Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΡΑΦΑΤ ΚΑΤΑ ΣΑΡΟΝ
  • [02] [03] ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
  • [04] Η ΕΣΗΕΜ-Θ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΥΠΟΥ
  • [05] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [06] ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
  • [07] ΔΗΛΩΣΗ Σ. ΚΟΥΤΣΟΥΒΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΥΠΟΥ
  • [08] ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ"
  • [09] O Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [10] ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΚΛΗΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑ
  • [11] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [12] ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΚΑΙ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
  • [13] ΕΥΧΕΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΚΛΗΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΣΗΜΙΤΗ
  • [14] ΚΥΠΡΙΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [15] ΕΥΧΕΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΚΛΗΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ
  • [16] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
  • [17] ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [18] ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
  • [19] MΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ
  • [20] ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [21] Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [22] ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΠΕΝΤΕ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΤΑ
  • [23] ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [24] Ο ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΣΕΛΝΤΕΝ

  • [01] ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΡΑΦΑΤ ΚΑΤΑ ΣΑΡΟΝ

    Ραμάλα, 2 Μαϊου 2002 (11:19 UTC+2)

    Για "βάρβαρη δράση" των Ισραηλινών στρατιωτών έκανε λόγο ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασερ Αραφατ, εξαπολύοντας σκληρότατη φραστική επίθεση κατά των πολεμικών επιλογών της κυβέρνησης Σαρον, χαρακτηρίζοντας ως "μεγάλο έγκλημα" το συνεχιζόμενο αποκλεισμό του Ναού της Θείας Γέννησης στη Βηθλεέμ.

    Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι ο Αριελ Σαρον έσπευσε να δηλώσει ότι δε μπορεί να εγγυηθεί επιστροφή του Αραφατ στις παλαιστινιακές περιοχές, στην περίπτωση που ο Παλαιστίνιος ηγέτης, αναχωρήσει για το εξωτερικό.

    Είναι αυτονόητο ότι η δήλωση αυτή, καθιστά τον Γιασερ Αραφατ "ελεύθερο πολιορκημένο" περιορίζοντας την ελευθερία των κινήσεων του, αλλά και ενδεχόμενες επαφές του, με ηγέτες της Δύσης.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, εμφανίστηκε οργισμένος στις δηλώσεις του, χαρακτηρίζοντας τους Ισραηλινούς στρατιώτες "τρομοκράτες, ναζιστές και ρατσιστές", ενώ στο πρόσωπο του, ήταν έντονα τα σημάδια από την περιπέτεια της πολιορκίας του, στο αρχηγείο του, που κράτησε ένα μήνα.

    [02]

    [03] ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2002 (10:16 UTC+2)

    Οι υπηρεσίες της Τροχαίας εφαρμόζουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα για τη διευκόλυνση της κίνησης των οχημάτων σε εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθώς η πασχαλινή μετακίνηση από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια είναι η μαζικότερη κάθε χρονιάς

    Ειδικότερα οι Διευθύνσεις Τροχαίας Αττικής, Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, εστιάζουν τις έκτακτες ρυθμίσεις στις δύο εξόδους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και σε άλλους κύριους δρόμους, οι οποίοι αυτές τις ημέρες παρουσιάζουν σημαντικό κυκλοφοριακό φόρτο. Εκτός από την όσο το δυνατόν μείωση των προβλημάτων στην κίνηση των αυτοκινήτων, στόχος των μέτρων είναι και η ελάττωση των τροχαίων ατυχημάτων, που αποτελούν την άσχημη πλευρά της εορταστικής περιόδου κάθε Πάσχα. Γι' αυτό συνεργεία τροχονόμων θα κάνουν με εντατικότερους ρυθμούς ελέγχους για μέθη, για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και την πάταξη της λεγόμενης επιθετικής οδήγησης.

    Οι ρυθμίσεις που εφαρμόζονται ήδη από την Κυριακή των Βαϊων θα ισχύουν έως το Μ. Σάββατο για την έξοδο και για την επιστροφή έχει προγραμματιστεί η εφαρμογή τους από Κυριακή του Πάσχα έως την Τρίτη.

