Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-02-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΗΝΥΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΤΑ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [02] ΤΟ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ
  • [03] 23 ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ KFOR ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ
  • [04] ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [05] ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ "ΦΤΕΡΩΤΟ ΕΡΜΗ"
  • [06] ΑΘΩΟΙ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΕΠΕΠ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
  • [07] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [08] ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΕ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [09] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΗΣ PETROLA ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • [10] ΗΡΘΕ Ο ΚΑΡΚΟΥΡΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [11] ΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
  • [12] ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ
  • [13] ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ
  • [14] ΥΠΕΧΩΔΕ: 10 ΔΙΣ. ΔΡΧ. ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
  • [15] ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΙΧΝΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [16] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ
  • [17] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥΤΙΝ - ΜΠΛΕΡ
  • [18] ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΦΟΥΤΣΙΝΙ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΔΗΚΚΙ - ΚΚΕ
  • [20] ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ Ο Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
  • [21] ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΡΙΕΤΙΑ ΓΙΑΤΟΝ ΕΛΓΑ
  • [22] ΣΤΕΝΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΓΔΜ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΚΕΡΙΜ ΚΑΙ ΤΖΕΜ
  • [23] ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΦΑΝΑΡΑΣ: ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ

  • [01] ΜΗΝΥΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΤΑ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Aθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2001 (14:54 UTC+2)

    Μήνυση κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, και της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέθεσε σήμερα στον εισαγγελέα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ηλίας Καλλιώρας. Όπως δήλωσε ο ίδιος, αποτελεί τραγωδία το γεγονός ότι μέσα σε 16 μήνες 1.200.000 Ελληνες έχασαν τα χρήματά τους.

    Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά του κ. Καλλιώρα, προεκλογικά ο κ. Παπαντωνίου και το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών βοήθησαν να γίνει συγχώνευση εταιρείας με μία άλλη.

    [02] ΤΟ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ

    Ουάσιγκτον, 1 Φεβρουαρίου 2001 (13:10 UTC+2)

    To Στέιτ Ντιπάρτεμεντ, δια του εκπροσώπου Τύπου, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, επέκρινε τις δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, μετά την συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή, με αντιπροσωπεία Αμερικανών βουλευτών στην Αθήνα.

    Ο κ.Μπάουτσερ, σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι έκπληκτες και απογοητευμένες που ο κ.Κακλαμάνης παρουσίασε λανθασμένα τη συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτες και εκτός πραγματικότητας της αιτιάσεις του Προέδρου της ελληνικής Βουλής.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας έχοντας πολλή καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση κάτι που, όπως τόνισε, αναγνωρίζει και ίδια η ελληνική κυβέρνηση.

    Ο κ.Μπάουτσερ, σύμφωνα πάντα με το BBC, διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να υποδείξουν συγκεκριμένους όρους στην ελληνική κυβέρνηση στο τι πρέπει να κάνει για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τον κ. Κακλαμάνη, ενώ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανένας ότι η Ουάσιγκτον όταν κατηγορείται για πράγματα σαν αυτά που ανέφερε ο Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής δεν θα αντιδράσει και αυτό ακριβώς έκανε.

    Ο ίδιος απαντώντας σε σχόλια που υποστηρίζουν ότι υπάρχει πίεση ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την διοργάνωση ασφαλών αγώνων.

    [03] 23 ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ KFOR ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ

    Κόσοφσκα Μίτροβιτσα, 1 Φεβρουαρίου 2001 (12:48 UTC+2)

    Είκοσι τρεις στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης και της διεθνούς αστυνομίας του ΟΗΕ τραυματίστηκαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στην Κόσοφσκα Μίτροβιτσα του Κοσσυφοπεδίου, όπως ανακοίνωσε το πρωί το κέντρο τύπου της KFOR.

    Ο ένας μάλιστα από τους τραυματίες, το όνομα και η εθνικότητα του οποίου δεν ανακοινώθηκαν, τραυματίστηκε βαριά και έχει μεταφερθεί ήδη σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ.

    Μεταξύ των τραυματιών είναι και επτά Γερμανοί στρατιώτες, οι οποίοι έφτασαν χθες στην Κόσοφσκα Μίτροβιτσα για να βοηθήσουν τους Γάλλους, Βέλγους, Ελληνες και Δανούς στρατιώτες της βόρειας ταξιαρχίας της KFOR που επιτηρεί την πόλη.

    Ο γιατρός της νυχτερινής βάρδιας του κέντρου υγείας του νότιου (αλβανικού) τομέα της Κόσοφσκα Μίτροβιτσα δήλωσε σε τοπικό αλβανόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας ιατρική βοήθεια ζήτησαν 60 Αλβανοί που συμμετείχαν στα επεισόδια. Από αυτούς μόνο ο ένας έφερε πιο σοβαρά τραύματα και εισήχθη για νοσηλεία.

    Ε.Π.

    [04] ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 1 Φεβρουαρίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Σε 24ωρη αστυνομική επιτήρηση τέθηκε ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ντούσαν Μιχαΐλοβιτς.

    Ο κ. Μιχαΐλοβιτς ανέφερε ότι αποφασίστηκε αυτή η τακτική γιατί ο Μιλόσεβιτς καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και πρόσθεσε ότι ανακρίνεται από τις γιουγκοσλαβικές αρχές.

    Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμη ότι είναι υποχρέωση του υπουργείου του να προστατεύσει τον Μιλόσεβιτς και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Βόισλαβ Κοστούνιτσα συμφώνησε με τον Μιλόσεβιτς για να παραμείνει στην προεδρική κατοικία.

    O.K.

    [05] ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ "ΦΤΕΡΩΤΟ ΕΡΜΗ"

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Σταμάτησε η απεργία των εργαζομένων της εταιρίας ταχυδρομικών υπηρεσιών και μεταφορών "Φτερωτός Ερμής, μετά την ανάκληση από τη διοίκηση της εταιρίας των απολύσεων του πρόεδρου, του γενικού γραμματέα και δύο ιδρυτικών μελών του υπό ίδρυση σωματείου.

