Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] TAXYTEΡΗ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΖΗΤΑ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [02] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ
  • [03] ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
  • [04] Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [05] ΚΕΝΗ ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΓΕΝΙΚΩΝ
  • [06] Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ
  • [07] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [08] ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΥΡΙΟ Ο ΖΑΧΟΥΔΑΝΗΣ
  • [09] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥΣ
  • [10] ΤΟ ΙΡΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ
  • [11] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ: ΠΡΟΟΔΟ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑ
  • [12] ΑΠΑΛΛΑΣΟΝΤΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ
  • [13] Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
  • [15] ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΒΡΕΦΩΝ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΟΥ
  • [16] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΣΙΑ
  • [17] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  • [18] 5,1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟ 2001
  • [19] ΣΥΛΛΗΨΗ 14 ΥΠΟΠΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [20] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
  • [21] ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η Ε.Ε. ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
  • [22] ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ 1ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΒΙΟΧΑΛΚΟ
  • [23] ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
  • [24] ΤΕΛΕΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  • [01] TAXYTEΡΗ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΖΗΤΑ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Aθήνα, 30 Μαϊου 2002 (14:55 UTC+2)

    Την ανάγκη ταχύτερης εκταμίευσης των κονδυλίων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ασχολήθηκε με το θέμα των κοινοτικών κονδυλίων. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για τη μέχρι στιγμή πορεία των σχετικών προγραμμάτων όμως επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός ενώ ζήτησε τη δημιουργία δεσμευτικού προγράμματος με χρονοδιάγραμμα για την κατανομή των κονδυλίων.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στη χθεσινή αντιπαράθεσή του στη Βουλή με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή κατά τη συζήτηση για την οικονομία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, και ο ίδιος και ο υπουργός Οικονομίας έδωσαν τις απαντήσεις στον κ. Καραμανλή, αλλά η συζήτηση ήταν μεταξύ κωφών.

    «Τα προγράμματα τρέχουν πια με κανονικούς ρυθμούς. Είμαστε λοιπόν σε καλή πορεία αλλά δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Οι στόχοι που έχουμε θέσει είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι, ο πήχης είναι πολύ ψηλά. Έχουμε όμως αποδείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίζει τέτοιους στόχους, το έχουμε αποδείξει με την ΟΝΕ, το έχουμε αποδείξει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες» τόνισε ο κ. Σημίτης.

    Παρουσιάζοντας ορισμένα συνοπτικά στοιχεία, ενδεικτικά της προόδου που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από το σύνολο του προϋπολογισμού του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης το 65% έχει προκηρυχθεί, δηλαδή έχουν εγκριθεί και προκηρυχθεί τα προγράμματα. Στο διάστημα των οκτώ μηνών από το Σεπτέμβριο του 2001 έχει εγκριθεί μέσα σε αυτά τα συγκεκριμένα προγράμματα η χρηματοδότηση 1800 έργων. Το ποσοστό αντιστοιχεί στο 32% του προϋπολογισμού του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Έχουν γίνει συμβάσεις για το 20% του προϋπολογισμού και κάθε μήνα εγκρίνονται περίπου 250 έργα.

    Για την περαιτέρω πορεία αναφορικά με τα κονδύλια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ο κ. Σημίτης σημείωσε πως θα πρέπει στο εξής να αυξηθούν οι εκταμιεύσεις πόρων, να τελειώνουν τα έργα και να εισπράττονται τα χρήματα. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, οι πολίτες θα βλέπουν το αποτέλεσμα το οποίο θα είναι ιδιαίτερα θετικό όχι μονάχα για την ανάπτυξη του τόπου αλλά και για την καταπολέμηση της ανεργίας, για καλύτερες συνθήκες ζωής, για την περιφερειακή αντιμετώπιση προβλημάτων και για την ανάπτυξη της υπαίθρου.

    «Θέλουμε επίσης τα οφέλη να διαχυθούν σε όλους τους τομείς γιατί τώρα το κέντρο βάρους είναι τα κατασκευαστικά έργα αλλά αυτό βέβαια δεν αρκεί. Πρέπει να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρέπει να βοηθηθούν και τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας και άλλα πολλά» τόνισε ο πρωθυπουργός και γνωστοποίησε ότι όλα τα υπουργεία και οι περιφέρειες συμφωνήσαν να καταθέσουν αμέσως δεσμευτικό πρόγραμμα στόχων το οποίο θα περιλαμβάνει τις οικονομικές προβλέψεις εξέλιξης μέχρι το τέλος του έτους. Έτσι θα υπάρξει μια καλύτερη εικόνα και θα δοθούν συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις για τα βήματα που πρέπει να γίνουν.

    Παρουσιάζοντας μια σειρά ακόμη από μέτρα στα οποία συμφώνησε το υπουργικό συμβούλιο ο κ. Σημίτης προανήγγειλε τη ρύθμιση συναρμοδιοτήτων υπουργείων και περιφερειών, την παροχή βοήθειας από τα υπουργεία προς τις περιφέρειες ώστε να επιταχυνθούν τα προγράμματα, τη ρύθμιση των αρμοδιοτήτων των διαχειριστικών αρχών, τη διασαφήνιση του θεσμικού πλαισίου παραγωγής δημοσίων έργων, την αποφυγή συμπληρωματικών συμβάσεων, την επικαιροποίηση πολλών μεγάλων έργων και τη σωστή συνεργασία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [02] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2002 (09:50 UTC+2)

    Κατατέθηκε στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομίας, Νίκο Χριστοδουλάκη, το νομοσχέδιο απαγόρευσης όλων των τυχερών ηλεκτρονικών παιχνιδιών, (φρουτάκια, καζίνο μέσω Internet και κουλοχέρηδες, καθώς και όλων των τυχερών παιχνιδιών που μπορούν να παίζονται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών σε δημόσιους χώρους, όπως ξενοδοχεία, καφενεία, αίθουσες ψυχαγωγίας, λέσχες, αλλά και Internet cafe).

