Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΗΤΤΑ
  • [02] "ΜΥΘΟΣ" Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΟΡΤΕΣ
  • [03] ΤΙΜΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
  • [04] ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΝΔ
  • [05] Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ
  • [06] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [07] ΤΟ ΚΘΒΕ ΕΓΙΝΕ 40 ΧΡΟΝΩΝ
  • [08] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΡΗΣ - ΜΑΡΟΥΣΙ 73 - 82
  • [09] Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΘΒΕ
  • [10] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [11] Ο Σ. ΤΑΝΙΜΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΑΛΙΠ
  • [12] ΕΛΛΑΔΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ 3 - 2 ΣΕ ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
  • [13] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΓΛΕΖΟΣ ΣΤΗΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
  • [14] Η ΠΡΩΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ
  • [15] ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1: ΔΟΥΚΑΣ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 31 - 30
  • [16] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Γ.ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗ
  • [17] Λ. ΜΠΑΤΛΕΡ: OI ΗΠΑ ΔΕΝ ΣΥΝΑΨΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [18] ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο Χ. ΒΕΡΕΛΗΣ
  • [19] Ο ΝΤ.ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΕΚ
  • [20] Ο Μ.ΣΟΥΜΑΧΕΡ ΝΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ
  • [21] "ΑΘΗΝΑ 2004": Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
  • [22] Ο Κ. ΑΝΑΝ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ
  • [23] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ

  • [01] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΗΤΤΑ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2002 (10:02 UTC+2)

    Σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, σχολιάζοντας τα σενάρια διαδοχής υποστηρίζει: "Αν αλλάζαμε αρχηγό όποτε χάναμε εκλογές, δεν θα ήμασταν ΠΑΣΟΚ. Θα ήμασταν Ν.Δ. Ο Κ. Σημίτης είναι ο καταλληλότερος για να οδηγήσει τη χώρα στα χρόνια που έρχονται. Ας μην πριονίζουμε άλλο το κλαδί που καθόμαστε. Ας μην πριονίζουμε τον πολιτικό ηγέτη που συνδέει τ' όνομά του με τη νέα εποχή της Ελλάδας".

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, απαντώντας επίσης σε όσους τον επέκριναν στο πρόσφατο παρελθόν για τις δηλώσεις του περί της αλλαγής των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ και περί της δημιουργίας νέου κόμματος, λέει: "Η πολιτική δεν είναι υπόθεση της αριστοκρατίας του πνεύματος. Ολοι μπορούν να έχουν γνώμη. Το αίτημα της αλλαγής είναι διαρκές αίτημα".

    ΕΡ.: Η εγκληματικότητα και η εξ αυτής ανασφάλεια είναι η "πλατφόρμα" επί της οποίας η συντήρηση σε όλη την Ευρώπη στηρίζει την πολιτική αντεπίθεσή της. Στην Ελλάδα μπορεί να γίνει το ίδιο;

    ΑΠ.: Αναμφισβήτητα υπάρχουν και στην Ελλάδα παρόμοια προβλήματα με αυτά που απασχολούν και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Η μετανάστευση, η ανεργία, η εγκληματικότητα και η ανασφάλεια είναι φαινόμενα που απασχολούν και εμάς. Ωστόσο υπάρχουν δύο σημαντικές διαφορές. Η πρώτη διαφορά είναι ότι τα φαινόμενα αυτά στην Ελλάδα είναι πολύ πιο περιορισμένα απ' ό,τι στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

    Η δεύτερη -και η σημαντικότερη- είναι ότι εμείς δεν λειτουργούμε "ιδεοληπτικά", δεν κάνουμε τα λάθη που έκαναν οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πριν από εμάς. Πάρτε το παράδειγμα των συνοροφυλάκων. Η επιλογή μας για τη φρούρηση των συνόρων η οποία έχει αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα, μόλις τώρα φαίνεται να υιοθετείται από την Ε.Ε. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η χώρα μας σε μία ανασφαλή χώρα. Για μας η ασφάλεια στη ζωή, στην περιουσία και στην εργασία είναι βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και δεν εννοούμε να τα αγνοήσουμε ή να τα απεμπολήσουμε για κανένα λόγο και σε καμία περίπτωση.

    ΕΡ.: Η αριστερά αποφεύγει να αναμετρηθεί με το σοβαρό θέμα της μεγάλης παρουσίας των ξένων στη χώρα. Απλώς καταγγέλλει όσους το επισημαίνουν ως ρατσιστές. Δεν αφήνει έτσι το πεδίο ελεύθερο για να αναπτυχθεί η δημαγωγία της δεξιάς;

    ΑΠ.: Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν και ακραίες και ρατσιστικές αντιλήψεις, οι οποίες πρέπει να επισημαίνονται και να καταγγέλλονται. Αυτό δεν μπορεί να το αγνοήσουμε. Δεν μπορεί να φορτώνουμε στους μετανάστες όλα τα δεινά, ακόμη και για θέματα που δεν ευθύνονται οι ίδιοι. Δεν μπορεί όμως από την άλλη πλευρά να κλείνουμε τα μάτια στα προβλήματα. Θυμάστε ότι όταν κάναμε τις επιχειρήσεις "επαναπροώθησης" λαθραίων μεταναστών, πολλοί μας κατηγόρησαν ότι δήθεν οι πρακτικές αυτές είναι αυταρχικές και άλλα παρόμοια. Καταφέραμε όμως να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στις γειτονιές που για ένα διάστημα είχε διαταραχθεί επικίνδυνα. Ξαναφέραμε την αστυνομία στις γειτονιές, δίπλα στους πολίτες, με τις πεζές και εποχούμενες περιπολίες. Πήραμε σειρά μέτρων ώστε να καταγραφούν όσοι εργάζονται νόμιμα και να ενταχθούν σταδιακά στην ελληνική κοινωνία. Τα μέτρα που πήραμε δίνουν και το στίγμα της πολιτικής μας.

