Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο "ΝΙΚΗΤΑΣ" ΑΡΧΗΓΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ
  • [02] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΝ ΩΡΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [03] ΜΙΛΕΡ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ "17 Ν" ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΑΚ - ΠΑΣΟΚ
  • [04] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 4% ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΛΟΝΔΙΝΟΥ-ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ
  • [05] ΦΡΟΝΤ ΜΟΡΙΝΓΚ: ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [06] ΓΑΛΛΙΑ: ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
  • [07] Ο ΡΑΝΤΕ ΜΑΡΚΟΒΙΤΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [08] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΜΟΙΣΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [09] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [10] Α. ΝΕΟΦΥΤΟΥ: Ο ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ο ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [11] ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [12] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ - ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΣΤΕΓΟΙ
  • [13] ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ "17Ν" !!
  • [14] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΝΑΡΚΟΘΕΤΟΥΝ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ
  • [15] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ "ΝΤΕΒ ΣΟΛ"
  • [16] Ο ΓΚ. ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ
  • [17] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ Ο ΣΤ. ΜΕΣΙΤΣ
  • [18] ΕΛΛΙΠΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΧΤΥΠΗΜΑΤΩΝ
  • [19] ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟ 17% ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • [20] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [21] ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗΣ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΜΑΟΥΡΕΡ
  • [23] ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ: ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΜΙΑΣ ΑΔΙΑΙΡΕΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [24] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΖΗΤΑ Η Ν.Δ.

  • [01] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο "ΝΙΚΗΤΑΣ" ΑΡΧΗΓΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

    Aθήνα, 24 Ιουλίου 2002 (13:26 UTC+2)

    Το μέλος της «17 Νοέμβρη» με το ψευδώνυμο «Νικήτας» είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το άτομο που συνελήφθη σήμερα από τις αρχές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το όνομα του συλληφθέντος είναι Παύλος Σερίφης και η ηλικία του είναι μεταξύ 45 και 55 χρόνων. Προηγήθηκε επιχείρηση των μελών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο χωριό Ανθηρό Καρδίτσας στο σπίτι της συζύγου του Σερίφη, ο οποίος μεταφέρεται οδικώς στην Αθήνα.

    Σημειώνεται ότι ο Παύλος Σερίφης είναι πρώτος εξάδελφος του Ηρακλή Κωστάρη, που συνελήφθη μαζί με τον Κώστα Καρατσόλη και ομολόγησε τη συμμετοχή του στη «17 Νοέμβρη». Είναι επίσης δεύτερος εξάδελφος του Μάκη Σερίφη που συνελήφθη στο Μόρφιο.

    Ο Παύλος Σερίφης έμεινε ορφανός από μικρός και τον μεγάλωσε η μητέρα του Ηρακλή Κωστάρη. Πήγε στην Γερμανία όπου έμεινε με τον Ανδρέα Σερίφη, επέστρεψε στην Ελλάδα, εργάστηκε ως τηλεφωνητής στο νοσοκομείο Παίδων, παντρεύτηκε, είναι πατέρας δύο παιδιών και έχει ένα πρόβλημα αναπηρίας στο χέρι.

    Για τον «Νικήτα» είχε μιλήσει στην απολογία του ο Χριστόδουλος Ξηρός ο οποίος είχε αναφέρει ότι βρισκόταν κοντά στο «Λάμπρο» και πρέπει να ήταν στην αρχηγική ομάδα της οργάνωσης.

    [02] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΝ ΩΡΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Aθήνα, 24 Ιουλίου 2002 (14:27 UTC+2)

    Η 28η επέτειος για την αποκατάσταση της δημοκρατίας συμπίπτει με την κορύφωση του αγώνα για την πάταξη της τρομοκρατίας υπογράμμισε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας σήμερα στο χώρο των πρώην φυλακών Ωρωπού. «Οδηγούμε την τρομοκρατία σε ήττα γιατί οι συλλήψεις και οι καταδίκες αντικατοπτρίζουν την επιβεβαίωση και την ισχυροποίηση των δημοκρατικών θεσμών» τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι η αποκατάσταση της δημοκρατίας ήταν αποτέλεσμα του αγώνα ολόκληρου του ελληνικού λαού και προσώπων από όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους όμως υπογράμμισε πως οι δυνάμεις του Κέντρου και της Αριστεράς είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον επταετή αυτό αγώνα. Χαρακτήρισε σύμβολα ιστορικής μνήμης και αυτογνωσίας τις φυλακές του Ωρωπού, τη Γυάρο, τη Μακρόνησο και τη Λέρο και πρόσθεσε πως ο Ωρωπός, 28 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση σηματοδοτεί και συμβολίζει την αξιοπρέπεια και τον ανθρωπισμό.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό πρόβλημα ο πρωθυπουργός τόνισε πως αποτελεί την κληρονομιά της δικτατορίας στον ελληνισμό και κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα συσπειρώνει της δυνάμεις της και εργάζεται ακατάπαυστα για την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι το μήνυμα της φετινής επετείου είναι η ενδυνάμωση της δημοκρατίας στην χώρα με σκοπό μια καλύτερη και πιο ισχυρή Ελλάδα.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού:

    «Πριν 28 χρόνια πήρε τέλος η επταετία της εξάρτησης και του αυταρχισμού. Πριν 28 χρόνια ο ελληνικός λαός γκρέμισε το καθεστώς, που καταπίεσε και χειραγώγησε την Ελλάδα και την οδήγησε τελικά σε μια εθνική ήττα με τη διχοτόμηση της Κύπρου.

    Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας ήταν το αποτέλεσμα του αγώνα ολόκληρου του ελληνικού λαού και προσώπων απ' όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους. Οι δυνάμεις του Κέντρου και της Αριστεράς είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον επταετή αυτό αγώνα και είναι πολλοί άλλοι γνωστοί κι άλλοι άγνωστοι εκείνοι, που δεν δίστασαν να διακινδυνεύσουν ακόμη και τη ζωή τους για το ιδανικό της Ελευθερίας και πλήρωσαν το τίμημα της Δημοκρατίας με διώξεις, με βασανιστήρια και με εξορίες.

    Η 28η επέτειος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας συμπίπτει με την κορύφωση του αγώνα για την πάταξη της τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία ήταν το στίγμα και η ντροπή της Μεταπολίτευσης. Ήταν μια απόπειρα υπονόμευσης και διασυρμού του αγώνα όλων εμάς, που παλέψαμε για να εγκαθιδρύσουμε, να στερεώσουμε και να διευρύνουμε τη Δημοκρατία στον τόπο μας τις τρεις αυτές δεκαετίες.

    Αυτή η περίοδος λήγει για την Ελλάδα. Αποδεικνύουμε σήμερα ότι η Μεταπολίτευση δεν είναι μια καχεκτική δημοκρατία. Είναι η καλύτερη Δημοκρατία, που έχει γνωρίσει ο λαός και η χώρα μας. Κι αυτό το αποδεικνύουμε γιατί η Ισχυρή Δημοκρατία πατάσσει την τρομοκρατία με την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων του κράτους, με το σταθερό σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οδηγούμε την τρομοκρατία σε ήττα γιατί οι συλλήψεις και οι καταδίκες αντικατοπτρίζουν την επιβεβαίωση και την ισχυροποίηση των δημοκρατικών θεσμών.

    Ο ελληνικός λαός με την ίδια ενότητα και την ίδια αποφασιστικότητα, που αποκατέστησε τη Δημοκρατία το 1974 στηρίζει σήμερα την εξάρθρωση της τρομοκρατίας.

    Ήρθαμε σήμερα εδώ για να θυμηθούμε και να θυμίσουμε.

    Για να θυμηθούμε το στίχο του Μίκη Θεοδωράκη, «Και συ Λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον Ωρωπό».

    Για να θυμίσουμε ότι η μνήμη είναι ζωντανή και καθορίζει τους προσανατολισμούς και τα οράματά μας.

    Για να θυμίσουμε ότι η μνήμη του παρελθόντος είναι πυξίδα για την πολιτική του μέλλοντός μας.

    Για μας, οι φυλακές του Ωρωπού, όπως η Γυάρος, η Μακρόνησος, η Λέρος, το Μπογιάτι είναι σύμβολα ιστορικής μνήμης και αυτογνωσίας.

    Ο Ωρωπός, 28 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, σηματοδοτεί και συμβολίζει την αξιοπρέπεια και τον ανθρωπισμό. Μια φυλακή για αγωνιστές της Δημοκρατίας εμπεριέχει και υποδηλώνει την ιδέα της Ελευθερίας.

    Όταν πριν από 28 χρόνια οι τελευταίοι πολιτικοί κρατούμενοι άφηναν τις φυλακές του Ωρωπού για να γυρίσουν πίσω στην ελευθερία, δεν φαντάζονταν ότι τη θέση του κολαστηρίου θα έπαιρνε ένα σχολείο.

    Σήμερα, οι μνήμες μιας ζοφερής περιόδου για τη νεώτερη Ελλάδα, οι μνήμες μιας μακράς σιωπής που επιβάλλονταν με τη δαμόκλειο σπάθη του φόβου, της ανελευθερίας και της στέρησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας έρχονται να συναντήσουν στους τοίχους αυτού του σχολείου, την υλοποίηση των στόχων του αντιδικτατορικού αγώνα. Μια Ελλάδα ισχυρή, με στέρεη Δημοκρατία, με πίστη στις δυνάμεις της, με ισχυρό κοινωνικό κράτος και ελεύθερη κοινωνία.

    Η φυλακή των Αγωνιστών έγινε Σχολείο - σύμβολο μιας μακράς περιόδου ομαλότητας.

    Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε όλους αυτούς που στον Ωρωπό και αλλού προτίμησαν τα τείχη της φυλακής από την ανέξοδη δήθεν ελευθερία. Όλους αυτούς που προτίμησαν να θυσιάσουν την προσωπική βολή τους για να αντισταθούν στην τυραννία, τη μικρόνοια, την παράνοια των συνταγματαρχών και των συνεργατών τους. Για να αντισταθούν σε όλους όσοι υποτιμούν την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης και αξιοπρέπειας, απ' όπου και εάν αυτοί προέρχονται.

    Τιμάμε όλους αυτούς, οι οποίοι απέδειξαν με την αντιδικτατορική τους δράση ότι η ελευθερία κατακτάται και η δημοκρατία είναι υπόθεση κάθε πολίτη. Απέδειξαν ότι ο αγώνας για την ελευθερία είναι η υπέρτατη έκφραση της πίστης στην αξία της ανθρώπινης ζωής. Γι' αυτό και οι αγωνιστές σεβάστηκαν ακόμη και τη ζωή των βασανιστών τους.

    Φίλες και φίλοι,

    Η κληρονομιά της δικτατορίας στον ελληνισμό είναι η χωρισμένη στα δύο Κύπρος. Σήμερα, συσπειρώνουμε τις δυνάμεις μας και εργαζόμαστε ακατάπαυστα για την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κρίσιμη γι' αυτό είναι η διάσκεψη της Κοπεγχάγης. Η είσοδος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στόχος των Κυπρίων, των Ελλήνων και ολόκληρου του ελληνισμού. Η διασφάλιση του ιστορικού αυτού στόχου αποτελεί πρώτη εθνική προτεραιότητα. Εργαζόμαστε σταθερά ώστε η Ένωση να κάνει πράξη τη συμφωνία του Ελσίνκι δηλαδή να ενταχθεί η Κύπρος ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Είμαστε αταλάντευτοι σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα. Είναι χρέος μας και είναι χρέος της διεθνούς κοινότητας, 28 χρόνια μετά τη διχοτόμηση της Κύπρου να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση του Κυπριακού.

