Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [02] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ Μ.ΜΠΑΡΝΙΕ
  • [03] ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
  • [04] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ
  • [05] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ
  • [06] ΕΝΝΕΑ ΝΙΓΗΡΙΑΝΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΗΝ
  • [07] ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕIΧΕ ΔΩΡΙΣΕΙ Η
  • [08] Η ΝΔ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ
  • [09] ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ
  • [10] ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [11] ΔΙΑΛΟΓΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΑΡΑΦΑΤ
  • [12] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΑΞΚΟΜΠΟΥΡΓΚΟΤΣΚΙ - ΠΑΡΒΑΝΟΦ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ
  • [13] ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ
  • [14] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΟΚΚΑ, ΕΓΚΩΜΙΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑΣΕΜΑΚΗ
  • [15] ΡΑΤΣΑΝ: ΤΟ 2006 Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [16] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΜΙΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ
  • [17] Ο ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [18] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ-ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΑΣΤΑΖΕ
  • [19] ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [20] ΤΟ ΤΑΞΙ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ
  • [21] ΗΓΕΤΕΣ ΚΡΑΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΝΑΤΟ-ΡΩΣΙΑΣ
  • [22] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
  • [23] Ο ΙΒΑΝ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

  • [01] ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Ρώμη, 28 Μαϊου 2002 (14:16 UTC+2)

    Τις νέες σχέσεις που ξεκινούν ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία με την ιστορική συμφωνία σύνδεσης μεταξύ τους που υπεγράφη σήμερα στη Ρώμη χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στη σύνοδο. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης, με τη συμφωνία αυτή λήγει και τυπικά ο ψυχρός πόλεμος και ξαναγεννιέται η ελπίδα.

    «Χαιρετίζω τις νέες σχέσεις που ξεκινούν ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, καλωσορίζω τον πρόεδρο Πούτιν ανάμεσά μας. Απέναντί μας έχουμε νέες προκλήσεις. Το συνειδητοποιήσαμε από κοινού όλοι μας που είμαστε στο τραπέζι αυτό με το τραγικό γεγονός της 11ης Σεπτεμβρίου. Και από κοινού πρέπει και μπορούμε να απαντήσουμε στην πρόκληση της τρομοκρατίας. Παράλληλα εξακολουθούν να υπάρχουν βαριές κληρονομιές από τον αιώνα που έφυγε. Η σημερινή μέρα πρέπει να γίνει σύμβολο και παράδειγμα για όσες άλλες περιφερειακές εστίες κρίσης υπάρχουν. Να γίνει παράδειγμα για το πώς ξεπερνιούνται προβλήματα που μας ταλανίζουν, μας βασανίζουν, πώς συνεχίζεται η ιστορία σε καινούριες βάσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

    Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια ώστε η εύθραυστη ζώνη των Βαλκανίων που ξεκινά από την περιοχή αυτή και φτάνει στη Μέση Ανατολή να γίνει ένας χώρος ειρήνης και σταθερότητας. «Χρειάζεται πολιτική θέληση, προσήλωση στις αρχές και τις αξίες ενός σύγχρονου κόσμου συνεννόησης που καταδικάζει τη βία. Χρειάζεται όραμα ειρήνης και φιλίας για τον κόσμο που θέλουμε και αυτό το όραμα να παραδώσουμε στις γενιές που μας ακολουθούν. Εμείς, η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστούμε με συνέπεια και επιμονή γι΄ αυτό το στόχο» τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

    [02] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ Μ.ΜΠΑΡΝΙΕ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2002 (22:00 UTC+2)

    Δεν κινδυνεύουν τα κονδύλια του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Μισέλ Μπαρνιέ.

    Με επιστολές του προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομίας και Μεταφορών ο κ. Μπαρνιέ "χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου" για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις ύψους 500 δισ. δρχ. (1,5 δισ. ευρώ) που μένουν να καταβληθούν στην Ελλάδα για να κλείσει το Β' Κ.Π.Σ. λόγω έλλειψης σχετικών μελετών και γενικότερα δυσλειτουργιών.

    Ο πρωθυπουργός αποδίδει τις υπερβάσεις και τις αποκλίσεις σε "διοιητικές ασθένειες" του παρελθόντος, οι οποίες δεν υφίστανται πλέον.

    "Από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας διαπιστώθηκαν προβλήματα και εκπονήθηκε Ειδικό Σχέδιο Δράσης για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παραγωγής των δημοσίων έργων, προκειμένου να μειωθούν οι αποκλίσεις κόστους και ποιότητας ως προς τον αρχικό σχεδιασμό των έργων και να εξασφαλιστεί η επαρκής ωρίμανση πριν από το στάδιο δημοπράτησης των έργων. Η κυβέρνηση προώθησε σχετικά ένα εκτεταμένο πλέγμα μεταρρυθμίσεων και ενημέρωσε εγκαίρως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή", υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην απάντησή του προς τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής.

    "Με τις πρωτοβουλίες αυτές πρώτον καταπολεμήθηκε αποτελεσματικά το φαινόμενο των υπερβολικών εκπτώσεων στην ανάθεση των έργων, δεύτερον περιορίστηκε δραστικά η απόκλιση κόστους ανάμεσα στον αρχικό σχεδιασμό και την εκτέλεση και τρίτον βελτιώθηκε θεαματικά η ποιότητα των έργων, όπως αποδεικνύεται και από τις σχετικές εκθέσεις", αναφέρεται στην απαντητική επιστολή του πρωθυπουργό.

