Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [02] ΝΕΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [03] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [04] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ- ΚΑΛΑΜΑΤΑ 0-0
  • [05] Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΙΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ
  • [06] ΟΜΙΛΙΑ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΟ 6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [07] ΧΑΛΚΙΝΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΡΑΤΕ
  • [08] Ο ΣΟΥΜΑΧΕΡ ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ
  • [09] ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
  • [10] ΕΚΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Ο ΒΕΝΕΤΙΔΗΣ
  • [11] ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΜΟΡΙΣ Ο ΑΡΗΣ
  • [12] ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ ΕΠΛΗΓΗ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ
  • [13] ΜΕ ΤΟ... ΔΕΞΙ Ο ΑΡΗΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΛΕΪ
  • [14] ''ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΑΝ'' ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
  • [15] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΣΩΤΗΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [16] ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΑΟΚ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [17] ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ
  • [18] ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΠΟΥΣ
  • [19] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΚΥΡΙΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ
  • [20] Β. ΑΡΓΥΡΗΣ: ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [21] ΟΜΙΛΙΑ Α. ΜΠΑΛΤΑ ΣΤΟ 6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [22] Ζ. Π. ΚΛΑΪΝ: Η ΒΟΣΝΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2001 (10:20 UTC+2)

    Με τις δευτερολογίες του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του απερχόμενου Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Κώστα Σκανδαλίδη, ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα η διαδικασία των τοποθετήσεων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο 6ο συνέδριο του κόμματος, που διεξάγεται στο Ολυμπιακό Στάδιο.

    Σήμερα αναμένεται να μιλήσουν και αρκετά από τα κορυφαία στελέχη του κινήματος όπως η Βάσω Παπανδρέου, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κ.α.

    Χθες μίλησαν ο Ακης Τσοχατζόπουλος που ήταν ενωτικός αλλά ταυτόχρονα είπε πως δεν μπορεί το συνέδριο να δώσει "λευκή επιταγή" και ο ίδιος θα συνεχίσει να ανησυχεί και να ασκεί κριτική.

    Το λόγο πήραν επίσης αρκετοί υπουργοί (Νίκος Χριστοδουλάκης, Αλέκος Παπαδόπουλος, Χρήστος Πρωτόπαπας, Γιώργος Δρυς, Πέτρος Ευθυμίου) καθώς και άλλα στελέχη όπως ο Θ. Πάγκαλος, ο Θ. Τσουκάτος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος κ.α.

    Οι ομιλίες τους περιστράφηκαν κυρίως στην πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ για να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες και στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του Κώστα Σημίτη από το 6ο συνέδριο του κόμματος.

    Απόψε αναμένεται να ψηφιστούν οι πολιτικές θέσεις του συνεδρίου και αύριο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα θα διεξαχθεί η ψηφοφορία μεταξύ των 6.353 συνέδρων για την ανάδειξη των 180 μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

    [02] ΝΕΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Ουάσιγκτον, 13 Οκτωβρίου 2001 (07:21 UTC+2)

    Ισχυρές εκρήξεις και αντιαεροπορικά πυρά, ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ και κυρίως κοντά στο αεροδρόμιο, αλλά και γύρω από στρατιωτική βάση. Σύμφωνα με Βρετανό αξιωματούχο, οι ΗΠΑ προχώρησαν στη διεξαγωγή νέου κύματος αεροπορικών επιθέσεων με την υποστήριξη βρετανικών αεροπορικών δυνάμεων. Νωρίτερα, είχε σημειωθεί παύση των βομβαρδισμών, καθώς η Παρασκευή είναι ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους.

    [03] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2001 (21:12 UTC+2)

    Δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στο γήπεδο της Γλυφάδας ο Ολυμπιακός που κέρδισε εύκολα τον Αρη με 83-71 στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ.

    Όλα αυτά παρά την απουσία του Αλφόνσο Φορντ που ήταν τραυματίας. Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν δυνατά και έδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι για τη νίκη. Τις διαθέσεις τους μάλιστα τις έδειξαν από το πρώτο δεκάλεπτο. Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια έχοντας οι "ερυθρόλευκοι" διαφορά 11 πόντων, 40-29. Η επανάληψη ήταν το ίδιο έργο με πρωταγωνιστές τους παίκτες του Ηλία Ζούρου. Αποτέλεσμα; Η ήττα του Αρη να είναι απόλυτα δίκαια.

    Ολυμπιακός: Γέλιτς 4, Μπουντούρης, Παπαλουκάς 8, Παπανικολάου 9, Αμανατίδης 11, Ριζασέ 22, Τόμιτς 3, Νικαγκμπάτζε 5, Φόρεστ 12, Ντε Μιγκέλ 9.

    Αρης: Ουίλιαμς 10, Ραϊσεβιτς 15, Λάπας 3, Ρένφροε 3, Νάκιτς 4, Γκαγκαλούδης 6, Κινγκ 14, Μπάκναλ 11, Χάμινκ 5.

