Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΑΕΝΑΟ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ
  • [02] ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΩΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ ΤΟΝ ΣΑΡΟΝ Ο ΑΡΑΦΑΤ
  • [03] ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΒΑΠΟΡΙΑ ΤΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΦΥΓΗΣ
  • [04] ΣΤΑ 4 ΕΚΑΤ. ΔΡΑΧΜΕΣ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ
  • [05] Ο Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [06] ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΧΕ Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ 4 ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΑΧΥΠΛΟΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ
  • [07] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ Ο Χ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
  • [08] Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΟΔΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ
  • [09] ΣτΕ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [10] ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
  • [11] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [12] ΕΚΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ Ο ΚΑΡΕΜΠΕ
  • [13] ''ΦΙΛΙΚΗ'' ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ
  • [14] ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο Γ. ΖΑΧΟΥΔΑΝΗΣ
  • [15] ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
  • [16] ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ Α'
  • [17] ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
  • [18] ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΑΟ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΜΑΚΑΜΠΙ ΣΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ
  • [19] ΑΣΧΗΜΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ
  • [20] ΦΡΟΥΡΙΟ Η ΑΘΗΝΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΓΩΝ
  • [21] 243 ΤΖΙΠ ΘΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΕΛΒΟ
  • [22] ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΝΙΠΤΗΡΟΣ
  • [23] ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [24] ΑΠΟ 8/5 ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ- ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

  • [01] ΤΟ ΑΕΝΑΟ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2002 (10:05 UTC+2)

    Γονυπετής μπροστά στο Θείο μνήμα θα σταθεί σήμερα η Ορθοδοξία σε κάθε γωνιά της γης, αφού πρώτα βιώσει με κατάνυξη, ευλάβεια και συντριβή τα πάθη του Θεανθρώπου και την αποκαθήλωσή του. Ήδη από το πρωί, οι πιστοί συρρέουν στις εκκλησίες υπό τους ήχους της καμπάνας, που χτυπάει πένθιμα, δίνοντας το στίγμα της πιο θλιβερής ημέρας του χρόνου.

    Καθώς περνούν οι ώρες και όσο πλησιάζει η νύχτα, τα συναισθήματα της θλίψης για την απώλεια του Θεανθρώπου κορυφώνονται. Γιατί αυτή η νύχτα, η εαρινή νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής και της περιφοράς του Επιταφίου, παραμένει κάτι αμετακίνητο μέσα στο χρόνο, κάτι που αναβλύζει μια ομορφιά μοναδική, αναλλοίωτη.

    Ακόμη και ο αλλόθρησκος, ακόμη και ο σύγχρονος άνθρωπος της μεγαλούπολης, που προ πολλού έχει δει να νεκρώνονται μέσα του τα συναισθήματα εκείνα που βίωνε την Εβδομάδα των Παθών ο απλός λαός, ακόμη και ο χλευαστής των θείων, δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος μπροστά σε αυτή την ιδιόμορφη ομορφιά.

    Κανείς δεν μπορεί να μη νιώσει σήμερα αυτό το τσίμπημα της συγκίνησης για τα Θεία Πάθη, κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος μπροστά στον πλούτο των συναισθημάτων της Μεγάλης Παρασκευής και μάλλον είναι λίγοι αυτοί που δεν θα ριγήσουν όταν οι γυναικείες φωνές υψωθούν στον ουρανό, ψάλλοντας το "Ω γλυκύ μου έαρ"...

    Η ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής είναι μια από τις πλέον χαρακτηριστικές του Εκκλησιαστικού έτους, αποτυπώνοντας με τον λειτουργικό και υμνογραφικό πλούτο της τον θρήνο και τον οδυρμό της Ορθοδοξίας ανά την υφήλιο. Το βράδυ, από άκρη σε άκρη της γης, οι Ελληνες Ορθόδοξοι, θα ψάλλουν το "Ω γλυκύ μου έαρ" και -κρατώντας αναμμένα κεριά- θα ακολουθήσουν την περιφορά των Επιταφίων, που ευωδιάζουν μέσα στην ανοιξιάτικη νύχτα, καθώς είναι στολισμένοι με πολύχρωμα λουλούδια.

    Και είναι τόση η συμβολική δύναμη του Επιταφίου, τόση η ελπίδα την οποία περικλείει και εκπέμπει, που αυτά τα λουλούδια χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν σαν φυλαχτά για τους ναυτικούς ή σαν γιατρικό για τον πονοκέφαλο. Μάλιστα, σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας θεωρείτο ότι αν ένας άρρωστος περάσει τρεις φορές κάτω από τον Επιτάφιο θα γιάνει, ενώ αν ένα ζωηρό παιδί κάνει το ίδιο, θα φρονιμέψει.

    Αν και οι πιστοί συρρέουν στις εκκλησίες από το πρωί, ωστόσο η συγκίνηση κορυφώνεται το βράδυ, όταν μετά την περιφορά, το σύνολο του εκκλησιάσματος εισέρχεται πάλι στο ναό, περνώντας κάτω από τον Επιτάφιο, που στην επαρχία τον συγκρατούν ψηλά τα μόλις απολυθέντα από το στρατό παληκάρια. Με τον τρόπον αυτό, παίρνουν οι πιστοί την ευλογία που θα τους συντροφέψει μέχρι τού χρόνου. Κατεβαίνουν έτσι και οι άνθρωποι, για μια στιγμή, στον τάφο τού Χριστού. Θάβονται μαζι του για να συναναστηθούν το επόμενο βράδυ, για να φτάσουν στην κάθαρση "δι' ελέου και φόβου".

    Στην επαρχία ο στολισμός τού Επιταφίου γίνεται πρωί από νεαρές κοπέλες και γυναίκες, που φέρνουν από τις αυλές των σπιτιών τα πιο δροσερά και μυρωδάτα λουλούδια (ενώ, οι μεγαλύτερες στην ηλικία επισκέπτονται τα νεκροταφεία και τις εκκλησιές τής Παναγίας, καθαρίζουν και θυμιατίζουν). Τα εύοσμα άνθη πρέπει νά είναι πολλά, ιδίως οι λεπτές "κολαΐνες" με τους λεμονανθούς. Επιβάλλεται να ευωδιάζει τον αέρα ο Επιτάφιος κατά τη βραδυνή του περιφορά στις γειτονιές, αλλά και για να μπορέσουν όσοι τον προσκυνήσουν έπειτα να αποσπάσουνε μερικά φύλλα για ευλογία.

    Σε πολλά χωριά οι χωρικοί δεν στρώνουν τραπέζι όλη μέρα, παρά μοιράζονται ένα πιάτο με ξύδι, όπου όλοι βουτούν το ψωμί και το γεύονται για να συμμεριστούν το Πάθος του Χριστού. Επειδή η Μεγάλη Παρασκευή θεωρείται η μέρα των νεκρών οι άνθρωποι ευπρεπίζουν τους τάφους γιατί πιστεύουν ότι με την Ανάσταση θα έρθουν από τον κάτω κόσμο οι νεκροί και πρέπει να βρουν τους τάφους τους περιποιημένους. Σύμφωνα με την παράδοση, τη Μεγάλη Παρασκευή το ράψιμο και το κάρφωμα είναι δουλειές απαγορευμένες. Τα ρούχα που ράβονταν εκείνη την ημέρα θεωρούνταν κακότυχα, καθώς πίστευαν ότι θα είχαν την τύχη των ρούχων του Χριστού.

    [02] ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΩΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ ΤΟΝ ΣΑΡΟΝ Ο ΑΡΑΦΑΤ

    Ραμάλα, 3 Μαϊου 2002 (10:12 UTC+2)

    Έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριλε Σαρον, τον οποίο και αναγνωρίζει ως νόμιμο συνομιλητή, εμφανίζεται ο Γιασερ Αραφατ, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης επιδόθηκε σε σκληρή φραστική επίθεση κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού και της πολιτικής του, χθες, αμέσως μετά την άρση της πολιορκίας του αρχηγείου στη Ραμάλα.

    Ο Γιασερ Αραφατ εμφανίζεται επίσης ικανοποιημένος και από τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, για τη συνύπαρξη παλαιστινιακού κράτους, με το Ισραήλ. Ωστόσο, τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον δεν είναι καλά για την Παλαιστινιακή Αρχή, μετά την έγκριση στα νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, δύο ψηφισμάτων που υποστηρίζουν την πολεμική δράση του Ισραήλ στις παλαιστινιακές περιοχές.

    [03] ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΒΑΠΟΡΙΑ ΤΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΦΥΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2002 (10:00 UTC+2)

    Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ολοκληρωθεί η έξοδος μαμούθ των εκδρομέων του Πάσχα, που συνιστά τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Έχοντας σύμμαχο τον καλό καιρό, οι κάτοικοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εγκαταλείπουν με κάθε μέσο τις πόλεις τους. Από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι και χθες το βράδυ περισσότερα από 50.000 οχήματα έχουν περάσει από τα διόδια των Μαλγάρων, ενώ από την πρωτεύουσα έφυγαν με κάθε μέσο περισσότερα από 1,5 εκατ. κάτοικοι.

    Επί ποδός έχει τεθεί η Τροχαία, προκειμένου να διευκολυνθεί η κίνηση των οχημάτων στις εθνικές οδούς, όπου η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

    Ειδικότερα οι Διευθύνσεις Τροχαίας Αττικής, Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, εστιάζουν τις έκτακτες ρυθμίσεις στις δύο εξόδους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και σε άλλους κύριους δρόμους. Εκτός από την όσο το δυνατόν μείωση των προβλημάτων στην κίνηση των αυτοκινήτων, στόχος των μέτρων είναι και η ελάττωση των τροχαίων ατυχημάτων, που αποτελούν την άσχημη πλευρά της εορταστικής περιόδου κάθε Πάσχα. Γι' αυτό συνεργεία τροχονόμων θα κάνουν με εντατικότερους ρυθμούς ελέγχους για μέθη, για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και την πάταξη της λεγόμενης επιθετικής οδήγησης.

    Για τη διευκόλυνση των οδηγών στην Αθηνών  Κορίνθου η τροχαία παραχωρεί μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας κατά τις ώρες αιχμής, ενώ στην Αθηνών-Λαμίας, τροχονόμοι διευκολύνουν την κίνηση των οχημάτων με παρεμβάσεις στον κόμβο της Νέας Κηφισιάς και στις γέφυρες Βαρυμπόμπης και Κρυονερίου. Ανάλογα με την κίνηση, θα μονοδρομείται και η γέφυρα στο Σταυρό Αγίας Παρασκευής, ενώ θα παραχωρείται επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου και στη λεωφόρο Δημοκρατίας, στο Πέραμα. Επιπλέον, μια λωρίδα παραχωρήθηκε από τα ξημερώματα στο Δαφνί και την Κακιά Σκάλα.

    Οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για όλες τις ημέρες αιχμής, έχει απαγορευτεί η κίνηση των φορτηγών άνω του 1,5 τόνου σε μεγάλα τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου. Κατά την έξοδο, στη νέα και στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών από σήμερα στις 4 το απόγευμα έως τις 9 βράδυ.  Το ίδιο ισχύει και από τον κόμβο της λεωφόρου Κηφισού μέχρι το νέο κόμβο της εθνικής οδού Κορίνθου-Τριπόλεως, στα Εξαμίλια. Στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, η απαγόρευση ισχύει από τον κόμβο Τατοΐου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο του Μπράλου, στις Θερμοπύλες. Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας από το 11ο χλμ. μέχρι τη γέφυρα Στρυμόνα και στη Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών από τη γέφυρα Ρισίου έως το 34ο χλμ.

    Στην επιστροφή, η απαγόρευση των φορτηγών θα ισχύει από τις 5 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, μέχρι την Τρίτη του Πάσχα. Ειδικότερα, στη νέα και στην παλιά εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου-Αθηνών από το Ρίο μέχρι τη λεωφόρο Κηφισού, στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας από το Μπράλο έως τον κόμβο Τατοΐου, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας από τη γέφυρα Στρυμόνα μέχρι το 11ο χλμ., και στη Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών, από το 34ο χλμ. μέχρι τη γέφυρα Ρισίου. Σε όλες τις παραπάνω ημέρες και ώρες, δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα μεγάλα φορτηγά ούτε στην εθνική οδό Σχηματαρίου-Χαλκίδας (από τη διασταύρωση με τη νέα εθνική Αθηνών-Λαμίας, μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας). Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα ασθενοφόρα, τα φορτηγά που μεταφέρουν νωπά και ευαίσθητα προϊόντα και τα οχήματα οδικής βοήθειας.

    Αυξημένη είναι επίσης η κίνηση στα λιμάνια της χώρας. Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, έχουν προγραμματιστεί 223 δρομολόγια από Πειραιά προς νησιά του Αιγαίου, Κρήτη και Δωδεκάνησα, εκ των οποίων τα 136 είναι έκτακτα. Όσοι ταξιδεύουν πρέπει να ξεκινούν από το σπίτι τους τουλάχιστον μιάμιση ώρα νωρίτερα από την αναχώρηση του πλοίου, ενώ υπενθυμίζεται ότι χωρίς εισιτήριο, κανείς δεν θα μπορεί να εισέλθει στο λιμάνι. 

    Ανάλογη είναι η κίνηση και στα αεροδρόμια, όπου η πληρότητα αγγίζει σε ορισμένα δρομολόγια ακόμη και το 100%. Επίσης ο ΟΣΕ έχει προσθέσει επιπλέον βαγόνια στα δρομολόγιά του. Τέλος, μεγάλη πληρότητα παρουσιάζουν και τα υπεραστικά λεωφορεία, με αποτέλεσμα τα ΚΤΕΛ να αυξήσουν τη συχνότητα των δρομολογίων.

    [04] ΣΤΑ 4 ΕΚΑΤ. ΔΡΑΧΜΕΣ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2002 (12:52 UTC+2)

    Κοινωνικό "λίφτινγκ" στη φορολογική μεταρρύθμιση θα επιχειρήσει στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- σχεδιάζει ευνοϊκές ρυθμίσεις για το οικογενειακό εισόδημα και τους πολυτέκνους, ανεβάζοντας τον πήχη του αφορολόγητου ορίου στα 4 εκατ. δρχ.

    Οι σχετικές προτάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες αναμένεται να οριστικοποιηθούν στις αρχές του Ιουνίου, έρχονται να ικανοποιήσουν βασικές προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για τις αλλαγές στη φορολογία.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τρεις κινήσεις για τη φορολογία εισοδήματος, προκειμένου να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν οι προτάσεις της Επιτροπής Γεωργακόπουλου.

    Η πρώτη από αυτές τις κινήσεις προβλέπει μεγάλη αύξηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος, στα επίπεδα των 4 εκατ. δρχ και ενδεχομένως και υψηλότερα, τη στιγμή που σήμερα το αντίστοιχο όριο ανέρχεται στα 2,8 εκατ. για μισθωτούς και συνταξιύχους και η Επιτροπή Γεωργακόπουλου προτείνει 3,4 εκατ. Με την αύξηση του αφορολογήτου εκτιμάται ότι θα αντισταθμιστούν οι απώλειες από τις περικοπές και καταργήσεις ορισμένων από τις δαπάνες oι οποίες σήμερα εκπίπτουν από την εφορία.

    Η δεύτερη κίνηση αφορά στην καθιέρωση οικογενειακού αφορολόγητου ποσού εισοδήματος. Με το ισχύον καθεστώς ευνοούνται οι οικογένειες στις οποίες και οι δύο σύζυγοι εργάζονται. Αντίθετα, δεν εξυπηρετούνται εκείνες στις οποίες τα προς το ζην εξασφαλίζει μόνο ο ένας από τους συζύγους (καθώς το εισόδημά του λαμβάνεται υπόψη ως οικογενειακό, ενώ την ίδια στιγμή υπολογίζεται μόνο το δικό του αφορολόγητο). Με τη νέα ρύθμιση, το φορολογικό όφελος θα είναι ανάλογο με εκείνο που απολαμβάνουν οι οικογένειες στις οποίες εργάζονται και οι δύο σύζυγοι.

    Τέλος, η τρίτη κίνηση της κυβέρνησης προβλέπει την καθιέρωση υψηλότερου αφορολόγητου ποσού για τις πολύτεκνες οικογένειες, το οποίο προβλέπεται να κυμαίνεται γύρω στα 5-6 εκατ. δρχ. Η πρόβλεψη αυτή θα αφορά σε οικογένειες με περισσότερα από τέσσερα παιδιά, ενώ εναλλακτικά εξετάζεται η σημαντική αύξηση της έκπτωσης από τον φόρο, που ισχύει σήμερα για κάθε τέκνο.

    [05] Ο Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2002 (19:02 UTC+2)

    «Στις 3 Μαίου, Παγκόσμια Ημέρα του Τύπου, στο βάθρο του εορτασμού και της επικαιρότητας ανεβαίνει η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της ενημέρωσης σε όλη την υφήλιο. Εορτάζουμε αυτά που αποτελούν κορυφαία ποιοτικά στοιχεία της δημοκρατίας», δήλωσε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας.  

    «Σήμερα, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να είναι υπερήφανη για την ελευθεροτυπία και την πολυφωνία στο χώρο της ενημέρωσης. Έχει το δικαίωμα να είναι υπερήφανη για το επίπεδο των λειτουργών της δημοσιογραφίας. Οι αγώνες των ελλήνων δημοσιογράφων για την ελευθερία του τύπου και την κατοχύρωση των δημοκρατικών θεσμών ταυτίζονται με τις σύγχρονες κατακτήσεις της χώρας, στα πεδία της πολιτικής, της κοινωνικής και της οικονομικής σταθερότητας», πρόσθεσε.  

    «Δεν μπορούμε όμως να εκφράσουμε την ίδια ικανοποίηση για τα δρώμενα στη διεθνή σκηνή. Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς μπροστά στην ωμή πραγματικότητα της εποχής μας και στη βία, στην καταπάτηση των δικαιωμάτων, ακόμα και στο θάνατο λειτουργών του Τύπου, στα πεδία των συρράξεων στη Βοσνία, στο Αφγανιστάν, και πιο πρόσφατα στο Ισραήλ», υπογράμμισε.  

    «Ενώνουμε τη φωνή μας με όλα τα κράτη, τους Διεθνείς Οργανισμούς και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων απέναντι σ' αυτά τα θλιβερά φαινόμενα. Και είμαστε στο πλευρό των λειτουργών του Τύπου, στον αγώνα τους για την προάσπιση όλων των δημοσιογραφικών δικαιωμάτων», κατέληξε.

    [06] ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΧΕ Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ 4 ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΑΧΥΠΛΟΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ

    Κύθνος, 3 Μαϊου 2002 (19:00 UTC+2)

    Λαχτάρησαν οι 4 επιβάτες του μικρού ταχύπλοου σκάφους «Κωνσταντίνα» που παρουσίασε εισροή υδάτων, ενώ έπλεε βόρεια της Κύθνου. Ο κυβερνήτης του πλοίου Νικόλαος Νομικός, 38 ετών, εξέπεμψε SOS.

    Η σύζυγος του κυβερνήτη Στυλιανή, 27 χρόνων, η κόρη τους Μαρία, 5 χρόνων, και ο ανιψιός τους Ηλίας Ποζίδης, 25 ετών, επιβιβάστηκαν σώοι στο «High Speed 4» που έσπευσε στην περιοχή και τους μετέφερε στον Πειραιά.

    Ο κυβερνήτης του «Κωνσταντίνα» παρέμεινε στο σκάφος και με τη βοήθεια των πλωτών σκαφών του λιμενικού σώματος, έδεσε στο λιμάνι της Κύθνου.

    [07] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ Ο Χ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ

    Λαμία, 3 Μαϊου 2002 (18:45 UTC+2)

    Το δρόμο της δικαιοσύνης πήρε η υπόθεση της δολοφονίας της 13χρονης Βασιλικής Βουλγαράκη, στην Πελασγία Φθιώτιδας. Ο πατέρας της Χρήστος Βουλγαράκης, που θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία οδηγήθηκε νωρίς το πρωί στον ανακριτή από τον οποίο ζήτησε και πήρε προθεσμία και θα απολογηθεί την Τρίτη το απόγευμα.

    Αργά χτες το βράδυ, ο εισαγγελέας Λαμίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Χρήστου Βουλγαράκη.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες το μεσημέρι, ο Χρήστος Βουλγαράκης κατέφυγε στην ιερά μονή Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ στο Τρίκορφο Φωκίδας και αργότερα παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα Ναυπάκτου.

    [08] Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΟΔΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2002 (18:41 UTC+2)

    Ως τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών χαρακτήρισε τη φετινή έξοδο των Θεσσαλονικέων για το Πάσχα ο διευθυντής της διεύθυνσης τροχαίας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος, Ιωάννης Μαρνάς.

    Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μαρνάς επισήμανε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τροχαίας, χθες εγκατέλειψαν τη Θεσσαλονίκη περίπου 35.000 αυτοκίνητα, τα περισσότερα από τα οποία κινήθηκαν προς την Ανατολική Μακεδονία, δημιουργώντας κυκλοφοριακά προβλήματα στο Δερβένι.

    Σήμερα η έξοδος είναι ομαλή, ενώ, σύμφωνα με τον διευθυντή της τροχαίας, ανάλογη θα είναι η κίνηση και αύριο, οπότε και αναμένεται «κύμα φυγής» κυρίως προς τη Χαλκιδική.

    Όσον αφορά στην επιστροφή των Θεσσαλονικέων, εκτιμά πως αναμένεται να κορυφωθεί την Τρίτη το απόγευμα και γι αυτό όλη η δύναμη της τροχαίας θα βρίσκεται επί ποδός για να τη διευκολύνει.

