Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-03-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΚΕΡΙΜ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [02] ΒΑΤΕΡΛΟ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [03] ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΟΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΛΟΓΩ ΑΦΘΩΔΟΥΣ
  • [04] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑ
  • [05] Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
  • [06] ΕΝΤΕΚΑ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ
  • [07] ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [08] ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΤΟ ΥΠΕΞ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [09] ΒΟΛΕΪ: Ο ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-0 ΤΟΝ ΖΑΟΝ
  • [10] ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ "ΠΥΛΕΣ" ΤΗΣ Η HERMES EXPO
  • [11] 8η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [12] ΕΡΩΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
  • [13] ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕΟΔΕΑΠ
  • [14] ΤΟ 2ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΖΟΥΝΤΟ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [16] ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΒΙΛΑΝΟΒΙΤΣ0ΜΙΛΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΙΕΝΗ
  • [18] ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΝΗΣ ZITO LUKS ΑΠΟ ΤΗΝ ELBISCO
  • [19] ΚFOR: Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΩΝ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ
  • [20] ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [21] ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΗΝΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
  • [22] ΕΠΑΦΕΣ ΘΑΤΣΙ ΜΕ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [23] ΑΝΑΧΩΡΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [01] Ο ΚΕΡΙΜ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 14 Μαρτίου 2001 (14:40 UTC+2)

    του Νίκου Ρούμπου

    Μήνυμα προς του αλβανούς εξτρεμιστές που δρουν στην ΠΓΔΜ ότι όσο κι αν προσπαθούν, με πράξεις βίας, δεν θα τα καταφέρουν να αποσπάσουν την προσοχή της κυβέρνησης από τις προτεραιότητες που η ίδια ήδη έχει θέσει, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Σρτζαν Κέριμ, μετά τη συνάντηση που είχε, σήμερα, στα Σκόπια με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Χαρακτήρισε ύποπτη την πρόταση του νεοϊδρυθέντος αλβανικού κόμματος, για ομοσπονδιοποίηση της FYROM, ενώ για την πρόταση του ηγέτη του άλλου αλβανικού κόμματος, Αρμπεν Τζαφέρι να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα είπε πως "ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του, όμως τα προβλήματα των Αλβανών μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσα από τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών".

    "Αν και οι εξτρεμιστές θέλουν να επιλύσουν τα προβλήματα μέσω της βίας, δεν θα τους επιτρέψουμε να μας αλλάξουν την ημερήσια διάταξη. Η ημερήσια διάταξη της ΠΓΔΜ είναι να δημιουργήσουμε μία σταθερότητα και ευημερία στην οικονομία, να ενταχθούμε στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και η επίτευξη συνεργασίας με τις βαλκανικές χώρες σ' όλους τους τομείς, σε ότι αφορά την οικολογία, τα τρόφιμα, την ενέργεια και τους δρόμους», τόνισε.

    Σε ερώτηση για την πρόταση του αλβανικού κόμματος του Αρμπεν Τζαφέρι να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα, ο κ. Κερίμ απάντησε ότι ο Τζαφέρι είναι ο εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού και σαν κυβέρνηση έχουμε την ίδια θέση σε ότι αφορά τους εξτρεμιστές. «Είναι φυσικό να μη βλέπουμε όλα τα ζητήματα με το ίδιο μάτι κι αν δεν υπήρχαν οι διαφορετικές ιδέες δεν ξέρω ποια θα ήταν η ουσία της δημοκρατίας. Σε ότι αφορά τις διάφορες σκέψεις, μπορούμε να τις συζητήσουμε, να τις επιλύσουμε μαζί και μέσα στη Βουλή και παντού. Οι νόμιμοι εκπρόσωποι των Αλβανών στη χώρα πρέπει να προσπαθήσουν να υλοποιήσουν τις ιδέες τους μέσα από τα όργανα του κράτους".

    Για το ζήτημα της ομοσπονδίας που θέτει το νεοϊδρυθέν σκληροπυρηνικό αλβανικό κόμμα, ο κ. Κερίμ, παρατήρησε ότι «πρέπει να περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί αυτό το κόμμα» και χαρακτήρισε την πρόταση ύποπτη. "Η δημοκρατία δεν θα εξελιχθεί μέσω της ομοσπονδιοποίησης", είπε χαρακτηριστικά.

    [02] ΒΑΤΕΡΛΟ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2001 (14:53 UTC+2)

    Φωτογραφία: Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών

    Στη δίνη των αρνητικών διεθνών εξελίξεων βρέθηκε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ). Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με σημαντικότατες απώλειες της τάξης του 5,19% και διαμορφώθηκε στις 3.063,39 μονάδες, έχοντας απωλέσει -σε διάστημα μικρότερο των δύο ωρών- 167,6 μονάδες.

    Πάντως, λόγω των ρευστοποιήσεων, ιδιαίτερα μεγάλος ήταν ο όγκος των συναλλαγών, που πραγματοποίησε ρεκόρ έτους και ξεπέρασε τα επίπεδα των 502,6 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου 171,2 δισ. δρχ. Ωστόσο, ο σημερινός τζίρος δεν επαρκεί για να χρυσώσει το χάπι, δεδομένου ότι κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος όλα τα πεδία, στα οποία υποτίθεται ότι ο γενικός δείκτης τιμών θα έβρισκε στήριξη.