    Οι απολύσεις ανακλήθηκαν μετά από παρέμβαση της διοίκησης του Εργατικοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του πρόεδρου του κλαδικού σωματείου των ιδιωτικών Ταχυδρομείων Ταχυμεταφορικών Εργασιών Θεσσαλονίκης Μ. Κορωνίδη στην Επιθεώρηση Εργασίας.

    Η διοίκησης της "Φτερωτός Ερμής" δέχτηκε να συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα με το ΔΣ του υπό ίδρυση σωματείου και να συζητήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων.

    [06] ΑΘΩΟΙ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΕΠΕΠ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

    Σέρρες, 1 Φεβρουαρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Αθώους έκρινε το δικαστήριο Σερρών τους τέσσερις κατηγορούμενους του ΚΕΠΕΠ Σιδηροκάστρου - τη διευθύντρια του κέντρου για άτομα με βαριά νοητικά νοσήματα, τον γιατρό και οι δύο νοσηλεύτριες - στην υπόθεση που είχε αποκαλυφθεί μετά από προβολή βρετανικού ντοκιμαντέρ, το οποίο έδειχνε ασθενείς δεμένους χειροπόδαρα στα κρεβάτια τους.

    Η δίωξη είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτα από τον αρμόδιο εισαγγελέα των Σερρών, ωστόσο, δεν ήταν παρών κανένας μάρτυρας κατηγορίας και οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν από όλες τις εις βάρος τους κατηγορίες, αφού αναγνωρίστηκε ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποίηθηκαν είναι αποδεκτές στην παγκόσμια κοινότητα και εφαρμόζονται για την προστασία των ασθενών και σε άλλα παρόμοια κέντρα στον κόσμο.

    Στο ντοκιμαντέρ το κέντρο παρουσιάζονταν ως "κολαστήριο", ενώ τα άτομα που φιλοξενούνταν, ως κρατούμενοι, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις, ενώ η δίκη είχε αναβληθεί δύο φορές.

    [07] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Λευκωσία, 1 Φεβρουαρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Στην κινητοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να ενημερωθούν οι υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό για τις εξελίξεις στο εθνικό πρόβλημα και να εντείνουν τις δραστηριότητές τους αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπατέτρου.

    "Είναι μέσα στα πλαίσια των κατά καιρούς οδηγιών προς τις διπλωματικές μας αποστολές για να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και για να ενταθεί η ενημέρωση και οι επαφές στους χώρους που είναι διαπιστευμένοι αυτοί οι διπλωμάτες, ακριβώς για να περάσουν σε μια κρίσιμη περίοδο τα μηνύματα που θέλει να περάσει η Κυπριακή Κυβέρνηση", υπογράμμισε και πρόσθεσε:

    "Και το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Από τη στιγμή που όλοι δεν απέκρυψαν το γεγονός ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης και οι διεργασίες της Ε.Ε. αναμενόταν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ως Κυβέρνηση ότι είναι εντελώς λανθασμένη και απαράδεκτη τακτική, κάποιοι πολιτικοί με τις τοποθετήσεις τους, ουσιαστικά να απομακρύνουν την Τουρκία από τα ζητήματα και να της δίνουν διεξόδους.

    Δηλώσεις κατά καιρούς ότι υπάρχουν δυσκολίες για την ένταξη της Κύπρου κ.λπ., ασφαλέστατα διευκολύνουν την τουρκική πολιτική να υπεκφεύγει".

    Ερωτηθείς πότε θα φθάσει στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία, αλλά θα είναι εντός του Φεβρουαρίου".

    [08] ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΕ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Αγκυρα, 1 Φεβρουαρίου 2001 (20:39 UTC+2)

    "Η Τουρκία δεν έχει παραιτηθεί από την αποστολή καλής θέλησης του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών. Όμως με τις συνομιλίες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα δεν έχουν δημιουργηθεί οι επιβαλλόμενες παράμετροι για μια ισορροπημένη, δίκαιη και μόνιμη ειρήνη. Κομίσατε δημιουργικές ιδέες για τη συνέχιση των συνομιλιών. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για ένα νέο σχήμα".

    Το μήνυμα αυτό έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ στον ειδικό εκπρόσωπο του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, στην προχθεσινή τους συνάντηση, σύμφωνα με την εφημερίδα "Τζουμχουριέτ"

    Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη χθεσινή ενημέρωση ομάδας δημοσιογράφων από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τζεμ στην Κωνσταντινούπολη και σημειώνεται ότι ο κ. Τζεμ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πιθανότητες της "Ελληνοκυπριακής διοίκησης" για ένταξη στην Ε.Ε., τόνισε:

    "Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ είναι υποχρεωμένες να ισχυροποιηθούν στον οικονομικό και σε κάθε τομέα, μέχρι το 2003. Διαφορετικά η Ε.Ε. θα έχει λιγότερους ενδοιασμούς να δεχθεί την Ελληνοκυπριακή διοίκηση στους κόλπους της.

    Απαντώντας δε στην ερώτηση για το πώς θα επιλυθεί το Κυπριακό, σημείωσε: "Εμείς βλέπουμε με θέρμη το μοντέλο της συνομοσπονδίας. Όμως χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, οι οποίες παίζουν μεσολαβητικό ρόλο, φαίνεται να έχουν αναλάβει την αποστολή επιβολής των ελληνικών θέσεων. Στο σημείο αυτό η Ε.Ε. έχει διαπράξει δυο βασικά σφάλματα. Το πρώτο είναι ότι αποδέχθηκε το μονόπλευρο αίτημα των Ελληνοκυπρίων για ένταξη στην Ενωση και το δεύτερο είναι ότι συνέδεσε το Κυπριακό με τη διαδικασία υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη στην Ενωση. Όμως αυτά δεν απέδωσαν το επιθυμητό αποτέλεσμα".