    [09] ΣτΕ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Βίλνιους, 3 Μαϊου 2002 (18:35 UTC+2)

    Το πρωτόκολλο αρ. 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που καταργεί τη θανατική ποινή σε κάθε περίσταση ακόμα και σε καιρό πολέμου, υπέγραψαν στο Βίλνιους της Λιθουανίας 36 από τα 44 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι με το πρωτόκολλο αρ. 6 το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ήδη απαγορεύσει τη χρήση της θανατικής ποινής σε καιρό ειρήνης.

    «Το Συμβούλιο της Ευρώπης ήταν ήδη περήφανο που κατήργησε τη θανατική ποινή σε καιρό ειρήνης σε μια ήπειρο όπου ζουν πάνω από 800 εκ. άνθρωποι. Το πρωτόκολλο αρ. 13 ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση αυτής της βάρβαρης τιμωρίας σε όλες τις περιστάσεις. Ελπίζουμε ότι αυτό θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για την κατάργηση της θανατικής ποινής σε όλο τον κόσμο και θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να καταστεί αυτό εφικτό», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ.

    [10] ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Χάγη, 3 Μαϊου 2002 (18:00 UTC+2)

    Αντιμέτωπος με τον πρώην εχθρό του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, βρέθηκε ο πρόεδρος του Κοσόβου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος κατέθεσε σήμερα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

    Ο κ. Ρουγκόβα τόνισε στην κατάθεσή του ότι ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας χρησιμοποίησε τη βία για να καταπνίξει το κίνημα για ανεξαρτησία του Κοσόβου, στη δεκαετία του '90. «Το Βελιγράδι είχε αποφασίσει να καταστρέψει το Κόσοβο μέσα από τη βία και τον πόλεμο», υπογράμμισε.

    Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Μιλόσεβιτς δικαιολόγησε το κύμα βίας στο Κοσσυφοπέδιο σε μια συνάντηση που είχαν οι δυο τους το 1998, χαρακτηρίζοντας το κίνημα για ανεξαρτησία ως «τρομοκρατία».

    «Είπαμε ότι η κατάσταση στο Κόσοβο ήταν κακή, ότι υπήρχε βία και καταπίεση και τη δικαιολόγησε λέγοντας ότι το κράτος πρέπει να απαντήσει στην τρομοκρατία», σημείωσε ο κ. Ρουγκόβα.

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που έχει αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπισή του, αναμένεται να θέσει ερωτήματα στον Ιμπραήμ Ρουγκόβα τη Δευτέρα.

    [11] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2002 (17:26 UTC+2)

    Για μισή ώρα έκλεισαν το δρόμο που οδηγεί προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στο ύψος του Φοίνικα, περίπου 500 οπαδοί του Απόλλωνα Καλαμαριάς, διαμαρτυρόμενοι για όλα όσα διαδραματίστηκαν στην τελευταία αγωνιστική στο παιχνίδι του Παναιγιάλειου με την Προοδευτική. Παιχνίδι που ουσιαστικά, όπως υποστηρίζουν, έκοψε την άνοδο από την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

    Η παρουσία του κόσμου μπορεί να ήταν δυναμική, ωστόσο ήταν πολύ μικρότερη από αυτήν που όλοι περίμεναν, την στιγμή που στο Δήμο Καλαμαριάς κατοικούν πάνω από 100.000 κάτοικοι.

    Ελαμψαν δια της απουσίας τους και οι εκπρόσωποι της ΠΑΕ, ενώ το παρών από την ομάδα έδωσαν μόνο λίγοι ποδοσφαιριστές. Σύσσωμο -από την άλλη- ήταν το διοικητικό συμβούλιο του δήμου με πρωτεργάτη των κινητοποιήσεων τον δήμαρχο Καλαμαριάς, Χριστόδουλο Οικονομίδη. Παρόντες ήταν και οι υποψήφιοι νομάρχες κ.κ. Ψωμιάδης και Χατζησάββας.

    Οι οπαδοί του Απόλλωνα Καλαμαριάς έκλεισαν συμβολικά το δρόμο για μισή περίπου ώρα, ενώ λίγο αργότερα η κίνηση στον συγκεκριμένο δρόμο αποκαταστάθηκε. Και όλα αυτά κατά την μεγάλη έξοδο των κατοίκων της Θεσσαλονίκης για το Πάσχα.

    Κ.Π.

    [12] ΕΚΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ Ο ΚΑΡΕΜΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2002 (17:09 UTC+2)

    Άσχημα τα νέα για τον Κριστιάν Καρεμπέ. Ο άσος του Ολυμπιακού φαίνεται να χάνει, εξαιτίας του τραυματισμού του το Μουντιάλ. Και αυτό δια στόματος του προπονητή της Γαλλίας, Ροζέ Λεμέρ. Αντικαταστάτης του στην εθνική ομάδα θα είναι ο δεξιός αμυντικός της Μπάγερν, Βίλι Σανιόλ.

    [13] ''ΦΙΛΙΚΗ'' ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2002 (16:51 UTC+2)

    Άλλη μια νίκη πέτυχε η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τους προκριματικούς αγώνες του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Κέρδισε την Σλοβακία με 3-2 σετ.

    Ο Στέλιος Προσαλίκας ξεκίνησε με τους Κώστα Γκιρτζίκη, Γιάννη Λιβαθηνό, Ηλία Λάππα, Νίκο Ρουμελιώτη, Κώστα Μπαρμπούδη, Σωτήρη Πανταλέων και λίμπερο τον Χρήστο Δημητρακόπουλο. Ωστόσο χρησιμοποίησε και τον Ακη Χατζηαντωνίου. Από την άλλη ξεκούρασε τους υπόλοιπους παίκτες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

    Τα σετ της αναμέτρησης ήταν: 24-26, 25-17, 23-25, 25-18, 15-13.

    [14] ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο Γ. ΖΑΧΟΥΔΑΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2002 (16:36 UTC+2)

    Νέα καθυστέρηση της άφιξης του Γιάννη Ζαχουδάνη στην Ελλάδα. Ο Ελληνοαμερικάνος ειδοποίησε ότι θα έρθει τελικά την επόμενη εβδομάδα, τονίζοντας ότι αυτή η καθυστέρηση έχει να κάνει με την ολοκλήρωση της περιβόητης χορηγίας της ΠΑΕ από αμερικανική εταιρεία.

    Η εξέλιξη αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να καταβληθούν από την Τετάρτη του Πάσχα τα 1,17 εκατομμύρια Ευρώ στον κ. Κοντομηνά, ο οποίος για μια ακόμη φορά απειλεί με πλειστηριασμό.

    Ετσι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις για το θέμα παραχώρησης του πακέτου των μετοχών, αφού ο κ. Κοντομηνάς φέρεται αποφασισμένος να προβεί σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να διασφαλίσει τα χρήματά του.

    [15] ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

    Αλεξάνδρεια, 3 Μαϊου 2002 (16:15 UTC+2)

    "H απάντηση στον πρώτο πασχαλινό χαιρετισμό ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ είναι απάντηση πίστης, δύναμης και ελπίδας, η οποία γλυκαίνει τον πικρό αγώνα του επιγείου βίου εντός του χάους, της αγωνίας, του άγχους, των απειλών του πολέμου, της αβεβαιότητος, της μοναξιάς και της δυσαρμονίας των ανθρωπίνων σχέσεων", επισημαίνει στο μήνυμά του για το Πάσχα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ.

    Υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι το φως της Αναστάσεως έρχεται για να σταματήσουμε έστω προς στιγμήν το γοργό ρυθμό, το θόρυβο και τη σύγχυση των έργων και επιδιώξεών μας και να κοιτάξουμε μέσα μας.

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εύχεται σε όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας, χαρά και ειρήνη και τονίζει ότι το μήνυμα της Αναστάσεως, ως κεντρικό μήνυμα ευαγγελισμού, είναι μήνυμα κυρίως ειρήνης και ελπίδας, που λαμβάνει σάρκα και οστά στον ευαίσθητο αφρικανικό χώρο.

    Το μήνυμα του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής έχει ως εξής:

    "Μηδείς οδυρέσθω πταίσματα,

    Συγγνώμη γαρ εκ του τάφου ανέτειλε

    Ανέστη Χριστός, και χαίρουσιν Aγγελοι,

    Ανέστη Χριστός, και ζωή πολιτεύεται

    (εκ του Κατηχητικού Λόγου Ιωάννου του Χρυσοστόμου)

    "Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

    Και πάλιν η Εκκλησία λαμπρυνομένη "τω ανεσπέρω φωτί της Αναστάσεως" κηρύττει προς όλους εκ του θεμελίου της, του Ζωοδόχου κενού Τάφου, το φαιδρόν της μεγάλης εορτής κήρυγμα: ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.

    Τόσον ο Θεός ηγάπησε τον άνθρωπον, ώστε να φθάση μέχρι Πάθους και Σταυρού και Αδου, αλλά και συντριβής των δεσμών της αμαρτίας και του θανάτου με την τριήμερον εξανάστασίν Του, κομίσας προς τον κόσμον νέαν ζωήν, χαράν και ειρήνην.

    Τέκνα και ημείς άπαντες της Αναστάσεώς Του και κληρονόμοι της του Χριστού επαγγελίας, βιούμεν δια μίαν εισέτι φοράν το μέγα και ακρογωνιαίον θαύμα και γεγονός της πίστεώς μας. Και ου μόνον, συγχρόνως αναθεωρούμεν και επανεκτιμώμεν την θέσιν ημών.

    Ευρισκόμεθα άραγε εις την ψυχολογικήν κατάστασιν των εμφόβων μαθητών του υπερώου της Ιερουσαλήμ, ή εκείνων των πορευομένων εις Εμμαούς; Διακατεχόμεθα από τον φόβον, την δειλίαν και την αποκαρδίωσιν; Ακόμη και τούτο εάν συμβαίνη, παρ' όλα ταύτα σήμερον και πάλιν, δια μέσου των κεκλεισμένων θυρών συμπορεύεται ο Αναστάς Ιησούς την οδόν των αμφιβόλων και πικρών διαλογισμών.

    Δια του φωτός της Αναστάσεως η ηθική τάξις επανευρίσκει την θέσιν της και ο Σταυρός την αληθή έννοιαν και έκφρασιν, την πραγματικήν διάστασιν και ορθήν τοποθέτησίν του.

    Πέραν του Τάφου υπάρχει λυτρωτική η αναστάσιμη και ζωηφόρος επέμβασις του Θεού. Και εάν τα πάντα μέχρι χθες εθεωρούντο απολεσθέντα, με χαρακτηριστικά των τον θάνατον και την ατέρμονα σιωπήν, σήμερον τα πάντα κερδίζονται και "πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια".

    Ζώντες πάντοτε την αέναον προσδοκίαν του όρθρου της μιάς των Σαββάτων, παρά τον από του Σταυρού κάματον, ευέλπιδες εισερχόμεθα εις την φωτεινήν χώραν της Εκείνου χαράς και ειρήνης.

    Ο χθες επί του Σταυρού κρεμάμενος Θεάνθρωπος Ιησούς και εν Τάφω ως νεκρός σφραγισθείς και εις Αδου κατελθών, σήμερον ελευθερωτής των πεπεδημένων έρχεται, της ειρήνης Αγγελος, της χαράς χορηγός, της ελπίδος άγκυρα, ζωής νέας αφθάρτου και αιωνίου Αρχηγός.

