Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] K.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3,8% ΓΙΑ ΤΟ 2002
  • [03] ΑΠΕΡΡΙΨΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΝΗΟΨΙΩΝ
  • [04] ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
  • [05] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ -
  • [06] Η ΑΝ. ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [08] Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [09] Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [10] ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑ 2004
  • [11] ΠΕΝΤΕ ΑΤΟΜΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [12] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [13] Ν.Δ.: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • [14] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ
  • [15] Η ΕΕ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΦΕΡΟΥΝ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
  • [16] 20.000 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [17] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΗΣ ΣΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ
  • [18] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΛΕΟΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΡΟ ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΣΤΙΣ
  • [19] Ο Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [20] ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΩΝ
  • [21] ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [23] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΡΕΛ ΓΙΑ ΤΟ "ΣΙΣΜΙΚ"
  • [24] ΤΟ 31% ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [01] K.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ

    Aθήνα, 29 Μαϊου 2002 (12:58 UTC+2)

    Oι προσπάθειες της Ελλάδας για το θέμα του ευρωστρατού επικεντρώνονται στην αλλαγή του κειμένου της Άγκυρας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για τα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης, συνεχίζονται οι επαφές και οι συσκέψεις για το θέμα του ευρωστρατού ενώ ο ίδιος και χθες και τις προάλλες είχε, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια σειρά συναντήσεων με πρωθυπουργούς χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο για το θέμα του ευρωστρατού όσο και τις πιθανές εξελίξεις σε σχέση με τη διεύρυνση.

    Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ακόμη τον κ. Στεφανόπουλο για τις επαφές που είχε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή σχετικά με τα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Εξέφρασε, δε τη θέση ότι υπάρχει μια κοινή θέληση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών και το χειρισμό πιθανών κινδύνων. Ωστόσο, ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν φοβάται για την εκδήλωση θερμού επεισοδίου σχετικά με τη διεύρυνση, απάντησε αρνητικά.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του πρωθυπουργού:

    «Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο είχαμε την τακτική μας συνάντηση.

    Συζητήσαμε τα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

    Ανέφερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις επαφές που είχα με τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή. Του ανέφερα ότι υπήρχε μια κοινή θέληση να αντιμετωπισθούν τα θέματα αυτά, ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση, το χειρισμό των πιθανών κινδύνων.

    Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χθες, αλλά και τις προάλλες είχα μια σειρά από επαφές. Συζήτησα με Πρωθυπουργούς χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο για το θέμα του ευρωστρατού, όσο και για τις πιθανές εξελίξεις σε σχέση με τη διεύρυνση.

    Για το θέμα του ευρωστρατού, οι επαφές και οι συσκέψεις συνεχίζονται. Η προσπάθειά μας είναι, όπως έχουμε αναφέρει, ότι πρέπει να αλλάξει το κείμενο της Άγκυρας».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: "Κύριε Πρόεδρε, φοβάσθε θερμό επεισόδιο για τη διεύρυνση;"

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: "Όχι, δεν φοβάμαι".

    [02] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3,8% ΓΙΑ ΤΟ 2002

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2002 (23:10 UTC+2)

    Η ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει το 2002 τον στόχο του 3,8% που θέσει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.

    "Παρά τη σημερινή δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία, η Ελλάδα φαίνεται ότι όχι μόνο θα επιτύχει αλλά και θα υπερβεί το στόχο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,8% το 2002 και θα κινηθεί άνω του 4% τα επόμενα έτη", σημείωσε ο κ. Χριστοδουλάκης.

    Πρόσθεσε, ωστόσο ότι ο προϋπολογισμός για το 2002 θα ανέλθει στο 3%, αντί για το 2,8%, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου.

    Όπως επισήμανε ο κ. Χριστοδουλάκης, περίπου το ένα τρίτο της φετινής αύξησης του ΑΕΠ θα σχετίζεται με πόρους από το Γ΄ ΚΠΣ ενώ ένα ποσοστό από 15 ως 1,5% θα προέλθει από δημόσιες δαπάνες.

    Παράλληλα, πρόβλεψε ότι ο δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα υποχωρήσει στο 95% του ΑΕΠ το 2003 και θα έρθει πιο κοντά στο μέσο όρο των εταίρων μας στην ΟΝΕ.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης διευκρίνισε ότι το 2001 έγιναν εκδόσεις προμετόχων και τιτλοποιήσεις κοινοτικών κονδυλίων, που χρησιμοποιήθηκαν για μείωση του χρέους.

