Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ KAI ΠΑΛΙ Ο ΑΧΜΕΤΙ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [02] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ
  • [03] ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
  • [04] ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΚΑΙ
  • [05] ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΓΙΑ 450 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΠΛΟΙΟΥ
  • [06] Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΔΕΘ
  • [07] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΩΡΩΠΟ
  • [08] ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΚΑΙ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [09] ΟΠΕΚ: ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [10] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΑΤΑΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΕ
  • [11] ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΡΙΑΝΟ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ
  • [12] ΟΗΕ: ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΑΔΙΑ Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ AIDS
  • [13] ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [14] ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [15] ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [16] ΣΕΡΒΙΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΙΡΚΟΥΪ
  • [17] ΣΤΟ E-COMMECE SHOW ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η WINBANK
  • [18] Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ
  • [19] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΜΕ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [20] ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [21] ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΥΓΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ - ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ
  • [23] ΕΝΝΕΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΤΑΝΚΕΡ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΖΑ
  • [24] ΜΑΘΗΤΗΣ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ KAI ΠΑΛΙ Ο ΑΧΜΕΤΙ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2001 (12:35 UTC+2)

    Σε προσωπική επιστολή προς τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ο πολιτικός εκπρόσωπος του "Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού" των Αλβανών (UCK) Αλί Αχμέτι διαψεύδει επίσημα ότι έδωσε συνέντευξη σε κρατικό ραδιόφωνο της Αυστραλίας, στην οποία αναφέρθηκε σε προετοιμαζόμενη δράση εξτρεμιστών Αλβανών και στην Ελλάδα.

    Στην επιστολή του προς τον κ. Παπανδρέου, που τη δημοσιεύει η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", ο Αχμέτι συγκεκριμένα αναφέρει τα ακόλουθα: "Αξιότιμε κ. υπουργέ, σας αποστέλλω την επιστολή αυτή, σχετικά με την παραπληροφόρηση που δόθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης, σύμφωνα με την οποία εγώ ο Αλί Αχμέτι, ηγέτης του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, διακήρυξα την άμεση δημιουργία του Απελευθερωτικού Στρατού της Τσαμουριάς, για να σας διαβεβαιώσω, προσωπικά και στο όνομα του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, ότι τέτοια διακήρυξη δεν έγινε ποτέ. Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι σεβόμαστε την κυριαρχία και την ακεραιότητα του ελληνικού κράτους, όπως σεβόμαστε την κυριαρχία και ακεραιότητα του μακεδονικού κράτους. Σας ζητώ να δεχθείτε την έκφραση της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης μας προς το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό λαό".

    Όπως είναι γνωστό, την περασμένη Παρασκευή, ο ίδιος ο Αχμέτι σε συνέντευξή του στην αλβανική υπηρεσία του BBC, είχε χαρακτηρίσει τη συνέντευξη που του αποδόθηκε ως κατασκευασμένο ψέμα με σκοπό, εκτός των άλλων, να πλήξει και τις σχέσεις του "Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού" με το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο.

    [02] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2001 (09:33 UTC+2)

    Τριήμερο εκδηλώσεων με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος διοργανώνει από σήμερα μέχρι την Πέμπτη ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Πεδίον του Άρεως και περιλαμβάνει εθελοντική αιμοδοσία, μουσική, τραγούδι, θέατρο, δραματοποιημένα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, παρουσίαση κατασκευών και πινάκων από αποξηραμένα φυτά, διαγωνισμό γκράφιτι και ζωγραφικής σε κάδους ανακύκλωσης, εκθέσεις ζωγραφικής και βιβλίων.

    Αύριο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθαρισμό του περιαστικού δάσους στο δήμο Τριανδρίας από μαθητές, εκδήλωση με θέμα "Εμείς και το περιβάλλον για πάντα" στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου και συζήτηση με θέμα "Οι ελληνικοί υγρότοποι-Αξίες και προοπτικές"

    Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις 7 Ιουνίου με εκθέσεις φωτογραφίας του τμήματος επανένταξης του πολυχώρου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης "Απόγειο" στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς και της Πανελλήνιας Ενωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Φωτογραφικό Κέντρο καθώς και με έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών με θέμα το περιβάλλον από το τμήμα παιδικών βιβλιοθηκών της διεύθυνσης βιβλιοθηκών του δήμου Θεσσαλονίκης

    [03] ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2001 (15:52 UTC+2)

    Εχουν διαπιστωθεί απόπειρες πρόσβασης στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν αντιμετωπίζει προβλήματα ο στρατός από τη δράση του προγράμματος "Εσελον".

