Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΟΥΜΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
  • [02] ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 13 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ
  • [03] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΣΗΜΙΤΗ
  • [04] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [05] ΠΑΝΟΠΛΗ Η ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [06] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ
  • [07] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
  • [08] ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΙΡΚΟΥΙ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
  • [09] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [10] ΕΞΩΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΑΕΚ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ
  • [11] ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΑΕΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ
  • [12] ΤΗΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Κ.
  • [13] ΘΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ
  • [14] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [15] Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
  • [17] Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [18] ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [19] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥ ΗΓΕΤΗ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ
  • [20] ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [21] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ
  • [22] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΥΡΙΑΝΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΠΛΕΪ ΟΦ
  • [23] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  • [24] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ

  • [01] ΚΟΥΜΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2002 (11:19 UTC+2)

    Εύκολα χαρακτήρισαν τα θέματα οι μαθητές της Β' και Γ' λυκείου που διαγωνίστηκαν σήμερα, πρώτη μέρα, στις πανελλήνιες εξετάσεις.

    Οι μαθητές της Β' λυκείου διαγωνίστηκαν στη Νεοελληνική Γλώσσα και τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την κριτική ικανότητα των εφήβων σε σχέση με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στους διαγωνιζόμενους δόθηκε κείμενο του καθηγητή, Γεωργίου Κουμάντου, από τον ημερήσιο Τύπο.

    Επίσης, οι μαθητές της Γ' λυκείου που διαγωνίστηκαν στην Ιστορία χαρακτήρισαν τα θέματα εύκολα και αναμενόμενα. Δόθηκαν τέσσερα ερωτήματα, πρώτον η εργατική τάξη έως το 1910 και οι πολλαπλές συνέπειες μετά το τέλος των βαλκανικών πολέμων, δεύτερον οι αντιστασιακές οργανώσεις της κατοχικής περιόδου, τρίτον τα σύμφωνα Αγκυρας- Σοβιετικό-Κεμαλικό και Αντιδιεθνιστικό και τέταρτον η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Βενιζέλου 1926 - 32.

    [02] ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 13 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

    Μύκονος, 20 Μαϊου 2002 (23:48 UTC+2)

    Σε τελική συμφωνία κατέληξε η ΕΕ για τις χώρες που θα φιλοξενήσουν τους 13 Παλαιστινίων που μεταφέρθηκαν από το ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ στην Κύπρο.

    Την εξέλιξη αυτή ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Γιοσέπ Πικέ από τη Μύκονο, όπου διεξάγεται το Ευρωμεσογειακό Φόρουμ.

    Αύριο το πρωί θα μεταβεί στην Κύπρο ισπανικό στρατιωτικό αεροσκάφος στο οποίο θα επιβιβαστούν 12 από τους 13 Παλαιστίνιους. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα φιλοξενήσουν από 2 Παλαιστίνιους, η Ιταλία και η Ισπανία από 3, η Κύπρος, η Πορτογαλία και το Βέλγιο από 1. Το ισπανικό αεροσκάφος θα απογειωθεί από την Κύπρο την Τετάρτη το πρωί και πρώτη στάση του θα είναι η Αθήνα

    Ο κ. Πικέ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ, ευχαρίστησε την ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση για τη συμβολή τους στην επίτευξη της συμφωνίας.

    «Συνεργαστήκαμε στενά με την ισπανική προεδρία και εμείς και οι Κύπριοι και γι' αυτό και η ισπανική προεδρία τόνισε την ιδιαίτερη προσπάθεια και τον ιδιαίτερο ρόλο των δύο χωρών μας στην επίλυση αυτού του ζητήματος. Νομίζω ότι είναι μια θετική εξέλιξη και καταφέραμε σε ένα πολύ σημαντικό για εμάς θρησκευτικό μνημείο, το ναό της Γέννησης, να λύσουμε το πρόβλημα και να αποφύγουμε τη μεγαλύτερη ένταση στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    [03] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2002 (23:12 UTC+2)

    Διέψευσε κατηγορηματικά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου τις ερμηνείες μερίδας του τύπου για διπλωματική ασθένεια σε ό,τι αφορά την απουσία του από την κυβερνητική επιτροπή της περασμένης Πέμπτης και σύγκρουσης του με τον πρωθυπουργό για το θέμα του ευρωστρατού.

    Απαντώντας στα σενάρια περί διπλωματικής ασθένειας από τη Δήλο στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του Ευρωμεσογειακού Φόρουμ ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "όλα αυτά τα σενάρια θα αποδειχθούν ανεδαφικά, διότι υπάρχει απόλυτος συντονισμός".

    "Η εξωτερική πολιτική χαράσσεται συλλογικά, πάντα σε στενή συνεργασία με τον πρωθυπουργό", υπογράμμισε.

    [04] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Τελ-Αβίβ, 21 Μαϊου 2002 (08:25 UTC+2)

    Στην αποπομπή τεσσάρων στελεχών της κυβέρνησης του, προχώρησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρον, μετά την άρνηση τους να ψηφίσουν έκτακτη πρόταση για την εφαρμογή αυστηρού προγράμματος οικονομικής λιτότητας, με επίκεντρο την κάλυψη του μεγάλου οικονομικού κόστους, των πρόσφατων πολεμικών επιχειρήσεων στη Δυτ. Όχθη.

    Οι τέσσερις υπουργοί είναι μέλη του ορθόδοξου εβραϊκού κόμματος, "Σας". Η στάση τους, είχε καθοριστική σημασία για την απόρριψη -με μικρή διαφορά- της σχετικής κυβερνητικής πρότασης, από το κοινοβούλιο.

    Η πρόταση της ισραηλινής κυβέρνησης προέβλεπε την περικοπή των κοινωνικών δαπανών και την αύξηση της φορολογίας, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού, που προκλήθηκε από το μεγάλο κόστος των πολεμικών επιχειρήσεων στα κατεχόμενα.

    [05] ΠΑΝΟΠΛΗ Η ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2002 (21:04 UTC+2)

    Μόλις ένα 24ωρο έμεινε για το πρώτο παιχνίδι του τελικού των πλέι οφ μπάσκετ μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού. Η περίοδος αναμονής για την ομάδα της Ενωσης τελείωσε και αύριο θα έχουν την ευκαιρία οι παίκτες της ΑΕΚ να διεκδικήσουν επί ίσους όρους τη νίκη. Κανείς δεν γνωρίζει αν βρίσκονται στην καλύτερη αγωνιστική φάση, αφού έχουν να αγωνιστούν από τις 11 Μαϊου, όταν δηλαδή αντιμετώπισαν τον Ηρακλή.

