Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [02] ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
  • [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:ΟΧΙ ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ
  • [04] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
  • [05] ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΣΕ ΕΚΡΠΟΣΩΠΟ ΤΣΙΡΚΟΥ ΓΙΑ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΖΩΟΥ
  • [06] ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΕΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [07] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ 9ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [08] Σ. ΒΟΥΓΙΑΣ: ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΟΤΕ
  • [09] ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [10] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [12] ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΠΣΑΤ
  • [13] Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΟΡΝΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
  • [14] ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΒΟΛΕΪ
  • [15] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟΥ
  • [16] ΤΟ ΧΑΑ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΕΞΩΣΤΡΕΦΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [17] ΒΟΛΕΪ: ΣΤΗΝ ΛΕΤΟΝΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ
  • [18] ΕΠΙΘΕΣΗ Θ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ Β. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
  • [19] ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΖΗΤΑΕΙ Η ΚΙΝΑ
  • [20] Ο ΜΕΪΝΤΑΝΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΠΑΛΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ
  • [21] ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ
  • [22] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ
  • [23] ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ 13 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ
  • [24] ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ "ΝΤΝΕΒΝΙΚ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

  • [01] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2002 (11:25 UTC+2)

    Στην εκπόνηση ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου για την Ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο θα φέρει προς συζήτηση στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε και του Συμφώνου Σταθερότητας, δεσμεύεται να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση.

    Το Σχέδιο ενδέχεται να τεθεί επί τάπητος στη διάρκεια Συνάντησης Κορυφής, στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Ζάγκρεμπ, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, από το βήμα του 9ου ΤHESSALONIKI FORUM, που διοργανώνουν σήμερα και αύριο, στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency", ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

    To Σχέδιο αυτό, που θα έχει ως στόχο την ταχύτερη προσέγγιση των κρατών της περιοχής με την Ε.Ε, «θα αποτελέσει, για πρώτη φορά, μια κοινά επεξεργασμένη συναντίληψη, που θα ενισχύει και θα αξιοποιεί τις αναπτυξιακές πολιτικές των επιμέρους κρατών, με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για το σύνολο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», διευκρίνισε ο κ.Χριστοδουλάκης.

    Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι, κατά τον κ.Χριστοδουλάκη, η κατάθεση στους διεθνείς οργανισμούς- μιας συγκεκριμένης πρότασης ιεραρχημένων και κοστολογημένων δράσεων, που θα συμβάλουν στη μετακίνηση του ενδιαφέροντος σε αναπτυξιακά ζητήματα.

    Η εκπόνηση του εν λόγω σχεδίου, το οποίο θα πρέπει να έχει «επιθετικό» χαρακτήρα, αποτελεί μόνο έναν από τους συνολικά οκτώ άξονες, επί των οποίων κινείται η ελληνική βαλκανική οικονομική πολιτική. Οι υπόλοιποι, οι οποίοι περιλαμβάνουν σημαντικές επιμέρους προτάσεις, είναι με τη σειρά που τους παρουσίασε ο κ.Χριστοδουλάκης- οι εξής:

    -Στήριξη της ενσωμάτωσης των κρατών της περιοχής στις διαδικασίες και τις δομές της ευρωπαϊκής οικονομικής ενοποίησης. Η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. το 2003 προσφέρει επιπλέον δυνατότητες προς αυτή την κατεύθυνση

    -Στήριξη της οριστικής ένταξης των κρατών της περιοχής στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και στις ευρω-ατλαντικές δομές

    -Προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας, με τη μετεξέλιξη της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) σε μόνιμο οργανισμό

    -Προώθηση της περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης, με τη μετατροπή των διμερών συμφωνιών σε μια ενιαία Βαλκανική Ζώνη Εμπορίου

    -Αμεση υλοποίηση του ελληνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης

    -Βελτίωση των ευκαιριών πρόσβασης στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας

    -Προσέλκυση διεθνών και κοινοτικών κεφαλαίων, για τη χρηματοδότηση κοινών υποδομών δικτύων, σε συντονισμό με τις ισχυρότερες οικονομίες της περιοχής.

    Σε κάθε περίπτωση, το «νούμερο ένα» ζητούμενο για τις χώρες της περιοχής είναι να προχωρήσουν με ταχύτητα και τόλμη στη δημιουργία μιας μεγάλης αγοράς μεταξύ τους, με τις λιγότερες δυνατές διαδικασίες και τα λιγότερα δυνατά γραφειοκρατικά εμπόδια, δασμούς και περιορισμούς.

    «Η μεγαλύτερη, ίσως, πρόκληση για τις κυβερνήσεις της Βαλκανικής βρίσκεται στην ανάπτυξη των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων με τις γειτονικές τους χώρες. Ενας από τους παράγοντες της αναπτυξιακής υστέρησης της περιοχής είναι ο κατακερματισμός της σε σχετικά μικρές οικονομίες, που δεν συνεργάζονται αποτελεσματικά μεταξύ τους. Γι' αυτό και πρέπει να δημιουργηθεί μια μεγάλη αγορά», κατέληξε ο κ.Χριστοδουλάκης και πρόσθεσε ότι, για να λάβει «σάρκα και οστά» αυτός ο στόχος, επιβάλλεται να δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλείας και δικαίου, να βελτιωθούν οι διασυνοριακές υποδομές και να διανοιχθούν νέες, να αναπτυχθούν περιφερειακά δίκτυα στους τομείς της ενέργειας και των επικοινωνιών και να εξεταστεί η δυνατότητα ίδρυσης μιας τελωνειακής ένωσης, μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (με προοπτική αυτή να μετεξελιχθεί στη συνέχεια σε Τελωνειακή Ενωση με την Ε.Ε).

    Α.Γ

    [02] ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2002 (14:03 UTC+2)

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού Κ.Σημίτη στο Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης:

    Κυρίες και κύριοι,

    Μετά το 2000 και την ΟΝΕ εφαρμόζουμε μια εθνική στρατηγική που στόχο έχει τη σύγκλιση σε όλους τους τομείς. Ο "εκσυγχρονισμός του κράτους" αποτελεί κύρια παράμετρο αυτής της ευρωπαϊκής προοπτικής, της προοπτικής της πραγματικής σύγκλισης.

    Ο εκσυγχρονισμός και η αναγέννηση της δημόσιας διοίκησης είναι ένας μεγάλος στόχος που θα πετύχουμε και θα γίνει ορατός σε όλους τους πολίτες, σε όλη τη χώρα.

    Οι πολιτικές μας έχουν προχωρήσει. Μια σειρά από αλλαγές έχει δρομολογηθεί. Όμως ο ελληνικός λαός δεν έχει εισπράξει ακόμη σε όλα τα πεδία την πραγματική αλλαγή και τα απτά, καθημερινά, αντικειμενικά οφέλη του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης. Η αποφασιστική και οριστική αλλαγή της διοίκησης δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί, το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί.

    Πού βρισκόμαστε, ποια είναι τα επόμενα βήματα, πώς προχωράμε και πότε θα έχουμε πιο ορατά αποτελέσματα.

    Κυρίες και κύριοι,

    Η Κυβέρνηση, με τη συμμετοχή και τη στήριξη των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, εφαρμόζει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη διοίκηση.

    Προχωρούμε με σταθερά βήματα κι αντικαθιστούμε εδραιωμένες, γραφειοκρατικές και αντιαναπτυξιακές δομές του διοικητικού μας συστήματος με νέους θεσμούς και νέες πρακτικές.

    Οικοδομούμε το σύγχρονο κράτος ως στρατηγείο για την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιφερειών της χώρας.

    Αποβλέπουμε στην πραγματική σύγκλιση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε επίπεδο δημοσίων υπηρεσιών μια καθοριστική εξέλιξη που θα επιταχύνει τη σύγκλιση σε όλους τους άλλους τομείς, στην οικονομική ανάπτυξη και στο κοινωνικό κράτος.

    Θα ήθελα να αναφέρω χαρακτηριστικά παραδείγματα από τα χρόνια που πέρασαν:

    Ίδρυση Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεύτερης βαθμίδας.

    Ανάδειξη και η ενίσχυση της Περιφέρειας ως αποκεντρωμένης οργανωτικής μονάδας του Κράτους.

    Το "Πρόγραμμα Ιωάννης Καποδίστριας" για τη συγχώνευση των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α.

    Και η θεσμοθέτηση ανεξαρτήτων αρχών και ο νέος Υπαλληλικός Κώδικας.

    Έχουμε τρεις απαράβατες αρχές:

    Διαφάνεια - Αξιοκρατία - Αποτελεσματικότητα

    Το πρόγραμμά μας για τη διοικητική μεταρρύθμιση οικοδομείται πάνω σε αυτές ακριβώς τις αρχές.

    Θέλω πρώτα απ' όλα να σταθώ σ' ένα επίκαιρο ζήτημα:

    Μεγάλη ευθύνη για την υλοποίηση του σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης ανήκει στους ΟΤΑ. Κεντρικό κράτος και ΟΤΑ μαζί. Μαζί δρούμε. Μαζί πετυχαίνουμε. Οι δήμαρχοι και οι νομάρχες δεν είναι οι δήμαρχοι και οι νομάρχες του κοντινού παρελθόντος. Δεν είναι διακοσμητικά πρόσωπα με ρόλο και παρουσία μόνο σε τοπικές γιορτές και παρελάσεις.

    Η καθιέρωση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και το "Πρόγραμμα Ιωάννης Καποδίστριας" άλλαξαν ριζικά τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας και εμφύσησαν νέα πνοή στην τοπική δημοκρατία. Οι Δήμοι και οι Κοινότητες καθώς επίσης οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχουν πλέον την δυνατότητα να αποτελούν χώρους δημιουργικής, παρεμβατικής, αποτελεσματικής διοίκησης. Χώρους αυτόνομης πολιτικής. Διαρκώς και σταδιακά μεταβιβάζουμε στους ΟΤΑ νέες αρμοδιότητες. Προωθούμε την ενίσχυσή τους με ανθρώπινο δυναμικό υψηλής στάθμης, με υλικοτεχνική υποδομή και φυσικά με αναγκαίους πόρους προκειμένου να εδραιωθεί η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

    Κι εδώ έρχεται το θέμα της διαφάνειας, που είναι για μας απολύτως κεντρικό και καθοριστικό για την επιτυχία ή την αποτυχία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Διοίκησης γενικότερα:

    Οι πόροι που διαθέτει ο Έλληνας φορολογούμενος αλλά και όσους εισπράττουν οι ίδιοι οι οργανισμοί από τις τοπικές κοινωνίες πρέπει να δαπανώνται με αυστηρούς όρους διαφάνειας. Την εποχή της σπατάλης, του βολέματος ημετέρων αλλά και του απεχθούς και απαράδεκτου "γρηγορόσημου" πρέπει να την τελειώσουμε οριστικά.

    Η εισαγωγή του διπλογραφικού συστήματος στους ΟΤΑ είναι ένα από τα μέτρα για την κατοχύρωση της διαφάνειας. Έχει καθυστερήσει, θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από καιρό. Δικαιολογίες υπάρχουν, αλλά δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει ότι εισάγουμε το σύστημα αυτό άμεσα.

    Παράλληλα, ήδη με το νέο Σύνταγμα (άρθρο 98, παράγραφος 1) ο έλεγχος των δαπανών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει περάσει στην αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Και επί πλέον έχει αποφασιστεί η επέκταση του "πόθεν έσχες" στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Κυρίες και κύριοι,

    Θέλω να πω με όλα αυτά πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σήμερα πολύ πιο ισχυρή, έχει νέες δυνατότητες κι αποτελεί νευραλγικό χώρο της Δημόσιας Διοίκησης.