    Ο υπουργός σημείωσε ότι δεν γνωρίζουμε από ποιον ή από που γίνονται οι απόπειρες αυτές (μπορεί να είναι χάκερ ή οποιοσδήποτε άλλος), αλλά οι ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν τα παραίτητα μέτρα προστασίας. Παράλληλα ο Α. Τσοχατζόπουλος έχει συζητήσει με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλο σχετικά με το ενδεχόμενο κατάθεσης νομοσχεδίου για την προστασία από τέτοιου είδους παρεμβολές.

    [04] ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΚΑΙ ΤΣΑΚΜΑΚΟΓΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2001 (09:44 UTC+2)

    Οι δύο συναντήσεις του Ακη Τσοχατζόπουλου με τους υπουργούς Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ και της Τουρκίας Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου ξεχωρίζουν στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των υπουργών Αμυνας χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη.

    Εκτός από την εκρηκτική κατάσταση στη FYROM και τα προβλήματα στο Κόσοβο και τη Νότια Σερβία, στις δύο συναντήσεις αναμένεται να συζητηθούν τα ελληνοτουρκικά, τα στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και η "συμμετοχή" της Αγκυρας στον ευρωπαικό στρατό μέσω του εσωτερικού εγγράφου του ΝΑΤΟ.

    Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, ύστερα από μια σειρά επισκέψεων στην Τουρκία, την Ουκρανία, το Κόσοβο και τα Σκόπια.

    Στις 12.30΄σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος θα δώσει συνέντευξη Τύπου στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης και θα αναφερθεί στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας.

    [05] ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΓΙΑ 450 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΠΛΟΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Τεράστια προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο.

    Περιπετειώδες ήταν λόγω της θαλασσοταραχής το ταξίδι 450 επιβατών πλοίου που ξεκίνησε από τη Σκόπελο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

    Παρά τα 8 μποφόρ, ο καπετάνιος του Flying Cat αποφάσισε χθες βράδυ να ξεκινήσει με 450 επιβάτες από τη Σκόπελο για τη Θεσσαλονίκη. Λίγο μετά τον απόπλου του, όμως το πλοίο γέμισε νερά. Οι επιβάτες έζησαν εφιαλτικές στιγμές, καθώς το πλοίο έπλεε επί τρεις ώρες. Ο καπετάνιος κατάφερε τελικά να φθάσει μέχρι τη Σκιάθο.

    Οι 450 επιβάτες έμειναν στο λιμάνι της Σκιάθου για αρκετές ώρες. Δυστυχώς η εταιρία δεν είχε κανονίσει τη διαμονή τους σε κάποιο ξενοδοχείο. Αναγκάστηκαν έτσι να επιβιβασθούν σε άλλο πλοίο της γραμμής με κατεύθυνση το λιμάνι του Βόλου.

    Νωρίς το μεσημέρι οι επιβάτες έφθασαν στο Βόλο, όπου με διάφορα μεταφορικά μέσα ταξίδεψαν για τον προορισμό τους.

    [06] Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Την ανυποχώρητη στάση της Δημοτικής Αρχής σε ό,τι αφορά τις πάγιες θέσεις της για την πώληση της ΔΕΘ στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στους φορείς της πόλης επανέλαβε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργο Πασχαλίδη.

    Επέμεινε, επίσης, στην εκδίκαση, στις 18 Σεπτεμβρίου, της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατά του Ελληνικού Δημοσίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά στη Δ.Ε.Θ. και τη HELEXPO A.E.

    "Eίναι αδιανόητο για τρίτη φορά η κυβέρνηση να μας προκαταλαμβάνει για όσα προγραμματίζει για τη Δ.Ε.Θ., τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το εκθεσιακό κέντρο της HELEXPO A.E. στην Αθήνα που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Δυστυχώς δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να δοθούν οι εγκαταστάσεις του πρώην Ανατολικού Αερολιμένα στη Δ.Ε.Θ. και είναι απαράδεκτο οι εγκαταστάσεις αυτές να δοθούν σε ιδιώτη», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

    Για τη συνάντησή του με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης είπε ότι επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε συγκεκριμένες απαντήσεις του κ. Πασχαλίδη, ενώ συμφώνησε σετη συμμετοχή εκπροσώπου του Δήμου σε επιτροπή προβληματισμού για τη Δ.Ε.Θ. «Πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα εφαρμογής ενός νέου θεσμικού πλαισίου γύρω από τη Δ.Ε.Θ. και τη HELEXPO A.E. και δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα γεγονότα», είπε χαρακτηριστικά.

    Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 13 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και νέα συνάντηση των φορέων της πόλης για τη Δ.Ε.Θ. με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο επίμαχο αυτό θέμα.

    [07] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΩΡΩΠΟ

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Υπό έλεγχο τέθηκε από το πρωί η μεγάλη πυρκαγιά στον Ωρωπό, η οποία κατέστρεψε 20.000 στρέμματα αγροτικών και δασικών εκτάσεων και 50 εξοχικά σπίτια και αγροικίες.

    Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν 450 πυροσβέστες με 108 οχήματα, καθώς και 250 στρατιώτες. Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει γνωστά πιθανολογείται, όμως, ότι ξεκίνησε από κάποιο σημείο κοντά στα διόδια Σχηματαρίου και λόγω των ισχυρών ανέμων έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

    Για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργούνται έρευνες από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Στο χώρο παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

    [08] ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΚΑΙ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σόφια, 5 Ιουνίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Οι πρόεδροι της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι και της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ καταδίκασαν τις τρομοκρατικές πράξεις των Αλβανών ανταρτών στην βόρεια ΠΓΔΜ και προειδοποίησαν ότι θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα στα Βαλκάνια.

    Οι αντάρτες, που ισχυρίζονται ότι μάχονται για τα δικαιώματα των Αλβανών στη χώρα έχουν καταλάβει χωριά στην βόρεια ΠΓΔΜ και ο στρατός των Σκοπίων προσπαθεί να τους αποκρούσει.

    Οι πρόεδροι των δυο χωρών σε κοινή ανακοίνωση τους από τη Σόφια ανέφεραν ότι καταδικάζουν τη δράση των ανταρτών και τόνισαν ότι η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ είναι σημαντική για τη διατήρηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Οι δυο ηγέτες ανέφεραν ότι οι αντάρτες πρέπει να τερματίσουν τη βία, να απελευθερώσουν τους ομήρους, να παραδώσουν τα όπλα τους και να εγκαταλείψουν την ΠΓΔΜ.

    Ο.Κ.

    [09] ΟΠΕΚ: ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Βιένη, 5 Ιουνίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Οι υπουργοί Πετρελαίου των 10 χωρών μελών του ΟΠΕΚ αποφάσισαν σε συνάντηση τους στη Βιένη να αφήσουν αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου. Ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ Αμπντουλάχ αλ Ατιγιάχ ανακοίνωσε ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ θα συνεχίσουν την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου που φτάνει τα 24,2 εκατομμύρια βαρέλια.

    Οι εκπρόσωποι των πετρελαιοπαραγωγών χωρών αποφάσισαν να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής σε έκτακτη σύνοδο στις 3 Ιουλίου, ώστε να καλυφθεί το κενό που αφήνει το Ιράκ με την απόφασή του για διακοπή των εξαγωγών του αλλά και να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση λόγω του προσεχούς χειμώνα.

    [10] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΑΤΑΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΟ Α.Π.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Αναβλήθηκε η τελετή αναγόρευσης του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής του Α.Π.Θ. μετά τη διαμαρτυρία περίπου 150 φοιτητών, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την πίσω είσοδο της Αίθουσας Τελετών.

    Οι φοιτητές φώναζαν συνθήματα κατά του Αρχιεπισκόπου και κατά των δημοσιογράφων και δεν δίστασαν να πετάξουν πέτρες και αυγά σε εκπροσώπους των ΜΜΕ και στους προσκεκλημένους.

    Οι φοιτητές ζήτησαν από την αντιπρύτανη του Α.Π.Θ. Ολυμπία Γκίμπα - Τζιαμπίρη να μπουν στην Αίθουσα Τελετών και να γίνει η αναγόρευση υπό τους όρους τους, δηλαδή να είναι παρόντες στην τελετή και να αναγνώσουν κείμενό τους. Τελικά στις 8.00 το βράδυ τους επιτράπηκε η είσοδος. Οι φοιτητές μπήκαν φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα όπως "Εδώ δεν θα περάσει ο σκοταδισμός", "Θα γίνει χαμός, θα γίνει πανικός" και ανέβηκαν στο εξώστη και ανάρτησαν πανό που έγραφε: "Ο Χριστόδουλος στα νιάτα του διάβαζε πολύ γι αυτό και αγαπάει της Χούντας το πουλί", το οποίο υπέγραφε η "Πρωτοβουλία Φοιτητών Ιατρικής".

    Ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Αχιλλέας Τουρκαντώνης ανέβηκε στο βήμα και ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση αναβάλλεται.

    Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που αναβάλλεται μία αναγόρευση γιατί το ήθελε μία ομάδα ανθρώπων, που δήλωσαν ότι είναι φοιτητές του Α΄ έτους της Ιατρικής Σχολής.

    [11] ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΡΙΑΝΟ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Ελάχιστες ώρες πριν την έναρξη της αναμέτρησης του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος με το αντίστοιχο της Αγγλίας ο ομοσπονδιακός προπονητής, Βασίλης Δανιήλ είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι Ελληνες παίκτες μπορούν να πετύχουν νίκη σε βάρος των Αγγλων.

