Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-05-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΚΡΩΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΧΩΡΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
  • [02] ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
  • [03] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΜΕΤΑ-ΝΑΝΟ
  • [05] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ
  • [06] ΑΝΟΔΙΚΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Η WALL STREET
  • [07] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΟ 89,5% ΤΩΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ
  • [08] ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [09] AΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [10] ΤΗΝ BIOMEDICAL ΕΞΑΓΟΡΑΣΕ Η Π.Ν. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
  • [12] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2,2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
  • [13] ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΙΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ UMTS ΑΠΟ ΤΗΝ LUCENT
  • [14] ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [15] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΤΕΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο ΣΒΙΛΑΝΟΒΙΤΣ
  • [16] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝ/ΜΙΩΝ
  • [17] ΔΕ ΤΑ "ΒΡΗΚΑΝ" ΠΕΡΣΕΥΣ - EUROMEDICA
  • [18] ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ - ΖΑΚΥΝΘΟΥ - ΗΜΑΘΙΑΣ
  • [19] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [20] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
  • [21] ΕΝΑΣ ΑΚΌΜΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
  • [22] ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΒΟΛΕΪ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ
  • [23] Ν.Δ.: ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ
  • [24] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΟΥΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ ΤΗΣ Δ.

  • [01] ΝΕΚΡΩΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΧΩΡΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2001 (08:32 UTC+2)

    Νεκρώνει αύριο όλη η χώρα, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με αφορμή το ασφαλιστικό. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συνεχίζουν πυρετωδώς τις προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα στις αυριανές συγκεντρώσεις.

    Ταλαιπωρία περιμένει αύριο το επιβατικό κοινό καθώς θα απεργήσουν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν θα κινούνται λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και μετρό ενώ η Ολυμπιακή Αεροπορία θα εκτελεί μόνο μια πτήση ανά προορισμό και ο ΟΣΕ θα πραγματοποιεί τα δρομολόγια κοινωνικών αναγκών. Επίσης, για πρώτη φορά στην απεργία θα συμμετέχουν και οι οδηγοί ταξί. Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια.

    Κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα, οι επαγγελματοβιοτεχνίες, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και οι φούρνοι καθώς στην απεργία συμμετέχουν η ΓΣΕΒΕΕ, η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών.

    Στην απεργία συμμετέχουν επίσης οι εργαζόμενοι της ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης θα λάβουν μέρος οι δάσκαλοι, καθηγητές, δημόσιοι υπάλληλοι, εφοριακοί και δικηγόροι. Από αύριο ξεκινούν 48ωρη απεργία και οι τραπεζοϋπάλληλοι. Αύριο ακόμη απεργούν οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί ενώ τα νοσοκομεία θα λειτουργούν μόνο με προσωπικό ασφαλείας. Στην απεργία θα συμμετέχουν και οι καλλιτέχνες.

    Επίσης, στην πανελλαδική απεργία παίρνουν μέρος και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Από τις 6 αύριο το πρωί έως τις 6 το πρωί της Παρασκευής δεν θα μεταδοθούν δελτία ειδήσεων και δημοσιογραφικές ενημερωτικές εκπομπές από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση ενώ την Παρασκευή δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες.

    Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν αύριο στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο, ενώ στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως.

    [02] ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2001 (12:19 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πέτρος Ευθυμίου

    "Είναι αδιανόητη η σύγκρουση στην ανώτατη παιδεία", δήλωσε το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό "Flash" ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου με αφορμή τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις των πρυτάνεων.

    Ο κ.Ευθυμίου επισήμανε μάλιστα ότι οι προσπάθειες στις ευρωπαϊκές χώρες έχει αρχίσει πριν από τουλάχιστον μια δεκαετία. "Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα με ειδικές ανάγκες", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Σε ότι αφορά την αξιολόγηση των ΤΕΙ ο υπουργός είπε ότι θα έχει ορίζοντα τριετίας και αν κριθεί πως υπάρχει συσσώρευση ειδικοτήτων θα μεταβάλλεται το γνωστικό αντικείμενο. Υποστήριξε πως οι δεδομένες ελλείψεις των ΤΕΙ δεν αντιμετωπίζονται με κλείσιμο αλλά με αρωγή.

    "Τα κονδύλια για την έρευνα θα συνεχίσουν να κατανέμονται με ανταγωνιστικά κριτήρια και θα μπορούν να συμμετάσχουν με αυτές τις προϋποθέσεις και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα", επισήμανε ο υπουργός Παιδείας.

    [03] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2001 (12:20 UTC+2)

    Πρόσκληση από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη αναμένει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος, σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου που δημοσιεύονται στην εφημερίδα "Τα Νέα".

    "Θα συναντιόταν αμέσως με τον Κώστα Σημίτη σε περίπτωση που μου ζητούσε κάτι τέτοιο ο πρωθυπουργός" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόδουλος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "μέχρι να γίνει αυτό, η Σύνοδος θα επιμείνει στις απόψεις της". Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι Εκκλησία και Πολιτεία πρέπει να συνεργαστούν για την από κοινού αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.

    Αναφερόμενος στο θέμα των ταυτοτήτων ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι ο αγώνας που έχει αναλάβει η Εκκλησία για τις ταυτότητες είναι ευθύνης και συνέπειας, λέγοντας ταυτόχρονα ότι κανένας πολιτικός δεν μπορεί να αγνοήσει τρία εκατομμύρια ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Εκκλησίας και υπέγραψαν για τις ταυτότητες. Για το ίδιο θέμα ο κ. Χριστόδουλος εμμένει ότι η κυβέρνηση ενέπαιξε της Εκκλησία, γιατί "είναι γνωστό ότι είχαμε συμφωνήσει για πάγωμα των διαδικασιών...".

