Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-06-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΑΛΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΠΛΟΙΑ
  • [02] ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ
  • [03] ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [04] Η ΚΟΡΕΑ ΣΤΟΥΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
  • [05] ΤΟ ΙΡΑΝ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΣΥΛΟΥ ΣΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΛ -
  • [06] ΜΕ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
  • [07] ΚΑΤΑΣΤΡΩΝΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ
  • [08] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΤΑΡ ΚΑΠ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
  • [09] ΣΕΝΙΟΛ ΓΚΙΟΥΝΕΣ: ΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ
  • [10] ΜΟΥΝΤΙΑΛ: Ο ΜΑΝΣΙΖ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟΥΣ "4"
  • [11] ΤΕΘΗΚΕ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΣΥΚΑΜΙΝΟ ΩΡΩΠΟΥ
  • [12] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΑ
  • [13] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 8,4 ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΕΑ
  • [14] ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΡΙ ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ
  • [15] Ν.Α.ΣΥ.: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Χ.Υ.Τ.Α. ΣΤΗ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗ
  • [16] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΧΩΡΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΠΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
  • [17] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΟΝ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
  • [18] ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Η EFG EUROBANK
  • [19] Δ. ΤΣΑΛΟΥΜΑΣ: ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΠΟΥ ΑΓΝΟΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [20] Ν.Δ.: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ "ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΕΙ" ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ
  • [21] ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ
  • [22] ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • [23] ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ''15'' ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ
  • [24] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ

  • [01] ΣΑΛΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΠΛΟΙΑ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2002 (10:11 UTC+2)

    Κανονικά εκτελούνται σήμερα τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια όλης της χώρας, καθώς η κυβέρνηση υποχρέωσε τους ναυτεργάτες να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους με απόφαση πολιτικής επιστράτευσης, που τέθηκε σε ισχύ χθες το απόγευμα.

    Η κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφίνας είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί έκτακτα δρομολόγια από τον Πειραιά και τη Ραφίνα. Προτεραιότητα να ταξιδέψουν έχουν όσοι διαθέτουν εισιτήρια με σημερινή ημερομηνία, ενώ όσοι διαθέτουν εισιτήρια προηγούμενων ημερών και δεν τα έχουν εξαργυρώσει, θα πρέπει να απευθυνθούν στα πρακτορεία.

    Από χθες το βράδυ έχουν αποπλεύσει από τον Πειραιά, τέσσερα πλοία με προορισμό την Κρήτη και δύο, για Πάρο-Νάξο. Από τη Ραφήνα αναχώρησαν πλοία για Ανδρο και για Τήνο-Μύκονο. Στο μεταξύ, κανονικά λειτουργούν τα πορθμεία Ρίου-Αντιρρίου και Πρεβέζης-Ακτίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Όπως ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο υφυπουργός Τύπου, εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλέμαχος Χυτήρης, «η κυβέρνηση όλες αυτές τις ημέρες της απεργιακής κινητοποίησης των ναυτικών εξήντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου ικανοποιώντας ουσιαστικά τα αιτήματά τους", ενώ πρόσθεσε: "Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο η κυβέρνηση αποφάσισε την πολιτική επιστράτευση των απεργών".

    Σημειώνεται ότι οι ναυτεργάτες είχαν αποφασίσει τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων τους μέχρι και το πρωί της Δευτέρας.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για την πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών τόνισε: «Εκεί οδηγεί ο εμπαιγμός του ασφαλιστικού από τη μία και βέβαια η πλήρης έλλειψη συντονισμού και συνεννόησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης» και συμπλήρωσε: «Υπάρχει πρόβλημα ακυβερνησίας».

    Το ΚΚΕ χαρακτήρισε «κατάπτυστη» την απόφαση και κάλεσε τους ναυτεργάτες να απειθαρχήσουν στην πρόσκληση πολιτικής επιστράτευσης

    Ο ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι η μέθοδος της πολιτικής επιστράτευσης είναι μια παλιά συνήθεια των κυβερνήσεων της Δεξιάς, ενώ το ΔΗΚΚΙ κάνει λόγο για αναξιόπιστη κυβέρνηση ανίκανη να δώσει λύσεις με δημοκρατικό τρόπο.

    [02] ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ

    Σεβίλλη, 22 Ιουνίου 2002 (11:23 UTC+2)

    Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται στη σύνοδο κορυφής της Σεβίλλης η συζήτηση για τον ευρωστρατό

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις με τον προεδρεύοντα της Ε.Ε. Ισπανό πρωθυπουργό Αθνάρ αποδέχθηκε κείμενο, το οποίο χαρακτήρισε ο ίδιος ιδιαίτερα ικανοποιητικό για τα εθνικά μας συμφέροντα. Πάντως, δεν αποκάλυψε το περιεχόμενό του αφού οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Όπως υποστήριξε ο κ. Σημίτης, το κείμενο αυτό δεν συνάντησε τουλάχιστον χθες αντίρρηση από τους λεγόμενους «μεγάλους» εταίρους, δηλαδή τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία- δημιουργώντας ένα νέο πλαίσιο συζήτησης στους κόλπους της Ε.Ε. για το επίμαχο θέμα.

    Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ θα κάνει μία ακόμη προσπάθεια για να πείσει την Τουρκία. Για το λόγο αυτό θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ και τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ. Σε περίπτωση όμως που δεν επιτευχθεί συμφωνία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει μόνη της στις αποφάσεις για συμμετοχή της σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς τη συγκατάθεση χωρών - μελών του ΝΑΤΟ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία φέρεται έτοιμη να δεχθεί κάποια πράγματα από το νέο κείμενο, όπως το έχει παρουσιάσει η Ελλάδα, αν ξεκινούσαν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι διαπραγματεύσεις ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι τέτοιο όμως ο Ισπανός πρωθυπουργός φέρεται να μην το δέχεται.

    Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στη Σεβίλλη, είναι η δήλωση του Γάλλου προέδρου Σιράκ, ο οποίος ακούστηκε να λέει προς τον Ισπανό πρωθυπουργό ότι "για να λύσει το πρόβλημα έχει να επιτελέσει έναν άθλο του Ηρακλή".

    [03] ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Τζενίν, 22 Ιουνίου 2002 (09:00 UTC+2)

    Η κατάσταση πολεμικής βίας στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβαλε επ' αόριστον τη δημοσιοποίηση σχεδίου της Ουάσιγκτον για την έστω και προσωρινή ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

    Οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας έχουν κοστίσει τις ζωές 31 Ισραηλινών κατά τις τελευταίες ημέρες, ενώ από την άλλη μεριά, οι Ισραηλινοί σκότωσαν -κατά λάθος- χθες τρεις Παλαιστινίους στην αγορά λαχανικών της Τζενίν.

