Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ" ΤΟΥ Α.ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Ο Ν. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
  • [02] ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ Ο "ΝΙΚΗΤΑΣ" - ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟΝ "ΛΑΜΠΡΟ" ΩΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ ΤΟΥ
  • [03] ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ
  • [05] ΙΣΟΒΙΑ ΣΕ ΒΙΑΣΤΗ ΜΩΡΟΥ ΣΤΗ Ν. ΑΦΡΙΚΗ
  • [06] ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΩΣ ΤΟΠΟ
  • [07] ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΦΩΤΙΑΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Β.Ε.Θ.
  • [09] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"
  • [10] Α. ΞΗΡΟΤΥΡΗ: ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ
  • [11] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΡΕΛ
  • [12] ΕΝΑ ΡΟΛΟΪ "ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΣΕ" ΤΗ ΒΟΜΒΑ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ Ο Σ. ΞΗΡΟΣ
  • [13] ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΤΟ PSD ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ
  • [14] ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΡΥΘΡΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΕΝΟΠΛΟ ΑΓΩΝΑ
  • [15] ΣΤΟΥΣ 367 Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ Ν. ΑΣΙΑ
  • [16] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ Δ. ΟΧΘΗ
  • [17] "ΡΑΝΤΙΚΑΛ": ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ "ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ" ΧΩΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [18] ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
  • [19] ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑΝΟ
  • [20] ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [21] ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΜΜΕ ΤΩΝ ΔΥΟ
  • [22] ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ
  • [23] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ

  • [01] "ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ" ΤΟΥ Α.ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Ο Ν. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2002 (18:05 UTC+2)

    Ιδρυτικό μέλος της «17 Νοέμβρη» και δεξί χέρι του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου θεωρείται ο 50χρονος Νικόλαος Παπαναστασίου που συνελήφθη από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στις 4 το απόγευμα στο σπίτι του στα Νέα Λιόσια. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, έπαιρνε μέρος και σε δολοφονίες προσώπων.

    Είναι ο ιστορικός «Νικήτας» της «17 Νοέμβρη» και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία της οργάνωσης. Ο Νικόλαος Παπαναστασίου είναι 50 χρόνων και κατάγεται από το χωριό Χουμνικό, κοντά στη Νιγρίτα Σερρών. Διατηρούσε κατάστημα κεραμικών στην Αθήνα και ζούσε στα Νέα Λιόσια. Εχει έναν γιο ηλικίας 3 χρόνων.

    Στον ιστορικό «Νικήτα» της «17 Νοέμβρη» αναφέρθηκε στην απολογία του σήμερα τα ξημερώματα και ο Παύλος Σερίφης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την απολογία του ο Χριστόδουλος Ξηρός αναφέρθηκε σε έναν «Νικήτα» -ο οποίος εκτιμάται ότι δεν είναι ο Παύλος Σερίφης, αλλά ο Νικόλαος Παπαναστασίου - για τον οποίο ανέφερε ότι συμμετείχε στη δολοφονία του Αμερικανού σμηνία Ρόμπερτ Τσαντ (1984), του εκδότη της Απογευματινής Νίκου Μομφεράτου, και του οδηγού του Γιώργου Ρουσσέτη (1985) και στην ληστεία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Πετραλώνων, όπου δολοφονήθηκε ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης (1984).

    [02] ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ Ο "ΝΙΚΗΤΑΣ" - ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟΝ "ΛΑΜΠΡΟ" ΩΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ ΤΟΥ ΓΟΥΕΛΣ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ "17 Ν"

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2002 (12:50 UTC+2)

    Μία ομολογία του Παύλου Σερίφη ή "Νικήτα" φέρει τον λεγόμενο ηγέτη της "17 Ν", Αλέκο Γιωτόπουλο, ως εκτελεστή του σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα, Ρίτσαρντ Γουέλς, το 1975, καθώς και του υποδιοικητή των ΜΑΤ, Παντελή Πέτρου, το 1980.

    Ο Παύλος Σερίφης που απολογήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στην τέταρτη τακτική ανακρίτρια ομολόγησε τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση που χρονολογείται από το 1975 μέχρι το 1980. Ομολόγησε τη συμμετοχή του στη δολοφονία του Ρίτσαρντ Γουέλς και τη δολοφονία του Παντελή Πέτρου και του οδηγού του, Σωτήρη Σταμούλη, ενώ όπως ανέφερε και στις δύο περιπτώσεις εκτελεστής ήταν ο Αλέκος Γιωτόπουλος ή "Λάμπρος", τον οποίο και φωτογραφίζει ως αρχηγό της "17 Ν".

    Ο Παύλος Σερίφης υποστήριξε ότι αποσύρθηκε από την οργάνωση μετά το ατύχημα που είχε το 1981. Το αδίκημα για τη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, έχει παραγραφεί, αφού έχει παρέλθει περίοδος 20 ετών.