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΜΕΤΑ-ΝΑΝΟ

    Τίρανα, 16 Μαϊου 2001 (14:40 UTC+2)

    Kλέαρχος Λιάτης

    Με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα και τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο, συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο των εργασιών της Διαβαλκανικής Συνάντησης (SEECP),που πραγματοποιείται σήμερα στα Τίρανα.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και οι ελληνο-αλβανικές σχέσεις.

    Την έναρξη των εργασιών της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που μετέχουν στη Διαδικασία Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), κήρυξε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, η χώρα του οποίου ασκεί αυτή την περίοδο της προεδρία της SEECP.

    Τα θέματα που συζητούνται είναι οι εξελίξεις στην περιοχή, η πορεία εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας, η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των χωρών της περιοχής και ο κοινός αγώνας στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος

    Από τις συμμετέχουσες χώρες, η Αλβανία, η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η ΠΓΔΜ εκπροσωπούνται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ενώ η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Ρουμανία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη και η Κροατία, σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών.

    [05] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

    Λήμνος, 16 Μαϊου 2001 (21:02 UTC+2)

    Το αεροδρόμιο της Λήμνου αποτελεί ένα σημαντικό έργο υποδομής και ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για το νησί, του οποίου η τουριστική κίνηση αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων νέων έργων του αεροδρομίου, προσθέτοντας ότι με τις υποδομές και τον εξοπλισμό του, λειτουργεί ως καταλύτης για την βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη όχι μόνο της Λήμνου αλλά της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου γενικότερα.

    Το 1999 το αεροδρόμιο δέχτηκε 132.200 επιβάτες το 2000 144.000 , ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο 2001 οι επιβάτες αυξήθηκαν κατά 5%).

    «Ο κρατικός αερολιμένας Λήμνου, έργο προϋπολογισμού 6,3 δις δρχ, με δυναμικότητα 10 κινήσεις αεροσκαφών την ώρα, με δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης 3 μεγάλων αεροσκαφών συνολικής χωρητικότητας 500 επιβατών, διαθέτοντας θέσεις στάθμευσης για 8 μεγάλα ή 12 μεσαία αεροσκάφη καθώς και χώρους στάθμευσης για 350 αυτοκίνητα και 24 λεωφορεία, είναι ένα σύγχρονο και ασφαλές αεροδρόμιο, ένα αεροδρόμιο-κόμβος που μπορεί και πρέπει να κατοχυρωθεί ως σημείο αναφοράς στις διεθνείς αερομεταφορές», σημείωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

    Τόνισε, δε, ότι αεροδρόμιο Λήμνου, όπως διαμορφώθηκε με τα νέα έργα, είναι στην πραγματικότητα ένα νέο αεροδρόμιο, σε άλλη θέση από το παλιό, με διατήρηση μόνο του διαδρόμου μήκους 3.000 μ. και πλάτους 45 μ.

    Ο κ. Λαλιώτης, σημείωσε ότι από από το 1994 μέχρι σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί, βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής, ή έχουν δημοπρατηθεί έργα και προγράμματα εξοπλισμού σε 30 αεροδρόμια της Ελλάδας (εκτός των Αεροδρομίων Αττικής, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου), ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε 150 δις δρχ

    [06] ΑΝΟΔΙΚΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Η WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 16 Μαϊου 2001 (21:00 UTC+2)

    Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται στη Wall Street, καθώς το επενδυτικό κοινό φαίνεται ότι αφήνει "πίσω" του την επιφύλαξη και τη διστακτικότητα και προβαίνει σε επιλεκτικές τοποθετήσεις.

    Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,20% και κατάφερε να "αναρριχηθεί" πάνω από τις 10.000 μονάδες, καθώς διαμορφώνεται στις 11003.42 μονάδες.

    Ο Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας κινείται και αυτός σε θετικό "έδαφος" καταγράφοντας μικρά κέρδη της τάξης του 0,90% και διαμορφώνεται στις 2104.43 μονάδες.

    [07] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΟ 89,5% ΤΩΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2001 (20:50 UTC+2)

    Ικανοποιημένο δηλώνει το 89,5% των συνδρομητών του ΟΤΕ, ενώ ποσοστό της τάξης του 91,5% συμφωνεί ότι ο ΟΤΕ είναι μια επιχείρηση που εκσυγχρονίζεται διαρκώς.

    Ποσοστό 85% δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες του 131, το 78% δηλώνει ικανοποιημένη από πρόσφατη άρση τηλεφωνικής βλάβης που έγινε από τον ΟΤΕ, 77% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο από την ποιότητα λειτουργίας της τηλεφωνικής τους γραμμής, ενώ μεταξύ 90% - 95% δηλώνει ικανοποιημένο από τη συμπεριφορά του προσωπικού (διάθεση εξυπηρέτησης, ευγένεια).

    Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχή βελτίωση των προϊόντων / υπηρεσιών του και στη διαρκή ικανοποίηση των πελατών του, ο ΟΤΕ εφαρμόζει σταδιακά, από το 1998, βαρόμετρο συνεχούς μέτρησης της ικανοποίησης των πελατών του.

    Αναλυτικά, διεξήχθησαν τέσσερις ανεξάρτητες μεταξύ τους τηλεφωνικές έρευνες σε δείγματα μεγέθους 3000 οικιακών πελατών η κάθε μία, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2000. Τα συμπεράσματα κατέδειξαν ότι οι οικιακοί πελάτες είναι συνολικά ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που τους παρέχει ο ΟΤΕ (65% «πολύ ικανοποιημένων» πελατών). Ο ΟΤΕ προηγείται κατά 13 έως 16 ποσοστιαίες μονάδες «συνολικής ικανοποίησης» των άλλων μεγάλων ΔΕΚΟ, αυξάνοντας μάλιστα τη διαφορά από το 1999.

