Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΡΙΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ Η ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΣΤΗ Μ.
  • [03] ΣΤΗ ΡΑΜΑΛΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ
  • [04] ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΤΟΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ
  • [05] ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Η ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ
  • [06] Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ
  • [07] ΒΟΛΕΪ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-1 ΣΕΤ ΤΟΝ ΠΑΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [08] Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Χ.Α.Α.
  • [09] Ο Γ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ
  • [10] Ο ΣΑΡΟΝ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΣΤΟ ΖΙΝΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΑΡΑΦΑΤ
  • [11] ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΥΠΑΜ
  • [13] AΓΡΟΤΕΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ
  • [14] Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ
  • [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [16] ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΖΟΣΠΕΝ Ο Γ. ΚΑΤΗΦΟΡΗΣ
  • [17] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ
  • [18] ΜΟΛΔΑΒΙΑ: ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΔΥΟ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ
  • [19] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [20] ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • [21] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟ
  • [22] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΡΖΑΙ - ΕΤΖΕΒΙΤ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [23] Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [24] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΧΘΗΚΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Τελ-Αβίβ, 4 Απριλίου 2002 (07:45 UTC+2)

    Στο στόχαστρο των ισραηλινών αρμάτων μάχης εξακολουθεί να βρίσκεται ο Ναός της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, καθώς συνεχίζεται η πολιορκία των Παλαιστινίων που έχουν βρει καταφύγιο στο εσωτερικό του.

    Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, αρμόδιες για τους πρόσφυγες κατηγόρησαν τις ισραηλινές δυνάμεις για ολοκληρωτική καταστροφή των περιοχών τις οποίες καταλαμβάνουν, ενώ την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη μεσανατολική περιοχή, εξετάζει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Στο μεταξύ, οι Αίγυπτος ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ισραήλ, που χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως "συμβολική χειρονομία".

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης, η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Αίγυπτο, δε θα αποπροσανατολίσει την κυβέρνηση Σαρόν, από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Στο επίπεδο των πολεμικών επιχειρήσεων ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν και στη Ναμπλούς, τη μεγαλύτερη πόλη της Δυτ. Όχθης.

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΡΙΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ Η ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2002 (15:11 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Την ανάγκη άμεσης αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο Ισραήλ επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι ήδη το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας έχει έτοιμη ιατροφαρμακευτική βοήθεια, ύψους 20 εκατομμυρίων δραχμών για να αποστείλει στην περιοχή, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

    Ταυτόχρονα έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα θα προβεί σε διαμαρτυρίες για την ενέργεια των ισραηλινών να απελάσουν τους Ελληνες Γιατρούς του Κόσμου και πρόσθεσε ότι ήδη έχει μιλήσει με τον ισραηλινό πρεσβευτή στην Αθήνα, καθώς και με τον ισραηλινό ομόλογο του.

    Ενημερώνοντας το πρωί την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις ελληνικές πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση της κρίσης, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι "μόνο με την παρέμβαση τρίτου παράγοντα και μέσα από πολιτική λύση και όχι με τη χρήση βίας μπορεί να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή". Παράλληλα εκτίμησε ότι "η εμπειρία μας στη Μέση Ανατολή μας απέδειξε ότι θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να διευθετηθεί το πρόβλημα", ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις μεταξύ δύσης και ανατολής αν εδραιωθεί η άποψη στον αραβικό κόσμο ότι υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών.

    "Λείπει η απαραίτητη πολιτική βούληση για τη λύση του Μεσανατολικού και δεν θα έρθει αν αφήσουμε τις δύο πλευρές μόνες τους. Αν δεν συμβάλει και παρέμβει η διεθνής κοινότητα ουσιαστικά για εξεύρεση πολιτικής λύσης δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Και η ΕΕ όπως και οι ΗΠΑ, σε συνεργασία και με τη Ρωσία και τον ΟΗΕ, πρέπει να αναζητήσουν πολιτική λύση για το παλαιστινιακό πρόβλημα στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.

    Σε ότι αφορά της θέση της Ελλάδας τόνισε ότι είναι ενάντια στην βία και τρομοκρατία και ότι αντιμετωπίζει την κρίση στη Μέση Ανατολή με αίσθημα ρεαλισμού και μέτρου, διότι τόσο η ένταση του προβλήματος που υπάρχει εδώ και δεκαετίες μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων όσο και οι δυνατότητες μας, δεν μας επιτρέπουν εύκολες και μαγικές λύσεις.

    Οδηγός των κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, για άμεση εκεχειρία, απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη, καλεί τις δύο πλευρές να συνεργαστούν μέσα από την επανέναρξη των πολιτικών διαβουλεύσεων και μιλούν για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου από την τελευταία περιοδεία του στη Μέση Ανατολή και την επίσκεψή του στο Κάιρο, απεκόμισε το συμπέρασμα ότι ο αραβικός κόσμος είναι έντονα ανήσυχος και προβληματισμένος για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και εκτιμούν ότι μπορεί να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, στην οποία καταλογίζουν αδράνεια. Παράλληλα χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ότι ο αραβικός κόσμος ζητά την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ με στόχο την πολιτική λύση, σύμφωνα με τις προτάσεις και αποφάσεις του ΟΗΕ.

