Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-06-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [02] ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ
  • [03] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΟΥΣ-ΣΑΡΟΝ
  • [04] ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ ΣΑΜΠΑ ΟΙ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΙ
  • [05] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΝ 4Η ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ
  • [06] ΝΕΚΡΟΣ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΜΠΟΥ ΣΑΓΙΑΦ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
  • [07] Π. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ο ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ
  • [08] O ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΛΑΚΙΩΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΠΑΟΚ...
  • [09] Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
  • [10] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 9ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
  • [11] ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ
  • [12] ΚΛΗΡΩΣΗ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΟΥΕΦΑ: ΑΝΟΡΘΩΣΗ - ΓΚΡΕΒΕΝΜΑΧΕΡ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ
  • [13] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: ΑΠΟΕΛ - ΦΛΟΡΑ ΤΑΛΙΝ
  • [14] ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΤΑΝΙΕΛ
  • [15] ΚΥΠΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΣΣΕ
  • [16] ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ
  • [17] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΝΟ
  • [18] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
  • [19] ΠΡΟΟΔΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΞΕΠΛΥΜΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
  • [20] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [21] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ, ΚΥΠΡΟΣ 1974 - 2002"
  • [22] ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ COSMOTE
  • [23] ΜΕ 25% Η ΚΡΕΚΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ DELTAGRO
  • [24] ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΡΑΜΑ

  • [01] ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2002 (18:49 UTC+2)

    Την πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Τύπου, εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Ο κ. Χυτήρης τόνισε ότι η κυβέρνηση όλες αυτές τις ημέρες της απεργιακής κινητοποίησης των ναυτικών εξήντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου ικανοποιώντας ουσιαστικά τα αιτήματά τους.

    "Δυστυχώς όμως", συνέχισε ο κ. Χυτήρης, "σήμερα η ηγεσία της ΠΝΟ επέλεξε τη συνέχιση της απεργίας που πλήττει την οικονομία της χώρας, τον τουρισμό, το εμπόριο, την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, ακόμα και για θέματα υγείας".

    "Με αίσθημα ευθύνης", κατέληξε, "απέναντι στο κοινωνικό σύνολο η κυβέρνηση αποφάσισε την πολιτική επιστράτευση των απεργών".

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Χυτήρης διευκρίνισε ότι η εφαρμογή της πολιτικής επιστράτευσης ισχύει από αυτή τη στιγμή.

    [02] ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ

    Σεβίλλη, 21 Ιουνίου 2002 (14:45 UTC+2)

    Σκληρές διαβουλεύσεις για το θέμα του ευρωστρατού βρίσκονται σε εξέλιξη στο μεσημεριανό γεύμα των ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο κορυφής της Σεβίλλης. Η Ελλάδα ζητά τροποποιήσεις στο προηγούμενο κείμενο της βρετανικής πλευράς οι οποίες όμως προκαλούν την έντονη αντίδραση της Τουρκίας. Παράλληλα η ελληνική πλευρά προτείνει συμπληρωματικά κείμενα και ειδική αναφορά επί του θέματος στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών των ευρωπαίων ηγετών βρίσκεται και το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης για το οποίο ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπογράμμισε την ανάγκη της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

    Στο μεταξύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν τεθεί σε ισχύ και εννέα χιλιάδες αστυνομικοί πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους κοντά στο σημείο όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής. Την ίδια ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην περιοχή προετοιμάζουν πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης.

    [03] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΟΥΣ-ΣΑΡΟΝ

    Ουάσιγκτον, 21 Ιουνίου 2002 (10:56 UTC+2)

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριελ Σαρον είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, εκφράζοντας την υποστήριξη του στο Ισραήλ, μετά και τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις και ζητώντας από τον Γιασερ Αραφατ να προχωρήσει στη λήψη ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

    Στην τηλεφωνική αυτή επικοινωνία, ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε την αποφασιστικότητα του για την άσκηση πιέσεων προς την κατεύθυνση της ειρήνης, με βασικούς άξονες την ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά και την ελπίδα των Παλαιστινίων για ένα καλύτερο μέλλον.