    Οσον αφορά τα τρία έργα των σιδηροδρόμων (που μνημονεύονται στην επιστολή Μπαρνιέ), ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι αυτά είχαν ξεκινήσει σε περίοδο προγενέστερη των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες όταν θεσπίστηκαν "έφεραν θετικά αποτελέσματα και στον τομέα των σιδηροδρόμων".

    Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι όπως πιστοποιούν οι υπηρεσίες της Κομισιόν "φαίνεται ότι δεν έχουν εντοπιστεί ελλείψεις ή αστοχίες μελετών μετά το '97 ή υπερβάσεις κόστους. "Ως εκ τούτου", υπογραμμίζει ο κ. Σημίτης, "η υπενθύμιση προβλημάτων που είχαν εκδηλωθεί προ ετών και ήδη έχουν αντιμετωπιστεί, "δεν μπορεί με κανένα τρόπο να οδηγεί σε γενίκευση συμπερασμάτων για την αξιοπιστία των νέων δομών του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει πλήρως τη χρηματοδότηση του Β' ΚΠΣ, αναλαμβάνοντας το κόστος των όποιων αστοχιών της προηγούμενης κυβέρνησης".

    Και ο πρωθυπουργός καταλήγει: "ενόψει του κλεισίματος του Β' ΚΠΣ αναμένεται σύντομα η καταβολή της αναλογούσας κοινοτικής συμμετοχής για την αποπληρωμή του προγράμματος, που είναι κρίσιμης σημασίας για την ελληνική οικονομία. Παραπέμποντας σε σχετικές αναλυτικές επιστολές που θα αποστείλουν οι υπουργοί Νίκος Χριστοδουλάκης και Χρίστος Βερελής, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει στον κ. Μπαρνιέ την "κρίσιμη σημασία" που έχει η αποπληρωμή του προγράμματος, καθώς αυτή "καθορίζει τη δυνατότητα ανταπόκρισης της Ελλάδας στις δημοσιονομικές δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης".

    [03] ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

    Παρίσι, 27 Μαϊου 2002 (19:28 UTC+2)

    Στο Παρίσι βρίσκεται από χτες ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, όπου έχει επαφές με σκοπό την προώθηση της διεκδίκησης της διοργάνωσης της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2007-8 στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Πασχαλίδης συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Γραφείου Εκθέσεων (B.I.E.), που αποφασίζει για τη χώρα που διοργανώνει την ΕΧΡΟ, Ζιλ Νόγκε και τον γενικό γραμματέα κ. Λοσερτάλες.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Πασχαλίδης τόνισε ότι είναι αισιόδοξος και πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε μια ΕΧΡΟ σύγχρονη και ελκυστική στη Θεσσαλονίκη η οποία θα είναι ικανή να εκφράσει το σύνολο της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

    Όπως ανέφερε ο κ. Πασχαλίδης, στη συνάντηση συζητήθηκαν ο φάκελος υποψηφιότητας, ο φορέας διεκδίκησης και πως αυτός θα μετεξελιχθεί σε φορέα υλοποίησης.

    «Βέβαια συζητήσαμε και θέματα που αφορούν τα χρονοδιαγράμματα, προθεσμίες, όσον αφορά και το 2007 και το 2008. Είχαμε μια ουσιαστική και χρήσιμη συζήτηση, θα είμαστε σε συνεχή επαφή με το ΒΙΕ, μέσα στον Ιούλιο θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του και τον Σεπτέμβριο στη Σεβίλλη θα γίνει μια συνάντηση των χωρών που έχουν διοργανώσει στο παρελθόν ΕΧΡΟ στην οποία θα συμμετάσχουμε», υπογράμμισε.

    Αύριο ο κ. Πασχαλίδης θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν την EXPO 2004 στο Σεν Ντενί.

    Μαζί με τον κ. Πασχαλίδη στην αποστολή μετέχουν ο γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων του υπουργείου Οικονομίας Μηνάς Σταυρακάκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ηλίας Λιακόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της Helexpo- Ελληνικές Εκθέσεις Α.Ε. Χρήστος Γερούκης.

    Η επίσκεψη στο Παρίσι θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.

    [04] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2002 (16:03 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Δυσάρεστο γεγονός, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, την απόδραση του αμερικανού κρατούμενου, Πίτερ Σέντομ, ενώ επισήμανε ότι η αντίδραση του αρμοδίου υπουργού, Φίλιππου Πετσάλνικου ήταν άμεση.

    Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Πρωτόπαπας, ο υπουργός Δικαιοσύνης μετέβη επί τόπου στις φυλακές, ενημερώθηκε πλήρως και τα μέτρα ήταν άμεσα. Εθεσε σε διαθεσιμότητα τον διευθυντή, τον αρχιφύλακα και σωφρονιστικούς υπαλλήλους και διέταξε κατεπείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση. Παράλληλα, ο εισαγγελέας Πειραιά άσκησε ποινική δίωξη εκ δόλου ή εξ αμελείας.

    Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί ο νέος κώδικας λειτουργίας των σωφρονιστικών καταστημάτων.

    [05] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Βελιγράδι, 28 Μαϊου 2002 (21:01 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς δήλωσε ότι θα ανοίξουν όλα τα απόρρητα αρχεία του Βελιγραδίου, για τις ανάγκες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ταυτόχρονα όμως προειδοποίησε τους εισαγγελείς του Δικαστηρίου να μην περιμένουν μεγάλο αριθμό αποδεικτικών στοιχείων, καθώς, όπως τόνισε, πολλά από αυτά έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ το 1999.

    Σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς, ο κ. Τζίντζιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι για την πλειονότητα των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξαν μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων ή μεμονωμένα άτομα δεν θα βρεθούν στα αρχεία αυτά αποδείξεις για την ανάμειξη του κράτους.

    Υπενθυμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ στη διάρκεια των βομβαρδισμών κατέστρεψε τα κτίρια, στα οποία στεγάζονταν το Γενικό Επιτελείο Στρατού και τα υπουργεία Εσωτερικών της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας, τόνισε ότι, "όσα αρχεία έχουν διασωθεί θα τεθούν στη διάθεση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    Αναφερόμενος στην έκδοση υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στο Δικαστήριο της Χάγης, επανέλαβε ότι η Γιουγκοσλαβία δεν θα αποτελέσει καταφύγιο όσων κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και πρόσθεσε ότι η έρευνα για τον εντοπισμό εκείνων που διαφεύγουν της σύλληψης συνεχίζεται.

    Τόνισε, ωστόσο ότι η σερβική κυβέρνηση δεν έχει καμία σοβαρή πληροφορία για το που βρίσκονται ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο πρώην διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς.

    "Το Δικαστήριο μόνο μεταθέτει τις ευθύνες. Αν οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, βρίσκονται στο σημείο να υποψιάζονται ότι η Σερβία παρέχει άσυλο σε φυγόδικους, τότε απλά διαθέτουν λανθασμένες πληροφορίες", κατέληξε.

    [06] ΕΝΝΕΑ ΝΙΓΗΡΙΑΝΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Σκόπια, 28 Μαϊου 2002 (20:58 UTC+2)

    Εννέα έφηβοι ποδοσφαιριστές από τη Νιγηρία που μετέβησαν στην ΠΓΔΜ προκειμένου να συμμετάσχουν σε αγώνες μεταξύ εφηβικών ομάδων στην Οχρίδα προσπάθησαν το περασμένο Σάββατο να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντνέβνικ», οι Ελληνες τελωνειακοί υπάλληλοι στα σύνορα ΠΓΔΜ Ελλάδας δεν επέτρεψαν στους ποδοσφαιριστές την είσοδο στην χώρα ζητώντας τους να επιστρέψουν πίσω.

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η αστυνομία του Μοναστηριού (Μπίτολα) ανακοίνωσε πως δεν προέβη σε συλλήψεις εκτιμώντας ότι πρόκειται "περί εφηβικής απερισκεψίας".

    [07] ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕIΧΕ ΔΩΡΙΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 28 Μαϊου 2002 (20:55 UTC+2)

    Επανέρχεται στη δημοσιότητα το θέμα του ιατρικού εξοπλισμού που πριν δύο χρόνια είχε δωρίσει η Ελλάδα στην καρδιοχειρουργική κλινική του στρατιωτικού νοσοκομείου των Σκοπίων. Μετά την ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου ο εξοπλισμός παρέμεινε στο ιδιωτικό πλέον Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ενώ υπήρξε συμφωνία με την ελληνική πλευρά τα μηχανήματα να μεταφερθούν σε δημόσιο φορέα υγείας της ΠΓΔΜ.

    Δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουτρίνσκι Βέσνικ» αναφέρει ότι παρά τη συμφωνία για παράδοση του εξοπλισμού στο δημόσιο νοσοκομείο των Σκοπίων, τα μηχανήματα παραμένουν στο ιδιωτικό Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ενώ ο επικεφαλής του, καρδιοχειρούργος Ζαν Μίτρεβ ζητά την καταβολή χρημάτων ώστε να επιστρέψει τον ιατρικό εξοπλισμό.

    [08] Η ΝΔ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2002 (20:54 UTC+2)

    Τη σύσταση του κοινού συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας χαιρέτισε με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για την πλέον ξεκάθαρη επίδειξη, εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, της διάθεσης για συνεργασία και αλληλεγγύη, στο νέο αιώνα.

    Η ΝΔ αναφέρει ότι με τη συμμετοχή της Ρωσίας στους δυτικούς οργανισμούς ασφαλείας εδραιώνεται η σταθερότητα και εμπεδώνεται η διεύρυνση συνεργασίας απέναντι στον ολοκληρωτισμό και τον απομονωτισμό.

    "Το τέλος του διπολισμού και η ανάδειξη της πολυμερούς συνεργασίας στο διεθνές σύστημα, φέρνει κάθε χώρα αντιμέτωπη με τις δικές της ευθύνες. Δεν πρέπει να αφήσουμε το τέλος της λογικής του 'μαύρου και του άσπρου' στις διεθνείς σχέσεις να μας οδηγήσουν στο 'γκρίζο' και ασαφές. Κάθε χώρα οφείλει να έχει σαφείς θέσεις και καθαρή φωνή. Οφείλει να ξέρει τι θέλει και να προασπίζει με συνέπεια τα συμφέροντά της. Μόνο έτσι θα κάνουμε το νέο αιώνα ασφαλέστερο για τις γενιές που έρχονται" επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    Ακόμη τονίζει ότι το ΝΑΤΟ καλείται να αναλάβει υπεύθυνα το ρόλο που συνεπάγεται το νέο του σχήμα, καθώς και ότι απαιτείται προσήλωση στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της βίας ενάντια σε αθώους, αλλά και διασφάλιση κάθε χώρας από εξωτερική επίθεση.