    Οι άραβες θεωρούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ ως απάντηση στην πρόταση τους για λύση του παλαιστινιακού προβλήματος, τόνισε κ. Παπανδρέου, ενώ επέσεισε τον κίνδυνο να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του αραβικού κόσμου η τρομοκρατία με τους πιστούς της αυτοκτονίας. "Αν φθάσουμε σε αυτό το σημείο θα έχουμε τραγικές εξελίξεις ακόμα και σύγκρουση πολιτισμών" σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ακόμα τόνισε ότι η ευκολία με την οποία προσπαθούν να ταυτίσουν τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού με την τρομοκρατία συσκοτίζει το πρόβλημα και η άποψη αυτή κάθε άλλο παρά συμβάλει στην εκτόνωση της κατάστασης. "Ο Αραφάτ πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αρχηγός κράτους και όχι ως τρομοκράτης και με αυτή την λογική και η διεθνής κοινότητα και το Ισραήλ πρέπει να συζητήσουν για επίτευξη λύσης.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι στο Ισραήλ υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο απόψεις. Η μία που εκφράζεται επίσημα από τον Αριέλ Σαρόν, μέσα από τις επιθετικές στρατηγικές πολιτικές για να εξοντωθούν οι εστίες ενόπλων παλαιστινίων, ώστε να υποκύψει και να δεχθεί η παλαστινιακή πλευρά τους όρους ασφαλείας του Ισραήλ. Το επιχείρημα της είναι ότι οι υποχωρήσεις του Ισραήλ μέχρι σήμερα δεν είχαν αντίκρισμα από τους παλαιστινίους, άρα πρέπει να εμπεδωθεί το κλίμα ασφάλειας εδώ και τώρα και χωρίς πολιτική λύση.

    Η άλλη, που λέει ότι οι τακτικές αυτές των στρατιωτικών επεμβάσεων έχουν τραγικές συνέπειες για το Ισραήλ, δεν εμπεδώνουν το κλίμα ασφάλειας, αλλά οδηγούν μόνο σε αδιέξοδο και δημιουργούν πόλωση. Αυτή όμως η άποψη, δυστυχώς, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, είναι και η μειοψηφούσα και είναι η λιγότερο δυναμική.

    [03] ΣΤΗ ΡΑΜΑΛΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

    Ιεροσόλυμα, 4 Απριλίου 2002 (13:06 UTC+2)

    «Είμαστε καθοδόν για τη Ραμάλα, όπου θα επιχειρήσουμε να εισέλθουμε. Προς το παρόν δεν έχουμε ιδέα τι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε και ποιο θα είναι το επόμενο βήμα», δήλωσε στο ΜΠΕ ο βουλευτής Συνασπισμού Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος έκανε γνωστό ότι η ελληνική η ελληνική αντιπροσωπεία που βρέθηκε στα εδάφη του Ισραήλ μεταβαίνει στην πόλη όπου βρίσκεται αποκλεισμένος ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ για έκτη ημέρα. .

    Περισσότερα από 35 άτομα ξεκίνησαν το μεσημέρι από τα Ιεροσόλυμα σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η ιταλική αποστολή.

    «Οι ώρες που ζούμε είναι δραματικές. Η κατάσταση κλιμακώνεται αρνητικά, χειροτερεύει από ώρα σε ώρα», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι Ισραηλινοί τους αντιμετωπίζουν «με επιφύλαξη ως εχθρότητα».

    Ν.Κ.

    [04] ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΤΟΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

    Ραμάλα, 4 Απριλίου 2002 (09:48 UTC+2)

    Εκτός ελέγχου πλέον η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς οι διπλωματικές πρωτοβουλίες φαίνεται ότι έχουν μηδενικό αποτέλεσμα με αφορμή την επιθετική στάση του Ισραήλ, σε όλα τα επίπεδα.

    Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διακόπηκε χωρίς ψηφοφορία, η Αίγυπτος έχει διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ, το ιατρικό προσωπικό της οργάνωσης "Γιατροί του Κόσμου" απελάθηκε από τη Ραμάλα, ενώ διπλωματική αντιπροσωπεία της ΕΕ, σπεύδει στην περιοχή.

    Ωστόσο, η υιοθέτηση σκληροπυρηνικής γραμμής από την κυβέρνηση Σαρον και η συνέχιση της πολεμικής τακτικής κατάληψης των παλαιστινιακών περιοχών, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, παρά το υψηλό οικονομικό κόστος των πολεμικών επιχειρήσεων για την οικονομία του Ισραήλ και όσο η αμερικανική διπλωματία δεν προχωρά σε σκλήρυνση της θέσης της, έναντι του Τελ-Αβίβ.

    [05] ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Η ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2002 (22:07 UTC+2)

    Διχασμένη εμφανίστηκε η διοίκηση της ΓΣΕΕ στη σημερινή της συνεδρίαση στην οποία εξέτασε σχέδιο της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού. Η ΓΣΕΕ θα πάρει οριστική απόφαση για την περαιτέρω στάση της στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της στις 24 Απριλίου.

    Στη συνεδρίαση επικράτησε κλίμα έντασης, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος κάλεσε τους συνδικαλιστές να μην πάρουν βιαστικές αποφάσεις για απεργία, ώστε να εξετάσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης με άνεση χρόνου. "Εάν χρειαστεί θα πάμε σε κινητοποιήσεις, αν δεν χρειαστεί θα πάμε σε συμφωνία", τόνισε ο κ. Πολυζωγόπουλος.

    Οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων απέρριψαν τα μέτρα της κυβέρνησης και πρότειναν απεργία για τις 18 Απριλίου.

    [06] Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ

    Σόφια, 4 Απριλίου 2002 (21:52 UTC+2)

    Η διαφθορά παραμένει ένα από τα πιο καίρια προβλήματα στην περιοχή των Βαλκανίων παρά τις πολλαπλές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να καταπολεμήσουν τις αιτίες που οδηγούν στην ανάπτυξή της, σύμφωνα με έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας στην Σόφια.

    Τόσο οι Ρουμάνοι όσο και οι Αλβανοί πολίτες κρίνουν ότι το βασικότερο πρόβλημα της χώρας τους είναι αυτό της διαφθοράς μαζί με τα προβλήματα της ανεργίας και της φτώχειας, όπως αναφέρεται σε έρευνα που διεξήγαγε η Νομική Πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (SELDI).