    [03] ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Ραμάλα, 26 Ιουλίου 2002 (08:52 UTC+2)

    Νέες επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού τα ξημερώματα στις παλαιστινιακές περιοχές, καθώς το κλίμα πολεμικής βίας, οξύνεται επικίνδυνα, μετά την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά και τη δολοφονία Ισραηλινού ραβίνου σε αντίποινα για το θάνατο Παλαιστινίων αμάχων κατά τον αεροπορικό βομβαρδισμό στην πόλη της Γάζας.

    Η ανησυχία της Ουάσιγκτον είναι πλέον έκδηλη μετά τα νέα περιστατικά βίας, ενώ -με δεδομένο το πρόσφατο παρελθόν- θεωρείται σχεδόν βέβαιη η απάντηση των παλαιστινιακών οργανώσεων, που πραγματοποιούν τις επιθέσεις αυτοκτονίας, κατά Ισραηλινών στόχων.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Στη ΔΕΘ και στη HELEXPO δίνεται η δυνατότητα να αναδειχθεί ως ένας συμμετοχικός, φορέας στην κατασκευή του νέου συνεδριακού κέντρου 8.000 θέσεων στην Αθήνα, στο Ανατολικό Αεροδρόμιο του Ελληνικού, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά τη συνάντηση του με τον δήμαρχο Νεάπολης και υποψήφιο νομάρχη Θεσσαλονίκης Γρηγόρη Χατζησάββα.

    Πρόσθεσε δε, ότι με αυτό τον τρόπο η ΔΕΘ και η HELEXPO θα αποκτήσουν μόνιμη εγκατάσταση - μια και οι τωρινές εγκαταστάσεις παραχωρήθηκαν για μια τετραετία στο 2004- στην οποία θα συμμετέχει και επιχειρησιακά (η HELEXPO στο management και η ΔΕΘ στη λειτουργία).

    Ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την έκπληξη του για τις σχετικές δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, τον οποίο κάλεσε να ενημερωθεί για το θέμα.

    Πρόσθεσε, δε, ότι η χρήση του νέου συνεδριακού κέντρου αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για αναβάθμιση της ΔΕΘ και υπογράμμισε ότι θα έχει συνάντηση με τους φορείς την επόμενη βδομάδα για να ξεκαθαρίσει το θέμα.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο με την έναρξη κατασκευής του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο στα Διαβατά, τετρακοσίων MW και με τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Θεσσαλονίκης.

    Σε ότι αφορά την διεκδίκηση της ΕΧΡΟ, ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι υπάρχει ένας πλήρης και ολοκληρωμένος σχεδιασμός. «Από την πλευρά της κυβέρνησης υποστηρίζεται η διεκδίκηση της ΕΧΡΟ του 2008, η σχετική μελέτη ολοκληρώνεται, η διεκδίκηση είναι σε εξέλιξη, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αποκτήσουμε το δικαίωμα να έχουμε την ΕΧΡΟ του 2008 στη Θεσσαλονίκη. Βεβαίως συνδυάζεται αυτό και με τη δυνατότητα μεταφοράς των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, από κει που είναι σήμερα στο σιντριβάνι στην ίδια περιοχή, ώστε πραγματικά να αναδειχθεί ένα δυναμικό σύγχρονο περιβάλλον, ανάλογο και κατάλληλο για τις συνθήκες του 21ου αιώνα.», συμπλήρωσε.

    [05] ΙΣΟΒΙΑ ΣΕ ΒΙΑΣΤΗ ΜΩΡΟΥ ΣΤΗ Ν. ΑΦΡΙΚΗ

    Λονδίνο, 26 Ιουλίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Ένας 23χρονος Νοτιοαφρικανός, ο Ντέιβιντ Πότσε, καταδικάστηκε σε ισόβιο κάθειρξη για τον βιασμό πέρσι ενός μωρού ηλικίας 9 μηνών, μετέδωσε το BBC.

    Το συμβάν αυτό συγκλόνισε την κοινή γνώμη της χώρας κι έφερε πάλι στην επικαιρότητα τα σεξουαλικά εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος νεαρών κοριτσιών και γυναικών.

    Πριν από λίγες μέρες, η φίλη του Πότσε κατέθεσε στο δικαστήριο ότι τον είδε να βιάζει το μωρό, ενώ έρευνες που έγιναν με βάση τον γενετικό του κώδικα έδειξαν ότι ενέχεται στο έγκλημα αυτό.

    Αρχικά, έξι άνδρες είχαν κατηγορηθεί για το βιασμό που έγινε στο Λιουισβέιλ, βορείως του Κέιπ Τάουν, αλλά αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου δήλωσε πως ο Πότσε έπρεπε να καταδικασθεί στην εσχάτη των ποινών, αλλά η θανατική ποινή καταργήθηκε στη Νότια Αφρική το 1994, όταν ήλθε στην εξουσία το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο.

