Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-03-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΕΒΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ
  • [02] ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥΣ
  • [03] ΑΝΤΙΟ ΔΡΑΧΜΟΥΛΑ ΜΑΣ
  • [04] ΤΗ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΟΚ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΙΩΝΙΚΟ
  • [05] ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΣΕΛΓΕΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥΣ
  • [06] ΑΘΩΩΘΗΚΕ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΚΟΛΗΣ
  • [07] ΑΜΦΙΒΟΛΟΣ Ο ΕΝΤΟΥΣΕΪ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΑ
  • [08] Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΘΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΣΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ
  • [09] Η ΒΑΡΣΑΜΙΔΟΥ ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΩΝ 200μ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΑΣΟΥΛΕ ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ
  • [11] ΣΥΛΛΗΨΗ 150 ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [12] ΤΟ ΣτΕ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ ΑΔΕΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ TVX
  • [13] ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Η ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ
  • [14] ΠΓΔΜ: ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΟΙ ΑΠΑΧΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ
  • [15] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ - ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟY
  • [17] "ΩΡΑΙΟΣ ΚΑΙ ΣΕΞΙ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
  • [18] ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ
  • [19] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ EΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ
  • [20] ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΜΑΪΟΥ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ - ΣΚΟΠΙΩΝ
  • [21] Ο ΚΑΡΖΑΪ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ISAF
  • [22] ΚΟΙΝΟΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ «Χ.ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ Α.Ε.» ΥΨΟΥΣ
  • [23] Ο ΙΖΕΤΜΠΕΚΟΒΙΤΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

  • [01] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΕΒΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2002 (13:56 UTC+2)

    της Ν. Θωμά

    "Το δημοκρατικό μας πολίτευμα δεν κινδυνεύει, η δημοκρατία είναι ισχυρή κανείς δεν μπορεί να τα πλήξει και τίποτα δεν θα αλλάξει την ομαλή πορεία της χώρας και τη σταθερότητα". Αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην προέδρου της ΝΔ, Μιλτιάδη Εβερτ, σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του περί πολιτικής εκτροπής.

    Ο κ. Έβερτ από τη πλευρά του ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κατονομάσει συγκεκριμένα από ποιους κινδυνεύει η δημοκρατία ενώ τον κατηγόρησε ότι με αυτά που λέει φαίνεται ότι έχασε την ψυχραιμία του. Ο κ. Σημίτης επιτέθηκε κατά της ΝΔ και κατά του προέδρου της κατηγορώντας τους ότι προσπαθούν να εισπράξουν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και να κερδίσουν στις εκλογές .

    Ο πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε σε σειρά δημοσιευμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την αήθη -όπως την χαρακτήρισε- επίθεση κατά του προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και τις καταγγελίες για τα φαινόμενα διαφθοράς και τα φρουτάκια, σημείωσε χαρακτηριστικά:

    "Ποιος συντηρεί το κλίμα αυτό; Σας διαβάζω. Το παρακράτος της διαφθοράς και της ασυδοσίας ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Το σαθρό καθεστώς καταρρέει... Τον κ Σημίτη στήριξαν και στηρίζουν τα συμφέροντα και τώρα παριστάνει το Ζορό της κάθαρσης, ποιος; ο υπηρέτης των οργανωμένων συμφερόντων. Ο κ. Σημίτης άρχισε να απεργάζεται σενάρια πολιτικής εκτροπής. Είναι επικίνδυνος πρωθυπουργός. Ποιος είναι αυτός κ. Έβερτ. Τον ξέρετε καλύτερα. Είναι ο αρχηγός σας και απευθυνθείτε σε αυτόν για να σας δώσει πληροφορίες για όσα καταγγέλει".

    Και ο κ. Σημίτης συνέχισε:

    "Το δημοκρατικό μας πολίτευμα δεν κινδυνεύει. Η δημοκρατία είναι ισχυρή και κανείς δεν μπορεί να την πλήξει. Διανύσαμε 28 χρόνια αδιατάρακτης δημοκρατίας. Σε κάθε εποχή οι κίνδυνοι διαφέρουν. Το 1965 ήταν η αποστασία, σήμερα η μεθοδευμένη λασπολογία και απαξίωση του πολιτικού συστήματος, των πολιτικών και η αμφισβήτηση της ομαλής πορείας της χώρας".