    Και το ερώτημα είναι: Αξιοποιούν όλοι οι δήμαρχοι και όλοι οι νομάρχες αυτές τις δυνατότητες κι αν ναι, τις αξιοποιούν θετικά και ευεργετικά για τις τοπικές κοινωνίες; Αυτό είναι το ερώτημα των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών.

    Η Τοπική Αυτοδιοίκηση του 1998 διέψευσε σε πολλές περιπτώσεις τις προσδοκίες του λαού. Γι' αυτό χρειάζεται σήμερα μια τομή με το χτες. Για να πετύχει το σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης απαιτείται "τομή με το χτες" στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Ελλάδα χρειάζεται μια Νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση, που να μπορεί να ανταποκριθεί πολύ πιο αποτελεσματικά στις ευθύνες της. Γιατί υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες μπροστά μας για ολόκληρη τη χώρα και οι τοπικές κοινωνίες δεν πρέπει να χάσουν την τετραετία 2002-2006. Δεν πρέπει να μείνουν πίσω.

    Η Κυβέρνηση περιμένει να συνεργαστεί με μια νέα, προοδευτική και ανανεωμένη Νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση για την προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης, για μια νέα δημόσια διοίκηση κι ένα "νέο κράτος".

    Κυρίες και κύριοι,

    Για την προάσπιση της διαφάνειας σε όλο το δημόσιο τομέα, θέμα στο οποίο επιμένω, αναβαθμίζουμε την "Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων" της ΕΛ.ΑΣ. και το "Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης", καθώς και το πλαίσιο εφαρμογής του "πόθεν έσχες" των κρατικών λειτουργών. Έχουμε συνείδηση, ότι υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς όπως και μη χρηστής διαχείρισης στη Διοίκηση. Τα φαινόμενα αυτά επισημαίνονται όχι μόνο από τους πολίτες αλλά και από τα όργανα που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση για να ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης. Αποφασίσαμε νέους τρόπους καταπολέμησης αυτών των φαινομένων για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Η διαφάνεια και η εντιμότητα στη διοίκηση αποτελούν για μας πρώτη προτεραιότητα.

    Όμως, η διαμόρφωση ενός πλαισίου απλής, ταχείας και άμεσης εξυπηρέτησης του πολίτη, είναι αυτή που κυρίως συμβάλλει στην εδραίωση και εμπέδωση της διαφάνειας στον δημόσιο τομέα.

    Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών είναι η διπλή απάντηση της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο φαινόμενο της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας στο δημόσιο τομέα. Είναι η πιο ισχυρή, η πιο απτή και η πιο αποτελεσματική απάντηση που έχει δοθεί για τον πραγματικό εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης. Οι θετικές συνέπειες γίνονται ήδη αντιληπτές και θα φανούν πολύ πιο έντονα μέχρι το τέλος του 2003, όταν θα υπάρχουν τέτοια κέντρα σε όλη την Επικράτεια.

    Με μια μόνο επίσκεψη εξασφαλίζεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης του πολίτη για μια σειρά υποθέσεών του με το Δημόσιο. Στις 3 Ιουλίου 2001, πριν 10 μήνες εγκαινίασα το πρώτο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στο Σύνταγμα.

    Είπα τότε ότι "στο κύμα μιας αθεμελίωτης αμφισβήτησης και δυσπιστίας εμείς πάντοτε αντιτάσσουμε τη συνεχή, την αδιάκοπη, τη χωρίς συμβιβασμούς ενασχόληση με τα προβλήματα των Ελλήνων".

    Στο τέλος του προσεχούς Ιουλίου, ένα χρόνο μετά, 200 Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών θα λειτουργούν σε όλη τη χώρα και 300 διοικητικές διαδικασίες θα έχουν μετατραπεί σε ψηφιακή μορφή.

    Στο τέλος του χρόνου 500 Κέντρα θα εκτελούν 500 ψηφιακές διοικητικές διαδικασίες.

    Στο τέλος του 2003 θα είναι πολύ περισσότερα τα κέντρα. Επιδιώκουμε 1000 Κέντρα και 1000 ψηφιακές διοικητικές διαδικασίες.

    Με την ολοκλήρωση του "Προγράμματος Πολιτεία" και την πλήρη εφαρμογή της κοινωνίας της πληροφορίας στη διοίκηση ο πολίτης θα βρίσκεται ενώπιον μιας εντελώς διαφορετικής πραγματικότητας. Θα γνωρίσει μια διοίκηση σύγχρονη, πιο αποτελεσματική, πιο αποδοτική και πιο φιλική. Η δημόσια διοίκηση αλλάζει κι αυτή η αλλαγή είναι έργα, είναι Κέντρα και δεν είναι λόγια.

    Για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης δεν αρκεί από μόνη της η εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Απαιτείται ανθρώπινο δυναμικό με γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρία. Στελέχη που επιμορφώνονται διαρκώς και εξελίσσονται με βάση τα προσόντα και το έργο που επιτελούν.

    Η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης αποτελεί κεντρικό στόχο και ακρογωνιαίο λίθο του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος. Η προσπάθεια αυτή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

    Ιδιαίτερα θα ήθελα να αναφερθώ στην εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης και εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων. Στον καθορισμό στόχων και δεικτών μέτρησης της αποτελεσματικότητας υπαλλήλων και υπηρεσιών. Στην καθιέρωση νέου μισθολογίου και τη σύνδεσή του με την παραγωγικότητα.

    Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής έχουμε επεξεργασθεί και προωθούνται σύντομα στη Βουλή σχετικά νομοσχέδια. Με το πρώτο επιχειρούνται οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο νόμο για τις προσλήψεις, ώστε να έχουν προβάδισμα στην επιλογή τους όσοι υποψήφιοι γνωρίζουν ξένες γλώσσες και τη χρήση νέων τεχνολογιών.

    Οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι θα διαθέτουν έτσι τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούν οι σύγχρονες συνθήκες. Το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα θα αξιοποιήσει φυσικά και όσους εργάζονται σήμερα στο δημόσιο. Είναι έμπειρα στελέχη, τα οποία θα επιμορφωθούν για να βελτιώσουν την προσφορά και το έργο τους.

    Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης αναλαμβάνει την εκπαίδευση και, στη συνέχεια, τη διαρκή επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων.

    Η σύγχρονη δημόσια διοίκηση πρέπει ασφαλώς να συνεχίσει να είναι αξιοκρατική. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. απάλλαξε τη Δημόσια Διοίκηση από τον κομματισμό με το νόμο για τις προσλήψεις. Δείξαμε έμπρακτα ότι το κράτος ανήκει σε όλους τους Έλληνες και δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Αυτό είναι δεδομένο, είναι κεκτημένο της σύγχρονης Ελλάδας και δεν αλλάζει. Εμπεδώνεται, βαθαίνει και επεκτείνεται όσο περνά ο καιρός. Μαζί με τις προσλήψεις, και οι προαγωγές στο δημόσιο έχουν και θα έχουν πάντα ως γνώμονα μόνο την ικανότητα, τη γνώση και την αξία. Η πρωτοβουλία που αναπτύσσουν και η αφοσίωση στο λειτούργημά τους θα ανταμείβονται υλικά και ηθικά.

    Κυρίες και κύριοι,

    Το Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνιστά προνομιακό χώρο για τη συζήτηση όλων των αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση. Τους μήνες που λειτουργεί είχατε τη δυνατότητα όλοι, εκπρόσωποι του συνόλου σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και των αντιπροσωπευτικότερων κοινωνικών φορέων, μαζί με την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. να συζητήσετε, να προβληματίσετε και να προβληματισθείτε. Να αμφισβητήσετε και ίσως να διαφωνήσετε με επιμέρους επιλογές. Όλοι συνεισφέρατε όμως με τις απόψεις σας στην κοινή μας προσπάθεια. Επιθυμώ γι' αυτό να σας ευχαριστήσω θερμά για τη δημιουργική συμμετοχή σας στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Στην προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δυνάμεων του τόπου. Με διάλογο και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων μπορούμε να διαμορφώσουμε τους αναγκαίους όρους και να αναζητήσουμε τις απαραίτητες συγκλίσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναζωογόνηση της δημόσιας διοίκησης.

    Το σύγχρονο κράτος θα γίνει ένα νέο κεκτημένο. Μια εγγύηση για τη σταθερότητα της χώρας, την ανάπτυξη και την πρόοδό της στα χρόνια και στις δεκαετίες που έρχονται.

    [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:ΟΧΙ ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2002 (14:06 UTC+2)

    Υπό την Προεδρία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή, συνεδρίασε σήμερα, με τη συμμετοχή των κοινοβουλευτικών του μελών, το Πολιτικό Συμβούλιο του Κόμματος. Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε η πορεία των εθνικών θεμάτων.

    Μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Όπως σας δήλωσα και προχθές θα ανταποκριθώ στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού, γιατί η στάση της Νέας Δημοκρατίας στα εθνικά θέματα ήταν πάντα συνεπής και υπεύθυνη. Βεβαίως, δημιουργούνται ερωτηματικά, ως προς τη μεταστροφή της στάσης του Πρωθυπουργού, μετά την αδράνεια που επέδειξε ο ίδιος και η Κυβέρνησή του στο θέμα του Ευρωστρατού.

    Οι θέσεις μας στα εθνικά θέματα είναι σταθερές και σαφείς. Ένας υπεύθυνος Πρωθυπουργός, δεν ανακαλύπτει την ανάγκη της εθνικής ομοψυχίας και συνεννόησης όταν οι λάθος χειρισμοί του στα εθνικά θέματα οδηγούν σε επικίνδυνες και μη αναστρέψιμες καταστάσεις για την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Χώρας.

    Αυτή τη στιγμή έχουμε τρία μέτωπα ανοικτά:

    - Στο ζήτημα του Ευρωστρατού, η ολιγωρία της Κυβέρνησης Σημίτη έχει φέρει τη χώρα αντιμέτωπη με το απαράδεκτο κείμενο της Άγκυρας .

    - Στο Κυπριακό, πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίσουμε την ένταξη της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το πρώτο κύμα διεύρυνσης, ανεξάρτητα από την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

    - Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση δεν αποδίδει αποτελέσματα.

    Εμείς τηρήσαμε και θα τηρούμε υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση στα εθνικά θέματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δίνουμε ''λευκή επιταγή'' σε κανέναν".

    [04] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2002 (08:58 UTC+2)

    Αρχίζουν αύριο οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές της Β' και Γ' λυκείου. Οι τελειόφοιτοι θα διαγωνιστούν στην Ιστορία και οι μαθητές της Β' λυκείου στη Νεοελληνική Γλώσσα.

    Στις εξετάσεις θα πάρουν μέρος 98.000 υποψήφιοι τελειόφοιτοι και 46.000 απόφοιτοι περασμένων ετών, οι οποίοι διεκδικούν 68.000 θέσεις. Επίσης, θα διατεθούν 8.200 θέσεις για τους υποψηφίους που θα κάνουν χρήση ειδικής ρύθμισης του υπουργείου Παιδείας. Σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αναμένεται να εισαχθούν 7 στους 10 υποψήφιους.

    Οι μαθητές της Β' λυκείου που θα πάρουν μέρος στις εξετάσεις ανέρχονται στις 78.000. Τα βαθμολογικά στοιχεία των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου, ενώ οι βάσεις θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    [05] ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΣΕ ΕΚΡΠΟΣΩΠΟ ΤΣΙΡΚΟΥ ΓΙΑ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΖΩΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2002 (20:58 UTC+2)

    Ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών επέβαλλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε εκπρόσωπο του τσίρκο "Βarcelona" για υπόθεση κακομεταχείρισης ζώων, στη

    διάρκεια παραστάσεων που δόθηκαν πριν από τρία περίπου χρόνια στην Ελλάδα.