    [04] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ- ΚΑΛΑΜΑΤΑ 0-0

    Αγ. Νικόλαος, 13 Οκτωβρίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Η Κρήτη όπως αποδείχθηκε στάθηκε τυχερή για την Καλαμάτα που πήρε τον πρώτο της βαθμό. Απέσπασε λευκή ισοπαλία από τον Αγιο Νικόλαο στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β΄ Εθνικής. Οι γηπεδούχοι ήταν σαφώς καλύτεροι, αλλά δεν κατάφεραν σε δεύτερο εντός έδρας παιχνίδι να πανηγυρίσουν τη νίκη.

    [05] Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΙΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2001 (20:54 UTC+2)

    "Ας διαψεύσουμε ξανά τις Κασσάνδρες, όπως το κάνουμε επί μια σειρά ετών. Πάντα προβλέπουν διασπάσεις του ΠΑΣΟΚ και πάντα διαψεύδονται. Οφείλουμε να βγούμε από αυτό το συνέδριο πιο ενωμένοι και πιο ισχυροί, με πιο δυνατή ηγεσία", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, μιλώντας στο 6ο συνέδριο του κόμματος.

    Κάλεσε όσους δεν συμφώνησαν με τον Κώστα Σημίτη να αναγνωρίσουν πως αταλάντευτα κρατάει το τιμόνι της χώρας και σημείωσε: Το λευκό σημαίνει αδυναμία υπέρβασης ψυχολογικών φραγμών. Διερωτάται ο λαός μήπως έκανε λάθος και μας έδωσε μια τρίτη νίκη. Θα αποδείξουμε ότι δεν έκανε λάθος. Με τον Κώστα Σημίτη θα πάμε για τέταρτη νίκη κι έχει ο λαός. Θα τιμήσουμε έτσι όχι μόνο τον Κ. Σημίτη αλλά και τη συντροφικότητα και ενότητα μας.

    Τα στελέχη δεν αναδεικνύονται στους προσωπικούς μηχανισμούς, στο πολιτικό ασανσέρ, είπε και συνέστησε στα στελέχη να αποφεύγουν τα "πορτοπαράθυρα" των ΜΜΕ. Ζήτησε να συγκλίνουν οι διαφορετικές απόψεις στο ΠΑΣΟΚ. Να τελειώσει η περίοδος της εσωστρέφειας και να αρχίσει μια νικηφόρα εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ. Υπήρχαν αδυναμίες στην προετοιμασία του συνεδρίου, είπε και πρότεινε την αυτοπρόσωπη εγγραφή των μελών, λέγοντας:"Ως εδώ και μη παρέκει. Ο υπολογισμός των συνέδρων να γίνεται με βάση τον πραγματικό αριθμό των ψηφισάντων. Οι λίστες για την εκλογή των μελών της Κ.Ε. αποθαρρύνουν στελέχη να θέσουν υποψηφιότητα. Δεν θα προτείνω καμία λίστα, δεν θα σας δώσω καμία γραμμή. Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη και από τις ρίζες του και από τα κλαριά".

    Ο κ. Κακλαμάνης μίλησε εγκωμιαστικά για τον Ακη Τσοχατζόπουλο, τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Κώστα Λαλιώτη.

    Κατήγγειλε τα συμφέροντα χτυπούν το πολιτικό σύστημα της χώρας και σημείωσε πως το πρόβλημα της διαπλοκής δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση γι αυτό πρότεινε τη λήψη μέτρων αυτοάμυνας και αυτοκάθαρσης των κομμάτων.

    Σχετικά με τις διεθνείς εξελίξεις παρατήρησε πως ο πλανήτης μπήκε σε μεγάλη περιπέτεια. Οι ΗΠΑ αδιαφόρησαν για τους λαούς του τρίτου κόσμου. Ευλόγησαν την κρατική τρομοκρατία της Τουρκίας και του Ισραήλ στην Κύπρο, την Παλαιστίνη και τους Κούρδους. Δεν της αξίζει κανένα ελαφρυντικό της τρομοκρατίας, όμως οι λαοί έχουν μνήμη. Οι ισχυροί για την Κύπρο λένε "πέρα βρέχει". Η ελληνική Βουλή δεν θα ψηφίσει καμιά διεύρυνση της Ευρωπαικής Ενωσης, αν δεν είναι μέσα και η Κύπρος. Συμμετέχουμε στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση σε σχέση με τα συμφέροντα μας.

    Αυτή η νέα πραγματικότητα θα έπρεπε να είχε απασχολήσει πιο πολύ το συνέδριο μας. Αλλάζει παγκοσμίως ο χάρτης των συμμαχιών κι εμείς πρέπει να έχουμε άποψη και θέση. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγει με απολύτως ξεκάθαρες θέσεις για να αντιμετωπίσει τις συμψηφιστικές αντιλήψεις της παραδοσιακής Αριστεράς και κάποιους εκκλησιαστικούς παράγοντες που δυσφημούν τον ελληνικό πολιτισμό. Θα ακολουθήσουμε πορεία δικαίωσης των αγώνων και των προσδοκιών της νέας γενιάς.

