Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛ-ΑΒΙΒ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ
  • [02] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΧΡΟ
  • [03] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ
  • [04] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [05] ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΩΝ
  • [06] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Α. ΣΑΜΑΡΑ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • [07] ΤΡΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ "ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Μ. ΜΕΡΚΟΥΡΗ" ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
  • [08] Ο ΑΜΠΝΤΟΥΡΑΧΜΑΝ ΑΛΙΤΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ PDP
  • [09] ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΕΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΡΟΥΠΗΤΟ
  • [10] Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: "ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ"
  • [11] ΧΡ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ: "ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ"
  • [12] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [13] ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ Ο ΚΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ
  • [14] "ΣΟΦΙΑ ΣΤΑΡ-ΑΡΜΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ "
  • [15] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [16] ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΑΤΑΒΟΥΚΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
  • [17] ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΖΙΚΟΥ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • [18] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ
  • [19] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 360 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
  • [20] ΣΤΟΝ "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ" Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [21] ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΕΕ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ
  • [22] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [23] "ΠΥΞΙΔΑ" ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΘ Η ΕXPO

  • [01] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛ-ΑΒΙΒ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

    Γάζα, 11 Μαϊου 2002 (10:51 UTC+2)

    Μονάδες του ισραηλινού στρατού εξετάζουν σχέδια διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες από το Τελ-Αβίβ, κάνουν λόγο για διχογνωμία και ιδιαίτερο προβληματισμό μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης, αλλά και των στρατηγών, σχετικά με τη σκοπιμότητα νέας πολεμικής επιχείρησης, στην αναφερόμενη παραπάνω περιοχή.

    Οι Ισραηλινοί στρατηγοί φοβούνται ότι μια επιθετική πολεμική ενέργεια στην πυκνοκατοικημένη Γάζα, θα έχει ως συνέπεια μεγάλες απώλειες σε αμάχους Παλαιστινίους.

    Σε διπλωματικό επίπεδο, είναι αυτονόητο ότι θα "μπλοκάρει" κάθε προσπάθεια διπλωματικής εκτόνωσης της πολεμικής έντασης, που παρατηρείται στα κατεχόμενα τον τελευταίο καιρό, ενώ θα οξύνει και το πρόβλημα των βομβιστικών επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων.

    Σημειώνεται ότι στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν την έδρα τους και υψηλόβαθμα στελέχη των ισλαμικών παλαιστινιακών οργανώσεων Τζιχάντ και Χαμάς, που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές από το Τελ-Αβιβ.

    [02] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΧΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαϊου 2002 (14:04 UTC+2)

    Από την επίτευξη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, αλλά και από την ενισχυμένη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, περνά ο δρόμος για την επιτυχή διοργάνωση της παγκόσμιας έκθεσης ΕΧΡΟ στη Θεσσαλονίκη, η οποία -εφόσον αναληφθεί- θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα το 2008 και όχι το 2007.

    Η υπέρβαση των όποιων διαξιφισμών, που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν με μήλον της έριδος την ΕΧΡΟ, ιδίως ενόψει των δημοτικών εκλογών, αλλά και η συσπείρωση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον κοινό στόχο της επιτυχούς διοργάνωσης, αποτελούν δύο βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης.

    Στις θέσεις αυτές ευθυγραμμίστηκαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος και Μακεδονίας-Θράκης, Γεώργιος Πασχαλίδης, στη διάρκεια της συνάντησης των φορέων της Θεσσαλονίκης, με θέμα «Ενημέρωση για τη διεκδίκηση της διοργάνωσης της ΕΧΡΟ 2007-2008».

    Χριστοδουλάκης: Η ΕΧΡΟ

    δεν είναι πανηγύρι εργολάβων

    Ως εθνική προσπάθεια μείζονος σημασίας και όχι σαν πανηγύρι εργολάβων επιβάλλεται να θεωρηθεί η διεκδίκηση και η ανάληψη της ΕΧΡΟ, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, κατά την ομιλία του από το βήμα της εκδήλωσης.

    Σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται να ενισχυθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αλλά και να αξιοποιηθούν στο έπακρον οι δυνατότητες, που προσφέρει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικώς συγχρηματοδοτούμενα δημόσια έργα, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, κατά τον κ.Χριστοδουλάκη.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι το εγχείρημα της ανάληψης της ΕΧΡΟ να εποπτεύεται από τετραμελή διυπουργική επιτροπή, στην οποία -πέραν των καθ' ύλην αρμόδιων υπουργείων, ΥΜΑΘ και ΥΠΕΘΟ- θα συμμετάσχουν και τα υπουργεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης. Επιπλέον, ο υπουργός επεσήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία παρέκλιση από το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΧΡΟ, ώστε να μη σημειωθούν υπερβάσεις προϋπολογισμών.

    Βενιζέλος: Να υπάρξει

    moratorium συναίνεσης

    Η ύπαρξη ενός moratorium συναίνεσης για την ΕΧΡΟ θα πρέπει να αποτελέσει την "πρώτη αφετηριακή πράξη" της διεκδίκησης της παγκόσμιας έκθεσης από τη Θεσσαλονίκη, ώστε να εξασφαλιστεί η έμπρακτη συνεργασία πολιτικών προσώπων, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων και παρατάξεων. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κάλεσε επίσης τον ιδιωτικό τομέα να εμπλακεί στο όλο εγχείρημα, τονίζοντας ότι αυτό έχει προφανή ανταποδοτικότητα.

    Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολιτιστικές υποδομές, που κληροδότησε στη Θεσσαλονίκη ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης '97, αποτελούν ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για την πόλη, αφού θα μειώσουν το κόστος της διοργάνωσης και θα αποτελέσουν εχέγγυο για την επιτυχή ανάληψή της (και αυτό γιατί πόλεις όπως το Ανόβερο και η Λισαβόνα αναγκάστηκαν να επενδύσουν σημαντικό μέρος των συνολικών δαπανών για την ΕΧΡΟ στη δημιουργία πολιτιστικών υποδομών).

    Παράλληλα, ο κ.Βενιζέλος κόμισε στο τραπέζι του διαλόγου για την ΕΧΡΟ δύο σημαντικές προτάσεις. Σύμφωνα με την πρώτη, το EXPOSITE, ήτοι ο χώρος που θα φιλοξενήσει την έκθεση, θα πρέπει να δημιουργηθεί στη δυτική Θεσσαλονίκη, για λόγους πολεοδομικής ανάπτυξης, αλλά και πρόσβασης στις αγορές των Βαλκανίων.