    "Σε περίπτωση που η Eurostat αλλάξει τους κανόνες και θεωρήσει τώρα ότι οι εκδόσεις αυτές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για μείωση του χρέους, τότε το χρέος θα αυξηθεί κατά ένα μικρό ποσοστό το 2001, αλλά θα μειωθεί ισόποσα το 2002 ή 2003, όταν τα προμέτοχα μετατραπούν σε μετοχές των αποκρατικοποιημένων επιχειρήσεων.

    Τίποτα δεν αλλάζει στην εξέλιξη του χρέους, ούτε επηρεάζεται το έλλειμμα κανενός έτους. Κατά συνέπεια δεν θίγεται καθόλου το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί την βάση της δημοσιονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια", πρόσθεσε.

    Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει το 35% και την επιλογή του μάνατζεμεντ σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ΔΕΚΟ), έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ανάπτυξη και η παροχή επαρκών και ανταγωνιστικών υπηρεσιών στον πολίτη.

    Επίσης, εξήγγειλε τον περιορισμό της συμμετοχής του δημοσίου στην εταιρεία Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε σε μια και μόνη αλλά χρυσή μετοχή, προκειμένου το κράτος να μπορεί να ελέγχει τις στρατηγικής σημασίας αποφάσεις για την εταιρία. "Με την ιδιωτικοποίηση, το Χρηματιστήριο θα ανταποκριθεί καλύτερα στις απαιτήσεις των ώριμων κεφαλαιαγορών", επισήμανε.

    Τέλος, ανέφερε ότι οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες ή βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη εκτιμώνται ότι θα φέρουν ιδιωτικά κεφάλαια που ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ όχι μόνο σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, αλλά και με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

    [03] ΑΠΕΡΡΙΨΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΝΗΟΨΙΩΝ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2002 (10:12 UTC+2)

    Απερρίφθη από την ελληνική κυβέρνηση το αίτημα των ΗΠΑ για τη διενέργεια νηοψιών από αμερικανικά πλοία στο Αιγαίο, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ενημέρωσε για το θέμα αυτό τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, και την επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, η έγκριση του εν λόγω αιτήματος θα δημιουργούσε σοβαρά συνταγματικά προβλήματα στην Ελλάδα.

    [04] ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2002 (12:25 UTC+2)

    Το 65% άγγιξε στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό συμμετοχής των δημοσίων υπαλλήλων στη σημερινή πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ, με αφορμή τις κυβερνητικές προτάσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Μικρότερη του αναμενόμενου, πάντως, ήταν η συμμετοχή των εκπαιδευτικών, εξαιτίας των εξετάσεων που πραγματοποιούνται στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Δυναμική ήταν και η συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου στην Πλατεία Αριστοτέλους, από όπου οι εργαζόμενοι στο δημόσιο πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης με προορισμό το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και η ΄Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) κατέθεσαν ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης. Από την πορεία προκλήθηκε κυκλοφοριακό κυκλοφοριακό χάος στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

    "Δεν μας εκφράζουν οι προτάσεις της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση", είπε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ Δημήτρης Κίτσος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία, εκτιμώντας ότι φθάνει το 65%.

    Παράλληλα τόνισε ότι "δεν συνυπογράφουμε σε επίπεδο Εθνικής Συμφωνίας αυτό το πλαίσιο. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να διαπραγματεύεται για εμάς, χωρίς εμάς", ενώ κάλεσε την κυβέρνηση "να αλλάξει ρότα και πολιτικές, να αποδεσμευτεί από παρελκυστικές τακτικές, διασπαστικές λογικές και επικοινωνιακά τρικ", προειδοποιώντας "για συνέχιση του αγώνα που ξεκινήσαμε".

    Από την πλευρά του ο γ.γ. του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Θεόδωρος Κυριακίδης τόνισε ότι η σημερινή απεργία αποτελεί κλιμάκωση των αγώνων της εργατικής τάξης στην κατεύθυνση της καταγγελίας της συμφωνίας που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

    "Απορρίπτουμε τα μέτρα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, τα θεωρούμε συνέχεια των μέτρων Γιαννίτση. Διεκδικούμε δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση και βεβαία ένα ασφαλιστικό που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης", υπογράμμισε ο κ. Κυριακίδης.

    Σημειώνεται ότι τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ είναι θέσπιση νέου μισθολογίου, συνταξιοδότηση με το 80% του τελευταίου μισθού ύστερα από 35 έτη εργασίας, επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών στο Δημόσιο, δίκαιες ρυθμίσεις για τη γυναίκα και τη μητέρα κ.α.

    [05] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Σκόπια, 29 Μαϊου 2002 (20:59 UTC+2)

    H θέση της διεθνούς κοινότητας για τα σύνορα μεταξύ ΠΓΔΜ και Γιουγκοσλαβίας είναι ξεκάθαρη και σταθερή. Αυτό τονίστηκε στη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη τύπου των εκπροσώπων του ΝΑΤΟ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΑΣΕ στα Σκόπια.