    [04] ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ ΣΑΜΠΑ ΟΙ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΙ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2002 (16:46 UTC+2)

    Σάμπα χορεύει η Βραζιλία! Η πρόκρισή της στην επόμενη φάση του παγκοσμίου κυπέλλου μετά τη σπουδαία νίκη με 2-1 επί της Αγγλίας βρήκε τους Βραζιλιάνους στους δρόμους να πανηγυρίζουν με την παραδοσιακή τους σάμπα την μεγάλη επιτυχία της ομάδας τους. Συγκεκριμένα οι κεντρικές πλατείες του Ρίο Ντε Τζανέιρο, γέμισαν κόσμο που πανηγύριζε για τη νίκη.

    Η επιτυχία της Σελεσάο γιορτάστηκε και στην Ελλάδα, αφού σε παραλία του Πειραιά, μέλη της βραζιλιάνικης κοινότητας, μετά το παιχνίδι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

    [05] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΝ 4Η ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ

    Ουάσινγκτον, 21 Ιουνίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Το FBI εξετάζει σοβαρά τους ισχυρισμούς ενός επιχειρηματία που κατάγεται από τον Λίβανο σύμφωνα με τους οποίες ενδέχεται τρομοκρατική επίθεση στο Λας Βέγκας την 4η Ιουλίου.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Μίκαελ Χάμνταν επιχειρηματίας από τον Λίβανο που εργάζεται στο Λας Βέγκας άκουσε τηλεφωνική ομιλία στα αραβικά όπου γινόταν λόγος για ένα χτύπημα την ημέρα της ελευθερίας, το οποίο μετέφρασε ως πιθανή επίθεση στις 4 Ιουλίου, την ημέρα της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο εκπρόσωπος του FBI στο Λας Βέγκας, Ντάρον Μπορστ, επισήμανε ότι γνωρίζει πολύ καλά τους ισχυρισμούς του επιχειρηματία τους οποίες και λαμβάνει σοβαρά υπόψιν.

    "Διεξάγεται πλήρης έρευνα για να καθορίσουμε ένα η πληροφορία αποτελεί απειλή και τι είδους απειλή θέτει στο έθνος" είπε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Χάμνταν ο ίδιος άκουσε το συγκεκριμένο τηλεφώνημα εντελώς τυχαία ενώ προσπαθούσε να επικοινωνήσει με την γυναίκα του και "μπερδεύτηκαν" οι τηλεφωνικές γραμμές.

    "Είμαστε εδώ στην πόλη της διαφθοράς. Είμαστε εδώ στην πόλη του τζόγου και της πορνείας", "Θα τους χτυπήσουμε την ημέρα της ελευθερίας" ήταν μερικές από τις φράσεις των ομιλητών.

    [06] ΝΕΚΡΟΣ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΜΠΟΥ ΣΑΓΙΑΦ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

    Ζαμποάγκνα, 21 Ιουνίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Ο ηγέτης της οργάνωσης των ανταρτών Αμπού Σαγιάφ στις Φιλιππίνες σκοτώθηκε μετά από συγκρούσεις μεταξύ μελών της οργάνωσης και κυβερνητικών δυνάμεων, δήλωσε η πρόεδρος της χώρας Γκλόρια Αρόγιο, μετέδωσε το Ρόιτερς.

    Πρόκειται για τον Αμπου Σαμπάγια, ο οποίος έχει επικηρυχθεί με το ποσό των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ εκτιμάται ότι συνδέεται και με τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Η κα Αρόγιο είπε ότι ο στρατηγός Ερνέστο Καρολίνα την ενημέρωσε ότι ο Σαμπάγια χτυπήθηκε και πέθανε σε επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων και πρόσθεσε ότι το σώμα του έπεσε σε ποτάμι αφού τον πυροβόλησαν και πνίγηκε.

    Ο Σαμπάγια ήταν πρώην αξιωματικός του ναυτικού, και το πραγματικό του ονόμα ήταν Αλντάμ Τιλάο.

    Σημειώνεται ότι στις επιχειρήσεις των ντόπιων στρατιωτικών δυνάμεων κατά των ανταρτών συμμετέχουν και Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και κομάντος, που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα και θα μείνουν μέχρι τα τέλη Ιουλίου, οπότε λήγει η θητεία της εξάμηνης αποστολής τους.