    Η κλιμάκωση των επιθέσεων αυτοκτονίας, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην προσπάθεια αναζωογόνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας, αλλά και της σκλήρυνσης της στάσης που ακολουθεί το Ισραήλ, ενισχύοντας τις απόψεις Σαρον, για πολεμική αντιμετώπιση της κατάστασης.

    [04] Η ΚΟΡΕΑ ΣΤΟΥΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ

    Σεούλ, 22 Ιουνίου 2002 (12:40 UTC+2)

    Εξω και από το παγκόσμιο κύπελλο η Ισπανία! Η Ν. Κορέα την νίκησε με 5-3 στα πέναλτι και προκρίθηκε στην ημιτελική φάση του 17ου Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου θα αντιμετωπίσει τη Γερμανία στις 25 Ιουνίου. Το κανονικό παιχνίδι και η παράταση έληξαν 0-0, με την Ισπανία να διαμαρτύρεται έντονα για τη διαιτησία του αιγύπτιου Γκαντούρ.

    Καθοριστικό σημείο του αγώνα το γκολ του Μπαράχα στο 50', που ακυρώθηκε με ανακάλυψη επιθετικού φάουλ από τον Ελγκέρα. Η Ισπανία ήταν καλύτερη και αδικείται από το τελικό αποτέλεσμα. Ηταν αυτή που είχε τον πρώτο λόγο στον αγωνιστικό χώρο και έλεγχε απόλυτα το παιχνίδι. Από την άλλη η Νότια Κορέα έχοντας την υποστήριξη της διαιτησίας, αλλά και τον κόσμο κατάφερε να κάνει την υπέρβαση και να πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης.

    Μετά το τέλος της αναμέτρησης οι Νοτιοκορέατες ξέσπασαν σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Και αυτοί από τον αγωνιστικό χώρο επεκτάθηκαν και έξω από το γήπεδο.

    Οσο για την διαδικασία των πέναλτι αυτή ήταν:

    Χβανγκ Σουν Χονγκ: 1-0, παρά την στιγμιαία απόκρουση του Κασίγιας

    Ιέρο: 1-1

    Γι Σουνγκ Παρκ: 2-1

    Μπαράχα: 2-2

    Κι Χεόν Σέολ: 3-2

    Χάβι: 3-3

    Γιουνγκ Χβανγκ Αν: 4-3

    Χόακιν: Απέκρουσε ο Λι Γιουν Γιάε!

    Χονγκ Μιουνγκ Μπο: 5-3, η Νότια Κορέα προκρίθηκε στα ημιτελικά.

    ΙΣΠΑΝΙΑ: 1.Κασίγιας, 4.Ελγκέρα (95' 19.Τσάβι), 5.Πουγιόλ, 6.Ιέρο, 8.Μπαράχα, 9.Μοριέντες, 11. Ντε Πέδρο (70' 16.Μεντιέτα), 15.Ρομέρο, 17.Βαλερόν (80' 21.Λουίς Ενρίκε), 20.Ναδάλ, 22.Χουακίν.

    ΝΟΤΙΟΣ ΚΟΡΕΑ: 1.Λι Γιούν, 4.Τσόι Σέουλ, 5.Κιμ Ναμ (33' 13.Κιμ Ναμ), 6.Γιού Σανγκ (60' 13.Τσουν Σο), 7.Κιμ Τάε, 9.Σέολ Κι, 10.Λι Γιάνγκ, 19.Αν, 20.Χονγκ, 21.Παρκ, 22.Σονγκ.

    [05] ΤΟ ΙΡΑΝ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΣΥΛΟΥ ΣΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΛ - ΚΑΙΝΤΑ

    Τεχεράνη, 22 Ιουνίου 2002 (21:03 UTC+2)

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν διέψευσε τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι η χώρα χρησιμοποιήθηκε ως διάδρομος διαφυγής ή καταφύγιο μαχητών της Αλ - Κάιντα που εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν.

    Ο Χαμίντ Ρεζά Ασεφί είπε ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες, ότι "δεν υπάρχει καμία απόδειξη" απαντώντας στις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος τόνισε ότι "το Ιράν αποτέλεσε καταφύγιο ορισμένων τρομοκρατών που εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν μέσω των συνόρων με το Ιράν".

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν υπενθύμισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα του στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και τόνισε ότι όλοι οι ξένοι υπήκοοι που είχαν διασυνδέσεις με την Αλ - Κάιντα ή θεωρήθηκαν ύποπτοι για διασυνδέσεις με την οργάνωση απελάθηκαν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

    [06] ΜΕ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Με πλήρη μυστικότητα σχεδιάζει τις μεταγραφικές κινήσεις του ο νέος προπονητής του Δικεφάλου, Αγγελος Αναστασιάδης. Ηδη έχει κάνει γνωστό πως δεν χρειάζεται για τη νέα αγωνιστική περιόδο τους Γιώργο Κουλακιώτη, Μάριαν Ζέμαν και Κόφι Αμπονσά στην ομάδα. Ο τελευταίος πάντως λέγεται ότι αποτελεί στόχο της ΑΕΚ.

    Πολύ κοντά σε συμφωνία με δύο παίκτες της Γιουβέντους, βρίσκεται ο ΠΑΟΚ. Πρόκειται για τους Σκαρτίνια και Φοφανά, ενώ μάλλον απομακρύνεται το ενδεχόμενο μεταγραφής του Μπερέτα που πλέον δεν ενδιαφέρει τον Αγγελο Αναστασιάδη.

    Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τους Τάσο Κατσαμπή και Γιώργο Γεωργιάδη, προκειμένου να πάρει τα οριστικά «ΟΚ» για την συνέχιση της συνεργασίας τους με τον ΠΑΟΚ. Τέλος οι Οκκάς, Εγκωμίτης και Γιασεμή θα έρθουν τις επόμενες μέρες από την Κύπρο στη Θεσσαλονίκη για να συζητήσουν με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, αλλά και να υπογράψουν τα νέα τους συμβόλαια σε περίπτωση που συμφωνήσουν να παραμείνουν στην ομάδα.

    [07] ΚΑΤΑΣΤΡΩΝΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Τα πλάνα του για τη νέα χρονιά ετοιμάζει ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Βαγγέλης Αλεξανδρής μετά την επισημοποίηση της συνεργασίας του με τον Δικέφαλο.

    Σε πρώτη φάση θα αξιολογήσει τις ανάγκες που έχει ο Δικέφαλος, καθώς και τις θέσεις στις οποίες χωλαίνει. Το σίγουρο είναι ότι ο «Τίγρης» θέλει να παραμείνει στην ομάδα ο Κλαούντιο Κολντεμπέλα και ο Νέστορας Κόμματος. Και αυτό θα γίνει μόνο σε περίπτωση που ικανοποιηθούν οικονομικά οι δύο παίκτες. Από την άλλη ανοιχτές παραμένουν οι περιπτώσεις των Κάρτερ και Εντουαρντς, ενώ ήδη έχει γίνει κρούση στον Σωτήρη Νικολαίδη για επιστροφή του στην ομάδα.

