Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-11-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΤΥΧΗΜΑ
  • [02] ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ
  • [03] ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ Η 56η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [04] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
  • [05] Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΒΑΛΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟ 2004
  • [06] ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ
  • [07] ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Ο ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ
  • [08] Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΠΑΙΝΕΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [09] Γ. ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ
  • [10] ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ 2001 ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
  • [11] Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: H Ν.Δ. ΖΗΤΕΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  • [12] ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΟΥΕΦΑ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΠΡΟΞΕΝΟ
  • [14] ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΟΥΣΑΡΑΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [15] ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [16] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
  • [17] ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΔΕΚΑ ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2004
  • [18] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΚΩΦΑΛΑΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗ NOVA
  • [19] Η ΝΔ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΝΤΙ ΓΙΑ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
  • [20] ΠΓΔΜ: ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ
  • [21] ΤΑ "ΚΑΛΥΤΕΡΑ" ΑΠΟ MERRILL LYNCH - SSSB ΓΙΑ COSMOTE
  • [22] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ - ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η
  • [23] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΗΣ Ο.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΜΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΤΗΣΗ
  • [24] Γ. ΔΡΥΣ: "Η Ν.Δ. ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΕΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ"

  • [01] ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΤΥΧΗΜΑ

    Ουάσιγκτον, 13 Νοεμβρίου 2001 (16:21 UTC+2)

    Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη συσκευή που κατέγραψε τις συνομιλίες μέσα στο πιλοτήριο του αεροσκάφους της American Airlines, η συντριβή του Airbus A300 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης οφείλεται σε ατύχημα και δεν αποτελεί τρομοκρατική ενέργεια.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου για την Ασφάλεια των Μεταφορών, Τζορτζ Μπλακ δήλωσε ότι η συσκευή, που καταγράφει τις συνομιλίες μέσα στο πιλοτήριο, είναι η πηγή πληροφοριών που υπάρχει, και από την πρώτη ακρόαση χθες το βράδυ στην Ουάσινγκτον δεν προκύπτει κάτι που να δείχνει κάποια ασυνήθιστη δραστηριότητα μέσα στο πιλοτήριο. "Ολα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ήταν ατύχημα", πρόσθεσε.

    [02] ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ

    Καμπούλ, 13 Νοεμβρίου 2001 (10:39 UTC+2)

    Την Καμπούλ εγκαταλείπουν οι στρατιώτες των Ταλιμπάν ενώ οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας προελαύνουν με έντονο το συναίσθημα του θριάμβου, μεταδίδουν οι ανταποκριτές του BBC.

    Ομάδες ανθρώπων συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης φωνάζοντας «θάνατος στους Πακιστανούς» και «θάνατος στους Ταλιμπάν».

    Στη ρημαγμένη πόλη της Καμπούλ επικρατεί ένα κλίμα ανησυχίας ενώ οι Ταλιμπάν αποχωρώντας άδειασαν τα ταμεία των καταστημάτων και της εθνικής τράπεζας.

    Σύμφωνα με το διοικητή που οργάνωσε την επίθεση της Βόρειας Συμμαχίας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, πέρα από τα δικά τους στρατεύματα θα σταλεί επιπλέον ειδικά εκπαιδευμένη αστυνομική δύναμη.

    Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, συνεργάτες του εξόριστου πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν Μοχάμαντ Ζαχίρ Σαχ, καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να οργανώσουν την παράδοση των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τον κύριο σύμβουλο του πρώην βασιλιά Ζαλμάι Ρασούλ, ήδη έχουν προσεγγίσει αρκετές μονάδες των Ταλιμπάν τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο Αφγανιστάν και επισημαίνουν οι Αφγανοί υποστηρικτές του πολιτικού καθεστώτος των Ταλιμπάν είναι οι πιο πρόθυμοι να παραδοθούν. Ο Ρασούλ ακόμη τονίζει ότι οι Άραβες και Πακιστανοί που ανήκουν στο πολιτικό στρατόπεδο των Ταλιμπάν είναι πιο αφοσιωμένοι στη μάχη και αρνούνται να υποχωρήσουν παρά τις νουθετήσεις της Βόρειας Συμμαχίας και το συνεχή βομβαρδισμό από τα αμερικανικά αεροσκάφη.

    Σύμφωνα με το σύμβουλο του πρώην βασιλιά, πολλοί από τα μέλη των Ταλιμπάν που επιθυμούν να παραδοθούν, ανησυχούν για τη μεταχείριση που θα έχουν μετά.

    N.K.

    [03] ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ Η 56η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Νέα Υόρκη, 10 Νοεμβρίου 2001 (16:14 UTC+2)

    Ξεκινά σήμερα στην έδρα των ΗΕ η 56η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού, την οποία θα προσφωνήσει ο ΓΓ Κόφι Ανάν.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνέλευσης, ο επόμενος ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος της Βραζιλίας ενώ τρίτος στη σειρά είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, ο Εμίρης του Κατάρ, ο πρόεδρος του Μεξικού, της Ουρουγουάης, της Αργεντινής και άλλων χωρών.

