Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-06-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ
  • [02] ΝΕΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΕ ΚΟΖΑΝΗ ΚΑΙ ΛΑΜΙΑ - ΝΕΟ ΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  • [03] ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
  • [04] ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
  • [05] ΤΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ Η ΒΟΥΛΗ
  • [06] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑ 2004 ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΟΙ
  • [07] ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΔΡΟΜΟ
  • [08] ΑΡΧΙΣΕ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ
  • [09] Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
  • [10] ΝΕΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [11] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ - 58 ΝΕΚΡΟΙ
  • [12] ΤΡΙΑ ΣΤΑΡ ΚΑΠ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
  • [13] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΤΗΡΗΘΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΔΕΘ
  • [14] ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ
  • [15] ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΝΟ ΜΕ ΞΕΝΟ ΟΙΚΟ
  • [16] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. - ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ
  • [17] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΔΡΟΜΟ
  • [18] ΗΠΑ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
  • [19] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
  • [20] ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Η ΑΕΓΕΚ
  • [21] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ NSA
  • [22] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ
  • [23] ΣΤΗ ΣΕΒΙΛΛΗ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2002 (10:47 UTC+2)

    Συνεργασία με τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της στάσης που θα κρατήσει η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης στη Σεβίλη, όπου θα συζητηθούν τα θέματα του ευρωστρατού και της λαθρομετανάστευσης.

    Σε ότι αφορά στο θέμα του ευρωστρατού παραμένουν ανοιχτά όλα τα ζητήματα, καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και οι πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί η έκβαση τους και σημείωσε πως σε καμία περίπτωση δεν έχουμε φτάσει στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

    Ο κ. Σημίτης θα αναχωρήσει το βράδυ για τη Σεβίλη.

    [02] ΝΕΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΕ ΚΟΖΑΝΗ ΚΑΙ ΛΑΜΙΑ - ΝΕΟ ΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2002 (15:17 UTC+2)

    Την ίδρυση νέων πανεπιστημίων στην Κοζάνη και τη Λαμία και ενός ΤΕΙ στην Κεφαλλονιά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που ασχολήθηκε με την εκπαιδευτική πολιτική. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα τρία αυτά ιδρύματα, μαζί με το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που αρχίζει τη λειτουργία του από τον Σεπτέμβριο ολοκληρώνουν το δίκτυο της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Παράλληλα αποφασίστηκε μέχρι το 2010 να δημιουργηθούν 46 ακόμη νέα τμήματα πανεπιστημίων ή ΤΕΙ ώστε να διευρυνθεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας στον τομέα της εκπαίδευσης.

    «Σήμερα με τις αποφάσεις που πήραμε προχωράμε σε μια νέα φάση χωροταξικής ανάπτυξης που πιστεύουμε ότι δίνει νέες προοπτικές, νέα δυναμική στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση στον 21ο αιώνα» τόνισε ο κ. Σημίτης. Παράλληλα επισήμανε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί σε γενικές γραμμές το προτεινόμενο από την ομάδα σχεδιασμού του υπουργείου Παιδείας μοντέλο του διπολικού περιφερειακού συστήματος οργάνωσης της ανώτατης εκπαίδευσης. Σε κάθε περιφέρεια, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν και δημιουργούνται δύο πόλοι: ο ένας είναι ένα πολυθεματικό πανεπιστήμιο, ο δεύτερος ένα πολυθεματικό ΤΕΙ. «Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ έχουν ρόλους διακριτούς αλλά και ρόλους συμπληρωματικούς και μαζί δρουν για ένα βέλτιστο αποτέλεσμα» πρόσθεσε.

    Με αφορμή την απεργία των ναυτεργατών, ο κ. Σημίτης έδωσε οδηγίες στους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργο Ανωμερίτη και Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, στον Γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου κ. Κοσμίδη και τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη να εξετάσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να δώσουν μία λύση.

    Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε το αίτημα των ναυτεργατών για αύξηση της σύνταξης κατά 10%, προσδιορίζει όμως το χρονικό όριο της αύξησης αυτής σε πέντε χρόνια. Με το χρονικό αυτό όριο διαφωνούν οι ναυτεργάτες οι οποίοι δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να δεχτούν ένα χρονικό όριο ενός ή δύο χρόνων. Ακολούθησε σύσκεψη των κ. Ανωμερίτη, Χριστοδουλάκη, Κοσμίδη και Λαλιώτη όπου συζητήθηκε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα λιμάνια της χώρας.

    [03] ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2002 (11:24 UTC+2)

    Στις γυναίκες πρόσφυγες είναι αφιερωμένη η αυριανή παγκόσμια ημέρα

    Προσφύγων, καθώς σύμφωνα, με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, το 80% των προσφύγων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι ανέρχονται περίπου στα 50 εκατομμύρια , είναι γυναίκες και παιδιά.

