Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-05-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [02] THN ΠΡΟΟΔΟ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [03] Η ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA
  • [04] ANOΔΟΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [05] EΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΔ
  • [07] O TOYΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΔ
  • [08] ΓΚΙΟΥΡΕΛ: ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [09] "TZOYMXOYΡΙΕΤ": "Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΞΕΠΛΗΞΕ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ"
  • [10] "ΜΙΛΛΙΕΤ": "ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΩΡΓΟ"
  • [11] ΠΟΙΝΗ ΚΑΘΕΙΡΞΗΣ 20 ΕΤΩΝ ΣΕ ΔΥΟ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [12] TOYΡΚΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ
  • [13] ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
  • [14] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΟΝ ΛΑΓΚΑΔΑ
  • [15] OI AΛΒΑΝΟΙ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΕΣ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ 8 ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ
  • [17] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΔ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΓΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ
  • [19] ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 4.2 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
  • [20] ΔΕΞΙΩΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΡΑΠΟΒΙΤΣ

  • [01] ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 16 Μαϊου 2001 (23:14 UTC+2)

    Περίοδο κρίσης και πρόκλησης, αλλά ταυτόχρονα ελπίδων και νέων δυνατοτήτων χαρακτηρίζει αυτό το χρονικό διάστημα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι στο διάγγελμα του προς τον λαό της χώρας του.

    Ο κ. Τράικοφσκι εκφράζει την πεποίθηση ότι η ΠΓΔΜ θα βγει κερδισμένη από αυτή την κατάσταση, γιατί τη στιγμή που οι τρομοκράτες προσπάθησαν να τη διαιρέσουν, τα πολιτικά κόμματα ενώθηκαν σε έναν συνασπισμό για να ξεπεράσουν όλα μαζί τα προβλήματα.

    Υπογραμμίζει ότι ο σχηματισμός ευρύ κυβερνητικού συνασπισμού αποτελεί ισχυρή απόδειξη της αποφασιστικότητας, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να μετατρέψει τις κοινές απόψεις σε αποτελεσματικές αποφάσεις, παραμερίζοντας τα πολιτικά συμφέροντα και δίνοντας προτεραιότητα στο καλό της χώρας.

    Ο κ. Τράικοφσκι απευθύνει έκκληση για ενότητα, επισημαίνοντας ότι η εναλλακτική λύση είναι η διαιρεμένη κοινωνία και ο πόλεμος, που είναι ότι ακριβώς θέλουν οι τρομοκράτες.

    «Δεν θα αφήσουμε τους τρομοκράτες να νικήσουν», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι οι δυνάμεις της ΠΓΔΜ έχουν πάρει διαταγές να ενεργήσουν με αποφασιστικότητα και με τρόπο που θα περιορίζει τις απώλειες αμάχων.

    Περαιτέρω, απευθύνει έκκληση στους κατοίκους των περιοχών όπου γίνονται συγκρούσεις να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και διαβεβαιώνει ότι θα τους παραλάβουν κατάλληλα εξοπλισμένοι διεθνείς παρατηρητές και ότι θα μπορέσουν να γυρίσουν στα σπίτια τους όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες.

    Σε άλλο σημείο του διαγγέλματος του, επισημαίνει ότι η χώρα έχει την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ , του ΝΑΤΟ και πολλών κρατών που αναγνωρίζουν την αποφασιστικότητα της χώρας να αποτελέσει πρότυπο δημοκρατίας και σταθερότητας στην περιοχή.

    Τέλος, τονίζει ότι έχει εντατικοποιηθεί ο πολιτικός διάλογος, με κύριο θέμα την ισότητα και προσθέτει ότι όλοι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα έχουν ίση μεταχείριση.

    [02] THN ΠΡΟΟΔΟ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2001 (19:37 UTC+2)

    Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην προετοιμασία διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, παρουσίασαν σήμερα στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ στη Λοζάννη, η Πρόεδρος της ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κα Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ιωάννης Σπανουδάκης και οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι κ. Σπύρος Καπράλος και Μάρτων Σίμιτσεκ.

    Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Αθήνα 2004 τόνισε: "Η παρουσίασή μας αυτή αποτελεί τμήμα της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενημερώσαμε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά στην οργάνωση των Αγώνων.