    Ο Κύπριος πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης θα προσφωνήσει τη Συνέλευση την Κυριακή το πρωί.

    Τα μέτρα ασφαλείας τόσο στο κτίριο των ΗΕ όσο και στη γύρω περιοχή είναι άνευ προηγουμένου, αφού οι αρχές ασφαλείας έχουν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στα ΗΕ ενώ γίνεται αυστηρός έλεγχος σε όσους έχουν εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια για είσοδο στο κτίριο.

    Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ των ΗΕ, Φρεντ Εκχαρντ ανέφερε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και όλοι είναι σε εγρήγορση ενώ βρίσκεται σε λειτουργία το σχέδιο ασφάλειας των ΗΕ, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα ότι το κτίριο των ΗΕ δυνατό να αποτελεί ένα από τους στόχους ενδεχόμενης τρομοκρατικής ενέργειας.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [04] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Mπρατισλάβα, 13 Νοεμβρίου 2001 (14:51 UTC+2)

    Για το αν προωθείται σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια ρωτήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος ολοκληρώνει την επίσκεψή του στη Σλοβακία. Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση η οποία όμως δεν διεξάγεται και υπό τις καλύτερες συνθήκες λόγω της έντασης που επικρατεί στη γειτονική χώρα. Πρόσθεσε πάντως πως υπήρχε πριν από την πλευρά των Σκοπίων μια διάθεση για επίλυση του προβλήματος και σημείωσε ότι η διάθεση αυτή είναι επιβεβλημένη από την πλευρά των Σκοπίων γιατί η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για τη χώρα αυτή.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε, εξάλλου, ότι έχουν μικρή σχέση με την πραγματικότητα όσα ακούγονται για έλλειψη συντονισμού στην προετοιμασία της Ολυμπιάδας ενώ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σχολίασε πως δεν είναι ρεαλιστικές οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού εξωτερικών για συνέπειες από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επανέλαβε δε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα δεν συνδέεται με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    [05] Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΒΑΛΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟ 2004

    Στρασβούργο, 13 Νοεμβρίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Η Κομισιόν στην ετήσια έκθεση που συνέταξε αναφορικά με τις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες επισημαίνει ότι οι Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο για την ένταξή τους στην ΕΕ το 2004 μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Στην ετήσια έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι η Λετονία και η Λιθουανία οφείλουν να περιορίσουν τη διαφθορά που επικρατεί στο εσωτερικό τους ενώ τονίζεται ότι η Εσθονία θα πρέπει να επιλύσει τα προβλήματα της μειονότητας των Ρώσων που ζουν στην χώρα με την εφαρμογή κοινωνικών μέτρων ενσωμάτωσης.

    Σημειώνεται ότι η Εσθονία ξεκίνησε τις συνομιλίες για την ένταξή της στην ΕΕ το 1998 ενώ η Λετονία και η Λιθουανία το 2000.

    Αναφέρεται επίσης ότι οι τρεις χώρες της Βαλτικής θα μπορέσουν να προσαρμοστούν με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό της ΕΕ σε περίπτωση που συνεχίσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

    Από την πλευρά τους οι τρεις χώρες χαιρέτησαν την απόφαση της Κομισιόν για την ένταξή τους στην ΕΕ το 2004.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Αντάνας Βαλιόνις τόνισε το γεγονός ότι η ΕΕ σε επίσημο έγγραφό της επιβεβαίωσε την ένταξη των χωρών στην Ευρώπη.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Ίντουλις Μπερζινς χαιρέτησε την έκθεση της Κομισιόν καθώς όπως τόνισε η ΕΕ απέφυγε να ενσωματώσει μόνο μερικές από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες όπως είχε προτείνει ο πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Βέρχοφσταντ.

    Τόνισε δε ότι η έκθεση της Κομισιόν δεν θα χωρίσει τις 10 υποψήφιες χώρες.

    "Η Λετονία και η Εσθονία θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις συνομιλίες ένταξης μέχρι το τέλος του 2002", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό του από την Λετονία.

    [06] ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ

    Στρασβούργο, 13 Νοεμβρίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Ο Επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν προειδοποίησε σήμερα ότι οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ θα διαταραχθούν σοβαρά αν η Αγκυρα επιχειρήσει να προσαρτήσει την Βόρεια Κύπρο σε περίπτωση ένταξης του νησιού στην ΕΕ.

    Ο κ. Φερχόιγκεν δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι θα υπάρξει κρίση στις σχέσεις ΕΕ-Αγκυρας και φάνηκε απαισιόδοξος σχετικά με την επίλυση αυτού του ζητήματος, που όπως είπε δεν θα είναι εύκολη.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, μιλώντας στην Ευρωβουλή μετά από την κυκλοφορία από την Κομισιόν της έκθεσης της για την πορεία ένταξης 13 χωρών στην ΕΕ είπε ότι οι απειλές του Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ για προσάρτηση της Κύπρου δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά έχει ξαναειπωθεί.