    Η δεύτερη πρόταση του κ.Βενιζέλου έχει να κάνει με το θέμα της έκθεσης. Αντί του τριπτύχου "Ανθρωπος-Μέτρο-Αρμονία", που προτείνει η μελέτη σκοπιμότητας, ο υπουργός Πολιτισμού πρότεινε να υιοθετηθεί το θέμα "Ο κόσμος των δικτύων", με αναφορά στα ενεργειακά, μεταφορικά, πολιτιστικά και φυσικά δίκτυα.

    Συμφωνία και συναίνεση επιβάλλει η πολιτική απόφαση για τη διεκδίκηση της παγκόσμιας έκθεσης ΕΧΡΟ 2007 ή 2008, η οποία θα πρέπει να ειδωθεί υπό το πρίσμα του ρεαλισμού και με ιδιαίτερη μέριμνα για την εποχή που θα ακολουθήσει τη διοργάνωση, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Η μετά-ΕΧΡΟ εποχή είναι -κατά τον κ.Τσοχατζόπουλο- πολύ σημαντική και για αυτόν τον λόγο, η ανάληψη της έκθεσης θα πρέπει να συνδεθεί με μια μόνιμη και σταθερή προοπτική αξιοποίησης.

    A.Γ

    [03] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαϊου 2002 (18:17 UTC+2)

    Δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ζήτησε από τους υπουργούς του, με επιστολή, τον απολογισμό των πεπραγμένων τους, αλλά και τον προγραμματισμό μέχρι το τέλος της 4ετίας, κλήθηκαν να σχολιάσουν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Πολιτισμού, στη διάρκεια εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άκης Τσοχατζόπουλος, επισήμανε ότι αυτά είναι πάγιες διαδικασίες, εσωτερικές δουλειές της κυβέρνησης. «Κατά καιρούς υπάρχουν προτάσεις. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση ενός προγραμματισμού τόσο για το σύνολο της τετραετίας (2000-2004) όσο και για τον ετήσιο προγραμματισμό. Οι μεγάλες πολιτικές επιλογές, που είναι ο αναπτυξιακός νόμος, ο φορολογικός νόμος, το ασφαλιστικό και από την άλλη πλευρά μια στρατηγική παρέμβασης για την ενδυνάμωση της παραγωγής στην Ελλάδα, της οικονομίας του εμπορίου και της εισαγωγής της νέας τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή, είναι προτεραιότητες πολιτικές που είναι σε εξέλιξη», υπογράμμισε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κυβερνών κόμμα βρίσκεται μπροστά σε ένα τετράμηνο που πρέπει να είναι ένα τετράμηνο μεγάλων πολιτικών πρωτοβουλιών.

    «Πριν από τις γιορτές του Πάσχα ο πρωθυπουργός μας ζήτησε να στείλουμε μια επιστολή με τις μεγάλες πρωτοβουλίες μας και με τα νομοσχέδια που ετοιμάζουμε και με τις μεγάλες δράσεις που έχουμε προγραμματίσει, μέχρι τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Και αυτό είναι νομίζω απόλυτα σωστό. Εγώ έστειλα ήδη την απάντησή μου», είπε ο υπουργός Πολιτισμού.

    [04] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2002 (10:39 UTC+2)

    Κοινό κείμενο αρχών, που προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών για τρομοκράτες, υπέγραψαν οι επτά υπουργοί Δημόσιας Τάξης της πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου, στη διάρκεια συνάντησης στην Κέρκυρα.

    Ειδικότερα, βάσει του κειμένου οι επτά χώρες -Ελλάδα, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Κροατία, Αλβανία, Σλοβενία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη- θα έχουν υποχρέωση για ευθείας ανταλλαγή πληροφοριών, που αφορούν στα οικονομικά, στις κινήσεις τρομοκρατικών οργανώσεων και τρομοκρατών καθώς και στη διακίνηση όπλων, εκρηκτικών, ραδιενεργών υλικών, χημικών και βιολογικών ουσιών.

    Παράλληλα, προβλέπεται η εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα των συγκεκριμένων χωρών καθώς επίσης η αύξηση των αστυνομικών μέτρων στα αεροδρόμια και τα λιμάνια.

    Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της διάσκεψης εξέφρασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος τόνισε ότι όλοι συμφώνησαν στην πάταξη της τρομοκρατίας και κύρια της ισλαμικής.

    [05] ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΩΝ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2002 (21:08 UTC+2)

    Επίθεση κατά πάντων εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος από την Κέρκυρα και έκανε λόγο για δυσμενές πολιτικό κλίμα για το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Πάγκαλος έκανε παραλληλισμό μεταξύ του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του παραιτηθέντος πρωθυπουργού της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος έχασε τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

    "Δεν ανέχεται πια ο κόσμος την από καθέδρας διακυβέρνηση. Είπα ότι ο Ζοσπέν είναι ο Σημίτης της Γαλλίας, διότι είναι η ίδια φυσιογνωμία, καθηγητής, πολύ μορφωμένος άνθρωπος, πολύ έντιμος άνθρωπος, σωστή κυβέρνηση, σωστή διαχείριση της οικονομικής κατάστασης, δεν πήγε ο κόσμος να ψηφίσει", τόνισε ο κ. Πάγκαλος μιλώντας στην τοπική κομματική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ.

    Εκανε επίσης λόγο για οικογενειοκρατία στην πολιτική ζωή της χώρας, τονίζοντας ότι είναι σαν "χολιγουντιανό ριμέικ" η πολιτική ζωή που θα κινείται, όπως είπε, "με μία Ντόρα Μπακογιάννη, ένα Γιώργο Παπανδρέου και έναν Κωνσταντίνο Καραμανλή".

    Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι προκάλεσε σπατάλη πόρων η κατασκευή του "Ελευθέριος Βενιζέλος" και χαρακτήρισε το 1/3 του αεροδρομίου άχρηστο. "Δεν έχετε διαπιστώσει ότι είναι συνεχώς άδειο. Από εκεί που ήμασταν στριμωγμένοι στο Ελληνικό βρισκόμαστε σε ένα αεροδρόμιο εντελώς άδειο. Δεν υπάρχει κανείς", είπε.

    Μιλώντας για την αριστερά, τόνισε ότι πρέπει να κερδίζει μάχες και όχι μόνο να δίνει μάχες.

    [06] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Α. ΣΑΜΑΡΑ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2002 (20:53 UTC+2)

    Βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης του Αντώνη Σαμαρά με τη Νέα Δημοκρατία έθεσε για μία ακόμη φορά ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής του Αντώνη Σαμαρά στη Ν.Δ. και ταυτόχρονα απέρριψε τα σενάρια για ενδεχόμενη στήριξη του κ. Σαμαρά στην Ντόρα Μπακογιάννη για το Δήμο Αθηναίων, ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τη Ν.Δ.

    "Καιρός είναι να σοβαρευόμαστε", είπε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτικό σταθμό των Χανίων απαντώντας σε ερώτηση για πληροφορίες ότι ο κ.Σαμαράς ενδέχεται να κάνει δήλωση στήριξης της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη για το δήμο της Αθήνας.