    [06] ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΩΣ ΤΟΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ Η "17Ν"

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ως τόπο συνάντησης τα μέλη της «17 Νοέμβρη». Το διαμέρισμα βρίσκεται στην οδό Κουκουφλή , σε απόσταση 100 μέτρων από τη "γιάφκα" της οργάνωσης στην οδό Γεωργίου Χ. Κυπρίου, που χρησιμοποίησε η οργάνωση για να αποθηκεύσει προσωρινά τις ρουκέτες που εκλάπησαν από το στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας.

    Το διαμέρισμα φέρεται να ενοικίασε, με πλαστή ταυτότητα ο Σάββας Ξηρός το διάστημα από το 1999 έως το 2000. Στο διαμέρισμα αναφέρθηκε, στην απολογία του ο Κώστας Τέλιος, ενώ σε αυτό δεν μεταφέρθηκε ποτέ οπλισμός. Κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έκανε έρευνα στο διαμέρισμα, από την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προέκυψαν στοιχεία. Η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος έχει καταθέσει και αναγνώρισε το Σάββα Ξηρό σε φωτογραφίες.

    [07] ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΡΟΓΚ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Η πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας, τα προβλήματα που εμφανίζονται σε διάφορους τομείς της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η πορεία του προγράμματος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, αλλά και οι εξελίξεις στο ζήτημα της τρομοκρατίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ .

    Ο κ. Ρογκ, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα με αφορμή την έναρξη της Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας για νέους μετέχοντες στην Αρχαία Ολυμπία, δήλωσε ικανοποιημένος από την πρόοδο των εργασιών, επισήμανε όμως ότι "υπάρχουν πολλά εμπόδια να υπερπηδηθούν και δυσκολίες να επιλυθούν". Ωστόσο, επισήμανε ότι διαπιστώνει "την ύπαρξη ενός πραγματικά μεγάλου δυναμισμού" γεγονός που "συνάδει και με την έκθεση του κ. Οσβαλντ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το συντονισμό".

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην υπόθεση της "17 Νοέμβρη", ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τόνισε ότι είναι μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς το ζήτημα της ασφάλειας των Αγώνων "είναι ένα μείζον θέμα", το οποίο άλλωστε και κατά τις συνομιλίες του με τον Πρωθυπουργό κ .Σημίτη, είχε θίξει ήδη από τις αρχές του 1998.

    "Ο Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί τότε ότι η Ελλάδα θα ανταποκρινόταν στην υποχρέωσή της αυτή και πράγματι το έκανε, γεγονός για το οποίο είμαι ιδιαίτερα ευτυχής. Η ασφάλεια είναι ο προεξάρχων παράγων που πρέπει να μας απασχολεί στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, μία από τις πρώτες προτεραιότητες", υπογράμμισε ο κ. Ρογκ.

    Ο υπουργός Πολιτισμού επισήμανε ότι θα μεταφέρει το περιεχόμενο της συνάντησης στον πρωθυπουργό και ευχαρίστησε τον κ. Ρογκ "για τον αποτελεσματικό και έγκυρο τρόπο με τον οποίο χειρίζεται όλα αυτά τα θέματα, στέλνοντας πάντα ένα μήνυμα αισιοδοξίας, που είναι και μήνυμα ακριβές, ειλικρινές, σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004".

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΦΩΤΙΑΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Β.Ε.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αθανάσιο Κουλούσιο είχε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης στο πλαίσιο των επαφών του με τους προϊσταμένους των ΔΟΥ και τις Ελεγκτικές Αρχές της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Κουλούσιος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον υφυπουργό τους άξονες του φορολογικού νομοσχεδίου και διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων όσον αφορά τις βασικές αρχές του (εμπέδωση φορολογικής συνείδησης - διαχρονικότητα - διαφάνεια - αναπτυξιακή κατεύθυνση).

    Ο πρόεδρος του Β.Ε.Θ. επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να είναι αναπτυξιακό, να παρέχει ευκαιρίες διεύρυνσης της επιχειρηματικότητας, ειδικά κίνητρα στους νέους επιχειρηματίες που θα συνηγορούν στην ανανέωση του επιχειρηματικού δυναμικού, όπως επίσης και την ανάγκη να είναι ευέλικτο και δίκαιο για να ανταποκρίνεται στην ελληνική πραγματικότητα και τον ειδικό τρόπο λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να υπηρετεί την αρχή της οικονομικότητας αποφεύγοντας τους μαξιμαλιστικούς ελεγκτικούς και διοικητικούς μηχανισμούς.

    Τέλος, συμφωνήθηκε να υπάρχει διαρκής επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών και του προέδρου του Β.Ε.Θ. μέχρι την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου.