    [08] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΤΑΡ ΚΑΠ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

    Ξάνθη, 22 Ιουνίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Παρουσία 2.000 θεατών συνεχίστηκε σήμερα στην παραλία Μαγγάνων του δήμου Τοπείρου Ξάνθης το Σταρ Καπ Γυναικών. Την παράσταση «κλέβουν» με τις χορευτικές τους κινήσεις οι Ισπανίδες μαζορέτες, οι οποίες ήταν παρούσες και στο Όπεν της Θεσσαλονίκης.

    Τα σημερινά αποτελέσματα στο κυρίως ταμπλό: Γκάνια/Τέζα- Τρυφόνοβα/Ντάιμου 2-1, Παρασκευαΐδου/Δηλαβέρη- Κωστάμη Φ./Κωστάμη Ε. 2-0, Πετρίδου/Σαμαρά-Αρβανίτη/Μπουζουνιεράκη 0-2, Κουτρουμανίδου/Νικολαΐδου-Γκάνια/Τέζα 2-0, Κουλουμέντα/ΜίχουΓεωργακοπούλου/Κυριακίδου 2-0, Νικολού/ Τικταπανίδου Παρασκευαΐδου/Δηλαβέρη 1-2, Ορδουλίδου/Σάκκουλα-Αρβανίτη/Μπουζουνιεράκη 2-0, Πετρίδου/Σαμαρά-Γκάνια/Τέζα 0-2, ΚωστάμηΦ./Κωστάμη Ε.-Γεωργακοπούλου/Κυριακίδου 2-0, Τρυφόνοβα/Ντάιμου-Αρβανίτη/Μπουζουνιεράκη 0-2, Κουτρουμανίδου/Νικολαΐδου-Κουλουμέντα/Μίχου 2-0, Παρασκευαΐδου/Δηλαβέρη-Ορδουλίδου/Σάκκουλα 0-2.

    [09] ΣΕΝΙΟΛ ΓΚΙΟΥΝΕΣ: ΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Τόκιο, 22 Ιουνίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή του μετά το τέλος της αναμέτρησης ο

    ομοσπονδιακός προπονητής της Τουρκίας, Σενολ Γκιούνες. «Όλοι μας προσπαθήσαμε για το καλύτερο. Ζούμε μία από τις πιο σημαντικές μέρες στην ιστορία του αθλήματος στη χώρα μας. Είχαμε τον έλεγχο του παιχνιδιού και αυτό φάνηκε στο παιχνίδι», είπε.

    Από την άλλη ο τεχνικός της Σενεγάλης, Μπρούνο Μετσού επισήμανε: «Οι παίκτες μας ήταν ήρωες. Τους αξίζουν συγχαρητήρια. Σήμερα αντιμετωπίσαμε μια πολύ καλή ομάδα την Τουρκία. Η τύχη και ίσως το ταλέντο, αποφάσισε ποιος να πάρει την πρόκριση».

    [10] ΜΟΥΝΤΙΑΛ: Ο ΜΑΝΣΙΖ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟΥΣ "4"

    Τόκιο, 22 Ιουνίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Η είσοδος στο 67' του Ιλχάν Μανσίζ αποδείχθηκε "χρυσή" για την Τουρκία, αφού ο εν λόγω ποδοσφαιριστής με το τέρμα που σημείωσε στο τέταρτο λεπτό της παράτασης έστειλε την Τουρκία στους τέσσερις του Μουντιάλ. Ετσι την ερχόμενη Τετάρτη θα αντιμετωπίσει την Βραζιλία.

    Η Τουρκία κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της να βρεθεί στους τέσσερις του Παγκοσμίου Κυπέλου, αποδεικνύοντας ότι το τουρκικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε συνεχή άνοδο.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Οσκαρ Ρουίζ από την Κολομβία. Κίτρινες κάρτες αντίκρυσαν οι Νταφ, Σισέ, Μπελόζογλου, Μανσίζ.

    ΣΕΝΕΓΑΛΗ: 1-Σίλβα, 17-Κολί, 4-Μαλίκ Ντιόπ, 6-Σισέ, 13-Ντιατά, 2-Νταφ, 19-Μπούμπα Ντιόπ, 15-Ντιαό, 10-Φαντιγκά, 7-Καμαρά, 11-Χατζί Ντιούφ.

    ΤΟΥΡΚΙΑ: 1-Ρέτσμπερ, 4-Ακιέλ, 3-Κορκμάζ, 5-Οτζαλάν, 22-Νταβαλά, 8-Κερίμογλου, 10-Μπαστούρκ, 18-Πένμπε, 11-Σας, 21-Μπελόζογλου (91` 6-Ερντέμ), 9-Σουκούρ (67` 17-Μανσίζ).

    [11] ΤΕΘΗΚΕ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΣΥΚΑΜΙΝΟ ΩΡΩΠΟΥ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι στην πυροσβεστική όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο Συκάμινο Ωρωπού. Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη, καθώς οι φλόγες κατευθύνονταν προς το στρατόπεδο του Αυλώνα, ενώ στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

    Πέντε αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα, 22 οχήματα με 60 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα πήραν μέρος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία έκαψε καλαμιές, σιτοκαλλιέργειες και δασική έκταση και τελικά μερικές ώρες αργότερα τέθηκε υπό έλεγχο.

    Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν στην περιοχή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.

    [12] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΑ

    Σεβίλλη, 22 Ιουνίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι τα ΗΕ θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην διαταραχθεί το παρόν στάτους κβο στην περιοχή του χωριού Πύλα.

    Σε δηλώσεις του από τη Σεβίλλη, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση είχε πληροφορίες και παρατήρησε ότι βορείως της νεκρής ζώνης το κατοχικό καθεστώς προχωρούσε με την κατασκευή ενός δρόμου με στόχο να τον επεκτείνει κατά μήκος της νεκρής ζώνης με κατεύθυνση το χωριό Πύλα.

    "Κάναμε αμέσως σφοδρότατες παραστάσεις τόσο στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη Λευκωσία όσο και στην έδρα του ΟΗΕ και νομίζω ότι η Ειρηνευτική Δύναμη συμμερίζεται την άποψή μας ότι η κατασκευή αυτή του δρόμου αποτελεί παραβίαση του παρόντος στάτους κβο," είπε και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί οι ενέργειες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχουν οδηγήσει στην αναστολή του έργου αυτού.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 8,4 ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Κατά 8,4 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρίας "Alco" που θα δημοσιευθεί αύριο στην "Καθημερινή της Κυριακής".

