Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-02-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
  • [02] ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
  • [03] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [04] ΜΕ ΤΑΧΥΤΑΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΓΕΡΝΑ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ
  • [05] ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [06] CRETA FARM: ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ - ΚΕΡΔΩΝ
  • [07] A. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟ Γ' ΚΠΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ
  • [08] ΚΑΤΑ 53,2% ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ
  • [09] Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΑΡΧΙΣΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ
  • [10] ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟ 2001
  • [11] ΑΝΑΒΟΛΗ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
  • [12] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΤΟΥ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
  • [14] ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟ 2001
  • [15] DATAMEDIA: ΜΕΙΩΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΣΕ ΟΜΙΛΟ - ΜΗΤΡΙΚΗ
  • [16] ΚΑΜΨΗ ΤΖΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΑΕ
  • [17] ΟΜΙΛΟΣ ΑΕΓΕΚ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ - ΚΕΡΔΩΝ
  • [18] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [19] ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ο ΝΑΒΑΣ
  • [20] ΤΑΛΑΤ: Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΙΕΡΡΕΥΣΕ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ
  • [21] ΠΡΩΤΗ Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΣΤΗ Γ' ΕΘΝΙΚΗ
  • [22] ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΠΡΙΜΑΚΟΦ ΚΑΙ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΡΑΚΗ - ΒΛΑΧΟΥ
  • [24] ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [01] ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2002 (22:35 UTC+2)

    Στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η καλοπροαίρετη κριτική για την οικονομική πολιτική είναι ευπρόσδεκτη, αλλά πρόσθεσε ότι «αυτό όμως, που είναι ανασχετικό στην προσπάθεια προόδου, είναι να μετατραπεί η πολιτική αντίθεση σε συστηματοποιημένη ηθική απαξίωση των πάντων. Να χειραγωγηθεί η καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη από τις τακτικές του εύκολου εντυπωσιασμού, των υπαινιγμών και της ηθικής φθοράς»

    «Απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, δεν πρέπει να μείνουμε αδρανείς. Πρέπει να έχουμε ανοιχτό μέτωπο με τα φοβικά σύνδρομα, το καιροσκοπισμό και την ανευθυνότητα. Να είμαστε άτεγκτοι απέναντι στην ιδεολογία της ευκολίας, τη μοιρολατρία, την καταστροφολογία. Η ισχυρή οικονομία, η ευημερία του συνόλου, η κοινωνική συνοχή, η επιμονή στη διαφάνεια και στους κανόνες του δικαίου, το σταθερό θεσμικό πλαίσιο, θωρακίζουν την πολιτική μας, αλλά και ευρύτερα τη Δημοκρατία μας. Κέντρα παρα-εξουσίας δεν μπορούν να κλονίσουν την προσπάθειά μας. Ο εκσυγχρονισμός της Ελλάδας δεν αναστρέφεται, δεν εμποδίζεται και δεν ματαιώνεται», τόνισε.

    Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίηση του από το μεγάλο βαθμό αποδοχής του ευρώ απ' όλους τους πολίτες, από τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πέτυχε το στόχο της για την ομαλή απόσυρση της δραχμής.

    «Η κυκλοφορία του ευρώ στην Ελλάδα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας πορείας της χώρας. Αφήσαμε πίσω οριστικά τη μιζέρια. Ξεκινούμε για την κατάκτηση των νέων κοινωνικών και οικονομικών στόχων. Η εισαγωγή του ευρώ εδραιώνει τη νέα Εθνική αυτοπεποίθηση. Η Ελλάδα πέρασε από την περιφέρεια στον πυρήνα των ισχυρών κρατών, όχι με αίσθημα κατωτερότητας ή υστέρησης, αλλά ισότιμα και με αξιοπρέπεια», σημείωσε.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι «με τη συμμετοχή μας στην ΟΝΕ, εδραιώθηκε η νομισματική σταθερότητα, που μειώνει τον πληθωρισμό, ευνοεί το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, τις επενδύσεις, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης». «Η νομισματική σταθερότητα προστατεύει το εισόδημα του χαμηλόμισθου και του συνταξιούχου. Διασφαλίζει χαμηλά επιτόκια για όσους θέλουν να αποκτήσουν σπίτι, για όσους θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση», συμπλήρωσε.

    Ο πρωθυπουργός συνέδεσε τον πληθωρισμό στη χώρα μας με τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, επισημαίνοντας, παράλληλα, «η άνοδος του πληθωρισμού τον περασμένο Ιανουάριο στο 4,4%, είναι συγκυριακό φαινόμενο, όπως θα φανεί και από την αποκλιμάκωσή του στους επόμενους μήνες»

    «Μέσα στην ΟΝΕ, η δημοσιονομική πολιτική μας, κι' αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία» , τόνισε, και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα κατάφερε μέσα σε μια οκταετία να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 14 περίπου εκατοστιαίες μονάδες, πραγματοποιώντας τριπλάσια σχεδόν δημοσιονομική προσαρμογή σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε».

    Περαιτέρω, ανέφερε ότι η κυβέρνηση , κατάφερε να μειώσει τα ελλείμματα, ακολουθώντας μια κοινωνικά δίκαιη φορολογική πολιτική, αλλά σημείωσε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν έχει τελειώσει και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ πρέπει να συνεχίσει τη σταθερή πτωτική πορεία του.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία αποτελεί ευχάριστη εξαίρεση στην παγκόσμια ύφεση, αλλά επηρεάζεται και από τα αρνητικά γεγονότα στο εξωτερικό, όπως φαίνεται από την πορεία του Χρηματιστηρίου.

    «Τον συγχρονισμό του δικού μας χρηματιστηρίου με τα ξένα χρηματιστήρια τον είδαμε το 2001, αλλά τον βλέπουμε και το 2002. Από την αρχή της χρονιάς και κυρίως τις τελευταίες εβδομάδες, τα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίζουν την καθοδική πορεία τους. Παρατηρούνται πτώσεις από -8% στη Γερμανία έως 9% στην Ισπανία, -11% στη Σουηδία, -12% στη Φινλανδία, -12% στον NASDAQ, και 9% στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

    Τόνισε, δε, ότι οι αρνητικές εξελίξεις στο χώρο των αερομεταφορών, λόγω των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου επηρέασαν δυσμενώς τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    Ο κ. Σημιτης επανέλαβε ότι στόχος των επόμενων χρόνων είναι η επίτευξη της πραγματικής και της κοινωνικής σύγκλισης και πρόβλεψε ότι και τα επόμενα χρόνια οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ελλάδας θα υπερβούν τους αντίστοιχους της Ευρώπης, γεφυρώνοντας την απόσταση που μας χωρίζει από τους εταίρους. «Πριν από δέκα χρόνια ήμαστε στο 60% του βιοτικού επιπέδου της Ε.Ε. Σήμερα βρισκόμαστε στο 71% και σύντομα θα προσεγγίσουμε το 80%», επισήμανε.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του ασφαλιστικού είναι ξεκάθαρη. «Θέλουμε να επιτύχουμε μια ρύθμιση ευρύτερα αποδεκτή. Δεν μας φοβίζει το πολιτικό κόστος. Θα υποστηρίξουμε το σωστό. Με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας, θα διεξαχθεί ευρύς κοινωνικός διάλογος. Στον διάλογο αυτό θα κατατεθούν όλες οι απόψεις, απ' όπου και να προέρχονται. Η λύση που θα διαμορφώσουμε μέσα από τον διάλογο, θα είναι μια βιώσιμη λύση με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας», υπογράμμισε.

    Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος εντός του έτους, κάτι που έχει να γίνει από τη δεκαετία του 1950. «Βασικοί στόχοι της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι: η δραστική απλοποίηση των διαδικασιών, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων», είπε.

    «Μέχρι σήμερα κάναμε πολλά. Δεν υποστηρίζουμε ότι τα κάναμε όλα. Ούτε ότι όλα έγιναν όπως θα θέλαμε. Όμως προχωράμε χωρίς δισταγμούς, με εγρήγορση, αλλά και χωρίς υπερβολές, με μέτρο και σύνεση, με καθαρό βλέμμα, καθαρή σκέψη, στρατηγικό νου, χτίζοντας και δημιουργώντας τη νέα Ελλάδα, την ισχυρή Ελλάδα. Την Ελλάδα που δεν φοβάται το μέλλον, αλλά το ατενίζει με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση», κατέληξε.

    [02] ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

    Βρυξέλλες, 28 Φεβρουαρίου 2002 (10:58 UTC+2)

    Αποσύρονται σήμερα τα εθνικά νομίσματα των χωρών της ευρωζώνης. Δυο μήνες μετά την ομαλή εισαγωγή του Ευρώ, δημοσκόπηση έδειξε οτι τουλάχιστον σε μια χώρα, στη Γερμανία το 50 % του πληθυσμού διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το κοινό νόμισμα και ταυτόχρονα λυπάται που αποχωρίζεται το μάρκο.

    Το γερμανικό μάρκο με τη μορφή που είχε κατά την απόσυρσή του, κυκλοφόρησε το 1948 στη Δυτική Γερμανία. Όμως η ιστορία του είναι πιο παλιά: το χρυσό μάρκο υιοθετήθηκε ως εθνικό νόμισμα της νεοϊδρυθείσας Γερμανικής Αυτοκρατορίας, το 1873.

    Το μάρκο της Φιλανδιας κυκλοφόρησε το 1862, σε αντικατάσταση των ρωσικών και σουηδικών νομισμάτων που κυκλοφορούσαν στη χώρα πριν την μερική αυτονομία της από τη Ρωσία και έγινε και τυπικά ανεξάρτητο από το ρούβλι με την ανεξαρτησία της Φιλανδίας το 1917.

    Το αυστριακό σελίνι πρωτοεμφανίζεται στην ιστορία της Ευρώπης το 13ο αιώνα, όταν άρχισε να χρησιμοποιείται ως νόμισμα σε διάφορα γερμανόφωνα και αγγλοσαξονικά κρατίδια. Στην Αυστρία υιοθετήθηκε το 1924, σε αντικατάσταση της κορώνας, η οποία έχασε την αξία της με τη διάλυση της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

    Το γαλλικό φράγκο πρωτοκυκλοφόρησε το 1360 από το βασιλιά Ιωάννη το Β΄, τον επονομαζόμενο Καλό, για να εορταστεί η απελευθέρωσή του από τους Άγγλους, οι οποίοι τον είχαν αιχμαλωτίσει κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο, ζητώντας λύτρα για να τον αφήσουν ελεύθερο. Καθιερώθηκε οριστικά ως εθνικό νόμισμα μετά τη γαλλική επανάσταση, το 1799.

    Το βελγικό φράγκο κυκλοφόρησε το 1832, δύο χρόνια μετά την ανεξαρτησία του Βελγίου.Το φράγκο του Λουξεμβούργου πρωτοεμφανίζεται κατά τη γαλλική επανάσταση. Καταργήθηκε το 1842 και επανήλθε το 1848, σε αντικατάσταση του ολλανδικού φιορινιού.

    Το ολλανδικό φιορίνι κατάγεται από το χρυσό φιορίνι της Φλωρεντίας του 13ου αιώνα, το οποίο υιοθέτησαν οι Ολλανδοί έμποροι. Τα πρώτα αργυρά φιορίνια κυκλοφόρησαν το 1543 από τον Κάρολο τον Ε'. Το σύγχρονο φιορίνι κυκλοφόρησε το 1816 μετά την πτώση της αυτοκρατορίας του Ναπολέοντα.

    Η ιταλική λιρέτα λέγεται ότι προέρχεται από τα αργυρά νομίσματα με βάση τη λίβρα, τα οποία έκοψε ο Καρλομάγνος. Μετά την ενοποίηση της Ιταλίας το 1860, η λιρέτα καθιερώθηκε σε αντικατάσταση των νομισμάτων των ιταλικών κρατιδίων.

    Η ιρλανδική λιρα αντικατέστησε τη στερλίνα το 1928, έξι χρόνια μετά την ανεξαρτησία της χώρας. Και είναι το μοναδικό νόμισμα της Ευρωζώνης με αξία μεγαλύτερη του ενός ευρώ.

    Το εσκούδο της Πορτογαλίας ήταν αρχικά ισπανικό νόμισμα και κόπηκε πρώτη φορά στην Πορτογαλία το 1523. Αντικαταστάθηκε από το ριάλι αλλά επανήλθε με το τέλος της πορτογαλικής μοναρχίας το 1910.

    Η ισπανική πεσέτα ήταν υποδιαίρεση του πέσο και δημιουργήθηκε για τη συμμετοχή της Ισπανίας στη λατινική νομισματική ένωση του 1865, η οποία ματαιώθηκε λόγω της μεταβολής της τιμής του χρυσού.

    [03] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2002 (21:56 UTC+2)

    Την αυριανή διεξαγωγή της πρώτης Ολομέλειας της Συντακτικής Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, στην οποία συμμετέχει, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία και υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι πιστεύει στην ομοσπονδιακή μετεξέλιξη της Ε.Ε. τονίζοντας την ανάγκη βελτίωσης των μηχανισμών της.

    Στην ανακοίνωση της Ν.Δ. επισημαίνεται:

    "Όντας το κατεξοχήν ευρωπαϊκό ελληνικό Κόμμα, η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει τη δημιουργία μιας Ευρώπης απ' όλους και για όλους. Μιας Ευρώπης που θα εξασφαλίσει στους Έλληνες πολίτες το ίδιο επίπεδο ευημερίας και ασφάλειας, που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία:

    - Πιστεύει στην ομοσπονδιακή μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στηρίζει μία Ομοσπονδία, η οποία θα βασίζεται στην αλληλεγγύη των κρατών - μελών της, θα προάγει την συνοχή τους και ταυτόχρονα θα έχει διασφαλίσει τα ιδιαίτερα ζωτικά τους συμφέροντα.