    ΕΡ.: Που είναι;

    ΑΠ.: Το σύνθημά μας είναι: Ασφάλεια στη γειτονιά, ασφάλεια στην εργασία. Και ακόμα περισσότερο, ενσωμάτωση των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας, στους κανόνες και τους νόμους της χώρας. Ξέρετε, η διαφορά μας, η διαφορά του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησής του από τα περισσότερα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης, είναι ότι εμείς πάντοτε προτάσσαμε τα συγκεκριμένα προβλήματα της χώρας και επιχειρούσαμε να δώσουμε λύσεις χωρίς να διακατεχόμαστε από ξεπερασμένες ιδεολογικές αγκυλώσεις. Γι' αυτό είμαστε και το μεγαλύτερο σοσιαλιστικό κόμμα στην Ευρώπη. Θέλουμε μια ανοιχτή κοινωνία. Μια κοινωνία που θα δίνει αυξημένες δυνατότητες και επιλογές στην εργασία και την κατοικία. Αλλά όχι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Οχι σε βάρος των νέων της Ελλάδας. Γι' αυτό και λέμε ότι έχουμε ανοιχτό πόλεμο με ό,τι γεννά την ανασφάλεια.

    ΕΡ.: Παντού στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι σοσιαλιστές υποχωρούν. Στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ "βλέπει" την πλάτη της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις. Είναι η ώρα της κεντροδεξιάς;

    ΑΠ.: Σ' αυτή τη φάση βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο. Μπροστά μας έχουμε κρίσιμες εκλογές. Τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία. Δεν είναι ακόμη σαφές προς τα πού θα γείρει η "πλάστιγγα". Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, οι εκλογές όπως γνωρίζετε θα γίνουν σε δύο χρόνια από σήμερα. Κάθε αποτέλεσμα είναι ανοιχτό. Εμείς πιστεύουμε ότι με το έργο μας και με τις προτάσεις μας για το μέλλον της χώρας, θα κερδίσουμε και πάλι τις εκλογές. Και για να πάμε στις γενικότερες εξελίξεις στην Ευρώπη, πιστεύουμε ότι η Ευρώπη του μέλλοντος δεν μπορεί να είναι η Ευρώπη της δεξιάς και της συντήρησης. Αυτή η Ευρώπη που ζούμε σήμερα, είναι η Ευρώπη που οικοδόμησαν κυρίως οι συντηρητικές δυνάμεις. Αυτή η Ευρώπη ή θα προχωρήσει μπροστά με τόλμη ή θα πάει πίσω, θα βουλιάξει στην ολιγωρία, στην καθυστέρηση και τελικά στην αμφισβήτηση. Πιστεύω ότι οι πολίτες της Ευρώπης θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον τους. Θα πάρουν την απόφαση για μια ισχυρή, δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη Ευρώπη.

    ΕΡ.: Θα ήταν οπισθοδρόμηση για τη χώρα μια κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως ισχυρίζεται o πρωθυπουργός;

    ΑΠ.: Η Ελλάδα έχει μπει σε ένα νέο ιστορικό κύκλο. Για να ανοίξει ο δρόμος αυτός δώσαμε μάχες μαζί με τον ελληνικό λαό. Θέλω να σας θυμίσω, ότι κάποιοι όχι μόνο δεν συμπορεύθηκαν στις μάχες αυτές, αλλά αντίθετα βρέθηκαν απέναντι. Η Ν.Δ. στάθηκε απέναντι στις μεγάλες στρατηγικές επιλογές της χώρας: Στάθηκε απέναντι στη μάχη για την είσοδο στη ζώνη του ευρώ. Στάθηκε απέναντι στη συμφωνία του Ελσίνκι. Αυτές όμως είναι οι επιλογές που δημιούργησαν τις νέες δυνατότητες της χώρας. Και στις κρίσιμες στιγμές που έρχονται μπροστά μας, στιγμές ιστορικής σημασίας, χρειάζεται να ξέρουμε ποιος κυβερνά, με ποιες απόψεις και ποια κατεύθυνση έχει η χώρα. Σε όλα αυτά τα θέματα η Ν.Δ. δεν έχει δώσει απαντήσεις. Και πολύ περισσότερο, το "δείγμα γραφής" της είναι αρνητικό. Η συνεχής προσπάθεια στην οποία επιδίδεται να τα εμφανίσει όλα γκρίζα, δεν μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική στην κοινωνία. Δεν μπορεί να εγγυηθεί ένα μέλλον ευημερίας και εξέλιξης. Και επειδή με ρωτήσατε και για τις δημοσκοπήσεις, θα σημειώσω ότι αυτό φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις. Η Ν.Δ. υποδέχεται μια στάση άρνησης και διαμαρτυρίας που εκφράζουν αρκετοί απέναντί μας. Σε μερικές περιπτώσεις ίσως και δικαιολογημένα, γιατί υπάρχουν και καθυστερήσεις και ελλείψεις και λάθη. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να γεννήσει την ελπίδα για τη νέα πορεία της χώρας. Αυτή την ελπίδα την εκφράζει το ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό και πιστεύω ότι όταν θα έρθει η ώρα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, θα είμαστε και πάλι η δύναμη που θα εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός για το μέλλον του.

    ΕΡ.: Σε μια προσπάθεια να βρείτε συνταγή για την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ τη μια φορά προτείνατε την αλλαγή των συμβόλων, την άλλη δεν απορρίψατε την ιδέα της δημιουργίας νέου κόμματος. Η στενή σας σχέση με τον πρωθυπουργό οδήγησε ορισμένους στην εκτίμηση ότι "διά του Χρυσοχοΐδη μιλάει ο Σημίτης".

