Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-08-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ Σ.ΞΗΡΟΥ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ "17Ν" ΜΕ ΑΛΛΕΣ
  • [02] ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΟ 49% ΤΩΝ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ
  • [03] ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΜΠΑΪΚΑΛ Ο ΝΤΕΡΒΙΣ
  • [04] Τ. ΛΕΜΟΝΗΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟ 7ο ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [05] ΙΒΑΝ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΡΟΣΤΕΡ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΥΣ
  • [06] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-22/8/2002
  • [07] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [08] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΩΡΑ ΠΡΟΑΥΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΤΟΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ
  • [09] ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
  • [10] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [11] ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΑΝΤΡΙΑΝ ΝΑΣΤΑΣΕ
  • [12] ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ
  • [13] 10ο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ
  • [14] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΗΣ FIFA ΚΑΙ ΤΗΣ UEFA
  • [15] ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
  • [16] ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [17] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ
  • [18] ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η
  • [19] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ
  • [20] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΕΛΛΑΔΑ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ" ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΑΒΔΗΡΑ ΤΗΣ
  • [21] ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ 3000 ΧΑΠΙΑ ΕΚΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [22] ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Ο ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ
  • [23] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΞΙ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΕΤΖΕΒΙΤ

  • [01] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ Σ.ΞΗΡΟΥ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ "17Ν" ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

    Aθήνα, 22 Αυγούστου 2002 (14:37 UTC+2)

    Σημαντικά για τις σχέσεις της «17 Νοέμβρη» με τον Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα είναι τα νέα στοιχεία της απολογίας του Σάββα Ξηρού στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, τα οποία είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ο τραυματισμένος τρομοκράτης επισήμανε ότι ο Χρήστος Τσουτσουβής προσπάθησε επανειλημμένα από το 1982 να τον στρατολογήσει στον Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα.

    Συγκεκριμένα ο Σάββας Ξηρός ανέφερε: «Εκείνο τον καιρό κυκλοφορούσε η φήμη ότι ο ΕΛΑ έψαχνε για καινούρια μέλη. Το 1983 συναντήθηκα σε φιλικό περιβάλλον με τον Χρήστο Τσουτσουβή και ανταλλάξαμε μια καλημέρα. Λίγες μέρες αργότερα ο Τσουτσουβής με επισκέφθηκε στο εργαστήριο όπου εργαζόμουν, έγινε και πάλι προσπάθεια στρατολόγησής μου αλλά εγώ έδειξα χαλαρό ενδιαφέρον. Ο Τσουτσουβής εξακολουθούσε να με επισκέπτεται μέχρι τον θάνατό του το 1985 αλλά εγώ ουδέποτε εντάχθηκα στον ΕΛΑ».

    Η σχέση της «17 Νοέμβρη» με τον ΕΛΑ είχε διαφανεί και από τη δημοσιοποίηση νεανικής φωτογραφίας του Δημήτρη Κουφοντίνα στην οποία υπήρξε εξαιρετική ομοιότητα με το σκίτσο του εκτελεστή της οργάνωσης «Ιούνης 78» που συνόδευε τον Χρήστο Τσουτσουβή στη δολοφονία του αστυνομικού Πέτρου Μπάμπαλη.

    Σε άλλα σημεία της απολογίας του ο Σάββας Ξηρός αναφέρει ότι εντάχθηκε στη «17 Νοέμβρη» όταν η πρώτη γενιά της οργάνωσης είχε ήδη αποχωρήσει. Για την ιδρυτική ομάδα, εκτός από τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, σημειώνει ότι δεν θυμάται τα άλλα ονόματα που είχαν αναφερθεί. Πάντως λέει ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ήταν ο ηγέτης της οργάνωσης που επέλεγε τους στόχους. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι δεν υπήρχε καμία σύνδεση του Γιωτόπουλου ή άλλου μέλους της οργάνωσης με άλλες υπηρεσίες ξένες ή ελληνικές. Εξάλλου επιβεβαιώνει την παρουσία της μυστηριώδους Άννας που πήρε μέρος στις δολοφονίες του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς και του αστυνόμου Ευάγγελου Μάλιου. Ωστόσο ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει ποια είναι.