    Ο κ. Ετζεβίτ δήλωσε στις 4 Νοεμβρίου στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" ότι η Τουρκία θα προσαρτήσει τη Βόρεια Κύπρο σε αυτή αν το νησί ενταχθεί στην ΕΕ.

    Ο κ. Φερχόιγκεν επέκρινε την Τουρκία για την στάση της στο θέμα της δημιουργίας δύναμης ταχείας επέμβασης της ΕΕ. Η Αγκυρα μπλοκάρει συμφωνία μέσα στο ΝΑΤΟ, η οποία θα επιτρέψει στην δύναμη ταχείας επέμβασης της ΕΕ να έχει πρόσβαση στον εξοπλισμό και στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν αρμόζει σε μία υποψήφια προς ένταξη χώρα.

    Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν η Τουρκία δεν έχει ακόμη πετύχει τις απαραίτητες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ενταχθεί στις διαπραγματεύσεις με τις υπόλοιπες 12 υποψήφιες χώρες.

    O.K.

    [07] ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Ο ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ

    Καστοριά, 13 Νοεμβρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Στην κυκλοφορία δόθηκε το τμήμα του κάθετου οδικού άξονα που ενώνει την Κρυσταλλοπηγή με την Εγνατία Οδό, στο ύψος της Σιάτιστας Κοζάνης, βελτιώνοντας έτσι την οδική επικοινωνία Καστοριάς - Φλώρινας, αφού η απόσταση μειώνεται κατά 25 λεπτά.

    Το έργο, προϋπολογισμού έξι δισεκατομμυρίων δραχμών, εγκαινίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό από αναπτυξιακής πλευράς, αλλά και για τις περιοχές από όπου διέρχεται, όπως το δήμο Κορεστίων, ο οποίος βγαίνει πλέον από την απομόνωση. Το μήκος του οδικού άξονα είναι δέκα χιλιόμετρα. Σχετικά με τα υπόλοιπα τμήματα του άξονα, αυτό του Αργος Ορεστικού - Κορομηλιάς, εκτελείται από την Εγνατία Οδό με χρηματοδότηση 10 δισ. δραχμών, για το τμήμα Αργος Ορεστικό - Κοστοράζι Καστοριάς, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, ενώ η δημοπράτηση του τμήματος Κοστοράζι - Σιάτιστα προγραμματίζεται για τις αρχές του επόμενου έτους.

    [08] Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΠΑΙΝΕΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Στρασβούργο, 13 Νοεμβρίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Η Κομισιόν επαίνεσε τις προσπάθειες της Ουγγαρίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην ετήσια έκθεση που συνέταξε τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να περιορισθεί η διαφθορά στην χώρα πριν ξεπερασθούν τα όρια μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Στην έκθεση τονίζεται ότι η Ουγγαρία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες 12 υποψήφιες προς ένταξη χώρες καθώς έχει σημειωθεί πρόοδος σε 22 από τα 31 κεφάλαια που τίθενται υπό εξέταση για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

    Η Κομισιόν επαινεί επίσης την οικονομική ανάπτυξη της Ουγγαρίας τονίζοντας ότι η χώρα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό της ΕΕ.

    Ωστόσο στην ετήσια έκθεση εκφράζονται επιφυλάξεις για την δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε η Ουγγαρία.

    Σημειώνεται επίσης ότι έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος προκειμένου να προσαρμοσθεί η χώρα με τα πρότυπα της ΕΕ αναφορικά με τις βίζες, την μετανάστευση και την παροχή ασύλου.

    [09] Γ. ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Νοεμβρίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Η κληρωτίδα δεν έκανε το χατίρι του Ηρακλή. Εβγαλε το μεγάλο παιχνίδι στο κύπελλο Ελλάδας. Αυτό του Ηρακλή με τον ΠΑΟ. Ο παίκτης του Γηραιού, αλλά και πρωην του ΠΑΟ Γιώργος Νασιόπουλος ίσως ως ο πιο κατάλληλος για να μιλήσει για το παιχνίδι επισήμανε: "Ο Ηρακλής θα είναι έτοιμος για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Ολοι γνωρίζουμε ότι ο ΠΑΟ είναι μεγάλη ομάδα. Η ομάδα μου, όμως, θα κάνει αυτό που πρέπει για να κερδίσει την πρόκριση. Ο θεσμός του Κυπέλλου είναι πολύ διαφορετικός από τα παιχνίδια του πρωταθλήματος και αν είμαστε έτοιμοι και σοβαροί, πιστεύω ότι ο Ηρακλής έχει τη δυνατότητα να περάσει στην επόμενη φάση.

    Η δύναμη, η υπομονή και το ποιος θέλει περισσότερο το παιχνίδι είναι αυτά που θα κρίνουν την πρόκριση. Ολα πάντως είναι μέσα στο πρόγραμμα. Δεν πιστεύω ότι είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα το γεγονός ότι παίζουμε πρώτα στην έδρα μας. Είναι δύο παιχνίδια διαφορετικά και έτσι θα τα αντιμετωπίσουμε".