    Η Ανάστασις είναι δημιουργική πράξις της Θείας μεγαλειότητος και παντοδυναμίας, η οποία καταλύει το βασίλειον του θανάτου και συνεγείρει προ του θείου κριτηρίου ζώντας και νεκρούς.

    Εξ αυτής της οπτικής γωνίας βλέπων ο σύγχρονος άνθρωπος το θαύμα της Αναστάσεως ελπίζει εις την λύτρωσιν, διότι έως της σήμερον αυτονομηθείς, ηρνήθη την μεταφυσικήν διάστασιν της ζωής του και κατηυθύνθη από την έπαρσιν των επιτεύξεών του, να γράψη την ιστορίαν του με την απουσίαν του Θεού.

    Επλησίασεν ο δυστυχής εις την επαλήθευσιν των λόγων του Κίρκεγκωρ: "η ανθρωπότης θα εισέλθη εις την μεγάλην νύκτα, διότι θα μείνη χωρίς ελπίδα, δηλαδή χωρίς πίστην, που την εφόνευσεν η λογική".

    Αλλά η υπέρχρονος ελπίδα της Αναστάσεως ήλθε και έφερε την ζωήν και την αλήθειαν μέσα εις τον χρόνον. Δια τούτο και η ζωή είναι σταυρική, διότι την οριζόντιον ατέρμονα πορείαν του ανθρώπου προς την σωτηρίαν και την λύτρωσιν τέμνει καθέτως ο χρόνος και η ιστορία.

    Και όντως εις την πορείαν του, δια να λυτρωθεί εκ του κλοιού της αμαρτίας και επανέλθη εις την προτέραν μακαριότητα, ήλπισε πάντοτε ελπίδα μεγάλην, και προ Χριστού, εστηριγμένος εις επινοημένους θεούς και φιλοσοφικάς αναζητήσεις ή εις την αυτάρκειάν του. Και εκεί, όπου έσπειρεν ελπίδας τοιούτου είδους, έδρεψεν απόγνωσιν.

    Και ιδού το φως ήλθε, δια να καταπαύσωμεν, έστω προς στιγμήν, τον γοργόν ρυθμόν, τον θόρυβον και την σύγχυσιν των έργων και επιδιώξεών μας και να ίδωμεν την εσωτερικήν μας κατάστασιν.

    Υπό το φως τούτο το λαμπρόν της Αναστάσεως ανακρίνοντες εαυτούς και θεωρούντες τα καθ' ημάς και τα περί ημάς, κατανοούμεν δια μίαν ακόμη φοράν ότι υπό τας προυποθέσεις της πίστεως εις τον Αναστάντα Κύριον και της μετανοίας και των έργων των αξίων της πίστεως:

    -έχομεν ειρήνην και χαράν εν Χριστώ,

    -έχομεν εξήγησιν των φαινομένων και των γεγονότων εκείνων της ζωής ημών, τα οποία παρέμεναν μυστηριώδη και ανεξήγητα,

    -έχομεν παραμυθίαν και ελπίδα δια παν το αποκεκρυμμένον από την όρασιν και κατανόησιν, το οποίον θα φανερωθή κατά την ημέραν Κυρίου την μεγάλην και επιφανή,

    -έχομεν χαράν μεγάλην, διότι εκ του χοικού βάθους ανέρχεται ο άνθρωπος εις αρμόζουσαν πνευματικήν οντότητα.

    Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, τα εγγύς, αλλά και τα μακράν, καθ' άπασαν την ευλογημένην αφρικανικήν Ήπειρον, ταύτα πάντα έχοντες εις τον νουν και την καρδίαν, πορευόμεθα πορείαν δύσκολον, ως Εκκλησία Μαρτυρική και Ιεραποστολική.

    Το μήνυμα της Αναστάσεως, ως κεντρικόν μήνυμα ευαγγελισμού σήμερον, είναι μήνυμα κυρίως ειρήνης και ελπίδος, το οποίον λαμβάνει σάρκα και οστά εις τον ευαίσθητον αφρικανικόν χώρον, όπου, εν περιστάσει όντες οι αδελφοί ημών, αγωνίζονται τον αγώνα τον καλόν, εν μέσω εμφυλίων συγκρούσεων και ακαταστασίας, προκειμένου εν ονόματι του εκ του κενού μνημείου εκπηγάσαντος λυτρωτικού Φωτός, να εγκαταστήσουν την πολυπόθητον ειρήνην δια παντός.

    Αυτήν την ιεράν στιγμήν ο Αναστάς Κύριος προσφέρει εις όλους ημάς την κλείδα του μυστηρίου και την λύσιν του δράματος. Λέγει: "Γνωρίζω το ελατήριον της τόλμης σας. Και εάν ακόμη δύνασθε να συνακολουθήσητε την πορείαν εις τον Γολγοθάν, πρέπει να έχητε και το πνεύμα του Γολγοθά. Aλλως δεν ωφελείσθε".

    Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και περιπόθητα, η απάντησις εις τον πρώτον πασχάλιον χαιρετισμόν ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ είναι απάντησις πίστεως, δυνάμεως και ελπίδος, η οποία γλυκαίνει τον πικρόν αγώνα του επιγείου βίου εντός του χάους, της αγωνίας, του άγχους, των απειλών του πολέμου, της αβεβαιότητος, της μοναξιάς και της δυσαρμονίας των ανθρωπίνων σχέσεων.

    Ημείς άπαντες "την θείαν, την φίλην, την γλυκυτάτην φωνήν" του Αναστάντος Χριστού και την υπόσχεσίν Του να μένη μεθ' ημών "μέχρι τερμάτων αιώνος, ως άγκυραν ελπίδος κατέχοντες αγαλλόμεθα" (όρθρος εορτής) και αναφωνούμεν: ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ!

    "Αυτώ η δόξα και το κράτος εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν" (Κατηχ. Λόγος Ιω. Χρυσοστόμου).

    Διάπυρος προς Κύριον τον εκ νεκρών Αναστάντα ευχέτης".

    [16] ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ Α'

    Ιερουσαλήμ, 3 Μαϊου 2002 (16:14 UTC+2)

    "Το κήρυγμα της Ανάστασης είναι η νίκη της αλήθειας κατά του ψεύδους και της πλάνης και του αγαθού κατά του κακού. Η Ανάσταση είνια η βέβαιη ελπίδα και στέρεο της πίστης έρεισμα", τονίζει στο Πασχαλινό Μήνυμά του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος Α'.

    Ο κ. Ειρηναίος επισημαίνει ότι σε όλο τον κόσμο διαπιστώνονται παρεκκλίσεις από τις θείες εντολές, λαοί οδηγούνται σε πολεμικές αντιπαραθέσεις, επικρατεί η ειρήνη, αντί της αγάπης, η αδικία, η βάναυση μεταχείριση του ανθρώπου, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η παρεμπόδιση των θρησκευτικών ελευθεριών και εύχεται όλοι οι ηγέτες των λαών ενωμένοι με ειλικρινούς αγάπης και δικαιοσύνης να συνεργασθούν για την εξεύρεση λύσεων στη δοκιμαζόμενη Αγία Γη.

    Στο μήνυμα του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων υπογραμμίζει:

    "Εν πνεύματι βαθείας κατανύξεως οδεύσαντες το θείον στάδιον της αμώμου νηστείας και τρυφήσαντες πάσας τας αρετάς, ηξιώθημεν και αύθις συμμετασχείν νοερώς εν τη, υπό πολεμικών συρράξεων σπαρασσομένη Αγία Γη, εις την Βαϊφόρον του Κυρίου πορείαν προς το εκούσιον και πάνσεπτον Πάθος Αυτού και από του Ολβίου και Ζωοδόχου Τάφου Αυτού ενωτιζόμενοι το άγγελμα της Αγγελικής διακηρύξεως «Ηγέρθη ο Κύριος», απευθύνομεν προς πάντα τα εγγύς και τα μακράν κατά πνεύμα τέκνα Ημών τον Πασχάλιον χαιρετισμόν.

    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

    Όντως ανέστη ο Κύριος και το κοσμοσωτήριον γεγονός της Αναστάσεως Αυτού αποτελεί το κέντρον του κηρύγματος της Εκκλησίας και το περιεχόμενον της πίστεως ημών. Η Ανάστασις του Ιησού Χριστού ήνοιξε τας οδούς της ημετέρας μεταβάσεως εκ γης προς ουρανόν και ευαγγελίζεται την δυνατότητα της επαναγωγής ημών εις το αρχαίον κάλλος. Εφ' όσον «Χριστός, πρώτος εξ αναστάσεως νεκρών, μέλλει καταγγέλλειν τω λαώ και τοις έθνεσι» (Πράξ. κς',23) Αυτός, ο Σωτήρ ημών «έστιν αρχή, πρωτότοκος εκ των νεκρών, ίνα γένηται εν πάσιν αυτός πρωτεύων» (Κολ. α', 18).

    Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός δια της Αναστάσεώς Του αναδεικνύεται ο «Κύριος της δόξης» (Α' Κορ. β', 8), ο «αρχηγός και σωτήρ» (Πραξ. ε', 31) και αίτιος της «σωτηρίας του ανθρώπου» (Πραξ. γ', 6). Ούτος ο «αρχηγός και τελειωτής» (Εβρ. ιβ') της πίστεως ημών επεκτείνεται εις την ανά τους αιώνας πορείαν της Εκκλησίας ως «η ανάστασις και η ζωή» και «ο πιστεύων εις αυτόν, καν αποθάνη, ζήσεται» (Ιωάν. ια', 25).

    Το κήρυγμα της Αναστάσεως είναι η νίκη της αληθείας κατά του ψεύδους και της πλάνης, και του αγαθού κατά του κακού. Η μέθεξις της υπερκοσμίου, ανυπερβλήτου και καινής αυτής ομολογίας της Εκκλησίας πληροί θάρρους και δυνάμεως τας καρδίας πάντων των θελόντων σωθήναι. Η Ανάστασις είναι η βεβαία ελπίς και το στερρόν της πίστεως έρεισμα. Προς την νικηφόρον έγερσιν του Σωτήρος Ημών Χριστού στρέφονται αι προσδοκίαι των λαών, οι οποίοι αντιμετωπίζουσι ανυπερβλήτους δυσκολίας.

    Εν τη Αγία Γη, ήτις ηγιάσθη δια της επιγείου ζωής και του παναχράντου Αίματος του Κυρίου ημών και ανεκαινίσθη εν τη ενδόξω Αυτού Αναστάσει, αλλά και εν παντί των κόσμω διαπιστούνται παρεκκλίσεις εκ των θείων Αυτού εντολών. Κοινωνικά σύνολα και Έθνη υπόκεινται εις τραγικάς περιπετείας του βίου και της υποστάσεως αυτών. Οι Λαοί αυτών οδηγούνται εις πολεμικάς αντιπαραθέσεις και η ειρηνοποιός διάθεσις αυτών εκμηδενίζεται προ των όπλων. Διαπιστούται αντί της ειρήνης και αγάπης, η αδικία, η βάναυσος μεταχείρισις του ανθρώπου, η καταπάτησις των ανθρωπινων δικαιωμάτων και η παρεμπόδισις των θρησκευτικών ελευθεριών.