    "Η διεθνής κοινότητα κατανοεί την ανησυχία των πολιτών και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, αλλά έχει αποσαφηνίσει ότι αναγνωρίζει τη συμφωνία για τα σύνορα μεταξύ ΠΓΔΜ και Γιουγκοσλαβίας που υπεγράφη τον περασμένο χρόνο", δήλωσε η εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ιρένα Γκιουζέλοβα.

    Σχετικά με την πρόταση του πρωθυπουργού Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι να γίνουν διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΠΓΔΜ, του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας με σκοπό να ξεκαθαριστούν όλα τα προβλήματα που αφορούν το θέμα των συνόρων, δίχως τη μεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας, οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών επισήμαναν ότι κάθε πρόταση είναι καλή, αλλά το θέμα των συνόρων της ΠΓΔΜ δεν είναι θέμα για συζήτηση.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Γκεοργκίεφσκι, ο οποίος στη Βουλή είπε ότι η διεθνής κοινότητα εργάζεται για την αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ και της ευρύτερης περιοχής, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Κρεγκ Ράτκλιφ τόνισε πως "ό,τι έγινε μέχρι τώρα στην ΠΓΔΜ έγινε σε συνεννόηση και σε συμφωνία με την κυβέρνηση και με σκοπό τη σταθεροποίηση της περιοχής".

    [06] Η ΑΝ. ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Λευκωσία, 29 Μαϊου 2002 (20:49 UTC+2)

    Η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ πλησιάζει όλο και πιο κοντά, δήλωσε σήμερα η υπουργός Γεωργίας και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ανεμί Νέιτς, η οποία εξέφρασε το θαυμασμό της προς την κυπριακή κυβέρνηση για το επιτυχές κλείσιμο σχεδόν όλων των διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

    Η Βελγίδα υπουργός είχε σήμερα συνάντηση μιας ώρας με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, κατά την οποία συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Λευκωσία, 29 Μαϊου 2002 (20:34 UTC+2)

    Το Κυπριακό και η πορεία των μεταρρυθμίσεων για την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα είναι τα σημαντικότερα θέματα της αυριανής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, μιας συνεδρίασης που θεωρείται καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας καθώς η Αγκυρα καλείται πλέον να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.

    Στο μεταξύ, έκπληξη προκάλεσαν στην Τουρκία οι δηλώσεις Τούρκου στρατηγού που είπε ότι μπορεί να εξασφαλιστεί συνταγματικά η ισόβια κάθειρξη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν για να καταργηθεί έτσι η θανατική ποινή, μια από τις βασικές προϋποθέσεις για τη συνέχιση της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [08] Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2002 (20:32 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση έδειξε το αντιλαϊκό της πρόσωπο», δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά.

    «Οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να αντισταθούν διότι αν δεν αντισταθούν έρχονται πολύ χειρότερα μπροστά τους. Η κυβέρνηση όμως έδειξε όχι μόνο το αντιλαϊκό της πρόσωπο, αλλά και το ότι είναι διατεθειμένη να φτάσει τον κυβερνητικό κατήφορο ακόμα πιο κάτω», τόνισε η κ. Παπαρήγα.

    [09] Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Σκόπια, 29 Μαϊου 2002 (20:28 UTC+2)

    Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ υιοθέτησε σήμερα διακήρυξη σε απάντηση της απόφασης της Βουλής του Κοσόβου με την οποία αμφισβητείται η συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ ΠΓΔΜ και Γιουγκοσλαβίας.

    Η διακήρυξη εγκρίθηκε ομόφωνα με 68 ψήφους, από την ψηφοφορία απείχαν όμως όλοι οι Αλβανοί βουλευτές, οι οποίοι αποχώρησαν από την αίθουσα της συνεδρίασης.

    Στη διακήρυξη αναφέρεται ότι τα σύνορα της ΠΓΔΜ με τις γειτονικές χώρες έχουν καθοριστεί από διεθνείς διμερείς συμφωνίες χωρίς να υπάρχουν ανοικτά θέματα με καμία από τις χώρες αυτές.

    Επίσης τονίζεται ότι η Βουλή της ΠΓΔΜ απορρίπτει το ψήφισμα που υιοθέτησε η Βουλή του Κοσσυφοπεδίου για τον καθορισμό των συνόρων με την ΠΓΔΜ.

    Στη διακήρυξη επισημαίνεται ότι η απόφαση της Βουλής του Κοσόβου είναι ένα σοβαρό πλήγμα κατά της εφαρμογής της συμφωνίας της Οχρίδας και απόπειρα αλλαγής των συνόρων, καθώς επίσης και απόπειρα δικαιολόγησης της ανάμειξης των πολιτών του Κοσόβου στις μέχρι τώρα πολεμικές δραστηριότητες στην ΠΓΔΜ.