    [09] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι θα αποκαλυφθούν όλα τα ονόματα των μελών της «17 Νοέμβρη» εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος στο περιθώριο της συνάντησης του με τον Δήμαρχο Νεάπολης και υποψήφιο Νομάρχη Θεσσαλονίκης Γρηγόρη Χατζησάββας.

    «Θα αποκαλυφθούν τα πάντα. Πλήρης διαφάνεια, όλη η αλήθεια σε όλα. Να είστε βέβαιοι ότι αυτός θα είναι ο στόχος μας», τόνισε.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης της «17 Νοέμβρη» θα έχει μακρά πορεία, ενώ πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα των πολιτών παραμένουν και θα πρέπει να βρούμε λύση».

    [10] Α. ΞΗΡΟΤΥΡΗ: ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2002 (19:44 UTC+2)

    "Η πολιτική της κυβέρνησης έχει επισύρει τεράστιες συνέπειες στο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών, αφού η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καθορισμό της οριστικής επιλέξιμης προς ενίσχυση ποσότητας σύσπορου βαμβακιού, ορίστηκε τελικά στους 1.246.838 τόνους", τονίζει σε δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΝ υπεύθυνη για θέματα αγροτικής πολιτικής Ασημίνα Ξηροτύρη.

    Χαρακτηρίζει τις εξελίξεις στο θέμα της ενίσχυσης του βαμβακιού δυσμενέστατες, επισημαίνοντας ότι με την απόφαση αυτή το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών υφίσταται ουσιαστική μείωση κατά 70 τουλάχιστον δραχμές το κιλό σε σχέση με πέρσι και πάνω από 100.000 τόνοι πραγματικής παραγωγής να μένουν χωρίς ενίσχυση.

    Η κ. Ξηροτύρη εκτιμά ότι η διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση στην Ε.Ε. είχαν σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση, όχι μόνο του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, αλλά και της καλλιέργειας στη χώρα μας.

    Σημειώνει ότι το Μάιο του 2001 ο τότε υπουργός Γεωργίας όχι μόνο υπερψήφιζε τον καταστροφικό νέο κανονισμό, αλλά θριαμβολογούσε για αυτό, ενώ επικρίνει τη στάση της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου, καθώς, όπως τονίζει "αντί να αντιπαλέψει νομικά και πολιτικά την αναστολή της εφαρμογής του νέου κανονισμού, προσπάθησε με ερασιτεχνικές και αυθαίρετες μεθοδεύσεις, όπως αυτές της κατάργησης του Οργανισμού Βάμβακος και της ανεπαρκέστατης λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της".

    "Οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ για συμπληρωματική εκκαθάριση τουλάχιστον 50 δρχ. ή τιμή του βαμβακιού στις 270 δραχμές το κιλό, αποδεικνύονται παραπλανητικές με στόχο την αποτροπή των κινητοποιήσεων των αγροτών.

    Και σήμερα όμως συνεχίζεται η ίδια ανεύθυνη στάση. Σήμερα που η τιμή του βαμβακιού οριστικοποιήθηκε στις 220 - 225 δρχ. το κιλό για τους 1.246.000 τόνους και στις 60 - 70 δρχ. για τους υπόλοιπους πάνω από 100.000, παρουσιάζεται η συγκεχυμένη εικόνα περί προσπάθειας για ενίσχυση από τον Εθνικό προϋπολογισμό, αν και όταν φυσικά το επιτρέψει η Ε.Ε. και με το σοβαρό ερώτημα σε ποιους παραγωγούς και για ποιες ποσότητες", τονίζει.

    "Ας μας πει η κυβέρνηση με ποια επιχειρήματα σκοπεύει να πείσει την επιτροπή, όταν μέχρι τώρα υποστήριζε ότι η παραγωγή δεν είναι πραγματική και όταν ουδέποτε έθεσε στα αρμόδια όργανα κοινοτικά όργανα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι ο κανονισμός ψηφίστηκε μετά τη σπορά και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες κράτησαν υψηλές τις αποδόσεις;

    Θα προσπαθήσει ο κ. Δρυς, όπως έκανε χθες στην αρμόδια επιτροπή, να πείσει ότι η παραγωγή που δηλώθηκε φέτος ήταν υψηλότερη παρά ποτέ, όταν ξέρει πολύ καλά ότι τις τρεις τελευταίες χρονιές η παραγωγή κινήθηκε στα ίδια επίπεδα και το 1996 σε αρκετά υψηλότερα;", σημειώνει

    Η βουλευτής του ΣΥΝ τονίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες της, όχι μόνο για το νέο κανονισμό που ψήφισε, αλλά και για τον τρόπο που χειρίστηκε συνολικά το θέμα, να αναθεωρήσει την τακτική της και να βρει λύσεις που θα διασφαλίζουν το εισόδημα των αγροτών.