    Εξάλλου, οι οικιακοί πελάτες έχουν σαφέστατη άποψη για το «value for money» των υπηρεσιών που τους παρέχει ο Οργανισμός, με 55,5% εξ' αυτών να δηλώνουν «πολύ ικανοποιημένοι» από τον ΟΤΕ στο συγκεκριμένο κριτήριο. Πρόκειται για ένα ποσοστό που, συγκρινόμενο με τα αντίστοιχα των πελατών των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, κατατάσσει τον ΟΤΕ στη 2η θέση, 11 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από την Cosmote, και λίγο παραπάνω από τις άλλες δύο εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

    Αντίστοιχη έρευνα πραγματοποιήθηκε και για τους επιχειρησιακούς πελάτες, με προσωπικές συνεντεύξεις σε στελέχη αντιπροσωπευτικού δείγματος 1500 επιχειρήσεων κατά την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2000.

    Θεαματική άνοδος παρατηρείται στη διείσδυση ορισμένων νέων προϊόντων και υπηρεσιών, όπως το ISDN (40% του συνόλου των επιχειρήσεων), το Internet (70% του συνόλου των επιχειρήσεων), ή ακόμη προϊόντων όπως, "Voice over IP", "Virtual Private Network", «Δορυφορικές επικοινωνίες», «κλειστό κύκλωμα χρηστών», τα οποία παρουσιάζουν αυξητική διείσδυση στις μεγάλες επιχειρήσεις.

    Σε αρκετά υψηλά επίπεδα (ποσοστά «πολύ ικανοποιημένων» από 53% έως 65%, ανάλογα με το προϊόν) κυμαίνεται η ικανοποίηση από τη λειτουργία επιμέρους «οικογενειών» προϊόντων, όπως οι βασικές τηλεφωνικές γραμμές, οι γραμμές ISDN, ή το δίκτυο HellasCom.

    Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος, κ. Ν. Μανασής, τόνισε ότι: «Αναπτύσσοντας μια συγκροτημένη επιχειρησιακή πολιτική σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, ο ΟΤΕ στοχεύει στη διαρκή βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων υπηρεσιών και την ολοένα αυξανόμενη ικανοποίηση των συνδρομητών του, γεγονός που αναγνωρίστηκε και από την πρόσφατη βράβευσή μας από το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών».

    [08] ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 16 Μαϊου 2001 (20:44 UTC+2)

    Στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος συνετρίβη το μεσημέρι στην επαρχία Μαλάτια της ανατολικής Τουρκίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 34 επιβαίνοντες σε αυτό, ανακοίνωσε το ΓΕΣ της Τουρκίας.

    Νωρίτερα το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP μετέδωσε ότι 37 άτομα βρισκόταν στο αεροπλάνο.

    Τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους τύπου CN 235 δεν έχουν διευκρινιστεί και ο στρατός απέκλεισε το σημείο της τραγωδίας.

    Ο τουρκικός στρατός είχε παραλάβει πρόσφατα 50 αεροσκάφη αυτού του τύπου, που συναρμολογήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροπορικής Βιομηχανίας ΤΑΙ με τη συνεργασία της ισπανικής CASA.

    Ο δήμαρχος της πόλης Ακσαντάγκ όπου σημειώθηκε το δυστύχημα Μπαιράμ Καραασλάν δήλωσε ότι το αεροσκάφος διαλύθηκε και τα πτώματα έχουν απανθρακωθεί με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η αναγνώριση τους.

    Το δυστύχημα ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία που χτύπησε τον τουρκικό στρατό.

    Ο.Κ.

    [09] AΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2001 (20:43 UTC+2)

    Ανακριβή χαρακτηρίζει ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση του με τη ΠΑΣΕΓΕΣ .

    Ο κ. Ανωμερίτης υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με την Eurostat, το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα το 2000 αυξήθηκε κατά 2,1% και από το 1995 μέχρι το 2000 κατά 2,2% και δεν μειώθηκε κατά 8%, όπως πληροφόρησαν τον κ. Καραμανλή οι σύμβουλοι του.

    Επισημαίνει, εξάλλου, ότι οι επιδοτήσεις προς την Ελλάδα το 2000, αυξήθηκαν κατά 11,6% όταν σχεδόν σε όλες τις χώρες μειώθηκαν, ενώ τα βασικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα όχι μόνο δεν έχασαν έδαφος, αλλά αντίθετα για τρεις συνεχόμενες χρονιές αυξάνουν τις εξαγωγές τους σε ποσοστά άνω του 30%.

    Προσθέτει, δε, ότι οι συντάξεις των αγροτών μέσω του ΟΓΑ, όχι μόνο δεν θίγονται, αλλά αντίθετα το 2000 αυξήθηκαν κατά 22,5% και το 2001 κατά 21,1% και η συνολική κρατική επιχορήγηση του ΟΓΑ για το 2001 υπολογίζεται σε 925 δις. δρχ και αποτελεί το 86% των εσόδων του.

    Περαιτέρω, σημείωνε ότι στις Βρυξέλλες η «ανίκανη κυβέρνηση» κατάφερε να αποκτήσει πόρους 11 τρις. δρχ για τον αγροτικό τομέα για την περίοδο 2000-2006, υπερδιπλάσιους δηλαδή πόρους από το ποσοστό συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή γεωργία, ενώ από το ποσό αυτό τα 7 τρις αποτελούν επιδοτήσεις των ελληνικών προϊόντων.

    «Το μήνυμα προς τους Ελληνες αγρότες είναι πράγματι ξεκάθαρο: Αγροτική πολιτική δεν γίνεται με δωρεάν υποσχέσεις. Ούτε με ανακρίβειες. Γίνεται με καθημερινές προσπάθειες, με τομές σε θεσμούς και πολιτικές, με υπευθυνότητα. Οι αγρότες πράγματι ξεχωρίζουν ποιοι έχουν σταθεί στο πλευρό τους, ποιοι από «χωριάτες» τους έκαναν «πολίτες» και γι' αυτό τους στηρίζουν», καταλήγει.