    "Οταν η Ν.Δ. δεν κουβεντιάζει σε κεντρικό επίπεδο με υπαρκτά πολιτικά κόμματα θα κουβεντιάσει με τον κ. Σαμαρά;", διερωτήθηκε.

    Συνεργάτες του προέδρου της ΠΟΛ.ΑΝ ανέφεραν ότι προ πολλού ο κ. Σαμαράς έχει σταματήσει να απαντά στον κ. Μητσοτάκη.

    Σε άλλες δηλώσεις του στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίστηκε βέβαιος για εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. "Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου θα δώσουν ένα μήνυμα. Σκληρό, ουσιαστικό, σημαντικό πολιτικό μήνυμα, προς την κυβέρνηση", δήλωσε. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητά του για νίκη της Ν.Δ. και στις εθνικές εκλογές τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα χάσει με μεγάλη διαφορά τις επόμενες εκλογές.

    Μίλησε ακόμη και για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και για το ενδεχόμενο να στηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη. "Είναι επιθυμητό να ψηφίσει τους δικούς μας υποψηφίους, όμως αυτό είναι δική του απόφαση, αυτός θα το αποφασίσει. Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε", είπε.

    [07] ΤΡΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ "ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Μ. ΜΕΡΚΟΥΡΗ" ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

    Χανιά, 11 Μαϊου 2002 (20:19 UTC+2)

    Τρεις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκθέσεις, παρουσίασαν το βράδυ του Σαββάτου στα Χανιά οι Φίλοι του Ιδρύματος "Μελίνα Μερκούρη", σε συνεργασία με το πρόγραμμα "Μελίνα - Εκπαίδευση και Πολιτισμός".

    Τρεις εκθέσεις, που -όπως και οι άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνουν εδώ και οκτώ

    χρόνια οι Φίλοι του Ιδρύματος- έχουν στόχο να κάνουν πράξη τα όνειρα και τα οράματα της Μελίνας για τον Πολιτισμό.

    Οι εκθέσεις εγκαινιάστηκαν στις 8 το βράδυ, στα Νεώρια, με τη συνεργασία της Δημοτικής Πολιτιστικής Επιχείρησης Χανίων, η οποία έχει αγκαλιάσει το πρόγραμμα "Μελίνα - Εκπαίδευση και Πολιτισμός", το οποίο υλοποιείται από τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στα γραφεία της ΔΗΠΕΧ η γενική γραμματέας των Φίλων του Ιδρύματος "Μελίνα Μερκούρη", Ελένη Λαζαρίδου αναφέρθηκε στη συνεργασία με το πρόγραμμα "Μελίνα", τόνισε ότι οι Φίλοι του Ιδρύματος πραγματοποιούν κάθε χρόνο 25 με 30 εκδηλώσεις και επεσήμανε ότι "κύριος συνεργάτης μας και υποστηρικτής των εκδηλώσεών μας είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία έχει εντάξει τις εκδηλώσεις αυτές στο πολιτιστικό της πρόγραμμα".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Συντονισμού του προγράμματος "Μελίνα - Εκπαίδευση και Πολιτισμός" Νίκος Παΐζης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι "με μια μικρή βόλτα που κάναμε αυτές τις μέρες στα Χανιά είναι σαφές πως ο Μάιος είναι πραγματικά ένας μήνας εικαστικών για την πόλη, με τέσσερις διαφορετικούς χώρους μέσα στο ιστορικό της κέντρο, που φιλοξενούν πολύ σημαντικές εκθέσεις".

    Ο κ. Παΐζης γνωστοποίησε ότι "και οι τρεις εκθέσεις θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι και τις 2 Ιουνίου" (9π.μ.-1μ.μ. και 5μ.μ.-8μ.μ.), "οπότε και θα γίνει, στον ίδιο χώρο, η περιφερειακή συνδιάσκεψη των εκπαιδευτικών του προγράμματος "Μελίνα".

    "Αμέσως μετά", όπως είπε, "θα γίνει μία συνάντηση ξανά με τη ΔΗΠΕΧ, για την αποτίμηση του έργου που πραγματοποιήθηκε αυτό τον χρόνο και σε μία συνέντευξη Τύπου, την οποία θα προγραμματίσουμε, θ' ανακοινώσουμε τον σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά".

    Εκθεση παιδικής ζωγραφικής

    Μαθητές ηλικίας 6-15 χρόνων από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Ισπανία, την Κύπρο και την Τουρκία, συμμετείχαν με 1.972 ζωγραφιές στον διαγωνισμό Διαμεσογειακής Παιδικής Ζωγραφικής με θέμα: "Μεσόγειος. Η θάλασσα του Πολιτισμού των Πολιτισμών". Η κριτική επιτροπή, που συνεδρίασε επί δύο μέρες, επέλεξε τελικά 319 ζωγραφιές. Η επιτροπή εντυπωσιάστηκε από το ξεχωριστό επίπεδο που παρουσίασε η συμμετοχή σχολείων ορισμένων χωρών στον διαγωνισμό, αφού τα σχολεία με οργανωμένη εκπαιδευτική εικαστική παιδεία έδωσαν ζωγραφιές αριστουργηματικές που εκφράζουν τον πολιτισμικό πλούτο της χώρας τους. Η Κρήτη απουσιάζει φέτος, σε αντίθεση με άλλα χρόνια, από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

    Εκθεση φωτογραφίας

    Ο διαγωνισμός φωτογραφίας ήταν διεθνής, συμμετείχαν σε αυτόν 17 φωτογράφοι και

    είχε ως θέμα τις "Πολιτισμικές Ιδιαιτερότητες". Η κριτική επιτροπή που είχε το δύσκολο έργο να επιλέξει τις καλύτερες φωτογραφίες σημειώνει, σε σχετικό φυλλάδιο που εκδόθηκε για τη συγκεκριμένη έκθεση, ότι "ο όρος πολιτισμική ιδιαιτερότητα είναι δυνατόν να δεχθεί πολλαπλές ερμηνείες. Δεν προσδιορίζεται μόνο από τη διαφορετική εθνική καταγωγή ή την τήρηση ενός εθίμου. Η ιδιαιτερότητα, τόσο στενά συνδεδεμένη με τη διαφορετικότητα, εξελίσσεται ταχέως σε κομβική έννοια συνεργασίας και συνύπαρξης την εποχή της πολυπολιτισμικής διάχυσης".