    "Τα σύνορα της χώρας", τονίζεται στη διακήρυξη, "είναι ξεκάθαρα καθορισμένα και επιβεβαιωμένα με αντίστοιχες συμφωνίες και δεν υπάρχουν εκκρεμή προβλήματα με καμία από τις γειτονικές χώρες".

    Τέλος στη διακήρυξη της Βουλής της ΠΓΔΜ χαιρετίζεται η απόφαση του Μίκαελ Στάινερ, ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Κόσοβο με την οποία ακυρώνεται το ψήφισμα της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου. Χαιρετίζονται επίσης όλες οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ και της Ε.Ε.

    [10] ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2002 (20:26 UTC+2)

    Την απόλυτη ικανοποίησή τους για την πρόοδο της Ολυμπιακής προετοιμασίας στην Γυμναστική, εξέφρασαν ανώτατα στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG) που επισκέφτηκαν σήμερα τα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004.

    Ο Πρόεδρος της FIG, Bruno Grandi και ο Γενικός Γραμματέας, Norbert Bueche, ενημερώθηκαν παρουσία του Εντεταλμένου Συμβούλου της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, Σπύρου Καπράλου, από τον Γενικό Διευθυντή Αθλημάτων, Μάκη Ασημακόπουλο, τον Διευθυντή Αγώνων, Γιάννη Γιαννουρή, την Διευθύντρια Αθλήματος, Ελένη Πολυχρονίδου και στελέχη της Διεύθυνσης Αθλημάτων, για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην προετοιμασία διοργάνωσης του Ολυμπιακού τουρνουά της Γυμναστικής.

    Ενημερώθηκαν ειδικότερα για τους τομείς των αθλητικών εγκαταστάσεων, των μεταφραστικών υπηρεσιών, των test events, του αγωνιστικού προγράμματος, των αποτελεσμάτων, των εισιτηρίων, του doping, του αθλητικού εξοπλισμού, της διαπίστευσης και της φιλοξενίας.

    Για θέματα που αφορούν τις τηλεοπτικές μεταδόσεις η ενημέρωση έγινε από τον Pedro Rozas, επικεφαλής Παραγωγής του Athens Olympic Broadcasting.

    Για το υπό κατασκευή Ολυμπιακό Γυμναστήριο στο Γαλάτσι η ενημέρωση έγινε από τους εκπρόσωπους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, Γιώργο Λέντζο και Νίκο Κορμπά, ενώ για τις βελτιώσεις στο κλειστό Γυμναστήριο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο Ολυμπιακών Προσαρμογών, Χάρη Μπάτσιο.

    Ο Bruno Grandi εξέφρασε την πεποίθησή του για την επιτυχία των Αγώνων του 2004. «Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από το Γυμναστήριο που κατασκευάζεται στο Γαλάτσι, ενώ το κλειστό Γυμναστήριο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στο Μαρούσι, είναι από τα πιο σύγχρονα στον κόσμο».

    [11] ΠΕΝΤΕ ΑΤΟΜΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2002 (20:25 UTC+2)

    Πέντε απεργοί ναυτικοί συνελήφθησαν από τις λιμενικές αρχές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο λιμενικό τμήμα και το μεσημέρι αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Οι απεργοί ματαίωσαν τον απόπλου του «High Speed 4» και προκάλεσαν καθυστερήσεις στην αναχώρηση του «High Speed 2», του «Εξπρές Απόλλων» και του «Εξπρές Πήγασος».

    Από τις συγκρούσεις των απεργών με τους άντρες του λιμενικού τραυματίστηκαν τρεις λιμενικοί και αρκετοί απεργοί.

    Το μεσημέρι οι απεργοί έκαναν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και ζήτησαν να συναντηθούν με τον υπουργό Γιώργο Ανωμερίτη. Η συνάντηση τελικά δεν έγινε γιατί ο κ. Ανωμερίτης δεν βρίσκονταν στο γραφείο του.

    Σημειώνεται ότι για σήμερα είχαν κηρύξει απεργία δύο από τα δεκατέσσερα σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ)

    [12] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2002 (20:23 UTC+2)

    Κατά τη σημερινή τρίτη και τελευταία ημέρα του σεμιναρίου προεπιλογής διαιτητών Γ' Εθνικής και Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας οι διαιτητές ποδοσφαίρου παρακολούθησαν τις ομιλίες του καθηγητή διαιτησίας κ. Τζουβάρα με θέμα "Τροποποιήσεις κανονισμών", του προέδρου της ΚΕΔ/ΕΠΟ Γ. Μπίκα με θέμα "Προβολή video-σχολιασμός φάσεων" και του καθηγητή διαιτησίας κ. Δέδε με θέμα "Φυσική κατάσταση διαιτητών". Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες διαιτητές πέρασαν από γραπτές εξετάσεις.

