Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-11-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΖΑΡ
  • [02] ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  • [03] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ :12ΜΗΝΗ ΘΗΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2003
  • [04] ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
  • [05] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 88-82
  • [06] ΜΠΟΥΣ: "ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ" ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [07] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 65-90
  • [08] ΣΧΟΛΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [09] ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΥΝΗΣΙΑΣ Ο ΑΝΡΙ ΜΙΣΕΛ
  • [10] ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [11] ΠΟΛΟ: ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [12] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΗ Ν.Δ. ΔΙΝΕΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [13] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕ 4-2 ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ
  • [14] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΕΓΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
  • [15] ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΡΗ (2-0) ΣΕ ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [16] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΟΣΑΜΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
  • [17] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [18] ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΕΠΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
  • [19] ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΙΧΕ ΑΝΘΡΑΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΣΤΑΛΗ ΣΤΗΝ KFOR ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [20] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [21] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • [22] ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ
  • [23] ΓΚΙΟΥΡΕΛ: ΟΙ Τ/Κ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΕ

  • [01] ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΖΑΡ

    Μαζαρ - ι - Σαριφ, 10 Νοεμβρίου 2001 (07:43 UTC+2)

    Οι Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν την κατάληψη της πόλης Μαζάρ - ι - Σαριφ από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας. " Ναι, η Μαζάρ έπεσε" παραδέχτηκε ο υπουργός Άμυνας του καθεστώτος Ομπ. Ακουντ, επιβεβαιώνοντας την πρώτη σημαντική ήττα των Ταλιμπαν από την έναρξη των αμερικανικών αεροπορικών βομβαρδισμών, πριν από έναν και πλέον μήνα.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις των Ταλιμπάν υποχώρησαν στο Ταντζι Τασγκουργκαν, σε απόσταση 60 χλμ. νοτίως της πόλης Μαζάρ. Από την πλευρά του, ο Οσαμα μπιν Λαντεν φέρεται να έχει δηλώσει σε πακιστανική εφημερίδα την αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε χρήση χημικών και πυρηνικών όπλων τα οποία υποστηρίζει ότι κατέχει και θα τα χρησιμοποιήσει για να εκδικηθεί για τις αμερικανικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

    [02] ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2001 (12:29 UTC+2)

    Το 80 % των Ελλήνων πιστεύει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία με τον πόλεμο. Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε η Opinion για λογαριασμό της Ελευθεροτυπίας δείχνει ότι 6 στους 10 διαφωνούν με τον τρόπο που οι ΗΠΑ αμύνονται για την τρομοκρατική επίθεση που δέχτηκαν.

    Πάνω από 80% θεωρεί ότι ο πόλεμος γίνεται «για τα συμφέροντα της δύσης. Μόνο το 29,6 % θεωρεί τον Μπιν Λάντεν υπεύθυνο ενώ το 28,2 % πιστεύει ότι ευθύνονται οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ.

    Στο επιχείρημα ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι ένα αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της τρομοκρατίας, το κοινό συμφωνεί σε ποσοστό 15% και διαφωνεί κατά 80%.

    Σε ένα άλλο επιχείρημα που συνοψίζει την ανάγκη υπεράσπισης των μείζονων δυτικών αξιών της δημοκρατίας και της ασφάλειας από την αλλογενή τρομοκρατία μέσω ενός πολέμου (στο Αφγανιστάν) η διαφωνία αθροίζει από τους 7 στους 10 πολίτες.

    [03] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ :12ΜΗΝΗ ΘΗΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2003

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2001 (12:51 UTC+2)

    Δέσμη μέτρων για μια πιο ανθρώπινη θητεία εξαγγέλλει ο υπουργός Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι είναι ειλημμένη απόφαση η δίμηνη κατ' έτος μείωση της θητείας από φέτος.

    Μιλώντας στην εφημερίδα "Τα Νέα", ο κ. Παπαντωνίου εγγυάται ότι "η απόφαση για 12μηνη θητεία το 203 θα υλοποιηθεί", ενώ σημειώνει ότι το σχέδιό του προκειμένου η στρατιωτική θητεία να αποκτήσει πιο ανθρώπινο πρόσωπο περιλαμβάνει επιπλέον μισθό και βοήθεια στους στρατιώτες χωρίς εισοδήματα, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα στρατόπεδα και δημιουργία Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης στις μονάδες, έτσι ώστε να αποκτήσουν επαγγελματικά εφόδια όσοι νέοι το επιθυμούν.