    Ο Σάββας Ξηρός σημειώνει ακόμη ότι πριν από τον Νίκο Παπαναστασίου και τον Παύλο Σερίφη, τον κωδικό «Νικήτας» στην οργάνωση χρησιμοποιούσε ένα άλλο πρόσωπο που είχε το παρατσούκλι «γιατρός». Επίσης αναφέρεται σε κάποιο άλλο μέλος της οργάνωσης, πριν από τον ίδιο, με τον κωδικό «Πάρκινσον» που πήρε μέρος σε μία ληστεία και αποχώρησε. Μιλά ακόμη για κάποιον «Κώστα» που ήταν πόντιος, σπούδαζε στη σχολή Καλών Τεχνών και, όπως λέει, δεν έκανε για μέλος της οργάνωσης γιατί ήταν αφηρημένος καλλιτέχνης.

    [02] ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΟ 49% ΤΩΝ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2002 (10:26 UTC+2)

    Επικίνδυνες διαστάσεις έχουν λάβει τα φαινόμενα του λαθρεμπορίου και της νοθείας στην αγορά των καυσίμων. Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου -που θα παρουσιαστεί σε ειδική ημερίδα το Σεπτέμβριο- στο 49% των πρατηρίων διακινείται νοθευμένο πετρέλαιο κίνησης.

    Την παραπάνω είδηση έκανε γνωστή ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, Βασίλης Σεραφειμάκης, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής όπου εξετάζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα πετρελαιοειδή. Το ποσοστό όμως του 49% δεν έγινε αποδεκτό από τους βενζινοπώλες.

    Εκπρόσωποι των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, όσο και εκείνοι των βενζινοπωλών και των εργαζομένων στα διυλιστήρια, ανέφεραν ότι το παραεμπόριο των καυσίμων αποτελεί μάστιγα που δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς, με αποτέλεσμα, τόσο την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, όσο και τις δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα των προϊόντων που καταλήγουν στον καταναλωτή.

    [03] ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΜΠΑΪΚΑΛ Ο ΝΤΕΡΒΙΣ

    Άγκυρα, 22 Αυγούστου 2002 (10:04 UTC+2)

    Ο αρχηγός του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας, Ντενίζ Μπαϊκάλ, ανακοίνωσε τη συμμετοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς, στο κόμμα του εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς.

    Ο Μπαϊκάλ δήλωσε, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Ντερβίς στο αρχηγείο του κόμματός του στην Άγκυρα, ότι η ένταξη του πρώην υπουργού Οικονομικών στο Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα θα γίνει με επίσημη τελετή την Παρασκευή, όπως μεταδίδει το BBC.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ντερβίς είναι σε θέση να ενώσει την διασπασμένη κεντροαριστερά της χώρας εμποδίζοντας έτσι την άνοδο του ισλαμικού κόμματος Ευημερίας και Ανάπτυξης.

    Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, η τουρκική αγορά είχε αντιδράσει αρνητικά στη διαφαινόμενη αποτυχία του Κεμάλ Ντερβίς να επιτύχει συσπείρωση των κεντρώων πολιτικών δυνάμεων και αρκετοί αναλυτές αναφέρονταν ακόμη και στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης του αποκαλούμενου τσάρου της τουρκικής οικονομίας από την πολιτική.

    [04] Τ. ΛΕΜΟΝΗΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟ 7ο ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Αυγούστου 2002 (20:59 UTC+2)

    Την πρώτη του συνέντευξη Τύπου για τη νέα χρονιά παραχώρησε σήμερα ο προπονητής του Ολυμπιακού, Τάκης Λεμονής. Ο τεχνικός του πρωταθλητή Ελλάδας αναφέρθηκε εκτενώς σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την ομάδα και οριοθέτησε τους στόχους που έχει ο Ολυμπιακός ενόψει του πρωταθλήματος που ξεκινάει σε λίγες ημέρες. Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο κ. Λεμονής παρουσίασε τους συνεργάτες του. Οι Κοσμάς Στράτος και Χρήστος Μουρίκης είναι οι υπεύθυνοι φυσικής κατάστασης, ενώ επιμελούνται μαζί με τον προπονητή και το πρόγραμμα της προετοιμασίας. Ο Απόστολος Φίλης είναι ο προπονητής των τερματοφυλάκων, ο Ολεγκ Προτάσοφ έχει αναλάβει επικεφαλής στο τμήμα σκάουτινγκ του Ολυμπιακού στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ο Αντώνης Κασδοβασίλης και ο Γιάννης Κόλλιας που έχει αναλάβει το σκάουτινγκ ταλέντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης ο Σάκης Δόκας είναι ο τεχνικός σύμβουλος στα τμήματα υποδομής. Οσον αφορά την διοικητική δομή του ποδοσφαιρικού τμήματος ο "ερυθρόλευκος" τεχνικός παρουσίασε τον Διευθυντή του τμήματος Κυριάκο Δουρέκα και τον επιμελητή Βαγγέλη Δανομάρα.Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη...

