Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • [02] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΥΠ.ΑΜ. ΤΗΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [03] ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΟΥ ΑΠΘ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
  • [04] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΝΕΑΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΤΟ
  • [05] ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
  • [06] TO ΚΡΕΜΛΙΝΟ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ
  • [07] ME TON N.KΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
  • [08] TO ΕΥΡΩΠΑΪΚΌ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [09] ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [10] ΤΡΙΑΝΤΑΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΟΤΙ ΕΠΕΣΕ ΘΥΜΑ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΥ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ
  • [11] ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕΧΤΗΚΕ 58ΧΡΟΝΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ
  • [12] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
  • [13] Ρ. ΠΡΟΝΤΙ: ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • [15] I. ΡΑΤΣΑΝ: Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [16] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΩΡΩΠΟ
  • [17] ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • [18] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [19] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ
  • [20] Ο Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ UNFICYP ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [21] ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΓΙΑ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [22] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΤΟ 2002 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ

  • [01] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2001 (21:27 UTC+2)

    Σειρά εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου, διοργανώνει το ΠΕΧΩΔΕ. Στόχος των εκδηλώσεων η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε θέμα της Προστασίας του Περιβάλλοντος .

    Κεντρικό σύνθημα του φετινού εορτασμού είναι "Το περιβάλλον δεν γνωρίζει σύνορα-Οι λαοί των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου συνεργάζονται σωστά για την σωτηρία του πλανήτη" με στόχο να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της συνεργασίας των λαών αλλά και των κυβερνήσεων τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, για να προστατεύσουμε το περιβάλλον σε μία εποχή που τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι παγκόσμια και σοβαρά, σε μία εποχή που και οι λύσεις για το περιβάλλον και την οικολογία δεν έχουν σύνορα. Χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον είναι η ΕΡΤ.

    Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν κυρίως στη Βίλα Καζούλη στις 5 Ιουνίου. Ειδικότερα, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από τις 12μ έως τις 2μμ, θα ανεωθούν τα οικολογικά σήματα δύο επιχειρήσεων και θα απονεμηθούν 8 νέα. Το κοινοτικό σύστημα απονομής του οικολογικού σήματος (Eco-label), το οποίο θεσπίστηκε για να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, έχει ως στόχο την απονομή ενός ειδικού σήματος σε προϊόντα, τα οποία σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους έχουν όσο το δυνατό λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Πρόκειται για ένα σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, σε εθελοντική βάση, μπορούν να αποκτήσουν το οικολογικό σήμα για ένα ή περισσότερα από τα προϊόντα τους.

    Επίσης, την ίδια ώρα θα βραβευθούν δύο επιχειρήσεις που καταχωρήθηκαν στο Κοινοτικό Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Ελέγχου (ΕΜΑS), σε αναγνώριση των προσπαθειών τους για τη διαρκή βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων.

    Ο Κανονισμός (ΕΟΚ) 1836/93 ΕΟΚ για την εκούσια προσχώρηση των επιχειρήσεων του βιομηχανικού τομέα σε κοινοτικό σύστημα οικολογικού ελέγχου, που για συντομία αναφέρεται σαν EMAS (Eco Management and Audit Scheme) αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της εισαγωγής, από τις επιχειρήσεις, μιας συστηματικής προσέγγισης της περιβαλλοντικής διαχείρισης, που θα βασίζεται στην εθελοντική περιοδική αξιολόγηση από τις ίδιες τις βιομηχανίες των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων. Η αξιολόγηση αυτή θα παίρνει εν συνεχεία επίσημη ανεξάρτητη επικύρωση. Στο σύστημα οικολογικού ελέγχου μπορεί να συμμετάσχει εθελοντικά οποιαδήποτε επιχείρηση αναπτύσσει βιομηχανικές δραστηριότητες. Η συμμετοχή δίνει το δικαίωμα παραχώρησης λογοτύπου για τη διαφήμιση της επιχείρησης.