    "Είναι στο χέρι μας να κερδίσουμε την Αγγλία", τόνισε ο Δανιήλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η έκφραση του υποδήλωνε κάτι τέτοιο... "Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση. Οι παίκτες μου έχουν όλα αυτά τα στοιχεία", επισήμανε ο ομοσπονδιακός προπονητής και συμπλήρωσε: "Η Αγγλία είναι μια μεγάλη ομάδα, αλλά μπορούμε να την κερδίσουμε".

    Η ενδεκάδα με την οποία θα παραταχθεί η Ελλάδα κόντρα στην Αγγλία είναι: Νικοπολίδη, Μαυρογενίδη ή Μπασινά, Ουζουνίδη, Γκούμα, Νταμπίζα, Βενετίδη, Ζαγοράκη, Καραγκούνη, Γιαννακόπουλο, Βρύζα, Μαχλά.

    "Οι Αγγλοι έχουν πάνω απ' όλα την εθνική τους ομάδα. Αν δεν τους αφήσουμε να παίξουν όπως μπορούν, τότε πολύ πιθανόν να καταφέρουμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα", τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Νίκος Νταμπίζας.

    [12] ΟΗΕ: ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΑΔΙΑ Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ AIDS

    Λονδίνο, 5 Ιουνίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Μια έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιεύτηκε σήμερα που είναι η 20ή επέτειος της πρώτης επίσημης ανακοίνωσης για το AIDS, προειδοποιεί ότι η «χειρότερη επιδημία που έχει ξεσπάσει ποτέ» βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της στάδια.

    Ο Πίτερ Πάιοτ, διευθυντής του προγράμματος του ΟΗΕ UNAIDS, παραδέχτηκε σε ομιλία του πως κανείς δεν περίμενε να λάβει τέτοιες διαστάσεις η ασθένεια που αρχικά είχε εντοπιστεί στις ομάδες «υψηλού κινδύνου», και κυρίως στους ομοφυλόφιλους άντρες. Σιγά σιγά, όμως, η νόσος εξαπλώθηκε και στους ετεροφυλόφιλους: 58 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα φορείς του AIDS.

    Ο κ. Πάιοτ επέλεξε τη Νότια Αφρική για την παρουσίαση της έκθεσης, αφού στη χώρα αυτή ζουν 4,7 εκατομμύρια φορείς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάντως, σύντομα η Ινδία και η Κίνα θα ξεπεράσουν το θλιβερό ρεκόρ της Νότιας Αφρικής.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην αφρικανική ήπειρο, όπου ζουν 25 εκατομμύρια φορείς.

    [13] ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Στοκχόλμη, 5 Ιουνίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Η ΕΕ και ΗΠΑ επεξεργάζονται ένα κοινό ανακοινωθέν για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τη σουηδική προεδρία της ΕΕ. Εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε τα παραπάνω επιβεβαιώνοντας τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος είπε ότι, εάν η κατάσταση παραμείνει ήρεμη, θα πρέπει να αναμένουμε μια διεθνή πρωτοβουλία για το Μεσανατολικό μέσα στις επόμενες μέρες.

    Η Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο σχέδιο Μίτσελ για τον τερματισμό της βίας. Στις 14 Ιουνίου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα επισκεφτεί τη Σουηδία και το θέμα αναμένεται να τεθεί στην κορυφή της ατζέντας.

    [14] ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Τα Χανιά επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Γιάννη Σπανουδάκη, με την ευκαιρία του Διεθνούς meeting Στίβου "53α Βενιζέλεια".

    Σε σύντομο χαιρετισμό του, κατά την έναρξη των Αγώνων στο Εθνικό Στάδιο της πόλης, ο κ. Σπανουδάκης αφού επεσήμανε ότι τα "Βενιζέλεια" έχουν καταξιωθεί με τη διεθνή αναγνώριση, τόνισε ότι "τέτοιες Ελληνικές διοργανώσεις τεκμηρίωσαν το αίτημα ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας και μας δίνουν την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα είναι ικανή να οργανώσει τους καλύτερους, τους πιο ξεχωριστούς Αγώνες".

    Ο κ. Σπανουδάκης απευθυνόμενος στους Χανιώτες φιλάθλους τους διαβεβαίωσε ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκεται σε καλό δρόμο και τους κάλεσε σταθούν πλάι στην Οργανωτική Επιτροπή ΑΘΗΝΑ 2004.

    Σε σύντομη ομιλία του ο Διευθυντής του Ολυμπιακού Εθελοντισμού της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 Σπύρος Παπακώστας, υπογράμμισε τη σημασία του εθελοντισμού και το ρόλο των εθελοντών στη διοργάνωση των Αγώνων. Επεσήμανε, ειδικότερα, το ρόλο των εθελοντών που προέρχονται από το χώρο των αθλητικών σωματείων, μια και αυτοί, λόγω γνώσεων, θα υποστηρίξουν τα αθλήματα κατά τον καλύτερο τρόπο.

    Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Προέδρου του Α.Ο. ΚΥΔΩΝ, Αθανάσιου Κουβάτσου, ενός σωματείου με μακρά ιστορία, που διαθέτει σήμερα 1.500 αθλητές σε όλα τα βασικά αθλήματα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ήδη 300 μέλη του σωματείου έχουν προεγγραφεί ως εθελοντές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Θέματα που έχουν σχέση με την προετοιμασία της διοργάνωσης των Αγώνων συζήτησε κατά την παραμονή του στα Χανιά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ο.Ε.Ο.Α. Γιάννης Σπανουδάκης με τον Νομάρχη κ. Γιώργο Κατσανεβάκη, το Δήμαρχο Χανίων Γιώργο Τζαχακάκη, εκπροσώπους αθλητικών φορέων και αθλητές. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπακώστας, σύντομα θα οργανωθεί και ειδική Ημερίδα στα Χανιά, με έμφαση στο θέμα του εθελοντισμού.

    [15] ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βελιγράδι, 5 Ιουνίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Εκκληση για την επιστροφή των 200.000 Σέρβων και μελών άλλων εθνικών κοινοτήτων που εκδιώχθηκαν από το Κοσσυφοπέδιο απηύθυνε ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με το Δανό υπουργό Εξωτερικών Μόγκενς Λίκετοφτ, ο κ. Κοστούνιτσα επισήμανε ότι "είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ασφαλή επιστροφή των Σέρβων και μη Αλβανών στο Κόσοβο".

    Ο κ. Κοστούνιτσα τόνισε επίσης ότι αναμένει πως η συνεργασία με την αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) και την ειρηνευτική δύναμη KFOR θα συμβάλει στην εξεύρεση τρόπου, ώστε να προστατευθούν "θεσμικά" τα δικαιώματα των Σέρβων και των μη Αλβανών.

    Περισσότεροι από 200.000 Σέρβοι έφυγαν από το Κόσοβο, από την άφιξη της KFOR και της διοίκησης του ΟΗΕ στην επαρχία τον Ιούνιο του 1999, ενώ περίπου 110.000 ζουν σε θύλακες που προστατεύονται από τις ειρηνευτικές δυνάμεις.

    Οι κ.κ. Κοστούνιτσα και Λίκετοφτ συζήτησαν επίσης θέματα διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Γιουγκοσλαβίας και της Δανίας.

    Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κοπεγχάγη είναι έτοιμη να στηρίξει τη σταδιακή ενσωμάτωση του Βελιγραδίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [16] ΣΕΡΒΙΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΙΡΚΟΥΪ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2001 (19:52 UTC+2)

    Με αφετηρία το Ηράκλειο της Κρήτης αρχίζει το 8ο Πανελλήνιο Σιρκουϊ ανδρών -γυναικών ΕΒΓΑ Masters 2001. Μέσα από 300 αγώνες που θα διεξαχθούν σε πέντε πόλεις της χώρας (Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Καλογριά Αχαϊας, Γλυφάδα Κέρκυρας, Ρέθυμνο) θα αναδειχτούν οι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες της εφετινής περιόδου. Τα συνολικά χρηματικά έπαθλα που θα μοιραστούν είναι 28.5 εκ. δραχμές, ποσό ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

    "Συνεχίζοντας την ανάπτυξη του αθλήματος η ΕΟΠΕ προχώρησε από την εφετινή περίοδο σε σειρά αλλαγών και καινοτομιών. Το εφετινό πρωτάθλημα θα είναι το καλύτερο που έχει γίνει ποτέ", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Θανάσης Μπελιγράτης στην επίσημη παρουσίαση της διοργάνωσης που έγινε στην Αίγλη Ζαππείου το μεσημέρι της Τρίτης και συμπλήρωσε: "Από 1η Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν από τον ομοσπονδιακό προπονητή κ. Αλεμάο οι ομάδες που θα δουλέψουν με στόχο το 2004. Θέλω να ευχαριστήσω τους χορηγούς, τους υποστηρικτές και τους τοπικούς φορείς που έχουν αναλάβει την διοργάνωση των αγώνων. Διανύουμε εικοσαήμερο ανάτασης του ελληνικού βόλεϊ γιατί οι έφηβοι προκρίθηκαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, οι γυναίκες στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και οι άνδρες έχουν ξέφρενη πορεία στο Παγκόσμιο Λιγκ".

    Ο υπεύθυνος μάρκετινκ της ΕΒΓΑ (βασικός χορηγός) Ηλίας Γούδης δήλωσε: "Η ΕΒΓΑ ήταν η πρώτη εταιρία που δραστηριοποιήθηκε στο ελληνικό beach volley και το ίδιο συνεχίζει να κάνει και τώρα που το άθλημα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και προετοιμασίας για το 2004".