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης το 37,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία, το 29,5% το ΠΑΣΟΚ, το 5,2%, το ΚΚΕ, το 2,9% το ΚΕΠ (λόγω του ότι δεν είχε ανακοινωθεί ακόμη η διάλυσή του). Το 2,8% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψήφιζε το ΣΥΝ, 2,2% το ΔΗΚΚΙ και 19,5% δεν απάντησε.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται κατά 32,2 μονάδες στην παράσταση νίκης. Στο ερώτημα ποιο κόμμα θα κέρδιζε σήμερα τις εκλογές, το 57,4% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα κέρδιζε η Νέα Δημοκρατία και το 25,2% το ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει το 32,1% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, ενώ το 30,4% απαντά θετικά για τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη.

    Στην πανελλαδική δημοσκόπηση της "Alco" το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει λίγη ή καθόλου ικανοποίηση από την αξιωματική αντιπολίτευση και το 78% εκφράζει δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση.

    [14] ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΡΙ ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Εντός Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του δημοσίου και της κοινοπραξίας Lukoil - Ρetrola για την πώληση του 23% των ΕΛΠΕ, ενώ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2002 θα ακολουθήσει και η υπόθεση της ΔΕΗ.

    Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η δεύτερη μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ σε ποσοστό 10% με παράλληλη στρατηγική συμμαχία, ενώ σύντομα αναμένεται να προκηρυχθεί και ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση ποσοστού ως και 40% της ΔΕΠΑ σε στρατηγικό επενδυτή.

    Από τις αποκρατικοποιήσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση, αναμένεται να συγκεντρωθούν συνολικά πάνω από 4,4 δισ. ευρώ (1,5 τρισ. δρχ.), ή το 3% του ΑΕΠ, στόχος που είχε τεθεί τους προηγούμενους μήνες από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την υπόθεση της ΔΕΗ, σύμφωνα με έκθεση που απέστειλε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η Goldman Sachs, εκτιμάται ότι η κίνηση θα πρέπει να γίνει στις αρχές του καλοκαιριού. Στην έκθεση, αναλύονται τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε μίας από τις τρεις μεθόδους με τις οποίες θα μπορούσε να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση της ηλεκτρικής εταιρίας, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου.

    Σε γενικές γραμμές, αναλυτές που συνέταξαν τη συγκεκριμένη έκθεση, διατυπώνουν την εκτίμηση ότι είναι εφικτή μια δεύτερη εισαγωγή μετοχών σε ποσοστό 15% - 17,5% (400 - 500 εκατ. ευρώ) της επιχείρησης, με προοπτική αύξησης του ποσοστού. Οι επενδυτές - στόχοι θα αναζητηθούν σε ιδιωτικές τοποθετήσεις, εκτός ΗΠΑ, καθώς και σε εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια.

    Ειδικότερα, στην έκθεση αναφέρεται ότι αν επιλεγεί μια δεύτερη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, τα πλεονεκτήματά είναι η ενίσχυση της ρευστότητάς της στην αγορά, με αποτέλεσμα να καθίσταται ελκυστικότερη η τοποθέτηση για επιλεγμένους «επενδυτές - κλειδιά» που διστάζουν να αγοράσουν εάν η ρευστότητα είναι μικρότερη του 1 δισ. ευρώ. Θετικό κρίνεται και το γεγονός ότι θα μειωθεί η συμμετοχή του δημοσίου στην εταιρία, ενώ θα υπάρχει και μεγαλύτερη ευελιξία για τη χρηματοδότηση των σχεδίων επέκτασης.

    Στα μειονεκτήματα της μεθόδου αυτής, στην έκθεση αναφέρεται ότι υπάρχει κίνδυνος καθυστερήσεων, λόγω εκτεταμένου χρονικού διαστήματος εκτέλεσης, καθώς και μεγάλης εξάρτησης της επιτυχίας του εγχειρήματος από τις συνθήκες της αγοράς.

    Σε ό,τι αφορά τη διάθεση μειοψηφικού πακέτου της επιχείρησης σε στρατηγικό επενδυτή, στην έκθεση αναφέρεται ότι η μέθοδος αυτή, θα δώσει στη διοίκηση της ΔΕΗ τη δυνατότητα να επεκταθεί στα Βαλκάνια, όμως στον αντίποδα, δεν θα ενισχυθεί η ρευστότητα της μετοχής και δεν αποκλείεται μια ατέρμων διαπραγματευτική διαδικασία να βλάψει το κύρος της μετοχής, ειδικά αν το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό.

    Αναφορικά με την τρίτη μέθοδο που αφορά στο συνδυασμό των δύο πρώτων, αναλυτές του διεθνούς οίκου αναφέρουν στην έκθεσή τους, σύμφωνα και με το δημοσίευμα, ότι θα πρέπει να καθοριστεί ποιο ποσοστό θα κατευθυνθεί στη δημόσια εγγραφή και ποιο θα διατεθεί στον στρατηγικό σύμμαχο, ενώ διατυπώνουν την εκτίμηση ότι μπορεί και να αποδειχθεί χρονοβόρα και δαπανηρή, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου.

    E.A.

    [15] Ν.Α.ΣΥ.: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Χ.Υ.Τ.Α. ΣΤΗ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2002 (19:52 UTC+2)

    Την αλληλεγγύη της στους κατοίκους του Δήμου Λαχανά που αντιτάσσονται στην εγκατάσταση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) στη Μαυροράχη δηλώνει η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση.

    Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για τεράστιες ευθύνες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης και της κυβέρνησης "που προσπαθούν με αυταρχικό τρόπο, υποσχέσεις για οικονομικά ανταλλάγματα να επιβάλλουν μία λύση, που ούτε τις επιστημονικές προϋποθέσεις πληρεί, ούτε τη συναίνεση του λαού του Δήμου εξασφαλίζει".

    "Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα σύγχρονα προβλήματα των μεγάλων αστικών κέντρων, το οποίο επιδεινώνεται με την άναρχη και ανισόμετρη ανάπτυξη, την ερήμωση της υπαίθρου και τη γιγάντωση των μεγάλων πόλεων", επισημαίνει.

    Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση (Ν.Α.ΣΥ.) τονίζει ότι για την έγκαιρη και αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος απαιτείται:

    - Η συγκρότηση Ενιαίου Δημόσιου Φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα υποστηρίζεται από αντίστοιχο ερευνητικό ίδρυμα και θα συνεργάζεται με τους οργανισμούς ύδρευσης και αποχέτευσης, την Τ.Α. και τους φορείς που σχετίζονται με το θέμα, με γνώμονα πάντα την ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος.

    - Νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό μέχρι και την κατάργηση των μη ανακυκλώσιμων καταναλωτικών προϊόντων.

    - Ορθολογικός σχεδιασμός των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.)