    Από τις 3μμ έως τις 6μμ θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για το διακρατικό πρόγραμμα αναπτυξιακής συνεργασίας και βοήθειας στον τομέα του περιβάλλοντος και της αειφόρου Ανάπτυξης, του ΥΠΕΧΩΔΕ , αφορά τη συνεργασία με χώρες της Βαλκανικής, της Ν.Α. Μεσογείου, της Κασπίας και της Μαύρης Θάλασσας, με σκοπό τη υλοποίηση κοινών δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος. Στην ημερίδα αυτή, οι ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς και συνεργαζόμενοι φορείς του εξωτερικού, θα παρουσιάσουν τα προγράμματα διακρατικής συνεργασίας που υλοποιούν. Εχουν επίσης κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων που υλοποιούν προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και άλλες προσωπικότητες.

    Περαιτέρω, στις 7μμ θα εγκαινιαστεί το Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης και από τις 7μμ έως τις 8.30μμ θα βραβευτούν οι σπουδαστές της σχολής ΑΚΤΟ από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για την δημιουργία αφισών στο πλαίσιο διαγωνισμού με θέμα "Πουλιά και φύση"

    Παράλληλα με τις παραπάνω εκδηλώσεις, θα λειτουργήσει έκθεση του National Geographic με θέμα "Η Ελλάδα του National Geographic", που έχει ως θέμα με τη βιοποικιλότητα στην Ελλάδα ενώ θα υπάρξει επίδειξη του Εθνικού Δικτύου Πληροφοριών για το Περιβάλλον.

    Εξάλλου, το ΥΠΕΧΩΔΕ ετοίμασε ενημερωτικό υλικό και τηλεοπτικό μήνυμα για την ευαισθητοποίηση και την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το δίκτυο "Natura 2000" ενώ αναπαρήγαγε 12 αφίσες με θέμα τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας, οι οποίες θα αποτελέσουν και εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία της χώρας, παράλληλα θα διοργανωθούν από τις Περιφέρειες, την νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση ανάλογες τοπικές εκδηλώσεις . Το "Natura 2000" είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών, που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Ενωση, οδηγούμενη από την ανάγκη για την προστασία και ορθολογική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης. Στις περιοχές αυτές, κύριος στόχος είναι η διαφύλαξη των απειλούμενων οικοτόπων και ειδών, παράλληλα με την άσκηση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και στο πλαίσιο των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης

    [02] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΥΠ.ΑΜ. ΤΗΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Με συμμετοχή των υπουργών Άμυνας των χωρών που μετέχουν στην πολυεθνική δύναμη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο άτυπη διυπουργική σύνοδος (SEDM), στη Θεσσαλονίκη.

    Οι υπουργοί Άμυνας που θα λάβουν μέρος στη Σύνοδο θα επισκεφθούν αύριο το Άγιο Όρος (16:00-19:30), ενώ το βράδυ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, θα παραθέσει δείπνο στους ομολόγους του και των μελών των διαφόρων εθνικών αντιπροσωπειών.

    Οι εργασίες της διυπουργικής συνόδου θα ξεκινήσουν την Τέταρτη με την εναρκτήρια ομιλία του κ. Τσοχατζόπουλου (9:30), ο οποίος θα χαιρετίσει τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Ιβάνοβιτς Κουζμούκ, για πρώτη φορά στη σύνοδο.

    Στη συνέχεια, και μετά την αντιφώνηση του κ. Κουζμούκ, τον λόγο θα πάρουν ο πρόεδρος της Διευθύνουσας Πολιτικοστρατιωτικής Επιτροπής της Πολυεθνικής Δύναμης (PMSC), Ν. Δημάδης, καθώς και ο διοικητής της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG), Χ.Ζόρλου.

    Από τις 10:00 έως τις 12:00 στο βήμα θα ανέβουν οι υπουργοί Άμυνας της Αλβανίας, Ισμαήλ Λέσι, της Βουλγαρίας, Μπόικο Νόεφ, της Κροατίας, Γιόζο Ράντος, της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπουτσκόφσκι, της Ρουμανίας, Μίρτσεα Πάσκου, της Τουρκίας, Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου, των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ και ο έλληνας υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος. Θα μιλήσουν, επίσης, οι εκπρόσωποι των υπουργών Αμυνας της Ιταλίας, Βιντσέζο Καμπορίνι, και της Σλοβενίας, Μίλαν Γιάζμπετς.