    Ωστόσο δεν θα επηρεαστεί η αμιγής λειτουργία των των Internet cafe που είναι η παροχή σύνδεσης και πρόσβασης στο διαδίκτυο, η οποία εφεξής θα γίνεται με χορήγηση ειδικής άδειας που θα εκδίδεται από τις κατά τόπους υπηρεσίες δήμων και κοινοτήτων.

    Ακόμη στο νομοσχέδιο γίνεται σαφής διάκριση των παιχνιδιών που θεωρούνται παράνομα. Ως τέτοια ορίζονται όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, με ηλεκτρονικό λογισμικό στο οποίο γίνεται το οποιασδήποτε μορφής στοίχημα και από τα οποία μπορεί να προκύψει το οποιοδήποτε οικονομικό όφελος για τον παίκτη.

    Αυστηρές θα είναι, τέλος, οι ποινές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τους παραβάτες, καθώς η παράβαση συνεπάγεται με αφαίρεση αδείας λειτουργίας του καταστήματος, επιβολή υψηλών προστίμων και ποινές φυλάκισης.

    [03] ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2002 (10:21 UTC+2)

    Την τελική πρόταση για τη φορολογία ακινήτων αναμένεται να παρουσιάσει αύριο, στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη, η αρμόδια υποεπιτροπή κοινωνικού διαλόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αυτή ενσωματώνει βασικές αλλαγές στη φορολογία ακινήτων.

    Μεταξύ άλλων προτείνεται η εφαρμογή του φόρου ακίνητης περιουσίας στα αστικά ακίνητα και η καθιέρωση νέας ενιαίας κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου κληρονομιάς, δωρεάς και γονικής παροχής. Η νέα αυτή κλίμακα θα συνοδεύεται από αύξηση των αφορολογήτων ορίων και κίνητρα για τη μεταβίβαση γης στους νέους αγρότες.

    Ειδικότερα, αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση της υποεπιτροπής εισηγείται μεταξύ άλλων την αλλαγή του εντύπου Ε9, το οποίο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να υποβάλουν το 2003, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει αλλαγή στα περιουσιακά τους στοιχεία. Στόχος της πρότασης είναι να καταστεί δυνατή η εισαγωγή του περιουσιολογίου και ο φόρος κατοχής ακινήτων από το 2004 ή αργότερα. Ο φόρος αυτός θα αντικαταστήσει τους ΦΜΑΠ, ΤΑΠ, συμπληρωματικό φόρο στα εισοδήματα από ακίνητα και τον φόρο ιδιοκατοίκησης.

    Σημειώνεται ότι, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής, δεν ελήφθη καμία απολύτως απόφαση για την επιβολή του Φ.Π.Α. στις νεοανεγειρόμενες οικοδομές από την 1η Ιανουαρίου 2003. Και αυτό γιατί, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το εάν και κατά πόσο ο χρόνος που απομένει έως τις αρχές του επομένου έτους είναι αρκετός για την εφαρμογή του μέτρου. Για το λόγο πάντως αυτό, το συγκεκριμένο θέμα θα επανεξεταστεί την προσεχή Δευτέρα, ενώ αναμένεται ότι θα υπάρξει σχετική εισήγηση και από την επιτροπή.

    [04] Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Κωνσταντινούπολη, 30 Μαϊου 2002 (14:41 UTC+2)

    Με χαιρετισμό του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου ξεκινάει αύριο στην Κωνσταντινούπολη το 5ο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο. Αμέσως μετά το χαιρετισμό του στο συνέδριο ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ ο οποίος έχει και τη συνολική ευθύνη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο έλληνας υπουργός θα έχει επίσης συνάντηση με τον τούρκο υπουργό Αθλητισμού Φικρέτ Ουνκλού με τον οποίο θα συζητήσει θέματα που σχετίζονται με τη διοργάνωση από κοινού από Ελλάδα και Τουρκία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2008 καθώς και θέματα που σχετίζονται με την Ολυμπιάδα του 2004. Το Σάββατο το πρωί ο κ. Βενιζέλος θα απευθύνει χαιρετισμό στο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Συνταγματική Αναθεώρηση και Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει των αλλαγών στις οποίες θα υποχρεωθεί η Τουρκία ενόψει της προσαρμογής στο Ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο ενώ το μεσημέρι στις δύο θα επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τον οποίο θα συζητήσει θέματα συνεργασίας για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

    [05] ΚΕΝΗ ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2002 (21:05 UTC+2)

    Κενή παραμένει η μια στις τρεις οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία και παρά το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός νοσηλευτών βρίσκεται στην ανεργία, εν τούτοις δεν γίνεται προσλήψεις για να καλυφθεί το κενό. Τα στοιχεία δε της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, ενισχύουν την ανάγκη για προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς η σχέση αντιστοιχίας νοσηλευτών ανά 1000 κατοίκους είναι 2,6, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις της σχετικής λίστας στο σύνολο των χωρών της Ευρώπης.

    Ένα επιπλέον στοιχείο που χρίζει αναφοράς είναι το έλλειμμα Γενικών Γιατρών που παρουσιάζει η χώρα μας, την ώρα που έχει τους περισσότερους γιατρούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναλογικά με τον πληθυσμό της. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού χρειάζονται 5.000 Γενικοί Γιατροί, ενώ αυτήν την στιγμή υπάρχουν μόλις 900.

    Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στη Διαβαλκανική Σύσκεψη Ομοσπονδιών Υγείας, που πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.).

    Στη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας έγινε μια προσπάθεια καταγραφής της κατάστασης αλλά και των αλλαγών που επέρχονται στα συστήματα υγείας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Γιουγκοσλαβία, την Αλβανία, την Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ρουμανία και το Μαυροβούνιο.

    Ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γαβριήλ, υπογράμμισε ότι σε όλη την Ευρώπη συζητούνται τα προβλήματα των υπηρεσιών υγείας και αναζητούνται τρόποι μείωσης του κόστους των προσφερόμενων υπηρεσιών.

