Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-03-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΟ ΧΑΑ
  • [02] ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
  • [03] ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
  • [04] ΑΝΕΥ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΕΙ Ο ΜΠΙΡΝ
  • [05] ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ "ΑΝΙΧΝΕΥΕΙ" Η ΕΤΜΑ
  • [06] UNICEF: ΚΡΙΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [07] ΕΣΚΙΜΟ: ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
  • [08] ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΑΪΣ - KNORR BESTFOODS HELLAS
  • [09] ΟΧΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • [10] ΣτΕ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΤΑ ΜΜΕ
  • [11] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ
  • [12] FITCO: 19-21 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ
  • [13] ΒΑΛΤΙΚΗ: ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ "ΕΥΚΑΙΡΙΑ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [14] ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕ ΛΕΙΑ... 10.000 ΔΡΧ.
  • [15] O Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
  • [16] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ
  • [17] ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ Γ' ΚΠΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ
  • [18] ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ALTEC - SYSWARE - UNISOFT - STAT
  • [19] "ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ" ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Η 24η ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [20] ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΛΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [21] Η DIE PRESSE ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
  • [22] ΕΟΡΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
  • [23] ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
  • [24] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ

  • [01] ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΟ ΧΑΑ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2001 (14:57 UTC+2)

    Στο θετικό πρόσημο και μάλιστα με σημαντικά κέρδη, έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), μετά τη χτεσινή "βουτιά" κατά 5,19%.

    Με τη βοήθεια και των θετικών εξελίξεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία σήμερα κινούνται ανοδικά στην πλειοψηφία τους, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,37% και διαμορφώθηκε στις 3.135,93 μονάδες (έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά σε μια αρκετά ευρεία περιοχή, μεταξύ των 3.139,11 και των 3.041,72 μονάδων).

    Με ικανοποιητικούς ρυθμούς έτρεξε και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος δείχνει να έχει κατοχυρώσει τα επίπεδα των 100 δισ. δρχ. Ειδικότερα, ο τζίρος ανήλθε στα 300,5 εκατ. ευρώ, ποσό που "μεταφράζεται" σε περίπου 102,4 δισ. δρχ και μάλιστα χωρίς αξιοσημείωτα προσυμφωνημένα πακέτα.

    Τόσο η υψηλή, όσο και η μέση κεφαλαιοποίηση, διέγραψαν σήμερα ικανοποιητική πορεία. Ο δείκτης FTSE/ASE 20 των blue chips σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 2,06%, με τη βοήθεια των τραπεζικών χαρτιών, ενώ ο FTSE/ASE MID 40 των επιλεγμένων μετοχών μέσης κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 2,82%.

    Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν και οι 19 επιμέρους δείκτες, με την πληροφορική να σέρνει σήμερα το χορό της ανόδου. Τα μεγαλύτερα κέρδη, της τάξης του 5,42%, κατέγραψε ο δείκτης των ειδών-λύσεων πληροφορικής, ακολουθούμενος από εκείνους της πληροφορικής (4,49%) και της κλωστοϋφαντουργίας (4,14%).

    Σημαντικά ήταν τα κέρδη και για τις "παραμελημένες" το τελευταίο διάστημα τηλεπικοινωνιακές μετοχές, γεγονός που απεικονίζεται και στην πορεία του επιμέρους δείκτη (ο οποίος έκλεισε στο 3,78%). Αξιοσημείωτη ήταν σήμερα και η πορεία των τραπεζών, αφού στον κλάδο σημειώθηκε ολική μεταστροφή κλίματος, με τα τραπεζικά χαρτιά να επανακάμπτουν στο προσκήνιο και να ξανακερδίζουν το επενδυτικό ενδιαφέρον (με αποτέλεσμα ο επιμέρους δείκτης να τερματίσει στο 1,49%).

    Με μεγάλα κέρδη έκλεισαν επίσης οι δείκτες των κατασκευαστικών εταιριών (3,81%), των εκδόσεων-εκτυπώσεων (3,58%), του λιανικού εμπορίου (2,99%), της παράλληλης αγοράς (2,83%), των συμμετοχών (2,77%), των εταιριών επενδύσεων (2,59%) και των βιομηχανιών (2,22%).

    Την ανιούσα ακολούθησαν επίσης οι δείκτες του χονδρικού εμπορίου (-1,88%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (-1,85%), των τροφίμων-ποτών (-1,55%) και των ασφαλειών (0,91%).

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, οι 287 έκλεισαν με κέρδη, έναντι 56 που υποχώρησαν. Αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές 27 μετοχών. Ικανοποιητικό ήταν το "ντεμπούτο" της ενεργειακής ΠΕΤΡΟΛΑ, η οποία έκλεισε την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της με σημαντικά κέρδη, της τάξης του 2,27%.

    [02] ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Στρασβούργο, 15 Μαρτίου 2001 (14:47 UTC+2)

    Ψήφισμα με το οποίο καταδικάζονται οι ένοπλες επιθέσεις των αλβανών εξτρεμιστών στα σύνορα ΠΓΔΜ-Κοσσυφοπεδίου, αλλά και στη Νότια Σερβία, υιοθέτησε, σήμερα, με ευρεία πλειοψηφία η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Με το ψήφισμά του, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί όλα τα εμπλεκόμενα στη διαμάχη μέρη να σεβαστούν τα σύνορα των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ζητά από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) να στηρίξουν τις προσπάθειες της ΠΓΔΜ ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη στην περιοχή και να βρεθεί διέξοδος από την κρίση.

    Καλούνται, επίσης, όλα τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ να καταδικάσουν τις επιθέσεις των αλβανών εξτρεμιστών και να συνεργαστούν με την κυβέρνηση των Σκοπίων και συστήνεται στις αρχές του Μαυροβουνίου να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις «εύθραυστες» ισορροπίες στην περιοχή και να αποφύγουν κάθε μονομερή ενέργεια που θα επιδείνωνε την παρούσα κατάσταση.