    Αναφερόμενος στους στόχους του Ολυμπιακού ο κ.Λεμονής είπε: "Ολοι ξέρουμε από την ιστορία του Ολυμπιακού, ποιους στόχους έχει πάντα. Δεν ξέρω αν εμείς είμαστε το φαβορί. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι ήδη είμαστε έξι χρόνια πρωταθλητές. Υπάρχει μεγάλη δίψα από τους παίκτες και τον κόσμο για την κατάκτηση του 7ου συνεχόμενου πρωταθλήματος. Θα προσπαθήσουμε να το καταφέρουμε. Αλλωστε αυτό το ρεκόρ είναι απλησίαστο για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Είναι καλό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, έτσι όπως έχει γίνει, από πλευράς αμοιβών για τους παίκτες του Ολυμπιακού, να υπάρχει αυτό το κίνητρο. Στη ζωή υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν πληρώνονται με τίποτα. Αυτό είναι κάτι που δύσκολα το καταλαβαίνει κάποιος που δεν έχει παίξει μπάλα. Εχουμε μπροστά μας ένα ρεκόρ απλησίαστο. Μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Είναι μεγάλη τιμή και κίνητρο, να διαβάζουν αυτά τα παιδιά σε είκοσι χρόνια, ότι η ομάδα που έπαιζαν ήταν η καλύτερη στην ιστορία του Ολυμπιακού. Αυτό είναι κάτι που το είχα πει και πέρυσι και θα το πω στους παίκτες πολλές φορές και φέτος".

    Οσον αφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα ειδικότερα, ο προπονητής του Ολυμπιακού, δήλωσε: "Το πρωτάθλημα δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ. Το περσινό ήταν καλό και νομίζω ότι και φέτος θα είναι δυνατό. Δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο σε αυτές τις τρεις ομάδες. Ισως για τον τίτλο να είναι πάντα φαβορί αυτές οι τρεις, αλλά "ρυθμιστές" είναι οι λεγόμενες "μικρές" ομάδες. Από τον Ολυμπιακό, όλοι περιμένουμε ένα πράγμα. Να κερδίζει. Δεν συγχωρείται η ήττα. Θα συνεχίσουμε σε μια βάση που έχουμε από την περσινή χρονιά και θέλουμε να βελτιωθεί η αμυντική μας λειτουργία. Στην επίθεση, έχουμε πολύ καλούς παίκτες που τους εμπιστεύομαι. Δεν προβληματίζομαι που δεν σκοράραμε στα τρία τελευταία δυνατά φιλικά που παίξαμε. Θα προβληματιζόμουν αν δεν είχαμε δημιουργήσει φάσεις".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις μεταγραφές ο Τάκης Λεμονής δήλωσε: "Εχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο υλικό που έχουμε. Το μεγάλο θέμα του καλοκαιριού είναι οι μεταγραφές, όμως, πρέπει να αλλάξουμε αυτή τη σκέψη. Είδαμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα. Πάντως, η απόφασή μας να ρίξουμε βάρος στην υποδομή και να φτιάξουμε δικούς μας παίκτες, δεν έχει να κάνει με την οικονομική κρίση. Ο Ολυμπιακός είναι έξι χρόνια πρωταθλητής. Δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να κάνει για να αποδείξει κάτι. Σίγουρα θέλουμε κάτι καλύτερο στην Ευρώπη, αλλά τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα για όλους τους συλλόγους".

