Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-11-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ
  • [02] ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΤΟ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
  • [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΝΑΓΚΗ ΣΦΥΡΗΛΑΤΗΣΗΣ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ
  • [04] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
  • [05] ΣΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [06] "ΠΟΛΕΜΟΣ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΣΑΝΤ
  • [07] ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΑ
  • [08] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [09] ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗΣ ΠΟΥ ΑΣΕΛΓΗΣΕ ΣΕ ΜΑΘΗΤΡΙΑ
  • [10] Ο ΚΟΥΤΣΜΑ ΕΠΑΥΣΕ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
  • [11] ΜΕ 61,33% Η ΝΤΙΟΝΙΚ ΣΤΗΝ ΝΤΙΟΝΙΚ OFFICE DEPOT
  • [12] ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: ΕΙΣΦΟΡΑ ΚΛΑΔΟΥ ΣΤΗ ΛΕΒΕΠΛΑΣΤ
  • [13] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΟΤ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
  • [14] ΕΧΑΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ 1-2
  • [15] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΖΑ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [16] ΕΤΖΕΒΙΤ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΛΕΙ ΕΝΕΡΓΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ
  • [17] ΑΥΡΙΟ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΑΚΑΜΠΙ
  • [18] ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ 62ΧΡΟΝΟΥ ΣΥΖΥΓΟΚΤΟΝΟΥ
  • [19] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Ε.Κ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
  • [20] ΑΘΩΟΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΙΟΚΙΤΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ Δ.Π.Δ.
  • [21] ΥΕΝ: ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ
  • [22] ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ
  • [23] ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [24] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟ 2006

  • [01] ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ

    Μπρατισλάβα, 14 Νοεμβρίου 2001 (10:49 UTC+2)

    "Bαλκανική περιοδεία" ξεκινά τις αρχές του νέου έτους ο πρωθυπουργός K. Σημίτης, ο οποίος εμφανίζεται ανήσυχος από την κατάσταση στην περιοχή, ιδίως μετά τα επεισόδια στα Σκόπια.

    O κ. Σημίτης επανέλαβε από τη Σλοβακία, όπου βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη, ότι η Eλλάδα δεν θέλει αλλαγές συνόρων και τροποποίηση του χάρτη, γι' αυτό και όλοι πρέπει να συμβάλουν στην κατεύθυνση της συνεργασίας. O Eλληνας πρωθυπουργός ετάχθη υπέρ των παρεμβάσεων της EΕ και του NATO, ώστε να υπενθυμιστεί στους πρωταγωνιστές των τελευταίων επεισοδίων στη FYROM ότι υπάρχουν συμφωνίες και ότι θα πρέπει να τηρηθούν. O ίδιος, όπως είπε, θα ξεκινήσει κύκλο συναντήσεων με Bαλκάνιους ηγέτες για τα θέματα της περιοχής (ώστε να υπάρξει κοινή ανάληψη, τόνισε) και ότι θα μεταβεί ο ίδιος τον Iανουάριο στη Σόφια και τον Φεβρουάριο στο Bουκουρέστι, ενώ το ίδιο διάστημα είτε θα μεταβεί στα Tίρανα, είτε ο Aλβανός πρωθυπουργός I. Mέτα θα επισκεφθεί την Aθήνα, όπερ και το πιθανότερο.

    O κ. Σημίτης, αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της FYROM, τόνισε ότι μια κίνηση εκ μέρους των Σκοπίων είναι επιβεβλημένη, καθώς η Aθήνα έχει κάνει πολλά για τη γειτονική της χώρα.

    [02] ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΤΟ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ

    Καμπούλ, 14 Νοεμβρίου 2001 (13:39 UTC+2)

    Μια μέρα μετά την κατάληψη της Καμπούλ και δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας ενισχύουν ολοένα και περισσότερο την παρουσία τους, κατατροπώνοντας τους Ταλιμπάν και προκαλώντας την οπισθοχώρησή τους.

    Σύμφωνα με τη Συμμαχία σε τέσσερις επαρχίες στα ανατολικά, Λαγκχμαν, Λογκαρ, Κουναρ και Νανγκαχαρ ο κόσμος ξεσηκώθηκε ενώ οι στρατιώτες των Ταλιμπάν εγκατέλειψαν την κεντρική επαρχία του Ουρουζγκαν.

    Υπάρχουν ακόμη πληροφορίες που αναφέρουν ότι ομάδες πρώην Μουτζαχεντίν ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Τζαλαλαμπάντ.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Βόρειας Συμμαχίας οι Ταλιμπάν ελέγχουν τώρα λιγότερο από το 20% του Αφγανιστάν.

    Ωστόσο, οι Ταλιμπάν κάνουν λόγο για ανασύνταξη των στρατιωτικών τους δυνάμεων και αναφέρουν ότι εγκατέλειψαν οικειοθελώς την Καμπούλ προκειμένου να σωθούν οι ζωές αθώων πολιτών.

    Ν.Κ.