    H Αθήνα δεν έχει απλώς ξαναβρεί το σωστό ρυθμό. Τώρα, όπως όλοι ξέρουμε, ο ρυθμός μας γίνεται όλο και ταχύτερος. Παρουσιάσαμε την πρόοδο σχετικά με την υποδομή, θέμα που αφορά στην προετοιμασία της κυβέρνησης. Συζητήσαμε τις εκθέσεις της Συντονιστικής Επιτροπής, οι οποίες είναι όλες θετικές. Εκτός από το νέο αεροδρόμιο, τους νέους δρόμους, την προκήρυξη για το Ολυμπιακό Χωριό υπάρχουν παράλληλα έργα σε άλλες 4 περιοχές.

    Το χορηγικό μας πρόγραμμα έχει καταπληκτικά αποτελέσματα. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει το 93% του προϋπολογισμού μας με μόνο 5 από τους 40 προβλεπόμενους χορηγούς.

    Έχουμε επίσης σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον τομέα της Επικοινωνίας και σε προγράμματα όπως το πρόγραμμα των Ιατρικών Υπηρεσιών και της Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Μόλις χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εμπιστεύονται την Ελλάδα διότι κάνει ένα τεράστιο έργο.

    Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα χαλαρώσουμε τις προσπάθειές μας, καθώς ξέρουμε ότι ο χρόνος είναι εξαιρετικά πολύτιμος

    Η κ. Αγγελοπούλου αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο αλλαγών στο Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας. "Δεν υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση. Αν χρειαστεί να γίνουν αλλαγές κατά τη διοργάνωση των Αγώνων, θα λάβουμε κάθε μέτρο πολύ αυστηροί όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα των προ-ολυμπιακών αγώνων (test events) και τη σκοπιμότητα των έργων. Και αυτό μας έχουν διδάξει οι εμπειρίες των άλλων πόλεων".

    [03] Η ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA

    Ντόρτμουντ, 17 Μαϊου 2001 (00:29 UTC+2)

    Σε ένα συγκλονιστικό τελικό, στο στάδιο "Βεστφάλεν" του Ντόρτμουντ η Λίβερπουλ κατέκτησε το κύπελλο UEFA, αφού επικράτησε στην παράταση με 5 - 4 της ισπανικής Ντεπορτίβο Αλαβές.

    Το "χρυσό γκολ" για τη Λίβερπουλ ήρθε με αυτογκόλ του Χέλι, ο οποίος αποδείχθηκε μοιραίος παίχτης για την ομάδα του, που ήδη έπαιζε με 9 παίχτες και υπολείπονταν μόλις τρία λεπτά για να οδηγηθεί η ομάδα του στη διαδικασία των πέναλντι.

    Για την ιστορία, τα γκολ για τη Λίβερπουλ πέτυχαν οι Μάρκους Μπάμπελ (4'), Στίβεν Ζεράρ (16'), Γκάρι Μακάλιστερ (41' πέναλντι), Ρόμπι Φάουλερ (73') και Χέλι (117' αυτογκόλ), ενώ για την Οβιέδο που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, αφού κατάφερε να ισοφαρίσει δύο φορές στο παιχνίδι, τα γκολ πέτυχαν οι Ιβάν Αλόνσο (27'), Χάβι Μορένο (49', 51') και Ζόρντι Κρόιφ (88').

    [04] ANOΔΟΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Nέα Υόρκη, 17 Μαϊου 2001 (00:05 UTC+2)

    Με άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Ο Dow Jones έκλεισε στις 11.216,18 μονάδες με κέρδη 343,21 μονάδων (3,16%) και ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 2.166,40 μονάδες με άνοδο 80,82 μονάδων (3,88%).

    [05] EΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 16 Μαϊου 2001 (23:58 UTC+2)

    Την τελική έγκρισή του για την εκταμίευση ποσού περίπου 4 δισ. δολ. ως έκτακτη δανειοδότηση προς την Τουρκία, έδωσε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να βοηθήσει την Αγκυρα να αντιμετωπίσει τη σοβαρή οικονομική κρίση που την μαστίζει.