    [06] ΟΜΙΛΙΑ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΟ 6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    "Ο Κώστας Σημίτης πάντα με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και πάντα με την εντολή των συνέδρων του ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν, δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ένας πολιτικός ηγέτης υπό προθεσμία, ένας Πρόεδρος και Πρωθυπουργός μιας χρήσεως", τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης και πρόσθεσε ότι οι θεωρίες των "αναλώσιμων" Προέδρων και Πρωθυπουργών είναι κοντόθωρες γιατί παραπέμπουν στο αναλώσιμο ΠΑΣΟΚ, παραπέμπουν στο μικρό, μίζερο και ηττοπαθές ΠΑΣΟΚ, παραπέμπουν στη φθορά και συρρίκνωση της Δημοκρατικής και Προοδευτικής Παράταξης.

    Αναφερόμενος στο Συνέδριο, επισήμανε ότι μπορεί και πρέπει να σημάνει μια νέα αρχή, ένα νέο ξεκίνημα. Γιατί είναι η ώρα των μεγάλων υπερβάσεων και γόνιμων συνθέσεων, να προχωρήσουμε δυναμικά με λογισμό και όνειρο αφήνοντας πίσω τις εσωστρέφειες, τα χαρακώματα, τις άγονες αντιπαραθέσεις και τις ανούσιες συγκρούσεις, γιατί οι αντίπαλοι μας δεν είναι μέσα στο ΠΑΣΟΚ αλλά έξω από το ΠΑΣΟΚ.

    Ο Κώστας Λαλιώτης καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους, αναφέρθηκε αρκετές φορές στον ιστορικό ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου λέγοντας ότι "όσοι είχαμε την τύχη και την τιμή να είμαστε μαζί με τον Ανδρέα τη γενέθλια ημέρα του ΠΑΣΟΚ της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη, όσοι συν-δημιουργήσαμε το ΠΑΣΟΚ οφείλουμε να νοιώθουμε τεράστια ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του Κινήματος" ενώ αναφερόμενος στον Κώστα Σημίτη είπε ότι έχει ως σημείο αναφοράς το ενιαίο, το μεγάλο και πολυσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ, με όλα τα στελέχη του καθώς και με ό,τι διαχρονικά εκπροσωπεί και συμβολίζει το ΠΑΣΟΚ με το παρελθόν , το παρόν και το μέλλον του.

    Στο ενιαίο και μεγάλο ΠΑΣΟΚ, στο ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος, συνέχισε, χωράνε όλοι, δεν περισσεύει κανείς, αρκεί όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά να πιστεύουμε στην ενότητα, στις νίκες και στην προοπτική του ΠΑΣΟΚ.

    Κλείνοντας, ανακοίνωσε στους συνέδρους την υποψηφιότητά του για τη θέση του γραμματέα της Κ.Ε λέγοντας χαρακτηριστικά: "σήμερα για να είναι το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος μας" ελπιδοφόρο και νικηφόρο και ό,τι μπορεί να σημάνει η αναγέννησή του και η ανανέωσή του με όρους επανίδρυσης, αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί θέτοντας υποψηφιότητα για τη θέση του γραμματέα. Αυτό το ένοιωσα και το νοιώθω ως χρέος μου για ένα Κίνημα που αγαπώ και είναι ένα κομμάτι από τη ζωή μου. Αυτό το ΠΑΣΟΚ της Πίστης, της Ελπίδας, της Νίκης φιλοδοξώ και δεσμεύομαι να υπηρετήσω, όπως το υπηρετεί με συνέπεια, επιτυχία και νίκες από το 1996 ο Κώστας Σημίτης, όπως το υπηρέτησαν με ενωτικές προσπάθειες, νίκες και επιτυχία οι γραμματείς Ακης Τσοχατζόπουλος και Κώστας Σκανδαλίδης, όπως το υπηρετείτε διαχρονικά όλοι εσείς".

    Β.Κ.

    [07] ΧΑΛΚΙΝΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΡΑΤΕ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Αν και κατά την πρώτη ημέρα οι αθλητές της ελληνικής αποστολής δεν σημείωσαν κάποια επιτυχία, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Παγκοσμίου πρωταθλήματος εφήβων- νεανίδων και νέων στο καράτε που διεξάγεται στο ΣΕΦ, η ομάδα του κάτα νέων- ανδρών κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, ενώ ο Κώστας Παππάς, στην κατηγορία των 60 κιλών προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό, διεκδικώντας έτσι το χρυσό μετάλλιο.

    Συγκεκριμένα η ομάδα του κάτα κέρδισε τις εθνικές ομάδες του Ιράν και της Αυστρίας, αλλά δυστυχώς στον ημιτελικό έχασε από τη Γαλλία. Όμως στο ρεπεσάζ επιβλήθηκε της Γερμανίας παίρνοντας το χάλκινο μετάλλιο.