    Φίλες και φίλοι,

    Οικοδομούμε σήμερα μια Νέα Ελλάδα. Δυναμώνουμε διαρκώς τη Δημοκρατία μας. Δημιουργούμε μια ανοιχτή κοινωνία, που εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες, ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις. Μια Δημοκρατία, που διασφαλίζει την ελευθερία του λόγου, τον πλουραλισμό και την αντίθετη άποψη. Είναι αυτή η Δημοκρατία, που διασφαλίζει στην Ελλάδα και τους Έλληνες μια πορεία ελευθερίας, εθνικής ανεξαρτησίας, προόδου και ευημερίας. Χάρη σε αυτή τη Δημοκρατία προχωρούμε σήμερα με Νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση στην πραγματοποίηση ιστορικών στόχων και την υπέρβαση μεγάλων αδιεξόδων για τη χώρα και την κοινωνία μας.

    Το μήνυμα της φετινής επετείου είναι ευρύτερο και υπερβαίνει τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Το μήνυμα είναι πως όλοι μαζί ενωμένοι με προσπάθεια, με σχέδιο και με σοβαρότητα αλλάζουμε τη χώρα και δυναμώνουμε τη Δημοκρατία μας. Δημιουργούμε μια καλύτερη Ελλάδα, μια πιο ισχυρή Ελλάδα, μια σύγχρονη ισχυρή Κοινωνία».

    [03] ΜΙΛΕΡ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ "17 Ν" ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΑΚ - ΠΑΣΟΚ

    Ουάσινγκτον, 24 Ιουλίου 2002 (11:48 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τόμας Μίλλερ, δήλωσε ότι δε διαθέτει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη σχέση "17 Ν" με στελέχη του ΠΑΚ ή του ΠΑΣΟΚ, ενώ χαρακτήρισε το θέμα δευτερεύον σε αυτή τη φάση και όσο συνεχίζονται οι έρευνες για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης και ζήτησε να μη δίνεται προσοχή σε δηλώσεις ατόμων που δεν έχουν επίσημη θέση.

    Ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές χειρίστηκαν το θέμα με αποτελεσματικότητα και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια. "Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σοβαρή δουλειά, υπάρχει ένας πολύ ικανός υπουργός Δημόσιας Τάξης, υπάρχει αποφασιστικότητα" είπε.

    [04] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 4% ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΛΟΝΔΙΝΟΥ-ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ

    Λονδίνο, 24 Ιουλίου 2002 (12:46 UTC+2)

    Χαρακτήρα μίνι-κραχ λαμβάνει η σημερινή συνεδρίαση στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι απώλειες των βασικών δεικτών διευρύνονται ώρα με την ώρα, προσεγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας.

    Η μεγάλη υποχώρηση του αμερικανικού δείκτη S&P 500 φαίνεται ότι αποτελεί την κυριότερη αιτία για τις δυσβάσταχτες απώλειες, που ξεπερνούν το 4% στο Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη.

    Στο σκηνικό αυτό, τράπεζες και ασφαλιστικές καταγράφουν σήμερα τις μεγαλύτερες απώλειες, με τις δεύτερες να σημειώνουν σημαντικές υποαξίες λόγω της πτώσης των χρηματιστηρίων.

    Ειδικότερα, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ο δείκτης FTSE-100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου επέστρεφε στα επίπεδα του 1996, υποχωρώντας κατά 4,40%, στις 3.688,30 μονάδες. Την ίδια ώρα, στη Φρανφκούρτη, ο Xetra DAX έχανε ποσοστό 4,90% και κατακρημνιζόταν στις 3.343,49 μονάδες, υπό το πρόσθετο βάρος της απογοήτευσης που προκάλεσαν τα αποτελέσματα του γερμανικού κολοσσού Siemens.

    Boυτιά κάτω από τις 3.000 μονάδες πραγματοποιούσε ο CAC-40 των επιλεγμένων μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης στην αγορά του Παρισιού, ο οποίος οπισθοχωρούσε στις 2.974,91 μονάδες, με απώλειες 3,98%.

    Δεμένος με τις ευρωπαϊκές αγορές παραμένει και ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, ο οποίος υποχωρούσε σε ποσοστό 2,01% και διαμορφωνόταν στις 2.044,04 μονάδες, στις 12.30 μετά το μεσημέρι._

    [05] ΦΡΟΝΤ ΜΟΡΙΝΓΚ: ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 24 Ιουλίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν διόρισε τον Φροντ Μόρινγκ, τον πρώτο συντονιστή του Οργανισμού στην ΠΓΔΜ.

    Ο Μόρινγκ θα συντονίζει την λειτουργία των αποστολών του ΟΗΕ στη χώρα.

    Ο.Κ.

    [06] ΓΑΛΛΙΑ: ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

    Παρίσι, 24 Ιουλίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ απέπεμψε από τα καθήκοντά του τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας (DGSE) Ζαν Κλοντ Κουσεράν.

    Όπως μετέδωσε το BBC, τον κ. Κουσεσάν αντικατέστησε ο διπλωμάτης Πιέρ Μπροσάντ.