    ΑΠ.: Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα, γιατί ορισμένες φορές δημιουργείται σύγχυση - σκοπίμως ή όχι είναι αδιάφορο, αλλά δημιουργείται. Το πρώτο είναι ότι διατηρώ το δικαίωμα, όπως άλλωστε και καθε πολίτης αυτής της χώρας, να έχω τις απόψεις μου και βεβαίως όπως κάθε πολιτικός να επιλέγω πώς και με ποιο τρόπο θα τις διατυπώσω. Αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο για τον πρωθυπουργό, ο οποίος κρίνει πότε και πώς διατυπώνει τις απόψεις του. Ο Κώστας Σημίτης δεν χρειάστηκε ποτέ "μεσάζοντες" για να πει τη γνώμη του. Η πολιτική του διαδρομή έχει αποδείξει το εντελώς αντίθετο μάλιστα. Το δεύτερο είναι ότι η πολιτική δεν είναι μια υπόθεση της "αριστοκρατίας του πνεύματος". Είναι υπόθεση όλων των πολιτών και όλοι μπορούν να έχουν γνώμη. Ειδικά στην προοδευτική παράταξη, δεν χρειαζόμαστε "αριστοκράτες". Χρειαζόμαστε στελέχη με αίσθηση ευθύνης, ειλικρίνεια και δημιουργική συμβολή. Το τρίτο είναι ότι στις δύο δημόσιες τοποθετήσεις μου στις οποίες αναφερθήκατε, τόνισα την ανάγκη μιας μεγαλύτερης συνάντησης δυνάμεων που θα έχουν τις ίδιες πολιτικές προτεραιότητες και θα συμφωνούν στην ανάγκη να δράσουν από κοινού για να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο. Για μένα, το αίτημα της αλλαγής, το αίτημα του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, είναι διαρκές αίτημα. Αυτή είναι η φύση και η ουσία της προοδευτικής παράταξης. Ορισμένοι ήθελαν να καταλάβουν άλλα και κατάλαβαν άλλα... Δεν πειράζει. Εγώ δεν στέκομαι σε χαρακώματα. Εχω την επίγνωση ότι κανείς δεν περισσεύτει. Κανείς δεν είναι λιγότερο σημαντικός από τον άλλο. Οπως βέβαια δεν είναι και κανείς αναντικατάστατος, εκτός από το λαό.

    [02] "ΜΥΘΟΣ" Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΟΡΤΕΣ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2002 (10:03 UTC+2)

    Είναι μύθος η άποψη ότι κατά τις εορταστικές εξόδους, σημειώνονται περισσότερα τροχαία ατυχήματα, από ότι όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, όπως προκύπτει από τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσιάζει σε έρευνά της στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" η Χαρά Τζαναβάρα.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν με τη βοήθεια συγκοινωνιολόγων και μελετητών θεμάτων οδικής ασφάλειας, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, ο αριθμός των τροχαίων δεν παρουσιάζει έξαρση κατά τις μεγάλες εξόδους. Στοιχεία από μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δείχνουν ότι σε μια κοινή ημέρα αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 64,3 ατυχήματα, έναντι 64,5 που καταγράφονται τις ημέρες των αργιών.

    Είναι ενδεικτικό ότι την επομένη αργίας τα τροχαία μειώνονται σε 60,9.

    -Δεν φταίει επίσης ο κακός καιρός, αφού το 85% των ατυχημάτων συνέβησαν με καλοκαιρία και μόνον 13% με συννεφιά ή βροχή. Η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι τις ημέρες με καλό καιρό πολλαπλασιάζονται οι μετακινήσεις.

    -Βεβαίως υπάρχουν "μελανά" σημεία στο οδικό δίκτυο, αλλά δεν είναι λίγα τα ατυχήματα που γίνονται και σε θεωρούμενα εύκολα σημεία, αφού οι οδηγοί αναπτύσσουν ταχύτητα και χαλαρώνουν την προσοχή τους. Είναι ενδεικτικό ότι στην Κακιά Σκάλα από τα πιο δύσκολα σημεία της Εθνικής ουδέποτε έγινε σοβαρό τροχαίο, με νεκρούς ή βαριά τραυματίες.

    -Σαφώς χρειάζονται έργα για να αποκτήσουν οι εθνικοί μας δρόμοι γεωμετρικά στοιχεία διεθνών προδιαγραφών, αλλά στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ διαπίστωσαν με έκπληξη ότι όταν έγιναν βελτιώσεις στην επικίνδυνη στροφή κοντά στον Πλαταμώνα αυξήθηκαν τα τροχαία, γιατί οι οδηγοί επαναπαύθηκαν!

    -Οι νησίδες ασφαλείας σώζουν ζωές σε περίπτωση μετωπικών συγκρούσεων, αλλά δεν είναι πανάκεια. Το 15% των τροχαίων έχουν γίνει σε δρόμους με διαχωριστικά στηθαία.

    -Οι εθνικοί δρόμοι δεν είναι τόσο... θανατηφόροι. Το 38% των τροχαίων με νεκρούς καταγράφονται στις δημοτικές και κοινοτικές οδούς και ακολουθούν οι εθνικές οδοί με 33% και οι επαρχιακές με 29%. Μάλιστα με βάση τα στοιχεία για το σύνολο των ατυχημάτων, το 60% των τροχαίων καταγράφονται σε δημοτικούς και κοινοτικούς δρόμους.

    -Οι "ταρζανιές" είναι επικίνδυνες, αλλά το 17% των τροχαίων ατυχημάτων οφείλονται σε παραβίαση του "Στοπ" και το 16% σε υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, ενώ οι επικίνδυνοι ελιγμοί και η είσοδος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας από 14% για κάθε περίπτωση.

    -Τα φορτηγά είναι ο φόβος και ο τρόμος των οδηγών, αλλά εμπλέκονται μόνον στο 10% των τροχαίων ατυχημάτων. Ισως όμως να προκαλούν εμμέσως προβλήματα στους δρόμους.

    -Είναι λίγο μύθος τα όσα πιστεύει ο κόσμος για την επικινδυνότητα της θέσης του συνοδηγού, που έχει μάλιστα πολιτογραφηθεί ως "θέση της πεθεράς". Το 55% των νεκρών είναι οδηγοί και ακολουθούν με 22% οι πεζοί.

    Πικρές αλήθειες

    Εκτός από αυτές τις πικρές αλήθειες, υπάρχουν και άλλα στοιχεία τα οποία πρέπει να ανησυχήσουν τους κυβερνώντες:

    -Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί ο αριθμός των τροχαίων, αλλά έχει αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών. Αυτό σημαίνει ότι έχουν περιοριστεί τα ατυχήματα αλλά έχουν πολλαπλασιαστεί οι επιπτώσεις τους, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση των ταχυτήτων, στην ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων σε συνδυασμό με την αύξηση των κυβικών.

    -Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το 33% των θυμάτων σε τροχαία είναι νέοι 20-29 ετών. Τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες κάτω των 30 ετών, ενώ για τις μεγαλύτερες ηλικίες βρίσκονται στην τρίτη θέση. Μάλιστα 6% πεθαίνουν επί τόπου, ενώ 15% των βαριά τραυματισμένων τελικά υποκύπτουν.