    Ακόμη σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η Ελλάδα πρωτοστατεί στις κακές συνθήκες κράτησής τους και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, ενώ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στη διάρκεια των πέντε πρώτων μηνών του 2002 εγκρίθηκε από τη χώρα μας, μόλις το 2,5% των υποβληθέντων προς εξέταση αιτήσεων για άσυλο (46 σε σύνολο 1910 αιτήσεων), τη στιγμή που πέρυσι οι εγκριθείσες αιτήσεις ήταν κοντά στο κοινοτικό μέσο όρο του 12%.

    [04] ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Σύσκεψη με τους επικεφαλής των ελληνικών πρεσβειών και των εμπορικών και οικονομικών γραφείων στις χώρες της Βαλκανικής που θα λάβουν αναπτυξιακή βοήθεια, στο πλαίσιο του Ελληνικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, καθώς και των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων θα έχει αύριο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος.

    Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η οριστικοποίηση διαδικαστικών λεπτομερειών καθώς και αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν γίνει από τις λήπτριες χώρες για τη υπό χρηματοδότηση έργα, ενώ οι εμπλεκόμενες χώρες είναι η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία, η Ρουμανία, και η Βουλγαρία.

    [05] ΤΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ Η ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2002 (21:03 UTC+2)

    Τη διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ για την καταστολή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς και δύο ακόμη συμφωνίες επικύρωσε σήμερα η Βουλή, μετά από εισήγηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Ανδρέα Λοβέρδου.

    Η δεύτερη επικύρωση αφορά τη συμφωνία Κοτονού, που θέτει το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και στις χώρες της Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού και αποβλέπει στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξή τους, μέσω της μεταφοράς πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης.

    Τέλος, επικυρώθηκε η σύμβαση της Ελλάδας και του ΟΗΕ για το διεθνές Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης Θεσσαλονίκης. Το Κέντρο αυτό έχει στόχο την παροχή διοικητικής τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη δράσεων διοικητικού εκσυγχρονισμού προς τις χώρες των Βαλκανίων, της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.

    [06] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑ 2004 ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΟΙ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Απόλυτα επιτυχημένο κρίνεται το 2ο Χορηγικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Μάρκετινγκ της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 και στο οποίο μετείχαν οι Μεγάλοι Εθνικοί Χορηγοί, οι Διεθνείς Χορηγοί, στελέχη της ΔΟΕ και στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής.

    Οι σύνεδροι είναι εντυπωσιασμένοι από την πρόοδο της προετοιμασίας της Αθήνας, δήλωσε ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της ΔΟΕ Μάϊκλ Παίην, ο οποίος συνοψίζοντας όσα συζητήθηκαν κατά το διήμερο συνέδριο, είπε μεταξύ άλλων: «Εξετάσαμε θέματα υλικής οργάνωσης, δώσαμε στους χορηγούς μας και στους συνεργάτες μας πάρα πολλά χρήσιμα στοιχεία και γενικά όλοι εντυπωσιάστηκαν απ' τις ουσιαστικές προόδους που έχει σημειώσει η Αθήνα τους τελευταίους 12 μήνες, καλύπτοντας πολύ από το χαμένο χρόνο σε πολλούς τομείς. Σήμερα, πολλά από τα έργα και τα προγράμματα, βρίσκονται, μάλιστα, μπροστά σε σχέση με τις προθεσμίες που είχαν τεθεί».

    Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου παρουσίασαν το μεσημέρι σε Συνέντευξη Τύπου ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004 Μάρτων Σίμιτσεκ, ο Γενικός Διευθυντής Μάρκετινγκ Γεώργιος Μπόλος και ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Μάικλ Παίην.

    Αναφερόμενος στη σημασία του Συνεδρίου και στις δυνατότητες που παρέχει στους χορηγούς, ο κ. Σίμιτσεκ τόνισε: «Αυτές οι ομάδες εργασίας, οι οποίες είναι θεσμοθετημένες να γίνονται από κάθε Οργανωτική Επιτροπή, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε και οι δυο πλευρές να ταυτίσουν τον τρόπο εργασίας τους. Δηλαδή, οι χορηγοί να διαπιστώσουν την πρόοδο της προετοιμασίας, να αισθανθούν εμπιστοσύνη με το έργο μας και να ταυτιστούν με τα διάφορα προγράμματά μας, έτσι ώστε να έχουν μεγαλύτερο όφελος στις δράσεις που θα αναπτύξουν.

    Αυτό, νομίζω, το έχουμε επιτύχει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και θα συνεχίσουμε να το επιδιώκουμε, ώστε να φτάσουμε στην τελική στιγμή, στην περίοδο της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, οπότε όλες αυτές οι δράσεις θα υλοποιηθούν αυτομάτως. Να μην αναζητούμε εκείνη την περίοδο τις επιθυμίες του ενός και του άλλου, αλλά να υπηρετήσουμε τις ανάγκες τους, να βοηθήσουμε να περάσουν τα μηνύματά τους, προβάλλοντας το εταιρικό τους προφίλ, σε ευθεία ταύτιση με την πολιτική της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων».