    "Όλα τα μεταρρυθμιστικά σχέδια που ζητούν οι διάφορες κυβερνήσεις κοινό παρονομαστή έχουν την εξοικονόμηση πόρων και διαπνέονται από ταμειακή λογική και αντίληψη", είπε ο κ. Γαβριήλ, προσθέτοντας: "Δυστυχώς και εδώ στην Ελλάδα οι κεντρικοί άξονες είναι πως θα εξοικονομηθούν πόροι αδιαφορώντας για την ποιότητα αλλά και την ισότητα στην πρόσβαση και χρέωση υπηρεσιών υγείας. Το υψηλό λειτουργικό κόστος οδηγεί κάποιους σε ακραίες λογικές ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας".

    Από την πλευρά τους, οι ξένες αντιπροσωπείες, μέσω των εκπροσώπων των συνδικάτων τους, κατέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εθνικά τους συστήματα υγείας, τα οποία κυρίως εστιάζονται στην έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης, ενώ μετέφεραν την ανησυχία που διακατέχει τους εργαζομένους του κλάδου τους, που με το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο της υγείας αντιμετωπίζουν το φάσμα της απώλειας της δουλειάς τους.

    Το βρετανικό σύστημα Υγείας

    Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπηρεσιών, Κάρεν Τζένινγκς, αναφέρθηκε στο βρετανικό σύστημα Υγείας, επισημαίνοντας ότι μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Τόνι Μπλερ, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις υπηρεσίες Υγείας της Βρετανίας, σε μια προσπάθεια ''ανάρρωσής'' τους.

    Παράλληλα, τόνισε την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού που παρατηρείται σε πολλούς τομείς της Υγείας στη Βρετανία, γεγονός που οδηγεί στην "εισαγωγή" εργαζομένων από άλλες χώρες. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι 49.000 νοσηλευτές (προερχόμενοι κυρίως από χώρες της Ν. Αμερικής και της Ασίας) προσελήφθησαν από το Βρετανικό Σύστημα Υγείας για να καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες.

    Στ. Τ.

    [06] Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ "ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ"

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2002 (20:46 UTC+2)

    Την οξεία αντίδραση του εκπρόσωπου του υπουργείου Εξωτερικών Πάνου Μπεγλίτη προκάλεσε η απόφαση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους να επεκτείνει τα «χωρικά του ύδατα» από τα 3 στα 12 μίλια.

    «Η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί μια παράνομη πράξη ενός παράνομου καθεστώτος», δήλωσε ο κ. Μπεγλίτης.

    «Η απόφαση αυτή δεν παράγει έννομα αποτελέσματα από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας. Πιστεύουμε ότι τόσο η ελληνοκυπριακή, όσο και η ελληνική πλευρά, με σύνεση, με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος βάσει των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι «η διεθνής κοινότητα γνωρίζει, σήμερα, ποιος συμβάλλει θετικά και εποικοδομητικά στην επίλυση του προβλήματος και βεβαίως ταυτόχρονα αξιολογεί όλες εκείνες τις προσπάθειες, που υπονομεύουν αυτή τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, για τη λύση του κυπριακού προβλήματος».

    «Γιατί, πράγματι, η παράνομη αυτή απόφαση, ουσιαστικά, στόχο έχει να υπονομεύσει τις απευθείας συνομιλίες. Εναπόκειται στη διεθνή κοινότητα και στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, να αξιολογήσει ακόμα μια αρνητική πράξη του κ. Ντεκτάς», κατέληξε.

    [07] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2002 (20:41 UTC+2)

    Ο υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας, αποδέχτηκε σήμερα τα αιτήματα για αλλαγές στο ασφαλιστικό, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρήστο Πολυζωγόπουλο, κλείνοντας έτσι τον κύκλο του κοινωνικού διαλόγου.

    Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκαν τα εξής:

    - Η δυνατότητα συνταξιοδότησης στους ασφαλισμένους που συμπληρώνουν μόνο 3.500 ένσημα, αντί των 4.500 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

    - Η δυνατότητα συνταξιοδότησης στους ασφαλισμένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα με τη συμπλήρωση 1.000 ενσήμων στα τελευταία 13 χρόνια αντί των 10 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

    Ωστόσο, παραμένουν ανοιχτά τα θέματα της αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμο χρόνο για τη συμπλήρωση 35ετίας στα βαρέα και ανθυγιεινά, η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου συνταξιοδότησης των μεταλλωρύχων, η απαλλαγή της υποχρέωσης εισφοράς για το ΛΑΦΚΑ των συνταξιούχων, η αναγνώριση ως συντάξιμου όλου του ασφαλιστικού βίου πέρα δηλαδή από τα 300 ένσημα το χρόνο που ισχύει σήμερα και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων στο ΙΚΑ με την επιλογή της καλύτερης πενταετίας μέσα στην τελευταία δεκαετία αντί της τελευταίας πενταετίας που ίσχυε σήμερα.

    Αυτά θα είναι και τα τελευταία σημεία διαπραγμάτευσης, εν μέσω αντιδράσεων παρατάξεων της ΓΣΕΕ. Αύριο θα συνεδριάζουν τα γενικά συμβούλια τόσο της ΓΣΕΕ όσο και της ΑΔΕΔΥ, όπου αναμένεται ότι θα υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις, για τη στάση που θα κρατήσουν.

    Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να συζητηθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, πριν ξεκινήσει το θερινό τμήμα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, υποστήριξε ότι εκτός από τη μικρή επίπτωση σε λίγους ασφαλισμένους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών όλες οι άλλες ρυθμίσεις ή δεν αλλάζουν ή βελτιώνουν την υπάρχουσα κατάσταση.

    [08] ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΥΡΙΟ Ο ΖΑΧΟΥΔΑΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2002 (20:38 UTC+2)

    Για άλλη μια φορά υποσχέθηκε ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Αρης, Γιάννης Ζαχουδάνης ότι αύριο θα πληρώσει. Ουσιαστικά είναι η τελευταία ημέρα που μπορεί να καλύψει το χρέος του προς τους παίκτες, αφού σε περίπτωση που δεν αποπληρώσει τα οφειλόμενα από την Δευτέρα μπορούν κάνουν προσφυγή όλοι οι παίκτες και να διεκδικήσουν την ελευθερία τους.