    Στον αγωνιστικό τομέα ο προπονητής Ντράγκαν Σάκοτα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Ετσι αύριο θα τους έχει όλους ετοιμοπόλεμους. Οι παίκτες είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την τελική έκβαση της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό.

    [06] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Ουάσινγκτον, 21 Μαϊου 2002 (20:59 UTC+2)

    Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δεν έχουν επίσημες αποδείξεις για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση αλλά η έλλειψη προετοιμασίας θα αποτελούσε αφελή κίνηση όπως επισήμανε ο διευθυντής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τομ Ριτζ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. Ριτζ τόνισε ότι δεν τίθεται πλέον το ζήτημα αν θα υπάρξει τρομοκρατικό χτύπημα αλλά πότε αυτό θα πραγματοποιηθεί.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μίλερ ο οποίος χαρακτήρισε αναμενόμενες τις βομβιστικές επιθέσεις στο μέλλον τόνισε ότι δεν βασίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν πρέπει να ληφθεί δεδομένο ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις θα πραγματοποιηθούν σε άλλα μέρη και όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [07] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2002 (20:57 UTC+2)

    Ψήφισμα για το μέλλον του ευρωπαϊκού τουρισμού, που αποτελεί απάντηση σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα και λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο Εσωτερικής Αγοράς - Καταναλωτή - Τουρισμού που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

    Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος και ο υφυπουργός, Χρ. Θεοδώρου. Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει όλα τα σημεία του ψηφίσματος και υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να λάβει περαιτέρω δημιουργικά μέτρα, έτσι ώστε και στον τομέα του τουρισμού, πέραν της επιχειρηματικής - οικονομικής διάστασης, να διασφαλίζεται με κατάλληλες πολιτικές και το δικαίωμα του Ευρωπαίου πολίτη στον ελεύθερο χρόνο και στις διακοπές του.

    Στον τομέα του καταναλωτή συζητήθηκαν τα θέματα: ευρώ και καταναλωτής, Πράσινη Βίβλος για την προστασία του καταναλωτή, Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία του Καταναλωτή 2002 - 2006 και η πρόταση κανονισμού για την προώθηση πωλήσεων στην εσωτερική αγορά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε συνοπτικά τις επιπτώσεις από την εισαγωγή του ευρώ, τη συνέχεια που θα δοθεί στην Πράσινη Βίβλο για την προστασία του καταναλωτή και την ανακοίνωσή της για τη στρατηγική 2002 - 2006 για την προστασία του καταναλωτή, τονίζοντας ιδιαίτερα τους τρεις βασικούς στόχους: υψηλή προστασία, κανόνες εφαρμογής, συμμετοχή των οργανώσεων καταναλωτή στη λήψη των αποφάσεων.

    Η ελληνική αντιπροσωπεία αποδέχθηκε τις προτάσεις της Επιτροπής στα ανωτέρω τρία πρώτα ζητήματα και υποστήριξε την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου για την προστασία του καταναλωτή.

    Οπως τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος, η ελληνική προεδρία θα αναλάβει πρωτοβουλία προώθησης και υλοποίησης των ιδεών και προτάσεων της Επιτροπής. Οσον αφορά στο θέμα προώθησης των πωλήσεων ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε την ανάγκη μελέτης των αποτελεσμάτων της Διαβούλευσης της Πράσινης Βίβλου, πριν προχωρήσει η εξέταση του προτεινόμενου από την Επιτροπή Κανονισμού και δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι σύμφωνη με μία γενική απελευθέρωση των πωλήσεων κάτω του κόστους.

    Μεταξύ των θεμάτων εσωτερικής αγοράς συζητήθηκαν κατ' αρχήν οι υπηρεσίες γενικού ενδιαφέροντος. Η Επιτροπή έκανε μία προφορική παρουσίαση της ανακοίνωσής της που καθορίζει τη μεθοδολογία, με την οποία θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις του ανταγωνισμού στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Η μεθοδολογία αυτή θα βασίζεται κατά κύριο λόγο στη γνώμη των καταναλωτών για το επίπεδο των υπηρεσιών αυτών.

    Οσον αφορά στην απλούστευση και βελτίωση του Ρυθμιστικού Περιβάλλοντος, η Επιτροπή παρουσίασε πρόγραμμα δράσης, το οποίο προτείνει νέους τρόπους αξιολόγησης της υφιστάμενης και της νέας νομοθεσίας, μέσα από διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη, αλλά και με το συντονισμό των εργασιών των κοινοτικών θεσμικών οργάνων.

    Στο Συμβούλιο παρουσιάστηκε και ο πίνακας αποτελεσμάτων εσωτερικής αγοράς, όπου εμφανίζονται οι επιδόσεις των κρατών μελών στην ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς και των διαρθρωτικών αλλαγών. Στο τεύχος αυτό για την Ελλάδα αναφέρεται ότι πέτυχε να μειώσει σημαντικά το έλλειμμα μεταφορά των κοινοτικών οδηγιών στην εθνική νομοθεσία και ότι έχει μειώσει κατά 5% τον αριθμό των παραβάσεων του κοινοτικού δικαίου.

    [08] ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΙΡΚΟΥΙ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2002 (20:57 UTC+2)

    Το έναυσμα για την έναρξη του Πανελληνίου Σιρκουϊ Μάστερς ανδρών-γυναικών 2002 δόθηκε σήμερα, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο «Όστρια καφέ», στην παραλία Αλίμου.

    Στη συνέντευξη έδωσαν το «παρών» ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Θανάσης Μπελιγράτης, εκπρόσωποι των πόλεων όπου θα διοργανωθούν τα φετινά όπεν, εκπρόσωποι των χορηγών, καθώς και αθλητές και αθλήτριες.

    Το πρώτο όπεν θα πραγματοποιηθεί το προσεχές τριήμερο 24-26 Μαϊου και όπως τόνισε και ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, τα έπαθλα που θα δοθούν συνολικά στις φετινές εκδηλώσεις μπιτς βόλεϊ θα αγγίξουν τις 200.000 Ευρώ, ποσό-ρεκόρ για το άθλημα.

    Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Θανάσης Μπελιγράτης για το συγκεκριμένο πανελλήνιο σιρκουί επισήμανε: «Πιστεύω ότι η φετινή διοργάνωση θα είναι καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, χάρη στις προσπάθειες που κάνουν τόσο η ομοσπονδία, οι χορηγοί αλλά και οι συνδιοργανωτές. Το Πανελλήνιο Σιρκουϊ είναι για μας από τις κορυφαίες διοργανώσεις. Επιδιωξή μας ήταν να γεμίσουμε με φιλέ του βόλεϊ την Ελλάδα και τα καταφέραμε, αφού φέτος θα έχουμε τουρνουά μπιτς από την Κρήτη και τη Ρόδο έως τη Θεσσαλονίκη και το Ξυλόκαστρο. Οι προοπτικές του αθλήματος είναι ευοίωνες, όχι μόνο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά γενικότερα για την ανάπτυξη του μπιτς βόλεϊ. Εύχομαι καλή επιτυχία στους πρωταγωνιστές και θέλω να πιστεύω ότι με τη βοήθεια των συνδιοργανωτών και των χορηγών όλα θα πάνε καλά».

    Απόλυτα ικανοποιημένη για την συμμετοχή της στο πανελλήνιο σιρκουί είναι η Βάσω Καραντάσιου η οποία δηλώνει: «Είμαστε χαρούμενες που φέτος θα καταφέρουμε να πάρουμε μέρος σε τρία τουρνουά του Πανελληνίου Σιρκουϊ ΕΒΓΑ Μάστερς. Θα είναι μια δύσκολη χρονιά για μας, καθώς στόχοι μας είναι να διατηρηθούμε στις δώδεκα καλύτερες ομάδες του κόσμου, ενώ θέλουμε να πάμε καλά και στο Όπεν του Παγκοσμίου Σιρκουϊ που θα γίνει στη Ρόδο. Επιθυμία μας είναι επίσης να διατηρήσουμε το χρυσό μετάλλιο που κατακτήσαμε πέρυσι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα». Από την άλλη η Εφη Σφυρή αναφέρει: «Εύχομαι η φετινή χρονιά να είναι εξίσου επιτυχημένη με την περσινή. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την καλή μας παρουσία από την προηγούμενη χρονιά. Είναι σημαντικό ότι βρεθήκαμε στην ένατη θέση της παγκόσμιας κατάταξης και θέλουμε να μείνουμε τουλάχιστον σε αυτή και επίσης θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τον τίτλο στο Πανελλήνιο Σιρκουϊ και στο Ευρωπαϊκό».

    Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου Δημήτρης Σκούρας για την συγκεκριμένη διοργάνωση τονίζει: «Το μπιτς βόλεϊ για το Ξυλόκαστρο είναι θεσμός. Η καλύτερη ομοσπονδία, η καλύτερη εταιρεία προβολής και η καλύτερη χορηγία συναντιούνται σε ένα τουρνουά στην ωραιότερη πόλη».

    Το μέλος ΔΣ ΕΟΠΕ και εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης Παύλος Αναστασιάδης επισήμανε: «Σε μια μαγευτική θέση της πόλης μας, στον Λευκό Πύργο, με ένα ωραίο ηλιοβασίλεμα θα διεξαχθεί το όπεν της Θεσσαλονίκης».

    Τέλος, ο Γιώργος Γιακουμάκης, αντιδήμαρχος Δήμου Ρεθύμνης τόνισε: «Το Ρέθυμνο είναι έτοιμο να φιλοξενήσει την έναρξη των όπεν και έχουμε προετοιμαστεί ώστε να είναι επιτυχημένη. Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες. Σας περιμένουμε όλους να σας φιλοξενήσουμε στην όμορφη και γραφική πόλη μας».

    [09] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2002 (20:55 UTC+2)

    Για «παραφιλολογία» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας τις φήμες που αναπτύχθηκαν για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό με αφορμή την απουσία του από τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

    Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό και υπάρχει απόλυτη συνεργασία. Πρόσθεσε, δε, ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά 2-3 φορές με τον πρωθυπουργό το τελευταίο 24ωρο και συζήτησαν τα θέματα της μεταφοράς των Παλαιστινίων από την Κύπρο και την επίσκεψη του Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα, ενώ του ευχήθηκε και για την ονομαστική του εορτή.

    «Εχουμε πολλά σοβαρότερα θέματα να αντιμετωπίσουμε και σίγουρα αν υπήρχε κάποιο σοβαρό πολιτικό μήνυμα που ήθελα να δώσω δεν θα το έκανα μέσω δευτερευόντων πράξεων και γεγονότων, υπογράμμισε.

    [10] ΕΞΩΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΑΕΚ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2002 (20:50 UTC+2)

    Καταγγελία της σύμβασης με την ΠΑΕ ΑΕΚ για οικονομικές οφειλές κατέθεσε σήμερα στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών ο προπονητής Φερνάντο Σάντος.

    Στο εξώδικο που έστειλε στην ΠΑΕ ΑΕΚ με εισήγηση προς την ΕΠΑΕ μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Σας καλώ να μου καταβάλετε με νόμιμη διαδικασία και προσηκόντως είτε στο λογαριασμό που διατηρώ».

    Ο πρώην προπονητής της ΑΕΚ ζητάει τα ποσά: 36.237,81 ευρώ για τη δόση Απριλίου 2002-05-21, 153.387,56 ευρώ για την πρόκριση της ομάδας στα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ, 51.129,18 ευρώ για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος και 9.203,25 ευρώ για τις εντός έδρας νίκες της ΑΕΚ κατά του Πανιωνίου, Ηρακλή και ΠΑΟΚ. Το συνολικό ποσό που αξιώνει ανέρχεται στα 249.957,80 ευρώ.

    Αν και μέχρι και την 9η Ιουνίου 2002 το αργότερο δεν πάρω τα ποσά, τότε επιφυλάσσομαι να προσφύγω στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα, παράλληλα δε και στη ΦΙΦΑ οπότε θα προκύψει και περαιτέρω επιβάρυνση της εταιρία σας με τόκους και έξοδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σάντος.

    [11] ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΑΕΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Λονδίνο, 21 Μαϊου 2002 (20:45 UTC+2)

    Την επιβολή αυστηρότερων ποινών στους εμπόρους ναρκωτικών που προσπαθούν να επηρεάσουν ανήλικα άτομα προβλέπει νέο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η βρετανική κυβέρνηση.

    Όπως μετέδωσε το BBC, οι βρετανικές αρχές προσανατολίζονται πλέον στην ανεύρεση νέας τακτικής ώστε να αποτραπούν οι μαθητές από την χρήση των ναρκωτικών ουσιών.