    Ο πρωθυπουργός στο σημείο αυτό κατήγγειλε ότι υπάρχει μία προσπάθεια δημιουργίας φασιστικού κλίματος διότι κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να εισπράξουν αυτό το κλίμα και να κερδίσουν τις εκλογές αλλά στήνουν παγίδα για τους ίδιους.

    "Δεν θέλετε να πείτε εκτροπή τότε πέστε το όπως θέλετε. Η ΝΔ είναι αυτή που κατήγγειλε ότι ο πραγματικός στόχος πίσω από την επίθεση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η δημοκρατική ομαλότητα του τόπου και καλούσε τους πολίτες να αντισταθούν" συμπλήρωσε ο κ. Σημίτης.

    Ο κ. Έβερτ υποστήριξε ότι με την ομιλία του ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι δεν έχει βρει την ψυχραιμία του και ότι απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις από ποιους κινδυνεύει η δημοκρατία για αυτό προσφεύγει σε ανακοινώσεις.

    " Προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα. Αυτό σημαίνει μεγάλη αδυναμία που δεν δικαιολογείτε για πρωθυπουργό. Αναδεικνύεστε αδύναμος να διαχειριστείτε τα κοινά και προσπαθείτε να εκτρέψετε την προσοχή από τα προβλήματα του τόπου" τόνισε ο κ. Έβερτ.

    Την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός την ξεκίνησε με σκωπτική διάθεση κατά του κ. Καραμανλή που τον είχε χαρακτηρίσει Ζορό λέγοντας χαρακτηριστικά:

    "Εάν ο αρχηγό σας μιλά για Ζορό διαπλοκής πιστεύω ότι στην ηλικία του

    πρέπει να διαβάζει άλλα μιθυστορήματα και να είναι ποιο σοβαρός. Εγώ κατήγγειλα τη μεθοδική εκστρατεία διαβολής και συκοφάντησης της πολιτικής ζωής".

    Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση προστατεύει την πολιτική ομαλότητα και πρόσθεσε ότι χρέος της είναι να καταγγέλλει ότι αλλοιώνει την πολιτική ζωή και οδηγεί σε κατώτερη ποιότητα της δημοκρατίας και δημιουργεί κινδύνους.

    Κλείνοντας την τοποθέτηση του υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση θα συνεχίσει μία πολιτική αντιπαράθεσης χωρίς ύβρεις και συκοφαντίες, θα εξακολουθήσει να ασχολείται με τα μεγάλα προβλήματα του τόπου" και συμπλήρωσε ότι "δεν ενδιαφέρεται για μικροπαιχνίδια εξουσίας που στήνουν μερικές ομάδες για να αλλάξουν τα πράγματα και την ομαλή πορεία του τόπου".

    "Θα συνεχίσουμε την πορεία μας και θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα μας μέχρι το 2004 και τότε θα κρίνει ο λαός ποιος προώθησε τη χώρα και ποιος την πήγε στο μακρινό παρελθόν που έχει καταδικάσει ο ελληνικός λαός", κατέληξε.

    [02] ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥΣ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2002 (09:53 UTC+2)

    Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους 14.650 ανυπότακτους εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου. Καθορίστηκε ως ανώτατο όριο στράτευσης το 45ο έτος από το 50ο που είναι σήμερα, ενώ καταργείται η απαγόρευση για την έκδοση ή θεώρηση διαβατηρίων στους ανυπότακτους εξωτερικού από τις ελληνικές προξενικές αρχές.

    Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα μέσα Μαρτίου και θα ψηφιστεί έως το Πάσχα. Στόχος του κ.Παπαντωνίου είναι να περιοριστεί το πρόβλημα με τους ανυπότακτους, το οποίο τελευταία παρουσίασε έξαρση.

    Επίσης ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας μέτρα όσον αφορά τις αναβολές στράτευσης.

    [03] ΑΝΤΙΟ ΔΡΑΧΜΟΥΛΑ ΜΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2002 (09:55 UTC+2)

    Παρελθόν αποτελεί από σήμερα η δραχμή, καθώς οι συναλλαγές στην Ελλάδα θα γίνονται στο εξής κατ΄αποκλειστικότητα σε ευρώ. Επίσης, αρχής γενομένης από σήμερα, οι τιμές των προϊόντων στα καταστήματα θα αναγράφονται μόνο σε ευρώ, με εξαίρεση ορισμένες μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου, οι οποίες θα διατηρήσουν τη διπλή αναγραφή μέχρι και τον Ιούνιο.