    Οσον αφορά στους Οφορίκουε, Μπερμούδες και Πουρσανίδη η τοποθέτηση του κ.Λεμονή ήταν η εξής: "Ο Μπερμούδες, ζήτησε άδεια να διαπραγματευθεί πιθανή μεταγραφή του. Του τη δώσαμε, από τη στιγμή όμως που δεν βρήκε ομάδα, είναι μέλος της ομάδας. Ο Οφορίκουε ήθελε να παρατείνει την άδειά του για μερικές ημέρες κι αυτό με ενόχλησε πολύ. Γι αυτό και του δώσαμε την άδεια να βρει ομάδα να φύγει γιατί με τέτοια νοοτροπία δεν μπορεί να παίζει στον Ολυμπιακό. Στο διάστημα από τότε που επέστρεψε και έκανε προπονήσεις μόνος του, έδειξε κάποια πράγματα, γι αυτό και ξαναγύρισε στην ομάδα. Είναι πλέον στο χέρι του να μην επαναλάβει κανένα λάθος του παρελθόντος. Είναι τελευταία του ευκαιρία να αποδείξει ότι αξίζει να παίξει στον Ολυμπιακό. Στον Πουρσανίδη, ξεκαθάρισα ότι δεν τον έχω στα σχέδιά μου για την επόμενη χρονιά και του ζήτησα να ψάξει να βρει μια ομάδα να συνεχίσει την καριέρα του. Εκανε κάποιες κινήσεις, δεν βρήκε ομάδα, αλλά για μένα εξακολουθεί να μην συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια".

    Αναφερόμενος στο γήπεδο της Ριζούπολης ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» ανέφερε: "Είναι ένας καινούργιος χώρος και θα χρειαστούμε χρόνο για να προσαρμοστούμε. Ο αγωνιστικός χώρος έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Είναι ίδιος σε διαστάσεις με το ΟΑΚΑ, ενώ και περιμετρικά υπάρχει πέντε μέτρα ακόμη χόρτο. Οπτικά είναι διαφορετικός από το ΟΑΚΑ, αλλά παιχνίδι με παιχνίδι οι παίκτες θα το συνηθίσουν. Ακόμη ένα πλεονέκτημα είναι ότι θα έχουμε πιο κοντά μας τον κόσμο. Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός ο κόσμος. Η Ριζούπολη θα είναι η έδρα μας και πρέπει να την διαφυλάξουμε. Ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει πολύ αυτή την προσπάθεια".

    [05] ΙΒΑΝ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΡΟΣΤΕΡ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Αυγούστου 2002 (20:39 UTC+2)

    Για τον αγώνα της πρεμιέρας του πρωταθλήματος εναντίον του ΟΦΗ καθώς και για διάφορα άλλα θέματα που αφορούν στους «κυανόλευκους», μίλησε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο προπονητής του Ηρακλή, Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

    «Στο ξεκίνημα της μετεγγραφικής περιόδου υπήρχαν στο ρόστερ της ομάδας δέκα τέσσερις παίκτες και τέσσερις τερματοφύλακες. Υπήρχε το πρόβλημα με τον τραυματία Μπαχράμη καθώς και με τον Kεμπάτζε που καθυστέρησε να επιστρέψει. Αργότερα, ήρθαν οι Γκώνιας και Καπετάνος», τόνισε ο κ. Γιοβάνοβιτς και συνέχισε: «Πρώτος στόχος μου ήταν να μετεγγραφούν στον Ηρακλή ποδοσφαιριστές με ποιότητα οι οποίοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ομάδα τα επόμενα 2-3 χρόνια. Ήμασταν ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό το ζήτημα. Ειδικά εγώ που εργάζομαι πρώτη φορά σε ομάδα Α' Εθνικής κατηγορίας. Έπρεπε να γίνουν όσο το δυνατόν καλύτερες μετεγγραφές με ποδοσφαιριστές-εγγύηση για το μέλλον. Μετά, ήρθαν οι Mουράτι και Κατσαμπής. Τέλος, μετεγγράφηκαν στην ομάδα ο Mίετσελ, ο Ξενίδης και ο Βρέντε. Ήμουν προσεκτικός και στην ηλικία των παικτών. Έπρεπε όλοι τους να έχουν δίψα για διάκριση όπως και η ομάδα μου. Σιγά σιγά θα φθάσουν σε καλό επίπεδο ετοιμότητας».

    Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αναφέρθηκε και στα φιλικά παιχνίδια που έδωσε. «Πραγματοποιήσαμε αρκετά φιλικά με διάφορους αντιπάλους. Δεν θέλαμε φιλικά παιχνίδια εκτός έδρας για να μη χάσουμε αρκετές προπονήσεις εξαιτίας της μετακίνησής μας. Προτιμήσαμε φιλικούς αγώνες με μικρότερους αντιπάλους για να δώσουμε βαρύτητα στις προπονήσεις. Δώσαμε χρόνο σε πολλούς ποδοσφαιριστές».