    "Για την Ελλάδα, αυτός ο σκοπός παραμένει ακόμη εξαιρετικά σημαντικός. Το σημερινό ιστορικό βήμα πρέπει να αποτελέσει την απαρχή νέων κατακτήσεων για την ασφάλεια όλων των ελεύθερων δημοκρατιών, που καταδικάζουν έμπρακτα τη χρήση και την απειλή χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις", καταλήγει η ανακοίνωση της Ν. Δημοκρατίας.

    [09] ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2002 (20:50 UTC+2)

    Να μιλήσει με έργα και δουλειά και όχι με λόγια θέλει ο νέος προπονητής του Ηρακλή, Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο τελευταίος θα κληθεί να... κολυμπήσει στα βαθιά, αφού ουσιαστικά είναι άπειρος σε προπονητική, την στιγμή που για πρώτη φορά αναλαμβάνει προπονητής ενός συλλόγου πρώτης εθνικής κατηγορίας. «Ξέρω ότι έχω μεγάλες ευθύνες στον Ηρακλή. Τον γνωρίζω καλά, γιατί βρίσκομαι χρόνια στην κυανόλευκη οικογένεια. Θεωρώ επίσης ότι είμαι άξιος εμπιστοσύνης του Μυτιληναίου. Θέλω να επιβεβαιώσω την επιλογή του. Οσο για το τι θα κάνω στο μέλλον και τη νέα μου ομάδα, ακόμη δεν το έχω σκεφτεί. Όλα θα γίνουν σιγά- σιγά", τόνισε ο νέος προπονητής του Ηρακλή, λίγο μετά την επίτευξη της συνεργασίας με τον ιστορικό σύλλογο.

    [10] ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Σκόπια, 28 Μαϊου 2002 (20:47 UTC+2)

    Στην άρνηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της ΠΓΔΜ να αποδεχτεί πρόταση για αυτονομία εντός της σερβικής εκκλησίας αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ». Βάσει της πρότασης αυτής η σκοπιανή εκκλησία θα μπορούσε να ανεξαρτητοποιηθεί και να μετονομαστεί σε Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας αλλά θα παρέμενε υπό τον έλεγχο της σερβικής εκκλησίας.

    Το δημοσίευμα της «Ουτρίνσκι Βέσνικ», υπό τον τίτλο "οι θέσεις των κομμάτων σχετικά με τις νεώτερες εξελίξεις στο εσωτερικό της εκκλησίας", αναφέρει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα με χθεσινή του ανακοίνωση, χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόταση της σερβικής εκκλησίας για αλλαγή του ονόματος της εκκλησίας της χώρας. Στην ανακοίνωση αυτή επισημαίνεται ότι δεν θα πρέπει «μεμονωμένες περιπτώσεις να καταστρέψουν την ενότητα της εκκλησίας» ενώ επιρρίπτονται ευθύνες στο VMRO DPMNE για άμεση ανάμειξη στα εσωτερικά της εκκλησίας με στόχο την αλλαγή του ονόματός της.

    Παράλληλα το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατηγορεί και τη Δημοκρατική Ένωση για προώθηση της ιδέας αλλαγής του ονόματος της εκκλησίας της χώρας, με απώτερο στόχο να εξασθενήσουν οι ρίζες του λαού της ΠΓΔΜ ως μέρος του σχεδίου για τη διάλυση της χώρας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

    [11] ΔΙΑΛΟΓΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΑΡΑΦΑΤ

    Ραμάλα, 28 Μαϊου 2002 (20:43 UTC+2)

    Ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ ζήτησε επιστροφή στον διάλογο γαι το Μεσανατολικό, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις αυτοκτονίας παλαιστίνιων καμικάζι και οι εισβολές του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη.

    Οπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο στρατός εισέβαλε στη Τζενίν τη νύχτα της Δευτέρας, λίγες ώρες ύστερα από επίθεση καμικάζι, σε εμπορικό κέντρο της πόλης Πέταχ Τίκβα, που στοίχισε τη ζωή σε τρία άτομα, συμπεριλαμβανομένου του δράστη, ενώ τραυματίστηκαν άλλα 44. Οι Ισραηλινοί απέκλεισαν την περιοχή, χαρακτηρίζοντάς τη «κλειστή στρατιωτική ζώνη». Ο απολογισμός της επιχείρησης κάνει λόγο για έναν νεκρό Παλαιστίνιο και τη σύλληψη άλλων οκτώ, ανάμεσά τους στελέχους της Χαμάς.

    Την ευθύνη για την επίθεση στο εμπορικό κέντρο ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακτσά, οργάνωση που συνδέεται με το κίνημα Φατάχ του Αραφάτ.

    [12] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΑΞΚΟΜΠΟΥΡΓΚΟΤΣΚΙ - ΠΑΡΒΑΝΟΦ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Σόφια, 28 Μαϊου 2002 (20:39 UTC+2)

    Την πρόθεση της βουλγαρικής κυβέρνησης να εκπληρώσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ένταξη της χώρας στις ευρω-ατλαντικές δομές εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Συμεών Σαξκομπουργκότσκι μιλώντας στην εαρινή Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στην Σόφια.