    Στο μεταξύ, κατ' εξαίρεση και μόνο για σήμερα, οι τράπεζες θα αλλάζουν κέρματα και τραπεζογραμμάτια δραχμών σε ευρώ. Από τη Δευτέρα όμως και μέχρι το 2012, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ανταλλάξουν χαρτονομίσματα μόνο στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Τα δε κέρματα δραχμών θα ανταλλάσσονται από την ΤτΕ και τις κατά τόπους δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ) μέχρι την 1η Μαρτίου του 2004.

    Κατά συνέπεια, η δραχμή αφορά από σήμερα μόνο τους συλλέκτες. Προς την κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα κόψει 10.000 τεμάχια χρυσών δραχμών, 22 καρατίων. Το κόστος κάθε δραχμής θα ανέρχεται στα 230 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από τη Δευτέρα να απευθύνονται στα υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος, για να προμηθεύονται όσα τεμάχια δικαιούνται.

    [04] ΤΗ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΟΚ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΙΩΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Μονόδρομος είναι αύριο η νίκη για τον ΠΑΟΚ. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Ο Δικέφαλος θέλει τους τρεις βαθμούς της νίκης για να ξαναπιάσει κορυφή. Η επιστροφή του Παντελή Κωνσταντινίδη, θα δώσει λύσεις στον κ. Μπάγιεβιτς. Η πιθανή ενδεκάδα με την οποία θα ξεκινήσει τον αγώνα ο ΠΑΟΚ είναι: Πουρλιοτόπουλος, Μπορμπόκης, Καφές, Ουντέζε, Αμπονσά, Κατσιαμπής, Νάστος, Γεωργιάδης, Γιασεμή, Κωνσταντινίδης, Οκκάς.

    Επιτυχία σημείωσε και η σημερινή επίσκεψη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο σχολικό συγκρότημα του Ευόσμου στα πλαίσια της "Κερκίδας αθλητικής παιδείας του ΠΑΟΚ".

    Μια κερκίδα όπου η ΠΑΕ ΠΑΟΚ πρωτοπορεί και καλεί όλους τους μαθητές της Θεσσαλονίκης και όλης της Β. Ελλάδος το Σάββατο 2 Μαρτίου στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Ιωνικό στο γήπεδο αφού προηγουμένως έχουν εκπαιδευτεί για τη σωστή συμπεριφορά τους ως φίλαθλοι από τα στελέχη της ολυμπιακής παιδείας σε μια ειδικά διαμορφωμένη για τα παιδιά θύρα.

    Συμπαραστάτες, στην προσπάθεια αυτή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής και η Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Μάλιστα η πρόσκληση ισχύει για όλους τους μαθητές που έχουν τη δυνατότητα να συνοδεύονται από τους γονείς τους στην ειδικά διαμορφωμένη για τα παιδιά θύρα 7.

    Παρευρέθησαν και μίλησαν από πλευράς παικτών οι κ. Κωνσταντινίδης, Καραδήμος, Νάστος και Κούτσης, ο εκπρόσωπος της διοίκησης κ. Γκροζούδης, εκπρόσωποι των παλαιμάχων και του τεχνικού team κ. Φορτούλα καθώς και διοικητικό προσωπικό.

    Οι εκπρόσωποι και οι παίκτες απεύθυναν χαιρετισμό, υπέγραψαν αυτόγραφα και βραβεύτηκαν οι αριστούχοι μαθητές δίνοντας αναμνηστικές φανέλες της ομάδας. Την απονομή έκανε ο κ. Κούτσης.

    [05] ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΣΕΛΓΕΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥΣ

    Καβάλα, 1 Μαρτίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Καβάλας η αποκάλυψη ότι τέσσερις μαθητές της Α' Λυκείου άσκησαν σεξουαλική βία σε βάρος 16χρονης συμμαθήτριάς τους.

    Οι γονείς της ανήλικης υπέβαλαν σήμερα στον εισαγγελέα Καβάλας μήνυση για ασέλγεια εναντίον των τεσσάρων νεαρών.

    Η 16χρονη μαθήτρια μπήκε στην αίθουσα να πάρει το σάκο της και δέχθηκε την επίθεση των τεσσάρων συμμαθητών της. Η ανήλικη μαθήτρια άρχισε να φωνάζει απεγνωσμένα καλώντας σε βοήθεια, την άκουσε μία συμμαθήτριά της που βρισκόταν έξω από την αίθουσα, η οποία επίσης άρχισε να φωνάζει. Οι τέσσερις νεαροί μόλις συνειδητοποίησαν ότι θα γίνουν αντιληπτοί απελευθέρωσαν το κορίτσι.