    - Επιθυμεί την κατάρτιση ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο θα εξασφαλίζει τη διαφάνεια και την ισορροπία των ευρωπαϊκών θεσμών, θα προβλέπει συγκεκριμένη κατανομή αρμοδιοτήτων (σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο) και δεν θα αποκλείει τα μικρά κράτη από τις διαδικασίες. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει και στην ανάγκη ενσωμάτωσης του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    - Η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί την ενίσχυση των εξουσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την παραπέρα ενίσχυση του Προέδρου της μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.

    - Επιθυμεί επίσης την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την αναβάθμιση των Εθνικών Κοινοβουλίων.

    - Εφ' όσον η διεύρυνση βρίσκεται σε ευθεία σχέση με την αποτελεσματικότητα της ΕΕ, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί αναγκαία τη βελτίωση των σημερινών μηχανισμών της. Πιστεύει στην ανάγκη μίας Πρώτης Ομάδας των κρατών μελών, που πρέπει και μπορεί να προχωρήσει σε βαθύτερη ενοποίηση.

    - Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει την ανάγκη παραπέρα ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας, έτσι ώστε να διασφαλίσει για όλους τους Ευρωπαίους κοινά και από κοινού προστατευόμενα σύνορα, απέναντι σε εξωτερικούς κινδύνους".

    [04] ΜΕ ΤΑΧΥΤΑΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΓΕΡΝΑ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2002 (10:39 UTC+2)

    Με ραγδαίους ρυθμούς γερνάει ο πληθυσμός της γης, καθώς σήμερα τα άτομα της τρίτης ηλικίας φτάνουν τα 629 εκατομμύρια, ενώ μέχρι το 2050 αναμένεται οι άνθρωποι άνω των 60 ετών να φτάσουν σχεδόν τα 2 δισεκατομμύρια, ξεπερνώντας τον αριθμό των παιδιών ηλικίας κάτω των 15 χρόνων. Τα παραπάνω αναφέρονται σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που συντάχθηκε με την ευκαιρία της δεύτερης Παγκόσμιας Συνόδου για το Γήρας, που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη τον Απρίλιο.

    Ο αριθμός των αιωνόβιων αναμένεται επίσης να αυξηθεί κατά 15 φορές, από 210.000 που είναι σήμερα, θα ανέλθει στα 3,2 εκατομμύρια μέσα σε περίπου μια πεντηκονταετία. Τέλος σύμφωνα με την έκθεση οι γυναίκες της τρίτης ηλικίας είναι πολύ περισσότερες από τους άντρες αφού σε κάθε 100 ηλικιωμένες γυναίκες αντιστοιχούν μόλις 81 άντρες

    [05] ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2002 (21:06 UTC+2)

    Βραβεία σε μαθητές που διακρίθηκαν σε διαγωνισμό έκθεσης με θέμα το ευρώ απονεμήθηκαν σε εκδήλωση που οργάνωσε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομίας και Εθνικής Παιδείας, με την ευκαιρία λήξης της περιόδου κυκλοφορίας της δραχμής και της οριστικής αντικατάστασής της από το ευρώ.

    Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν 58 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τους συνολικά 232 διακριθέντες μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλες τις εκπαιδευτικές περιφέρειες της χώρας. Ο κάθε μαθητής έλαβε ως βραβείο ένα βιβλιάριο καταθέσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο είχε πιστωθεί το ποσό των 300 ευρώ, καθώς και αναμνηστικά δώρα, τα οποία προσέφερε το υπουργείο Οικονομίας.

    Τα βραβεία απονεμήθηκαν στους μαθητές από την Επίτροπο, Αννα Διαμαντοπούλου, τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Φλωρίδη και τον υφυπουργό Παιδείας, Νίκο Γκεσούλη. Στην εκδήλωση μετείχαν μέλη της κυβέρνησης, του ελληνικού και ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, πρέσβεις των κρατών μελών και των υποψήφιων προς ένταξη χωρών, διοικητές τραπεζών, εκπρόσωποι κοινωνικών και οικονομικών φορέων.

    [06] CRETA FARM: ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ - ΚΕΡΔΩΝ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Κατά 38,89% αυξηθηκε το 2001 ο κύκλος εργασιών της CRETA FARM και έφτασε στα 44,6 εκ. ευρώ έναντι 32,1 εκ. ευρώ το 2000. Επίσης τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων αυξήθηκαν το 2001 κατά 27,34% και ανήλθαν σε 9,784 εκ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το 2000 ήταν 7,683 εκ.

    Τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν αύξηση 16,21 %, από 4,296 εκ. ευρώ το 2000 σε 4,993 εκ. ευρώ το 2001. Επίσης τα Ίδια Κεφάλαια της εταιρίας το 2001 αυξήθηκαν κατά 12,91% και ανήλθαν σε 41,115 εκ. ευρώ έναντι 36,648 εκ. ευρώ το 2000 Διευκρινίζεται ότι το ποσόν που αφορά στα κέρδη προκύπτει αποκλειστικά από την επιχειρηματική λειτουργία της εταιρίας.

    Σε επίπεδο ομίλου, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 38,4% φτάνοντας τα 49,604 εκ. ευρώ το 2001, έναντι 35,838 εκ. ευρώ το 2000. Επίσης τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων αυξήθηκαν το 2001 κατά 27,35% και ανήλθαν σε 10,190 εκ ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το 2000 ήταν 8,002 εκ. τα δε κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 13,68%, φτάνοντας τα 4,816 εκ. ευρώ έναντι 4,237 το 2000.

    Η εταιρία πρόσφατα απέκτησε και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για το μοναδικό της παγκοσμίως προϊόν, το «Εν Ελλάδι». Το «Εν Ελλάδι» είναι σειρά αλλαντικών με αγνό παρθένο κρητικό ελαιόλαδο στη θέση του ζωικού λίπους. Το παραπάνω δίπλωμα εξασφαλίζει στην CRETA FARM την αποκλειστική παραγωγή της σειράς «Εν Ελλάδι» για τα επόμενα 20 χρόνια σε όλο τον κόσμο. Η CRETA FARM είναι η μοναδική εταιρία στο χώρο των αλλαντικών που έχει κατοχυρώσει τη παραγωγή συγκεκριμένου προϊόντος. Σημειώνεται ότι η σειρά των προϊόντων «Εν Ελλάδι» έχει παρουσιάσει ήδη αξιοσημείωτες πωλήσεις στην Ελλάδα.

    [07] A. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟ Γ' ΚΠΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Σημαντικό εργαλείο για την πολιτική ισότητας των ευκαιριών των δύο φύλων χαρακτήρισε το Γ' ΚΠΣ η Ελληνίδα Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου.