    [03] ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2001 (15:07 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Εντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στα Σκόπια και ειδικότερα στο Τέτοβο, καταδίκη των συνεχιζόμενων ενεργειών αλβανικών τρομοκρατικών οργανώσεων στο έδαφος της ΠΓΔΜ και νέα επιβεβαίωση της ελληνικής υποστήριξης στην εδαφική τους ακεραιότητα και στο απαραβίαστο των συνόρων εκφράζονται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Πάνος Μπεγλίτης, η Αθήνα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην ΠΓΔΜ, ενώ ο πρεσβευτής μας, Γιώργος Κακλίκης, είναι σε ανοιχτή επικοινωνία τόσο με τους ομολόγους του της Ε.Ε. όσο και με τη σκοπιανή ηγεσία.

    Εξάλλου, χθες βράδυ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Σκοπιανό ομόλογό του, Σερτζάν Κερίμ. Σημειώνεται ότι ο τελευταίος κλήθηκε από τη σουηδική προεδρία να παραστεί στο προσεχές συμβούλιο γενικών υποθέσεων της Ε.Ε. τη Δευτέρα.

    Σε μία προσπάθεια να υπάρξει συντονισμός των ευρωπαϊκών χωρών στο συμβούλιο, ο κ.Παπανδρέου θα επικοινωνήσει το απόγευμα με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Σουηδίας.

    Η εκτίμηση πάντως του Ελληνα υπουργού από τις πρόσφατες επαφές που είχε στα Σκόπια είναι ότι θα πρυτανεύσει η λογική σε όλες τις αλβανόφωνες πολιτικές δυνάμεις, ώστε να μην υπάρξει διάχυση της κρίσης.

    Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθεί να επιμένει ότι η KFOR θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της και θα πρέπει να υλοποιήσει την εντολή του ψηφίσματος 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ γιατί μόνο έτσι θα συμβάλει σημαντικά στην εκτόνωση της κρίσης. Χαρακτηρίζει ωστόσο ως θετικές εξελίξεις την επιχειρησιακή κινητικότητα της διεθνούς δύναμης, τη μέιωση της ουδέτερης ζώνης και την είσοδο στον ανατολικό τομέα της ζώνης των σερβικών δυνάμεων. Ομως εκτιμά ότι θα μπορούσαν να γίνουν και πολλά ακόμη αν η διεθνής κοινότητα λειτουργούσε πιο αποτρεπτικά στη διάχυση της κρίσης.

    Οι εξελίξεις στα Σκόπια θα είναι εξάλλου, αύριο στο επίκεντρο των συνομιλίων που θα έχει αύριο στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζωρτζ Ρόμπερτσον, με την ελληνική ηγεσία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στις συνομιλίες αυτές η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ δυναμικότερη απάντηση στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην ΠΓΔΜ.

    [04] ΑΝΕΥ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΕΙ Ο ΜΠΙΡΝ

    Βρυξέλλες, 15 Μαρτίου 2001 (11:13 UTC+2)

    Υπερβολικό και άνευ ουσίας χαρακτήρισε το εμπάργκο που επέβαλαν ορισμένες χώρες στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων προερχόμενων από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ο αρμόδιος για την υγεία και την προστασία του καταναλωτή Επίτροπος της Ενωσης, Ντέιβιντ Μπιρν.

    Περίπου 90 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, απαγόρευσαν τις εισαγωγές όλων των κρεατικών προϊόντων από κράτη-μέλη της ΕΕ, λόγω των διαστάσεων που τείνει να λάβει ο αφθώδης πυρετός, ενώ ορισμένες- Μαρόκο, Τυνησία, Σλοβακία και Ουγγαρία- επέβαλαν εμπάργκο και στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων.

    Μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Μπιρν είπε χαρακτηριστικά: «Η Επιτροπή έχει απογοητευτεί εξαιρετικά από το γεγονός πως η άμεση και αποφασιστική δράση της για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης συνοδεύτηκε από υπερβολικά και άνευ ουσίας μέτρα από τρίτες χώρες».

    Σ.Π.

    [05] ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ "ΑΝΙΧΝΕΥΕΙ" Η ΕΤΜΑ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2001 (21:11 UTC+2)

    Στο στάδιο διαπραγματεύσεων με εταιρία της Κίνας για τη σύναψη συνεργασίας στον κλάδο παραγωγής ραιγιόν στη χώρα αυτή βρίσκεται η εισηγμένη ΕΤΜΑ. Προς το παρόν, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας στις χρηματιστηριακές αρχές, οι διαπραγματεύσεις οι οποίες συνεχίζονται δεν έχουν ακόμη ευοδωθεί.

    [06] UNICEF: ΚΡΙΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 15 Μαρτίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Η αύξηση των κρουσμάτων του ιού του AIDS και τα ναρκωτικά χειροτερεύουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν τα παιδιά στη Ρωσία, δήλωσε η Ροζμαρί ΜακΚρίρι, εκπρόσωπος της UNICEF στη Ρωσία, στην Ουκρανία και στη Λευκορωσία.

    Η κατάσταση των παιδιών είναι πολύ χειρότερη σήμερα από ότι ήταν δέκα χρόνια πριν καθώς πολλά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα μαστίζουν τη ρωσική κοινωνία, όπως το AIDS και τα ναρκωτικά, τόνισε η κα ΜακΚρίρι.

    Πολλά παιδιά υποφέρουν από αλκοολισμό, παίρνουν ναρκωτικά και τα έχουν εγκαταλείψει οι οικογένειες τους ανέφερε η κα ΜακΚρίρι.