    Ετσι όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει με τηλεφώνημα που έκανε το απόγευμα αύριο θα μπουν στους λογαριασμούς των παικτών τα χρήματα που τους οφείλονται, βάζοντας ένα τέλος στα περισσότερα προβλήματα. Από την άλλοι οι υπάλληλοι της ΠΑΕ από την πλευρά τους απειλούν πως αν δεν πληρωθούν θα προχωρήσουν σε αποχή από τα καθήκοντά τους.

    «Αν δεν πληρωθώ θα κάνω προσφυγή τις επόμενες ημέρες. Αυτό που γίνεται αποτελεί μεγάλη κοροϊδία. Κάτι πρέπει να γίνει», τόνισε αγανακτισμένος ο παίκτης του Αρη, Δημήτρης Μάρκος.

    Το ευχάριστο από την άλλη είναι ότι πληρώθηκε ο λογαριασμός της ΔΕΗ σήμερα το πρωί και έτσι δεν κόπηκε το ρεύμα στα γραφεία του γηπέδου Χαριλάου και του Ρυσίου.

    [09] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥΣ ΣΙΦΕΡ

    Βουκουρέστι, 30 Μαϊου 2002 (20:31 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Ρουμανία Μίκαελ Γκεστ σε επιστολή που απέστειλε στον Ρουμάνο πρωθυπουργό Άντριαν Ναστάζε εξέφρασε την ικανοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης για την αποδοχή του Νικολάους Σίφερ σε ρουμανικό έδαφος μετά την απέλασή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 20 Μαίου.

    Ο Νικολάους Σίφερ 83 χρόνων έφτασε στην Ρουμανία μαζί με τη σύζυγό του πριν από δέκα ημέρες. Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσαν ότι θα του χορηγηθούν δελτία ταυτότητας, ενώ θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα που έχουν οι Ρουμάνοι πολίτες εκτός από το να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές.

    Ο Σίφερ γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια το 1919 από Ρουμάνους γονείς. Η οικογένειά του επέστρεψε στην Ρουμανία έναν χρόνο αργότερα και ο ίδιος προσχώρησε στον ρουμανικό στρατό το 1941.

    Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο Σίφερ προσχώρησε στο επίλεκτο γερμανικό Σώμα Waffen SS και υπηρέτησε από το 1943 έως το 1945 ως δεσμοφύλακας σε τέσσερα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στο Ζαξενχάουζεν και το Χέρμπρουκ στη Γερμανία και το Μάιντανεκ και το Τραβνίκι στην Πολωνία.

    Ο Σίφερ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1953 και απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα το 1958. Το 1993 μετά από μία έρευνα η οποία κατέδειξε ότι ο Σίφερ είχε αποκρύψει την ανάμειξή του με τους Ναζί όταν υπέβαλλε αίτηση να πολιτογραφηθεί, ένας Αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε να του αφαιρεθεί η αμερικανική υπηκοότητα. Το 1997, οι αμερικανικές αρχές μετανάστευσης διέταξαν την απέλασή του.

    Η Ρουμανία είχε αρχικά αρνηθεί να δεχθεί τον Σίφερ καθώς είχε χάσει την ρουμανική του υπηκοότητα το 1958. Η κυβέρνηση ωστόσο μετά από διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές αρχές δέχθηκε τον Σίφερ στην χώρα.

    [10] ΤΟ ΙΡΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ

    Λονδίνο, 30 Μαϊου 2002 (20:17 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Καταμί απέκλεισε το ενδεχόμενο συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες ζητώντας από τους υποστηρικτές του να συμμορφωθούν με την κυβερνητική γραμμή.

    Όπως μετέδωσε το BBC, πολλοί βουλευτές είναι θερμοί υποστηρικτές της έναρξης διαλόγου με την Ουάσινγκτον παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους συμπεριέλαβε το Ιράν στον λεγόμενο "άξονα του κακού".

    Ο πρόεδρος του Ιράν διευκρίνισε ότι η πολιτική της χώρας είναι η διατήρηση διπλωματικών σχέσεων με όλες τις χώρες του κόσμου πρόσθεσε ωστόσο ότι όταν μία μεγάλη δύναμη αναφέρεται στο Ιράν με προσβλητικό τρόπο τότε δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση ούτε η παραμικρή ελαστικότητα της ιρανικής κυβέρνησης.

    Ζήτησε μάλιστα από όλους όσους τάσσονται υπέρ των συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμορφωθούν με την επίσημη πολιτική της κυβέρνησης και να μην συμπεριφερθούν εναντίον των κρατικών συμφερόντων και της αξιοπρέπειας της χώρας.

    [11] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ: ΠΡΟΟΔΟ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑ

    Σόφια, 30 Μαϊου 2002 (20:15 UTC+2)

    Η Βουλγαρία μπορεί να είναι περήφανη για την πρόοδο που έχει σημειώσει την τελευταία διετία δήλωσε ο επίτροπος για την διεύρυνση της ΕΕ, Γκίντερ Φερχόιγκεν μετά τη συνάντησή του το μεσημέρι με τον Βούλγαρο πρόεδρο Γκιόργκι Παρβάνοφ στη Σόφια.

    Ο κ. Φερχόιγκεν τόνισε ότι αν η Βουλγαρία συνεχίσει την υλοποίηση πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων τότε η πρόοδος θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και θα αναγνωριστεί και θα επιτευχθεί η ένταξή της στην ΕΕ.

    Από την άλλη πλευρά ο κ. Παρβάνοφ εξέφρασε την ελπίδα ότι η ετήσια έκθεση της ΕΕ για την πρόοδο που σημειώνουν τα υποψήφια προς ένταξη κράτη θα αναφέρει ότι η Βουλγαρία έχει μία λειτουργική οικονομική αγορά.

    Ο Βούλγαρος πρόεδρος τόνισε ότι ο σκοπός της κυβέρνησης, είναι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ το 2003.