    [09] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΗΣ PETROLA ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Λανθασμένες και ατεκμηρίωτες χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις για το επενδυτικό της πρόγραμμα, η εταιρία Petrola Hellas ΑΒΒΕ, με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις και δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αυτήν. Η εταιρία τονίζει ότι τις τελευταίες μέρες αποδίδονται σε αυτήν προθέσεις και επιδιώξεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αναφέρει ότι το πρόγραμμά της θα ωφελήσει το περιβάλλον και το Θριάσιο Πεδίο.

    Σε ανακοίνωσή της, η Petrola διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι η επένδυσή της ανταποκρίνεται πλήρως στην ευαισθησία των πολιτών και θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα την ουσιαστική βελτίωση του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης της ρύπανσης και των εκπομπών.

    Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας - σύμφωνα με την ανακοίνωσή της - στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της και την προστασία του περιβάλλοντος. Η τεράστια αυτή επένδυση, ύψους 260 περίπου δισ. δραχμών, "θα εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και θα ωφελήσει όλους: τους κατοίκους του Θριασίου Πεδίου, τους εργαζόμενους στην εταιρία, κάθε Ελληνα πολίτη και την εθνική οικονομία" αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Η Petrola τονίζει ότι "δεν έχουμε να κάνουμε με επέκταση, όπως πολύ συχνά επιχειρείται να παρουσιάζεται, αλλά με εκσυγχρονισμό" και προσθέτει: "Περισσότερο από καθετί άλλο, το επενδυτικό πρόγραμμα θα ωφελήσει το περιβάλλον και την ποιότητα της ατμόσφαιρας της περιοχής".

    Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι για την έγκριση της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο έχει ακολουθήσει όλες τις τυπικές και από το νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες και όλους τους λεπτομερείς ελέγχους που επιβάλλουν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι χρηματιστηριακές αρχές.

    "Δεν υπάρχει λόγος αντιδικίας με κανέναν. Είμαστε ανοικτοί και παραμένουμε στη διάθεση όλων, πολιτών και φορέων, για ενημέρωση σχετικά με τα προγράμματά μας", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [10] ΗΡΘΕ Ο ΚΑΡΚΟΥΡΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Ήρθε πριν από λίγο στη Θεσσαλονίκη το νέο απόκτημα του Άρη, ο Ταλάλ Ελ Καρκουρί. Στο αεροδρόμιο Μακεδονία τον περίμεναν ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Αρης, Τάσος Δημητρίου, το μέλος του δ.σ. Βασίλης Παναγιωτάκης, και ο υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος, Αγγελος Σπυρίδων, καθώς και ελάχιστοι φίλαθλοι του Άρη.

    Στις πρώτες του δηλώσεις ο Ταλάλ Ελ Καρκουρί τόνισε: "Ήρθα στον Αρη για να παίξω ποδόσφαιρο. Θα προσπαθήσω να δώσω ότι καλύτερο μπορώ στην νέα μου ομάδα. Γνωρίζω πολλά στοιχεία για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τις μεγάλες ομάδες, όπως ο ΠΑΟΚ, ο ΠΑΟ, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ. Δεν γνωρίζω αν είναι εύκολο ή δύσκολο, όμως θα προσπαθήσω με την ομάδα μου να υλοποιήσω τους στόχους μου έχει θέσει η ομάδα μου. Μου αρέσει η Ελλάδα και έχω ακούσει πολύ καλά λόγια για αυτήν. Από αυτή την χώρα πηγάζει το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Η Θεσσαλονίκη είναι υπέροχη και μέσα στις επόμενες ημέρες θα την γνωρίσω με τον καλύτερο τρόπο".

    Μετά το χθεσινό παιχνίδι κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ η ΠΑΕ Αρης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: "Η ΠΑΕ Άρης αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια του φιλάθλους της για τη συμπαράσταση τους στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Η παρουσία σας χαρακτηρίστηκε από άψογη συμπεριφορά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του αγώνα. Οι φίλαθλοι του Άρη παρέδωσαν μαθήματα ευπρέπειας και απέδειξαν ότι ακόμη και σε στιγμές πίκρας δεν χάνουν τον αυτοέλεγχό τους.

    Η ΠΑΕ Αρης έχει όλη την καλή διάθεση στο μέλλον να συμπαρασταθεί σε κάθε προσπάθεια των φιλάθλων που θα κινείται μέσα σε αθλητικό πλαίσιο. Αισθανόμαστε ακόμη την ανάγκη να απονείμουμε τα εύσημα στην αστυνομία για τα μέτρα τάξης κατά την προσέλευση, παραμονή και αποχώρηση των φιλάθλων μας από το γήπεδο, για τη τήρηση των συμφωνηθέντων στη δημιουργία "νεκρών ζωνών" μεταξύ των φιλάθλων των δύο ομάδων, αλλά και να καταγγείλουμε τους εντεταλμένους από τους αστυνομικούς για την προστασία των ατόμων που κάθονται στον πάγκο του Άρη.

    Προπονητής, ποδοσφαιριστές και συνοδοί επί 90 λεπτά ήταν απροστάτευτοι από τους ευρισκόμενους πίσω από τις κερκίδες - φιλάθλους του ΠΑΟΚ".

    Στον αγωνιστικό τομέα ο Κένεντι Ναγκόλι ύστερα από άδεια που ζήτησε και έλαβε από τον Μπάμπη Τεννέ αναχωρεί για την πατρίδα του προκειμένου να συμπαρασταθεί στον άρρωστο πατέρα του. Υποτροπή στο παλιό του τραύμα στους προσαγωγούς υπέστη ο Φάνης Κατεργιαννάκης στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ.