    [07] ΕΣΚΙΜΟ: ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Σε νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό προχωρά η ΕΣΚΙΜΟ, η οποία εξετάζει τη «διαμόρφωση» νέου στρατηγικού πλαισίου που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των εργασιών και της κερδοφορίας μέσω νέων προϊόντων και νέων συνεργασιών

    Υπενθυμίζεται ότι η τελική σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, μετά τις παραιτήσεις και αντικαταστάσεις μελών έχει ως εξής: Κωνσταντίνος Σιώρης πρόεδρος, Παναγιώτης Οικονομόπουλος αντιπρόεδρος, Ευάγγελος Λιανόπουλος διευθύνων σύμβουλος και σύμβουλοι οι Αντώνιος Παγώνης, Σταμάτης Μουκανάκης, Γεώργιος Βλάμης, Μάριος Δελεβάντε.

    [08] ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΑΪΣ - KNORR BESTFOODS HELLAS

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Την BestFoods, της οποίας θυγατρική στην Ελλάδα είναι η Knorr BestFoods Hellas ΑΒΕΕ, εξαγόρασε σε διεθνές επίπεδο η Unilever, διευρύνοντας έτσι τη συνεργασία της Knorr BestFoods Hellas με την Ελαΐς, στην οποία η Unilever διατηρεί ποσοστό 11,4%.

    Στο πλαίσιο αυτό η Ελαϊς ανέλαβε τη διανομή και διάθεση όλων των προϊόντων της Knorr Bestfoods Hellas Α.Β.Ε.Ε μέσω του δικού της δικτύου πωλήσεων.

    Επίσης έχει αποφασισθεί και η σταδιακή συνεργασία στους υπόλοιπους τομείς δραστηριότητος όπως marketing, διαχείρισης ανθρώπινων πόρων, μεθόδων παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου, οικονομικών υπηρεσιών κλπ.Σαν αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας αναμένεται η μεσομακροπρόθεσμη αύξηση της κερδοφορίας και των δύο εταιριών, λόγω των σημαντικών οικονομιών κλίμακος.

    Ειδικότερα και όσον αφορά την Ελαϊς αναμένεται μία συνολική επένδυση της τάξεως των 1,3 δισ. δρχ. για την περίοδο 2001 2003. Το επιπλέον έσοδο για την τριετία αυτή, αντίστοιχα, αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9 δισ. δρχ. Μετά την παρέλευση της τριετίας, το επί πλέον έσοδο αναμένεται να είναι 0,9 δισ. δρχ. ετησίως.

    [09] ΟΧΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Βόννη, 15 Μαρτίου 2001 (20:45 UTC+2)

    του ανταποκριτή μας Γ.Ευτυχίδη

    Η Γερμανία εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών, να αναπτύξουν τη λεγόμενη Εθνική Αντιπυραυλική ’μυνα (NMD) και κατά τα φαινόμενα δε θα τα υποστηρίξουν.

    Αναφερόμενος στις προθέσεις της Ουάσιγκτον, ο Πράσινος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, επεσήμανε ότι η NMD μπορεί να υπονομεύσει τις ήδη ισχύουσες διεθνείς συμφωνίες για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, και να προκαλέσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών, στην οποία θα συμμετάσχουν αναπόφευκτα η Ρωσία και η Κίνα.

    "Δεν είναι στα συμφέροντα της Γερμανίας, ως μη πυρηνική δύναμη, να γίνει μάρτυρας μιας νέας εξοπλιστικής κούρσας", τόνισε ο κ. Φίσερ, και πρόσθεσε ότι "οποιαδήποτε απόφαση δεν πρέπει να επιφέρει πλήγμα στις ισχύουσες συμφωνίες" και "δεν πρέπει απλά να σβήσουμε τη Συνθήκη για τον περιορισμό των βαλλιστικών πυραύλων (ΑΒΜ)".

    Ο Γερμανός ΥΠΕΞ δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις απόψεις του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, που είναι λιγότερο εχθρικός για το σχέδιο NMD, προφανώς γιατί διαβλέπει ότι μπορεί να είναι επικερδές για γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες ενδεχομένως να κληθούν να συμβάλουν στα αμερικανικά αντιπυραυλικά προγράμματα.

    Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις γερμανικές θέσεις, στη διάρκεια της πρώτης συνάντησής του, μέσα στο Μάρτιο, με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους. Για τον καγκελάριο είναι πολύ δύσκολο να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις και πολύ περισσότερο να τις δημοσιοποιήσει, εξαιτίας της αρνητικής στάσης των εταίρων του στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, Πρασίνων.

    Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα για τους σοσιαλδημοκράτες, καθώς συν-Πρόεδρος στο κόμμα των Πρασίνων εξελέγη πρόσφατα η "αριστερή" Κλαούντια Ροτ, μόνιμος επικριτής της πολιτικής των ΗΠΑ για παγκόσμια κυριαρχία.

    [10] ΣτΕ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΤΑ ΜΜΕ

    Στρασβούργο, 15 Μαρτίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Τη συνεχή παραβίαση της ελεύθερης έκφρασης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πολλών ευρωπαϊκών χωρών διαπιστώνει η αρμόδια Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα Πολιτισμού, Επιστήμης και Παιδείας σύμφωνα με ένα προσχέδιο οδηγίας που υιοθετήθηκε τη Δευτέρα στο Παρίσι.

    Η Επιτροπή απευθύνει έκκληση για την εδραίωση ενός περισσότερο αποτελεσματικού συστήματος προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης στην Ευρώπη, δίδοντας το δικαίωμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης να ασκήσει πίεση στις παραβιάζουσες κυβερνήσεις.

    Στην έκθεσή του ο Ούγγρος Σοσιαλιστής βουλευτής Gyula Hegyi, δημοσιογράφος και ο ίδιος διαπιστώνει ότι οι παραβιάσεις αφορούν κυρίως:

    - την άσκηση βίας κατά των δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένου και του φόνου (για παράδειγμα, στο Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία).