    [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΝΑΓΚΗ ΣΦΥΡΗΛΑΤΗΣΗΣ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

    Νέα Υόρκη, 14 Νοεμβρίου 2001 (11:25 UTC+2)

    Τις διαιτερότητες της σύγχρονης διεθνούς συγκυρίας, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην Γενική Συζήτηση της 56ης συνόδου του ΟΗΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου, αναφέρθηκε στο ζήτημα της τρομοκρατίας, στην ανάγκη σφυρηλάτησης μιας νέας ηθικής τάξης που να διέπεται από κοινές αξίες και ευθύνες όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η δικαιοσύνη, η προστασία του περιβάλλοντος, ο περιορισμός των πυρηνικών όπλων, η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική ισότητα.

    Ο κ. Παπανδρέου στάθηκε εκτενώς στη δυνατότητα της σύγχρονης Ελλάδας να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων, επισημαίνοντας την ευρωπαϊκή της ταυτότητα την συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, την διεθνή συμπεριφορά της χώρας που την χαρακτηρίζει η προσήλωση στους διεθνείς κανόνες δικαίου και στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών καθώς και την πολιτιστική της ιδιαιτερότητα σ' ένα σταυροδρόμι πολιτισμών.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο έλληνας υπουργός μίλησε για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών και την οικοδόμηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης με σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών, όπως τα ΜΟΕ, η συνυπογραφή διεθνών συμβάσεων, η συνεργασία για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και η καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την ευρωπαϊκή προοπτική και ενταξιακή πορεία της Κύπρου τονίζοντας ότι η επίλυση του προβλήματος είναι δυνατό να είναι αμοιβαία επωφελής ενώ θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας, την επίτευξη της οποίας μπορεί να εγγυηθεί ο ΟΗΕ.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο Μεσανατολικό και στην ανάγκη συνέχισης των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών. Ακόμη στην ανάγκη ενσωμάτωσης του ιρακινού λαού στη διεθνή κοινότητα και στη σημασία εδραίωσης μιας αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν. Τέλος ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την σημασία των ιδεωδών του Ολυμπισμού και της Ολυμπιακής εκεχειρίας.

    [04] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2001 (14:12 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Η επαναξιολόγηση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων που δεν έχουν ολοκληρωθεί, η συγκρότηση γενικής γραμματείας Οικονομικού σχεδιασμού και εξοπλισμών με στόχο την ενίσχυση του ελέγχου και την διαφάνειας στις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων και η σταθεροποίηση των αμυντικών δαπανών στο 4% είναι μεταξύ άλλων μερικές από τις προτεραιότητες του υπουργού Αμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, όπως τις εξήγγειλε σήμερα, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

    Ο υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ακόμα:

    -τον περιορισμό των αμυντικών δαπανών από το 5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα σταδιακά μέχρι το 2005 στο 4% και με στόχο να σταθεροποιηθεί εκεί μέχρι το 2010. Μάλιστα στο σημείο αυτό ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε χαρακτηριστικά: "Με το 5% αγγίξαμε τα όρια αντοχής της οικονομίας μας. Ήταν ένα ποσοστό ρεαλιστικό, σωστό σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας".

    -την μεταφορά των στρατοπέδων έξω από τα αστικά κέντρα. Το 50% των οικονομικών οφελών θα αποδοθεί στους δήμους, ενώ το υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκειμένου να προωθηθεί το πρόγραμμα βελτίωσης συνθηκών διαβίωσης των στρατευμένων.

    -την πρόσληψη 25.000 νέων επαγγελματιών οπλιτών μέσα στην επόμενη τριετία και επανεκτίμηση των κινήτρων προσέλκυσης τους από τον επόμενο διαγωνισμό με στόχο την μείωση της κανονικής θητείας στους 12 μήνες.

    Επίσης ο κ. Παπαντωνίου αναφερόμενος στις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας, διαβεβαίωσε ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν θα τις δεχθεί και θα χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα ακόμα και βέτο για να αποτρέψει δυσμενείς εξελίξεις.

    "Η Τουρκία θέλει μέσα από τον ευρωστρατό να μεταφέρει τα προβλήματα της στην ΕΕ. Έχει προβάλει απαράδεκτα αιτήματα. Τίποτα όμως δεν έγινε αποδεκτό. Πράγματι καταβάλλονται προσπάθειες και από τις ΗΠΑ και από την Μεγάλη Βρεττανία να κατευναστούν οι αντιδράσεις, που είναι πολλές, μέσα στην Ένωση" επεσήμανε ο υπουργός Αμυνας.

    Τέλος, ο κ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε ότι αύριο το ΚΥΣΕΑ θα αποφασίσει για τη διεύρυνση των στρατιωτικών διευκολύνσεων προς τις συμμαχικές δυνάμεις στις επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν, αποκλείοντας για άλλη μια φορά την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στη περιοχή.

    [05] ΣΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Λονδίνο, 14 Νοεμβρίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα διεξαχθεί η διεθνής διάσκεψη για το Αφγανιστάν, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Όπως μετέδωσε το Ρόιτερς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποδέχθηκαν το αίτημα του ΟΗΕ να φιλοξενήσουν την ειρηνευτική διάσκεψη για το Αφγανιστάν.