    Μιλώντας στο συνέδριο για την ισότητα των δύο φύλων στο Γ' ΚΠΣ, η κ. Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι «οι επενδύσεις του κοινωνικού ταμείου παίζουν καθοριστικό ρόλο και έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ισότητα των δύο φύλων».

    «Το κοινωνικό ταμείο έχει μια μεγάλη ιδιαιτερότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα ταμεία. Δεν επενδύουμε σε μπετόν, επενδύουμε σε ανθρώπους», υπογράμμισε.

    [08] ΚΑΤΑ 53,2% ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Σημαντική αύξηση κατά 53,2% σημείωσαν τα καθαρά προ φόρων κέρδη του Ομίλου ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ το 2001. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν σε 14,4 δισ. δρχ (42,2 εκ. ευρώ) έναντι 9,4 δισ. δρχ. (27,7 εκ. ευρώ) το 2000.

    Αυξημένος κατά 13,1% είναι και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ο οποίος ανήλθε σε 68,3 δισ. δρχ. (200,4 εκ. ευρώ) έναντι 60, 4 δισ. δρχ. (177,1 εκ. ευρώ) το 2000. Σε εταιρικό επίπεδο η ΓΕΚ κατάφερε να υπερδιπλασιάσει την κερδοφορία της κατά τη διάρκεια του 2001 καθώς τα καθαρά προ φόρων κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 10,8 δισ. δρχ (31,7 εκ. ευρώ) έναντι 4,9 δισ. δρχ (14,4 εκ. ευρώ) το 2000. Ο κύκλος εργασιών της ΓΕΚ ανήλθε το 2001 σε 38,3 δισ. δρχ. (112,5 εκ. ευρώ) έναντι 37,3 δισ. δρχ. (109,6 εκ. ευρώ) κατά την προηγούμενη χρήση. Τα Μικτά Κέρδη ανήλθαν σε 4,8 δισ. δρχ. (14,1 εκ. ευρώ) έναντι 3,8 δισ. δρχ. (11,4 εκ. ευρώ) το 2000 δηλαδή σημείωσαν αύξηση 26,3 %.

    Σε ότι αφορά την ΤΕΡΝΑ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση 29,5% και ανήλθε σε 26,8 δισ. δρχ. (78,7 εκ. ευρώ) έναντι 20,7 δισ. δρχ (60,6 εκ. ευρώ) το 2000. Τα Μικτά Κέρδη σημείωσαν σημαντική αύξηση 38,5% και ανήλθαν σε 3,6 δισ. δρχ. (10,5 εκ. ευρώ) έναντι 2,6 δισ. δρχ. (7,6 εκ. ευρώ) το 2000.

    Τα καθαρά προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 3,2 δισ. δρχ. (9,4 εκ. ευρώ) έναντι 2,8 δισ. δρχ. (8,1 εκ. ευρώ) το 2000 δηλαδή θετική μεταβολή της τάξεως του 14,3%. Βελτιωμένα ήταν κατά το 2001 και τα μεγέθη της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ η οποία συνέχισε την ανοδική πορεία της και κατά την χρήση 2001 σημειώνοντας κύκλο εργασιών ύψους 4,3 δισ. δρχ. (12,6 εκ. ευρώ) έναντι 3,5 δισ. δρχ. (10,3 εκ. ευρώ) και κερδοφορία ύψους 955 εκ. δρχ. (2,8 εκ. ευρώ) έναντι 673 εκ. δρχ. (1,9 εκ.ευρώ), που οφείλεται στα ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους των δραστηριοτήτων τόσο της παραγωγής ενέργειας όσο και του κατασκευαστικού της κλάδου. Σημειώνεται ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διεκδικήσει το νέο πτυχίο 6ης τάξης του κατασκευαστικού κλάδου για λογαριασμό του Ομίλου.

    Ο νέος μετασχηματισμός του Ομίλου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη προβλέπει τη διάκριση των δραστηριοτήτων του σε τρία πεδία: κατασκευές - real estate - ενέργεια. Ενδεικτικό στοιχείο της δυναμικής του Ομίλου στον κλάδο των κατασκευών είναι το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που ανέρχεται σε 230 δισ. δρχ. περίπου (675 εκ. ευρώ), το οποίο περιλαμβάνει δημόσια και ιδιωτικά έργα.

    [09] Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΑΡΧΙΣΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ

    Βρυξέλες, 28 Φεβρουαρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Ξεκίνησαν το απόγευμα στις Βρυξέλες οι εργασίες της Συντακτικής Συνέλευσης για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης, με αντικείμενο τη θεσμική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στη συνέλευση συμμετέχουν 105 εκπρόσωποι από τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των χωρών-μελών, καθώς επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ευρωκοινοβούλιο.

    Την έναρξη κήρυξε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της ΕΕ. Ο κ. Αθνάρ δήλωσε ότι διαφωνεί με όσους πιστεύουν ότι η ΕΕ περνά «υπαρξιακή κρίση», όμως η παγκόσμια κατάσταση «μας αναγκάζει να προχωρήσουμε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με ταχύτερους ρυθμούς».

    Ο πρόεδρος της Συνέλευσης και πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν τόνισε ότι στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για την δημιουργία του ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    Οι εργασίες της Συνέλευσης αναμένεται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2003, οπότε και θα κατατεθούν στους 15 ηγέτες οι μη δεσμευτικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ. Επειτα η Διακυβερνητική Διάσκεψη θα αναλάβει τη διαμόρφωση κειμένου προτάσεων, τις οποίες θα κληθούν να υιοθετήσουν τα κράτη-μέλη.

    Πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης είναι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, με αντιπροέδρους τον Τζουλιάνο Αμάτο και τον Ζαν Λυκ ντε Αν.

    [10] ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟ 2001

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Η θετική πορεία της Παπαστράτος συνεχίσθηκε και κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2001 με αποτέλεσμα να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο τα αποτελέσματά της εταιρίας σε σύγκριση μ αυτά του εννεαμήνου.

    Πιο συγκεκριμένα: οι ενοποιημένες πωλήσεις αυξήθηκαν σε 321,7 εκ. ευρώ (109,6 δισ. δρχ) παρουσιάζοντας αύξηση 10,5%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν σε 37,3 εκ. ευρώ (12,7 δισ. δρχ) παρουσιάζοντας αύξηση 40,8%.

    Τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν το 2001 σε 36,6 εκ. ευρώ (12,5 δισ. δρχ), αύξηση κατά 21,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

    Σημειώνεται ότι τα κέρδη από πώληση χρεογράφων κατά το 2001 ανήλθαν σε 3,2 εκ. ευρώ (1,1 δισ. δρχ) αλλά ήταν μειωμένα έναντι κερδών 8,3 εκ. ευρώ (2,8 δισ. δρχ) το 2000.

    Επίσης η εταιρία έκανε χρήση του άρθρου 2 του Νομοσχεδίου «Μέτρα για την ενίσχυση της Κεφαλαιογοράς και την Ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας» και απορρόφησε την υποαξία των χρεογράφων της Alpha Bank που κατέχει με μείωση των αποθεματικών της κατά 6,07 εκατ. ευρώ ή 2,07 δισ. δρχ.