    Σε ό,τι αφορά τους πρόσθετους οικονομικούς πόρους που είναι απαραίτητοι για την υλοποίηση του πακέτου των μέτρων, ο υπουργός Άμυνας φιλοδοξεί να τους εξοικονομήσει από την υπεραξία στρατοπέδων που θα μεταφερθούν σε άλλες φθηνότερες περιοχές, από τιτλοποιήσεις (ομόλογα), αλλά και εκσυγχρονισμού της διοίκησης και της οικονομικής διαχείρισης.

    Σε ερώτηση σχετικά με την αποστολή πρόσθετων ελληνικών δυνάμεων στα Βαλκάνια, ο νέος υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι το όλο θέμα είναι ακόμη προς συζήτηση. "Από πλευράς ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχει σχετική προετοιμασία". Πάντως, για άλλη μια φορά ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα εμμένει στην απόφασή της να μη στείλει ελληνικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

    Για τον κ. Παπαντωνίου το θέμα της ασφάλειας έπειτα από τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ, εξελίσσεται πλέον "σε μια από τις μεγαλύτερες έγνοιες και αγωνίες του πολίτη σε παγκόσμια κλίμακα".

    Επίσης, αναφερόμενος στην τουρκική απειλή, ο κ. Παπαντωνίου υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, διότι όπως τονίζει "είναι δυνατόν όταν πλησιάζει η στιγμή της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., η Τουρκία να ακολουθήσει μια στάση με πρωτοβουλίες, που θα δημιουργούν απειλές και στην Κύπρο και στην πατρίδα μας".

    Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα έχει δύο υποχρεώσεις. Πρώτον, να εξασφαλίσει υψηλά επίπεδα ετοιμότητας και ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων και δεύτερον, να έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι είναι προσηλωμένη στην προστασία των εθνικών της συμφερόντων στα οποία περιλαμβάνεται και η ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος".

    Ακόμη, ανακοίνωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα εισφέρουν με περίπου 7.000 άνδρες και γυναίκες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    [04] ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι κάτοικοι του Καστελόριζου στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έφθασε ακτοπλοϊκώς από το Κας στην Τουρκία και έγινε δεκτός στη χώρα μας από τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, τον υπουργό Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη και τις αρχές του νησιού.

    Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου.

    Ο κ. Βαρθολομαίος θα παραμείνει στο νησί έως τη Δευτέρα.

    [05] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 88-82

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Μπορεί ο Ολυμπιακός να κέρδισε με 88-82 τον Πανιώνιο όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είχε εύκολη αποστολή. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού η ομάδα της Νέας Σμύρνης έπαιξε καλά και έδειξε ότι μπορούσε να διεκδικήσει επί ίσους όρους τη νίκη.

    Στο πρώτο μέρος ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 49-46, με τον Αλφόνσο Φορντ να σημειώνει 15 πόντους. Όμως ο "Θρύλος" δεν μπόρεσε να πάρει διαφορά που θα του επέτρεπε να πάρει το παιχνίδι. Στο δεύτερο μέρος, ο Ολυμπιακός βελτίωσε την άμυνά του και πλησίασε ακόμη περισσότερο στη νίκη. Ωστόσο το τελικό 88-82 κρίνεται δίκαιο με τον Ολυμπιακό να είναι σαφώς ανώτερος.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Φορντ 27, Παπαλουκάς 14, Φόρεστ 8, Ριζασέ 7, Παπανικολάου 2, Τόμιτς 9, Φέμερλιγκ, Αμανατίδης 12, Ντε Μιγκέλ 9.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Σκλάβος 14, Διαμαντόπουλος 20, Τζόουνς 17, Μάγλος, Μπατής, Σκιαρά 8, Αγαδάκος 2, Μάρκοβιτς 15, Σίρλεϊ 4, Σάντος 2.

    [06] ΜΠΟΥΣ: "ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ" ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Νέα Υόρκη, 10 Νοεμβρίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Υποστήριξη στον αγώνα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της τρομοκρατίας, ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, μιλώντας για πρώτη φορά ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    "Ολες οι χώρες έχουν υποχρέωση να αγωνιστούν εναντίον της τρομοκρατίας", τόνισε προσθέτοντας ότι "όποιο κράτος στηρίζει την τρομοκρατία πρέπει να πληρώσει το τίμημα και θα το πληρώσει".