    Κάτω από τις παραπάνω προϋποθέσεις προβλέπεται η καλύτερη ενημέρωση στους εκπαιδευτικούς κύκλους σχετικά με τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τη χρήση των ναρκωτικών ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο προβολής σε όλα τα σχολεία της χώρας ενός βίντεο που παρουσιάζει τον θάνατο ενός νεαρού που είχε εθιστεί στην ηρωίνη.

    Μελετάται ακόμη η πρόταση να αποβάλλονται από τα σχολεία όσοι μαθητές πωλούν ναρκωτικά στους συμαθητές τους χωρίς να υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία.

    Το σχετικό μέτρο έχει εγείρει τις αντιδράσεις πολλών που διατείνονται ότι ενδέχεται να σοκάρει τους νέους χωρίς να επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

    [12] ΤΗΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Κέρκυρα, 21 Μαϊου 2002 (20:42 UTC+2)

    Την αισιοδοξία του για την προοπτική ανάπτυξης της Ελλάδας, καθώς και την ικανοποίηση του για τη σημερινή προσφορά της χώρας στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος από την Κέρκυρα όπου βρίσκεται για να παραστεί στις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.

    «Εχουμε τη δυνατότητα να είμαστε παρόντες παντού στην Ευρώπη και όλα αυτά μας δίνουν την εντύπωση ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα συναντά τέτοιες συνθήκες και τέτοιες δυνατότητες», τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος.

    Αναφερόμενος στην ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, ο κ. Στεφανόπουλος υπογράμμισε ότι «έδωσε καινούργια ώθηση στο ελληνικό αίσθημα» και ότι «βοήθησε τα μέγιστα στην ανάπτυξη του κράτους και την περαιτέρω προς τα εμπρός πορεία του».

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Ενώσεως της Επτανήσου, ενώ δέχτηκε ευχές και δώρα από τους κάτοικους της Κέρκυρας για την ονομαστική του εορτή.

    [13] ΘΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2002 (20:36 UTC+2)

    Με στόχο την προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ομάδα αθλητών, με επικεφαλής τον Ολυμπιονίκη παλαιστή και δημοτικό σύμβουλο Καλαμαριάς, Παναγιώτη Ποικιλίδη, θα συμμετάσχουν το ερχόμενο Σάββατο σε αγώνα δρόμου από τον Λευκό Πύργο μέχρι την αρχαία Πέλλα (απόασταση 44 χιλιομέτρων), όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

    Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η ιδέα ανήκει στο Δήμαρχο Βασιλικών Στέλιο Πιπινίκα, ο οποίος θα συμμετάσχει στον αγώνα, όπως και ο βετεράνος δρομέας Δημήτρης Κικιλής.

    «Στόχος μας είναι να περάσουμε ένα ιδεολογικό μήνυμα συμμετοχής του κόσμου στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και να προβάλλουμε το κίνημα του Εθελοντισμού», τόνισε ο Παναγιώτης Ποικιλίδης, επισημαίνοντας την ανάγκη συμμετοχής όλων των Ολυμπιονικών στο κίνημα του Εθελοντισμού.

    Η «πιστολιά» του αφέτη θα ακουστεί στις 8.30 το πρωί, ενώ, οι αθλητές θα προσπαθήσουν να κόψουν το νήμα του τερματισμού μέσα σε χρόνο εννέα ωρών.

    [14] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2002 (20:31 UTC+2)

    Για ενδοκυβερνητική ασυνεννοησία έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας απαντώντας σε σημερινό σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με το προσχέδιο νόμου για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

    "Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρωτόπαπας αναγκάστηκε, μετά την παρέμβασή μου, να ομολογήσει την αλήθεια ότι, δηλαδή, δεν έχει δοθεί στα κόμματα κανένα προσχέδιο νόμου για την θεσμοθέτηση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και μετέθεσε την ευθύνη για την ανακρίβεια των δηλώσεών του στο Υπουργείο Εξωτερικών", τόνισε ο κ. Σιούφας.

    "Εδωσε έτσι ένα ακόμα δείγμα της ενδοκυβερνητικής ασυνεννοησίας. Δεν εξήγησε, όμως πώς μπορεί να του λένε (και να λέει) χθες ότι το προσχέδιο ήταν έτοιμο και είχε δοθεί στα κόμματα, ενώ σήμερα, του λένε (και λέει) ότι συνεχίζεται η επεξεργασία του", υπογράμμισε.

    Ο κ. Σιούφας είπε ότι συμφωνεί με την τοποθέτηση του κ. Πρωτόπαπα ότι σε κάποια ζητήματα υπάρχει και ο δρόμος της συνεννόησης.

    "Φοβούμαι όμως ότι τέτοιους δρόμους δεν έμαθε και δεν μπορεί να βρει η κυβέρνηση την οποία εκπροσωπεί", σημείωσε.

    "Οσον αφορά την υπόδειξή του ότι έπρεπε να τον ρωτήσουμε για να μας πει αν πήραμε το προσχέδιο νόμου, απλά την αποδίδω σε προφανή αμηχανία", κατέληξε.

    [15] Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Βουκουρέστι, 21 Μαϊου 2002 (20:30 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υφυπουργός άμυνας της Ρουμανίας Τζορτ Μαγιόρ και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στις ευρω-ατλαντικές δομές θα εκπροσωπήσει τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Άντριαν Ναστάζε στο συνέδριο με θέμα "Σταθερότητα και ασύμμετρες απειλές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη" που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Θεσσαλονίκη.

    Η ρουμανική αποστολή θα επισημάνει στα πλαίσια του συνεδρίου τη δέσμευση της χώρας να υποστηρίξει το κλίμα ασφάλειας στην περιοχή.

    Ο κ. Μαγιόρ θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Λουκά Αποστολίδη σχετικά με την ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ στη διάσκεψη της Πράγας που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο, την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και την ασφάλεια στη ΝΑ Ευρώπη.

    Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης θα απασχολήσεις τις συζητήσεις των δυο αντρών ενώ αναμένεται να υπογραφεί σχετική συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2002 (20:29 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο και το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Αθηναίων συναντήθηκε σήμερα ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Δημαράς.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Δημαράς τόνισε ότι είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι στο Δήμο, με την τεράστια εμπειρία που έχουν και όσο αφορά τα καθημερινά προβλήματα και κυρίως όσο αφορά την καθαριότητα, δεν έχουν κληθεί να διατυπώσουν την άποψή τους σχετικά με τα θέματα που τους αφορούν, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα φιλοξενήσει η Αθήνα το 2004.