    Στον καθαρά λειτουργικό τομέα η εταιρία δίνει βαρύτητα στο γεγονός ότι στην Ελλάδα ο όγκος αυξήθηκε κατά 7,5% και το μερίδιο της εταιρίας καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου ήταν μεγαλύτερο του 15%.

    Τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) στην Ελλάδα ως ποσοστό επί των καθαρών πωλήσεων ανήλθαν σε 11,8% για το 2001 έναντι 9,6% το 2000. Η παραπάνω βελτίωση οφείλεται στην αύξηση των πωλήσεων αλλά και στον έλεγχο του κόστους.

    Στη Ρουμανία η εταιρία πέτυχε τον αρχικό της στόχο ο οποίος ήταν η μη πραγματοποίηση ζημιών σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά. Τέλος στην Ουκρανία η εταιρία (ως είχε ήδη αναγγελθεί) ανέστειλε τις δραστηριότητές της.

    [11] ΑΝΑΒΟΛΗ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

    Καστοριά, 28 Φεβρουαρίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Κρατώντας μαύρες σημαίες δεκάδες γουνοποιοί της Καστοριάς, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, σωματείων και συλλόγων απέτρεψαν χτες το μεσημέρι τον πλειστηριασμό ακινήτου που ανήκε στη συνάδελφο τους Ελένη Γεωργίου, ο οποίος δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις οφειλές του προς το δημόσιο.

    Σύμφωνα με την αρμόδια ΔΟΥ ο πλειστηριασμός επρόκειτο να γίνει διότι η οφειλέτρια δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της πολιτείας για ρύθμιση του δανείου, που έλαβε στο παρελθόν από τράπεζα και το οποίο σήμερα έχει εκπέσει στο δημόσιο.

    Το τελευταίο δίμηνο 340 γουνοποιοί, που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους παρέλαβαν κατασχετήρια ακινήτων.

    Αιτημα των τοπικών φορέων είναι η εκπόνηση νέας ρύθμισης, που θα εξαιρεί από τις οφειλές τα πανωτόκια που επέβαλλαν οι τράπεζες στις αρχές της επόμενης δεκαετίας και θα δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής του κεφαλαίου.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Καστοριάς Φίλιππος Πετσάλνικος επισήμανε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους μικροοφειλέτες και συζητά τρόπους για την αντιμετώπιση του. «Μία λύση θα ήταν το να υπάρξει δυνατότητα ταχύτερης πληρωμής ενός μέρους του ποσού», τόνισε.

    Μετά την αναβολή της διαδικασίας οι γουνοποιοί και ο φορείς της Καστοριάς ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον επόμενο πλειστηριασμό

    [12] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΝΤΖΙΤΣ

    Σαράγιεβο, 28 Φεβρουαρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Οι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για της αποτυχία της ΝΑΤΟϊκής δύναμης να συλλάβει τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου Ράντοβαν Κάραντζιτς.

    Ο εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων στην τριμερής προεδρία της Βοσνίας Μπέριζ Μπέλκιτς εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποτυχία καθώς υπήρχαν πολλές ελπίδες για την σύλληψη του Κάραντζιτς, τόνισε ωστόσο ότι η επιχείρηση υπήρξε ένα σημάδι ότι η ΝΑΤΟϊκή δύναμη Σταθεροποίησης (SFOR) είναι τελικά έτοιμη να συλλάβει τους υπόπτους.

    "Αυτό με ενθαρρύνει καθώς η τελική στιγμή μοιάζει να είναι πολύ κοντά" πρόσθεσε.

    Διευκρίνησε μάλιστα ότι στην επιχείρηση εντοπισμού του Κάραντιτς θα έπρεπε να είχαν λάβει μέρος και οι αρχές των Σερβοβοσνίων και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν την επόμενη φορά.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας την περίοδο του πολέμου Χάρις Σιλάιντζιτς επισήμανε ότι θα προβεί σε δηλώσεις αμέσως μετά την σύλληψη του Κάραντζιτς προσθέτοντας ότι ακόμη και η σύλληψη του δεν θα λύσει το πρόβλημα των προσφύγων κυρίως των Μουσουλμάνων της Βοσνίας που παραμένουν ακόμη μακριά από τις εστίες τους.

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

    Λονδίνο, 28 Φεβρουαρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    του Νίκου Ρούμπου

    Τις αποφάσεις του υπουργείου Εξωτερικών και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) που σχετίζονται με την προώθηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και του Κυπριακού, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης σε συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με εκπροσώπους συλλόγων ομογενών στη Βρετανία.

    Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι θα διοργανωθούν ολυμπιακές εβδομάδες εκδηλώσεων, σε παγκόσμια κλίμακα, εκδηλώσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το Κυπριακό και στο πλαίσιο της "Ελληνιάδας" θα πραγματοποιηθεί η "Προελληνιάδα" το καλοκαίρι του 2002 στη Θεσσαλονίκη, με αθλήματα που δεν είναι και τόσο πολύ διαδεδομένα.

    Ο υφυπουργός μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση ομογενών στο "Ελληνικό Κέντρο" του Λονδίνου και αναφέρθηκε στην Ολυμπιάδα και την προώθηση του εθελοντισμού, ιδίως μεταξύ των νέων.

    Ο κ. Μαγκριώτης πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο. Το μεσημέρι συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ελλήνων εφοπλιστών και παράγοντες της ομογένειας με τους οποίους συζήτησε για την πορεία των εθνικών θεμάτων (Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά, Ευρωστρατός, ενταξιακή πορεία της Κύπρου) και παρουσίασσε τις θέσεις της κυβέρνησης. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτευχθεί στο τέλος του 2002 ή στις αρχές του 2003.

    Είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Γρηγόριο, παρουσία του πρέσβη Αλέξανδρου Σάνδη και του γενικού προξένου Αλέξη Χατζημιχάλη, με τον οποίο συζήτησε περισσότερο για τη συμβολή της εκκλησίας στην εκπαίδευση των νέων ομογενών.

    Συναντήθηκε επίσης με τα μέλη της Ν.Ε. Λονδίνου του ΠΑΣΟΚ και συζήτησε για την πορεία του Κινήματος.

    Αύριο θα επισκεφθεί ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο, θα δώσει συνέντευξη Τύπου και θα έχει συναντήσεις με Έλληνες φοιτητές, τον αντιπρόεδρο του ΣΑΕ κ. Σοφοκλείδη και με το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας.

    Από το Λονδίνο θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου.

    [14] ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟ 2001

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Σημαντική βελτίωση των κερδών και του κύκλου εργασιών της για το 2001 εμφανίζει η Παντεχνική ΑΕ.

    Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σε 3.468,6 εκ. δρχ. από 2.118 εκ. δρχ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 63,73%, ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών της εταιρίας αυξήθηκε κατά 36,37%, φθάνοντας τα 25.618,6 εκ. δρχ. έναντι 18.786 εκ. δρχ. το 2000.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών για το 2001 αναλύεται ως εξής: Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας ανήλθε σε 15.261.435.092 δρχ. έναντι 12.321.667.134 δρχ. για το 2000, παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 23,85%. Ο κύκλος εργασιών των κοινοπραξιών που συμμετέχει η εταιρία ανήλθε σε 10.357.189.407 δρχ. έναντι 6.464.398.565 δρχ. για το 2000, παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 60,21%.

    Παράλληλα, η Παντεχνική δημοσίευσε και την ενοποιημένη λογιστική της κατάσταση, για το 2001, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι εταιρίες "Αιγαιοπελαγιτικη", "Δοκατ" και "Πελαγη & Μαρινες Κατασκευαστική".

    Με βάση τα παραπάνω ο συνολικός ενοποιημένος κύκλος εργασιών είναι αυξημένος κατά περίπου 48,56% και ανέρχεται στα 32.025 εκ. δρχ. έναντι 21.556,9 εκ. δρχ. για το 2000, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανέρχονται σε 4.105 εκ. δρχ. έναντι 2.159,5 εκ. δρχ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 90,1%.

    Πιο συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το 2001 αναλύεται ως εξής: Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας ανήλθε σε 18.486.269.753 δρχ. έναντι 13.484.803.101 δρχ. για το 2000, παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 37,1%. Ο κύκλος εργασιών των συμμετοχών ανήλθε σε 13.539..149.072 δρχ. έναντι 8.072.104.825 δρχ. για το 2000, παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 67,73%.

    [15] DATAMEDIA: ΜΕΙΩΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΣΕ ΟΜΙΛΟ - ΜΗΤΡΙΚΗ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Μείωση της τάξης του 16% σημείωσαν οι πωλήσεις του Ομίλου της Datamedia κατά τη χρήση 2001 και ανήλθαν σε 13.039 εκατ. δρχ., έναντι 15.513 εκατ. δρχ. το 2000. Μειωμένες κατά 28% είναι και οι πωλήσεις της μητρικής εταιρίας, καθώς διαμορφώθηκαν σε 7.584 εκατ. δρχ., έναντι 10.528 εκατ. δρχ.

    Η μείωση των πωλήσεων - σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση- οφείλεται αφενός μεν στην παρατεταμένη κρίση της τουρκικής οικονομίας η οποία διήρκεσε ολόκληρο το 2001, αφετέρου δε στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου τα οποία έπληξαν διάφορους κλάδους της επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως.

    Στο πλαίσιο αυτό, τα λειτουργικά αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων, και αποσβέσεων (EBITDA) τόσο του Ομίλου όσο και της μητρικής εταιρίας, επηρεάσθηκαν αρνητικά. Έτσι το EBITDA του Ομίλου ανήλθε στη χρήση 2001 σε 1.725 εκατ. δρχ., έναντι 2.204 εκατ. δρχ. το 2000, και της μητρικής εταιρίας σε 737 εκατ. δρχ., έναντι 1.832 εκατ. δρχ. αντίστοιχα.

    Τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα του Ομίλου ανήλθαν σε 167 εκατ. δρχ. ζημία, έναντι 1.669 εκατ. δρχ. κέρδη το 2000, διαφορά που οφείλεται στη μείωση των πωλήσεων, στην πραγματοποίηση κατά το 2000 σημαντικών κερδών από πωλήσεις συμμετοχών και χρεογράφων ποσού 2.701 εκατ. δρχ., έναντι 979 εκατ. δρχ. το 2001, και τέλος στην σημαντική αύξηση των χρεωστικών τόκων, εξαιτίας των ιδιαίτερα υψηλών επιτοκίων της Λίρας Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι ο δανεισμός των συμμετοχών στην Τουρκία δεν αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με πέρυσι.

    Παρά τις αρνητικές συγκυρίες, η μητρική εταιρία πραγματοποίησε καθαρά κέρδη προ φόρων ύψους 450 εκατ. δρχ., έναντι 3.424 εκατ. δρχ. το 2000 στα οποία όπως προαναφέρθηκε συμπεριλαμβάνετο ποσό 2.701 εκατ. δρχ. κέρδη από πωλήσεις συμμετοχών και χρεογράφων.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Datamedia αποφάσισε να προτείνει στη Γενική Συνέλευση διανομή μερίσματος ύψους 10 δρχ. περίπου ανά μετοχή, δηλαδή συνολικό ποσό 106 εκατ. δρχ., που αντιστοιχεί σε ποσοστό 33% των κερδών μετά από φόρους.

    [16] ΚΑΜΨΗ ΤΖΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΑΕ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Σε 47,954 εκατ. ευρώ (16,3 δισ. δρχ.) διαμορφώθηκαν το 2001 τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της εταιρίας Ελληνικά Χρηματιστήρια, η οποία έκλεισε την πρώτη υπερδωδεκάμηνη χρήση.

    Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 78,897 εκατ. ευρώ( 26,9 δισ. δρχ.) παρουσιάζοντας μείωση κατά 49%. Τα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας υποχώρησαν σε 28,801 εκατ. ευρώ (9,8 δισ. δρχ.)μειωμένα κατά 76%. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων του ομίλου, μετά την αφαίρεση της αναλογίας των μετόχων της μειοψηφίας, σημείωσαν κάμψη 71% σε 25,579 εκατ. ευρώ(8,7 δισ. δρχ.).

    Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η εταιρία συνέταξε για πρώτη φορά ισολογισμό, με αποτέλεσμα πολλά από τα μεγέθη του να μην μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα της προηγουμένης περιόδου, όπως είχαν αποτυπωθεί στις λογιστικές καταστάσεις της 31/12/2000.

    Το μέρισμα που θα προταθεί στην γενική συνέλευση των μετόχων για την χρήση του 2001 είναι 0,18 ευρώ ανά μετοχή (61,34 δρχ.) ενώ έχει καταβληθεί ήδη προσωρινό μέρισμα 0,19 ευρώ (65 δρχ.) στους μετόχους της 14ης Δεκεμβρίου του 2000.

    Ο κύκλος εργασιών του ομίλου παρουσιάζει υστέρηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω της αρνητικής διεθνούς και ελληνικής χρηματιστηριακής συγκυρίας. Στην εγχώρια αγορά σημειώθηκε μείωση της αξίας των συναλλαγών και της μέσης κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων εταιρειών κατά 58% και 32% αντίστοιχα σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Στην υποχώρηση των εσόδων του ομίλου συνέβαλε και η δραστική μείωση των αυξήσεων κεφαλαίου των εισηγμένων ή των προς εισαγωγή εταιρειών, των οποίων η αξία ήταν κατά 84% κατώτερη εκείνης του 2000.