    - τη χρήση της νομοθεσίας περί συκοφαντικής δυσφήμησης (για παράδειγμα, σε πολλές πρώην κομμουνιστικές χώρες και την Ελλάδα) και τις νομικές διατάξεις περί εθνικής ασφάλειας (για παράδειγμα στην Τουρκία).

    - την παρενόχληση (για παράδειγμα στη Ρωσία) από μέρους της δημόσιας διοίκησης με εκφοβισμούς, αυθαίρετο κλείσιμο των εγκαταστάσεων των ΜΜΕ, φάρσες για τοποθέτηση βόμβας, αστυνομικές έρευνες, καταστροφή των μηχανημάτων εκτύπωσης και αναμετάδοσης, υπερβολική φορολογία, καθώς και άσκηση πίεσης σε διαφημιστές.

    - τα περιοριστικά μέτρα για την πρόσβαση των δημοσιογράφων σε περιοχές πολεμικών συρράξεων (για παράδειγμα, στην Τσετσενία και το Κοσσυφοπέδιο).

    - και την ανάγκη για ανεξάρτητο δημόσιο τομέα ενημέρωσης και κανονιστικές αρχές για τον τομέα ενημέρωσης (για παράδειγμα, στο Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία και την Ουγγαρία).

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες και το χαμηλό, δημοκρατικό, πολιτιστικό επίπεδο απειλούν την ελευθερία της έκφρασης, από τη στιγμή που αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια των ΜΜΕ να εκτελέσουν το ρόλο τους ως δημόσιοι προστάτες και επιδιώκουν να τα μετατρέψουν σε "όργανα διευθέτησης" και "μισθοφόρους που εκτελούν κατόπιν εντολών".

    Η επιτροπή, επίσης τόνισε τις νέες προοπτικές που ξεπροβάλλουν με την παγκοσμιοποίηση της αγοράς των ΜΜΕ, όπως ο συγκεντρωτισμός των πολυμέσων που περιορίζει την πολυφωνία τους, τη θυσία της ποιοτικής δημοσιογραφίας στο βωμό του "infotainment" (διασκέδαση μέσω της πληροφόρησης), την άνοδο των αισθησιακών (ροζ) ιστοριών, των "advertorials" (διαφημιστικών εκπομπών) και των προγραμμάτων "Big Brother - style" (Μεγάλος Αδελφός).

    Η Επιτροπή αποφάσισε να ορίσει έναν Γενικό Σύμβουλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και πρότεινε την ανάγκη εύρεσης νέων τρόπων που να διασφαλίζουν την εφαρμογή μέσω της νομοθεσίας των κρατών - μελών των αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικών με τα ΜΜΕ, περισσότερων πόρων για τις εργασίες του Συμβουλίου στο συγκεκριμένο τομέα και στενότερου συντονισμού μεταξύ των διεθνών οργανισμών, των οποίων η δράση συσχετίζεται με την ελευθερία έκφρασης των ΜΜΕ.

    [11] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΑΞΟΝΑ 10

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Υπεγράφη σήμερα σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο κυβερνείο, παρουσία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρήστου Βερελή, και εκπροσώπων των αντίστοιχων υπουργείων Μεταφορών της Σλοβενίας, Κροατίας, Γιουγκοσλαβίας, FYROM, Αυστρίας, Βουλγαρίας και Ουγγαρίας, το Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάπτυξη του Πανευρωπαϊκού ’ξονα 10 που θα συνδέει οδικά και σιδηροδρομικά τη Θεσσαλονίκη με το Σάλτσμπουργκ.

    Ο ’ξονας 10 θα συνδέει τη Βόρεια Ελλάδα με τα Σκόπια, το Βελιγράδι, το Ζάγκρεμπ, τη Λουμπλιάνα και το Σάλτσμπουργκ, ενώ θα αναπτυχθούν και οι Κλάδοι που θα συνδέουν τον άξονα με το Γκρατς, τη Βουδαπέστη, τη Σόφια, καθώς επίσης και με τη Φλώρινα και την Ηγουμενίτσα μέσω της Εγνατίας Οδού.

    Ο Πανευρωπαϊκός ’ξονας 10 αποτελεί έναν από τους πιο αναπτυγμένους άξονες, καθώς το 55% του δικτύου είναι αυτοκινητόδρομος, ενώ αναφορικά με το σιδηροδρομικό δίκτυό του το 35% έχει διπλή τροχιά και το 85% διαθέτει ηλεκτροκίνηση. Μάλιστα μέχρι το 2010 παραπάνω από το μισό μήκος του σιδηροδρομικού του δικτύου θα είναι διπλής τροχιάς.

    «Ο ’ξονας 10 είναι ένας διάδρομος, ο οποίος μετά από τις εξελίξεις των τελευταίων ετών, σε πολύ σημαντικό βαθμό είχε υποστεί μια υποβάθμιση τέτοια που μείωσε με δυσμενέστατες επιπτώσεις την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, την επικοινωνία ανάμεσα στους λαούς και την επικοινωνία Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης", επεσήμανε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρήστος Βερελής, προσθέτοντας ότι η υπογραφή του μνημονίου παρέχει την πολιτική δυνατότητα για την πραγματοποίηση του έργου με ουσιώδη σημασία τόσο για την περιοχή όσο και για τις επόμενες γενιές.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Βερελή, αύριο θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή του ’ξονα 10, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα βήματα που θα ακολουθηθούν στο εξής αναφορικά με το εν λόγω έργο θα είναι απολύτως πρακτικά.