    Το μεσημέρι παρουσιάστηκαν οι στολές (της "le coq sportif") των διαιτητών για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Τέλος, το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν τα test φυσικής κατάστασης στο Εθνικό Στάδιο Καβάλας, στα οποία δεν πήραν μέρος τρεις διαιτητές λόγω αποκλεισμού από τους γιατρούς.

    [13] Ν.Δ.: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2002 (20:18 UTC+2)

    Για ανικανότητα σε σχέση με τη διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων και της δημόσιας υγείας επέκριναν την κυβέρνηση οι υπεύθυνοι των Τομέων Γεωργίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ. Ευάγγελος Μπασιάκος και Αθανάσιος Νάκος.

    "Παρά τους συνεχείς και εκτεταμένους ελέγχους, καθώς και τις λεπτομερείς επισημάνσεις των αρμόδιων κοινοτικών επιθεωρητών τους τελευταίους μήνες, δεν παρατηρείται καμιά κυβερνητική πρωτοβουλία για τη συμμόρφωση, όχι μόνο με τις επιταγές της επί έξι χρόνια ισχύουσας κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά και με τους στοιχειώδεις επιστημονικούς κανόνες της ασφάλειας και της υγιεινής των τροφίμων", τόνισαν σε δήλωσή τους σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων.

    "Παρά τις καταγγελίες και τα πορίσματα, οι συνθήκες είναι προκλητικά άθλιες, προσβάλλεται το δημόσιο αίσθημα και κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Διακυβεύεται δε το κύρος της χώρας", επισήμαναν.

    "Τα προβλήματα εξακολουθούν να εντοπίζονται:

    -Στην έλλειψη επαρκούς θεσμικού πλαισίου για τον καθορισμό καθηκόντων και την αποφυγή σύγκρουσης και επικάλυψης αρμοδιοτήτων των συναρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, αφού δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι προβλεπόμενες αποφάσεις.

    - Στη χωρίς άδεια λειτουργία αγορών, σφαγείων και λοιπών εγκαταστάσεων και μονάδων, στις βασικές ελλείψεις υποδομών, στις ανεπαρκείς λειτουργικές και ελεγκτικές πρακτικές στην κεντρική κρεαταγορά Αθηνών και στη Βαρβάκειο, καθώς και στην απομάκρυνση αστυκτηνιάτρων.

    - Στην ανεπάρκεια ελεγκτικού προσωπικού, ελέγχων και κυρώσεων, καθ' όλη τη διαδικασία παραγωγής, μεταποίησης, συσκευασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς, διανομής, διακίνησης και προσφοράς προς πώληση ή διάθεση τροφίμων στον καταναλωτή", υπογράμμισαν.

    "Είναι προκλητικό το γεγονός ότι αρμόδιοι και υπεύθυνοι κυβερνητικοί παράγοντες δείχνουν να αγνοούν ακόμη και τις αποφάσεις των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων για τις αναγκαίες άμεσες παρεμβάσεις, που, δυστυχώς, δεν ξεκινούν", ανέφεραν οι βουλευτές της Ν.Δ.

    "Είναι προφανές ότι η κυβερνητική αδιαφορία, ανευθυνότητα και ανικανότητα σε σχέση με τη διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων και της δημόσιας υγείας, προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στην κοινή γνώμη, ζημιώνει την εθνική οικονομία και εκθέτει τη χώρα.

    Είναι ανάγκη η Κυβέρνηση, έστω και τώρα, αντί να ωραιοποιεί την κατάσταση, να αφυπνιστεί, λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα, που συστηματικά υποστηρίζει η Ν.Δ., για να εκλείψει, επιτέλους, η σύγχρονη αυτή ντροπή ", κατέληξαν.

    [14] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ

    Μόσχα, 29 Μαϊου 2002 (20:12 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ θα μεταβεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, για να παραστεί στην πρώτη συνεδρίαση του κοινού συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς η πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τρίτη στο Βέλγιο.

    Η δημιουργία του κοινού συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, όπως ορίζει η κοινή διακήρυξη των δυο μερών που υπογράφτηκε χθες στη Ρώμη θα επιτρέψει να λαμβάνονται κοινές αποφάσεις σε ορισμένους προδιαγραμμένους τομείς. Οι τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να ληφθούν κοινές αποφάσεις είναι: ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η διαχείριση των κρίσεων, η μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, ο έλεγχος των εξοπλισμών, η αντιπυραυλική άμυνα, οι θαλάσσιες διασώσεις, έκτακτα σχέδια πολιτικής άμυνας, η στρατιωτική συνεργασία (κοινές ασκήσεις, μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεων). Το νέο σώμα θα αντικαταστήσει το υπάρχον μόνιμο συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας που δημιουργήθηκε το 1997 και παρέμενε ως τυπικό συμβουλευτικό όργανο.