    [17] ΟΜΙΛΟΣ ΑΕΓΕΚ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ - ΚΕΡΔΩΝ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Ανοδικά κινήθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΑΕΓΕΚ στη χρήση 2001. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 137,5 δισ. δρχ., παρουσιάζοντας, σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα, αύξηση 50%. Ομοίως, τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, ανήλθαν σε 6,5 δισ. δρχ, ποσό που υπερβαίνει το περυσινό μέγεθος κατά 45%.

    Κατά την ίδια περίοδο, βελτιώθηκε η σχέση των λειτουργικών προς τα συνολικά κέρδη. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκαν σε 13 δισ. δρχ, από 7 δισ. δρχ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    Βελτίωση παρουσίασαν και τα εταιρικά μεγέθη, κατά την προαναφερόμενη περίοδο. Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας ανήλθε σε 60 δισ. δρχ, από 46 δισ. δρχ το 2000, παρουσιάζοντας άνοδο 30%. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα περυσινά επίπεδα και ανήλθαν σε 4,6 δισ. δρχ.

    Σήμερα, εκτός από τα πολυάριθμα έργα στην ελληνική επικράτεια, οι εταιρίες του Ομίλου εκτελούν σημαντικά έργα στην Ιορδανία, Ρουμανία, Σκόπια και Κύπρο. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων του Ομίλου (χωρίς τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα) ανέρχεται σε 250 δισ. δραχμές.

    [18] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 28 Φεβρουαρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών χαιρέτησε την συμφωνία για την εκλογή προέδρου και πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου που υπέγραψαν οι αρχηγοί των τριών μεγαλύτερων κομμάτων των Αλβανών θέτοντας τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στην επαρχία.

    "Τα μέλη του Συμβουλίου είναι ικανοποιημένα από την συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες για την εκλογή προέδρου και πρωθυπουργού για το Κόσοβο" τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Αντόλφο Αγκιλάρ Ζίνσερ.

    Τόνισε ωστόσο ότι η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί τη Δευτέρα από το Κοινοβούλιο του Κοσόβου.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε την επίτευξη της συμφωνίας ως ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά για την εφαρμογή του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας σύμφωνα με το οποίο παρέχεται αυτονομία και αυτοδιοίκηση στην επαρχία.

    [19] ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ο ΝΑΒΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Φερνάντο Νάβας; Απών... Το προσκλητήριο του προπονητή του Αρη, κ. Κράους για τον παίκτη του Αρη τις τελευταίες ημέρες ουσιαστικά πέφτει στο κενό. Ο παίκτης που απουσιάζει από τις τρεις τελευταίες προπονήσεις μπορεί να μην έδωσε σημεία ζωής μέχρι σήμερα, ωστόσο εντοπίστηκε στην Γερμανία. Εκεί δηλαδή που βρίσκεται ο μάνατζέρ του. Ο λόγος που διάλεξε την συγκεκριμένη χώρα είναι για να ξεφύγει την ποινική δίωξη για το πλαστό διαβατήριο που κατέχει.

    Ετσι ακόμη κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα επιστρέψει στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Οι προθέσεις του (δηλαδή αν θα έρθει ή όχι) θα ξεκαθαριστούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Αρης είναι διατεθειμένος να φθάσει μέχρι και σε διακοπή του συμβολαίου του.

    Κ.Π.

    [20] ΤΑΛΑΤ: Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΙΕΡΡΕΥΣΕ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ

    Λευκωσία, 28 Φεβρουαρίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατήγγειλε ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είναι εκείνος που διέρευσε το χάρτη για το εδαφικό στον τύπο.

    Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα "Κίμπρισλι" είχε δημοσιεύσει ότι στους Τουρκοκύπριους θα παραμείνει το 24% των κατεχομένων κυπριακών εδαφών και είχε τονίσει ότι μεταξύ των περιοχών που ζητούν οι Ελληνοκύπριοι περιλαμβάνονται τα Βαρόσια και η Μόρφου.

    Κατά τον κ. Ταλάτ "υπάρχουν εκείνοι που δεν επιθυμούν τη συνέχιση της διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και προσπαθούν να τη σαμποτάρουν".

    Είναι αναπόφευκτη η επιστροφή εδαφών από τους Τουρκοκυπρίους παρατήρησε ο κ. Ταλάτ και πρόσθεσε ότι θα υποβάλει τις προτάσεις του στον Ραούφ Ντενκτάς και ότι είναι αισιόδοξος για το δεύτερο γύρο των συνομιλιών.

    [21] ΠΡΩΤΗ Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΣΤΗ Γ' ΕΘΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Μπορεί να έφερε ισοπαλία όμως κατάφερε να διατηρηθεί για άλλη και αγωνιστική στην κορυφή της βαθμολογίας. Ο λόγος για την Κασσάνδρα που πήρε λευκή ισοπαλία στη Ναύπακτο από τον τοπικό Ναυπακτιακό στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής. Στο άλλο παιχνίδι η Λάρισα κατάφερε να φύγει νικήτρια από το γήπεδό της. Κέρδισε με 1-0 τα Τρίκαλα και βρέθηκε στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 34 βαθμούς όσους έχει και η Καβάλα.

    Συνολικά τα αποτελέσματα της αγωνιστικής (μαζί και αυτά που έγιναν την προηγούμενη Κυριακή) είναι:

    Ναυπακτιακός- Κασσάνδρα 0-0

    Λάρισα- Τρίκαλα 1-0

    Λεωνίδιο- Ατρόμητος 2-0

    Μαρκό- Κιλκισιακός 1-0

    Εθνικός- Πανελευσινιακός 2-0

    Κέρκυρα- Παναιτωλικός 2-1

    Χανιά- Απόλλων Κρ. Βρύσης 2-0

    Καβάλα- Φωστήρας 1-1

    Η βαθμολογία: Κασσάνδρα 43, Κέρκυρα 42, Ατρόμητος 38, Καβάλα 34, Λάρισα 34, Κιλκισιακός 32, Χανιά 32, Φωστήρας 31, Μαρκό 30, Εθνικός 27, Λεωνίδιο 17, Ναυπακτιακός 17, Πανελευσινιακός 16, Τρίκαλα 15, Παναιτωλικός 14, Απόλλων Κρ. Βρύσης 3.

    [22] ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΠΡΙΜΑΚΟΦ ΚΑΙ ΖΙΡΙΝΟΦΣΚΙ

    Μόσχα, 28 Φεβρουαρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Γεβγένι Πριμακόφ προσφέρθηκε να εμφανιστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και να καταθέσει υπέρ του τέως προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τονίζοντας τον ρόλο που έπαιξε στις εξελίξεις στα Βαλκάνια τα τελευταία 10 χρόνια.