    Ο τουρκικός Τύπος στα πρωτοσέλιδα κορυφαία δημοσιεύματά του θεωρεί ότι «από τις στάχτες της οικονομικής κρίσης αναδύεται μία ισχυρή χώρα» «Σαμπάχ», ενώ το ΚΥ.Π.Ε. αναφέρει ότι η απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ θα αυξήσει τη δανειοληπτική ικανότητα της Τουρκίας κατά 19 δις δολ. και ότι το παρόν δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να στηρίξει τις νέες μακρόπνοες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εκπόνησε ο υπουργός Προεδρίας, αρμόδιος για την Οικονομία Κεμάλ Ντερβίς.

    [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΔ

    Αγκυρα, 16 Μαϊου 2001 (23:56 UTC+2)

    Με τίτλο "Εμπρός να δημιουργήσουμε πανικό", η τουρκική «Ραντικάλ» καταχωρίζει άρθρο του πρεσβευτή ε.τ. Γκιουντούζ Ακτάν, που τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την τελευταία του απόφαση επεκτείνει την πρακτική ότι το δικαίωμα ιδιοκτησίας των Ελληνοκυπρίων που έφυγαν στο Νότο, στα ακίνητά τους στο Βορρά συνεχώς παραβιάζεται και προσθέτει ότι:

    «Είναι γνωστό ότι η Τουρκία δεν είναι σε θέση να καταβάλει αυτές τις αποζημιώσεις. Τότε τίθεται θέμα να αποχωρήσουμε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ή να επιλύσουμε το Κυπριακό. Το κάθε τι έχει το χαρακτήρα της προετοιμασίας για τα μεγάλα «παζάρια» που θα διεξαχθούν το 2002. Εμπρός λοιπόν, μπορείτε πια να δημιουργήσετε πανικό».

    [07] O TOYΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΔ

    Αγκυρα, 16 Μαϊου 2001 (23:49 UTC+2)

    Η καταδικαστική για την Τουρκία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εξακολουθεί να απασχολεί τον τουρκοκυπριακό Τύπο, που καταχωρίζει δηλώσεις του συμπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. Τουρκίας Κ.Ερσέτ, ότι «η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις πρόνοιες της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, γιατί σε θέματα Κύπρου το λόγο έχει η ΤΔΒΚ».

    Από την πλευρά του, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε γραπτή δήλωσή του διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι «δεν έχουν μεταβληθεί οι επιδιώξεις και οι στόχοι των Ελληνοκύπριων» και καλεί τους Τουρκοκύπριους «να μην ανησυχούν από τις τελευταίες εξελίξεις και από τις δικαστικές αποφάσεις και να είναι βέβαιοι ότι ουδείς πρόκειται να τους στερήσει το κράτος, τα δικαιώματα της κυριαρχίας της χωριστής δημοκρατίας, τις τουρκικές εγγυήσεις και το έδαφός τους».

    Κατά την άποψη του Τουρκοκύπριου εκπρόσωπου, οι Ελληνοκύπριοι στοχεύουν να εντάξουν την Κύπρο στην Ε.Ε. πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα μετατρέψουν το νησί σε ευρωπαϊκό έδαφος και θα καταδικάσουν τους Τουρκοκύπριους σε καθεστώς μειονότητας.

    [08] ΓΚΙΟΥΡΕΛ: ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Αγκυρα, 16 Μαϊου 2001 (23:47 UTC+2)

    Η ένταξη της Κύπρου και της Τουρκίας στην Ε.Ε. πρέπει να είναι ταυτόχρονη, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Προεδρίας, αρμόδιος για το Κυπριακό, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ και διατύπωσε την άποψη ότι «και εμείς θα είμαστε έτοιμοι να μεταβούμε έως εκεί που μπορούμε. Ετσι και η Ε.Ε. θα τερματίσει τις προσπάθειες για διαίρεση της Κύπρου».

    Ο τουρκοκυπριακός Τύπος δημοσιεύει ότι ο κ. Γκιουρέλ, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, ισχυρίστηκε ότι «σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί σε Οργανισμό του οποίου δεν είναι μέλη τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία» και διατύπωσε την άποψη ότι «κακώς ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αναζητεί λύση στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των ελληνοκυπριακών θέσεων γιατί κάτι τέτοιο δεν οδηγεί πουθενά».