    Η αποπομπή του κ. Κουσεράν από τα καθήκοντά του έρχεται έναν μήνα μετά από σχετικό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde σύμφωνα με το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος σχεδίαζε την αποπομπή του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας μετά από πληροφορίες ότι οι μυστικές υπηρεσίες επέτρεπαν παράνομους ελέγχους στις οικονομικές συναλλαγές του προέδρου.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde ο κ. Σιράκ είχε εκφράσει φόβους ότι ο κ. Κουσεράν σε συνεργασία με τον επικεφαλής της γαλλικής αντικατασκοπίας (DST) Ζαν Ζακ Πασκάλ είχε διατάξει τη διενέργεια έρευνας για πιθανές σχέσεις του Γάλλου προέδρου με με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Ραφικ Χαριρι και τον Ιάπωνα οικονομολόγο Σοιτσι Οσαντα.

    Σύμφωνα με τις φημολογίες ο κ. Σιράκ είχε παράσχει χρηματικό ποσό το 1998 στο Ιράν για την ελευθέρωση πέντε Γάλλων πολιτών που κρατούσαν ομήρους στρατιωτικές οργανώσεις του Λιβάνου.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κ. Σιράκ απέπεμψε από τα καθήκοντά του και τον κ. Πασκάλ.

    [07] Ο ΡΑΝΤΕ ΜΑΡΚΟΒΙΤΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Χάγη, 24 Ιουλίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Ο πρώην επικεφαλής των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών Ράντε Μάρκοβιτς κατέθεσε σήμερα στη δίκη του τέως προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

    Οπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο Μάρκοβιτς, που μεταφέρθηκε από φυλακή του Βελιγραδίου για να καταθέσει, είπε ότι ενημέρωνε τον Μιλόσεβιτς για τη δράση των υπηρεσιών ασφαλείας αλλά τόνισε ότι έπαιρνε εντολές από τον υπουργό Εσωτερικών και όχι από τον πρόεδρο της χώρας.

    Ο πρώην διευθυντής των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ακόμη ότι, όταν ο Μιλόσεβιτς χρειαζόταν περισσότερες λεπτομέρειες, τότε τον ενημέρωνε προσωπικά και διευκρίνισε ότι οι επιχειρησιακές οδηγίες ερχόταν απευθείας από τον υπουργό Εσωτερικών και οι οδηγίες για τις κρατικές τακτικές σχεδιάζονταν από τον επικεφαλής του κράτους και τους συνεργάτες του.

    Οι εισαγγελικές αρχές παρουσίασαν το 1997 ένα έγγραφο που αποδείκνυε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ήταν υπό τη διοίκηση του Μιλόσεβιτς. Συγκεκριμένα στο κείμενο διευκρινιζόταν ότι «η Υπηρεσία Ασφαλείας θα λειτουργεί με τις υποδείξεις του πρόεδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας και της κυβέρνησης μέχρι να θεσπιστεί σχετικός νόμος".

    Ο Μάρκοβιτς είπε στο δικαστήριο ότι το κείμενο αυτό ίσχυε στην θητεία του προκατόχου του Γιόβιτσα Στάνισιτς και όχι όταν ανέλαβε αυτός καθήκοντα το 1998 μετά από την απομάκρυνση του Στάνισιτς.

    Ο Μάρκοβιτς εκτίει ποινή φυλάκισης ενός έτους στο Βελιγράδι γιατί κατέστρεψε φακέλους της μυστικής αστυνομίας μετά από την πτώση του Μιλόσεβιτς το 2000.

    Επίσης θα δικαστεί για εμπλοκή του σε δολοφονίες τεσσάρων συνεργατών του Μιλόσεβιτς.

    Ο Μάρκοβιτς υπερασπίστηκε τον Μιλόσεβιτς μετά την πτώση του και ανέφερε ότι δεν έκανε τίποτα κακό ο πρώην πρόεδρος.

    Ο.Κ.

    [08] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΜΟΙΣΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τίρανα, 24 Ιουλίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Ο νέος πρόεδρος της Αλβανίας Αλφρέντ Μοισίου ορκίστηκε αργά το απόγευμα στο κοινοβούλιο της χώρας.

    Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ ο Μοισίου ορκίστηκε πίστη στο Σύνταγμα και στους νόμους της Αλβανίας και υλοποίηση της πολιτικής του με γνώμονα το συμφέρον του λαού.

    Ο Μοϊσίου εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Ιούνιο. Στην ψηφοφορία που έγινε στην Βουλή της χώρας στις 24 Ιουνίου, υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μοϊσίου ψήφισαν 97 βουλευτές, κατά 20, 13 απείχαν, ενώ βρέθηκαν 4 άκυρα ψηφοδέλτια. Σημειώνεται ότι παρόντες ήταν 134 από τους συνολικά 140 βουλευτές της αλβανικής βουλής. Ο κ. Μοϊσίου ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για το αξίωμα του πρόεδρου της Δημοκρατίας.

    Ο.Κ.

    [09] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 24 Ιουλίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Αφγανοί υπουργοί είχαν σήμερα συνομιλίες με Αμερικανούς ειδικούς και ακαδημαϊκούς με θέμα την ανεύρεση τρόπων ανοικοδόμησης της χώρας μετά την καταστροφή που υπέστη τα τελευταία χρόνια από τους συνεχείς πολέμους.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας για την Εσωτερική Ανάπτυξη (USAID) Αντριου Νάτσιος επισήμανε ότι το έργο ανοικοδόμησης θα χρειαστεί πολλά χρόνια προκειμένου να επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα παρά την ανυπομονησία των Αφγανών πολιτών.

    Διευκρίνισε μάλιστα ότι άμεση προτεραιότητα αποτελεί η ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών στις οποίες βασίζεται η οικονομία της χώρας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε σύντομο χρονικό δάστημα θα υπάρξει ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας.