    Οι πιέσεις που εκδηλώθηκαν σήμερα στο ΧΑΑ διαχύθηκαν τόσο στην υψηλή όσο και στη μέση κεφαλαιοποίηση, με την τελευταία να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των ρευστοποιήσεων. Ο δείκτης FTSE/ASE MID 40 έκλεισε με σημαντικότατη πτώση της τάξης του 7,20%, έναντι απωλειών 4,27% του FTSE/ASE 20 των blue chips.

    Tο ΧΑΑ, που κατά τις προηγούμενες ημέρες επέδειξε ισχυρές αντιστάσεις απέναντι στους αρνητικούς διεθνείς παράγοντες, ένιωσε σήμερα έντονους τους κραδασμούς της πτώσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πρέπει να σημειωθεί ότι, λίγο πριν χτυπήσει το καμπανάκι για τη λήξη της συνεδρίασης στη Σοφοκλέους, το χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχωρούσε κατά 3,34%, εκείνο της Φραγκφούρτης κατά 3,39%, της Ελβετίας 3,36%, της Στοκχόλμης 3,36% και των Παρισίων κατά 3,48%.

    Στο σκηνικό αυτό, σε απόσταση αναπνοής από το limit down βρέθηκαν ορισμένοι από τους 19 επιμέρους δείκτες, με τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας να πραγματοποιεί βουτιά της τάξης του 10,97%, σε πλήρη αντιδιαστολή με τις εντυπωσιακές επιδόσεις του κατά τις προηγούμενες ημέρες. Σε ίσο ποσοστό υποχώρησε και ο δείκτης των ειδών-λύσεων πληροφορικής.

    Συντριπτικές ήταν οι απώλειες και για τους δείκτες του χονδρικού εμπορίου (-10,67%), των κατασκευαστικών εταιριών (-10,59%), της πληροφορικής (-10,09%), των εκδόσεων-εκτυπώσεων (-9,64%), του λιανικού εμπορίου (-9,29%) και της παράλληλης αγοράς (-8,97%).

    Την κατιούσα ακολούθησαν επίσης οι δείκτες των συμμετοχών (-6,96%), των βασικών μετάλλων (-5,86%), των εταιριών επενδύσεων (-5,76%), των βιομηχανιών (-5,66%), των τηλεπικοινωνιών (-5,57%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (-4,20%), των ασφαλειών (-3,98%), των τροφίμων-ποτών (-3,39%) και των τραπεζών (-3,27%).

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, μόλις 10 σημείωσαν άνοδο, έναντι 352 που ακολούθησαν πτωτική τροχιά. Αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές οκτώ μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω του ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος που διαμορφώθηκε σήμερα, η μετοχή της ΠΕΤΡΟΛΑ θα πραγματοποιήσει αύριο το ντεμπούτο της στο ταμπλό του ΧΑΑ.

    [03] ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΟΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΛΟΓΩ ΑΦΘΩΔΟΥΣ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Εγκύκλιο σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας, με την οποία ζητά την εντατικοποίηση των ελέγχων απέστειλε το υπουργείο Γεωργίας, μετά τον εντοπισμό και στη Γαλλία ζώων με αφθώδη πυρετό, αλλά και τα συνεχόμενα κρούσματα στην Ευρώπη.

    "Κάθε ζωντανό ζώο που εισάγεται στην Ελλάδα θα περνά από υποχρεωτικό έλεγχο των κτηνιατρικων υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας", διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Ανωμερίτης.

    [04] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Σκόπια, 14 Μαρτίου 2001 (14:26 UTC+2)

    Φωτογραφία: Νίκος Κωνσταντόπουλος

    του απεσταλμένου Ν. Ρούμπου

    Την ανάγκη να παίξει η Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες για ειρήνη και σταθεροποίηση στα Βαλκάνια, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε στα Σκόπια.

    "Το συμπέρασμα που βγαίνει από τις συναντήσεις είναι ότι στα Σκόπια επικρατεί μια βαθιά περίσκεψη και ανησυχία", είπε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξήγησε πως η ανησυχία δεν εστιάζεται τόσο στα μεθοριακά επεισόδια, που είναι μόνο η "κορυφή του παγόβουνου", αλλά στο γεγονός ότι λειτουργούν σενάρια αμφισβήτησης, επέμβασης στα εσωτερικά της FYROM και διάχυσης της κρίσης στην περιοχή.

    "Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της FYROM, εκτιμά ως πολύ σημαντικό το ρόλο της Ελλάδας. Περιμένουν με προληπτικά και διπλωματικά μέσα, να ληφθούν προληπτικά μέτρα για να απομονωθούν οι μηχανισμοί που "παίζουν με τη φωτιά" και να μην επεκταθεί η αποσταθεροποίηση" είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος παρατήρησε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει πολιτική περιφρούρησης της σταθερότητας στην περιοχή, διότι το ίδιο δημιούργησε προβλήματα με την επέμβαση στα Βαλκάνια.

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει τέτοιες δυνατότητες και τα Βαλκάνια είναι το πρώτο πεδίο στο οποίο μπορεί να επιβεβαιωθεί ο αυτόνομος ρόλος της. Προς την κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες" κατέληξε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Για τα συμπεράσματα της επίσκεψης στα Σκόπια, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, θα ζητήσει να ενημερώσει τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη.