    Ο κ. Πριμακόφ είπε στο κανάλι ORT ότι είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Μιλόσεβιτς συμπεριφέρθηκε με τον πιο θετικό τρόπο και επιδίωξε την ειρήνη και αναφερόμενος στη Βοσνία είπε ότι η αιματοχυσία σταμάτησε χάρη στον Μιλόσεβιτς και ο ρόλος του ήταν θετικός στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο Ρώσος πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός από τον Αύγουστο του 1998 μέχρι τον Μάιο του 1999 άσκησε κριτική στη Χάγη λέγοντας ότι όταν έγιναν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί ήταν πρωθυπουργός και συμμετείχε ενεργά στις προσπάθειες εξομάλυνσης του προβλήματος και θεωρεί ότι η δίκη του Μιλόσεβιτς είναι μονόπλευρη.

    Ο υπερεθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας δήλωσε ότι είναι έτοιμος να καταθέσει υπέρ του Μιλόσεβιτς στη Χάγη.

    Ωστόσο ο αδερφός του Μιλόσεβιτς, Μπόρισλαβ θεωρεί ότι τελικά θα αθωωθεί ο τέως πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας γιατί δεν θα υπάρξουν αποδείξεις εναντίον του.

    O.K.

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΡΑΚΗ - ΒΛΑΧΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Κουρακης δέχτηκε σήμερα στο γραφείο του το μοναδικό Έλληνα αθλητή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σολτ Λεικ Σίτι. Πρόκειται για το Γιάννη Βλάχο, ο οποίος υπήρξε αθλητής της χιονοδρομίας και πριν το ατύχημά του.

    Ο κ. Κουρακης του έδωσε αναμνηστική πλακέτα και τόνισε ότι η Πολιτεία θα βρίσκεται στο πλευρό του καθώς και στο πλευρό όλων των αθλητών που θα λάβουν μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Ο κ. Κουράκης δήλωσε: "Ήθελα να γνωρίσω και να συζητήσω με το μοναδικό Έλληνα αθλητή που συμμετέχει στη χειμερινή Παραολυμπιάδα τού Σολτ Λεικ. Ο ίδιος ο αθλητής στέλνει ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα ελπίδας , ένα μήνυμα ζωής. Ο Γιάννης ο Βλάχος είχε ένα ατύχημα στη ζωή του αλλά ποτέ δεν εγκατέλειψε τον αγώνα. Συνέχισε την προσπάθεια .Αυτό σηματοδοτεί μια στάση ζωής. Τον συγχαίρω γι΄αυτή του την προσπάθεια και θέλω κι εγώ μαζί με το δικο του μήνυμα να στείλω ένα άλλο μήνυμα από την Πολιτεία. Η χώρα μας θα στηρίξει όχι μόνο την προσπάθεια για μια επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αλλά θα στηρίξει ισότιμα την προσπάθεια των αθλητών και αθλητριών στην Παραολυμπιάδα του 2004. Εγώ τον καλώ να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια του, στέλνοντας αυτά τα μηνύματα .Η Πολιτεία θα είναι δίπλα του".

    Ο Γιάννης Βλάχος από την άλλη αφού ευχαρίστησε τον Υφυπουργό, επισήμανε: "Με την δική μου την προσπάθεια ο κόσμος ειδικά στην ιδιαίτερη πατρίδα μου το Βόλο έχει αρχίσει και εξοικειώνεται.Υπάρχει αποδοχή ενθάρρυνση και ανταλλαγή ενέργειας. Ο απλός κόσμος μου χτυπάει την πλάτη και αυτό μου δίνει κουράγιο ειδικά στο βουνό το οποίο έχει αντιξοότητες".

    Για τη συμμετοχή του στους Αγώνες είπε: "Έχω κάνει δυνατή προετοιμασία από τον Αύγουστο. Στην κατηγορία που αγωνιζομαι υπάρχουν 2-3 καλοί αθλητές. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Εγώ έχω σκοπό να χαρώ τον αγώνα, να τρέξω γρήγορα και ότι προκύψει".

    [24] ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Υπό την προεδρία του πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης. Η Συνέλευση καλείται να επεξεργασθεί και να καταθέσει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων προτάσεις και λύσεις που αφορούν την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων και το μοντέλο διακυβέρνησης της μελλοντικής διευρυμένης Ευρώπης. Οι εργασίες της Συνέλευσης θα αποτελούν το κορύφωμα ενός ευρύτερου διαλόγου ανάμεσα στους πολίτες της Ενωσης και τις οργανώσεις που εκφράζουν την κοινωνία των πολιτών.

    Στους 218 παρευρισκόμενους αντιπροσώπους (τακτικά και αναπληρωματικά μέλη) των κοινοβουλίων και των κυβερνήσεων, τόσο των κρατών μελών, όσο και των υποψηφίων χωρών, απευθύνθηκαν: ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάτρικ Κοξ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    "Η σημερινή ημέρα", τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, "αποτελεί ένα αποφασιστικό και επαναστατικό βήμα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού". "Πριν 50 χρόνια οι Ευρωπαίοι ηγέτες είδαν, μέσα από τα συντρίμμια του πολέμου που διαίρεσε την ήπειρό μας, όχι μόνο το τί ήταν, αλλά μπόρεσαν να οραματισθούν και το τί θα μπορούσε να είναι η Ευρώπη. Ανοιξαν για την Ευρώπη το μονοπάτι της συμφιλίωσης και της προόδου, μονοπάτι που κανένας πιο μπροστά δεν είχε βαδίσει. Εμείς σήμερα επωφελούμεθα από αυτήν την κληρονομιά και την προνοητικότητά τους", υπογράμμισε.

    "Σήμερα, η γενιά μας καλείται να υπηρετήσει εκ νέου την Ευρώπη. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μπορώ να καλωσορίσω σ' αυτή τη Συνέλευση τους φίλους και τους συναδέλφους μας από τις υποψήφιες χώρες. Καλούμαστε όλοι μας να καθορίσουμε και να επανακαθορίσουμε για την Ευρώπη τους στόχους, τις αξίες και τις συνολικές ευθύνες της, να χαράξουμε το δρόμο μας προς τα εμπρός ώστε αυτό που θα πράττουμε να το πράττουμε αποτελεσματικά, με διαφάνεια και δημοκρατικά ελεγχόμενα και πάνω από όλα να έχει νόημα για τη ζωή των πολιτών μας", είπε.

    Διαβεβαίωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο διάλογο με τους πολίτες και με την κοινωνία των πολιτών και πρόσθεσε: "Θα θέλαμε να σας παροτρύνουμε, επίσης, να είσαστε όχι μόνο μία Συνέλευση που θα διαλογίζεται και θα συζητεί, αλλά και μια Συνέλευση που θα ακούει τη γνώμη των πολιτών. Το τελικό πρόκριμά της θα είναι η ικανότητά της να βρει συλλογικά τη σοφία και τη θέληση για να προωθήσει μία ισορροπημένη και χρήσιμη πρόταση για τη μεταρρύθμιση των Συνθηκών στην επόμενη Διακυβερνητική Διάσκεψη".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 28 February 2002 - 19:16:22 UTC