Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-05-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΓΓΥΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΤΑΤΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • [02] ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΙΛΟΤΟΥ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ
  • [03] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΟ ΑΡΑΤΣΙΝΟΒΟ
  • [04] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [05] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  • [06] ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΚΗΡΥΧΘΕΙ Η
  • [07] ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ ΖΗΤΑ Ο
  • [08] Η ΝΗΑΡ ΗΣΤ ΚΕΡΔΙΣΕ 90-75 ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΙΣΟΦΑΡΙΣΕ ΤΙΣ ΝΙΚΕΣ
  • [09] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
  • [10] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΖΩΜΑ ΡΕΜΑΤΟΣ ΣΤΗ Ν. ΕΥΚΑΡΠΙΑ
  • [11] ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΓΝΩΡΙΣΕ Ο ΑΡΗΣ ΜΕ 77-87 ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΦΝΗ
  • [12] GREENPEACE: Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΡΑΣΣΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΕ ΞΕΝΟ ΑΧΥΡΩΝΑ
  • [13] ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΗΣ K-RESEARCH
  • [14] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Χ. ΠΑΧΤΑΣ
  • [15] ΔΑΝΕΙΟ ΤΡΙΩΝ ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΕ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [16] ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ Τ.Ε.
  • [17] ΤΡΕΙΣ ΣΟΒΑΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [18] ΟΜΙΛΙΑ Β. ΑΡΓΥΡΗ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ
  • [19] ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ: ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Ε.Γ. ΓΙΑ ΤΟ
  • [20] ΣΤΙΣ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [21] ΣΕΔΕΘ: Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΘ
  • [22] Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ
  • [23] ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ 2004 ΚΑΙ ΔΗΜΩΝ Ν. ΦΙΛΑΔΛΕΦΕΙΑΣ ΚΑΙ
  • [24] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.000 ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΓΓΥΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΤΑΤΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2001 (23:21 UTC+2)

    Φωτογραφία: Τάσος Γιαννίτσης

    "Δεν πρόκειται να μειωθούν οι κατώτερες συντάξεις και εγγυόμαστε τα σημερινά κατώτατα όρια των συντάξεων για όλους τους εργαζόμενους", δεσμεύτηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο το ασφαλιστικό, ενόψει της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

    Όπως δήλωσε ο κ. Σημίτης εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση του Ε.Γ. προς την Κ.Ε., η οποία θα διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης, την αναδιανομή του εισοδήματος και δέσμευση για πρόσθετους πόρους με βάση την αρχή της τριμερούς χρηματοδότησης.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ ενός διαλόγου με τους εργαζομένους και τους φορείς, ενός διαλόγου χωρίς προαπαιτούμενα, ενός διαλόγου υπό μηδενική βάση, τονίζοντας ότι το κοινωνικό κράτος ήταν πάντα το πολιτικό και ιδεολογικό θεμέλιο του ΠΑΣΟΚ.

    Η εισήγηση, ανέφερε, θα διαγράψει το πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής μας, τα μέτρα τα οποία παίρνουμε για να πραγματοποιήσουμε τη βελτίωση των εισοδημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών. Είναι η συνέχιση της πολιτικής που έχουμε αρχίσει τα τελευταία χρόνια, ώστε να υπάρχει σταθερότητα, σιγουριά και ανάπτυξη στον τόπο αλλά ταυτόχρονα βελτίωση των συνθηκών ζωής, βελτίωση της ποιότητας ζωής και ασφάλεια για το μέλλον στους εργαζόμενους, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Το κείμενο της εισήγησης θα παρουσιάσει στους δημοσιογράφους αύριο στις 12.00 το μεσημέρι ο γραμματέας της Κ.Ε. Κώστας Σκανδαλίδης.

    [02] ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΙΛΟΤΟΥ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2001 (07:45 UTC+2)

    Νεκρός ανασύρθηκε λίγο πριν από τις 2.00 τα ξημερώματα ο 33χρονος υπολοχαγός Σωτήρης Τσερκετζόπουλος κυβερνήτης του ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού τύπου Χιούι, το οποίο και εκτέλεσε αναγκαστική προσγείωση, μετά από μηχανική βλάβη, λίγο πριν από τις 11 χθες το βράδυ, σε απόσταση 1 μιλίου δυτικά της Σκύρου. Ο άτυχος υπολοχαγός εγκλωβίστηκε στο εσωτερικό της ατράκτου του ελικοπτέρου, ενώ σώοι περισυνελέγησαν ο ανθυπασπιστής Κωνσταντίνος Ρέτζιος και ο αρχιλοχίας Ιωάννης Βασιλειάδης, που είναι καλά στην υγεία τους, αλλά για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Το ελικόπτερο συμμετείχε σε προγραμματισμένη εκπαιδευτική πτητική δραστηριότητα σχηματισμού έξι ελικοπτέρων. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνά επιτροπή του ΓΕΣ.

    [03] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΟ ΑΡΑΤΣΙΝΟΒΟ

    Σκόπια, 29 Μαϊου 2001 (13:52 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Στέβο Πεντάροφσκι επιβεβαίωσε ότι Αλβανοί αντάρτες επιτέθηκαν τη νύχτα σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας στο χωριό Αρατσίνοβο, επτά περίπου χιλιόμετρα ανατολικά των Σκοπίων, η αντίδραση όμως των σκοπιανών δυνάμεων ασφαλείας ήταν άμεση και η ένοπλη ομάδα διαλύθηκε.