    Ο.Κ.

    [15] Η ΕΕ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΦΕΡΟΥΝ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Βρυξέλες, 29 Μαϊου 2002 (20:10 UTC+2)

    Ο Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών, Ντέιβιντ Μπερν ζήτησε από τους φιλάθλους που θα μεταβούν στη Νότια Κορέα για το Μουντιάλ να μην επιστρέψουν στην Ευρώπη με τρόφιμα στις αποσκευές τους, εξαιτίας των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού που εκδηλώθηκαν στην Ιαπωνία.

    Οπως μετέδωσε το Ρόυτερς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις αρχές των κρατών-μελών εντατικοποίηση των ελέγχων στα αεροδρόμια κατά την επιστροφή των φιλάθλων από την Ιαπωνία ώστε, όπως τόνισε ο Μπερν να μην ζήσει ξανά η Ευρώπη την τραυματική εμπειρία του αφθώδους πυρετού του 2001.

    Ο Μπερν τόνισε ότι απαγορεύεται η εισαγωγή όλων των ειδών διατροφής από την Νότια Κορέα στην ΕΕ.

    [16] 20.000 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2002 (20:08 UTC+2)

    Η μετανάστευση σε διεθνές επίπεδο διπλασιάστηκε κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, διατηρώντας συνεχώς αυξητικές τάσεις, ενώ όσον αφορά την παράνομη διακίνηση γυναικών στην Ελλάδα, οι εμπλεκόμενοι υπολογίζονται περίπου στις 60.000, τα θύματα σε 20.000 και οι άνδρες πελάτες σε ένα εκατομμύριο.

    Τα συμπεράσματα αυτά ανακοινώθηκαν στο διεθνές συνέδριο με θέμα "Εμπορία Ανθρώπων" που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του κέντρου UNESCO για τις γυναίκες και την ειρήνη στις Βαλκανικές χώρες και του γραφείου της Θεσσαλονίκης για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

    Σύμφωνα με την επικεφαλής επιτροπής του διεθνούς οργανισμού για τη μετανάστευση, Ιλιάνα Ντερίλοβα, το 1965 οι μετανάστες αντιστοιχούσαν σε 75 εκατομμύρια και το 2000 ο αριθμός τους έφτασε τα 150 εκατομμύρια, ενώ το ποσοστό της ετήσιας αύξησης μεταναστών αντιστοιχεί σε 2,5%. Χαρακτήρισε ως θετικό το φαινόμενο της μετανάστευσης, τόσο για τη χώρα προορισμού όσο και για τους ίδιους τους μετανάστες, αλλά διευκρίνισε ότι η παράνομη μετανάστευση αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία της μετανάστευσης.

    Στο συνέδριο εξετάστηκε ιδιαίτερα το θέμα της παράνομης διακίνησης γυναικών, ενώ πήραν μέρος πολιτικοί, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και άλλοι φορείς.

    Ιδαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ομιλία της επικεφαλής της οργάνωσης "Ιδέα" της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης για την αποκατάσταση των θυμάτων σωματεμπορίας, Αννα Ντουγκάντζιτς, η οποία ανέφερε ότι στη χώρα της εργάζονται περίπου 5.000 παράνομα διακινούμενες γυναίκες, πολλές από τις οποίες έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από τους άνδρες των ειρηνευτικών δυνάμεων της SFOR. Η κ. Ντουγκάντζιτς δήλωσε ότι πρόκειται ουσιαστικά για κορίτσια ηλικίας 13 - 16 ετών, τις οποίες προωθούν παράνομα κυκλώματα, λαμβάνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

    Η κοινωνική λειτουργός και σύζυγος του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Μπόνι Μίλερ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός, από το οποίο διαφοροποιήθηκε, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με τη δική της εμπειρία στα κέντρα υποδοχής κακοποιημένων γυναικών στη Βοσνία, οι παράνομα διακινούμενες γυναίκες δεν ήταν θύματα των ξένων, αλλά των Βόσνιων, ενώ εκτίμησε ότι το πρόβλημα δεν θα εξαλειφθεί με την απομάκρυνση των στρατιωτών των ειρηνευτικών δυνάμεων.

    Η κ.Μίλερ συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειες που καταβάλει για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και διακίνησης γυναικών και επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας κέντρων υποδοχής των θυμάτων, όπου θα δέχονται ιατροφαρμακευτική και ψυχολογική υποστήριξη.