    Κ.Π.

    [11] ΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

    Καβάλα, 1 Φεβρουαρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Πρώην πρωταθλητής ταε - κβο - ντο είναι ο 32χρονος που συνελήφθη χθες τα ξημερώματα στη γέφυρα του Στρυμόνα να μεταφέρει ναρκωτικά. Ο 32χρονος αρνήθηκε να σταματήσει και οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι τον είδαν να πετά από το αυτοκίνητό του δέμα που περιείχε 600 γραμμάρια κοκαϊνης.

    Ακολούθησε έρευνα στο αυτοκίνητό του, όπου βρέθηκε ένα δέμα ινδικής κάναβης, 1.700 δολάρια και 60.000 δραχμές, τα οποία κατασχέθηκαν. Στην κατάθεσή του στον εισαγγελέα Καβάλας, ο 32χρονος αρνήθηκε ότι κατείχε την ποσότητα κοκαϊνης, αλλά ο εισαγγελέας του άσκησε δίωξη με την κατηγορία της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

    [12] ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΑ

    Αγκυρα, 1 Φεβρουαρίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Στις έντονες τουρκικές αντιδράσεις που προκάλεσε η επικύρωση του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ αναφέρεται εκτενώς ο τουρκικός τύπος.

    Η εφημερίδα "Χουρριέτ" σε δημοσίευμα με τίτλο, "Καλό θα είναι να γυρίσεις στο σπίτι σου", γράφει ότι ο Σιράκ υπέγραψε το νόμο του μίσους και η Αγκυρα έδωσε στον Γάλλο πρέσβη μήνυμα αντιποίνων".

    Στο μεταξύ παρατείνεται η διάρκεια παραμονής του πρέσβη της Τουρκίας στο Παρίσι, κ. Σονμέζ Κιοκσάλ, στην Αγκυρα και σχεδιάζεται η μείωση των αμοιβαίων επισκέψεων. Τώρα τα βλέμματα έχουν στραφεί στον πρέσβη της Γαλλίας στην Αγκυρα κ. Γκαρσία. Αρμόδιοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην Αγκυρα λέγουν για το Γάλλο πρέσβη : "Όπως νομίζει ο ίδιος". Όμως σύμφωνα με τους διπλωματικούς κύκλους αυτό έχει την έννοια "καλό θα είναι να γυρίσει σπίτι σου".

    "Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Σιράκ υπέκυψε στις πιέσεις των Αρμενίων και υπέγραψε το νόμο του μίσους χωρίς να περιμένει τη λήξη της προθεσμίας που υπήρχε. Εξ' άλλου δεν υπήρξαν 60 γενναίοι βουλευτές στο γαλλικό Κοινοβούλιο που θα μπορούσαν να σταματήσουν αυτό το ιστορικό λάθος. Ο κ. Σιράκ υπέγραψε το νόμο ενώ μόλις λίγο πριν είχε πει στον Ντεμιρέλ: "Και εγώ αντιτίθεμαι στο νόμο αυτό", αναφέρει η εφημερίδα.

    "Η Γαλλία στην πρώτη φάση παραγκωνίζεται από τους εξής αμυντικούς διαγωνισμούς που ξεπερνούν τα 8 δις δολ.:

    - Τον διαγωνισμό ηλεκτρονικού πολεμικού συστήματος για τα F-16 που φθάνει τα 200 εκατ. δολ.

    - Τον διαγωνισμό για 6 υποβρύχια περιπολικά Aviso που ανέρχεται στα 500 εκατ. δολ.

    - Τον διαγωνισμό για τα άρματα μάχης που προβλέπει την παραγωγή 1000 αρμάτων και φθάνει τα 7 δις δολ.

    - Τον διαγωνισμό και τα αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα ERYX και φτάνει τα 600 εκατ. δολ.

    Η υπογραφή του νόμου από τον Πρόεδρο Σιράκ προκάλεσε αναστάτωση στην Αγκυρα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αχμέτ Νεζτζέτ Σεζέρ επέκρινε την επικύρωση του νόμου από τον Πρόεδρο Σιράκ", σημειώνει η εφημερίδα.

    Στην ανακοίνωση που έγινε από το Κέντρο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας τονίσθηκε ότι ο Πρόεδρος Σεζέρ αντιμετώπισε με λύπη την επικύρωση του νόμου από τον Πρόεδρο της Γαλλίας και ακολούθησε η εξής αξιολόγηση: "Ο Πρόεδρος Σεζέρ αξιολογεί ως διδακτική, αλλά και πλήρως αντιφατική την ενέργεια της Γαλλίας, όπου η γαλλική Βουλή, ενώ από τη μια πλευρά αποφεύγει νομοθετική ενέργεια σχετικά με τη δική της ιστορία, από την άλλη κατέληξε με άνεση σε απόφαση, βάζοντας τον εαυτό της στη θέση των ιστορικών για μια άλλη χώρα επειδή είχε σαν μοναδική της έγνοια την εσωτερική πολιτική".

    Ο πρωθυπουργός Ετζεβίτ δήλωσε ότι δεν περίμενε διαφορετική συμπεριφορά από το Σιράκ, ότι δεν εξεπλάγη υπερβολικά και πρόσθεσε: "Δεν περιμέναμε κάποια διαφορετική συμπεριφορά. Βέβαια ελπίζαμε ότι ο κ. Σιράκ θα συμπεριφερθεί στο θέμα αυτό με μεγαλύτερη κατανόηση, αλλά ήδη είχαμε χάσει αυτές τις ελπίδες μας. Γι' αυτό και δεν εξεπλάγην ιδιαίτερα. Βέβαια, εμείς, γενικά ως έθνος, αισθανθήκαμε μεγάλη απογοήτευση όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη Γαλλία". Ο πρωθυπουργός Ετζεβίτ τόνισε ότι εξετάζονται οι οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με τη Γαλλία.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τζεμ δήλωσε ότι ο νόμος για τη δήθεν γενοκτονία των Αρμενίων που υπέγραψε ο Πρόεδρος Σιράκ δεν έχει κανένα νόημα. Ο κ. Τζεμ που επεσήμανε πως υπάρχουν καλές σχέσεις μεταξύ του τουρκικού λαού και των Γάλλων, υπογράμμισε πως η λήψη της απόφασης αυτής είναι ένα θέμα μεταξύ του γαλλικού κράτους, της γαλλικής πολιτικής διοίκησης και της Τουρκίας.