    Η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση ειρηνευτικής διάσκεψης είναι του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    [06] "ΠΟΛΕΜΟΣ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΣΑΝΤ

    Βουκουρέστι, 14 Νοεμβρίου 2001 (20:53 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Διπλωματικό σκάνδαλο αναμένεται να ξεσπάσει μεταξύ της Ρουμανίας και της Δημοκρατίας του Τσαντ στην Αφρική, καθώς οι σημαίες των δυο κρατών είναι εντελώς όμοιες.

    Το 1959 ύστερα από την ανεξαρτητοποίησή της από την Γαλλία η Δημοκρατία του Τσαντ επέλεξε να τοποθετήσει στην σημαία της τα χρώματα του μπλε, του κίτρινου και του κόκκινου.

    Εκείνη την περίοδο η σημαία της Ρουμανίας είχε τα ίδια χρώματα ωστόσο η μόνη διαφορά ήταν η ύπαρξη ενός σήματος των κομμουνιστών το οποίο όμως αφαιρέθηκε μετά την πτώση του κομμουνισμού στην Ρουμανία το 1989.

    Οι αρχές της Δημοκρατίας του Τσαντ είχαν ενημερώσει το δικαστικό τμήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αμέσως μετά το 1989 η Ρουμανία ωστόσο επέμενε ότι οι σημαίες δεν ήταν ακριβώς ίδιες καθώς υπήρξε μια μικρή διαφορά στην απόχρωση του κίτρινου χρώματος.

    Την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει ο ΟΗΕ.

    [07] ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΑ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Kατά 67,68% (8.647.351 μετοχές), με συνολικά έσοδα 12,538 δισ. δρχ., καλύφθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ηλέκτρα, η οποία και ολοκληρώθηκε στις 12 Νοεμβρίου.

    Tο υπόλοιπο των αδιάθετων 4.130.229 μετοχών, ήτοι ποσοστό 32,32% της αύξησης, καλύφθηκε από την ανάδοχο Τράπεζα Πειραιώς.

    Σημειώνεται ότι πριν την αύξηση κεφαλαίου η Πειραιώς διέθετε το 49,57% της εταιρίας, η Σέλμαν το 5,81% και η Marfin ΑΕΠΕΥ ποσοστό κάτω του 5%.

    [08] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Σόφια, 14 Νοεμβρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Η έκθεση της Κομισιόν για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση έγινε δεκτή στην Βουλγαρία με ανακούφιση αλλά και με αρκετή δυσαρέσκεια καθώς σύμφωνα με την έκθεση η χώρα κατατάσσεται στην ίδια χαμηλή θέση με αυτή της Ρουμανίας μεταξύ των 12 υποψήφιων χωρών.

    Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας αλλά και πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι μεταρρυθμίσεις που είχαν ξεκινήσει στην Βουλγαρία από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίσθηκαν από τον σημερινό κυβερνητικό σχηματισμό υπήρξαν αρκετές ώστε η Βουλγαρία να καταλάβει μια διαφορετική θέση σε σχέση με την γειτονική Ρουμανία.

    Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το γεγονός ότι αποκλείσθηκαν μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία από την ένταξη στην ΕΕ το 2004 αποτελεί μια πολιτική κίνηση.

    Επισημαίνεται ότι η Κομισιόν δεν θέλησε να αποκλείσει μόνο την Ρουμανία και αποφάσισε να συμπεριλάβει και την Βουλγαρία.

    Ωστόσο εκτιμάται ότι η φετινή έκθεση της Κομισιόν υπήρξε αρκετά θετική σε σχέση με πέρυσι γεγονός που τροφοδοτεί ελπίδες για την ένταξη της Βουλγαρίας το συντομότερο δυνατό στην ΕΕ.

    Ο.Σ.

    [09] ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗΣ ΠΟΥ ΑΣΕΛΓΗΣΕ ΣΕ ΜΑΘΗΤΡΙΑ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, με απόφασή του έθεσε σε διαθεσιμότητα τον γυμνασιάρχη σχολείου στην Αθήνα, ο οποίος κατηγορείται ότι ασέλγησε και διατηρούσε σχέσεις με τη βία με μαθήτρια, αλβανικής καταγωγής.

    Η μητέρα της μαθήτριας κατέθεσε μήνυση κατά του γυμνασιάρχη, κατηγορώντας τον ότι ανάγκασε τη 14χρονη κόρη της σε σεξουαλική επαφή και σε έκτρωση, ενώ υποστηρίζει ότι τη σχέση τους γνώριζαν τόσο η σύζυγος όσο και ο γιός του γυμνασιάρχη.

    [10] Ο ΚΟΥΤΣΜΑ ΕΠΑΥΣΕ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

    Κίεβο, 14 Νοεμβρίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα απομάκρυνε σήμερα από τα καθήκοντα του τον στρατηγό Βόλοντιμιρ Τκάτσοφ, διοικητή της αεροπορίας εξαιτίας της πτώσης του Τu-154 τον Οκτώβριο από ουκρανικό πύραυλο.