    "Οι κόποι των παιδιών ανταμείφθηκαν. Ενα μικρό λάθος στον συγχρονισμό μας στοίχισε την είσοδό μας στον τελικό και φυσικά τη διεκδίκηση του χρυσού μεταλλίου", τόνισε μετά το τέλος των αγώνων ο ομοσπονδιακός προπονητής, Αρης Κραββαρίτης.

    [08] Ο ΣΟΥΜΑΧΕΡ ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Όπως στα ανεπίσημα δοκιμαστικά, έτσι και στα επίσημα ο Μίκαελ Σουμάχερ ήταν αυτός που έκλεψε την παράσταση στη "Φόρμουλα 1" που διεξάγεται στην πίστα Σουζούκα της Ιαπωνίας. Με χρόνο 1'32.484 κατέκτησε την πρώτη θέση στον αγώνα κατάταξης και θα βρεθεί πρώτος στη γραμμή εκκίνησης. Λίγο πιο πίσω θα είναι ο Χουάν Πάμπλο Μοντόγια, καθώς και ο Ραλφ Σουμάχερ. Πολύ καλή εμφάνιση στα δοκιμαστικά έκανε ο Ρούμπενς Μπαρικέλο που βρέθηκε στην τέταρτη θέση και συμπληρώνει το καρέ της εκκίνησης. Πέμπτος είναι ο Μίκα Χάκινεν που έχει βάλει ως στόχο μια καλή εμφάνιση, θέλοντας παράλληλα να κάνει και την έκπληξη. Η πρώτη εξάδα ολοκληρώνεται με την παρουσία του Τζιανκάρλο Φισικέλα.

    [09] ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Ουάσιγκτον, 13 Οκτωβρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Οι δυνάμεις μας κυριαρχούν στους αιθέρες του Αφγανιστάν", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο οποίος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της πρώτης εβδομάδας των αεροπορικών βομβαρδισμών.

    Στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του διάγγελμα προσπάθησε να καθυσηχάσει τους Αμερικανούς, οι οποίοι ανησυχούν έντονα μετά τον εντοπισμό τεσσάρων κρουσμάτων άνθρακα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι αμερικανικές και βρετανικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων των Ταλιμπάν διεξήχθησαν με επιδεξιότητα και θάρρος και ήταν επιτυχείς.

    "Έχουμε πλήξει το δίκτυο των τρομοκρατών, έχουμε αποδυναμώσει το στρατό τους και έχουμε εξουδετερώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αεράμυνα των Ταλιμπάν" ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    "Οι αμερικανικές δυνάμεις κυριαρχούν στους αιθέρες του Αφγανιστάν και με αυτήν την υπεροχή μας θα κατορθώσουμε να μην χρησιμοποιούν πλέον οι τρομοκράτες το Αφγανιστάν ως βάση επιχειρήσεων", πρόσθεσε.

    Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι ο αγώνας κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας θα συνεχιστεί. "Η καλύτερη άμυνα απέναντι στην τρομοκρατία είναι η επίθεση κατά της τρομοκρατίας", είπε.

    Ο κ. Μπους τόνισε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να είναι σίγουροι ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων.

    "Καταλαβαίνω ότι οι συμπολίτες μας νιώθουν άβολα και φοβούνται τυχόν αντίποινα των τρομοκρατών. Όμως, θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Είμαστε σε επιφυλακή. Είμαστε αποφασισμένοι και η δύναμη ισχύος αυτού του έθνους θα γίνει αντιληπτή", είπε.

    [10] ΕΚΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Ο ΒΕΝΕΤΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Ασχημα τα μαντάτα για τον Στέλιο Βενετίδη! Ο παίκτης που αποκλείστηκε από την αποστολή του Ολυμπιακού δεν κατάφερε να πάρει μέρος στην πρωινή προπόνηση. Η κάκωση στο γόνατο είναι μεγάλη και άρχισε να υποβάλλεται σε θεραπευτική αγωγή.

    Έξω από τα πλάνα του προπονητή, Τάκη Λεμονή είναι οι Τζιοβάνι, Ζε Ελίας και Μπερμούδες, οι οποίοι ακολουθούν ειδικό πρόγραμμα θεραπείας.

    [11] ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΜΟΡΙΣ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Μπορεί η διοίκηση του Αρη να ενέτεινε τις προσπάθειές της για να έρθει νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη ο Νασίφ Μορίς, όμως όπως όλα έδειξαν οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό. Η Ομοσπονδία της Νοτίου Αφρικής αρνήθηκε να δώσει άδεια στον παίκτη. Ο προπονητής του Αρη, Ανρί Μισέλ, πήρε στην αποστολή για το αυριανό παιχνίδι με το Αιγάλεω τους: Κατεργιαννάκη, Δέλλιο, Μπάρκογλου, Κολτσίδα, Λουμπούτη, Χριστοδούλου, Πρίλασνιγκ, Κούτση, Τσίμπα, Κυζερίδη, Λιολίδη, Χαριστέα, Κυπαρίσση, Σκέντζο, Μάρκο, Ιβιτς, Παπαδόπουλο, Θεοδωρίδη και Ναγκόλι. Εκτός αποστολής είναι ο τιμωρημένος Πέτρος Πασσαλής.