    Ο διευθυντής του σχολείου με το συμβούλιο των καθηγητών έλαβαν αμέσως δραστικά μέτρα, απομάκρυναν τους μαθητές από το σχολείο.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανάκριση των τεσσάρων νεαρών από την ανακρίτρια Καβάλας.

    [06] ΑΘΩΩΘΗΚΕ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΚΟΛΗΣ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Αθωώθηκε ο μουσικοσυνθέτης Στέφανος Κορκολής, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Οι κατηγορίες είχαν απαγγελθεί έπειτα από καταγγελίες σε εκπομπές του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου πριν από περίπου τρία χρόνια.

    Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας έκρινε αθώο τον Στέφανο Κορκολή από τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που αντιμετώπιζε, αγοράς, κατοχής, διάθεσης και προσφοράς σε τρίτους ναρκωτικών.

    Το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε ότι κατά τη διαδικασία δεν αποδείχθηκαν οι βαριές κατηγορίες που αντιμετώπιζε εδώ και 2,5 χρόνια ο μουσικοσυνθέτης. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σύμφωνη με την πρόταση του εισαγγελέα έδρας, ο οποίος μάλιστα είπε πως ο Στέφανος Κορκολής έπεσε θύμα, έγινε βορά της αδηφάγου φασιστικής νοοτροπίας των ΜΜΕ.

    Με την ίδια απόφαση όμως κρίθηκε ένοχος για διάθεση μικροποσότητας χασίς σε πρώην συνεργάτιδα του, αλλά έπαυσε η ποινική δίωξη εις βάρος του για το συγκεκριμένο αδίκημα, λόγω του ότι έχει παρέλθει πενταετία.

    [07] ΑΜΦΙΒΟΛΟΣ Ο ΕΝΤΟΥΣΕΪ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Ακόμη δεν έχει αποφασίσει την ενδεκάδα που θα χρησιμοποιήσει ο Σπύρος Λιβαθηνός κόντρα στον Αρη. Μάλιστα δεν γνωρίζει αν θα δώσει το παρών ή όχι ο Ντανιέλ Εντουσέι στο κυριακάτικο ματς. Ο αμυντικός του Εθνικού Αστέρα είναι τραυματίας και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν θα μπορέσει να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού του. Στην αποστολή συμπεριλήφθηκαν οι Παπαδημητρίου και Μπερνεάνου που εξέτισαν τις ποινές τους.

    Μετά την αυριανή προπόνηση εκτός απροόπτου την αποστολή θα απαρτίζουν οι: Παπαθανασίου, Εντουσέι, Πάβλοβιτς, Λαγός, Ξάνθης, Λούντμπεργκ, Τέσοβιτς, Κοντόπουλος, Παπαδημητρίου, Παπανδρέου, Παπαδόπουλος, Νικηφόρος, Μπασινάς, Τριανταφύλλου, Ποδαράς, Μπάντοβιτς, Χουζούρης, Τόλιος, Μπερνεάνου και Μιχαηλίδης.

    [08] Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΘΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΣΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

    Σόφια, 1 Μαρτίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα βασιστεί σε περιφερειακές συμμαχίες ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιτροπής αρμόδιας για τη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Μπρους Τζάκσον.

    Μιλώντας στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βουλγαρία, υποψήφια χώρα για ένταξη στη Συμμαχία, ο κ. Τζάκσον τόνισε ότι τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ σκέφτονται σε τοπικό επίπεδο.

    Ο ίδιος έδωσε ως παραδείγματα την επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να δουν την κοινή ένταξη τω τριών Βαλτικών χωρών -Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία- στο ΝΑΤΟ, κάτι που υποστηρίζουν και η Γερμανία, η Πολωνία, η Δανία και η Νορβηγία.

    Με τον ίδιο τρόπο ο κ. Τζάκσον τόνισε ότι "η από κοινού ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας έχει στρατηγική σημασία".

    Η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι μεταξύ των εννέα υποψήφιων προς ένταξη χωρών των οποίων οι προσπάθειες θα συζητηθούν στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στην Πράγα.

    Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Αντριαν Ναστάσε σε δηλώσεις του επισήμανε την σημασία της ένταξης στο ΝΑΤΟ για την χώρα, πρόσθεσε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να αποτελέσει έμμονη ιδέα.

