Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-02-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ: ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [02] ΧΑΑ: ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΕΣ ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ
  • [03] ΠΟΥ:ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
  • [04] ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
  • [05] ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚΟ
  • [06] ΣΤΙΣ 15:00 ΑΝΤΙ 17:00 Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ
  • [07] Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ
  • [08] ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΧΑΑ "ΒΛΕΠΕΙ" Η MORGAN STANLEY
  • [09] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [10] ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΑΡΗΣ
  • [11] ΕΥΝΟΪΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΕΡΕΛΗ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [12] ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Ο ΑΠΑΓΩΓΕΑΣ ΤΗΣ 15ΧΡΟΝΗΣ
  • [13] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΡΑΙΔΕΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
  • [14] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [15] Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
  • [16] ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ
  • [17] ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε. Η ΕΛΛΑΔΑ, ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
  • [18] ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ Η ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ
  • [19] ΣΤΙΣ 14 - 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [20] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥ ΟΜΑΔΑ Ο ΠΑΟ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ
  • [22] INFOQUEST: ΑΥΞΗΣΗ 50% ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟ 2000
  • [23] Ο ΓΓ ΤΟΥ ΣτΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΒΙΑ ΣΕ ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΙ Ν.ΣΕΡΒΙΑ
  • [24] ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ Η ΕΝΑΡΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [25] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥΡΚΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

  • [01] ΒΟΥΛΗ: ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2001 (19:46 UTC+2)

    Φωτογραφία: Το προεδρείο της Βουλής

    της Νατάσας Θωμά

    Απορρίφθηκε στη Βουλή η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής με αφορμή το πόρισμα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ισίδωρου Ντογιάκου. Στο πόρισμα ζητείτο από τη Βουλή να διερευνηθούν η σύμβαση που υπέγραψε το ταξιδιωτικό γραφείο Travel Plan με το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ο διορισμός του Σταύρου Ψυχάρη στη θέση του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους.

    Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Τύπου Δημήτρη Ρέππα καταψήφισαν την πρόταση 149 βουλευτές, ενώ την υπερψήφισαν 131 και υπήρξαν και 4 λευκά ψηφοδέλτια.

    Για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Πάγκαλο 148 βουλευτές ψήφισαν όχι, 131 ναι, ενώ υπήρξαν 5 λευκά.

    Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του επιτίμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι οι κατηγορίες που αναφέρονται στο πόρισμα δεν είναι ουσιαστικές.

    Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η εισήγηση του εισαγγελέα Ντογιάκου θέλει να προκαταλάβει τη Βουλή και να πει ότι υπάρχουν ευθύνες. Υπογράμμισε δε ότι «αποτελούσε χρέος της ΝΔ να φέρει για συζήτηση στη Βουλή το πόρισμα Ντογιάκου, κάτι το οποίο έπρεπε να κάνει από μόνη της η κυβέρνηση».

    [02] ΧΑΑ: ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΕΣ ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2001 (19:55 UTC+2)

    Ανυπόστατες χαρακτηρίζει φήμες περί καθυστέρησης της αναβάθμισης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς από την MSCI, οι οποίες σημάδεψαν τη σημερινή συνεδρίαση, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. "Μάλιστα", όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, "την πληροφόρηση αυτή διοχέτευαν χρηματιστηριακές εταιρίες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Παρά τις προσπάθειές τους, οι χρηματιστηριακές αρχές δεν εξακρίβωσαν τις πηγές αυτών των φημών".

    Το ΧΑΑ δεν έχει κανένα στοιχείο που να τις επαληθεύει. Αντίθετα, γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα της MSCI, με έναρξή του το Φεβρουάριο και κορύφωση το τέλος Μαίου 2001, με την πλήρη ένταξη της ελληνικής αγοράς στις αναπτυγμένες κεφαλαιαγορές.

    Επιπροσθέτως, το ΧΑΑ τονίζει ότι η άκρατη φημολογία που επικρατεί κατά το τελευταίο διάστημα επιδρά δυσμενώς στην αγορά και δε διευκολύνει στην ομαλοποίησή της, η οποία είναι απολύτως αναγκαία, τόσο για τους επενδυτές, όσο και για τις επιχειρήσεις.

    Στηλιτεύει τη συμπεριφορά των ατόμων τα οποία κρυπτόμενα πίσω από την ανωνυμία τους δημιουργούν τέτοια προβλήματα στην αγορά, αντί να εκφράζουν υπεύθυνα και επωνύμως τις απόψεις τους.

    Ταυτόχρονα, το ΧΑΑ ζητά από όλους τους βασικούς συντελεστές της αγοράς να μην λαμβάνουν υπόψη τους τις διάφορες ανυπόστατες φήμες που κυκλοφορούν, αλλά αντίθετα να φροντίζουν ώστε να επικρατεί σε αυτή ηρεμία και νηφαλιότητα που αποτελεί προϋπόθεση της ομαλής της πορείας. Η ηρεμία στην ελληνική κεφαλαιαγορά πρέπει να είναι ανεξαιρέρως υπόθεση όλων των φορέων της αγοράς και της κοινωνίας, που μπορούν να την επηρεάσουν.

    [03] ΠΟΥ:ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2001 (09:58 UTC+2)

    Καμία σχέση δεν διαπιστώθηκε μεταξύ του απεμπλουτισμένου ουρανίου και του Συνδρόμου των Βαλκανίων, ανακοίνωσαν από την Πρίστινα, οι εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, επισημαίνοντας όμως ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν μια τέτοια πιθανότητα.

    Η οργάνωση ζήτησε έκτακτη επείγουσα χρηματοδότηση, ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να ενισχύσει τον επιδημιολογικό της τομέα και να διενεργήσει μια ολοκληρωμένη μεγάλης έκτασης έρευνα, στις περιοχές του Κοσυφοπεδίου και της Βοσνίας που επλήγησαν με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου.