    Εκθεση μουσικής εικονογραφίας

    Η έκθεση μουσικής εικονογραφίας με θέμα "Η μουσική στην κλασική Ελλάδα" έγινε

    σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου το μάθημα της Μουσικής Εικονογραφίας έχει εισαχθεί από το 1992 στο πρόγραμμα σπουδών και έχει δημιουργηθεί ένα αρχείο παραστάσεων με περισσότερα από 4.000 δελτία. Έτσι, υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να υποστηριχθεί η έκθεση μουσικής εικονογραφίας στην ελληνική αρχαιότητα. Σημειώνεται ότι ο τρόπος παρουσίασης του υλικού -κυρίως παραστάσεις αγγειογραφίας- γίνεται με μεγενθυμένες φωτογραφίες. Στην έκθεση παρουσιάζονται ορισμένες πτυχές της μουσικής ζωής στην αρχαιότητα, σκηνές της μουσικής αγωγής των νέων, μουσικοί διαγωνισμοί, μουσική και αθλητισμός, γυναίκες και μουσική, μουσική στα συμπόσια, στο θέατρο, στον χορό.

    [08] Ο ΑΜΠΝΤΟΥΡΑΧΜΑΝ ΑΛΙΤΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ PDP

    Σκόπια, 11 Μαϊου 2002 (20:17 UTC+2)

    Η Κεντρική Συνέλευση του αλβανικού κόμματος, Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP) στην ΠΓΔΜ, εξέλεξε σήμερα στο Κουμάνοβο νέο πρόεδρο τον Αμπντουραχμάν Αλίτι, στη θέση του Ιμέρ Ιμέρι, ο οποίος παραιτήθηκε επικαλούμενος λόγους υγείας.

    Ο Αλίτι, ο οποίος εξελέγη δια βοής, θα οδηγήσει το PDP στο τακτικό Συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί το Μάρτιο του 2003.

    Υπέρ του Αλίτι, ο οποίος ηγήθηκε και πάλι του κόμματος πολλά χρόνια πριν αναλάβει την προεδρία ο Ιμέρι, ψήφισαν 79 μέλη του κόμματος από τα συνολικά 81 που παρέστησαν στην ψηφοφορία. Νωρίτερα 20 μέλη του PDP με επικεφαλής τον ΓΓ του κόμματος Μουχάμεντ Χαλίλι αποχώρησαν εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην προβλεπόμενη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου.

    Ο Αλίτι θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός με μεγάλη επιρροή κυρίως στην περιφέρεια του Τετόβου, στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπου ζει.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με την εκλογή του Αλίτι αναμένεται να λάβει τέλος η πολύχρονη κρίση στην ηγεσία του κόμματος, καθώς όπως τονίζουν ο Ιμέρι δεν ήταν ιδιαίτερα "χαρισματική προσωπικότητα".

    Από τον Αύγουστο του περασμένου χρόνου και μετά από πιέσεις της διεθνούς κοινότητας το PDP συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, αν και οι θέσεις του συχνά είναι πιο κοντά σε αυτές της αντιπολίτευσης και κυρίως στις θέσεις της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών του πρώην πρωθυπουργού Μπράνκο Τσερβένκοβσκι.

    Το PDP είναι το αλβανικό κόμμα με τους περισσότερους βουλευτές στη Βουλή της ΠΓΔΜ, ωστόσο το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών του Αρμπέν Τζαφέρι, το οποίο είναι στον κυβερνητικό συνασπισμό με το VMRO - DPMNE του πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, από το 1998, θεωρείται ισχυρότερο οικονομικά και πολιτικά.

    Ο Αλίτι τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος του θα είναι η εξασφάλιση της εσωτερικής ενότητας του κόμματος και υπογράμμισε ότι το PDP θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ΠΓΔΜ.

    [09] ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΕΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΡΟΥΠΗΤΟ

    Χανιά, 11 Μαϊου 2002 (20:12 UTC+2)

    Δεν ανησυχούν στη Νομαρχία Χανίων για το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων από την

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τη χωματερή του Κουρουπητού, μετά τις σχετικές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, που έκαναν λόγο για μη υλοποίηση, από την πλευρά

    της χώρας μας, τεσσάρων δεσμεύσεων.

    Την ίδια στιγμή δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για "επανατοποθέτηση

    του θέματος του Κουρουπητού με τις εκκρεμείς περιβαλλοντικές ελληνικές υποθέσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση", αφού λαμβάνεται σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε πριν από λίγες ημέρες τον διαγωνισμό για την κατασκευή του εργοστασίου κομποστοποίησης, που θα δώσει και την οριστική λύση, λόγω "σοβαρών παρατυπιών".

    Μάλιστα γίνεται λόγος για σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Μαΐου,

    στην οποία το θέμα του Κουρουπητού θα ξανασυζητηθεί.

    Συν τοις άλλοις, η κατάσταση που επικρατεί στο εργοστάσιο δεματοποίησης στο

    Μεσομούρι, μόνο ιδανική δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί. Ο αριθμός των δεμάτων

    που έχουν συγκεντρωθεί είναι τεράστιος, με αποτέλεσμα ο χώρος να έχει σχεδόν κορεσθεί.

    Kληθείς να σχολιάσει ανταποκρίσεις εφημερίδων από τις Βρυξέλλες, ο βοηθός νομάρχης Χανίων κ. Γιώργος Αγοραστάκης σημείωσε πως "για όλα αυτά που λένε, δεν ξέρουμε τίποτα. Θεωρώ ότι είναι κατά φαντασίαν δημοσιεύματα. Δεν νομίζω ότι έχουν κάποια στοιχεία". Ο κ. Αγοραστάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα δημοσιεύματα αυτά τροφοδοτούνται από την εταιρεία που έχασε τον διαγωνισμό για το εργοστάσιο κομποστοποίησης.

    ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

    Αναλυτικά, αναφορικά με τις δεσμεύσεις που έχει πάρει η χώρα μας στα δημοσιεύματα, σημειώνεται ότι έχει τηρηθεί μόνο αυτή που αναφέρεται στην παύση της καύσης των σκουπιδιών. Για τις άλλες δεσμεύσεις σημειώνεται πως δεν έχει γίνει τίποτα:

    1) Αποκατάσταση της περιοχής του Κουρουπητού, που για χρόνια ήταν αποδέκτης απορριμμάτων.

    2) Εφαρμογή σχεδίου διαχείρισης διαφόρων ειδών απορριμμάτων (τοξικά, απόβλητα νοσοκομείων, στρατιωτικών βάσεων και βιομηχανικά απορρίμματα).

    3) Δημιουργία εργοστασίου για τη διαλογή και την υγιεινή ταφή των απορριμμάτων.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο βοηθός νομάρχης σημείωσε ότι για την πρώτη δέσμευση, δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για τη δεύτερη ότι έχει τελειώσει το σχέδιο διαχείρισης, το αποδέχθηκε η Κοινότητα, γι' αυτό και έπαυσε το πρόστιμο, ενώ για την τρίτη, το θέμα της δημιουργίας του εργοστασίου είναι σε εξέλιξη.