    [07] ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΔΡΟΜΟ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Οξεία επίθεση κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα για τις δηλώσεις του σχετικά με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος κάνοντας λόγο για απύθμενο πολιτικό θράσος.

    "Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας, κατά προφανή παράβαση του Συντάγματος, στην προκείμενη περίπτωση την έκτακτη νομοθετική διαδικασία των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, ασελγεί θεσμικώς σε βάρος της Βουλής και, κατ' επέκταση, του Κοινοβουλευτικού μας Πολιτεύματος.

    Και φτάνει να επικαλείται, δια του εκπροσώπου της, προκειμένου να δικαιολογήσει την αντικοινοβουλευτική της αυτή τακτική, δήθεν ΄΄κατάσταση έκτακτης ανάγκης'', που η ίδια δημιούργησε, με τη συνήθη ανευθυνότητα, προχειρότητα και αδιαφάνεια των ενεργειών της", τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

    "Με τις δηλώσεις του λοιπόν αυτές, που εκφράζουν απύθμενο πολιτικό θράσος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θυμίζει κακοποιούς, οι οποίοι δεν διστάζουν να επικαλεσθούν συνθήκες μειωμένου καταλογισμού ή και λόγους βλακείας για να επιτύχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση από το δικαστήριο", υπογράμμισε.

    [08] ΑΡΧΙΣΕ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Δεκατρείς ποδηλάτες κάλεσε ο εθνικός προπονητής ποδηλασίας πίστας Γιάννης Καρυπίδης, για προετοιμασία που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 27 Ιουνίου στο Ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο.

    Οι συγκεκριμένοι αθλητές θα αποτελέσουν το βασικό κορμό των εθνικών ομάδων που θα πάρουν μέρος στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Εφήβων της Σόφιας και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων της Γερμανίας.

    Οι αθλητές που απαρτίζουν τις εθνικές ομάδες είναι οι: Πέτρος Μαρίτσης (Α.Σ.Π. Ρόδα), Χρήστος Τσερεντζούλιας (Π.Ο Πατρών), Νίκος Καταχανάς (Ο.Φ.Ν Ιωνίας), Στέφανος Μαυροειδής (Α.Σ.Π. Ρόδα), Παναγιώτης Κουτσούκος (Π.Ο Βόλος), Δημήτρης Γεωργίου (Π.Ε.Σ.Α. Αστέρας), Γιάννης Ρήγας (Α.Σ.Π. Ρόδα), Κώστας Πενταράκης (Π.Ο. Ταλώς), Μιχαήλ Τζέγκας (Ο.Φ.Ν. Ιωνίας), Χρυσοβαλάντης Λάλος (Π.Α.Π Διαγόρας), Γιάννης Παπανικολάου (Ο.Φ.Ν. Ιωνίας), Κώστας Τρουλινός (Π.Ο.Η. Κάστρο) και Παναγιώτης Βουκελάτος (Π.Ο. Πατρών).

    [09] Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    Λευκωσία, 20 Ιουνίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Τιμώντας σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, που καθιερώθηκε πέρυσι από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την υιοθέτηση της Συνθήκης για τους Πρόσφυγες, η κυπριακή βουλή, διά του Προέδρου της Δημήτρη Χριστόφια, διαβεβαίωσε τον προσφυγικό κόσμο της Κύπρου ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την κατοχύρωση του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

    Μιλώντας ενώπιον της απογευματινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής και πριν από την έναρξη του νομοθετικού της έργου, ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τη διεθνή κοινότητα να κατανοήσουν "ότι λύση στο Κυπριακό, που δεν θα δικαιώνει τους πρόσφυγες, δεν μπορεί να είναι δίκαιη αλλά ούτε και βιώσιμη".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [10] ΝΕΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 20 Ιουνίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Νέο χαμηλότερο επίπεδο για τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια κατέγραψε η αγορά στη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των σημαντικών ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 96,28 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1%. Μεγάλη αύξηση παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε, ύστερα από αρκετό καιρό, στο ένα εκατομμύριο λίρες, με τον κλάδο των Βιομηχανικών Εταιρειών να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον.

    Ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων σημείωσε πτώση της τάξης του 0,63%, κλείνοντας στις 408,11 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [11] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ - 58 ΝΕΚΡΟΙ

    Πεκίνο, 20 Ιουνίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Έκρηξη που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο ανθρακωρυχείο Chengzihe στη βορειοανατολκή Κίνα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 58 άτομα που εργάζονταν στο ορυχείο.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, άλλα 58 άτομα αγνοούνται μέχρι στιγμής ενώ τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στην περιοχή κατάφεραν να απεγκλωβίσουν μόλις 24 άτομα από τα συνολικά 140 άτομα που βρίσκονταν παγιδευμένα κάτω από το έδαφος.