    Ο.Κ.

    [12] ΑΠΑΛΛΑΣΟΝΤΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2002 (20:13 UTC+2)

    Την απαλλαγή χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την υποχρέωση θεώρησης των φορολογικών τους στοιχείων αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των μέτρων για την απλοποίηση των συναλλαγών των φορολογουμένων με την Εφορία.

    Η απόφαση αυτή, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και δεν θα υπαχθούν σε αυτήν όσοι επιχειρηματίες εντοπίστηκαν να έχουν ανακριβή βιβλία.

    Ειδικότερα, απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης οι επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα άνω των 2.934.702 ευρώ και μέσο όρο προσωπικού 50 άτομα, αυτές τζίρο που ξεπερνάει το 1.467.251 ευρώ και μέσο όρο προσωπικού 25 άτομα και αυτές οι επιχειρήσεις, των οποίων ο τζίρος, φθάνει τις 900.000 ευρώ και διαθέτουν προσωπικό δέκα ατόμων και άνω. Για τις δύο τελευταίες κατηγορίες, εξαιρούνται οι αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών προς το κοινό.

    Παράλληλα, εξαιρούνται τα εισιτήρια θεαμάτων, κέντρων διασκέδασης και μεταφοράς προσώπων με πλοία, τα δελτία κίνησης, τα στοιχεία των καζίνων και τα δελτία παραγγελίας εστιατορίων και λοιπών συναφών επιχειρήσεων.

    Σημειώνεται ότι προκειμένου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ενταχθούν στην απαλλαγή, θα πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια εφορία διπλότυπη κατάσταση στην οποία θα αναγράφουν κατά εγκατάσταση τα είδη, τις σειρές και τον αύξοντα αριθμό έναρξης της αρίθμησης των στοιχείων που θα εκδίδονται αθεώρητα.

    Επιπλέον, στην ίδια κατάσταση θα πρέπει να δηλώνεται ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις των ακαθαρίστων εσόδων και του μέσου όρου προσωπικού.

    Ε.Α.

    [13] Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2002 (20:13 UTC+2)

    Για «ωμό αυταρχισμό» των λιμενικών και των ανδρών των ειδικών δυνάμεων έκανε λόγο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας τα χθεσινά επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά. Τόνισε, δε, ότι τα σώματα ασφαλείας χρησιμοποίησαν τη βία με σκοπό να οξύνουν τα πνεύματα.

    Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι οι νεαροί που πήραν μέρος στην κινητοποίηση συνελήφθησαν μακριά από τα γεγονότα, «για να αποδειχτεί ότι οι αγωνιζόμενοι δεν ήταν ναυτεργάτες, αλλά κάποιοι νεαροί ταραξίες».

    Όπως είπε η κ. Παπαρήγα κανείς δεν έκρυψε το γεγονός ότι πήγαν και άλλοι εργαζόμενοι και φοιτητές να συμπαρασταθούν στους ναυτεργάτες. «Και αλίμονο αν οι εργαζόμενοι μετατραπούν σε ένα κλαμπ, που μαζεύονται σε ένα χώρο ιδιαίτερο, ο κάθε κλάδος, το κάθε επάγγελμα για τον εαυτό του και δεν υπάρξει ενιαίος συντονισμένος αγώνας. Τότε η ήττα των εργαζόμενων είναι βέβαιη», πρόσθεσε.

    Η κ. Παπαρήγα κατήγγειλε ότι οι λιμενικοί και οι άντρες των ειδικών δυνάμεων προκάλεσαν επεισόδια χωρίς λόγο, χτύπησαν επιβάτες των πλοίων και ξυλοκόπησαν συλληφθέντες μέσα στα ασθενοφόρα και τους χώρους κράτησης. Πρόσθεσε, δε, ότι συνελήφθη ο δημοσιογράφος του «902» Ορέστης Παντελόγλου αρκετή ώρα μετά τα επεισόδια, ενώ χτυπήθηκε ο οπερατέρ του «Alpha» Κώστας Πετρόβιτσος.

    Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, 34 άτομα που τραυματίστηκαν από τα επεισόδια διακομίστηκαν στο Γενικό Κρατικό Νικαίας και άλλα 13 στο Ιπποκράτειο, το Ασκληπιείο Βούλας, τον Ευαγγελισμό και τον Ερυθρό Σταυρό.

    Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τον πρωθυπουργό να δείξει την πυγμή του «απέναντι στους περίφημους συμμάχους του για τη συγκρότηση του Ευρωστρατού». Επιπλέον, αναφερόμενη στα έγγραφα της ασφάλειας που παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός στη Βουλή, σημείωσε ότι «αν θέλει ο κ. πρωθυπουργός να συγκρίνει την ΠΑΣΟΚική με τη Νεοδημοκρατική δημοκρατία δείχνει πόσο περιορισμένη άποψη έχει για τη δημοκρατία. Γιατί αλίμονο μας αν πάμε να κάνουμε τέτοια σύγκριση». «Είτε ΠΑΣΟΚικό είτε Νεοδημοκρατικό ξύλο τρώνε οι απεργοί, δεν παύει να είναι ξύλο, δεν παύει να είναι ωμός αυταρχισμός και καταστολή», ανέφερε.

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

    Aθήνα, 30 Μαϊου 2002 (20:11 UTC+2)

    Την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους, στους χώρους εργασίας και στα σχολεία ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων που παρουσίασε με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος. Παράλληλα από την 1.1.2003 θα απαγορεύεται η διαφήμιση των προϊόντων καπνού σε υπαίθριους χώρους και στους κινηματογράφους.

    Συγκεκριμένα, όπως είπε ο υπουργός, θα ελέγχεται αυστηρά η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης 3051 του '80 βάσει της οποίας απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους εργασίας, αίθουσες αναμονής του κοινού, συναλλαγής, συνεδριάσεων, συνελεύσεων κ.λ.π. Επίσης απαγορεύεται πλέον ρητά το κάπνισμα και στους χώρους μακράς αναμονής όπως αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί, σταθμοί λεωφορείων κ.λ.π. εκτός από τους ειδικά διαμορφωμένους γι΄ αυτό το σκοπό χώρους.