    Παρεμβάσεις στους εθνικούς δρόμους

    Στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου στο εξερχόμενο ρεύμα θα προστίθεται επιπλέον λωρίδα από τη διασταύρωση του Δαφνίου έως τα Διόδια της Μάνδρας και οι τροχονόμοι θα παρεμβαίνουν όταν χρειάζεται στους κόμβους Δαφνίου, Διυληστηρίων, Ασπροπύργου, Μαγούλας και στα σημεία όπου γίνονται έργα οδοποιϊας. Στην Αθηνών - Λαμίας η αντιμετώπιση των προβλημάτων θα γίνεται με ρυθμίσεις από τους τροχονόμους στους κόμβους Ν. Κηφισιάς, Κρυονερίου και Βαρυμπόμπης.

    Στην επιστροφή θα εφαρμοστούν τα ίδια μέτρα με παραχώρηση της λωρίδας προς Αθήνα. Εκτακτες ρυθμίσεις, όμως, θα ισχύσουν και στο Σταυρό Αγ.Παρασκευής, με μονοδρόμηση της γέφυρας είτε προς Αθήνα, είτε προς Μεσόγεια και στις Λεωφόρους Βάρης -Κορωπίου και Δημοκρατίας στο Πέραμα με παραχώρηση λωρίδας κυκλοφορίας στο ρεύμα που θα έχει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο.

    Το ωράριο εφαρμογής των μέτρων σήμερα Μ.Πέμπτη είναι από τις 6 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, αύριο Μ.Παρασκευή από τις 6 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα και το Μ. Σάββατο από τις 7 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, όσον αφορά στην έξοδο. Στην επιστροφή τη Κυριακή του Πάσχα είναι από τις 2 μετά το μεσημέρι έως τις 11 το βράδυ, τη Δευτέρα από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ και την Τρίτη από τις 9 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Ανάλογα με το ύψος της κίνησης το ωράριο μπορεί να τροποποιηθεί, ενώ τις ώρες αιχμής έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών άνω του ενάμιση τόνου σε μεγάλα τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου.

    [04] Η ΕΣΗΕΜ-Θ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΥΠΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2002 (11:52 UTC+2)

    Η ελευθεροτυπία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας που μάχεται για την ελεύθερη έκφραση και την ανεμπόδιστη διακίνηση των ιδεών και των πληροφοριών, τονίζει σε ανακοίνωση της η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Τύπου.

    Οπως επισημαίνει, η φετινή 3η Μαίου βρίσκει τους Ελληνες δημοσιογράφους σε περλιοδο έξαρσης των συνδικαλιστικών αγώνων για την ικανοποίηση δικαίων αιατημάτων και για την προστασία στοιχειωδών "κατακτήσεων" που είναι στο στόχαστρο και απειλούνται ευθέως. Εκφράζει την αλληλεγγύη της στους συναδέλφους της Παλαιστίνης και των άλλων χωρών που έπεσαν θύματα στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Καταδικα΄ζει τις όποιες επιθέσεις σε βάρος δημοσιογράφων και διατρανώνει την αγωνιστικότητα της εναντίον της λογικής ενός παγκόσμιου συστήματος που θα δίνει τον έλεγχο της ενημέρωσης-σε παγκόσμιο επίπεδο-στα χέρια ενός προνομιούχου κύκλου των μεγάλων επιχειρήσεων ΜΜΕ.

    [05] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Ουάσινγκτον, 2 Μαϊου 2002 (21:09 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επισήμανε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην Μέση Ανατολή καλώντας παράλληλα το Ισραήλ να σταματήσει την κατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Όχθη.

    Όπως μετέδωσε το Associated Press, ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας μετά από συναντήσεις που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες απεύθυνε μήνυμα και στον παλαιστινιακό λαό λέγοντας ότι η διεθνή κοινότητα επιθυμεί να βοηθήσει στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να βασίζεται στη τρομοκρατία και τη διαφθορά.

    Ο κ. Μπους τόνισε ότι περιμένει μεγαλύτερη πρόοδο όταν συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον με ηγέτες της Μέσης Ανατολής μεταξύ των οποίων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα.

    "Είμαι αισιόδοξος ότι κάνουμε σημαντική πρόοδο", είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι "πριν από μία εβδομάδα ο Γιάσερ Αραφάτ ήταν εγκλωβισμένος στα γραφεία του στη Ραμάλα" ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη λήξη της πολιορκίας στο Ναό της Θείας Γέννησης.