    "Αν υιοθετηθούν οι προτάσεις της Επιτροπής για αναθεώρηση της ΚΑΠ οι συνέπειες για το σύνολο του αγροτικού κόσμου θα είναι οδυνηρές", καταλήγει.

    [11] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΡΕΛ

    Καστελόριζο, 26 Ιουλίου 2002 (19:32 UTC+2)

    Η επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να εξαρθρώσει τη "17 Νοέμβρη" έχει ενοχλήσει ορισμένους στο διεθνή χώρο, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, περί υπόθαλψης της τρομοκρατίας από τη χώρα μας.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Καστελόριζο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι δεν πρέπει να υποκύψουμε στον πειρασμό να απαντάμε σε προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής πλευράς. «Είμαστε φίλοι με την Τουρκία, αγωνιζόμαστε για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και προσβλέπουμε σε καλύτερες ημέρες", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν η τουρκική αστάθεια δημιουργήσει προβλήματα σε ορισμένες αποφάσεις, όπως για τον «ευρωστρατό» ή την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα Τουρκίας στην υπόθεση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε ότι με την εξάρθρωση της τρομοκρατίας αναβαθμίζεται το διεθνές κύρος της χώρας μας και ενισχύεται αποφασιστικά ο αγώνας μας για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι χρειάζεται προσοχή, σταθερότητα και συνέπεια στις θέσεις μας και συμπλήρωσε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ανά πάσα στιγμή κάθε ενδεχόμενο.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κήρυξε από το Καστελόριζο την επίσημη έναρξη του προγράμματος βελτίωσης συνθηκών διαβίωσης στις Ενοπλες Δυνάμεις. Εγκαινίασε το σύγχρονο γυμναστήριο της μονάδας στο νησί και ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2003 θα έχουν ήδη κατασκευαστεί 60 γυμναστήρια σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές.

    Οπως ανέφερε, θα ληφθούν σειρά μέτρων για την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των στρατευμένων, μεταξύ των οποίων, είναι η κατασκευή βιβλιοθηκών και κέντρων Internet, η υλοποίηση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, η ενίσχυση των απόρων και η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής στήριξης.

    [12] ΕΝΑ ΡΟΛΟΪ "ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΣΕ" ΤΗ ΒΟΜΒΑ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ Ο Σ. ΞΗΡΟΣ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2002 (19:13 UTC+2)

    Πέντε λάθη είχαν γίνει από τον Σάββα Ξηρό και τα μέλη της "17 Νοέμβρη" στην κατασκευή της βόμβας, της οποίας ο πυροκροτητής εξερράγη στον Πειραιά το βράδυ της 29ης Ιουνίου.

    Τα μοιραία αυτά λάθη οδήγησαν στο σοβαρό τραυματισμό του Σάββα Ξηρού και την αποκάλυψη άλλων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" ένα φθηνό κινέζικο ξυπνητήρι φαίνεται ότι χρησιμοποίησε ο Σάββας Ξηρός για να ενεργοποιήσει τη βόμβα που τελικά έσκασε στα χέρια του στον Πειραιά, στις 29 Ιουνίου. Το ρολόι είχε πλαστικό περίβλημα και όχι γυάλινο και σκληρό που διέθεταν τα παλιά ξυπνητήρια. Το πλαστικό περίβλημα κατά τη μεταφορά της βόμβας συμπιέστηκε από την εκρηκτική ύλη και προκάλεσε την πρόωρη έκρηξη του πυροκροτητή, όπως οι ειδικοί διευκρινίζουν.

    Οι τρομοκράτες στις βομβιστικές επιθέσεις τους χρησιμοποιούν χρονοδιακόπτες (timer) που είναι πιο εξελιγμένοι και ακριβείς, ενώ μεγαλύτερη ασφάλεια εξασφαλίζουν οι πλακέτες και τα τηλεκοντρόλ. Αυτό στην περίπτωση του Σάββα Ξηρού δεν έγινε.

    Η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε προσδιορίζει το τρίτο λάθος, το οποίο ευτυχώς για το Σάββα Ξηρό δεν αποδείχθηκε ως προς τη ζωή του. Χρησιμοποιήθηκε αμμωνίτιδα, ισχυρότατη εκρηκτική ύλη χρήση της οποίας γίνεται σε εκβραχισμούς. Η δραστική γόμωση δεν λειτούργησε, καθώς τα υλικά αυτά έχουν ημερομηνία λήξης.

    Ενα ακόμα σφάλμα, ίσως το πιο σοβαρό είναι ότι ο εκρηκτικός ωρολογιακός μηχανισμός μεταφέρθηκε σε τσάντα και όχι σε πλαστικό τάπερ, σαν αυτά που βρέθηκαν στη γιάφκα της οδού Πάτμου. Το πλαστικό μονώνει τη βόμβα και ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες βραχυκυκλώματος.