    Εξάλλου, το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας εντείνει την εκστρατεία ενημέρωσης των μαθητών για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος μέσω της εντατικοποίησης της διδασκαλίας προγραμμάτων αγωγής υγείας σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας ξεκινά ακόμη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των καπνιστών με βασικό στόχο όχι απλά να αντιληφθούν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος αλλά να συναισθανθούν ότι αυτές αφορούν όχι μόνο τους ίδιους αλλά και τους άλλους.

    Όπως επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση μετά από επαφές στελεχών της με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. «Η Ελλάδα κατά κοινή παραδοχή έχει καθυστερήσει στην εφαρμογή μιας ουσιαστικής αντικαπνιστικής πολιτικής με σαφώς μετρήσιμους στόχους και αποτελέσματα ενώ δυστυχώς οι μέχρι σήμερα θεσμικές παρεμβάσεις δεν είχαν επιθυμητό αποτέλεσμα λόγω της μη εφαρμογής της νομοθεσίας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Παρουσιάζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά στοιχεία της παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, επισήμανε ότι το κάπνισμα σκοτώνει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο, αριθμός που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Στον 20ο αιώνα υπολογίζεται ότι το κάπνισμα συνδέθηκε άμεσα ή έμμεσα με πάνω από εκατό εκατομμύρια θανάτους. Στον 21ο αιώνα που ήδη διανύουμε ο αριθμός αυτός αναμένεται να δεκαπλασιαστεί προσεγγίζοντας το ένα δισεκατομμύριο θανάτους σχετιζόμενους με το κάπνισμα.

    [15] ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΒΡΕΦΩΝ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΟΥ

    Βόλος, 30 Μαϊου 2002 (20:05 UTC+2)

    Στα ίχνη κυκλώματος εμπορίας βρεφών εκτιμά ότι βρίσκεται η ασφάλεια Βόλου μετά τη σύλληψη πέντε ατόμων Βουλγαρικής υπηκοότητας στον Αλμυρό.

    Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και μία 28χρονη, η οποία εισήλθε στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης της. Την περασμένη Παρασκευή γέννησε σε νοσοκομείο του Βόλου ένα αγοράκι, αλλά την επόμενη μέρα, χωρίς να γίνει αντιληπτή, έφυγε με το μωρό της, το οποίο πούλησε έναντι 7.500 ευρώ σε άτεκνο ζευγάρι στην Εύβοια. Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τη σύλληψη του εγκέφαλου της σπείρας.

    [16] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΣΙΑ

    Ουάσινγκτον, 30 Μαϊου 2002 (19:54 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κάλεσε τον πρόεδρο του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ να σταματήσει την τρομοκρατία στην περιοχή του Κασμίρ ενώ ανακοίνωσε ότι στέλνει στην περιοχή τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας θα μεταβεί στην περιοχή την ερχόμενη εβδομάδα ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις χώρες τις οποίες θα επισκεφθεί στο πλαίσιο της ειρηνευτικής του αποστολής στη Ν. Ασία.

    "Κάνουμε σαφές τόσο στο Πακιστάν όσο και την Ινδία ότι ο πόλεμος δεν θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους" τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις και στις δυο πλευρές.

    Ερωτηθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η αμερικανική διοίκηση θα καλέσει περίπου 65.000 Αμερικανούς πολίτες που μένουν στην Ινδία και το Πακιστάν να εγκαταλείψουν την περιοχή, ο κ. Μπους υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προστατεύσουν τη ζωή των Αμερικανών πολιτών σε περίπτωση που χρειαστεί.

    Τόνισε μάλιστα ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού και σύλληψης μελών της Αλ Κάιντα.

    [17] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Βουκουρέστι, 30 Μαϊου 2002 (19:53 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Περίπου 2.000 άτομα συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Βουκουρέστι και διαμαρτυρήθηκαν για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

    Ανάλογες διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε 25 άλλες ρουμανικές πόλεις με το συνολικό αριθμό των διαδηλωτών να αγγίζει τους 25.000.

    Τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έναντι της κυβέρνησης οργάνωσαν οι δυο μεγαλύτερες εργατικές ενώσεις της χώρας, η BNS και η Cartel Alfa.

    Βασικά αιτήματα των διαδηλωτών αποτελούν η αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων και των συντάξεων, η μείωση των φόρων και η δημιουργία ασφαλών θέσεων εργασίας.

    Η αντιμετώπιση της διαφθοράς αποτελεί επίσης καίριο ζήτημα το οποίο επιβάλλεται σύμφωνα με τους διαδηλωτές να επιλυθεί.

    Ο επικεφαλής του BNS εξήγησε ότι οι διαδηλώσεις προκλήθηκαν από την κυβερνητική απόφαση για την αναβολή της αντιμετώπισης των προβλημάτων.

    [18] 5,1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟ 2001

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2002 (19:49 UTC+2)

    Στα 5,1 δισ. ευρώ ανήλθε κατά το περασμένο έτος ο τζίρος της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ενώ οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, έφθασαν τους 7,96 εκατ. Κατά 59% αυξήθηκε η δημιουργία ελληνικών σελίδων στο Internet.

    Στο μεταξύ, απο το τέλος του έτους, αναμένεται να ξεκινήσει η μείωση του κόστους των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ενώ σημειώνεται, ότι αρχικά οι αλλαγές θα γίνουν αντιληπτές στους λογαριασμούς του ΟΤΕ καθώς αναμένεται να γίνουν φθηνότερες οι κλήσεις από σταθερό προς κινητό.

    Σημαντικές μεταβολές, αναμένονται όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου, και στα τιμολόγια των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, καθώς ειδικά η Panafon-Vodafone και η Cosmote, υποχρεούνται να προχωρήσουν -από την ελληνική και την ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή νομοθεσία- σε συγκεκριμένες αλλαγές.