    Το δικαστήριο άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του υπεύθυνου για τη λειτουργία του τσίρκο ύστερα από καταγγελίες φιλοζωϊκής οργάνωσης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε μήνυση που κατέθεσαν το Μάρτιο του 1999, στη διάρκεια των παραστάσεων που έδωσε το τσίρκο, στην περιοχή Νέας Ευκαρπίας, κάποιοι υπάλληλοι κακομεταχειρίστηκαν ζώα και ειδικά μια ελεφαντίνα.

    Γ.Χ.

    [06] ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΕΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2002 (20:51 UTC+2)

    Tα θερινά προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, που αφορούν εκδρομές και πολιτιστικά δρώμενα ανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας, σε συνέντευξη τύπου, επισημαίνοντας ότι εξετάζεται η διεύρυνση της βάσης των συμμετεχόντων στα προγράμματα του Οργανισμού ώστε να αφορά και πέρα από τον ιδιωτικό τομέα, το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων της χώρας.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει σχετικά θέματα, όπως το θέμα των πόρων που η Εργατική Εστία δικαιούται να έχει στη διάθεσή της και τα χρέη του ΙΚΑ προς την Εργατική Εστία, το οποίο θα διευθετηθεί με επιτυχία εντός του έτους και σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους.

    Οπως ανέφερε ο υπουργός το ΙΚΑ έχει οικονομική εκκρεμότητα προς τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας που φτάνει τα 18 δισεκατομμύρια δραχμές - 40 δισεκατομμύρια δραχμές είναι το συνολικό ποσό το οποίο αναφέρεται ως υποχρέωση, όμως 22 δισεκατομμύρια δραχμές αποτελούν οφειλή του Οργανισμού Εργατικής Εστίας προς το ΙΚΑ. Άρα 18 δισεκατομμύρια δραχμές είναι το ποσό που αφορά την καθαρή υποχρέωση του ΙΚΑ προς τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας.

    Για τα προγράμματα του Οργανισμού κατά τη θερινή περίοδο ανέφερε ότι μόνο για τον κοινωνικό τουρισμό δαπανώνται 6,5 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ 2,6 δισ. δραχμές θα διατεθούν για τα θερινά εκδρομικά προγράμματα, τα προγράμματα παρακολούθησης πολιτιστικών εκδηλώσεων.

    Το θερινό πρόγραμμα ξεκινά την 1η Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 21η Σεπτεμβρίου. Αφορά 35.000 άτομα για το Νομό Αττικής, ιδίως τα προγράμματα αυτά που αφορούν εκδρομές έχουν συνολική χρηματοδότηση 2,3 δισ. δρχ. από τα συνολικώς αναφερθέντα 2,6 δισ.

    Όσον αφορά το πρόγραμμα παρακολούθησης θεατρικών παραστάσεων, η Εργατική Εστία έχει αποφασίσει και προχωρά στην έκδοση 70.000 δελτίων. 70.000 δικαιούχοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις. Γι' αυτή τη δράση θα εκδοθούν 40.000 δελτία για την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, ενώ άλλα 30.000 δελτία αφορούν άλλες εκδηλώσεις, ενώ συνολικά θα διατεθούν 285 εκατομμύρια.

    Για την παρακολούθηση των κινηματογραφικών ταινιών σε θερινούς κινηματογράφους, το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 48 εκατομμύρια δραχμές, ενώ θα εκδοθούν και θα πληρωθούν 30.000 εισιτήρια για δικαιούχους της Εργατικής Εστίας. Επιπλέον, για το Φεστιβάλ Αθηνών, είτε στο Ηρώδειο, είτε στο Λυκαβηττό, θα εκδοθούν 3.000 εισητήρια και άλλα 1.000 για την παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

    Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στη μελέτη, η οποία θα αφορά την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

    Ο υφυπουργός Εργασίας, Λευτέρης Τζιόλας, τόνισε ότι ο μετασχηματισμός του Οργανισμού της Εργατικής Εστίας σ' έναν μεγάλο, μετεξελιγμένο θεσμό, που θα προσφέρει υπηρεσίες στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους καθώς και η συγκρότηση ενός αντίστοιχου θεσμού της αγροτικής εστίας που θα προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες στους αγρότες, δίνει τη δυνατότητα ενός ευρύτατου δικτύου υπηρεσιών.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας βρίσκεται σε μια παράλληλη συνεργασία δράσεων όσον αφορά τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

    [07] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ 9ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2002 (20:49 UTC+2)

    Κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης στα Βαλκάνια άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του στο δείπνο του Φόρουμ Θεσσαλονίκης, που οργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην καθυστέρηση σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης των Βαλκανίων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδιαφόρησε για τα προβλήματα των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε χώρες της Βαλκανικής.

    Η Ελλάδα, είπε, πρέπει να προβάλει ένα σαφέστερο σχέδιο για τη σταδιακή ενσωμάτωση των βαλκανικών χωρών στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Ε.Ε. να στηρίξει ενεργότερα τις προσπάθειες τους για ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία.

    Ο κ. Καραμανλής πρότεινε τη δημιουργία ενός μηχανισμού περιφερειακής συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη των δυτικών Βαλκανίων, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντίστοιχου με το Συμβούλιο των χωρών της Βαλτικής.

    "Πιστεύω ότι η πείρα του παρελθόντος, αλλά και τα μηνύματα που έρχονται από άλλες γειτονικές χώρες, ιδίως μάλιστα από τη Μέση Ανατολή, υποδεικνύουν σε όλους μας να γίνουμε πρωταγωνιστές κοινών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων, για να απομακρύνουμε από ολόκληρη την περιοχή τις μισαλλοδοξίες, τις στείρες αντιπαραθέσεις, τα άγονα εθνικιστικά πείσματα, θλιβερά κατάλοιπα του παρελθόντος.

    Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έχει ως εξής:

    "Θέλω, πρωτ' απ' όλα, να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του Ετήσιου Φόρουμ Θεσσαλονίκης (το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο) για την πρόσκληση να είμαι σήμερα μαζί σας και να έχω την ευκαιρία να αναπτύξω τις απόψεις μου για την επιχειρηματική συνεργασία και την οικονομική ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το Ετήσιο Φόρουμ Θεσσαλονίκης έχει ήδη καθιερωθεί ως σημαντικός θεσμός για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Έχει αναδειχθεί σε ετήσια συνάντηση κορυφής εκπροσώπων της πολιτικής και επιχειρηματικής κοινότητας της ΝΑ. Ευρώπης. Συμβάλλει αποφασιστικά, τόσο στην ενδυνάμωση του ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην αναπτυξιακή προσπάθεια των γειτονικών κρατών, όσο και στη διαρκή ενίσχυση της επιχειρηματικής και γενικότερα της οικονομικής συνεργασίας, στην ευρύτερη περιοχή. Συγχαίρω για όλους αυτούς τους λόγους - τους διοργανωτές του φόρουμ και εύχομαι τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία στις εργασίες σας. Εύχομαι και πιστεύω οι σπόροι της συνεργασίας, που εδραιώνεται ανάμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο της Βορείου Ελλάδος και της ΝΑ Ευρώπης, να φυτρώσουν και να δώσουν σε όλους τους λαούς τη δυνατότητα να δρέψουν τους καρπούς της ανάπτυξης και της ευημερίας που όλοι οραματιζόμαστε.

    Πιστεύω ότι η πείρα του παρελθόντος, αλλά και τα μηνύματα που έρχονται από άλλες γειτονικές περιοχές - ιδίως μάλιστα από τη Μέση Ανατολή - υποδεικνύουν σε όλους μας αφοσίωση στο έργο της σταθερότητας. Επιβάλλουν σε όλους μας να γίνουμε πρωταγωνιστές κοινών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων, για να απομακρύνουμε από ολόκληρη την περιοχή τις μισαλλοδοξίες, τις στείρες αντιπαραθέσεις, τα άγονα εθνικιστικά πείσματα, θλιβερά κατάλοιπα του παρελθόντος.

    Έχουμε κοινή υποχρέωση να σταθούμε αταλάντευτα στο απαραβίαστο των συνόρων. Να γεφυρώσουμε τα χάσματα του χθες. Να πολεμήσουμε τις προκαταλήψεις. Να χτίσουμε σκαλοπάτια συνεργασίας. Κανένας πια δεν μπορεί να αμφισβητεί ότι αυτά που μαζί μπορούμε να κερδίσουμε στο αύριο, είναι πολύ σπουδαιότερα και πολύ περισσότερα απ' όσα πρέπει ν' αφήσουμε στο χθες. Ο Πολιτισμός, το Περιβάλλον, οι άνθρωποι σ΄ αυτήν τη γειτονιά του κόσμου, μπορεί να διαμορφώνουν ένα πλαίσιο δημιουργίας, ευημερίας, προόδου. Η οικονομική, η επενδυτική και εμπορική συνεργασία, αποτελούν σίγουρα ένα ισχυρό μοχλό, όχι μόνο για την αναπτυξιακή διαδικασία, αλλά και για τη διπλωματία των κρατών μας, για την προσέγγιση και τη φιλία των λαών.

    Είναι, επιτέλους, ανάγκη να πιστέψουμε σ' ένα κοινό όραμα για ολόκληρη την περιοχή και να στρατευτούμε στην πραγμάτωσή του. Κεντρικός άξονας της πολιτικής μας είναι η σταδιακή ένταξη όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι βέβαια γεγονός, ότι κάποιες από τις χώρες της περιοχής έχουν ήδη εγκαινιάσει έναν ευρωπαϊκό βηματισμό και βρίσκονται σε καλό δρόμο. Οι περισσότερες όμως, δυστυχώς, δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη την ένταξή τους στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο βαθμό που έπρεπε και μπορούσε να έχει γίνει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή της να εντάξει μακροπρόθεσμα και τις υπόλοιπες χώρες. Όμως, αυτό δεν φτάνει. Στους πληθυσμούς της περιοχής δεν αρκούν πλέον οι προθέσεις. Κάποιες από τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης δεν έχουν σήμερα την πολυτέλεια να δέχονται την υπόσχεση ότι θα έρθουν αύριο και άλλες υποσχέσεις. Ζητούν ένα ξεκάθαρο ορίζοντα. Ζητούν αποτελέσματα. Εμείς, η Νέα Δημοκρατία, θέτουμε, ως βασικό στόχο και επιδίωξη της Πατρίδας μας, τη διαμόρφωση μίας συνολικής διπλωματικής προσέγγισης, μίας πολυεπίπεδης Βαλκανικής πολιτικής, που θα διευκολύνει τη μετάβαση των γειτόνων μας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.

    Μόλις πρόσφατα, στα μέσα Απριλίου, η Θεσσαλονίκη και η Νέα Δημοκρατία φιλοξενούσαμε, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τα Δυτικά Βαλκάνια. Δεκάδες ηγέτες από την περιοχή μας, αλλά και από ολόκληρη την Ευρώπη, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για το μέλλον της ΝΑ Ευρώπης. Σκοπός μας είναι η διαμόρφωση αποφάσεων και η προώθηση μέτρων που συμβάλλουν στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης, την ενίσχυση των θεσμών της Δημοκρατίας, την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, την αναβάθμιση της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας. Έχω την πεποίθηση ότι το μήνυμα της συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη, δεν είναι πια ταμπού. Ότι η σταθερότητα των συνόρων δεν αντιμετωπίζεται πλέον ούτε σαν μία καινοφανής ιδέα, ούτε σαν μια αβέβαιη και απίθανη προοπτική. Είναι η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, αργά αλλά σταθερά, και υποστηρίζεται αποφασιστικά από όλους εκείνους που κοιτάζουν μπροστά και επενδύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική. Πιστεύουμε ότι ήδη έχει ανοίξει ένας δρόμος, που οδηγεί σε μία νέα κατάσταση πραγμάτων. Σε μια νέα πραγματικότητα, όπου η ειρήνη, η σταθερότητα, η ανάπτυξη, η πρόοδος και η Δημοκρατία θα δεσπόζουν εκεί, όπου άλλοτε κυριαρχούσε η κλαγγή των όπλων.