    -Τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν μείωση των τροχαίων κατά 20 έως και 50%, ενώ στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 10%.

    Τη θλιβερή πρωτιά στη μαύρη λίστα των ατυχημάτων κατέχει η περιοχή της πρωτεύουσας, όπου κατοικεί το 30% και κυκλοφορεί το 43,5% των αυτοκινήτων, ενώ καταγράφεται το 36,9% των τροχαίων. Στον αντίποδα βρίσκονται τα Ιόνια Νησιά, όπου σημειώθηκε το 1,7% των ατυχημάτων.

    [03] ΤΙΜΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

    Νέα Υόρκη, 12 Μαϊου 2002 (09:59 UTC+2)

    Μπορεί για αρκετούς ιστορικούς ο εορτασμός της ημέρας της μητέρας να έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα- και συγκεκριμένα στην γιορτή της Ανοιξης που λατρεύονταν η Γαία- τους τελευταίους αιώνες όμως περισσότερο ενδιαφέρον φαίνεται να δείχνουν οι κάτοικοι των ΗΠΑ.

    Ο εορτασμός με τη σημερινή του μορφή οφείλεται από πολλούς στην αμερικανίδα Τζούλια Γουόρντ που οργάνωνε την "ημέρα συνάντησης της μητέρας" ήδη από το 1872. Από το 1914, μάλιστα ο αμερικανός πρόεδρος την καθιέρωσε ως επίσημη εθνική γιορτή.

    Σχεδόν ένα αιώνα αργότερα κάθε αμερικανικό νοικοκυριό θα ξοδέψει κατά μέσο όρο 100 δολάρια σε δώρα που εκτός από τις μητέρες θα κάνουν ευτυχείς και χιλιάδες ανθοπώλες και άλλους καταστηματάρχες.

    Την ίδια ώρα όμως, όπως μας πληροφορεί η UNICEF, η σημερινή ημέρα δεν μπορεί να είναι ημέρα γιορτής για τις μητέρες των αναπτυσσόμενων χωρών. Σε περιοχές της Σαχάρας, μια στις 13 μητέρες θα πεθάνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τη στιγμή που στη Δύση η αντιστοιχη αναλογία είναι μόλις μια στις 4.100.

    Αν προσθέσει κανείς σε αυτές, τις μητέρες που αντιμετωπίζουν τραυματισμούς, μολύνσεις και αναπηρίες, ο αριθμός των γυναικών με προβληματική γέννα ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ετησίως.

    Και άλλα 15 εκατομμύρια κορίτσια που δεν έχουν συμπληρώσει το δέκατο ένατο έτος της ηλικίας τους θα γίνουν μητέρες παρουσιάζοντας αυξημένες πιθανότητες πρόωρου τοκετού και αποβολής.

    [04] ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΝΔ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2002 (20:58 UTC+2)

    Την αντίθεση της στην επιστροφή του πρόεδρου της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ «7η μέρα»

    «Δεν συνεχίζω μια κουβέντα που, αν θέλετε και ευθέως σας λέω, τη θεωρώ κλειστή. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τοποθετούμε πάνω σε υποθετικές εξελίξεις, τις οποίες πραγματικά δεν επιθυμώ να σχολιάσω από την ώρα που δεν υπάρχουνε», τόνισε.

    Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT-1, έθεσε ως προϋπόθεση για την επιστροφή να ζητήσει ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης συγνώμη για την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Πιστεύω ότι ο Αντώνης Σαμαράς αν θέλει να διευκολύνει τις δυνατότητες επανόδου του πρέπει να ζητήσει συγνώμη γι' αυτό το οποίο έγινε στο παρελθόν, να ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη», τόνισε.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με δηλώσεις του χτες από τα Χανιά απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιστροφής του κ. Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία

    [05] Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ ΠΡΟΣ "ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ"

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2002 (20:41 UTC+2)

    «Ο εθελοντισμός δεν μπορεί να είναι αντιπαροχή προς «ημετέρους». Η Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνεται τον εθελοντισμό ως υπόθεση όλων των Ελλήνων. Είναι μία αφιλοκερδής προσφορά στον εθνικό σκοπό των Ολυμπιακών Αγώνων. Για να καλυφθούν οι ανάγκες της διοργάνωσης των Αγώνων χρειάζεται 180.000 Έλληνες να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να επιλεγούν τελικά οι 60.000 καταλληλότεροι. Για να γίνει αυτό, πρέπει όλοι μαζί να ενεργοποιηθούμε και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς». Τα παραπάνω τόνισε ο συντονιστής της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΔ, βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης, απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου.

    «Ο κ. Βενιζέλος, για μία ακόμη φορά προσπάθησε να μας πείσει ότι για την ολιγωρία της Κυβέρνησης και σε αυτό το θέμα, φταίει η Νέα Δημοκρατία. Τον καλούμε αντίθετα να παροτρύνει όλες τις κοινωνικές οργανώσεις και τις κινήσεις πολιτών να ακολουθήσουν το παράδειγμά της Νέας Δημοκρατίας και να ενεργοποιηθούν άμεσα», τόνισε.

    «Η επιθετική του στάση επιβεβαιώνει ουσιαστικά τις συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό για την ψήφιση «νόμου κινήτρων» με απώτερο σκοπό την τακτοποίηση των «ημετέρων». Είναι οι ίδιες συζητήσεις που ο ίδιος έσπευσε επίσημα να διαψεύσει», κατέληξε.

    [06] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2002 (20:31 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα στη χώρα μας ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νίκος Ρολάνδης.

    Ο κ. Ρολάνδης πρόκειται να παρακαθίσει σήμερα σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Αύριο, οι δύο υπουργοί θα έχουν ιδιαίτερη συνάντηση, ενώ θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων.

    Στα θέματα που θα συζητηθούν στις συνομιλίες περιλαμβάνεται η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της βιομηχανίας, της ενέργειας, της υψηλής τεχνολογίας, του εμπορίου, του τουρισμού και των αερομεταφορών.