    Ο κ. Σαξκομπουργκότσκι εξέφρασε τη βεβαιότητα για τη ευρεία διεύρυνση της Συμμαχίας μετά τα αποτελέσματα της διάσκεψης στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.

    Τόνισε μάλιστα ότι η χώρα του διεξάγει σοβαρές προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθεί στα κριτήρια της ένταξης στη Συμμαχία καθώς η βουλγαρική κοινωνία στηρίζει τις ελπίδες της στο ΝΑΤΟ.

    Από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρόεδρος Γκεόργκε Παρβάνοφ τόνισε ότι η χώρα του θα αποτελέσει αξιόπιστο σύμμαχο που θα εγγυηθεί την ενίσχυση του ΝΑΤΟ σε πολιτικό, στρατηγικό και αμυντικό επίπεδο ενώ υπογράμμισε την ύψιστη σημασία που αποδίδεται στο ενδεδόμενο πρόσκλησης στη διάσκεψη της Συμμαχίας στην Πράγα τον προσεχή Νοέμβριο.

    [13] ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ

    Σόφια, 28 Μαϊου 2002 (20:25 UTC+2)

    Η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία συμπεριλαμβάνονται στον τελικό κατάλογο των υποψήφιων προς ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρών σύμφωνα με τη διακήρυξη για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ που υιοθετήθηκε στην εαρινή Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Συμμαχίας στην Σόφια.

    Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση αναφέρει ότι οι επτά υποψήφιες προς ένταξη χώρες έχουν αποδείξει μέσω των οικονομικών μεταρρυθμίσεων την πρόοδο που έχει συντελεστεί αναφορικά με την προσέγγισή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

    Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έγιναν από όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες ενώ η Συμμαχία εκφράζει παράλληλα ευγνωμοσύνη στις υποψήφιες χώρες για την συνεισφορά τους στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [14] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΟΚΚΑ, ΕΓΚΩΜΙΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑΣΕΜΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2002 (20:24 UTC+2)

    Απέρριψε η Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΑΕ τις προσφυγές που είχαν καταθέσει σε βάρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ οι Γιαννάκης Οκκάς, Γιώτης Εγκωμίτης και Γιασεμάκης Γιασεμή. Ετσι οι Κύπριοι παραμένουν στον ΠΑΟΚ . Οι τρεις παίκτες έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν έφεση σε βάρος της πρωτοβάθμιας απόφασης.

    Την ερχόμενη Δευτέρα θα εκδικασθεί η προσφυγή που κατέθεσε ο Λουτσιάνο Ντε Σόουζα, αφού πρώτα και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές καταθέσουν υπομνήματα, ενώ αναβολή υπήρξε στην εκδίκαση της προσφυγής του Τάσου Κατσαμπή.

    Τέλος στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ θέλει να μείνει ο Γιώργος Γεωργιάδης, αφού τόνισε ότι θέλει να τα βρει με την ομάδα του.

    [15] ΡΑΤΣΑΝ: ΤΟ 2006 Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Στοκχόλμη, 28 Μαϊου 2002 (20:21 UTC+2)

    Το 2006 η Κροατία θα είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Ίβιτσα Ράτσαν που ολοκλήρωσε σήμερα τη διήμερη επίσκεψή του στη Σουηδία.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ράτσαν εξέφρασε τη βεβαιότητα ένταξης της χώρας του στην ΕΕ τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή θα εξαρτηθεί από την πολιτική πραγματικότητα στο εσωτερικό της Ένωσης.

    Ερωτηθείς για την επιθυμία της Σερβίας να ενταχθεί στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό ο Κροάτης πρωθυπουργός ανέφερε ότι η διαδικασία της ένταξης απαιτεί μακρόχρονες μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό τομέα προσθέτοντας ότι η Σερβία θα πρέπει να βιαστεί για να πετύχει την ένταξη.

    Τόνισε μάλιστα ότι η Κροατία δεν αντιτίθεται στην ταυτόχρονη ένταξη των δυο κρατών στις ευρωπαϊκές δομές.

    Ο κ. Ράτσαν μετέβη σήμερα στη Φινλανδία.

    [16] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΜΙΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2002 (20:21 UTC+2)

    "Το υπόβαθρο της μακροχρόνιας αναπτυξιακής διαδικασίας είναι η δημιουργία μίας νέας επιχειρηματικότητας, προσαρμοσμένης στα χαρακτηριστικά και στις δυνατότητες της νέας οικονομίας της γνώσης. Η επιχειρηματικότητα ανθεί εκεί όπου υπάρχει ανταγωνισμός, όπου δεν υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια. Αυτή την πολιτική ακολουθούμε".

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ.

    Ο πρωθυπουργός κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις "να ακολουθήσουν νέους τρόπους οργάνωσης, να αναπτύξουν νέες πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσουν την τεχνολογία και ιδίως τις δυνατότητες της κοινωνίας της πληροφορίας" επισημαίνοντας ότι η δράση των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια δείχνει ότι μπορούν να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εφ' όσον δουλέψουν συστηματικά.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κύριος μοχλός για τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη είναι οι επενδύσεις, που γίνονται τόσο με εθνικούς πόρους όσο και με κεφάλαια της Ε.Ε και ανέφερε ότι μέχρι στιγμής, τα χρήματα του ΚΠΣ διοχετεύονταν κυρίως στα λεγόμενα έργα - γέφυρες μεταξύ του παλαιού Β' ΚΠΣ, που μόλις έκλεισε, και του νέου Γ' ΚΠΣ. "Αυτά τα έργα - γέφυρες ήταν κυρίως κατασκευαστικά. Έτσι, τα οφέλη δεν διαχέονταν συμμετρικά σε όλους τους τομείς της οικονομίας", είπε, πρόσθεσε ωστόσο ότι "μετά από συστηματική εργασία και αφού δημιουργήθηκε ο μηχανισμός για την πρόοδο άλλων δράσεων, βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας επανάστασης έργων σε όλους τους τομείς της οικονομίας, από την πληροφορική έως την ανταγωνιστικότητα, την υγεία ή την παιδεία".