    O.K.

    [07] Π. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ο ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2002 (20:39 UTC+2)

    «Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Γιώργος Μπατατούδης αγαπάει την ομάδα και θέλει το καλό του. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τον Αγγελο Αναστασιάδη. Ολοι θέλουμε να βοηθήσουμε τον νέο μας προπονητή, για να υλοποιήσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει», τόνισε το απόγευμα στον Θεσσαλονίκη Σπορ FM ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Πέτρος Καλαφάτης.

    Ο ίδιος πάντως θέλησε να συγκρίνει τον Αγγελο Αναστασιάδη με τον απερχόμενο προπονητή της ομάδας, Ντούσαν Μπάγιεβιτς. "Ο Αγγελος είναι ένας άνθρωπος που είναι ΠΑΟΚτσής. Αγαπάει τη δουλειά που κάνει, αλλά αγαπάει και τον ΠΑΟΚ. Ο κ. Μπάγεβιτς δεν είχε καμία συνεργασία με τη διοίκηση και μιλούσε μόνο με τον κ. Μπατατούδη. Το ευχάριστο για όλους είναι ότι τον κ. Αναστασιάδη τον αισθανόμαστε δικό μας άνθρωπο».

    Τέλος ο κ. Καλαφάτης σχολίασε τις δηλώσεις του Αγγελου Αναστασιάδη τη πρώτη μέρα παρουσίασης του στα γραφεία του ΠΑΟΚ. «Ο ΠΑΟΚ δεν είναι καφενείο. Πιστεύω ότι ήταν μια άτυχη στιγμή η δήλωση αυτή του Αναστασιάδη. Τα γραφεία είναι για να μπαινοβγαίνει κόσμος", συμπλήρωσε ο κ. Καλαφάτης.

    [08] O ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΛΑΚΙΩΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΠΑΟΚ...

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Παρελθόν θα πρέπει να θεωρείται από τον ΠΑΟΚ ο Γιώργος Κουλακιώτης μετά από εισήγηση του Αγγελου Αναστασιάδη. Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Μακεδόνα τεχνικού με τα μέλη της διοίκηση αποφασίστηκε ότι ο παίκτης δεν πληροί τα στοιχεία εκείνα στον νέο τρόπο παιχνιδιού που θέλει να εφαρμόσει τη νέα σεζόν ο Αγγελος Αναστασιάδης. Ο Κουλακιώτης έχει ήδη καταθέσει προσφυγή σε βάρος της ΠΑΕ, διεκδικώντας τα χρήματα που του οφείλονται, η οποία θα εκδικαστεί την ερχόμενη Τρίτη στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ.

    Αντίθετα, στον ΠΑΟΚ θα συνεχίσουν την καριέρα τους οι Τάσος Κατσαμπής και Γιώργος Γεωργιάδης, καθώς ο Αναστασιάδης επεσήμανε χθες στον κ. Μπατατούδη ότι τους θέλει στην ομάδα. Μεγάλες προσπάθειες για να έρθει σε επαφή με τους τρεις κύπριους, Γιαννάκη Οκκά, Γιασεμάκη Γιασεμή και Γιώτη Εγκωμίτη καταβάλλει η διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

    [09] Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2002 (20:28 UTC+2)

    "Η κυβέρνηση αποδείχθηκε για πολλοστή φορά, αναξιόπιστη και ανίκανη να δώσει λύσεις, με δημοκρατικό τρόπο και διάλογο στα προβλήματα της κοινωνίας και ειδικότερα, στην προκειμένη περίπτωση των ναυτεργατών", δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών.

    "Μετά από αθέτηση υποσχέσεων προς τους ναυτεργάτες και απεργιακό αγώνα πολλών ημερών, που είχε σαν αποτέλεσμα - με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης - να πληγεί ο τουρισμός και η οικονομία και να αποκλειστεί η νησιωτική Ελλάδα, προσέφυγε στο απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό - εύκολο δρόμο - της πολιτικής επιστράτευσης, αντί να δώσει λύσεις σε δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών", τόνισε ο κ. Τσοβόλας.

