Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΝΕΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ
  • [02] ΝEΚΡΟΙ Ο ΓΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΛΑ ΟΜΑΡ
  • [03] ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ
  • [04] EYΣΗΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
  • [05] ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ
  • [06] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΔΥΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
  • [07] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ: ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [08] INTERAMERICAN: ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΑΠΟ ΧΑΑ
  • [09] ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΕΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΡΑΣΗΣ
  • [10] Ο ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ
  • [11] ΜΕΤΡΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΡΑΤΕ
  • [12] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [13] ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΠΟΡΕΥΤΟΥΜΕ
  • [14] ΠΑΓΩΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ 39 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΠΟΠΤΩΝ
  • [15] ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΕ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [16] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ ΣΤΟ 6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [17] ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΛΑΝΤΕΝ ΚΑΙ ΜΟΥΛΑΣ ΟΜΑΡ ΛΕΕΙ Η Β.
  • [18] ΓΕΩΡΓΙΑ: ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΠΧΑΖΙΑ
  • [19] ΕΠΑΦΕΣ Ι. ΒΕΝΤΡΙΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [20] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΤΕ ΣΕ ΑΝΑΚΡΙΒΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
  • [21] ΕΝΑΝΤΙΩΝ ... ΓΟΛΙΑΘ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [22] Η ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ ΖΗΤΗΣΕ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [23] ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [24] Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΠΧΑΖΙΑ

  • [01] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΝΕΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2001 (16:30 UTC+2)

    "Ολοι μαζί θα πάμε στη νέα εποχή και στη νέα εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ", διακήρυξε ο υπουργός Εθθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, στην ομιλία του στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, η οποία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και συνθήματα, όπως "Ακη μαζί στη νέα εποχή", "το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό" κ.α.

    Ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενότητα του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας πως το ζητούμενο είναι η νέα ενότητα η οποία θα στηρίζεται στη νέα πολιτική πλειοψηφία που θα προκύψει από το 6ο συνέδριο. Το συνέδριο έχει σκοπό να στηρίξει το κυβερνητικό έργο του ΠΑΣΟΚ κι αυτό είναι πολιτική επιλογή, δεν είναι συμφωνία παρασκηνίων, είπε. "Είμαστε ενωμένοι αλλά θέλουμε οι αποφάσεις του συνεδρίου να ενταχθούν σε μια στρατηγική νίκης του ελληνικού λαού και του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές που έρχονται".

    Ο Ακης Τσοχατζόπουλος είπε "όχι" στις λογικές της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, "όχι" στις λογικές της συμπολίτευσης και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Είπε "ναι" σε μια νέα πλειοψηφία, μέσα από τη σύνθεση των απόψεων και την υπέρβαση των αντιπαραθέσεων και διαχωριστικών γραμμών του 1996 και του 1999. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι το συνέδριο δεν μπορεί να δώσει λευκές πολιτικές επιταγές για διαχείριση θεμάτων. "Είμαστε εδώ για να συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένο περιεχόμενο πολιτικών. Ολοι μαζί, χωρίς τους διαχωρισμούς, αλλά με ευχολόγια δεν γίνεται τίποτε", τόνισε.

    Σε ότι αφορά τη δική του στάση ξεκαθάρισε πως θα ανησυχεί πάντοτε, να αφουγκράζεται τον ελληνικό λαό και να ασκεί κριτική, διότι αυτή είναι η απαίτηση του λαού και του ΠΑΣΟΚ. Υπογράμμισε πως στο ΠΑΣΟΚ υπήρχε πάντα το δικαίωμα της διαφωνίας, της διαφορετικής άποψης και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναγνώρισε τα επιτεύγματα της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά παρατήρησε πως από το ΠΑΣΟΚ λείπει η νέα πολιτική πρόταση για τη μετά ΟΝΕ εποχή. Δίχως όραμα δεν υπάρχουν ιδέες. Δίχως ιδέες δεν υπάρχει πολιτική, σημείωσε.

    Αναφερόμενος στην ανεργία υπενθύμισε τον Ανδρέα Παπανδρέου που τη χαρακτήριζε "ντροπή" των σοσιαλιστών και σημείωσε πως οι παρακαταθήκες του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ αφορούν όλους στο κόμμα και μόνο ορισμένους. Στη νέα εποχή του 21ου αιώνα επίκεντρο πρέπει να είναι ο άνθρωπος, τόνισε επέμεινε στην ανάγκη στροφής της κυβέρνησης στην κοινωνική πολιτική. Διατύπωσε προτάσεις για την αποκέντρωση της δημόσιας διοίκησης, επιτέθηκε εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και ζήτησε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των αγροτών της ελληνικής περιφέρειας.

    Ολόκληρη η ομιλία του Ακη Τσχατζόπουλου έχει ως εξής:

    "Συντρόφισσες και σύντροφοι, όλοι μαζί, να είστε βέβαιοι, ότι όλοι μαζί, θα πάμε στη νέα εποχή. Αυτό είναι το ιστορικό καθήκον του ΠΑΣΟΚ, το ζητάει ο ελληνικός λαός και θα πάμε και ενωμένοι και θα πάμε για τη νέα νίκη του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το κρίσιμο μήνυμα, που πρέπει να στείλει αυτό το Συνέδριο.

    Όμως, συντρόφισσες και σύντροφοι, βρισκόμαστε και πάλι εδώ, όλοι μαζί ξανά, σε ένα δημοκρατικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Γιατί βρισκόμαστε εδώ; Γιατί το Κόμμα στο οποίο ανήκουμε, το ΠΑΣΟΚ, κατανοεί τις ανάγκες, ακούει τις επιθυμίες, θέλει να ανταποκριθεί στα μηνύματα της κοινωνίας μας, αλλά και στις προσδοκίες των μελών του, που θέλουν να στηρίξουν και να υπηρετήσουν το λαό.

    Συντρόφισσες και σύντροφοι, σε καμιά στιγμή, ερχόμενοι σε αυτό το Συνέδριο, δεν επιτρέπεται να ξεχάσουμε, ότι είμαστε εδώ να συμβάλλουμε να μετασχηματιστεί η αγωνία, ο αγώνας, η ανεξάντλητη δύναμη των μελών του ΠΑΣΟΚ, σε πολιτικές ελπιδοφόρας προοπτικής, για την κοινωνία και το έθνος μας. Για να θεμελιώσουμε μια νέα ενότητα. Γι' αυτό λοιπόν βρισκόμαστε εδώ, για ένα Συνέδριο νίκης, στη βάση της ενότητας του ΠΑΣΟΚ.

    Όμως, ναι, έτσι ακριβώς, πρέπει να στηρίξουμε όλοι μαζί, ενωτικά, την πρόταση της πολιτικής, την πρόταση την πολιτική. Μαζί θα πάμε συντρόφισσες και σύντροφοι. Ακούστε όμως πώς, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, το πώς θα πάμε.

    Διότι πρέπει να στηρίξουμε μια νέα πολιτική πρόταση πορείας για το ΠΑΣΟΚ. Μια νέα πολιτική στρατηγική γα το ΠΑΣΟΚ, μια πρόταση που θα είναι νέα σύνθεση, θα συμβάλλει στην ενότητα και θα εγγυάται, μέσα από την ενότητα, τις νέες νίκες και για το λαό και για το ΠΑΣΟΚ.

    Αυτό έχει σημασία γιατί, είμαστε μόλις 15 μήνες μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Απριλίου του 2000 και ήρθαμε σε ένα Τακτικό, όπως συμφωνήσαμε, αλλά πρόωρο Συνέδριο.

    Οδηγηθήκαμε σε αυτό, γιατί βρήκαμε στο δρόμο μας αρνητικό κλίμα, γιατί βρήκαμε δυσκολίες, γιατί βρήκαμε και λαϊκή αντίδραση. Αλλά συμφωνήσαμε ομόφωνα, στο Εκτελεστικό Γραφείο και στην Κεντρική Επιτροπή, να προχωρήσουμε σε αυτό το Συνέδριο, ανεξάρτητα από προσωπικές απόψεις ή επιφυλάξεις.

    Γιατί, πάνω απ' όλα μετράει η ευθύνη του καθενός από εμάς και συλλογικά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στο λαό, αλλά και η ενότητα, η ενδυνάμωση και η αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στην κοινωνική βάση.

    Γι' αυτό συμφωνήσαμε, γι' αυτό υλοποιούμε σήμερα αυτό το Συνέδριο, με σύμφωνη γνώμη όλων μας. Όλοι μαζί θέλουμε σε αυτό το Συνέδριο.

    Όμως, δεν αρκεί, συντρόφισσες και σύντροφοι, να συμφωνούμε ότι θέλουμε το Συνέδριο, ανταποκρινόμενοι σε αυτά τα δεδομένα, τα οποία βρήκαμε.

    Οι αγώνες μας, που δώσαμε όλοι μαζί, 27 χρόνια τώρα, με ειλικρίνεια και πίστη για τις αξίες, για τα πολιτικά μας ιδανικά, για το σοσιαλισμό, για μια καλύτερη Ελλάδα, μας επιβάλλουν να κάνουμε σαφές, ότι αυτό το Συνέδριο, έχει σκοπό να στηρίξει το κυβερνητικό έργο του ΠΑΣΟΚ, για να μπορέσει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να βγουν μπροστά με επιτυχία, να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, τις δυσκολίες, τις καθυστερήσεις. Αυτό είναι πολιτική επιλογή, δεν είναι συμφωνία παρασκηνίων. Πρέπει καθαρά να το πούμε αυτό.

    Να λοιπόν γιατί, σύντροφοι ναι, είναι εδώ, είμαστε ενωμένοι, αλλά θέλουμε, αυτό που θα βγάλουμε σε δυο μέρες από εδώ, τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας, να ενταχθούν σε μια στρατηγική εκλογικής νίκης του λαού και του ΠΑΣΟΚ, στη φάση που έρχεται. Αυτό είναι η δεύτερη δέσμευση της απόφασης, γι' αυτό το Συνέδριο.

    Βεβαίως είναι Κίνημα Λαού, έτσι ήταν, έτσι είναι, έτσι θα μείνει, έτσι το μάθαμε, όλοι εμείς, νέοι και πιο ώριμοι νέοι, που είμαστε εδώ για πολλά χρόνια.

    Όμως, το τρίτο σημείο. Πρέπει να πούμε κάποια πράγματα με σοβαρότητα, διότι έχουν σημασία, να ξέρουμε τι κάνουμε εδώ πέρα μέσα. Χρειάζεται, αγαπητοί συντρόφισσες και σύντροφοι, πολιτικοποίηση της πορείας μας, προς το 2004.

    Πρέπει να το καταλάβουμε. Η Νέα Δημοκρατία, λειτουργεί με βάση τη φθορά της εξουσίας για το ΠΑΣΟΚ. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Είναι η τακτική του ώριμου φρούτου, την οποία, συστηματικά, με επιμονή ακολουθούν, αποφεύγοντας και άκαιρες συγκρούσεις και άκαιρες αντιπαραθέσεις και την κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων.

    Άρα, ποια απάντηση μπορούμε να έχουμε εμείς, το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπηρετεί το λαό; Να πολιτικοποιήσουμε, ακριβώς, αυτή την πορεία προς το 2004, να προβάλλουμε τις εναλλακτικές πολιτικές μας προτάσεις, να προβάλλουμε την πολιτική, προοδευτική, σύγχρονη αντίληψη για την ανάπτυξη της χώρας, για την εξέλιξη της κοινωνίας, για το πώς θα υπηρετήσουμε το λαό και τον τόπο.

    Να αντιπαρατεθούμε, πολιτικά και ιδεολογικά, με το νεοφιλελευθερισμό, με την καθυστέρηση, με τον αναχρονισμό, αυτό είναι το λαϊκό καθήκον σήμερα, συντρόφισσες και σύντροφοι.

    Συγχρόνως πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα. Ολοι μας πολλά χρόνια είμαστε στο ΠΑΣΟΚ, άλλοι λιγότερα άλλοι περισσότερα όμως αυτό δεν μας εμποδίζει να δεσμευθούμε ότι πιστεύουμε στην ανανέωση του ΠΑΣΟΚ, ότι πρέπει οι νέοι να βγουν μπροστά, ότι πρέπει οι νέοι να πάρουν ευθύνες, ότι θα υπάρξουν νέοι, ικανοί να τραβήξουν την υπόθεση προς τα μπρος.

    Ανανέωση δεν σημαίνει μόνο νεολαία, ανανέωση σημαίνει και πιο ώριμους νέους από ότι είναι οι νεολαίοι και πάνω από 30 ετών. Σημαίνει για όλους οι οποίοι έχουν υποχρέωση να αναλάβουν ευθύνες και να στηρίξουν σε όλα τα επίπεδα, στο Κόμμα, στην Κυβέρνηση, στο Λαϊκό Κίνημα, παντού.

    Όμως συντρόφισσες και σύντροφοι, επιτρέψτε μου να πω ένα τελευταίο σημείο που πρέπει να αφορά αυτό το Συνέδριο. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να λειτουργήσει με βάση την λογική πλειοψηφίας και μειοψηφίας. Ούτε την λογική συμπολίτευσης και εσωκομματική αντιπολίτευση. Πρέπει να γίνουν προσπάθειες πολιτικής σύνθεσης, ενότητας, μία νέα πλειοψηφία σε μια νέα πολιτική βάση που θα βγει μέσα από το Συνέδριο να υπερβεί οριστικά τις διαιρέσεις, τις αντιθέσεις και του '96 και του '99.