    [06] ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΛΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2002 (20:52 UTC+2)

    Λύση στο ιδιοκτησιακό ζήτημα του κτήματος Κάτω Γραμματικού νομού Πέλλας δόθηκε μετά από τη συνεργασία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης και βουλευτή Πέλλας Γιώργου Πασχαλίδη και του υπουργού Γεωργίας Γιώργου Δρυ.

    Ειδικότερα, με απόφαση που υπογράφηκε παραχωρείται στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες το κτήμα των κατεχόμενων από αυτούς εκτάσεων και μέχρις εμβαδού εξήντα στρεμμάτων, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας και επαγγέλματος τους. Η επιπλέον κατεχόμενη από αυτούς έκταση αφαιρείται. Στους ίδιους ενδιαφερόμενους παραχωρείται και το κατεχόμενο από αυτούς οικόπεδο και μέχρι εμβαδού ενός στρέμματος.

    Για την παραχώρηση των κατεχόμενων εκτάσεων οι παραχωρησιούχοι πρέπει να καταβάλλουν τίμημα το οποίο ορίζεται από την Επιτροπή Απαλλοτριώσεων ως ίσο με το 1/5 της αγοραίας αξίας της έκτασης. Το τίμημα θα καταβληθεί σε έξι ίσες ετήσιες άτοκες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες πρέπει να καταβληθεί μέσα σε ένα μήνα από την έκδοση της οικείας απόφασης της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων.

    Τα ίδια ισχύουν και για την παραχώρηση της έκτασης του οικοπέδου μέχρι του εμβαδού του ενός στρέμματος.

    [07] ΔΗΛΩΣΗ Σ. ΚΟΥΤΣΟΥΒΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, 2 Μαϊου 2002 (20:48 UTC+2)

    "Σήμερα, που σε ολόκληρο τον πλανήτη βάλλονται τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι κοινωνικές κατακτήσεις από τον παγκοσμιοποιημένο νεοφιλελευθερισμό, μεγαλώνουν τα εμπόδια και οι δυσκολίες για την ελεύθερη λειτουργία των ΜΜΕ", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΚΙ Σπύρος Κουτσουβέλης με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Τύπου.

    "Στην Ελλάδα, η διαπλοκή ΜΜΕ και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων υπονομεύει την ελευθερία του Τύπου, με αποτέλεσμα να ποδηγετείται η ενημέρωση της κοινής γνώμης", επισήμανε ο κ. Κουτσουβέλης προσθέτοντας ότι το λειτούργημα του δημοσιογράφου στις μέρες μας αποκτά όλο και μεγαλύτερη κοινωνική διάσταση με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δημοσιογράφων να είναι μαχητές της ελευθερίας του Τύπου.

    [08] ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ"

    Παρίσι, 2 Μαϊου 2002 (20:43 UTC+2)

    Συνολικά 31 δημοσιογράφοι μεταξύ των οποίων και οχτώ που κάλυπταν τα γεγονότα στο Αφγανιστάν έχασαν τη ζωή τους το 2001 και 110 φυλακίστηκαν στα τέλη του έτους όπως αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της η οργάνωση "Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα" που έχει την έδρα της στο Παρίσι.

    Όπως μετέδωσε το Associated Press, προσπάθειες καταστολής του δικαιώματος της ελευθερίας του Τύπου έχουν παρατηρηθεί σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ καθώς και στη Σαουδική Αραβία.

    Στην έκθεσή της η οργάνωση "Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα" αναφέρει ότι οι επιθέσεις και οι απειλές εναντίον των δημοσιογράφων έχουν αυξηθεί κατά 40% και το ποσοστό των περιπτώσεων επιβολής λογοκρισίας στον Τύπο αυξήθηκε κατά 28% την περσινή χρονιά.

    Ο αριθμός των δημοσιογράφων που φυλακίστηκαν διπλασιάστηκε, καθώς το 2000 είχαν παρατηρηθεί 74 συλλήψεις σε αντίθεση με το 2001 όταν οι συλλήψεις ανήλθαν στις 110.

    Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι πολλοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή έχουν γίνει συχνά στόχος των ισραηλινών στρατιωτών.