    Ο Πεντάροφσκι δήλωσε στο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ότι στην επίθεση συμμετείχαν 20 με 30 ένοπλοι Αλβανοί. Ακολούθησαν σφοδρές μάχες που διήρκεσαν περίπου δυόμισι ώρες και στη συνέχεια οι αντάρτες εγκατέλειψαν την περιοχή.

    Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΣ της ΠΓΔΜ, Μπλάγκογιε Μάρκοφσκι έχει αποκλείσει σε δηλώσεις του το ενδεχόμενο οι Αλβανοί αντάρτες να προχωρήσουν προς την πρωτεύουσα, προκειμένου να ανοίξουν νέο μέτωπο, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας γύρω από την περιοχή όπου μαίνονται οι συγκρούσεις.

    Ε.Π.

    [04] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2001 (12:10 UTC+2)

    Τριήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί από σήμερα η πρόεδρος του "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

    Σήμερα στις 6 το απόγευμα θα υπάρξει ενημέρωση των αθλητικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας στο ξενοδοχείο "Μακεδονία-Παλλάς". Στις 9.30 το βράδυ η κ.Αγγελοπούλου θα υπογράψει με τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ, Δημήτρη Μπακατσέλο, μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας.

    Αύριο στις 10.30 το πρωί θα υπογραφεί μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας μεταξύ της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και του δήμου Θεσσαλονίκης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μια ώρα αργότερα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, θα τιμήσει στο δημαρχείο την πρόεδρο του "Αθήνα 2004" .Στις 6.30 το απόγευμα θα γίνει εκδήλωση για τον εθελοντισμό στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Την Πέμπτη στις 10.30 το πρωί, η κ.Αγγελοπούλου θα επισκεφθεί τις πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ στις 2 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τους δημοσιογράφους στο "Μύλο". Στις 8.30 το βράδυ θα παρακολουθήσει αναπαράσταση της Ολυμπιάδας από μαθητές στο γήπεδο Καλαμαριάς.

    [05] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2001 (21:09 UTC+2)

    Με επίσημη ανακοίνωσή της διαψεύδει η ΠΑΕ Ολυμπιακός ότι έχει κάνει πρόταση στον Ηρακλή για την απόκτηση του Μιχάλη Κωνσταντίνου. Η ανακοίνωση αναφέρει: "Η ΠΑΕ Ολυμπιακός θέλοντας να συμβάλει στη σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση του φίλαθλου κοινού δηλώνει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε υπέβαλε επίσημη πρόταση προς την ΠΑΕ Ηρακλής, για την απόκτηση του ποδοσφαιριστή Μιχάλη Κωνσταντίνου.

    Ως εκ τούτου, τα όσα προκύπτουν από σημερινά δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα".

    [06] ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΚΗΡΥΧΘΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Σκόπια, 29 Μαϊου 2001 (21:09 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση του δεν μπορεί να συνεχίσει τον διάλογο με τους ηγέτες αλβανικών κομμάτων αν δεν αποκηρύξουν τη συμφωνία που υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα με τον ηγέτη των Αλβανών ανταρτών Αλί Αχμέτι.

    Ο κ. Γκεοργκίεφσκι προέβη στη παραπάνω προειδοποίηση πριν συναντηθεί με τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα στα Σκόπια.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ότι παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας δεν θα συνεχιστεί ο πολιτικός διάλογος αν οι ηγέτες των αλβανικών κομμάτων δεν αποποιηθούν τη συμφωνία με του αντάρτες.

    Την περασμένη εβδομάδα ο Αρμπέν Τζαφέρι του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών και ο Ιμέρ Ιμέρι του κόμματος Δημοκρατική Ευημερία υπέγραψαν συμφωνία με τον ηγέτη των Αλβανών ανταρτών Αλί Αχμέτι για κοινή δράση ώστε να επιτύχουν περισσότερα δικαιώματα για τους Αλβανούς στην ΠΓΔΜ.

    Ο Γκεοργκίεφσκι τόνισε ότι για τους πολίτες της ΠΓΔΜ ο Αχμέτι είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τις δολοφονίες 20 αστυνομικών και στρατιωτών και πρόσθεσε ότι κανείς δεν θα ζητήσει από την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί υπό αυτές τις συνθήκες.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ότι η κυβέρνηση του δεν έχει κανένα άλλο επιχείρημα εκτός του ότι θα αγωνίζεται εναντίον των τρομοκρατών μέχρι να αποσυρθούν και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η αντίδραση της άλλης πλευράς (Ιμέρι και Τζαφέρι).

    Ο.Κ.

    [07] ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ ΖΗΤΑ Ο ΟΗΕ

    Σεράγεβο, 29 Μαϊου 2001 (21:04 UTC+2)

    Η αποστολή του ΟΗΕ στη Βοσνία εξέφρασε την απογοήτευση της για τη στασιμότητα στις έρευνες που διεξάγει η αστυνομία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν με αφορμή την ανακατασκευή μουσουλμανικού τεμένους.

    "Η αστυνομία της Σερβικής Δημοκρατίας δεν συγκέντρωσε αρκετά αποδεικτικά στοιχεία ώστε να στηριχθούν οι κατηγορίες εναντίον προσώπων που ευθύνονται για τα επεισόδια", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Ντάγκλας Κόφμαν.

    Επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλοί μάρτυρες πρόσθεσε: "Τα αποδεικτικά στοιχεία υπάρχουν, πρέπει να τα οργανώσουν, να τα συνδέσουν και να τα καταθέσουν στο δικαστήριο".

    Τα επεισόδια στη διάρκεια των οποίων ένα άτομο έχασε τη ζωή του και τριάντα τραυματίστηκαν σημειώθηκαν στις 7 Μαϊου, στην πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας Μπάνια Λούκα.

    Ο ΟΗΕ αναμένει από την αστυνομία της Σερβικής Δημοκρατίας να ασκήσει ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα, είπε ο κ. Κόφμαν.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι ο επίτροπος της διεθνούς αστυνομικής δύναμης στη Βοσνία (IPTF) αναμένεται να συναντηθεί με το νέο υπουργό Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Ντράγκομιρ Γιόβισιτς για να του εκθέσει τις ανησυχίες γύρω από την αναποτελεσματικότητα της αστυνομίας.

    Η IPTF θα παραδώσει στην αστυνομία βιντεοκασέτα με στιγμιότυπα και φωτογραφίες από την διαδηλώσεις.

    Σημειώνεται ότι μετά τα αιματηρά επεισόδια παραιτήθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών Πέριτσα Μπούνταλο, ο διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών Ντόμπρισλαβ Πλανόγιεβιτς και δύο ακόμη αξιωματούχοι.

    Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν εναντίον 11 ανθρώπων, γεγονός που ο κ. Κόφμαν χαρακτήρισε γελοίο και απαράδεκτο τονίζοντας ότι περισσότεροι από 11 άνθρωποι διέπραξαν αδικήματα εκείνη τη μέρα.

    [08] Η ΝΗΑΡ ΗΣΤ ΚΕΡΔΙΣΕ 90-75 ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΙΣΟΦΑΡΙΣΕ ΤΙΣ ΝΙΚΕΣ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2001 (20:58 UTC+2)

    Με το ίδιο νόμισμα, δηλαδή τη νίκη, πλήρωσε η Νηαρ Ηστ το Ηράκλειο, το οποίο κέρδισε με 90-75. Έτσι οι δύο ομάδες έχουν από μία νίκη και θα ξεκαθαρίσουν τον λογαριασμό τους την ερχόμενη Κυριακή 3 Ιουνίου. Ο νικητής της συγκεκριμένης αναμέτρησης θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ.

    Η Νηαρ Ηστ από νωρίς πήρε το προβάδισμα και δεν επέτρεψε ούτε για μια στιγμή το Ηράκλειο να σκεφτεί τη νίκη. Στο δεύτερο κιόλας δεκάλεπτο προηγήθηκε με 13 πόντους διαφορά, τους οποίους κράτησε μέχρι και το τέλος.

    Τα δεκάλεπτα: 23-15, 45-32, 73-59, 90-75.

    ΝΗΑΡ ΗΣΤ: Πανταζόπουλος 26 (6), Τσιριγωτάκης 13 (2), Παυλίδης 13 (1), Ταπούτος 9 (1), Βετούλας 8 (2), Ζουρμπένκο 6, Σοφογιάννης 5 (1), Ασημακόπουλος 5, Κουπίδης 3 (1), Μπέλλης 2.

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Χάμιλτον 19, Πετρόπουλος 15 (2), Κούβαρης 13, Χαρίσης 10 (1), Μακρής 8 (1), Κυρίτσης 5 (1), Σταυρουλάκης 2, Κανταρτζής 3 (1).

    [09] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

    Βουκουρέστι, 29 Μαϊου 2001 (20:57 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάζε δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να αποφασίσει προσεκτικά σε ποιες ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσει για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη.

    Ο Ναστάζε είπε στους πρέσβεις διαφόρων χωρών στο Βουκουρέστι ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις εταιριών που επιφέρουν κέρδη στο κράτος και να αφήσει χωρίς πηγές εσόδων τον προϋπολογισμό.

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας αναφέρθηκε στην πετρελαϊκή εταιρία Petrom που επιφέρει κέρδη στη χώρα και αναμένεται να ιδιωτικοποιηθεί το 10% του κοινωνικού κεφαλαίου της από το 2001 μέχρι το 2004.

    Ο Ναστάζε επισήμανε ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από την περικοπή φόρων 75% που επιβάλλονται στα κέρδη και πρόσθεσε ότι αυτό το μέτρο θα οδηγήσει σε ανάπτυξη αυτών των επιχειρήσεων.

    Ο Ναστάζε ανέφερε ακόμη ότι ο νόμος περί επενδύσεων θα υιοθετηθεί σύντομα ίσως και τον Ιούνιο και θα φέρει ξένους επενδυτές στην Ρουμανία.

    [10] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΖΩΜΑ ΡΕΜΑΤΟΣ ΣΤΗ Ν. ΕΥΚΑΡΠΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2001 (20:51 UTC+2)

    Δικαστική έρευνα για το μπάζωμα ρέματος, στην περιοχή Νέας Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης, διέταξε ο εισαγγελέας, που έδωσε εντολή στον διοικητή του τοπικού αστυνομικού τμήματος να προχωρήσει ακόμα και σε συλλήψεις, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις.