    Κοινός στόχος όλων των ενδιαφερομένων χωρών είναι η πλήρης ανακατασκευή, αποκατάσταση και αναβάθμιση όλου του ’ξονα, καθώς επίσης και η εναρμόνισή του σύμφωνα με τα πρότυπα εκείνα που επικρατούν στην Ευρώπη, επεσήμανε νωρίτερα απευθυνόμενος στους ομολόγους του ο κ. Βερελής, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η προσπάθεια όλων των υπουργών του ’ξονα επικεντρώνεται στην ενίσχυση των μεταφορών στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και η δημιουργία των ανταγωνιστικών συνθηκών για τη μείωση της απόστασης μεταξύ Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.

    «Στόχος μας ως υπουργοί Μεταφορών είναι να πείσουμε τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών μας, ότι η ανάπτυξη του ’ξονα Χ θα συνεισφέρει σημαντικά στη συνολική οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής. Επιπλέον όλοι γνωρίζουμε ότι τα υπερβολικά τέλη εξαναγκάζουν τους χρήστες να επιλέγουν εναλλακτικές διαδρομές», πρόσθεσε ο κ. Βερελής.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα υπουργεία Μεταφορών των εμπλεκομένων χωρών, το οδικό δίκτυο του ’ξονα Χ είναι σήμερα πλήρως λειτουργικό σε ένα ποσοστό 53%, ενώ αυτό θα έχει επισκευαστεί και αναβαθμιστεί ολοκληρωτικά μέχρι το τέλος του 2005.

    Αναφορικά με το σιδηροδρομικό δίκτυο του εν λόγω ’ξονα αυτό, όπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές, είναι σήμερα πλήρως λειτουργικό σε ποσοστό 52% και θα επισκευαστεί και αναβαθμιστεί ολοκληρωτικά μέχρι το 2010.

    Στο μεταξύ, ο κ. Βερελής εξέφρασε από την πλευρά του στο πλαίσιο της συνόδου, την προεδρία της οποίας έχει η Ελλάδα, την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να υπάρξουν διευκολύνσεις αναφορικά με τις διασυνοριακές διαδικασίες, καθώς «οι μεταφορές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διόγκωση των ταμείων, αλλά για τη διευκόλυνση των μεταφορών και των εμπορικών σχέσεων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός.

    Ο κ. Βερελής γνωστοποίησε ακόμη ότι η εκτέλεση του έργου εντός των ελληνικών συνόρων είναι αρκετά προωθημένη, ενώ θα ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες, έπειτα από πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας, προκειμένου να περιγραφούν και να προσδιοριστούν οι χρηματοοικονομικές απαιτήσεις του έργου.

    Τέλος, αναφερόμενος ο υπουργός στο σιδηροδρομικό δίκτυο ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη) τόνισε ότι αυτό θα έχει ολοκληρωθεί εντός της πενταετίας, θα είναι διπλής διαδρομής και θα διαθέτει σηματοδότηση.

    Τ.Σ.

    [12] FITCO: 19-21 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. δρχ. για τη διετία 2001-2002 υλοποιεί η εταιρία Fitco, ενώ ταυτόχρονα προτίθεται να ενισχύσει τη θέση της στις διεθνείς αγορές. Το επενδυτικό πρόγραμμα αφορά στην αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και ειδικότερα μηχανής για παραγωγή συγκολλητού σωλήνα ειδικών κραμάτων χαλκού και πρέσας για παραγωγή προϊόντων χαλκού και ορείχαλκου.

    Οπως γνωστοποίησε σήμερα ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Ανδρέας Γοντζές, αποτέλεσμα των παραπάνω επενδύσεων είναι να αυτοματοποιηθεί πλήρως η παραγωγική διαδικασία, να αυξηθεί η παραγωγική δυναμικότητα και να διευρυνθεί η γκάμα των προϊόντων της Fitco με νέα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

    Στο μεταξύ, από τις 19 έως τις 21 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν οι δημόσιες εγγραφές της εταιρίας για την εισαγωγή των μετοχών της στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Συνολικά θα εκδοθούν 750.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές. Η τιμή διάθεσης της κάθε μετοχής έχει ορισθεί στα 2,94 ευρώ (1.002 δραχμές περίπου) και αναμένεται να αντληθούν συνολικά 751,4 εκατ. δρχ. Με βάση τα αναμενόμενα κέρδη προ φόρων για τη χρήση 2000 και την τιμή έκδοσης ο δείκτης Ρ/Ε διαμορφώνεται σε 7,6. Με την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου το σύνολο των μετοχών της εταιρίας θα ανέλθει σε 5.750.000 μετοχές.

    Κύριος Ανάδοχος είναι η ΕΤΕΒΑ ΑΕ και σύμβουλος έκδοσης η TELESIS ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕ.

    Υπενθυμίζεται ότι η Fitco που ειδικεύεται στην παραγωγή ημιέτοιμων προϊόντων χαλκού και ορειχάλκου, εκτιμάται ότι κατέχει μερίδιο 80% της εγχώριας αγοράς. Παράλληλα, πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές που το 2000 έφθασαν το 66% του συνολικού κύκλου εργασιών της. Τα προϊόντα της εταιρίας πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές ποιότητας και η ίδια η Fitco είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9002, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία απόκτησης του πιστοποιητικού περιβαλλοντικής διαχείρισης ISO 14001.

    [13] ΒΑΛΤΙΚΗ: ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ "ΕΥΚΑΙΡΙΑ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Εκδήλωση, της μορφής Partenariat (των προκαθορισμένων συναντήσεων) με την ονομασία Baltic Sea Partenariat 2001, θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Μαίου στη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας. Η εκδήλωση αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στοχεύει στην προώθηση των επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ των επιχειρήσεων της περιοχής της Βαλτικής και της Ευρώπης.

    Η εκδήλωση εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συναντηθούν με 300 περίπου επιλεγμένες επιχειρήσεις από τις τρεις χώρες της Βαλτικής: Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν βιομηχανικούς κλάδους με μεγάλη δυναμική ανάπτυξης.

    Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Βαλτική εξελίχθηκε σε μια περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η διεύρυνση της Ε.Ε θα δημιουργήσει, εκτός από οικονομικές ευκαιρίες, εντονότερο ανταγωνισμό, γεγονός που αναγκάζει τις ΜΜΕ να διευρύνουν τις μελλοντικές τους δραστηριότητες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Το Baltic Sea Partenariat θα "χτίσει γέφυρες" μεταξύ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και των αντίστοιχων της Βαλτικής, οι οποίες έχουν επιλεγεί με κριτήριο τη δυναμικότητά τους και τις καινοτόμες προτάσεις συνεργασίας τους.

    Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) επισημαίνει ότι οι επιλεγμένες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται -μεταξύ άλλων - στους κλάδους ξυλείας - επίπλου, κατασκευών - δομικών υλικών, τροφίμων, μηχανημάτων - εξοπλισμού, τουρισμού, χημικών - πλαστικών. Οι εταιρίες αυτές έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκειμένου να συνάψουν μακροπρόθεσμες συνεργασίες με ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και είναι προετοιμασμένες να αναζητήσουν συγκεκριμένα σχέδια συνεργασίας.

    [14] ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕ ΛΕΙΑ... 10.000 ΔΡΧ.

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2001 (20:15 UTC+2)

    ’γνωστος κουκουλοφόρος εισέβαλε σε υποκατάστημα τράπεζας, στην Περαία Θεσσαλονίκης, την ώρα που το κατάστημα ήταν κλειστό και αφού έδεσε χειροπόδαρα την καθαρίστρια απέσπασε από το συρτάρι υπαλλήλου 10 χιλιάδες δραχμές περίπου.

    Η ληστεία σημειώθηκε στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, την ώρα που η 56χρονη καθαρίστρια, Ελευθερία Ταχοπούλου, ξεκλείδωνε την πόρτα για να καθαρίσει το χώρο. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε στην αστυνομία, ένας νεαρός -που είχε καλυμμένο το πρόσωπό του με γυναικείο καλσόν- την ακινητοποίησε και με την απειλή κυνηγετικού όπλου την ανάγκασε να μπει στο κατάστημα.

    Εκεί ο άγνωστος ληστής έδεσε χειροπόδαρα τη γυναίκα και την έρριξε στο πάτωμα, ενώ στη συνέχεια άρχισε να ψάχνει τα συρτάρια των υπαλλήλων. Τελικά, βρήκε τις 10 χιλιάδες δραχμές και έφυγε από το υποκατάστημα, χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς.

    Ανακρίσεις διεξάγονται από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

    Γ.Χ.

    [15] O Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εκπροσωπεί τη χώρα μας στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

    Μεταξύ άλλων θεμάτων θα συζητηθούν η πολιτική διαχείρισης κρίσεων, το άσυλο και η μετανάστευση, η αντιμετώπιση των ναρκωτικών και τη πρόληψη του εγκλήματος.

    Επίσης, θα υπάρξουν συναντήσεις με εκπροσώπους των υπό ένταξη κρατών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [16] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ

    Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, 15 Μαρτίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Περίπου 400 Σέρβοι διαδήλωσαν στη διαιρεμένη πόλη του Κοσσυφοπεδίου Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, ενώ αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκτιμούν ότι φόβοι για νέο ξέσπασμα βίας είναι αβάσιμοι.

    Μετά τις χθεσινές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη 4 Σέρβων για παράνομη κατοχή όπλων, η αστυνομία έλαβε μέτρα, καθώς αναμενόταν μαζική διαδήλωση.

    "Η κατάσταση είναι τεταμένη, αλλά επικρατεί ηρεμία. Ομάδα περίπου 400 διαδηλωτών στο βόρειο τμήμα της πόλης βρίσκεται έξω από το αστυνομικό τμήμα, αλλά δεν έχουν σημειωθεί συγκρούσεις ", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του ΟΗΕ Ντέρεκ Τσάπελ.

    Εκπρόσωπος της KFOR εξέφρασε την ελπίδα τα χθεσινά βίαια επεισόδια στην πόλη να μην επιδράσουν αρνητικά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σέρβων, των εκπροσώπων της UNMIK και της KFOR για την αυξημένη κινητικότητα Σέρβων και Αλβανών κατοίκων.

    Στις χθεσινές διαδηλώσεις, ομάδα περίπου 300 διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα και πέταξε πέτρες, τραυματίζοντας ελαφρά έναν στρατιώτη της KFOR και έβαλε φωτιά σε όχημα της αστυνομίας του ΟΗΕ.

    Αργότερα περίπου 40 Σέρβοι εισέβαλαν στο σπίτι Ινδού αστυνομικού του ΟΗΕ, τον χτύπησαν με ρόπαλα και τον απείλησαν με μαχαίρι, αλλά κατάφερε να διαφύγει από το παράθυρο.

    [17] ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ Γ' ΚΠΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2001 (19:59 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Η απλούστευση των διαδικασιών σε ό,τι αφορά απαλλοτριώσεις, περιβαλλοντικές μελέτες, προμήθειες δημοσίου για την εκτέλεση των έργων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, το σύνολο των πόρων του Γ' Κ.Π.Σ. ανέρχεται στα 17,5 τρισ. δραχμές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πακέτο που διαχειρίστηκε η χώρα μας. "Η αξιοποίηση των κονδυλίων του Γ' Κ.Π.Σ. θα συμβάλει στην περιφερειακή και κοινωνική συνοχή, θα μιλούμε για μια διαφορετική Ελλάδα, η Ελλάδα θα έχει υποδομές και θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας χιλιετίας", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επισήμανε ότι σε σχέση με το παρελθόν η υποδομή και ο εξοπλισμός των υπηρεσιών, προκειμένου να προωθηθούν και να αξιοποιηθούν τα χρήματα είναι πολύ καλύτερος. "Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάμε με τους καλύτερους οιωνούς", πρόσθεσε.