    Μετά τις ομιλίες των υπουργών Άμυνας και των εκπροσώπων τους θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων του ΝΑΤΟ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), καθώς και του ειδικού συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μπόντο Χόμπαχ (11:40-12:05). Έπειτα και από αυτές τις παρεμβάσεις, ο κ. Τσοχατζόπουλος θα κλείσει τις εργασίες της συνόδου και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των συμμετεχόντων (12:15-12:45).

    Στο περιθώριο των εργασιών, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα συναντηθεί αύριο με τον ομόλογό του της Ρουμανίας, Μίρτσεα Πάσκου (20:30-21:00), και της Τουρκίας, Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου (21:00:30).

    Την Τετάρτη ο κ. Τσοχατζόπουλος θα συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Ράμσφελντ (8:30-9:15) και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των δυο υπουργών. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και συγκεκριμένα στις 13:45 ο έλληνας υπουργός θα συναντηθεί και με τον ουκρανό ομόλογό του.

    [03] ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΟΥ ΑΠΘ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2001 (11:36 UTC+2)

    Επίτιμος διδάκτορας του ιατρικού τμήματος του ΑΠΘ αναγορεύεται στις 5 Ιουνίου (7.30) ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος. Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ ενώ θα ακολουθήσει διάλεξη του αρχιεπισκόπου με θέμα "Ορίζοντες του κοινωνικού έργου της εκκλησίας"

    [04] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΝΕΑΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

    Aθήνα, 4 Ιουνίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Τα σενάρια που τον έφεραν να διεκδικεί για άλλη μία φορά τη δημαρχία της Αθήνας, σε περίπτωση που ο δήμος μετατραπεί σε μητροπολιτικό, διέψευσε κατηγορηματικά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. "Βεβαιότατα και το αποκλείω. Η πρότασή μου είναι θεσμική, είναι πολιτική και δεν αφορά σε μένα. Αυτά προς αποφυγήν πάσης παρερμηνείας. Κινούμεθα δυναμικά μπροστά", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος. Τόνισε, ακόμη, ότι η πρότασή του για δημιουργία μητροπολιτικού δήμου στην Αθήνα αποτελεί την καλύτερη λύση για τα προβλήματα στην πρωτεύουσα.

    Εξάλλου ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε άκαιρα τα σενάρια συνεργασίας του Κινήματος Ελεύθερων Πολιτών με άλλα κόμματα. "Είναι όλα αυτά άκαιρα. Έχω κατ΄ επανάληψη πει ότι προεκλογικές ή μετεκλογικές συνεργασίες που προκύπτουν από παζαρέματα είναι έξω από το δικό μας δημόσιο και πολιτικό ήθος", σημείωσε.

    [05] ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

    Κέρκυρα, 4 Ιουνίου 2001 (21:05 UTC+2)

    Περιπέτεια έζησαν οι 125 επιβάτες και το πλήρωμα του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου "Προμηθέας" το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Βενετία - Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα - Πάτρα. Το πλοίο μόλις έφτασε στο λιμάνι της Κέρκυρας επιχείρησε να δέσει στην προβλήτα, κάτι που όμως δεν επιτεύχθηκε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι εντάσεως οκτώ με εννέα μποφόρ, οι κάβοι έσπασαν και το πλοίο χτυπήθηκε από τα κύματα στα πλευρά ενώ υπήρχθε κίνδυνος να προσκρούσει στην προβλήτα. Όταν ο πλοίαρχος διαπίστωσε πως το πλοίο δεν μπορούσε να δέσει στο λιμάνι άρχισε τη διαδικασία απόπλου και μετά από δύο ώρες το "Προμηθέας" έφυγε από την Κέρκυρα χωρίς να αποβιβάσει και να πάρει επιβάτες.

    Οι 125 επιβάτες, θα προωθηθούν στον προορισμό τους με ευθύνη του ναυτικού πράκτορα της εταιρείας Minoan Lines με πλοίο της γραμμής Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας.