    Oι υποχρεώσεις αυτές, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, Μανώλης Γιακουμάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, αφορούν στο ότι οι κλήσεις από σταθερό προς κινητό θα πρέπει γίνουν φθηνότερες, ενώ θα διαφοροποιηθούν και οι κλήσεις από κινητό προς κινητό. Οι κλήσεις μεταξύ κινητών της ίδιας εταιρίας, θα είναι φθηνότερες από τις κλήσεις μεταξύ κινητών διαφορετικής εταιρίας.

    Οπως υπογράμμισε ο κ. Γιακουμάκης η ΕΕΤΤ έχει δώσει μια άτυπη προθεσμία έξι μηνών στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να προχωρήσουν στις αλλαγές τιμολογίων.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι πρώτες κινήσεις από την πλευρά των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, εκτιμάται ότι θα γίνουν το αργότερο μέσα στον προσεχή Οκτώβριο-Νοέμβριο, ενώ στις 15 Ιουλίου, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν και τα καινούργια τέλη διασύνδεσης του ΟΤΕ με τους εναλλακτικούς τηλεπικοινωνιακούς φορείς.

    Από 1η Ιανουαρίου 2003, αναμένεται να ισχύσει και η φορητότητα των τηλεφωνικών αριθμών (πρόκειται για υπηρεσία που επιτρέπει στον συνδρομητή να διατηρεί τον ίδιο αριθμό ανεξάρτητα αν αλλάζει τηλεπικοινωνιακή εταιρία). Η φορητότητα θα ισχύσει αρχικά για τις εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας ενώ από τον Ιούλιο του 2003 αναμένεται να επεκταθεί και στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

    Ε.Α.

    [19] ΣΥΛΛΗΨΗ 14 ΥΠΟΠΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 30 Μαϊου 2002 (19:45 UTC+2)

    Οι αρχές του Πακιστάν προχώρησαν στη σύλληψη 14 ισλαμιστών υπόπτων για συμμετοχή στο δίκτυο της Αλ Κάιντα ενώ ανακοίνωσαν ότι πολλοί περισσότεροι βρίσκονται υπό επιτήρηση.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η σύλληψη των υπόπτων έγινε το βράδυ της Τετάρτης στην πόλη Πεσαβάρ, κοντά στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν.

    Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείο Εσωτερικών του Πακιστάν οι περισσότεροι προέρχονται από το Σουδάν, την Αλγερία και την Αίγυπτο ενώ πρόσθεσε ότι οι συλληφθέντες παραδόθηκαν αμέσως σε Αμερικανούς αξιωματούχους και βρίσκονται υπό ανάκριση.

    [20] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΕΡΛ

    Καράτσι, 30 Μαϊου 2002 (19:36 UTC+2)

    Ανώτατο δικαστήριο στο Πακιστάν απέρριψε αίτημα των δικηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων για την απαγωγή και τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ να έχουν πρόσβαση στο βίντεο με τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι δικηγόροι υπεράσπισης των τεσσάρων κατηγορουμένων ζήτησαν από τις εισαγγελικές αρχές να πάρουν αντίγραφο του βίντεο προκειμένου να το εξετάσουν ειδικοί.

    Όπως επισήμανε ο εισαγγελέας της υπόθεσης Ράτζα Κουρέσι η απόφαση ισχύει μέχρι τις 4 Ιουνίου οπότε και θα είναι η επόμενη δικαστική ακρόαση.

    Σημειώνεται ότι το σχετικό βίντεο προβλήθηκε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του δικαστηρίου στις φυλακές του Καράτσι στις αρχές του μήνα ενώ οι δικηγόροι υπεράσπισης είχαν αρνηθεί τη γνησιότητά του δηλώνοντας ότι είχε κατασκευαστεί.

    [21] ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η Ε.Ε. ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ CEDEFOP

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2002 (19:33 UTC+2)

    Η πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση στο θέμα της επαγγελματικής κατάρτισης είναι το σημαντικό έλλειμμα δεξιοτήτων, τόνισε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης CEDEFOP Γιόχαν βαν Ρενς μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    "Φανταστείτε να θεωρείται ανειδίκευτος ένας αριθμός εργαζομένων που να αντιστοιχεί με τον πληθυσμό της Γαλλίας. Φανταστείτε να διαθέτουν ορισμένες από τις χώρες, που επιδιώκουν να ενταχθούν στην Ε.Ε. υψηλότερο μέσο επίπεδο εκπαίδευσης από τα κράτη - μέλη. Δεν πρόκειται για φανταστικό σενάριο - αυτή είναι σήμερα η πραγματικότητα στην Ε.Ε.", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Βαν Ρενς υπογράμμισε ότι στην Ε.Ε. παρατηρείται πλέον σημαντικό έλλειμμα δεξιοτήτων και ότι "μοναδικός τρόπος να επιτύχουμε τους στόχους που θέτουν οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής, όπως το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή, είναι να αναλάβουμε δεσμεύσεις για την ανάπτυξη της κατάρτισης". "Τα σχέδια για μια ευημερούσα, ανταγωνιστική και κοινωνικά δίκαιη Ευρώπη είναι καταδικασμένα σε αποτυχία, εάν ο πληθυσμός της Ευρώπης δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις νέες δυσκολίες και απαιτήσεις της αγοράς εργασίας", σημείωσε.

    Η άποψη ότι η Ε.Ε. δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τις μεταβολές στην οργάνωση και το περιεχόμενο της εργασίας πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, δεδομένου ότι εκφράζεται από έναν ευρωπαϊκό οργανισμό που έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Εδώ και 25 χρόνια το CEDEFOP συγκεντρώνει πληροφορίες, παρέχει αναλύσεις και λειτουργεί ως κομβικό σημείο για πολλά δίκτυα που ασχολούνται με την κατάρτιση. Σύμφωνα με τον κ. Βαν Ρενς, το επιτελούμενο έργο διατηρεί τη σημασία του στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον για να βελτιωθεί όμως η σημερινή κατάσταση θα πρέπει το έργο αυτό να αξιοποιηθεί από τους αρμοδίους.