    Ο κ.Ανάν προσπάθησε να ταυτίσει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με την Ε.Ε. χωρίς να λάβει υπ' όψιν του την αλλαγή των παραμέτρων, είπε ο κ.Γκιουρέλ και πρόσθεσε ότι περιμένει από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να καθορίσει νέες παραμέτρους, ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

    Ο Τούρκος υπουργός Προεδρίας έκανε μνεία και της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, αναφέροντας ότι «η προσέγγιση αφορά στα δευτερεύοντα θέματα. Θα πρέπει να επιλυθούν τα βασικά προβλήματα μεταξύ των δυο χωρών».

    Σε άλλα δημοσιεύματά τους, οι εφημερίδες τονίζουν ότι το Κυπριακό θα συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, της 29ης Μαίου. Η «Αυρούπα» υπενθυμίζει άρθρο του Σεντάτ Σέρτογλου στην τουρκική «Σαμπάχ», με το οποίο καλούνταν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας να ασχοληθεί με το Κυπριακό και να χαράξει νέα πολιτική στο θέμα αυτό γιατί «το ζήτημα δεν πηγαίνει καλά».

    Στα όσα είπε κ. Γκιουρέλ, μιλώντας στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Τζόρτζ Ουάσιγκτον, αναφέρεται και η τουρκική «Ζαμάν» με την προσθήκη ότι ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι θα αποτελούσε λάθος ο άμεσος συσχετισμός της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. με το Κυπριακό και ισχυρίστηκε ότι «οι παράμετροι έχουν αλλάξει και η τουρκική κυβέρνηση αναμένει από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να καθορίσει τις νέες παραμέτρους και να αρχίσουν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες».

    [09] "TZOYMXOYΡΙΕΤ": "Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΞΕΠΛΗΞΕ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ"

    Αγκυρα, 16 Μαϊου 2001 (23:46 UTC+2)

    Στη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για την κατάσταση στις τουρκικές φυλακές αναφέρεται η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» που καταχωρίζει με τίτλο, «Ο Παπανδρέου εξέπληξε τις Βρυξέλλες» ανταπόκριση του Μουράτ Ιλέμ από την Αθήνα, όπου αναφέρεται πως ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες υποστήριξε σε μεγάλο βαθμό την Αγκυρα.

    Στην ανταπόκριση παρατηρείται ότι ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε, κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών της Ε.Ε. σε πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων και αυτό των φυλακών τύπου F στην Τουρκία και εξέπληξε τους ομολόγους του της Ε.Ε. Η «Τζουμχουριέτ» δημοσιεύει τα όσα είπε ο κ. Παπανδρέου για την τουρκική προσπάθεια στο θέμα των φυλακών τύπου F και χρησιμοποίησε διατυπώσεις που υποστηρίζουν την Αγκυρα σχετικά και με το θέμα της Συμφωνίας της Οττάβα.

    Η εφημερίδα σημειώνει, επίσης, ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών μίλησε για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εκφράζοντας την προσδοκία ότι θα συνεχιστεί η θετική ατμόσφαιρα και αναφέρθηκε και στα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου εκφράζοντας «αντίθετα με το αναμενόμενο, με πολύ ήπια λόγια τις γνωστές θέσεις της Ελλάδας.

    Τέλος, εκτιμά ότι αυτές οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου εξέπληξαν τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. και τους Ελληνες δημοσιογράφους και καταλήγει ότι τα ΜΜΕ διατύπωσαν διάφορα σχόλια σχετικά με το αν πρόκειται για τακτική ή για μια νέα πολιτική, εφιστώντας την προσοχή στο ότι η έννοια των λόγων του κ. Παπανδρέου θα φανεί την προσεχή περίοδο.