    Από την κριτική της οργάνωσης δεν ξεφεύγουν ούτε οι δυτικές χώρες όπου όπως αναφέρει η έκθεση κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά έχουν θεσπιστεί μέτρα κατά του δικαιώματος των δημοσιογράφων να μην αποκαλύπτουν τις πηγές τους.

    [09] O Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 2 Μαϊου 2002 (20:31 UTC+2)

    «Είναι νομοτέλεια ότι όταν εφαρμόζονται παρατεταμένες περιοριστικές εισοδηματικές και κοινωνικές πολιτικές και όταν η οικονομική πολιτική στοχεύει στους αριθμούς και όχι στην εξυπηρέτηση των ανθρώπων, τότε οι κοινωνίες οδηγούνται, από την απελπισία και την απόγνωση, σε ακραίες τοποθετήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, απαντώντας σε ερώτηση για τις γαλλικές εκλογές,

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ επισκέφθηκε σήμερα τη Βαρβάκειο Αγορά στην Αθήνα και ερωτηθείς για την αγοραστική κίνηση τόνισε ότι «ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, τα λαϊκά στρώματα, έχουν στενότητα χρήματος και στους καταστηματάρχες, οι οποίοι είναι μικροεπαγγελματίες».

    [10] ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΚΛΗΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑ

    Λευκωσία, 2 Μαϊου 2002 (20:06 UTC+2)

    "Η αμέριστη συμπαράσταση του έθνους και η συνεισφορά σας στην αμυντική θωράκιση της Κύπρου εμψυχώνει τον κυπριακό λαό στο δύσκολο αγώνα που διεξάγει για ελευθερία και δικαίωση", αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, στο ευχετήριο τηλεγράφημα του προς τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος Γιάννο Παπαντωνίου, με την ευκαιρία της εορτής του Πάσχα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, με το τηλεγράφημα του ο κ. Κληρίδης εύχεται στον κ. Παπαντωνίου "υγεία, ευτυχία και δύναμη για συνέχιση της υψηλής αποστολής του", εκφράζοντας παράλληλα τις "ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του λαού της Κύπρου, της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά", για την αμέριστη συμπαράσταση του ελληνικού λαού.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [11] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2002 (20:04 UTC+2)

    Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο τύπος στην προώθηση των θεμελιωδών αξιών της αλληλεγγύης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού προς τον άνθρωπο επισημαίνει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος σε μήνυμά του για την 3η Μαϊου, Παγκόσμια Ημέρα Τύπου.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος τονίζει ότι ο τύπος αποτελεί λειτουργικό στοιχείο μεγάλης σημασίας στη σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία της πληροφόρησης.

    "Σαν μοχλός δημιουργίας, μετάδοσης και επεξεργασίας της καθημερινής επικαιρότητας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην προώθηση των θεμελιωδών αξιών της αλληλεγγύης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού προς τον άνθρωπο, όσο και στη διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών να ελέγχουν ένα ουσιαστικό μέρος των δημοσίων υποθέσεων μέσα από την ενημέρωση", υπογραμμίζει προσθέτοντας ότι η ελευθερία του Τύπου αποτελεί αναντίρρητα μία μεγάλη κατάκτηση της σύγχρονης κοινωνίας μας.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος σημειώνει ότι τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας οι δημοσιογράφοι διεκδικούν με δυναμικές κινητοποιήσεις καλύτερες συνθήκες εργασίας και διασφάλισης της ελευθερίας του Τύπου.

    "Στους αγώνες τους αυτούς εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, γιατί πιστεύουμε ότι μπορούν να αποτελέσουν το έμψυχο θεμέλιο, ώστε η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει το επίκεντρο της ανάπτυξης εκδοτικών και ραδιοτηλεοπτικών πρωτοβουλιών διαβαλκανικού προσανατολισμού", τονίζει.

    "Η προστασία άλλωστε του Τύπου και των λειτουργών του, η τήρηση της δεοντολογίας και η διασφάλιση της ποιότητας, είναι κλειδιά που ανοίγουν το μεγάλο κεφάλαιο της ενημέρωσης σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία των λαών του 21ου αιώνα", καταλήγει στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

    [12] ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΚΑΙ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ

    Αθήνα, 2 Μαϊου 2002 (19:51 UTC+2)

    «Ναι» στην ύπαρξη ενός κώδικα δεοντολογίας που θα ακολουθηθεί κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά «όχι» στην υποκατάσταση των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης, που είναι αρμόδια να ορίσουν τους κανόνες και να ελέγξουν την εφαρμογή τους ήταν η απάντηση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων Χρήστου Παπουτσή στην επιστολή της συνυποψήφιας του Ντόρας Μπακογιάννη για τη δεοντολογία και την αισθητική στην προεκλογική εκστρατεία και τις δαπάνες των υποψηφίων.