    Το πέμπτο λάθος ήταν ότι η σύνδεση των καλωδίων δεν έγινε επί τόπου, αλλά η βόμβα μεταφέρθηκε οπλισμένη, έτοιμη να εκραγεί.

    Ο Βασίλης Ξηρός έχει αφήσει υπόνοιες ότι κάποιοι μέσα από την "17 Νοέμβρη" ήθελαν να σκοτώσουν τον αδερφό του Σάββα. Επιπλέον, τόνισε ότι όταν έμαθε για τον τραυματισμό του Σάββα Ξηρού από την τηλεόραση υπέθεσε ότι κάποια μέλη της οργάνωσης μεγαλύτερης ηλικίας πίεσαν τον "Λουκά", (δηλαδή τον Δημήτρη Κουφοντίνα) να σκοτώσει τον Σάββα Ξηρό.

    [13] ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΤΟ PSD ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ

    Βουκουρέστι, 26 Ιουλίου 2002 (19:05 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Την άποψη ότι κανένας δεν μπορεί να αποκαλεί το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (PSD) διεφθαρμένο εξέφρασε ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της Ρουμανίας Οκταβ Κοζμιντσα.

    Ο ίδιος παραδέχθηκε ωστόσο ότι είναι δυνατό ορισμένα από τα μέλη να έχουν εμπλακεί σε περιπτώσεις διαφθοράς, έσπευσε να διευκρινήσει όμως ότι δεν μπορεί κανείς να τους κατηγορεί παρά μόνο όταν η δικαιοσύνη αποδείξει την ενοχή τους.

    "Σε ποιον επιτρέπεται στην Ρουμανία να αποκαλεί διαφθαρμένο ένα κόμμα 650.000 μελών;" αναρωτήθηκε ο κ. Κοζμιντσα ενώ πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί η συμμετοχή ορισμένων μελών σε φαινόμενα διαφθοράς τότε αυτοί θα απελαθούν από τους κόλπους του PSD.

    [14] ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΡΥΘΡΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΕΝΟΠΛΟ ΑΓΩΝΑ

    Ρώμη, 26 Ιουλίου 2002 (19:01 UTC+2)

    Οι Νέες Ερυθρές Ταξιαρχίες κάλεσαν τις διάφορες οργανώσεις μέσω Ιντερνέτ σε ένοπλο αγώνα και τόνισαν ότι όσες έντυπες προκηρύξεις κυκλοφόρησαν τελευταία δεν είναι δικές τους.

    Το σχετικό email έφθασε σε ιδιωτικό κανάλι στην περιοχή του Βαρέζε στη βόρεια Ιταλία και διαψεύδει κάθε σχέση με τις προκηρύξεις που απειλούσαν με θάνατο τον υπουργό Γεωργίας Αλεμάνο.

    Το μήνυμα υπογράφουν Ερυθρές Ταξιαρχίες-Μαχόμενο Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο και ανέλαβε την ευθύνη για την εκτέλεση του καθηγητή Μπιάτζι τον περασμένο Απρίλιο στη Μπολόνια.

    [15] ΣΤΟΥΣ 367 Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ Ν. ΑΣΙΑ

    Νέο Δελχί, 26 Ιουλίου 2002 (19:01 UTC+2)

    Στους 367 ανήλθε ο αριθμός των θυμάτων από τις φονικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών στη νότια Ασία.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο αριθμός των άστεγων έχει ανέλθει στα 7 εκατομμύρια στην ανατολική Ινδία, το Νεπάλ και το Μπανγκλαντές όπου οι αρχές κάνουν λόγο για τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.

    Το χειρότερο χτύπημα εκτιμάται ότι εκδηλώθηκε στο Νεπάλ όπου οι ασταμάτητες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να πέσουν βράχοι από τα όρη των Ιμαλαίων καταστρέφοντας περίπου 3.700 σπίτια και θάβοντας κυριολεκτικά ολόκληρα χωριά.

    Οι προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας είναι δυσοίωνες καθώς προβλέπεται συνέχιση ακόμη και επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

    Εν τω μεταξύ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα ενώ ελικόπτερα του στρατού παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε φάρμακα, τρόφιμα και ρουχισμό στους πολίτες.

    Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα καιρικά φαινόμενα παρατηρούνται κάθε χόνο την περίοδο των μουσώνων (Ιούνιος - Σεπτέμβριος) στην περιοχή της νότιας Ασίας ενώ τραγικός παραμένει ο αιρθμός των θυμάτων κάθε χρόνο.

    [16] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ Δ. ΟΧΘΗ

    Ιερουσαλήμ, 26 Ιουλίου 2002 (18:58 UTC+2)

    Παλαιστίνιοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δύο οχημάτων στην Δυτική Οχθη, προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό άλλων δυο, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

    Η επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα νοτιοανατολικά της Παλαιστινιακής πόλης Χεβρώνα.