    [05] Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

    Στρασβούργο, 14 Μαρτίου 2001 (21:11 UTC+2)

    Την απόφαση της Κομισιόν να σταματήσει τη χρηματοδότηση του Κτηματολογίου ανακοίνωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. και πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής Κωστή Χατζηδάκη.

    Ο κ. Μπαρνιέ ανέφερε σχετικά με την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Κτηματολογίου ότι με δεδομένες τις παρατυπίες και καθυστερήσεις, η Επιτροπή δεν θα επιτρέψει, προς το παρόν, τη χρηματοδότηση του Κτηματολογίου από το Γ' Κ.Π.Σ.

    Στην απάντησή του προς τον κ. Χατζηδάκη ο κ. Μπαρνιέ, αφού σημειώνει ότι στο έργο δόθηκε μέσω του Β' Κ.Π.Σ. κοινοτική ενίσχυση της τάξεως των 36 δισ. δρχ. αναφέρει ότι στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν μέχρι το τέλος του 2001 να έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση επιφάνειας 28.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα, "δυστυχώς σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, κι ενώ έχει ήδη απορροφηθεί το 83% του προϋπολογισμού, μόνο 21% του έργου έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα".

    Ο Επίτροπος σημειώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος παρουσιάζει αδυναμίες και καθυστερήσεις και προσθέτει: "έξι χρόνια μετά την έγκριση του επιχειρησιακού προγράμματος και παρά τη διάθεση σημαντικών κοινοτικών κονδυλίων, κανένα μέρος του έργου δεν έχει ακόμα τεθεί σε λειτουργία".

    Η Επιτροπή, σύμφωνα με την απάντηση, σε επιστολή της, προς την ελληνική κυβέρνηση στις 19 Ιανουαρίου 2001, ζητά διευκρινίσεις, επικαλούμενη την εφαρμογή του άρθρου 24 του Κανονισμού 4253 του 1988, ο οποίος προβλέπει πως σε περίπτωση σοβαρών παρατυπιών η κοινοτική συνδρομή μπορεί να ανασταλεί ή να μειωθεί.

    Για το θέμα ο κ. Μπαρνιέ διευκρινίζει ότι η Επιτροπή θα πάρει τις τελικές αποφάσεις μετά από μία ολοκληρωμένη ανάλυση της απάντησης των ελληνικών αρχών γι αυτό το θέμα.

    Υπογραμμίζει, ωστόσο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες "η Επιτροπή συμφώνησε με τις ελληνικές αρχές ότι αυτό το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος του καινούργιου Επιχειρησιακού Προγράμματος "Περιβάλλον 2000 - 2006" και ότι το αντίστοιχο ποσό θα μπει στο εθνικό αποθεματικό, με την προοπτική επιστροφής στο πρόγραμμα σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος".

    [06] ΕΝΤΕΚΑ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Σκόπια, 14 Μαρτίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Έντεκα αστυνομικοί νοσηλεύονται στο Ιατρικό Κέντρο του Τέτοβο από νωρίς το απόγευμα καθώς τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τους Αλβανούς αντάρτες στη περιοχή δήλωσε ο διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Ράιμ Τάτσι.

    Ο ένας από τους αστυνομικούς υποβλήθηκε σε εγχείρηση γιατί είχε πυροβοληθεί στο στομάχι ανέφερε ο Τάτσι και πρόσθεσε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.

    Ορισμένοι από τους αστυνομικούς θα βγουν από το νοσοκομείο εντός της ημέρας γιατί τραυματίστηκαν ελαφρά.

    Δυο ακόμη άτομα μεταφέρθηκαν στο Ιατρικό Κέντρο, ένας πολίτης και ένας δημοσιογράφος που τραυματίστηκαν σε συγκέντρωση τριών μη κυβερνητικών οργανώσεων στο Τέτοβο.

    Ο.Κ.

    [07] ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Μοναδική ευκαιρία της Ελλάδος να προβάλλει το νέο της πρόσωπο στο ξεκίνημα της νέας χιλιετίας χαρακτήρισε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην χώρα μας ο Μάρτων Σίμιτσεκ , Εντεταλμένος Σύμβουλος της Ο.Ε.Ο.Α. ΑΘΗΝΑ 2004, μιλώντας στο 30ο Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος.

    Ο κ. Σίμιτσεκ μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς της προέδρου κ . Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Επεσήμανε ότι "οι Αγώνες αποτελούν υπόθεση όλων των Ελλήνων καθώς θα υπάρξουν μεγάλες ευκαιρίες στην ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας" και κάλεσε τους εργαζόμενους "να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία τους, από όπου ο καθένας κληθεί να προσφέρει".

    Στη διάρκεια της προετοιμασίας τους και για την ολοκλήρωση των έργων υποδομής που απαιτούνται, τόνισε χαρακτηριστικά. "Θα υπάρξουν χιλιάδες θέσεις εργασίας οι οποίες θα είναι ανοικτές σε κάθε Έλληνα". Πρόσθεσε επίσης ότι στη διάρκεια των Αγώνων 147.000 άνθρωποι θα έχουν συγκεκριμένη εργασία να προσφέρουν στη διάρκεια κάθε μέρας τους. Παράλληλα αναφέρθηκε και στη μεγάλη σημασία του έργου των περίπου 60.000 εθελοντών που απαιτούνται για την επιτυχία των αγώνων, τονίζοντας ότι "θα μπορούν να λένε υπερήφανα "ήμουν κι εγώ εκεί "σε μια διοργάνωση που συμβαίνει μια φορά κάθε 100 χρόνια".