    "Η ώρα για δράση έφθασε", είπε υπογραμμίζοντας ότι "τα κράτη που στηρίζουν την τρομοκρατία είναι εξίσου ένοχα για δολοφονίες και θα λογοδοτήσουν το ίδιο στη δικαιοσύνη".

    Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι "ορισμένες κυβερνήσεις εθελοτυφλούν για χάρη των τρομοκρατών και ελπίζουν ότι η απειλή θα τους προσπεράσει". "Κάνουν λάθος", είπε.

    Ο κ. Μπους επισήμανε ακόμα ότι η απειλή της τρομοκρατίας είναι παγκόσμια και προειδοποίησε ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου δεν θα δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα μόλις αποκτούσαν αυτή τη δυνατότητα.

    "Ο πολιτισμός μας απειλείται. Η ιστορία θα καταγράψει την απάντησή μας και θα κρίνει και θα δικαιώσει κάθε κράτος σε αυτή την αίθουσα", είπε. "Καμία χώρα δεν μπορεί να είναι ουδέτερη, όταν ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με τη διεθνή τρομοκρατία", σημείωσε.

    [07] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 65-90

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Επίδειξη δύναμης έκανε ο Ηρακλής στο κλειστό γυμναστήριο των Ανω Λιοσίων, όπου κέρδισε δια... περιπάτου τον Ιωνικό Ν.Φ. με 90-65. Η ομάδα του Κώστα Πιλαφίδη ήταν αυτή που είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και τη διάθεση να πάρει το ροζ φύλλο αγώνα. Όπως και έκανε με χαρακτηριστική άνεση. Η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων ήταν εμφανέστατη και η εξασφάλιση διαφοράς αποδείχθηκε για τον Γηραιό -τελικά- εύκολη υπόθεση,

    Ο Κώστας Πιλαφίδης βλέποντας προς το τέλος της αναμέτρησης ότι ο Ιωνικός δεν μπορούσε να απειλήσει τη νίκη την οποία κρατούσε από την αρχή λόγω της μεγάλης διαφοράς των πόντων έδωσε χρόνο συμμετοχής στους νεαρούς παίκτες της ομάδας του.

    Τα δεκάλεπτα: 13-24, 35-46, 52-70, 65-90.

    ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ.: Κλεομενίδης 2, Τζόνσον 7, Σταυρακόπουλος, Φορτίερ 11, Σούλης 20. Νικολαίδης 8, Γκαλιλέα, Τσόπης 3, Τσιρογιάννης 3, Μποζίκας 9, Σιούτης 1.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Μπλάκνι 17, Χατζηβρέττας 23, Γιαννουζάκος 15, Παπαιωακείμ 11, Μικ 5, Διαμαντίδης 12, Καράγκουτης 4, Χούπμαν 1, Σχορτσιάνιτης 2, Νάνης, Μαργαρίτης.

    [08] ΣΧΟΛΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    "Όταν οι πρώτες μετρήσεις άρχισαν να εμφανίζουν διαφορές, υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, μίλησαν για Συνέδριο, για καθαρή εντολή, για ανασχηματισμό", δήλωσε ο βουλευτής Α' Αθηνών, της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βουλγαράκης, σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας".

    "Σήμερα, ενώ έχουν γίνει όλα αυτά, η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να διευρύνεται.Είναι προφανές ότι η θέση αυτή φαίνεται να μονιμοποιείται στις επιλογές του ελληνικού λαού του οποίου η υπομονή εξαντλείται", πρόσθεσε.

    [09] ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΥΝΗΣΙΑΣ Ο ΑΝΡΙ ΜΙΣΕΛ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Οπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Αυτό αναφέρει μια ελληνική ρήση που ταιριάζει απόλυτα στην υπόθεση του Ανρί Μισέλ. Οι πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο πρώην προπονητής του Αρη συζητούσε με την εθνική της Τυνησίας, σήμερα επιβεβαιώθηκαν μετά και την επίσημη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας της χώρας ότι ο Ανρί Μισέλ υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας τριών ετών και θα οδηγήσει την Τυνησία στο Κύπελλο Εθνών της Αφρικής που διεξάγεται τον προσεχή Ιανουάριο-Φεβρουάριο στο Μάλι, καθώς και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2002 σε Ιαπωνία-Νότιο Κορέα.