    Ο κ. Ρέππας επεσήμανε ότι η αξιοποίηση των πόρων είναι δεδομένη, απαντώντας έτσι σε όσους διατυπώνουν κριτική ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί οι πόροι του Γ' Κ.Π.Σ. "Εχει χρηματοδοτηθεί η εξέλιξη, η συνέχιση έργων του Β' Κ.Π.Σ. και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες δράσεις προετοιμασίας του Γ' Κ.Π.Σ", είπε.

    Ερωτηθείς για το εθνικό κτηματολόγιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα ολοκληρωθεί, οι πόροι είναι δεδομένοι και διασφαλισμένοι.

    Τέλος, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του αρμοδίου επιτρόπου κ.Μπαρνιέ ο οποίος αναφερόμενος στο Γ' Κ.Π.Σ. έπλεξε το εγκώμιο της χώρας μας για την άριστη προετοιμασία που έχει κάνει για την υλοποίηση του προγράμματος.

    [18] ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ALTEC - SYSWARE - UNISOFT - STAT

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2001 (19:58 UTC+2)

    Μέχρι το τέλος του 2001 αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση δια απορροφήσεως των εταιριών Sysware AE, Unisoft AE και Stat AE από την Altec ABEE.

    Ως ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού ορίστηκε η 16η Μαρτίου 2001. Τα διοικητικά συμβούλια των εταιριών αποφάσισαν να αναθέσουν στους ανεξάρτητους ελεγκτικούς οίκους Grant Thorton AE και KPMG Κυριάκου Σύμβουλοι ΑΕ την αποτίμηση των υπό συγχώνευση εταιριών, προκειμένου να καθοριστεί οι όροι της σχέσης ανταλλαγής.

    Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Altec έχει αναθέσει την αναδιοργάνωση του Ομίλου στις

    εταιρίες συμβούλων και επενδύσεων Marfin ΑΕΠΕΥ και Π&Κ CAPITAL AEΠEY.

    [19] "ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ" ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Η 24η ΜΑΡΤΙΟΥ

    Βελιγράδι, 15 Μαρτίου 2001 (19:56 UTC+2)

    Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ανακήρυξε την 24η Μαρτίου, μέρα έναρξης των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999, "Ημέρα Μνήμης" για τα θύματα των βομβαρδισμών.

    Οπως μεταδίδει το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug σε ανακοίνωση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης επισημαίνεται: "Η κυβέρνηση ανακηρύσσει την 24η Μαρτίου Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της επίθεσης του ΝΑΤΟ εναντίον της χώρας μας το 1999, ώστε να διασωθεί η αλήθεια για τους πολίτες του σκοτώθηκαν".

    Η απόφαση ελήφθη ύστερα από πρόταση του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Ζίζιτς, ο κ. Κοστούνιτσα τονίζει ότι η καθιέρωση Ημέρας Μνήμης είναι αναγκαία από ανθρώπινη, ηθική και πολιτική άποψη.

    "Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμβιβαζόμαστε με το παρελθόν μας από τη σωστή πλευρά. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε, για το δικό μας καλό και για το καλό των άλλων, τι συνέβη. Η αλήθεια για το τι έγινε στο φαράγγι της Γκρντέλιτσα, στη γέφυρα του Βαρβαρίν, στο Νοσοκομείο "Dr. Dragissa Missovic", στο Μουρίν, στην αυτοκινητοπομπή προσφύγων στο δρόμο Τζακόβιτσα - Πρίζρεν, στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, στο Αλέξινατς, στη Σουρντούλιτσα και σε όλες τις άλλες γνωστές και άγνωστες τραγωδίες που προκάλεσαν οι βόμβες", επισημαίνει.

    "Ως κράτος και ως λαοί οφείλουμε να κατανοήσουμε και να θυμόμαστε τα δεινά που μας προκάλεσαν άλλοι, και τα δεινά που προκαλέσαμε εμείς σε άλλους, για αποφύγουμε στο μέλλον την επανάληψή τους", σημειώνει.

    Ο κ. Κοστούνιτσα υπογραμμίζει ότι "η συνεργασία με το ΝΑΤΟ, προφανώς απαραίτητη, θα βασιζόταν σε σαθρά θεμέλια, αν συμπεριφερόμασταν σαν να μη συνέβη τίποτε το 1999".

    "Συνέβη και δεν πρέπει ούτε να κλείσουμε τα μάτια, ούτε να το απωθήσουμε από τη μνήμη μας.", καταλήγει στην επιστολή του προς τον κ. Ζίζιτς.

    Το Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ανακοίνωσε ότι στις 24 Μαρτίου θα οργανώσει μαζικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου.

    "Η 24η Μαρτίου είναι εθνική ημέρα και για αυτό καλούμε όλους τους πολίτες της χώρας να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφορές που τους χωρίζουν", δήλωσε ο Μπράνκο Ρούζιτς στέλεχος του κόμματος.

    [20] ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΛΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

    Μελβούρνη, 15 Μαρτίου 2001 (19:54 UTC+2)

    Από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Μελβούρνη, ανακοινώθηκε ότι κατά την περίοδο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Εθνική μας Επέτειο και το Ελληνικό φεστιβάλ «Αντίποδες», θα αφιχθεί στην πόλη μας πολυμελής κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία από την Ελλάδα. Επικεφαλής των επισκεπτών θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού . Δημήτριος Δόλλης. Την ομάδα των επισκεπτών απαρτίζουν οι εξής: Ντίνος Βρεττός , η κ. Αυξεντίου, η κ. Ζώτου, ο Γ. Μουστάκας, ο Σ. Καλανδράνης και ο Γ. Κλεφτογιώργος.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Μελβούρνη Δημήτρη ’ννινου, η αποστολή θα τιμήσει με την παρουσία της την δεξίωση που θα παραθέσει ο ίδιος, προς τιμήν της Ελληνικής Παροικίας, την 26η Μαρτίου, στο κτίριο του Γενικού Προξενείου.