    [06] TO ΚΡΕΜΛΙΝΟ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

    Λονδίνο, 4 Ιουνίου 2001 (21:00 UTC+2)

    To Kρεμλίνο επέκρινε εντονότατα τις δηλώσεις του διοικητή των ρωσικών στρατευμάτων στην Τσετσενία, στρατηγού Γκενάντι Τροσόφ, ότι οι τσετσένοι αντάρτες θα πρέπει να εκτελούνται δημοσία, όπως μεταδίδει σήμερα το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων BBC.

    Η ισόβια κάθειρξη, σύμφωνα με τον στρατηγό, είναι επιεικής ποινή για τους αντάρτες οι οποίοι θα πρέπει ν'απαγχονίζονται στις πλατείες για να τους βλέπουν όλοι.

    Εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν απέρριψε την ιδέα των δημοσίων εκτελέσεων που θ'ανατρέψουν, όπως ανέφερε, την έννομη τάξη, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις τόνισαν πως οι απόψεις του στρατηγού Τροσόφ δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

    [07] ME TON N.KΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Με το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι οι εξελίξεις στο θέμα της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος μετά και την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να συστήσει ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει όλες τις προτάσεις για το ασφαλιστικό.

    [08] TO ΕΥΡΩΠΑΪΚΌ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 4 Ιουνίου 2001 (20:48 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Τη συνέχιση της υποστήριξης της εισόδου της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γκουίντο Ποντέστα, κατά τις συνομιλίες που είχε στο Βουκουρέστι με τον ρουμάνο υπουργό Ενσωμάτωσης, Χίλντεγκαρντ Πόουακ.

    Ο κ. Ποντέστα υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να στηρίζει τη Ρουμανία στις διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα τόνισε ότι γνωρίζει την έκθεση της βαρώνης, Έμμα Νίκολσον, στην οποία προτείνεται στην ΕΕ να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρουμανία.

    "Η Ρουμανία είναι ένα κράτος ικανό να γίνει στο μέλλον ισότιμο μέλος της ΕΕ", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ποντέστα, τονίζοντας ότι η εν λόγω χώρα πρέπει να συνεχίσει τη διαδικασία προετοιμασίας για την είσοδο της στην ΕΕ.

    [09] ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Σύσκεψη με τους φορείς της Θεσσαλονίκης για τις προοπτικές ανάπτυξης και τα βήματα προς τη μετοχοποίηση της Helexpo Ελληνικές Εκθέσεις θα έχει αύριο στις 11.30 το πρωί ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης.

    Αύριο το απόγευμα ο κ. Πασχαλίδης θα έχει συναντήσεις με τους συλλόγους εργαζομένων της ΔΕΘ Α.Ε. και της Helexpo A.E.

    [10] ΤΡΙΑΝΤΑΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΟΤΙ ΕΠΕΣΕ ΘΥΜΑ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΥ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Τριαντάχρονος άνδρας καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Νεοφυτίδη ο οποίος συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από καταδίωξη καθώς δεν σταμάτησε σε μπλόκα της αστυνομίας.

    Νωρίτερα αστυνομικοί που βρισκόταν στη Θέρμη άκουσαν πυροβολισμούς κοντά στο πεδίο βολής που βρίσκεται στην περιοχή. Δύο νέοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο θεωρήθηκαν ύποπτοι. Ο 30χρονος οδηγός του αυτοκινήτου δεν υπάκουσε στις υποδείξεις των αστυνομικών που του έκαναν σήμα να σταματήσει και ανέπτυξε ταχύτητα ενώ δεν σταμάτησε σε μπλόκο της αστυνομίας. Ακολούθησε καταδίωξη από την περιοχή της Θέρμης μέχρι την περιοχή του Πανοράματος όπου ακινητοποιήθηκε το όχημα και όπως αναφέρει ο Νεοφυτίδης, δέχτηκε επίθεση από τους αστυνομικούς. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι από φόβο δεν υπάκουσε στις υποδείξεις των αστυνομικών ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε επίσημη καταγγελία για το συμβάν.