    Η νέα ενότητα είναι το ζητούμενο σήμερα, αγαπητοί συντρόφισσες και σύντροφοι. Αλλά όχι γενικά και αόριστα. Ενότητα στην βάση της νέας πολιτικής συμφωνίας που θα βγει με σύνθεση μέσα από αυτό το Συνέδριο με όλους μαζί.

    Βέβαια επιτρέψτε μου να πω δεν βρισκόμαστε σε αυτό το Συνέδριο ούτε για να προωθήσουμε προσωπικούς στόχους και στρατηγικές ούτε να διεκδικήσουμε τιμάρια Κυβερνητικής εξουσίας την επαύριο.

    Πολλά γράφονται τον τελευταίο καιρό. Συνήθως τα τελευταία Συνέδρια έχω μία πικρά εμπειρία. Μου επισημαίνεται τακτικότατα παραμονές Συνεδρίων, ότι καταθέτω απόψεις που αποδυναμώνουν την κοινή προοπτική.

    Εχω την υποχρέωση να κάνω σαφές και θα συνεχίσω να ανησυχώ και θα αφουγκράζομαι τον λαό και θα κάνω κριτική διότι αυτό έχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ και ο λαός. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να συμβάλλουμε στην βασική υποχρέωση των Μελών, να πάρουν τις ευθύνες τους, να συμβάλλουν, να βελτιωθούν τα πράγματα, να υπάρξει συλλογική πορεία, Νίκη για το ΠΑΣΟΚ μέσα από την συμβολή της άλλης άποψης, της άλλης πορείας, των άλλων χαρακτηριστικών που έχει ο καθένας να καταθέσει.

    Θα σας απογοητεύσω. Ολοι μας στο ΠΑΣΟΚ είμαστε πολλά χρόνια και επιτρέψτε μου να σας πω, ξέρετε ποια ήταν η χαρά μας; όλων μας; είμαστε πολλά χρόνια μέσα στο ΠΑΣΟΚ: Ότι σ' αυτό το κόμμα είχαμε το δικαίωμα να έχουμε διαφορετική άποψη και την τιμούσαμε όλα τα χρόνια την διαφορετική άποψη. Αυτός ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει.

    Βέβαια, είμαστε εδώ για να συμφωνήσουμε, αλλά να συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένο περιεχόμενο πολιτικών. Ουδείς σκέφτεται ούτε έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει σε κανένα λευκές πολιτικές επιταγές προς διαχείριση θεμάτων. Διότι μόνο επάνω στην βάση της συμφωνημένης πολιτικής που ζητάμε, στηρίζουμε και το κόμμα και την ηγεσία και ολόκληρη την προσπάθεια του Ελληνικού λαού για νέα Νίκη του ΠΑΣΟΚ.

    Αρα λοιπόν, είμαστε εδώ, για να στηρίξουμε συλλογικά μια νέα πολιτική πρόταση πορείας. Με ένα πλαίσιο αρχών που θα οδηγήσουν σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό. Στο κείμενο μας, των θέσεων, νομίζω το έχουμε συμφωνία. Δεν έχει σημασία, εμείς συνηθίσαμε - παλιοί σοσιαλιστές, 27 χρόνια τώρα - να χρησιμοποιούμε την λέξη " κοινωνικό συμβόλαιο ", πες το κοινωνική συμφωνία, δεν έχει σημασία.

    Το γεγονός είναι όμως ότι αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο θα οδηγήσει σε ένα σύγχρονο πρότυπο δημοκρατικής ανάπτυξης που θα ανταποκρίνεται σε όσα ζητά η Ελληνική κοινωνία και όσα χρειαζόμαστε να προχωρήσουμε στον νέο κόσμο που κατορθώσαμε να μπούμε με τους κόπους και τις θυσίες του λαού μας.

    Και αυτό πρέπει να τονίσουμε γιατί σ'αυτόν χρωστάμε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας. Στον κάθε Ελληνα, στην κάθε Ελληνίδα, με τις δικές του θυσίες κατέστη δυνατή η επιτυχία η πρόσφατη, στην ένταξη στην Ευρωζώνη.

    Ναι, συντρόφισσες και σύντροφοι πετύχαμε πολλά. Αλλάξαμε την Ελλάδα, αξίζει - νομίζω - συγχαρητήρια σε όλους. Όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι επιτυχίες μας αυτές είχαν και δυσκολίες για να επιτευχθούν. Είχαν δυσκολίες τις οποίες κάποιοι μάλιστα επιχείρησαν να αποδώσουν σε λάθη επικοινωνιακής τακτικής. Πιστεύω όλοι συμφωνούμε πλέον - το λέμε στην Κεντρική Επιτροπή - ούτε επικοινωνιακό είναι το πρόβλημα ούτε θέμα βελτίωσης χειρισμών, ούτε βέβαια θέμα ξεκαθαρίσματος, ανύπαρκτων, εσωτερικών λογαριασμών. Είναι ζήτημα περιεχόμενου της πολιτικής μας. Αυτό είναι το κρίσιμο θέμα. Η πραγματική αιτία είναι η πολιτική.

    Και θέλω εδώ να πω κάτι, ένα συμπέρασμα που εγώ τουλάχιστον έβγαλα αυτούς τους τελευταίους μήνες, τα τελευταία χρόνια, έξι χρόνια παλεύουμε στην βάση της ίδιας κοινής πολιτικής πρότασης πορείας, εξέλιξης, της Ελληνικής κοινωνίας. Είναι αυτή η πρόταση που μας την οριοθέτησε το Μάαστριχ από το '94. Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα είχε την τιμή να αναπροσαρμόσει την πρόταση ένταξης επιτυχώς. Θυμάστε το '94 και το '95;

    Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι πρέπει να καταλάβουμε πόσο σωστή ήταν η πολιτική. Και πρέπει να τιμήσουμε όλους εκείνους που πέτυχαν εφαρμόζοντας αυτή την πολιτική: Να εντάξουν την Ελλάδα στην ΟΝΕ. Πρέπει να πούμε ότι αυτή η πολιτική σήμερα, στον 21ο αιώνα, εξάντλησε τα όρια της. Ολοκλήρωσε τον κύκλο της, οι θετικές επιδόσεις στην οικονομία, στην εξαετία '94 - 2000 είναι υπαρκτές - ποιος μπορεί να αμφισβητήσει αυτό; - όμως δεν συνδέθηκαν από αντίστοιχες, αναγκαίες, επαρκείς θετικές επιδόσεις στην κοινωνία και στον λαό.

    Και γι' αυτό εμείς αισθανόμαστε την ανάγκη να διεκδικήσουμε την υλοποίηση μιας νέας πολιτικής πρότασης πορείας. Να χτίσουμε ένα νέο κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδος που θα απαντά συγχρόνως με επιτυχία, με οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική ευαισθησία και στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία και στον λαό.

    Δεν χρειάζεται να σας αναφέρω τα στοιχεία που ζήσαμε. Νομίζω όλοι μας ενοχλούμαστε από την υψηλή ανεργία. Να θυμηθώ μια φράση του Ανδρέα Παπανδρέου "η ντροπή των σοσιαλιστών" έλεγε, η "ανεργία".

    Βλέπετε, υπάρχουν και παρακαταθήκες για όλους μας και είμαι βέβαιος, ότι επειδή όλοι κάνουμε αναφορά στις παρακαταθήκες του Ανδρέα Παπανδρέου, γι' αυτό, το να τον θυμόμαστε, μας αφορά όλους. Επομένως δεν αφορά μόνο κάποιους από εμάς.

    Τι συμβαίνει σύντροφοι, γιατί έχουμε αυτή την αντίφαση; Μας λείπει η νέα πολιτική πρόταση, για τη μετά-ΟΝΕ εποχή. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, πρέπει εμείς να προχωρήσουμε με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο.

    Αυτό και επεδίωξα από την πρώτη στιγμή. Διαπιστώνοντας αυτό το έλλειμμα πολιτικής στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής τους τελευταίους μήνες, να προωθήσουμε αποσαφήνιση των πολιτικών μας, οριοθέτηση στόχων και μεθόδων μας, να καλύψουμε αυτά τα κενά της πολιτικής μας και, σήμερα αισθάνομαι ότι έχω καθήκον.

    Να συμβάλλω με τις προτάσεις που υπήρξαν αυτό τον καιρό, σε μια τεκμηριωμένη πολιτική πρόταση, που θα χαρακτηρίζεται, όπως σας είπα προηγουμένως και από την αίσθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και από την ανάγκη μιας άλλη ανάπτυξης, με οικονομική αποτελεσματικότητα, κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη.

    Αυτό είναι, νομίζω, για μένα προσωπικά, ο στόχος, η κατεύθυνση. Πιστεύω ότι διανύουμε μια ιστορική στιγμή στο Κίνημά μας αυτή την περίοδο. Κανείς δεν επιτρέπεται, επιφανειακά, απλά και μόνο να ασχοληθεί με αυτό το θέμα.

    Είναι θέμα ουσίας, είναι η πολιτική μας, απ' αυτό εξαρτάται και γι' αυτό πιστεύω ότι αυτό το Συνέδριο πρέπει να στοιχειοθετήσει, τα χαρακτηριστικά αυτής της νέας πολιτικής πρότασης, συλλογικής πορείας, για την κοινωνία, για την οικονομία, για το λαό, για το περιβάλλον, για το κράτος, για τις υποδομές, για την ποιότητα ζωής.

    Όλα αυτά είναι το νέο όραμα. Η νέα πολιτική πρόταση, με την οποία ελπίζουμε ότι θα συγκινηθεί ο ελληνικός λαός και θα στρατευτεί στην επιτυχή εφαρμογή αυτής της πορείας.

    Βέβαια, εδώ υπάρχουν και κάποιες λογικές, που λένε ότι η συνέχεια των οικονομικών μονόδρομων, είναι νομοτέλειες και θα δώσουν λύσεις στο μέλλον, σε αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

    Αν, ευτυχώς για το ΠΑΣΟΚ, ήταν έτσι τα πράγματα, τότε λυπούμαι, θα έπρεπε να πω, ότι αυτός ο δρόμος δε θα είναι μακρύς. Και αυτό δεν αφορά μόνο την απώλεια της κυβερνητικής εξουσίας, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, αφορά, κατ' εξοχήν, το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, τη δυνατότητά του να αποτελεί ένα σοσιαλιστικό φορέα, που εκφράζει γνήσια τα λαϊκά συμφέροντα και δεν μπορεί να εκφυλιστεί και να υποβαθμιστεί σε ένα σύστημα διαχείρισης, διοίκησης, διότι τότε πραγματικά το ΠΑΣΟΚ δε θα είναι αυτό που είναι και αυτό που θέλει και έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός.

    Βέβαια, στο πλαίσιο της κριτικής, που ανέφερα προηγουμένως, είναι αλήθεια ότι στο ΠΑΣΟΚ καταγράφηκαν απόψεις, που δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνία και τις ανάγκες της, απ' ότι στην οικονομική προτεραιότητα.

    Όμως αυτό, ουδέποτε και σε καμιά περίπτωση, ούτε εμπόδισε το κυβερνητικό έργο ούτε αμφισβήτησε την ορθότητα και τη σκοπιμότητα της σταθεροποιητικής πολιτικής.

    Απεναντίας είπαμε, ότι η σταθεροποιητική πολιτική, ήταν υποχρέωσή μας, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών μας στο Μάαστριχ έπρεπε να την υλοποιήσουμε. Αλλά να την υλοποιήσουμε με επιτυχία και, δεύτερον, δεν μπορούμε να περιοριστούμε σε αυτήν. Χρειαζόμαστε άλλα στοιχεία, άλλα χαρακτηριστικά της προσπάθειας, εκείνο ήταν το νόημα της άλλης άποψης και της άλλης πρότασης,

    Πολλές φορές έγινε κριτική, όμως χαίρομαι γιατί σήμερα, πολλά βασικά σημεία αυτού του προβληματισμού, ενσωματώθηκαν στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ συνολικά. Έγιναν σημεία αναφοράς και έγινε ομόφωνα δεκτό από την Κεντρική Επιτροπή, αυτό το σχέδιο συζητήσεων, που περιλαμβάνει πολλές απ' αυτές τις απόψεις. Και εδώ πρέπει να πω, φίλες και φίλοι, αυτή την ένταξη στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ αυτών των ευαίσθητων στην κοινωνική αποτελεσματικότητα και στην κοινωνική ενδυνάμωση κατεύθυνση πολιτικής, δεν την επέβαλε επειδή την είπε ο άλφα ή ο βήτα σύντροφος.

    Την επέβαλε η κοινωνία και τα γεγονότα. Διότι ξέρετε, η ζωή είναι πολύ πιο ξεροκέφαλη από στελέχη, πολλές φορές, στην πολιτική ζωή και επιβάλλει συνολικά στο ΠΑΣΟΚ τη βάση μιας νέας πολιτικής και προγραμματικής σύνθεσης, που αναγνωρίζει ως κατακτημένα, όχι μόνο τις αυτονόητες, μεγάλες επιτυχίες της κυβερνητικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια, αλλά και προτάσεις και προβληματισμούς που, άλλοι έγκαιρα και άλλοι λιγότερο έγκαιρα, έθεσαν στο ΠΑΣΟΚ και στην κοινωνία.

    Αυτές, οι κατακτημένες πια βάσεις της νέας πολιτικής και προγραμματικής σύνθεσης, που πρέπει τώρα να εξειδικευτούν, να επικυρωθούν, να τεκμηριωθούν στο Συνέδριο και μετά, μια σειρά από προτάσεις απ' αυτά που λέμε, κατατίθενται, την τελευταία μέρα θα γίνουν προσπάθειες να συνθέσουμε πλειοψηφία σε δεσμεύσεις για το περιεχόμενο αυτών των προτάσεων.