    "Είναι γεγονός ότι ποσοστό περίπου 34% των ατόμων ηλικίας 25-29 ετών σε ολόκληρη την Ευρώπη χαρακτηρίζεται ως ανειδίκευτο - ποσοστό που αντιστοιχεί αριθμητικά του πληθυσμού της Γαλλίας. Η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί, εάν δεν αναλάβουμε αμέσως δράση, δεδομένου ότι η κατάρτιση των ανειδίκευτων σήμερα υπολείπεται της κατάρτισης άλλων ομάδων. Η μάθηση αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για το μέλλον της Ευρώπης: η Ε.Ε. πρέπει να δραστηριοποιηθεί, ώστε να διασφαλιστεί ότι εκπαίδευση και κατάρτιση συμπλέουν με τις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς", τόνισε.

    Ο κ. Βαν Ρενς ενημέρωσε το Κοινοβούλιο σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο το CEDEFOP σχεδιάζει να συνεχίσει το έργο του και ειδικότερα για τη συνδρομή του νεοσυσταθέντος δικτύου Refer, μηχανισμός υποστήριξης που δημιουργήθηκε για την εξασφάλιση συνεχούς ροής πληροφοριών από τα κράτη - μέλη, με σκοπό την αντιπαραβολή και την ανάλυση και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα του CEDEFOP να παρέχει πολύτιμη βοήθεια για τη χάραξη πολιτικής.

    [22] ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ 1ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΒΙΟΧΑΛΚΟ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2002 (19:33 UTC+2)

    Στα 358 εκατ. ευρώ ανήλθε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2002 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου Βιοχάλκο, σημειώνοντας ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, της τάξης του 7,6%.

    Ανοδική τροχιά διέγραψαν και τα ενοποιημένα κέρδη EBITDA του ομίλου, τα οποία ενισχύθηκαν σε ποσοστό 4,3 % και διαμορφώθηκαν σε 53,6 εκατ. ευρώ και τα κέρδη της, κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 13,7%, στα 3,8 εκατ. ευρώ.

    [23] ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2002 (19:31 UTC+2)

    Την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους, τους χώρους εργασίας και τα σχολεία από την 1η Ιανουαρίου του 2003 ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος.

    Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, θα απαγορευτεί το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, στους χώρους εργασίας, τις αίθουσες αναμονής του κοινού, συναλλαγής, συνεδριάσεων, συνελεύσεων κλπ. .

    Για τα εστιατόρια, τις καφετέριες, τα ζαχαροπλαστεία απαιτείται από 1ης Οκτωβρίου η δημιουργία ξεχωριστών χώρων και τμημάτων για μη καπνιστές, που θα πρέπει να καταλαμβάνουν τουλάχιστον το 50% του συνολικού χώρου. Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι το μέτρο αυτό δεν είναι υποχρεωτικό για κέντρα διασκέδασης και μπαρ που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις νυχτερινές ώρες, καθώς και τα καφενεία παραδοσιακού τύπου».

    Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου του 2003 θα απαγορευτεί η άμεση και έμμεση διαφήμιση προϊόντων καπνού σε κάθε ραδιοτηλεοπτική εκπομπή, στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά και η υπαίθρια διαφήμιση.

    Στα σχολεία θα απαγορευτεί το κάπνισμα και θα εφαρμοστεί αντικαπνιστική εκστρατεία ενώ θα προβλεφθούν ειδικά καπνιστήρια για τους διδάσκοντες

    Σε 4 νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν εσωτερικά ιατρεία απεξάρτησης από το κάπνισμα.

    Τα στοιχεία ερευνών που αφορούν τη χώρα μας δείχνουν ότι ενώ έχουν ευαισθητοποιηθεί και σταματούν το κάπνισμα άτομα μέσης ηλικίας, αυξάνονται οι καπνιστές στο γυναικείο πληθυσμό και στους νέους ηλικίας από 15 έως 24 χρόνων..

    Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας το κάπνισμα τον 20ο αιώνα συνδέθηκε άμεσα ή έμμεσα με πάνω από 100 εκ. θανάτους παγκοσμίως, ενώ στον 21ο αιώνα ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει στο 1 δισσεκατομύριο.

    [24] ΤΕΛΕΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Νέα Υόρκη, 30 Μαϊου 2002 (19:29 UTC+2)

    Με μία σεμνή τελετή απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης με αφορμή την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων για τον καθαρισμό της περιοχής όπου έγινε η επίθεση.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, η τελετή, η οποία διήρκεσε 20 μόλις λεπτά, άρχισε στις 10.29 το πρωί της Πέμπτης, την ίδια ακριβώς ώρα που έπεσε και ο δεύτερος ουρανοξύστης των δίδυμων πύργων στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

    Περισσότερα από 2.800 άτομα σκοτώθηκαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, όμως μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τα πτώματα μόνο του ενός τρίτου των θυμάτων.

    Η τελετή άρχισε με τις σειρήνες της πυροσβεστικής υπηρεσίας να ακούγονται από μακριά, αποτίοντας φόρο τιμής στους 343 πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να απεγκλωβίσουν άτομα από τους δίδυμους πύργους.

    Την τελετή παρακολούθησε πλήθος Νεοϋορκέζων, οι οποίοι τήρησαν ορισμένων λεπτών σιγή.

    Σύμφωνα με το νέο δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, "η τελετή είχε σκοπό να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα και να υπενθυμίσει στους κατοίκους της Νέας Υόρκης ότι η ζωή συνεχίζεται".

    Κατά την επιχείρηση καθαρισμού μετατοπίσθηκαν 1,6 εκατομμύρια τόνοι από τα ερείπια του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου.

    Η επιχείρηση στοίχισε 800 εκατομμύρια δολάρια και διήρκεσε περίπου οκτώ μήνες, ενώ όσοι συμμετείχαν δούλευαν με βάρδιες 24 ώρες το 24ωρο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 30 May 2002 - 18:13:47 UTC