    Ο Νίκος Σουλτανίδης υπέστη μεγάλη οστική θλάση στον έξω μηριαίο κόνδυλο στο αριστερό του γόνατο. Θα χρειαστούν έξι βδομάδες, ώστε να αποθεραπευτεί πλήρως.

    [10] ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ 2001 ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

    Βρυξέλλες, 13 Νοεμβρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Η ετήσια Έκθεση 2001 σχετικά με την κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα κυκλοφορήσει στις 20 Νοεμβρίου στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, από τον οργανισμό της ΕΕ για τα ναρκωτικά.

    Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία, αριθμούς και αναλύσεις για την ΕΕ και για κάθε κράτος μέλος, ενώ προβάλλει για πρώτη φορά την έκταση του προβλήματος σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Επίσης περιέχει ειδική αναφορά για την κοκαίνη, τα λοιμώδη νοσήματα και τα συνθετικά ναρκωτικά, αλλά και τρόπους αντιμετώπισης σε κοινωνικό, νομικό και πολιτικό επίπεδο.

    Ταυτόχρονα, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην ηλεκτρονική διεύθυνση του οργανισμού το περιεχόμενο της έκθεσης με συμπληρωματικούς στατιστικούς πίνακες, πηγές δεδομένων, απευθείας συνδέσεις με επίκαιρα θέματα και δελτία τύπου σε 12 γλώσσες, συμπεριλαμβανόμενης και της Νορβηγικής.

    Α.Τ.

    [11] Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: H Ν.Δ. ΖΗΤΕΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    "Η Νέα Δημοκρατία, επιτελώντας το θεσμικό της καθήκον, ζήτησε ενημέρωση για την πορεία του εθνικού στόχου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004", δήλωσε ο Συντονιστής της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης.

    "Η Κυβέρνηση απέδειξε, εκ νέου, ότι το μόνο που την απασχολεί είναι η ικανοποίηση της κομματικής της πελατείας, αδιαφορώντας για το γενικότερο συμφέρον των πολιτών και για την διαφάνεια", τόνισε.

    "Πόσο άραγε θα κοστίσει η Ολυμπιάδα στους Έλληνες; Ουδείς γνωρίζει. Συγκεκριμένη απάντηση από την Κυβέρνηση δεν δίνεται, και όποιος το επιχείρησε διαψεύστηκε στην πορεία. Τί θα μείνει μετά από την Ολυμπιάδα; Μία ακόμη ''μαύρη τρύπα'';

    Η Νέα Δημοκρατία θέλει και μπορεί να επιβάλλει κανόνες, ώστε το 2004 να αποτελέσει γεγονός σταθμό για την Ελλάδα", υπογράμμισε.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι "η Νέα Δημοκρατία ζητεί Ολυμπιακούς Αγώνες όλων των Ελλήνων, και όχι όπως η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δυστυχώς επιδιώκει, δηλαδή των ολίγων εκλεκτών της".

    "Η πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένη. Η ανοχή της όμως εξαντλείται. Καλούμε την Κυβέρνηση του κ. Σημίτη, έστω για μία φορά, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων", κατέληξε.

    [12] ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΟΥΕΦΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Νοεμβρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Πρόστιμο 10.000 ελβετικών φράγκων (2.350.000 δρχ.) επέβαλε η ΟΥΕΦΑ στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τις φωτοβολίδες που πέταξαν στον αγωνιστικό χώρο, οι οπαδοί της ομάδας κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Πρίμπραμ στο γήπεδο της Τούμπας.

    Επίσης πρόστιμο 5.000 ελβετικών φράγκων (1.175.000 δρχ.) επιβλήθηκε για τον ίδιο λόγο κατά τη διάρκεια του επαναληπτικού αγώνα Πρίμπραμ - ΠΑΟΚ.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΠΡΟΞΕΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Νοεμβρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Θέματα συνεργασίας των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης στον επιχειρηματικό και στον πολιτιστικό τομέα με περιοχές της Γερμανίας απασχόλησαν τη συνάντηση του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γιώργου Πασχαλίδη με το νέο Γενικό Πρόξενο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Ερνστ Γιόχιμ Ντέρινγκ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Πασχαλίδης τόνισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για αδελφοποιήσεις πόλεων και αναφέρθηκε στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο που είναι μοχλός αυτής της συνεργασίας και στο Ινστιτούτο Γκαίτε που αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκε το θέμα της διακοπής της αεροπορικής γραμμής της Lufthansa Θεσσαλονίκη - Γερμανία, η οποία εντάσσεται στην πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στις αεροπορικές εταιρείες μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου και τόνισε τη μεγάλη ανάγκη να υπάρξει τρόπος, ώστε αυτή η επικοινωνία να συνεχιστεί.