    [10] Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: "ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ"

    Χανιά, 11 Μαϊου 2002 (20:09 UTC+2)

    Το μήνυμα ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια αναστροφής του πολιτικού κλίματος που θα φέρουν το ΠΑΣΟΚ και πάλι μπροστά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, έδωσε από το Καστέλλι Χανίων, όπου μίλησε σε συγκέντρωση φίλων του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης.

    Ειδικότερα, αναλύοντας το πολιτικό σκηνικό των ημερών υπογράμμισε την πίστη του

    πως "αν συστρατευθούν όλα τα κομματικά και τα κυβερνητικά στελέχη μπορούμε να αναστρέψουμε το κλίμα μέχρι τις εκλογές του 2004, γιατί η άλλη πλευρά δεν έχει αξιόπιστη πολιτική πρόταση".

    Μάλιστα, ο κ. Σκουλάκης σημείωσε απευθυνόμενος στο ακροατήριό του πως το ΠΑΣΟΚ "αδικεί κατάφορα τον εαυτό του", εξηγώντας αναλυτικά ότι "έχουμε καταφέρει, με τη δική μας εσωστρέφεια, να αναδεικνύουμε τα όποια αρνητικά που έχουμε και ξεχνάμε να υπενθυμίζουμε και κάποια σημαντικά πράγματα που γίνονται σε αυτόν τον τόπο και ο λαός τα αγνοεί". Γι' αυτό τον λόγο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι είναι ανάγκη το κυβερνών κόμμα να δώσει έμφαση στην επικοινωνία του με τους πολίτες, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως "έχουμε χάσει τη μάχη του καφενείου".

    Δημοτικές εκλογές

    Ο κ. Σκουλάκης δεν θέλησε ν' αναφερθεί σε πρόσωπα και συνδυασμούς για τις δημοτικές εκλογές που εκκρεμούν για όλο το νομό Χανίων, σημείωσε όμως με έμφαση, πως οι άνθρωποι που θα κληθούν να υπηρετήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση "πρέπει πραγματικά να πιστεύουν στο σχέδιο "Καποδίστριας"".

    Ερωτηθείς για τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ στους Καποδιστριακούς Δήμους, ο κ. Σκουλάκης ξεκαθάρισε ότι "έχουμε πάρει μια απόφαση να αποφύγουμε τα χρίσματα στους Καποδιστριακούς Δήμους και στόχος μας είναι σε κάθε Δήμο να υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο. Νομίζω ότι η παράταξή μας έχει στελέχη καταξιωμένα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το μήνυμα το δικό μου είναι οι τοπικές κοινωνίες να έχουν ένα βασικό κριτήριο: να στηρίξουν ανθρώπους που να πιστεύουν στον "Καποδίστρια".

    Δεν είναι δυνατόν να κληθούν να υπηρετήσουν τους Δήμους άνθρωποι που έχουν αντιταχθεί στο σχέδιο. Τα πρώτα βήματα του "Καποδίστρια" είναι θετικά και αν όλοι μαζί τον στηρίξουμε με τα κατάλληλα πρόσωπα τότε η ύπαιθρος θα πάει ακόμα καλύτερα".

    Μετά την ομιλία του κ. Σκουλάκη ακολούθησε συζήτηση και διάλογος με τους συγκεντρωμένους.

    [11] ΧΡ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ: "ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ"

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2002 (20:06 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το ΒΗΜΑ", υπογραμμίζει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό ήταν ένα θετικό πρώτο βήμα το οποίο πρέπει να διασφαλιστεί με ρυθμίσεις σε βάθος χρόνου.

    Οπως υποστηρίζει, η βιωσιμότητα του συστήματος, θα κριθεί από την επάρκεια της

    χρηματοδότησης.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος καλεί την κυβέρνηση και τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες

    τους, συναινώντας σε μια ρήτρα η οποία θα έχει τη μορφή μιας εθνικής κοινωνικής συμφωνίας, μεταξύ εργοδοτών - εργαζομένων -κράτους και κομμάτων.

    Η ρήτρα αυτή αναφέρει ο κ. Πολυζωγόπουλος, θα προβλέπει την επανεξέταση σε τακτά

    χρονικά διαστήματα της εξέλιξης των μεγεθών ώστε να γίνονται διορθωτικές κινήσεις μέσω της αναπροσαρμογής της κρατικής συμμετοχής.

    [12] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2002 (20:05 UTC+2)

    Πανελλήνιο Συνέδριο ορθόδοξων νέων με κεντρικό θέμα τη σχέση μεταξύ των νέων και της εκκλησίας άρχισε το πρωί στην Αθήνα. Το Συνέδριο με θέμα: "Νέοι και Εκκλησία: Υπάρχει σημείο επαφής;" που ολοκληρώνεται αύριο διοργανώνεται από τη Χριστιανική Φοιτητική Ενωση με στόχο τη σύγκλιση διαφόρων χριστιανικών νεανικών προσπαθειών και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που αφορούν στη ζωή των νέων και προβληματίζουν το σώμα της εκκλησίας.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου και επισήμανε ότι θα περάσει από "Συμπληγάδες", καθώς το κεντρικό ερώτημα, αν δηλαδή υπάρχει σημείο αναφοράς μεταξύ νέων και εκκλησίας θεωρείται επαναστατικό και καταδικαστέο. Πάντως προέτρεψε το πολυπληθές ποίμνιό του να αντισταθεί και να επαναστατήσει.

    "Το ότι σε πολλές περιπτώσεις προτιμήσαμε να σιωπήσουμε ενώπιον φαινομένων κοινωνικής έκπτωσης, είναι δική μας ευθύνη. Το ότι δεν κατορθώσαμε να σας πείσουμε ότι η Εκκλησία είναι τρόπος ζωής χωρίς ετικέτες και ότι η πίστη δεν είναι σύστημα ιδεών αλλά επίπονη ασκητική σχέση, είναι δικό μας αμάρτημα. Το ότι ανεχτήκαμε να γίνεται η Εκκλησία ενίοτε κέντρο κοσμικής εξουσίας, είναι δική μας ντροπή. Το ότι δεν αντισταθήκαμε όσο έπρεπε στον πειρασμό της εκκοσμίκευσης, είναι δική μας τραγωδία", είπε.

    Εκτίμησε ότι το πρόβλημα της ελληνικής νεολαίας δεν είναι τόσο η επαφή της με την πίστη όσο η επικοινωνία της με τους πνευματικούς πατέρες της προσθέτοντας ότι χρειάζεται όλοι να υπερβούν τις αδυναμίες τους.

    "Η γενιά σας θα διαχειρισθεί τις τύχες του ελληνισμού και της εκκλησίας σε μία Ευρώπη χωρίς όραμα και χωρίς ψυχή. Η ευθύνη μας είναι μεγάλη. Ως ορθόδοξοι κατέχουμε και το όραμα και την ψυχή", υπογράμμισε.