    Ο κ. Τζάκσον επισήμανε ότι στη διάσκεψη στην Πράγα θα συζητηθούν και άλλα θέματα πέρα από τη διεύρυνση της Συμμαχίας.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στη διάσκεψη θα οικοδομηθούν οι θεσμοί για την προοδευτική εκδημοκρατικοποίηση των Βαλκανίων, για τη δημιουργία μιας νέας σχέσης μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, για τη δημιουργία περιόδου συνεργασίας με την Ρωσία και ο τερματισμός του αποκλεισμού της Τουρκίας από την Ευρώπη.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα συζητηθούν αλλαγές στις αρμοδιότητες του ΝΑΤΟ αναφορικά με τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

    [09] Η ΒΑΡΣΑΜΙΔΟΥ ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΩΝ 200μ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Βιέννη, 1 Μαρτίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Στα ημιτελικά των 200 μέτρων του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου της Βιέννης.προκρίθηκε η Μαρίνα Βασαρμίδου. Σημείωσε επίδοση 23.74. Χρόνος αρκετά καλός. "Είμαι ικανοποιημένη που προκρίθηκα για τον ημιτελικό. Στοχεύω στην καλή επίδοση", τόνισε αμέσως μετά το τέλος της κούρσας.

    Στα 200μ των ανδρών, ο Τάσος Γκούσης δεν κατάφερε να προκριθεί στον ημιτελικό. Με χρόνο 21.15 τερμάτισε συνολικά 17ος και αποκλέιστηκε. Στο τριπλούν γυναικών η Γιαννούλα Καφετζή πήρε την 14η θέση με 13.31μ και η Χρυσοπηγή Δεβετζή την 16η με 13.24μ.

    [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΑΣΟΥΛΕ ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

    Σκόπια, 1 Μαρτίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Την Σλοβενία επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σλόμπονταν Τσάσουλε κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Σλοβένος ομόλογός του Ντιμίτρι Ρούπελ.

    Οι δυο άντρες συμφώνησαν ότι οι διμερείς σχέσεις ΠΓΔΜ - Σλοβενίας και η υπάρχουσα συνεργασία είναι πολύ καλή και συζήτησαν τις προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας ιδιαίτερα σε οικονομικό επίπεδο.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις και για την προοπτική διεύρυνσης της περιφερειακής συνεργασίας αλλά και της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο.

    Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Τσάσουλε συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Σλοβενίας Μίλαν Κούτσαν, τον πρόεδρο της Βουλής Μπόρουτ Πάχορ και τον πρωθυπουργό Γιάνες Ντρνόβσεκ.

    [11] ΣΥΛΛΗΨΗ 150 ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Άγκυρα, 1 Μαρτίου 2002 (19:50 UTC+2)

    Αστυνομικές δυνάμεις στην Κωνσταντινούπολη συνέλαβαν περίπου 150 μαθήτριες στη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας κατά της απόφασης που απαγορεύει στα κορίτσια να φορούν μαντίλες στα σχολεία.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι μαθήτριες συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης φορώντας μαντίλες-σύμβολο του Ισλάμ- αρνούμενες να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

    Οι αστυνομικές αρχές τις συνέλαβαν με την κατηγορία ότι η διαδήλωσή τους ήταν παράνομη.

    Σ'ύμφωνα με απόφαση των σχολικών αρχών που τέθηκε σε ισχύ από τις 26 Φεβρουαρίου, απαγορεύεται στις γυναίκες να φορούν μαντίλες στη διάρκεια των μαθημάτων τους, κάτι που έχει προκαλέσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

    Σημειώνεται ότι απαγορεύεται στα κορίτσια να φορούν τις μαντίλες που αποτελούν σύμβολο του Ισλάμ σε δημόσιους χώρους, στα πανεπιστήμια και τα σχολεία της χώρας.

    [12] ΤΟ ΣτΕ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ ΑΔΕΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ TVX

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2002 (19:49 UTC+2)

    Απόφαση σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται η άδεια εξόρυξης χρυσού από την TVX GOLD στη Ολυμπιάδα εξέδωσε το Συμβούλιο Επικρατείας, προβάλλοντας περιβαλλοντικούς λόγους.

    Με ψήφους 20 υπέρ και 7 κατά, το Συμβούλιο Επικρατείας ζήτησε να μην εφαρμοστεί κυβερνητική απόφαση που έδινε την άδεια στην TVX για εξόρυξη χρυσού στην περιοχή. Μετά την απόφαση, η εταιρία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ανάμεσα στα οποία και την πιθανότητα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

    Οπως έγινε γνωστό, μετά την ανακοίνωση της απόφασης από το ΣτΕ, συγκαλέστηκε εσπευμένα σύσκεψη της TVX Gold στην Αθήνα, προκειμένου να εξετάσει τη στάση της.