    "Το ΔΗΚΚΙ καλεί την κυβέρνηση να μην υλοποιήσει την πολιτική επιστράτευση, να καλέσει αμέσως σε ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο τους ναυτεργάτες και να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους. Κυρίως δε, να υλοποιήσει τα υπεσχημένα", υπογράμμισε.

    [10] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 9ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Με τις τοποθετήσεις καθηγητών ελληνικών πανεπιστημίων αλλά και ομογενών που διδάσκουν στο εξωτερικό συνεχίζονται στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής οι εργασίες του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας. Το συνέδριο που έχει τίτλο «Μέθοδος και Ερμηνεία» διοργανώνουν η Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρία και ο τομέας Φιλοσοφίας του ΑΠΘ.

    To θέμα «Κριτική θεωρία και ερμηνευτική» ανέπτυξε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης Κ. Καβουλάκος.

    Όπως επισήμανε μετά τη φημισμένη διαμάχη μεταξύ Χάμπερμας και Γκάνταμερ, στις αρχές της δεκαετίας του '70 οι σχέσεις μεταξύ ερμηνευτικής και κριτικής θεωρίας φαίνονται να οδηγούνται σε μια πρώτη, προσωρινή αποκρυστάλλωση. «Εφαρμόζοντας τη μέθοδο της «προσδιορισμένης άρνησης», ο Χάμπερμας άσκησε κριτική στην αξίωση καθολικότητας της ερμηνευτικής και επιχείρησε να την εντάξει στο ευρύτερο πλαίσιο μιας κριτικής θεωρίας της κοινωνίας. Η διαμάχη με τον Γκάνταμερ προδιαγράφει την κατοπινή πορεία του Χάμπερμας να αναπτύξει ένα θεμελιωτικό επιχείρημα, ικανό να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά με τις σχετιστικές και σκεπτιστικές τάσεις στη σύγχρονη φιλοσοφία», πρόσθεσε. Τόνισε, δε, ότι στη δεκαετία του '80 ένας σημαντικός εκπρόσωπος της επικοινωνιακής κριτικής θεωρίας, ο Αλμπρεχτ Βέλμερ, ξανανοίγει το διάλογο με τη φιλοσοφική ερμηνευτική, σε μια προσπάθεια να αποδυναμωθούν οι υπερβολικές θεωρητικές αξιώσεις της χαμπερμασιανής θεωρίας.

    Στην κριτική που άσκησε ο ιδρυτής της σχολής της Φρανκφούρτης Μαξ Χορκχέιμερ στην παραδοσιακή μεταφυσική και μοντέρνα φιλοσοφία, αναφέρθηκε στην εισήγηση του ο καθηγητής του πανεπιστημίου Ιντιανάπολης Γ. Δαρεμάς.

    Ο Μαξ Χορκχέιμερ, τόνισε ο κ. Δαρεμάς, άσκησε κριτική στις φιλοσοφικές αντιλήψεις περί αλήθειας. Συγκεκριμένα, ο Χορκχέιμερ επικέντρωσε την κριτική του στις παραδοχές ότι η αλήθεια προσιδιάζει στην φιλοσοφική ρήση του σχολαστικού ρεαλισμού περί adequatio rei et intellectius, ότι ο λόγος περί αλήθειας συλλαμβάνεται μέσω του Καντιανού υπερβατολικού υποκειμένου και ότι μπορούν να θεμελιωθούν οι αξιώσεις αλήθειας του «ερμηνευτικού ρελατιβισμού»

    Για την μεθοδολογία της ερμηνείας στις φυσικές επιστήμες, μίλησε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Α. Ταμβάκης.

    Ο κ. Ταμβάκης υπογράμμισε ότι επιδίωξη των φυσικών επιστημών είναι η ερμηνεία των φαινομένων. Όπως είπε, η λέξη ερμηνεία μπορεί να οριστεί ως ένα σώμα εξηγήσεων για το σύνολο των φαινομένων που ανήκουν σε μια περιοχή φυσικής γνώσης (π.χ. μιλούμε για «ερμηνεία» της κβαντικής θεωρίας αναφερόμενοι στο σύνολο των φαινομένων του μικρόκοσμου).