    Στην έρευνα στην οποία συμμετείχαν άτομα από την Αλβανία, τη Βοσνία, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, την Ρουμανία, την Κροατία, την Σερβία και το Μαυροβούνιο αναφέρεται ότι τα επαγγέλματα όπου εντοπίζεται η διαφθορά είναι συνήθως αυτά των τελωνειακών υπαλλήλων, των δικαστών, των ιατρών, των αστυνομικών και των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    Από το σύνολο των ερωτηθέντων στην Αλβανία, την Βοσνία, την Ρουμανία και το Μαυροβούνιο η πλειοψηφία απάντησε ότι οι χαμηλές αποδοχές των υπαλλήλων αποτελεί την βασική αιτία της εκδήλωσης περιπτώσεων διαφθοράς ενώ οι ερωτηθέντες στη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και την Σερβία έκριναν ότι η επιθυμία όσων βρίσκονται στην εξουσία να γίνουν γρήγορα πλούσιοι αποτελεί την βασική αιτία του φαινομένου.

    Η έρευνα καταγράφει ακόμη την λαϊκή απαισιοδοξία και την αμφιβολία τους πολιτών των βαλκανικών χωρών αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του ρόλου του κράτους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    [07] ΒΟΛΕΪ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-1 ΣΕΤ ΤΟΝ ΠΑΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2002 (21:44 UTC+2)

    Τα πολλά αγωνιστικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Ηρακλής δεν στάθηκαν εμπόδιο για να πάρει τη νίκη στην καυτή έδρα της Λεωφόρου κόντρα στον ΠΑΟ. Η ομάδα του Αλέκου Λεώνη κατάφερε μετά το 3-1 σετ να κάνει το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του εισιτηρίου για την τελική φάση των πλέι οφ.

    Ο Γηραιός ξεκίνησε το παιχνίδι δυνατά και κατάφερε να πάρει το πρώτο σετ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γεμίσει με άγχος τους παίκτες του ΠΑΟ, που κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να γυρίσουν το ματς. Και το πέτυχαν προς στιγμήν αφού ισοφάρισαν στα σετ. Από αυτό το σημείο και έπειτα μέτρησε η εμπειρία του Ηρακλή που δεν άφησε και πολλά περιθώρια στους γηπεδούχους που απλά παρακολουθούσαν τις εξελίξεις. Ετσι ο Ηρακλής κατάφερε να αποκτήσει προβάδισμα έναντι της ομάδας της Αθήνας που έχει δυσκολότερη αποστολή.

    Τα σετ: 21-25, 25-18, 12-25, 23-25

    [08] Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Χ.Α.Α.

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2002 (21:35 UTC+2)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Χ.Α.Α. κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε να εισηγηθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την τροποποίηση της απόφασης "Ανοικτές πωλήσεις μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών" ως προς τα ακόλουθα θέματα:

    1. Την πρόβλεψη της δυνατότητας διενέργειας ανοικτών πωλήσεων με τη διαδικασία των προσυμφωνημένων συναλλαγών.

    2. Την πρόβλεψη της δυνατότητας διενέργειας ανοικτών πωλήσεων με τη διαδικασία της κατάρτισης συναλλαγών στο κλείσιμο.

    Επίσης το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση:

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Παράλληλη Αγορά, των 25.000.000 κοινών ανώνυμων μετοχών της εταιρίας "Π. & Κ. ΑΕΕΧ".

    Το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. ενημερώθηκε:

    Για την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας "ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε." από 0,4696 Ευρώ σε 0,50 Ευρώ.

    Για την αύξηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών από Ευρώ 2,9347 σε Ευρώ 3,00 της εταιρίας "ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΧΡΗΜ/ΚΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ Α.Ε.".

    Για την αλλαγή της επωνυμίας της εταιρίας σε "VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ", με διακριτικό τίτλο "VODAFONE-PANAFON".

    [09] Ο Γ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2002 (21:30 UTC+2)

    Συνέντευξη Τύπου έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Γιάννης Κουράκης, η οποία αφορούσε τους προϋπολογισμούς των ομοσπονδιών, τη διαδικασία μετεγκατάστασης των ομοσπονδιών και την εξέλιξη της πορείας των έργων και ιδιαίτερα αυτών που γίνονται στον Άγιο Κοσμά.

    Προηγουμένως αναφέρθηκε στα αρνητικά γεγονότα που εξελίχθηκαν στο χώρο του ποδοσφαίρου και σχετίζονται με τον αγώνα ΠΑΟ Ολυμπιακού. «Τις τελευταίες ημέρες εξελίχθηκαν στο χώρο του ποδοσφαίρου μια σειρά αρνητικών γεγονότων που έχουν να κάνουν με τον αγώνα Παναθηναϊκού Ολυμπιακού για τα οποία έχω εκφράσει τη λύπη μου και τα καταδίκασα», τόνισε ο κ. Κουράκης και συμπλήρωσε: «Η Πολιτεία ψύχραιμα και αποφασιστικά κάλεσε τα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου να παρέμβουν άμεσα. Συγχρόνως δήλωσα, ότι η Πολιτεία δεν θα επιτρέψει να περάσει οποιαδήποτε μορφή χουλιγκανισμού.

    Όπως γνωρίζετε, έγιναν σχετικές συσκέψεις με ΕΠΑΕ, ΕΠΟ και με τον πρόεδρο της ΚΕΔ. Ακολούθησαν, όμως, διάφορα άλλα γεγονότα, που προέκυψαν από μία δημοσιογραφική έρευνα, από την οποία, όπως φαίνεται, αποδεικνύεται ότι τις προηγούμενες περιόδους υπήρχε νόθευση αγώνων και εξαγορά διαιτητών.

    Εστειλα δύο επιστολές, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον εισαγγελέα πρωτοδικών και τους παρακάλεσα, στα πλαίσια που τους παρέχει ο κώδικας ποινικής δικονομίας για την όσο γίνεται γρηγορότερη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών.