    [04] ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    Νέα Υόρκη, 2 Φεβρουαρίου 2001 (09:39 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Επίθεση κατά της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης εξαπέλυσαν στενοί συνεργάτες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου μιλώντας χθες στην "Πρωινή" για το θέμα που έχει προκληθεί με την άρνηση της μετάβασης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστόδουλου στη Νέα Υόρκη προκειμένου να λάβει μέρος ως Τελετάρχης στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Νέας Υόρκης.

    Όπως εξηγούν οι ίδιοι "κακώς οι λαϊκοί παράγοντες έστειλαν την πρόσκληση χωρίς προσυνεννόηση με τον ποιμενάρχη τους", δηλαδή τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο.

    Το περιβάλλον πάντως του Οικουμενικού Πατριάρχη φέρεται να αποποιείται τις ευθύνες τονίζοντας "ότι το μόνο που έλαβε το Φανάρι από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, είναι ένα αντίγραφο της απάντησης που είχε σταλεί στον Αθηνών". Επίσης άφηναν να εννοηθεί ότι θα έπρεπε, εφόσον επιθυμούσε ο κ. Χριστόδουλος να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, να επικοινωνήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σημειώνοντας με νόημα ότι "το Πατριαρχείο δεν έχει κάτι, επιστολή ή οτιδήποτε άλλο, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών".

    Από την άλλη, η ομογένεια της Νέας Υόρκης από ό,τι φαίνεται αντιδρά ψύχραιμα στο θέμα και στρέφει τώρα την προσοχή της στην επιτυχία της παρέλασης. Ομογενειακοί παράγοντες εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι το θέμα θα λήξει εδώ, σε ότι αφορά στην Ομοσπονδία και την παρέλαση, όμως τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, όσο και το Φανάρι, θα υποστούν το κόστος, καθώς η απαγόρευση στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών προξένησε κάκιστη εντύπωση στην οργανωμένη Ομογένεια.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Πρωινή" ο κ. Σταθάκος τόνισε ότι εάν ένας ιεράρχης θέλει να έλθει και ορισμένες καταστάσεις παρεμβαίνουν για να μην έλθει, αυτό θα απογοητεύσει και θα πικράνει την Ομογένεια. Ο Ελληνισμός θα μείνει με πολλά ερωτήματα. "Πού οδηγείται το έθνος κι η Εκκλησία, ποιές σχέσεις υπάρχουν μεταξύ τους, που να εμποδίζουν την επίσκεψη", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάκος.

    Χθες βράδυ σε πανομογενειακή συνέλευση στο "Σταθάκειο" ο πρόεδρος της οργάνωσης Βασίλειος Σταθάκος και της επιτροπής, Γιάννης Κατσιματίδης τόνισαν ότι η έλευση ή μη του κ. Χριστόδουλου δεν θα πρέπει να επιδράσει στην επιτυχία της παρέλασης. "Πρέπει να έχουμε μία μεγάλη κι επιτυχημένη παρέλαση. Δεν είναι προς το συμφέρον της Ομογένειας τέτοια ζητήματα να μας εκτροχιάσουν από το βασικό μας στόχο" δήλωσε ο κ. Κατσιματίδης..

    Τη συνεδρίαση παρακολούθησε κι ο αρχιμανδρίτης π. Ευάγγελος Κουρούνης, που μετέφερε το χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και τις ευχές του για επιτυχία της παρέλασης.

    Δ.Ρ.

    [05] ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2001 (13:05 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι θα εξομαλυνθεί η κατάσταση στο Κόσοβο διατύπωσε ο διοικητής της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ) ταξίαρχος Χρήστος Βαφειάδης. Μιλώντας στον Planet 104,5. Επισήμανε πως αποτελεί καλό σημάδι το γεγονός ότι τα τελευταία δύο 24ωρα υπάρχει ηρεμία η οποία δείχνει ότι τα πράγματα βαδίζουν προς εκτόνωση.

    Στην ερώτηση αν η ηρεμία αυτή είναι ανησυχητική απάντησε: "Δεν έχω αυτή την εντύπωση. Βέβαια είναι Κόσοβο και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει την επόμενη ώρα, αλλά εκτιμάται ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί τα πράγματα να πάρουν τροπή η οποία θα μας αναγκάσει σε δύσκολες καταστάσεις"

    Σχολιάζοντας τα επεισόδια που επιχείρησαν να δημιουργήσουν τις τελευταίες ημέρες Αλβανοί εξτρεμιστές ο ταξίαρχος Βαφειάδης υποστήριξε ότι πρόκειται για ενέργειες που αποσκοπούν στον εκφοβισμό του σερβικού πληθυσμού και στον εξαναγκασμό του σε φυγή από την περιοχή και από τον χώρο της Νότια Μιτροβίτσας που είναι Αλβανοκρατούμενη.

    Στην ερώτηση αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος από τη δράση των εξτρεμιστών για τις ελληνικές ή και τις άλλες δυνάμεις των άλλων εθνοτήτων που βρίσκονται στην περιοχή ο διοικητής της ΕΛΔΥΚΟ απάντησε; "Δεν νομίζω ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Είμαστε εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αν χρειαστεί. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί. Το πράγμα εξελίσσεται ομαλά και θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιστρέψουμε στην ομαλότητα πολύ σύντομα".

    [06] ΣΤΙΣ 15:00 ΑΝΤΙ 17:00 Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2001 (21:11 UTC+2)

    Το πρόβλημα των προβολέων που υπάρχει στο γήπεδο της Λεωφόρου ανάγκασε την ΕΠΑΕ να μεταθέσει το παιχνίδι του ΠΑΟ με τον ΠΑΣ Γιάννινα στις 15.00 αντί για τις 17.00 που είχε αρχικά προγραμματισθεί. Ο λόγος, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΠΑΕ, οφείλεται στο γεγονός ότι η ΠΑΕ ΠΑΟ δεν φρόντισε ώστε να συνδεθούν οι προβολείς με ρεύμα μέσης τάσης, αλλά άφησε την σύνδεση σε χαμηλή τάση.