    Ο κ. Πασχαλίδης διευκρίνισε ότι η απάντηση του Γερμανού Πρόξενου ήταν ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης και ειδικά η Lufthansa έχει περιορίσει όχι μόνο στην Ελλάδα γραμμές σε διάφορες πόλεις και ότι το ένα τρίτο των αεροπλάνων της εταιρείας είναι καθηλωμένο στο έδαφος.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει πρόβλημα με τη στέγαση του Γερμανικού Προξενείου ο κ. Πασχαλίδης απάντησε: "Θέλουν να αναγείρουν ένα καινούριο κτίριο και ζήτησε την υποστήριξη για κάποιες κρίσιμες λεπτομέρειες που αφορούν την έκδοση της οικοδομικής άδειας και στη συνέχεια την ανέγερση του κτιρίου".

    [14] ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΟΥΣΑΡΑΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Κωνσταντινούπολη, 13 Νοεμβρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ έκανε έκκληση για την ανάπτυξη στην Καμπούλ ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που θα αποτελείται από άνδρες Μουσουλμανικών κρατών προσθέτοντας ότι η Τουρκία και το Πακιστάν θα συμμετέχουν στην ειρηνευτική αποστολή όπως μετέδωσε το Associated Press.

    "Η Καμπούλ πρέπει να παραμείνει αποστρατικοποιημένη πόλη, αυτή είναι η αιτία της θηριωδίας του παρελθόντος και δεν θα πρέπει να επαναληφθεί" είπε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Μουσάραφ από την Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται λίγες ώρες ύστερα από την κατάληψη της Καμπούλ από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας.

    Ο κ. Μουσάραφ επισήμανε την σημασία της δημιουργίας μιας δύναμης του ΟΗΕ η οποία θα αποτελείται από Μουσουλμανικές χώρες αναφερόμενος στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης τον οποίο συγκροτούν Μουσουλμανικά κράτη.

    "Η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο όπως και άλλες Μουσουλμανικές χώρες καθώς επίσης και το Πακιστάν" δήλωσε ο κ. Μουσάραφ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι απεσταλμένοι του ΟΗΕ θα πρέπει να έχουν τον έλεγχο της Καμπούλ μέχρι να δημιουργηθεί πολυεθνική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν προσθέτοντας ότι το Πακιστάν δεν συμφωνεί με την κατάληψη της εξουσίας από την Βόρεια Συμμαχία.

    Το Πακιστάν και η Τουρκία θα πρέπει να δράσουν προκειμένου να αποτρέψουν το παραπάνω ενδεχόμενο δήλωσε ο στρατηγός Μουσάραφ προσθέτοντας ότι πιθανή κατάληψη της εξουσίας από την Βόρεια Συμμαχία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο αιματοκύλισμα στο Αφγανιστάν.

    Πρόσθεσε δε ότι οι Παστούν θα πρέπει να εκπροσωπηθούν σε μελλοντική κυβέρνηση στην χώρα.

    [15] ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Νοεμβρίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες συνάντηση των Υπουργών αρμόδιων για τον Αθλητισμό. Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Νίκος Έξαρχος.

    Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η καταπολέμηση του doping, η συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά της φαρμακοδιέγερσης (WADA), η γυναίκα και ο αθλητισμός, η συνέχιση που θα δοθεί στη δήλωση "σχετικά με τα ειδικά χαρακτηριστικά του αθλητισμού, που συμπεριλήφθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Νίκαιας (Δεκέμβριος 2000).

    Στο πλαίσιο της ανωτέρω συνάντησης η χώρα μας παρουσίασε την πορεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

    Ο κ. Έξαρχος ανέφερε ότι η πορεία της χώρας προς το 2004 ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης που στοχεύει στην ανάπτυξη του αθλητικού κινήματος, στη βελτίωση των αθλητικών υποδομών, στη σύνδεση του πολιτισμού με τον αθλητισμό, στην καταπολέμηση του doping. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται με πλήρη σεβασμό τόσο προς την Ελληνική, όσο και την Κοινοτική νομοθεσία.

    Επίσης ο κ. Έξαρχος πληροφόρησε αναλυτικά τους Υπουργούς σχετικά με τα προγράμματα της Ολυμπιακής προετοιμασίας. Ειδικότερα μίλησε για το Ολυμπιακό Χωριό, τις μεταφορές, την ασφάλεια, τη φιλοξενία (αναμένεται να φιλοξενηθούν 25.000 άτομα), τις ιατρικές υπηρεσίες, το περιβάλλον, τον πολιτισμό (Πολιτιστική Ολυμπιάδα), την εκπαίδευση με το πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας, τον εθελοντισμό.

    Αναφέρθηκε, τέλος, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και στο πρόγραμμα "Ελλάδα 2004, το οποίο αποτελεί πολιτική επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης και στοχεύει στη συμμετοχή της χώρας στην Ολυμπιακή προετοιμασία.

    Σε ότι αφορά στο θέμα του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά της φαρμακοδιέγερσης ο κ. Έξαρχος πρότεινε την απόκτηση μιας ξεχωριστής έδρας στο Διοικητικό Συμβούλιο από τη χώρα που διοργανώνει κάθε φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ώστε να συνδεθεί η θεωρία με την πράξη.