    [10] ΤΗΝ BIOMEDICAL ΕΞΑΓΟΡΑΣΕ Η Π.Ν. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2001 (20:36 UTC+2)

    Στην εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρίας Biomedical προχώρησε η εταιρία Π. Ν. Γερολυμάτος. Η εξαγορασθείσα εταιρία δραστηριοποιείται στην αγορά της αιμοδοσίας και αναισθησιολογίας, με προϊόντα των οίκων Fresenius, Granulab και Elltec.

    Η κίνηση αυτή εντάσσεται στα αναπτυξιακά σχέδια του ομίλου για περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του στην ελληνική αγορά. Μετά την εξαγορά της Biomedical, εκτιμάται ότι ο όμιλος Γερολυμάτου θα κατέχει τη 2η θέση στην ελληνική αγορά διαγνωστικών προϊόντων.

    Ο όμιλος Γερολυμάτου δραστηριοποιείται στον τομέα υγείας - ομορφιάς από το 1923 και σήμερα απασχολεί 560 άτομα. Εχει μακροχρόνιες συνεργασίες με πάνω από 10 μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες, ενώ στο χώρο της ομορφιάς αντιπροσωπεύει πολύ γνωστές εταιρίες, όπως τις La Prairie, Calvin Klein, Gucci. Εχει δημιουργήσει δίκτυο στο χώρο των Βαλκανίων, όπου και αντιπροσωπεύει αποκλειστικά τα αρωματικά προϊόντα Calvin Klein. Επίσης, δραστηριοποιείται στην αγορά των κτηνιατρικών προϊόντων, προϊόντων φαρμακείου, καθώς και στις υπηρεσίες αποθήκευσης-διανομής για λογαριασμό τρίτων.

    Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη, ο κύκλος εργασιών του oμίλου το έτος 2000 ξεπέρασε τα 22 δισ. δρχ. Για το τρέχον έτος, οι πωλήσεις στην ελληνική αγορά προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 25 δισ. δρχ.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2001 (20:30 UTC+2)

    Τα ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια συζήτησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης μιάμισης ώρας που είχαν σήμερα στη Ρηγίλλης, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής και η τομεάρχης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, Ντόρα Μπακογιάννη, ενόψει της επίσκεψής της τη Δευτέρα στην Τουρκία.

    Οπως έγινε γνωστό, δεν παραλήφθηκαν θέματα πολιτικής τακτικής του κόμματος, πριν τη διεξαγωγή, την Παρασκευή, της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου.

    [12] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2,2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2001 (20:29 UTC+2)

    Για 2,2 εκατομμυρία υπογραφές για το θέμα των ταυτοτήτων έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, κλείνοντας τις εργασίες του Α΄ Ιερατικού Συνεδρίου της Αρχιεπισκοπής, που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Υπολογιστές της Συνόδου έχουν διασταυρώσει περισσότερες από 2,2 εκατ. υπογραφές, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά ο τελικός αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια. "Οποιος αφουγκράζεται του λαού μας την πίστη, ποτέ δεν πρέπει να καταδιώξει την Εκκλησία σε αυτό τον τόπο" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι "καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της άνοιας εκείνων που βλέπουν εδώ στην Ελλάδα την Εκκλησία ως απόβλητη".

    Ο κ. Χριστόδουλος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας του στην Αρχιεπισκοπή, έφερε την εκκλησία στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ενώ ο λαός δείχνει να ζητάει κάτι από την εκκλησία, η οποία δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να ανταποκριθεί. Κάλεσε τους κληρικούς να μην απογοητεύσουν το λαό και να πλησιάσουν πιο πολύ τον κόσμο.

    [13] ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΙΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ UMTS ΑΠΟ ΤΗΝ LUCENT

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2001 (20:25 UTC+2)

    Η Lucent Technologies συνεχίζει, με επόμενο σταθμό την Αθήνα, την περιοδεία της στην Ευρώπη με ζωντανές επιδείξεις τις λύσεις που προσφέρει σχετικά με το Universal Mobile Telecommunications Service (UMTS). Οι επισκέπτες αποκτούν μια προσωπική εμπειρία της νέας σειράς υπηρεσιών και εφαρμογών τρίτης γενιάς, οι οποίες αναμένεται να αποβούν επωφελείς για τον τελικό χρήστη και επικερδείς για τον παροχέα.

    Με τη βοήθεια διαφόρων τύπων κινητών και τερματικών συσκευών, δεδομένα και φωνή μεταφέρονται δια μέσου ενός προγραμματικού δικτύου UMTS, το οποίο ανταποκρίνεται προς όλα τα ισχύοντα πρότυπα (3GPP). Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν το Κινητό Διαδίκτυο κινούμενοι με το τεχνολογίας αιχμής όχημα επιδείξεων της Lucent, το οποίο είναι πλήρως εξοπλισμένο με την τελευταία τεχνολογία τρίτης γενιάς.

    Επίσης θα γίνει παρουσίαση του συστήματος επίδειξης κινητού διαδικτύου των Bell Labs της Lucent, το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να αποκτήσει προσωπική εμπειρία όλης της έκτασης των υπηρεσιών που προσφέρει το κινητό διαδίκτυο. Οι εφαρμογές έχουν προσαρμοσθεί ώστε να διακινούν περιεχόμενο στην ελληνική γλώσσα και παρουσιάζουν μια σειρά από υπηρεσίες, όπως είναι κράτηση δωματίων σε ξενοδοχεία και τραπεζιών σε εστιατόρια στην περιοχή των Αθηνών, με τη βοήθεια διαφόρων συσκευών χειρός.

    Οι επιδείξεις θα προβάλλουν τις μεγάλες δυνατότητες της τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η Lucent, έτσι ώστε ένας παροχέας να μπορεί να αναπτύσσει εύκολα υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις τοπικές συνήθειες και ανάγκες του κάθε πληθυσμού, προσθέτοντας αξία στις υπηρεσίες που διαθέτει στους πελάτες του και επομένως απολαμβάνοντας τα αντίστοιχα κέρδη.