    Παράλληλα, η ΕΠΑΕ τονίζει ότι έχει τοποθετήσει προβολείς στα γήπεδα της Παναχαϊκής, της Καλαμάτας, του Παναθηναϊκού, του Αθηναϊκού, του Εθνικού Αστέρα και των Ιωαννίνων, στα οποία έχουν διεξαχθεί περίπου 50 βραδινοί αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου. Ανέφερε ότι και η διακοπή του αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα - Πανιώνιος οφειλόταν στην παροχή καλωδίωσης της ΔΕΗ.

    Τέλος, η ανακοίνωση της ΕΠΑΕ επισημαίνει ότι οι προβολείς που έχουν τοποθετηθεί στα παραπάνω γήπεδα είναι 800 LUX, κατάλληλοι για αγώνες πρωταθληματος και κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όχι όμως για αγώνες τσάμπιονς λιγκ, όπου οι προβολείς πρέπει να έχουν ισχύ 1200 LUX.

    [07] Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε τον στόχο της με την πρόταση δυσπιστίας κατά του Γιάννου Παπαντωνίου που ήταν να αναδείξει τα προβλήματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και τις ευθύνες της για την κατάσταση στο χρηματιστήριο, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλάς" ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Βουλγαράκης.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίζει με το χρηματιστήριο και έφερε ως παράδειγμα την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία, όπως είπε, δεν πληρούσε τους όρους εισαγωγής στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη, στο πόρισμα των ορκωτών λογιστών βάση του οποίου εκτιμήθηκε η εισαγωγή της Τράπεζας στο ΧΑΑ, τονίζεται ότι η ΑΤΕ δεν υπολόγισε στον ισολογισμό της ένα δάνειο που πήρε από την Alpha Bank και ο ισολογισμός της εμφανίστηκε αυξημένος κατά 127, 8 δισ. δρχ. Ο κ. Βουλγαράκης θα καταθέσει αύριο για το θέμα σχετική επερώτηση.

    [08] ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΧΑΑ "ΒΛΕΠΕΙ" Η MORGAN STANLEY

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Τρεις λόγους που θα συμβάλλουν στην ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς υπογραμμίζει η Morgan Stanley Dean Witter (MSDW) στην εβδομαδιαία έκθεσή της, με ημερομηνία 1 Φεβρουαρίου.

    Ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος διαβλέπει πιθανότητες θετικών επιπτώσεων στη Σοφοκλέους κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κυρίως λόγω της μετάταξης της ελληνικής αγοράς από αναδυόμενη σε ανεπτυγμένη.

    Στην έκθεση τονίζεται ότι η ένταξη της Σοφοκλέους στους δείκτες των ώριμων αγορών της Morgan Stanley Capital International, στις 31 Μαίου 2001, θα έχει ως αποτέλεσμα να εισρεύσουν 1 δισ. δολάρια (360 δισ.δρχ.) στη διάρκεια του β τριμήνου του έτους.

    Επίσης, υπογραμμίζεται ότι το γεγονός ότι η Σοφοκλέους είναι πλέον υποτιμημένη (over sold), μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα τακτικές κινήσεις ξένων επενδυτών, στο πλαίσιο της σταδιακής εισόδου τους στην ελληνική αγορά, ενώ επισημαίνεται ότι η πτώση των τιμών επηρεάζει την οικονομία και ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση να προχωρήσει ταχύτερα σε διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος με την Morgan Stanley κινούνται και οι εκτιμήσεις της Shroeder Salomon Smith Barney, ωστόσο όμως η HSBC, σε έκθεσή της για την πορεία των αναδυόμενων ευρωπαϊκών αγορών στο α' τρίμηνο, υποστηρίζει ότι η μικρή βαρύτητα της Σοφοκλέους στο δείκτη MSCI και το μικρό μέγεθός της αποτελούν σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα όσον αφορά την εισροή σημαντικών ξένων κεφαλαίων.

    Καταλήγοντας, η HSBC συστήνει εμμέσως πλην σαφώς στους πελάτες της να περιορίσουν τις θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές, αφού χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά easy underweight.

    [09] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Ουάσιγκτον, 2 Φεβρουαρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς δήλωσε ότι η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δικάσει στη Σερβία τον πρώην πρόεδρο της χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο κ. Τζίντζιτς από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται είπε ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για να επιτευχθεί η δίκη του Μιλόσεβιτς στη Σερβία με την βοήθεια παράλληλα της Χάγης και πρόσθεσε ότι η σερβική βουλή θα ορίσει εισαγγελέα και δικαστές που θα ερευνήσουν σχετικά με τον Μιλόσεβιτς ώστε να του αποδοθούν κατηγορίες.

    Ο Τζίντζιτς μετά από συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ τόνισε ότι μέσα σε δυο εβδομάδες θα υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τη δράση του Μιλόσεβιτς και επισήμανε ότι θα είναι δύσκολο να υπάρξουν στοιχεία για όλα τα εγκλήματα που διέπραξε ο Μιλόσεβιτς στη διάρκεια της 12χρονης διακυβέρνησής του.

    Ο Σέρβος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Γιουγκοσλαβία θα βοηθήσει τη Χάγη στη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου που έγιναν το 1998 στο Κοσσυφοπέδιο και τόνισε ότι ο Μιλόσεβιτς θα δικαστεί στη Σερβία.

    Ο.Κ.