    «Σε καμία περίπτωση δεν προτίθεμαι και σε αυτό το θέμα, όπως και σε κανένα άλλο θέμα, να υποκαταστήσω με τη δική μου λειτουργία, τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, που είναι κατάκτηση του χώρου της αυτοδιοίκησης και όλων αυτών των ανθρώπων που πιστεύουν στην αυτοδιοίκηση και στη λειτουργία της», δήλωσε ο κ. Παπουτσής.

    Σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου της δημοτικής παράταξης της Ντόρας Μπακογιάννη σημειώνει ότι «ο κ. Παπουτσής, επικαλούμενος προσχήματα θεσμικά και τυπικά, αρνείται μια πολιτική συμφωνία για τη διεξαγωγή ενός προεκλογικού αγώνα, που θα σέβεται την πόλη και τους πολίτες»

    Σχετικά με το πολιτικό χρήμα, ο κ. Παπουτσής τόνισε την ανάγκη ύπαρξης πλήρους διαφάνειας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι απαιτείται νομοθετική πρωτοβουλία και στην κατεύθυνση αυτή επιβάλλεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ

    [13] ΕΥΧΕΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΚΛΗΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΣΗΜΙΤΗ

    Λευκωσία, 2 Μαϊου 2002 (19:33 UTC+2)

    Τις θερμές ευχαριστίες και τη βαθιά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την αγάπη και τη σταθερή συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και όλου του πολιτικού κόσμου στον αγώνα που διεξάγει η Κύπρος για εθνική δικαίωση και για την ένταξή της στην ΕΕ, απευθύνει με ευχετήριο τηλεγράφημα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα.

    Στο τηλεγράφημά του, ο Πρόεδρος Κληρίδης απευθύνει στον κ. Σημίτη "εγκάρδιες ευχές εκ μέρους του κυπριακού λαού, της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά για υγεία και ευτυχία καθώς και για κάθε επιτυχία στο υψηλό του έργο".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] ΚΥΠΡΙΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 2 Μαϊου 2002 (19:32 UTC+2)

    Είκοσι περίπου ομογενείς κατέρχονται ως υποψήφιοι για το δήμο Λονδίνου στις σημερινές δημοτικές εκλογές που διεξάγονται σε όλη την Αγγλία.

    Συγκεκριμένα οι ομογενείς υποψήφιοι κατέρχονται στους τρεις δήμους του Λονδίνου όπου διαμένουν οι περισσότεροι Κύπριοι της παροικίας, στο Χάρινγκεϊ, στο Ενφιλντ και στο Μπάρνετ.

    Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό ελληνοκυπριακής και ελληνικής καταγωγής υποψηφίων μέχρι τώρα, πράγμα ενδεικτικό του αυξανόμενου ενδιαφέροντος ανάμεσα στην παροικία για τα πολιτικά πράγματα της χώρας.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΕΥΧΕΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΚΛΗΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ

    Λευκωσία, 2 Μαϊου 2002 (19:31 UTC+2)

    "Η συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης, όλου του πολιτικού κόσμου και ολόκληρου του ελληνικού λαού αποτελεί για μας πηγή δύναμης στην προσπάθεια για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, καθώς και για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ", αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στο ευχετήριο τηλεγράφημά του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης στο τηλεγράφημά του εκφράζει "τη βαθιά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού", για το συνεχές ενδιαφέρον της Ελλάδας στον αγώνα που διεξάγει για δικαίωση.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    Λευκωσία, 2 Μαϊου 2002 (19:28 UTC+2)

    Ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου γεννήθηκε στο χωριό Αυγόρου, της επαρχίας Αμμοχώστου στις 13 Απριλίου 1939.

    Είναι απόφοιτος του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου (1951-57) και της

    Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου (1960-62). Είναι επίσης κάτοχος πτυχίων της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών και της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ αναγορεύτηκε σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ουαλίας, στα νομικά.