    Οι πρωταγωνίστριες και πρωταγωνιστές του εφετινού πρωταθλήματος δήλωσαν:

    Εφη Σφυρή: "Όλα θα πάνε καλά τη φετινή χρονιά και θα είναι θετικό που η τηλεοπτική κάλυψη θα είναι σε πολύ καλή ώρα τηλεθέασης. Εχουμε βάλει πολλούς στόχους και ελπίζω να πάρουμε τον τίτλο".

    Βάσω Καραντάσιου: "Είμαι χαρούμενη που μετά από δύο χρόνια θα ξαναπαίξω στην Ελλάδα και πάλι στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Πιστεύω ότι θα έρθει κόσμος στα γήπεδα για να μας βοηθήσει για τα δύσκολα χρόνια που θα ακολουθήσουν μέχρι το 2004".

    Παύλος Μπελιγράτης: "Γίνεται μεγάλη προσπάθεια, οι αθλητές προπονούνται σκληρά και με τη βοήθεια της ΕΟΠΕ και των χορηγών πιστεύω ότι θα κάνουμε ένα πολύ καλό πρωτάθλημα. Ηδη έδωσαν πολύ καλά δείγματα με την παρουσίαση των αγώνων".

    Μανώλης Ρουμελιώτης: "Είμαστε έτοιμοι για να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Οι αλλαγές ελπίζω να βοηθήσουν το άθλημα. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν πολλές και καλές αναμετρήσεις που θα προσφέρουν θέαμα στο κόσμο καθώς και μεγάλο ενδιαφέρον στη βαθμολογία για την ανάδειξη των πρωταθλητών".

    Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" Σπύρος Καπράλος και ο Διευθυντής Αγώνων της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" Γιάννης Γιαννουρής, οι δήμαρχοι Παρελίων Σωτήρης Βλάχος και Λαρισσού Αχαϊας Νίκος Ταπεινός, ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας Γιάννης Κουλαξής, εκπρόσωποι των υποστηρικτών και αθλητές.

    Το πρόγραμμα του Πανελληνίου Σιρκουί ΕΒΓΑ masters 2001

    1. 7-9/6 Ηράκλειο Κρήτης Δήμος Ηρακλείου, ΓΕ Ηρακλείου

    2. 21-23/6 Λευκός Πύργος Δήμος Θεσσαλονίκης

    3. 13-15/7 Καλογριά, Αχαϊα Δήμος Λαρισσού

    4. 27-29/7 Γλυφάδα, Κέρκυρα Δήμος Παρελίων

    Τελικοί 11-12/8 Ρέθυμνο Κρήτης ΟΠΕ Ρεθύμνου.

    [17] ΣΤΟ E-COMMECE SHOW ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η WINBANK

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2001 (19:46 UTC+2)

    Η winbank, η υπηρεσία Ηλεκτρονικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς συμμετέχει στην έκθεση E-Commerce Show που ανοίγει τις "πύλες" της αύριο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Η winbank, πρωτοπόρος στο χώρο της ηλεκτρονικής τραπεζικής και του ηλεκτρονικού επιχειρείν στην Ελλάδα, χορηγεί την έκθεση αυτή που άπτεται αμιγώς του αντικειμένου της. Με τη δυναμική συμμετοχή της δίνει τη δυνατότητα στις εταιρίες και το ευρύ κοινό να πληροφορηθούν για τις ολοκληρωμένες προτάσεις ηλεκτρονικού εμπορίου.

    Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της winbank, καθώς και να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό που διοργανώνει με δώρα από την Compaq.

    Ο διευθυντής της Ηλεκτρονικής Τραπεζικής, Σωτήρης Συρμακέζης, θα παρουσιάσει αύριο τη θέση της winbank για το internet banking, ενώ το θέμα των "ηλεκτρονικών πληρωμών" θα αναλυθεί στις 7 Ιουνίου. Παράλληλα, στο πλαίσιο της ημερίδας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα το "Electronic Retalling" θα παρουσιαστούν οι απόψεις της winbank για τις "ηλεκτρονικές πληρωμές και εισπράξεις".

    Σημειώνεται ότι σκοπός του E-Commerce Show είναι η συνεχής ενημέρωση των στελεχών σε θέματα ηλεκτρονικού εμπορίου, ιδιαίτερα σε σχέση με τις τεχνολογίες, τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που το πραγματοποιούν. Επιπλέον, η έκθεση έχει προσαρμοστεί ανάλογα ώστε να ανταποκρίνεται στις νεότερες εξελίξεις της αγοράς και στις αυξημένες απαιτήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων.

    Στην εκδήλωση συμμετέχουν κορυφαίες εταιρίες του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα παρουσιάσουν προϊόντα και υπηρεσίες υλοποίησης και λειτουργίας λύσεων ηλεκτρονικού εμπορίου.