    Εκ της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ, εκ του Ιερού τούτου και Πανσέπτου Κέντρου του Χριστιανισμού, ένθα συνήψεν ο Άγιος Θεός ειρήνην μετά του ανθρώπου, βιούντες την εξέλιξιν της πολεμικής αντιπαραθέσεως και θλιβόμενοι προ της εκατόμβης των θυμάτων, διαπιστούμεν την έχθραν και το μίσος, την βίαν και την αιματοχυσίαν, τους διωγμούς και τον θάνατον, τα οποία βυθίζουν καθημερινώς εις την εξαθλίωσιν, την δυστυχίαν και το πένθος τους συνανθρώπους ημών.

    Εν τούτοις κηρύττομεν τοις παρ' ημίν και παντί τω κόσμω «θαρσείτε, ότι Χριστός Ανέστη!». Ο Υιός του Θεού «σαρκί υπνώσας ως θνητός» κατελθών εν τω Άδη συνέτριψεν το βασίλειον της φθοράς και του θανάτου και τριήμερος εξανέστη εν δόξη, συναναστήσας μεθ' Εαυτού σύμπαν το ανθρώπινον γένος. Θαρσείτε, διότι «ο εγείρας τον Χριστόν εκ νεκρών ζωοποιήσει και τα θνητά σώματα υμών δια το ενοικούν Πνεύμα εν υμίν» (Ρωμ. η', 11), θαρσείτε διότι εμμένομεν πιστοί εις την αρχέγονον εμπειρίαν της Εκκλησίας «ότι μεταβεβήκαμεν εκ του θανάτου εις την ζωήν» (Α' Ιωάν. γ' 14). Η καινή ζωή, η οποία μας παρέχεται δια του Μυστηρίου του Βαπτίσματος, εις το οποίον ενδυόμεθα τον Αναστάντα Χριστόν, είναι η ζωή του ανεσπέρου φωτός, της ειρήνης, της αγάπης, της επιδιώξεως των άνω, της βεβαίας ελπίδος και του αρραβώνος των μελλόντων.

    Χριστός Ανέστη! Αδελφοί και τέκνα αγαπητά και περιπόθητα.

    «Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια, εορταζέτω πάσα κτίσις» εν τω Αναστάντι Σωτήρι Χριστώ, εκ του Παναγίου και Ζωηρρύτου Τάφου του Οποίου ευχόμεθα όπως επιβλέψη και φωτίση πάντας τους Ηγέτας των λαών, ίνα ηνωμένοι εν πνεύματι ειλικρινούς αγάπης και δικαιοσύνης συνεργασθώσι δια την εξεύρεσιν λύσεων επ' αγαθώ της δοκιμαζομένης περιοχής ημών, της ειρηνικής συμβιώσεως και ευημερίας των κατοίκων αυτής και πάσης της ανθρωπότητος.

    Η δε Χάρις του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου και η ευλογία του εκ νεκρών Αναστάντος Κυρίου είη μετά πάντων υμών".

    [17] ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Τίρανα, 3 Μαϊου 2002 (16:14 UTC+2)

    "Γιορτάζοντας σήμερα την κατ' εξοχήν συμφιλίωση της ανθρωπότητας με το Θεό, το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να συμφιλιωθούμε με τους συναθρώπους μας στο σπίτι, στην εργασία, στο κοινωνικό και το πολιτικό περιβάλλον, στον τόπο μας", υπογραμμίζει στο Πασχαλινό Μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος επισημαίνει ότι "στην περιοχή μας μοιάζει να καταλλαγιάζουν τα έντονα πάθη και οι αιματηρές συγκρούσεις, τονίζει ωστόσο ότι απομένει ακόμη στις ψυχές μεγάλη δυσπιστία και ατέλειωτο μίσος" και χαρακτηρίζει ευλογημένους όσους εργάζονται με ενθουσιασμό και πίστη για να προωθείται η καταλλαγή μέσα στον κάθε τόπο, να αποδίδεται σεβασμός στην αξιοπρέπεια του άλλου, του "ξένου", ακόμη κι αυτού που έχει αντίθετες απόψεις καθώς και όσους παλεύουν υπομονετικά για τη συμφιλίωση των λαών της περιοχής μας και ολόκληρης της οικουμένης.

    Αναλυτικά ο κ. Αναστάσιος τονίζει στο μήνυμά του:

    «Τα δε πάντα εκ του Θεού του καταλλάξαντος ημάς εαυτώ δια Ιησού Χριστού (Β' Κορ. 5:18).

    Η Εκκλησία μας καλεί σήμερα σε πανήγυρη λαμπρή, προβάλλοντας δοξολογικά όσα συμπυκνώνει η εορτή του Πάσχα. Ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός με το εκούσιο πάθος Του «μας συμφιλίωση με τον Θεό» (Κολ. 1:22). Ως εκπρόσωπος ολοκλήρου του γένους των ανθρώπων, ως ο νέος Αδάμ, πήρε επάνω του όλο το βάρος της ανθρώπινης ενοχής και με τη σταυρική Του θυσία γεφύρωσε οριστικά το χάσμα μεταξύ Θεού και ανθρώπων. Με την ανάστασή Του χάρισε στην ύπαρξη μια νέα ανθρώπινη φύση, αδιάφθορη και άφθαρτη. Και μας οδήγησε σε ουσιαστική σχέση καταλλαγής με τον Θεό-Πατέρα, σε νέα μορφή ζωής που αποτελεί την καύχησή μας (Ρωμ. 5:11). Η σωτήρια ενέργεια του σταυρωθέντος και αναστάντος εκ τάφου Χριστού ακτινοβολεί ιδιαίτερα μέσα στη χαρά της Αναστάσεως και γεμίζει την ψυχή των πιστών με σταθερή ευγνωμοσύνη και ανανεούμενη δύναμη.

    Μέσα σ' αυτό το ευφρόσυνο πανηγύρι, μέσα στο φως του Πάσχα, καλούμεθα να υπερβούμε τον κύκλο του εαυτού μας για να συναντήσουμε με κατανόηση και αγάπη ο ένας τον άλλο», και αλλήλους περιπτυξώμεθα».

    Γιορτάζοντας λοιπόν σήμερα την κατ' εξοχή συμφιλίωση της ανθρωπότητας με τον Θεό, το πρώτου που έχουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να συμφιλιωθούμε με τους συνανθρώπους μας, στο σπίτι, στην εργασία, στο κοινωνικό, το εκκλησιαστικό και το πολιτικό περιβάλλον, στον τόπο μας. Αλλά και με τους πιο μακρυνούς, λησμονώντας πικρίες, συγχωρώντας προσβολές, ξεπερνώντας μικρές ή μεγάλες αδικίες.

    «Αναστάσεως ημέρα και λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει, και αλλήλους περιπτυξώμεθα. Είπωμεν, αδελφοί, και τοις μισούσιν ημάς, συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει». Εύκολο; Κάθε άλλο, αν μείνουμε στις δικές μας δυνατότητες. Ψάλλοντας όμως το Χριστός Ανέστη, γνωρίζουμε ότι «τα πάντα εκ του Θεού του καταλλάξαντος ημάς εαυτώ δια Ιησού Χριστού» (Β' Κορ. 5:18). Αυτός είναι η πηγή κάθε συμφιλιώσεως. Διότι Αυτός την προσφέρει με τη συγχώρηση, που εκπέμπουν ο Σταυρός και ο κενός Τάφος. Ασφαλώς δεν λείπουν και εκείνοι που, συχνά, «δωρεάν» μας βλέπουν εχθρικά. Όσοι όμως έχουμε συμφιλιωθεί με τον Θεό, δεόμεθα «υπέρ των μισούντων και αγαπώντων ημάς». Προσπαθούμε, όσο μας είναι δυνατό, να ειρηνεύουμε «μετά πάντων των ανθρώπων» (Ρωμ. 12:18).

    Εμπνεόμενοι από το Πάθος και την Ανάσταση, αγωνιζόμαστε διακριτικά αλλά και επίμονα για να επουλώνονται τραύματα και εχθρότητες στο περιβάλλον μας, είτε είναι συγγενικό, είτε πολιτικό, είτε εθνικό, είτε διεθνές. Στην περιοχή μας μοιάζει να καταλλαγιάζουν τα έντονα πάθη και οι αιματηρές συγκρούσεις. Απομένει όμως ακόμα στις ψυχές μεγάλη δυσπιστία και άλειωτο μίσος. Ευλογημένοι όσοι εργάζονται με ενθουσιασμό και πίστη για να προωθείται η καταλλαγή μέσα στον κάθε τόπο, να αποδίδεται σεβασμός στην αξιοπρέπεια του άλλου, του «ξένου», ακόμη κι αυτού που έχει αντίθετες απόψεις. Ευλογημένοι όσοι παλεύουν υπομονητικά για τη συμφιλίωση των λαών της περιοχής μας και ολόκληρης της οικουμένης.

    Αλλά ο ορίζοντας της Εκκλησίας δεν περιορίζεται μόνο στα ανθρώπινα. Επεκτείνεται σ' όλη τη φύση. Τώρα που ολόκληρη η κτίση γιορτάζει «την έγερση Χριστιού, εν η εστερέωται», πρέπει να επεκταθεί μέσα στην πασχαλινή ατμόσφαιρα η συμφιλιωτική διάθεσή μας και προς το φυσικό μας περιβάλλον. Αρκετά ως ανθρώπινο σύνολο και ως μικρότερες ομάδες έχουμε εκμεταλλευθεί τη φύση, με την πλεονεξία, την αλαζονεία, τη μικρόνοιά μας. Αλλά και ο καθένας μας, αρκετά έχει αδιαφορήσει ή και περιφρονήσει τη δημιουργία παρασυρόμενος από την καταναλωτική υστερία, καταστρέφοντας ή μολύνοντάς την με διάφορους τρόπους. Όσο περισσότερο συνειδητοποιούμε την αδικαιολόγητη αδικία που κάνουμε με πλήθος παραλείψεις μας, τόσο ταχύτερα θα συμφιλιωθούμε και πάλι με τη γύρω μας κτίση.

    Η πασχαλινή προτροπή για συμφιλίωση πρέπει να προχωρήσει πιο βαθειά. Καιρός να συμφιλιωθούμε και με τον εαυτό μας. Με αυτό που είμαστε, με όσα πήραμε από τα παιδικά μας χρόνια. Συχνά ζηλεύουμε τους άλλους και δεν χαιρόμαστε τις ευλογίες του Θεού που μας έχει χαρίσει. Λόγο θα μας ζητήσει Εκείνος για το τάλαντο ή τα τάλαντα που μας εμπιστεύθηκε και όχι για εκείνα που έδωσε στους άλλους. Η συμφιλίωση με τον εαυτό μας δεν σημαίνει βέβαια αυταρέσκεια, αλλά προσπάθεια να περιορίζονται οι αδυναμίες μας και να αναπτύσσονται δημιουργικά οι δυνατότητές μας. Και ακόμη, σημαίνει αποδοχή των ορίων μας.