    [14] ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2001 (20:22 UTC+2)

    Η αυτονόητη υποχρέωση του "Αθήνα 2004" να εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό ξενοδοχειακών δωματίων για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων προκαλέσει την ακατανόητη αντίδραση του Προέδρου του Ξ.Ε.Ε. ο οποίος με γενικόλογο και αφοριστικό τρόπο αντιπαρέρχεται την ουσία του προβλήματος.

    Σημειώνεται ότι στο Σίδνευ υπήρχαν 22.000 δωμάτια 5 και 4 αστέρων(από τα οποία 4.000 δημιουργήθηκαν την τετραετία 1996-2000) ενώ στην Αττική σήμερα ο αντίστοιχος αριθμός είναι περίπου 11.000 δωμάτια συνολικά.

    Οι ανάγκες του προγράμματος φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 ανέρχονται σε 23.000 δωμάτια (από τα οποία τα 19.000 πρέπει να είναι 5, 4 και 3 αστέρων).

    Τα παραπάνω προκύπτουν βάσει των Συμβατικών Υποχρεώσεων της Αθήνας και δεν καλύπτουν τις ανάγκες των θεατών και επισκεπτών.

    Η ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 αντιπαρέρχεται προσωπικούς σχολιασμούς και αιχμές που προέρχονται από ανθρώπους που εμφανίζονται να κόπτονται για την επίλυση του προβλήματος ενώ παραβλέπουν τα πραγματικά δεδομένα, εκφράζοντας ίδιες απόψεις.

    Ωστόσο, η Αθήνα 2004 οφείλει να επισημάνει τα εξής :

    1. Οι ανάγκες του προγράμματος φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είναι γνωστές στην Ένωση Ξενοδόχων Αττικής και τον ΕΟΤ από τον Φεβρουάριο του 1999. Έκτοτε δεν έχουν τροποποιηθεί.

    2. Η ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 έχει υπογράψει συμβάσεις που αναφέρονται στο 77% των δωματίων των ξενοδοχείων της Αττικής (κατηγοριών L' , A' και Β'). Άρα δεν αντιλαμβάνεται κανείς τον ισχυρισμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου ότι, η ΑΘΗΝΑ 2004 θα μπορούσε να είχε υπογράψει συμβάσεις για 40-50% περισσότερα δωμάτια ξενοδοχείων.

    3. Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί δεν αφορούν μόνο την Αττική αλλά και ξενοδοχεία σε περιοχές όπως το Λουτράκι, η Χαλκίδα, η Ερέτρια και αλλού.

    4. Επιπροσθέτως έχουν δεσμευτεί από τον Αύγουστο του 2000, προβλήτες μήκους 3 χιλιομέτρων στο λιμάνι του Πειραιά για τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων.

    5. Για να ελαττωθούν οι ανάγκες φιλοξενίας και να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα η ξενοδοχειακή υποδομή της Αττικής, η ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 προώθησε εναλλακτικές λύσεις όπως η δημιουργία των Χωριών Τύπου, των Χωριών Διαιτητών- Κριτών κλπ.

    6. Είναι γνωστό σε όλους ότι η ξενοδοχειακή υποδομή της Αττικής υστερεί ποσοτικά σε σχέση με τις απαιτήσεις της Ολυμπιακής Οικογένειας. Όμως, ακόμα και μετά την κάλυψη των απαιτήσεων της Ολυμπιακής Οικογένειας (με την προσχώρηση και άλλων ξενοδοχείων στο πρόγραμμα φιλοξενίας ή την κατασκευή νέων), παραμένει άλυτο το τεράστιο θέμα διαμονής των θεατών και επισκεπτών των Αγώνων. Δεν χρειάζεται να επισημάνουμε πως όλα αυτά αποτελούν προϋπόθεση για την οργανωτική και οικονομική επιτυχία των Αγώνων.

    Kανείς δεν παραγνωρίζει ότι ο Τουρισμός είναι ο σημαντικότερος κλάδος της Ελληνικής Οικονομίας, με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.

    Η βελτίωση των ξενοδοχειακών και άλλων υποδομών σε συνδυασμό με την προβολή που θα λάβει η χώρα μας σε παγκόσμιο επίπεδο από τη διοργάνωση των Αγώνων είναι βέβαιο ότι μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην άνθηση του κλάδου όχι μόνο κατά τη διάρκεια των Αγώνων αλλά και μετέπειτα.

    Υπενθυμίζεται ότι στη Βαρκελώνη σημειώθηκε διπλασιασμός των διανυκτερεύσεων στην τετραετία που ακολούθησε τη διοργάνωση των Αγώνων (1993-1997).

    [15] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΤΕΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο ΣΒΙΛΑΝΟΒΙΤΣ

    Τίρανα, 16 Μαϊου 2001 (20:18 UTC+2)

    Υπέρ της στενής περιφερειακής συνεργασίας τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Γκόραν Σβιλάνοβιτς, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που μετέχουν στη Διαδικασία Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) στα Τίρανα.

    Ο κ. Σβιλάνοβιτς τόνισε για τα "περιφερειακά προβλήματα αναζητούνται περιφερειακές λύσεις" και προειδοποίησε για επιδείνωση της κατάστασης στα Βαλκάνια υπογραμμίζοντας ότι χρέος των χωρών της περιοχής είναι να λένε τα πράγματα με το όνομά τους και χωρίς περιστροφές να καταδικάζουν κάθε βίαιη και τρομοκρατική πράξη.

    Κάλεσε τις χώρες που συμμετέχουν στη Διαδικασία Συνεργασίας της Νοτιανατολικής Ευρώπης να επιβεβαιώσουν την απόλυτη προσήλωσή τους στις αρχές που διέπουν την περιφερειακή συνεργασία, στην Τελική Πράξη του Ελσίνκι και την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία κάθε χώρας.