    [13] ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ Ο ΚΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2002 (20:04 UTC+2)

    Σημαντικά γλυπτά έργα τέχνης της αρχαϊκής εποχής, αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της

    συστηματικής ανασκαφής που διεξάγει στον Κεραμεικό, το Γερμανικό Αρχαιολογικό

    Ινστιτούτο, υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού.

    Με τα νέα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα, εμπλουτίζεται η μέχρι τώρα εικόνα

    αλλά και οι γνώσεις μας γύρω από την αρχαϊκή γλυπτική της Αθήνας.

    Πρόκειται για έναν Κούρο που αποδίδεται στο γλύπτη του Διπύλου, δυο μαρμάρινα

    λιοντάρια, μια σφίγγα και θραύσματα από κιονόκρανα. Ο Κούρος χρονολογείται περίπου στο 600 π.Χ και αποτελεί αναμφισβήτητα το εντυπωσιακότερο εύρημα των ανασκαφών.

    Η κόμμωση του, που αποτελείται από βοστρύχους και φέρει ηράκλειον άμμα, καταδεικνύει συγγένεια ανάμεσα στον Κούρο της Ιεράς Πύλης, με την κεφαλή του Διπύλου και τον Κούρο της Νέας Υόρκης.Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου, Νιμάγιερ, όλα κείτονταν σε μια σειρά κάτω από τον χωματόδρομο, ο οποίος δημιουργήθηκε κατά την ανοικοδόμηση του Θεμιστόκλειου Τείχους.

    Επίσης, έκανε λόγο και για " περισσότερες εκπλήξεις που περιμένουν, καθώς εκεί

    ήταν ένα πέρασμα του Ηριδανού ποταμού".

    Η σφίγγα αποτελεί τη δίδυμη αδελφή μιας άλλης σφίγγας , που είχε βρεθεί το 1907

    λίγο νοτιότερα της δυτικής πλευράς της Ιεράς Πύλης.

    [14] "ΣΟΦΙΑ ΣΤΑΡ-ΑΡΜΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ "

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαϊου 2002 (19:14 UTC+2)

    Το λεύκωμα "Σοφία Σταρ, αρμενίζοντας στην παράδοση" του Νικόλα Παπανδρέου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιανός παρουσιάστηκε σήμερα στο πλωτό μουσειακό μνημείο ''Σοφία Στάρ'', στην παραλία της Θεσσαλονίκης, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης, βουλευτών καθως και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Το λεύκωμα ξετυλίγει την ιστορία του Σοφία Στάρ, ενός ελληνικού σκαριού που ναυπηγήθηκε στο Πέραμα τον Σεπτέμβριο του 1955 από τον μάστρο-Γιώργο Ψαρρό και έκτοτε ψάρεψε στη μεγαλύτερη έκταση της Μεσογείου Θαλάσσης ως το 1995. Λίγο πριν πάρει το δρόμο της καταστροφής ο καπετάνιος Νικόλας Παπανδρέου αποφάσισε να το αγοράσει, να το αναπαλαιώσει και να το εκσυγχρονίσει.

    Το καράβι "Σοφία Σταρ" ανακηρύχτηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού το 2000. Ο Νικόλας Παπανδρέου στο λεύκωμα κάνει μια προσπάθεια να δώσει παράλληλα με την ιστορία του ''Σοφία Σταρ'', σαν θέμα λευκώματος, μία γενική άποψη της γνώσης για την ναυπηγική μας παράδοση και κληρονομιά.

    Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλου, υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη της θάλασσας. «Πρέπει να έχει πάντα ανοιχτή και ζωντανή τη σχέση της με τη θάλασσα, αυτό αφορά και τη θαλάσσια συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης όχι μόνο προς τα ανατολικά αλλά και προς τα δυτικά τώρα με την EXPO, γιατί και 400.000 κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης πρέπει να αποκτήσουν ξανά σχέση με τη θάλασσα, όπως είχαν παλιά με το Μπεχ Τσινάρ και πιστεύω ότι πρέπει να σεβόμαστε αυτή τη σχέση της πόλης με τη θάλασσα», επισήμανε.

    [15] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 11 Μαϊου 2002 (19:04 UTC+2)

    Συνάντηση εργασίας με τον Πατριάρχη Σερβίας Παύλο είχε χθες ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ΄, ο οποίος πραγματοποιεί πολυήμερη επίσκεψη στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας.

    Οι δύο Προκαθήμενοι και οι Ιεράρχες των δύο Πατριαρχείων συζήτησαν θέματα που αφορούν τις δύο Εκκλησίες, όπως η σύσφιξη των σχέσεων των δύο Εκκλησιών και οι

    προοπτικές στενότερης συνεργασίας για το μέλλον, το πρόβλημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου, το θέμα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων αλλά και διάφορα άλλα θέματα που αφορούν την Ορθοδοξία γενικότερα. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε λεπτομερέστερα στο ιεραποστολικό έργο που επιτελεί σήμερα το Πατριαρχείο

    στην Αφρική και τις προοπτικές για το μέλλον.

    Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας συνοδευόμενος πάντοτε από τον Πατριάρχη Σερβίας και Αρχιερείς των δύο Εκκλησιών, επισκέφτηκε τον Πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς. Στη συνάντηση ήταν παρόντες από πλευράς πολιτείας ο Υπουργός Θρησκευμάτων της Σερβίας Βόισλαβ Μιλοβάνοβιτς, ο Διευθυντής Προσωπικού του υπουργείου Θρησκευμάτων Ντούσαν Ράκιτιτς κ.α. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγιναν προσφωνήσεις και αντηλλάγησαν δώρα. Ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ιστορία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και την πορεία του στην Τρίτη χιλιετηρίδα, στο Κυπριακό πρόβλημα αλλά και στις μακροχρόνιες σχέσεις που συνδέουν την Κύπρο και την Σερβία και ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό της Σερβίας που με δική του φροντίδα και πίεση άρχισε και πάλι να διδάσκεται το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία. Στο τέλος της συναντήσεως ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και ο κ. Τζίντζιτς έδωσαν συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε..

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Ο κ. Κοστούνιτσα ενημέρωσε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας για τη σημερινή κατάσταση στην περιοχή και αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά της Ελλάδος τόσο στην εδραίωση της ειρήνης όσο και στην ανασυγκρότηση της χώρας μετά το τέλος του πολέμου.

    Ο κ. Πέτρος μεταξύ άλλων διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας πως θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του λαού της Γιουγκοσλαβίας με τις προσευχές του. Ο κ. Κοστούνιτσα εις αναγνώριση της προσφοράς του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων, της βοήθειας και ενισχύσεως του λαού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Σερβίας, τον τίμησε με το παράσημο της Γιουγκοσλαβίας Α΄ τάξεως μετά αστέρος.