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι υπάρχουν 4 είδη εξήγησης: α) η αναγωγική-νομοτελική εξήγηση που ανάγει ένα φαινόμενο σε ένα βασικότερο φυσικό επίπεδο, στο οποίο στο οποίο εφαρμόζονται «φυσικοί νόμοι» μαθηματικά διατυπωμένοι, β) η τελεολογική εξήγηση που εκλογικεύει ένα φαινόμενο εισάγοντας έναν φυσικό νόμο που διέπει την εξέλιξη του φαινομένου, γ) η μορφογενετική εξήγηση που αναζητεί νόμους της δημιουργίας μορφών και δ) η εξήγηση μέσω φυσικών μοντέλων.

    Σημειώνεται ότι οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο το απόγευμα

    [11] ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ"

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Ημερίδας με θέμα: "Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση στην Κοινωνία της Πληροφορίας", διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την Τρίτη 25 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel της Αθήνας.

    Η εκδήλωση θα αρχίσει με ομιλία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Ρέππα. Θα μιλήσουν ακόμη ο Ειδικός Γραμματέας της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

    [12] ΚΛΗΡΩΣΗ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΟΥΕΦΑ: ΑΝΟΡΘΩΣΗ - ΓΚΡΕΒΕΝΜΑΧΕΡ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ

    Γενεύη, 21 Ιουνίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Η κυπελλούχος και δευτεραθλήτρια Κύπρου στο ποδόσφαιρο ομάδα της Ανόρθωσης κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Γκρέβενμαχερ Λουξεμβούργου, στον προκριματικό γύρο για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της νέας περιόδου.

    Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στην Κύπρο στις 15 Αυγούστου και ο επαναληπτικός στο Λουξεμβούργο στις 29 Αυγούστου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: ΑΠΟΕΛ - ΦΛΟΡΑ ΤΑΛΙΝ

    Γενεύη, 21 Ιουνίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Η πρωταθλήτρια Κύπρου στο ποδόσφαιρο ομάδα του ΑΠΟΕΛ κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη Φλόρα Ταλίν Εσθονίας στον πρώτο προκριματικό γύρο για το Τσάμπιονς Λιγκ της νέας περιόδου.

    Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στο Ταλίν στις 17 Ιουλίου και ο επαναληπτικός στη Λευκωσία στις 24 Ιουλίου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΤΑΝΙΕΛ ΠΕΡΛ

    Χιντεραμπάντ, 21 Ιουνίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Ο βασικός ύποπτος για την απαγωγή και τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ απέρριψε τις κατηγορίες που του απευθύνθηκαν στη δίκη που διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών στην πόλη Χιντεραμπάντ, στο Πακιστάν.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Αχμεντ Ομάρ Σαέντ Σείχ, βρετανικής καταγωγής χαρακτήρισε ανακριβείς τους ισχυρισμούς εναντίον του χωρίς ωστόσο να πάρει όρκο για όσα δήλωσε.

    Συγκεκριμένα απάντησε αρνητικά και στις 28 ερωτήσεις που του απευθύνθηκαν.

    Ο εισαγγελέας της υπόθεσης Ρατζα Κουρέσι επισήμανε ότι σύμφωνα με τους νόμους στο Πακιστάν δεν επιτρέπεται η κατ' αντιπαράθεση εξέταση του κατηγορούμενου εάν δεν ορκιστεί για τις δηλώσεις που έχει κάνει.

    [15] ΚΥΠΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΣΣΕ

    Λευκωσία, 21 Ιουνίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Για να συμμετάσχει στις εργασίες του 3ου Μέρους της Συνόδου 2002 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 μέχρι 28 Ιουνίου μεταβαίνει την Κυριακή στο Στρασβούργο κοινοβουλευτική κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους βουλευτές Δώρο Χριστοδουλίδη, Χρήστο Πουργουρίδη και Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Λευκωσία, 21 Ιουνίου 2002 (19:50 UTC+2)

    Ψήφισμα που υπεβλήθη στην αμερικανική Γερουσία αναφέρεται στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και υποστηρίζει ότι η ασφάλεια, η συμφιλίωση και η ευημερία για όλους τους Κυπρίους θα επιτευχθεί καλύτερα στα πλαίσια της ένταξης στην ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη.