    Οσο για το ρόστερ; «Το ρόστερ είναι αρκετά πλούσιο σε όλες τις γραμμές. Οι παίκτες έχουν φιλοδοξίες. Υπάρχει στήριξη από τη διοίκηση. Όλοι οι παίκτες ήταν καθαρά δικές μου επιλογές. Η δουλειά μου είναι δύσκολη, αλλά συγχρόνως ευχάριστη, γιατί αποκτήθηκαν οι ποδοσφαιριστές που ήθελα. Θα κάνουμε το παν, ώστε να ξεκινήσουμε καλά στο πρωτάθλημα».

    Σχολιάζοντας ο τεχνικός της ομάδας τους στόχους του Ηρακλή δήλωσε: «Ο Ηρακλής πρέπει να πρωταγωνιστήσει τόσο στο Πρωτάθλημα και το Κύπελλο όσο και στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στον αγωνιστικό χώρο θα ήθελα να αλλάξουν μερικά πράγματα».

    Δεν μπορούσε να μην αναφερθεί και στο νέο γήπεδο, αυτό του Μακεδονικού στη Ν. Ευκαρπία. «Δε μπορώ να πω ότι δεν με προβληματίζει ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου του Μακεδονικού. Πιστεύω στην ομάδα μου, την ατμόσφαιρα στο γήπεδο και τους ποδοσφαιριστές που θα πρέπει να διεκδικήσουν τη νίκη».

    Σχετικά με τον τραυματισμό του Μιλόγεβιτς ο κ. Γιοβάνοβιτς επισήμανε: «Ο παίκτης αισθάνθηκε ενοχλήσεις στον προσαγωγό και είναι δύσκολο να βελτιωθεί τόσο πολύ η κατάστασή του μέχρι την Κυριακή».

    [06] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-22/8/2002

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2002 (20:38 UTC+2)

    ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

    ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε.

    Από σήμερα 22 Αυγούστου 2002, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α.Α. οι 9.287.999 νέες (ΚΑ) μετοχές της εταιρίας, οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο split με μείωση της ονομαστικής τιμής σε 1,20 Ευρώ (από 1,32 ευρώ) και έκδοση νέων δωρεάν μετοχών σε αναλογία 1 νέα (ΚΑ) μετοχή για κάθε 10 παλαιές μετοχές. Aπό την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρίας στο Χ.Α.Α. ανέρχεται σε 102.167.987 (ΚΑ) μετοχές, ονομαστικής αξίας 1,20 ευρώ.

    ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ

    Σήμερα 22 Αυγούστου 2002, πρόκειται να εκποιηθούν, σύμφωνα με το πρόγραμμα εκποίησης του Κ.Α.Α., οι 6.710 μετοχές της εταιρίας.

    NEXANS ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.

    Σήμερα 22 Αυγούστου 2002, πρόκειται να εκποιηθούν, σύμφωνα με το πρόγραμμα εκποίησης του Κ.Α.Α., οι 10.450 μετοχές της εταιρίας.

    ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.

    Σήμερα 22 Αυγούστου 2002, πρόκειται να εκποιηθούν, σύμφωνα με το πρόγραμμα εκποίησης του Κ.Α.Α., οι 122 κοινές και 2.853 προνομιούχες μετοχές της εταιρίας.

    Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Ε Ι Σ

    Α) ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    COMPUCON Α.Β.Ε.Ε.

    Η εταιρία COMPUCON ΑΒΕΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σημαντική ενίσχυση σημείωσαν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας COMPUCON EΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΒΕΕ το Α΄ Εξάμηνο του 2002 σε σχέση με το αντίστοιχο Εξάμηνο του 2001, συνεχίζοντας έτσι την ανοδική πορεία στα οικονομικά της μεγέθη. O Kύκλος Εργασιών του Α' Εξαμήνου του 2002 ανήλθε σε 2.780.145,58 Euro έναντι 2.241.737,71 Euro το Α' Εξάμηνο του 2001. Τα Κέρδη προ φόρων σημείωσαν επίσης αύξηση 20,25% αφού ανήλθαν σε 828.938,07 Euro έναντι 689.923,76 Euro του αντίστοιχου εξαμήνου του 2001. Επίσης τα Μικτά Αποτελέσματα Εκμεταλλεύσεως αυξήθηκαν κατά 30,8%. Με την εξέλιξη αυτή των οικονομικών μεγεθών της η εταιρία προχωρά στην υλοποίηση των επιχειρησιακών της στόχων και στην επίτευξη των οικονομικών αποτελεσμάτων που έχει προβλέψει για την τρέχουσα χρήση.»

    NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Η εταιρία NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΕΒΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Αύξηση 23% κερδών προ φόρων. ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ ΚΕΡΔΗ: 8,4 εκ. ευρώ. Τα προ φόρων κέρδη έφτασαν στο ύψος των 8,4 εκ. ευρώ, ήτοι 9,8% επί των πωλήσεων έναντι 6,8 εκ. ευρώ και 8,2% αντίστοιχα το έτος 2001. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΡΔΗ: 14 εκ. ευρώ. Το λειτουργικό κέρδος διαμορφώθηκε σε 14 εκ. ευρώ, έναντι 12,5 εκ. Ευρώ του προηγουμένου έτους, παρουσιάζοντας αύξηση ως ποσοστό επί των πωλήσεων από 15% σε 16,35%. ΜΙΚΤΑ ΚΕΡΔΗ: 36,2 εκ. ευρώ. Το μικτό κέρδος σημείωσε άνοδο, φτάνοντας στο ύψος των 36,2 εκ. ευρώ, έναντι 35,2 εκ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001, το δε περιθώριο μικτού κέρδους παρουσίασε οριακή αύξηση, φτάνοντας στο 42,34% επί των πωλήσεων. ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: 85,55 εκ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 85,55 εκ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 2,56%. Η θετική αυτή εξέλιξη επετεύχθη παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις του Οίκου LANCASTER, που έχουν περιληφθεί στην proforma κατάσταση του 2001, περιλαμβάνονται στην τρέχουσα χρήση μόνο στα ενοποιημένα αποτελέσματα καθ' όσον λειτουργεί πλέον ως αυτόνομη θυγατρική εταιρία. Αν οι πωλήσεις της LANCASTER προσετίθεντο στις επιτευχθείσες, ο συνολικός κύκλος εργασιών θα έφτανε τα 89,8 εκ. ευρώ, ήτοι 7,7% μεγαλύτερος από αυτόν του 2001 για την αντίστοιχη περίοδο, εξέλιξη που ξεπερνάει τις προβλέψεις για την τρέχουσα χρήση. Η σύγκριση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης γίνεται με βάση τη στήλη "Proforma Αποτελέσματα" όπου παρατίθενται τα οικονομικά μεγέθη ως εάν η συγχώνευση με απορρόφηση των θυγατρικών της NOTOS COM HOLDINGS S.A. (που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2001) είχε πραγματοποιηθεί την 01.01.2001. ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ. ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ: 8,5 εκ. ευρώ. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη πρό φόρων έφτασαν τα 8,5 εκ. ευρώ, δηλ. 8,35% επί των πωλήσεων, έναντι 7,82 εκ. ευρώ και 7,97% επί των πωλήσεων για το 2001. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΡΔΗ: 14,7 εκ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη ήταν 14,7 εκ. ευρώ, έναντι 14,3 εκ. ευρώ το 2001, διαμορφούμενο σε 14,52% επί των πωλήσεων. ΜΙΚΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΚΕΡΔΟΥΣ: 44,68%. Το μικτό περιθώριο είναι αυξημένο κατά 1,6%, φτάνοντας στο 44,68% επί των πωλήσεων από 43,97% την προηγούμενη χρήση. ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: 101,3 εκ. ευρώ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 101,3 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,19% από αυτόν της αντίστοιχης περιόδου του 2001.»

    ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Α.Τ.Ε.

    Η ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ανακοινώνει ότι η πληρωμή του μερίσματος χρήσης 2001 θα αρχίσει την Τρίτη 27/08/2002 με δίγραμμες επιταγές της Τράπεζας Πειραιώς που θα αποστέλλονται στους δικαιούχους ταχυδρομικώς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει και έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο μετόχων της εταιρίας μέσω του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι είσπραξης του μερίσματος είναι όσοι ήταν κάτοχοι των μετοχών κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α.Α. την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002.Από την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002 οι μετοχές διαπραγματεύονται στο Χ.Α.Α χωρίς το δικαίωμα λήψης του μερίσματος. Για περισσότερες διευκρινήσεις ή πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Μετόχων της εταιρείας (κα Μαρία Σταυρογιάννη) στο τηλ. 010 81 25 800, fax 010 81 25 900.