    Εν τω μεταξύ διαρρήκτες μπήκαν στο σπίτι του Ιλια Ιβιτς στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Οι κλέφτες πήραν δύο κινητά τηλέφωνα, ένα ρολόι μεγάλης αξίας και ένα εκατομμύριο.

    [12] ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ ΕΠΛΗΓΗ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ

    Ουάσιγκτον, 13 Οκτωβρίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Βόμβα, η οποία ερρίφθη στη διάρκεια της νύχτας από αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος πάνω από το Αφγανιστάν, δεν πέτυχε το στόχο της που ήταν το αεροδρόμιο της Καμπούλ και έπληξε κατοικημένη περιοχή 1 μίλι έξω από την αφγανική πρωτεύουσα, προκαλώντας άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό θυμάτων.

    Αεροσκάφος που απογειώθηκε από αεροπλανοφόρο στην αραβική θάλασσα στόχευε ελικόπτερα πάνω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά αστόχησε και η βόμβα έπεσε σε κατοικημένη περιοχή.

    Την είδηση μετέδωσαν ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζίρα, σύμφωνα με τον οποίο έχασαν τη ζωή τους τρεις γυναίκες και ένα παιδί και το CNN, επικαλούμενο αξιωματούχο του Πενταγώνου ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    [13] ΜΕ ΤΟ... ΔΕΞΙ Ο ΑΡΗΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2001 (19:29 UTC+2)

    Με το.. δεξί ξεκίνησε ο Αρης στο πρωτάθλημα βόλεϊ της Α1 ανδρών. Η ομάδα του Γιώργου Λυκούδη δεν αντιμετώπισε απολύτως κανένα πρόβλημα και κέρδισε με 0-3 σετ την Ολυμπιάδα στην Πάτρα. Στο μόνο σετ που οι παίκτες του κ. Χριστόπουλου κοντράρισαν τους Θεσσαλονικείς ήταν το δεύτερο το οποίο έχασαν με 23-25.

    Τα σετ: 14-25, 23-25, 19-25

    Ολυμπιάδα: Κοβάτσεφ, Πιμάκιν, Προυσέντσεφ, Ιωακειμίδης, Λιβαθηνός, Θεοδωρίδης, Μηνούδης (λίμπερο), Κοτσιλιάνος

    Αρης: Καλμαζίδης, Μπρουκς, Ζουρόφσκι, Αλεξανδρόπουλος, Ιωαννίδης, Τζούριτς, Τζιγγίδης (λίμπερο).

    [14] ''ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΑΝ'' ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2001 (19:23 UTC+2)

    Εύκολο απόγευμα πέρασε η Προοδευτική που κέρδισε με 5-2 τον Αθηναϊκό στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β΄ Εθνικής κατηγορίας. Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πέτυχε ο ΠΑΣ Γιάννενα επί του Απόλλωνα Αθηνών με 1-2, ενώ στις 6μ.μ. άρχισε το παιχνίδι Αγίου Νικολάου- Καλαμάτας.

    Αύριο θα γίνουν τα παιχνίδια:

    Καλαμαριά- Καλλιθέα

    Πανσερραϊκός- Πατραϊκός

    Πανηλειακός- Ολυμπιακός Βόλου

    Παναιγιάλειος- Χαλκηδόνα

    [15] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΣΩΤΗΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2001 (19:20 UTC+2)

    "Δεν αναζητούμε σωτήρες, δεν παρακαλούμε διαδόχους. Δεν υπάρχουν αυτοκράτορες στο ΠΑΣΟΚ και δεν ζητούμε αυτοκρατορικό δαχτυλίδι. Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει πρόεδρος ο Κώστας Σημίτης και δεν υπάρχει ισχυρό ΠΑΣΟΚ χωρίς ισχυρό Σημίτη", τόνισε η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου στην ομιλία της στο 6ο συνέδριο του Κινήματος.

    Ζήτησε να σταματήσουν οι άγονες αντιπαραθέσεις στο κυβερνών κόμμα και όλοι μαζί, συνοδοιπόροι με τον Κώστα Σημίτη να γίνουν εγγυητές της νέας εκλογικής νίκης. Αναφερόμενη στις διεθνείς εξελίξεις παρατήρησε πως μερικές φορές η συγκυρία είναι τόσο δραματική που καταλήγει να είναι λυτρωτική. Γι αυτό στο συνέδριο πρέπει να μιλήσουν λιγότερο για το κόμμα και περισσότερο για την Ελλάδα. Να επιβεβαιώσουν την ενότητα στην κορυφή και τη βάση και αν συνεχίσουν με νέα ορμή στο έργο τους για τη νέα Ελλάδα. Η κυβέρνηση έκανε λάθη τόσο τακτικής όσο και πολιτικής ουσίας και πρέπει να διδαχτεί από αυτά, αν κινηθεί επιθετικά με νέες στρατηγικές επιλογές. Οσο αδιέξοδη είναι η γκρίνια άλλο τόσο είναι και ο στρουθοκαμηλισμός