    Για να προχωρήσουμε, όμως, όλοι μαζί, σ' αυτό το δρόμο, χρειάζεται να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη μεταξύ μας εμπιστοσύνη. Να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα περιφερειακής συνεργασίας. Να αποδεικνύουμε έμπρακτα και σε κάθε περίπτωση τη συνέπεια των δεσμεύσεων και το ανυπόκριτο των προσπαθειών μας. Χρειάζεται, προπάντων, να κάνουμε -ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί τα βήματα που απαιτούνται, προκειμένου να αρθούν οι εκκρεμότητες του παρελθόντος και να απομακρυνθεί κάθε κίνδυνος εντάσεων, ρήξεων και αναφλέξεων. Και όλα αυτά, μπορεί να είναι απλά - να είναι δηλαδή αυτονόητα - μα δεν είναι καθόλου εύκολα.

    Πιστεύουμε, πρωτ' απ' όλα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα, αλλά και την υποχρέωση, να στηρίξει ενεργότερα τις προσπάθειες των λαών της περιοχής για ανάπτυξη, πρόοδο και δημοκρατία. Να βοηθήσει ώστε να υπάρξουν άμεσα και απτά αποτελέσματα. Να κινηθεί με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις δυνατότητές της, με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ηγεσίες και τους λαούς της περιοχής. Η στρατηγική και η αρωγή της Ενωσης πρέπει να στοχεύουν σταθερά στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών στην περιοχή. Είναι άλλωστε, περισσότερο από βέβαιο, ότι η αναβάθμιση της συνεργασίας αυτής, θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις, να συμβάλει αποφασιστικά στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας, την τόνωση της απασχόλησης, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη διαρκή προσέγγιση κρατών και λαών.

    Χρειάζεται, όμως, και οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης να ανταποκριθούν με πιο γρήγορους ρυθμούς, με περισσότερη τόλμη και ευελιξία στις προκλήσεις που έχουν απέναντί τους. Ιδίως, μάλιστα, να προχωρήσουν άμεσα στις αποφάσεις που είναι αναγκαίες για την άμβλυνση των πολλών και μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, οι επενδυτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

    Επισημαίνω κυρίως:

    Πρώτον, το μη φιλικό νομοθετικό περιβάλλον, που προκαλεί αβεβαιότητα στους επενδυτές και περιορίζει τα επενδυτικά σχέδια.

    Δεύτερον, την εκτεταμένη διαφθορά και τις χαμηλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες.

    Τρίτον, το οργανωμένο έγκλημα.

    Τέταρτον, τη χαμηλή αγοραστική δυναμική του τοπικού πληθυσμού που καθιστά τις αγορές αυτές λιγότερο ελκυστικές.

    Πέμπτον, την έλλειψη σύγχρονων υποδομών, στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας και των μεταφορών.

    Εκτον, την έλλειψη υψηλής ποιότητας στελεχιακού δυναμικού με γνώση της αγοράς.

    Για όλους αυτούς τους λόγους: Είναι ανάγκη να υπάρξει αποφασιστική εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και μια ομοιογενής νομοθεσία, η οποία θα συμβάλει, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο και να προχωρήσουν ταχύτερα τα αναγκαία έργα. Χρειάζονται γι' αυτό ισχυρές Κυβερνήσεις, που μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν αποφάσεις, που θα φέρουν τις χώρες τους κοντύτερα στην Ε.Ε.

    Χρειάζεται να δώσουν, με τόλμη και αποφασιστικότητα, τη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου.

    Χρειάζεται να προχωρήσουν στην κατάργηση των εμποδίων που ορθώνονται απέναντι στο ελεύθερο εμπόριο. Να προχωρήσουν στην υπογραφή περισσότερων διακρατικών εμπορικών συμφωνιών. Να δώσουν ουσιαστικές και επαρκείς εγγυήσεις για ίδια μεταχείριση στους ντόπιους και ξένους επενδυτές.

    Κομβικό ρόλο για το μέλλον που οραματιζόμαστε, διαδραματίζουν οι μεταφορές και η ενέργεια. Είναι η ώρα να δημιουργηθούν νέα δυναμικά δίκτυα τόσο στον τομέα του ηλεκτρισμού, όσο και στον τομέα των μεταφορών στην περιοχή.

    Πρέπει όμως να συνομολογήσουμε ότι η εκτεταμένη αβεβαιότητα και το τεράστιο ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται για τις υποδομές αυτές, δυσχεραίνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία. Γι' αυτό ακριβώς χρειάζεται να υπάρξει διεθνής χρηματοδότηση καλά επιλεγμένων υποδομών, να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο για την ανασυγκρότηση με διεθνές management και να προβλεφθούν ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για τους σκοπούς αυτούς.

    Επιπλέον, η ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να πιέζει συνεχώς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποκατάσταση της οδού Ε10 που οδηγεί στην Κεντρική Ευρώπη. Αναγκαία, όμως, είναι και η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της κατασκευής της Εγνατίας Οδού, αλλά και των κάθετων αξόνων που θα τη συνδέουν με τους βόρειους γείτονές μας. Τα έργα αυτά, παρόλο ότι ξεκίνησαν από τη ΝΔ, έπεσαν, δυστυχώς, στους ρυθμούς ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα αλλού να καρκινοβατούν και αλλού να παραμένουν ακόμη στα χαρτιά.

    Αναγκαία επίσης είναι η προώθηση των ενεργειακών διασυνδέσεων με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και η αποκατάσταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στο ύψος της βόρειας Γιουγκοσλαβίας και της Κροατίας, έτσι ώστε να επιτευχθεί η πρώτη πλήρης ενοποίηση της Ευρώπης, τουλάχιστον στην ηλεκτρική ενέργεια. Για να προωθήσουμε όμως την περιφερειακή συνεργασία σε αυτά τα επίπεδα, για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα και τις υπάρχουσες υποδομές, χρειάζεται να αποδεχτούμε την ανάγκη για περιφερειακά συντονιστικά σώματα, τα οποία να λειτουργούν με όρους σύγχρονου μάνατζμεντ.

    Σε ό,τι αφορά την έλλειψη επαρκούς και υψηλής ποιότητας στελεχιακού δυναμικού, πιστεύουμε ότι η κυβερνητική δράση πρέπει να κινηθεί σε δύο άξονες. Από τη μια, να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη κατάλληλων κινήτρων για τη στελέχωση των επιχειρήσεων με managers που διαθέτουν σύγχρονο προβληματισμό. Και από την άλλη, να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των δομών της εκπαίδευσης και ειδικότερα την αποτελεσματική συνεργασία ελληνικών επιχειρήσεων και ΑΕΙ με σκοπό την κατάρτιση στελεχιακού δυναμικού από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

    Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στην ανάγκη διαρκούς αναβάθμισης της συνεργασίας μας στους τομείς του Πολιτισμού, της Παιδείας και των νέων τεχνολογιών. Πιστεύουμε ότι στο σημερινό κόσμο, όπου η γνώση αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγικό αγαθό, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να διαδώσει την τεχνογνωσία και να μεγιστοποιήσει την προσφορά της στην ευρύτερη περιοχή.

    Υποστηρίξαμε και συνεχίζουμε να προωθούμε την ιδέα δημιουργίας στη Θεσσαλονίκη ενός Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου για την ευρύτερη περιοχή. Υποστηρίξαμε και συνεχίζουμε να προωθούμε την ιδέα δημιουργίας στη Β. Ελλάδα ενός τεχνολογικού Πάρκου, στο οποίο θα μπορούν να εγκαθίστανται εταιρείες παραγωγής προγραμμάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χωρίς καμιά φορολόγηση. Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε την ενεργότερη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων της Νέας Οικονομίας στις αλλαγές που σίγουρα θα έρθουν στα γειτονικά κράτη. Πιστεύουμε ότι, όλοι μαζί, με πείσμα και επιμονή, μπορούμε να μεταβάλουμε τη ΝΑ Ευρώπη, από πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, σε τεχνολογικό και διαδικτυακό κέντρο, για την έφοδό των νέων ευρωπαϊκών τεχνολογιών προς την περιοχή του Καυκάσου. Πιστεύουμε ότι ο Πολιτισμός, η Παιδεία, οι νέες τεχνολογίες, οι νέες γενιές σ΄ όλες τις χώρες της περιοχής, μας οδηγούν σ' ένα καλύτερο αύριο για όλους.

    Η ΝΑ Ευρώπη, που αναδύθηκε μετά τις κοσμογονικές αλλαγές του 1989 '91, αρχίζει πλέον να παίρνει μία πιο καθαρή και αισιόδοξη μορφή. Τα προβλήματα της οικονομικής καθήλωσης, του πληθωρισμού, της φτώχειας και της ανεργίας, που για πολλά χρόνια ταλάνιζαν τις χώρες της Βαλκανικής, άρχισαν ήδη να αντιμετωπίζονται. Η διεθνής κοινότητα έχει πλέον αντιληφθεί την ανάγκη για μία πιο αποτελεσματική παρέμβαση, που θα διασφαλίσει οικονομική πρόοδο και κοινωνική ευημερία, πολιτική ομαλότητα και ασφάλεια στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι σε αυτήν την κατεύθυνση, η Ελλάδα δικαιούται και υποχρεούται να διαδραματίσει ρόλο πρωταγωνιστικό ρόλο πρωτοπόρου. Η ελληνική οικονομική παρουσία, αν και κατά κανόνα χωρίς καθοδήγηση και αρωγή, γίνεται τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα σημαντική. Η Θεσσαλονίκη θέλουμε να αποτελέσει αποφασιστικό κέντρο στην κατεύθυνση αυτή. Η Ελλάδα ως μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη ΝΑ Ευρώπη, μπορεί, αλλά και υποχρεούται, να διαδραματίσει ρόλο μηχανοδηγού στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των γειτόνων της.

    Οι Ελληνες λαός, επιχειρηματίες και πολιτικός κόσμος - έχουμε νοοτροπίες που μπορεί πιο εύκολα να εναρμονιστούν με εκείνες των λαών της ΝΑ Ευρώπης. Μπορούμε αποτελεσματικότερα να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό, τη δημοκρατική ομογενοποίηση, αλλά και στην ένταξη των γειτόνων μας στην Ε.Ε. Έχουμε την εμπειρία της δικής μας πορείας, αλλά και την επιθυμία να μεταφέρουμε τη γνώση αυτή στους γειτονικούς λαούς. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι λαοί μας προχώρησαν στη συνεργασία πολύ πιο γρήγορα από τις κυβερνήσεις τους. Ότι οι επιχειρηματίες βγήκαν πιο μπροστά, κινούνται πιο δυναμικά στη νέα εποχή και πιέζουν τις κυβερνήσεις για συμφωνίες, θεσμικές ρυθμίσεις και διευκολύνσεις στις διασυνοριακές δραστηριότητές τους. Για πρώτη φορά, μεταπολεμικά, σημειώνεται μία τόσο ευρεία και μαζική έξοδος ελληνικών επιχειρήσεων και κεφαλαίων στη Βαλκανική.