    Η καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών έγινε από νομαρχιακό σύμβουλο, ο οποίος υποστηρίζει ότι με το μπάζωμα του ρέματος -πίσω από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου "Τιτάν"- υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες, αλλά και για οδηγούς διερχομένων οχημάτων.

    Ο προϊστάμενος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, με αφορμή τις καταγγελίες, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με εντολή να διενεργηθεί από το ΙΖ αστυνομικό τμήμα η υπόθεση.

    Να σημειωθεί, ότι μια ακόμα δικαστική έρευνα για μπάζωμα ρεμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη ύστερα από καταγγελίες εκπροσώπων οικολογικών οργανώσεων και αφορά την ανέγερση κτισμάτων σε κοίτες ρεμάτων, στην περιοχή Άνω Πόλης.

    Γ.Χ.

    [11] ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΓΝΩΡΙΣΕ Ο ΑΡΗΣ ΜΕ 77-87 ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΦΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2001 (20:43 UTC+2)

    Μια από τις χειρότερες εμφανίσεις του έκανε φέτος ο Αρης. Η σημερινή πορεία της ομάδας έγραψε μια ακόμη μαύρη σελίδα στην ιστορία του συλλόγου. Η άσχημη πορεία για τον Αρη συνεχίστηκε και σήμερα το απόγευμα μετά τη νέα ήττα που υπέστη στη Θεσσαλονίκη από τη Δάφνη με 87-77. Έτσι ο Αρης κατέλαβε την 12η θέση στον πίνακα της βαθμολογίας, ενώ αξίζει να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι έγινε κεκλεισμένων των θυρών, αφού η διοίκηση του ιστορικού συλλόγου δεν είχε χρήματα να σφραγίσει τα εισιτήρια.

    Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι οι παίκτες του Αρη τελείωσαν τις υποχρεώσεις τους με ψηλά το κεφάλι. Μπορεί να μην είχαν χρήματα, ιδανικές συνθήκες και... διοίκηση, αλλά όπως αποδείχθηκε είχαν περίσσια αισιοδοξία.

    Ο Αρης "κυνήγησε" το παιχνίδι με τη Δάφνη μόνο για τρία δεκάλεπτα, όπου βρίσκονται κοντά στο σκορ. Από εκεί και πέρα η ομάδα της Αθήνας ξέφυγε και πήρε τη νίκη και μαζί τις δύο νίκες που τις έδωσε το δικαίωμα να συνεχίσει στο θεσμό των πλέι οφ.

    Τα δεκάλεπτα: 17-26, 46-48, 65-69, 77-87.

    ΑΡΗΣ: Κακαρούδης 5 (1), Πέτροβιτς 15 (1), Φίριτς 18, Ραΐσεβιτς 14, Σιούτης 4, Παπανικολόπουλος 14( 2), Λάππας 7.

    ΔΑΦΝΗ: Μοσχοβίτης 9 (3), Παναγιωταράκος 7 (1), Σταυρακόπουλος 20 (5), Τζόνσον 27 (3), Αριγκμπάμπου 13, Συριστατίδης, Δανιήλ 11 (2).

    [12] GREENPEACE: Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΡΑΣΣΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΕ ΞΕΝΟ ΑΧΥΡΩΝΑ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2001 (20:37 UTC+2)

    Απόπειρα απόκρυψης της επίσημης κυβερνητικής θέσης στο θέμα της καλλιέργειας μεταλλαγμένων οργανισμών καταλογίζει στον υπουργό Γεωργίας η Greenpeace επισημαίνοντας ότι ο κ. Ανωμερίτης με άκομψο τρόπο παρεμβαίνει σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    H Greenpeace καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη στάση της στο θέμα αυτό, δεδομένου ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ισχύει το de facto moratorium στις εμπορικές καλλιέργειες μεταλλαγμένων οργανισμών, moratorium που επεβλήθη μάλιστα μετά από ελληνική πρωτοβουλία.

    Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση επισημαίνει ότι ο υπουργός καταφέρθηκε και εναντίον της απόφασης των συναδέλφων τους να παγώσουν τις πειραματικές καλλιέργειες μεταλλαγμένων φυτών στη χώρα μας.

    Επισημαίνει ακόμη ότι είναι επιστημονικά αβάσιμες, αλλά και επικίνδυνες πολιτικά, οι αιτιάσεις κάποιων, τους οποίους έχει επικαλεσθεί στο παρελθόν ο κ. Ανωμερίτης, ότι το βαμβάκι αυτογονιμοποιείται και συνεπώς η ανθοφορία και σταυρογονιμοποίηση δεν συνιστούν πρόβλημα. Οπως σημειώνει, οι μέλισσες μπορούν να μεταφέρουν τη γύρη των ανθέων του βαμβακιού ακόμη και σε απόσταση χιλιομέτρων από το επιμολυσμένο χωράφι και δεδομένης της μετακίνησης των μελισσιών από περιοχή σε περιοχή, η επιμόλυνση αυτή μπορεί να επεκταθεί σε πολύ μεγάλες αποστάσεις και γεωγραφικά απομονωμένες περιοχές.

    Η Greepeace τονίζει ότι σε επιστολή του προς τον υπουργό Γεωργίας στις 11-8-2000 ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ανέφερε ότι "η κατανάλωση και κυκλοφορία παραγώγων γενετικά τροποποιημένου βάμβακος, που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση, απαγορεύεται από την κοινοτική νομοθεσία. Η ανίχνευση του οποιοδήποτε ποσοστού γενετικά τροποποιημένων ουσιών σε προϊόντα, όπως βαμβακέλαια ή μέλι, μας επιβάλλει να προχωρήσουμε σε οριστική απόσυρση και όχι απλά στην επιβολή υποχρεωτικής σήμανσης".