    Μέχρι στιγμής η USAID έχει ανακατασκευάσει περίπου 70.000 σπίτια σε αγροτικές περιοχές της χώρας από τον περασμένο Οκτώβριο και 30 σχολεία ενώ προσπάθειες καταβάλλονται για την κατασκευή δρόμων, συστημάτων άρδευσης και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

    [10] Α. ΝΕΟΦΥΤΟΥ: Ο ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ο ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Λευκωσία, 24 Ιουλίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Ο εναέριος χώρος της Κύπρου είναι ο πιο ασφαλής στην Ευρώπη, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων της Κύπρου Αβέρωφ Νεοφύτου, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος παρά το μικρό της μέγεθος έχει FIR το οποίο είναι 18 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του νησιού, και αποτελεί έτσι τη μοναδική περίπτωση στο θέμα αυτό.

    Μιλώντας στα πλαίσια συνέντευξης τύπου με θέμα τις Υπηρεσίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι μεταξύ των ετών 1997 και 2000, η εναέρια κυκλοφορία στην περιοχή παρουσίασε αύξηση 27%, σχεδόν διπλάσια του μέσου όρου της Ευρώπης, η οποία ήταν μόλις 15%.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [11] ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Αναχώρησε σήμερα το πρωί για την Τσεχία η Εθνική βόλεϊ γυναικών, προκειμένου να δώσει τρία φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας στην Πράγα, με τις Τσέχες, στις 24-28 Ιουλίου 2002.

    Οι ομοσπονδιακοί προπονητές Τάκης Φλώρος και Θανάσης Στράντζαλης επέλεξαν τις εξής αθλήτριες: Γκαραγούνη Μαρία, Γκαραγκούνη Νίκη, Μεμετζή, Χατζηνίκου, Βλάχου, Σάκκουλα, Προνιάδου, Δίρβα, Σαπαρέφσκα, Καφετζάκη, Παπάζογλου, Σμυρνίδου.

    Οι υπόλοιπες αθλήτριες της Εθνικής παρέμειναν στην Αθήνα με τον γυμναστή της ομάδας Σωκράτη Τζουμάκα και θα μεταβούν στο Αθλητικό Ινστιτούτο Μαραθώνα για να συνεχίσουν τις προπονήσεις.

    [12] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ - ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΣΤΕΓΟΙ

    Ουάσινγκτον, 24 Ιουλίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Τουλάχιστον 45.000 άτομα έχουν μείνει άστεγοι στη Βενεζουέλα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών που έπληξαν την χώρα.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Apure όταν οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν την υπερχείλιση των ποταμών ενώ στην πόλη Γκουασντουαλίτο οι στρατιώτες έσωσαν μια ομάδα μαθητών που είχαν εγκλωβιστεί στον δεύτερο όροφο του σχολείου από την Δευτέρα.

    Άμεση υπήρξε η αντίδραση των σωστικών συνεργείων και του στρατού της χώρας καθώς απεγκλώβισαν πολλούς από τα σπίτια τους και προσέφεραν φαγητό, φάρμακα και ρουχισμό στους δεκάδες άστεγους.

    [13] ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ "17Ν" !!

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Η τηλεόραση του ALPHA, παρουσίασε σήμερα το βίντεο-ντοκουμέντο που τράβηξε ο οπερατέρ, Πάνος Γκόλφης, στις 2 Απριλίου του 2002, έξω από τον ΟΤΕ στην οδό Πατησίων 84. Τέσσερις άνδρες, που όπως αποκαλύπτεται τώρα ήταν μέλη της 17Ν, ληστεύουν χρηματαποστολή και φεύγουν πυροβολώντας εναντίον αυτών που τους καταδιώκουν. Ήταν η τελευταία επιχείρηση μελών της οργάνωσης.

    Στο βίντεο-ντοκουμέντο καταγράφεται καρέ-καρέ πως ο Σάββας και ο Βασίλης Ξηρός, ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Ηρακλής Κωστάρης, διέφυγαν με την λεία τους από το υποκατάστημα του ΟΤΕ στην οδό Πατησίων. Δύο μηχανάκια πλησιάζουν το αυτοκίνητο της χρηματαποστολής που έχει σταθμεύσει έξω από το υποκατάστημα του 0ΤΕ. Με τρόπο κινηματογραφικό, μόλις οι άνδρες της χρηματαποστολής βγαίνουν από το φορτηγάκι κρατώντας το μεταλλικό κιβώτιο με τα χρήματα, δύο από τους κακοποιούς ορμούν πάνω τους και αφού τους ακινητοποιούν, παίρνουν τα 235.000 ευρώ και φεύγουν με τα μηχανάκια τους.

    Στρίβουν αριστερά, αλλά τους ακολουθεί το φορτηγάκι της χρηματαποστολής το οποίο τους χτυπά από πίσω. Τα μηχανάκια πέφτουν και μαζί τους και οι τέσσερις κακοποιοί. Ένας από αυτούς σηκώνει το όπλο του και πυροβολεί εναντίον του φορτηγού της χρηματαποστολής.

    Οι υπόλοιποι σταματούν ένα αυτοκίνητο που διέρχεται από την οδό Πατησίων, ένα γκρίζο Renault και με την απειλή όπλου βγάζουν από μέσα τον οδηγό, το παίρνουν και φεύγουν. Πίσω τους είναι η μοτοσικλέτα με τον οπερατέρ Πάνο Γκόλφη και τον συνεργάτη του. Κάποια στιγμή και ενώ το αυτοκίνητο κόβει ταχύτητα για να στρίψει αριστερά, ένας από τους κακοποιούς πυροβολεί εναντίον του οπερατέρ για να τον σταματήσει.

    Το περιστατικό της κινηματογράφησής της διαφυγής τους από τον Πάνο Γκόλφη, επιβεβαιώνει και ο Βασίλης Ξηρός στην κατάθεσή του, αναφέροντας μάλιστα ότι στη ληστεία συμμετείχε -αλλά όχι ενεργά- και ο Κώστας Καρατσώλης.