    Από τα γυμνασιακά του χρόνια αναμίχθηκε ενεργά στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ και υπήρξε πολιτικός κρατούμενος. Διετέλεσε γενικός γραμματέας της Ενωσης Αγωνιστών Λευκωσίας, του Παγκύπριου Ενιαίου Μετώπου Αγωνιστών και της Παγκύπριας Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας.

    Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου, ο κ. Χριστοδούλου εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα ως διδάσκαλος και για τέσσερα χρόνια, από το 1964-68, στον Κλάδο Εκδόσεων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών. Το 1968 διορίστηκε στη θέση του Λειτουργού Εκδόσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και το 1972 στη θέση του Διευθυντή Κυβερνητικού Τυπογραφείου, μέχρι το 1985.

    Την 1η Μαρτίου 1985 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και από τις 12 Ιουνίου 1989 Γενικός Διευθυντής στο Υπουργείο Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.

    Ενώ κατείχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υπήρξε Πρόεδρος των Διοικητικών Συμβουλίων της Αρχής Βιομηχανικής Κατάρτισης, του Κέντρου Παραγωγικότητας, του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου, του Ινστιτούτου Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Τεχνών και του ξενοδοχείου Φιλοξενία. Υπό την ιδιότητα του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διετέλεσε επίσης μέλος της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού, η οποία χειρίζεται θέματα που αφορούν την απασχόληση των δημοσίων υπαλλήλων.

    Υπήρξε εκπρόσωπος της κυπριακής Κυβέρνησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (1985-1987) και εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις ετήσιες συνόδους της γενικής συνδιάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (1985-1989).

    Ως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης, της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, του Συμβουλίου Γεωργικών Ερευνών και Εφαρμογών και άλλων συμβουλίων και επιτροπών που λειτουργούν στο Υπουργείο. Μετείχε επίσης ως μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας σε συνδιασκέψεις της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας και του διοικητικού της συμβουλίου και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τροφίμων, καθώς και σε περιφερειακές διασκέψεις και συνέδρια διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με θέματα γεωργίας, περιβάλλοντος και φυσικών πόρων.

    Διετέλεσε επίσης μέλος του Πολεοδομικού Συμβουλίου.

    Στις 7 Νοεμβρίου 1994 διορίστηκε από τον Πρόεδρο Κληρίδη ως Υπουργός Οικονομικών, θέση στην οποία επαναδιορίστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1998 μετά την επανεκλογή του κ. Κληρίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

    Στις 19 Μαρτίου 1999 διορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών.

    Ο κ. Χριστοδούλου είναι νυμφευμένος και έχει μία θυγατέρα.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2002 (19:28 UTC+2)

    Την ευχή να ακουστεί το μήνυμα της Αναστάσεως σε όλο τον κόσμο και να απαλλαγεί η ανθρωπότητα από κάθε βία και από κάθε κακό εκφράζει στο Πασχαλινό μήνυμά του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    "Τούτες τις άγιες ημέρες έρχεται ξανά μπροστά μας το μήνυμα "Αλλήλους αγαπάτε. Ολοι προσέλθετε", μέσα από τη μεγαλύτερη γιορτή στο πέρασμα του χρόνου, το Πάσχα.

    Το Πάσχα το λαμπρόν, το Ελληνικό Πάσχα, η Λαμπρή, που ξεχωρίζει ανάμεσα στις άλλες γιορτές, για τα γεμάτα μυστήριο και θεία μυσταγωγία δρώμενα.

    Ελπίδα και πίστη. Σ' αυτά τα δύο στοχεύουν όλα τα έθιμα των ημερών του Πάσχα που σώζονται - ευτυχώς - μέχρι τις μέρες μας, και είναι χαρά μεγάλη να τα ζει κανείς, ιδιαίτερα στην πανέμορφη Μακεδονική ύπαιθρο", υπογραμμίζει στο μήνυμά του ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

    "Τούτες τις άγιες ημέρες που θριαμβεύει ο Σταυρός και η Ανάσταση γίνεται το αιώνιο σύμβολο της Χριστιανοσύνης, όλοι αισθανόμαστε την κορύφωση του Θείου Δράματος που έρχεται με τρόπο ανεπανάληπτο να μας λυτρώσει, να μας ανανεώσει και να μας θυμίσει την πνευματική μας σχέση με το Θεό και το συνάνθρωπο.