    Παρατήρησε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να στρέψει την προσοχή της στην καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας που γεννούν τρομοκράτες και όχι μόνο στην παραφροσύνη εκείνων που τους εκμεταλλεύονται. Δεν μπορούμε να παλεύουμε αόριστα εναντίον της παγκοσμιοποίησης. Να παλέψουμε για την παγκοσμιοποίηση της ισότητας. Δεν αντιμαχόμαστε το μέλλον που έρχεται αλλά προετοιμαζόμαστε γι αυτό. Το αίτημα του εκσυγχρονισμού είναι κοινό για όλη την ελληνική κοινωνία. Αφουγκραζόμαστε το λαό, ανησυχούμε και παλεύουμε να γίνουμε καλύτεροι. Δεν θα πέσουμε ως ώριμο φρούτο, όπως περιμένει η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανανεώνεται. Να εκφράζει τις πεποιθήσεις των Ελλήνων και Ελληνίδων

    Πολιτικές μετρήσιμες για τις οποίες θα ζητήσουμε να κριθούμε από τον ελληνικό λαό. Χρειάζεται ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, μια νέα συλλογικότητα, δεν θα αγνοούμε το κόμμα, τις κοινωνικές ομάδες. Ο λαός περιμένει την υλοποίηση του δικού μας προγράμματος που φαίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το ξεχάσαμε. Κυβερνούμε πολλά χρόνια και δικαίως ο λαός είναι αυστηρός κριτής. Πρέπει να δώσουμε τέλος στη μιζέρια. Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για αν δώσει λύση στα προβλήματα και όχι για εμάς.

    Η ενότητα είναι αδιαπραγμάτευτη πέρα από τις καλοδεχούμενες διαφορές. Ζήτησε να σταματήσουν τα "συντροφικά μαχαιρώματα". "Οχι στα πολλά μικρά ΠΑΣΟΚ της ήττας, θέλουμε το μεγάλο ΠΑΣΟΚ της νίκης".

    [16] ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΑΟΚ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2001 (19:19 UTC+2)

    Ωρες πλέον χωρίζουν το ντέρμπι της Κυριακής μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού. Το ευχάριστο για την ομάδα του Ντούσαν Μπάγιεβιτς είναι ότι θα έχει στη διάθεσή του τον Καφέ και τον Μπορμπόκη. Αντίθετα θα απουσιάσει ο Εγκωμίτης. Η πιθανή ενδεκάδα που θα παρατάξει ο τεχνικός του Δικεφάλου είναι: Τοχούρογλου, Μπορμπόκη, Καραδήμο, Κατσιαμπή, Ουντέζε, Αμπονσά, Κωνσταντινίδη, Καφέ, Τετράτζε, Οκκά, Γεωργιάδη.

    Όπως είναι φυσικό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα υπάρχουν αύριο στην Τούμπα. Η αστυνομική διεύθυνση θα πραγματοποιεί σωματική έρευνα σε όλους τους φιλάθλους, ενώ θα υπάρχουν και μέτρα περιφρούρησης από τους συνδέσμους. Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού θα μπουν πιο νωρίς στο γήπεδο και θα φύγουν αργότερα μετά την αποχώρηση των φιλάθλων του ΠΑΟΚ.

    [17] ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

    Καμπούλ, 13 Οκτωβρίου 2001 (19:15 UTC+2)

    Ξανάρχισαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν, μετά την ανάπαυλα της Παρασκευής, που είναι η ιερή μέρα των μουσουλμάνων.

    Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν και το Κανταχάρ, προπύργιο του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Οπως μετέδωσε το αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων οι αεροπορικές επιδρομές της χθεσινής νύχτας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ προκάλεσαν το θάνατο 4 πολιτών και τον τραυματισμό άλλων 8.

    Το ίδιο πρακτορείο, που πρόσκειται στο καθεστώς των Ταλιμπάν μετέδωσε ότι μετά την έκτη νύχτα των βομβαρδισμών οι νεκροί είναι περισσότεροι από 300 και οι τραυματίες ανέρχονται σε εκατοντάδες.

    Σε εξέλιξη είναι και οι συγκρούσεις της Βόρειας Συμμαχίας με τις δυνάμεις των Ταλιμπάν.

    Ο ''υπουργός Εξωτερικών'' της Βόρειας Συμμαχίας Αμπντάλα Αμπντάλα, δήλωσε ότι έπειτα από έξι μέρες βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν δεν είναι πλέον σε θέση να εξαπολύουν αντεπιθέσεις. Ο κ. Αμπντάλα παρατήρησε ότι οι αμερικανικές επιδρομές έπληξαν για πρώτη φορά τη γραμμή του μετώπου ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τη Βόρεια Συμμαχία στην περιοχή Ταλοκάν, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν.