    "Ηρθε η στιγμή να δείξουν οι κυβερνήσεις μας πολιτική υπευθυνότητα, σύνεση και αλληλεγγύη, ώστε να μην διακυβεύεται το μέλλον των λαών μας", επισήμανε ο κ. Σβιλάνοβιτς.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας τόνισε ότι τόσο στη Νότια Σερβία και το Κόσοβο, όσο και στην ΠΓΔΜ δεν πρέπει να βρουν στήριξη η βία, η τρομοκρατία, ο εξτρεμισμός, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει διάλογος, ανοχή και κράτος δικαίου.

    Ο κ. Σβιλάνοβιτς υπογράμμισε τη στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της ΠΓΔΜ τονίζοντας ότι η Γιουγκοσλαβία στηρίζει τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης της χώρας.

    Αναφορικά με την κατάσταση στη Νότια Σερβία, ο κ. Σβιλάνοβιτς τόνισε την ανάγκη ειλικρινούς διαλόγου και μέτρων για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συμμετοχή της αλβανικής κοινότητας στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές της Σερβίας.

    Για το Κόσοβο είπε ότι πρέπει να τηρηθεί πιστά το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να βασίζεται στο ψήφισμα αυτό.

    Το απόγευμα ο κ. Σβιλάνοβιτς είχε χωριστές συναντήσεις με τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) Χανς Χέκερουπ, ο οποίος συμμετέχει στη Σύνοδο στα Τίρανα, και με τη νέα υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ιλινκα Μίτρεβα.

    [16] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝ/ΜΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2001 (20:17 UTC+2)

    Η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της πανεπιστημιακής κοινότητας φαίνεται ότι συνεχίζεται εξαιτίας του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ.

    Σήμερα η Σύγκλητος του ΑΠΘ έκανε δεκτές τις παραιτήσεις του συνόλου των μελών της, καθώς και την παραίτηση του πρύτανη, εάν κριθεί σκόπιμη, ενώ ανέθεσε στην επιτροπή κοσμητόρων, με τη συμμετοχή φοιτητών και πρυτανικού συμβουλίου, την κλιμάκωση των ενεργειών τους. Παράλληλα, αποφάσισε την αναστολή όλων των λειτουργιών του πανεπιστημίου για την Παρασκευή - εκτός από την Πέμπτη, που θα συμμετάσχει στην πανελλαδική απεργία - και τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής νομικών για την εξέταση των μέσων δικαστικού ελέγχου της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου. Απαιτεί, εξάλλου, την απόσυρση του νόμου, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου των θέσεων και αρχών της Μπολόνια και καταγγέλλει τις θέσεις που διατυπώνονται στο νομοσχέδιο και την "απαξιωτική" στάση του υπουργείου.

    Κατα τη συνεδρίασή της επίσης σήμερα, η σύγκλητος του πανεπιστημίου Πατρών έκανε δεκτή την παραίτηση των πρυτανικών αρχών και όλων των εκλεγμένων μελών της (προέδρων τμημάτων και κοσμητόρων), ενώ και τα μέλη της συγκλήτου και οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποφάσισαν να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους στον υπουργό Παιδείας.

    Στο Γεωπονικό Αθηνών παραιτήθηκαν οι επτά προέδροι των τμημάτων, ενώ στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών κατατέθηκε η παραίτηση του πρύτανη Γιώργου Μπαμπινιώτη, η οποία δεν έγινε δεκτή από τα μέλη της Συγκλήτου, με το σκεπτικό ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος για κακούς χειρισμούς.

    [17] ΔΕ ΤΑ "ΒΡΗΚΑΝ" ΠΕΡΣΕΥΣ - EUROMEDICA

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2001 (20:13 UTC+2)

    Δεν τα "βρήκαν" τελικά Περσεύς (πρώην Μοσχολιός) με το Ιατρικό Ινστιτούτο Υψηλής Τεχνολογίας Κρήτης του ομίλου Axon (Euromedica).

    Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η Axon Συμμετοχών στις χρηματιστηριακές αρχές οι δύο πλευρές δεν συνέκλιναν σε οικονομική συμφωνία και συνεπώς αποδεσμεύονται από το μεταξύ τους διαχωριστικό συμφωνητικό.

    [18] ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ - ΖΑΚΥΝΘΟΥ - ΗΜΑΘΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2001 (20:12 UTC+2)

    Στην αδελφοποίησή τους προχωρούν οι Νομοί Αρκαδίας - Ζακύνθου και Ημαθίας, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τις σχέσεις τους. Ειδικότερα, η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της 137ης επετείου της Ενωσης των Επτανήσων με τη Μητέρα Ελλάδα.

    Η τελετή αδελφοποίησης των τριών νομών θα γίνει παρουσία των νομαρχών Αρκαδίας Παναγιώτη Γιαννόπουλου, Ζακύνθου Διονύσιου Γάσπαρου και Ημαθίας Ιωάννη Σπάρτση. Νωρίτερα, εκπρόσωποί τους θα αναφερθούν στα ιστορικά στοιχεία του κάθε νομού, καθώς επίσης και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών αυτών.

    Η επιλογή των τριών νομών δεν έγινε τυχαία. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής ιστορίας που στηρίζεται σε τρεις σπουδαίες μορφές. Η πρώτη μορφή είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος έκανε πραγματικότητα το όραμα του πατέρα του Φίλιππου και με την παρουσία του σφράγισε ανεξαιρέτως όλο τον Ελληνισμό.

    Η δεύτερη μορφή είναι ο θρυλικός Γέρος του Μοριά, ο μεγάλος αγωνιστής Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο οποίος το 1806 μαζί με την οικογένειά του βρήκε καταφύγιο στα φιλόξενα χώματα των Επτανήσων. Το 1818 στη Ζάκυνθο θα μυηθεί στη Φιλική Εταιρία και θα γίνει ταγματάρχης του Αγγλικού Στρατού. Οταν φτάνει η στιγμή ο Κολοκοτρώνης περνά στην Πελοπόννησο και παίρνει μέρος στην προετοιμασία και την κήρυξη της Επανάστασης.