    Διότι δεν αρκούν τα ευχολόγια, είναι δύσκολη στιγμή, πρέπει να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις, με τις οποίες θα μπούμε στη νέα εποχή, αμέσως μετά το Συνέδριο.

    Και γι' αυτό ακριβώς, συντρόφισσες και σύντροφοι, για να δούμε λίγο αυτά τα πράγματα, είμαστε υποχρεωμένοι βέβαια, να συνειδητοποιήσουμε, ότι δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο.

    Η Ελλάδα υφίσταται, και εκείνη, τις συνέπειες των μεγάλων αλλαγών που προωθούνται παγκόσμια. Και αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο, με πολύ ρεαλισμό και υπευθυνότητα, πολλές φορές με ανησυχία, πολλές φορές με μεγάλη αδυναμία, τις συνέπειες από την κατοχύρωση, πλέον, του παγκοσμιοποιημένου χρηματιστηριακού καπιταλισμού, ως τη νέα μορφή της παγκόσμιας οικονομίας, που μας επιβάλλει όμως, όχι μόνο το νέο τρόπο επενδύσεων για τις οποίες ψάχνουμε και αγωνιούμε στην Ελλάδα, να έχουμε πραγματικές επενδύσεις.

    Αλλά η παγκοσμιοποίηση δεν ενδιαφέρεται για τις κλασικές επενδύσεις, σε υποδομές, σε εργασία, σε εργοστάσια. Επενδύει στη γρήγορη κερδοσκοπία του κεφαλαίου.

    Όμως, η απάντησή μας σε αυτή την εξέλιξη, πρέπει να είναι κοινή. Διότι υφιστάμεθα συνέπειες, μας επηρεάζει, όχι μόνο στον τρόπο οικονομικής δραστηριότητας και παραγωγής, μας επηρεάζει, όχι μόνο στο επίπεδο της εργασίας, αλλά μας επηρεάζει τελικά αυτός ο τρόπος ανάδειξης της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, σε κυρίαρχο στοιχείο, και στην ίδια μας τη ζωή.

    Την ατομική, την οικογενειακή, τον τρόπο που πάμε στην εργασία, τον τρόπο που κινούμαστε, το κόστος που έχουμε, κινούμενοι μέσα στην πόλη, μέσα από αυτές τις νέες συνθήκες, το κόστος, αν θέλετε, και την προσπάθεια, να μπούμε στην κοινωνία της γνώσης, να μπούμε στην οικονομία της γνώσης, να αναδείξουμε τη μόρφωση, τη γνώση, την κατάρτιση, ως εργαλείο, το οποίο πραγματικά θα μας βοηθήσει να απαντήσουμε στις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και βέβαια να αντιμετωπίσουμε, μέσα από τη γνώση, τις συνέπειες της τεχνολογικής επανάστασης, που είναι η δεύτερη μεγάλη αλλαγή, μετά την παγκοσμιοποιημένη οικονομία, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την περίοδο.

    Να λοιπόν γιατί, συντρόφισσες και σύντροφοι, πρέπει να έχουμε πολύ ανοιχτά τα μάτια μας. Να παρακολουθούμε τι γίνεται στην Ευρώπη και στον κόσμο γιατί, δε μας ξέφυγε της προσοχής, δεν αρκεί ούτε η ενοποίηση η οικονομική της Ευρώπης, ούτε το κοινό νόμισμα, ούτε η ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, την οποία προωθούμε με γρήγορους ρυθμούς, ούτε όμως και το ΝΑΤΟ, μας έφτασε, ως παγκόσμιος οργανισμός ευρωατλαντικής ασφάλειας και εμβέλειας, για να αντιμετωπίσουμε και τις νέες μορφές κρίσης ασφάλειας, που παρουσιάστηκαν στον κόσμο.

    Διότι βέβαια, ζήσαμε αυτές τις μέρες, τραγικά, δε θέλω να σας φάω το χρόνο, αλλά δεν μπορώ να μην κάνω αναφορά στην τεράστια σημασία που έχει αυτή η πρωτοφανής τρομακτική επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

    Μας έδειξε ότι μια νέα διεθνής αναμέτρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, είμαστε μάρτυρες ότι στο προσκήνιο της παγκόσμιας πολιτικής ενός νέου τύπου σύγκρουσης παρουσιάζεται η ασύμμετρη σύγκρουση της διεθνούς τρομοκρατίας και είμαστε υποχρεωμένοι ως κοινωνία, ως λαός, ως τόπος να βρούμε συλλογική απάντηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Κανένα κράτος μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την υπόθεση της τρομοκρατίας. Μόνο της προσπάθειας σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον αντί το διεθνές, αντί το περιφερειακό ως μια οικουμενική απάντηση στα νέα δεδομένα της παγκοσμιοποιημένης μορφής της τρομοκρατίας που εμφανίστηκε. Επιβάλλεται να προωθηθεί και αυτό σηματοδοτεί τεράστιες, μεγάλες αλλαγές φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι που αφορούν όλον τον κόσμο διότι διαμορφώνονται νέες συμμαχίες, γίνεται πολυπολικότερος ο κόσμος απ' ότι ήταν στο παρελθόν, αναγορεύεται ολόκληρη η περιοχή της Ευρασίας ως το μελλοντικό πεδίο συγκρότησης μιας νέας πολιτικής συμμαχίας για την κατάκτηση της τρομοκρατίας η οποία όμως βέβαια έχει και γεωπολιτικά και γεωοικονομικά συμφέροντα πάνω στα οποία θα επενδύσουν αντιμετωπίζοντας την τρομοκρατία για να μπορέσουν πράγματι να εκμεταλλευτούν αυτή την εξέλιξη και να επιβεβαιωθεί ο στόχος και ο ρόλος της οικονομικής δύναμης, της οικονομικής εξουσίας, των κέντρων εξουσίας γενικότερα.

    Και θα μου πείτε και τι ενδιαφέρει εμάς αυτό; Βεβαίως μας ενδιαφέρει διότι φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι η Ελλάδα στην προώθηση της παγκόσμιας πολιτικής ασφάλειας και άμυνας πρωτοστάτησε και στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και στο περιφερειακό βαλκανικό επίπεδο με την συγκρότηση αντίστοιχης περιφερειακής υποδομής ασφάλειας.

    Και δεύτερον παρακαλώ μην το ξεχνάμε, το εθνικό συμφέρον της Ελλάδος είναι να είμαστε παρόντες αξιοποιώντας τις πολιτικές, τις οικονομικές και τις στρατιωτικές μας δυνατότητες σε όλους τους ευαίσθητους χώρους όπου κρίνεται η ασφάλεια μιας περιοχής.

    Διότι η παρέμβαση μας, ο ρόλος μας όχι μόνο αναδεικνύει την Ελλάδα αλλά μας διευκολύνει μεσοπρόθεσμα με σταθερά βήματα να πετυχαίνουμε τους εθνικούς μας στόχους, την επίτευξη -αν θέλετε- των πολιτικών μας στόχων που έχουμε είτε για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση όμως συγχρόνως διότι τα εθνικά θέματα που συνδέονται με την προοπτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση περιμένουμε το πώς θα ολοκληρωθεί αυτή η ένταξη, το κρίσιμο θέμα είναι μια Ελλάδα η οποία έχει ένα σημαντικό ρόλο, μια Ελλάδα που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια, τότε αυτή η Ελλάδα μπορεί να πιέσει και να πετύχει, και να διεκδικήσει την επιτυχή κατάληξη της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Δεν έχω την πρόθεση να σας φάω τον χρόνο. Μια κουβέντα μόνο κλείνοντας, είμαστε είτε μας αρέσει, είτε όχι σε ένα γεωστρατηγικό σταυροδρόμι.

    Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε δεχόμαστε την επίδραση αυτών των νέων συνθηκών και γι' αυτό εμείς θα έχουμε ετοιμότητα, θα έχουμε ευελιξία προσαρμογής και θα αναδείξουμε ακόμα περισσότερο την ικανότητα προώθησης πολιτικής ασφάλειας και άμυνας από τον ελληνικό λαό, την εξωτερική μας πολιτική, την αμυντική μας πολιτική, την στρατιωτική μας ικανότητα, με μια λέξη με νηφαλιότητα και ψυχραιμία και αυτήν την φορά η Ελλάδα θα διαχειριστεί την νέα διεθνή κρίση προς όφελος της δημοκρατίας, προς όφελος της ευημερίας και της ασφάλειας του ελληνικού λαού.

    Συντρόφισσες και σύντροφοι θέλω να πω ότι επανερχόμενος στα εσωτερικά μας θέματα που θα φανεί η αλλαγή -αν θέλετε- στην εξέλιξή μας μέσα από την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης; Θα φανεί στην ικανότητα να εξασφαλίσουμε μορφές ολοκληρωμένης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

    Γι' αυτό στον πυρήνα του νέου κοινωνικού συμβολαίου με τον λαό το οποίο συζητήσαμε προηγουμένως βρίσκεται ένα άλλο πια μοντέλο ανάπτυξης σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας μας και τις δυνατότητες της οικονομίας μας, ένα μοντέλο που δεν θα ξεχωρίζει την οικονομική σταθερότητα από την κοινωνική ανάπτυξη.

    Το λέω αυτό διότι εδώ χρειάζεται σαφήνεια, δεν είναι σύνθημα. Κοινωνική πολιτική δεν είναι η διανομή περισσευμάτων απ' την εξυγίανση των μακροοικονομικών μεγεθών, αυτό να το στείλουμε ως μήνυμα προς κάθε εργαζόμενο γιατί οι εργαζόμενοι μας το ζητάνε. Αυτή είναι η λαϊκή απαίτηση αλλά συγχρόνως το χρωστάμε και σύγχρονη πολιτική σκέψη που ορισμένα κόμματα, αρκετά στην Ευρώπη την προωθούν, αρνούνται να ξεχωρίζουν την σταθερή και μακροπρόθεσμη εξυγίανση της οικονομίας από την κοινωνική πρόοδο, την συνοχή και την πλήρη απασχόληση.

    Κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα θα πρέπει να τονώσει την ζήτηση και τούτο είτε με την μορφή πραγματικών αυξήσεων της αγοραστικής ικανότητας των πολιτών, είτε με την μορφή διασφάλισης αναγκαίων πόρων για τις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε νέες θετικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση και διότι καλούμε και εντάσσουμε αυτό το πλαίσιο παράλληλα στις επιχειρήσεις, στην εργασία και το κράτος έχει την υποχρέωση να στηρίξει αυτόν τον νέο τρόπο ανάπτυξης διότι απαιτεί συνεννόηση, απαιτεί συμφωνία.

    Οι κοινωνικοί εταίροι σ' αυτό το νέο συμβόλαιο πρέπει να πάμε μαζί στην βάση του κοινού συμφέροντος και το κοινό συμφέρον, οι σοσιαλιστές είναι εκείνοι που μπόρεσαν δημοκρατικά στις σύγχρονες κοινωνίες να διευρύνουν και να εντάξουν και την μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους αλλά και τους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους και έτσι συγκροτείται μια νέα κοινωνική συμμαχία πάνω στην οποία μπορούμε να στηριχθούμε αξιόπιστα για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

    Βέβαια ότι χρειάζεται να στηρίξουμε την ζήτηση πλέον το ανακαλύπτουν πάρα πολλοί. Κοιτάξτε είναι ενδιαφέρον τι κάνει ο Πρόεδρος Μπους στην Αμερική μετά την κρίση; Επανέρχεται στον δημόσιο κορβανά και αρχίζει και κάνει κεϋνσιανού τύπου επενδύσεις. Επενδύει στην ενέργεια, επενδύει στις αμυντικές βιομηχανίες, επενδύει γιατί θέλει να κρατήσει την οικονομία εύρωστη.

    Βέβαια αυτό δεν γίνεται μόνο εκεί. Και στην Ευρώπη αρχίζουν και λένε πως θα κινηθούμε τώρα; Το σταθεροποιητικό σύμφωνο καλό ήταν για την εποχή της δεκαετίας του '90, όμως σήμερα με όλη αυτή την κρίση που μας έρχεται με την αύξηση του πετρελαίου και παρ' ότι κάποιοι έξυπνοι διοικητές τραπεζών προωθούν πολιτικές αύξησης της ρευστότητας.

    Ο Γκρίνσπαν στην Αμερική το έχει δείξει με εντυπωσιακό τρόπο. Δέκα τρεις φορές σε ένα χρόνο κατέβασε τα επιτόκια και βοήθησε να μπει χρήμα στην αγορά. Γιατί; Γιατί θέλει να παλέψει την επερχόμενη ύφεση, γιατί θέλει να παλέψει να μην γίνει η βραδύτητα της ανάπτυξης μόνιμη υφεσιακή κατάσταση διότι τότε πραγματικά θα είναι πολύ δύσκολο να βγούμε απ' αυτήν και γι' αυτό φίλες και φίλοι οι αναδιανεμητικές πολιτικές υπέρ των στρωμάτων στην πορεία της Ελλάδος που πλήρωσαν δυσβάσταχτα και άνισα το κόστος της επιτυχίας δικαιούνται στην βάση αυτής της πολιτικής αύξηση ζήτησης να συμμετέχουν ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση.

    Αυτό δεν είναι σοσιαλιστικό καθήκον, είναι οικονομική κατεύθυνση αποτελεσματικότητας.