    Επίσης επιστολή έστειλα σε ΕΠΟ και ΕΠΑΕ για την άμεση ενεργοποίηση των αρμοδίων δικαιοδοτικών οργάνων, όπως προβλέπει η ισχύουσα αθλητική νομοθεσία. Καθήκον όλων μας, είναι να διερευνήσουμε σε βάθος και χωρίς καθυστέρηση όλα τα καταγγελλόμενα και να αποδοθούν ευθύνες, όπου και αν υπάρχουν».

    Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στους προϋπολογισμούς των ομοσπονδιών. «Αυτοί αφορούν τις τακτικές επιχορηγήσεις. Γνωρίζετε, ότι το υφυπουργείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ολυμπιακή προετοιμασία και ότι έχει διπλασιαστεί το ποσό (από 2 δις σε 4 δις), σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ υπάρχει ένα ακόμη δισεκατομμύριο, το οποίο θα καταβληθεί ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη της προετοιμασίας.

    Πρέπει να σας πω ότι το υφυπουργείο παρακολουθεί την εξέλιξη υλοποίησης αυτών των προϋπολογισμών και να τονίσω ότι θα ασκεί ουσιαστικό έλεγχο για τις δαπάνες.

    Καμία ομοσπονδία δεν παίρνει λιγότερα χρήματα απ' ότι την προηγούμενη χρονιά. Το 2002 δίδονται 58. 917.000 Ευρώ, έναντι 56.127.143 Ευρώ, που είχαν δοθεί το 2001. Στα παραπάνω ποσά δε συμπεριλαμβάνονται αυτά που αφορούν την ολυμπιακή προετοιμασία, τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, καθώς και τα όσα έχουν δαπανηθεί για τη μετεγκατάσταση των ομοσπονδιών».

    Οσο για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, ο κ. Κουράκης, επισήμανε: «Εντός του Απριλίου, θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο και θα δοθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Περιλαμβάνει τις πέντε γνωστές ενότητες, Αθλητική δικαιοσύνη, Βία, Ντόπινγκ, Διαιτησία, Επιχειρηματικότητα και βελτιώσεις διατάξεων που παρουσίασαν δυσλειτουργίες.

    Η επιτροπή που ασχολήθηκε με το νομοσχέδιο, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός ισχυρού νομοθετικού πλαισίου, έχει λάβει υπόψη της τα όσα σχετικά ισχύουν διεθνώς.

    Σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, για λόγους δεοντολογίας, δεν πρέπει και δεν θέλω να πω περισσότερα. Για τη διαφάνεια προτείνονται ρυθμίσεις που διασφαλίζουν τον έλεγχο μέχρι φυσικού προσώπου και προβλέπουν την ονομαστικοποίηση των μετοχών και την αποτροπή κάθε φαινομένου πολυιδιοκτησίας.

    Επίσης αποκλείεται η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιριών «οφ σορ, ενώ θα προβλέπεται έλεγχος στις περιπτώσεις που το μάνατζμεντ αναλαμβάνεται από τρίτους.

    Ακόμη συζητούμε την αύξηση του ποσοστού των ΠΑΕ από τον ΟΠΑΠ (από 8% σε 12%), ενώ θα προβλέπονται και άλλα κίνητρα για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

    Για τη βία θα υπάρξουν ρυθμίσεις, που θα αφορούν τους οργανωμένους συνδέσμους φιλάθλων, αλλά και τη μετακίνηση οπαδών από πόλη σε πόλη, καθώς και τη χρήση οργάνων υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας.

    Για τη διαιτησία μελετάμε την καθιέρωση του πόθεν έσχες για τους διαιτητές».

    Τέλος για τα έργα στον Αγιο Κοσμά ο κ. Κούρακης δήλωσε: «Τα έργα στο αθλητικό κέντρο Αγίου Κοσμά, το οποίο θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της αθλητικής ολυμπιακής προετοιμασίας, εξελίσσονται κανονικά και μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί.

    Η πρώτη εργολαβία θα παραδοθεί στις 27 Ιουνίου και συγχρόνως τα κλειστά γυμναστήρια ελαφρού τύπου, όπου θα γυμνάζονται οι αθλητές των ομοσπονδιών που θα εγκατασταθούν εκεί, ενώ οι επιπλέον ξενώνες υπολογίζεται να είναι έτοιμοι το Σεπτέμβριο».

    Ο Γ.Γ.Α κ. Έξαρχος σχετικά με τις επιχορηγήσεις, διευκρίνισε ότι: «Οι επιχορηγήσεις βάσει των εγκεκριμένων προϋπολογισμών των ομοσπονδιών, θα είναι πλέον οι τακτικές και μόνο για μερικά αθλητικά γεγονότα που θα αφορούν ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα θα είναι δυνατόν να δοθούν επιπλέον χρήματα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα παρατηρείται πλέον το φαινόμενο του παρελθόντος, όπου οι έκτακτες επιχορηγήσεις ήταν πολλαπλάσιες των τακτικών.

    Με τον κ. Κουράκη συνεννοηθήκαμε για τον τρόπο διάθεσης των χρημάτων της ολυμπιακής προετοιμασίας. Μιλάμε για ένα ποσό περίπου πέντε δις. που αφορά τους 625 αθλητές που έχουν προεπιλεγεί από την ΕΟΕ. Τα χρήματα αυτά δεν έχουν σχέση με τους προϋπολογισμούς των ομοσπονδιών».

    [10] Ο ΣΑΡΟΝ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΣΤΟ ΖΙΝΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΑΡΑΦΑΤ

    Ιερουσαλήμ, 4 Απριλίου 2002 (21:16 UTC+2)

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επιτρέπει στον εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό Αντονι Ζίνι να μεταβεί στην Ραμάλα και να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, που είναι αποκλεισμένος στο αρχηγείο του από τα Ισραηλινά στρατεύματα, ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Σαρόν απέρριψε το αίτημα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ να μεταβεί ο Ζίνι στη Ραμάλα για να δει τον Αραφάτ και επέμεινε στην τακτική απομόνωσης του Παλαιστίνιου ηγέτη.