    Η τελευταία μορφή είναι ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, ο οποίος ως νέος Ομηρος ύμνησε τις αναλλοίωτες αξίες του Ελληνισμού, εκείνες που απετέλεσαν το όραμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

    [19] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Μεσολόγγι, 16 Μαϊου 2001 (20:07 UTC+2)

    Στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών συνεδρίασε η 1η Επιτροπή Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας (ΠΕΠ) σχετικά με το Γ' Κοινοτικό Πλάσιο Στήριξης που αφορά την περίοδο 2000 - 2006.

    Στη συνεδρίαση εκτός του προεδρεύοντος, ΓΓ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Νίκου Μπελιβάνη συμμετείχαν ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Σταμάτης, ο Νομάρχης Αχαϊας Στάθης Σερέτης, ο Νομάρχης Ηλείας Τάκης Δημητρουλόπουλος, ο πρόεδρος ΤΕΔΚ Αχαϊας Θάνος Καρπής, ο πρόεδρος ΤΕΔΚ Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ηλείας Σάκης Παλιούκος. Επίσης στη σύσκεψη συμμετείχε και ο ΓΓ του ΥΠΕΘΟ.

    Στη συνεδρίαση έγινε αναλυτική παρουσίαση των δράσεων και των στόχων και ακολούθησε διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων.

    Ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Σταμάτης στην τοποθέτησή του εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις όσον αφορά τους στόχους, αλλά και την κατανομή των πόρων, ενώ τόνισε κατηγορηματικά ότι για μία ακόμη φορά αφαιρούνται κονδύλια και πόροι από την Αιτωολοακαρνανία "χωρίς καν να ερωτηθούμε για αυτά τα χρήματα και αυτού του είδους τον προγραμματισμό", όπως είπε.

    Μετά από διάλογο και κατόπιν των αντιρρήσεων που διατυπώθηκαν από τον κ. Σταμάτη, όσον αφορά την αναγραφή των ενδεικτικών έργων στους άξονες προτεραιοτήτων, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας ψήφισε θετικά στην εισήγηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εφόσον έγινε η απόσυρση όλων των ενδεικτικών έργων ανά άξονα προτεραιοτήτων με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο είναι αρμοδιότητα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

    [20] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2001 (20:06 UTC+2)

    "Το ΔΗΚΚΙ χαιρετίζει την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, στην οποία για πρώτη φορά, συμμετέχουν και οι επαγγελματοβιοτέχνες", δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας.

    Με αφορμή την αυριανή γενική απεργία των εργαζομένων για το ασφαλιστικό, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ τόνισε ότι ο ενωμένος, αποφασιστικός αγώνας, μπορεί να φέρει αποτελέσματα, όπως απέδειξε και η προηγούμενη ιστορική κινητοποίηση της 26ης Απριλίου.

    "Μόνον έτσι, οι εργαζόμενοι, οι δυνάμεις της εργασίας και της παραγωγής μπορούν να ανατρέψουν τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης για να γίνουν ο καταλύτης των θετικών εξελίξεων", υπογράμμισε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το μαζικό κίνημα, με την εμπειρία που απέκτησε, δεν θα συρθεί σε ψευδεπίγραφους διάλογους - παγίδα.

    "Κανένας διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν προηγηθεί η κατάργηση των αντεργατικών νόμων της Νέας Δημοκρατίας και η δέσμευση ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων, αλλά και ότι θα κατοχυρωθεί θεσμικά και με συγκεκριμένο τρόπο, η διευρυμένη συμμετοχή του κράτους στις δαπάνες του δημόσιου, υποχρεωτικού, κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος", σημείωσε.

    [21] ΕΝΑΣ ΑΚΌΜΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

    Ιερουσαλήμ, 16 Μαϊου 2001 (20:03 UTC+2)

    Eνας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας. Ο 14χρονος Μοχάμεντ Σελίμ σκοτώθηκε κοντά σε εβραϊκό οικισμό, ενώ πετούσε πέτρες κατά των Ισραηλινών στρατιωτών και δύο ακόμη Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.

    Εκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι στην ανατολική Ιερουσαλήμ, κοντά στην πύλη της Δαμασκού, χωρίς να υπάρξουν θύματα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε σήμερα πέμπτη επιδρομή στην αυτόνομη παλαιστινιακή ζώνη στη Λωρίδα της Γάζας, όπου περικύκλωσε κτίριο στο οποίο στεγάζεται παλαιστινιακό υπουργείο.

    To Ισραήλ απέρριψε ακόμη δύο σημεία της έκθεσης Μίτσελ για τα αίτια της βίας στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας γενικά την έκθεση «εποικοδομητική και θετική».

    [22] ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΒΟΛΕΪ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2001 (20:02 UTC+2)

    Έφτασε στην Αθήνα η αποστολή της Ρωσίας για τους αγώνες της 2ης αγωνιστικής του World League 2001. Η Ρωσία που κατάφερε να μπει με το δεξί στο θεσμό κερδίζοντας και τα δύο παιχνίδια της 1ης αγωστικής με τη Βενεζουέλα των Γκόμεζ και Ρόχας.

    Οι 18 Ρώσοι διεθνείς που επιλέχθηκαν από τους ομοσπονδιακούς τεχνικούς Γκενάντι Τσιπουλίν και Βλαντιμίρ Κόντρα, γνωστό στους Έλληνες φιλάθλους από την προπονητική του θητεία στον Ολυμπιακό, είναι οι: Τερέσιν, Λέβκιν, Αφινογκένοφ, Αμπράμοφ, Μποβντούι, Τσουλέποφ, Καζάκοφ, Μίτκοφ, Τετιούκιν, Γιάκοβλεφ, Ουσάκοφ, Γκαρκουσένκο, Εγκορτσεφ, Κοσάρεφ, Γκερασίμοφ, Σαβέλιεφ, Αρκίποφ, Κουλέτσοφ.