    Η "Μιλλιέτ" από την πλευρά της αναφέρεται στο θέμα με τίτλο "Τελευταία μαχαιριά από τη Γαλλία: Ο Σιράκ επικύρωσε το σχέδιο". Η εφημερίδα προσθέτει ότι στην ενέργεια του Σιράκ αντέδρασαν οι πολιτικοί στην Τουρκία και εκτός των παραπάνω τονίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Τσακμάκογλου τόνισε πως η υπόθεση δεν θα εγκαταλειφθεί ότι στους διάφορους διαγωνισμούς που συνεχίζονται μετέχουν και γαλλικές εταιρείες και ότι στην αξιολόγηση που θα γίνει η αποδοχή του νόμου θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

    Επίσης, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του ΑΝΑΡ, κ. Γιλμάζ, δήλωσε: "Η Γαλλία κάνει μεγάλο λάθος. Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν μπορεί να εξαρτηθεί από την αναγνώριση της δήθεν γενοκτονίας. Στις διεθνείς σχέσεις ισχύουν οι μεταξύ κρατών υποσχέσεις και όχι τα λόγια των ατόμων. Η παρουσίαση νέων όρων δεν συμβιβάζεται με το κύρος της Ε.Ε. ούτε και η Τουρκία μπορεί να δεχθεί κάτι τέτοιο".

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τζεμ δήλωσε ότι σκοπός είναι να απομακρύνει η γαλλική κυβέρνηση από την προσοχή της κοινής γνώμης τις βαναυσότητες που διαπράχθηκαν στην Αλγερία. Επίσης, υπάρχουν και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Λόγω των δημοτικών και των προεδρικών εκλογών ήρθαν στην επικαιρότητα τα γεγονότα αυτού του είδους. Πρόκειται για εχθρότητα εναντίον των ξένων. Σε αυτήν εμπεριέχεται εχθρότητα εναντίον των Τούρκων και εχθρότητα εναντίον των μουσουλμάνων.

    [13] ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ

    Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Το περιβαλλοντικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να ελαχιστοποιηθεί συζητώνται από επιστήμονες σε διήμερο συνέδριο που πραγματοποιείται στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Ειδικοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας, καθώς το 2004 αναμένεται να υπάρχουν περισσότερα αυτοκίνητα, κίνηση, σκουπίδια και ρύπανση.

    Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ελισάβετ Παπαζώη, τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί η ευκαιρία από τη διοργάνωση των Αγώνων στην Αθήνα για την αναβάθμιση της πόλης.

    Σύμφωνα με τα δεδομένα του Σίδνεϊ, η Αθήνα εκτιμάται ότι το 2004 θα δεχθεί 2-3 εκατομμύρια επισκέπτες και 400.000 αυτοκίνητα και συνεπώς οι ανάγκες για κατανάλωση νερού, ενέργειας, μεταφορών θα διπλασιαστούν, όπως επίσεις και οι ρύποι.

    Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, επεσήμανε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να είναι φιλικοί προς το περιβάλλον και ότι ο καθένας οφείλει να καταθέτει το σεβασμό και την αποδοχή του απέναντι στις νέες αντιλήψεις.

    [14] ΥΠΕΧΩΔΕ: 10 ΔΙΣ. ΔΡΧ. ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

    Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Πιστώσεις ύψους 10,8 δισ. δραχμών για έργα οδοποιίας, σηματοδότησης και συντήρησης πρασίνου στο οδικό δίκτυο του νομού Αττικής και στο εθνικό οδικό δίκτυο της λοιπή χώρας, εγκρίθηκαν με αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης.

    Μεταξύ άλλων, στο "πεδίο" της σηματοδότησης προβλέπεται η επέκταση, βελτίωση, τροποποίηση και λειτουργία πλήρους συστήματος συντονισμού φωτεινών σηματοδοτήσεων της κεντρικής περιοχής Λεκανοπεδίου Αθηνών, προϋπολογισμού 2.500.000.000 δραχμών.

    Επίσης, εγκρίθηκε πίστωση ύψους 100.000.000 δραχμών για κάθε μια από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας και Ηλείας, ως έκτακτη επιχορήγηση για έργα οδοποιίας.

    [15] ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΙΧΝΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σαράγιεβο, 1 Φεβρουαρίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Ομάδα Ιταλών ειδικών που ερευνά περιοχές της Βοσνίας για να διαπιστώσει αν τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου σχετίζονται με τις ασθένειες από τις οποίες πάσχουν στρατιώτες που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια ανακοίνωσε ότι δεν βρέθηκαν ίχνη ραδιενέργειας στη χώρα.

    Ο Λούτσα Νάπολι, επικεφαλής της ομάδας των ειδικών δήλωσε ότι έχουν ήδη ελεγχθεί πέντε τοποθεσίες στη Βοσνία και δεν βρέθηκε ραδιενέργεια ενώ αναμένεται να ελεγχθούν ακόμη 29 περιοχές, στις οποίες βρέθηκαν Ιταλοί στρατιώτες.

    Η ομάδα των ειδικών θα μείνει στη Βοσνία για δυο μήνες είπε ο Νάπολι και πρόσθεσε ότι οι Ιταλοί στρατιώτες στη Βοσνία δεν πρέπει να ανησυχούν.