    Γι αυτό ας αφήσουμε τη σκέψη μας να αγκαλιάσει όλους τους συνανθρώπους μας, ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος ή θρησκείας που ζουν κάτω από ζοφερές καταστάσεις, κι ας ευχηθούμε το μήνυμα της Αναστάσεως, μήνυμα ελπίδας, ελευθερίας και αγάπης, να φθάσει σε όλο τον κόσμο και επιτέλους η ανθρωπότητα να απαλλαγεί από κάθε βία και από κάθε κακό", τονίζει.

    "Ας πιστέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, στην ισχύ του Καλού και της Αγάπης. Κι ας προσευχηθούμε γι αυτό.

    Αγαπητοί συμπολίτες, Θεσσαλονικείς

    Εύχομαι σε όλους σας, προσωπική και οικογενειακή γαλήνη, εύχομαι στην πόλη μας τη Θεσσαλονίκη να πάει μπροστά, Καλή Ανάσταση, και να γιορτάσουμε όλοι τη Λαμπρή με υγεία, πίστη και αγάπη.

    Χρόνια Πολλά!", καταλήγει στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

    [18] ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 2 Μαϊου 2002 (19:25 UTC+2)

    Η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου είναι σήμερα αρκετά βελτιωμένη, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι έχουν γίνει οι διευθετήσεις για μεταφορά του Αρχιεπισκόπου στην Ελλάδα σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

    Ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι οι διευθετήσεις έχουν προληπτικό χαρακτήρα, διότι υπάρχει μικρή πιθανότητα ο Αρχιεπίσκοπος να παρουσιάσει θρόμβωση ή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] MΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ

    Αθήνα, 2 Μαϊου 2002 (19:25 UTC+2)

    «Οι χθεσινές εξελίξεις στη Ραμάλα μετά τη άρση του αποκλεισμού του πρόεδρου Αραφάτ, αποτελούν ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση της ειρήνευσης της περιοχής και της επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάστηκε όλη αυτή την περίοδο και η ελληνική πλευρά, με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης.

    Ο κ. Μπεγλίτης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις συγκρούσεις γύρω από το ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ. «Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε τη μεσολαβητική μας προσπάθεια και καλούμε τα εμπλεκόμενα μέρη να συμβάλλουν στην άμεση άρση του αδιεξόδου, ιδιαίτερα μάλιστα ενόψει της εορτής του Ορθόδοξου Πάσχα», κατέληξε.

    [20] ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2002 (19:24 UTC+2)

    Γενικό προσκλητήριο ετοιμάζει για αύριο η Καλαμαριά. Οι κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν έχουν ως στόχο την απόδοση της δικαιοσύνης και την

    πάταξη της διαφθοράς στο χώρο του ποδοσφαίρου. Και όλα αυτά λόγω της καθυστέρησης του αγώνα κατά 10 λεπτά στο παιχνίδι Παναιγιάλειου- Προοδευτικής.

    Αύριο στο προσκλητήριο θα πάρουν μέρος φίλαθλοι και παράγοντες του Απόλλωνα Καλαμαριάς, καθώς επίσης και άλλων ομάδων της πόλης, δίνοντας το στίγμα της δύναμης που διαθέτουν.

    «Καλούμε τη διοίκηση της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος να υποβάλει σήμερα κιόλας την παραίτησή της», αναφέρει ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Χριστόδουλος Οικονομίδης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού όλες οι παρατάξεις στον Δήμο Καλαμαριάς. Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς αποφάσισαν να αποκλείσουν αύριο το μεσημέρι από 13:00-13:30 τον δρόμο προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στο ύψος του Φοίνικα, παρουσία εκπροσώπων της ΠΑΕ Απόλλων, του Συνδέσμου Φιλάθλων Απόλλωνα Καλαμαριάς και του Συνδέσμου Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών του Απόλλωνα.

    Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ήταν παρόντες οι βουλευτές, Στέλιος Παπαθεμελής και Χάρης Καστανίδης, ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ, Διονύσης Ψωμιάδης ο βετεράνος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και του ΠΑΟ, Αχιλλέας Ασλανίδης και ο πρόεδρος των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του Απόλλωνα, Απόστολος Παπαδόπουλος.