    Τέλος, αναφέρθηκε, αυτή την ιδιαίτερη χρονική στιγμή, στη σημασία της αναβίωσης της Ιερής Ολυμπιακής Εκεχειρίας με καταληκτικό στόχο την παγκόσμια ειρήνη.

    Μετά από διαπραγματεύσεις εκδόθηκε κοινή Υπουργική δήλωση σχετικά με την ασφάλεια στον Αθλητισμό, τον αγώνα εναντίον της φαρμακοδιέγερσης και την ειδική θέση του Αθλητισμού στην Ευρωπαϊκή οικοδόμηση.

    [16] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Νοεμβρίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Σειρά αντικατοχικών εκδηλώσεων διοργανώνει η Εθνική Φοιτητική Ενωση Κυπρίων Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Σήμερα, ξεκίνησε απεργία πείνας και καθιστική εκδήλωση απέναντι από το τουρκικό προξενείο, οι οποίες θα λήξουν το μεσημέρι της Πέμπτης.

    Αύριο το απόγευμα από τις 19.00 - 21.00 θα σχηματιστεί ανθρώπινη αλυσίδα, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, από το ύψος του Λευκού Πύργου, ενώ μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί πολιτική - καλλιτεχνική εκδήλωση στο μεγάλο αμφιθέατρο του Χημικού όπου θα μιλήσει ο σύμβουλος επικοινωνίας του κυπριακού προξενείου, Πέτρος Βοσκαρίδης και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα, στις 19.30.

    Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με πορεία που θα ξεκινήσει από την πλατεία του Χημικού και θα καταλήξει στο τουρκικό προξενείο, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα καταδίκης του ψευδοκράτους στον Τούρκο πρόξενο.

    [17] ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΔΕΚΑ ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2004

    Βρυξέλλες, 13 Νοεμβρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι 10 χώρες θα εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι το 2004.

    Η Κομισιόν, στην ετήσια έκθεση της σχετικά με την πρόοδο των υποψηφίων προς ένταξη χωρών αναφέρει ότι από τις 12 χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν οι 10 έχουν καταφέρει να είναι εντάξει στο χρονοδιάγραμμα τους για να ενταχθούν στην ΕΕ μέχρι τον Ιούνιο του 2004.

    Οι χώρες αυτές είναι η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Κύπρος, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Σλοβακία και η Μάλτα.

    Η Ρουμανία και η Βουλγαρία σύμφωνα με την Κομισιόν έχουν καθυστερήσει στις προθεσμίες που τους έχουν δοθεί ώστε να πετύχουν ένταξη τους στην ΕΕ μέχρι το 2004.

    Οσον αφορά στη Τουρκία που είναι η 13η υποψήφια χώρα για ένταξη πρέπει να προχωρήσει σε νέες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να πετύχει πρόοδο στην ενταξειακή της πορεία.

    Μόλις ολοκληρωθεί η διεύρυνση της ΕΕ τότε θα έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος και οι χώρες που θα μετέχουν σε αυτή θα είναι 28, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μία ενιαία αγορά 500 εκατομμυρίων πολιτών που θα εκτείνεται από την Ιβηρική Χερσόνησο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

    Ο.Κ.

    [18] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΚΩΦΑΛΑΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗ NOVA

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2001 (19:52 UTC+2)

    Πρόγραμμα παροχής εξυπηρέτησης στη νοηματική γλώσσα, για άτομα με προβλήματα ακοής, ξεκινά η Nova Bank.

    Συγκεκριμένα, κάθε Πέμπτη σε έξι καταστήματα της τράπεζας σε όλη την Ελλάδα, οι πελάτες με προβλήματα ακοής θα εξυπηρετούνται μεταξύ 12:00 - 1:00 στη νοηματική γλώσσα.

    Με τη βοήθεια υπηρεσίας τηλε-διάσκεψης οι πελάτες θα έρχονται σε επαφή με διερμηνέα της νοηματικής γλώσσας, η οποία και θα διευκολύνει την επικοινωνία τους με το προσωπικό της τράπεζας.

    Τα καταστήματα, που θα έχουν όλα ειδικό σήμα στην είσοδο, βρίσκονται Σταδίου 60, στην Αθήνα, στην Πλατεία Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά, Ερμού 39 στην Θεσσαλονίκη, Αγ. Ανδρέα 101 στην Πάτρα, Παναγούλη 27 στη Λάρισα και Λ. Δημοκρατίας 83 στο Ηράκλειο της Κρήτης.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες η Nova Bank ανακοίνωσε τη μείωση του επιτοκίου του στεγαστικού της δανείου NovaHome2 στο 3,9% από 4,3% (σταθερό για δυο χρόνια). Το στεγαστικό δάνειο NovaHome 2 συνεχίζει να προσφέρει διάρκεια αποπληρωμής από 5-30 έτη, δικαίωμα απόκτησης ανοιχτού δανείου με το χαμηλότερο επιτόκιο της αγοράς χωρίς δικαιολογητικά, δωρεάν νομικό έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας του ακινήτου και εκτίμησης της αξίας του κ.α.