    Μέχρι στιγμής δεν έγινε σαφές τι ακριβώς προκάλεσε την έκρηξη στην πόλη Τζιξί κοντά στα σύνορα της χώρας με την Ρωσία.

    Μεταξύ των εγκλωβισμένων είναι και ο γενικός διευθυντής του ανθρακωρυχείου που επέβλεπε τις εργασίες των ανθρακωρύχων την στιγμή του ατυχήματος.

    Σημειώνεται ότι το 2001 έχασαν τη ζωή τους συνολικά 5.000 εργαζόμενοι στα ορυχεία της χώρας που φημίζονται για την έλλειψη ασφαλών συνθηκών εργασίας.

    [12] ΤΡΙΑ ΣΤΑΡ ΚΑΠ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Με 3 τουρνουά Σταρ Καπ και ένα ΕΒΓΑ τζούνιορς συνεχίζονται αυτό το Σαββατοκύριακο τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Μπιτς βόλεϊ. Με την συμμετοχή της εθνικής ομάδας γυναικών των Νικολαΐδου/Κουτρουμανίδου θα διεξαχθεί στο «Γκόα Club» στην παραλία Μαγγάνων Ξάνθης το Σταρ Καπ. Το τουρνουά θα ομορφύνουν με την παρουσία τους οι Ισπανίδες Cheerleaders, που ήταν παρούσες και στο Όπεν της Θεσσαλονίκης. Επίσης οι διοργανωτές επιφυλάσσουν εκπλήξεις στους θεατές. Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε σήμερα κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, δύο τυχεροί, ύστερα από κλήρωση θα κερδίσουν ταξίδι στην Ρόδο, προκειμένου να παρακολουθήσουν το Όπεν του Παγκοσμίου Σιρκουΐ Γυναικών (24-28 Ιουλίου).

    «Στην όμορφη παραλία των Μαγγάνων φιλοξενούμε για δεύτερη συνεχή χρονιά Star Cup γυναικών. Στόχος για την επόμενη χρονιά είναι η διοργάνωση ενός Όπεν από το Πανελλήνιο Σιρκουΐ ΕΒΓΑ Masters και γιατί όχι και η διοργάνωση ενός διεθνούς τουρνουά. Θέλουμε να πούμε στους φίλους του beach volley ότι εντός των επόμενων μηνών θα προχωρήσουμε στην κατασκευή προπονητηρίου beach volley ολυμπιακών προδιαγραφών, όπου θα φιλοξενούνται κορυφαίες ομάδες του κόσμου», τόνισε ο δήμαρχος Τοπείρου Ξάνθης, Στέλιος Χατζηευαγγέλου.

    Οι συμμετοχές του τουρνουά είναι: Νικολαΐδου/Κουτρουμανίδου, Ορδουλίδου/Σάκκουλα, Νικολού/Τικταπανίδου, Κυριακίδου/Γεωργακοπούλου, Αρβανίτη/Μουστάκη, Κωστάμη Φ./Κωστάμη Ε., Μίχου/Κουλουμέντα, Λαζαρίδου/Προκοπίου, Χαραλαμπίδου/Ηλιακοπούλου, Δηλαβέρη/Πετρουλάκη.

    [13] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΤΗΡΗΘΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΔΕΘ Α.Ε.

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Στη διαδικασία των μετατάξεων των υπαλλήλων της ΔΕΘ ΑΕ, μετά τη διάσπασή της σε δύο εταιρίες, εφαρμόστηκε απόλυτα ο σχετικός νόμος (δηλώσεις επιθυμίας μετατασσόμενων, κοινές υπουργικές αποφάσεις, διατήρηση μισθολογικών και άλλων δικαιωμάτων), τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Σαλαγκούδη.

    Επίσης, επισήμανε ότι έγινε περιορισμένος αριθμός προσλήψεων εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος κατά την περασμένη διετία μετά τη διάσπαση σε δύο εταιρίες, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες εξυπηρέτησης του αυξημένου κύκλου εργασιών της νέας εταιρίας HELEXPO.

    Περαιτέρω, σημείωσε ότι η παγκόσμια έκθεση EXPO στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τη Σύνοδο Κορυφής του 2003 αποτελούν μεγάλης σημασίας θέματα για τα οποία χρειάζεται συστράτευση όλου του δυναμικού της πόλης, όλων των κομμάτων, όλων των φορέων. Πρόσθεσε, δε, ότι η ΔΕΘ και η HELEXPO θα χρειαστεί να συμβάλλουν τόσο στη διεκδίκηση όσο και στην υλοποίηση της ΕΧΡΟ.

    [14] ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ

    Λονδίνο, 20 Ιουνίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Σε μια προσπάθεια αντιστροφής της αρνητικής εικόνας που έχει δημιουργηθεί εναντίον του ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ εγκαινίασε τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις Τύπου από την πρωθυπουργική κατοικία.