    [11] ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕΧΤΗΚΕ 58ΧΡΟΝΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Επίθεση από δύο ληστές δέχτηκε τα ξημερώματα ένας 58χρονος, ιδιοκτήτης εστιατορίου, στην οδό Αρκαδιουπόλεως 49, στην Παναγία Φανερωμένη της Θεσσαλονίκης. Τον 58χρονο Γιώργο Κοντό πλησίασαν δύο κουκουλοφόροι και του ζήτησαν τις εισπράξεις της ημέρας. Εκείνος αντιστάθηκε και οι δράστες τον χτύπησαν στο κεφάλι τραυματίζοντάς τον. Στη συνέχεια κατάφεραν να του αποσπάσουν εκατό χιλιάδες δραχμές και εξεφανίστηκαν.

    Ο Κοντός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο "Άγιος Δημήτριος", όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

    [12] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

    Αγία Πετρούπολη, 4 Ιουνίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Δύο άτομα τραυματίστηκαν θανάσιμα όταν ληστής στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας άνοιξε πυρ εναντίον τους σε Ινστιτούτο Μετεωρολογικών Ερευνών.

    Ο ληστής διέφυγε με 40.000 δολάρια, ενώ πρώτα επιτέθηκε στην ταμία του Ινστιτούτου, ενώ αυτή μετέφερε χρήματα που προορίζονταν για την πληρωμή των ερευνητών.

    Οι δύο σωματοφύλακες, που συνόδευαν τη γυναίκα, έπεσαν νεκροί από τα πυρά του ληστή.

    Τ.Σ.

    [13] Ρ. ΠΡΟΝΤΙ: ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ρώμη, 4 Ιουνίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Την αγωνία του για τα επεισόδια που κλιμακώνονται στη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην περιοχή.

    "Το συγκεκριμένο πρόβλημα προκαλεί αγωνία", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πρόντι στο πλαίσιο ομιλίας του στην Τοσκάνη, τονίζοντας παράλληλα ότι καταβάλλονται πιέσεις και προς τις δύο πλευρές να μην φτάσουν την κατάσταση στα άκρα, προκειμένου να είναι σε θέση να τερματίσουν τη σύγκρουση.

    Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι τον έχουν απασχολήσει ιδιαιτέρως οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή.

    "Συναντήθηκα με τον παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, τις τελευταίες ημέρες, ενώ για αύριο είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον Αριέλ Σαρόν στις Βρυξέλλες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πρόντι.

    Σημειώνεται ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανέβαλε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες έπειτα από τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή στο Τελ Αβίβ.

    Τ.Σ.

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Ελπιδοφόρο για το μέλλον του πλανήτη χαρακτηρίζει το κίνημα της οικολογίας ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου σε ανακοίνωσή του με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

    "Σε μια εποχή που το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο, από την υπερθέρμανση του πλανήτη, την εισβολή των "μεταλλαγμένων", την εξάπλωση της ρύπανσης και την αλλοίωση των ειδών που προορίζονται για την διατροφή των ανθρώπων, το κίνημα της οικολογίας αποτελεί ελπίδα για την αντιστροφή αυτών των φαινομένων, ένα φιλί ζωής για τον πλανήτη" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Ο Συνασπισμός χαιρετίζει όσους έδωσαν τη μάχη για τη μη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος για τη διάσωση των ελεύθερων χώρων, για την απομάκρυνση του κωπηλατοδρομίου από το Σχοινιά, για την προστασία του περιβάλλοντος από την επέλαση των Ολυμπιακών έργων, για την υπεράσπιση των βιοτόπων, για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και για την αντιμετώπιση της βιομηχανικής ρύπανσης.

    "Η ημέρα του περιβάλλοντος δεν μπορεί να είναι το άλλοθι του ενδιαφέροντος για τη ζωή μας μία μόνο μέρα το χρόνο. Εμείς αξιοποιούμε τη συγκεκριμένη επέτειο για να καλέσουμε όλους, κόμματα, κινήματα και πολίτες, να στρέψουν την προσοχή τους στα κρίσιμα προβλήματα των δυσμενών περιβαλλοντικών εξελίξεων" υπογραμμίζει η ανακοίνωση. Εξάλλου ο Συνασπισμός απευθύνει έκκληση στους πολίτες να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις που θα γίνουν αύριο για τη σωτηρία των ελεύθερων χώρων στην Αθήνα και στην εκδήλωση του Συνασπισμού που θα γίνει στις 15 Ιουνίου στην παραλία του Αλίμου.