    - Κατάρτιση προγράμματος συλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων στους Σ.Μ.Α.με σύγχρονα και επαρκή απορριμματοφόρα

    - Εκπόνηση μελετών και θέσπιση προδιαγραφών ως προς την κατασκευή μονάδων λιπασματοποίησης και ανακύκλωσης (γυαλιού, χαρτιού, αλουμινίου κ.λ.π.) των απορριμμάτων με σκοπό την αύξηση του βαθμού αξιοποίησής τους και τη μείωση του όγκου ως προς την τελική απόθεσή τους.

    - Η επιλογή των Χωρών Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.), όπου θα αποτεθούν τα τελικά και μη αξιοποιήσιμα πλέον απόβλητα, να γίνεται έγκαιρα, μετά από τεκμηριωμένες επιστημονικές (γεωλογικές, υδρογεωλογικές, τοπογραφικές κ.λ.π.) και περιβαλλοντικές μελέτες.

    "Βασική μας θέση είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, μακριά από πολυεθνικές του χώρου, που καραδοκούν με μοναδικό κίνητρο το κέρδος και έξω από τις λογικές ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Είναι φανερό ότι με αυτές τις προϋποθέσεις δεν μπορεί να γίνει η εγκατάσταση του Χ.Υ.Τ.Α. στη Μαυροράχη. Δεν αρκεί η σύμφωνη γνώμη του νυν Δημάρχου, ούτε οι υποσχέσεις για οικονομικά ανταλλάγματα. Δεν μπορούν αυτά να αντισταθμίσουν την περιβαλλοντική καταστροφή που απειλεί την περιοχή, όταν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες επιστημονικές προϋποθέσεις και μελέτες", σημειώνει η Ν.Α.ΣΥ.

    [16] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΧΩΡΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΠΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2002 (19:49 UTC+2)

    Επικρίσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα του ευρωστρατού διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    "Ο κ. Σημίτης, πριν από ένα μήνα, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια για τον Ευρωστρατό. Ο Κώστας Καραμανλής ανταποκρίθηκε αμέσως. Η Νέα Δημοκρατία, επί ένα χρόνο, πέρα από την όποια κριτική για την ολιγωρία της Κυβέρνησης, έδωσε σκληρές μάχες για το θέμα αυτό στο εξωτερικό. Σ' αυτήν την προσπάθεια ο κ. Σημίτης δεν ήταν αρωγός", δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    "Μόλις σήμερα, όταν ρωτήθηκε στη Σεβίλλη, γιατί κατά τη διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων δεν ενημέρωσε τον Κώστα Καραμανλή, είπε επί λέξει: "Δεν είναι δυνατόν, σ' όλη αυτήν τη διαδικασία να συμμετέχουν όλοι". Εδειξε έτσι, πώς ακριβώς εννοεί την εθνική συνεννόηση", επισήμανε και πρόσθεσε:

    "Φτάσαμε, λοιπόν, εξ αιτίας αυτών των χειρισμών, σε μια συγκεχυμένη κατάσταση. Η χώρα αγωνίζεται πια για τα αυτονόητα και ο πρωθυπουργός θριαμβολογεί γιατί δεν εθίγη η εδαφική μας ακεραιότητα. Ο κ. Σημίτης, δυστυχώς για τη χώρα, δεν διδάχτηκε τίποτα".

    [17] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΟΝ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2002 (19:47 UTC+2)

    Νέα επιτόκια θα ισχύσουν από τη Δευτέρα στον λογαριασμό Alpha 605 σε συνάλλαγμα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Alpha Bank.

    Ειδικότερα, από τις 24 Ιουνίου, το ελάχιστο δανειστικό επιτόκιο (ΕΔΕ) ανά νόμισμα, με μέγιστο περιθώριο προσαυξήσεως 4,5 εκατοστιαίων μονάδων, διαμορφώνεται στο 4,10% για το δολάριο των ΗΠΑ, στο 2,35% για το γιεν Ιαπωνίας, στο 3,45% το φράγκο Ελβετίας και στο 6,30% η λίγα Αγγλίας.

    [18] ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Η EFG EUROBANK

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Σε μείωση επιτοκίων στα στεγαστικά προγράμματα σταθερού επιτοκίου, τα οποία ακολουθούν τις μεταβολές της ευρωπαϊκής χρηματαγοράς, προχωρά η EFG Eurobank. Παράλληλα, η διοίκηση της τραπέζης αποφάσισε να προχωρήσει και στη μείωση των επιτοκίων ταμιευτηρίου, τα οποία προσαρμόζονται σε ανάλογες κινήσεις της ελληνικής τραπεζικής αγοράς.

    Ειδικότερα, τα επιτόκια για στεγαστικά προγράμματα σταθερού επιτοκίου μειώνονται κατά 0,25 της μονάδας και διαμορφώνονται στο 6,25% για το σταθερό για τρία έτη, στο 6,45% για πέντε έτη και στο 6,95% σταθερό για δέκα χρόνια.

    Το επιτόκιο του Απλού Ταμιευτηρίου παραμένει αμετάβλητο στην κατηγορία μέχρι 3.000 ευρώ, ενώ μειώνεται κατά 0,25 της μονάδας στις επόμενες κλίμακες και ανέρχεται έως 1,50%. Αναφορικά με το επιτόκιο του Νέου Ταμιευτηρίου, αυτό παραμένει αμετάβλητο στην κατηγορία καταθέσεων έως 9.000 ευρώ, ενώ μειώνεται κατά 0,25 της μονάδας στην επόμενη κατηγορία. Τα επιτόκια του Νέου Ταμιευτηρίου διαμορφώνονται στο επίπεδο μεταξύ του 1,25% και 2,50%.

    [19] Δ. ΤΣΑΛΟΥΜΑΣ: ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΠΟΥ ΑΓΝΟΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Μελβούρνη, 22 Ιουνίου 2002 (19:34 UTC+2)

    Το όνομά του, Δημήτρης Τσαλουμάς, ευρύτερα γνωστός εδώ και δεκαετίες στην Αυστραλία και όχι μόνο, ως ο Έλληνας ποιητής, δυστυχώς ακόμα και σήμερα αγνοείται στην Ελλάδα.

    Η ποίησή του ελληνική, ελληνικότατη. Ο ’γγλος κριτικός Peter Levi σε άρθρο του στην εφημερίδα του Λονδίνου «The Times - Literary Criticism» επισημαίνει: «Δεν μπορείς να κατατάξεις τον Τσαλουμά σε σύγκριση με άλλους λογοτέχνες. Ήταν κάτι που απουσίαζε. Ευτυχής η γλώσσα που ανέδειξε έναν τέτοιο ποιητή!»

    Τα καλοκαίρια τα περνάει στη Λέρο, στο δικό του κόσμο και τόπο, όπως λέει. Γράφει ποίηση στα Ελληνικά και Αγγλικά. Έχει εκδόσει 16 βιβλία στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, αποσπώντας μεγάλα λογοτεχνικά βραβεία και εξαιρετικές κριτικές και θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους ποιητές της Αυστραλίας.