    Η απόλυση του Τκάτσοφ, ο οποίος είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις 17 Οκτωβρίου ακολούθησε την παραίτηση του υπουργού Αμυνας Ολεξάντερ Κούζμουκ, στις 24 Οκτωβρίου.

    Σημειώνεται ότι το Τu-154 των σιβηρικών αερογραμμών εκτελούσε το δρομολόγιο Τελ Αβιβ - Νοβοσιμπίρσκ και συνετρίβη στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στις 4 Οκτωβρίου και σκοτώθηκαν και οι 78 επιβαίνοντες.

    O.K.

    [11] ΜΕ 61,33% Η ΝΤΙΟΝΙΚ ΣΤΗΝ ΝΤΙΟΝΙΚ OFFICE DEPOT

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Στο 61,33% θα ανέλθει η συμμετοχή της Ντιονίκ στο μετοχικό κεφάλαιο της Ντιονίκ Office Depot.

    Η εισηγμένη συμμετείχε με 52,33% (314.000 μετοχές ονομαστικής αξίας 500 δρχ. η κάθε μία) στο μετοχικό κεφάλαιο της Ντιονίκ Office Depot και δέχθηκε πρόταση από τους μετόχους της παραπάνω εταιρίας Μιχάλη Δ. Καμπούρη και Κων/νο Π. Καλογιάννη για την πώληση των πακέτων μετοχών τις οποίες κατέχουν.

    Ειδικότερα ο κ Μ. Καμπούρης προσέφερε 12.000 μετοχές που αντιστοιχούν στο 2% του μετοχικού κεφαλαίου της άνω εταιρίας αντί τιμήματος δραχμών 6 εκατ. (12.000 x 500 δρχ.) και ο Κ. Καλογιάννης 42.000 μετοχές, που αντιστοιχούν στο 7%, αντί τιμήματος δραχμών 21 εκατ. (42.000 x 500 δρχ).

    [12] ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: ΕΙΣΦΟΡΑ ΚΛΑΔΟΥ ΣΤΗ ΛΕΒΕΠΛΑΣΤ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Εγκρίθηκε από τη Νομαρχία Ιωαννίνων η απόσχιση του κλάδου άκαμπτης συσκευασίας (βιομηχανικός κλάδος Ιωαννίνων) της Πλαστικά Θράκης και η εισφορά του στην εταιρία Λέβεπλαστ, με ταυτόχρονη αλλαγή της επωνυμίας της σε Πλαστικά Θράκης Συσκευασίας.

    Η συμμετοχή της εισηγμένης -σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της προς τις χρηματιστηριακές αρχές- στο μετοχικό κεφάλαιο της προαναφερόμενης, ανέρχεται σε ποσοστό 90%.

    [13] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΟΤ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Την αντίθεση της Ν.Δ. στη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του ΕΟΤ στις Περιφέρειες επανέλαβε ο υπεύθυνος του τομέα Τουρισμού, βουλευτής Ευβοίας Αναστάσιος Λιάσκος, με αφορμή την ψήφιση τροπολογίας, που αφορά θέματα Τουρισμού, στο Νομοσχέδιο "Βιώσιμη Ανάπτυξη Αττικής".

    ""Είχαμε επανειλημμένα καταγγείλει την Κυβέρνηση ότι η διάλυση του ΕΟΤ και η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του στις Περιφέρειες θα δημιουργούσε μια χαοτική κατάσταση.

    "Πριν αλέκτωρ λαλήσαι" η Κυβέρνηση, με τροπολογία που συμπεριέλαβε, σε άσχετο με τον Τουρισμό Νομοσχέδιο, επιβεβαίωσε, δυστυχώς, τις προβλέψεις μας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο", δήλωσε.

    "Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να αντιληφθεί την λανθασμένη πολιτική που ακολούθησε, με την διάλυση του ΕΟΤ και να αναστείλει την εφαρμογή των Προεδρικών Διαταγμάτων, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων, επιτείνει το χάος που δημιούργησε", πρόσθεσε.

    Ο κ. Λιάσκος τόνισε ότι η κυβέρνηση αναθέτει πλέον στους Περιφερειάρχες να εξετάσουν και να αναθέσουν τις αρμοδιότητες των Διευθύνσεων Τουρισμού, σε διπλανή ή παραδιπλανή Περιφέρεια, που διαθέτει την υποδομή.

    "Αλήθεια πόσες Περιφέρειες διαθέτουν ανάλογη υποδομή και τεχνογνωσία, όση ο ΕΟΤ;" υπογράμμισε και σημείωσε ότι σύμφωνα με την τροπολογία ,η Περιφέρεια Β. Αιγαίου ανέθεσε στη Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να παρακολουθεί τα θέματα Τουρισμού.