    Ο 30χρονος μηχανικός αναφέρει λεπτομέρειες της καταδίωξης τους από οπερατέρ, τον οποίο όπως αποκάλυψε, πυροβόλησε ο Σάββας Ξηρός. «Κάποιοι όμως που ήταν εκεί κοντά, μάλλον από τηλεοπτικό κανάλι, μας ακολούθησαν με μια κάμερα και ένα μηχανάκι που επέβαιναν δύο άτομα. Τότε ο Σάββας πυροβόλησε δύο φορές για να σταματήσουν να μας ακολουθούν και αυτοί έφυγαν ίσια και εμείς στρίψαμε στο πρώτο στενό αριστερά», αναφέρει στην κατάθεση του ο Βασίλης Ξηρός.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί , οι τέσσερις εκτελεστές της 17Ν θέλησαν να ξεφύγουν και να φθάσουν στην οδό Πάτμου, όπου στο ισόγειο της πολυκατοικίας του αριθμού 84 ήταν η γιάφκα με το οπλοστάσιο τους.

    [14] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΝΑΡΚΟΘΕΤΟΥΝ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2002 (19:52 UTC+2)

    "Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Πρωτόπαπα, πέραν του αστείου του πράγματος, ναρκοθετούν σκοπίμως και για μικροκομματικούς λόγους το εθνικό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας", τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη στάση της Ν.Δ. στο θέμα της τρομοκρατίας.

    "Το θέμα της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας είναι μείζον και εθνικό", δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος και κάλεσε την κυβέρνηση "να αφήσει τα μικροκομματικά και μίζερα παιγνίδια σε γκρίζο φόντο".

    "Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που έχει θρηνήσει θύματα από τη δολοφονική δράση των τρομοκρατών και είναι ασυμβίβαστη στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, με έργα και όχι με λόγια.

    Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα εκείνο, που είδε τον Βουλευτή της Παύλο Μπακογιάννη να πέφτει νεκρός από τις σφαίρες της 17Ν.

    Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι οι κ.κ. Ι. Παλαιοκρασσάς, Ελ. Παπαδημητρίου και Βασ. Μιχαλολιάκος που βρέθηκαν στο στόχαστρο της τρομοκρατίας. Στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας ανήκαν τα περισσότερα από τα θύματα των τρομοκρατικών οργανώσεων", υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Επίσης σημείωσε ότι "η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα εκείνο που ψήφισε το νόμο κατά της τρομοκρατίας την ώρα που μεγαλόσχημοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν από το Κοινοβούλιο για να μην πάρουν θέση". "Υπενθυμίζουμε ότι έντεκα από τους δεκατέσσερις Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τοποθετήθηκαν, τάχθηκαν εναντίον του νομοσχεδίου, ορισμένοι μάλιστα από αυτούς χαρακτηρίζοντας την ημέρα ψήφισής του ως μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία", τόνισε.

    "Αυτήν την ώρα που η Ελληνική αλλά και διεθνής κοινή γνώμη έχει στραμμένα τα βλέμματά της στη χώρας μας, απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Απαιτείται να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, απαιτείται να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ''γιατί'' που έχουν οι οικογένειες των θυμάτων και οι Ελληνες πολίτες", κατέληξε.

    [15] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ "ΝΤΕΒ ΣΟΛ"

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2002 (19:43 UTC+2)

    "Η οργάνωση ''Ντεβ Σόλ'' και οι μεταλλάξεις της δεν είναι επιτρεπτό να λειτουργούν στην Ελλάδα'', τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε από τις υπηρεσίες ασφαλείας ο Τ. Καρατάς δεν βρίσκεται στη χώρα μας.

    "Είναι σαφές ότι δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι αρχές ασφαλείας", υπογράμμισε.

    [16] Ο ΓΚ. ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

    Βρυξέλλες, 24 Ιουλίου 2002 (19:34 UTC+2)

    "Οι Τούρκοι δεν μπορούν να αναμένουν ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα της διεύρυνσης της Ε.Ε. στην περίπτωση που δεν έχει επιλυθεί το Κυπριακό μέχρι το τέλος του έτους", προειδοποιεί σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Financial Times Deutschland" ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    Στο δημοσίευμα με τίτλο "Ο Φερχόιγκεν απογοητεύει τις προσδοκίες της Αγκυρας", ο Γερμανός Επίτροπος είπε ότι δεν έχει την αίσθηση πως οι ΗΠΑ για στρατηγικούς λόγους ασκούν πιέσεις στους Ευρωπαίους προς όφελος της Τουρκίας.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ Ο ΣΤ. ΜΕΣΙΤΣ

    Λευκωσία, 24 Ιουλίου 2002 (19:32 UTC+2)

    Την υποστήριξή του για την επανένωση της Κύπρου και τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του Πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κροατία Σταύρου Επαμεινώνδα, ο οποίος εδρεύει στη Βιέννη.

    Ο Πρόεδρος της Κροατίας εξέφρασε επιθυμία για εγκαθίδρυση στενότερης συνεργασίας Κύπρου και Κροατίας σε όλους τους τομείς, στις επιστήμες, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, δίνοντας έμφαση στην οικονομική συνεργασία η οποία έχει και τη μεγαλύτερη σημασία για τη χώρα του.