    Ο κ. Σίμιτσεκ αναφέρθηκε στο Πρωτόκολλο Συναντίληψης που έχει υπογραφεί μεταξύ ΓΣΕΕ και ΑΘΗΝΑ 2000 για την ενημέρωση των Ελλήνων εργαζομένων σχετικά με τη σημασία των Αγώνων, στη διαμόρφωση των νέων, ευνοϊκότερων συνθηκών στην αγορά εργασίας καθώς και στην εκπαίδευση και μετεκπαίδευση του εργαζόμενου δυναμικού, έργο που έχει αναλάβει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος.

    [08] ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΤΟ ΥΠΕΞ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Ο κίνδυνος της διάχυσης και μεταφοράς της σύγκρουσης μέσα στο έδαφος της ΠΓΔΜ υπάρχει, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα έχει επαφές και επικοινωνία με τις αρχές της περιοχής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την ειρηνική λύση της κρίσης, επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης, σε συνέντευξή του στην ΕΤ3.

    Οπως είπε, η κατάσταση δημιουργεί ανησυχία και επιβεβαιώνει την πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Εξωτερικών την τελευταία περίοδο στα Σκόπια, ενώ η αναζήτηση ειρηνικής λύσης μέσω της έμπρακτης πολιτικής, της εδαφικής ακεραιότητας και ασφάλειας της ΠΓΔΜ, παραμένει στο επίκεντρο της πολιτικής του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου θα υπάρξουν επαφές και επικοινωνία και με τους ομολόγους του των Βαλκανικών χωρών, με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Σεργκάν Κερίμ, και με άλλους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα δωθεί σύντομα μία λύση στην κρίση.

    "Ο κίνδυνος της διάχυσης της κρίσης και της μεταφοράς της σύγκρουσης μέσα στο έδαφος της ΠΓΔΜ υπάρχει, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να παρακολουθήσουμε και να απαντήσουμε από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας - και η Ελλάδα έχει αυτή την πολιτική βούληση να συμβάλλει - με τρόπο αξιόπιστο και έμπρακτο σε αυτή την κρίση. Πάντα όμως με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, στέλοντας ένα ισχυρό και σκλήρο μύνημα προς την πλευρά των αλβανικών τρομοκρατικών οργανώσεων, ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να ανεχθεί πλέον τη δράση τους στην περιοχή" τόνισε ο κ. Μπεγλίτης.

    [09] ΒΟΛΕΪ: Ο ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-0 ΤΟΝ ΖΑΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Το πρώτο βήμα για την ομάδα του Φιλαθλητικού ήταν θετικό, αφού χωρίς να δυσκολευτεί έκανε το 1-0 στις νίκες. Έτσι στο κλειστό της Πυλαίας επικράτησε του ΖΑΟΝ με 3-0 (25-19, 25-20, 25-16) στο πρώτο παιχνίδι της α' φάσης των πλέι οφ της Α1. Ετσι θα κληθεί να δώσει ένα ακόμη παιχνίδι στην Αθήνα στο κλειστό της Κηφισιάς, το οποίο αν κερδίσει θα πάρει το συνεχίσει για τις θέσεις 1-4. Αν χάσει τότε θα δοθεί και τρίτο παιχνίδι και πάλι στη Θεσσαλονίκη.

    [10] ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ "ΠΥΛΕΣ" ΤΗΣ Η HERMES EXPO

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Με γοργούς ρυθμούς προετοιμάζεται η φετινη διοργάνωση της Hermes Expo International, η οποία αναμένεται να πυροδοτήσει την εκδήλωση μεγαλύτερου ενδιαφέροντος από πλευράς συμμετεχόντων για τη σύναψη σημαντικών συμφωνιών, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει την ευκαιρία στους επιχειρηματίες που θα δώσουν το "παρών" να ανιχνεύσουν την αμερικανική αγορά και να έλθουν σε επαφή με επιχειρηματίες των ΗΠΑ

    Η έκθεση, ουσιαστικά έχει καταστεί θεσμός.Ένας θεσμός που ουσιαστικά υπηρετεί την προβολή και προώθηση ελληνικών προϊόντων και αποτελεί "γέφυρα" για όσους Έλληνες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των ΗΠΑ, με "όχημα" την Ομογένεια.

    Η Hermes Expo θα πραγματοποιηθεί στους εκθεσιακούς χώρους του Navy Pier στο Σικάγο στις 28 και 29 Απριλίου και στο Javits Center της Νέας Υόρκης στις 5 και 6 Μαίου. Η έκθεση, φιλοδοξεί και φέτος να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες, καθώς μέχρι τώρα οι διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν αποτέλεσαν δέλεαρ για επιχειρηματίες που προσβλέπουν σε σύναψη "συμμαχιών" με εταίρους από την αμερικανική αγορά, αλλά και την Ελληνοαμερικανική κοινότητα.