    [21] Η DIE PRESSE ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ

    Βιέννη, 15 Μαρτίου 2001 (19:53 UTC+2)

    Στην κρίση στα Βαλκάνια αναφέρεται δημοσίευμα - ανταπόκριση από την Αθήνα - της αυστριακής εφημερίδας "Die Presse" στο οποίο επισημαίνονται οι φόβοι της Ελλάδας για την αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ, καθώς και τα εμπόδια που δημιουργεί η διαφωνία στο ζήτημα του ονόματος σε μία ουσιαστικότερη υποστήριξη της γειτονικής χώρας.

    Στο δημοσίευμα τονίζεται πως "η Αθήνα ανησυχεί ότι οι πρόσφατες επιθέσεις των Αλβανών εξτρεμιστών μπορεί να προκαλέσουν γενικότερη αποσταθεροποίηση της περιοχής με απρόβλεπτες συνέπειες για τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, και πιστεύει ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να διατηρηθεί ως "κράτος - ανάχωμα".

    Ο ανταποκριτής σημειώνει ότι η διαφωνία στο ζήτημα του ονόματος εμποδίζει την επικύρωση 20 διμερών συμφωνιών από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ από την άλλη πλευρά, η αλλαγή του ονόματος "Δημοκρατία της Μακεδονίας" απαιτεί τροποποίηση του Συντάγματος και προϋποθέτει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ.

    Στο δημοσίευμα γίνεται σύντομη αναφορά στο ιστορικό των διμερών σχέσεων από το 1991 μέχρι σήμερα.

    Επίσης επισημαίνεται ότι "ο όρος "Μακεδονία" στο όνομα της γειτονικής χώρας αποτελεί ταμπού για την Ελλάδα, καθώς έχει τις ρίζες του στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912 - 1913, τον εμφύλιο πόλεμο και το όνειρο του Τίτο για μία "Μεγάλη Μακεδονία".

    Τέλος σημειώνεται ότι μετά τη βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών, εδώ και έξι χρόνια η Ελλάδα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτή - μετά τη Γερμανία - στην ΠΓΔΜ.

    [22] ΕΟΡΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

    Μελβούρνη, 15 Μαρτίου 2001 (19:50 UTC+2)

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος, από τους Δωδεκανήσιους της Μελβούρνης, τα 53 χρόνια της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

    Την Κυριακή, 11 Μαρτίου, εψάλη δοξολογία στην ιερά μονή ’ξιον Εστί. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, εψάλη επιμνημόσυνος δέηση στο Μνημείο των Ηρώων, που βρίσκεται στον χώρο της μονής, και κατατέθηκαν στεφάνια από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας Δημήτριο ’ννινο, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δωδεκανησίων κ. Κουβά και τον πρόεδρο των Εφέδρων Πολεμιστών Κ. Κατσαμπάνη.

    Το βράδυ της ίδιας ημέρας δόθηκε δεξίωση στην αίθουσα της Ροδιακής Αδελφότητας.

    Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, ο Γενικός Πρόξενος Δ. ’ννινος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας Γ. Φουντάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Εφέδρων Πολεμιστών, τα προεδρεία των Δωδεκανησιακών Οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

    [23] ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2001 (19:50 UTC+2)

    Τροποποίηση του εναπομείναντος επενδυτικού προγράμματος, ύψους 10,823 δισ. δρχ., αποφάσισε η Καθημερινή, καθώς η διοίκηση της εταιρίας διαπίστωσε πως η πλειονότητα των ένδεκα εισηγμένων εταιριών του κλάδου έχει εξαγγείλει και υλοποιήσει επενδύσεις παρόμοιες με τις προγραμματισμένες από την εταιρία.

    Στο πλαίσιο αυτό η εταιρία προχωρά στην αναθεώρηση του επενδυτικού της σχεδίου, σύμφωνα με τα νέα ανταγωνιστικά δεδομένα. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι ανακατατάξεις στον επενδυτικό ορίζοντα του κλάδου της, η εταιρία αναμένεται να τοποθετήσει τα διαθέσιμα κεφάλαιά της σε άλλες επενδύσεις, με υψηλή συνεισφορά στην κερδοφορία της, ασφάλεια εναντίον πιθανών διακυμάνσεων της αγοράς, αλλά και ενισχυμένη δυνατότητα ρευστοποιήσεως, με τελικό σκοπό την επανατοποθέτηση σε επιχειρήσεις πληροφορικής και την ευχερή μελλοντική εκμετάλλευση στρατηγικών ευκαιριών που προσδοκά ότι θα εμφανισθούν στον ευρύτερο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    [24] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Συνεδρίασε σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η επιτροπή για τον καθορισμό έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Βασίλη Βαλασόπουλου.

    Εργο της επιτροπής είναι ο καθορισμός των περιοριστικών μέτρων, που θα πρέπει να λαμβάνονται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε έκτακτα επεισόδια με σκοπό την προστασία της υγείας του κοινού.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα μέλη της επιτροπής έκριναν ως θετική την απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Βασίλη Βαλασόπουλου να προεντάξει για χρηματοδότηση μέσω του Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ) την επέκταση και ανανέωση των σταθμών του δήμου Θεσσαλονίκης με το ποσό των 75 εκατομμυρίων δραχμών και την επέκταση και ανανέωση των σταθμών του δήμου Εχεδώρου με το ποσό των 47 εκατομμυρίων δραχμών.

    Η επιτροπή διαπίστωσε από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που κατεγράφησαν από τους σταθμούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι δεν συντρέχει ουδείς λόγος ανησυχίας των πολιτών, αφού οι τιμές των ρύπων βρίσκονται κάτω από τα θεσμοθετημένα όρια επιφυλακής.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 15 March 2001 - 19:13:48 UTC