    Πρόσφατα το Αυστραλιανό Συμβούλιο Καλών Τεχνών του απένειμε το ανώτερο βραβείο λογοτεχνίας Emeritus Award, για τη σημαντική και πολυετή προσφορά του στην αυστραλιανή λογοτεχνία. Μια επιλογή ελληνικών ποιημάτων του σε μετάφραση του Philip Grundy (The Observatory, 1983) βραβεύτηκε με το Α΄ Βραβείο αυστραλιανής λογοτεχνίας της Εθνικής Επιτροπής Βιβλίου. Το Νοέμβριο του 1995 τιμήθηκε με το βραβείο Wesley M. Wright για την ποίηση, με το σημαντικό βραβείο Patrick White Award, καθώς και με το βραβείο ποίησης John Bray Award. Μια ακόμα ένδειξη για την αναγνώριση του έργου του αποτελεί και το γεγονός ότι έχει προσκληθεί πολλές φορές από διάφορα πανεπιστήμια της Αυστραλίας και της Αγγλίας, όπως η Οξφόρδη, ως writer-in-residence.

    Σε συνέντευξή του στο δημοσιογράφο Σταύρο Μεσσήνη του TGA NEWS, ο μεγάλος μας ποιητής ανοίγει την καρδιά του.

    Γεννήθηκε το 1921 και όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος «μεγάλωσε στη σκιά του φασισμού».

    Ο φόβος και το μίσος από τα χρόνια εκείνα σημάδεψε τη ζωή του. Το 1935 όταν η Ρώμη αποφάσισε να «ιταλοποιήσει» τον πληθυσμό των Δωδεκανήσων κλείνοντας, μεταξύ άλλων, και όλα τα ελληνικά σχολεία, ο Τσαλουμάς δεν είχε άλλη επιλογή από το να φοιτήσει σε ιταλικά σχολεία της Ρόδου.

    «Δεν λυπάμαι για αυτό», λέει. «Χρωστώ όλα όσα δημιούργησα στη μουσική και την ποίηση στους Ιταλούς δασκάλους μου, όλοι τους ευφυέστατοι, προοδευτικοί και συμπαθητικοί. Η ειρωνεία είναι πως δεν γνώρισα τον πραγματικό φασισμό ώσπου να έρθουν οι δικοί μας χωροφύλακες, το 1948. Όλοι όσοι είχαν αντίθετη γνώμη με τους βασιλικούς, που τους υποστήριζαν οι... σύμμαχοι, ήταν κομμουνιστές και διώκονταν. Αντίθετα οι φασίστες, οι ναζιστές, οι καταδότες ευημερούσαν».

    Σήμερα πολύ πιο έντονα αισθάνεται ότι ο άνθρωπος πρέπει να είναι αγκυροβολημένος κάπου. «Ο δικός μου τόπος είναι στην πατρίδα μου, στο νησί μου τη Λέρο. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Όταν έφυγα από την Ελλάδα ήμουν 30 χρονών. Τι περιμένεις να γίνει μετά τα 30 χρόνια; Ο άνθρωπος πλέον είναι φτιαγμένος, ολοκληρωμένος... Από εκεί και πέρα τι περιμένεις να του συμβεί; Τα καλοκαίρια, συνήθως, που είμαι στη Λέρο, έρχονται διάφοροι ξένοι επισκέπτες και στις συζητήσεις μας μου κάνουν παρόμοιες ερωτήσεις. «Κοιτάξτε, τους λέω, αυτό το λιμάνι, αυτό το χωριό, αυτό το κάστρο, αυτόν τον κόλπο... Αυτός είναι ο κόσμος μου. Γεννήθηκα εδώ πέρα, μεγάλωσα εδώ... Όλη η γνώση μου, η σοφία μου, εδώ έχει δημιουργηθεί. Εδώ έχει τις ρίζες της».

    Αυτός είναι ο μικρόκοσμος... Ο μικρός, μεγάλος κόσμος, ο δικός μου.

    Οι μνήμες όμως του ξεριζωμού δεν θα σβήσουν ποτέ, αν και ο ίδιος αποφεύγει να τις «ξυπνάει» όπως λέει.

    «Έφυγα από την Ελλάδα για πολιτικούς λόγους. Με όλες εκείνες τις φασιστικές κυβερνήσεις, τις διορισμένες από τους «συμμάχους», δεν μπορούσες να αντέξεις. Αν δεν ήσουν με το βασιλιά και την... ωραία Φρειδερίκη, ήσουν προδότης, κομμουνιστής. Προβλήματα με τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, έπρεπε να παρουσιάζεσαι κάθε 10 μέρες στην χωροφυλακή. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, όταν ήρθαν οι χωροφύλακες. Όλα τα καθάρματα που είχαν μαζέψει οι Εγγλέζοι για να μας απελευθερώσουν. Τότε άρχισε και η δίωξη. Φοβερή δίωξη. Ήταν πολύ δύσκολο να φύγεις και από τη χώρα. Τελικά με τη βοήθεια κάποιων γνωστών τα κατάφερα.

    Τα προβλήματα που αντιμετώπισα ερχόμενος στην Αυστραλία ήταν πολλά. Γνώριζα κάποια αγγλικά, που είχα μάθει από μόνος μου στην Ελλάδα, αλλά ποιος να σε μάθει εκεί πώς να τα προφέρεις! Όταν βρέθηκα στην Αυστραλία δεν καταλάβαινα τι μου λέγανε. Ήταν δύσκολη η ζωή τα πρώτα χρόνια».

    Αρχικά εργάστηκε στο ληξιαρχείο, ενώ παράλληλα άρχισε τις πανεπιστημιακές του σπουδές. Τέλειωσε το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης το 1958 και στη συνέχεια εργάσθηκε ως εκπαιδευτικός ως το 1982. Παντρεύτηκε στην Αυστραλία και απέκτησα τέσσερα παιδιά, δύο αγόρια και δύο κορίτσια.

    Το χειμώνα ο κ. Τσαλουμάς ζει στο παραθαλάσσιο προάστιο Ελγουντ της Μελβούρνης. Ευγενικός και φιλόξενος, του αρέσει να μιλά για όλα και δηλώνει ικανοποιημένος για το νέο βραβείο του Αυστραλιανού Συμβούλιο Καλών Τεχνών.

    «Είναι η επιβράβευση του έργου μιας ολόκληρης ζωής! Αισθάνομαι περήφανος και ικανοποιημένος για τη βράβευσή μου. Δεν μπορώ να πω όχι. Σου δίνει την αίσθηση, τέλος πάντων, ότι κάτι έφτιαξες στη ζωή σου».