    "Έτσι ένας που διαθέτει καταλύματα στη Σάμο θα απευθυνθεί στη Διεύθυνση Τουρισμού που εδρεύει στην Θεσ/νίκη, για να προμηθευτεί το ειδικό σήμα του ΕΟΤ για την καταλληλότητα των καταλυμάτων ή για να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις για την ανέγερση ενός ξενοδοχείου. Όταν δε αυτό δεν είναι εφικτό, τότε, δια νόμου, καταργούν μερικώς την εφαρμογή των ΠΔ για συγκεκριμένες χωρικές περιοχές της περιφέρειας και τις επαναφέρουν στον ΕΟΤ, όπως η περίπτωση των Κυκλάδων της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου", ανέφερε.

    "Αφού δεν υπήρχε όπως αποδεικνύεται η απαιτούμενη υποδομή, γιατί μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες του ΕΟΤ στις Περιφέρειες;

    Οι παραπάνω ενέργειες αποδεικνύουν περίτρανα την κυβερνητική ανικανότητα και επαληθεύουν την λαϊκή παροιμία " ενός κακού μύρια έπονται", κατέληξε.

    [14] ΕΧΑΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ 1-2

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Ανώμαλη προσγείωση για την Ελλάδα, που σε καμιά περίπτωση δεν έπιασε την απόδοση στο προηγούμενο παιχνίδι με την Εσθονία. Γνώρισε την ήττα με 2-1 στο γήπεδο της Καισιαριανής από την Κύπρο.

    Από την αρχή του παιχνιδιού οι διεθνείς μας μπήκαν δυνατά. Ηταν αυτοί που δημιουργούσαν ευκαιρίες, τις οποίες έχαναν τη μία μετά την άλλη. Χαρακτηριστική ήταν αυτή στο 22' όταν ο Μαχλάς δεν μπόρεσε να ξεγελάσει τον τερματοφύλακα της Κύπρου Παναγιώτου από τα 11 βήματα. Αυτό όμως που δεν κατάφερε ο Μαχλάς το πέτυχε για την Κύπρο ο Γιαννάκης Οκκάς στο 42' κάνοντας το αρχικό 0-1. Η Ελλάδα απάντησε στο 86' με τον Λυμπερόπουλο, κάνοντας το 1-1, για να προηγηθεί και πάλι η Κύπρος ένα λεπτό αργότερα με κεφαλιά του Ιωακείμ

    ΕΛΛΑΣ: Νικοπολίδης (46' Χαλκιάς), Νταμπίζας, Βόκολος, Φύσσας (77' Παντ. Κωνσταντινίδης), Ζαγοράκης, Λάκης (46' Γεωργιάδης), Κασάπης, Καραγκούνης (46' Καφές), Νικολαΐδης, Μαχλάς (69' Λυμπερόπουλος), Κατσιαμπής.

    ΚΥΠΡΟΣ: Παναγιώτου, Θεοδότου, Ιωακείμ (89' Στυλιανίδης), Δασκαλάκης, Χαραλάμπους, Χριστοδούλου (80' Λάκη), Νικολάου (75' Μιχαήλ), Ελευθερίου (85' Γεωργίου), Σατσιάς, Κωνσταντίνου, Οκκάς (65' Γιασεμάκης).

    [15] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΖΑ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 14 Νοεμβρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι αρχές του λιμανιού της Κωνστάντζα στην Ρουμανία αποφάσισαν να μετακινήσουν τα πλοία που βρίσκονταν στο λιμάνι λόγω των μετεωρολογικών προβλέψεων για την εκδήλωση σφοδρής καταιγίδας στην περιοχή.

    Οι άνεμοι αναμένεται να αυξηθούν σήμερα με αποτέλεσμα τα κύματα στην ακτή να φτάσουν τα έξι μέτρα.

    Μέχρι στιγμής επτά πλοία έχουν μετακινηθεί από το λιμάνι ενώ στην επαρχία Σουτσέαβα έχουν κλείσει οι δρόμοι λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων.

    [16] ΕΤΖΕΒΙΤ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΛΕΙ ΕΝΕΡΓΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Αγκυρα, 14 Νοεμβρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην δημιουργία της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν.

    Ο κ. Ετζεβίτ είπε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία είναι σε θέση να παίξει σημαντικό ρόλο στη κάλυψη του πολιτικού και διοικητικού κενού στο Αφγανιστάν μετά την πτώση των Ταλιμπάν και να βοηθήσει να επιταχυνθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να περιλαμβάνει εκπροσώπους όλων των φυλών και πρόσθεσε ότι πρέπει να αποφευχθεί το χάος που θα προκύψει από την πτώση των Ταλιμπάν.

    Ο.Κ.

    [17] ΑΥΡΙΟ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΑΚΑΜΠΙ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Στο Ισραήλ βρίσκεται από το μεσημέρι ο Ολυμπιακός ενόψει του αυριανού αγώνα για το θεσμό της Ευρωλίγκα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η ομάδα του Ηλία Ζούρου στοχεύει στη νίκη, αφού ο τεχνικός της ομάδας έχει ετοιμοπόλεμους όλους τους παίκτες και μάλιστα σε πολύ καλή αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση.