    [07] ΤΟ ΚΘΒΕ ΕΓΙΝΕ 40 ΧΡΟΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαϊου 2002 (20:02 UTC+2)

    Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη σκηνή «Μελίνα Μερκούρη» του Βασιλικού Θεάτρου, μια λαμπρή εκδήλωση εορτασμού των 40 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και πολλών άλλων πολιτικών και κοινωνικών φορέων της Θεσσαλονίκης, οι απόμαχοι διοικητικοί υπάλληλοι, τεχνικοί και ηθοποιοί του ΚΘΒΕ.

    Ως μια ευκαιρία «αναδίφησης» στην ιστορία του θεάτρου και ως μια «άσκηση μνήμης», χαρακτήρισε τον εορτασμό των 40 χρόνων του ΚΘΒΕ, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Επιπλέον, αναφέρθηκε στον ειδικό ρόλο του θεάτρου στα πολιτιστικά πράγματα της περιφέρειας, που, όπως είπε, είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από το ειδικό βάρος του Εθνικού Θεάτρου μέσα στη θεατρική και γενικότερα την πολιτιστική προσφορά της Αθήνας. «Πρέπει να αντιληφθούμε πόσο τιμητικό και βαρύ είναι να ανήκει κανείς στο ΚΘΒΕ», υπογράμμισε.

    Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Βίκτωρ Αρδίτης αναφέρθηκε στη δυσκολία του εγχειρήματος να τιμηθούν όλοι οι απόμαχοι του ΚΘΒΕ, ζητώντας προκαταβολικά συγνώμη για το ενδεχόμενο «να μην βρέθηκαν τα ίχνη κάποιων συναδέλφων».

    «Θελήσαμε να τιμήσουμε ιδιαίτερα τον θίασο του 1961-1967, τον θίασο του Σωκράτη Καραντινού». Για μας αυτή η εκδήλωση είναι η αρχή και όχι ένα τέλος, γιατί θέλουμε να είστε πλάι μας όλοι εσείς που δουλέψατε για το θέατρο», τόνισε.

    «Ο εορτασμός δικαιώνει τους οραματισμούς των ιδρυτών του ΚΘΒΕ, την «τολμηρή» απόφαση της πολιτείας να εξοπλίσει σήμερα τον οργανισμό με σύγχρονες υποδομές, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και νέες δυνατότητες καλλιτεχνικής δημιουργίας, επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ Δημήτρης Σαλπιστής. Ακόμη, όπως ανέφερε, δικαιώνει τον κόπο των εκατοντάδων στελεχών που πέρασαν απ' αυτό, αλλά και τους «ιστορικούς συντελεστές της ίδρυσης του, όπως τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Σωκράτη Καραντινό και τους πρωτοπόρους που ανέλαβαν να στήσουν ένα κρατικό θέατρο από το μηδέν.

    Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τραγούδια από το θέατρο, τα οποία ερμήνευσαν μερικοί από τους νέους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ.

    Κατόπιν, κλήθηκαν στην σκηνή για «ένα χειροκρότημα» οι τιμώμενοι διοικητικοί υπάλληλοι, τεχνικοί και ηθοποιοί, στους οποίους απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες. Από την πλευρά των ηθοποιών μίλησαν με συγκινητικά λόγια για το ΚΘΒΕ, ο Νίκος Βρεττός, η Αννα Συνοδινού, ο Λυκούργος Καλλέργης και η Καλή Καλό.

    To πρόγραμμα παρουσίασε ο Διονύσης Καλός, που είναι ο πιο παλίος εν ενεργεία ηθοποιός του ΚΘΒΕ.

    [08] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΡΗΣ - ΜΑΡΟΥΣΙ 73 - 82

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαϊου 2002 (19:54 UTC+2)

    Ο Αρης δεν κατάφερε να κερδίσει σήμερα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης το Μαρούσι και να ισοφαρίσει σε 1 - 1 τα παιχνίδια των πλέι οφ του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1.

    Η ομάδα της Αθήνας κέρδισε με σκορ 82 - 73 τους κίτρινους, ζευγάρωσε τις νίκες της και κατέλαβε την 8η θέση στη βαθμολογία. Αντίθετα ο Αρης τερμάτισε 10ος.

    Καλύτερος από το Μαρούσι ήταν ο Ολιβερ με 26 πόντους, ενώ από τον Αρη ο μόνος που ξεχώρισε ήταν ο Κουτρούλιας με 18 πόντους.

    Το παρών στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο έδωσε σήμερα ο Σβι Σερφ, τον οποίο πληροφορίες φέρνουν κοντά στο να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των κιτρίνων την καινούρια αγωνιστική περίοδο.

    [09] Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαϊου 2002 (19:41 UTC+2)

    «Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος γιορτάζει τα 40 χρόνια του ως ένας εδραιωμένος πολιτιστικός οργανισμός όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά όλης της χώρας», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος που παρέστη στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΚΘΒΕ, που έγινε στο Βασιλικό Θέατρο.

    «Με τέσσερα δικά του χειμερινά θέατρα, δύο μεγάλα θερινά θέατρα, χοροθέατρο όπερα, δραματική σχολή, είναι-αν θέλετε-η ναυαρχίδα των πολιτιστικών οργανισμών της Βόρειου Ελλάδος», ανέφερε και κάλεσε τα στελέχη την ευθύνη του θεάτρου να κάνουν το καλύτερο για να ανήκει στην κοινωνία, να σχετίζεται μαζί της και να προσφέρει υψηλής ποιότητας θεατρικό λόγο.

    [10] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Πειραιάς, 12 Μαϊου 2002 (19:38 UTC+2)

    Πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα το απόγευμα σε καφετέρια του Πειραιά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν διπλανά εμπορικά μαγαζιά. Η φωτιά ξεκίνησε από την κουζίνα του καταστήματος, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 2, και στην περιοχή έσπευσαν αμέσως οχτώ πυροσβεστικά οχήματα με 25 άνδρες.

    [11] Ο Σ. ΤΑΝΙΜΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΑΛΙΠ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαϊου 2002 (19:36 UTC+2)

    Την αντίδραση του πρόεδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού Στέφανου Τανιμανίδη προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Γκαλίπ Γκαλίπ.