    [19] Η ΝΔ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΝΤΙ ΓΙΑ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Η Νέα Δημοκρατία χαιρετίζει την τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, για δημιουργία μιας ενιαίας δύναμης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    Σύμφωνα με τον εκρόσωπος, ο Κώστας Καραμανλής έχει αναφερθεί στην συγκεκριμένη ανάγκη σε σειρά ομιλιών του στις Βρυξέλλες και στην Ελλάδα, ενώ είχε την ευκαιρία να την συζητήσει με τον κ. Πρόντι και τον αρμόδιο Επίτροπο, Α. Βιτορίνο, και κατά την διάρκεια συναντήσεών τους.

    Ο κ. Ρουσόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να συνεισφέρει με συγκεκριμένες προτάσεις για την υλοποίηση της συνεργασίας αυτής, η οποία, όπως είπε, "έχει ζωτική σημασία για την εξωτερική ασφάλεια της χώρας και την αστυνόμευση των θαλάσσιων συνόρων μας στο Αιγαίο".

    [20] ΠΓΔΜ: ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

    Σκόπια, 13 Νοεμβρίου 2001 (19:41 UTC+2)

    Αποσύρθηκαν σήμερα οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ, που την Κυριακή είχαν καταλάβει θέσεις κοντά στο χωριό Τρόπους, όπου σημειώθηκαν τα επεισόδια από τους Αλβανούς αντάρτες, μετά από συνεννόηση του ΝΑΤΟ και εντολή του προέδρου, Μπόρις Τράικοφσκι.

    Στο μεταξύ, στο Τέτοβο, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκαν πυροβολισμοί, ενώ και σήμερα δε λειτούργησαν τα σχολεία της περιοχής. Παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός σημειώθηκε και στην περιφέρεια του Κουμάνοβο.

    Ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος, DPA, Αρμπέν Τζαφέρι, σχολιάζοντας τα επεισόδια υποστήριξε ότι η αστυνομική και στρατιωτική δράση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πολιτική και πρόσθεσε ότι ο Απελευθερωτικός Στρατός των Αλβανών έχει αφοπλιστεί και διαλυθεί, ωστόσο, υπάρχουν δυσαρεστημένα στοιχεία που πιθανώς έχουν διαφορετικές επιδιώξεις.

    Οπως είπε "είναι νωρίς να προσδιορίσουμε τους πολιτικούς σκοπούς τους, εάν πράγματι υπάρχουν" και επεσήμανε ότι η καθυστέρηση εφαρμογής της συμφωνίας της Οχρίδας τροφοδοτεί τα στοιχεία αυτά, τα οποία επιδιώκουν κατάργησή της.

    Ο υπουργός Αμυνας, Βλάντο Μπούτσκοφσκι υποστήριξε, εξάλλου, σήμερα ότι δεν υπάρχει λόγος για αντιπαλότητες ανάμεσα στο υπουργείο του με αυτό των Εσωτερικών, λέγοντας ότι "δεν είναι καιρός για διχόνοια αλλά για ενότητα".

    ΝΑΤΟ και ΟΑΣΕ ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου ότι η ειρήνη εξαρτάται από την άμεση επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών από τη Βουλή και από την εφαρμογή αμνηστίας στους Αλβανούς αντάρτες.

    [21] ΤΑ "ΚΑΛΥΤΕΡΑ" ΑΠΟ MERRILL LYNCH - SSSB ΓΙΑ COSMOTE

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2001 (19:28 UTC+2)

    Σύσταση σταδιακής συσσώρευσης θέσεων εκδίδει η Merrill Lynch για τη μετοχή της Cosmote σε σχετική της έκθεση. Οπως αναφέρουν οι αναλυτές της Merrill Lynch η μετοχή της Cosmote είναι η πρώτη τους επιλογή στην Ελλάδα και μια από τις αγαπημένες τους εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στη μικρή-μεσαία κεφαλαιοποίηση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η τιμή-στόχος για τη μετοχή τίθεται στα 11,2 ευρώ.

    Εξάλλου η Schroder Salomon Smith Barney, εκτιμά ότι η μετοχή της Cosmote θα εμφανίσει πορεία καλύτερη της αγοράς, τονίζοντας ωστόσο ότι η μετοχή θεωρείται υψηλού ρίσκου. Η τιμή-στόχος για την Cosmote τίθεται στα 12 ευρώ.

    Τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε η Cosmote, ξεπέρασαν οριακά τις προβλέψεις των αναλυτών της SSSB, όπως αναφέρουν οι ίδιοι.

    Οσον αφορά τις προβλέψεις της SSSB για τη συνδρομητική βάση της Cosmote, αυτές αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω με αποτέλεσμα για το σύνολο του 2001 ο αριθμός των συνδρομητών να εκτιμάται στα 3.220.000 άτομα περίπου.