    Ο Σαρόν ξεκαθάρισε ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων μαχητών θα συνεχιστεί, παρά την έκκληση του Αμερικανού προέδρου να αποτραβηχτεί το Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Ο.Κ.

    [11] ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Ουάσινγκτον, 4 Απριλίου 2002 (21:15 UTC+2)

    Το ποσό των 22,5 εκατομμυρίων δολαρίων θα διαθέσουν επιπλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες σε διεθνής οργανισμούς προκειμένου να βοηθήσουν την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, όπως μετέδωσε το Associated Press.

    Η οικονομική βοήθεια θα βοηθήσει την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, θα προωθήσει την ανάπτυξη της χώρας, την αναβάθμιση τους υγειονομικής φροντίδας και θα ενισχύσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Από το συνολικό ποσό, τα 20 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τον επαναπατρισμό των Αφγανών προσφύγων.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΥΠΑΜ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2002 (21:14 UTC+2)

    Οι ελληνορωσικές σχέσεις και οι διεθνείς εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλίων που είχαν στο Πεντάγωνο ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Ιβανόφ, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

    Ο Ρώσος υπουργός, αναφερόμενος στο Κυπριακό δήλωσε ότι δημιουργείται μία παράδοξη κατάσταση και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής σύρραξης. "Υπάρχει κίνδυνος σύρραξης μεταξύ ενός κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ και μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης" είπε. Ο Ελληνας υπουργός δήλωσε ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ, ανεξάρτητα από την επίλυση του κυπριακού, και κάλεσε την Αγκυρα να συμμορφωθεί στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας και υπέγραψαν σχετικό πρωτόκολλο για το 2002 για τη συνεκπαίδευση ειδικών δυνάμεων, ανταλλαγή αξιωματικών και συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών. Ο κ. Ιβανόφ επανέλαβε το αίτημα του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, για ίση μεταχείριση των ρωσικών βιομηχανιών στους διεθνείς διαγωνισμούς για την απόκτηση οπλικών συστημάτων.

    Ο κ.Παπαντωνίου απάντησε ότι "στους διαγωνισμούς για την προμήθεια όπλων κερδίζει πάντα ο καλύτερος" και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τεχνικά και οικονομικά κριτήρια.

    Ο Ρώσος υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον κ.Παπαντωνίου να επισκεφτεί τη Μόσχα, την οποία ο Ελληνας υπουργός αποδέχτηκε.

    [13] AΓΡΟΤΕΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2002 (21:08 UTC+2)

    Αγρότες της Θεσσαλίας έκλεισαν με τα τρακτέρ τους από τις 2μμ έως τις 5μμ την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, ζητώντας την τήρηση των δεσμεύσεων του υπουργείου Γεωργίας για ενιαία τιμή στο βαμβάκι. Οι αγρότες απέκλεισαν τους κόμβους του Πλατυκάμπου, του Κιλελέρ και του Αερινού.

    Εξάλλου, στη Βόρεια Ελλάδα οι αγρότες απέκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Εδεσσας, στον κόμβο της Γουμένισσας και στη διασταύρωση της Πέλλας.

    [14] Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Με αφορμή την κοινοποίηση στην ΕΠΟ της επιστολής που ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής απέστειλε στον ομόλογό του της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σωκράτη Κόκκαλη, από την ΕΠΟ ανακοινώνονται τα εξής:

    "Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και σε όλους τους διαιτητές, που η ΚΕΔ χρησιμοποιεί στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Μια εμπιστοσύνη που η ίδια η ΚΕΔ και οι διαιτητές φρόντισαν να την αποζημιώσουν με τις φετινές διαιτησίες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία περίπτωση να γίνει δεκτό από την ΕΠΟ αίτημα μετάκλησης ξένων διαιτητών για οποιονδήποτε αγώνα στο εσωτερικό, κάτι άλλωστε που απαγορεύεται ρητά από τους ισχύοντες κανονισμούς. Η επιστολή του κ. Μυτιληναίου ήταν, κατά τα φαινόμενα, μια ατυχής στιγμή για την οποία είμαστε σίγουροι πως και ο ίδιος έχει μετανιώσει, πολύ δε περισσότερο όσοι τον συμβούλευσαν να προχωρήσει στην ενέργεια αυτή.

    Είναι η τελευταία φορά πάντως που η ΕΠΟ αντιμετωπίζει με συγκατάβαση ανάλογα αιτήματα. Από την επόμενη φορά που θα διατυπωθούν από οποιονδήποτε το λόγο θα έχουν τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου.

    Τέλος, για να λήξει άμεσα οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το καθεστώς που η FIFA και η UEFA επιθυμούν να υπάρχει και να λειτουργεί στο πλαίσιο των εθνικών ομοσπονδιών για τα θέματα της διαιτησίας, δίνουμε στη δημοσιότητα (ακολουθεί στη δεύτερη σελίδα) την εγκύκλιο Νο 10 της UEFA (08.03.2002). Η ίδια εγκύκλιος εστάλη σήμερα στον ΕΣΑΠΕ για να ενημερωθούν όλα τα μέλη του Δ.Σ. αλλά και οι ΠΑΕ των τριών επαγγελματικών κατηγοριών".

    [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 4 Απριλίου 2002 (21:03 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν έφτασε σήμερα στην Άγκυρα όπου θα έχει συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Δανός πρωθυπουργός του οποίου η χώρα θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ τον προσεχή Ιούλιο θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ καθώς και με τους Μεσούτ Γιλμάζ και Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

    Πέρα από τις συνομιλίες για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας οι συζητήσεις θα αφορούν και στη διεθνή επικαιρότητα καθώς και σε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

    Σημειώνεται ότι η Τουρκία αποτελεί την μοναδική υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρώπη που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.