    Το ψήφισμα υπεβλήθη από τη Γερουσιαστή Ολυμπία Σνόου στις 19 Ιουνίου 2002 στην αμερικανική Γερουσία με συνυποστηρικτές τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και Πρόεδρο της Υποεπιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τζόζεφ Μπάιντεν και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τραπεζικών, Οικιστικών και Αστικών Θεμάτων, Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνης.

    Το ψήφισμα αναφέρει ότι το απαράδεκτο στάτους κβο στην Κύπρο πρέπει να τερματιστεί και το νησί και ο λαός του να επανενωθεί σε μια διζωνική, δικοινοτική, ομόσπονδη Κύπρο στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΝΟ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2002 (19:50 UTC+2)

    Σε εξέλιξη είναι σύσκεψη των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής με τους νομικούς συμβούλους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους στην απόφαση της κυβέρνησης για την πολιτική τους επιστράτευση.

    Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών του Εμπορικού Ναυτικού ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογιώργος δήλωσε ότι "τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με δικαστικές αποφάσεις και με πολιτικές επιστρατεύσεις".

    "Αυτά είναι μέθοδοι, οι οποίες εφαρμόστηκαν σε μία ανώμαλη για τη χώρα μας εποχή και οι εργαζόμενοι έχουν γυρίσει οριστικά την πλάτη σε αυτές τις εποχές. Με αυτή την έννοια αναλαμβάνει τεράστια πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση και θα επωμιστεί και τις συνέπειες των πράξεών της", τόνισε.

    Η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστράτευση των απεργών λίγη ώρα μετά την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ να παρατείνει την απεργία της για άλλες 48 ώρες, έως το πρωί της Δευτέρας, οπότε και θα επανεξέταζε τη στάση της.

    [18] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

    Ιερουσαλήμ, 21 Ιουνίου 2002 (19:47 UTC+2)

    Το ισραηλινό Συμβούλιο Ασφαλείας, που συνεδρίασε στο Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη. Τα ισραηλινά στρατεύματα θα παραμείνουν στις πόλεις της Δυτικής Οχθης ώσπου να τερματιστούν οι παλαιστινιακές επιθέσεις, ανέφερε το Συμβούλιο.

    Όπως μετέδωσε το Ρόιτερς, αυτή είναι η απάντηση των Ισραηλινών στις παλαιστινιακές επιθέσεις που προκάλεσαν το θάνατο περισσότερων από 30 ατόμων τις τελευταίες τρεις μέρες.

    Από τις οκτώ αυτόνομες πόλεις της Δυτικής Οχθης, οι έξι έχουν ήδη ανακαταληφθεί, με εξαίρεση τη Χεβρώνα και την Ιεριχώ.

    Ο.Κ.

    [19] ΠΡΟΟΔΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΞΕΠΛΥΜΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

    Τελ Αβίβ, 21 Ιουνίου 2002 (19:41 UTC+2)

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Μέιρ Σεέτριτ ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν είναι πλέον καταχωρημένη στη μαύρη λίστα των κρατών που δεν συνεργάζονται στον αγώνα για την καταπολέμηση ξεπλύματος χρήματος.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η απομάκρυνση του Ισραήλ από την λίστα ήταν ένας από τους σκοπούς του τον οποίο και κατάφερε να υλοποιήσει.

    Ο Διεθνής Οικονομικός Οργανισμός που καταπολεμά το ξέπλυμα χρήματος (FATF) σε έκθεση που δημοσιεύει διέγραψε την χώρα από τον κατάλογο.

    Ωστόσο ο διευθυντής της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ Ντέιβιντ Κλάιν επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα της χώρας προς την παγκοσμιοποίηση παραμένει ακόμη αρκετή δουλειά που θα πρέπει να υλοποιηθεί.

    Σύμφωνα με τα κριτήρια της FATF το Ισραήλ είχε ενταχθεί στη λίστα των χωρών που δεν συνεργάζονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου λόγω της υπάρχουσας νομοθεσίας και της έλλειψης συγκεκριμένης αρχής για την καταπολέμηση του.