    Σε ανοιχτή του επιστολή ο κ. Τανιμανίδης υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις του κ. Γκαλίπ «βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με τους ισχυρισμούς και τις θέσεις που τα τελευταία χρόνια προβάλλει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας τους και η ακροδεξιά οργάνωση των Γκρίζων Λύκων στην Τουρκία».

    «Ισχυρισμοί ότι οι Τούρκοι πολίτες, των περιοχών της Τουρκίας όπου ζουν χιλιάδες ποντιόφωνοι Μουσουλμάνοι, ανησυχούν από τις πρωτοβουλίες που παίρνουν ποντιακές οργανώσεις (ΠΟΠΣ-ΠΑΣΠΕ κ.α.) αλλά και μεμονωμένα άτομα από την Ελλάδα, που τις επισκέπτονται και δήθεν προσκαλούν τους νέους ποντιόφωνους Τούρκους πολίτες να έρθουν για σπουδές στην Ελλάδα, είναι εντελώς ανακριβείς», τόνισε.

    Ο κ. Τανιμανίδης ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση, τα κόμματα και τους βουλευτές να πάρουν θέση για τις δηλώσεις Γκαλίπ, ενώ επισήμανε την ανάγκη να αναγνωριστεί από το επίσημο τουρκικό κράτος η γενοκτονία σε βάρος του ποντιακού ελληνισμού

    [12] ΕΛΛΑΔΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ 3 - 2 ΣΕ ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

    Αλεξανδρούπολη, 12 Μαϊου 2002 (19:35 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη με σκορ 3 - 2 πήρε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των Ανδρών σε φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας με αντίπαλο το αντίστοιχο συγκρότημα της Ρουμανίας.

    Οι έλληνες διεθνείς ξεκίνησαν δυνατά την αναμέτρηση και κατάφεραν μάλιστα να προηγηθούν στο 19' λεπτό με αριστερό βολέ του Ντέμη Νικολαίδη. Η Ρουμανία ισοφάρισε στο 57' με τον Ντράγκαν. Ωστόσο οι ποδοσφαιριστές του Οτο Ρεχάγκελ συνέχισαν να πιέζουν τον αντίπαλο και τρία λεπτά αργότερα ο Στέλιος Γιαννακόπουλος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα με κοντινό πλασέ και έδωσε εκ νέου προβάδισμα στην Ελλάδα με 2 - 1.

    Στο 73' λεπτό ο Παντελής Κωνσταντινίδης ανέβασε ακόμη περισσότερο το δείκτη του σκορ για την Εθνική μας και διαμόρφωσε το 3 - 1. Ομως η Ρουμανία στο 84' ο Τανάσα μείωσε σε 3 - 2, το οποίο ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

    Η Εθνική μας ομάδα των Ανδρών παρατάχθηκε με τους: Νικοπολίδη (46' Μιχόπουλος), Γκούμα, Φύσσα, Κατσαμπή, Βενετίδη (46' Γεωργιάδης), Λάκη (46' Γιαννακόπουλος), Αμανατίδη, Καφέ, Βρύζα (59' Κωνσταντινίδης), Νικολαίδη (48' Αλεξανδρής) και Ζαγοράκη (46' Μπασινάς).

    Η Ρουμανία παρατάχθηκε με τους: Ιρίνια (53' Σταντσόιου), Ογκαράρου (59' Μπαλάν), Γκιονέα (79' Βατάβου), Μπάτσιου, Σοάβα, Πέτρε, Μπράτου (76' Τανάσα), Μοντεάνου, Ντράγκαν (71' Γκριγκόριε), Σανμαρτεάν και Ντάντσια (48' Μεάνκα).

    Την κίτρινη κάρτα από την Ελλάδα είδε ο Γιαννακόπουλος και από τη Ρουμανία οι Γκιονέα, Σανμαρτεάν και Γκριγκόριε.

    [13] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΓΛΕΖΟΣ ΣΤΗΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2002 (19:13 UTC+2)

    «Ζητάμε ειρήνη τώρα, να σταματήσει ο βρώμικος πόλεμος που γίνεται από τον Σαρόν, να υπάρξει ανεξάρτητη Παλαιστίνη, ειρηνική συνύπαρξη του Ισραήλ και της Παλαιστίνης», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωσταντόπουλος που συμμετείχε στην μαραθώνια πορεία αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους που έγινε στην Αθήνα.

    Από την πλευρά του ο Μανώλης Γλέζος τόνισε ότι «η σημερινή μαραθώνια πορεία είναι η εναγώνια παρουσία του ελληνικού λαού στους αγώνες για να σταματήσει επιτέλους η συμφορά του πολέμου στην ανθρωπότητα».

    Σημειώνεται ότι στην πορεία συμμετείχαν και εκπρόσωποι ισραηλινών φιλειρηνικών οργανώσεων.

    [14] Η ΠΡΩΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ

    Βηθλεέμ, 12 Μαϊου 2002 (19:07 UTC+2)

    Σε κλίμα έντονης συγκίνησης τελέστηκε στο ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο, η πρώτη θεία λειτουργία μετά την άρση της πολιορκίας από τον ισραηλινό στρατό.

    Ο ναός καθαρίστηκε μετά από τις 39 μέρες που παράμεναν εκεί Παλαιστίνιοι μαχητές. Όπως δήλωσε ο πατήρ Σπυρίδων από την ελληνορθόδοξη κοινότητα της Βηθλέεμ, επρόκειτο για λειτουργία επακαθαγιασμού μετά τη βεβήλωση του ναού.

    Οι 123 Παλαιστίνιοι που είχαν απομείνει στο ναό αποχώρησαν την Παρασκευή, μετά από συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα αποφασίσουν αύριο στις Βρυξέλλες για τις χώρες που θα υποδεχτούν τους 13 Παλαιστίνιους που μεταφέρθηκαν από το ναό της Γέννησης στην Κύπρο.

    [15] ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1: ΔΟΥΚΑΣ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 31 - 30

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2002 (19:03 UTC+2)

    Σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι, που κρίθηκε στη δεύτερη παράταση, ο Δούκας κέρδισε σήμερα στο Ζηρίνειο γήπεδο τον Πανελλήνιο με 31 - 30 στο πλαίσιο του δεύτερου τελικού του πρωταθλήματος χάντμπολ της Α1 των ανδρών. Ετσι, Δούκας και Πανελλήνιος είναι πλέον στο 1 - 1 στην προσπάθεια που κάνουν για κατάκτηση του τροπαίου.