    Υπενθύμισε ότι μόλις πριν από ένα μήνα υπογράφηκε, από την Επιτροπή του 2004 και το Δήμο, το μνημόνιο για το πλαίσιο συνεργασίας.

    Αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα των διπλοεγγραφών στα εκλογικά μητρώα τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν 50.000 διπλοεγγραφές στα εκλογικά μητρώα. "Αυτά πρέπει να ξεκαθαριστούν για να ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει, σε ποιους απευθυνόμαστε και κυρίως ένα άλλο πρόβλημα που ανέκυψε είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ψηφίσουν οι Αθηναίοι εκλογείς και πού θα ψηφίσουν", είπε.

    [17] Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2002 (20:26 UTC+2)

    Στις συνθήκες μεταφοράς και κράτησης των Παλαιστινίων από την Κύπρο προς τις έξι χώρες της ΕΕ, στους ισχυρισμούς διάστασης απόψεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών για τον ευρωστρατό και στο διαδικαστικό λάθος όσον αφορά την ενημέρωση για το νομοσχέδιο συγκρότησης Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

    Ολόκληρη η ενημέρωση έχει ως εξής:

    "Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για τους δύο Παλαιστίνιους που θα πάρει η Ελλάδα. Γνωρίζουμε πότε θα έρθουν, σε ποιό αεροδρόμιο θα προσγειωθούν και υπό ποιο καθεστώς θα βρίσκονται εδώ; Θα είναι ελεύθεροι, θα είναι υπό αστυνομική κράτηση;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα απαντήσω στο πολιτικό μέρος. Συμφωνήθηκε, χθες, ότι οι δύο Παλαιστίνιοι που θα φιλοξενηθούν στη χώρα μας, θα είναι ελεύθεροι. Δεν θα βρίσκονται υπό κράτηση. Βεβαίως, θα έχουν την προστασία -για θέματα ασφάλειάς τους- που χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Εάν τεθεί θέμα έκδοσης, θα αντιμετωπιστεί ενιαία και από τους "15" ως μείζον πολιτικό ζήτημα. Δεν θα αφεθεί, σε καμία περίπτωση, στην κάθε χώρα, ανάλογα με το Δίκαιό της και τις σχέσεις που έχει, να ρυθμίσει το θέμα. Θα αντιμετωπιστεί με ενιαίο τρόπο ως πολιτικό θέμα, με απόφαση των "15".

    ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μήπως γνωρίζετε τι χαρακτηρισμό επικινδυνότητας έχει αποδώσει το Ισραήλ στους συγκεκριμένους Παλαιστίνιους που έρχονται στην Ελλάδα;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορούμε να υπεισέλθουμε σε τέτοια θέματα.

    ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα θέλαμε να μας πείτε, για τις ευχές που πήρε ο Πρωθυπουργός από τον κ. Χριστόδουλο, τι ακριβώς περιελάμβαναν.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω ακόμη. Πιστεύω ότι όλοι σήμερα θα ευχηθούν και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και στον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή, στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Μητσοτάκη και σε όσους από εσάς γιορτάζουν σήμερα και στους οποίους εύχομαι Χρόνια Πολλά. Σήμερα, γιορτάζουν πολλοί και από τον πολιτικό κόσμο και όπως άκουσα το πρωί στο ραδιόφωνο από τον κ. Τσίμα, είναι μια ευκαιρία για εκεχειρία, μιας και το σύνολο του πολιτικού μας κόσμου γιορτάζει.

    ΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το μεγαλύτερο μέρος του Τύπου φιλοξενεί σήμερα το θέμα του κ. Παπανδρέου, του γυμναστηρίου και το αν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών στο θέμα του ευρωστρατού και σε άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τελικώς, τι συμβαίνει με αυτή την ιστορία; Οντως, όπως γράφουν "ΤΑ ΝΕΑ", "χτύπησε ο ιός του γυμναστηρίου" την κυβέρνηση;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα αυτό έχει κλείσει. Δεν υπάρχει πρόβλημα.

    ΤΑΚΗΣ: Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. σε δηλώσεις τους είπαν ότι δεν συνάδει το κλίμα δραματοποίησης που ο Πρωθυπουργός προσέδωσε στα εθνικά θέματα, καθώς και το θέμα του γυμναστηρίου. Τι απαντάτε σε αυτό;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτές οι δηλώσεις δεν έχουν τη δέουσα πολιτική σοβαρότητα. Κατ` αρχάς, θέλω να τονίσω ότι ο κ. Σημίτης δεν δραματοποίησε τίποτα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέραμε και χθες, ο λόγος της ιδιαίτερης αναφοράς στα εθνικά θέματα, είναι ότι τώρα ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Είναι, λοιπόν, πολύ λογικό, όταν πλησιάζει η στιγμή για αποφάσεις, ο Πρωθυπουργός να ενημερώνει τον ελληνικό λαό και τους πολιτικούς αρχηγούς. Θα συζητήσει μαζί τους, θα ζητήσει την απαραίτητη εθνική ομοψυχία και την ανάληψη πρωτοβουλιών, όπου μπορεί ο καθένας. Και βεβαίως, θα ενημερώσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να μας πείτε, εάν, με όλα αυτά τα δημοσιεύματα που έχουμε δει αυτές τις ημέρες, εκτιμάτε ότι υπάρχει ρήξη ή ένταση στην κορυφή της ηγεσίας.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα πριν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ας μην προσπαθούμε να το εφεύρουμε. Δεν υπάρχει καμία διαφορά.

    ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Είπατε, χθες, ότι έχετε δώσει στα κόμματα το νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., σε δηλώσεις του, σας κατήγγειλε ότι ψεύδεστε.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Σιούφας χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρούς όρους. Θα μπορούσε να μας είχε ρωτήσει, οπότε θα έπαιρνε την απάντηση ότι αυτή ήταν η πληροφόρηση που είχαμε από το υπουργείο Εξωτερικών. Μας είχε πει το πρωί ότι είχε δοθεί το σχέδιο νόμου, το οποίο βεβαίως είναι έτοιμο. Γίνεται η τελευταία επεξεργασία και θα δοθεί πολύ σύντομα. Αλλά, επειδή πήραμε αυτή την πληροφόρηση, σας τη μεταφέραμε. Βεβαίως, δεν ήταν σωστή, αλλά η πολιτική ουσία του ζητήματος δεν αλλάζει. Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας του και πολύ σύντομα θα δοθεί στα πολιτικά κόμματα. Από εκεί και πέρα, ένα διαδικαστικό λάθος στην πληροφόρηση που μας δόθηκε -και το τονίζω αυτό- δεν αποτελεί στοιχείο για να χρησιμοποιούνται τέτοιες εκφράσεις. Δεν θα μπω σε αυτό το παιχνίδι. Διότι, ο κ. Σιούφας πρέπει να καταλάβει ότι σε κάποια ζητήματα υπάρχει και ο δρόμος της συνεννόησης.

    ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα των δύο Παλαιστινίων που θα έρθουν στην Ελλάδα. Θα τους υποδεχθεί η χώρα μας, και άρα και η Ε.Ε., ως πολιτικούς πρόσφυγες, θα τους δοθεί πολιτικό άσυλο; Μπορείτε να μας καθορίσετε ποιο θα είναι αυτό το status, με τι ταξιδιωτικά έγγραφα θα έρθουν αυτοί οι άνθρωποι; Και όταν λέτε ότι θα είναι ελεύθεροι, τι σημαίνει αυτό; Δηλαδή, αφού φθάσουν στο Ελληνικό θα είναι ελεύθεροι να διακινηθούν, να μπουν σε ένα ταξί και να πάνε όπου θέλουν;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα είναι ελεύθεροι στη χώρα μας. Υπάρχει ειδική απόφαση για τη φιλοξενία τους. Βεβαίως, όπως σας είπα -και αυτό νομίζω ότι το καταλαβαίνετε όλοι- θα έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία τους. Το "ελεύθεροι" σημαίνει ότι δεν θα είναι κάτω από ένα καθεστώς περιορισμού. Θα υπάρχει, όμως, συνεννόησή τους με τις αρχές για τα θέματα ασφαλείας τους Και θέλω να επαναλάβω ότι, εάν υπάρξει περίπτωση έκδοσης, το θέμα δεν θα αντιμετωπιστεί με βάση τις ποινικές διατάξεις, αλλά πολιτικά, με απόφαση των "15". Οπως καταλαβαίνετε, είναι ένα ιδιόμορφο θέμα και μέσα στις επόμενες μέρες πιστεύεται ότι θα διαφωτιστούν όλες οι πτυχές που συνδέονται με αυτό και είναι πάρα πολλές. Βεβαίως, συζητούμε κατ` αρχήν, γιατί δεν έχουν φθάσει ακόμη στη χώρα μας.

    ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Αρα, δεν αποκλείεται να δοθεί και πολιτικό άσυλο σε αυτούς τους ανθρώπους;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η φιλοξενία τους γίνεται με ειδική πολιτική απόφαση. Δεν αναλάβαμε εμείς την ευθύνη. Είναι ειδική πολιτική απόφαση των "15". Γι` αυτό σας είπα ότι, εάν υπάρξει θέμα έκδοσης, αυτό θα αντιμετωπιστεί συνολικά με απόφαση των "15".

    ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Για ποιο λόγο η Ελλάδα δεν δέχτηκε να πάρει και τον εναπομείναντα, αυτόν δηλαδή που θα μείνει στην Κύπρο;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κατανομή έγινε με πολύ προσεκτικό τρόπο και μετά από πολλές διαπραγματεύσεις. Από εκεί και πέρα, το θέμα της κατανομής κάπου ισορρόπησε σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.. Ομως, μην αναζητούμε γιατί ισορρόπησε ή γιατί δεν έγινε αλλιώς. Αυτή είναι η απόφαση.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί η ασφαλιστική εταιρία αποζημίωσε μόνο την οικογένεια Κρανιδιώτη;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήθελα, εξελισσόμενης της δίκης, να μείνουμε μέχρις εκεί. Τα δικαστήρια θα αποφασίσουν για τα υπόλοιπα.

    ΚΑΠΠΟΣ: Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από την απόφαση των "15", από τη στιγμή που αυτή η απόφαση διατηρεί σε καθεστώς ομηρίας τους 13;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το τόνισα, δεν αποδέχομαι το χαρακτηρισμό για καθεστώς ομηρίας. Είναι ελεύθεροι και έχω την εντύπωση ότι ο καθένας από αυτούς είναι φυσικό να θέλει προστασία. Το καταλαβαίνετε αυτό.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς σχολιάζετε δημοσίευμα του Βήματος που αναφέρει ότι μέχρι το 1976 το FBI παρακολουθούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε ζήσει πολλές τέτοιες εποχές και κατά το παρελθόν πολλοί έχουν μιλήσει γι` αυτό το θέμα. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε διαπιστώσει ότι παρενέβαιναν διάφορες υπηρεσίες στα εσωτερικά της Ελλάδας. Μια τέτοια αποκάλυψη είχε γίνει και πριν από μερικούς μήνες, με αφορμή την περιβόητη υπόθεση Γρυλλάκη. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι μέχρι ένα διάστημα, υπήρχαν παρεμβάσεις υπηρεσιών άλλων χωρών. Αυτό, όμως, δεν γίνεται πια. Η χώρα μας, ιδιαίτερα μετά το 1980, έκανε όλα τα αναγκαία βήματα και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ φρόντισαν να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας καμία ξένη υπηρεσία. Εκείνες ήταν άλλες εποχές, για τις οποίες κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με κολακευτικά λόγια.

    ΤΑΚΗΣ: Σε κάποιες πόλεις της Βορείου Ελλάδας κάποιοι πέταξαν φέιγ-βολάν που γράφουν διάφορα, του στιλ "να γυρίσει ο Κωνσταντίνος" και διάφορα τέτοια γραφικά. Εχετε κάποιο σχόλιο;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συμφωνώ απολύτως με το χαρακτηρισμό σας περί γραφικοτήτων. Κοιτάξτε: Η Δημοκρατία μας είναι πάρα πολύ ισχυρή και δεν κινδυνεύει, ούτε από τις εμφανίσεις και αυτές τις γραφικές παραστάσεις που επιχειρεί να δώσει ο τέως βασιλιάς, ούτε από μερικούς, ελάχιστους γραφικούς, ούτε από το αν θα πετάξει κάποιος προκηρύξεις ή όχι.

    ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, θα ήθελα να επανέλθω στη χθεσινή ερώτησή μου και να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση έχει πλήρη γνώση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του τηλεοπτικού σταθμού "TV Magic";

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση, κάθε φορά που εμφανίζεται ένας ραδιοφωνικός ή τηλεοπτικός σταθμός ή μια εφημερίδα, ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες το μετοχολόγιο, την κατάσταση όσων συνδέονται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τον έλεγχο, όμως, για το εάν είναι πειστικό το μετοχολόγιο, εάν έχει γίνει ονομαστικοποίηση των μετοχών, μέχρι μιας μετοχής εννοώ, και εάν δικαιολογείται το "πόθεν έσχες", τον ασκεί το ΕΣΡ. Και αυτό γιατί; Γιατί μπορεί να έρθει κάποιος και να παρουσιάσει off shore εταιρίες ή παρένθετα πρόσωπα και με βάση τις off shore εταιρίες και τα παρένθετα πρόσωπα να επιχειρήσει να πάρει άδεια. Εκεί γίνεται έλεγχος σε βάθος, όπως θα γίνει και τώρα. Εάν δεν πειστεί το ΕΣΡ ότι τα πρόσωπα που εμφανίζονται είναι πραγματικά και ότι δεν κρύβονται άλλοι από πίσω, να είστε βέβαιοι ότι άδειες δεν θα δώσει.

    ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Σε αυτή τη διαδικασία θα γίνει και έλεγχος επιχειρησιακής δυνατότητας;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γίνεται έλεγχος του "πόθεν έσχες". Δεν μπορεί να γνωρίζουμε εάν κάποιος μπορεί ή δεν μπορεί επιχειρηματικά, εάν υπάρχει κάτι ειδικό. Γίνεται ενδελεχής έλεγχος του "πόθεν έσχες". Το ΕΣΡ έχει εκδώσει έναν πίνακα που μπορεί κανείς να δει, πώς ελέγχονται οι εμφανιζόμενοι ως μέτοχοι, πώς πείθονται οι αρμόδιες αρχές του ΕΣΡ ότι δεν πρόκειται για παρένθετα πρόσωπα. Ο έλεγχος -σας πληροφορώ- είναι πολύ αυστηρός. Και δεύτερον, υπάρχει ειδικός κανόνας που χρησιμοποιεί η Επιτροπή Ελέγχου και Διαφάνειας του ΕΣΡ για τις περιπτώσεις των off shore εταιριών. Χάρη σε αυτούς τους ελέγχους, επειδή ακριβώς αποδείχθηκε ότι δεν πείθουν οι προτάσεις που είχαν γίνει από αρκετά τηλεοπτικά Μέσα, στην περίπτωση των αδειών εθνικής εμβέλειας για τις τηλεοράσεις θα ακυρώνεται και ο διαγωνισμός. Να είστε βέβαιοι ότι κανείς δεν θα πάρει άδεια εάν δεν πείσει για το "πόθεν έσχες" και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του.

    ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω, με αφορμή τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την κα Αγγελοπούλου, εάν υπάρχει έκθεση όλων των ολυμπιακών έργων και εάν ναι, πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα; Γιατί υπάρχει και μια σχετική ερώτηση στη Βουλή του κ. Σπηλιωτόπουλου.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν κατατίθενται ερωτήσεις στη Βουλή, πρέπει να απαντώνται από εκεί, διότι θα παραβιάσουμε κάθε έννοια δεοντολογίας, εάν κάνει ερώτηση ένας βουλευτής στη Βουλή και ερχόμαστε εδώ να δώσουμε την απάντηση, ενώ η απάντηση πρέπει να δοθεί στο δέοντα χώρο, στο ναό της Δημοκρατίας, δηλαδή στο Κοινοβούλιο. Πρέπει πάντως να υπενθυμίσω ότι συνεχώς η κυβέρνηση ενημερώνει για την πρόοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχει στενή συνεργασία της κυβέρνησης με τον ΑΘΗΝΑ-2004 και την Πρόεδρό του. Συνεχώς, ενημερώνει και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τον ελληνικό λαό και βεβαίως το Κοινοβούλιο. Οπως γνωρίζετε, υπάρχουν και τακτικές συναντήσεις του κ. Βενιζέλου με την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και γίνεται ενημέρωση, ιδιαίτερα εκτεταμένα και διεξοδικά.

    ΚΑΠΠΟΣ: Στη Βάρδα Ηλείας, σε καταυλισμό ξένων εργατών γης, κάποιοι τοποθέτησαν έναν εμπρηστικό μηχανισμό την Κυριακή και κινδύνεψαν γυναίκες, παιδιά. Αυτό συνέβη γιατί οι εργάτες κήρυξαν απεργία για ορισμένες ημέρες, ζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής και ημερομίσθια. Θα ήθελα το σχόλιό σας και τι γνώση έχετε ως προς τις ενέργειες των διωκτικών αρχών, προκειμένου να εντοπιστούν οι ένοχοι.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να είστε βέβαιοι ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατό. Θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός και σωστός ο έλεγχος για να αποδοθούν οι ευθύνες".

    [18] ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2002 (20:25 UTC+2)

    Παρέμεινε στην Αθήνα και στον ΠΑΟ ο Λάζαρος Παπαδόπουλος. Ο σέντερ του ΠΑΟ θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην αθηναϊκή ομάδα, παρά το γεγονός ότι θα δώσει το παρών στα ντραφτ του ΝΒΑ που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη. «Χρειάζομαι αρκετή δουλειά στην τακτική και την ταχύτητα. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που θέλω να παραμείνω στον ΠΑΟ. Για αργότερα βλέπουμε», τόνισε ο Παπαδόπουλος.

    [19] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥ ΗΓΕΤΗ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ

    Κασμίρ, 21 Μαϊου 2002 (20:23 UTC+2)

    Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν μετά τη δολοφονία, στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ, του μετριοπαθούς αυτονομιστή ηγέτη των μουσουλμάνων, Αμπντούλ Γκανί Λόνε. Ο Λόνε, εκ των αυτονομιστών που μάχονται την ινδική διακυβέρνηση στο Κασμίρ, δέχθηκε τα πυρά αγνώστων στη διάρκεια επιμνημόσυνης δέησης για την προ δωδεκαετίας δολοφονία ενός αυτονομιστή ηγέτη.

    Όπως μετέδωσε το Reuters, τρεις μασκοφόροι άνδρες τον πλησίασαν και τον πυροβόλησαν ενώπιον 5.000 ατόμων που παρευρίσκονταν στην τελετή που έλαβε χώρα στο Σριναγκάρ.

    Ο Λόνε ήταν ένας εκ των ηγετών της Πανκομματικής Διάσκεψης Χουριγιάτ (Ελευθερία), αποτελούμενης από 23 κόμματα που αντιτίθενται στην ινδική διακυβέρνηση στο Κασμίρ.