    [13] ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Η ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Βελιγράδι, 1 Μαρτίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ντούσαν Μιχάιλοβιτς χαρακτήρισε την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στα γραφεία του Δημοκρατικού κόμματος της Σερβίας (DSS) τρομοκρατική πράξη που είχε σκοπό να εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις στην χώρα.

    "Μια ανάλογη πράξη μπορεί να έχει γίνει από κάποιον που δεν επιθυμεί την ειρήνη, την σταθερότητα και την ασφάλεια στο Βελιγράδι, από κάποιον που θέλησε να εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχάιλοβιτς και πρόσθεσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή και θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους με σκοπό να συλλάβουν όσους κρύβονταν πίσω από την επίθεση.

    [14] ΠΓΔΜ: ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΟΙ ΑΠΑΧΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ

    Σκόπια, 1 Μαρτίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Οι συγγενείς των απαχθέντων από Αλβανούς αντάρτες στην ΠΓΔΜ, επεσήμαναν σε συνέντευξη Τύπου ότι διαθέτουν πληροφορίες πως οι όμηροι είναι ζωντανοί και κάλεσαν με επιστολή τους τον πρώην επικεφαλής του ΟΝΑ, Αλί Αχμέτι, να καταθέσει πραγματικά στοιχεία.

    Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Τόμισλαβ Στογιάνοφσκι, μιλώντας εκ μέρους των σλαβικών κομμάτων υποστήριξε ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί ο νόμος για την αμνηστία πριν γίνει γνωστή η τύχη των απαχθέντων και πρόσθεσε ότι, αν η Βουλή αρχίσει τη συζήτηση για το νόμο οι κάτοικοι του Τετόβου είναι αποφασισμένοι να αποκλείσουν το κοινοβούλιο των Σκοπίων.

    Σημειώνεται ότι συγγενείς των απαχθέντων έχουν καταλάβει εδώ και περισσόερο από δύο μήνες αίθουσα της Βουλής, διαμαρτυρόμενοι για την τύχη των δικών τους.

    [15] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

    Σαράγιεβο, 1 Μαρτίου 2002 (19:43 UTC+2)

    Περίπου 10.000 Μουσουλμάνοι της Βοσνίας βετεράνοι πολέμου συγκεντρώθηκαν στο Σαράγιεβο έξω από το κτήριο της Βουλής με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες διαβίωσής τους με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας της Ανεξαρτησίας.

    Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του πρωθυπουργού της Βοσνίας Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια και του πρωθυπουργού της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας Αλία Μπέχμεν οι οποίοι προσπάθησαν να καταλαγιάσουν το εξαγριωμένο πλήθος.

    Οι διαδηλωτές φοβούνται ότι το νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί για την αναγνώριση των δικαιωμάτων όσων πολέμησαν για την ανεξαρτησία της χώρας θα μειώσει τις κοινωνικές αποδοχές.

    "Η Βοσνία χτίστηκε με το δικό μας αίμα" φώναζε το πλήθος των διαδηλωτών με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ - ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟY

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2002 (19:42 UTC+2)

    Εθιμοτυπική συνάντηση με τον γγ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλία Λιακόπουλο, είχε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, με τον οποίο συζήτησε για τα έργα υποδομής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, καθώς και τη συνεργασία δήμου και περιφέρειας.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος επεσήμανε ότι η Θεσσαλονίκη είναι Ολυμπιακή πόλη και ότι ο δήμος και η περιφέρεια πρέπει να στηρίξουν τα έργα υποδομής που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2004.

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι συζητήθηκαν, επίσης, θέματα όπως της πλατείας Αρχαίας Αγοράς και της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του Λευκού Πύργου. Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης του 2003 που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

    [17] "ΩΡΑΙΟΣ ΚΑΙ ΣΕΞΙ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2002 (19:39 UTC+2)

    Το έργο "Ωραίος και σέξι", του Γούντυ Άλλεν ανεβάζει το "Νέο Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης" σε συμπαραγωγή με τη Δημοτική Επιχείρηση Πυλαίας από τις 8 μέχρι και τις 24 Μαρτίου στο Θέατρο Αυλαία.

    Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό ψυχογράφημα, μια κωμωδία ήπιων τόνων όπου το κωμικό δεν υπερβαίνει ποτέ το μέτρο, παρά μόνον όταν ο δαιμόνιος Γούντυ Άλλεν αναπολεί τα "Γκάνκς" των ταινιών του Τσάρλι Τσάπλιν, του Σταν Λώρεν και Μπάστερ Κήτον.

    Η μαγεία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης οδηγούν τον ήρωα του έργου σε ένα παροξυσμό φαντασιώσεων που στόχο έχουν την αναζήτηση της τέλειας ερωτικής συντρόφου. Ο Γούντυ Άλλεν σε αυτό το έργο τολμά να ξεγυμνώνει την αγωνία κάθε άνδρα που αναζητά την δικαίωση του "εγώ" του μέσα από κινηματογραφικά πρότυπα.

    Σύμφωνα με τους συντελεστές της παράστασης οι θεατές θα αναγνωρίσουν στους ήρωες του έργου βιώματα και εμπειρίες που έχουν ζήσει.

    Το "Ωραίος και σέξι" ανεβαίνει σε μετάφραση Αντώνη Δωριάδη, σε σκηνοθεσία Διονύση Καλού, σκηνικά Κώστα Μαργαρίτη. Τους ήρωες του έργου ενσαρκώνουν ο Αλέξης Κωνσταντής, η Μαίρη Γεωργιάδου, ο Λευτέρης Παπαδημητρίου, ο Θανάσης Παπαδημητρίου, η Αφροδίτη Τζοβάνη και η Ευδοξία Λυμπέρη.

    [18] ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 1 Μαρτίου 2002 (19:37 UTC+2)

    Η σύσκεψη των αρχηγών των τεσσάρων κομμάτων της ΠΓΔΜ με τον πρόεδρο της χώρας, Μπόρις Τράικοφσκι, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα, όπως προβλέπονταν, επειδή οι Σοσιαλδημοκράτες εμμένουν στο αίτημά τους να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

    Στο μεταξύ, η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών διέψευσε ότι ο γγ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον άσκησε πιέσεις στον επικεφαλής του κόμματος, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στις συσκέψεις.

    [19] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ EΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ 2004

    Λονδίνο, 1 Μαρτίου 2002 (19:37 UTC+2)

    Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό την κινητοποίηση της νεολαίας για τον εθελοντισμό ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 διοργανώνει το ελληνικό ημερήσιο σχολείο του Λονδίνου, με τη συμπαράσταση του υπουργείου Εξωτερικών, του γραφείου εκπαίδευσης της ελληνικής πρεσβείας και το γραφείου του ΕΟΤ στο Λονδίνο.

    Αύριο, μαθητές των παροικιακών σχολείων του Απόστολου Βαρνάβα, Manor Hill, Woodhouse-Barnet, Hazelwood, καθώς και του ελληνικού γυμνασίου-λυκείου θα παρουσιάσουν προγράμματα αφιερωμένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε εκδήλωση που θα γίνει στο Hall του Απόστολου Βαρνάβα.

    Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο την εθελοντική συμβολή της νεολαίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    [20] ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΜΑΪΟΥ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ - ΣΚΟΠΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2002 (19:37 UTC+2)

    Στα τέλη Μαϊου με αρχές Ιουνίου θα τεθεί σε λειτουργία ο πετρελαιαγωγός Θεσσαλονίκης - Σκοπίων.

    Ο πετρελαιαγωγός, που έχει μήκος 210 χιλιόμετρα, κόστισε 130 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η ετήσια μεταφορά πετρελαίου θα είναι 2,5 εκατομμύρια τόνοι και η τιμή μεταφοράς αναλογεί σε 21 δολάρια ανά τόνο.

    [21] Ο ΚΑΡΖΑΪ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ISAF

    Παρίσι, 1 Μαρτίου 2002 (19:36 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της προσωρινής κυβέρνησης του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι δήλωσε από το Παρίσι ότι βρίσκεται ότι ζήτησε επίσημα από την Τουρκία να αναλάβει την διοίκηση της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Καμπούλ (ISAF).

    Ο κ. Καρζάι στο τέλος της διήμερης επίσκεψης του στο Παρίσι είπε στους δημοσιογράφους ότι η Τουρκία είναι παλιά σύμμαχος χώρα του Αφγανιστάν και οι δυο χώρες έχουν στενή στρατιωτική συνεργασία.

    Ο πρωθυπουργός του Αφγανιστάν ανέφερε ότι τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ και του δήλωσε ότι η χώρα του θα ήταν πολύ ευχαριστημένη αν η Τουρκία αναλάμβανε τη διοίκηση της ISAF.