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαριστώντας τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο για την μεγάλη τιμή τόνισε πως η τιμή αυτή αντανακλά τόσο στο Παλαίφατο Πατριαρχείο όσο και στους Ορθόδοξους πιστούς της Αφρικανικής ηπείρου.

    Το μεσημέρι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό

    της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Ντράγκισα Πέσιτς. Στη

    συνάντηση από πλευράς πολιτείας ήταν παρών και ο υπουργός Θρησκευμάτων

    της Γιουγκοσλαβίας Μπόγκολιουμπ Σιγιάκοβιτς.

    Στη συνέχεια παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του στο Προεδρικό

    Μέγαρο ο κ. Πέσιτς.

    Το απόγευμα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας επισκέφτηκε τη Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου που ανήκει στο Πατριαρχείο Σερβίας. Στην είσοδο της Σχολής τον Πατριάρχη

    υποδέχτηκαν οι καθηγητές της Σχολής μεταξύ αυτών και οι Επίσκοποι Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος, ο Νεοφύτου και Μπάτσκας Ειρηναίος και ο Βρανιτσέβου κ. Ιγνάτιος και ο Κοσμήτορας της Σχολής Πρωθιερέας Ράντοβαν Μπίγκοβιτς. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αφού προσκύνησε στο παρεκκλήσιο της Σχολής, οδηγήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο όπου και του επιφυλακτικέ θερμή υποδοχή από τους σπουδαστές της Σχολής.

    Στην προσφώνησή του ο Κοσμήτορας της Σχολής αναφέρθηκε στο βιογραφικό του

    Μακαριωτάτου και στη συνέχεια ανέγνωσε την σχετική εισήγηση και απόφαση του συνόλου των καθηγητών της Σχολής και αναγόρευσε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας σε Επίτιμο Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής Βελιγραδίου.

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας φανερά συγκινημένος αποδέχτηκε την τίτλο και ευχαριστώντας τους καθηγητές της Σχολής για την μεγάλη τιμή τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: "Ηγούμεθα μιας Εκκλησίας της οποίας το ποίμνιον εγνώρισε πολλάς περιπετείας εν τω ιστορικώ του βίω, ουδέποτε όμως έπαυσε να ελπίζη, να εύχεται και να προσεύχεται προς τον Κύριον, όστις δεν εγκαταλείπει τα τέκνα του. Όταν αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί η κακία του κόσμου τούτου φαίνεται να κυριαρχή, η προσευχή προς τον Θεόν, η ανάβασίς μας προς τον ουρανόν, θα μας σώση και θα μας λυτρώση από τα δεινά του κόσμου".

    ο Σύμβουλος της Αιγυπτιακής Πρεσβείας κ. Bassem

    Ακολούθως ο Πατριάρχης παρακολούθησε στη Λυρική Σκηνή Βελιγραδίου συναυλία φιλανθρωπικού σκοπού. Ο Μακαριώτατος έγινε δεκτός στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο με θερμά χειροκροτήματα. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονταν και ελληνικοί χοροί που παρουσίασε ομάδα μαθητών από την Ελλάδα. Στο τέλος της εκδηλώσεως ο Πατριάρχης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό τονίζοντας μεταξύ άλλων πως πρέπει όλοι να συγχωρούμε και να αγαπάμε τους εχθρούς μας και πάντοτε να έχουμε στην καρδιά μας αγάπη προσπαθώντας αυτήν την αγάπη να την μεταδίδουμε σε όλους τους συνανθρώπους μας.

    Το βράδυ παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Σύλλογος Καθηγητών της Θεολογικής Σχολής Βελιγραδίου. Κατά τη διάρκεια του δείπνου μαθητές παρουσίασαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Σερβίας. Ο Πατριάρχης ευχαριστώντας για μια ακόμη φορά τον Κοσμήτορα της Σχολής τόσο για τον τίτλο του Διδάκτορα όσο και για το όμορφο δείπνο του προσέφερε εικόνα του Αγίου Αθανασίου και διάφορες εκδόσεις του Πατριαρχείου για να εμπλουτίσουν την βιβλιοθήκη της Σχολής.

    [16] ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΑΤΑΒΟΥΚΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2002 (18:46 UTC+2)

    Την υποψηφιότητα ως δημοτικού συμβούλου για την Αθήνα του πρώην καλαθοσφαιριστή Κώστα Παταβούκα ανακοίνωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηνών, Χρήστος Παπουτσής.

    Ο κ. Παπουτσής επέλεξε το Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Κατεχάκη για να παρουσιάσει τον γνωστό καλαθοσφαιριστή και στάθηκε ιδιαίτερα στην άμεση ανταπόκριση του Κώστα Παταβούκα να συστρατευθεί μαζί του στη διεκδίκηση του Δήμου των Αθηνών.

    "Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που θα είναι μαζί μου σ' αυτό τον αγώνα, γιατί είναι ένας άνθρωπος που λάμπρυνε με την παρουσία του τον ελληνικό αθλητισμό, ένας νέος άνθρωπος του αθλητισμού και του εθελοντισμού", υπογράμμισε.

    Ο γνωστός αθλητής που διακρίθηκε με τη φανέλα της Εθνικής, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ και μεγάλωσε και ζει στα Εξάρχεια τόνισε ότι πέρα από τις συλλογικές και πολιτικές προτιμήσεις, εκείνο που προέχει είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων των πολιτών της πόλης των Αθηνών.

    "Υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης όλων των συνθηκών σε κάθε επίπεδο και αυτή θα είναι και η προσπάθειά μας. Να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα του Αθηναίου πολίτη", τόνισε.

    Στην προσφορά του Κώστα Παταβούκα αναφέρθηκε και ο πρώην συναθλητής του Παναγιώτης Φασούλας, ο οποίος του ευχήθηκε καλή τύχη στη δύσκολη προσπάθεια που αναλαμβάνει.

    [17] ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΖΙΚΟΥ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2002 (18:21 UTC+2)

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του υφυπουργού Εθνικής Αμύνης, Λουκά Αποστολίδη, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα ο επίσημος εορτασμός του προστάτη του Πεζικού Αγίου Γεωργίου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι και στη συνέχεια περιεργάστηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παλαιά και νέα οπλικά συστήματα στο υπαίθριο εκθετήριο.

    Ο κ. Στεφανόπουλος σε δηλώσεις του εξήρε τη στενή σχέση του στρατού με το λαό.

    "Ημέρα γιορτής του Στρατού, άρα ημέρα γιορτής και του ελληνικού λαού, γιατί και ο στρατός, τμήμα του ελληνικού λαού όταν εορτάζει μεταδίδει την εορταστική ατμόσφαιρα σε όλο τον ελληνικό λαό", είπε.