    Ηδη, φορείς και οργανισμοί της μητροπολιτικής Ελλάδας, αλλά και επιχειρήσεις εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν, ενώ δυναμική εκτιμάται ότι θα είναι και η παρουσία Νομαρχιών και Δήμων της Ελλάδας. Εκατό εταιρίες και σημαντικοί φορείς από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρουμανία και την Αμερική δήλωσαν συμμετοχή.

    Μεταξύ αυτών οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Αιτωλοακαρνανίας και Αρκαδίας, καθώς και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, που θα συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση, καθώς η Hermes Expo είναι η μεγαλύτερη οικονομική και εμπορική εκδήλωση της Ομογένειας, η οποία δίνει στις ελληνικές επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς την ευκαιρία να έχουν οργανωμένες εμπορικές επαφές με την αγορά των ΗΠΑ.

    Η έκθεση αποτελεί ουσιαστικά πόλο έλξης επιχειρηματιών που επιθυμούν να "διαπραγματευθούν" την παρουσία τους σε νέες αγορές, των οποίων τα χαρακτηριστικά μπορούν να πληροφορηθούν μέσω της Hermes Expo International. Η επιτυχία των προηγούμενων διοργανώσεων αποδεικνύει ότι η έκθεση δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να δώσουν "σάρκα και οστά" στα επενδυτικά τους σχέδια.

    Φέτος, εκτός από την προβολή και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, που θα διοργανωθούν στην Αθήνα. Επιπλέον, προτεραιότητα αποτελεί και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής Περιφέρειας και των ακριτικών νησιών.

    Ακόμη, κατά τη διάρκεια των δύο εκθέσεων στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη, πρόκειται να πραγματοποιηθούν ενημερωτικά σεμινάρια, γευσιγνωσία ελληνικών φαγητών και κρασιών, επίδειξη νέων προϊόντων, καθώς επίσης και επιχειρηματικές συναντήσεις με στόχο τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών.

    Στα ενημερωτικά σεμινάρια θα γίνει σχετική αναφορά στις συναλλαγές με την Ελλάδα και την Ανατολική Ευρώπη, όπως επίσης και στις επενδυτικές ευκαιρίες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και πολύ περισσότερο, στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, όπου η Ελλάδα ήδη διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο με τα ισχυρά κίνητρα που διαθέτει.

    Σημειώνεται ότι το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τρίτη συνεχή χρονιά συμμετέχει σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση του Απόδημου Ελληνισμού και φέτος είναι επικοινωνιακός χορηγός της Hermes Expo International.

    [11] 8η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2001 (20:47 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης, η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας και ο Σύλλογος Ποντίων Φραγκφούρτης διοργανώνουν στις 17 και 18 Μαρτίου την 8η Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας, με τη συμμετοχή των 43 συλλόγων-μελών της Ομοσπονδίας.

    Οι συναντήσεις και τα φεστιβάλ ποντιακής νεολαίας αποτελούν ένα επιτυχημένο ετήσιο θεσμό της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης και σε αυτές σημειώνεται μεγάλο ποσοστό συμμετοχής. Όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Χρήστος Παπαδόπουλος στις 25 προσυνεδριακές και στις 8 συνδιασκέψεις ο αριθμός των νέων ξεπερνούσε πάντα τα 200, ενώ στα 20 Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας λαμβάνουν μέρος πάνω από 800 παιδιά.

    "Δεν μείναμε ποτέ στα λόγια, ούτε πορευτήκαμε μέσα από μεγαλοστομίες και αυτοπροβολές, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος. Με σύνεση, ευθύνη, συνέπεια και ήθος καταβάλουμε προσπάθειες να διατηρήσουμε την ταυτότητα των παιδιών μας, μεταφέροντας τους όλα τα ιστορικά-πολιτιστικά στοιχεία της πλούσιας κληρονομιάς μας, που θα τους βοηθήσουν να οδηγηθούν στο δρόμο της αρετής, του γένους και της ανθρωπιάς".

    Στόχος των εκδηλώσεων είναι η επισήμανση της μεγαλύτερης αναγκαιότητας συμμετοχής των νέων σε ένα δημοκρατικό διάλογο, ώστε να αποκτήσουν περισσότερες εμπειρίες και γνώσεις. "Στηρίζουμε τα παιδιά μας, θυμίζοντάς τους πάντα ότι η ζωή έχει χαρές και πίκρες, κατακτήσεις και απογοητεύσεις. Οι δυσκολίες δεν πρέπει να τους απελπίζουν, παρά να τους οπλίζουν με δύναμη και εμείς θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους", λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης.

    Οι εργασίες της 8ης Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης θα επικεντρωθούν στην ιδιαιτερότητα της ελληνικής νεολαίας στη Γερμανία. Παράλληλα οι καθηγητές του Α.Π.Θ. και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ.κ. Ταργανίδης και Ερμόπουλος θα μιλήσουν για τις Μονές του Πόντου και τα όρια της ανθρώπινης φύσης και της δημιουργίας.

    Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή παραδοσιακών συγκροτημάτων νέων Ποντίων.