    [10] ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Νέος πρόεδρος στην ΚΑΕ Αρης; Ίσως αυτό τελικά να γίνει μέσα στις επόμενες ώρες... Η συνάντηση που είχε ο μεγαλομετόχος της ΚΑΕ, Γιάννης Καρακίτσος με τον πρώην προέδρο, Ζαφείρη Σαμολαδά, το μεσημέρι της Παρασκευής τελικά είχε αίσιο τέλος. Για λίγο τουλάχιστον, όταν ο τελευταίος δήλωσε την επιθυμία να αναλάβει την προεδρεία της ομάδας, στην προσπάθειά του να ανάψει το "πράσινο φως" για να βγει από το αδιέξοδο η ΚΑΕ. Και η συμβολή του θα ήταν κυρίως στον διοικητικό τομέα και όχι αποκλειστικά στον οικονομικό.

    Μόλις διέρρευσε το νέο, οι οργανωμένοι φίλαθλοι του Άρη αντέδρασαν έντονα, αφού οι σχέσεις τους με τον κ. Σαμολαδά δεν είναι και οι αρμονικότερες. Και ενώ όλα μέχρι εκείνη την στιγμή είχαν βρει τον δρόμου τους, ο κ. Σαμαλοδάς άφησε σύξυλους τους πάντες, προβαίνοντας στην εξής δήλωση: "Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν θέλω να γίνω πρόεδρος...".

    [11] ΕΥΝΟΪΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΕΡΕΛΗ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 2 Φεβρουαρίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Τα κεντρικά δελτία ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης της Βουλγαρίας και του τηλεοπτικού σταθμού Νόβα Τελεβίζια κάλυψαν εκτενώς με ρεπορτάζ την χθεσινή επίσκεψη στην Βουλγαρία του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστου Βερελή, ο οποίος ηγείτο αντιπροσωπείας του ΟΤΕ, καθώς και τις συναντήσεις του με τον Βούλγαρο ομόλογό του Α. Σλαβίνσκι και με τον Αντιπρόεδρο της βουλγαρικής Κυβέρνησης Π. Ζότεφ.

    Στην επίσκεψη Βερελή αναφέρεται και το σύνολο του σημερινού βουλγαρικού Τύπου με τους τίτλους:

    -24 ΩΡΕΣ: "Η δεύτερη κινητή τηλεφωνία θα καλύψει την Βουλγαρία εντός 3 ετών"

    -ΣΤΑΝΤΑΡΤ: "Θα επιλέξουν χωρίς διαγωνισμό τον προμηθευτή του εξοπλισμού

    για την δεύτερη κινητή τηλεφωνία"

    ΝΟΒΙΝΑΡ: "Ο ΟΤΕ θα επιλέξει εντός του μηνός τον προμηθευτή για την δεύτερη κινητή τηλεφωνία"

    ΣΕΓΚΑ: "Η Ελλάδα ζήτησε υποχωρήσεις"

    ΒΤΑ: "Οι προμηθευτές για τον τεχνικό εξοπλισμό του δεύτερου δικτύου κινητής

    τηλεφωνίας θα ανακοινωθούν εντός του μηνός"

    Χαρακτηριστικά, το αγγλόφωνο δελτίο του ΒΤΑ γράφει:

    "Οπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ Ν. Μανασής, ο οποίος συμμετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρ. Βερελή, οι προμηθευτές τεχνικού εξοπλισμού για το δεύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην Βουλγαρία Cosmo Bulgaria Mobile, (CBM) θα ανακοινωθούν σε ένα μήνα, μετά από διαπραγματεύσεις.

    Αργότερα, χθες, η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Βούλγαρο Υπουργό Μεταφορών Α. Σλαβίνσκι και τον Πρόεδρο της βουλγαρικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Ι. Τσαουσάνοφ.

    Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρ. Βερελής δήλωσε ότι ''οι δύο χώρες εισέρχονται σε ένα νέο στάδιο σημαντικής συνεργασίας. Εκτός από τους σημαντικούς οικονομικούς τομείς αυτό ισχύει και για την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ''. Είπε, επίσης, ότι ''οι επενδύσεις αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης'' και ότι ''η Ελλάδα θα προσπαθήσει να καθιερώσει την συνεργασία και σε άλλα επίπεδα και να πείσει άλλους επενδυτές να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΟΤΕ''.

    Οι κ. κ. Βερελής και Σλαβίνσκι συμφώνησαν ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί συνάντηση των υποεπιτροπών των δύο χωρών για την ανάπτυξη των μεταφορών, τον ερχόμενο Μάρτιο, στην Θεσσαλονίκη. Στην συνάντηση θα συζητηθούν οι δυνατότητες για την βελτίωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης των δύο χωρών και η δημιουργία του διαδρόμου 9, που θα ενώνει την Σκανδιναβία την Βουλγαρία και την Ελλάδα.

    Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν, επίσης, ότι θα πρέπει να διαβουλευτούν με διεθνείς οργανισμούς για την χρηματοδότηση του διαδρόμου 10 (Βερολίνο, Πράγα, Βουδαπέστη, Νις), απ' όπου θα αρχίζει η διακλάδωση της σιδηροδρομικής γραμμής προς Θεσσαλονίκη και Σόφια.

    Ο κ. Βερελής δήλωσε ότι ''υπάρχει πλήρης πολιτική συμφωνία για το project και η χρηματοδότηση του θα πρέπει να αναζητηθεί αμέσως''.

    Ο Έλληνας Υπουργός συναντήθηκε και με τον Βούλγαρο Υπουργό Οικονομικών κ. Ζότεφ."