    [18] ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΠΟΥΣ

    Καμπούλ, 13 Οκτωβρίου 2001 (19:12 UTC+2)

    Με νέες επιθέσεις συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εναντίον του Αφγανιστάν, ενώ οι Ταλιμπάν μέσω του υπουργού Ενημέρωσης του καθεστώτος απέρριψαν και δημόσια την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για τερματισμό των επιθέσεων με αντάλλαγμα την παράδοση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Ο ιερός πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία πνοή μας για την υπεράσπιση της πατρίδας μας και του Ισλάμ, τόνισε ο μουλάς Κουντρατουλάχ Τζαμάλ.

    Ο μουλάς Τζαμάλ υπογράμμισε ότι πρόθεση των ΗΠΑ είναι ένας πόλεμος εναντίον των μουσουλμάνων και των Αφγανών. "Το πρόβλημα δεν είναι ο Οσάμα, ο λαός το έχει καταλάβει με τα εγκλήματα που διαπράττουν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Η στάση μας ως προς την κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Ο ιερός μας πόλεμος θα συνεχισθεί μέχρι την τελευταία πνοή μας για την υπεράσπιση της πατρίδας μας και του Ισλάμ", τόνισε.

    [19] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΚΥΡΙΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2001 (19:01 UTC+2)

    "Τα τρομοκρατικά χτυπήματα και οι κρίσιμες διεθνείς εξελίξεις απαιτούν σοβαρότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα:, τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Ν. Ιωαννίνων επισκέφθηκε το φυλάκιο Αργυροχωρίου κοντά στα σύνορα με την Αλβανία.

    "Κύριο μέλημα της πολιτείας είναι να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Το κράτος πρέπει να προστατεύει τους πολίτες. Πρέπει να χτυπάει την τρομοκρατία, να χτυπάει αποτελεσματικά το οργανωμένο έγκλημα εγχώριο και εισαγόμενο", υπογράμμισε.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι "η ευνομούμενη πολιτεία πρέπει να ξέρει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στη χώρα, τι κάνει κατά την παραμονή του και ποιο είναι το ποιόν του. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια ξεκάθαρη μεταναστευτική πολιτική. Να κάνουμε αποτελεσματικά τη διάκριση ανάμεσα σε οικονομικούς πρόσφυγες, ανθρώπους που ψάχνουν για καλύτερη μοίρα από τα κακοποιά στοιχεία".

    "Οφείλουμε επίσης να επιμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να διαμορφωθεί μία ενιαία, μία κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Εμείς έτσι ή αλλιώς πιστεύουμε σε μία Ευρώπη με κοινά και από κοινού προστατευόμενα σύνορα. Και πρέπει επίσης να αναζητήσουμε στενότερη συνεργασία με όλους τους εταίρους μας για να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά την εγκληματικότητα. Και αυτό είναι επίκαιρο από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι δρουν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων εξτρεμιστικές ομάδες που συνδέονται με τρομοκρατικά στοιχεία", πρόσθεσε.

    "Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Και εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζονται σήμερα εθνικές πολιτικές για τα μείζονα θέματα. Για να διαμορφωθούν όμως εθνικές πολιτικές προϋπόθεση είναι να υπάρχει διάλογος, να υπάρχει εθνική συνεννόηση. Γι' αυτό επιμένουμε. Ότι είναι ο καιρός, είναι η ώρα για την πλήρη υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών του παρελθόντος. Αυτή την πολιτική πιστεύουμε, αυτήν ακολουθούμε και αυτή θα επιβάλλουμε. Γιατί το θέλουν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες πέραν από τις πολιτικές τους συμπάθειες", σημείωσε και πρόσθεσε:

    "Όποιος αρνείται την εθνική συνεννόηση, όποιος επιμένει στην αλαζονεία και σε μικρόψυχους εγωισμούς, όποιος για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας επιθυμεί την τεχνική πόλωση και τα χαρακώματα, είναι κατώτερος των περιστάσεων. Ανήκει στο χθες και συνειδητά ζημιώνει τον τόπο του και τους πολίτες".

    [20] Β. ΑΡΓΥΡΗΣ: ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2001 (18:57 UTC+2)

    "Ο καθαρός πολιτικός μας λόγος είναι προαπαιτούμενο για την ύπαρξή μας, η ενότητά μας είναι κοινωνική απαίτηση και αναγκαιότητα", επεσήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης. Τόνισε δε ότι το ενιαίο ΠΑΣΟΚ ενίσχυσε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη με τον Ανδρέα Παπανδρέου, και καθιερώθηκε στους ισχυρούς της Ευρώπης με τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος εγγυάται την πορεία του κόμματος και το μέλλον.