    Όπως μετέδωσε το BBC, η ομιλία του κ. Μπλερ ξεκίνησε με μια αναφορά στη σύνοδο κορυφής στη Σεβίλλη ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης σύμφωνα με τις οποίες η δημοτικότητά του έχει μειωθεί σημαντικά.

    "Οι δημοσκοπήσεις πάνε και έρχονται, αυτό που μετράει είναι να γίνει σωστά η δουλειά μας" είπε χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δέιχνουν μείωση της εμπιστοσύνης του κοινού στο πρόσωπό του, ο κ. Μπλερ τόνισε ότι όλα αποτελούν μέρος της πολιτικής ακόμα και η χαμηλή δημοτικότητα προσθέτοντας ότι τελικά εναπόκειται στους ψηφοφόρους να αποφασίσουν βασισμένοι στο έργο που έχει επιτελέσει η κυβέρνηση.

    Ερωτηθείς εάν έχει κάνει λάθη στη διάρκεια της θητείας του παραδέχθηκε ότι μερικά σφάλματα του ανήκουν συνέχισε όμως λέγοντας ότι πρόκειται για λάθη τα οποία θα πρέπει να τα γνωρίζει μόνο ο ίδιος και όσο για τους δημοσιογράφους αυτοί θα πρέπει να τα ανακαλύψουν.

    Αναφορικά με το θέμα της λαθρομετανάστευσης ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο επιβάλλει την ανάγκη υιοθέτησης κοινής πολιτικής μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σημειώνεται ότι η εφημερίδα Daily Telegraph δημοσιεύει δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία 6% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θεωρεί τον κ. Μπλερ πολύ ειλικρινή ενώ το 39% απάντησε ότι τον θεωρεί βασικά ειλικρινή. Αντίθετα το 36% θεωρεί τον Βρετανό πρωθυπουργό κυρίως ανειλικρινή και μόλις τι 18% πολύ ανειλικρινή.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 28% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του κ. Μπλερ, ποσοστό αρκετά χαμηλό σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του58% το 1998 και του 47% το 2001.

    [15] ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΝΟ ΜΕ ΞΕΝΟ ΟΙΚΟ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο συνεργασίας με γνωστό οίκο του εξωτερικού για την ΑΓΝΟ, η Αγροτική Τράπεζα.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση προς τις χρηματιστηριακές αρχές, η Αγροτική Τράπεζα ως βασικός μέτοχος της ΑΓΝΟ ΑΕ εξετάζει πλέον όλες τις εναλλακτικές λύσεις για την καλύτερη απόδοση της επένδυσης της, μεταξύ των οποίων στρατηγικές συνεργασίες με γνωστό οίκο του εξωτερικού που έχει ήδη εκδηλώσει εγγράφως ενδιαφέρον.

    Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι δεν υποβλήθηκε καμία δεσμευτική προσφορά στο διαγωνισμό για την πώληση πακέτου μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ ΑΕ, παρά το γεγονός ότι στη σχετική διαδικασία είχαν συμμετάσχει ενεργά τρεις εταιρείες του κλάδου (ΦΑΓΕ, ΜΕΒΓΑΛ και Εβροφάρμα).

    [16] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. - ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο ζήτημα του ευρωστρατού και στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, στην παρέμβασή του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που γίνεται στη Σεβίλλη.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ συζητήθηκαν καίρια θέματα για το παρόν και το μέλλον της Ε.Ε.

    Επισήμανε ότι η Ν.Δ. υποστηρίζει τη διεύρυνση της Ε.Ε. και βεβαίως την ένταξη της Κύπρου, με το πρώτο κύμα των υπό ένταξη κρατών, ανεξάρτητα με το αν θα υπάρξει λύση στο πολιτικό πρόβλημα ή όχι. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η Ε.Ε θα παραμείνει συνεπής στη θέση που έχει ήδη διατυπώσει.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ακόμη ότι έθεσε τα ελληνικά επιχειρήματα και τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα του Ευρωστρατού με κύριο σημείο ότι το κείμενο της Άγκυρας, ως έχει, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. "Πρέπει να τροποποιηθεί έτσι ώστε να διασφαλίζει καίρια εθνικά συμφέροντα", υπογράμμισε.

    Οσον αφορά το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης τόνισε την ανάγκη διατύπωσης και κυρίως υλοποίησης μιας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

    "Ειδικά εμείς στην Ελλάδα, που, για συγκεκριμένους γεωγραφικούς λόγους, έχουμε μεγάλο πρόβλημα - μεγαλύτερο από τους περισσότερους εταίρους μας - μαζικής εισροής λαθρομεταναστών, υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος φύλαξης των συνόρων. Και επειδή έχουμε τα πιο εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα, απ' όπου συχνά γίνεται η είσοδος των λαθρομεταναστών, είναι ανάγκη επίσης να δημιουργηθεί μία ευρωπαϊκή δύναμη ακτοφυλακής", είπε.