    Αυτό το τελευταίο οδηγεί στη μεγίστη συμφιλίωση. Τη συμφιλίωση με το πρόσκαιρο του επίγειου βίου μας. Πολλοί αποφεύγουν να σκέπτονται ότι κάποια στιγμή θα πεθάνουν, έστω και αν κάθε τόσο συνοδεύουν δικούς τους στον τάφο. Άλλοι ενεργούν σαν να μην επρόκειτο ποτέ να τελειώσει αυτή η ζωή. Η υπαρξιακή πάντως αγωνία του θανάτου δεν έπαψε να φωλιάζει στις καρδιές των ανθρώπων.

    Το πάθος και η ανάσταση του Χριστού δίνουν εντούτοις νέο νόημα στη ζωή όσο και στον θάνατό μας. Και η Εκκλησία, με τα λόγια του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, προτρέπει: "Μηδείς φοβείτω θάνατον. Ηλευθέρωσε γαρ ημάς του Σωτήρος ο θάνατος. Εσκύλευσε τον Άδην κατελθών εις τον Άδην Πού σου, θάνατε, το κέντρον; Πού σου, Άδη, το νίκος; Ανέστη Χριστός και συ καταβέβλησαι Χριστός γαρ εγερθείς εκ νεκρών απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο». Ενωμένοι με τον Χριστό και αυτό είναι το μέγιστο που η Εκκλησία προσφέρει- πιστεύουμε ότι θα Τον ακολουθήσουμε και στην Ανάσταση. «Όπως ενταχθήκαμε οργανικά στο σώμα Του με μια πράξη που συμβολίζει συμμετοχή στον θάνατό Του, έτσι θα συμμετάσχουμε πραγματικά και στην ανάστασή Του». («Ει γαρ σύμφοιτοι γεγόναμεν τω ομοιώματι του θανάτου αυτού, αλλά και της αναστάσεως εσόμεθα» -Ρωμ. 6:5). Το σώμα που ο Κύριος ανέστησε με την τριήμερη ανάστασή Του είναι λαμπρό και δυνατό, ντυμένο την αφθαρσία. Ανάλογα και μεις θα λάβουμε ένα νέο, αθάνατο σώμα, δια της μεταμορφώσεως του φθαρτού σώματός μας με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος.

    Χριστός Ανέστη, αδελφοί μου! Ας γεμίσει ο νους και η καρδία μας με αυτή τη βεβαιότητα. Ας δεχθούμε με ειλικρινή ευγνωμοσύνη τη συγγνώμη η οποία «εκ του Τάφου ανέτειλε». Ας χαρούμε τη συμφιλίωση με τον Θεό την οποία η ανάσταση του Χριστού επισφραγίζει. Με την πασχαλινή αυτή δύναμη, ας προχωρήσουμε στη βαθύτερη συμφιλίωση με τον εαυτό μας, με τον θάνατο, με την κτίση, με τους συνανθρώπους μας. Όπου διαχέεται εχθρότητα, ας προσφέρουμε συγχώρηση. Ας πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία για τη συμφιλίωση. Όσοι ενεργούν στην καθημερινότητα της ζωής «ως διάκονοι καταλλαγής» ζουν ουσιαστικότερα το μυστήριο του Πάσχα και αναδεικνύονται «υιοί αναστάσεως».

    [18] ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΑΟ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΜΑΚΑΜΠΙ ΣΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2002 (14:45 UTC+2)

    Μπορεί σήμερα να είναι Μ. Παρασκευή, ωστόσο οι πράσινοι θέλουν να ξεφύγουν από τα πάθη τους. Θέλουν να τριτώσει το καλό σε φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκα. Για να το πετύχουν αυτό και οι «πράσινοι» να πάρουν μια θέση στον τελικό της Κυριακής, πρέπει να ξεπεράσουν σήμερα το εμπόδιο της Μακάμπι (19.00, ΜΑGIC), στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης.

    «Δεν υπάρχει φαβορί, εκτός ίσως από την Κίντερ, που παίζει στην έδρα της», είπε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού Ζέλικο Ομπράντοβιτς και συνέχισε αναφερόμενος για το παιχνίδι με τη Μακάμπι: «Παίζουμε με μια ομάδα την οποία γνωρίζουμε πολύ καλά. Τα πάντα μπορεί να συμβούν σε ένα παιχνίδι ζωής ή θανάτου. Είχαμε πολλά προβλήματα, αλλά νομίζω ότι πλέον είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να κερδίσουμε ξανά».

    Από την άλλη ο Ντέγιαν Μποντίρογκα για το συγκεκριμένο παιχνίδι επισήμανε: «Είχαμε προβλήματα στη διάρκεια της σεζόν, αλλά καταφέραμε να βρεθούμε ανάμεσα στις καλύτερες και πιο σταθερές ομάδες, που τελικά έφτασαν στο φάιναλ φορ. Παίζουμε με τη Μακάμπι, μια πολύ δυνατή ομάδα με μεγάλες δυνατότητες».

    [19] ΑΣΧΗΜΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2002 (14:14 UTC+2)

    Οι άσχημες εμφανίσεις συνεχίστηκαν και σήμερα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ελευθέρας πάλης που διεξάγεται στο Μπακού. Στα 60 κιλά ο Θέμης Ιακωβίδης έχασε με 5-6 από τον Ιταλό Μικέλε Λιούτζι έπειτα από πολύ καλή εμφάνιση που είχε σαν αποτέλεσμα την ανατροπή του σε βάρος του 3-0. Στα 74 κιλά ο νεαρός Σάκης Παυλίδης έχασε με 4-5 από τον Σλοβάκο Ραντιόν Κερντάντι. Ασχημη εμφάνιση πραγματοποίησε στα 96 κιλά ο Αφταντίλ Ξανθόπουλος που έχασε με τεχνητή πτώση 0-11 στον δεύτερο γύρο από τον Τούρκο, Φατίχ Τσακίρογλου. Τέλος στα 120 κιλά ο Παναγιώτης Αμπατζής έχασε επίσης με τεχνητή πτώση 1-13 στον πρώτο γύρο από τον Ρώσο Oλυμπιονίκη, Παγκόσμιο πρωταθλητή και πρωταθλητή Ευρώπης, Νταβίντ Μουσουλμπές.

    [20] ΦΡΟΥΡΙΟ Η ΑΘΗΝΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΓΩΝ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2002 (13:51 UTC+2)

    Φρούριο θα θυμίζει η Αθήνα στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 για την αντιμετώπιση τυχών τρομοκρατικών ενεργειών καθώς επίσης άλλων περισταιτικών, φυσικών ή μη, που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των Αγώγων.

    Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή το στρατηγικό σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων κατά των Ολυμπιακών, στο οποίο προσδιορίζονται και οι «εστίες» που μπορούν να αποτελέσουν τρομοκρατική απειλή. Με βάση τον προσδιορισμό των κινδύνων και των απειλών η Ελληνική Αστυνομία ζητά τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων διαθέτοντας σε πρώτη φάση 7.050 άτομα για την παροχή υποστηρικτικού και βοηθητικού έργου στο αστυνομικό προσωπικό.

    Για την προστασία των Αγώνων θα διατεθούν 734 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ 45.000 ένστολοι θα βρίσκονται στους δρόμους. Επίσης στη διάθεση της Ελληνικής Αστυνομίας θα βρίσκεται σύγχρονος εξοπλισμός που σχετίζεται με την ασφάλεια της Ολυμπιάδας.

    Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Έθνος», ως κίνδυνοι κατά των Ολυμπιακών Αγώνων προσδιορίζονται:

    -Ασύμμετρες Απειλές (τρομοκρατική ενέργεια)

    -Κοινωνικοί κίνδυνοι (μαζικές κοινωνικές κινητοποιήσεις, οργανωμένη και μη εγκληματικότητα)

    -Φυσικές καταστροφές (σεισμοί, καύσωνας, πλημμύρες, κατολισθήσεις, επιδημίες)

    -Περιβαλλοντικά τεχνολογικά ατυχήματα (μόλυνση του αέρα και του εδάφους από χημικές ουσίες, θαλάσσια ρύπανση, έκρηξη και πρόκληση πυρκαγιάς, βλάβες σε μεγάλες μονάδες ενέργειες, τηλεπικοινωνιών...)

    -Κίνδυνοι που μπορούν να προκληθούν ή να προκύψουν στις σιδηροδρομικές, θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές)

    -Πυρκαγιές σε εγκαταστάσεις, σε δασικές και άλλες εκτάσεις

    -Παρείσφρηση σε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις από μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα

    -Τεχνολογική παρείσφρηση (υποκλοπές στις επικοινωνίες, μπλακ αουτ, χάκερς, κράκερς)

    -Μαζική είσοδος μεταναστών, υποβολή μεγάλου αριθμού αιτημάτων ασύλου από αθλητικές αποστολές

    Όσον αφορά του 7.050 στρατιώτες, τα καθήκοντά τους θα αφορούν τον έλεγχο των οχημάτων, τη διενέργεια περιπολιών, την παρακολούθηση μαγνητικών πυλών, τη φύλαξη χώρων στάθμευσης οχημάτων μέσα σε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης φύλαξη των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων συνόρων της χώρας.

    Το κόστος από τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην ασφάλεια των Αγώνων θα είναι ιδιαίτερα υψηλό, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο για τη διαμόρφωση των εγκαταστάσεων του προσωπικού, τη μετακίνησή τους και τα λειτουργικά τους έξοδα θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 69 εκατ. ευρώ.

    Στο μεταξύ, το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων Κυκλοφορίας θα εγκατασταθεί σταδιακά από τον ερχόμενο Ιούνιο σε όροφο του αστυνομικού μεγάρου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Εκεί θα χτυπά η καρδιά των Αγώνων, καθώς από εκεί θα ελέγχονται τα πάντα στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα.

    [21] 243 ΤΖΙΠ ΘΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΕΛΒΟ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2002 (13:51 UTC+2)

    Συμφωνία ύψους 13 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια 243 τζιπ, υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Η σχετική συμφωνία, που αφορά σε τζιπ εφαρμογής πολλαπλών οπλικών συστημάτων, υπεγράφη μεταξύ της διοίκησης της ΕΛΒΟ και του υπουργείου Αμυνας της Μεγαλονήσου.

    Η παραγωγή των τζιπ, τα οποία θα αποτελέσουν προϊόν της συνεργασίας της ΕΛΒΟ με την Daimler Chrysler, θα ξεκινήσει εντός του 2002, ενώ προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο έτος, ώστε τα οχήματα να παραδοθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία πριν από το τέλος του 2003. Σημειώνεται ότι η ανάθεση της παραγγελίας στην ΕΛΒΟ έγινε μετά από διεθνή διαγωνισμό, που προκήρυξε το Υπουργείο Αμυνας της Κύπρου.