    Σήμερα, περίπου τέσσερις χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται- όπως γνωρίζετε καλύτερα από κάθε άλλο - στις χώρες των Βαλκανίων. Οι περισσότερες είναι μικρομεσαίες. Το 75% προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα. Στους τομείς των τραπεζών, των τροφίμων και των ποτών, των πετρελαιοειδών και της ενέργειας, των ορυχείων, του τσιμέντου και των κατασκευών, του έτοιμου ενδύματος και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, οι Έλληνες επιχειρηματίες αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες ανάπτυξης και συνεργασίας. Ανοίγουν, ταυτόχρονα, έναν ασφαλή και αποτελεσματικό δρόμο για τη διαμόρφωση μίας άλλης νοοτροπίας στην ΝΑ Ευρώπη, που πρέπει να διευρυνθεί και να στηριχθεί, επιτέλους, από την Πολιτεία. Η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης, τόσο για την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής ενδοχώρας, όσο και για τη Β. Ελλάδα. Δεν επαρκεί, όμως, ούτε το εμπορικό δαιμόνιο του λαού μας, ούτε η προνομιακή θέση που έχει η Ελλάδα, ως μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ν.Α Ευρώπη, για την αποδοτική διαχείριση των κεφαλαίων που διοχετεύονται στις γειτονικές χώρες. Οι νέοι άνθρωποι, οι νέοι επιχειρηματίες, που μετακινήθηκαν στη Βαλκανική, επένδυσαν με πίστη σ' αυτό που έκαναν, αλλά και με την ελπίδα ότι η ελληνική Πολιτεία, θα ανταποκριθεί στο χρέος της, θα σταθεί δίπλα τους και θα τους βοηθήσει.

    Και όμως! Εως τώρα, δεν αντιμετώπισαν μόνον τις (προβλεπόμενες, βέβαια) δυσκολίες στο νέο τόπο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους, αλλά και την αδιαφορία της ελληνικής Κυβέρνησης. Τόσο οι ιδέες και τα έργα που έμειναν στα χαρτιά, όσο και το Σχέδιο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων που καρκινοβατεί, αποκαλύπτει παραστατικά την κυβερνητική ολιγωρία. Ενώ η στρατηγική για τη συμμετοχή της χώρας μας στην αναπτυξιακή διαδρομή της ΝΑ Ευρώπης, τέθηκε σε εφαρμογή από τη Νέα Δημοκρατία, αμέσως μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η συνέχεια υπήρξε απογοητευτική. Χρειάστηκε τελικά μια ολόκληρη δεκαετία για να διαμορφωθεί από τις μετέπειτα ελληνικές Κυβερνήσεις, ένα σχέδιο για την ελληνική συμμετοχή στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 1999 για να εξαγγελθεί μία βοήθεια η οποία, βέβαια, περιλαμβανόταν στις υποχρεώσεις της χώρας μας. Και από τότε, τι έγινε; Υπήρξαν διακηρύξεις επί διακηρύξεων. Υποσχέσεις επί υποσχέσεων. Δεσμεύσεις επί δεσμεύσεων. Εξαγγελλόταν το περιβόητο ελληνικό σχέδιο κάθε χρόνο, (και δύο και τρεις φορές) για να καταντήσει στο τέλος, κάθε λόγος για ελληνική οικονομική συνδρομή ένα κρύο βαλκανικό ανέκδοτο.

    Οι συναρμόδιοι της Κυβέρνησης δεν μπορούσαν ούτε καν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Είναι γνωστή η παραίτηση του αρμόδιου υφυπουργού, όπως και οι υπαινιγμοί που εκτόξευσε, όταν συνειδητοποίησε, μετά από τέσσερις μήνες, ότι δεν του είχε ανατεθεί καμία αρμοδιότητα. Είναι γνωστά και τα παράπονα γειτονικών κρατών, που διατυπώθηκαν επίσημα προς την Κυβέρνηση, εξαιτίας της πολύχρονης διάψευσης των προσδοκιών τους. Όπως, επίσης, γνωστές είναι και οι παρεμβάσεις τρίτων Κυβερνήσεων. Η αλήθεια είναι πασιφανής: Χάσαμε χρόνο, χάσαμε αξιοπιστία, χάσαμε ευκαιρίες σε μία κρίσιμη περίοδο για το μέλλον των Βαλκανίων. O αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, για να καλύψει την κυβερνητική ολιγωρία, αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι για να συντονιστεί το Κράτος έπρεπε να περάσουν τα δεσμευμένα κονδύλια από εννέα υπουργεία και τέσσερις φορείς του Δημοσίου στο υπουργείο Εξωτερικών. Τελικά και αφού, επιτέλους, ψηφίστηκε το Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων - η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε να υπογραφούν οι διμερείς συμφωνίες με την κάθε χώρα και να διοχετευθούν τα κονδύλια μέχρι τον Ιούνιο. Φαίνεται, όμως πως ούτε και τότε θα είμαστε έτοιμοι. Και όλα αυτά είχαν και έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη δυναμική της οικονομικής συνεργασίας με τους βόρειους γείτονές μας. Όπως άλλωστε έχει επισημάνει και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, πέρα από το τεράστιο κόστος στην εξωτερική πολιτική μας, έχουν ήδη αφαιρέσει ένα σημαντικό μέρος, (τουλάχιστον το 30%) της αποτελεσματικότητάς του.

    Και τώρα; Ποιος το πληρώνει αυτό το κόστος; Ποιος λογοδοτεί γι' αυτή την απώλεια; Ποιος εγγυάται για την επιτυχία του Σχεδίου; Τι απαντά η Κυβέρνηση για τις προχειρότητες και τις παραλείψεις; Και έπειτα: Μπορούμε να αρκεσθούμε στους ρυθμούς του χθες; Συμβιβαζόμαστε με μια τέτοια πραγματικότητα; Αυτό είναι το ελληνικό όραμα για την περιοχή; Απαντούμε ευθέως: Δεν είναι αυτή η ελληνική παρουσία που θέλουμε να έχουμε στα Βαλκάνια. Δεν είναι αυτή η παρουσία που αξίζει στους Έλληνες επιχειρηματίες. Δεν είναι αυτή η πολιτική που οικοδομούν οι Έλληνες διπλωμάτες. Εξίσου καθαρά φαίνεται ότι δεν είναι αυτή η παρουσία και αυτή η πολιτική που αξίζει στους γείτονές μας. Δεν είναι αυτή η παρουσία και αυτή η πολιτική που αξίζει στις χώρες, οι οποίες βρίσκονται σ' ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθοριστικό για το μέλλον τους, αλλά και το μέλλον ολόκληρης της περιοχής.

    Στο διπλωματικό επίπεδο, η Κυβέρνηση είχε την υποχρέωση να προβάλει ένα σαφέστερο σχέδιο για τη σταδιακή ενσωμάτωση των κρατών αυτών στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Εχει την υποχρέωση να αναπτύξει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που μπορεί να φέρνουν τους γείτονές μας πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πιστεύουμε αναμένουν από τη χώρα μας, όχι μόνον τα κράτη και οι λαοί της Ν.Α. Ευρώπης, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως! Παρά τις υποσχέσεις και τα ευχολόγια, η Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να πείσει για το όραμα της πατρίδας μας. Δεν μπόρεσε να κινηθεί σε ανοικτούς ορίζοντες. Δεν μπόρεσε να επιδείξει αποτελεσματικότητα στη Βαλκανική πολιτική της. Δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στους ρυθμούς που απαιτεί η νέα εποχή και ακόμη περισσότερο η νέα πραγματικότητα στην περιοχή αυτή.

    Πριν από τρία χρόνια, στην Έκθεσή μου προς το Συμβούλιο του ΕΛΚ, είχα προειδοποιήσει για τα προβλήματα συντονισμού και αποτελεσματικότητας που θα δημιουργούνταν από την εμπλοκή πολλών και διαφορετικών οργανισμών στα Βαλκάνια. Δυστυχώς το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν κατόρθωσε ν' αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, επειγόντως μία στρατηγική εξορθολογισμού, ώστε να μπει τέλος στις αλληλοαναιρούμενες δράσεις, τη γραφειοκρατία και το διοικητικό χάος, το οποίο σήμερα αποτελεί δυστυχώς τον κανόνα της διεθνούς εμπλοκής στα Βαλκάνια, τις καθυστερήσεις.

    Ο χρόνος, κυρίες και κύριοι, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην κατάκτηση του μέλλοντος. Η Βαλκανική δεν έχει περιθώρια αναμονής. Οι καιροί δεν περιμένουν. Είναι επιτακτική ανάγκη να δούμε τα προβλήματα συνολικά. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό συντονισμό. Να κινηθούμε πιο δυνατά, πιο μπροστά, πιο γρήγορα. Να πάμε ακόμη πιο πέρα. Να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός μηχανισμού περιφερειακής συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιστεύουμε ότι ένας τέτοιος μηχανισμός (στο πρότυπο του Συμβουλίου των κρατών της Βαλτικής) μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα για τη σύσφιξη των σχέσεων των λαών και για την πλήρη ένταξη των κρατών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Μπορεί πιστεύω να δώσει τη δυνατότητα στα Βαλκάνια ν' αναλάβουν την ευθύνη του δικού τους πεπρωμένου. Η Ελλάδα, μοναδικό μέλος της ΕΕ στην περιοχή μπορεί και πρέπει να αναλάβει, επιτέλους, την πρωτοβουλία των κινήσεων.

    Θέλω, για μια ακόμη φορά, να υπογραμμίσω ότι όλοι οι Έλληνες πιστεύουμε στην ειρήνη και θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλους τους γειτονικούς λαούς, χωρίς καμιά απολύτως διάκριση, χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση. Αυτό είναι το μήνυμα που ζητώ από όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας να μεταφέρουν στις χώρες τους, να μεταφέρουν στους φίλους γειτονικούς λαούς. Μήνυμα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας. Οι Έλληνες θέλουμε να σβήσουν, επιτέλους, οι εστίες και οι αιτίες εντάσεων στην πολύπαθη αυτή περιοχή του κόσμου. Θέλουμε να είναι η χώρα μας παράγοντας σταθερότητας και δύναμη ενίσχυσης της πορείας όλων των γειτόνων μας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιστεύουμε ότι ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν νοείται παρά μόνον, όταν όλα τα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου ενταχθούν στην Ενωση. Η Κύπρος, καθ' όλα έτοιμη, θα είναι βέβαια ανάμεσα στην πρώτη ομάδα των νέων κρατών της διεύρυνσης, που μπορεί και πρέπει να γίνει στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας, στις αρχές του 2003. Πιστεύουμε ότι η Ενιαία και ισχυρή Ευρώπη δεν μπορεί να μη περιλαμβάνει τα νοτιοανατολικά άκρα της, τα Βαλκάνια και την Κύπρο.

    Η παράταξη της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, εργάζεται συστηματικά σ' αυτήν την κατεύθυνση. Το δικό μας όραμα για την περιοχή αυτή του κόσμου στηρίζεται στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, τη διεύρυνση, αλλά και την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Το δικό μας όραμα θέλει να σιγήσουν για πάντα τα όπλα, να εγκαταλειφθούν στο χτες οι πολεμικές προετοιμασίες και να αφοσιωθούμε όλοι - κράτη και λαοί - στο έργο της ανάπτυξης, της προόδου, της ευημερίας. Πιστεύουμε ότι το όραμά μας αυτό είναι εφικτό. Σίγουρα, όμως, χρειάζεται αποφασιστικότητα, σύνεση και τόλμη. Χρειάζεται να παραμερίσουμε την καχυποψία και να οικοδομήσουμε, με γενναίες αποφάσεις, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης.