    [17] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΔΡΟΜΟ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2002 (20:20 UTC+2)

    "Ο κ. Παυλόπουλος είναι καθηγητής του Δικαίου και θα έπρεπε να γνωρίζει, αλλά αν δεν γνωρίζει μπορούμε να του το υπενθυμίσουμε, ότι και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι μέσα στο πλαίσιο που μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση".

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., ο οποίος αναφερόμενος στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που πρόκειται να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης και αφορά την προετοιμασία οργάνωσης του Μαραθώνιου Δρόμου κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, κατηγόρησε την κυβέρνηση για παράκαμψη της Βουλής και υποβάθμιση του κύρους του Κοινοβουλίου.

    "Η πράξη αυτή, όπως πάντα, έχει υπογραφεί, ως γνωστόν, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και ο λόγος που έγινε πράξη νομοθετικού περιεχόμενου ήταν συγκεκριμένος. Επρεπε να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα για τη μαραθώνια διαδρομή. Υπήρχε κίνδυνος να μην προχωρήσει, γρήγορα και σωστά η μαραθώνια διαδρομή, διότι είχαν εγερθεί πολλά προβλήματα με δημάρχους και δημότες διαφόρων Δήμων, οργανώσεις κατοίκων που προχωρούσαν σε συνεχείς ενστάσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα", τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε στον κ. Παυλόπουλο να μιλά για την ουσία και όχι μόνο διαδικαστικά. "Φοβάμαι, όμως, ότι το πρόβλημα του κ. Παυλόπουλου ήταν άλλο. Να μη γίνει η μαραθώνια διαδρομή", είπε και πρόσθεσε: "Aπό τη μία η Ν.Δ. δεν θέλει να γίνει το έργο για να κάνει κριτική στην κυβέρνηση και από την άλλη, ψάχνει διάφορες διαδικαστικές αιτιολογίες, προκειμένου να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση και να οδηγήσει σε κάτι που είναι εθνικά επιζήμιο. Αλλά, η άσκηση αντιπολίτευσης, όπως την αντιλαμβάνεται η Ν.Δ., φαίνεται ότι δεν έχει τέτοιες αναστολές".

    Τόνισε τέλος ότι η πράξη νομοθετικού περιεχόμενου έγινε και δεν ακολουθήθηκε η συνήθης νομοθετική διαδικασία, λόγω του ιδιαίτερα επείγοντος χαρακτήρα του θέματος και της ανάγκης να ξεπεραστούν χρονικοί περιορισμοί που είχαν επέλθει.

    [18] ΗΠΑ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

    Ουάσινγκτον, 20 Ιουνίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισε υπέρ της κατάργησης της εκτέλεσης διανοητικά καθυστερημένων ατόμων καθώς όπως αναφέρθηκε ανάλογη πράξη απαγορεύεται ρητώς από το Σύνταγμα.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, το Ανώτατο Δικαστήριο ψήφισε ομόφωνα (6-3) υπέρ της κατάργησης ανάλογων εκτελέσεων ενώ δεν έχει εξακριβωθεί πόσοι από τους 3.700 περίπου σημερινούς θανατοποινίτες έχουν πνευματικά προβλήματα.

    Ο γενικός διευθυντής της αμερικανικής Ένωσης για άτομα με διανοητική υστέρηση Ντόριν Κρόσερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εν λόγω απόφαση που όπως χαρακτηριστικά είπε είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών που καταβάλλονται εδώ και δυο δεκαετίες.

    Εξάλλου και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους πριν από ένα χρόνο είχε ταχθεί κατά της εκτέλεσης ατόμων με διανοητικά προβλήματα.

    Σημειώνεται ότι το αμερικανικό δικαστήριο είχε χαρακτηρίσει το 1989 νόμιμες τις εκτελέσεις ατόμων με πνευματικά προβλήματα ενώ ακόμη και σήμερα ισχύει η απόφαση σε 20 αμερικανικές πολιτείες.

    [19] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Ηράκλειο, 20 Ιουνίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Την ανάγκη ενός μεγάλου άλματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του από το Ηράκλειο, όπου βρίσκεται σήμερα τονίζοντας ότι καμία αρμοδιότητα και εξουσία για θέματα περιφέρειας δεν μπορεί να υπάρχει πλέον στα χέρια των κεντρικών υπουργείων.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι από εδώ και πέρα με τη μεταρρύθμιση, η οποία προωθείται, πρέπει να γίνει πράξη η πλήρης μεταφορά της πολιτικής ευθύνης για όλα τα θέματα περιφέρειας στην περιφέρεια, το νομό και το δήμο.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Θόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος έθεσε πλαφόν είκοσι νομαρχιών, πρότεινε έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που το κυβερνών κόμμα πάρει λιγότερες από 20 νομαρχίες στις δημοτικές εκλογές, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε: "Εγώ δεν ξέρω τι πλαφόν έθεσε ο καθένας. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένας δημοκρατικός θεσμός, ο οποίος έχει ανάγκη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης εξουσίας. Για το λόγο αυτό οι πολιτικές μεταρρύθμισης, τις οποίες πρέπει να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ δυναμικά, πρέπει να οδηγήσουν άμεσα σε ακόμη μεγαλύτερη μεταφορά οικονομικής εξουσίας, διοικητικής αρμοδιότητας και πολιτικής ευθύνης".