    [13] ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΗΣ K-RESEARCH

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2001 (20:23 UTC+2)

    Κριτική απέναντι στη ΝΔ εμφανίζεται η κοινή γνώμη στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της K-Research, που δημοσιεύεται στο "Βήμα". Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ένας στους δύο πιστεύει ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν έχει συγκεκριμένες θέσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας.

    Το 55,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αν ο κ. Καραμανλής δεν καταφέρει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, δεν θα πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και το 31,2% πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει.

    Σε ερώτηση εάν η ΝΔ έχει συγκεκριμένες θέσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας, το 47,9% πιστεύει ότι δεν έχει και το 39,8% ότι έχει.

    Τα τρία μεγαλύτερα μειονεκτήματα της ΝΔ είναι το παρελθόν της για το 42,5% των ερωτηθέντων, τα εσωκομματικά της προβλήματα για το 36,9% και η αντιπολιτευτική της πολιτική για το 31,9%.

    Για το ΚΕΠ, το 61,3% πιστεύει ότι δεν θα φέρει τίποτα καινούργιο και θα στηρίζεται αποκλειστικά στη δημοτικότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενώ το 25,8% πιστεύει ότι θα φέρει νέες αξίες και λύσεις στην πολιτική ζωή. Το 42,5% εκτιμά ότι ο Αβραμόπουλος πρέπει να μείνει δήμαρχος, το 27,8% να μείνει επικεφαλής του ΚΕΠ και το 19,8% ότι πρέπει να επιστρέψει στη ΝΔ.

    [14] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Χ. ΠΑΧΤΑΣ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2001 (20:17 UTC+2)

    Πραγματοποιείται αύριο στις Βρυξέλλες η σύνοδος του συμβουλίου των υπουργών για την Εσωτερική Αγορά. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, περιλαμβάνονται το πρόγραμμα δράσης για την "Ηλεκτρονική Ευρώπη 2002" με αντικείμενο την ασφάλεια των δικτύων, η στρατηγική ένταξης της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης στην πολιτική της εσωτερικής αγοράς, καθώς και η πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί συντονισμού των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων προμηθειών, υπηρεσιών και έργων.

    Τέλος, τη Σύνοδο των υπουργών θα απασχολήσουν και προτάσεις οδηγιών για τον περιορισμό κυκλοφορίας και χρήσης ορισμένων επικίνδυνων ουσιών και παρασκευασμάτων (π.χ. χλωριωμένες παραφίνες), καθώς και για τη σύγκλιση των νομοθεσιών των κρατών - μελών σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής.

    [15] ΔΑΝΕΙΟ ΤΡΙΩΝ ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΕ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 29 Μαϊου 2001 (20:09 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Ρουμανία θα λάβει δάνειο τριών εκατομμυρίων δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα το οποίο ενδέχεται να μην το επιστρέψει, ανακοίνωσαν πηγές από τον οργανισμό.

    Τα χρήματα θα δοθούν για την ανάπτυξη συνθηκών για ξένες επενδύσεις στη χώρα και για τη συμμετοχή φτωχών ατόμων σε προγράμματα κοινωνικής ανάπτυξης.

    [16] ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ Τ.Ε.

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2001 (20:04 UTC+2)

    Προβλεπόμενη και παρωδική χαρακτήρισε την αναζωπύρωση του πληθωρισμού, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκος Γκαργκάνας, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον οποίο ενημέρωσε για την πορεία εισαγωγής του ευρώ στην Ελλάδα και ανακοίνωσε ότι τα πρώτα ευρωπαϊκά νομίσματα θα φτάσουν στα χέρια των πολιτών στις 17 Δεκεμβρίου.

    Ο κ.Γκαργκάνας δήλωσε ότι αναμένεται υποχώρηση του πληθωρισμού εντός του έτους και εξήγησε ότι η τελευταία άνοδος ήταν αναμενόμενη, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των καυσίμων και της εξασθένιση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

    Για τη μετάβαση στο ευρωνόμισμα εκτίμησε ότι θα είναι ομαλή, καθώς οι τράπεζες έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες ευρώ.

    [17] ΤΡΕΙΣ ΣΟΒΑΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τίρανα, 29 Μαϊου 2001 (19:58 UTC+2)

    Τρία άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη χειροβομβίδας σε αγορά στην πλατεία Αβνι Ρουστέμι, στα Τίρανα, μετέδωσε το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ.

    Η αστυνομία ανέφερε ότι ο δράστης με τα αρχικά Ρ.Μ. είχε τη χειροβομβίδα σε τσάντα και όταν την ακούμπησε στο έδαφος εξερράγη. Από την έκρηξη τραυματίστηκε σοβαρά ο δράστης και δυο πολίτες ενώ πιο ελαφρά τραυματίστηκαν μερικά ακόμη άτομα.