    Χρειάζεται να υπάρχουν ηγεσίες που ξέρουν να κοιτούν μπροστά, αγνοώντας τις σειρήνες του πολιτικού καιροσκοπισμού. Χρειάζονται ηγεσίες που τραβούν μπροστά, υπηρετώντας τα πραγματικά άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα των χωρών τους. Και τα συμφέροντα αυτά ταυτίζονται με τα αγαθά της ειρήνης, της ανάπτυξης, της προόδου, της ευημερίας. Αγαθά κοινά για όλους. Αγαθά που μπορεί και πρέπει να διασφαλίζονται μέσα από κοινές προσπάθειες.

    [08] Σ. ΒΟΥΓΙΑΣ: ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2002 (20:43 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και ότι το δημόσιο θα παραμείνει ο κύριος μέτοχος του Οργανισμού έδωσε ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Σπύρος Βούγιας.

    Μιλώντας στη συνδιάσκεψη της ΠΑΣΚΕ ΠΕΤ-ΟΤΕ, που έγινε στο κτίριο του ΟΤΕ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Βούγιας επισήμανε ότι η εξαίρεση των προσλήψεων του Οργανισμού από το ΑΣΕΠ δεν θα ενθαρρύνει τις πελατειακές σχέσεις. Όπως ανέφερε, θα βρεθούν τρόποι έτσι ώστε ο Οργανισμός να προσλάβει το προσωπικό που χρειάζεται, με αξιοκρατικές διαδικασίες.

    Τόνισε, δε, ότι ο ΟΤΕ προσαρμόστηκε γρήγορα στις ανάγκες της ελεύθερης αγοράς, κρατώντας τον δημόσιο χαρακτήρα του, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η είσοδος των ιδιωτικών εταιριών στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας δεν θα ανακάμψει την πορεία του, αλλά θα του δώσει περαιτέρω ώθηση.

    Μιλώντας με την ιδιότητα του υποψήφιου δήμαρχου Θεσσαλονίκης, ο κ. Βούγιας δήλωσε για άλλη μια φορά αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, ενώ χαρακτήρισε το έργο του έργο του νυν δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλο υπερτιμημένο, φτωχό και μέτριο.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΤ-ΟΤΕ και γενικός γραμματέας της ΠΑΣΚΕ ΠΕΤ-ΟΤΕ Γιώργος Παναγόπουλος, επισήμανε την ανάγκη να παραμείνει ο έλεγχος του ομίλου ΟΤΕ στο δημόσιο, δίνοντας έτσι ασφάλεια στους εργαζομένους. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να εκπροσωπηθούν στο Δ.Σ. του ΟΤΕ και ότι ο όμιλος πρέπει να ακολουθήσει ενιαία οικονομική πολιτική. Χαρακτήρισε τον τρόπο επιλογής προσωπικού αδιαφανή, αποσπασματικό και μη ελεγχόμενο και ζήτησε σύσταση κεντρικής επιτροπής προσλήψεων για την πάταξη αυτών των φαινομένων.

    [09] ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 20 Μαϊου 2002 (20:40 UTC+2)

    Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά της ιρακινής αεράμυνας στην ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο νότιο Ιράκ, ανακοίνωσε η διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η κεντρική διοίκηση του αμερικανικού στρατού στην Τάμπα της Φλόριντα ανακοίνωσε ότι τα αεροσκάφη χρησιμοποίησαν όπλα ακριβείας για να πετύχουν στόχο στην αεράμυνα των ιρακινών.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού στρατού ο στόχος ήταν στο Ας Σαλμαν, 170 μίλια νότια της πρωτεύουσας Βαγδάτης. Τα αεροσκάφη επέστρεψαν στη βάση τους και δεν έγινε γνωστό τι ζημιές προκάλεσαν στην ιρακινή αεράμυνα.

    Σημειώνεται ότι το Ιράκ αυτή την περίοδο έχει συνομιλίες με τον ΟΗΕ για να επιτρέψει ξανά την αποστολή επιθεωρητών όπλων στα εδάφη του.

    Ο.Κ.

    [10] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 20 Μαϊου 2002 (20:39 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Τουρκική κατασκευαστική εταιρία φορτηγών (BMC) που έχει ξεκινήσει τη δραστηριότητά της πρόσφατα στην Ρουμανία ετοιμάζει τη διαφημιστική της καμπάνια προκειμένου να προσελκύσει το ρουμανικό αγοραστικό κοινό.

    Η εταιρία θα επενδύσει το ποσό των 400.000 δολαρίων ώστε να κατασκευάσει σαλόνι έκθεσης των μοντέλων της καθώς και υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών.

    Αρχικά η εταιρία θα φέρει στην ρουμανική αγορά τρία νέα μοντέλα που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των αγοραστών.

    Η BMC διαθέτει τα μοντέλα της στην Μεγάλη Βρετανία και σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

    [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2002 (20:38 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση για το φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ στη Βουδαπέστη 24 και 25 Μαϊου έχει ξεκινήσει και ο Ούγγρος τεχνικός του Ολυμπιακού, Ζόλταν Κάσας ειδικά μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά και του κυπέλλου εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι η ομάδα του θα πραγματοποιήσει πολύ καλή εμφάνιση.

    «Δυστυχώς δεν είχαμε πολύ χρόνο για να προετοιμαστούμε αφού το πρωτάθλημα διήρκησε περισσότερο απ΄ όσο ελπίζαμε. Αντιμετωπίζουμε την Γιουγκ Ντουμπρόβνικ, την οποία πρέπει να κερδίσουμε», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Κάσας και συνέχισε: «Θα είναι ένας δύσκολος αγώνας, αφού διαθέτει καλούς και έμπειρους παίκτες».

    Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του αρχηγού του Ολυμπιακού, Μάκη Βολτυράκη. «Όλα θα εξαρτηθούν από εμάς. Φοβάμαι περισσότερο εμάς, παρά την αντίπαλό μας. Και οι δύο ομάδες έχουμε τις ίδιες πιθανότητες για να προκριθούμε», τόνισε ο παίκτης των ερυθρολεύκων.

    [12] ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΠΣΑΤ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2002 (20:33 UTC+2)

    Τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Χριστόδουλο επισκέφθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του ΠΣΑΤ. Ο Μακαριότατος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, που διήρκησε μια ώρα, εξήρε τον ρόλο των Αθλητικών Συντακτών, οι οποίοι, όπως είπε, απευθύνονται μέσα από τα κείμενά τους και τα σχόλιά τους κατά κύριο λόγο στη νεολαία και συμβάλλουν στην διαμόρφωση προτύπων για τους νέους και τις νέες.

    Ο κ. Χριστόδουλος, μιλώντας εγκάρδια στο προεδρείο του ΠΣΑΤ, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, κατάφερε να αναδείξει πρωταθλητές παγκοσμίου διαμετρήματος και τόνισε με έμφαση πως οι αθλητές είναι πρεσβευτές της χώρας μας σ΄ όλο τον κόσμο, ενώ αποτελούν πρότυπα για τους νέους ανθρώπους, προσθέτοντας πως «η άθληση του σώματος είναι αλληλένδετη με την άσκηση της ψυχής και του πνεύματος». Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα φαινόμενα βίας που παρατηρούνται στους αθλητικούς χώρους τραυματίζουν το πνεύμα του αθλητισμού.

    Ο Μακαριότατος, είπε επίσης πως η Εκκλησία, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν, τα τελευταία χρόνια ενθαρρύνει την ενασχόληση των νέων με τον αθλητισμό, «γιατί ο αθλητισμός προσφέρει δημιουργική διέξοδο στη σημερινή νεολαία, που απειλείται ιδιαίτερα από τη μάστιγα των ναρκωτικών» και τόνισε με έμφαση πως ακριβώς σ αυτό το σημείο είναι μεγάλη η συμβολή των Αθλητικών Συντακτών, οι οποίοι με την αρθρογραφία και το ρεπορτάζ παροτρύνουν τους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Κάτι τέτοιο έχει ξεκινήσει να κάνει και η Εκκλησία, η οποία έχει δημιουργήσει και αθλητικές ομάδες και όπως είπε ο αρχιεπίσκοπος, αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Για το 2004 είπε ότι η Εκκλησία έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, στους τομείς του εθελοντισμού και της φιλοξενίας.

    Ο κ. Χριστόδουλος, δήλωσε στην αντιπροσωπεία του ΠΣΑΤ, την οποία αποτελούσαν ο πρόεδρος Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, οι Α' και Β' Αντιπρόεδροι, Λάζαρος Πατσουράκος και Κώστας Μυλωνάς, αντίστοιχα, ο ταμίας Πάνος Σαμαράς και ο ειδικός γραμματέας, Δημήτρης Ευσταθίου, πως παρακολουθεί από κοντά τα αθλητικά δρώμενα στη χώρα μας και αποκάλυψε πως όταν του το επιτρέπει το ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμά του, παρακολουθεί από την τηλεόραση αθλητικά γεγονότα. Γνώριζε πολύ καλά πως σε μερικές ημέρες αρχίζει το μουντιάλ του ποδοσφαίρου και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρακολουθήσει και κάποιους αγώνες.

    Επίσης ήταν ενημερωμένος για το γεγονός ότι στη χώρα μας κυκλοφορούν πάνω απο 10 καθημερινές αθλητικές εφημερίδες, ενδεικτικό όπως ανέφερε του ενδιαφέροντος που έχουν οι νέοι για τον αθλητισμό. Αποκάλυψε δε ότι ενημερώνεται για τα σπορ καθημερινά απο τις πολλές αθλητικές σελίδες των πολιτικών εφημερίδων. «Κι αυτό γιατί θέλω να έχω προσωπικά μια γενική άποψη για ό,τι ενδιαφέρει την κοινωνία και ιδιαιτέρως τους νέους», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη συνάντηση του προσέφερε ένα ασημένιο αντίγραφο του εμβλήματος (κλάδο ελιάς), που απονέμει κάθε χρόνο ο ΠΣΑΤ στον κoρυφαίο αθλητή του κόσμου, ο οποίος αναδεικνύεται από την ψηφοφορία που διοργανώνει η AIPS (Παγκόσμια Ένωση Αθλητικών Συντακτών).

    [13] Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΟΡΝΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

    Λονδίνο, 20 Μαϊου 2002 (20:31 UTC+2)

    Περισσότερα από 30 άτομα συνελήφθησαν στην Μεγάλη Βρετανία με την κατηγορία της παιδικής πορνείας μέσω του διαδικτύου.

    Η σύλληψή τους έγινε στο πλαίσιο επιχείρησης των βρετανικών αστυνομικών δυνάμεων σε όλη την επικράτεια της χώρας ενώ οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι αγόραζαν πορνογραφικό φωτογραφικό υλικό μέσω του διαδικτύου.

    Συγκεκριμένα οι ύποπτοι εικάζεται ότι χρησιμοποιούσαν αμερικανικά site τα οποία πουλούσαν φωτογραφίες παιδιών ηλικίας ακόμη και πέντε ετών τα οποία είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

    Οι αμερικανικές αρχές παρείχαν στην Εθνικής Μυστική Υπηρεσία της Μεγάλης Βρετανίας για την αντιμετώπιση του εγκλήματος (NCIS) στοιχεία σχετικά με τα ονόματα των χρηστών που είχαν εγγραφεί στις "ύποπτες" ιστοσελίδες το διάστημα από τον Μάιο του 1999 μέχρι το καλοκαίρι του 2001.

    Εν τω μεταξύ εκφράζονται υποψίες ότι οι περισσότεροι χρήστες των συγκεκριμένων ιστοσελίδων ενδέχεται να εμπλέκονται σε περιπτώσεις κακομεταχείρησης ανήλικων παιδιών.

    Αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης επισήμανε ότι πρόκειται για την πρώτη εξάρθρωση κυκλώματος παιδικής πορνείας μέσω του διαδικτύου προσθέτοντας ότι η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στέλνοντας μήνυμα στους εγκληματίες ότι δεν μπορούν να κρυφτούν οποιαδήποτε περιοχή του Ίντερνετ και αν χρησιμοποιούν.

    Τόνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει άμεση προτεραιότητα στην προστασία των ανηλίκων.

    [14] ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2002 (20:20 UTC+2)

    Η Εθνική νεανίδων στο βόλεϊ αναχωρεί αύριο (05.05, LH 3455) για τη Γιουγκοσλαβία προκειμένου να αγωνιστεί για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από τις 22-26 Μαϊου, με αντιπάλους τις Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Ουκρανία, Πορτογαλία, Βέλγιο. Οι δώδεκα αθλήτριες που επέλεξαν οι ομοσπονδιακοί τεχνικού Παναγιώτης Αντωνόπουλος και Μπάμπης Χριστολιάκος είναι οι: Βάσω Νικούλη, Ειρήνη Δημητρίου, Ελίνα Παπαδοπούλου, Ελευθερία Κωστίδου, Ιουλία Χανδρή, Χρυσούλα Παρασκευοπούλου, Ελένη Χατζόγλου, Ευδοξία Αργυροπούλου, Ελεάνα Γεωργαντά, Ελένη Μπουτίνα, Βάσω Γκότση, Σοφία Εριφύλλη Καραθανάση.

    Το πρόγραμμα των αγώνων της Εθνικής έχει ως εξής:

    Τετάρτη 22 Μαϊου 20.30 Ελλάς - Γερμανία

    Πέμπτη 23 Μαϊου 18.00 Γιουγκοσλαβία - Ελλάς

    Παρασκευή 24 Μαϊου 15.00 Ελλάς - Ουκρανία

    Σάββατο 25 Μαϊου 15.00 Πορτογαλία - Ελλάς

    Κυριακή 26 Μαϊου 17.30 Ελλάς - Βέλγιο

    Αρχηγός αποστολής θα είναι ο α' αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ κ. Νίκος Μακρής. Την αποστολή θα ακολουθήσει και η φυσικοθεραπεύτρια Ιωάννα Γκιώνη.

    [15] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟΥ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2002 (20:19 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Η ανάγκη στενότερης συνεργασίας των κοινοβουλίων και παρέμβασης τους στις εξελίξεις που διαδραματίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο επισημάνθηκε κατά την δεύτερη διάσκεψη των προέδρων κοινοβουλίων Αδριατικής και Ιονίου Πρωτοβουλίας που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή. Θέμα της διάσκεψης ήταν "η περιφερειακή συνεργασία και το μέλλον της Ευρώπης και συμμετείχαν Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ιταλία, Σλοβενία και Γιουγκοσλαβία.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης αναφέρθηκε στον ισχυρό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα κοινοβούλια σε μία περίοδο όπως είπε παγκόσμιων δραστικών αλλαγών.

    "Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη για τα κράτη που συμμετέχουν σε αυτή σε μια περίοδο δραστικών αλλαγών στο διεθνή, ευρωπαϊκό και γειτονικό περίγυρο" σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κακλαμάνης.

    Ακόμα ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής επεσήμανε:

    "Τα κοινοβούλια των χωρών μας ως αυθεντικοί εκφραστές της λαϊκής Βούλησης μπορούν να διαδραματίσουν ισχυρό ρόλο σε ποικίλα επίπεδα.

    Σε όλες αυτές τις παρεμβάσεις τα κοινοβούλια θα πρέπει να υπερασπίζονται με σθένος τις αρχές και αξίες όπως η προσήλωση στους δημοκρατικούς θεσμούς, ο σεβασμός των υφιστάμενων συνόρων και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να προβάλλουν αντίσταση σε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστρατήγησης τους.

    Στο περιθώριο της διάσκεψης ο κ. Κακλαμάνης είχε διμερείς επαφές με τους προέδρους των Κοινοβουλίων της Σλοβενίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Στις συναντήσεις αυτές κυριάρχησε το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ.

    Ο κ. Κακλαμάνης επανέλαβε ότι η ελληνική βουλή δεν πρόκειται να επικυρώσει την ένταξη χωρών στην Ένωση αν στην πρώτη ομάδα δεν συμπεριλαμβάνεται η Κύπρος.

    [16] ΤΟ ΧΑΑ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΕΞΩΣΤΡΕΦΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2002 (20:18 UTC+2)

    Τον τίτλο ενός από τα πλέον εξωστρεφή χρηματιστήρια στον ευρωπαϊκό χώρο μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις το ΧΑΑ, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ευρύτατο κύκλο επαφών με άλλες αγορές της "Γηραιάς Ηπείρου", με στόχο να προωθήσει συνεργασίες, αλλά και να διερευνήσει το ενδεχόμενο της συμμετοχής του σε μια χρηματιστηριακή συμμαχία στον ευρωπαϊκό χώρο.

    Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο γενικός διευθυντής του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ), Βασίλειος Μάργαρης, κατά την ομιλία του στο 9ο Thessaloniki Forum, που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

    Ειδικότερα, ο κ. Μάργαρης υπενθύμισε ότι η διοίκηση του ΧΑΑ βρίσκεται σε επαφές με τα χρηματιστήρια του Μιλάνου, της Μαδρίτης και του Λονδίνου, με το Euronext, αλλά και με τις κεφαλαιαγορές των γειτονικών κρατών της Κύπρου, των Σκοπίων, της Σόφιας, του Βουκουρεστίου, της Κωνσταντινούπολης, του Τελ Αβίβ και της Λουμπλιάνας.

    Σε επίπεδο Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η διοίκηση του ΧΑΑ, όπως επεσήμανε ο κ. Μάργαρης, έχει δημιουργήσει κοινή ομάδα εργασίας με το χρηματιστήριο των Σκοπίων (MSE). Η ομάδα θα προωθήσει το dual listing στις δύο αγορές, καθώς και τη συμμετοχή του ομίλου της ΕΧΑΕ στο μετοχικό κεφάλαιο του τοπικού χρηματιστηρίου.

    Στο μεταξύ, αντίστοιχες διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και με το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ώστε να δημιουργηθεί κοινό ταμπλό, στο οποίο θα διαπραγματεύονται οι μετοχές επιλεγμένων εταιριών από τις δύο χώρες. Με την Κύπρο, η διοίκηση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς έχει δημιουργήσει κοινή ομάδα εργασίας, για την παροχή τεχνικής βοήθειας, με στόχο τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Παραγώγων.

    Η κοινή ομάδα εργασίας των χρηματιστηρίων Αθηνών και Βελιγραδιου, έχει ως στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας για το ελληνικό σύστημα διαπραγμάτευσης και εκκαθάρισης, καθώς επίσης και την παροχή τεχνικής βοήθειας σε θεσμικά θέματα. Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις που γίνονται με τις αγορές του Τελ Αβίβ και της Λευκωσίας, ο κ. Μάργαρης υπενθύμισε ότι προβλέπεται η δημιουργία ενός περιφερειακού χρηματιστηριακού δείκτη.

    Επιπλέον, η διοίκηση του ΧΑΑ βρίσκεται σε επαφές με το Euronext, το οποίο πρόσφατα ανακοίνωσε τη νέα του στρατηγική, ενώ σημαντική είναι η κυοφορούμενη συνεργασία με το χρηματιστήριο του Λονδίνου, σκοπός της οποίας, σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη, είναι η δημιουργία ενός κοινού ταμπλό με blue chips από τις χώρες των Βαλκανίων.

    Όπως επεσήμανε ο κ. Μάργαρης, η διοίκηση του ΧΑΑ προωθεί τη δικτύωσή του με αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο αυτό θεωρείται αρκετά κοντά η συνεργασία με το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, προκειμένου να υιοθετηθεί το σχετικό σύστημα Visual Trade, το οποίο είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα διασύνδεσης των μελών από διάφορες αγορές.

    Πάντως, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η διαδικασία ενοποίησης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, βρίσκεται ακόμη σε πρώιμοι στάδιο. Διευκρίνισε δε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί σύντομα ο στόχος της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού χρηματιστηρίου, πράγμα φυσικό όπως είπε, "αν αναλογιστούμε ότι η οικονομική ενοποίηση δεν έχει πλήρως επιτευχθεί".

    Η ανάπτυξη συνεργασιών ειδικότερα σε περιφερειακό επίπεδο, θα πρέπει να θεωρείται μονόδρομος, ειδικά μάλιστα σε ό,τι αφορά την περιοχή μας. Η ΝΑ Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη, διαθέτει το πλεονέκτημα μιας μίνιμουμ κοινής κουλτούρας, η οποία αφενός επιτρέπει την περισσότερο αποτελεσματική συνδιαλλαγή και αφετέρου επιβάλλει ένα κοινό μέλλον, κάτω από το ίδιο πρίσμα.

    Ο πρόεδρος του ΧΚΘ, επεσήμανε ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει συμπληρώσει 12 μήνες από την ένταξή της στις ώριμες αγορές, αυτό όμως όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά "δεν αποτελεί τον καταληκτικό στόχο στη διαδρομή της αναγνώρισης που συνήθως επιδιώκει η κάθε κεφαλαιαγορά".

    Ως μη ανεπτυγμένη, ασταθή και ρευστή, χαρακτήρισε τη χρηματιστηριακή αγορά των Σκοπίων ο πρόεδρος του τοπικού χρηματιστηρίου (MSE), Εβγκένι Ζογκράφσκι. Ωστόσο, ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι η εξομάλυνση της πολιτικο-οικονομικής κατάστασης στην ΠΓΔΜ, καθώς επίσης και τα φορολογικά κίνητρα που δίδονται σε επενδυτές και εισηγμένες (όπως η πρόθεση κατάργησης της φορολογίας των κερδών εντός πενταετίας), ενδέχεται να βελτιώσουν την κατάσταση.

    Ειδικότερα, το χρηματιστήριο των Σκοπίων βρέθηκε τα τελευταία χρόνια στο "μάτι του κυκλώνα", έχοντας επηρεαστεί κυρίως από εξωγενείς παράγοντεςς, όπως η πολιτική αστάθεια. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά τα γεγονότα στο Κόσοβο σημειώθηκε μεγάλη πτώση του γενικού δείκτη τιμών, ενώ το 2001, το MSE απώλεσε ποσοστό 15%. Η απουσία ξένων επενδυτών και η έλλειψη ρευστότητας από πλευράς των εγχώριων, δεν διευκολύνει την κατάσταση. Έτσι, το MSE ουσιαστικά υπολειτουργεί, αφού συνεδριάσεις πραγματοποιούνται μόνο τέσσερις φορές την εβδομάδα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου αντιστοιχεί σε μετοχοποιήσεις κρατικών εταιριών.

    Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, η εξομάλυνση της πολιτικο-οικονομικής κατάστασης, αλλά και η βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών, δημιουργούν συγκριτικά πιο ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον. Τέλος, ο κ. Ζογκράφσκι υπενθύμισε ότι η συνεργασία του χρηματιστηρίου της ΠΓΔΜ με το ΧΑΑ εξελίσσεται βάσει προγράμματος, αφού σύντομα αναμένεται να ενεργοποιηθεί το dual listing, ενώ μέχρι το τέλος του 2002 η ΕΧΑΕ θα "μπει" στο MSE με ποσοστό 10%.

    Ταχεία ανάπτυξη της χρηματιστηριακής αγοράς της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, διαβλέπει για τα επόμενα χρόνια ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου του Βελιγραδίου, Ζόραν Τζέρεμιτς, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και στις πολύ καλές επενδυτικές ευκαιρίες.

    "Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια αγορά διαφανή και να ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου τη δημιουργία των νέων υποδομών της αγοράς, όπως είναι η σύγχρονη πλατφόρμα συναλλαγών", υπογράμμισε ο κ. Τζέρεμιτς. Ο ίδιος τόνισε τις αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες.