    Σημειώνεται ότι τώρα στη Βοσνία βρίσκονται 1600 Ιταλοί στρατιώτες που συμμετέχουν στην Δύναμη Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ, SFOR.

    Ο.Κ.

    [16] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ

    Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Υπεγράφη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων Κώστα Λαλιώτη το Νομοσχέδιο "Αναπτυξιακά Φορολογικά Θεσμικά Κίνητρα για την Ανασυγκρότηση και Προοπτική των επιχειρήσεων του κατασκευαστικού τομέα", όπως αυτό οριστικοποιήθηκε μετά τις συναντήσεις του Υφυπουργού Νάσου Αλευρά με τους εκπροσώπους των φορέων του κλάδου και τις προτάσεις τις οποίες υπέβαλαν.Το Σχέδιο Νόμου εστάλη για επεξεργασία στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

    Οι αλλαγές που έχουν γίνει στο τελικό σχέδιο νόμου είναι οι ακόλουθες :

    - Οι κοινοπραξίες αναβάθμισης για τις τάξεις έως και την 5η ορίζονται στο 25% της διαφοράς των δύο τάξεων. Για την 6η ορίζονται σε 16 δις δρχ. για κοινοπραξία δύο επιχειρήσεων και 20 δις δρχ. για κοινοπραξία τριών επιχειρήσεων και περισσότερων.

    - Σε ότι αφορά τα ακίνητα, γήπεδα, οικόπεδα η αξία αυτών που θα χρησιμοποιηθεί στο Τύπο Κατάταξης, θα υπολογίζεται κατ' επιλογή της επιχείρησης είτε από την αντικειμενική της αξία, είτε από την αξία κτήσης αυτών.

    - Σε ότι αφορά το μηχανολογικό εξοπλισμό και τα μεταφορικά μέσα πλην των επιβατικών, που θα χρησιμοποιηθεί στον Τύπο Κατάταξης, θα υπολογίζεται η αναπόσβεστη αξία αυτών, προσαυξημένη κατά 30% και χωρίς το συνολικό της μέγεθος να υπερβαίνει την αξία κτήσης αυτών.

    - Μειώνονται τα αναλογούντα Ίδια Κεφάλαια και Πάγια στην 7η τάξη της νέας διαβάθμισης (σε 30,0 δις δρχ. από 40,0 δις δρχ. και σε 6,0 δις δρχ. από 80 δις δρχ. αντίστοιχα), στην 6η τάξη (σε 3,0 δις δρχ. από 4,0 δις δρχ. και σε 600 εκ. δρχ. από 800 εκ. δρχ. αντίστοιχα), στην 5η τάξη (σε 1,5 δις δρχ. από 2,0 δις δρχ. και 300 εκ. δρχ. από 400 εκ. δρχ. αντίστοιχα), στην 4η τάξη (σε 500 εκ. δρχ. από 600 εκ. δρχ. και σε 100 εκ. δρχ. από 120 εκ. δρχ. αντίστοιχα) και στην 3η τάξη (σε 250 εκ. δρχ. από 300 εκ. δρχ. και σε 50 εκ. δρχ. από 60 εκ. δρχ. αντίστοιχα), όπως ακριβώς παρατίθενται στον Πίνακα.

    - Μειώνεται η κλιμάκωση του Συντελεστή Γ στις αναλογούσες τάξεις της νέας διαβάθμισης : Αναλυτικότερα σε κάθε κρινόμενη επιχείρηση στην αναλογούσα τάξη εφαρμόζεται το άθροισμα : Α Χ 70% + Β Χ 30% και εφόσον είναι μεγαλύτερο ή ίσο του 0,75 ισχύει η πρώτη κλίμακα, ενώ αν είναι μικρότερο του 0,75 ισχύει η δεύτερη κλίμακα. Στην Η΄ τάξη η πρώτη κλίμακα είναι 100 βαθμοί και η δεύτερη 90 βαθμοί, στην Ζ΄ τάξη 80 και 75, στην ΣΤ΄ 70 και 65, στην Ε΄ 60 και 55. Στις υπόλοιπες τάξεις δεν εφαρμόζεται η ανωτέρω διαδικασία και οι Δ΄ εταιρείες και ατομικές επιχειρήσεις Δ΄ τάξης στελεχωμένες και με Βιβλία και Στοιχεία Γ΄ Κατηγορίας, έχουν 40 βαθμούς και οι Δ΄ τάξης ατομικές επιχειρήσεις ή προσωπικές εταιρείες με Βιβλία Β΄ Κατηγορίας έχουν 35 βαθμούς.

    [17] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥΤΙΝ - ΜΠΛΕΡ

    Μόσχα, 1 Φεβρουαρίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είχαν τηλεφωνική συνομιλία με κύριο θέμα τη συνεργασία των χωρών τους και την πορεία της Ρωσίας στην παγκόσμια οικονομία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

    Οι κύριοι Πούτιν και Μπλερ εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την αρμονική συνεργασία των κρατών τους και συζήτησαν επίσης τον ρόλο της Μόσχας στην Διάσκεψη της Ομάδας των Οκτώ πλουσιότερων χωρών στον κόσμο, που θα γίνει στη Γένοβα στην Ιταλία από τις 20 μέχρι τις 22 Ιουλίου.

    Ο.Κ.

    [18] ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΦΟΥΤΣΙΝΙ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκαν και οι τυπικές διαδικασίες της μεταγραφής του Αρμάντο Φουτσίνι από τα Γιάννινα στον ΠΑΟΚ. Ο Καμερουνέζος ποδοσφαιριστής υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ να διατηρεί το δικαίωμα ανανέωσης κάθε χρόνο.

    Ο Φουτσίνι πραγματοποίησε την πρώτη προπόνησή του με τον ΠΑΟΚ και ζήτησε το Νο42 στη φανέλα του.