    Βέβαια δεν χρειάζεται να σας πω εσάς, ότι μας ενδιαφέρει και μια σωστή ανάπτυξη, όχι γενική ανάπτυξη που απλά αυξάνουν οι μέσοι όροι του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

    Αρα, λοιπόν, έχουμε καθήκον να βρούμε τους τρόπους. Δεν θέλω να σας κουράσω, υπάρχουν προτάσεις, τα έχω καταθέσει και γραπτά, θα μας απασχολήσουν. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο, συνδυασμός μέτρων εκσυγχρονισμού του οικονομικού μας συστήματος, μέσων μηχανισμών στήριξης της κατανάλωσης, δίνουν αναμφισβήτητα ένα πλεονέκτημα αυτή την περίοδο για να κινηθούμε προς τα μπρος.

    Συντρόφισσες και σύντροφοι,

    Για να πετύχει όμως η ολοκληρωμένη νέα ανάπτυξη μίλησα, ότι χρειαζόμαστε να υλοποιήσουμε, να συμφωνήσουμε, να υπογράψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Δεν πρόκειται να σας το αναλύσω. Τα συζητάμε με τον κάθε ένα χώρο. Είμαι βέβαιος, ότι μίλησαν πριν από εμένα σύντροφοι από διαφόρους κοινωνικούς χώρους και τα έθεσαν. Όμως τέσσερις βασικοί άξονες απαιτούνται για να υπάρξει γνήσιο κοινωνικό συμβόλαιο.

    Το λέω αυτό, διότι και ο κοινωνικός διάλογος και το κοινωνικό συμβόλαιο δυστυχώς για ένα μακρύ διάστημα, παρ' όλο που το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα τα εφεύρε και τα παρουσίασε, τα ταλαιπωρήσαμε, ουσιαστικά τα ακυρώσαμε, δεν δώσαμε πολλές φορές τη δυνατότητα να λειτουργήσουν.

    Να, λοιπόν, γιατί πρέπει να τα μελετήσουμε, να συζητήσουμε ποιο θα είναι το περιεχόμενό τους, τι ζητάμε, προς ποια κατεύθυνση θα πάμε. Η αναβάθμιση και η ισχυροποίηση της πολιτικής, ο κοινωνικός διάλογος ως βασικός θεσμός διαμόρφωσης των πολιτικών αποφάσεων, η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και η ενεργοποίηση της κοινωνίας, είναι οι τέσσερις βασικοί άξονες του νέου κοινωνικού συμβολαίου.

    Μία λέξη μόνο. Προσέξτε, ενεργοποίηση κοινωνίας, επένδυση στο ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο είναι η νέα κατεύθυνση του 21ου αιώνα.

    Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

    Εμείς οι Σοσιαλιστές πρώτοι απ' όλους πρέπει να καταλάβουμε, ότι στον 21ο αιώνα ο άνθρωπος αποκτά νέα αξία, νέα δυνατότητα με τη γνώση, με την παρεμβατική του ικανότητα στις νέες τεχνολογίες, γίνεται επένδυση σημαντικότατη στη νέα εποχή.

    Να, λοιπόν, γιατί ένα κοινωνικό συμβόλαιο δεν είναι απλά διαχείριση κεφαλαίων, αναδεικνύει τον άνθρωπο, την κοινωνία, το λαό στις νέα δυνατότητες που του προβάλλονται.

    Βέβαια πως να κλείσει κανείς όταν μιλά σε σοσιαλιστές και να αγνοήσει το κράτος, διότι μας έχουν ταυτίσει σε κακές εποχές, το Διεθνές Σοσιαλιστικό Κίνημα ως υπερθετικούς κρατιστές, άλλοτε σε νεότερες εποχές διολισθήσαμε μέσα από τον κρατισμό να γίνουμε λαϊκιστές - κρατιστές δημιουργώντας απλά συνθήκες παρέμβασης στην κοινωνία που ήταν εκμετάλλευση του κράτους προς όφελος των κρατούντων στον κρατικό μηχανισμό.

    Θυμάσαι Βαγγέλη Γιαννόπουλε μαζί τα λέγαμε, έστω και αν πολλές φορές έχουμε διαφωνήσει, αλλά όταν ήσουνα στο Υπουργείο Εργασίας αυτό ήταν το θέμα μας και ήμασταν μαζί νομίζω. Ετσι μπράβο, να είσαι καλά.

    Όμως επιτρέψτε μου μία φράση μόνο να πω. Συντρόφισσες και σύντροφοι, θέλω ένα σημείο, έχω υποχρέωση, έχω καθήκον να το επισημάνω. Σ' αυτό το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ κάθε τρία χρόνια όταν συζητάμε αναδεικνύουμε στις πολιτικές μας επιλογές μια προτεραιότητα.

    Συντρόφισσες και σύντροφοι,

    Εχουμε καθήκον να αναδείξουμε και πάλι μετά από αρκετά χρόνια το σύγχρονο δημοκρατικό, αποτελεσματικό, αποκεντρωμένο, συμμετοχικό κράτος της νέας συμμετοχικής της ελληνικής πολιτείας ως κυρίαρχο θέμα της πολιτικής μας αυτή την περίοδο.

    Το αποκεντρωμένο περιφερειακά συγκροτημένο, την περιφερειακή ανάπτυξη που σηματοδοτείται και ενισχύεται από το κράτος, έχουμε καθήκον σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού, αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση που έκανε το ΠΑΣΟΚ να τις προωθήσουμε και να τις εμβαθύνουμε.

    Χρειάζεται, συντρόφισσες και σύντροφοι, εμβάθυνση της δημοκρατίας στο περιφερειακό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί ότι η αποκεντρωμένη δημοκρατική συμμετοχή του πολίτη θα βρίσκεται σε σχέση ανταπόδοσης με αποτέλεσμα της αναπτυξιακής προσπάθειας.

    Η συντρόφισσά μας, η Πρόεδρος του Συνεδρίου, η Βάσω Παπανδρέου, η υπουργός Εσωτερικών κάνει μια σημαντική προσπάθεια να στοιχίσει, να τονίσει, να προωθήσει αυτή την αλλαγή, που με βήματα μόνο μπορεί να προωθηθεί στο δημόσιο τομέα.

    Όμως υπάρχουν δυσκολίες. Κανείς δεν μπορεί να τις αποσιωπήσει. Τις ζούμε όλοι μας και ιδιαίτερα εμείς που είμαστε και στο Κοινοβούλιο και βλέπουμε τη μεγάλη απόσταση μεταξύ επιθυμίας περιφερειακής ανάπτυξης και πραγματικών δεδομένων.

    Συντρόφισσες και σύντροφοι,

    Ειλικρινά σας το βάζω στην καρδιά, είναι ευθύνη δικιά μας να κάνουμε μια μεγάλη τομή στο επίπεδο της περιφερειακής ανάπτυξης, να περάσει η οικονομική εξουσία, οι πόροι στην περιφέρεια. Δεν αρκεί το 20% του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης να υλοποιείται από τα Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη τομή, μια μαζική μεταφορά πόρων για να μπορέσει η Περιφέρεια και η Αυτοδιοίκηση να αναλάβει μαζί με τον ιδιωτικό τομέα σε επιχειρησιακό, περιφερειακό επίπεδο τις πρωτοβουλίες και την παρέμβασή της.

    Όμως ενώ ωριμάζει απ' ότι μαθαίνω σε πάρα πολλούς αυτό το θέμα, επιτρέψτε μου να πω, χρειάζεται και έλεγχος. Ελεγχος από Επιτροπές Κοινωνικού Ελέγχου από τον λαό που εκλέγονται σε Περιφερειακά Συμβούλια, τα οποία επιτέλους πρέπει να τολμήσουμε να γίνουν ορατά Περιφερειακά Συμβούλια να στηρίξουν τον κρατικό Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας. Αλλά συγχρόνως έχουν ανάγκη στη δημοκρατική λειτουργία τους του ελέγχου του Κοινοβουλίου.

    Αρα, λοιπόν, μόνιμη Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Κοινοβούλιο, βουλευτές οι οποίοι ελέγχουν και τους υπουργούς και τους περιφερειάρχες που είναι εκπρόσωποι των υπουργών στην περιφέρεια, ώστε να συγκροτήσουμε ένα δημοκρατικό διαφανές δίπολο λαϊκής εξουσίας αιρετής που ελέγχει την αποτελεσματικότητα και της κρατικής λειτουργίας και της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας με συμμετοχή των άμεσα υπευθύνων.

    Είμαι βέβαιος, ότι θα είμαστε ευαίσθητοι σ' αυτή την κατεύθυνση. Φίλες και φίλοι, παρά λίγο να περνούσα ένα κρίσιμο θέμα με μία λέξη μόνο, θα σας το πω, θα το καταθέσω γραπτά, προτάσεις αντίστοιχες για τον εργαζόμενο.

    Δεν ξέρω αν μίλησαν προηγουμένως οι εκπρόσωποι των μαζικών κινημάτων, είτε ΑΔΕΔΥ, είτε ΓΣΕΕ, είμαι βέβαιος ότι θα θέσανε το θέμα, το θέμα της ανεργίας. Είναι πρώτης προτεραιότητας θέμα, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ένα πολύ σοβαρό τρόπο και η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με το περίσσευμα, η ανεργία θέλει ολοκληρωμένα σύγχρονα προγράμματα ανάπτυξης. Δεν είναι με κοινωνικές παροχές.

    Θέλουμε ολοκληρωμένη ενδογενή περιφερειακή ανάπτυξη για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία. Και προπαντός μην ξεχνάτε τον Ελληνα αγρότη παρακαλώ. Διότι η ελληνική αγροτιά υποφέρει από την εγκατάλειψη και την αδυναμία περιφερειακής ανάπτυξης. Εχουμε μια μεγάλη πρόκληση μπροστά μας. Πρέπει να μιλήσουμε γι' αυτά τα δύο μεγάλα θέματα. Υπάρχουν προτάσεις, υπάρχουν απόψεις.

    Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

    Επιτρέψτε μου όμως να πω δυο λόγια για την πολιτική συγκυρία. Επιτρέψτε μου στην περίοδο που πέρασε μετά τις εκλογές διαμορφώθηκε και κλίμα αποστασιοποίησης μέρους της κοινωνίας από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκείνων των στρωμάτων που πλήττονται από την κρίση και περιθωριοποιούνται.

    Και επιτρέψτε μου να κάνω μία έκκληση σε όλους μας από την ηγεσία μέχρι τη βάση. Είναι πολιτικό λάθος να υποβαθμίζουμε τη σοβαρότητα αυτής της αποστασιοποίησης. Η διαμαρτυρία, όσοι είναι από την περιφέρεια το ξέρουν καλά και μας λένε, ξεχάστε τους αγρότες διότι νομίζω δεν έχετε σχέση μαζί τους". Λέω, αν η διαμαρτυρία παγιοποιηθεί, μπορεί να μετατραπεί σε άρνηση και σε απόρριψη και τότε πολύ φοβούμαι ότι μπορούν να μας απαντήσουν "κύριοι, μαζί σας ήμασταν, δεν μας προσέξατε. Ας προσέχατε".

    Όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι αυτή την κατάσταση επιχειρεί να την επωφεληθεί η Νέα Δημοκρατία. Προσπαθεί να εισπράξει δυσαρέσκεια των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από τον ανταγωνισμό της αγοράς. Όμως αυτά τα στρώματα που πάει να κερδίσει θα είναι τα πρώτα θύματα του νεοφιλελεύθερου προγράμματος που η συντηρητική παράταξη εκφράζει.

    Φίλες και φίλοι σύντροφοι, η Δεξιά δεν κουβαλά μόνο ένα βεβαρημένο παρελθόν. Βιώνει και προετοιμάζει ένα καταστροφικό μέλλον. Ας μην γελιόμαστε, η Δεξιά ήταν και παραμένει κόμμα της οπισθοδρόμησης, του αναχρονισμού, της συντήρησης, της αντίδρασης σε κάθε αναλογική προσπάθεια.

    Και μόνο η στρατηγική της, που είναι στρατηγική φθοράς του ΠΑΣΟΚ τι δείχνει; Ότι δεν έχει εφόδια να παλέψει ανοιχτά, στα αλώνια όπως λέμε, στα μετερίζια των κοινωνικών αγώνων μαζί μας για οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές, για πολιτικές περιβάλλοντος μόρφωσης και ποιότητας ζωής ή πολιτισμού. Και αναμένει την φθορά. Ε, λοιπόν, δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη.

    Εμείς ξέρουμε ότι η Νέα Δημοκρατία περιμένει να ανατρέψει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι για να δώσει δική της προοπτική, αλλά για να ξεθεμελιώσει όσα με θυσίες και κόπους χτίστηκαν. Γι' αυτό ακριβώς και επειδή θα την δούμε μπροστά μας και στις δημοτικές εκλογές του 2002, αλλά και το 2004, είναι άμεση προτεραιότητά μας η αντιμετώπιση και του σημερινού κλίματος και η αντιμετώπιση της Δεξιάς.

    Πώς όμως, συντρόφισσες και σύντροφοι; Με καταγγελία απλώς και αποκάλυψη του τι κάνανε, δεν φτάνει. Με την επανασύνδεση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνική μας βάση στη Δεξιά, πρέπει να απαντήσουμε με ένα ΠΑΣΟΚ που ακούει και σέβεται την γνώμη του λαού. Με ένα ΠΑΣΟΚ που προχωρεί σε πολιτικές επιλογές. Με ένα ΠΑΣΟΚ που ακούγεται από την κυβέρνησή του.