    [18] Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ ΤΟΥ

    Βελιγράδι, 5 Ιουνίου 2001 (19:43 UTC+2)

    Ο δικηγόρος του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Τόμα Φίλα δήλωσε ότι αναμένει να επινοηθούν νέες κατηγορίες εναντίον του πελάτη του, ώστε να παραμείνει στη φυλακή.

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς βρίσκεται στις φυλακές του Βελιγραδίου, καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, ενώ κατηγορείται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου.

    "Φοβάμαι ότι θα κατασκευαστούν νέες κατηγορίες εναντίον του Μιλόσεβιτς με στόχο την παράταση της κράτησής του και ότι κινούμαστε από το δικαστικό πεδίο στο πολιτικό", τόνισε ο κ. Φίλα.

    "Οι νέες κατηγορίες θα σχετίζονται με το φορτηγό-ψυγείο με σορούς 86 Αλβανών που πιθανώς σκοτώθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο στη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το 1999 και το οποίο βρέθηκε στο Δούναβη", είπε.

    Ο κ. Φίλα πρόσθεσε ότι ο πελάτης του τον διαβεβαίωσε ότι "δεν γνωρίζει τίποτα για το φορτηγό".

    Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας κατηγόρησαν τον περασμένο μήνα τον Μιλόσεβιτς ότι έδωσε εντολή για την εξαφάνιση όλων των αποδεικτικών στοιχείων για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο το 1999.

    Ο κ. Φίλα τόνισε ότι η έρευνα για τη δήθεν ανάμειξη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας σε διαφθορά και οικονομικές ατασθαλίες πρέπει να λήξει στις 15 Ιουνίου, καθώς όλοι οι μάρτυρες έχουν καταθέσει.

    "Εως τώρα ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο δεν έχει προκύψει από τις ανακρίσεις", είπε και πρόσθεσε ότι η κατάσταση της υγείας του πελάτη είναι πολύ άσχημη επαναλάμβανοντας ότι ο Μιλόσεβιτς πρέπει να αποφυλακιστεί με αναστολή ή να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

    [19] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΜΕ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2001 (19:42 UTC+2)

    Υπογράφηκε σήμερα το Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης μεταξύ της O.E.O.A. ΑΘΗΝΑ 2004 και του Δήμου Βουλιαγμένης, έναν από τους Ολυμπιακούς Δήμους της χώρας.

    Το Μνημόνιο, που είχε υπογραφεί από την Πρόεδρο της Ο.Ε.Ο.Α. ΑΘΗΝΑ 2004 κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, συνυπέγραψε και παρέδωσε στον Σύμβουλο Διοίκησης της ΑΘΗΝΑ 2004 και Προϊστάμενο του Γραφείου Συντονισμού με τη Δημόσια Διοίκηση κ. Χρήστο Κωστή, ο Δήμαρχος Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κασιδόκωστας, παρουσία πολλών μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Όπως είναι γνωστό στο Δήμο Βουλιαγμένης θα γίνουν τα αγωνίσματα του Τριάθλου και της Ατομικής Χρονομέτρησης της Ποδηλασίας.

    Σύμφωνα με το Μνημόνιο, διατυπώνεται η επιθυμία του Δήμου να συμβάλει ουσιαστικά στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 της Αθήνας, τους οποίους θεωρεί ότι αποτελούν μια μείζονα εθνική πρόκληση και ταυτόχρονα μια προσδοκία για ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, τα οφέλη της οποίας αναμένεται να είναι ευρύτερα των Αγώνων.

    Υπενθυμίζουμε ότι σε κάθε Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπεται, μεταξύ άλλων:

    Η συνεργασία σε προγράμματα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και ενδυνάμωσης της συλλογικής βούλησης των κατοίκων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Η συνεργασία στα προγράμματα επιλογής και κατάρτισης ανθρώπινων πόρων και ειδικότερα επιλογής, κατάρτισης και φιλοξενίας εθελοντών.

    Η αναβάθμιση και χρήση χώρων στο άμεσο περιβάλλον των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων (αθλητικών και μη) και των προπονητικών κέντρων, καθώς και εγκαταστάσεων φιλοξενίας, τουρισμού και αναψυχής.

    Η συνεργασία στη διαμόρφωση προγράμματος πολιτισμού, τελετών και λοιπών πολιτιστικών εκδηλώσεων, ιδιαίτερα όσων έχουν στόχο την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Η συνεργασία σε θέματα μέριμνας και προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία.

    Η συνεργασία στη διαδικασία προστασίας του ολυμπιακού συμβόλου (πέντε κύκλοι) και του εμβλήματος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα (άσπρος κότινος σε μπλέ φόντο).