    [16] ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΖΟΣΠΕΝ Ο Γ. ΚΑΤΗΦΟΡΗΣ

    Βρυξέλλες, 4 Απριλίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Σε προεκλογική εκδήλωση του πρωθυπουργού της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, υποψήφιου για το αξίωμα του προέδρου, θα παραστεί την Κυριακή στο Παρίσι ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Κατηφόρης, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού. Στην εκδήλωση θα παραστούν και άλλοι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, βουλευτές και ευρωβουλευτές.

    [17] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν στην κοινωνική ασφάλιση και την αγορά εργασίας στη χώρα μας ανέπτυξε η Ελληνίδα επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΠΑΣΟΚ με τίτλο «Το νέο κύμα νεοφιλελευθερισμού και η αντίσταση του κοινωνικού κράτους».

    Η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε σωστή την επιλογή της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και τάχθηκε υπέρ της ευελιξίας της αγοράς εργασίας, που θα περιέχει, όμως και το στοιχείο της ασφάλειας.

    «Δεν είναι αρκετό να πετύχουμε ένα βιώσιμο, καλά οργανωμένο και ανταποδοτικό συνταξιοδοτικό σύστημα και να έχουμε ξεχάσει τους ανθρώπους που αφορά αυτό το σύστημα», τόνισε

    Ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας επανέλαβε ότι θα περιφρουρηθούν οι συντάξεις με το νέο χρηματοοικονομικό συμβόλαιο που υπέγραψε η κυβέρνηση.

    Επιπλέον, επισήμανε ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο έχει παγκόσμια αποδοχή, αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Ευρώπη, αλλά χρειάζεται να εμπλουτιστεί χωρίς να νοθευτεί..

    [18] ΜΟΛΔΑΒΙΑ: ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΔΥΟ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Κισινιώφ, 4 Απριλίου 2002 (20:53 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής της Δημοκρατίας της Μολδαβίας αποφασίστηκε η άρση της βουλευτικής ασυλίας δυο βουλευτών του αντιπολιτευόμενου Χριστιανοδημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος.

    Πρόκειται για τους Ιούριε Ρόσκα και Στέφαν Σεκαρεάνου οι οποίοι κατηγορούνται ότι υποκίνησαν τις έντονες διαδηλώσεις που ξέσπασαν το τελευταίο διάστημα στο κέντρο του Κισινιώφ με βασικό αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Βορονίν και τη διενέργεια εκλογών στη Δημοκρατία.

    Στη μαύρη λίστα των βουλευτών που υποκίνησαν τις διαδηλώσεις στο Κισινιώφ συμπεριλαμβάνεται και το όνομα του ηγετικού στελέχους του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Βλαντ Κουμπρεάκοφ ο οποίος εξαφανίστηκε κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής αιτίες στις 21 Μαρτίου.

    Στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι η κυβερνητική απόφαση για την άρση της βουλευτικής ασυλίας αποτελεί πράξη εκδίκησης που αναμένεται να οξύνει την κοινωνική ένταση στη Μολδαβία.

    [19] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 θα επισκεφθούν από τις 7-18 Απριλίου, 2002 τις ΗΠΑ, στα πλαίσια εκστρατείας ενημέρωσης της ομογένειας για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Η Δήμητρα Ήγκαν, Διευθύντρια Απόδημου Ελληνισμού και ο Κωνσταντίνος Πολίτης, Διευθυντής, Δ/νση Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θα ηγηθούν της αποστολής και θα παρουσιάσουν στην ομογένεια στη Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Σαν Χοσέ και Βοστώνη το πρόγραμμα του Εθελοντισμού, το πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό υλικό της Ολυμπιακής Παιδείας.

    Στις 7 Απριλίου, και ώρα 12:10-12:45, η κ. Ήγκαν θα παρουσιάσει στην ελληνοαμερικανική επιχειρηματική έκθεση Hermes Expo, στο Taj Mahal του Ατλάντικ Σίτυ το πρόγραμμα εθελοντισμού σε ειδική ενότητα, στα πλαίσια του διήμερου συνεδρίου.

    Την Τρίτη, 9 Απριλίου, 2002, στις 7:00 μ.μ., στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, η κ. Δήμητρα Ήγκαν και ο κ. Κωνσταντίνος Πολίτης, θα ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές των ελληνικών σχολείων της περιοχής για τα προγράμματα Εθελοντισμού και Ολυμπιακής Παιδείας. Το συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Πολιτιστική Επιτροπή «The Cathedral Fellowship της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

    Την Τρίτη, 16 Απριλίου, 9.30 11.30 π.μ., στο Ημερήσιο Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστορίας, θα πραγματοποιηθεί ειδικό ενημερωτικό Σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των Ημερησίων Σχολείων της περιοχής, το συντονισμό του οποίου έχει αναλάβει το Γραφείο Παιδείας της Ι. Αρχιεπισκοπής.

    Στο Σεμινάριο θα δοθεί η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς του αγγλικού και του ελληνικού προγράμματος των σχολείων να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες που εμπεριέχονται στην ιστοσελίδα του «Αθήνα 2004» για την Ολυμπιακή Παιδεία Παράλληλα, οι μαθητές των ανωτέρων τάξεων θα απασχοληθούν σε μία σειρά βιωματικών ασκήσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Την Πέμπτη 11 Απριλίου, στις 19:30 μ.μ., τα στελέχη της ΑΘΗΝΑ 2004 θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα Εθελοντισμού και Ολυμπιακής Παιδείας, στο History Park της πόλης του Σαν Χοσέ, σε εκδήλωση που διοργανώνουν Ελληνισμό Ινστιτούτο Κληρονομιάς και η οργάνωση History San Jose.

    Η Διευθύντρια Απόδημου Ελληνισμού θα παρουσιάσει ομιλία με θέμα : «Εθελοντισμός και Ομογένειας» και ο Διευθυντής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θα μιλήσει με θέμα: «Εισαγωγή στο πρόγραμμα της Ολυμπιακής Παιδείας της ΑΘΗΝΑ 2004».