    Από την πλευρά της η κοινωνική λειτουργός και κοινωνιολόγος, Ντίνα Βαρδαραμάτου, ανέφερε ότι οι διακινητές μπορεί να λάβουν μέχρι και 135.000 ευρώ από μία μόνο γυναίκα, ενώ προσδιόρισε το trafficing ως έγκλημα με διεθνή χαρακτήρα, που δεν αποτελεί πορνεία, αλλά εκμετάλλευση και σύγχρονη μορφή δουλεμπορίου. Αναφερόμενη στις γυναίκες - θύματα είπε ότι αντιμετωπίζονται από την κοινωνία ως πόρνες, ενώ οι πελάτες ως άτομα με ψυχικά διαταραγμένη προσωπικότητα, γεγονός που τους απαλλάσσει των ευθυνών τους. Η κ.Βαρδαραμάτου επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει αρχικά να προσπαθήσει να μειώσει την εγχώρια ζήτηση τέτοιων γυναικών, μέσα από μία εκστρατεία ενημέρωσης που θα στοχεύει στο σύνολο των κοινωνικών ομάδων.

    Η επικεφαλής του γραφείου του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Βελιγράδι, Βερένα Τέιλορ, ανέφερε ότι το ΣτΕ εργάζεται σε πέντε επίπεδα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης εμπορίας: τον εντοπισμό των αιτιών και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, τη συνεργασία όλων των χωρών για την πάταξη του φαινομένου και την υπογραφή σχετικών συμβάσεων, τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου στις χώρες, τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος κατά της βίας στην καθημερινή ζωή, καθώς επίσης και τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής σύμβασης κατά της διακίνησης των γυναικών.

    [17] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΗΣ ΣΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΟΚΕΡΜΠΙ

    Τρίπολη, 29 Μαϊου 2002 (20:02 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Λιβύης αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξή της στο θέμα της καταβολής αποζημιώσεων ύψους 2,7 δισ. δολαρίων στα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας του Λόκερμπι, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα.

    «Η Λιβύη δεν έχει καμία σχέση με την αποκαλούμενη συμφωνία και δεν έχει καμία σχέση με αυτήν» αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση.

    Υπενθυμίζεται ότι από την έκρηξη και τη συντριβή του αεροπλάνου σκοτώθηκαν οι 259 επιβάτες στην πλειονότητα Αμερικανοί και 11 κάτοικοι του Λόκερμπι. Ένας Λίβυος καταδικάστηκε ως υπεύθυνος για τη βομβιστική επίθεση.

    [18] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΛΕΟΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΡΟ ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΣΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Λευκωσία, 29 Μαϊου 2002 (20:01 UTC+2)

    Μετά την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο ο ρόλος και η παρεμβολή του ειδικού συμβούλου του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών κατέστησαν "πιο ενεργητικοί και πιο έντονοι" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου, μετά τη δίωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο κ. ντε Σότο κατέθεσε οποιοδήποτε έγγραφο, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι δεν "έχει υποβάλει οποιαδήποτε εισήγηση". Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει σε ερώτηση εάν ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ υπέβαλε προφορικές εισηγήσεις.

    Αναφερόμενος στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι "ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για όλα τα σενάρια που συζητήθηκαν στην Αθήνα και θα εκφρασθούν απόψεις επί αυτών".

    Πρόσθεσε ότι "υπεβλήθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις και έχει καθορισθεί η συνέχιση της συνεδρίας του Σώματος την ερχόμενη Πέμπτη, 6 Ιουνίου, στις 9.00 το πρωί", κατά τη διάρκεια της οποίας οι κομματικοί ηγέτες "θα καταθέσουν προφορικά τις απόψεις τους".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] Ο Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Λευκωσία, 29 Μαϊου 2002 (20:00 UTC+2)

    Η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει σύντομα εάν θα ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και να αλλάξει στάση στο Κυπριακό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την αυριανή συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας για το Κυπριακό και την επικείμενη παράνομη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ στα κατεχόμενα.

    Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι "η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει εάν όχι τώρα, πολύ σύντομα να πάρει τις οριστικές της αποφάσεις αναφορικά με το πιο δρόμο επιλέγει να βαδίσει. Το δρόμο της εμμονής στη συνέχιση της κατοχής της Κύπρου, κάτι το οποίο θα αποκόψει το δρόμο της προς την Ευρώπη ή θα αποφασίσει να εγκαταλείψει την πολιτική της στην Κύπρο και να εργαστεί προς την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών της προοπτικών", πρόσθεσε.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΩΝ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2002 (19:57 UTC+2)

    Τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά θέματα ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής των Σωματείων και Ενώσεων Ειδικών Φρουρών και Συνοριοφυλάκων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Κατά τη συνάντηση έγινε αναφορά στη σπουδαιότητα του έργου που επιτελούν οι Ειδικοί Φρουροί και οι Συνοριοφύλακες και στη σημαντική συμβολή τους στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα μας. Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε τις παρακάτω αποφάσεις:

    - Την εξασφάλιση του εργασιακού μέλλοντος με την παραμονή στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας των Ειδικών Φρουρών και Συνοριοφυλάκων. Ειδικότερα έως 31/10/2002 θα παρουσιασθεί το νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά θέματα.