    [18] ΟΜΙΛΙΑ Β. ΑΡΓΥΡΗ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2001 (19:57 UTC+2)

    Αρχισε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο της ΑΤΕ στο Καστρί η 8η Ευρωπαϊκή Συνάντηση της Ομάδας Εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Βιολογικής Καταπολέμησης Εχθρών και Ασθενειών των καλλιεργούμενων φυτών με θέμα: "Εντομοπαθογόνοι μικροοργανισμοί και εντομοπαρασιτικοί νηματώδεις - Σύγχρονη Ερευνα και προοπτικές στη Βιολογική Καταπολέμηση".

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Συνάντησης η οποία θα διαρκέσει έως το Σάββατο 2 Ιουνίου, ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης τόνισε ότι στην εποχή που ζούμε ο αγροτικός τομέας αρχίζει να προσδιορίζεται μέσω της διατροφικής πολιτικής κατά άμεσο και κατηγορηματικό τρόπο.

    Η προστασία του καταναλωτή μέσω της ασφάλειας των τροφίμων και η προστασία του περιβάλλοντος, αν και παραγκωνισμένα στοιχεία του παρελθόντος, γίνονται πλέον σήμερα κυρίαρχα και επιτακτικά, είπε.

    Επισήμανε ότι είναι ανάγκη τα αγροτικά προϊόντα να αποκτήσουν πλέον ταυτότητα για να οδηγηθούν από το χωράφι με ασφάλεια στο πιάτο του καταναλωτή και παρατήρησε ότι η παγκόσμια και κυρίως η ευρωπαϊκή γεωργία βιώνει ένα κρίσιμο μεταβατικό στάδιο, με ανατροπές παραδοσιακών δεδομένων και προσανατολισμού του αγροτικού τομέα.

    Η μετεξέλιξή του σε αγροδιατροφικό, δίνει πλέον το στίγμα της Νέας Γεωργίας, σημείωσε.

    Ο κ. Αργύρης υπογράμμισε ότι η ελληνική γεωργία, μετά την ευρωπαϊκή ενοποίηση, μπήκε σε νέους δρόμους, οι οποίοι τα προσεχή χρόνια θα αλλάξουν καθοριστικά την οικονομική δραστηριότητα και τη δομή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

    Τόνισε ότι το περιβάλλον της θα συμβαδίσει με τις διεθνείς εξελίξεις, εφαρμόζοντας τις πολιτικές της Agenda 2000 για την εξασφάλιση υψηλών προτύπων σε συνδυασμό με την ποιότητα των τροφίμων και εκτίμησε ότι η "Λευκή Βίβλος" δεν αποτελεί απλά ένα σύνολο οδηγιών για την εξασφάλιση κάποιων στόχων, αλλά μία ουσιαστική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον Παγκόσμιο Πολιτισμό Υγείας.

    "Για αυτούς τους λόγους, με συγκεκριμένες στρατηγικές έχουμε θεσμοθετήσει συστήματα διαχείρισης ελέγχου, πιστοποίησης και ταυτοτοποίησης των προϊόντων, ώστε να καταστεί δυνατό τα προϊόντα να φθάνουν στον καταναλωτή, αφού έχουμε ενσωματώσει όλα τα δεδομένα της συνολικής επιστημονικής προσπάθειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση προς την κατεύθυνση μίας αειφόρου ανάπτυξης", τόνισε.

    Επισήμανε ότι για το υπουργείο Γεωργίας έχει μεγάλη σημασία στη χάραξη των πολιτικών το σύνολο των εκάστοτε ερωτημάτων που τίθενται να βρίσκει ακριβείς απαντήσεις, δηλαδή ποιος παράγει ένα προϊόν, που παράγεται και με ποιον τρόπο.

    Ετσι είναι επιβεβλημένο, όχι μόνο να δικαιολογείται κάθε κίνηση στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και να εκφράζεται στη διάλεκτο του καταναλωτή για να επιλέγει με βάση τα κριτήρια που θέτει, πρόσθεσε.

    Ηδη η Ευρώπη προσπαθεί να βρει το βηματισμό της στα θέματα αυτά, είπε υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα στην Κοπεγχάγη υπογράφηκε ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Οργανική Γεωργία και τα Τρόφιμα, που θέτει ενιαίες δράσεις για την ανάπτυξη του τομέα.

    Αναφερόμενος στους σκοπούς του Διεθνούς Οργανισμού Βιολογικής Καταπολέμησης Εχθρών και Ασθενειών, τόνισε ότι αφορούν:

    - την προαγωγή των εφικτών και περιβαλλοντικά ασφαλών μεθόδων καταπολέμησης εχθρών και ασθενειών

    - την ενθάρρυνση της συνεργασίας, την ενίσχυση της έρευνας και της πρακτικής εφαρμογής, την εκπαίδευση και την καταπολέμηση των εχθρών και των ασθενειών.

    Οι σκοποί αυτοί αποτελούν και θεμελιώδεις αρχές της Αγροτικής μας Πολιτικής, υπογράμμισε και κατέληξε τονίζοντας ότι είναι μεν εφικτό να αλλάζεις ένα θεσμικό τοπίο στον αγροτικό τομέα, αλλά χωρίς τη συμπαράταξη και στήριξη της επιστημονικής γνώσης και έρευνας χτίζεις σε σαθρές βάσεις.