    "Η Μακάμπι είναι μια δυνατή ομάδα. Θα πρέπει να παίξουμε καλή άμυνα. Η έδρα είναι δυνατή. Εμείς οφείλουμε να κάνουμε όσο καλύτερα γίνεται το καθήκον μας. Πρέπει να είμαστε πειθαρχημένοι και αποφασιστικοί", τόνισε κατά τη διάρκεια της αναχώρησης από το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ο προπονητής, κ. Ζούρος.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Αλφόνσο Φορντ ο οποίος δήλωσε: "Ολοι οι παίκτες είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τον αντίπαλό μας. Το ίδιο και εγώ. Η Μακάμπι είναι καλή ομάδα και θα έχουμε δύσκολη αποστολή".

    Η αναμέτρηση στο Ιασρήλ κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβιβ θα ξεκινήσει αύριο στις 21:00.

    [18] ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ 62ΧΡΟΝΟΥ ΣΥΖΥΓΟΚΤΟΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Τον εγκλεισμό σε ψυχιατρείο 62χρονου αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης που τον έκρινε ένοχο για τη δολοφονία της συζύγου του, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2000, σε χωριό του Κιλκίς.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Θ.Δ., που έχει νοσηλευτεί κατά καιρούς σε ψυχιατρικές κλινικές, με ένα κυνηγετικό όπλο πυροβόλησε στο κεφάλι και εκτέλεσε την 51χρονη σύζυγό του Μ.Δ., χωρίς μέχρι σήμερα να δώσει την παραμικρή λογική εξήγηση.

    Η άτυχη γυναίκα, την ώρα εκείνη ετοίμαζε το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι για τους τρεις γιους της και τις οικογένειές τους. Την επόμενη μέρα ο δράστης εντοπίστηκε σε διπλανό χωριό και συνελήφθη. Την επιβαρημένη κατάσταση της υγείας του βεβαίωσαν και τα παιδιά του, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί με απόφαση του δικαστηρίου στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

    Γ.Χ.

    [19] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Ε.Κ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    Στρασβούργο, 14 Νοεμβρίου 2001 (19:58 UTC+2)

    Τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής κυριαρχίας του αμερικανικού κινηματογράφου στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εις βάρος του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, σε περίπτωση που δεν ληφθούν απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οπτικοακουστικής βιομηχανίας επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετώντας σήμερα την έκθεση του Βέλγου ευρωβουλευτή Βάντερ Τάελεν σχετικά "με την καλύτερη κυκλοφορία των ευρωπαϊκών ταινιών στην Ε.Ε. και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες".

    Ο κίνδυνος εξοστρακισμού του ευρωπαϊκού κινηματογράφου από τις ευρωπαϊκές αίθουσες αποτυπώνεται στα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το 2000 το μερίδιο της αγοράς των ευρωπαϊκών ταινιών στους κινηματογράφους της Ευρωπαϊκής Ενωσης φτάνει μόλις το 22,5% έναντι 73,7% για ταινίες από τις ΗΠΑ, ενώ η ανησυχητική αυτή κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί μετά τη διεύρυνση της Ε.Ε., μια και είναι γνωστό ότι οι υπό ένταξη χώρες είναι περισσότερο επιρρεπείς στην εισαγωγή αμερικανικών ταινιών.

    Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος είναι κυρίως πρόβλημα χρηματοδότησης του συστήματος διανομής του. Ετσι, υπογραμμίζεται, ότι, ενώ στις χολιγουντιανές ταινίες το 30% του προϋπολογισμού τους αφιερώνεται στη διανομή, για τις ευρωπαϊκές το αντίστοιχο ποσοστό κατά κανόνα κυμαίνεται μεταξύ 3% και 6%, γεγονός που εξηγεί γιατί οι εισπράξεις των ευρωπαϊκών ταινιών εκτός της χώρας παραγωγής τους δεν ξεπερνούν το 26% των συνολικών εισπράξεων, ενώ υπάρχουν και ευρωπαϊκές ταινίες που δεν αποτελούν καν αντικείμενο εμπορικής διανομής στις κινηματογραφικές αίθουσες.

    Για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει συγκεκριμένες προτάσεις θεωρώντας καταρχήν ότι τα υπάρχοντα κοινοτικά μέσα δεν είναι ικανά να επιβραδύνουν τις αρνητικές εξελίξεις και ειδικά οι πόροι που διατίθενται από το πρόγραμμα MEDIA, δηλαδή 400 εκ. ευρώ για μία πενταετία, δεν είναι αρκετά για την ενίσχυση της δημιουργίας μίας βιώσιμης και ανταγωνιστικής βιομηχανίας.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τα αρμόδια κοινοτικά όργανα να καταρτίσουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προικοδοτημένου με αυξημένα κονδύλια για την κινηματογραφική βιομηχανία, στο πλαίσιο των πιστώσεων του προϋπολογισμού της Κοινότητας για τον οπτικοακουστικό τομέα.