    [17] "ΡΑΝΤΙΚΑΛ": ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ "ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ" ΧΩΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Κωνσταντινούπολη, 26 Ιουλίου 2002 (18:44 UTC+2)

    Η εφημερίδα "Ραντικάλ" της Κωνσταντινούπολης γράφει ότι η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα να χαρακτηριστεί "τριτοκοσμική" χώρα.

    Η εφημερίδα, στηριζόμενη σε έκθεση του ΟΗΕ για την ανάπτυξη διεθνώς, σημειώνει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα από την Αρμενία, τη Λιβύη, τη Μαλαισία και την Κούβα, ενώ στην Ευρώπη κατατάσσεται τρίτη από το τέλος και ακολουθούν η Αλβανία και η Μολδαβία.

    Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία κατατάσσεται 85η, ενώ η Ελλάδα 24η και η Κύπρος 26η.

    [18] ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Καμπούλ, 26 Ιουλίου 2002 (18:42 UTC+2)

    Ο νέος υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Πέτερ Στρακ επισκέφθηκε τα γερμανικά στρατεύματα που βρίσκονται στην Καμπούλ ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αποστολή της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης που εδρεύει στην χώρα (ISAF) θα παραταθεί και πέρα από το Δεκέμβριο.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο κ. Στρακ απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον Γερμανών στρατιωτών στην περιοχή ακόμη και αν αποφασιστεί επέκταση της δύναμης σε περιοχές και πέραν της Καμπούλ ενώ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο ανάληψης της ηγεσίας της ISAF από την Γερμανία όταν λήξει σε πέντε μήνες η θητεία της Τουρκίας.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Αμυνας της χώρας Ρούντολφ Σάρπινγκ είχε εκφράσει την άποψη ότι η Γερμανία δύναται να αναλάβει τη διοίκηση της πολυεθνικής δύναμης μόνο σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή σε άλλες ειρηνευτικές αποστολές στα Βαλκάνια όπου συμμετέχουν γερμανικές δυνάμεις.

    Ο Γερμανός αξιωματούχος είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι τον οποίο και ενημέρωσε ότι στα άμεσα σχέδια της Γερμανίας είναι να κάνει το καλύτερο δυνατό για το Αφγανιστάν.

    Σημειώνεται ότι στη διεθνή δύναμη συμμετέχουν περίπου 1.000 Γερμανοί στρατιώτες.

    [19] ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑΝΟ

    Τίρανα, 26 Ιουλίου 2002 (18:41 UTC+2)

    Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση που καλείται να σχηματίσει ο νέος πρωθυπουργός Φάτος Νάνο.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σκεντέρ Γκινούσι δήλωσε το απόγευμα μετά από συνεδρίαση των ηγετικών στελεχών του κόμματος ότι τελικά η παράταξη του δεν θα συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση.

    Ο Γκινούσι είπε ακόμη ότι το κόμμα του δεν θα αλλάξει την πολιτική του κατεύθυνση και θα παραμείνει κόμμα της κεντροαριστεράς.

    Ο.Κ.

    [20] ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 26 Ιουλίου 2002 (18:40 UTC+2)

    Οι εντυπωσιακές ζημιές των χρηματοοικονομικών εταιρειών στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση οδήγησαν την χρηματιστηριακή αγορά της Κύπρου στο επίπεδο των 83 μονάδων, σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ.

    Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,82%, κλείνοντας στις 83,36 μονάδες με τον κλάδο των χρηματοοικονομικών να υποχωρεί σε ποσοστό 6,52%. Ο όγκος συναλλαγών της ημέρας διαμορφώθηκε στις 664 χιλιάδες λίρες.

    Σε αντίθεση με την αρνητική εικόνα του Γενικού Δείκτη, ο Δείκτης FTSE/CySE 20 κατέγραψε άνοδο 0,31%, κλείνοντας στις 351,86 μονάδες.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [21] ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΜΜΕ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 26 Ιουλίου 2002 (18:39 UTC+2)

    Τον ερχόμενο Οκτώβριο θα ξεκινήσουν τα προγράμματα για επιμόρφωση των στελεχών μικρομεσαίων επιχειρήσεων των δύο κοινοτήτων της Κύπρου,

    τα οποία θα επιχορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με κονδύλι ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Βασίλης Ρολόγης.