    [12] ΕΡΩΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Για το θέμα της απογραφής των οικονομικών μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα ζητά να ενημερωθεί με ερώτησή του προς την υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Ο κ. Ψωμιάδης επισημαίνει ότι οι αρμόδιοι υπουργοί γνωρίζουν πως με την απογραφή δεν είναι δυνατό να έχουμε τον αριθμό των πραγματικά μονίμων αλλοδαπών που κατοικούν στη χώρα, όταν δεν θα απογραφούν οι λαθρομετανάστες με αποτέλεσμα ο αριθμός των αλλοδαπών να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ιδίως σ΄ ότι αφορά τους οικονομικούς μετανάστες.

    Εκφράζει επίσης την απορία του για το ότι δεν θα απογραφούν το θρήσκευμα και η εθνικότητα, στοιχεία απαραίτητα για την εθνική μας ταυτότητα, όπως τονίζει.

    Ο κ. Ψωμιάδης ερωτά την υπουργό γιατί στη γενική απογραφή, δεν θα απογραφούν τα στοιχεία των πολιτών, που αφορούν το θρήσκευμα και την εθνικότητα, πως θα γίνει η απογραφή των οικονομικών μεταναστών, των λαθρομεταναστών, αν ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών θα είναι και ο επίσημος αριθμός μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

    Επίσης ζητά να ενημερωθεί για το αν με τα στοιχεία της απογραφής οι διεθνείς οργανισμοί θα κατατάξουν την Ελλάδα σ' ότι αφορά τους οικονομικούς μετανάστες, αν οι λαθρομετανάστες θα συνεχίσουν να είναι "αόρατοι" για το Ελληνικό Κράτος και για το ύψος της δαπάνης για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την αναγκαιότητα απογραφής της γενικής απογραφής του 2001 και της προηγούμενης το 1991.

    [13] ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕΟΔΕΑΠ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Η επιτροπή επίλυσης οικονομικών διαφορών της ΕΠΑΕ εξέδωσε σήμερα τις εξής αποφάσεις:

    1) Εκανε δεκτές τις προσφυγές των Α. Πολύζη, Κ. Βύζα και Στ. Λεβέντη κατά της ΠΑΕ Πιερικός, Αρ. Φουτσίνι κατά της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, Ε. Πτώχου κατά της ΠΑΕ Απόλλων, Π. Βαϊρουά κατά της ΠΑΕ Ατρόμητος (απορρίπτοντας παράλληλα την αίτηση διακοπής του συμβολαίου της ΠΑΕ κατά του ποδοσφαιριστή).

    2) Απέρριψε λόγω εξόφλησης τις προσφυγές των Ν.Πήλιουρα και Γ. Καζάντζη κατά της ΠΑΕ Προοδευτική.

    3) Εκανε δεκτές τις αιτήσεις δίμηνης διακοπής συμβολαίου της ΠΑΕ Λεωνίδιο κατά του Α.Πίλια και της ΠΑΕ Λαμία κατά του Γ. Αντώνα.

    [14] ΤΟ 2ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΖΟΥΝΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο τουρνουά τζούντο στο οποίο συμμετέχουν αθλητές με ειδικές ανάγκες από τις ομάδες Πυρσός, ΚΕΑΤ και θεραπευτική κοινότητα Ιθάκη. Οι αγώνες φιλοξενήθηκαν στο κλειστό της Κλεάνθους και οι πρώτοι νικητές είναι:

    Ανδρες

    66κ. Λαμπριανίδης (Ιθάκη), Παπάν Λέβου (Μακεδονία), Τσόλας (Μακεδονία)

    73κ. Αγγελόπουλος (Ιθάκη), Ταϊτάση (Μακεδονία), Μπουράνιας (Μακεδονία), Σανίδας (Ιθάκη)

    89κ. Δημητρόπουλος (Μακεδονία), Σκιάδας (Ιθάκη)

    90κ. Κολούτσιος (Ιθάκη), Αντωνόπουλος (Ιθάκη), Σανίλας (ΑΠΘ)

    100κ. Μαυροφίλης (Ιθάκη), Νικολάου (Ιθάκη)

    ΚΕΑΤ Αθηνών

    30κ. Παπαδογιάννης, Χιλιαντασβίλι, Μοντανεώσης

    40κ. Πυλιαρινός, Καρνάβας, Διαμαντίδης

    50κ. Ζερβάκης, Μαντζάρης, Μάνης

    60κ. Ομπιγκεστάν, Κουτσοφώνης

    Γυναίκες

    30κ. Πυλιρινου, Κλάδη

    40κ. Σταμάτη, Αξιοπούλου

    52κ. Μπλαβάκη, Καρυπίδου

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΟΥΓΓΡΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Με αντιπροσωπεία της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ουγγρικής Βουλής, υπό τον πρόεδρο της Επιτροπής Istvan Szentivanyi συναντήθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης.

    Κατά τη συνάντηση έγινε ευρεία συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στη Βαλκανική και τις προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

    Ειδικότερα ο κ. Αποστολάκης επισήμανε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Νότια Σερβία δικαιολογούν κάποια αισιοδοξία, προσθέτοντας όμως ότι η έκβαση της κρίσης θα κριθεί από το σεβασμό των εξωτερικών συνόρων των χωρών της περιοχής, γεγονός που αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός περιβάλλοντος ασφαλείας και σταθερότητας.

    Τόνισε ακόμη τη βούληση και την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συνδράμει, με όποια βοήθεια απαιτηθεί στις χώρες των Βαλκανίων.

    Ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο στη Βουδαπέστη, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την περαιτέρω διεύρυνση της Συμμαχίας με την ένταξη των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης που το επιθυμούν και πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια.

    Πρόσθεσε επίσης ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να λάβει υπόψη και τις ιδιαίτερες ευαισθησίες άλλων χωρών της περιοχής, ώστε να μη δημιουργηθεί εκ νέου κλίμα ψυχρότητας και δυσπιστίας στην Ευρώπη.

    [16] ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τίρανα, 14 Μαρτίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Ο διευθυντής του αστυνομικού τμήματος των Τιράνων, Ιλιριάν Ζιλιφτάρι, ανακοίνωσε σήμερα ότι η μέχρι στιγμής επιχείρηση για τη σύλληψη του Σοκόλ Κοτσίου, ήταν επιτυχής και ότι κρατούνται έξι άτομα, που συμμετείχαν σε σπείρα διακίνησης ναρκωτικών.

    Οπως είπε, οι αλβανικές αστυνομικές αρχές θα συνεχίσουν τις έρευνες προκειμένου να εντοπιστούν και άλλα άτομα της σπείρας.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΒΙΛΑΝΟΒΙΤΣ0ΜΙΛΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΙΕΝΗ

    Βιένη, 14 Μαρτίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας θα συναντηθούν αύριο στη Βιένη για να συζητήσουν την επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων των χωρών τους, που διεκόπησαν το 1999 με τις νατοϊκές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία, ανέφερε διπλωματική πηγή από τη Βιένη.

    Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς και ο Αλβανός ομόλογος του Πασκάλ Μίλο θα συναντηθούν με την υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ ανακοίνωσε το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο.Κ.

    [18] ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΝΗΣ ZITO LUKS ΑΠΟ ΤΗΝ ELBISCO

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Στην εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της σκοπιανής αρτοβιομηχανίας Zito Luks προχώρησε η ελληνική Elbisco AE (πρώην Ελληνική Εταιρία Μπισκότων). Το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται σε 30,4 εκατ. μάρκα.

    Η σκοπιανή βιομηχανία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία αλεύρου, άρτου, αρτοσκευασμάτων και προϊόντων αρτοποιίας, διαθέτει δίκτυο καταστημάτων σε όλη την επικράτεια της ΠΓΔΜ.

    Ο διευθυντής της σκοπιανής επιχείρησης, Αλεξάνταρ Σίμεσκι δήλωσε ότι η Elbisco θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη της Zito Luks και θα εκσυγχρονίσει την παραγωγική διαδικασία και το δίκτυο διανομής. Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σίμεσκι, η Elbisco δεσμεύτηκε ότι δεν θα απολύσει κανέναν εργαζόμενο.

    [19] ΚFOR: Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΩΝ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Πρίστινα, 14 Μαρτίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Φωτογραφία: KFOR

    Η είσοδος των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων σε τμήμα της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου θα αποδείξει αν το Βελιγράδι μπορεί να βρει μια ειρηνική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τους Αλβανούς αυτονομιστές, δήλωσε ο διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, KFOR Κάρλο Καμπιτσιόζου.

    Ο Καμπιτσιόζου ανέφερε ότι με αυτό τον τρόπο προωθείται η διαδικασία ομαλοποίησης και το Βελιγράδι έχει σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο, δυο χρόνια μετά τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ Αλβανών αυτονομιστών και του καθεστώτος του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο διοικητής της KFOR είπε ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος Αλβανών και Σέρβων για να βρεθεί μια οριστική λύση για να σταματήσουν οι συγκρούσεις μεταξύ τους.

    Ο.Κ.

    [20] ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Τίρανα, 14 Μαρτίου 2001 (20:23 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα, Ζόζεφ Λίμπρε, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη βία των εξτρεμιστών στην ΠΓΔΜ και ενθαρρύνουν τον πολιτικό διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση της χώρας και τα αλβανικά πολιτικά κόμματα, όπως επίσης και αυτόν μεταξύ των κυβερνήσεων Αλβανίας - ΠΓΔΜ.

    Ο κ.Λίμπρε ανέφερε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις ανακοινώσεις της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία καταδίκασε τη βία.

    [21] ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΗΝΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης δικηγόρος, μαζί με εκπρόσωπο οργάνωσης, που χαρακτηρίζουν παράνομη και αντισυνταγματική την ενέργεια των αστυνομικών αρχών της Αττικής που δεν επέτρεψαν σε φιλάθλους του ΠΑΟΚ -το περασμένο Σάββατο- να μετακινηθούν με λεωφορεία προς την Αθήνα.

    Οι μηνυτές υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις μπλόκαραν στα διόδια της Μαλακάσας δύο λεωφορεία με οπαδούς - εκδρομείς από τη Θεσσαλονίκη και τους απαγόρευσαν να φθάσουν μέχρι την Αθήνα και να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΟ - ΠΑΟΚ. Ο δικηγόρος Ζήσης Κλεισάρης και ο εκπρόσωπος της "Αριστερής Πρωτοβουλίας στους Δρόμους της Πόλης" Αλέξης Ιωαννίδης καταγγέλλουν ακόμα ότι οι περίπου εκατό Θεσσαλονικείς φίλαθλοι οδηγήθηκαν παράνομα στην αστυνομική ακαδημία, όπου υπέστησαν από αστυνομικούς απαράδεκτο εξευτελισμό, καθώς τους χτυπούσαν και τους έβριζαν.