    [18] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαϊου 2002 (17:57 UTC+2)

    «Οι νέες γενιές είναι πάντα η μια καλύτερη από την προηγούμενη. Δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε. Πρέπει να διδάσκουμε τη νέα γενιά, πρέπει να τη σεβόμαστε, πρέπει να επισημαίνουμε προβλήματα». Αυτό τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στην παρουσίαση του λευκώματος «Σοφία Σταρ Αρμενίζοντας στην παράδοση», στη Θεσσαλονίκη, ερωτηθείς για της δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου σχετικά με τη νεολαία και τους εκπαιδευτικούς, τις οποίες πάντως απέφυγε να σχολιάσει.

    Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος επίσης δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο. Αρκέστηκε να επισημάνει ότι η προσαρμογή της Ελλάδας στις διεθνείς εξελίξεις, ως τμήμα της νέας Ευρώπης που διαμορφώνεται, γίνεται πρώτα από όλα από τους νέους.

    «Ο διάλογος, η επικοινωνία, η ειλικρίνεια, είναι πολύ μεγάλα και κρίσιμα στοιχεία που αφορούν τις σχέσεις των νέων με τους λιγότερο νέους», είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [19] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 360 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ

    Ντάκα, 11 Μαϊου 2002 (17:39 UTC+2)

    Περισσότεροι από 360 επιβάτες του πλοίου "Σαλαχουντίν - 2" που βυθίστηκε τη Μεγάλη Παρασκευή στο Μπαγκλαντές, ανασύρθηκαν νεκροί και άλλοι 100 αγνοούνται, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι νεκροί από το ναυάγιο θα ξεπεράσουν τους 450.

    Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ναυάγιο στην ιστορία του Μπαγκλαντές, από το οποίο έχουν διασωθεί 100 επιβάτες. Το πλοίο βυθίστηκε στον ποταμό Μέγκνα κατά τη διάρκεια καταιγίδας, και ήταν υπέρβαρο, αφού είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει μόνο 310 άτομα.

    [20] ΣΤΟΝ "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ" Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 11 Μαϊου 2002 (17:15 UTC+2)

    Απόλυτα σύμφωνοι με τις εκτιμήσεις και τις αποφάσεις που πάρθησαν για τη μεταφορά του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσοστόμου, στην Αθήνα, είναι οι δύο Βρετανοί γιατροί, που έφθασαν τα ξημερώματα στην Κύπρο και εξέτασαν το Μακαριότατο, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Φρίξος Σαββίδης.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, είπε ο κ. Σαββίδης, θα μεταφερθεί το απόγευμα με ειδικό νοσοκομειακό αεροσκάφος στην Αθήνα για να εισαχθεί στην εντατική μονάδα του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [21] ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΕΕ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

    Λευκωσία, 11 Μαϊου 2002 (17:12 UTC+2)

    Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ εξέφρασε την εκτίμηση των ΗΠΑ προς την Κύπρο για τη συμβολή της στην επίλυση του αδιεξόδου στο Ναό της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ.

    Ο κ. Μπάουτσερ χαρακτήρισε "πολύ θετική εξέλιξη" την αποχώρηση των εγκλείστων από το Ναό και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε πρόοδο προς την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου.

    "Είμαστε ευγνώμονες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Κύπρο που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίλυση των θεμάτων που αφορούν την αποχώρηση των 13 μαχητών από την περιοχή", δήλωσε, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ σίγουρα εκτιμούν τη συμβολή της Κύπρου στην προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου που κατέληξε στη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων μακριά από την περιοχή.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [22] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 11 Μαϊου 2002 (16:55 UTC+2)

    Ομαλά και χωρίς κανένα πρόβλημα κύλησε η πρώτη μέρα της παραμονής των 12 Παλαιστινίων, οι οποίοι αφίχθηκαν χθες μετά την αποχώρησή τους από το Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ στο ξενοδοχείο "Φλαμίγκο", στη Λάρνακα, σύμφωνα με το διευθυντή του ξενοδοχείου Αντώνη Ιωσηφίδη.

    Οπως είπε ο κ. Ιωσηφίδης οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν από το ξενοδοχείο με οποιονδήποτε, ενώ έχουν δοθεί ρητές οδηγίες "να μην δίδεται κανένα μήνυμα στους Παλαιστινίους".

    Τους Παλαιστίνιους επισκέφθηκαν το πρωί ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Πρέσβης Ντονάτο Κιαρίνι, ο Πρέσβης της Ισπανίας στην Κύπρο, Ιγκνάσιο Γκαρσία Βαλτεκάσα, ο Πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στη Λευκωσία Σαμίρ Αμπού Γκαζάλα και ο σύμβουλος του Πρέσβη της Αιγύπτου στην Κύπρο Μαχμούτ Αμέρ.

    Εντός της ημέρας αναμένεται να τους επισκεφθεί και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος για το Μεσανατολικό Μιγκέλ Μορατίνος.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [23] "ΠΥΞΙΔΑ" ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΘ Η ΕXPO

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαϊου 2002 (16:50 UTC+2)

    Την άποψη ότι η EXPO στη Θεσσαλονίκη -εφόσον αναληφθεί- δίνει λύση και στο πρόβλημα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δίδοντάς της μια προοπτική και ένα προορισμό στην μετά-EXPO εποχή, εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση του λευκώματος «ΣΟΦΙΑ ΣΤΑΡ-Αρμενίζοντας στην παράδοση», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ομώνυμο σκάφος στην παραλία της Θεσσαλονίκης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη είναι η ιδεώδης περίπτωση και έχει απόλυτη ανάγκη από τη διεκδίκηση της EXPΟ 2007 ή 2008 για τη δική της αναπτυξιακή προοπτική.

    «Αν θέλουμε η χώρα μας να αναπτυχθεί ισόρροπα και να υπάρξει ένα αντίβαρο υπέρ της Θεσσαλονίκης και γενικά υπέρ της Βόρειας Ελλάδας σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οφείλουμε να διεκδικήσουμε μια τέτοια διεθνή διοργάνωση, όπως έκανε και η Ισπανία το 1992 με τη Σεβίλλη, όπως κάνει και η Κίνα που πήρε τους Αγώνες του 2008 και διεκδικεί την Παγκόσμια Έκθεση του 2010».

    Ο υπουργός Πολιτισμού πρότεινε η Έκθεση να γίνει στη Δυτική πλευρά της πόλης, και με θέμα τα δίκτυα (επικοινωνίας, συγκοινωνιών, ενέργειας, και κυρίως πολιτισμού) στην υπηρεσία του ανθρώπου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 11 May 2002 - 18:13:47 UTC