    Ο κ. Ρολόγης είπε ότι την πρώτη Σεπτεμβρίου θα διοριστεί από την ΕΕ υπεύθυνος, ο οποίος θα βρίσκεται συνεχώς στην Κύπρο, για να παρακολουθεί επί καθημερινής βάσης την εφαρμογή των προγραμμάτων.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση στο Λήδρα Πάλας μεταξύ του ΚΕΒΕ και του τουρκοκυπριακού επιμελητηρίου, παρουσία του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου Λέοπολντ Μάουρερ, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ σημείωσε ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη, "εφόσον ξεκινήσουμε σωστά" τον ερχόμενο Οκτώβρη την εφαρμογή αυτών των σχεδίων, να αυξήσει κατά τις επόμενες χρονιές το ποσό της χορηγίας για αυτά τα προγράμματα.

    Ο κ. Ρολόγης είπε ακόμη ότι σκοπός της παρουσίας του κ. Μάουρερ στη σημερινή συνάντηση ήταν να πληροφορήσει τα δύο επιμελητήρια πως θα πρέπει να ενημερώσουν τα μέλη τους, με στόχο την καλύτερη εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του τουρκοκυπριακού επιμελητηρίου στη σημερινή συνάντηση ήταν ο Πρόεδρός του επιμελητηρίου Αλί Ερέλ.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [22] ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ

    Λονδίνο, 26 Ιουλίου 2002 (18:33 UTC+2)

    Δικαστήριο της Ινδονησίας καταδίκασε ερήμην του τον Τόμι Σουχάρτο, νεότερο γιο του πρώην προέδρου της χώρας, Σουχάρτο σε 15 χρόνια κάθειρξη με τις κατηγορίες δολοφονίας ενός δικαστή, παράνομης οπλοκατοχής και απόκρυψη από τις δικαστικές αρχές.

    Όπως μετέδωσε το BBC ο Τόμι Σουχάρτο κατηγορείται για τη δολοφονία δικαστή. Η υπόθεση του έχει χαρακτηριστεί από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ως δοκιμασία του δικαστικού συστήματος της Ινδονησίας, το οποίο θεωρείται διεφθαρμένο καθώς πολλοί Ινδονήσιοι δικαστές έχουν κατηγορηθεί ότι χρηματίζονται.

    Ο προεδρεύων δικαστής Αμιρουντίν Ζακάρια απέρριψε αίτημα της υπεράσπισης για διήμερη διακοπή της δίκης, εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος.

    "Δεν θα σου δώσουμε άλλες ευκαιρίες για να μιλήσεις", δήλωσε ο δικαστής Αμιρουντίν Ζακάρια. Την εν λόγω δήλωση επιδοκίμασαν χειροκροτώντας όλοι οι παριστάμενοι στην αίθουσα του δικαστηρίου.

    Η πενταμελής επιτροπή των δικαστών απεφάνθη ότι ο 40χρονος γιος του πρώην προέδρου προσέλαβε εκτελεστές για τη δολοφονία του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ινδονησίας, Σιαφιουντιν Καρτασασμιτα.

    Ο δολοφονηθείς είχε καταδικάσει τον Τόμι Σουχάρτο σε 18μηνη φυλάκιση για σκάνδαλο διαφθοράς και βρέθηκε νεκρός τον Ιούνιο του 2001 από τα πυρά δύο μοτοσικλετιστών.

    Την εποχή της δολοφονίας του δικαστή, ο Τόμι Σουχάρτο, του οποίου το πλήρες όνομα είναι Χουτόμο Μαντάλα Πούτρα, ήταν φυγόδικος.

    Οι συνήγοροι του κατηγορουμένου υποστηρίζουν ότι το εις βάρος του πελάτη τους κατηγορητήριο είναι τελείως "αβάσιμο".

    [23] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΙΓΜΟΥ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2002 (18:26 UTC+2)

    "Δυστυχώς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνεχίζει στην ίδια τακτική της παραπλάνησης αλλά και του εμπαιγμού των Ελλήνων αγροτών", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κ. Πρωτόπαπα.

    "Τώρα δηλώνει ότι τα αποτελέσματα στην τελική τιμή του βαμβακιού δεν ήταν αυτά που αρχικά προσδοκούσε η Κυβέρνηση. Αυτό, όμως, είναι λογικό επακόλουθο της κυβερνητικής πολιτικής που κατά τον υπουργό Γεωργίας κ. Δρυ συνοψίζεται στο ότι ''οι αγρότες πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους'', τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος προσθέτοντας ότι "η Νέα Δημοκρατία, κάτι που θέλει να ξεχνά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είχε εγκαίρως επισημάνει τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούνται οι Έλληνες αγρότες από την ολιγωρία των κυβερνώντων".

    "Η αλήθεια είναι ότι, λόγω των κυβερνητικών λαθών και του αποτυχημένου περσινού κανονισμού, που με πανηγυρισμούς αποδέχθηκε η Κυβέρνηση, ένα σημαντικό προϊόν για την ελληνική οικονομία, το βαμβάκι, πλήττεται και εκατομμύρια Ευρώ χάθηκαν", υπογράμμισε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 26 July 2002 - 18:13:39 UTC