    Το Σάββατο, 13 Απριλίου 2002, και ώρα 10:30-13:15, τα στελέχη της ΑΘΗΝΑ 2004 θα συμμετάσχουν στις εργασίες του 3ου ετήσιου συνεδρίου της Νεολαίας ΣΑΕ Περιφέρεια Β & Ν Αμερικής στο Hyatt on Sunset, Hollywood, στην πολιτεία της Καλιφόρνια.

    Η κ. Ήγκαν θα παρουσιάσει στους νέους συνέδρους το πρόγραμμα Εθελοντισμού της ΑΘΗΝΑ 2004. Θα ακολουθήσει παρουσίαση του προγράμματος της Ολυμπιακής Παιδείας της ΑΘΗΝΑ 2004 από τον κ. Κωνσταντίνο Πολίτη.

    Το απόγευμα στις 14:00-16:00, στο St. Sofia Cathedral της πόλης του Λος Άντζελες, τα μέλη της αποστολής της ΑΘΗΝΑ 2004 θα παρουσιάσουν στα προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας και Εθελοντισμού.

    Η Διευθύντρια Απόδημου Ελληνισμού, στα πλαίσια του διήμερου συμποσίου «Harvard-MIT Interfaculty Academic Symposium», που διοργανώνεται από τους Ελληνικούς φοιτητικούς συλλόγους των πανεπιστημίων Harvard και ΜΙΤ, θα παρουσιάσει την Τρίτη στις 16 Απριλίου, και ώρα 18:00 μ.μ. ομιλία με θέμα : «Ολυμπιακοί Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004- Εθελοντισμός και Ομογένεια», στο αμφιθέατρο του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης. Ενώ, στις 17 Απριλίου και ώρα 18:00-21:00, στο Taubman Auditorium στο Harvard Kennedy School of Government του πανεπιστημίου, θα μιλήσει με θέμα: «Ολυμπιακοί Αγώνες-ΑΘΗΝΑ 2004 και Ομογένεια».

    [20] ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Χρηματικά πρόστιμα μέχρι κατασχέσεις και εκποίηση της περιουσίας του δημοσίου θα είναι οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται στη Δικαιοσύνη εάν δε συμμορφώνεται ή δεν εκτελεί δικαστικές αποφάσεις, προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, με βάση την αναθεώρηση του Συντάγματος, και παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Οπως έγινε γνωστό, στις κυρώσεις περιλαμβάνονται και πειθαρχικές ποινές που θα φτάνουν μέχρι και την οριστική παύση κατά των αρμοδίων υπαλλήλων και στελεχών που δεν συμμορφώνονται στις δικαστικές αποφάσεις, ενώ από τις κατασχέσεις εξαιρούνται πράγματα που εξυπηρετούν δημόσιο σκοπό ή συμφέρον.

    Σύμφωνα με τον κ. Πετσάλνικο, με το νομοσχέδιο θα επιλυθούν προβλήματα σε αποφάσεις υπέρ των πολιτών, που δεν εκτελούνταν εξαιτίας της μη συμμόρφωσης του δημοσίου. Παράλληλα, αναμένεται νομοσχέδιο με αυστηρότερες διατάξεις για την προστασία των ανηλίκων και σαφέστεροι κανόνες για την προστασία των κατηγορουμένων στις δίκες. Σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, θα καταρτιστεί εξάλλου σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση των νέων μορφών εγκληματικότητας, όπως της παιδικής πορνογραφίας και της σωματεμπορίας γυναικών.

    Για τα σωφρονιστικά καταστήματα είπε ότι θα υποβληθούν σχέδια εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας σε όλα τα καταστήματα κράτησης, που θα αφορούν τη φύλαξη και ασφάλεια των χώρων κράτησης, την αποτελεσματικότερη τήρηση των κρατουμένων, τα καθήκοντα, δικαιώματα και υποχρεώσεις υπαλλήλων και κρατουμένων.

    [21] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου της ΕΠΟ πάρθηκαν εννέα σημαντικές αποφάσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ετσι η ΕΠΟ αποφάσισε:

    1. Να καταδικάσει απερίφραστα κάθε ενέργεια και πράξη που φέρεται να

    τελέστηκε από μετέχοντες με οποιαδήποτε ιδιότητα στο ελληνικό

    ποδόσφαιρο. Ανάλογες συμπεριφορές θα πρέπει να καταδικαστούν και από

    τη φίλαθλη κοινή γνώμη με τη μεγαλύτερη ένταση.

    2. Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας να μην χρησιμοποιεί, τώρα ή στο

    μέλλον, πρόσωπα που φέρονται να μετέχουν στις πράξεις αυτές.

    3. Ο ΕΣΑΠΕ να αναστείλει την ιδιότητα του μέλους όλων όσοι φέρονται να

    μετέχουν σε ανάλογες πράξεις.

    4. Η Ομοσπονδία Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδας να αναστείλει την ιδιότητα

    του μέλους όλων όσοι φέρονται να μετέχουν σε ανάλογες πράξεις.

    5. Η Πειθαρχική Επιτροπή του ΕΣΑΠΕ να κινήσει όλες τις απαραίτητες

    διαδικασίες έρευνας και πειθαρχικού ελέγχου φυσικών ή νομικών προσώπων,

    που φέρονται να μετέχουν σε ανάλογες πράξεις. Η Πειθαρχική Επιτροπή του

    ΕΣΑΠΕ θα πρέπει α έχει οδηγηθεί σε συγκεκριμένες αποφάσεις το αργότερο

    έως τη λήξη του τρέχοντος πρωταθλήματος.

    6. Σε περίπτωση που αποδειχθεί η βασιμότητα των καταγγελιών, να

    εφαρμοστεί προς πάσα κατεύθυνση ό,τι προβλέπουν οι σχετικοί κανονισμοί.