    Για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 είπε ότι αποτελούν μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση, καθώς θα δημιουργηθούν 130.000 νέες θέσεις εργασίας και θα αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 1,5% το 2004. "Θετικές συνέπειες στην αύξηση του ΑΕΠ υπάρχουν από τώρα και θα υπάρξουν και μετά τους Αγώνες", επισήμανε.

    Αναφερόμενος στην απώλεια θέσεων για την Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας το 2001, ο πρωθυπουργός είπε πως ήταν συγκυριακή και ότι αντίθετα είναι σαφής η τάση βελτίωσης σε όλα τα οικονομικά μεγέθη (επενδύσεις, δημόσιο χρέος, ανεργία, παραγωγικότητα).

    Τόνισε ότι οι επενδύσεις παρουσιάζουν τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης στη ζώνη του Ο.Ο.Σ.Α., το δημόσιο χρέος συνεχίζει τη σταθερή πτωτική του πορεία και το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες είναι πλεονασματικό, η ανεργία, που είναι ένα πρόβλημα ιδιαίτερα στους νέους και τις γυναίκες, τα τελευταία 2 χρόνια, άρχισε μια καθοδική πορεία και η παραγωγικότητα στην Ελλάδα, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990, αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς από το μέσο όρο της Ε.Ε.

    Επισήμανε ότι το ίδιο συμβαίνει και με τον πληθωρισμό και ότι παρά την έξαρση των τελευταίων μηνών και παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αναμένεται σύντομα να μειωθεί ώστε να πάψει να ροκανίζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και επιχειρήσεων.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι "η σύγκλιση περνά από ένα νέο και ισχυρό κοινωνικό κράτος. "Σήμερα, ιδιαίτερα μετά την εμπειρία της Ν.Α. Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, όλοι αναγνωρίζουμε ότι η κοινωνική σύγκλιση είναι μια επένδυση. Διασφαλίζει τη κοινωνική συνοχή, την κοινωνική ειρήνη απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη", είπε.

    "Ανάπτυξη που δεν διαχέεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, που δεν συνοδεύεται από κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας είναι παροδική και καταδικασμένη. Ξυπνάει τη φοβία προς το ξένο. Αναγάγει τον απομονωτισμό σε εθνική αξία. Προάγει τον προστατευτισμό. Τότε η κοινωνία γίνεται ευάλωτη και επιρρεπής σε ακραίες πολιτικές και κοινωνικές επιλογές", τόνισε.

    "Στα επόμενα 6 χρόνια χτίζεται μια νέα Ελλάδα. Μεγάλες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να επενδύσουν τεράστια ποσά στην ενέργεια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, τις κατασκευές και τις νέες τεχνολογίες. Οι επενδύσεις αυτές μεταμορφώνουν τη χώρα μας, διευκολύνουν τη ζωή μας, αναβαθμίζουν το βιοτικό μας επίπεδο, ωφελούν όλους τους πολίτες.

    Οι ευκαιρίες είναι μεγάλες, αλλά δεν θα υπάρχουν πάντα. Μόνο η επιτάχυνση των πρωτοβουλιών της ανάπτυξης μπορεί να κάνει την χώρα μας να κερδίσει τον αγώνα δρόμου και να προωθήσει την πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση με τους πιο ανεπτυγμένους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης", κατέληξε.

    [17] Ο ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2002 (20:14 UTC+2)

    Μετά την πρόσληψη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ως πρώτου προπονητή της ΠΑΕ Ηρακλής, τη θέση του γενικού αρχηγού της ποδοσφαιρικής ομάδας ανέλαβε ο Λάκης Παπαϊωάννου. Ο Λάκης Παπαϊωάννου ουσιαστικά θα είναι συνδετικός κρίκος Διοίκησης - αγωνιστικού τμήματος και θα ηγείται όλων των εκτός έδρας αποστολών της ομάδας.

    Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου των τελευταίων ημερών, ο πρόεδρος και το Δ.Σ. της ΠΑΕ Ηρακλής εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Τέλη Μπατάκη.

    Την περίοδο αυτή ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ έχει αναλάβει το έργο της ριζικής αναδιοργάνωσης των γραφείων της ΠΑΕ, την επίλυση του προβλήματος του γηπέδου για την επόμενη περίοδο καθώς και την εκπροσώπηση στα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου.

    [18] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ-ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΑΣΤΑΖΕ

    Βουκουρέστι, 28 Μαϊου 2002 (20:10 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Άντριαν Ναστάζε εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εμπορικές συναλλαγές της χώρας με την Αυστρία θα ανέλθουν στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

    Ο κ. Ναστάζε έκανε ιδιαίτερη αναφορά από τη Βιέννη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις αυστριακές τράπεζες όπως οι Raiffeisenbank, Creditanstalt, Die Erste και Volksbank που διατηρούν υποκαταστήματα στην Ρουμανία.