    Ο κανονικός αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων έληξε 24 - 24, ενώ στην πρώτη παράταση οι δύο αντίπαλοι ήταν και πάλι ισόπαλοι 27 - 27. Ωστόσο στη δεύτερη παράταση οι γηπεδούχοι κατάφεραν να επικρατήσουν έστω και με ένα γκολ διαφορά.

    Η τρίτη αναμέτρηση μεταξύ των δύο αντιπάλων θα γίνει την Τετάρτη στο γήπεδο της Κυψέλης. Πρωταθλήτρια ομάδα στο χάντμπολ θα αναδειχτεί όποιος συμπληρώσει τρεις νίκες.

    [16] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Γ.ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαϊου 2002 (18:58 UTC+2)

    Ανακοίνωση κατά του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιώργου Μπατατούδη, εξέδωσαν σήμερα οργανωμένοι συνδεσμίτες της ομάδας. Μεταξύ άλλων ζητούν την αποχώρηση του από το σύλλογο και υποστηρίζουν πως ξεκινάει πόλεμος για το καλό του Δικεφάλου. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τους χειρισμούς της διοίκησης στο θέμα προπονητή και στις ανανεώσεις συμβολαίων βασικών ποδοσφαιριστών.

    Σε ορισμένα σημεία η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Φίλων ΠΑΟΚ "Μακεδόνες" αναφέρει: "Εμείς οι θεματοφύλακες της ιστορίας του ΠΑΟΚ απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση του δουλοπρεπή αθηναίου πολίτη που δυστυχώς κρατάει όμηρο την ομάδα μας κατέχοντας το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών" και η ανακοίνωση καταλήγει: "Οσοι θέλουν να συμπράξουν μαζί μας πρέπει να ακολουθήσουν τώρα. Ακόμη και αυτοί που κρατάνε ουδέτερη στάση θα μας βρουν απέναντι τους. Ο πόλεμος άρχισε".

    [17] Λ. ΜΠΑΤΛΕΡ: OI ΗΠΑ ΔΕΝ ΣΥΝΑΨΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 12 Μαϊου 2002 (18:53 UTC+2)

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ Λόρενς Μπάτλερ διέψευσε κατηγορηματικά ότι η χώρα του σύναψε κάποια συμφωνία για τον διαμελισμό της ΠΓΔΜ, διαμέσου της αντικατάστασης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ με ευρωπαϊκές δυνάμεις. Μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στα Σκόπια με θέμα «Η στρατηγική ασφάλειας της ΠΓΔΜ», ο κ. Μπάτλερ τόνισε ότι οι ΗΠΑ, είπε, είναι υπέρ της διαφύλαξης της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της ΠΓΔΜ.

    Μιλώντας στην ίδια συζήτηση, ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην ΠΓΔΜ Αλέν Λερουά τόνισε ότι η Ενωση θέλει την ΠΓΔΜ ενιαίο κράτος και αυτό είναι και το πνεύμα της συμφωνίας της Οχρίδας.

    Από την πλευρά του, ο πρέσβης του ΝΑΤΟ στα Σκόπια Νίκολα Μπίγκμαν επισήμανε ότι στην ΠΓΔΜ δεν υπάρχει κρίση, αλλά μια διαδικασία εξυγίανσης της κατάστασης. Πρόσθεσε, δε, ότι το ΝΑΤΟ δεν θα στείλει περισσότερους στρατιώτες στη χώρα αυτή, απ' όσους είναι απαραίτητοι και ούτε θα παραμείνει παραπάνω απ' ότι χρειάζεται. Δεν θα διευκρίνισε όμως αν η θητεία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ θα παρατεθεί και μετά τον Οκτώβριο.

    [18] ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο Χ. ΒΕΡΕΛΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 12 Μαϊου 2002 (18:42 UTC+2)

    της Όλγας Ορφανίδου

    Την κατασκευή σύγχρονου αεροδρομίου στη Σαμοθράκη, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χρ. Βερελής, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο ακριτικό νησί, όπου πήρε μέρος στις τοπικές εκδηλώσεις για την εορτή των πέντε νεομαρτύρων.

    Στην ομιλία του ο κ. Βερελής είπε ότι το έργο αυτό θα συμβάλλει στην οικονομική εξέλιξη της περιοχής και θα συγκρατήσει τον τοπικό πληθυσμό. Το αεροδρόμιο θα καλύπτει όλες τις διεθνείς αεροπορικές επικοινωνίες και θα έχει διάδρομο μήκους δύο χιλιομέτρων.

    Ήδη έχει γίνει η μελέτη σκοπιμότητας του έργου καθώς και η προκαταρκτική χωροθέτηση του και άμεσα θα γίνει η οριστική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος του νησιού κ. Γ. Χανός τόνισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που θα γίνει στη Σαμοθράκη, έργο το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του νησιού.

    [19] Ο ΝΤ.ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΕΚ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2002 (18:36 UTC+2)

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είναι ένα βήμα πριν την ΑΕΚ. Ο σερβοέλληνας τεχνικός με δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα "Βραδυνή" της Κυριακής υποστηρίζει: "Η ΑΕΚ ήταν, είναι και θα είναι για πάντα στη ψυχή μου".

    "Θέλω να επιστρέψω στην ΑΕΚ αλλά για να γίνει αυτό θέλω να έχω τη δυνατότητα να προσφέρω όσα πραγματικά μπορώ να ονειρεύομαι". Ο Ντούσκο αποκάλυψε επίσης πως είχε επαφές με τον Μάκη Ψωμιάδη και πως στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα ανακοινώσει την απόφαση του όσον αφορά το που θα συνεχίσει την καριέρα του.

    Αύριο ο σέρβος προπονητής αναμένεται να παραθέσει συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη όπου θα μιλήσει για την αποχώρηση του από τον ΠΑΟΚ και τους λόγους που τον οδήγησαν μακριά από την Τούμπα. Μάλιστα ο Μπάγεβιτς χθες αποχαιρέτισε τους ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου του Βορρά.