    "Το νέο παγκόσμιο περιβάλλον και η ισχυρή παρουσία της χώρας μας στην Ευρώπη επιβάλλουν εκ των πραγμάτων αλλαγές ρόλων και νοοτροπιών, επιβάλουν ένα νέο ξεκίνημα, που απαιτεί εντατικοποίηση των προσπαθειών και κινητοποίηση όλων μας με στόχο πάντα τη σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα της ασφάλειας και της ευημερίας", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αργύρης.

    Παράλληλα επεσήμανε ότι η κοινωνία δείχνει το δρόμο και επιβάλει τις κατευθύνσεις και τις επιλογές του κινήματος, που απαιτεί από το συνέδριο επανατοποθέτηση τις αντιστοιχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, προσδιορισμό του κοινωνικού χαρακτήρα της ανάπτυξης και των στρατηγικών στόχων, καθώς και τη χάραξη πολιτικών μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό και οικονομικό παγκόσμιο περιβάλλον.

    "Με τις δυνάμεις της εργασίας, της παραγωγής, του πολιτισμού, της επιστήμης και της διαχρονικής προσφοράς, αλλά και τις δυνάμεις της αμφισβήτησης και της δημιουργίας μπορούμε να κάνουμε ένα ακόμα βήμα μπροστά, γιατί και θέλουμε και μπορούμε", κατέληξε.

    Δ.Ρ.

    [21] ΟΜΙΛΙΑ Α. ΜΠΑΛΤΑ ΣΤΟ 6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2001 (18:41 UTC+2)

    Την αντίθεσή του στις λίστες για την ΚΕ εξέφρασε στην ομιλία του ο υποψήφιος για τη θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρος Μπαλτάς, εκφράζοντας την ελπίδα το φαινόμενο αυτό θα εξαλειφθεί σίγουρα στο επόμενο Συνέδριο και εφόσον επιτευχθεί θα αποτελέσει ένα μικρό άλλα αποφασιστικό εκσυγχρονιστικό βήμα.

    Εξέφρασε δε την άποψη ότι η μακρόχρονη κυβερνητική θητεία συνέβαλε σε ένα μηχανισμό αντιπαράθεσης προσωπικών επιδιώξεων και αντιπαλότητας κυβερνητικών στελεχών.

    Για τον συνυποψήφιο για τη θέση του Γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη είπε ότι εφόσον εκλεγεί θα τον χειροκροτήσει και ότι ο ίδιος θα παραμείνει πάντα ένας απλός στρατιώτης.

    Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει με τις ιδέες και τις προτάσεις του και όχι με την άγονη προσωπική αντιπαράθεση που διαιρεί, σπάζει την ψυχική επαφή, υπονομεύει την όποια ανιδιοτελή προσπάθεια. " Ο προβληματισμός ενώνει μάλιστα γιατί είναι κοινός όπως κοινή είναι η αγωνία για την πορεία και τον εκσυγχρονισμό του Κόμματός μας" τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλτάς .

    "Το Κόμμα στηρίζει την Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση στηρίζεται στο Κόμμα που πρωτοστάτησε στην εκλογή της. Ασφαλώς δεν την υπονομεύει όπως δεν υπονομεύει και τον Πρωθυπουργό, το πρόσωπο του οποίου εμπιστεύεται ο Ελληνικός λαός. Ο Σημίτης ως Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι όχι μόνο αδιαμφισβήτητος, αλλά και τιμή μας που ηγείται του Κόμματος μας" .

    Δ.Ρ.

    [22] Ζ. Π. ΚΛΑΪΝ: Η ΒΟΣΝΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ

    Μπανιαλούκα, 13 Οκτωβρίου 2001 (18:34 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Βοσνία Ζακ Πολ Κλάιν δήλωσε σήμερα από την Μπάνια Λούκα ότι οι τρέχουσες εξελίξεις στον κόσμο υποχρεώνουν τη Βοσνία και την κυβέρνησή της να αποφασίσει με ποια πλευρά συντάσσεται.

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Κλάιν υπογράμμισε ότι η τρομοκρατία δεν είναι εθνικό ζήτημα, ή ζήτημα διαφορετικών οντοτήτων, αλλά παγκόσμιο ζήτημα, το οποίο πρέπει να επιλυθεί.

    "Οι άνθρωποι πρέπει να αποφασίσουν ποια πλευρά στηρίζουν, αν είναι στο πλευρό του πολιτισμού, της δημοκρατίας ή τάσσονται υπέρ της άλλης πλευράς, εκείνης που καταστρέφει κοινωνίες", είπε.

    Χαρακτήρισε ιδαίτερα χρήσιμη τη συγκρότηση επιτροπής για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας από το υπουργικό συμβούλιο της Βοσνίας και τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν βήματα και στη νομοθεσία κάνοντας λόγο για έλλειψη νόμων που είναι αναγκαίοι.

    Τόνισε δε ότι οι διαφορετικές οντότητες στη Βοσνία πρέπει συντονίσουν τη δράση τους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 13 October 2001 - 18:15:30 UTC