    Ο Αφγανός υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Αμπντάλα είπε ότι μάλλον η Τουρκία θα συμφωνήσει να αναλάβει τη διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης που τώρα έχουν οι Βρετανοί.

    Ο κ. Ετζεβίτ είπε ότι η Τουρκία έχει συνομιλίες με τη Βρετανία και άλλες χώρες σχετικά με την ανάληψη της διοίκησης από Βρετανούς αλλά πρέπει να συζητηθούν κάποια πράγματα πριν γίνει αυτό.

    O.K.

    [22] ΚΟΙΝΟΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ «Χ.ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ Α.Ε.» ΥΨΟΥΣ 13.200.000 ΕΥΡΩ

    Aθήνα, 1 Μαρτίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Η Εμπορική Τράπεζα, μέσω της Διεύθυνσης Πελατείας Επιχειρήσεων, ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διοργάνωση Κοινοπρακτικού Δανείου, ύψους «Ευρώ 13.200.000», προς την εταιρία «Χ.Τουμανίδης Α.Ε.».

    Τόσο την οργάνωση, όσο και τη διαχείριση του δανείου έχει αναλάβει η Εμπορική Τράπεζα. Στο Κοινοπρακτικό Δάνειο συμμετέχουν ακόμη οι ακόλουθες τράπεζες: Commercial Bank of Greece (Germany) GMBH, Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Alpha Τράπεζα Ανώνυμος Εταιρία, Τράπεζα Αττικής Α.Ε., Γενική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Κύπρου ΛΤΔ.

    Το δάνειο είναι πενταετούς διάρκειας και σκοπός του είναι η αναχρηματοδότηση των υφισταμένων τραπεζικών υποχρεώσεων της εταιρίας καθώς και η χρηματοδότηση των αναγκών για κεφάλαιο κίνησης και επενδύσεις.

    Η εταιρία «X.Tουμανίδης Α.Ε.» ασχολείται με την εισαγωγή και εμπορία ανδρικών, γυναικείων και casual ενδυμάτων, υψηλών προδιαγραφών καθώς και με την λιανική πώληση επώνυμων αξεσουάρ, όπως τσάντες, ζώνες, γραβάτες, φουλάρια, παπούτσια, γυαλιά και αρώματα τα οποία πλαισιώνουν τις συλλογές ενδυμάτων.

    Οι πωλήσεις της εταιρίας αυξάνονται τα τελευταία χρόνια με πολύ υψηλούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα από 14,7 εκατ. ευρώ το 1999 διαμορφώθηκαν σε 21,9 εκατ. ευρώ το 2000 και 25,2 εκατ. ευρώ το 2001, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 49% και 15% αντίστοιχα. Αύξηση σημείωσαν και τα καθαρά κέρδη της και από 1.781,4 χιλ. ευρώ το 1999 διαμορφώθηκαν σε 1.864,8 χιλ. ευρώ το 2000 και 1.869,4 χιλ. ευρώ το 2001.

    Η εταιρία συμμετέχει με 43,1% στην εταιρία Prince Art & Fashion A.E., η οποία ασχολείται με την εισαγωγή και εμπορία ειδών ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ και ειδών κατοικίας.

    [23] Ο ΙΖΕΤΜΠΕΚΟΒΙΤΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Σαράγιεβο, 1 Μαρτίου 2002 (19:33 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος της Βοσνίας Αλία Ιζετμπέκοβιτς, που διατηρούσε αυτό το αξίωμα στον πόλεμο του 1992-95 δήλωσε στην εβδομαδιαία εφημερίδα του Σαράγιεβο «Ντανι» ότι είναι έτοιμος να καταθέσει εναντίον του τέως προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος δικάζεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου.

    Ο κ. Ιζετμπέκοβιτς είπε ότι θα εμφανιστεί στη Χάγη αν του ζητηθεί και αν η υγεία του το επιτρέπει και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως στη διάρκεια της δίκης θα αποδειχθεί ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη έπεσε θύμα της επιθετικότητας της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βοσνίας ανέφερε ακόμη ότι θα αποδειχθεί ότι ο Μιλόσεβιτς διέταξε, ενέκρινε ή γνώριζε για το κακό που έκανε στη Βοσνία το Βελιγράδι.

    Η Βοσνία αποσχίστηκε από την Γιουγκοσλαβία το 1992.

    O.K.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 1 March 2002 - 19:13:51 UTC