    Επεσήμανε ότι η μελλοντική ένταξη και των δύο χώρων στην Ευρώπη παρέχει καλές προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξή τους και αμοιβαία συνεργασία.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΕΛΛΙΠΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΧΤΥΠΗΜΑΤΩΝ

    Λονδίνο, 24 Ιουλίου 2002 (19:32 UTC+2)

    Η Μεγάλη Βρετανία έχει αποτύχει να ενδυναμώσει την εσωτερική της ασφάλεια μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση ανάλογου τρομοκρατικού χτυπήματος όπως αναφέρει έκθεση κοινοβουλευτικής επιτροπής της χώρας.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, στην έκθεσή της η κοινοβουλευτική επιτροπή επισημαίνει ότι η απειλή πιθανής επίθεσης στο ναυτικό της χώρας αποτελεί ένα σοβαρό ενδεχόμενο που απαιτεί την ανάληψη σχετικής δράσης για την αντιμετώπισή του.

    Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι αεροπορικές βάσεις της χώρας θα πρέπει να μετακινηθούν πλησιέστερα στην βρετανική πρωτεύουσα παρά το γεγονός ότι μόνο οι υπουργοί της κυβέρνησης θα πρέπει να έχουν τον τελικό λόγο για την κατάρριψη πολιτικού αεροσκάφους.

    Επιπλέον θα πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για την προστασία των λιμανιών της χώρας λόγω του αυξανόμενου κινδύνου από πιθανή επίθεση σε φορτηγά πλοία.

    Ο επικεφαλής της επιτροπής Μπρος Τζορτζ εξέφρασε τον φόβο του καθώς όπως επισήμανε η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στην κλίμακα των προκλήσεων που θέτει η διεθνής τρομοκρατία.

    Επισημαίνει παράλληλα την έλλειψη συγκεκριμένης κατεύθυνσης για αντιμετώπιση τυχόν επιθέσεων σε αντίθεση με την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους και τη δημιουργία υπερ υπουργείου εσωτερικής ασφάλειας στις ΗΠΑ.

    Αναφέρεται επίσης ότι το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπλερ έχει υποστηρίξει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και αυτό καθιστά άμεσο στόχο των τρομοκρατών την Βρετανία.

    Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνήθηκε την κατηγορία ότι δεν έχει υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία μετά την 11η Σεπτεμβρίου τόνισε ωστόσο ότι θα μελετήσει την έκθεση της επιτροπής.

    Δεσμεύτηκε μάλιστα να ανταποκριθεί στο παραπάνω ενδεχόμενο διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην εθνική ασφάλεια και την προστασία των ατομικών ελευθεριών των Βρετανών πολιτών.

    [19] ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟ 17% ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2002 (19:31 UTC+2)

    Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατέθεσε, σήμερα, τη μοναδική προσφορά για την εξαγορά του 17% της Τράπεζας Αττικής, ποσοστό που κατέχει η Εμπορική Τράπεζα.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εμπορικής Τράπεζας, οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοί της, J.P. Morgan plc. και η Τράπεζα Επενδύσεων, θα προχωρήσουν σε αξιολόγηση της προσφοράς αυτής.

    Η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

    [20] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2002 (19:30 UTC+2)

    Τις χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή της Ν.Δ. Μάριου Σαλμά, ο οποίος αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα της τρομοκρατίας σχολίασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    "Πέρα από το αστείο του πράγματος τίθεται ένα ζήτημα για το ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα που η επίσημη θέση του κόμματος είναι διαφορετική, πάρα πολλά στελέχη, με τελευταίο παράδειγμα, χθες, τον βουλευτή κ. Σαλμά, έρχονται να πουν το ακριβώς αντίθετο. Είτε πρόκειται για τη συνήθη υποκριτική στάση και τη διγλωσσία της Ν.Δ., όπου άλλα λέει η ηγεσία της και άλλα λένε τα στελέχη της - ή σημαίνει ότι η θέση του κόμματος δεν γίνεται αποδεκτή από πάρα πολλά στελέχη της", τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    "Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, πιστεύω ότι η Ν.Δ. πρέπει να τοποθετηθεί. Και εάν τουλάχιστον πιστεύει αυτά που διακηρύσσει, οφείλει να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις των στελεχών της", υπογράμμισε.

    Αναφορικά επίσης με πληροφορίες που αναφέρουν διασύνδεση της "17 Ν" με κρατικές υπηρεσίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως "δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, δεν προκύπτει με την έρευνα που έχει γίνει ως τώρα και εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση μπορεί να ξέρει τι κάνουν οι κρατικές υπηρεσίες. Ας είμαστε πιο προσεκτικοί και ας δείχνουμε περισσότερη υπευθυνότητα", τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [21] ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗΣ

    Λονδίνο, 24 Ιουλίου 2002 (19:16 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας άρχισε έρευνες στα εργαστήρια εταιρίας η οποία υποστηρίζει ότι έχει κλωνοποιήσει ανθρώπινο έμβρυο το οποίο κυοφορεί γυναίκα.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, η εταιρία, BioFusion, λέει ότι το έμβρυο τοποθετήθηκε στην γυναίκα πριν από δύο μήνες. Εκπρόσωπος της BioFusion είπε ότι επιστήμονες τοποθέτησαν κλωνοποιημένο έμβρυο σε γυναίκα πριν από δύο μήνες και πρόσθεσε ότι η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά.

    Η εταιρία αυτή έχει σχέσεις με την οργάνωση Clonaid, που εδρεύει στην Αμερική και η οποία πιστεύει ότι η κλωνοποίηση θα γίνει υπόθεση ρουτίνας τα επόμενα χρόνια.

    Η Clonaid πιστεύει ότι η κλωνοποίηση θα οδηγήσει στην αθανασία. Γιατροί της Clonaid είχαν ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι έχουν σκοπό να κλωνοποιήσουν ανθρώπινο έμβρυο μέσα σε ένα χρόνο.

    Πριν από μερικούς μήνες ο Ιταλός γιατρός, Σεβερίνο Αντινόρι, είχε δηλώσει ότι μια πελάτης του κυοφορεί κλωνοποιημένο έμβρυο.