    Οσον αφορά την επικείμενη συμφωνία του Ανρί Μισέλ με την Τυνησία δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, οικονομικού κυρίως ενδιαφέροντος. Φήμες -ωστόσο- κάνουν λόγο για ετήσιες αποδοχές του προπονητή που θα ξεπεράσουν τα 400 εκατομμύρια, ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχε συμφωνήσει με τον Αρη (120 εκατομμύρια).

    [10] ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    "Κάθε μέτρηση έχει την αξία της", δήλωσε ο υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, με αφορμή το γκάλοπ της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας".

    "Η πορεία ανάκαμψης συνεχίζεται. Επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη του λαού στον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Συνεχίζουμε το έργο μας και θα κριθούμε τελικά από αυτό", υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [11] ΠΟΛΟ: ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Ο Ηρακλής, ο Ηλυσιακός και η Κέρκυρα πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση του κυπέλλου Ελλάδος στο πόλο, έπειτα από τις σπουδαίες νίκες που πέτυχαν σήμερα. Συγκεκριμένα ο Γηραιός κατάφερε να υποσκελίσει τον Αρη με 11-9 στο Ποσειδώνιο, ενώ η Κέρκυρα έκανε επίδειξη ισχύος σε βάρος του Θριάμβου. Τέλος μεγάλη νίκη με 13-9 στη Θεσσαλονίκη πήρε ο Ηλυσιακός σε αντίπαλο την ΧΑΝΘ.

    [12] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΗ Ν.Δ. ΔΙΝΕΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Προβάδισμα έξι μονάδων της Ν.Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου δείχνει δημοσκόπηση της εταιρίας Opinion που δημοσιεύει αύριο η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", σύμφωνα με την οποία η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 35,3% ενώ το ΠΑΣΟΚ το 29,3%.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προηγείται του Κώστα Καραμανλή στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 29,3%, ενώ η Ν.Δ. προηγείται με 35,3%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 4,5%, ο ΣΥΝ 3,2%, το ΔΗΚΚΙ 1,9%, ενώ το ΚΕΠ υποχωρεί σημαντικά συγκεντρώνοντας ποσοστό 5,6%.

    Η Ν.Δ. εμφανίζει υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της με ποσοστό 88,8% και το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με ποσοστό 71,4%, ενώ όπως αναφέρεται, η παράσταση νίκης της Ν.Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ είναι 9 ποσοστιαίες μονάδες.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης το ΠΑΣΟΚ προηγείται της Ν.Δ. στο ερώτημα ποιο κόμμα είναι ικανότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 35,7% έναντι 33,1% της Ν.Δ.

    Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης προηγείται με 26,3% έναντι 25,2% του προέδρου της Ν.Δ. Τρίτος είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 7,3% και τέταρτος ο Γιώργος Παπανδρέου με 6,4%. Ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά η Αλέκα Παπαρήγα και ο Δημήτρης Τσοβόλας.

    Ιδιαίτερα συμπαθής στους ερωτηθέντες είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εμφανίζεται πρώτος μεταξύ των πολιτικών. Ακολουθούν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Γιώργος Σουφλιάς.

    Στα δημόσια πρόσωπα εξακολουθεί να προηγείται με μεγάλη διαφορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Ακολουθούν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και για πρώτη φορά μέσα στην πεντάδα βρίσκεται ο Μίκης Θεοδωράκης. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου σε δείγμα 1.600 ατόμων.

    [13] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕ 4-2 ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2001 (19:43 UTC+2)

    Πήρε φόρα η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου... Αυτή τη φορά κέρδισε στο γήπεδο "Νίκος Γκούμας" με 4-2 την Εσθονία σε φιλικό αγώνα παρουσία περίπου 2.000 θεατών. Η ελληνική ομάδα έπαιξε καλά και ικανοποίησε τους φιλάθλους που παρακολούθησαν την αναμέτρηση.

    Στο πρώτο ημίχρονο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έδειξε το καλό του πρόσωπο και οι διεθνείς που αγωνίστηκαν άφησαν θετικά μηνύματα. Παράλληλα ο Οτο Ρεχάγκελ είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει νέους παίκτες οι οποίοι άφησαν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

    Μορφή του αγώνα ήταν ο Ντέμης Νικολαϊδης που σημείωσε στην αρχή του παιχνιδιού δύο τέρματα. Στο 6΄ και στο 10΄, για να ανεβάσει το δείκτη του σκορ στο 3-0 λίγο αργότερα ο Βασίλης Τσάρτας στο 25΄. Και πριν τελειώσει το πρώτο ημίχρονο την χαριστική βολή έδωσε στους Εσθονούς ο Νίκος Μαχλάς στο 39΄ με όμορφο τέρμα που σημείωσε.