    [22] ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΝΙΠΤΗΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2002 (13:50 UTC+2)

    Στο δροσόχαρο νησάκι των θείων οραματισμών, την μικρή ιερή Πάτμο, εδώ και 400 χρόνια, σαν από παράδοση αναπαριστάνεται, κάθε χρόνο, την Μεγάλη Πέμπτη, το θείο δράμα του Μυστικού Δείπνου, που ούτε ο χρόνος, ούτε η μακρόχρονη σκλαβιά του νησιού, κάτω από τους Τούρκους, Ιταλούς και Γερμανούς, δεν μπόρεσαν να σβήσουν.

    Οπως αναφέρει ο Θ.Γ.Αξελός, σε αφιέρωμα για το Πάσχα του 2002, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος, "η αναπαράστασις αυτή, μια εικονική σκηνή, είναι μια τελετή, που κλει μέσα της πολλή μεγαλοπρέπεια, θρησκευτικότητα και μαζί γραφικότητα. Λαμβάνει χώραν, ακόμα και σήμερα, στην Αγία πόλη της Ιερουσαλήμ και της Αντιοχείας. Αποτελεί σημαντικό γεγονός κατά τις ιερές μέρες της Μεγαλοβδομάδας, όχι μόνο για το νησί της Πάτμου, μα και για τα γύρω νησιά της Σάμου, της Ικαρίας, της Λέρου, της Καλύμνου, και παλαιότερα για τις απέναντι παραλιακές πόλεις της Μ. Ασίας".

    Η θρησκευτική τελετή του ιερού Νιπτήρος μαρτυρείται από τον Δ' αιώνα. Και συγκεκριμένα από τη σύνοδο της Ελβίρας, γύρω από τα 300 μ.Χ. Ήταν δε σε χρήση από πάμπολλα μοναστήρια, ιδίως επισκοπές, στους μέσους χρόνους. Κυρίως οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες, από μίμηση προς το μεγάλο παράδειγμα του πράου Ναζωραίου, έπλυναν στο «παλάτιόν» τους, τα πόδια δώδεκα φτωχών πολιτών τους, φιλοδωρώντας τους στο τέλος.

    "Η όλη τελετή ή καλύτερα η εικονική αυτή αναπαράστασις, δεν είναι παρά μια ανάμνησις και απομίμησις της έμπρακτης διδασκαλίας του Κυρίου, που θέλησεν έτσι απλά, με το παράδειγμά του αυτό το συμβολικό, πλένοντας τα πόδια των μαθητών του, να διδάξη την απέρριτη ταπεινιφροσύνη προς το πλήρωμα του πλανήτου μας, τους ανθρώπους", αναφέρει ο Θ.Γ.Αξελός.

    Την Μεγάλη Τετάρτη, σε μια από τις δυο κεντρικές πλατείες της Χώρας, πότε στου Ξάνθου και πότε στου Πατρ. Θεοφίλου Β', εναλλάξ, προς το βράδυ, στήνεται μια μεγάλη ξύλινη εξέδρα, σχεδόν τετράγωνη, από συνεργείο της δημογεροντίας. Στη γλώσσα του νησιού λέγεται «νιχτήρας». Κι' έτσι την αποκαλούν μικροί και μεγάλοι. Τριγύρω της τα παιδιά, τα ως τα χθες «σκλαβόπουλα», στήνουν το πιο τρελό παιδιάστικο κυνηγητό τους.

    "Από τα βαθιά ξημερώματα, της Μεγάλης Πέμπτης, αρχίζει ο διάκοσμός της. Ξεφτέρια κι' ασημένιοι σταυροί, σ' απόσταση, με αψίδες από βάγια και μυρτιές, και ταπέτα βαρύτιμα στρωμένα χάμω, της δίδουν μια μεγαλόπρεπη θωριά. Η αψίδα της εισόδου, η κεντρική, είναι φτιαγμένη από πανεύοσμα ανοιξιάτικα λουλούδια του νησιού, π' ανάμεσά τους κυριαρχούν τα ολάνθιστα κλωνάρια, με τα μενεξεδιά λουλούδια, της νάρδου, «λαμπρής» ως την ονομάζουν, με την πιο λιγόθυμη οσμή. Πάνω στην εξέδρα έχουν τοποθετηθή δώδεκα καθίσματα. Έξη αριστερά, κι' εξη δεξιά. Και στη μέση μια πολυθρόνα απέναντι στην είσοδο, για τον Ηγούμενο. Στο κέντρο είναι τοποθετημένο ένα τραπεζάκι, που πάνωθέ του φέρει ένα ασημένιο νιπτήρα", συνεχίζει ο Θ.Γ.Αξελός.

    Τα πανύψηλα γύρω δένδρα -της πλατείας Ξάνθου- με την ολοπράσινη φυλλωσιά τους, ρίχνουν ανάλαφρη την προστατευτική σκιά τους, στο συνωστιζόμενο πλήθος, κάτω από τον καφτερό ανοιξιάτικο ήλιο, που σε απόλυτη σιγή, με συγκινητική κατάνυξη, παρακολουθεί τη γοργή εξέλιξη της θρησκευτικής αυτής παραστάσεως από τους μοναχούς-Αδελφούς της Μονής, που υποδύονται το ρόλο των μαθητών, αναπαριστάνοντας το θείο δράμα του Μυστικού Δείπνου.

    Μεγάλη Πέμπτη: Η ώρα είναι έντεκα το πρωΐ. Στο μοναστήρι μέσα έχει τελειώσει η θεία λειτουργία, του Μεγ. Βασιλείου, με το χαρακτηριστικόν αντίδωρο, «το μαργαρίτη», που φυλάσσεται από όλο το νησί για δύσκολες στιγμές, ιδίως επιθανάτιες. Οι μοναχοί της Μονής, μ' επικεφαλής τον Ηγούμενό τους, κατευθύνονται στην κοινοτική εκκλησιά της Μεγάλης- Παναγιάς, σαν από παλιό έθιμο. Όλοι τους οι ιερείς είναι αλλαξοφορεμένοι με ομοιόμορφα, βαρύτιμα, πορφυρόχρυσα βυζαντινά άμφια, δώρα βυζαντινών χρόνων της Μονής, που σώζονται θαυμάσια, ανέπαφα από το χρόνο ως σήμερα.

    "Από τη Μεγάλη-Παναγιά ανά δυο-δυο οι ιερείς, ονοματισμένοι όλοι τους με τόνομα κι' ενός μαθητού του Ιησού, ξεκινούν για την προκαθορισμένη πλατεία. Πίσω τους έρχεται ο Ηγούμενος μ' ένα βυσσινί μανδύα περιβεβλημένος, κρατώντας την πατερίτσα του -σαν πατριαρχικός Έξαρχος- κι' ένα μικρό χρυσοποίκιλτο ευαγγέλιο, ανάμεσα σ' ένα στοίχο από τέσσερης διάκους. Και όλοι τους -ιερείς και Ηγούμενος- φέρουν, σαν ιερομόναχοι, επανωκαλλύματα, που προσδίδουν σοβαρότητα και γραφικότητα στην αργοδιαβαίνουσα πομπή τους", γράφει ο Θ.Γ.Αξελός.

    Μπροστά τους προπορεύεται ένας απλός μοναχός, κρατώντας ένα τεράστιο ασημένιο «μανουάλι» και το «ύδωρ του νιπτήρος», σε ένα ασημένιο «μπρίκι». Τελευταίος έρχεται ο εκκλησιάρχης, που πάντα είναι και ο καλλιφωνότερος όλων, ως πρώτος ψάλτης της Μονής, ψέλνοντας τον ν' ψαλμό «ελεήμον, ελέησόν με ο Θεός...» Οι μαθητές κι ο Διδάσκαλος έχουν πια φθάσει σ' ένα από τα δυο παρεκκλήσια της αγιά-Φωτεινής ή τ' άη-Γιώργη, ανάλογα με την πλατεία, όπου θα λάβει χώραν η τελετή του Νιπτήρος. Πρώτος ο εκκλησιάρχης θα πάρη θέση, απέναντι στην εξέδρα, σ' ένα περίβλεπτο σημείο, απ' όπου θα διαβάση τις ανάλογες περικοπές κι' από τα τέσσερα ευαγγέλια.

    Οι τέσσερες διάκοι θυμιάζοντας με τα μεγάλα, ασημόηχα θυμιατά τους, οδηγούν δυο-δυο τους ιερείς-μαθητές στην εξέδρα, όπου ανεβαίνοντας, μετά από μια βαθειά αλληλοϋπόκλιση, κάθονται στα καθίσματά τους, εκατέρωθεν, από τα έξω προς τα μέσα. Και ακολουθούν τη σειρά, ως φέρονται από το Διδάσκαλό τους αγρευθέντες στην πορεία του διά της Γαλιλαίας, σαν μαθητές του, αρχή κάνοντας από τους υιούς του Ζεβεδαίου. Έτσι συνεχίζουν, ωσότου μεταφέρουν και τους δώδεκα.

    Ο τελευταίος είναι ο Ιούδας. Το ρόλο του παλαιότερα, κατά παρέκκλιση, ανελάμβανε να διαδραματίσει ένας πολίτης, «κοσμικός», ο οποίος αμειβόταν με ... πενήντα γρόσια κι' ένα τυρομύζηθρο. Έπειτα, όμως, ο ρόλος του Ιούδα ανατίθετο σε έναν μοναχό. Στο τέλος φτάνει ο Ηγούμενος και μαζί του ανεβαίνουν στην εξέδρα οι τέσσερις διάκοι, στέκοντας πλάϊ του. «Στο αναμεταξύ ο εκκλησιάρχης ψέλνει αργά, σ' ένα άφθαστο βυζαντινό μέλος, το απολυτίκιο "ότε οι ένδοξοι μαθηταί εν τω νιπτήρι του δείπνου εφωτίζοντο" και την καταβασία "τω συνδέσμω της αγάπης συνδεόμενοι οι Απόστολοι". Μόλις πάρουν θέση όλοι τους στην εξέδρα, τότε αρχίζει να ξετυλίγεται, διαλογικά αρχικά, και μετά, με δυο συμβολικές πράξεις, το όλο δράμα του ιερού Μυστικού Δείπνου. Στο πρώτο του μέρος -όπως τον διαιρούν σε τρία- γίνεται μιά, πλατειά, διδασκαλία από τον μεγάλο Διδάσκαλο της αγάπης του «αγαπάτε αλλήλους», σ' ένα διάλογο σύντομο, πλούσιο από παραστάσεις και θεόπνευστα νοήματα. Και ακολουθεί, σαν δεύτερο μέρος, σε συνέχεια, το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών, που αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της ταπεινοφροσύνης του Ιησού. Τρίτο μέρος είναι εκείνο, που διαδραματίζεται η αγωνία του Κυρίου, με την προσευχή του στο Όρος των Ελαιών, όπου δοκιμάζεται σαν άνθρωπος, για να υπερισχύση, στο τέλος, και κατισχύση, θριαμβικά, σαν Θεός!", προσθέτει ο Θ.Γ.Αξελός

    Ο Ευαγγελιστής, από την περίοπτη θέση του, διαβάζει μελωδικά, αργά, περικοπές από τα κατά Ιωάννην, Ματθαίον και Μάρκον ευαγγέλια, από το διάλογο που διαμείβεται μεταξύ Διδασκάλου και μαθητών, ενώ εκείνος επαναλαμβάνει, στερεότυπα, μπροστά από κάθε ερώτηση και απάντηση: «ο δε είπεν» και «οι δε είπον». Πρώτο ευαγγέλιο διαβάζεται το κατά Μάρκον «τω καιρώ εκείνω παραλαμβάνει ο Ιησούς τους δώδεκα μαθητάς αυτού και ήρξατο λέγειν αυτοίς τα μέλλοντα αυτώ συμβαίνειν», που το ακολουθεί αμέσως ο διάλογος πούναι παρμένος από όλα τα ευαγγέλια, το κατά Ιωάννην Δ' (10-11), Ματθ. Κ' (22-29) και Μαρκ Ι' (32-45), εξιστορώντας τα μέλλοντα να συμβούν εις αυτόν, αφού θερμά τους συνιστά νάχουν αγάπη ανάμεσά τους.