    [15] I. ΡΑΤΣΑΝ: Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Ζάγκρεμπ, 4 Ιουνίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Tην επιθυμία της Κροατίας να συμβάλλει στην επίλυση των πολιτικών θεμάτων που εκκρεμούν στην ΠΓΔΜ, καθώς επίσης και στον τερματισμό των συγκρούσεων στην περιοχή μέσω της πολιτικής οδού, εξέφρασε ο κροάτης πρωθυπουργός, Ιβιτσα Ράτσαν.

    "Ελπίζω ότι θα υπάρξει πολιτική βούληση από πλευράς ΠΓΔΜ και Αλβανίας προκειμένου να επιλυθούν τα ανοιχτά ζητήματα, τόνισε ο κ. Ράτσαν σε συνέντευξη τύπου, καταδικάζοντας όλες τις μορφές τρομοκρατίας ανεξάρτητα από την προέλευση τους.

    Μάλιστα, σχολιάζοντας ο κροάτης πρωθυπουργός δηλώσεις ότι η Κροατία εμπλέκεται έμμεσα στις συγκρούσεις της ΠΓΔΜ, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Λιούμπεν Μποσκόφσκι, είναι κροάτης υπήκοος, τόνισε ότι η Κροατία δεν επιθυμεί την εμπλοκή της στις τραγικές συγκρούσεις της ΠΓΔΜ, ενώ επιθυμεί τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή.

    Στο μεταξύ, σχολιάζοντας ο κ. Ράτσαν τη χορήγηση κροατικών διαβατηρίων σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, υπογράμμισε ότι αναμένεται σχετική αναφορά από το υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας.

    Ακόμη ο κ. Ράτσαν επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί το Σάββατο με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Γιάνεζ Ντρνοβσεκ.

    Τ.Σ.

    [16] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΩΡΩΠΟ

    Aθήνα, 4 Ιουνίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στον Ωρωπό. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Συκάμινα, επεκτάθηκε στο Μήλεσι όπου έκαψε αγροικίες και συνέχισε το καταστροφικό της έργο ανάμεσα στο Μαρκόπουλο και το Χαλκούτσι. Ένα μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται πλέον στον Κάλαμο. Στα Σικάμινα η φωτιά εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη σε έκταση περίπου 12 χιλιομέτρων.

    Τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς δυσχεραίνουν ιδιαίτερα οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Για τον ίδιο λόγο περιορισμένες ρίψεις νερού εκτελούν έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη.

    [17] ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Αθήνα, 4 Ιουνίου 2001 (19:56 UTC+2)

    Έκκληση στην κυβέρνηση να δράσει υπεύθυνα, με άμεσες πολιτικές και έργα, προς την κατεύθυνση της λήψης μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος απευθύνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, σε δήλωσή του με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος. "Το περιβάλλον και η προστασία του δεν είναι υπόθεση λόγων και διακηρύξεων", σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών αλλά και τη μη οικολογική ευαισθητοποίησή τους.

    "Η σημερινή ημέρα ας αξιοποιηθεί ως ημέρα περισυλλογής και αποτίμησης των ευθυνών και των δράσεων που πρέπει να αναληφθούν με στόχο την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη χώρα μας, όπου τα προβλήματα είναι ιδιαιτέρως οξυμένα. Ακτές γεμάτες σκουπίδια, καμένα δάση, μπαζωμένα ρέματα, ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων και απορριμμάτων πληγώνουν την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας, με ευθύνες της Κυβέρνησης, που αδυνατεί, μεταξύ των άλλων, να επιτύχει την οικολογική ευαισθητοποίηση των πολιτών, σημειώνει στο μήνυμά του ο κ. Καραμανλής.