    [20] Ο Μ.ΣΟΥΜΑΧΕΡ ΝΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαϊου 2002 (18:29 UTC+2)

    Ο Μίκαελ Σουμάχερ ήταν και πάλι ο νικητής. Ο Γερμανός οδηγός της Ferrari κατέλαβε την πρώτη θέση στο Γκραν Πρι της Formula 1 που έγινε σήμερα στην Αυστρία. Ο αγώνας πάντως σημαδεύτηκε από τη σύγκρουση των μονοθέσιων του Χάιντφιλντ και του Σάτου, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του Ιάπωνα.

    Ο Σάτου έμεινε αναίσθητος μέσα στο μονοθέσιο του και λίγη ώρα αργότερα μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο. Ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του ιάπωνα οδηγού δεν εμπνέει ανησυχία.

    Αναφορικά με τον αγώνα ο Ρούμπενς Μπαρικέλο με Ferrari ήταν στην πρώτη θέση έως τον τελευταίο γύρο. Ομως 20 μέτρα πριν την καρό σημαία ο Βραζιλιάνος αποφάσισε να αφήσει τον Μίκαελ Σουμάχερ να περάσει μπροστά και ο ίδιος τερμάτισε δεύτερος. Την 3η θέση στο Γκραν Πρι της Αυστρίας πήρε ο Χουάν Πάμπλο Μοντόγια με BMW Williams, ενώ τέταρτος ήταν ο Ράλφ Σουμάχερ επίσης με BMW.

    [21] "ΑΘΗΝΑ 2004": Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2002 (18:27 UTC+2)

    «Ο Ολυμπιακός Εθελοντισμός αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στην ανιδιοτελή και ενθουσιώδη προσφορά και συμμετοχή των πολιτών στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων», επισημαίνει σε ανακοίνωση της η «Αθήνα 2004» απαντώντας σε δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», σύμφωνα με το οποίο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει πολιτικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, παραχωρώντας επιπλέον μέρες άδειας και έξτρα μισθούς στους εθελοντές.

    «Δεν νοούνται υλικά κίνητρα και παροχές για οιονδήποτε επιθυμεί να βοηθήσει την Ελλάδα και να ζήσει τη μαγεία των Αγώνων, δηλώνοντας εθελοντής για τους Αγώνες του 2004», προσθέτει η «Αθήνα 2004».

    Επιπλέον, τονίζει ότι από τον Φεβρουάριο του 2002 πάνω από 15.000 Ελληνες έχουν καταθέσει αίτηση για να συμμετάσχουν ως εθελοντές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, γεγονός που φέρνει το πρόγραμμα εθελοντισμού της «Αθήνα 2004» να διαθέτει χρονικό και ποιοτικό προβάδισμα ακόμα και από εκείνο των Αγώνων του Σίδνευ.

    «Τη συμβατική υποχρέωση αλλά και την ευθύνη για την υλοποίηση του Προγράμματος Εθελοντισμού έχει η Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004», αφού έτσι εξασφαλίζεται άψογη οργανωτική υποστήριξη και παρακολούθηση του πολύπλοκου αυτού προγράμματος αλλά και απουσία οιασδήποτε σκοπιμότητας. Βεβαίως στην κατεύθυνση αυτή, απαιτείται το καλύτερο δυνατό κλίμα στην κοινωνία και γι΄ αυτό η «Αθήνα 2004» επιδιώκει την ηθική συνδρομή και την αμέριστη συμπαράσταση όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων», καταλήγει.

    [22] Ο Κ. ΑΝΑΝ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2002 (18:18 UTC+2)

    Τις πληροφορίες που τον έφεραν να επισκέπτεται την Κύπρο την Τρίτη κομίζοντας σχέδιο λύσης του Κυπριακού διαψεύδει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής».

    Επιπλέον, παραδέχτηκε ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά και στήριξη του πρόεδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς για να μπορέσουν να λάβουν τις γενναίες αποφάσεις που απαιτούνται για να διευθετηθεί το πρόβλημα.

    Ο κ. Ανάν δήλωσε ότι πηγαίνει στην Κύπρο «μεταφέροντας μήνυμα ελπίδας» και πρόσθεσε ότι θα συνομιλήσει με καλή πίστη με τους δύο ηγέτες στο πλαίσιο της αποστολής των καλών του υπηρεσιών.

    «Επιθυμώ να πληροφορηθώ από πρώτο χέρι το καθεστώς των συνομιλιών, για να αποφασίσουμε τι πρέπει να γίνει ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων», τόνισε.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι «δεν γίνονται θαύματα στη διάρκεια μιας επίσκεψης» και πρόσθεσε ότι θα γνωρίζει αν η λύση μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τον Ιούνιο, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στο νησί.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι οι συνομιλίες Κληρίδη-Ντεκτάς «είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» και απευθυνόμενος στους Ελληνες και τους Τούρκους του νησιού, είπε ότι οι δύο ηγέτες έχουν ανάγκη την υποστήριξη του λαού για να προχωρήσουν στον συμβιβασμό.

    «Το γνωρίζω ότι θέλετε την ειρήνη και τη διευθέτηση του προβλήματος. Θέλω να γνωρίζεται ότι αυτό κάνουμε», κατέληξε.

    Την ιστορική επίσκεψη του κ. Ανάν στην Κύπρο στηρίζουν οι 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ υπογράμμισε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα έχει τη συμπαράσταση της αμερικανικής κυβέρνησης.

    [23] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2002 (18:17 UTC+2)

    «Η σημερινή εορτή του απόστολου Θωμά είναι μια ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τις πεπλανημένες μας απόψεις για το πρόσωπο του Χριστού. Η πίστη ότι ο Χριστός είναι ο Υιός του Θεού ο Μονογενής είναι η λυδία λίθος που κρίνει τη χριστιανικότητα μας», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κατά τη διάρκεια του κηρύγματος του από τον άμβωνα του πανηγυρίζοντος ιερού ναού αγίου Θωμά των Αμπελοκήπων.

    «Μπορεί ο καθένας να πιστεύει ότι θέλει. Δεν μπορεί όμως, πιστεύοντας ότι θέλει, να λέει ταυτόχρονα ότι είναι χριστιανός και μέλος της εκκλησίας», υπογράμμισε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 12 May 2002 - 18:13:54 UTC