    Κι' έρχεται, μετά το διάλογο αυτό, το δεύτερο μέρος, το νίψιμο των ποδιών των μαθητών. Ο ευαγγελιστής διαβάζει το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο: «ειδώς ο Ιησούς ότι πάντα δέδωκεν αυτώ ο Πατήρ εις τας χείρας,εγείρεται εκ του δείπνου και τίθησι τα ιμάτια αυτού. Και λαβών λέντιον διέζωσεν εαυτόν: είτα βάλλει ύδωρ εις τον νιπτήρα και ήρξατο νίπτειν τους πόδας των μαθητών...» Τη στιγμή αυτή ο Ηγούμενος ζώνει στη μέση του ένα βελουδένιο, βυσσινί τετράγωνο άμφιο, το «λέντιον» και αμέσως βάζει νερό από το«μπρίκι» στον νιπτήρα.

    Αρχίζει δε από τον Ιούδα να πλένη τα πόδια των μαθητών, που δεν είναι τίποτ' άλλο, παρά ένα ράντισμα μ' ανθόνερο, το γνωστό στο νησί «ροδόσταμο», με το «κανί», στις συμβολικά αποκαλυπτόμενες κνήμες των μοναχών. Είναι το πιο εντυπωσιακό μέρος της σκηνής αυτό μαζύ με την άρνηση του Πέτρου -αξέχαστος στο ρόλο αυτό ο αείμνηστος μοναχός Μπακρατάκης-, που μετά την επιτίμηση του Διδασκάλου, δέχεται «ου μόνον τους πόδας, αλλά τας χείρας και την κεφαλήν», να του πλύνη Εκείνος.

    «Τότε έρχεται ο Ιησούς συν τοις μαθηταίς εις χωρίον λεγόμενον Γεθσημανή και παραλαβών τον Πέτρον και τους δύο υιούς Ζεβεδαίου ήρξατο λυπείσθαι και αδημονείν», διαβάζει ο ευαγγενιστής, ο δε Ηγούμενος με τους τρεις παραπάνω μαθητές κατεβαίνει από την εξέδρα, και εκείνος μεν πορεύεται προς την άκρη της πλατείας, ενώ αυτοί μπροστά από την εξέδρα, πλάϊ στην κυρία είσοδο, πάνω σε προσκέφαλα γονυκλινούν, κατ' εντολήν Εκείνου: «μείνατε ώδε, γρηγορείτε...»

    Εδώ διαδραματίζεται το τρίτο μέρος του Μυστικού Δείπνου. Μέσ' απ' αυτό πηγάζει η δοκιμασία του Ναζωραίου, που η ψυχή του είναι περίλυπη μέχρι θανάτου, για να ανακράξη τελικά «ουχί ως εγώ, αλλ' ως σύ...». Δοκιμάζεται όμως ταυτόχρονα και η αφοσίωσις των μαθητών του προς το πρόσωπό του, στην πιο δύσκολη στιγμή του δράματός του. Στην άκρη της πλατείας, όπου έφτασεν ο Ηγούμενος προσεύχεται μπροστά από την εικόνα του «Ερχομένου», μια μεγάλη παμπάλαιη εικόνα τέμπλου, σπάνιας βυζαντινής τέχνης, από τα κειμήλια της Μονής μας. Είναι η εικονική προσευχή του Ιησού στο Όρος των Ελαιών.

    -«Πάτερ μου, ει δυνατόν εστί παρελθέτω το ποτήριον τούτο...». Και πάλιν «πλην ουχ' ως εγώ θέλω, αλλ' ως συ...» (Ματθ.ΚΣΤ' 40-42). Και ξαναγυρνά στον ίδιο τόπον της προσευχής. Η αδημονία και η λύπη τον θλίβουν. Και επαναλαμβάνει «ου δύναται το ποτήριον τούτο παρελθείν;..»

    Για δεύτερη φορά επιστρέφοντας τους βρίσκει νάχουν βαρειά τα βλέφαρα. Και γυρνά για τρίτη φορά να προσευχηθή στον ουράνιο Πατέρα του, ενισχυμένο τώρα πια για το ρόλο που τούταξε να διαδραματίση στη σωτηρία του ανθρώπινου γένους, με πιότερη απόφαση «άγωμεν, ήγγικεν η ώρα και ο υιός του ανθρώπου παραδίδοται, ίνα δοξασθή... Ματθ. ΚΣΤ' 44-46) κράζει προς τους μαθητές του που εγείρονται από το βαθύ τους ύπνο, καθώς για τρίτη φορά έρχεται κοντά τους.

    Οι τρεις ιερείς σηκώνονται από την γονυκλινή θέση τους. Και με τον Ηγούμενο μαζύ ανεβαίνουν πάλι στην εξέδρα. Εδώ τελειώνει η συμβολική παράστασις του Μυστικού Δείπνου. Ο Ηγούμενος παίρνει θέση στην είσοδο της εξέδρας, κρατώντας το ευαγγέλιο και μια μικρή ανθοδέσμη, τη «μαντζουράνα» κατά την τοπική μας διάλεχτο, για να ραντίση με το αγιασμένο νερό του νιπτήρος το πλήθος που θα περάση μπροστά του ασπαζόμενο το ιερό ευαγγέλιο και να αλληλοευχηθούν τα «χρόνια πολλά» ή τα «σπολάτες», δηλαδή τα πολλά έτη των χωρικών μας.

    Τέλος με την ίδια τάξη, ενώ βροντόηχα και πάλι χτυπούν οι καμπάνες του Μοναστηριού μας, γυρνούν οι μοναχοί στο αιώνιο κατάλυμά τους, το γκρίζο αυτό βυζαντινό κάστρο, που στάθηκε ανά τους αιώνες ιερή κιβωτός των πιο μεγάλων παρακαταθηκών του Έθνους και της Θρησκείας.

    Κι ένας λαός, θεία μυσταγωγημένος, με ψυχή μεταρσιωμένη, σκορπιέται στα σπιτικά του, γαλήνιος, οιστρηλατημένος μπορεί να πη κανείς, για να συνεχίση την υπόλοιπη Μεγαλοβδομάδα με τις σπάνιες θρησκευτικές τελετές, με την ίδια κατάνυξη, την ίδια θρησκευτική συγκίνηση, κάτω από την πιο γλυκειά φύση, με την ασάλευτη γαλήνη, του νησιού εκείνου που ενέπνευσε τους θεόπνευστους οραματισμούς, της μικρής μας πανσέβαστης Πάτμου.

    [23] ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2002 (13:44 UTC+2)

    Νέα ναυτιλιακή τράπεζα, που θα ονομάζεται "Aegean Baltic Bank-ABB" και θα έχει την έδρα της στην Αθήνα, ιδρύουν από κοινού το γερμανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Landesbank Kiel και ομάδα Ελλήνων ειδικών στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση, με επικεφαλής τον κ.Θεόδωρο Αφθονίδη.

    Η ΑΒΒ, που θα έχει μετοχικό κεφάλαιο ύψους 18 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει σύμφωνα με τους "Financial Times", να προσφέρει στους Ελληνες εφοπλιστές ευέλικτα εργαλεία και ρεαλιστικές λύσεις για τη χρηματοδότηση επενδύσεων ανανέωσης στόλων, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα".

    Το 51% της νέας τράπεζας θα ανήκει στους Γερμανούς και το υπόλοιπο 49% στον κ.Αφθονίδη και τους Ελληνες συνεργάτες του. Ο κ.Αφθονίδης, που διαθέτει πείρα 30 ετών στ ναυτιλιακή χρηματοδότηση, θα είναι και ο γενικός διευθυντής της ΑΒΒ, ενώ καθήκοντα προέδρου προβλέπεται να αναλάβει ο κ.Παναγής Βουρλούμης.

    [24] ΑΠΟ 8/5 ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ- ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2002 (13:17 UTC+2)

    Από την Τετάρτη 8 Μαΐου θα ξεκινήσει τελικά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους, μετά από την απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Ρέππα να μεταθέσει την αργία της Πρωτομαγιάς για τις 7 Μαΐου (που είχε οριστεί ως καταληκτική προθεσμία για τους υπόχρεους με ΑΦΜ που λήγει σε 1).

    Η μετακίνηση της προθεσμίας κατά μία ημέρα, δεν θα επηρεάσει τις υπόλοιπες προθεσμίες που έχουν ανακοινωθεί. Ειδικότερα, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με ΑΦΜ λήγοντα στο ψηφίο 1 θα πρέπει να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 8 Μαΐου. Μία ημέρα αργότερα καλούνται να καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα οι φορολογούμενοι με ΑΦΜ που λήγει σε 2.

    Στις 13 Μαΐου λήγει η σχετική προθεσμία για όσους έχουν ΑΦΜ λήγοντα σε 3, ενώ στις 15 του μηνός για εκείνους με ΑΦΜ που λήγει στο ψηφίο 4. Στις 17 και 21 Μαΐου καλούνται να υποβάλουν τις δηλώσεις τους οι φορολογούμενοι με ΑΦΜ λήγονται σε 5 και 6 αντίστοιχα.

    Στις 23 του μηνός εκπνέει η προθεσμία για υπόχρεους με ΑΦΜ λήγοντα σε 7, στις 27 Μαΐου για όσους έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 8 και στις 29 για εκείνους με ΑΦΜ λήγοντα σε 9. Μέχρι τις 31 Μαΐου καλούνται να υποβάλουν τις δηλώσεις τους οι υπόχρεοι με ΑΦΜ που λήγει σε 10, 20, 30, 40 και 50 και εως τις 4 Ιουνίου εκείνοι με ΑΦΜ λήγονται σε 60, 70, 80, 90 και 00.

    Στο μεταξύ, από την Παρασκευή 10 Μαΐου θα αρχίσουν να τρέχουν οι προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων και πληρωμής ΦΠΑ, απόδοσης φόρων κ.λπ., που λήγουν μέχρι τις 9 Μαΐου, λόγω των αργιών του Πάσχα και της απεργίας των τραπεζοϋπαλλήλων για την Τετάρτη και Πέμπτη του Πάσχα. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις τράπεζες ανασταλούν, οι προθεσμίες θα αρχίσουν να τρέχουν από τις 8 του μήνα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 3 May 2002 - 18:13:48 UTC