    Ο Αρμάντο Γκούϊ Φουτσίνι γεννήθηκε στις 18-11-1976 στη Ντουάλα του Καμερούν. Έχει ύψος 1.70 και το βάρος του είναι 67 κιλά. Από το '94-'97 έπαιζε στην Γιούνιον Ντουάλα, στην περίοδο '97-98 ήταν στη Βίσλα Κρακοβίας και από το 1998-2001 στα Γιάννινα. Είναι παντρεμένος κι έχει ένα αγοράκι 15 μηνών.

    Μετά το πέρας της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου ο ΠΑΟΚ, έδωσε δανεικούς στην Καβάλα τους Χρήστο Καρυπίδη και Δημήτρη Σαλπιγγίδη, παραχώρησε για 6 μήνες στη Λάρισα το Νιγηριανό Χένρι Οκορόντζα, επέτρεψε στον Ιγκόρ Σαμοτούλσκι να πάει δανεικός για 6 μήνες στην πολωνική Ζλασκ και ενέταξε στην επαγγελματική ομάδα τον Δημήτρη Ορφανό, ο οποίος προέρχεται από τους ερασιτέχνες. Με αυτές τις μετακινήσεις στο δυναμικό του ΠΑΟΚ, είναι τώρα 26 ποδοσφαιριστές.

    Για την κλήρωση του κυπέλλου με αντίπαλο την Ξάνθη τόνισε: "Πρόκειται για δυνατό και αξιόλογο αντίπαλο, που στα τελευταία παιγνίδια έχει δώσει δείγματα δυνατής και ποιοτικής ομάδας. Είναι δυο οι αγώνες και διαφορετικός ο θεσμός από το πρωτάθλημα".

    Να θυμίσουμε ότι οι αγώνες θα γίνουν στις 21 Φεβρουαρίου στην Τούμπα και στις 7 Μαρτίου στην Ξάνθη.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΔΗΚΚΙ - ΚΚΕ

    Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2001 (19:52 UTC+2)

    Συνάντηση σε επίπεδο Πολιτικών Γραφείων του ΔΗΚΚΙ και του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στα γραφεία του ΔΗΚΚΙ στο πλαίσιο της πρόσκλησης του προέδρου του Κινήματος Δημήτρη Τσοβόλα προς τα άλλα κόμματα της αριστεράς.

    Η αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ αποτελείται από τον ευρωβουλευτή και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Μανώλη Μπακόπουλο και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Μανώλη Δασκαλάκη και Σπύρο Κουτσουβέλη.

    [20] ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ Ο Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

    Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2001 (19:47 UTC+2)

    Επίσκεψη στην Κέρκυρα πραγματοποιεί από σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής. Ο κ. Παπουτσής θα συναντηθεί με τις Τοπικές Αρχές, ενώ θα επιθεωρήσει και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας. Το πρωί του Σαββάτου θα παρακολουθήσει Άσκηση Ετοιμότητας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας. Ο κ. Παπουτσής θα αναχωρήσει για την Αθήνα το πρωί της Κυριακής.

    [21] ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΡΙΕΤΙΑ ΓΙΑΤΟΝ ΕΛΓΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2001 (19:43 UTC+2)

    Την εκχώρηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 150-200 δισ. δρχ. ζήτησε από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας (ΑΤΕ), ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Ηδη, η διοίκηση της ΑΤΕ και το υπουργείο Γεωργίας έχουν συμφωνήσει και τώρα αναμένεται το "πράσινο φως" από το υπουργείο Οικονομικών.

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο διοικητής του οργανισμού, Μιλτιάδης Τσόγκας, στο πλαίσιο σημερινής ενημερωτικής εκδήλωσης για τις προτάσεις του διοικητικού συμβουλίου αναφορικά με τη αναδιαμόρφωσή του, τονίζοντας ότι η επόμενη τριετία θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον οργανισμό.

    Στο μεταξύ, στα 5,9 δισ. δρχ. ανήλθε το ποσό των πληρωμών που έχει καταβάλλει κατά τον Ιανουάριο του 2001, ο ΕΛΓΑ, εκ των οποίων τα 5,7 δισ. δρχ. αφορούσαν το φυτικό τομέα, τη στιγμή που το σύνολο των πληρωμών για το 2000 ήταν της τάξης των 29,7 δισ. δρχ.

    Ο κ. Τσόγκας χαρακτήρισε "καυτό" πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων και τόνισε ότι το Δ.Σ. προτείνει για την επίλυσή τους, την άμεση προώθηση του νομοσχεδίου για έγκριση κατ' εξαίρεση του Αντασφαλιστικού οργανισμού OASIS, την έγκριση από την Κομισιον επιχορήγησης του οργανισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύψει μεταβατικά το πρόβλημα της απώλειας των 16 δισ. δρχ., από την απαγόρευση της παρακράτησης εισφοράς στις επιδοτήσεις και τη μετατροπή του ΕΛΓΑ σε Ανώνυμη Εταιρία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία οικονομικής εξυγίανσης και η απόκτηση πλέον ευέλικτου οργανωτικού πλαισίου λειτουργίας.

    Σημειώνεται ότι οι εισροές του ΕΛΓΑ από την ασφαλιστική εισφορά, ανέρχονται ετησίως στο ποσό των 40 δισ. δρχ. και καθώς σε περιπτώσεις μεγάλων ζημιών δεν επαρκούσε να καλύψει τις αποζημιώσεις των παραγωγών, ο οργανισμός αναγκάστηκε να πάρει δύο δάνεια, κατά την περίοδο του 1999, συνολικού ύψους 33 δισ. δρχ., 15 δισ. και 18 δισ. αντίστοιχα.

    Στα δύο δάνεια του οργανισμού, προστίθενται 8 δισ. δρχ. που πρέπει να καταβάλλει για ζημίες που σημειώθηκαν κατά το περασμένο έτος, τη στιγμή που οι απώλειες από εισφοροδιαφυγή ανέρχονται ετησίως στο ποσό των 20 δισ. δρχ.