    [19] ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ: ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Ε.Γ. ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2001 (19:54 UTC+2)

    Με εγκληματική πράξη σε βάρος των μελλοντικών συνταξιούχων και των σημερινών εργαζομένων ισοδυναμεί κάθε αναβολή αντιμετώπισης του ασφαλιστικού, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι "Φιλελεύθεροι", οι οποίοι κάνουν λόγο για χρεοκοπία της διαχείρισης του συστήματος και χαρακτηρίζουν τις αποφάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ "ακόμη πιο απογοητευτικές από τις προηγούμενες".

    "Οι προτάσεις της κυβέρνησης, που στη συνέχεια αποσύρθηκαν, αν εφαρμόζονταν, θα οδηγούσαν απλώς στην, για λίγα χρόνια, αναβολή της χρεοκοπίας. Οι κυβερνητικές προτάσεις ήταν μια τρύπα στο νερό, διότι το σύστημα που 'έφαγε' τα λεφτά των ασφαλισμένων προτεινόταν να παραμείνει ανέγγιχτο, προφανώς για να τα ξαναφάει" τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Όπως υποστηρίζεται, οι προτάσεις του Ε.Γ. είναι ακόμη πιο απομακρυσμένες από την πραγματικότητα και δεν δίνουν καμιά ελπίδα μακροχρόνιας αντιμετώπισης του προβλήματος.

    Σχετικά με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο ασφαλιστικό επισημαίνεται ότι είναι ακατανόητη, αφού διευκολύνει την κυβέρνηση στην αναβολή λήψης ουσιαστικών αποφάσεων.

    Οι "Φιλελεύθεροι" επαναλαμβάνουν ότι μόνη προσέγγιση που δίνει κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό είναι η μεταρρύθμιση προς ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα που θα λειτουργεί κάτω από την αυστηρή εποπτεία του κράτους.

    [20] ΣΤΙΣ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2001 (19:51 UTC+2)

    Την Κυριακή 5 Αυγούστου θα ξεκινήσει η νέα διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο για την περίοδο 2001-2002, η κλήρωση του οποίου θα διενεργηθεί εντός των προσεχών ημερών του Ιουνίου.

    Εντός των ημερών, επίσης, εκπρόσωποι της ΕΠΟ θα έχουν συνάντηση με τους προπονητές των συλλόγων που θα συμμετάσχουν στις διασυλλογικές διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ την περίοδο 2001-2002, ώστε το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί να είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους και το πλάνο προετοιμασίας τους.

    [21] ΣΕΔΕΘ: Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2001 (19:49 UTC+2)

    Το ζήτημα της επαναφοράς της πρότασης του Δ.Σ. της παλιάς ΔΕΘ - HELEXPO AE για τον ενιαίο χαρακτήρα της, τις θυγατρικές εταιρίες και τις στρατηγικές συνεργασίες, θέτει ενώπιον όλων των φορέων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΣΕΔΕΘ).

    Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΕΔΕΘ καλεί τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του και του ενδιαφέροντός του για εποικοδομητική λύση, να χειριστεί το ζήτημα στην κατεύθυνση των συμφερόντων της ΔΕΘ, της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και της εθνικής οικονομίας.

    Επίσης, υπογραμμίζει ότι στην ΔΕΘ ΑΕ λειτουργεί ένας μόνο σύλλογος εργαζομένων με την επωνυμία ΣΕΔΕΘ. "Εδώ και καιρό επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί αντισωματείο, η ίδρυη του οποίου ανεστάλλη με δικαστική απόφαση και η νέα δικάσιμος έχει ορισθεί για τις 17 Ιουνίου. Μέχρι την έκδοση της απόφασης του παραπάνω δικαστηρίου, κανένας άλλος σύλλογος ή σωματείο δεν υπάρχει και λειτουργεί νόμιμα στη ΔΕΘ ΑΕ", αναφέρει χαρακτηριστικά.

    [22] Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Βελιγράδι, 29 Μαϊου 2001 (19:47 UTC+2)

    Ο Γιουγκοσλαβικός Στρατός ζητά από όσους ήταν μάρτυρες εγκλημάτων πολέμων που διαπράχθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο να καταθέσουν στοιχεία στη δικαιοσύνη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, συνταγματάρχης Σβέτοζαρ Ράντισιτς.

    "Καλούμε όλους τους μάρτυρες να έρθουν στα δικαστήρια και να δώσουν πληροφορίες για εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στο Κόσοβο", τόνισε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

    Ο κ. Ράντισιτς κάλεσε τους μάρτυρες να καταθέσουν αποδεικτικά στοιχεία για τους ανθρώπους που παραβίασαν ανθρώπινα δικαιώματα και ζήτησε να μην μιλήσουν στα ΜΜΕ για το θέμα αυτό.

    Στις 12 Μαϊου ο στρατός ανακοίνωσε ότι καταδίκασε 193 αξιωματικούς, στρατιώτες και έφεδρους, μεταξύ των οποίων 6 για εγκλήματα πολέμου σε βάρος Αλβανών πολιτών στο Κοσσυφοπέδιο στη διάρκεια των συγκρούσεων το 1998-99 στην επαρχία.

    Ο κ. Ράντισιτς είπε ότι ο στρατός δεν έχει άλλα στοιχεία για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο Κόσοβο και υπογράμμισε ότι είναι προς όφελος του στρατού η απομόνωση των υπόπτων, ώστε να μην δέχεται επικρίσεις όλο το στρατιωτικό σώμα.

    Την Παρασκευή η σερβική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έδωσε εντολή στον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας Βλάικο Στοϊλκοβιτς να καταστρέψει τα στοιχεία που μαρτυρούσαν τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο Κόσοβο.