    [20] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Λάρνακα, 21 Ιουνίου 2002 (19:37 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε πως κατά τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν ήδη συζητηθεί όλα τα κύρια θέματα - διακυβέρνηση, ασφάλεια, εδαφικό και περιουσίες - στα οποία, όπως επεσήμανε, δεν υπήρξε γεφύρωση των θέσεων των δύο πλευρών, και έτσι τα θέματα αυτά ξανασυζητούνται.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν από την αναχώρησή του για τη Σεβίλλη της Ισπανίας, όπου αύριο θα συμμετάσχει στην κοινή συνάντηση των αρχηγών των κρατών μελών της ΕΕ και των υποψηφίων για ένταξη χωρών, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως στο πλαίσιο των συνομιλιών θα πραγματοποιηθούν ακόμη τρεις συναντήσεις. Η τελευταία συνάντηση, όπως ανέφερε, θα γίνει στις 2 Ιουλίου και στη συνέχεια ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να ενημερώσει τον Κόφι Ανάν.

    Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Ρόιτερς, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε, απαντώντας σε ερώτηση, πως "δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να κάμεις τον κ. Ντενκτάς να φύγει (από τις συνομιλίες) αφού μόνος του φεύγει".

    "Εφυγε από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και χρειάστηκε ένας χρόνος για να ξαναεπιστρέψει. Δεν είναι δύσκολο το πρόβλημα άμα θέλει να φύγει. Δεν χρειάζεται να τον βοηθήσουμε εμείς", σχολίασε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [21] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ, ΚΥΠΡΟΣ 1974 - 2002"

    Λευκωσία, 21 Ιουνίου 2002 (19:34 UTC+2)

    Μετά το Λονδίνο, τη Λευκωσία και τη Λεμεσό, επόμενος σταθμός της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας και ζωγραφικής "Πράσινη Γραμμή, Κύπρος 1974 - 2002", που είναι βασισμένη σε φωτογραφίες-ντοκουμέντα του Δώρου Παρτασίδη από την εισβολή του 1974, είναι το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος στις 26 Ιουνίου 2002. Στο πλαίσια της τελετής εγκαινίων θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Grossing the line" στην αγγλική γλώσσα των Simon Heaven και Δώρου Παρτασίδη.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [22] ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ COSMOTE

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2002 (19:32 UTC+2)

    Η Cosmote υποδέχεται την καλοκαιρινή περίοδο με δυο νέες προσφορές για όλους τους καινούριους χρήστες Cosmoκάρτα και What's Up?.

    Συγκεκριμένα, για το διάστημα 24 Ιουνίου 2002 έως και 31 Ιουλίου 2002 σε κάθε νέο κάτοχο Cosmoκαρτα, η Cosmote προσφέρει το διπλάσιο δωρεάν αρχικό χρόνο ομιλίας. Επιπλέον η εταιρία δίνει τη δυνατότητα στους νέους της συνδρομητές να κερδίσουν μια από τις 40 τριήμερες κρουαζιέρες στο Αιγαίο και την Έφεσο, για δυο άτομα.

    Επίσης, με κάθε καινούρια σύνδεση What's Up?, η Cosmote προσφέρει το διπλάσιο δωρεάν αριθμό μηνυμάτων και δυο MTV Ringtones ή Logos.

    Επισημαίνεται ότι ο επιπλέον δωρεάν αρχικός χρόνος ομιλίας διατίθεται ολόκληρος και άμεσα από την πρώτη ημέρα ενεργοποίησης, και διαρκεί για ένα μήνα μετά την ενεργοποίηση της νέας σύνδεσης.

    [23] ΜΕ 25% Η ΚΡΕΚΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ DELTAGRO

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2002 (19:29 UTC+2)

    Στη νέα εταιρία Deltagro SA συμμετέχει η Κρέκα με ποσοστό 25%. Στην ίδια εταιρία, συμμετέχει με 70% η συνεταιριστική εταιρία Sicarev και η συνεταιριστική εταιρία Capv με ποσοστό 5%. Το κεφάλαιο της εταιρίας ορίσθηκε στο ποσόν των 2.750.000 ευρώ.