    Στο δεύτερο ημίχρονο οι παίκτες της Εσθονίας εκμεταλλευόμενοι τα λάθη της εθνικής μας κατάφεραν να μειώσουν σε 4-1 με τον Βικμάε στο 43΄ και στο 4-2 με τον Ζελίνσκι 80΄ με εκτέλεση πέναλτι. μετά από πέναλτι, που κέρδισε ο Οπερ. Το επόμενο φιλικό παιχνίδι της εθνικής μας ομάδας είναι την ερχόμενη Τετάρτη με την Κύπρο.

    [14] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΕΓΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2001 (19:06 UTC+2)

    Η συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής με έξι πρωταθλητές ήταν αρκετή για να επαναφέρει τα πριμ. Παράλληλα αποφασίστηκε η βελτίωση των συνθηκών προετοιμασίας και η αύξηση των οδοιπορικών. Το ευχάριστο από την Ομοσπονδία είναι ότι ο κ. Σεβαστής αποδέχτηκε αυτά που ζήτησαν οι αθλητές, ενώ τους επισήμανε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα που απαιτούνται, υποσχόμενος ότι θα τα διεκδικήσει μαζί τους από την Πολιτεία.

    Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΓΑΣ αναφέρει τα εξής: "Τα λειτουργικά προβλήματα που έθεσαν οι πρωταθλητές έγιναν όλα αποδεκτά και θα δοθούν άμεσες λύσεις. Οσον αφορά τα αμιγώς οικονομικά αιτήματα, κοστίζουν ένα δισεκατομμύριο δραχμές το χρόνο. Επί τέσσερα χρόνια στην Ομοσπονδία παλεύαμε με πολύ προσπάθεια όλων μας και με τη συμπαράσταση της Πολιτείας, αφενός να κλείσουμε τα ελλείμματα και αφετέρου να έχουμε ένα προϋπολογισμό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αθλήματος. Και μόλις τα λύσαμε και μπήκαμε σε ένα δρόμο, προκύπτουν αιτήματα αυτής της τάξης μόνο από την πλευρά των αθλητών. Δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα, δεν έχουμε αυτά τα αθλήματα ούτε είμαστε διατεθειμένοι να ξανανοίξουμε το χορό των νέων ελλειμμάτων. Παρόλα αυτά εάν μπορέσουμε να βρούμε τις επόμενες μέρες μια λύση και αποδεχτεί η Πολιτεία να δώσει αυτά τα επιπλέον χρήματα δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τα ικανοποιήσουμε αλλά και να μην διεκδικήσουμε από κοινού με τους αθλητές.

    Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε επιπλέον δαπάνες για ποσά που δεν θα έχουμε στην πορεία να δώσουμε. Η Ομοσπονδία έχει ένα σύστημα πριμ που καλύπτει όλους τους αγώνες που δεν καλύπτει η Πολιτεία. Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της Ομοσπονδίας αναλώνεται σε οδοιπορικά, σε κάλυψη των εξόδων διαμονής, διατροφής και όλων των δαπανών, που αφορούν τις προετοιμασίες των αθλητών και τις συμμετοχές σε αγώνες, ιατρικές εξετάσεις κλπ. Η Ομοσπονδία καλύπτει όλες τις ανάγκες των αθλητών και προπονητών, ενώ έχει θεσπίσει και πριμ που συνολικά ξεπερνούν τα 300 εκατ. δρχ. ετησίως. Ολα αυτά βελτιώνονται και θα βελτιώνονται στο πλαίσιο της λογικής, αλλά και στο πλαίσιο του εκάστοτε εγκεκριμένου τακτικού προϋπολογισμού της Ομοσπονδίας.

    Αγαπάμε, σεβόμαστε και τιμάμε τους αθλητές μας. Ημασταν, είμαστε και θα είμαστε κοντά τους σε όλα τους τα προβλήματα και την προσπάθεια που κάνουν για διακρίσεις στους διεθνείς στίβους, όμως θα πρέπει να επικρατεί το μέτρο και η λογική. Και δεν ξεχνάμε πάνω απ' όλα ότι διαχειριζόμαστε χρήματα του ελληνικού λαού. Οι αθλητές είναι τα πιο ευαίσθητα κομμάτια του οικοδομήματος. Ομως, η Ομοσπονδία οφείλει να μεριμνά σε καθημερινή βάση για όλο το οικοδόμημα στη βάση και στην κορυφή και να κοιτάξει την προοπτική της δημιουργίας ενός καλύτερου αύριο με όσο γίνεται λιγότερα προβλήματα".