    [10] "ΜΙΛΛΙΕΤ": "ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΩΡΓΟ"

    Αγκυρα, 16 Μαϊου 2001 (23:44 UTC+2)

    Τον δίστηλο πρωτοσέλιδο, «Μπράβο Γιώργο» εντός πλαισίου, χρησιμοποιεί η «Μιλλιέτ» αναφερόμενη στη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για την κατάσταση που επικρατεί στις τουρκικές φυλακές και υπογραμμίζοντας ότι ο μόνος που υποστήριξε την Αγκυρα ήταν ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Στην ανταπόκριση του Γκιουβέν Οζάλπ από τις Βρυξέλλες (το δημοσίευμα συνεχίζεται σε εσωτερική σελίδα με τίτλο «Αφήστε ήσυχη την Τουρκία»), αναφέρεται ότι ο κ. Παπανδρέου έκανε ηπιότερες τις επικρίσεις λέγοντας «η Τουρκία διανύει δύσκολες μέρες, να μην της φορτωνόμαστε πολύ», προστίθεται ότι ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε σκληρές επικρίσεις για την κατάσταση που επικρατεί στις τουρκικές φυλακές μίλησε για κατάσταση που έχει «φθάσει σε τραγικές διαστάσεις», παρατηρεί η εφημερίδα και ζήτησε να μπει, κατά κάποιο τρόπο στο κύκλωμα και η Ενωση.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, επικριτική χαρακτηρίστηκε από την Αγκυρα και η στάση του Επιτρόπου της Ε.Ε. αρμόδιου για την διεύρυνση, Φερχόιγκεν, που είπε ότι η Ε.Ε. παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Τούρκους αρμόδιους.

    Η «Μιλλιέτ» επισημαίνει ότι η κατάσταση που επικρατεί στις τουρκικές φυλακές είναι άλλος ένας από τους σημαντικότερους πονοκεφάλους της Τουρκίας και τονίζει ότι ελληνικές πηγές θεωρούν ότι στην προσέγγιση αυτή (του κ. Παπανδρέου) παίζει σημαντικό ρόλο η σχέση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, όμως θεωρεί ότι ο κ. Παπανδρέου λόγω της προσέγγισής του αυτής γίνεται στόχος ορισμένων επικρίσεων που προέρχονται από ελληνικές πηγές.

    [11] ΠΟΙΝΗ ΚΑΘΕΙΡΞΗΣ 20 ΕΤΩΝ ΣΕ ΔΥΟ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2001 (23:42 UTC+2)

    Δύο Σκοπιανοί, έμποροι ναρκωτικών, καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 20 ετών και 6 μηνών ο καθένας και χρηματική ποινή 70 εκ. δραχμών, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με την κατηγορία ότι επιχείρησαν να μεταφέρουν στην Ελλάδα ένα κιλό κοκαϊνη.

    Πρόκειται για τους Μίρο Καρανικόλοφ και Ιβάν Κοστόφ, οι οποίοι στις 14 Φεβρουαρίου του 2000 σε συνεργασία με τον Βούλγαρο συνεργάτη τους -πρώην αστυνομικό- Στόγιαν Στογιάνοφ ήρθαν σε επαφή με Έλληνες αστυνομικούς (που εμφανίστηκαν ως δήθεν αγοραστές) και επιχείρησαν να τους πουλήσουν την κοκαϊνη αντί του ποσού των 12.000 δολαρίων ΗΠΑ. Η συνάντηση έγινε σε παραμεθόριο περιοχή του νομού Πέλλας, αλλά την ώρα που επενέβησαν οι αστυνομικοί, ο Βούλγαρος αντέδρασε και προκάλεσε συμπλοκή, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

    Οι δύο Σκοπιανοί στις απολογίες τους υποστήριξαν ότι "εγκέφαλος" στην υπόθεση της διακίνησης ναρκωτικών ήταν ο Βούλγαρος και ότι αυτοί απλά συνεργάστηκαν μαζί του, διευκολύνοντάς τον να περάσει τα σύνορα, με αντάλλαγμα μικρά χρηματικά ποσά.

    Γ.Χ.

    [12] TOYΡΚΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ

    Αγκυρα, 16 Μαϊου 2001 (23:40 UTC+2)

    Με τίτλους όπως «Οι Πάτμιοι αποκάλυψαν το μυστικό της Αθήνας» («Ραντικάλ») καθώς και «Επ' αυτοφώρω στα Δωδεκάνησα» («Μιλλιέτ») οι τουρκικές εφημερίδες καταχωρίζουν ανταποκρίσεις από την Αθήνα και αναφέρουν ότι η εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Πάτμου αποκάλυψε ότι η Αθήνα εξοπλίζει τα Δωδεκάνησα.