    [20] ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Ουάσινγκτον, 21 Μαϊου 2002 (20:22 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι σταματούν το πάγωμα της παροχής οικονομικής βοήθειας στο Βελιγράδι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι εγκρίνει τη παροχή οικονομικής βοήθειας την οποία χαρακτήρισε άκρως σημαντική για την ανοικοδόμηση της χώρας κατόπιν ψήφισης σχετικών νόμων από την κυβέρνηση του Βελιγραδίου για έκδοση εγκληματιών πολέμου στη Χάγη αλλά και για την παράδοση των υπόπτων οικειοθελώς στις αρχές του Δικαστηρίου.

    Το σχετικό κείμενο της συμφωνίας υπογράφτηκε σήμερα στην Ουάσινγκτον παρουσία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς και του υπουργού Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Σβιλάνοβιτς τόνισε ότι η συμφωνία αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών που έγιναν το τελευταίο διάστημα εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι ανάλογα βήματα θα συνεχιστούν.

    Σημειώνεται ότι η αμερικανική οικονομική υποστήριξη στο Βελιγράδι είχε παγώσει στις 31 Μαρτίου λόγω της έλλειψης συνεργασίας των γιουγκοσλαβικών αρχών με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

    [21] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2002 (20:21 UTC+2)

    «Οι δύο Παλαιστίνιοι που συμφωνήθηκε χτες ότι θα φιλοξενηθούν στη χώρα μας θα είναι ελεύθεροι. Δεν θα βρίσκονται ούτε υπό κράτηση, ούτε υπό περιορισμό. Θα είναι πλήρως ελεύθεροι», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    «Βεβαίως θα έχουν την προστασία που καταλαβαίνετε όλοι ότι χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις», πρόσθεσε.

    Όπως τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας, να τεθεί θέμα έκδοσης των 13 Παλαιστινίων από το Ισραήλ, θα αντιμετωπιστεί ενιαία από τις 15 χώρες μέλη της ΕΕ, ως μείζον πολιτικό θέμα.

    [22] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΥΡΙΑΝΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΠΛΕΪ ΟΦ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2002 (20:16 UTC+2)

    Ο Νίκος Καρούσης και ο Χρήστος Χριστοδούλου κληρώθηκαν και θα διευθύνουν τον πρώτο αγώνα των τελικών του πρωταθλήματος Α1 μπάσκετ μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού που θα διεξαχθεί αύριο στο ΟΑΚΑ (8 μ.μ.). Τον δεύτερο αγώνα της Γ Φάσης των πλέι οφ μεταξύ ΠΑΟΚ και Αμαρουσίου που και αυτός θα γίνει αύριο στο κλειστό της Πυλαίας (18:45) θα σφυρίξουν ο Κώστας Κορομηλάς και ο Χρήστος Μαστραφτσής.

    [23] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2002 (20:10 UTC+2)

    Η προοπτική των δημοτικών επιχειρήσεων, η θέσπιση ενός καινούργιου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία τους, και το μέλλον των 20.000 και πλέον εργαζομένων που εργάζονται σε αυτές πανελλαδικά, θα βρεθούν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δημοτικών Επιχειρήσεων, που διοργανώνει στις 24 και 25 Μαΐου στη Κασσάνδρα Χαλκιδικής, η Δημοτική Επιχείρηση Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαμαριάς και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμαριάς.

    Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης, δήλωσε ότι στην κατάθεση των προτάσεων για το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Γ' ΚΠΣ) οι δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν για περισσότερα από 16 χρόνια στην Ελλάδα, διαδραματίζουν βασικό και πρωταγωνιστικό ρόλο και συμπλήρωσε ότι η πραγματοποίηση του συνεδρίου γίνεται σε μια χρονική στιγμή όπου "ανοίγουν πολλά πακέτα του Γ' ΚΠΣ".

    Σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη, στόχος του συνεδρίου είναι "η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των δημοτικών επιχειρήσεων, η θέσπιση ενός καινούργιου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας, αλλά και η εξασφάλιση των εργαζομένων που εργάζονται σε αυτές. Όπως επισήμανε, οι συμβάσεις είναι σε πολλές περιπτώσεις εχθρικές για τους εργαζομένους". Πρόσθεσε ότι "η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέδειξε ότι μπορεί κάλλιστα να έχει επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και προσφέρουν εργασία στους δημότες".

    Στην ανάγκη ύπαρξης ενός νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας για τις δημοτικές επιχειρήσεις αναφέρθηκε και ο γενικός διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Προστασίας και Περιβάλλοντος Καλαμαριάς, Χριστόδουλος Κουτσουλιάνος.

    "Θα πρέπει το κράτος να αποφασίσει ποιες επιχειρήσεις θέλει πραγματικά να είναι ανταγωνιστικές και να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και ποιες θέλει να παίξουν κοινωνικό ρόλο. Το θεσμικό πλαίσιο έτσι όπως είναι δεν τις επιτρέπει να είναι ανταγωνιστικές προς τους ιδιώτες", είπε χαρακτηριστικά.

    Πρότεινε τη λειτουργία ενός δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου για τους εργαζομένους και επισήμανε την ανάγκη καταγραφής του μητρώου των επιχειρήσεων της Αυτοδιοίκησης, κάτι που ξεκίνησε από το 1997 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

    Σημειώνεται ότι την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης.

    [24] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2002 (20:07 UTC+2)

    Με την οριστικοποίηση των όρων για τη χρηματοδότηση, που θα συζητηθούν την Πέμπτη, στη 1μμ, μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη και των πρόεδρων της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, η διαδικασία κατάρτισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου μπαίνει στην τελική ευθεία.

    «Θα διασφαλιστούν οι πόροι εκείνοι, οι οποίοι θα επιτρέψουνε να γίνει η μεταρρύθμιση, διαμορφώνοντας έτσι συνθήκες βεβαιότητας, αξιοπιστίας και επηρεάζοντας με θετικό τρόπο και τις προοπτικές των εργαζομένων, αλλά και τις προοπτικές των επενδύσεων στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης.

    Η ΓΣΕΕ απέστειλε επιστολή προς τους αρχηγούς των κομμάτων με την οποία ζητά συνάντηση μαζί τους, ενώ τους καλεί να δεσμευτούν για την τήρηση των όρων που θα περιλαμβάνει η συμφωνία.

    Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση κρίνουν ανεπαρκή τη χρηματοδότηση και μη ικανοποιητικές τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 21 May 2002 - 18:13:50 UTC