    Ρευστή χαρακτήρισε και τη χρηματιστηριακή αγορά της Βουλγαρίας, ο αντιπρόεδρος της τοπικής κεφαλαιαγοράς, Βίκτωρ Παπάζοφ, προσθέτοντας ότι η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών, σημαίνει ότι η περιφερειακή ολοκλήρωση έχει βρει το δρόμο της.

    Το χρηματιστήριο της Βουλγαρίας τέθηκε σε λειτουργία το 1982 και σήμερα η οργάνωσή του είναι πλήρης, ενώ το σύστημα που το διέπει είναι αυτοματοποιημένο, κάτι το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια των ΗΠΑ.

    Η κεφαλαιαγορά της Βουλγαρίας, αποτελείται από την Επιτροπή Κρατικών Ομολόγων, την ίδια την κεφαλαιαγορά και το Κεντρικό Αποθετήριο, το οποίο λειτουργεί από το 1995, ενώ όπως τόνισε ο κ. Ppazov, είναι οργανωμένο σαν μια εταιρία joint stock. Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2000 η κεφαλαιαγορά της Βουλγαρίας διαιρέθηκε σε δύο σκέλη, αυτό με τις κοινές μετοχές και αυτό με τα χρεόγραφα-ομόλογα.

    Ε.Α.-Α.Γ.

    [17] ΒΟΛΕΪ: ΣΤΗΝ ΛΕΤΟΝΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2002 (20:17 UTC+2)

    Για τη Λετονία αναχωρεί αύριο (06.00 - LH 3403) η εθνική ομάδα των εφήβων στο βόλεϊ, όπου θα πάρει μέρος στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Οι δώδεκα αθλητές που επέλεξε ο ομοσπονδιακός προπονητής Άρης Αγγελόπουλος είναι: Σπύρος Αναστασίου, Θόδωρος Χριστοδούλου, Γιάννης Παντακίδης, Μανώλης Παρασκευαϊδης, Ανδρέας Γκόρτσανιουκ, Χρυσοβαλάντης Πελτέκης, Κώστας Τζανταρμάς, Δημήτρης Ριζόπουλος, Δημήτρης Ωρολογάς, Δημήτρης Πατσιαλής, Τάσος Νταντής, Θανάσης Κούλας. Οι αγώνες, με αντιπάλους τις Τσεχία, Λετονία, Σουηδία, Βουλγαρία, Ελβετία, θα γίνουν στις 22-26 Μαϊου.

    Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Τετάρτη 22 Μαϊου: 20.30 Ελλάς - Τσεχία

    Πέμπτη 23 Μαϊου: 18.00 Λετονία - Ελλάς

    Παρασκευή 24 Μαϊου: 16.00 Ελλάς - Σουηδία

    Σάββατο 25 Μαϊου: 14.00 Ελλάς - Βουλγαρία

    Κυριακή 26 Μαϊου: 16.00 Ελβετία - Ελλάς.

    [18] ΕΠΙΘΕΣΗ Θ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ Β. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2002 (20:08 UTC+2)

    Επίθεση εναντίων της πρώην διοίκησης της ΕΠΑΕ εξαπέλυσε το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο νυν πρόεδρος της Ενωσης, Θανάσης Κανελλόπουλος. Η επίθεση έγινε κατά το πρόσωπο του Βίκτωρα Μητρόπουλου, για το έλλειμμα των 6,7 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    «Εχουν το θράσος κάποιοι να μιλάνε και να κρίνουν αυτοί οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για την μαύρη τρύπα που έχει δημιουργεί στην Ενωση», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Κανελλόπουλος και συνέχισε: «Αυτοί οι άνθρωποι που μιλάνε για παραλείψεις και ατασθαλίες παλιότερα έχουν υπογράψει ακάλυπτες επιταγές δισεκατομμυρίων. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να καλύψουμε αυτή την τρύπα. Οσο δύσκολο και αν είναι το έργο μας».

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ΕΠΑΕ το έλλειμμα σήμερα είναι 4,2 δισ. δραχμές από τα 6,7 δισ. δραχμές που ήταν πριν από δύο περίπου χρόνια.

    [19] ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΖΗΤΑΕΙ Η ΚΙΝΑ

    Λονδίνο, 20 Μαϊου 2002 (20:03 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Κίνας ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη περιφερειακή συνεργασία για να αντιμετωπιστούν τα οργανωμένα κυκλώματα λαθρεμπορίας ναρκωτικών που δρουν στην Ασία.

    Όπως μετέδωσε το ΒBC, η Κίνα εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τη ραγδαία εξάπλωση του εμπορίου νακρωτικών ουσιών που έχουν ως βάση τις αμφεταμίνες, που συναγωνίζεται πλέον τη διακίνηση των παραδοσιακών ναρκωτικών, όπως η ηρωίνη και η κοκαίνη.

    Στην έναρξη της τριήμερης συνόδου που διοργανώθηκε στο Πεκίνο, ο γενικός γραμματέας της κινεζικής Επιτροπής Ελέγχου Ναρκωτικών, Γουάνγκ Γκανγκ, αναφέρθηκε στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών και μίλησε για μια πολύ δυσοίωνη κατάσταση τόσο παγκοσμίως όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

    Κάλεσε δε τις ασιατικές χώρες να συνεργαστούν με πιο ενεργό και πρακτικό τρόπο στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

    Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε ότι τα αμφιταμινούχα ναρκωτικά δεν επηρεάζονται από κλιματικές συνθήκες όπως η ηρωίνη και η κοκαίνη.

    Επίσης επεσήμανε ότι τα μυστικά χημικά εργαστήρια όπου παρασκευάζονται οι ουσίες αυτές μπορούν να μεταφερθούν ευκολότατα από τη μία χώρα στην άλλη, πράγμα που καθιστά απαραίτητη την διακρατική συνεργασία προς αντιμετώπιση του εμπορίου τέτοιων ουσιών.

    [20] Ο ΜΕΪΝΤΑΝΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΠΑΛΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Τίρανα, 20 Μαϊου 2002 (20:02 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό της Γερμανίας Deutsche Welle δήλωσε ότι «εάν κομματικές και βουλευτικές δομές μου ζητήσουν να θέσω υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου για άλλη μία θητεία δεν υπάρχουν λόγοι να μην δεχτώ».

    Ο κ. Μεϊντάνι είπε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές εξελίξεις είναι δύσκολο να βρεθεί ένα όνομα το οποίο θα έχει πλήρη υποστήριξη από όλα τα κόμματα προσθέτοντας ότι αν ο νέος πρόεδρος εκλεγεί σύμφωνα με το σύνταγμα δηλαδή με το 60% των ψήφων στη βουλή τότε θα ήταν μια καλή λύση η εκλογή του νέου προέδρου να γίνει με συναίνεση.

    [21] ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2002 (19:59 UTC+2)

    Παρελθόν από τον Πανιώνιο αποτελεί ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Η διοίκηση της αθηναϊκής ομάδας ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας με τον Ελληνα προπονητή. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Σάκης Γερασιμίδης μέσω ανακοίνωσης έπλεξε εγκώμιο για την προσφορά του προπονητή στην ομάδα, όλο το διάστημα που βρίσκονταν στον πάγκο της ομάδας.

    Στην ανακοίνωσή της, η ΚΑΕ Πανιώνιος αναφέρει: «Η συμμετοχή του στη δύσκολη αλλά επιτυχημένη προσπάθεια που σφραγίστηκε με την κατάκτηση της 5ης θέσης στο πρωτάθλημα και τον προημιτελικό γύρο του Κυπέλλου Σαπόρτα ήταν αποφασιστική, ενώ οι συνθήκες την στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη της ομάδας μας θα αποθάρρυναν πολλούς άλλους προπονητές. Οι τεχνικές του γνώσεις, το θάρρος του, η αποφασιστικότητά του και η δύναμή του βοήθησαν τους παίκτες της ομάδας μας να φθάσουν σε υψηλό σημείο απόδοσης. Συμπαραστάτες του το τεχνικό προσωπικό που τον πλαισίωνε. Αισθανόμαστε την ανάγκη να τον ευχαριστήσουμε και να του ευχηθούμε καλή επιτυχία στην από εδώ και πέρα προπονητική του σταδιοδρομία. Ο Παναγιώτης που έχει φορέσει την κυανέρυθρη φανέλα και ως παίκτης και τώρα ως προπονητής θα είναι πάντα μέλος της κυανέρυθρης οικογένειας».

    [22] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ

    Λονδίνο, 20 Μαϊου 2002 (19:57 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ και ο Βρετανός ομόλογός του Τόνι Μπλερ παραδέχτηκαν ότι δεν υπάρχει κρίση στις σχέσεις των δυο χωρών σχετικά με το Γιβραλτάρ, αλλά αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες των συζητήσεων που είχαν για το θέμα.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, οι δύο πρωθυπουργοί παραδέχτηκαν ότι υπάρχουν πραγματικές δυσκολίες που έχουν οδηγήσει στο «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για το τέλος της διαμάχης, που διαρκεί 300 χρόνια, όσον αφορά στο καθεστώς της βρετανικής αποικίας.

    [23] ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ 13 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ "15"

    Βηθλεέμ, 20 Μαϊου 2002 (19:56 UTC+2)

    Οι οικογένειες των 13 Παλαιστινίων πρώην εγκλείστων στο Ναό της Θείας Γέννησης συγκεντρώθηκαν έξω από το Ναό της Βηθλεέμ σε μια προσπάθεια να διαμαρτυρηθούν για την πρόσφατη απόφαση σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η διασκόρπισή τους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι συγκεντρωθέντες φώναζαν συνθήματα ζητώντας οι 13 Παλαιστίνοι να μείνουν ενωμένοι και να μην σταλούν σε διαφορετικές χώρες ενώ ορισμένα από τα πανό που κρατούσαν έγραφαν: "Τα παιδιά μας είναι ήρωες, όχι εγκληματίες".

    Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται η οριστική διευθέτηση από τους "15"της Ένωσης των τελευταίων λεπτομερειών επί της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί για την κατανομή και το νομικό καθεστώς παραμονής των 13 Παλαιστινίων στις έξι ευρωπαϊκές χώρες υποδοχής τους.

    Σε δηλώσεις του σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μέση Ανατολή Μιγκέλ Μορατίνος επισήμανε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την οριστική επίλυση του ζητήματος προσθέτοντας ότι "οι σχετικές διαβουλεύσεις βρίσκονται πολύ κοντά στη λήξη τους".

    Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε χθες, η Ισπανία και η Ιταλία θα φιλοξενήσουν από τρεις Παλαιστίνιους, η Ελλάδα και η Ιρλανδία από δύο, η Πορτογαλία και το Βέλγιο από έναν ενώ ένας θα παραμείνει στην Κύπρο.

    [24] ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ "ΝΤΝΕΒΝΙΚ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

    Σκόπια, 20 Μαϊου 2002 (19:56 UTC+2)

    Ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, το διπλωματικό σώμα και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, έστειλε η εφημερίδα "Ντνέβνικ", με αφορμή το επεισόδιο της περασμένης Τετάρτης όταν ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Λιούμπε Μπόσκοφσκι τραυμάτισε στη διάρκεια άσκησης των αστυνομικών δυνάμεων τέσσερα άτομα, εκ των οποίων και μία δημοσιογράφο της εφημερίδας.

    Η "Ντνέβνικ" ανακοίνωσε ότι ασκείται πίεση στη δημοσιογράφο και στην οικογένειά της, καθώς επίσης και στη σύνταξη της εφημερίδας από αγνώστους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι άνδρες της ειδικής αστυνομικής μονάδας "Λέοντες". Οι απειλές ξεκίνησαν με αφορμή το αίτημα της εφημερίδας για ποινική δίωξη του Μπόσκοφσκι.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 20 May 2002 - 18:13:56 UTC