    Ο Μιλόσεβιτς και τέσσερις στενοί συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων και ο Στοϊλκοβιτς κατηγορούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο.

    Ο εκπρόσωπος του Γιουγκοσλαβικού Στρατού κάλεσε επίσης το ΝΑΤΟ, την KFOR, τον ΟΑΣΕ, καθώς και τον αλβανικό πληθυσμό "να βοηθήσουν και να καταδικάσουν εκείνους που ευθύνονται για τις σφαγές Σέρβων αστυνομικών και πολιτών" στη διάρκεια και μετά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο.

    "Ελπίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα βρει ένα τρόπο για να δικάσει όσους σκότωσαν περισσότερους από 1.300 ανθρώπους, τραυμάτισαν περισσότερους από 1.350 και απήγαγαν περισσότερους από 1.300 από τον Ιούνιο του 1999", σημείωσε.

    [23] ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ 2004 ΚΑΙ ΔΗΜΩΝ Ν. ΦΙΛΑΔΛΕΦΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2001 (19:44 UTC+2)

    Η συνεργασία της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 με τους επονομαζόμενους Ολυμπιακούς Δήμους της χώρας, αποκτά συγκεκριμένο και προδιαγεγραμμένο πλαίσιο, όπως περιγράφεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης. Με αυτό διατυπώνεται η επιθυμία των Δήμων να συμβάλουν ουσιαστικά στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 της Αθήνας, τους οποίους θεωρούν ως μια μείζονα εθνική πρόκληση και ταυτόχρονα μια προσδοκία για ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, με οφέλη ευρύτερα των Αγώνων.

    Ενδεικτικά, σε κάθε Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπεται: 1) Η συνεργασία σε προγράμματα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και ενδυνάμωσης της συλλογικής βούλησης των κατοίκων του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. 2) Η συνεργασία στα προγράμματα επιλογής και κατάρτισης ανθρώπινων πόρων και ειδικότερα επιλογής, κατάρτισης και φιλοξενίας εθελοντών. 3) Η αναβάθμιση και χρήση χώρων στο άμεσο περιβάλλον των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων (αθλητικών και μη) και των προπονητικών κέντρων, καθώς και εγκαταστάσεων φιλοξενίας, τουρισμού και αναψυχής. 4) Η συνεργασία στη διαμόρφωση προγράμματος πολιτισμού, τελετών και λοιπών πολιτιστικών εκδηλώσεων, ιδιαίτερα όσων έχουν στόχο την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.5) Η συνεργασία σε θέματα μέριμνας και προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία. 6) Η συνεργασία στη διαδικασία προστασίας του ολυμπιακού συμβόλου (πέντε κύκλοι) και του εμβλήματος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα (άσπρος κότινος σε μπλέ φόντο). 7) Η συνεργασία στην εφαρμογή προγράμματος αισθητικών παρεμβάσεων, αναπλάσεων, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, πεζοδρομήσεων, επεμβάσεων στον αστικό εξοπλισμό, εξυγίανσης του δημόσιου χώρου, οπτικής απορρύπανσης, και γενικότερα βελτίωσης της εικόνας της πόλης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. 8) Η ανάπτυξη και χρήση νέων καινοτομικών προγραμμάτων, δράσεων και υπηρεσιών προηγμένης τεχνολογίας, πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, τηλεματικής, Ιντερνέτ κ.ά., που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και στο μέτρο που αφορούν προτεραιότητες του Δήμου.

    Ήδη, Μνημόνια Συνεργασίας που είχαν υπογραφεί από την Πρόεδρο της Ο.Ε.Ο.Α. ΑΘΗΝΑ 2004 κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, συνυπέγραψαν και παρέδωσαν στον Προϊστάμενο του Γραφείου Συντονισμού με τη Δημόσια Διοίκηση κ. Χρήστο Κωστή, οι Δήμαρχοι Νέας Φιλαδέλφειας κ. Π. Γρετζελιάς και Καλλιθέας κ. Κ. Ασκούνης, στη διάρκεια ειδικών πανηγυρικών εκδηλώσεων που οργάνωσαν, ο πρώτος χτες στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας και ο δεύτερος (στις 25/5 ) στο Δημαρχείο της Καλλιθέας.

    Αντίστοιχα Μνημόνια αναμένεται να υπογραφούν με Δήμους της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου Κρήτης και του Βόλου, πόλεις που, όπως είναι γνωστό, θα φιλοξενήσουν τους προκριματικούς αγώνες ποδοσφαίρου καθώς και με συνολικά 25 Ολυμπιακούς Δήμους της Αττικής (Δήμοι που στα διοικητικά τους όρια προβλέπονται Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και προπονητικά κέντρα).

    [24] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.000 ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 29 Μαϊου 2001 (19:41 UTC+2)

    Περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι των χωριών, όπου διεξάγονται οι συγκρούσεις των κρατικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ με τους Αλβανούς αντάρτες, κατάφεραν να εξέλθουν από την περιοχή για να κατευθυνθούν προς το Κουμάνοβο, Σκόπια και Αρατσίνοβο.

    Η εκκένωση των χωριών γίνεται με τη βοήθεια του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, χωρίς να σταματήσουν εντελώς οι επιχειρήσεις.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 29 May 2001 - 18:13:52 UTC