    Σε ό,τι αφορά τους στόχους της και τα μέτρα πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας ο πρόεδρος του κόμματος αναφέρει: "Στόχος μας είναι η προστασία και η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, με ειρήνη και φιλία του ανθρώπου με τη φύση, μέσα από τη χάραξη και εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης εθνικής περιβαλλοντικής στρατηγικής, με ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στην οικονομική πολιτική, σε τομεακές πολιτικές, όπως είναι η γεωργία, η βιομηχανία, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός, η χωροταξία, καθώς και η ενσωμάτωση αυτής της διάστασης στο σύστημα αρχών της κοινωνίας, με ενδυνάμωση των μηχανισμών ελέγχου στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και με εντατική συνεργασία με τη Διεθνή Κοινότητα, επιτυγχάνοντας την περιβαλλοντική σύγκλιση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η προστασία και η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και του αέρα, η διαχείριση των αποβλήτων, η βιοποικιλότητα και η διαχείριση της φύσης, η βελτίωση, η αναβάθμιση και η δημιουργία ενός νέου αστικού περιβάλλοντος, αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τη φιλελεύθερη σκέψη, για τον προγραμματισμό και τη δράση. Για μια ισόρροπη, ορθολογική και αειφόρο ανάπτυξη. Όλα αυτά συνδέονται άρρηκτα με μια αντίστοιχη χωροταξική πολιτική, της οποίας σημαντικό εργαλείο είναι το Κτηματολόγιο και η ''πράσινη'' συνιστώσα του, το Δασολόγιο, των οποίων οι εργασίες έχουν ουσιαστικά σταματήσει.

    [18] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Λονδίνο, 4 Ιουνίου 2001 (19:49 UTC+2)

    Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας υπέγραψαν ΠΓΔΜ και Γιουγκοσλαβία, στο πλαίσιο της οποίας τονίζεται η ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας κατά μήκος των κοινών τους συνόρων, ενώ παραμένει ανοικτό το θέμα να προμηθευτεί η ΠΓΔΜ όπλα από το Βελιγράδι.

    Ο γιουγκοσλάβος υπουργός Άμυνας, Σλόμπονταν Κράποβιτς, και ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, δήλωσαν, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων BBC, ότι ΠΓΔΜ και Γιουγκοσλαβία θα πρέπει να συνεργαστούν στον αγώνα κατά των αλβανόφωνων, όπως είπαν, τρομοκρατών.

    Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι επιθυμεί την αγορά όπλων και αμυντικού εξοπλισμού από το Βελιγράδι.

    [19] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Τίρανα, 4 Ιουνίου 2001 (19:43 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Την αντίδραση των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Αλβανία έχει προκαλέσει απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για το θέμα των ανεξάρτητων υποψηφίων βουλευτών. Συγκεκριμένα η Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι κάθε πολιτικό κόμμα θα έχει το δικαίωμα να παρουσιάσει ως ανεξάρτητους βουλευτές μόνον 20.

    Οι αντιδράσεις είχαν ξεκινήσει από την δημοσιοποίηση της τακτικής του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος να υποστηρίξει ανεξάρτητους υποψήφιους βουλευτές, στις επικείμενες εκλογές της 24ης Ιουνίου. Τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και οι σύμμαχοι των σοσιαλιστών στην κυβέρνηση απείλησαν ακόμη και με αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς υποστηρίζουν ότι με την τακτική αυτή το Σοσιαλιστικό Κόμμα επωφελείται από τον εκλογικό νόμο στη διανομή των 40 εδρών της λίστας επικρατείας, σε βάρος των μικρών κομμάτων. Σημειώνεται ότι από τις 140 έδρες της νέας αλβανικής βουλής οι 100 θα είναι μονοεδρικές και οι 40 θα καταλυφθούν με βάση το αναλογικό σύστημα.

    Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων όλων των πολιτικών κομμάτων, εκτός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά από πρωτοβουλία των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό (του ΚΕΑΔ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και της Δημοκρατικής Συμμαχίας). Οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων εξέφρασαν την αντίρρησή τους στην τελευταία απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη και επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό πλήττεται ολόκληρη η διαδικασία των κοινοβουλευτικών εκλογών.