    Η ιστορία των αναμετρήσεων ΕΛΛΑΔΑΣ ΡΩΣΙΑΣ

    04.06.1993 (Πειραιάς World League): 0-3

    06.06.1993 (Πειραιάς World League): 2-3

    10.07.1993 (Μόσχα World League): 0-3

    11.07.1993 (Μόσχα World League): 1-3

    24.04.1994 (Πάτρα Τουρνουά): 1-3

    01.10.1994 (Πειραιάς Παγκόσμιο πρωτάθλημα): 3-2

    10.09.1997 (Ντεν Μπος Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα): 0-3

    21.11.1998 (Τσίμπα Μαγκουχάρι Παγκόσμιο πρωτάθλημα): 1-3

    [23] Ν.Δ.: ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2001 (20:01 UTC+2)

    "Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα λειψυδρίας περιμένοντας να βρέξει", δήλωσε ο υπεύθυνος του Κλάδου Υδάτινων Πόρων, Υποδομών, Εγγειοβελτιωτικών Έργων της Ν.Δ., βουλευτής Πέλλης, Δάνης Τζαμτζής, με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, με θέμα το πρόβλημα της λειψυδρίας.

    "Ο Υπουργός Γεωργίας, κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ευτυχής, επειδή ο μήνας Απρίλιος ήταν ιδιαίτερα βροχερός. Δυστυχώς όμως οι βροχοπτώσεις του Απριλίου δεν συγκαλύπτουν το σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας, αλλά και αξιοποίησης και ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας μας. Οι βροχοπτώσεις, δίχως τα ανάλογα έργα υποδομής, δεν βοηθούν ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος", τόνισε ο κ. Τζαμτζής.

    Επισήμανε ότι είναι ελάχιστα τα χρήματα που διατίθενται το 2001 πέντε μόνο δισεκατομμύρια δραχμές σε 125 έργα σ΄ όλη την Ελλάδα, τα οποία δεν δικαιολογούν τις τυμπανοκρουσίες του υπουργού Γεωργίας και την αισιοδοξία του ότι "φέτος όλα θα πάνε καλά".

    "Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης (17 Ιουνίου ) βρίσκει τη χώρα μας τόσο ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ώστε να αισιοδοξεί ότι οι βροχοπτώσεις θα λύσουν το πρόβλημα", είπε και πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτινου Δυναμικού συστάθηκε μόνο στα χαρτιά και για να λειτουργήσει ουσιαστικά θα περάσει μια διετία.

    Ο κ. Τζαμτζής είπε ότι η Κυβέρνηση, χρόνια τώρα, δεν προώθησε προγράμματα για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων και την κατασκευή μεγάλων, σημαντικών έργων σε όλη τη χώρα, τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης των πλούσιων στη χώρα μας επιφανειακών υδάτων τα οποία όμως σήμερα χάνονται στη θάλασσα ανεκμετάλλευτα.

    "Αν και τεράστια ποσά χρημάτων δαπανήθηκαν, κατά τα 6 χρόνια υλοποίησης του Β' ΚΠΣ, μεγάλα και μικρά έργα δεν ολοκληρώθηκαν.

    Τα έργα στον Αχελώο ποταμό, η επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλας, η ολοκλήρωση των έργων στο Εύηνο για την υδροδότηση της Αθήνας, τα έργα στον Αλιάκμονα, φράγματα, λιμνοδεξαμενές και ένα πλήθος μικρότερων έργων και δικτύων σε όλη την Ελλάδα, δεν έχουν ολοκληρωθεί", τόνισε και ανέφερε:

    "Άνυδρα νησιά και περιοχές με έντονα προβλήματα υφαλμύρωσης τονίζουν ακόμη περισσότερο την ανικανότητα της Κυβέρνησης.

    Σε περιοχές όπου το πρόβλημα είναι μεγάλο οι τοπικοί άρχοντες προσπαθούν να δώσουν λύσεις μόνοι τους και να καλύψει την μόνιμη απουσία της Κυβέρνησης".

    "Με σλόγκαν "ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ" και "ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ", η Κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει την απραξία της και την απουσία έργων.

    Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, ο ελληνικός λαός θα υποστεί τις συνέπειες της ανυπαρξίας πολιτικής και της ανικανότητας της Κυβέρνησης", κατέληξε.

    [24] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΟΥΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ ΤΗΣ Δ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2001 (19:55 UTC+2)

    Πρόγραμμα τεχνητής πρόκλησης βροχής στους ορεινούς όγκους της Δυτικής Θεσσαλίας κατήρτισε το υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ.

    Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας για τις ανάγκες της γεωργίας θα καλύψει τις νότιες κλιτές των ορεινών όγκων Αντιχάσια και Χασιά και τις ανατολικές κλιτές των ορεινών της Πίνδου (Κερκέτιο Ορος μέχρι την περιοχή του φράγματος Ταυρωπού).

    Στόχος είναι η διασπορά των νεφών, η οποία θα γίνει με εναέρια μέσα (αεροπλάνα) για τον εμπλουτισμό των υδάτινων ταμιευτήρων και φραγμάτων της περιοχής.

    Η εφαρμογή του προγράμματος θα γίνει από την 1η Ιουνίου μέχρι την 10η Ιουλίου.

    Φορείς υλοποίησης του έργου θα είναι το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τον καθηγητή του ΑΠΘ Θ. Καρακώστα, ειδικό σε θέματα τροποποίησης καιρού.

    Τα προγράμματα αυτά εφαρμόζονται με ιδιαίτερη επιτυχία από το 1966 στις ΗΠΑ, Αραβικές και Αφρικανικές Χώρες, Αυστραλία κλπ.

    Το υπουργείο Γεωργίας και ο ΕΛΓΑ, όπως δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης σε στενή συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ θα καταρτίσουν εντός του 2001 ολοκληρωμένο πρόγραμμα αύξησης βροχής, το οποίο θα εφαρμοσθεί σε συγκεκριμένες περιοχές από το τέλος του φθινοπώρου 2001.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 16 May 2001 - 18:13:56 UTC