    Στο δημοσίευμα των εσωτερικών της σελίδων, η «Ραντικάλ» γράφει ότι όταν το ελληνικό υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων έθεσε σε εφαρμογή παλαιό διάταγμα με το οποίο το νησί ανακηρύσσονταν σε «τουριστική περιοχή» αν αντί της «ακριτικής», οι κάτοικοι «που υποχρεώθηκαν να καταβάλουν περισσότερα ασφάλιστρα, κατέθεσαν τα όπλα που τους είχαν διανεμηθεί με το αιτιολογικό της εθνικής άμυνας και τα οποία έκρυβαν στα σπίτια τους, στην πύλη στρατιωτικής μονάδας που εδρεύει στο νησί».

    Στο τηλεγράφημα από την Αθήνα που καταχωρίζει η «Ραντικάλ» προστίθεται ότι «αντηλλάγησαν διαξιφισμοί μεταξύ των «πολιτοφυλάκων της Πάτμου και των στρατιωτών» και ότι «ενώ οι φρουροί τόνιζαν «δεν μπορείτε να αφήσετε τα όπλα, είναι χρεωμένα σε σας», οι νησιώτες αντέδρασαν λέγοντας «το κράτος δεν ενδιαφέρεται για μας, ας έλθει τώρα να προστατεύσει το νησί».

    Η «Ραντικάλ» συμπληρώνει ότι «το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλφα» μετέδωσε ότι επιβάλλεται στα νησιά να είναι αποστρατιωτικοποιημένα βάσει της Συνθήκης του Παρισιού του 1947 και σχολίασε «όλος ο κόσμος είδε ότι εξοπλίζουμε τα νησιά». Η εφημερίδα καταλήγει ότι η ελληνική κυβέρνηση πάγωσε, μετά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, το διάταγμα.

    Ανάλογο είναι και το δημοσίευμα της «Μιλλιέτ» που καταχωρίζει, επίσης σε εσωτερική σελίδα, ανταπόκριση του Γ.Κιρμπάκη από την Αθήνα.

    [13] ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2001 (23:38 UTC+2)

    "Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, το μεγάλο αυτό έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, που σε αντίθεση με άλλες γενοκτονίες, όπως εκείνη των Εβραίων, κινδυνεύει να περάσει στη λήθη, κυρίως λόγω της ελληνικής πολιτείας, συνεχίζει να αναζητεί και σήμερα τη διεθνή αναγνώριση".

    Τα παραπάνω επισημαίνονται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ με την ευκαιρία της ημέρας μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

    Το ΔΗΚΚΙ τονίζει ότι το επίσημο τουρκικό κράτος, εκμεταλλευόμενο την επιλεκτική μνήμη της διεθνούς κοινότητας, η οποία κωφεύει μπροστά και στο νέο έγκλημα που συντελείται σε βάρος του κουρδικού λαού, αρνείται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

    Καταγγέλλει δε την ελληνική πολιτεία ότι διστάζει ακόμη να προβάλει σε όλη του την έκταση διεθνώς το έγκλημα που συντελέσθηκε και σημειώνει ότι "χρειάσθηκαν 70 χρόνια αδράνειας για να καθιερώσει επισήμως από το 1994, εθνική ημέρα μνήμης για την εξόντωση του Ποντιακού Ελληνισμού".

    "Μπροστά και στις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί σήμερα στη χώρα μας ο ξένος παράγοντας, για "διευθέτηση" των ελληνοτουρκικών "διαφορών", το ΔΗΚΚΙ καλεί την κυβέρνηση να καταστήσει τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μείζον θέμα της εξωτερικής της πολιτικής και να εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτει στους διεθνείς οργανισμούς, ώστε να εξαναγκασθεί επιτέλους η Τουρκία να αναγνωρίσει το έγκλημά της", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [14] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΟΝ ΛΑΓΚΑΔΑ

    Λαγκαδάς, 16 Μαϊου 2001 (23:37 UTC+2)

    Επίσημη δοξολογία στην οποία θα χοροστατήσει ο μητροπολίτης Λαγκαδά Σπυρίδων θα γίνει την Κυριακή στις 10πμ στον μητροπολιτικό ναό Λαγκαδά, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.