    Συνολικά στην χώρα δραστηριοποιούνται πάνω από 2.000 αυστριακές επιχειρήσεις ενώ οι επενδύσεις ανέρχονται στα 500 εκατομμύρια δολάρια.

    Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Ρουμανίας ο πρωθυπουργός της τόνισε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να αγγίξει το 20%, ενώ σημείωσε ότι το Ρουμανικό Πρακτορείο για τις Ξένες Επενδύσεις που ιδρύθηκε πρόσφατα αναμένεται να δώσει κίνητρα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη χώρα.

    [19] ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Ιερουσαλήμ, 28 Μαϊου 2002 (20:09 UTC+2)

    Τον κατασκοπευτικό δορυφόρο Ofek-5 εκτόξευσε το Ισραήλ, ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας της χώρας.

    Οπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Γιαρντέν Βατικάι δήλωσε ότι ο κατασκοπευτικός δορυφόρος εκτοξεύτηκε από την αεροπορική βάση του Παλμαχίμ, νότια του Τελ Αβίβ.

    Ο Οfek-5 δίνει στο Ισραήλ τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή.

    [20] ΤΟ ΤΑΞΙ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2002 (20:08 UTC+2)

    Εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκε "το ταξί του αύριο" πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, παρουσία του υπουργού, Χρίστου Βερελή.

    Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της εταιρίας ραδιοταξί "Κόσμος", την οποία στηρίζει το υπουργείο Μεταφορών, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού που επιδιώκει το υπουργείο και βασίζεται στη φιλοσοφία του για το πως πρέπει να είναι τα νέα ταξί του αύριο, που θα παρέχουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες και θα διευκολύνουν σημαντικά το έργο των οδηγών ταξί.

    Με το νέο σύστημα, κόστους δύο εκατομμυρίων δραχμών, αξιοποιείται η δορυφορική ψηφιακή τεχνολογία, η οποία τίθεται στην υπηρεσία της διαχείρισης του στόλου του σύγχρονου ραδιοταξί, παρέχοντας τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στους επιβάτες αλλά και στους οδηγούς ταξί.

    Το "ταξί του αύριο" διαθέτει σύστημα GPS, ηλεκτρονικό υπολογιστή και σύνδεση με το Internet, σύστημα ψηφιακής μετάδοσης δεδομένων, πλοήγηση και αυτόματη ανάθεση διαδρομών, κάμερα ασφαλείας, μηχάνημα ανάγνωσης πιστωτικών καρτών και εκτυπωτή.

    Ετσι παρέχεται η δυνατότητα στον οδηγό ταξί να βρίσκει εύκολα και γρήγορα στον υπολογιστή τους χάρτες με τις διαδρομές, ενώ παράλληλα το κέντρο της εταιρίας μπορεί να παρακολουθεί τη διαδρομή του οχήματος, εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια και για τον επιβάτη και για τον οδηγό. Επιπλέον, ο επιβάτης έχει τη δυνατότητα να πληρώνει μέσω πιστωτικής κάρτας και να παίρνει απόδειξη από τον οδηγό.

    Ο κ.Βερελής, μιλώντας στην παρουσίαση, ανέφερε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τα ταξί θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, προκειμένου να γίνει η αναβάθμιση του επαγγέλματος και των υπηρεσιών προς τους πολίτες. "Το τελικό σχέδιο ικανοποιεί τους πάντες, διότι με προαιρετική βάση δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει μία πολύ καλύτερη οργάνωση. Δεν αποξενώνεται ο ιδιοκτήτης ταξί από την άδειά του, ενώ δίδεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν εταιρίες και συνεταιρισμοί και πιστεύω ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να υπάρξει μία ταχύτατη διαδικασία προκειμένου να φτάσουμε στο 2004 με ένα αναβαθμισμένο στόλο ταξί και με αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες" είπε.

    Για τη συνταγματικότητα του συστήματος αποθήκευσης φωτογραφίας του πελάτη από τον οδηγό του νέου ταξί, διευκρίνισε ότι τα θέματα αυτά θα είναι αντικείμενο έγκρισης μέσα από διαδικασίες, καθώς και ότι οι φωτογραφίες αυτές αποθηκεύονται από το σύστημα μόνο για μία ώρα και αφορούν μόνο σε νυχτερινές διαδρομές και σε πελάτες που επιβιβάζονται στα ταξί από το δρόμο και όχι σε εκείνους που τηλεφωνούν και ζητούν ταξί.

    Τέλος, αναφερόμενος στους ελέγχους για τα καυσαέρια των ταξί στην Αθήνα, δήλωσε ότι το 48% των ταξί που έχουν ελεχθεί συνολικά (500) βρέθηκε εκτός προδιαγραφών, έναντι περίπου του 24% που βρέθηκε εντός των προδιαγραφών.