    [15] ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΡΗ (2-0) ΣΕ ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2001 (18:45 UTC+2)

    Σε φιλικό αγώνα το μεσημέρι στο γήπεδο της Καλαμαριάς, ο Αρης κέρδισε τον Απόλλωνα Καλαμαριάς με 2-0, χάρη στα δύο τέρματα των Ιβιτς και Μαγκόλι. Η αναμέτρηση στάθηκε αφορμή για να βγάλουν και οι δύο ομάδες χρήσιμα συμπεράσματα, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι μετά από απουσία 101 ημερών έδωσε το παρών με την ομάδα του Αρη ο Ιρανίλντο, ο οποίος μάλιστα άφησε και θετικές εντυπώσεις. Μάλιστα αγωνίσθηκε για περίπου τριάντα λεπτά.

    [16] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΟΣΑΜΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Ουάσιγκτον, 10 Νοεμβρίου 2001 (18:43 UTC+2)

    Με χρήση πυρηνικών απειλεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, σε περίπτωση που οι Αμερικανοί χρησιμοποιήσουν πρώτοι τέτοια όπλα, με συνέντευξή του στην αγγλόφωνη πακιστανική εφημερίδα "Ντόουν".

    "Θέλω να δηλώσω ότι αν η Αμερική χρησιμοποιήσει χημικά ή πυρηνικά όπλα εναντίον μας τότε και εμείς θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο. Διαθέτουμε τέτοια όπλα για προληπτικούς λόγους", φέρεται να είπε ο Μπιν Λάντεν σε γνωστό δημοσιογράφο του Πακιστάν μέσα από το Αφγανιστάν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Mπιν Λάντεν αρνήθηκε να πει που βρήκε τα όπλα αυτά, λέγοντας στον δημοσιογράφο "επόμενη ερώτηση".

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο δημοσιογράφος Χαμίντ Μιρ πήρε συνέντευξη από τον Μπιν Λάντεν, αφού μεταφέρθηκε στο κρησφύγετο του με ένα τζιπ και με δεμένα τα μάτια από την Καμπούλ στις 7 Νοεμβρίου. Η εφημερίδα, που δημοσιεύει και μια φωτογραφία του Μιρ με τον Λάντεν, υποστηρίζει ότι πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε ο Σαουδάραβας ισλαμιστής μετά τις επιθέσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου.

    Ο Κεν Λισάιους, εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ, τόνισε ότι ο Λευκός Οίκος παίρνει "στα σοβαρά" τις απειλές, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της συνέντευξης στην πακιστανική εφημερίδα.

    "Έχουμε πει ότι από την αρχή υποπτευόμασταν πως η οργάνωση αυτή θα προσπαθούσε να προμηθευθεί χημικά, βιολογικά, ή πυρηνικά όπλα", είπε. "Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις", τόνισε.

    Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν πιστεύει τους ισχυρισμούς του Οσάμα μπιν Λάντεν ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα.

    "Γνωρίζουμε ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει τη δυνατότητα" να κάνει χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά "πιστεύουμε ότι δεν την διαθέτει", είπε. "Ασφαλώς όμως παίρνουμε τις πληροφορίες αυτές πολύ στα σοβαρά", πρόσθεσε.

    [17] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2001 (18:22 UTC+2)

    Η αποχώρηση των τριών ποδοσφαιριστών στον Ηρακλή (Αλεξόπουλος, Ξενίδης και Σαπουντζής) ίσως να αποτελέσει την απαρχή της νέας πορείας στην ομάδα. Ωστόσο μπορεί να σταθεί και μπούμερανγκ στον προπονητή, Αγγελο Αναστασιάδη, γιατί σε περίπτωση που ο Ηρακλής δεν φέρει τα αποτελέσματα που πρέπει το επόμενο θύμα θα είναι ο ίδιος. Και αυτό το γνωρίζει καλά ο τεχνικός της ομάδας, που προσπαθεί σε αυτή την μίνι διακοπή να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

    Αυτό πάντως που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η διοίκηση της ΠΑΕ Ηρακλής και ο πρόεδρος της, Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει κάνει πολύ περισσότερα απ' ότι έχει ζητήσει ο κ. Αναστασιάδης. Δεν απομένουν τώρα παρά μόνο τα αποτελέσματα. Και αυτά κατά τα λεγόμενα του τεχνικού δεν θα αργήσουν να έρθουν...