    Τα πέραν του ΠΑΣΟΚ κόμματα της Αριστεράς βρίσκονται σε στασιμότητα. Όμως υπάρχει, το ξέρουμε όλοι μας, το ζούμε καθημερινά, ένας ευρύτερος κοινωνικός και πολιτικός χώρος που διατηρεί τις προοδευτικές του ιδέες και αξίες, τα οράματά του συναντώνται με τα δικά μας μέσα από αυτή τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική, μέσα από τη λογική ανάπτυξης του κοινωνικού συμβολαίου διαμορφώνονται προϋποθέσεις ευρύτερων συγκλίσεων πάνω σε κρίσιμα προβλήματα, όπως αποκέντρωση, περιβάλλον, κοινωνικά δικαιώματα.

    Τέτοιες συμμαχίες μπορούν να οδηγήσουν και σε προοδευτικές, πολιτικές συγκλίσεις στο μέλλον και να δώσουν μια νέα πνοή σε ολόκληρο το προοδευτικό, δημοκρατικό, πολιτικό φάσμα, συντρόφισσες και σύντροφοι.

    Τέλος, είμαστε όλοι εδώ συντρόφισσες και σύντροφοι, γιατί για όλους μας - επιτρέψτε μου να το πω, έτσι το πιστεύω - το ΠΑΣΟΚ είναι επιλογή ζωής. Είναι έκφραση της ευθύνης και της αγωνίας μας για το μέλλον των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Θέλουμε ένα κόμμα που θα αναζητεί τις κοινωνικές και ιδεολογικές του πηγές στην κοινωνία. Ένα κόμμα που πράγματι είναι σε θέση να συνθέσει τα κοινωνικά λαϊκά αιτήματα και να αγωνιστεί για την κοινωνική δικαιοσύνη και την πρόοδο.

    Συντρόφισσες και σύντροφοι, με κάθε ειλικρίνεια δεν θέλουμε ένα κόμμα του κράτους. Θέλουμε ένα κόμμα της κοινωνίας. Δεν θέλουμε ένα κόμμα ηγετικών κρατικών αξιωματούχων. Θέλουμε ένα κόμμα που τα κοινωνικά του στελέχη έχουν λόγο και άποψη. Δεν θέλουμε ένα κόμμα που λειτουργεί γραφειοκρατικά. Θέλουμε ένα κόμμα ενεργών και συνειδητών πολιτών.

    Το ΠΑΣΟΚ είστε εσείς. Τα μέλη και τα στελέχη του. Ολοι εσείς και όλοι οι χιλιάδες που δεν είναι εδώ μέσα. Βέβαια για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να ενισχύσουμε τις πολιτικές μας λειτουργίες. Αυτό σημαίνει ότι η φωνή του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκφράσει τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, τη δική σας ευθύνη, τις ελπίδες, ανάγκες, αγωνίες της κοινωνίας και να διαμορφώνει δεσμευτικές πολιτικές.

    Δεύτερον, για να γίνει αυτό όμως θέλουμε αποκεντρωμένο ΠΑΣΟΚ. Πώς είναι δυνατόν εμείς που έχουμε χτίσει αποκεντρωμένη συμμετοχική λαϊκή πολιτεία να μην προχωρήσουμε γενναία σε αποκέντρωση της κομματικής εξουσίας, της πολιτικής εξουσίας, της διοικητικής αρμοδιότητας του ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες. Οι περιφέρειες να αναδειχθούν σε περιφερειακά αποκεντρωμένα σύνολα ολοκληρωμένης εξουσίας του ΠΑΣΟΚ.

    Συντρόφισσες και σύντροφοι, είμαι βέβαιος ότι αντιμετωπίσαμε μαζί κρίσιμες ιστορικές συγκυρίες και μάλιστα θυμάμαι πάρα πολύ συσπειρωμένοι, που δεν το περίμενε κανένας μια εποχή και σταθήκαμε μαζί με το λαό κοντά στο 40%, γιατί υπήρχε πίστη στην πολιτική, γιατί υπήρχε πίστη στην ικανότητα ενός πολιτικού φορέα.

    Άρα όμως για να το πετύχουμε και σήμερα αυτό, πρέπει να υπερβούμε. Όπως σας είπα στην αρχή τους παλιούς διαχωρισμούς στη βάση, στο μέσο επίπεδο και στην κορυφή. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και την προοδευτική στρατηγική πρόταση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου που θα σηματοδοτήσει και τη νέα σχέση με το λαό μας.

    Συντρόφισσες και σύντροφοι δίχως όραμα δεν υπάρχουν ιδέες. Δίχως ιδέες δεν υπάρχει πολιτική. Και δίχως πολιτική δεν υπάρχει δημοκρατικά οργανωμένη κοινωνία. Εμείς λοιπόν, συντρόφισσες και σύντροφοι, έχουμε και τα οράματα και τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις για να πετύχουμε μια νέα αρχή και σε αυτήν τη νέα αρχή εμείς θα πάμε όλοι μαζί.

    Διότι, όπως σας είπα είμαστε εδώ για να συμφωνήσουμε σε ένα νέο πλαίσιο πολιτικών επιλογών, σε ένα κοινωνικό συμβόλαιο, σε ένα πρότυπο δημοκρατικής ανάπτυξης. Αυτή η πρόταση αποτελεί την θετική μας συμβολή στο αύριο. Άρα λοιπόν, επιτρέψτε μου να τονίσω, ότι αυτή είναι και η προσωπική μου θετική στάση στην πορεία και στις ανάγκες του ΠΑΣΟΚ αυτή την περίοδο.

    Το επαναλαμβάνω τακτικά τον τελευταίο χρόνο, σε συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, πρέπει να υπερβούμε τις διαχωριστικές γραμμές. Όμως αν μείνει στα λόγια είναι ευχολόγιο. Έμπρακτα πρέπει να δείξουμε όλοι μαζί, συντρόφισσες και σύντροφοι, πώς καταθέτοντας θετικά την πρόταση για το μέλλον να ενωθούμε σε μια κοινή πολιτική πρόταση που θα είμαστε όλοι μαζί για να στηρίξουμε το ΠΑΣΟΚ, την ηγεσία του, τη νέα νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, τη νέα νίκη για την Ελλάδα. Αυτό είναι το μήνυμα.

    Προσέξτε, η νέα εποχή είναι όμως ο 21ος αιώνας. Όπως σας είπα πριν έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο. ΄Αρα η πολιτική του ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει και αυτή στο κέντρο της τον άνθρωπο. Όμως δεν αρκεί αυτό. Στη νέα εποχή, αν θέλουμε τον άνθρωπο, πρέπει να παραδεχτούμε ότι εσείς και ο λαός θα είναι οι πρωταγωνιστές.

    Άρα εμάς μας πέφτει άλλος νέος ρόλος ως πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων. Να σταθούμε δίπλα στο λαό, δίπλα στον πολίτη, δίπλα στον άνθρωπο, να μπορέσει να βρει διαμορφωμένες συνθήκες που θα επιτρέψουν τον καθένα να συμμετέχει σε αυτή τη νέα πορεία, σε αυτή τη νέα πλεύση, σε αυτή τη νέα δημιουργία. Και γι' αυτό - αν θέλετε - ο καθένας από μας και εγώ ειλικρινά το τονίζω αυτό, πρέπει να κινηθούμε στη νέα εποχή όχι για οποιονδήποτε προσωπικό ρόλο, αλλά για να στηρίξουμε το δικό σας ρόλο στη νέα εποχή. Τον ρόλο του λαού, τον ρόλο του πολίτη, τον ρόλο του ΄Ελληνα και της Ελληνίδας.

    Να λοιπόν γιατί, εμπρός για την επιτυχία του νέου συμβολαίου με το λαό. Εμπρός για τη νέα ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Εμπρός για την κοινωνία της ολοκληρωμένης ανάπτυξης, της αλληλεγγύης, της ισότητας, της ευημερίας, εμπρός για τη νέα νίκη του ΠΑΣΟΚ στο λαό, στην κοινωνία και στις εκλογές.

    Ζητώ συγνώμη γιατί ξέφυγα, να ευχαριστήσω το προεδρείο για την κατανόηση με το χρόνο, αλλά αγαπητοί συντρόφισσες και σύντροφοι, στο ΠΑΣΟΚ 27 χρόνια όλοι μαζί περάσαμε και ευχάριστες και δύσκολες στιγμές και συγκρούσεις, αλλά σταθήκαμε. Σταθήκαμε στην επιλογή να είμαστε όλοι μαζί.

    Όμως κάποια μικρά κουσούρια μας έμειναν. Εμένα μου έμειναν δύο: Ότι δεν τα πάω καλά με την ώρα και δεύτερον ότι μιλάω πολύ. Κατανόηση. Ευχαριστώ και καλή αντάμωση".

    [02] ΝEΚΡΟΙ Ο ΓΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΛΑ ΟΜΑΡ

    Καμπούλ, 11 Οκτωβρίου 2001 (23:57 UTC+2)

    Ο γιος και ο πατριός του θρησκευτικού ηγέτη των Ταλιμπάν μουλά Μοχάμεντ Ομάρ είναι νεκροί, σύμφωνα με μαρτυρίες Αφγανών που κατέφυγαν στο Πακιστάν. Οι Αφγανοί είπαν ότι οι δύο άντρες βρίσκονταν στο σπίτι του Ομάρ, που επλήγη από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές.

    [03] ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2001 (13:05 UTC+2)

    Ο Κόφι Ανάν, στον οποίο απονέμεται το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, είναι ο έβδομος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και ο πρώτος ΓΓ που εξελέγη απευθείας από το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών. Ξεκίνησε τη θητεία του την 1η Ιανουαρίου 1997. Στις 29 Ιουνίου 2001, μετά από σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας , η Γενική Συνέλευση τον διόρισε με επευφημίες στη δεύτερη θητεία του, που διαρκεί από την 1η Ιανουαρίου του 2002 και ως τις 31 Δεκεμβρίου 2006.

    Οι προτεραιότητες του Κόφι Άναν ως Γενικού Γραμματέα ήταν η αναζωογόνηση των Ηνωμένων Εθνών μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρύθμισης, η ενδυνάμωση της παραδοσιακής εργασίας του Οργανισμού στους τομείς της ανάπτυξης και της διατήρησης της διεθνούς ειρήνης και της ασφάλειας, η ενθάρρυνση και η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των οικουμενικών αξιών της ισότητας, της ανοχής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού προς τον Οργανισμό προσεγγίζοντας νέους εταίρους, και όπως λέει ο ίδιος "φέρνοντας τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών πιο κοντά στους ανθρώπους".

    Ο Κόφι Άναν γεννήθηκε στο Kumasi της Γκάνα, στις 8 Απριλίου του 1938. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας στο Kumasi και ολοκλήρωσε τις πτυχιακές του σπουδές στα οικονομικά στο Macalester College στο St. Paul, στη Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το 1961. Από το 1961 ως το 1962 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά στο Institut Universitaire des Hautes Etudes Internationales στη Γενεύη. Ως Sloan Fellow το 1971 - 1972 στο ΜΙΤ , ο κύριος Άνναν απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη διοίκηση.

    Εντάχθηκε στους κόλπους του ΟΗΕ το 1962 ως υπάλληλος στο τμήμα διοίκησης και προϋπολογισμού της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στη Γενεύη. Από τότε έχει υπηρετήσει στην Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Αφρική (ECA) στην Αντίς Αμπέμπα , στη Δύναμη Έκτακτης Ανάγκης (UNEF ΙΙ) στην Ismailia, στο Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη, στα Κεντρικά Γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ως βοηθός του Γενικού Γραμματέα στον τομέα της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων και Συντονιστής Ασφάλειας για το Σύστημα των Ηνωμένων Εθνών (1987 - 1990) και βοηθός του Γενικού Γραμματέα για το πρόγραμμα Σχεδιασμού, Προϋπολογισμού και Οικονομικών, και Ελεγκτής (1990 - 1992).

    Το 1990, μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ, ο Γενικός Γραμματέας είχε ζητήσει από τον κ. Άναν, ως ειδική αποστολή, να διευκολύνει τον επαναπατρισμό από το Ιράκ, πάνω από 900 ατόμων Διεθνές προσωπικό και πολίτες Δυτικών χωρών. Μετά από αυτό, οδήγησε την πρώτη ομάδα των Ηνωμένων Εθνών στις διαπραγματεύσεις με το Ιράκ για την πώληση πετρελαίου προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια.

    Προτού οριστεί Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Κόφι Άναν υπηρέτησε ως Βοηθός Γενικού Γραμματέα για τις Ειρηνευτικές Αποστολές (Μάρτιος 1992 - Φεβρουάριος 1993) και μετά ως Επίκουρος Γενικός Γραμματέας (Μάρτιος 1993 - Δεκέμβριος 1996). Η διάρκεια της θητείας του ως Επίκουρου Γενικού Γραμματέα συνέπεσε με μια αύξηση χωρίς προηγούμενο του μεγέθους και του πεδίου δράσης των ειρηνευτικών αποστολών των Ηνωμένων Εθνών, με μια ολική ανάπτυξη, στην κορύφωσή του το 1995, περίπου 70.000 στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού από 77 χώρες. Από τον Νοέμβριο του 1995 ως τον Μάρτιο του 1996, μετά τη Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέητον που τερμάτισε τον πόλεμο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ο κ. Άναν υπηρέτησε ως Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Πρώην Γιουγκοσλαβία , επιτηρώντας την μετάβαση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη από τις Δυνάμεις Προστασίας των Ηνωμένων Εθνών (UNPROFOR) στην πολυεθνική IFOR , που καθοδηγείται από το Βόρειο - Ατλαντικό Σύμφωνο (ΝΑΤΟ).