    [12] ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Ο ΑΠΑΓΩΓΕΑΣ ΤΗΣ 15ΧΡΟΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Αργά το α πόγευμα οδηγήθηκε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ο 35χρονος Γερμανός Φρανς Κονσταντίν Μέργκερ, που συνελήφθη χθες το βράδυ στην Αθήνα, κατηγορούμενος ότι παρέσυρε 15χρονη Αμερικανίδα να έρθει στην Ελλάδα, ύστερα από επικοινωνία που είχαν μέσω Ιντερνέτ. Τον αλλοδαπό παρέλαβαν αξιωματικοί της Ασφάλειας από τα διόδια Μαλγάρων, ενώ μέχρι εκεί τον συνόδευσαν αστυνομικοί από την Αθήνα.

    Ο Γερμανός καταθέτει αυτή την ώρα για την κατηγορία της αρπαγής ανηλίκου, με την οποία σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος του από την Ασφάλεια. Στο μεταξύ, το πρωί αστυνομικοί του τμήματος αναζητήσεων βρήκαν σε διαμέρισμα όπου έμενε στη Θεσσαλονίκη δισκέτες με πορνογραφικό υλικό από παιδιά, για το οποίο γίνονται εργαστηριακές έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για αρχεία που προήλθαν από το διαδίκτυο, ή αν πρόκειται για φωτογραφίες που σκόπευε να χρησιμοποιήσει εκεί ο Γερμανός.

    Μετά την ολοκλήρωση της δικογραφίας αύριο αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης.

    Γ.Χ.

    [13] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΡΑΙΔΕΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Οι γονείς μαθητών σε δημοτικό σχολείο της Νέας Ραιδεστού προέβησαν σε διαμαρτυρία με την αποχή των παιδιών τους από τα μαθήματα, επειδή παρουσιάζει, σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, σοβαρά στατικά προβλήματα.

    Η νομαρχία Θεσσαλονίκης το είχε κρίνει ακατάλληλο και ο δήμος Θέρμης αποφάσισε να μετεστεγάσει τα παιδιά σε άλλο χώρο. Το σχολείο χτίστηκε από πρόσφυγες το 1935, ενώ σήμερα μετά το σεισμό του '78 το κτίριο παρουσίασε ρωγμές στο εσωτερικό και εξωτερικό του.

    [14] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Βερολινο, 2 Φεβρουαρίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Η άτυπη γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής στο Blaesheim της Αλσατίας απασχόλησε έντονα τον γερμανικό Τύπο. Στην συνάντηση αυτή ο Γάλλος Πρόεδρος Σιράκ και ο Γερμανός Καγκελάριος Σρέντερ επεξεργάστηκαν θέματα που αφορούσαν στις μεταξύ τους σχέσεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την συνάντηση κορυφής της ΕΕ στην Νίκαια, ενώ ταυτόχρονα συζήτησαν για το μέλλον της ΕΕ και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης γενικότερα.

    Η εφημερίδα HAMBURGER ABENDBLATT σε ανταπόκρισή της από το Στρασβούργο και το Βερολίνο επισημαίνει ότι -μετά την χθεσινή άτυπη συνάντηση κορυφής κυβερνητικοί κύκλοι- στο Βερολίνο εκτιμούν ότι διαλύθηκαν τα σύννεφα που είχαν συσσωρευτεί στον ορίζοντα μεταξύ των δύο χωρών.

    Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο Καγκελάριος Σρέντερ μίλησε για ανοικτή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με τον Γάλλο Πρόεδρο: "Συζητήσαμε για τα λάθη του παρελθόντος". Ο Πρόεδρος Σιράκ είπε ότι στο μέλλον οι δύο χώρες θα έχουν ανάλογες συναντήσεις και επικοινωνία κάθε έξι ή οκτώ εβδομάδες.

    Στις συζητήσεις, στις οποίες συμμετείχαν ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζοσπέν και ο υπουργός Εξωτερικών Βεντρίν ενώ από γερμανικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Φίσερ, τέθηκαν και θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα με την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο οι Γάλλοι έκαναν σαφές ότι δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα με τον αυξανόμενο ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη. Τόσο ο κ. Σρέντερ όσο και ο κ. Σιράκ υπογράμμισαν την αποστολή που έχουν αναλάβει οι δύο χώρες για την δημιουργία μιας ειρηνικής, ενωμένης και ευημερούσης ευρωπαϊκής Ηπείρου.

    Η εφημερίδα DIE WELT καταγράφει δηλώσεις του Γερμανού υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος εκτιμά ότι οι Γαλλογερμανική συνεργασία αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ο οποίος αποδεικνύεται αναντικατάστατος για την εξέλιξη της Ευρώπης. Τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο επιθυμούν να συνεργαστούν στενά, ώστε η διεύρυνση της ΕΕ προς Ανατολάς να μην καταστήσει ανενεργούς τους θεσμούς της Ένωσης. Οι δύο χώρες θα προωθήσουν την διαδικασία διεύρυνσης, την ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων καθώς και την νέα οικονομική δομή της Ένωσης.

    Σε σχόλιο του Holger Dohmen στην εφημερίδα HAMBURGER ABENDBLATT αναφέρεται ότι στην μεταπολεμική περίοδο δεν υπήρξαν ποτέ τόσο μεγάλες διαφορές και τόσο μεγάλο χάσμα σε βασικά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.

    Για πολλές δεκαετίες Γαλλία και Γερμανία αποτελούσαν μια πρωτόγνωρη συμμαχία, την οποία προωθούσαν πολιτικοί άνδρες όπως ο Αντενάουερ με τον Ντε Γκωλ, ο Κολ με τον Μιτεράν. Το κοινό τους όραμα ήταν η διαδικασία για την Ενωμένη Ευρώπη, στην οποία οι δύο χώρες είχαν πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο.