    Υποστηρίζουν επίσης ότι η μετακίνηση Ελλήνων πολιτών στα όρια της επικράτειας αποτελεί βασική αρχή του δημοκρατικού πολιτεύματος και του Συντάγματος και ζητούν την επέμβαση των δικαστικών αρχών.

    Η μήνυση αναμένεται να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, λόγω αρμοδιότητας.

    Γ.Χ.

    [22] ΕΠΑΦΕΣ ΘΑΤΣΙ ΜΕ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τίρανα, 14 Μαρτίου 2001 (20:10 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφυπεδίου, Χασίμ Θάτσι, συναντήθηκε σήμερα στα Τίρανα με τους προέδρους του Σοσιαλιστικού κόμματος Αλβανίας, Φατός Νάνο, του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Φατμίρ Μεντίου.

    Κεντρικό θέμα των συνομιλιών ήταν η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και οι τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια.

    Στη συνάντησή του με τον κ. Νάνο, ο Χ. Θάτσι δήλωσε ότι ο πολιτικός διάλογος μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσυφοπεδίου και του Σοσιαλιστικού της Αλβανίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός και θα πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον και πρόσθεσε ότι τα πολιτικά κόμματα του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να ενδιαφέρονται για την ενίσχυση και σταθερότητα της Αλβανίας, επειδή έτσι θα πραγματοποιηθεί συντομότερα η ανεξαρτησία στη σερβική επαρχία.

    Αναφερόμενος στην εγκατάσταση των σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων στη ζώνη ασφαλείας, εξέφρασε την αντίθεσή του, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για απόφαση που κρύβει πολλά μυστικά. "Οι Σέρβοι θα δημιουργήσουν επεισόδια και θα προσπαθήσουν να ενοχοποιήσουν τους Αλβανούς" είπε.

    Σχετικά με τις εξελίξεις στα Σκόπια, δήλωσε ότι τα πολιτικά κόμματα του Κοσσυφοπεδίου ενθαρρύνουν τον πολιτικό διάλογο για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης.

    Από την πλευρά του ο Φ. Νάνο ανέφερε ότι η συνάντησή του με τον κ. Θάτσι έγινε στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου μεταξύ αλβανικών κομμάτων του Κοσόβου, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας. "Συμφωνήσαμε για τη λήψη πρωτοβουλιών προκειμένου να υπάρξει κοινή στάση της πλειοψηφίας των κομμάτων αυτών" δηλωσε ο κ. Νάνο.

    Στη συνάντηση με τον Σ. Μπερίσα, ο Χ. Θάτσι επανέλαβε τις απόψεις του, ενώ ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας δήλωσε ότι η ανασυγκρότηση του Κοσσυφοπεδίου θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ είπε ότι υπάρχουν προβλήματα στη χώρα, τα οποία δεν πρέπει να αγνοηθούν από την κυβέρνηση των Σκοπίων, αντίθετα θα πρέπει να λυθούν με ειρηνικά μέσα και σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα και τον αλβανικό πολιτικό παράγοντα. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αλβανία θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικά μέσα.

    [23] ΑΝΑΧΩΡΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Νέα έξοδο πραγματοποιούν οι παλαιστές, αφού αύριο Πέμπτη φεύγουν τρεις επίλεκτοι αθλητές της ελληνορωμαϊκής για τη γειτονική Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να συμμετάσχουν στο διεθνές τουρνουά του Βελιγραδίου που διεξάγεται στις 17 και 18 του μήνα.

    Οι τρεις διεθνείς παλαιστές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους συγκεκριμένους αγώνες είναι στα 58 κιλά ο Βασίλης Ιωσήφιδης, στα 63 κιλά ο Κώστας Παπαευθυμίου και στα 85 κιλά ο Βασίλης Κολλάρας. Αρχηγός της αποστολής θα είναι ο προπονητής Δημήτρης Κοσσόβας.

    Εξάλλου αύριο φεύγουν για την Βουλγαρία οκτώ παλαιστές της ελευθέρας προκειμένου να συμμετάσχουν στο διεθνές τουρνουά Νταν Κολόφ που θα διεξαχθεί στη Σόφια στις 17 και 18 του μήνα.

    Οι παλαιστές της αποστολής είναι: 58κ. Θέμης Ιακωβίδης, Αβράαμ Καρακάσης, 63κ. Μπεσίκ Ασλάνασβίλι, Αρίστος Αλεξανδρίδης, 69κ. Θεοχάρης Κεμερίδης, 85κ. Λάζαρος Λοϊζίδης, Ευάγγελος Σταμάτης, 130κ. Θεόφιλος Αμπατζής.

    Μαζί τους θα βρίσκονται οι ομοσπονδιακοί προπονητές Ηρακλής Δεσκουλίδης και Γιώργος Αθανασιάδης, καθώς και οι διεθνείς διαιτητές Θεόδωρος Πρεβολακάρης και Νεκτάριος Τερτόπουλος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 14 March 2001 - 19:13:44 UTC