    [18] ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΕΠΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2001 (17:58 UTC+2)

    Η μεγαλειώδη νίκη που πέτυχε η εθνική ομάδα των ελπίδων έχει χαροποιήσει τη διοίκηση της ΕΠΟ, η οποία μία μέρα μετά τον καθοριστικό αγώνα εκφράζει με ανακοίνωσή της την ικανοποίησή της τόσο για το τελικό αποτέλεσμα, όσο και για την συμπαράσταση του κόσμου.

    Η ανακοίνωση της ΕΠΟ αναφέρει: "Η ΕΠΟ αισθάνεται την υποχρέωση να εκφράσει τις θερμότερες ευχαριστίες της προς τον φίλαθλο κόσμο των Ιωαννίνων, ο οποίος στάθηκε στο πλευρό της Εθνικής Ομάδας Ελπίδων στον αγώνα με την Τουρκία και συνέδραμε τα μέγιστα στην προσπάθεια του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος να φτάσει στην επιτυχία. Ο τρόπος, με τον οποίο οι φίλαθλοι των Ιωαννίνων συνέδραμαν την προσπάθεια των διεθνών ποδοσφαιριστών, ήταν μεγαλειώδης, ουσιώδης, στο πλαίσιο του "ευ αγωνίζεσθαι" και πρόσφερε στην Εθνική Ομάδα Ελπίδων τεράστια ώθηση προκειμένου να πετύχει το στόχο της. Οι φίλαθλοι των Ιωαννίνων απέδειξαν περίτρανα, για ακόμη μία φορά, την αγάπη που τρέφουν προς το ποδόσφαιρο, αλλά και τις Εθνικές Ομάδες ειδικότερα.

    Η ΕΠΟ θέλει να ευχαριστήσει, επίσης, την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου για την άριστη οργάνωση του σημαντικότατου αυτού αγώνα και να συγχαρεί τους τοπικούς ποδοσφαιρικούς παράγοντες, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα.

    Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται από την ΕΠΟ και προς την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων για τη σημαντικότατη συμβολή της και την καταλυτική της παρουσία, ώστε οι διαγωνιζόμενες ομάδες, οι παράγοντες του αγώνα αλλά και ο φίλαθλος κόσμος που βρέθηκε στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων "Οι Ζωσιμάδες", να αισθανθούν απόλυτη ασφάλεια και άνεση".

    [19] ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΙΧΕ ΑΝΘΡΑΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΣΤΑΛΗ ΣΤΗΝ KFOR ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 10 Νοεμβρίου 2001 (17:54 UTC+2)

    Δεν περιείχε τελικά άνθρακα η επιστολή που εστάλη την Τετάρτη στην ταχυδρομική υπηρεσία της KFOR στα Σκόπια, όπως ανακοινώθηκε από το κέντρο τύπου του ΝΑΤΟ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση μετά την εξέταση δειγμάτων από το περιεχόμενο της επιστολής στο μικροβιολογικό εργαστήριο της υγειονομικής υπηρεσίας αποδείχθηκε ότι αυτά ήταν αρνητικά στο βακτήριο του άνθρακα.

    Το υπουργείο Υγείας της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι περίπου 20 επιστολές με ύποπτο περιεχόμενο έχουν εξεταστεί στο εργαστήριο το τελευταίο δεκαήμερο και ότι σε καμία από τις επιστολές δεν εντοπίστηκε βακτήριο του άνθρακα.

    [20] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2001 (16:51 UTC+2)

    "Είναι πραγματικά κουραστική η επιμονή του κ. Καραμανλή στην υποκριτική άγνοιά του", δήλωσε ο υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο της Κρήτης.

    "Με το έργο μας η χώρα αλλάζει. Με αισιοδοξία βαδίζει μπροστά. Τα μεγάλα και τα μικρά έργα στην Ελληνική περιφέρεια προχωρούν. Είναι χειροπιαστά. Το γνωρίζουν πολύ καλά, γιατί το ζουν καθημερινά οι πολίτες του κάθε τόπου", τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    "Αφήνουμε τη Νέα Δημοκρατία να αναζητά ευκαιρίες για να συνεχίσει την στείρα κριτική και την άγονη αντιπολίτευση", υπογράμμισε.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή για το αεροδρόμιο Ηρακλείου, ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι από από το 1994 έχουν διατεθεί, για Κτιριακά έργα 7 δισ. δρχ., για τον παράλληλο τροχόδρομο μαζί με τη μελέτη 1,6 δισ. δρχ. και για συντηρήσεις / επισκευές 1 δισ. δρχ.