    Ενώ ο Κολ ακολουθούσε την παραδοσιακή γραμμή των προκατόχων του, οι Σρέντερ και Φίσερ φαίνεται ότι βλέπουν με μεγαλύτερη ευελιξία την μεταξύ τους συνεργασία. Το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί για αυτούς μια πρόκληση. Μικρή σημασία έχει το γεγονός ότι ο Καγκελάριος Σρέντερ υπενθυμίζει την ιστορική αποστολή των δύο χωρών για την ειρήνη και την ευημερία στην Ευρώπη. Αυτά αποτελούν μεγάλα λόγια, τα οποία δεν μπορούν να αποκρύψουν ότι Παρίσι και Βερολίνο έχουν μεγάλες διαφορές για το πώς πρέπει να προχωρήσει η Ευρώπη.

    [15] Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

    Βερολίνο, 2 Φεβρουαρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Με τον τίτλο: "Τι θα είμαστε χωρίς την Ελλάδα;" η γερμανική εφημερίδα DIE WELT δημοσιεύει κριτική του Carsten Gerhard από την πρεμιέρα της τρίπρακτης όπερας του Robert Wilson "Προμηθέας" αναφέροντας τα εξής:

    Ο Τιτάνας που έδωσε στους ανθρώπους τη φωτιά πρέπει να δείξει με πιο τρόπο συμβαδίζουν στην Ελλάδα το παλιό και το νέο, ο μύθος με την πραγματικότητα. Ένας συμβολισμός ιδιαίτερης βαρύτητας.

    Η Ελλάδα ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Καιρός να τεθεί το ερώτημα, ποια είναι η Ελλάδα σήμερα. Η απάντηση ως προς την ταυτότητα της σημερινής Ελλάδας, μετά από την ταπείνωση της Αθήνας το 1996, όταν η πόλη της κόκα-κόλα Ατλάντα διοργάνωσε την Ολυμπιάδα, είναι σημαντική για το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού. Η επινόηση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας αποβλέπει στην προετοιμασία των Αγώνων του 2004, θέλοντας έτσι να δείξει ότι η Ολυμπία ήταν και εξακολουθεί να είναι στην Ελλάδα.

    Πρόκειται επομένως για επιβεβαίωση και αυτογνωσία. Με τον "Προμηθέα του Μπομπ Ουίλσον και του Γιάννη Ξενάκη δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, που συνοδεύεται από το σύνθημα "Για έναν πολιτισμό των πολιτισμών", μήνυμα που σημαίνει: Όπως ο Προμηθέας έδωσε στους ανθρώπους τη φωτιά, έτσι και η Ελλάδα έδωσε στον δυτικό κόσμο τον πολιτισμό. Έκτοτε πέρασε πολύς χρόνος και για αυτό τώρα η μουσική του Ξενάκη βρίσκει αντιστοιχίες με την σύγχρονη εποχή. Στον "Προμηθέα" έχουν όλα συμβολικό χαρακτήρα. Η παράσταση, συνδυασμός χορού και θεάτρου παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στο υπερσύγχρονο Μέγαρο Μουσικής.

    Αυτός ο Προμηθέας έπρεπε κατά τους διοργανωτές της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας να αγγίξει πολύ μεγάλα θέματα, όπως ιστορία, έθνος, ταυτότητα. Όμως, ο Ουίλσον είχε διαφορετική άποψη.

    [16] ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ

    Παρίσι, 2 Φεβρουαρίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Η γαλλική εφημερίδα Le Monde δημοσιεύει ρεπορτάζ για την ολοκλήρωση της γαλλογερμανικής συνάντησης κορυφής. Σχολιάζεται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ υπενθύμισε ότι ο γαλλογερμανικός "κινητήρας" λειτουργεί "καλά" και ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα έπρεπε "με ισοτιμία υποχρεώσεων και καθηκόντων" να προχωρήσουν "μαζί".

    Επίσης, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους παρατήρησε ότι υπάρχει "κοινή θεώρηση" σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.

    [17] ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε. Η ΕΛΛΑΔΑ, ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Παρίσι, 2 Φεβρουαρίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία - που είναι οι βασικές χώρες που επωφελούνται από τη σημερινή ευρωπαϊκή αναπτυξιακή περιφερειακή βοήθεια - δεν θα είναι μεταξύ των πλέον μη προνομιούχων χωρών στην Ένωση των 27 μελών, όπως προβλέπει η έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ, που δημοσιεύθηκε στη γαλλική εφημερίδα "Les Echos", με τίτλο "Η διεύρυνση θα ανατρέψει το σύστημα της περιφερειακής βοήθειας".

    Σημειώνεται ότι η Ελλάδα και η Ισπανία έκριναν ανεπαρκές το ποσό των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη συνοχή στη μελλοντική Ευρώπη, ενώ η Γερμανία το θεώρησε πολύ υψηλό.

    Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου Μισέλ Μπαρνιέ, η διευρυμένη Ευρώπη θα αποτελείται από τρεις ομάδες, με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία να μην ανήκουν στην "πλέον ευημερούσα" ομάδα που θα αποτελείται από όλα τα άλλα σημερινά μέλη. Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα καταταγούν μαζί με την Κύπρο, τη Μάλτα, τη Σλοβενία και την Τσεχία (η δεύτερη ομάδα), που θα έχουν ποσοστό 80 % του μέσου όρου του κατά κεφαλήν εισοδήματος της Ευρώπης των 27.

    [18] ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ Η ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Ένα από τα καθοριστικότερα παιχνίδια καλείται να δώσει την Κυριακή με αντίπαλο τον Πανηλειακό. Μετά τον αποκλεισμό του από το κύπελλο έχουν στενέψει τα περιθώρια και ένα αρνητικό αποτέλεσμα σίγουρα θα δημιουργούσε προβλήματα. Ίσως παράλληλα να φέρει και εξελίξεις στο θέμα του προπονητή.

    Ο προπονητής του Άρη, Μπάμπης Τεννές θέλει να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους...