    Στα προαναφερομένα προβλήματα, προστίθενται και το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2001, μετά από κανονισμό της κοινότητας και σχετική απόφαση του υπουργού Γεωργίας, Γιώργου Ανωμερίτη, απαγορεύεται η παρακράτηση της ασφαλιστικής εισφοράς επί των ποσών των επιδοτήσεων των γεωργικών προϊόντων.

    Αλλαγές απαιτούνται και στο θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ, όπως επεσήμανε ο κ. Τσόγκας, καθώς και στο ασφαλιστικό καθεστώς. Τα μέτρα που προτείνονται, αναφορικά με το ασφαλιστικό καθεστώς, είναι η σταδιακή αναμόρφωση του από υποχρεωτική σε προαιρετική.

    Ε.Α.

    [22] ΣΤΕΝΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΓΔΜ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΚΕΡΙΜ ΚΑΙ ΤΖΕΜ

    Σκόπια, 1 Φεβρουαρίου 2001 (19:42 UTC+2)

    Οι σχέσεις ΠΓΔΜ - Τουρκίας αναπτύσσονται συνεχώς, διαπίστωσαν σήμερα οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών, Σεργκάν Κερίμ και Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι η επικείμενη διάσκεψη κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα γίνει στις 22 Φεβρουαρίου στα Σκόπια, θα αποδείξει για μία ακόμη φορά ότι οι δύο χώρες αποτελούν στρατηγικούς εταίρους που επιδιώκουν την ανάπτυξη των σχέσεων γενικά στην περιοχή της Βαλκανικής. "Αξιοποιήσαμε τις συνομιλίες μας για να διαπιστώσουμε ότι οι χώρες συνεργάζονται στενά για να προαχθεί η βαλκανική συνεργασία και ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για να γίνει η ΠΓΔΜ χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε." είπε ο Κερίμ.

    Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Τουρκία επιδιώκει πάντα τις καλύτερες σχέσεις και ότι η τουρκική μειονότητα στην ΠΓΔΜ αποτελεί προτέρημα στις διμερείς σχέσεις και όχι πρόβλημα, όπως συνήθως γίνεται.

    Ο Τζεμ υπογράμμισε από την πλευρά του ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στενές και υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για την προώθησή τους. "ΠΓΔΜ και Τουρκία στηρίζουν τις σχέσεις τους στη φιλία και αλληλοκατανόηση" δήλωσε και ανέφερε ότι "η συνεργασία με την ΠΓΔΜ έχει σημασία για όλη την περιοχή, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα".

    [23] ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΦΑΝΑΡΑΣ: ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2001 (19:38 UTC+2)

    του Κυριάκου Παρασίδη

    Μια ζωή Ηρακλής... Αυτό λέει ο Γρηγόρης Φανάρας, αυτό λέει και η καρδιά του. Άλλωστε ήταν 15 χρόνια ποδοσφαιριστής του Ηρακλή, και 7 χρόνια σαν προπονητής. "Άλλο το πρωτάθλημα και άλλο το Κύπελλο. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο θεσμών", τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Φανάρας και συνέχισε: "Ο Ηρακλής είναι καλή ομάδα και δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Η Παναχαϊκή είναι επικίνδυνη ομάδα και απέδειξε κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος ότι μπορεί να φέρει οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Το πρώτο παιχνίδι είναι στη Πάτρα και ο επαναληπτικός στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι ένα επιπλέον στοιχείο για την πρόκριση του Ηρακλή".

    Η προσέλευση του κόσμου μέχρι στιγμής, καθώς και η οικογενειακή κερκίδα είναι κάτι που έχει ενθουσιάσει τον πρώην παίκτη και προπονητή του Γηραιού. "Τα τελευταία χρόνια είναι ενθαρρυντικό που έρχονται στο γήπεδο περισσότεροι φίλαθλοι και οικογένειες. Ο κ. Μυτιληναίος είναι καλός πρόεδρος και επιχειρηματίας και θα πετύχει. Αν και έχει πετύχει μέχρι σήμερα στον Ηρακλή. Απλά πρέπει να δοθεί η συγκεκριμένη πίστωση χρόνου που ζήτησαν προπονητή και διοίκηση. Δειλά - δειλά ο κόσμος επιστρέφει στα γήπεδα. Ειδικά αν έρθουν και καλά αποτελέσματα...".

    Όσο για τις προβλέψεις του στον τελικό του κυπέλλου; "Σίγουρα θα υπάρχει μια ομάδα της Θεσσαλονίκης στον τελικό. Είναι ευχής έργο να έρθει το κύπελλο στη Θεσσαλονίκη. Όλοι οι φίλαθλοι της Θεσσαλονίκης θέλουν να γίνει κάτι τέτοιο. Άλλαξαν πλέον τα πράγματα και οι ομάδες της Θεσσαλονίκης ανέβασαν το επίπεδό τους".

    Σχολιάζοντας τις δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης, τον ΠΑΟΚ και τον Αρη, ο κ. Φανάρας τόνισε: "Τόσο ο ΠΑΟΚ, όσο και ο Άρης έδειξαν ότι έχουν καλά στοιχεία. Άλλαξαν οι καιροί και η Θεσσαλονίκη δικαιούται να έχει καλύτερη τύχη στο ποδόσφαιρο και όχι μόνο".

    Όσο για τους στόχους του Γηραιού τόνισε: "Δεν χωρίζει πλέον τον Ηρακλή μεγάλη απόσταση από τον Ολυμπιακό. Μπορεί να υλοποιηθούν όλοι οι στόχοι. Θεωρώ λοιπόν ότι ο Ηρακλής μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα μπορέσει να πάρει και πρωτάθλημα και κύπελλο, αλλά και να διαπρέψει στην Ευρώπη".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 1 February 2001 - 19:13:43 UTC