    Η συνεργασία στην εφαρμογή προγράμματος αισθητικών παρεμβάσεων, αναπλάσεων, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, πεζοδρομήσεων, επεμβάσεων στον αστικό εξοπλισμό, εξυγίανσης του δημόσιου χώρου, οπτικής απορρύπανσης, και γενικότερα βελτίωσης της εικόνας της πόλης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    [20] ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 5 Ιουνίου 2001 (19:40 UTC+2)

    To έργο "Αγγέλα Παπάζογλου" θα παρουσιάσει η Αννα Βαγενά στις 9 Ιουνίου στο θέατρο "Rιsidence Palace" των Βρυξελλών. Το έργο διαπραγματεύεται την ιστορία της Αγγέλας Παπάζογλου, που γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1899 και πέθανε στην Κοκκινιά το 1983 και βασίζεται στο βιβλίο του γιου της Γιώργη "Ονειράματα από τη Σμύρνη".

    Την θεατρική προσαρμογή του βιβλίου και τη μουσική επιμέλεια έχει κάνει ο Μάριος Σπηλιόπουλος, τους φωτισμούς ο Δημήτρης Δαμαλάς και την ηχοληψία ο Γκουεργκόι Κάτιντσεφ. Στο ρόλο της αναγνώστριας εμφανίζεται η Γιασεμί Κηλαηδόνη.

    [21] ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΥΓΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Μπέλφαστ, 5 Ιουνίου 2001 (19:35 UTC+2)

    Με το δεξί ξεκίνησαν οι αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος πυγμαχίας ανδρών που διεξάγονται στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας.

    Ο Αρτούρ Μικαελιάν στην κατηγορία των 54 κιλών κέρδισε τον Γεωργιανό Ραμάρ Μπιμάτζε με 6-4, καθώς και τον Ραμπίμοφ (Αζερμπαϊτζάν) με 8-6 στα σημεία.

    Τη νίκη γεύτηκαν ο Ηλίας Παυλίδης που κέρδισε στα 81κ. τον Τόμπρια (Γεωργία) με 15-0 και ο Μιχάλης Ασλανίδης στα 91 κιλά τον Παολίνο Ντομίγκο (Αγιος Δομίνικος) με 7-6 στα σημεία.

    Το πρωί, τέλος, ο Μπόρις Γεωργιάδης στα 57 κιλά κέρδισε τον Αζερμπαϊτζανό Χουσεϊνοφ με 12-0 στα σημεία.

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ - ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 5 Ιουνίου 2001 (19:32 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ συναντήθηκε με τον Σκοπιανό ομόλογο του Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση της ΠΓΔΜ για την στήριξη της Ουάσιγκτον προς τη χώρα του.

    Ο κ. Ράμσφελντ συνεχάρη την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για τις προσπάθειες της να διατηρήσει τη σταθερότητα στη περιοχή αντιμετωπίζοντας τις επιθέσεις των Αλβανών ανταρτών και την ευχαρίστησε για την λογισμική υποστήριξη που δίνει στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που εδρεύουν στη χώρα.

    Ο κ. Μπούτσκοφσκι είπε ότι η διεθνής κοινότητα θα βοηθήσει την ΠΓΔΜ από πολλές απόψεις αλλά κυρίως απομονώνοντας τους αντάρτες πολιτικά και οικονομικά και πληροφόρησε τον Αμερικανό ομόλογο του για την πρωτοβουλία των Σκοπίων να ιδρύσουν κέντρο περιφερειακής συνεργασίας, στο οποίο θα γίνεται ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε κράτη της περιοχής για καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

    O.K.

    [23] ΕΝΝΕΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΤΑΝΚΕΡ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΖΑ

    Βουκουρέστι, 5 Ιουνίου 2001 (19:24 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Εννέα άτομα σκοτώθηκαν σε ισχυρή έκρηξη σε τάνκερ πετρελαίου στο λιμάνι της Κωνστάντζα στη Ρουμανία, ανέφεραν σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στον τόπο του ατυχήματος.

    Σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες η έκρηξη συνέβη όταν 12 Ρουμάνοι εργάτες έκαναν επισκευές στο πετρελαιοφόρο "Ανάπολις", που έφερε σημαία Μάλτας.

    [24] ΜΑΘΗΤΗΣ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 5 Ιουνίου 2001 (19:21 UTC+2)

    Ενας 17χρονος μαθητής στην Τουρκία, πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τον υποδιευθυντή του λυκείου στο οποίο φοιτούσε γιατί τον επέπληξε επειδή έπινε μπύρα στο προαύλιο του σχολείου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Ο 17χρονος, του οποίου το όνομα δεν αποκαλύπτεται πυροβόλησε τον 33χρονο Ασίμ Οζγκούρ με καραμπίνα μπροστά σε συμμαθητές του στο λύκειο του στην πόλη Ντενιζλί. Ο Οζγκούρ νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Ο νεαρός συνελήφθη από τις αρχές και ισχυρίστηκε ότι ο υποδιευθυντής του τον χτύπησε.

    O.K.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 5 June 2001 - 18:13:48 UTC