    Ως Γενικός Γραμματέας, η πρώτη σημαντική πρωτοβουλία του κ. Άναν ήταν το σχέδιο του για μεταρρύθμιση, "Ανανεώνοντας τα Ηνωμένα Έθνη", που παρουσιάστηκε στα Κράτη - Μέλη τον Ιούλιο του 1997 και επιδιώχθηκε από τότε με έμφαση στη βελτίωση της συνοχής και του συντονισμού. Η έκθεσή του, τον Απρίλιο του 1998 προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις "'Αιτίες συγκρούσεων και την Προώθηση Διαρκούς Ειρήνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Αφρική" ήταν μεταξύ διαφόρων προσπαθειών για τη διατήρηση της δέσμευσης της διεθνούς κοινότητας προς την Αφρική, την πιο μειονεκτούσα περιοχή στον κόσμο.

    Χρησιμοποίησε τις καλές του υπηρεσίες σε διάφορες λεπτές πολιτικές καταστάσεις. Αυτές περιελάμβαναν και μια προσπάθεια, το 1998, να κερδίσει την συμμόρφωση του Ιράκ με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια αποστολή, το 1998, για να βοηθήσει να προωθηθεί η μετάβαση στην λαϊκή κυριαρχία στην Νιγηρία, μια συμφωνία το 1999, για την επίλυση του αδιεξόδου μεταξύ της Λιβύης και του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούσε τον βομβαρδισμό του Lockerbie το 1988, διπλωματία το 1999 για την επίτευξη μιας διεθνούς απάντησης στη βία στο Ανατολικό Τιμόρ, την πιστοποίηση της αποχώρησης του Ισραήλ από το Λίβανο τον Σεπτέμβριο του 2000, και περαιτέρω προσπάθειες, μετά το νέο ξέσπασμα βίας τον Σεπτέμβριο του 2000, να ενθαρρύνει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους στην επίλυση των διαφορών τους μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων, βασισμένων στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας 242 και 338 και της αρχής για "γή με αντάλλαγμα την ειρήνη».

    Ο κ. Άναν προσπάθησε επίσης να βελτιώσει τη θέση των γυναικών στη Γραμματεία και να οικοδομήσει στενότερους δεσμούς με την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα και άλλους μη-κρατικούς παράγοντες των οποίων οι δυνάμεις συμπληρώνουν αυτές των Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα, έχει κάνει έκκληση για ένα "Παγκόσμιο Συμβόλαιο" που θα περιλαμβάνει ηγετικά στελέχη της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς επίσης και οργανώσεων από το χώρο της εργασίας και της κοινωνίας των πολιτών, με στόχο να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους του κόσμου μοιραστούν τα πλεονεκτήματα της παγκοσμιοποίησης και να εμφυσήσει στην παγκόσμια αγορά αξίες και πρακτικές που είναι θεμελιώδεις για την εκπλήρωση των οικονομικό- κοινωνικών αναγκών.

    Τον Απρίλιο του 2000 εξέδωσε την Έκθεση της Χιλιετίας με τίτλο "Εμείς οι Λαοί: Ο Ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στον 21ο αιώνα", όπου καλεί τα Κράτη-Μέλη να δεσμευτούν σε ένα σχέδιο δράσης για την εξάλειψη της φτώχειας και της ανισότητας, για τη βελτίωση της εκπαίδευσης, για τη μείωση της διάδοσης του ιού του AIDS, για την προστασία του περιβάλλοντος και για την προστασία των λαών από θανατηφόρες συγκρούσεις και βία. Η Έκθεση διαμόρφωσε τη βάση της Διακήρυξης της Χιλιετίας, που υιοθετήθηκε από τους Αρχηγούς των Κρατών και των Κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Χιλιετίας που έλαβε χώρα στα Κεντρικά Γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2000.

    Τον Απρίλιο του 2001, ο Γενικός Γραμματέας εξέδωσε μια έκθεση με πέντε σημεία, αποκαλούμενη "Κάλεσμα για Δράση" με σκοπό την αντιμετώπιση της επιδημίας του AIDS - την οποία περιέγραψε ως «προσωπική του προτεραιότητα» - και πρότεινε την ίδρυση ενός Παγκόσμιου Ταμείου για το AIDS και την Υγεία, που θα υπηρετεί ως μηχανισμός για μέρος των αυξημένων εξόδων που χρειάζονται ορισμένες χώρες ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση.

    Ο Γενικός Γραμματέας χειρίζεται πολύ καλά την Αγγλική, τη Γαλλική και διάφορες Αφρικανικές γλώσσες. Είναι παντρεμένος με τη Νάνε Ανάν, από την Σουηδία, δικηγόρο και καλλιτέχνιδα, που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να κατανοήσει την εργασία των Ηνωμένων Εθνών στην πράξη. Τα δύο θέματα που την για τα οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το AIDS και η εκπαίδευση των γυναικών. Επίσης, έχει γράψει ένα βιβλίο για παιδιά σχετικό με τα Ηνωμένα Έθνη. Το ζεύγος Ανάν έχει τρία παιδιά.

    [04] EYΣΗΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2001 (13:51 UTC+2)

    Tέσσερις θετικές διαπιστώσεις για τη χώρα μας, αλλά και τρεις συστάσεις, όσον αφορά την πρόληψη του κινδύνου του Κοινωνικού Αποκλεισμού, περιλαμβάνει η κοινή έκθεση, που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την "Ευρωπαϊκή Πολιτική κατά της φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού".

    Ειδικότερα για τη χώρα μας, η έκθεση διαπιστώνει ότι η σχετική φτώχεια στην Ελλάδα δεν αυξήθηκε κατά την διάρκεια της υπό έρευνα εξαετίας (1994-99). Και αυτό, παρά τις αρνητικές εξελίξεις που προοιωνίζονταν οι γοργές διαρθρωτικές και τεχνολογικές μεταβολές στην οικονομία, καθώς και οι αλλαγές στην κοινωνία (κυρίως η μείωση του υποστηρικτικού ρόλου της οικογένειας).

    Αναλυτικότερα, με βάση την Έρευνα των Οικογενειακών Προϋπολογισμών, το 1999, το ποσοστό των ατόμων με εισόδημα μικρότερο του 60% του διαμέσου εισοδήματος ήταν 17% (ενώ με βάση τα Στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πάνελ των Νοικοκυριών το αντίστοιχο ποσοστό για το 1997 ήταν 22%).

    H δεύτερη θετική διαπίστωση που διατυπώνει η έκθεση είναι ότι υπάρχει συνεχής αύξηση των δαπανών κοινωνικής προστασίας. Η τάση αυτή φέρνει την Ελλάδα σε επίπεδο υψηλότερο από τις άλλες χώρες του Νότου.

    Tρίτον, η έκθεση αναγνωρίζει επίσης ότι η ελληνική πολιτική κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αποδίδει έμφαση στην αύξηση της απασχόλησης και χαρακτηρίζεται από καινοτομικά μέτρα πολιτικής, κυρίως σε σχέση με τη πρόληψη του κινδύνου του κοινωνικού αποκλεισμού και την υποστήριξη των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

    Tέταρτον, η έκθεση διαπιστώνει ότι τα τρία νέα μέτρα κοινωνικής πολιτικής αναμένεται να συμβάλλουν στη μείωση των προβλημάτων. Πρόκειται για την εισοδηματική ενίσχυση 200 χιλ. δρχ. ανά έτος σε νοικοκυριά μονίμων κατοίκων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με χαμηλό εισόδημα, για το επίδομα 48 χιλ. δρχ. για 12 μήνες σε μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 45-65 ετών και για το προσχολικό - σχολικό επίδομα 100 χιλ. δρχ. για κάθε παιδί ανά έτος σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και με χαμηλά εισοδήματα.

    Πάντως, η έκθεση δεν αναλώνεται στις θετικές διαπιστώσεις, αλλά διατυπώνει και τρεις σημαντικές συστάσεις. Βάσει αυτών, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στις εξής κινήσεις:

    -Στην ενίσχυση των ειδικών μέτρων και πολιτικών προς όφελος των ομάδων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του αποκλεισμού,

    -Στη βελτίωση των ευκαιριών απασχόλησης για τις περισσότερο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού

    -Στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικό συστήματος το οποίο αποτελεί βασική συνιστώσα του ελληνικού συστήματος κοινωνικής προστασίας.

    [05] ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ

    Βρυξέλες, 12 Οκτωβρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να συστήσει στα τέλη του Οκτώβρη μια ομάδα ειδικών στα πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες απειλές των τρομοκρατών.

    Η ειδική αυτή ομάδα που θα τίθεται στην διάθεση οποιουδήποτε κράτους που θα ζητήσει την βοήθειά της συζητήθηκε κατά την διάρκεια συνάντησης αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προστασία των Πολιτών στην Βελγική πόλη Κνόκε.

    Οι αξιωματούχοι της ΕΕ συζήτησαν επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών μελών της ΕΕ για την προστασία των πολιτών.

    Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να θέσουν σε λειτουργία ένα ειδικό σύστημα για την γρηγορότερη ανταλλαγή πληροφοριών σε περιπτώσεις ατυχημάτων ή απειλών τρομοκρατικών επιθέσεων.

    [06] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΔΥΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Στα ίχνη κυκλώματος παραχαρακτών βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές Σερρών, μετά τη σύλληψη δύο Βούλγαρων που διακινούσαν πλαστά χαρτονομίσματα.

    Οι δράστες, 36 και 28 ετών, εντοπίστηκαν μετά απο καταγγελία ιδιωκτήτη πρατηρίου βενζίνης, ο οποίος δήλωσε ότι πληρώθηκε με πλαστά χρήματα, ενώ οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

    Στην κατοχή των δύο Βούλγαρων βρέθηκαν πλαστά δολάρια, μάρκα και νοτιοαφρικανικά χαρτονομίσματα, αξίας 2,5 εκατομμυρίων δραχμών, καθώς και οχτώ πιστωτικές κάρτες.

    [07] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ: ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2001 (21:00 UTC+2)

    "Αν δεν κάνουμε τη δουλειά μας θα λογοδοτήσουμε στο μεγάλο δικαστήριο, τον ελληνικό λαό, τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος και ζήτησε από όλους του συνέδρους να δοθεί καθαρή εντολή στον Κώστα Σημίτη για να υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις και να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο.

    Ο λαός περιμένει από μας να ακούσει μόνο αλήθειες, είπε ο κ. Παπαδόπουλος και συνέχισε : "Περιμένει να ακούσει τις προτάσεις και τις δεσμεύσεις μας, να τον πείσουμε ότι θέλουμε και μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματά του. Το μήνυμα που πήραμε καθ' όλη τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού είναι απλό και σαφές. Οι απλοί άνθρωποι μας είπαν όλοι, κυβερνείστε την χώρα, εμείς δεν θέλουμε τη Δεξιά, εσείς γιατί δεν κυβερνάτε. Απ΄ αυτή την ευθύνη εμείς δεν μπορούμε, ούτε πρέπει να ξεφύγουμε. Κι αν δεν είμαστε στη θέση να την αναλάβουμε καλύτερα να σηκωθούμε να πάμε στα σπίτια μας κι ας είναι επώδυνο για πολλούς, να ξυπνήσουν στη σκληρή πραγματικότητα της απώλειας της εξουσίας"

    Κλείνοντας ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η χώρα έχει την ανάγκη μιας ισχυρής διακυβέρνησης και ισχυρή διακυβέρνηση σημαίνει ότι υπάρχουν ή τηρούνται καθορισμένες διαδικασίες αποφάσεων και πραγματώσεων. Η χώρα μας δεν μπορεί να μετεωρίζεται προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Δεν υπάρχουν διλήμματα στο μονόδρομο της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης, στην πλήρη ενσωμάτωση και στον συγχρονισμό και στη συμπόρευση με τον ανεπτυγμένο κόσμο. Απαιτείται πολιτική δράση και πράξη.

    [08] INTERAMERICAN: ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΑΠΟ ΧΑΑ

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Κατατέθηκε σήμερα από την Interamerican, μετά την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης, προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αίτηση διαγραφής των μετοχών της, μετά από σχετική πρόταση της Eureko, η οποία κατέχει πλέον το 98,07% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

    Επίσης, αποφασίστηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά 807,469 εκατ. δρχ. με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και παράλληλη αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής σε 408,9 δρχ. (1,2 ευρώ) και μετατροπή της ονομαστικής αξίας της μετοχής και του μετοχικού κεφαλαίου σε ευρώ.

    Αναφορικά με την πρόταση της Eureko, η εταιρία είχε κάνει γνωστή την πρόθεση της, εφόσον μετά το πέρας της δημόσιας πρότασης αποκτήσει άνω του 95% του μετοχικού κεφαλαίου της Interamerican να ζητήσει από τη γενική συνέλευση της να εγκρίνει την υποβολή αίτησης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για διαγραφή των μετοχών της από το ΧΑΑ.

    Επισημαίνεται ότι μετά τη λήξη της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με πρωτοβουλία της κάλεσε τη Eureko σε συνάντηση και της έθεσε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τους μετόχους, οι οποίοι για κάποιο λόγο δεν πώλησαν τις μετοχές τους μέχρι τη λήξη της περιόδου αποδοχής, με στόχο την εξεύρεση ικανοποιητικής λύσης.