    Υπέγραψαν, εξάλλου, κοινό ανακοινωθέν στο οποίο καλείται η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή να αναστείλει την απόφασή της. Αναφέρεται ακόμη ότι τα κόμματα θα περιμένουν 24 ώρες μετά την έκδοση του ανακοινωθέντος και σε περίπτωση που το αίτημά τους δεν ικανοποιηθεί τότε την ευθύνη για την ολοκληρωτική καταστροφή της διαδικασίας των κοινοβουλευτικών εκλογών θα φέρουν η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αλλά και το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα που επιμένει στην καταγραφή των ανεξάρτητων βουλευτών.

    Μετά από την συνάντηση των αλβανικών πολιτικών κομμάτων, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βασίλης Μέλος δήλωσε ότι αν η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δεν εμποδίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα να καταγράψει ανεξάρτητους βουλευτές τότε τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα απευθύνουν έκκληση στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων στις τοπικές επιτροπές εκλογών να μην επιτρέψουν την καταγραφή των ανεξάρτητων βουλευτών. Παράλληλα θα κλιμακωθούν οι αντιδράσεις τους με στόχο το μποϋκοτάρισμα των κοινοβουλευτικών εκλογών.

    Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της αντίδρασης των Αλβανικών πολιτικών κομμάτων ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Ιλιριάν Κολιμπάσι δήλωσε ότι η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να μην δεχτεί πιέσεις από τα πολιτικά κόμματα και να εφαρμόσει μόνο το νόμο.

    [20] Ο Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ UNFICYP ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 4 Ιουνίου 2001 (19:41 UTC+2)

    Η ανανέωση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνων (ΟΗΕ) στην Κύπρο πρέπει να λάβει έγκριση και από πλευράς του Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με δηλώσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη που μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

    Μάλιστα, ο κ. Ντενκτάς δήλωσε ότι σε περίπτωση που δεν ζητηθεί η έγκριση του για την ανανέωση των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ (UNFICYP) στη Μεγαλόνησο θα πρέπει να προβεί σε επανεκτίμηση της κατάστασης.

    Σημειώνεται ότι ο Ραούφ Ντεκάς σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, τονίζει ότι η τουρκική πλευρά δεν δεσμεύεται από τα τελευταία δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό.

    Τ.Σ.

    [21] ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΓΙΑ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 4 Ιουνίου 2001 (19:36 UTC+2)

    Κρίση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου εάν η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος προβλέπει έκθεση αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σύμφωνα με κοινοτικό έγγραφο το οποίο επικαλείται δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος".

    Το σχετικό έγγραφο συντάχθηκε από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Πορτογαλία και εκφράζει την άποψη ότι η Τουρκία ενδέχεται να αντιδράσει με προσάρτηση των κατεχομένων ή απόσυρση της υποψηφιότητάς της για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινότητα. Μάλιστα σημειώνεται χαρακτηριστικά πως οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας θα μπορούσαν "να φέρουν ένα στρατηγικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ και φίλο των ΗΠΑ εναντίον της διεθνούς κοινότητας".

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το ευρωπαϊκό έγγραφο σημειώνει πως τη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για την επίλυση του θέματος έχει παγώσει ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, με τη στήριξη της Τουρκίας. Αναφέρει, τέλος, πως αν επιστρέψει ο Ντενκτάς στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα βρεθεί μπροστά σε μια συνολική πρόταση για επίλυση του θέματος που θα υποβάλλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [22] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΤΟ 2002 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ

    Βουκουρέστι, 4 Ιουνίου 2001 (19:34 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία θα πρέπει να εισχωρήσουν στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ο αμερικανός γερουσιαστής, Άλκι Χόστινγκς, σε συνέντευξη του, που μεταδόθηκε από τη ρουμανική ραδιοφωνική εκπομπή "Ραδιοφωνίκη Επικαιρότητα".

    "Η αμερικανική γερουσία ενδιαφέρεται και υποστηρίζει την υποψηφιότητα των τριών χωρών προκειμένου να εισχωρήσουν στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χόστινγκς, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

    Ο Άλκι Χόστινγκς, ο οποίος τάσσεται υπέρ των Δημοκρατικών, πιστεύει ότι η υποψηφιότητα των νοτιοανατολικών χωρών της Ευρώπης θα πρέπει να εξεταστεί πριν από την την υποψηφιότητα των χωρών της Βαλτικής.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 4 June 2001 - 18:13:46 UTC