    Τέλος, προς τα πάνω αναθεωρήθηκαν και οι προβλέψεις της SSSB για τα αποτελέσματα της εταιρίας, με τον κύκλο εργασιών να προβλέπεται στο τέλος του έτους στα 950 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 415 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 179 εκατ. ευρώ.

    [22] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ - ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

    Σκόπια, 13 Νοεμβρίου 2001 (19:27 UTC+2)

    Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ για τις συνταγματικές τροποποιήσεις, η οποία αναβλήθηκε σήμερα εξαιτίας θανάτου βουλευτή του VMRO - DPMNE, σε τροχαίο δυστύχημα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, Στόγιαν Αντοφ.

    Το Σάββατο, εξάλλου, αναμένεται να ολοκληρωθεί η συνολική διαδικασία των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, και στη συνέχεια πιθανώς θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστή συνεδρίαση για την αυτοδιάθεση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών, οι οποίες βάσει της συμφωνίας της Οχρίδας πρέπει να διεξαχθούν στις 27 Ιανουαρίου.

    Σημειώνεται ότι, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, οι βουλευτές του αλβανικού κόμματος, PDP, αναμένεται να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές τροποποιήσεις.

    [23] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΗΣ Ο.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΜΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΤΗΣΗ ΤΗΣ

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2001 (19:26 UTC+2)

    Τη δυσκαρέσκειά της για τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης μια απόφαση της Ολυμπιακής Αεροπορίας να ταξιδέψουν οι επιβάτες αεροσκάφους της στην Αυστραλία με άλλη πτήση από αυτή που αρχικά είχε προγραμματιστεί, εξαιτίας προβλήματος στο σύστημα κλιματισμού, εκφράζει η εταιρία σε σχετική ανακοίνωσή της.

    Σύμφωνα με την Ολυμπιακή Αεροπορία "δημιουργήθηκε έντεχνα πλήρης σύγχιση και στιγμιαία αναστάτωση", αφού ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί ταξίδι 24 ωρών προς Μπανγκόκ, Σίδνεϊ και Μελβούρνη, χωρίς κλιματιστικό σύστημα.

    Περίπου είκοσι λεπτά μετά την απογείωση αεροσκάφους της εταιρίας από το "Ελευθέριος Βενιζέλος" που εκτελούσε τη συγκεκριμένη πτήση, παρουσιάστηκε πρόβλημα στο κλιματιστικό σύστημα, το οποίο ανάγκασε τον κυβερνήτη να επιστρέψει το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο, στις 12.15 το μεσημέρι, αφού ενημέρωσε τους 260 επιβάτες του, οι οποίοι στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε άλλο αεροσκάφος της εταιρίας και αναχώρησαν στις 15.30.

    "Δυστυχώς για μία ακόμη φορά ο φακός της δημοσιότητας ήταν υπέρμετρα μεγεθυντικός, χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο για τις όποιες αποκαλύψεις του την αδιαπραγμάτευτη ασφάλεια που παρέχει στις πτήσεις της η Ολυμπιακή Αεροπορία, εδώ και 45 χρόνια" επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    [24] Γ. ΔΡΥΣ: "Η Ν.Δ. ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΕΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ"

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2001 (19:00 UTC+2)

    Επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς με αφορμή τις τοποθετήσεις του εκπροσώπου τύπου της Ν.Δ. Θόδωρου Ρουσόπουλου σχετικά με τα προβλήματα του αγροτικού τομέα.

    "Διολυσθαίνουσα διαρκώς και βαθύτερα στο τέλμα λαϊκισμού η Ν.Δ. δεν διστάζει μόνο να υιοθετήσει ενδεχόμενες παράνομες, επιζήμιες και ατελέσφορες μορφές κινητοποιήσεων μερίδας αγροτών, αλλά ακόμα χειρότερα για το κύρος και την αξιοπιστία της, επιστρατεύει τη στρατηγική του ψεύδους για την αντιμετώπιση κατά τα άλλα υπαρκτών αγροτικών προβλημάτων", δήλωσε ο κ. Δρυς.

    "Ως υπεύθυνος φορέας άσκησης πολιτικής και διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών ανάπτυξης των γεωργικών τομέων, το υπουργείο Γεωργίας θα εξακολουθήσει να μιλά τη γλώσσα που θέλουν και ξέρουν οι Ελληνες αγρότες: τη γλώσσα της αλήθειας και της προσαρμογής στις ανάγκες της ευρωπαϊκής πολιτικής και του διεθνούς ανταγωνιστικού περιβάλλοντος", υπογράμμισε.

    Ο κ. Δρυς σημείωσε ότι οι μάχες που θα δώσει και θα κερδίσει στο πλευρό των Ελλήνων αγροτών το υπουργείο Γεωργίας δεν θα είναι μάχες οπισθοφυλακής.

    "Θα είναι μάχες εμπροσθοφυλακής για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, τη διασφάλιση του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών και την ευημερία της ελληνικής υπαίθρου", κατέληξε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 13 November 2001 - 19:13:47 UTC