    Το σχέδιο θα πρέπει να συνεκτιμά τις διαφορετικές εθνικές συνθήκες, να παρέχει κίνητρα διαφυλάττοντας την ποικιλομορφία και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

    Συγκεκριμένα ζητείται η χρηματοδότηση διεθνικών οργάνων διανομής ευρωπαϊκών ταινιών, η υποστήριξη της υποδομής των μικρότερων κινηματογραφικών αιθουσών που προβάλλουν ευρωπαϊκές ταινίες, η ενίσχυση των μικρομεσαίων εταιριών που παράγουν ανεξάρτητες ευρωπαϊκές ταινίες, η ενίσχυση των ευρωπαϊκών φεστιβάλ κινηματογράφου που έχουν ως επί το πλείστον ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ενώ επισημαίνεται η κεφαλαιώδης σημασία του δικτύου αιθουσών Europa Cinemas.

    Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού σινεμά καλείται, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίσει η τηλεόραση. Για το λόγο αυτό, ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την αναθεώρηση της οδηγίας για την "τηλεόραση χωρίς σύνορα", να προχωρήσει στην καθιέρωση ενός συστήματος, σύμφωνα με το οποίο οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα αφιερώνουν ένα ελάχιστο μέρος του χρόνου εκπομπών τους για την προώθηση ευρωπαϊκών ταινιών, ενώ ταυτόχρονα θα επενδύουν ένα ποσοστό του κύκλου των εργασιών τους σε παραγωγές ευρωπαϊκών ταινιών.

    Δύο από τις σημαντικότερες προτάσεις της έκθεσης, μπορούν να θεωρηθούν η πρόταση για την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Προώθησης που θα αποβλέπει στη διεύρυνση της αγοράς για τις ευρωπαϊκές ταινίες και για την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς που στόχο θα έχει την προστασία της κινηματογραφικής κληρονομιάς κάθε χώρας.

    Επιπλέον ζητείται από τα κράτη - μέλη και τα υποψήφια μέλη να δημιουργήσουν και να υποστηρίξουν εθνικές ακαδημίες κινηματογράφου, το έργο των οποίων θα συνίσταται στην προαγωγή της θεαματικότητας και του κύρους του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, στο ευρύ κοινό ειδικότερα μέσω απονομής εθνικών βραβείων και επιλογής των υποψηφίων για τις μεγάλες εθνικές εκδηλώσεις, όπως είναι η απονομή των βραβείων ευρωπαϊκού κινηματογράφου ή των Οσκαρ στις ΗΠΑ.

    Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό έκανε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία χαρακτήρισε τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο ως φορέα παιδείας και πολιτισμού, στον οποίο μπορούμε να του εμπιστευτούμε χωρίς δισταγμό τα παιδιά μας προκειμένου να αποκτήσουν γνώση του παρελθόντος, διεισδυτική αναλυτική ματιά για την κοινωνία που ζούμε και διαίσθηση για το τι θα συμβεί στο μέλλον.

    Για το λόγο αυτό, είπε, εάν πραγματικά θέλουμε να έχουμε την επόμενη δεκαετία τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο που αξίζουμε, πρέπει απαραιτήτως να υιοθετηθούν τα μέτρα που προτείνονται στην έκθεση, ώστε η ευγενής βιομηχανία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου να επιβιώσει και να συνεχίσει να θρέφει γενιές κινηματογραφόφιλιων με την τροφή των κοινωνικών και αισθητικών αξιών.

    "Αν αφήσουμε τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο μόνο στον πόλεμο ενάντια στον αμερικανικό κινηματογραφικό ιμπεριαλισμό, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σύντομα θα αποξενωθούν πλήρως από την κινηματογραφική κουλτούρα της ηπείρου τους", κατέληξε η κ. Ζορμπά.

    [20] ΑΘΩΟΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΙΟΚΙΤΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ Δ.Π.Δ.

    Χάγη, 14 Νοεμβρίου 2001 (19:54 UTC+2)

    Αθώος δήλωσε σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου ο Μίοντραγκ Γιόκιτς πρώην αντιναύαρχος του Γιουγκοσλαβικού Στρατού που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Ντουμπρόβνικ το 1991.

    Ο Γιόκιτς που παραδόθηκε οικειοθελώς την προηγούμενη Δευτέρα στις αρχές του Δικαστηρίου αρνήθηκε και τις 16 κατηγορίες που του απηύθυνε το Δικαστήριο.

    Σημειώνεται ότι ο Γιόκιτς κατηγορείται για τον θάνατο 43 κατοίκων του Ντουμπρόβνικ, για την καταστροφή ιστορικών μνημείων της πόλης καθώς και για την καταστροφή γειτονικών χωριών.

    Ο.Σ.

    [21] ΥΕΝ: ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2001 (19:51 UTC+2)

    Προσχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό του γενικού δικτύου ακτοπλοϊκών γραμμών και διάκριση των τακτικών δρομολογίων σε κατηγορίες, υπέγραψε και απέστειλε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης προς όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ).

    Το προσχέδιο περιλαμβάνει προτάσεις για 239 δρομολόγια για κύριες και τοπικές γραμμές από 91 λιμάνια αφετηρίας.

    Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τον πρόσφατο Νόμο 2932/2001 για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές, από το Νοέμβριο του 2003 αίρεται το cabotage και οι θαλάσσιες μεταφορές θα παρέχονται χωρίς τον κρατικό υποχρεωτικό προγραμματισμό.

    Το ΥΕΝ ζήτησε τις απόψεις όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων και κατάρτισε προσχέδιο δρομολογίων, ως βάση για τη θεσμική συζήτηση, η οποία πρόκειται να γίνει στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, το οποίο θα συνέλθει στις 26 Νοεμβρίου στον Πειραιά, υπό την Προεδρία του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου κ. Λ. Λαμπρόπουλου.

    Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους, τις οποίες και θα συζητήσουν στις 26 Νοεμβρίου, προκειμένου να διαμορφωθεί σχέδιο εισήγησης προς το Σ.Α.Σ.

    Όπως δήλωσε ο κ. Ανωμερίτης, "ξεκινάει η εφαρμογή ενός νέου θεσμού, μέσα από το οποίο φιλοδοξούμε να διαμορφώσουμε ένα ισόρροπο σύστημα, θεμιτού ανταγωνισμού, ποιότητας υπηρεσιών και εξυπηρέτησης των πολιτών σε όλες τις περιοχές της χώρας ακόμα και τις πιο απομακρυσμένες. Κάθε καινούργια προσπάθεια απαιτεί την κοινωνική και επαγγελματική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων παραγόντων. Υπό αυτή την έννοια, η μεταβατική αυτή περίοδος θα διαμορφώσει και τις αποκλίσεις και συγκλίσεις των απόψεων από τον ιδεατό κοινό στόχο της ελληνικής ακτοπλοΐας, γεγονός που θα οδηγήσει στην εφαρμοστική ή και θεσμική ανάπλαση του νέου πλαισίου".

    "Είμαι βέβαιος ότι Κράτος, Αυτοδιοίκηση, Φορείς και οι Ενώσεις των Εφοπλιστών θα διαμορφώσουν ένα σύστημα προς όφελος της συνολικής οικονομίας, της ναυτιλίας και των νησιών μας" κατέληξε.

    [22] ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Το Μάρτιο του 2002 θα δοθεί στην κυκλοφορία η γέφυρα της Νέας Ποτίδαιας Χαλκιδικής, που συνδέει την Καρδία με την Καλλικράτεια.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Πάχτας που επισκέφτηκε το έργο το χαρακτήρισε μείζονος σημασίας για την περιοχή, αφού θα λύσει τα κυκλοφοριακά προβλήματα. "Είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε υποδομές που θα απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής" είπε και πρόσθεσε ότι ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα.

    Το έργο αποτελεί συνέχεια του άξονα Καρδίας - Καλλικράτειας, το κόστος του ανέρχεται σε 4 δισ. δραχμές και καλύπτει επιφάνεια μήκους 168 μέτρων.

    [23] ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2001 (19:43 UTC+2)

    Το ενδεχόμενο καταλογισμού ποινικών ευθυνών σε βάρος κρατικών και δημοτικών υπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη, ερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών, ύστερα από καταγγελίες ότι εκπρόσωποι υπηρεσιών ευνοούν και δεν επιβάλλουν πρόστιμα σε καταστηματάρχες που τοποθετούν παράνομα τραπεζοκαθίσματα.

    Ο προϊστάμενος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, μετά τη δημοσιοποίηση καταγγελιών που αφορούν κυρίως καφετέριες και άλλα καταστήματα, στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης και στην πλατεία Αριστοτέλους, παρήγγειλε στον Εισαγγελέα Π. Ιωαννίδη τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

    Κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης θα ερευνηθεί για ποιο λόγο οι υπάλληλοι των αρμοδίων για τον έλεγχο των τραπεζοκαθισμάτων υπηρεσιών δεν προέβησαν σε επιβολές προστίμων και γενικά στην αποτροπή του φαινομένου με την τοποθέτηση παράνομων τραπεζοκαθισμάτων, ακόμα και αυθαιρέτων κατασκευών στα παραπάνω πολυσύχναστα κεντρικά σημεία της πόλης.

    Ο Εισαγγελέας, που ανέλαβε το χειρισμό της υπόθεσης αναμένεται να διαβιβάσει τη δικογραφία σε Πταισματοδίκη για τη διενέργεια προανάκρισης, ενώ εξετάζονται τα ενδεχόμενα αμέλειας ή και χρηματισμού.

    Γ.Χ.

    [24] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟ 2006

    Σόφια, 14 Νοεμβρίου 2001 (19:40 UTC+2)

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα αναμένεται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2006 ενώ τόνισε ότι θα επισπεύσει το έργο των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ.

    "Δεχόμαστε την πρόκληση να επισπεύσουμε τις προετοιμασίες στην Βουλγαρία", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσιοποίησε χθες η Κομισιόν η Βουλγαρία δεν πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξή της στην ΕΕ το 2004 καθώς αναμένονται μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης αλλά και πάταξη της διαφθοράς στην χώρα..

    Ο.Σ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 14 November 2001 - 19:14:01 UTC