    "Στόχος είναι το πρωτάθλημα. Οφείλουμε στα επόμενα παιχνίδια να καλύψουμε το έδαφος που χάσαμε στα προηγούμενα παιχνίδια", τονίζει ο κ. Τεννές. Ο τελευταίος δεν θα έχει στη διάθεσή του για το παιχνίδι της Κυριακής με τον Πανηλειακό τους τιμωρημένους Σκέντζο, Λιολίδη και Ναγκόλι, αλλά και των τραυματιών Ιβιτς, Κατσιαρού και Κατεργιαννάκη. Το μοναδικό ευχάριστο νέο είναι η επιστροφή του Θεοδωρίδη που εξέτισε την ποινή του. Αντίθετα στον κανονικό ρυθμό των προπονήσεων μπήκε ο Ταλάλ, αλλά δεν προλαβαίνει να αγωνιστεί στο παιχνίδι με της Κυριακής.

    [19] ΣΤΙΣ 14 - 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 2 Φεβρουαρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Στην περιφερειακή πολιτική και το περιβάλλον θα επικεντρωθεί η 37η Σύνοδος της ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Φεβρουαρίου.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Jos Chabert θα υποδεχθεί στην ολομέλεια την υπουργό για θέματα Δημόσιας Διοίκησης και Δημοκρατίας της Σουηδίας Britta Lejon και τον αρμόδιο για την περιφερειακή πολιτική Επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος θα παρακολουθήσει ιδιαιτέρως την εξέλιξη της γνωμοδότησης του Karl - Heinz Klar για την ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική στα πλαίσια της διεύρυνσης και της παγκοσμιοποίησης.

    Η παρουσία της υπουργού Britta Lejon θα επιτρέψει στα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών να συζητήσουν με μία εκπρόσωπο της σουηδικής κυβέρνησης σχετικά με το πρόγραμμα της σουηδικής προεδρίας της Ε.Ε., ιδιαιτέρως σχετικά με τα θέματα, τα οποία αφορούν άμεσα τις περιφέρειες και τις πόλεις της Ε.Ε.

    Οι τρεις προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας είναι η διεύρυνση, η απασχόληση και το περιβάλλον. Η Σύνοδος της ολομέλειας θα περιλαμβάνει κεφάλαιο για το περιβάλλον με τις γνωμοδοτήσεις για τη χρήση επικίνδυνων ουσιών σε ηλεκτρικές συσκευές, για το θόρυβο και για την πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφόρηση.

    [20] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥ ΟΜΑΔΑ Ο ΠΑΟ

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Τα νέα αποκτήματα του ΠΑΟ παρουσίασε η διοίκηση και ο προπονητής της ομάδας. "Δημιουργούμε την ομάδα του μέλλοντος", τόνισε ο πρόεδρος των "πρασίνων", Άγγελος Φιλιππίδης και συνέχισε: "Αποκτήσαμε καλούς ποδοσφαιριστές. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη από τότε που ασχολείται με το ποδόσφαιρο, έχει επενδύσει στον Παναθηναϊκό 100 δισεκατομμύρια δραχμές".

    Η παρουσίαση των νέων αποκτημάτων του ΠΑΟ ξεκίμησε από τον Ντέρεκ Μπόατεντ. "Θα ακούω τον προπονητή μου και θα προσεύχομαι στο Θεό να είμαι καλά για να παίξω καλό ποδόσφαιρο", τόνισε ο 17χρονος. Ο 22χρονος Εμανουέλ Ολισαντέμπε τόνισε: "Είμαι πολύ χαρούμενος που ήρθα στον Παναθηναϊκό. Είμαι έτοιμος να παίξω καλό ποδόσφαιρο".

    Ο 19χρονος Γιούρκας Σεϊταρίδης επισήμανε ότι τον περιμένει σκληρή δουλειά ενώ ο νεαρός Φίλιππος Δάρλας δήλωσε: " Είναι μεγάλη πρόκληση να παίζω στον ΠΑΟ".

    Στην ομάδα της Αθήνας επέστρεψε από την Μαρκό ο 20χρονος αμυντικός Ανδρέας Κουτελιέρης, ενώ μεγάλο ταλέντο θεωρείται, ο επιθετικός Κώστας Δασκαλάκης που ήρθε από την Καλαμάτα.

    Στη συνέχεια της παριουσίασης τον λόγο πήρε ο Αγγελος Αναστασιάδης. "Χτίζουμε την ομάδα της νέας τριετίας, είτε θα είμαι εγώ προπονητής μετά το καλοκαίρι, είτε όχι", τόνισε ο προπονητής του ΠΑΟ. Ο τελευταίος όταν ρωτήθηκε για τους Σόουζα, Βλάοβιτς και Πφλίπσεν, απέφυγε να απαντήσει.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ

    Βελιγράδι, 2 Φεβρουαρίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, με επικεφαλής τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζόν Μακέιν και τον γερουσιαστή των δημοκρατικών, Τζόζεφ Λίμπερμαν.

    Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν η κατάσταση στα Βαλκάνια, η έκδοση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, η δημοκρατική πρόοδος που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες και η σταθερότητα στη Σερβία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ.

    Ο κ. Κοστούνιτσα και οι δυο γερουσιαστές τόνισαν ότι εγκαινιάζεται μια νέα εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ-Γιουγκοσλαβίας.

    Οι δυο γερουσιαστές πίεσαν ωστόσο τον Κοστούνιτσα να εκδόσει τον Μιλόσεβιτς στην Χάγη για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου, για τα οποία κατηγορείται και πρόσθεσαν ότι η χορήγηση βοήθειας από τις ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από την συνεργασία του Βελιγραδίου με την Χάγη.

    O.K.