    Αντικείμενο της Deltagro είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας στην γενετική των μόσχων, η μεταφορά τεχνογνωσίας στην διασφάλιση της ποιότητας στην παραγωγή κρέατος και εξαγωγές ζώντων ζώων (βοοειδή).

    Η έναρξη λειτουργίας της εταιρίας θα αρχίσει την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους και ο κύκλος εργασιών για το β΄ εξάμηνο του 2002 προβλέπεται να ανέλθει στο ποσόν των 35 εκ. ευρώ, για δε το 2003 στο ποσόν των 146 εκατ. ευρώ. Σκοπός της κίνησης αυτής είναι να αποκτηθεί ένα δίκτυο διανομής για τις βαλκανικές χώρες και για την Τουρκία το οποίο θα διαχειρίζεται η Κρέκα.

    Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές των ζώντων ζώων που πραγματοποιούνται σήμερα από την Sicarev στην Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ολλανδία θα πραγματοποιούνται μέσω της Deltagro SA.

    Μέσω της νέας εταιρίας η Κρεκα αποκτά όχι μόνο επάρκεια ζώντων ζώων, αλλά και τεχνογνωσία στην ποιοτική παραγωγή του μοσχαρίσιου κρέατος όπου και δραστηριοποιείται.

    [24] ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΡΑΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2002 (19:03 UTC+2)

    Την άποψη ότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο όραμα ευρωπαϊκής πόλης που θα διασφαλίζει τις χαλαρές και φιλικές ανθρώπινες σχέσεις, μέσα από την προοπτική δημιουργίας χώρων πρασίνου και μικρότερης κυκλοφορίας των οχημάτων, διατύπωσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας" και υποψήφιος δήμαρχος, Τάσος Κουράκης, κατά την επίσκεψη και ξενάγησή του σήμερα στους χώρους του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Ο κ.Κουράκης εξέφρασε την ανησυχία του για τη σημερινή εικόνα της πόλης, λέγοντας ότι καθίσταται ολοένα και πιο αφιλόξενη, καθώς επίσης για τα προβλήματα αποξένωσης στις ανθρώπινες σχέσεις, ποιότητας περιβάλλοντος και υπηρεσιών υγείας, αφήνοντας αιχμές κατά της σημερινής διοίκησης του δήμου. "Η υπάρχουσα δημοτική αρχή ότι ήταν να δώσει το έδωσε. Κατάφερε αρκετά, ωστόσο αυτά δεν μπορούν να εξαντλούν το όραμα των Θεσσαλονικέων για την πόλη τους. Οι δείκτες σε πολλά σημεία χειροτερεύουν, η πόλη μας μεταβάλλεται σε μία αφιλόξενη πόλη όπου η κυριαρχία του ΙΧ είναι εμφανής σε βάρος των ανθρώπων" είπε χαρακτηριστικά.

    Πρόσθεσε ότι ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της πόλης μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για αποτελεσματικές σχέσεις συναδέλφωσης, συνύπαρξης και ανάπτυξης των λαών στα Βαλκάνια, ενώ αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το 2003 χαρακτήρισε τη διεξαγωγή της στη Θεσσαλονίκη ως πρόκληση για την προβολή θετικών εναλλακτικών λύσεων στα κοινωνικά προβλήματα από κινήματα που ζητούν ένα άλλο μοντέλο Ευρώπης.

    "Η Θεσσαλονίκη μπορεί να εξασφαλίσει λόγο στις ομάδες και τα κινήματα που προβάλλουν έναν άλλο τύπο Ευρώπης, μία άλλη παγκοσμιοποίηση, αυτή της συνύπαρξης των λαών και της ειρήνης" τόνισε ο κ.Κουράκης και πρόσθεσε ότι "η Θεσσαλονίκη μπορεί να διαδηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός και αυτό να γίνει όχι μόνο εκδηλώνοντας την αντίθεση στις προτεραιότητες της ΕΕ, αλλά προβάλλοντας τη θετική εναλλακτική λύση με διάφορες επεξεργασίες, οι οποίες θα μπορούν να κατατεθούν κατά τη Σύνοδο".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 21 June 2002 - 18:13:40 UTC