    Σε επισήμανση ότι έχει καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες της Αυστραλίας και όχι μόνο, σεμνά αρκείται να πει: « Καλά, έτσι με θεωρούν... Μπορεί εγώ να έχω διαφορετική αντίληψη... Πάντως, αυτή είναι η ποίησή μου». Όσο για το γεγονός ότι η Ελλάδα ακόμα και σήμερα δείχνει να τον αγνοεί δηλώνει ότι παλαιότερα αυτό τον ενοχλούσε, σήμερα όμως δεν τον ενδιαφέρει. Δεν αισθάνεται ούτε πικρία ούτε θυμό, ούτε δυσαρέσκεια.

    Τα έργα του Δημήτρη Τσαλουμά έχουν έντονο το ελληνικό στοιχείο με «εικόνες» που θυμίζουν την αρχαία Ελλάδα, την ελληνική φύση, τη θάλασσα...

    «Δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, σημειώνει. Η ποίησή μου είναι ελληνική. Ελληνικότατη! Είτε είναι γραμμένη στα ελληνικά, είτε στα αγγλικά. Δεν μπορεί να γίνει και διαφορετικά. Μπορεί ποιήματά μου να είναι γραμμένα στην αγγλική γλώσσα, αλλά οι ρίζες τους είναι στην ελληνική παράδοση, στην ελληνικότητά τους».

    Ο Δημήτρης Τσαλουμάς συχνά αναφέρεται στο δίλημμα σε ποια γλώσσα μπορεί να εκφραστεί ο λογοτέχνης. Σε μια ομιλία του, στην Αδελαϊδα, στο Συνέδριο Αλλοδαπών Συγγραφέων είχε αναφερθεί στη μεγάλη "πάλη", και στα αισθήματα ενοχής και προδοσίας όταν γράφεις μόνο σε μια γλώσσα.

    «Δεν θα πρόδινα μόνο τη μία γλώσσα, αλλά και τις δύο, επισημαίνει. Ως τις αρχές της δεκαετίας του 90, έγραφα κυρίως στα ελληνικά. Αλλά αισθανόμουν την ανάγκη να γράψω, να εκφραστώ και στα αγγλικά. Μετά από τόσα χρόνια σε μια άλλη κοινωνία, όπου μιλάς άλλη γλώσσα, κερδίζεις το ψωμί σου με αυτή, την πονάς και σιγά-σιγά γίνεται κάτι το δικό σου. Αφομοιώνεται τελείως, γίνεται η ψυχή σου, γίνεται αίμα σου, όπως η δική σου γλώσσα.

    Τότε άρχισα σιγά-σιγά να γράφω και στα αγγλικά. Βέβαια είχα τις δυνατότητες να το κάνω από νωρίτερα, αλλά δίσταζα. Η καινούργια γλώσσα όμως το απαιτούσε, ζητούσε, ζητούσε, ζητούσε... Γινόταν μια μεγάλη ανάγκη. Κι όταν αυτή η ανάγκη έγινε ακατανίκητη απαίτηση, τότε δοκίμασα και δεν το μετάνιωσα. Βρήκα μια ικανοποίηση εξίσου βαθιά με εκείνη γράφοντας στα ελληνικά. Είναι σαν να δοκιμάζεις τις μουσικές σου δυνάμεις σε ένα καινούργιο όργανο. Τώρα βλέπω πως οι ενδοιασμοί μου ήταν αβάσιμοι. Δεν πρόκειται για προδοσία της ελληνικής γλώσσας!»

    Η τελευταία του συλλογή με τίτλο «Δίφορος καρπός» είναι αποτέλεσμα της παρότρυνσης μερικών φίλων, που του ζητούσαν συχνά να τους δείξει μερικά δείγματά του στην αγγλική. «Προσπάθησα να μεταφράσω, να αποδώσω στα ελληνικά δύο-τρία ποιήματά μου, μετά έγιναν περισσότερα. Από τότε που βγήκε η πρώτη μου Αγγλική συλλογή, «Γεράκι στη Γούρνα», το 1988, προσπάθησα να αποδώσω στα ελληνικά μερικά από τα ποιήματα, αλλά δεν το κατάφερα. Ήταν δύσκολο... Θυμάσαι ακόμα τον αρχικό στίχο, είναι μέσα σου οι αρχικοί ρυθμοί... Τελικά σταμάτησα την προσπάθεια αυτή.

    Πριν τρία χρόνια, ψάχνοντας μέσα στα χαρτιά μου βρήκα αυτές τις πρώτες δοκιμές. Αποφάσισα να ξαναδοκιμάσω. Τα κατάφερα, μου άρεσε το αποτέλεσμα και προχώρησα, ως το σημείο που έφτιαξα μια μικρή συλλογή 40 ποιημάτων από τα αγγλικά μου. Είναι τα ποιήματα της συλλογής «Δίφορος καρπός». Είναι σαν να βγαίνουν από το ίδιο δέντρο, δύο φορές».

    Τώρα ο Δ. Τσαλουμάς έχει υπό έκδοση μια ακόμα συλλογή στα ελληνικά, που θα είναι έτοιμη στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2003.

    «Με την υπό έκδοση συλλογή μου, πιστεύω πως κλείνει πλέον ο κύκλος... ’ρχισα να γράφω στα ελληνικά, στη γλώσσα μου, μετά άρχισα αγγλικά και τώρα επανέρχομαι στα ελληνικά. Έκλεισε έτσι ο κύκλος... Ίσως να είναι και η τελευταία μου ποιητική συλλογή».

    Με την πεζογραφία δεν σκέφτηκε ποτέ να ασχοληθεί, καθώς όπως λέει η «πολυλογία» τον κουράζει, ενώ από τους Έλληνες ποιητές δείχνει να μην προτιμάει κάποιον ιδιαίτερα, αν και το πρώτο ποίημα που τον εντυπωσίασε από μικρό, ήταν «Οι Τρώες» του Καβάφη.

    «Βρίσκω ωραία πράγματα σε όλους τους ποιητές μας, θα πει. Γενικά με απωθεί ο Ρίτσος. Όταν ήμουν στην Αγγλία, μου ζήτησαν από το BBC να κάνω μια επιλογή σύγχρονων Ελλήνων ποιητών για μια εκπομπή. Θυμάμαι πως προσπαθούσα για τρεις μήνες να βρω κάτι που πραγματικά να μου αρέσει. Έγινε τελικά αυτή η εκπομπή. Αλλά είναι ζήτημα προσωπικού γούστου».

    Για τον Οδυσσέα Ελύτη όμως μιλάει με αγάπη.

    «Τον γνώριζα καλά και θα μπορούσα να πω πως ήταν καλός φίλος μου. Μου άρεσε ακόμα από τότε που ήμουν νέος και ανώριμος και δεν ήξερα από ποίηση. Θα μπορούσα να πω ότι ήμουν ο πρώτος, ή από τους πρώτους που διάβασαν το «’ξιον Εστί». Μου το έστειλε θυμάμαι να το διαβάσω και ήταν η πρώτη χρονιά που εργαζόμουν ως εκπαιδευτικός. Ίσως να το διάβασα πολύ βιαστικά, δεν μου άρεσε. Περάσανε μερικοί μήνες και δεν του απάντησα. Κάποια μέρα το ξαναδιάβασα και έμεινα κατάπληκτος. Αποκαλύφθηκε το έργο του. Μου άρεσε πάρα πολύ, με ενθουσίασε και το έγραψα. Μου απάντησε, θυμάμαι, λέγοντας πως ήμουν από τους λίγους που το εκτίμησαν».

