύριο στις 2:30 μ.μ. ο Υφυπουργός Αθλητισμού, στο πλαίσιο των συναντήσεών του με τους προέδρους των ΠΑΕ, θα δεχθεί, στο γραφείο του, τον πρόεδρο του Εθνικού Αστέρα Νίκο Παπαδόπουλο.

    [20] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΕΝΤΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2001 (20:05 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Ολοκληρώνεται μέσα στο Μάρτιο το Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας για την αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων. Διϋπουργική Επιτροπή υπό την προεδρία του υπουργού Δημόσιας Τάξης θα συντονίζει, αξιοποιείλ και εφαρμόζει τις δράσεις του σχεδίου.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρου Τσουκάτου.

    Ο τελευταίος επεσήμανε ότι για να ανατραπούν τα συγκλονιστικά νούμερα των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα χρειάζεται γενική κινητοποίηση, ευαισθητοποίηση και συντονισμός όλων των επιμέρους δράσεων στις οποίες πρέπει να ηγηθεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

    Πρέπει -τόνισε- ο στόχος του εθνικού σχεδίου να είναι η μείωση των ατυχημάτων κατά 30-50% ως το 2004, οπότε και θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η χώρα μας θα δεχθεί εκατομμύρια επισκέπτες.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι εδώ και ενάμισυ χρόνο εφαρμόζεται το πρόγραμμα αστυνόμευσης με έμφαση στην επιθετική οδήγηση, στην οποία οφείλονται και τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα. Το αποτέλεσμα -όπως είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης-, βάσει στατιστικών στοιχείων, ήταν μέσα στο 2000 σε σύγκριση με το 1999 να μειωθούν:

    Κατά 87 οι νεκροί.

    Κατά 483 οι σοβαρά τραυματίες.

    Κατά 14.012 οι ελαφρά τραυματίες, σύνολο 2.062 λιγότεροι παθόντες.

    [21] ΝΕΚΡΟΣ 70ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

    Πύργος, 29 Ιανουαρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Νεκρός με τραύμα στο στήθος βρέθηκε σήμερα το πρωί στο σιδηροδρομικό σταθμό Γαστούνης Hλείας ο Βασίλης Θεωδορακόπουλος 70 ετών κάτοικος Γαστούνης. Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί, ενώ η αστυνομία πιθανολογεί εγκληματική ενέργεια και διεξάγει ανακρίσεις.

    [22] ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΟΕΟΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ 100 ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Επίσκεψη στα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 πραγματοποίησαν σήμερα 100 ομογενείς φοιτητές, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την πορεία των έργων και της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Οι φοιτητές, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο κ. Μάρτον Σίμιτσεκ και την Σύμβουλο στην Διεύθυνση Απόδημου Ελληνισμού κα Δήμητρα Ήγκαν, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και ιδιαιτέρως για το πρόγραμμα εθελοντισμού.

    Αμέσως μετά την συνάντηση, ο κ. Μάρτον Σίμιτσεκ, έκανε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους: "Φιλοξενήσαμε με πάρα πολλή μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση τα παιδιά που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα της Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Υφυπουργού κ. Γρηγόρη Νιώτη. Ήρθαν στα γραφεία της ΑΘΗΝΑ 2004 για να ενημερωθούν για την πρόοδο της Οργανωτικής Επιτροπής αλλά κυρίως για να διερευνήσουν τις δυνατότητες που έχουν να βοηθήσουν και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διοργάνωσης και βεβαίως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες".

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρξει κύμα εθελοντισμού;

    Μ. ΣΙΜΙΤΣΕΚ: Σαφέστατα θα έχουμε μεγάλο κύμα εθελοντισμού. Μην ξεχνάτε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, γι αυτά τα παιδιά, όπως και για όλους τους Έλληνες είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Είναι ένα κομμάτι της ζωής μας, ένα κομμάτι της εκπαίδευσής μας, ένα κομμάτι της Ιστορίας μας. Αλίμονο εάν δεν υπάρχει κύμα εθελοντισμού για κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ Ελληνικό και το οποίο θέλουμε όλοι να πετύχει.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρχουν προϋποθέσεις για τους Εθελοντές;

    Μ. ΣΙΜΙΤΣΕΚ: Να περιμένετε αύριο που θα ακούσετε όλες τις λεπτομέρειες. Να ξέρετε ότι το πρόγραμμα του εθελοντισμού είναι πάρα πολύ καλά μελετημένο. Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να βγει 2-2,5 χρόνια πριν τους Αγώνες, ακριβώς για να έχει αυξανόμενο ενδιαφέρον με κορύφωση το 2004.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τα παιδιά υπήρξε ενδιαφέρον;

    Μ. ΣΙΜΙΤΣΕΚ: Όλα ήταν ευχαριστημένα και με τις ερωτήσεις τους έδειξαν το ενδιαφέρον τους.

    [23] ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ Ν. ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2001 (19:50 UTC+2)

    Πιστώσεις συνολικού ύψους 5.140.000 δραχμών για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στο νομό Σερρών, καθώς και για έργα στο αεροδρόμιο Ζακύνθου ενέκρινε με αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης.

    Συγκεκριμένα οι εργασίες αφορούν την αποστράγγιση του αεροδρομίου Ζακύνθου και την επέκταση του πεδίου ελιγμών, έργο που ανατίθεται στην Εταιρεία ΕΛΙΚΑ ΑΤΕΕ και έχει προϋπολογισμό 3.540.000.000 δρχ.

    Τα αντιπλημμυρικά έργα που θα δημοπρατηθούν αφορούν στη βελτίωση παροχετευτικότητας του άνω ρού του ποταμού Στρυμώνα, στο νομό Σερρών, προϋπολογισμού 800.000.000 δραχμών, καθώς και στην ενίσχυση του ανατολικού αναχώματος της λίμνης Κερκίνης, προϋπολογισμού επίσης 800.000.000 δραχμών.

    [24] Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΙΟ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2001 (19:38 UTC+2)

    Tην "Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο" υπέγραψε η Ελλάδα μετά από πρωτοβουλία του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ηλία Ευθυμιόπουλου, και με την οποία θεσμοθετείται το "Ευρωπαϊκό Βραβείο Τοπίου" το οποίο και θα απονέμεται σε τοπικές ή περιφερειακές αρχές και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που εφαρμόζουν υποδειγματική και μακροχρόνια πολιτική για την προστασία των τοπίων.

    Με τη σύμβαση ορίζεται η ανάγκη θέσπισης καθεστώτος προστασίας του τοπίου από τις δημόσιες αρχές, θεωρείται σημαντική η διακρατική συνεργασία των χωρών σε αυτό τον τομέα και δίνεται η ευκαιρία να υιοθετηθούν μέτρα και δράσεις για την προσεκτική διαχείριση και προστασία τους.

    Τη σύμβαση έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Δανία, η Ελβετία, η Ισπανία, η Κροατία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Μολδαβία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Φινλανδία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 29 January 2001 - 19:13:48 UTC