    Υπογράμμισε ότι τώρα δεν είναι ώρα για θεωρίες και πρόσθεσε: "να δούμε πως θα πάμε σε ένα δυναμικό και δημιουργικό αγώνα των τοπικών κοινωνιών με στόχο τις καλύτερες δυνατές επιλογές". "Οι πολίτες θέλουν να λύνουν τα δικά τους προβλήματα και όχι αυτά που βασανίζουν τους διάφορους σχολιαστές ή τις σκόπιμες μελλοντολογικού χαρακτήρα προβλέψεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς", επισήμανε.

    Με αφορμή την επίσκεψή του στα Ανώγεια, αναφέρθηκε στη σημασία των νέων τεχνολογιών και στη σημασία των νέων τεχνολογιών στην επικοινωνία των κατοίκων της υπαίθρου.

    "Οφείλουμε να επικυρώσουμε τη σταθερή και ουσιαστική ικανότητα επικοινωνίας των κατοίκων της υπαίθρου με την υπόλοιπη ενδοχώρα. Οι πολίτες της υπαίθρου πέρα από το δικαίωμα επικοινωνίας με την υπόλοιπη χώρα, έχουν δικαίωμα πρόσβασης στη γνώση, στη μόρφωση, στις ειδήσεις, στα γεγονότα. Και οι νέες τεχνολογίες εγγυώνται άμεση επιτυχία σ' αυτή την κατεύθυνση, στο βαθμό βεβαίως που είναι αποδεκτές, στο βαθμό που είναι φτηνές, στο βαθμό που είναι στα χέρια του λαού", είπε.

    Σημείωσε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση όλων των βαθμών έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει σ' αυτή την κατεύθυνση, φροντίζοντας για τη διάχυση της τεχνολογίας της πληροφορίας και πρόσθεσε ότι μεθαύριο στο Ηράκλειο, θα επισημοποιηθούν και θα ενδυναμωθούν οι σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα στα ερευνητικά κέντρα, που προωθούν τις εφαρμογές της νέας τεχνολογίας, και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, της μεταποίησης, των υπηρεσιών.

    "Δεν μπήκαμε μόνο στα λόγια στον 21ο αιώνα και στην κοινωνία της γνώσης, αλλά έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε αυτό αισθητό σε κάθε γωνιά, σε κάθε χωριό και σε κάθε επαρχία της Ελλάδας", κατέληξε.

    [20] ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Η ΑΕΓΕΚ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα η 62η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΑΕΓΕΚ, κατά την οποία εγκρίθηκαν οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, καθώς και ο τρόπος διάθεσης των κερδών της εταιρίας, για τη χρήση 2001.

    Εγκρίθηκε ο επανακαθορισμός του τρόπου διάθεσης των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από την τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ως εξής:

    -Διευρύνεται και μετονομάζεται η ειδική κατηγορία των αυτοχρηματοδοτουμένων «Μικρά ενεργειακά έργα», σε «Ενεργειακά έργα», ώστε εκτός των μικρών, να μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτή και μεγαλύτερης δυναμικότητας έργα. Το προοριζόμενο ποσό προς διάθεση στη συγκεκριμένη κατηγορία, δεν μεταβάλλεται.

    -Απαλείφεται από το υφιστάμενο πρόγραμμα, το κονδύλι ύψους 11,7 εκατ. ευρώ, προοριζόμενο για την ανέγερση του νέου κτιρίου γραφείων της ΑΕΓΕΚ λόγω αντικατάστασης αυτού από άλλα κεφάλαια.

    -Αυξάνονται τα ποσά ορισμένων κονδυλίων επένδυσης όπως: του μηχανολογικού εξοπλισμού από 8,8 εκατ. ευρώ σε 10,3 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων αναγκών της εταιρίας από την ανάληψη νέων έργων και της τοποθέτησης σε ακίνητα από 4,7 εκατ. ευρώ, σε 6 εκατ. ευρώ με σκοπό τη δυναμικότερη παρουσία της εταιρίας στον προσοδοφόρο τομέα επένδυσης και αξιοποίησης ακινήτων.