    Εν όψει της παραίνεσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Eureko ανέλαβε, μολονότι δεν είχε καμία υποχρέωση, εφόσον οι μετοχές της Ιντεραμέρικαν διαγραφούν από το ΧΑΑ, να αγοράσει για χρονικό διάστημα, το οποίο πρόκειται να προσδιοριστεί, όποιες μετοχές της Interamerican της προσφερθούν για πώληση, στην τιμή των 20,74 ευρώ, δηλαδή στην τιμή που ίσχυσε για τη Δημόσια Πρόταση.

    [09] ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΕΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΑΤΕ

    Βουκουρέστι, 12 Οκτωβρίου 2001 (20:53 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Ρουμανική Επιτροπή για την μελέτη των φακέλων της Σεκιουριτάτε, πρώην μυστικής αστυνομίας του δικτάτορα Νικολάι Τσαουσέσκου θα συνεργαστεί με την αρμόδια επιτροπή από την Βουλγαρία μετά από πρωτόκολλο που υπέγραψαν στο Βουκουρέστι.

    Ο Γκιόργκι Ονισόρου, πρόεδρος της Ρουμανικής Επιτροπής για τα αρχεία της Σεκιουριτάτε (CNSAS) δήλωσε ότι οι δυο χώρες θα ανταλλάξουν στοιχεία για να φωτιστεί η δράση της Σεκιουριτάτε.

    [10] Ο ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ

    Βιέννη, 12 Οκτωβρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Εκτενή αφιερώματα για την 53η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης δημοσιεύουν οι αυστριακές εφημερίδες "Der Standard", "Wiener Zeitung" και "Salzburger Nachrichten".

    Η διεθνής συγκυρία, η τρομοκρατία και η ανάγκη διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών επισημάνθηκαν απ' όλους τους ομιλητές, κατά την τελετή των εγκαινίων.

    Τα δημοσιεύματα σημειώνουν την παρουσία του Ελληνα Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ο οποίος στην προσφώνησή του τόνισε ότι "τα τραγικά συμβάντα στις ΗΠΑ καταδεικνύουν την αναγκαιότητα του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών και της επιστροφής στις παραδοσιακές αξίες του ανθρωπισμού".

    Υπογραμμίζουν τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Πολιτισμού Γιουλιάν Νίντα - Ρουέμελιν ότι δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερη "φιλοξενούσα χώρα" από την Ελλάδα για ένα διάλογο μεταξύ των πολιτισμών, αφού το ελληνικό πνεύμα επηρέασε τόσο τον αραβο - ισλαμικό, όσο και το δυτικο - χριστιανικό κόσμο.

    Αναφορά γίνεται επίσης και στην προσφώνηση του Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελου Δεληβοριά, περί "οικουμενικής διάστασης του ευρωπαϊκού λόγου".

    Η εφημερίδα "Salzburger Nachrichten" σημειώνει το ελληνικό λογότυπο "Νέοι δρόμοι για την Ιθάκη", το οποίο παραπέμπει στην αδιάλειπτη συνέχεια του ελληνικού λόγου από τον Ομηρο μέχρι τους σύγχρονους Ελληνες συγγραφείς.

    Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι το ελληνικό περίπτερο είχε να παρουσιάσει - εκτός από τη γνωστή Ελλάδα του τουρισμού, της αρχαιολογίας και της ποίησης - 56 σύγχρονους Ελληνες συγγραφείς και ποιητές, καθώς και 41 νέα έργα, πρόσφατα μεταφρασμένα στα γερμανικά.

    Το δημοσίευμα σχολιάζει θετικά τα φυλλάδια - πορτραίτα των Ελλήνων συγγραφέων, χρήσιμα για την εισαγωγή - μύηση του γερμανόφωνου αναγνωστικού κοινού στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, καθώς και για το πλήθος των ελληνικών πολιτιστικών εκδηλώσεων που πλαισιώνουν την Εκθεση Βιβλίου και παρουσιάζουν άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές της σύγχρονης Ελλάδας.

    [11] ΜΕΤΡΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΡΑΤΕ

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Αν και ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής με το... δεξί η εθνική ομάδα του κούμιτε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του καράτε που διεξάγεται στο ΣΕΦ, κερδίζοντας την Γιουγκοσλαβία με 3-1, το απόγευμα στάθηκε άτυχη. Παραχώρησε ισοπαλία στο Αζερμπαϊτζάν 1-1, χάνοντας όμως με 6-4 στα σημεία με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τη συνέχεια των αγώνων. Η ήττα της εθνικής ομάδας κρίνεται άδικη αφού καθ' όλη τη διάρκεια των αγώνων ήταν σαφώς καλύτερη από την αντίπαλη ομάδα.

    Επίσης την ήττα στα κάτα γνώρισε ο Κωνσταντόπουλος από τον Τσέχο Σβάτσεφ και αποκλείστηκε από τη συνέχεια των αγώνων.

    [12] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Αγκυρα, 12 Οκτωβρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Η Τουρκία έκανε έκκληση για συνέχιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό του Αφγανιστάν μέχρι να υπάρξει φιλελεύθερη κυβέρνηση στην Καμπούλ καθώς συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιθέσεις βρετανικών και αμερικανικών αεροσκαφών.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τάτσαν Ιλντεμ επισήμανε ότι η Τουρκία αισιοδοξεί ότι η επιχείρηση "Διαρκής Ελευθερία" θα μπορέσει να καθιερώσει μια φιλελεύθερη κυβέρνηση στο Αφγανιστάν με αποτέλεσμα την ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας στην περιοχή.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η παροχή ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας θα πρέπει να συνεχισθεί μέχρι να επιτευχθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις στο Αφγανιστάν.

    Η Τουρκία που συμμετείχε σε προηγούμενη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν θα συνεχίσει να προσφέρει την βοήθειά της τόνισε ο κ. Ιλντεμ.

    [13] ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΠΟΡΕΥΤΟΥΜΕ

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    "Η τρομοκρατία δεν έχει άλλοθι. Η τρομοκρατία μόνο ένα αποτέλεσμα μπορεί να έχει. Να κάνει τις κοινωνίες πιο κλειστές και τις εξουσίες πιο αυταρχικές. Η τρομοκρατία αντιστρατεύεται τις κατακτήσεις που κέρδισαν με θυσίες τα προοδευτικά κοινωνικά κινήματα" τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και πρόσθεσε:

    "Αντιστρατεύεται τα δικαιώματα και της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Η βία παράγει βία. Δυστυχώς όμως η ανησυχία και το κλίμα της ανασφάλειας προωθείται από αρκετούς. Βρήκαν την ευκαιρία σήμερα διάφοροι κύκλοι που θέλουν τους λαούς απομονωμένους να προωθήσουν το φόβο και την ανασφάλεια. Και ανησυχία σίγουρα υπάρχει".

    Κλείνοντας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης υπογράμμισε ότι ο λαός απαιτεί συνοχή και αποτελεσματική διακυβέρνηση γιατί γι' αυτόν κυβερνάμε και αυτός μας κρίνει.

    "Πρέπει να σεβαστούμε την εντολή που μας έδωσε στις εκλογές του Απρίλη του 2000. Εντολή στον Πρόεδρό μας και Πρωθυπουργό της χώρας, τον Κώστα Σημίτη. Όλοι εμείς είμαστε οι συνεργάτες του. Όλοι εμείς είμαστε οι σύντροφοί του στην προσπάθεια για την ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη Ελλάδα. Η σχέση αυτή είναι σχέση πολιτικής ευθύνης και προσωπικής τιμής και αυτή τη σχέση δεν θα την απαλλοτριώσουμε ποτέ.Θα πορευτούμε όλοι μαζί για την επόμενη πρόκληση, την ισχυρή Ελλάδα του 2004 και για την επόμενη νίκη, την εκλογή του 2004."

    [14] ΠΑΓΩΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ 39 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΠΟΠΤΩΝ

    Ουάσινγκτον, 12 Οκτωβρίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε σήμερα εντολή να παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί 39 επιπλέον ατόμων που πιστεύεται ότι έχουν σχέση με την χρηματοδότηση των τρομοκρατών.

    Εκτιμάται ότι η καινούργια λίστα περιλαμβάνει ονόματα ανώτερων βοηθών του Οσάμα Μπιν Λάντεν του βασικού υπόπτου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    "Σήμερα κάναμε το επόμενο βήμα σε αυτόν τον οικονομικό πόλεμο. Μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ενημερώσαμε όλους τους οικονομικούς οργανισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες να παγώσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς 39 επιπλέον ατόμων που είναι είτε καταζητούμενοι τρομοκράτες είτε είναι γνωστοί για την οικονομική στήριξη των τρομοκρατών" είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Πολ Ονίλ.

    Μεταξύ των 39 υπόπτων βρίσκονται και 18 άτομα που περιλαμβάνονται στην λίστα των καταζητούμενων του FBI για τρομοκρατικές ενέργειες που δόθηκε στην δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα και 21 επιπλέον άτομα που πιστεύεται ότι χρηματοδοτούσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ή την οργάνωση Αλ Κάιντα.

    Μεταξύ των υπόπτων είναι και ο Σαντ Αλ Σαρίφ και ο Αμίν Αλ Χαγκ γνωστός και ως Μουχαμάντ Αμίν.

    Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η λίστα με τους υπόπτους αναμένεται να διευρυνθεί καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπευθύνων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και καθώς συνεχίζεται η συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών σε διεθνές επίπεδο.

    [15] ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΕ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Νέα Υόρκη, 12 Οκτωβρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Μια εργαζόμενη του τηλεοπτικού δικτύου NBC μολύνθηκε από το βακτηρίδιο του άνθρακα, πιθανόν μέσω ύποπτης επιστολής. Το βακτηρίδιο ανήκει σε άλλη κατηγορία από αυτή που εμφανίσθηκε στη Φλόριντα και δρα μέσω της δερματικής επαφής.

    Όπως μετέδωσε το CNN, ο πρόεδρος του NBC Αντι Λάκ δήλωσε ότι η ασθενής εργάζονταν στα γραφεία που βρίσκονται στο κέντρο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης και έχει ήδη υποβληθεί σε θεραπεία και βρίσκεται εκτός κινδύνου.

    Οι αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στο NBC και θα δημιουργήσουν γραφείο τύπου για τους υπαλλήλους για να παρέχουν πληροφορίες.

    Ο.Κ.

    [16] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ ΣΤΟ 6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    "Αυτό το Συνέδριο είναι ένα σημαντικό γεγονός, όχι μόνο για σας, για τους Έλληνες εν τω συνόλω, για τους Αλβανούς και γενικότερα. Είναι σημαντικό διότι, το ΠΑΣΟΚ είναι η σωστή διακυβέρνηση για τους Έλληνες. Το ΠΑΣΟΚ έφερε την Ελλάδα στην Ευρώπη και μπορεί να την εκσυγχρονίσει περαιτέρω. Το ΠΑΣΟΚ έκανε την Ελλάδα πολύ φιλική προς την Αλβανία και έδωσε στην Ελλάδα ηγετικό χαρακτήρα στα Βαλκάνια" τόνισε ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας Φατός Νάνο, χαιρετίζοντας τις εργασίες του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

    Επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας των δυο χωρών λέγοντας ότι " θα πρέπει να οικοδομήσουμε μαζί μια εταιρική σχέση μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας. Να διεξάγουμε τον κοινό αγώνα για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευημερία, κατά του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και του λαθρεμπορίου. Με κοινές προκλήσεις ενώπιον μας θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, να εξευρωπαΐσουμε τα Βαλκάνια, να μετατρέψομε την περιοχή σε μια Κοινή Αγορά και την περιοχή Σέγκεν για την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων".

    Και πρόσθεσε :"Θα πρέπει να συνεχίσουμε να οικοδομούμε μαζί, μια εταιρική στρατηγική σχέση μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδος. Να διεξαγάγουμε τον κοινό αγώνα για την ειρήνη, την σταθερότητα, την ευημερία, κατά του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και του λαθρεμπορίου. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε την στήριξή μας, στους συμμάχους μας στη περιοχή, ούτως ώστε όλα τα Βαλκάνια να γίνουν σοσιαλδημοκρατικά".

    Κλείνοντας το χαιρετισμό του ευχήθηκε επιτυχία στο Συνέδριο και στις άλλες εντολές, ούτως ώστε να βαδίσει η Ελλάδα προς περαιτέρω εκσυγχρονισμό.

    [17] ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΛΑΝΤΕΝ ΚΑΙ ΜΟΥΛΑΣ ΟΜΑΡ ΛΕΕΙ Η Β. ΣΥΜΜΑΧΙΑ

    Μαδρίτη, 12 Οκτωβρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Ο Οσάμα μπιν Λάντεν, νούμερο ένα ύποπτος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ και ο ηγέτης των Ταλιμπάν μουλάς Ομάρ κρύβονται πιθανότατα στο Νότιο Αφγανιστάν υποστήριξε ο Αχμέντ Γουαλί Μασούντ, εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας, σε συνέντευξή του στο ισπανικό ραδιόφωνο Cadena Cope.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο Γουαλί Μασούντ, αδερφός του δολοφονημένου ηγέτη της αντιπολίτευσης, είπε ότι ο Λάντεν και ο Ομάρ βρίσκονται σε περιοχή της επαρχίας Κανταχάρ ή στο Τζαλαλαμπάντ.

    Ο Μασούντ ανέφερε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης δυσκολεύονται να προχωρήσουν στο εσωτερικό της χώρας λόγω των ναρκών που έχουν τοποθετήσει οι Ταλιμπάν και πρόσθεσε ότι πολλοί αξιωματικοί των δυνάμεων του καθεστώτος προσχωρούν στις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας.