    [22] INFOQUEST: ΑΥΞΗΣΗ 50% ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟ 2000

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Αυξημένος κατά 50% είναι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Infoquest για το 2000, αφού υπερέβη τα 170 δισ. δρχ., ενώ τα κέρδη ανήλθαν στα 22 δισ. δρχ., καταγράφοντας αύξηση 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

    Οι συνολικές πωλήσεις, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, των εταιριών του ομίλου Quest υπερέβησαν αθροιστικά τα 180 δισ. δρχ., ενώ τα ενοποιημένα κέρδη μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας υπολογίζεται ότι θα υπερβούν τα 12 δισ. δρχ.

    Σε ανοδική "τροχιά" κινήθηκε και η μητρική εταιρία του Ομίλου. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 83 δισ. δρχ. για το 2000, ενώ τα κέρδη προσέγγισαν τα 10 δισ. δρχ. εκ των οποίων άνω των 2,5 δισ. δρχ. είναι οργανικά έναντι 1,88 δισ. δρχ. του 1999, σημειώνοντας αύξηση 33% και 20% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι.

    Σημειώνεται ότι η Infoquest είναι η μεγαλύτερη εταιρία πληροφορικής στην Ελλάδα με βάση τις πωλήσεις του 1999, οι οποίες ανήλθαν σε 62,4 δισ. δραχμές. Επίσης, η εταιρία μετέχει σε ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που το 1999 είχαν ενοποιημένες πωλήσεις 112, 5 δισ. δρχ. και κέρδη 17 δισ. δρχ., ενώ απασχολεί συνολικά 2.200 εργαζομένους.

    [23] Ο ΓΓ ΤΟΥ ΣτΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΒΙΑ ΣΕ ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΙ Ν.ΣΕΡΒΙΑ

    Στρασβούργο, 2 Φεβρουαρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ καταδίκασε τις νέες ενέργειες βίας Αλβανών εξτρεμιστών στο Κοσσυφοπέδιο.

    "Ανησυχώ για τις συνεχείς συγκρούσεις και τις βίαιες ενέργειες του Απελευθερωτικού Στρατού των πόλεων Πρέσεβο Μέντβετζα και Μπουγιάνοβατς σε βάρος των κατοίκων της περιοχής", τόνισε ο κ. Σβίμερ καταδικάζοντας τις προκλητικές ενέργειες των Αλβανών.

    Ο ΓΓ του ΣτΕ εξέφρασε ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στη Νότια Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο και κάλεσε όλες τις πλευρές - τους Αλβανούς, τις γιουγκοσλαβικές αρχές και την KFOR - να τηρήσουν τις διατάξεις του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο και της συμφωνία του Κουμάνοβο.

    Η συνέχιση της βίας στη ζώνη ασφαλείας στη Νότια Σερβία και ο νέος κύκλος συγκρούσεων στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα δείχνουν τις συνέπειες που μπορεί να έχει μία αβέβαιη κατάσταση, την οποία εκμεταλλεύονται ανεύθυνες πλευρές.

    "Οι γιουγκοσλαβικές και σερβικές αρχές πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση κατάλληλης λύσης, και για την ενσωμάτωση όλων των κοινοτήτων που ζουν στην περιοχή σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης", υπογράμμισε ο κ. Σβίμερ.

    [24] ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ Η ΕΝΑΡΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Λίγο πριν το Πάσχα θα ξεκινήσει η διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό και η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός τεσσέρων μηνών, όπως αποφασίστηκε σε σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τον υπουργό Εργασίας, Τάσο Γιαννίτση.

    Το προσεχές τετράμηνο θα κυριαρχήσει η συζήτηση αυτή προκειμένου να επιτευχθεί κοινωνική συναίνεση και να ολοκληρωθεί μία βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Γιαννίτσης. Παράλληλα, συνέστησε προσοχή σε όσα λέγονται και γράφονται για τα σενάρια των αλλαγών στο ασφαλιστικό, τα οποία δημιουργούν πανικό. "Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γράφονται και να λέγονται πράγματα που είναι ανυπόστατα, που δεν έχουν κυβερνητική πηγή, που δημιουργούν πανικό στον κόσμο", επεσήμανε.

    Στο μεταξύ, το πόρισμα του βρετανικού οίκου που θα αναλάβει τη μελέτη αναμένεται να ανακοινωθεί αυτό το μήνα, ενώ η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου ορίζεται περίπου στα τέλη Μαρτίου, όταν θα ολοκληρωθεί και το συνέδριο της ΓΣΕΕ, η οποία ετοιμάζεται να καταθέσει τη δική της πρόταση για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού.

    [25] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥΡΚΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

    Αγκυρα, 2 Φεβρουαρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Δυο βουλευτές της ακροδεξιάς παρουσιάστηκαν ενώπιον δικαστηρίου στην Αγκυρα με την κατηγορία ανάμειξής τους στον θάνατο του Φέβζι Σιχανλίογλου, βουλευτή του Κόμματος του Ορθού Δρόμου την Τετάρτη μέσα στο κοινοβούλιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Ο Τσαχίτ Τεκελιόγκλου και ο Μεχμέτ Κουντάξι από τον συνασπισμό κομμάτων Εθική Δράση, ΜΗΡ κατηγορήθηκαν για τον θάνατο του Φέβζι Σιχανλίογλου.

    Ο τούρκος βουλευτής λιποθύμησε στον διάδρομο έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων του κοινοβουλίου, ενώ λίγες στιγμές πριν είχε έρθει στα χέρια και είχε δεχθεί χτύπημα από τους δυο βουλευτές της ακροδεξιάς.

    Οι συνάδελφοι του εκλιπόντος, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του, προσπάθησαν να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε απλά ο θάνατός του.

    Ο καβγάς ξέσπασε κατά τη διάρκεια συζήτησης επί της πρότασης για την τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, που κατέθεσε η κυβέρνηση υπό τον Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Ο εισαγγελέας ζήτησε ποινές φυλάκισης μέχρι 60 μήνες για τον καθένα βουλευτή.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 2 February 2001 - 19:14:54 UTC