    -Εισάγεται ως νέα κατηγορία επένδυσης η «Εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου, τεσσάρων τεχνικών εταιριών με σκοπό τη συγχώνευση». Οι εταιρίες αυτές είναι οι ΑΞΩΝ Α.ΤΕ.Β.Ε., ΔΟΜΗΤΩΡ Α.Τ.Ε., ΟΔΟΣΗΜΑΝΣΗ Α.ΤΕ.Β.Ε. και ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ Α.Τ.Ε. και για την επένδυση θα διατεθεί ποσό 9 εκατ. ευρώ. Ο χρονικός ορίζοντας εκπλήρωσης του προγράμματος είναι η 31/12/02 και δεν μεταβάλλεται.

    Περαιτέρω, αποφασίσθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών, από προσαρμογές αξίας ακινήτων ν. 2065/92 και τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού.

    Τέλος, εγκρίθηκε η καταβολή μερίσματος στους μετόχους, ύψους 0,08 ευρώ ανά κοινή και προνομιούχο μετοχή, με παράλληλη εξουσιοδότηση του Δ.Σ. της εταιρίας, του ορισμού της ημερομηνίας αποκοπής του.

    Ο κύκλος εργασιών της AEΓEK το 2001 ανήλθε σε 175,8 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 13,7 εκατ. ευρώ , παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 29,7% και 2,2% σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη της χρήσεως 2000. Κατά την πενταετία 1997 - 2001, η ΑΕΓΕΚ πέτυχε την αύξηση του Κύκλου Εργασιών της κατά 160% και την αύξηση των Ιδίων Κεφαλαίων της κατά 340%. Στο ίδιο διάστημα, ο μηχανολογικός εξοπλισμός της επιχείρησης αυξήθηκε σε ποσοστό 96% ενώ οι καθαρές επενδύσεις παγίων ανήλθαν σε 120 εκατ. ευρώ.

    Σημαντικό στόχο της εταιρίας αποτελεί επίσης η αύξηση του μεριδίου που κατέχει στην κατασκευαστική αγορά. Εκτός από τα μεγάλα ενεργειακά έργα που έχει στο ενεργητικό της, η Εταιρία έχει λάβει από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας 4 άδειες για την ανάπτυξη ενεργειακών έργων στην Ελλάδα. Επίσης, η εταιρία έχει συνάψει πρόσφατα συνεργασία με τον Όμιλο Ελληνικών Πετρελαίων και τον διεθνή ενεργειακό οίκο TRACTEBEL S.A., για την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Βόρεια Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 220 εκατ. ευρώ.

    [21] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ NSA

    Ουάσινγκτον, 20 Ιουνίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε το περιεχόμενο τηλεφωνικών μηνυμάτων που είχε εντοπίσει η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA).

    Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλέισερ εξέφρασε την ανησυχία του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους καθώς όπως ανέφερε η αποκάλυψη του περιεχομένου των τηλεφωνικών μηνυμάτων ενδέχεται να βλάψει τα αμερικανικά συμφέροντα επηρεάζοντας τη δυνατότητα της χώρας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Κυβερνητικές πηγές αποκάλυψαν σήμερα ότι μία ημέρα πριν από τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους η NSA που παρακολουθεί τις επικοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο εντόπισε ύποπτα μηνύματα στα αραβικά που ανέφεραν ότι κάτι επρόκειτο να πραγματοππιηθεί την επόμενη ημέρα.

    Τα μηνύματα μεταφράστηκαν την 12η Σεπτεμβρίου αφού είχαν εκδηλωθεί οι τρομοκρατικές επιθέσεις.

    "Η αποκάλυψη των μηνυμάτων της 10ης Σεπτεμβρίου ήταν ακατάλληλη γιατί θέτει σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια και θα μπορούσε στη συνέχεια να βλάψει την αμερικανική ικανότητα επιτυχής διεξαγωγής του πολέμου κατά της τρομοκρατίας" τόνισε ο κ. Φλέισερ.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι το 1998 είχε γίνει γνωστό ότι η NSA μπορεί να παρακολουθεί τα τηλεφωνήματα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Μόλις διέρρευσε η πληροφορία ο Λάντεν έπαυσε να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο με αποτέλεσμα να αποτραπεί η δυνατότητα συσσώρευσης πληροφοριών τα οποία μπορεί να ήταν απαραίτητα για την αποτροπή των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [22] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Λευκωσία, 20 Ιουνίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει την έντονή της ανησυχία για την επιδεινούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας με στόχο λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να σκοτωθούν 19 Ισραηλινοί πολίτες και να τραυματισθούν περίπου άλλοι 40.

    "Με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η φρικιαστική αυτή επίθεση εναντίον αθώων πολιτών. Οι υπεύθυνοι της επίθεσης αυτοκτονίας συμβάλλουν μόνο στην κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή", αναφέρεται σε δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [23] ΣΤΗ ΣΕΒΙΛΛΗ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Λευκωσία, 20 Ιουνίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης μεταβαίνει αύριο το πρωί στη Σεβίλλη της Ισπανίας, όπου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Θα τον συνοδεύει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 20 June 2002 - 18:13:39 UTC