    "Παρά τα μεγάλα προβλήματα σχεδιασμού που συναντήσαμε λόγω της φύσης του έργου (π.χ. ρήγμα στο βυθό κ.α.) και των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ολοκληρώνεται η κατασκευή του "λοξού διαδρόμου" με τη διάθεση επιπλέον 90 δισ. δρχ.", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι ήδη τελειώνει η οριστική μελέτη του έργου και προγραμματίζεται η δημοπράτησή του.

    [21] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΗΡΙΔΗ

    Λευκωσία, 10 Νοεμβρίου 2001 (16:41 UTC+2)

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, αναφερόμενος στη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο που επιθυμεί, χωρίς την ανάμιξη άλλων, με τον Κύπριο πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη είπε ότι "με αυτό τον τρόπο θα συμβάλει στην ειρήνη, αφού θα υποδείξει τους κινδύνους στην πορεία που ακολουθούν οι Ελληνοκύπριοι για ένταξή τους στην ΕΕ".

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι θέλει να συναντηθεί με τον κ.Κληρίδη για να του αναφέρει "τις πραγματικότητες" όπως εκείνοι (Τ/Κ) τις βλέπουν.

    Οταν υπενθύμισαν στον κ. Ντενκτάς ότι ο κ. Κληρίδης αποδέχεται την συνάντηση υπό τον όρο ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα επιστρέψει στην τράπεζα των συνομιλιών, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι "τέτοια θέματα δεν γίνονται με δηλώσεις", σημειώνοντας "του απέστειλα μια επιστολή και περιμένω απάντηση".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [22] ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ

    Λευκωσία, 10 Νοεμβρίου 2001 (16:41 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή σήμερα το πρωί στην Πάφο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, στις 04.25 καταγράφηκε από τους σεισμογράφους ασθενής σεισμική δόνηση, με επίκεντρο την περιοχή του χωριού Δρύμου της Πάφου, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 8 χιλιόμετρα.

    Ο σεισμός έγινε ελαφρά αισθητός στην Πάφο, στο Στρουπί, στην Τάλα και άλλες κοινότητες της περιοχής, χωρίς να αναφερθούν ζημιές.

    Δεύτερη σεισμική δόνηση με επιφανειακό μέγεθος 3.3 βαθμών στη κλίμακα Ρίχτερ, με το ίδιο επίκεντρο όπως η προηγούμενη, καταγράφηκε στις 6:38 το πρωί, χωρίς ωστόσο να γίνει αισθητή.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [23] ΓΚΙΟΥΡΕΛ: ΟΙ Τ/Κ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Λευκωσία, 10 Νοεμβρίου 2001 (16:40 UTC+2)

    Σε καμία ενέργεια δεν έχει προβεί η Τουρκία για την επιστροφή του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο τραπέζι των συνομιλιών, δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Γκιουρέλ, σε ομιλία του στην 4η Ευρασιατική Οικονομική Διάσκεψη, αναφέρθηκε στους Τουρκοκυπρίους και είπε ότι η χώρα του ουδέποτε θα επιτρέψει να καταστούν μειονότητα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ή αλλού, ή να περιέλθει η Κύπρος σε άλλους.

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε εκτός ημερησίας διάταξης ομιλία του στη "Βουλή" των κατεχομένων αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε ότι "η τουρκική πολιτική στο θέμα αυτό έχει χρεωκοπήσει" και ότι "τη χρεωκοπία αυτή τη δημοσιοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ με τις πρόσφατες δηλώσεις του".

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Ταλάτ επέκρινε "την τουρκοκυπριακή ηγεσία που δεν αντέδρασε στις δηλώσεις εκείνες, αλλά τις αποδέχθηκε".

    Απαντώντας στον κ. Ταλάτ, ο λεγόμενος "αντιπρόεδρος" της κυβέρνησης Σαλίχ Τσοσάρ είπε ότι "η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ελευθερίας των Τουρκοκυπρίων, ή οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα, αλλά τους βλέπει ως μειονότητα".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 10 November 2001 - 19:13:58 UTC