    Όσο για αυτούς που σκέφτονται να ασχοληθούν με την ποίηση τους παραπέμπει στο ποίημά του «Συμβουλή»: Όλοι δοκιμάζουν να γράψουν ποίηση... Νομίζω πως είναι γενικό το... κακό. Μικρά παιδιά, μεγάλοι, όλοι...

    Δ.Ρ.

    [20] Ν.Δ.: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ "ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΕΙ" ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2002 (19:31 UTC+2)

    "Η έσχατη λύση της πολιτικής επιστράτευσης στην οποία κατέφυγε η κυβέρνηση για να βγει από το αδιέξοδο, το οποίο η ίδια δημιούργησε αποδεικνύει ξεκάθαρα το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας", δήλωσε ουπεύθυνος του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας της Ν.Δ. βουλευτής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

    "Ο πρωθυπουργός", τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, "αντί να παρακολουθεί ως θεατής τα γεγονότα και να υποχωρεί μπροστά στα καπρίτσια του πρώτου τη τάξει Υπουργού, όφειλε να "επιστρατεύσει" τους υπουργούς σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων των ναυτικών".

    "Η επίδειξη πυγμής σε ένα από τα πλέον ευαίσθητα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας δεν θα οδηγήσει πουθενά. Αντίθετα, θα δημιουργήσει και νέα αδιέξοδα που - αργά ή γρήγορα - θα πληρώσει ολόκληρος ο Ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών", υπογράμμισε.

    [21] ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΕΜΠΜΕ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2002 (19:30 UTC+2)

    Στη σύνταξη του νομοσχεδίου για την ίδρυση και λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠMΕ) προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά και τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων και της κυβέρνησης.

    Η κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου στη Βουλή, τοποθετείται χρονικά μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου, προκειμένου να ψηφιστεί από το θερινό τμήμα, ενώ αποφασίστηκε και η συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τον ακριβή προσδιορισμό των όρων λειτουργίας του.

    Σημειώνεται ότι το ταμείο χρηματοδοτείται από το Γ' ΚΠΣ και θα έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ύψους 30 δισ. δρχ., ενώ η λειτουργία του θα στηρίζεται στον επιμερισμό του ρίσκου μεταξύ των δανειοδοτούμενων επιχειρήσεων, του τραπεζικού συστήματος και του ίδιου του ταμείου.

    Από το ταμείο θα παρέχονται εγγυήσεις για δάνεια συνολικού ύψους 600 δισ. δρχ. και εκτιμάται ότι θα στηρίξει τη δανειοδότηση 25.000 μικρομεσαίων σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου.

    Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του ταμείου, εκτός της συμπληρωματικότητας, περιλαμβάνονται επίσης η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και όχι γραφειοκρατία, η διαφάνεια στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και προώθηση του ανταγωνισμού στην παροχή πιστώσεων και η ευελιξία στη λειτουργία του, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις αλλαγές στην οικονομική συγκυρία και τις μεταβολές στη ζήτηση.

    Ε.Α.

    [22] ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2002 (19:21 UTC+2)

    Την ακύρωση των παλαιών καρτών ανάληψης μετρητών και τη σταδιακή αντικατάστασή τους, ανακοίνωσε η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής.

    Η αποστολή των νέων καρτών και pin (κωδικών) έχει ήδη ξεκινήσει και στόχος είναι οι πελάτες του εν λόγω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, να χρησιμοποιούν μόνο τις νέες Attica Εxtracash στο ΔΙΑΣ απο τις 30 Ιουνίου και από την 1η Ιουλίου στα ΑΤΜ των υποκαταστημάτων του.

    [23] ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ''15'' ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ

    Σεβίλλη, 22 Ιουνίου 2002 (19:15 UTC+2)

    Εντελώς αρνητική ήταν σήμερα η Τουρκία όσον αφορά το θέμα του Ευρωστρατού, αφού εξακολουθεί να δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν δέχεται το κείμενο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο κατέληξαν οι "15" μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις.

    Τελικά, δεν πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ με τον Τούρκο Πρόεδρο Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, αλλά συνάντηση του Υπάτου Εκπροσώπου της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η συνάντηση εκτυλίχθηκε σε χείριστο κλίμα από πλευράς Τουρκίας.

    Στο μεταξύ, ο κ. Αθνάρ φέρεται να μίλησε τηλεφωνικώς με τον κ. Τζεμ, ο οποίος ήταν και πάλι ιδιαίτερα αρνητικός και κατηγορηματικά εναντίον του κειμένου των "15".

    Νέα πρόνοια του κειμένου των "15" για τον Ευρωστρατό προνοεί ότι στο σχεδιασμό και την εκτέλεση επιχειρήσεων του Ευρωστρατού θα λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα και θα διασφαλίζεται η ασφάλεια, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα εξωτερικά σύνορα κάθε κράτους μέλους.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [24] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΑ

    Λευκωσία, 22 Ιουνίου 2002 (19:06 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην περιοχή Πύλας και την προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος να κατασκευάσει νέο δρόμο, ο οποίος θα επεκτείνεται εντός της ουδέτερης ζώνης και ταυτόχρονα εκφράζει την ικανοποίησή της για τις μέχρι τώρα ενέργειες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Μάχη" με τίτλο "Προέλαση στην Πύλα", την περασμένη Τετάρτη παρατηρήθηκε δραστηριότητα εκτός της νεκρής ζώνης σε περιοχή δυτικά του κατεχόμενου χωριού Πέργαμος και βορείως της Πύλας για κατασκευή δρόμου, ο οποίος σχεδιάστηκε για να προεκταθεί εντός της νεκρής ζώνης.

    "Η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας", σύμφωνα με την ανακοίνωση, "προέβη στα κατάλληλα διαβήματα στα Ηνωμένα Εθνη, τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Νέα Υόρκη, για αποτροπή τέτοιας δράσης, η οποία θα συνιστούσε πολύ σοβαρή παραβίαση του στάτους κβο".

    Το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι η παρέμβαση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών έγινε σύμφωνα με τους όρους εντολής της που ορίζονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αναφέρει η ανακοίνωση, "είχε για το θέμα επαφές με την τουρκική πλευρά και έλαβε προληπτικά μέτρα, με τα οποία διατηρείται το στάτους κβο στην περιοχή και η παρατηρηθείσα δραστηριότητα σταμάτησε την Πέμπτη".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 22 June 2002 - 18:13:45 UTC