    [21] ΗΓΕΤΕΣ ΚΡΑΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΝΑΤΟ-ΡΩΣΙΑΣ

    Ρώμη, 28 Μαϊου 2002 (20:06 UTC+2)

    Την υπογραφή της κοινής διακήρυξης ανάμεσα στις 19 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και τη Ρωσία που εγκαινιάζει μία νέα εποχή για τον πλανήτη χαιρέτησαν διάφοροι αρχηγοί κρατών. Τη διακήρυξη υπέγραψαν το μεσημέρι στην αεροπορική βάση Πράτικα ντι Μάρε, στα περίχωρα της Ρώμης οι ηγέτες των χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, πρώτος ο ΓΓ της Συμμαχίας Λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον μίλησε για ένα λαμπρό μέλλον και τόνισε ότι με την απόφαση αυτή ιδρύεται επίσημα το Συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ, όπου όλα τα μέλη θα είναι ισότιμα.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι είπε ότι εξαρτάται από το ΝΑΤΟ και τη Μόσχα να διασφαλίσουν πως στο νέο αιώνα θα επικρατήσει η δημοκρατία και η ειρήνη.

    Ο κ. Μπερλουσκόνι τόνισε ότι οφείλουμε να διευρύνουμε τα σύνορα της ελευθερίας γιατί αν κλειστούμε στο δυτικό οχυρό δεν θα εκπληρώσουμε την αποστολή μας και πρόσθεσε ότι η τρομοκρατία θα ηττηθεί.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο Μπους τόνισε ότι δύο πρώην εχθροί γίνονται σήμερα συνεργάτες, ξεπερνώντας πενήντα χρόνια διαίρεσης και μία δεκαετία αβεβαιότητας και πρόσθεσε ότι η συνεργασία θα οδηγήσει σε μία Ευρώπη, η οποία είναι ολόκληρη, ελεύθερη και με ειρήνη για πρώτη φορά στην Ιστορία.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι η επίτευξη της συμφωνίας για την ίδρυση του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ είναι ένα ιστορικό γεγονός.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή και ότι πρόκειται για μία ιστορική στιγμή και πρόσθεσε πως η Διακήρυξη της Ρώμης θέτει τα θεμέλια για νέες σχέσεις.

    Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι όλα τα κράτη γύρω από αυτό το τραπέζι αντιμετωπίζουν έναν κοινό εχθρό, τη διεθνή τρομοκρατία και το Συμβούλιο αυτό δεν θα μείνει στα λόγια.

    Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι είναι ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός η υπογραφή της διακήρυξης, που δίνει τέλος στην εποχή των παρεξηγήσεων και της προκατάληψης.

    Ο κ. Μπλερ επισήμανε ότι πρέπει όλες οι πλευρές να προσπαθήσουν να κάνουν πράξη τα όσα έχουν συμφωνηθεί και να υπάρχει ουσιαστική συνεργασία.

    Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ τόνισε με τη σειρά του ότι πρέπει να εκλείψουν οι αντιθέσεις Βορρά-Νότου και να υπάρξει ενότητα σε όλο τον πλανήτη και συνεργασία.

    Τέλος ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ χαιρέτησε την υπογραφή της διακήρυξης λέγοντας ότι είναι ένα καινούργιο βήμα για την επίτευξη ειρήνης και αρμονίας στον πλανήτη όπου η Ρωσία μπορεί να παίξει τον σημαντικό ρόλο ως μεγάλο κράτος.

    O.K.

    [22] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

    Λονδίνο, 28 Μαϊου 2002 (20:02 UTC+2)

    Την παραίτησή του υπέβαλε ο βρετανός υπουργός Μεταφορών Στίβεν Μπάιερς ο οποίος δέχτηκε σφοδρές κριτικές μετά τα νέα σιδηροδρομικά δυστυχήματα που σημειώθηκαν στις αρχές του μήνα στη χώρα.

    Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν σημειωθεί πέντε πολύνεκρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα και η κυβέρνηση Μπλερ δεν φαίνεται ικανή να προχωρήσει σε άμεσες βελτιώσεις του σιδηροδρομικού δικτύου.

    [23] Ο ΙΒΑΝ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2002 (19:58 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής, Ευάγγελος Μυτιληναίος έκανε την έκπληξη. Προσέλαβε τον τέως ποδοσφαιριστή του Ηρακλή, Ιβάν Γιοβάνοβιτς ως προπονητή και έτσι ο Γιουγκοσλάβος θα είναι ο διάδοχος του Αγγελου Αναστασιάδη. Ο νέος προπονητής της ομάδας υπέγραψε ήδη συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ηρακλή για την επόμενη χρονιά.

    Με ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι η ΠΑΕ Ηρακλής γνωστοποίησε την έναρξη της συνεργασίας. Αυτή αναφέρει: «Η ΠΑΕ Ηρακλής ανακοινώνει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την πρόσληψη του Iβάν Γιοβάνοβιτς στη θέση του προπονητή της πρώτης ομάδας. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που ανδρώθηκε και μεγαλούργησε στη ποδοσφαιρική ομάδα του Ηρακλή επί 12 χρόνια, ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στο φιλικό σωματείο της Νίκης Βόλου το οποίο αμέσως ανέβηκε κατηγορία. Δείγματα της εργατικότητας, της συνέπειας και της ποιότητας της δουλειάς του έδειξε και στο λίγο χρονικό διάστημα που ανέλαβε την ευθύνη της Β' ομάδας του Ηρακλή.

    Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. της ΠΑΕ Ηρακλής είναι σίγουροι ότι η παρουσία του Iβάν Γιοβάνοβιτς με ευρύτατες αρμοδιότητες σε όλα τα αγωνιστικά θέματα της ομάδας - θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και θα οδηγήσει τον Ηρακλή εκεί που όλοι οι φίλαθλοι επιθυμούν», καταλήγει η ανακοίνωση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 28 May 2002 - 18:15:09 UTC