    7. Να εκφράσει τη θλίψη του για την καθυστερημένη και σε ακατάλληλο χρόνο

    δημοσιοποίηση των καταγγελιών, με το φετινό πρωτάθλημα να βρίσκεται προς

    τη λήξη του και να κινδυνεύει η πολύ καλή δημόσια εικόνα του.

    8. Να καλέσει όλους τους φιλάθλους να συνεχίσουν να έχουν εμπιστοσύνη στα

    θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου, να αυξήσουν την παρουσία τους στα γήπεδα

    και να στηρίξουν όλες τις προσπάθειες αναβάθμισης του ποδοσφαίρου που

    κάνει η ΕΠΟ. Το ποδόσφαιρο ανήκει σε όσους το αγαπούν πραγματικά.

    9. Να συνεχίσει τις προσπάθειες για την άνοδο του επιπέδου του ελληνικού

    ποδοσφαίρου σε συνεργασία με τον ΕΣΑΠΕ, με οδηγό το φετινό πρωτάθλημα και

    στόχο τον υγιή ανταγωνισμό όλων των ομάδων.

    [22] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΡΖΑΙ - ΕΤΖΕΒΙΤ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Άγκυρα, 4 Απριλίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Την άποψη ότι οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Αφγανιστάν θα αποτύχει εξέφρασε ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης Χαμίντ Καρζάι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Άγκυρα.

    Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν κατόπιν πληροφοριών ότι εν απουσία του κ. Καρζάι μέλη ισλαμικών οργανώσεων σχεδίαζαν την ανατροπή του πρωθυπουργού και την πραγματοποίηση βομβιστικών επιθέσεων στην Καμπούλ.

    "Σε περίπτωση που υπάρξουν προσπάθειες με σκοπό την καταστροφή του Αφγανιστάν ο λαός της χώρας και η διεθνή κοινότητα θα επιδείξει την απαραίτητη αντίδραση" τόνισε μετά τις σχετικές συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Στη διάρκεια των συνομιλιών ο κ. Καρζάι χαιρέτησε την απόφαση και την ετοιμότητα της Άγκυρας να αναλάβει τη διοίκηση της πολυεθνικής δύναμης ISAF στην περιοχή ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανάληψη της διοίκησης της δύναμης αποτελεί πραγματικά τιμή για την χώρα του.

    Αναφορικά με τις προσπάθειες σύστασης εθνικού στρατού και αστυνομικής δύναμης στο Αφγανιστάν ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του τονίζοντας ότι Τούρκοι στρατιώτες συμμετέχουν στην εκπαίδευση των αφγανών στρατιωτών χαρακτηρίζοντας ως καθήκον της χώρας του να βοηθήσει στην ανάπτυξη του Αφγανιστάν σε όλους τους τομείς.

    Σημειώνεται ότι σήμερα έφθασε στην Καμπούλ ομάδα Τούρκων στρατιωτικών αξιωματούχων με σκοπό να προετοιμάσουν την ανάληψη της διοίκησης της ISAF από την Άγκυρα.

    [23] Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΠΟ το απόγευμα παίρνει για άλλη μια φορά επίσημη θέση για τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. "Οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA για τον καθορισμό αποτελεσμάτων αγώνων ποδοσφαίρου, είναι μια εξέλιξη εξαιρετικά δυσάρεστη για το ίδιο το άθλημα", αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΠΟ και συνεχίζει: "Πράξεις όπως οι παραπάνω, που φέρονται να τελέστηκαν στο προηγούμενο πρωτάθλημα, απάδουν προς το φίλαθλο πνεύμα και τα αθλητικά ιδεώδη και αναδεικνύουν μια παθογένεια που απειλεί ευθέως να θέσει υπό αμφισβήτηση τη διεξαγωγή και του τρέχοντος πρωταθλήματος. Σε κάθε περίπτωση ρίχνουν βαριά τη σκιά τους σε όλο το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα. Ο δρόμος της κάθαρσης που ακολουθεί η Ομοσπονδία είναι ο μοναδικός που μπορεί να εγγυηθεί την καθαρότητα των πρωταθλημάτων, την ισονομία και ισοτιμία όλων των ομάδων. Με οδηγό τη διεξαγωγή του τρέχοντος πρωταθλήματος, που είναι, κατά κοινή ομολογία το καλύτερο των τελευταίων δεκαπέντε ετών, η Ομοσπονδία θα πραγματοποιήσει όλες εκείνες τις παρεμβάσεις και τις αλλαγές που χρειάζονται, για να ενισχυθεί περαιτέρω η σημερινή εικόνα. Μια εικόνα που αποτυπώνεται στις πολύ καλές διαιτησίες, στη γενική αίσθηση καθαρότητας και στην επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα, όπως αυτή καταγράφεται από τα επίσημα στοιχεία.

    Το φετινό πρωτάθλημα ήταν, για την ΕΠΟ, ένα μεγάλο στοίχημα που κερδήθηκε από τις υγιείς ποδοσφαιρικές δυνάμεις με τη συνεργασία της ΕΠΑΕ και τη βοήθεια της πολιτείας και της FIFA, με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου 2001".

    [24] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΧΘΗΚΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

    Ιερουσαλήμ, 4 Απριλίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ορισμένοι πύραυλοι από τα σύνορα του Λιβάνου εκτοξεύθηκαν στην περιοχή των υψιπέδων του Γκολάν.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, οι Ισραηλινοί ανέφεραν ότι κάποιοι πύραυλοι έπληξαν περιοχή κοντά στο όρος Χέρμον, στα υψίπεδα του Γκολάν αλλά δεν υπάρχουν μέχρι τώρα πληροφορίες για τυχόν ζημιές.

    Το Ισράηλ κατηγόρησε την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου ότι μαχητές της εκτόξευσαν δύο πυραύλους που έπληξαν το Βόρειο Ισραήλ τις τελευταίες μέρες και απείλησε με σκληρά αντίποινα αν η οργάνωση επαναλάβει τις επιθέσεις της.

    O.K.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 4 April 2002 - 19:13:49 UTC