    Στις 10.45 π.μ. θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο χώρου του ηρώου πεσόντων της πόλης του Λαγκαδά, στην παρουσία του δημάρχου Λαγκαδά, του έπαρχου Λαγκαδά και εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου.

    [15] OI AΛΒΑΝΟΙ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΕΣ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ 8 ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ

    Σκόπια, 16 Μαϊου 2001 (23:31 UTC+2)

    Οι Αλβανοί εξτρεμιστές παρέδωσαν σε εκπροσώπους του διεθνούς Ερυθρού Σταυρού οχτώ Ρουμάνους υπηκόους, ηλικίας 20 έως 35 ετών, που κρατούσαν όμηρους τις τέσσερις προηγούμενες μέρες στα χωριά Λόγιανε και Σλούπτσανε. Οι Αλβανοί παραδόθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ.

    Οι Ρουμάνοι, που είχαν έρθει παράνομα στη χώρα στις 12 Μαίου, με σκοπό να συνεχίσουν το δρόμο τους προς την Ελλάδα και συνελήφθησαν από 13 άτομα με μαύρες στολές στις οποίες αναγράφονταν τα αρχικά του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού. Οπως μεταδίδει ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, κακοποιήθηκαν από τους Αλβανούς και κρατήθηκαν στο υπόγειο ενός σπιτιού στο Σλούπτσανε. Σήμερα απελάθηκαν και τους απαγορεύτηκε η είσοδο στην ΠΓΔΜ για ένα χρόνο.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2001 (23:26 UTC+2)

    Το θέμα των αυξήσεων στα καύσιμα απασχόλησε τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Χριστοδουλάκη.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία του να καλέσει τη Δευτέρα σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης όλους τους φορείς του πετρελαϊκού κυκλώματος, εταιρίες εμπορίας, διυλιστήρια και βενζινοπώλες.

    Αναμένεται να τους ζητήσει να δείξουν αυτοσυγκράτηση στις τιμές, αλλά και να απορροφήσουν ένα μέρος της αύξησης προς όφελος του καταναλωτή.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι χρειάζεται ψυχραιμία στην αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι χθες έπεσαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

    "Πέρσι με τη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και των δυνάμεων της αγοράς καταφέραμε κάτι πολύ σημαντικό, καταφέραμε να αποσοβήσουμε τις πολύ οξείες και μεγάλες αυξήσεις, από το να περάσουν ολόκληρες στον καταναλωτή και έτσι διασφαλίσαμε ένα κλίμα ηρεμίας στην αγορά και στην κοινωνία", τόνισε σε δηλώσεις και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων δεν είχαν οδηγήσει σε εκτεταμένα φαινόμενα κοινωνικής και οικονομικής αναταραχής.

    Αναφερόμενος στην εξέλιξη των τιμών των καυσίμων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου είπε ότι η αύξηση στις τιμές των καυσίμων οφείλεται στην ανοδική τάση που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στις τιμές του πετρελαίου και στην κάμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου.

    "Η σύνθεση αυτών των παραγόντων, το οποίο παρακολουθεί η κυβέρνηση και επιδιώκει να το συγκρατήσει με όλους τους δυνατούς τρόπους", σημείωσε.

    [17] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΔ

    Νέα Υόρκη, 16 Μαϊου 2001 (23:18 UTC+2)

    Παρά την απογοήτευση που επικρατεί λόγω της έλλειψης προόδου στο Κυπριακό, κάποιες εξελίξεις είναι πολύ σημαντικές όπως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην Δ' Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, δήλωσε ο Αμερικανός βουλευτής των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ.