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΜΑΟΥΡΕΡ

    Λευκωσία, 24 Ιουλίου 2002 (19:05 UTC+2)

    Το χρονοδιάγραμμα για τη διεύρυνση της ΕΕ θα τηρηθεί όπως είχε προκαθοριστεί, υπογράμμισε ο αρμόδιος της ΕΕ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ και πρόσθεσε ότι η προσοχή όλων πρέπει να στρέφεται στις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της Ενωσης, όπου ξεκάθαρα οι "15" δήλωσαν πως τα νέα μέλη θα ενταχθούν αρχές ή μέσα του 2004.

    Ο Αυστριακός αξιωματούχος, ο οποίος μαζί με την αντιπροσωπεία του είχε σήμερα συνάντηση με την κυπριακή ομάδα υπό τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργο Βασιλείου, είπε ότι όταν η χώρα του το 1995 βρισκόταν μαζί με τη Σουηδία και τη Φινλανδία στο ίδιο προενταξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Κύπρος και οι άλλες υποψήφιες χώρες, είχαν ακουσθεί όλων των ειδών τα σενάρια για καθυστέρηση της διεύρυνσης.

    "Πρέπει να δίνετε προσοχή στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπως εκείνων στο Λάακεν και στη Σεβίλλη όπου ξεκάθαρα οι '15' δήλωσαν πως τα νέα μέλη, πιθανόν δέκα στον αριθμό, θα ενταχθούν αρχές ή μέσα του 2004 για να μπορέσουν έτσι να λάβουν μέρος στις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2004", συμβούλεψε ο κ. Μάουρερ.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [23] ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ: ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΜΙΑΣ ΑΔΙΑΙΡΕΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Βερολίνο, 24 Ιουλίου 2002 (19:00 UTC+2)

    Ιρλανδία, Καλίνινγκραντ, αγροτική πολιτική, Κυπριακό. Σ' αυτά προσκρούει η διεύρυνση της Ε.Ε., σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Γερμανός Επίτροπος, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εβδομαδιαίας εφημερίδας "Die Zeit", δήλωσε πως "θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε την ένταξη μιας αδιαίρετης Κύπρου".

    "Εργαζόμαστε εντατικά για την επίτευξη λύσης, χρειαζόμαστε ωστόσο μιαν αποτελεσματική κυβέρνηση στην Αγκυρα, η οποία κρατά το κλειδί της επίλυσης του προβλήματος", είπε.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [24] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΖΗΤΑ Η Ν.Δ.

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2002 (18:58 UTC+2)

    Την άμεση παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας ζητά η Νέα Δημοκρατία με αφορμή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που οδηγεί σε μείωση των ενισχύσεων προς τους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς

    Σε κοινή τους δήλωση ο συντονιστής Παραγωγής και Εμπορίου Γ. Σαλαγκούδης και ο υπεύθυνος του Τομέα Γεωργίας, βουλευτής Βοιωτίας Ευ. Μπασιάκος τονίζουν ότι "η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού που ισχύει με την απόλυτη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για πρώτη φορά φέτος, σε σχέση με την τιμή και τις εγκριθείσες ποσότητες του παραχθέντος πέρυσι βάμβακος είναι καταστροφική για το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών".

    "Οι Ελληνες βαμβακοπαραγωγοί χάνουν έτσι δεκάδες δισεκατομμύρια. Η καλλιέργεια όχι μόνο δεν τους επέφερε κέρδος αλλά έγινε ζημιογόνος. Οι αγρότες όχι μόνο δεν πήραν τη συνήθη επιδότηση που εισέπρατταν κάθε χρόνο, αλλά παρέδωσαν αρκετές ποσότητες πραγματικά παραχθείσες χωρίς επιδότηση, με μόνη την πενιχρή εμπορική αξία", σημειώνουν.

    Οι κ.κ. Σαλαγκούδης και Μπασιάκος τονίζουν ότι "η κυβέρνηση αποδείχθηκε αναξιόπιστη και ανίκανη".

    "Αρχικά πανηγύρισε πέρυσι τον Απρίλιο για το νέο κανονισμό, παρά τις έγκαιρες τεκμηριωμένες ζωηρές επιφυλάξεις εκπροσώπων των αγροτών και της Νέας Δημοκρατίας.

    Μετά προσπάθησε να περιορίσει με κάθε τρόπο τις καλλιεργούμενες με βαμβάκι εκτάσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις καταστροφικές επιπτώσεις του νέου κανονισμού, χωρίς να εξηγεί με τι θα καλλιεργηθούν οι εκτάσεις αυτές.

    Στη συνέχεια περιέκοψε παράνομα, για πρώτη φορά στα χρονικά, πραγματικά παραχθείσες ποσότητες βάμβακος. Δήλωσε δε στα αρμόδια όργανα τις Ευρωπαϊκής Ένωσης εξωπραγματικά στοιχεία παραγωγής.

    Αργότερα υποσχέθηκε άκριτα, στη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισπράξουν το πρόσθετο ποσό των 50 δρχ. ανά κιλό", αναφέρουν και προσθέτουν:

    "Σε όλα αυτά διαψεύσθηκε παταγωδώς η Κυβέρνηση που ενέπαιξε και ζημίωσε κατά τρόπο πρωτοφανή τους αγρότες. Είπε ψέματα τόσο για τις ποσότητες όσο και για την τελική τιμή. Τους ίδιους περιορισμούς επιβάλει δυστυχώς και για τη φετινή καλλιέργεια".

    "Οφείλει η ανίκανη και αναξιόπιστη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας που ευθύνεται αποκλειστικά μεταξύ άλλων και για την καταστροφή πορεία του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών να παραιτηθεί άμεσα", επισημαίνεται στην κοινή δήλωση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 24 July 2002 - 18:15:00 UTC