    Η Βόρεια Συμμαχία έχει στις τάξεις της περίπου 30.000 μαχητές και δεν υπάρχει λόγος ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφος του Αφγανιστάν τόνισε ο Μασούντ και κατέληξε λέγοντας ότι ο λαός του Αφγανιστάν είναι κατά των Ταλιμπάν και η Βόρεια Συμμαχία μπορεί να τους νικήσει από μόνη της.

    Ο.Κ.

    [18] ΓΕΩΡΓΙΑ: ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΠΧΑΖΙΑ

    Τιφλίδα, 12 Οκτωβρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Περιθώριο τριών μηνών έδωσε η Γεωργία στη Ρωσία για να αποσύρει τις ειρηνευτικές της δυνάμεις από την Αμπχαζία, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας.

    Περίπου 1.600 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην Αμπχαζία από το 1994, όταν η ανακωχη ανάμεσα στην κυβέρνηση της Γεωργίας και τις αποσχιστικές δυνάμεις έβαλε τέλος στις συγκρούσεις που ξεκίνησαν το 1993.

    "Οι ειρηνευτικές δυνάμεις δεν έχουν πλέον αποστολή και πρέπει να αποσυρθούν. Εάν δεν το κάνουν, η παρουσία τους στην Αμπχαζία θα είναι παράνομη" τόνισε ο εκπρόσωπος, Κάχα Σιχαρουλίντζε.

    Σημειώνεται ότι η Γεωργία διατηρεί το δικαίωμα να αποσυρθεί μονομερώς από την ειρηνευτική συμφωνία, ενώ το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε χθες απόφαση για την "άμεση απόσυρση" των ρωσικών δυνάμεων.

    Η Ρωσία από την πλευρά της προειδοποίησε ότι εάν οι δυνάμεις εγκαταλείψουν την περιοχή, η Αμπχαζία "θα μετατραπεί σε περιοχή χάους και θα απειλήσει ολόκληρη την περιοχή".

    Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε σήμερα τη διακοπή των συγκρούσεων στην Αμπχαζία και προέτρεψε τη Ρωσία να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην έναρξη διαλόγου στη Γεωργία.

    Ο πρόεδρος του σώματος, λόρδος Ράσελ Τζόνστον, σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, κάτι στο οποίο η Μόσχα μπορεί να συμβάλει θετικά.

    "Από πέρσυ, όλες οι χώρες της περιοχής του Καυκάσου είναι μέλοι του Συμβουλίου της Ευρώπης και περιμένουμε από αυτές να επιλύσουν τις επίμονες εντάσεις με πολιτικό διάλογο, στη βάση των προτύπων και των αρχών του Οργανισμού" είπε.

    [19] ΕΠΑΦΕΣ Ι. ΒΕΝΤΡΙΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τίρανα, 12 Οκτωβρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    του Κλ. Λιάτη

    Η κατάσταση στην Αλβανία, ο ρόλος της στη σταθερότητα της Ν.Α. Ευρώπης, η υποστήριξη της Γαλλίας προς τα Τίρανα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. με σκοπό την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης και οι διμερείς αλβανο -γαλλικές σχέσεις ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν με τον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα και την υπουργό Εξωτερικών Αρτα Ντάντε κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του στα Τίρανα.

    Στις επαφές του στην αλβανική πρωτεύουσα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας υπενθύμισε στους συνομιλητές τους ότι ο διάλογος στην ΠΓΔΜ πρέπει να συνεχιστεί και ότι η Αλβανία πρέπει να συνεχίσει τη μέχρι τώρα ειρηνική της πολιτική.

    Στη συνάντησή του με τον κ. Βεντρίν ο πρόεδρος της Αλβανίας ζήτησε να ενταθούν οι διεθνείς πιέσεις προς τους Σέρβους, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο, τις οποίες ο κ. Μεϊντάνι χαρακτήρισε πολύ σημαντικές για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Μέτα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα του στηρίζει τις προσπάθειες της Αλβανίας στις σχέσεις της με την Ευρώπη και επισήμανε ότι πρέπει τώρα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης μεταξύ Αλβανίας και Ε.Ε.

    "Γνωρίζετε τη δέσμευση της Γαλλίας στην περιφερειακή σταθερότητα. Η Αλβανία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για μας, επιθυμούμε να έχουμε πολύ στενό πολιτικό διάλογο με την Αλβανία. Μίλησα ξεκάθαρα γι αυτά τα ζητήματα με τις αλβανικές αρχές", είπε ο κ. Βεντρίν.

    "Σε περιφερειακό επίπεδο επιθυμώ να ευχαριστήσω την αλβανική κυβέρνηση και να τη διαβεβαιώσω για την υποστήριξη της Γαλλίας προς την πολιτική που αυτή ακολούθησε σε όφελος της σταθερότητας στη Νοτιανατολική Ευρώπη", υπογράμμισε.

    Ο κ. Βεντρίν εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις Γαλλίας - Αλβανίας θα ενισχυθούν προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων στα Βαλκάνια, πράγμα που τονίστηκε και στη Συνδιάσκεψη του Ζάγκρεμπ, στην οποία μετείχε η Αλβανία.

    "Οι στενές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας - Αλβανίας είναι αναγκαίες", κατέληξε.

    Από την πλευρά του ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι σχέσεις της Αλβανίας με τη Γαλλία θα βελτιωθούν τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της Ε.Ε.

    Τόνισε ακόμη ότι η Αλβανία θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τη Γαλλία και στην κατεύθυνση της εμπέδωσης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

    [20] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΤΕ ΣΕ ΑΝΑΚΡΙΒΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Για παραπληροφόρηση κάνει λόγο η διοίκηση του ΟΤΕ αναφορικά με δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν πρόσφατα στον Τύπο και αφορούν στα αποτελέσματα οκταμήνου, το σύστημα τιμολόγησης και τις επενδύσεις του οργανισμού στη Ρουμανία.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση προς τις χρηματιστηριακές αρχές, "η θέση της εταιρίας και των εταιριών του ομίλου, είναι πως τα δημοσιεύματα αυτά περιέχουν ανακρίβειες και σαν αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".

    Οσον αφορά τα δημοσιεύματα με τα αποτελέσματα του 8μήνου που αναφέρονται σε εσωτερικά μη ελεγμένα στοιχεία τα οποία είναι μέρος του Συστήματος Πληροφοριών Διοίκησης (MIS), η διοίκηση του ΟΤΕ ερευνά τη διαρροή τους δεδομένου ότι αυτά τα στοιχεία δεν είναι δημοσιεύσιμα, και το κυριότερο δεν αντικατοπτρίζουν την οικονομική κατάσταση του ΟΤΕ στο προαναφερθέν διάστημα.

    Περαιτέρω, σημειώνεται ότι επειδή ο ΟΤΕ είναι ο όμιλος με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και συγχρόνως είναι εισηγμένος στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου (μέσω GDRs) και της Νέας Υόρκης (μέσω ADRs), οποιαδήποτε δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ενδέχεται να δημιουργήσουν στρεβλώσεις και τεχνητές συνθήκες για την μετοχή του ΟΤΕ.

    "Λόγω δε της αυξημένης συμμετοχής του ΟΤΕ στο Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου, στρεβλώσεις της τιμής της μετοχής του ΟΤΕ έχουν άμεση επίπτωση στην γενικότερη εικόνα της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, έμμεση δε επίπτωση και στη τιμή των μετοχών των λοιπών εταιριών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, με την ενδεχόμενη δημιουργία κλίματος αμφισβήτησης της αξιοπιστίας των οικονομικών στοιχείων που δημοσιεύουν οι εισηγμένες εταιρίες" καταλήγει η ανακοίνωση.

    [21] ΕΝΑΝΤΙΩΝ ... ΓΟΛΙΑΘ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Αυτό το παιχνίδι είναι ένα από τα δυσκολότερα. Αυτό φαίνεται πως λέει συνέχεια στους παίκτες του ο προπονητής του Ηρακλή, Κώστας Πιλαφίδης. Ο κόουτς του Γηραιού γνωρίζει τι έχει να αντιμετωπίσει.

    "Ο Παναθηναϊκός είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα. Εχει βάθος πάγκου και από πίσω καλούς παίκτες που ανά πάσα στιγμή να αντικαταστήσουν τους βασικούς", τονίζει ο κ. Πιλαφίδης. Από την άλλη ο Ηρακλής, μάλλον ανίσχυρος μπροστά σε αυτή την μεγάλη ομάδα έχει να παλέψει με τον... Γολιάθ. "Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς. Παρά τα προβλήματά μας. Κάθε παίκτης είναι πολύτιμος, ειδικά όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μία ομάδα με τόσες πολλές λύσεις", επισημαίνει.

    Να τονίσουμε ότι η ΚΑΕ Ηρακλής λίγο πριν την έναρξη του αγώνα θα καταθέσει ένσταση για κακή διεξαγωγή του παιχνιδιού, υποστηρίζοντας ότι η αναμέτρηση δεν έπρεπε να γίνει χωρίς φιλάθλους.

    [22] Η ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ ΖΗΤΗΣΕ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Δουβλίνο, 12 Οκτωβρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Μαίρη Ρόμπινσον ζήτησε να σταματήσουν προσωρινά οι αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Αφγανιστάν.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόυτερς, η κα Ρόμπινσον, μιλώντας στο ιρλανδικό ραδιόφωνο, χαρακτήρισε την κατάσταση των προσφύγων και των κατοίκων του Αφγανιστάν απελπιστική, και πρόσθεσε ότι οι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν για να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια πριν ξεκινήσει ο χειμώνας.

    Η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας ανέφερε ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις επιθυμούν να συνεχιστεί η αποστολή τροφίμων μέχρι τις 16 Νοεμβρίου οπότε τα χιόνια θα κάνουν αδύνατη την πρόσβαση και οι κάτοικοι θα πεθάνουν από την πείνα και το κρύο γιατί δεν θα έχουν ούτε τρόφιμα ούτε καταφύγιο.

    Η κα Ρόμπινσον, πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας είπε ότι είναι λάθος που χάθηκαν 6,000 ζωές στα χτυπήματα στις ΗΠΑ αλλά δεν πρέπει να πληρώσει ο λαός του Αφγανιστάν και πρόσθεσε ότι οι στόχοι πρέπει να είναι στρατιωτικοί και να αποφεύγονται οι απώλειες σε άμαχο πληθυσμό.

    O.K.

    [23] ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Βαρσοβία, 12 Οκτωβρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Στη δράση στενών συνεργατών του Οσάμα Μπιν Λάντεν στα Βαλκάνια αναφέρεται άρθρο του πολωνικού εβδομαδιαίου κοινωνικο - πολιτικού περιοδικού "Polityka" που κυκλοφορεί στις 13 του μήνα.

    Στο άρθρο υπό τον τίτλο "Οι ήρωες της ηρωίνης" γίνεται αναφορά στο ρόλο που διαδραμάτισαν οι προσκείμενοι στον Μπιν Λάντεν στρατιώτες και χρηματοδότες των ένοπλων ενεργειών στις βαλκανικές διενέξεις, τον πόλεμο στη Βοσνία, το Κόσοβο και την ΠΓΔΜ.

    Ο αρθογράφος σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι "ο στενός συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν και δημιουργός του UCK στο Κόσοβο και την ΠΓΔΜ, ήταν ο Ομάρ Αλαβί, ο οποίος διοργάνωνε την υποστήριξη για Αλβανούς τρομοκράτες στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία".

    [24] Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΠΧΑΖΙΑ

    Μόσχα, 12 Οκτωβρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Αμπχαζία, για την οποία οι Ρώσοι επιρρίπτουν την ευθύνη στους Γεωργιανούς και η Τιφλίδα στη Μόσχα σε συνδυασμό με το συνεχιζόμενο σφυροκόπημα των αμερικανο-βρετανικών αεροπορικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν αποτελεί το κύριο των ρωσικών εφημερίδων.

    Η "Nezavisimaya Gazeta" με τίτλο "Αμπχαζικό μέτωπο του αφγανικού πολέμου" συνδέει την επίσκεψη του προέδρου της Γεωργίας Εντουάρντ Σεβαρντνάτζε στις ΗΠΑ με την όξυνση στα σύνορα της Γεωργίας με την Αμπχαζία και υποστηρίζει:

    "Η Τιφλίδα προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την παγκόσμια κρίση για να ανακτήσει τον έλεγχο στην Αμπχαζία, η οποία έτσι από ρωσικό προτεκτοράτο θα γίνει αμερικανικό".

    Η εφημερίδα "Izvestia" με τίτλο "Το τρίτο μέτωπο του αντιτρομοκρατικού πολέμου", αναφέρεται στην κλιμάκωση της κρίσης στην Αμπχαζία με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και επιστράτευση εφέδρων και υποστηρίζει:

    "Ξ πρόεδρος της Γεωργίας επιθυμεί να απομακρύνει τη Ρωσία από την Αμπχαζία με τη βοήθεια των ΗΠΑ, αλλά και των Τσετσένων τρομοκρατών. Κοινή εκτίμηση είναι πως η Ρωσία πρέπει να υποχωρήσει και να μην εμπλακεί σε νέα διαμάχη".

    Τέλος η εφημερίδα "Moskovskij Kosmopolets" με τίτλο "Μήπως είναι βιολογικός πόλεμος;" αναφέρεται στις έρευνες στις ΗΠΑ μετά τη διαπίστωση τριών κρουσμάτων άνθρακα και δεν αποκλείει να οφείλονται στη χρήση βακτηριολογικών όπλων από τη διεθνή τρομοκρατία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 12 October 2001 - 18:13:50 UTC