    - Την καταβολή του επιδόματος αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων - νυχτερινά, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, που καταβάλλεται στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, αναδρομικά από 1/1/2002.

    - Την επίλυση του θέματος της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και από τους υπηρεσιακούς ιατρούς της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με το ΙΚΑ.

    [21] ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Βερολίνο, 29 Μαϊου 2002 (19:55 UTC+2)

    Το δίκτυο της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν έχει εντατικοποιήσει το τελευταίο διάστημα τις δραστηριότητές του στην Ευρώπη όπου εκπαιδεύονται συνεχώς νέα μέλη προκειμένου να συμμετάσχουν σε νέες τρομοκρατικές επιθέσεις όπως υποστηρίζουν Γερμανοί αξιωματούχοι.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας Μάνφρεντ Κλινκ επισήμανε στη διάρκεια συνόδου ευρωπαίων ειδικών σε θέματα ασφαλείας στη Βόννη ότι εκατοντάδες μέλη της οργάνωσης παραμένουν ενεργά και βρίσκονται ανάμεσά μας περιμένοντας εντολές από τους επικεφαλείς της οργάνωσης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Οι προειδοποιήσεις από την γερμανική πλευρά έρχονται μια εβδομάδα μετά τους ισχυρισμούς της αμερικανικής διοίκησης ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο μιας νέας τρομοκρατικής επίθεσης.

    [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 29 Μαϊου 2002 (19:54 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Τη Ρουμανία αναμένεται να επισκεφθεί στις 30 Μαίου επταμελής αντιπροσωπεία μελών της αμερικανικής Γερουσίας για να εκτιμήσει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα αναφορικά με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

    Η αμερικανική αποστολή υπεύθυνη για θέματα που αφορούν την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της ρουμανικής Γερουσίας Νικολάε Βακαρόιου, τον υπουργό Εξωτερικών Μιρτσέα Γκεοάνα και τον υπουργό Άμυνας Ίοαν Μιρτσέα Πάσκου.

    [23] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΡΕΛ ΓΙΑ ΤΟ "ΣΙΣΜΙΚ"

    Αγκυρα, 29 Μαϊου 2002 (19:47 UTC+2)

    Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Τουρκίας, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ δήλωσε ότι "κακώς" οι Ελληνοκύπριοι αντιδρούν για τις έρευνες του "Σισμίκ" γιατί, όπως ισχυρίστηκε, το ψευδοκράτος είναι "ένα κυρίαρχο κράτος και δικαιούται να διεξάγει οποιεσδήποτε έρευνες θέλει στα όρια της κυριαρχίας του".

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Γκιουρέλ, που μιλούσε σε μέλη δύο επιτροπών της ψευδοβουλής που βρίσκονται στην Αγκυρα, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό υποστηρίζοντας ότι "οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς στις απευθείας συνομιλίες ήταν πολύ εποικοδομητικές και ότι αυτό το γνωρίζει πλέον όλος ο κόσμος".

    Πρόσθεσε ότι "σε περίπτωση που παρά τις εισηγήσεις αυτές δεν εξευρεθεί λύση, τότε το λάθος θα οφείλεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς επίσης στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση που την προτρέπουν σε αδιάλλακτη συμπεριφορά".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [24] ΤΟ 31% ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 29 Μαϊου 2002 (19:42 UTC+2)

    Το 31% των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενδιαφέρεται να επισκεφθεί την Κύπρο, σύμφωνα με το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που έγινε στα 15 κράτη μέλη (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2002), από την οποία προκύπτει ότι η Κύπρος βρίσκεται στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων, μετά την Τουρκία.

    Στην ίδια δημοσκόπηση η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων χωρών, που θα ήθελαν να ζήσουν μόνιμα ή να εργαστούν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ειδικότερα, στην έρευνα που φέρει τον τίτλο: "Ενημέρωση για την Ευρώπη, διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υποστήριξη του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: Ο λόγος στην κοινή γνώμη των 15", η Κύπρος βρίσκεται σταθερά μεταξύ των πλέον δημοφιλών υποψηφίων χωρών και φυσικά των προτιμήσεων των Ευρωπαίων πολιτών.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 29 May 2002 - 18:13:52 UTC