    [21] Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 2 Μαϊου 2002 (19:20 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρίγκιπας Κάρολος της Μεγάλης Βρετανίας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ρουμανία ξεκινώντας από αύριο μέχρι και τις 6 Μαίου.

    Στις 4 Μαίου ο Κάρολος θα δειπνήσει με τον Ρουμάνο πρόεδρο Ίον Ιλιέσκου στην πόλη Σίμπιου.

    [22] ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΠΕΝΤΕ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΤΑ

    Παρίσι, 2 Μαϊου 2002 (19:18 UTC+2)

    Οι αστυνομικές αρχές της Γαλλίας συνέλαβαν πέντε άτομα που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή στην οργάνωση των βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ στην Ισπανία.

    Όπως μετέδωσε το BBC, οι τέσσερις άντρες και μία γυναίκα συνελήφθησαν στην πόλη Νιόρτ δυτικά της χώρας ενώ εικάζεται ότι κυκλοφορούσαν με κλεμμένο αυτοκίνητο και ότι επρόκειτο να ληστέψουν ακόμη ένα όχημα.

    Οι αρχές αναφέρουν ότι οι συλληφθέντες πιθανόν ισπανικής υπηκοότητας είχαν στην κατοχή τους όπλα.

    Οι συλλήψεις έρχονται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της ΕΤΑ ότι ευθύνεται για δυο βομβιστικές επιθέσεις σε αυτοκίνητα απέναντι από το γήπεδο Μπερναμπέου και κοντά στον πύργο Europa στην Μαδρίτη.

    [23] ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2002 (19:17 UTC+2)

    Δεν θα πραγματοποιηθεί η αποχή των ποδοσφαιριστών όπως αρχικά είχε αποφασίσει ο ΠΣΑΠ. Ετσι κανονικά την Τετάρτη του Πάσχα θα διεξαχθούν τα παιχνίδια της 26ης και τελευταίας αγωνιστικής της Α` εθνικής, ενώ κανονικά θα γίνει και ο φιλικός αγώνας με την Ρουμανία. Ο ΠΣΑΠ ακύρωσε την αποχή που είχε κηρύξει, καθώς ενημερώθηκε από την ΕΠΑΕ για το συμβόλαιο της Αγροτικής Ασφαλιστικής.

    Η επιστολή του ΠΣΑΠ αναφέρει: «Υστερα από την έγγραφη διαβεβαίωση της Αγροτικής Ασφαλιστικής που λάβαμε, ότι οι ποδοσφαιριστές είναι ασφαλισμένοι, τόσο κατά τους αγώνες πρωταθλημάτων που θα γίνουν, όσο και για το διάστημα στο οποίο υπήρχε ακύρωση της ασφάλειας τους (18/4/2002-2/5/2002) και μόνο εξ' αυτού του λόγου, ο Σύνδεσμος μας ενημέρωσε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής, ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι που υπήρχαν για αποχή από τους αγώνες πρωταθλημάτων και τους αγώνες της εθνικής ομάδας».

    [24] Ο ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΣΕΛΝΤΕΝ

    Λευκωσία, 2 Μαϊου 2002 (19:16 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι το συμπέρασμα πως ο γάμος της Τουρκάλας μητέρας του ποδοσφαιριστή Σαμπρί Σελντέν δεν έγινε για σκοπούς εποικισμού του κατεχομένων, οδήγησε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο να παραχωρήσει την κυπριακή υπηκοότητα στον Σελντέν, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η παραχώρηση στον Τουρκοκύπριο της κυπριακής υπηκοότητας δεν έχει κάποιο πολιτικό μήνυμα.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εξέτασε κατά πόσο η μητέρα του Σελντέν, την οποία ο πατέρας του είχε νυμφευθεί το 1975 και που είναι από την Τουρκία, "ήταν έποικος, υπό την έννοια της προσπάθειας που έκαναν οι Τούρκοι για την αλλοίωση του δημογραφικού πληθυσμού της Κύπρου". Πρόσθεσε ότι "καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι εφ' όσον ο ίδιος (Σελντέν) γεννήθηκε στην Κύπρο από πατέρα Τουρκοκύπριο, δικαιούτο υπηκοότητας".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 2 May 2002 - 18:14:26 UTC