    Σε ομιλία του χθες ενώπιον παραγόντων της ομογένειας στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, ο κ. Μενέντεζ είπε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου βρίσκεται σε στάδιο μη αναστρέψιμο και υπογράμμισε την απόφαση του Ελσίνκι, που αποδεσμεύει τη λύση του Κυπριακού από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ετοιμότητα και εγρήγορση ώστε αυτή η απόφαση να τηρηθεί.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΓΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

    Βρυξέλλες, 16 Μαϊου 2001 (23:15 UTC+2)

    Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου αλλά και το Κυπριακό ήταν τα βασικά θέματα της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη με το Βέλγο ομόλογό του Λουίς Μισέλ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Η συνάντηση, που είχε διάρκεια μιας ώρας, ήταν ιδιαίτερα σημαντική από πολιτικής σκοπιάς, δεδομένου ότι το Βέλγιο πρόκειται να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 1η Ιουλίου και έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ η διεύρυνση αποτελεί και τη βασική προτεραιότητα των Βέλγων.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 4.2 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2001 (23:09 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 19.51 με επίκεντρο 15 χλμ. βορειοδυτικά της Πάτρας στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

    [20] ΔΕΞΙΩΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2001 (23:00 UTC+2)

    Δεξίωση προς τιμήν των ανθρώπων των γραμμάτων και του πνεύματος παραθέτει απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Περισσότεροι από 500 άνθρωποι της διανόησης, λογοτέχνες, ποιητές, συγγραφείς, σεναριογράφοι, άνθρωποι του βιβλίου, εκδότες, κριτικοί, καθηγητές πανεπιστημίων κ.ά. είναι προσκεκλημένοι του κ. Σημίτη και της συζύγου του Δάφνης.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΡΑΠΟΒΙΤΣ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2001 (22:59 UTC+2)

    Τη μεσολάβηση της Ελλάδας για την ένταξη της Γιουγκοσλαβίας στους ευρωπαϊκούς και ευρωαντλαντικούς θεσμούς, με πρώτο βήμα το πρόγραμμα "Σύμπραξη για την Ειρήνη" του ΝΑΤΟ ζήτησε ο υπουργός Αμυνας της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Κράποβιτς κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο στην Αθήνα.

    Η Ελλάδα υποστηρίζει το αίτημα ένταξης της Γιουγκοσλαβίας στη "Σύμπραξη για την Ειρήνη" και τη Συνεργασία για την Ασφάλεια στη Νοτιανατολική Ευρώπη" που είναι παράλληλες και σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος και πρόσθεσε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν τους επόμενους μήνες με πρώτο ορίζοντα το φθινόπωρο.

    Οι κ.κ. Τσοχατζόπουλος και Κράποβιτς διαπίστωσαν την ταύτιση απόψεων όσον αφορά στις συνθήκες για την εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τάχθηκαν υπέρ της διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ.

    Οι δύο υπουργοί δήλωσαν την υποστήριξή τους για την κατοχύρωση πλήρους ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλους τους πολίτες της και απέρριψαν τη χρήση βίας για την προώθηση πολιτικών στόχων και τόνισαν ότι οι υπάρχουσες διαφορές μπορούν να λυθούν με δημοκρατικό πολιτικό διάλογο.

    Υπογράμμισαν ακόμη ότι κοινή θέση τους είναι ότι τα προβλήματα στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να επιλυθούν με σεβασμό του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ.

    Απαντώντας σε ερωτήση δημοσιογράφου για την επιστροφή των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων σε όλη τη ζώνη ασφαλείας ο υπουργός Αμυνας της Γιουγκοσλαβίας είπε ότι "ο γιουγκοσλαβικός στρατός θα εισέλθει στις 24 Μαϊου στη Νότια Σερβία και θα εκπληρώσει πλήρως τα καθήκοντά του με επαγγελματικό τρόπο, βάσει των συμφωνηθέντων με την KFOR". Επισήμανε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει εντολές να ολοκληρώσουν την επιχείρηση χωρίς να κάνουν χρήση υπερβολικής βίας και θα προσπαθήσουν να υπάρξουν

    οι λιγότερες δυνατές απώλειες μεταξύ των πολιτών.

    Οι δυο υπουργοί υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας για την εκπαίδευση Γιουγκοσλάβων στρατιωτών στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πολυεθνικών Δυνάμεων που συμμετέχουν σε Ειρηνευτικές Αποστολές του ΟΗΕ.

    Ο κ. Κράποβιτς ευχαρίστησε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό για την βοήθεια που παρέχουν στη χώρα του τα τελευταία δύσκολα χρόνια.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 17 May 2001 - 18:13:45 UTC