    NESTOS Α.Τ.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι, την 19η Αυγούστου 2002, στα γραφεία της εταιρίας ''ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ'' στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ενώπιον της συμβολαιογράφου Θες/νίκης Άννας Τσίγκρου Παλάσκα, υπεγράφη η υπ΄αριθμ. 6409/19-08-2002 σύμβαση συγχώνευση με απορρόφησης της ''NESTOS A.T.E.'' από την ''ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ''.

    Χ. ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ & ΥΙΟΣ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι σε εφαρμογή των αποφάσεων των Έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων των μετόχων κατόχων κοινών και προνομιούχων μετοχών της εταιρίας της 16/02/2001 και σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 10 του άρθρου 16 του κ.ν. 2190/1920 όπως ίσχυε στις 16/02/2001, η εταιρία κατά το χρονικό διάστημα από 11/06/2001 έως 16/08/2002 προέβη στην απόκτηση δικών της μετοχών. Συγκεκριμένα κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα αποκτήθηκαν από την εταιρία 468.000 κοινές ονομαστικές μετοχές η μέση τιμή κτήσης των οποίων ήταν 6,012 ευρώ. Εκτός της αγοράς των μετοχών αυτών, η εταιρία απέκτησε και 23.400 κοινές ονομαστικές μετοχές λόγω διανομής δωρεάν μετοχών στα πλαίσια αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (με κεφαλαιοποίηση της υπεραξίας από την αναπροσαρμογή των ακινήτων βάσει του Ν. 2065/92) η οποία αποφασίσθηκε από την Τακτική Γενική Συνέλευση της 28/06/2002. Κατά συνέπεια, η εταιρία κατέχει σήμερα 491.400 ίδιες κοινές ονομαστικές μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 5,247% του μετοχικού κεφαλαίου.

    ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

    Η εταιρία ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Την ήδη δυναμική της πορεία στον χώρο της Λιανικής Πώλησης συνεχίζει η ΠΡΟΜΟΤΑ με την δημιουργία 5 ακόμη καταστημάτων BARGAIN STORES, σε επιλεγμένες αγορές, μέχρι το τέλος του 2002. Συγκεκριμένα η εταιρία που ξεκίνησε την δραστηριότητά της στον κλάδο του Λιανεμπορίου λίγο πριν τις αρχές του τρέχοντος έτους, αξιολογώντας τα θετικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα της δραστηριότητας αυτής σχεδιάζει την επέκτασή της, καθιστώντας την βασικό μοχλό για την περαιτέρω ανάπτυξή της. Η εμπορική επιτυχία του πρώτου πιλοτικού καταστήματος BARGAIN STORES το οποίο λειτουργεί στην περιοχή της Βάρης, επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της ΠΡΟΜΟΤΑ που το προμηθεύει κατ' αποκλειστικότητα, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει στην εφαρμογή του αρχικού σχεδίου της για την δημιουργία αλυσίδας. Οι περιοχές του Περιστερίου, της Πέτρου Ράλλη, της Νέας Ιωνίας και της Λεωφόρου Μεσογείων έχουν επιλεγεί με σκοπό να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος της αγοράς της Αττικής, ενώ ένα ακόμη κατάστημα στην Θεσσαλονίκη θα εγκαινιάσει την παρουσία της εταιρίας στην Βόρεια Ελλάδα. Η διοίκηση εκτιμά ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα της αποφέρει μέχρι το τέλος του 2003 κέρδη ύψους 12 εκατ. Ευρώ γεγονός που θα της εξασφαλίσει την δυνατότητα για την επέκταση της αλυσίδας στις μεγαλύτερες επαρχιακές πόλεις της χώρας έως το τέλος του 2004, καθιστώντας τα BARGAIN STORES πλήρως ανταγωνιστικά των μεγάλων αντίστοιχων ευρωπαϊκών αλυσίδων. Στόχος της ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑ ΑΕ είναι να επεκτείνει στον κατάλληλο χρόνο αυτήν την δραστηριότητα εκτός των συνόρων της Ελλάδας, ενώ ήδη γεγονός είναι το ενδιαφέρον που έχει εκφρασθεί για την δημιουργία BARGAIN STORES από τις αγορές της Πορτογαλίας και της Κύπρου.»

    ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ Ε.Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι, σύμφωνα με την από 29/06/2002 απόφαση της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, το μέρισμα της χρήσης του 2001 ανέρχεται σε 0,07 ευρώ ανά μετοχή. Δικαιούχοι είσπραξης του μερίσματος είναι οι κάτοχοι μετοχών της εταιρίας στη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α.Α. στις 28 Ιουνίου 2002. Η ημερομηνία έναρξης πληρωμής μερίσματος θα είναι η 28η Αυγούστου 2002. Η καταβολή θα γίνει με δίγραμμη επιταγή της EFG Eurobank Ergasias, η οποία θα σταλεί ταχυδρομικά στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι μέτοχοι. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση οι κ.κ. μέτοχοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Μετόχων στο τηλέφωνο 010-6862454 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

    ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.

    Ο κος ΚΩΤΣΙΑΣ ΛΥΒΕΡΗΣ, σύμφωνα με το άρθρο 10 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., με επιστολή του προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί την κάτωθι προαναγγελία συναλλαγών: Στοιχεία υπόχρεου: ΚΩΤΣΙΑΣ ΛΥΒΕΡΗΣ. Επωνυμία εταιρίας: ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ ΑΒΕΤΕ. Κατηγορία μετοχών: Κοινές Ανώνυμες. Απόκτηση/ εκχώρηση Δικαιωμάτων: Εκχώρηση Δικαιωμάτων. Ποσοστό Υφιστάμενης Συμμετοχής Υπόχρεου Μετόχου στο Μετοχικό Κεφάλαιο της Εταιρίας: 29,4786%. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 2.960.205 τεμάχια, 20,20% του συνόλου των μετοχών. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 26/8/2002 έως 25/10/2002. Μέλος του Χ.Α.Α. μέσω του οποίου/ των οποίων θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: ALPHA FINANCE, EFG EUROBANK ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ. *Σημείωση: Οι γνωστοποιήσεις των εισηγμένων εταιριών σχετικά με Προαναγγελίες Συναλλαγών, δημοσιεύονται από το Χ.Α.Α. όπως ακριβώς λαμβάνονται από τις εταιρίες και τους μετόχους τους, οι οποίοι και έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ακρίβεια του περιεχομένου τους.

    *Β) ΕΚΧΩΡΗΣΗ / ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ & ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Π.Δ. 51/92

    ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ SEX FORM Α.Ε.

    Α/ Η εταιρία ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ ΑΕ με την από 21/8/2002 επιστολή της προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί την ακόλουθη μεταβολή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ SEX FORM ΑΕ. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ SEX FORM ΑΕ. Υπόχρεος: ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ ΑΕ. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές (ΚΟ) με δικαίωμα ψήφου. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή: 5,08%, μετά την μεταβολή 4,96%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 1.595.000, μετά την μεταβολή 1.557.170. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 5,08%, μετά την μεταβολή 4,96%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 31.380.000 μετοχές. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.Α.: 20/8/2002. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 20/8/2002. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 21/8/2002.

    Β/ Η εταιρία ΒΙΟΛΑΝ ΑΒΕΝΤΤΕ, με την από 21/08/2002 επιστολή της προς το Χ.Α.Α., γνωστοποιεί τα εξής: «Σε συνέχεια της από 20/08/2002 γνωστοποίησης μεταβολής ποσοστού της εταιρίας ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ ΑΕ στην μετοχή SEX FORM (KO), σας ενημερώνουμε ότι το ποσοστό του Ομίλου ΚΛΩΝΑΤΕΞ στην ως άνω μετοχή ανέρχεται στο 7,65%, ήτοι 2.399.140 τίτλοι. ΒΙΟΛΑΝ ΑΒΕΝΤΤΕ: 215.080 τεμάχια, 0,69%. ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ: 133.680 τεμάχια, 0,43%. ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ ΑΕ: 1.557.170 τεμάχια, 4,96%. ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕ: 91.900 τεμάχια, 0,29%. ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ ΑΕ: 247.000 τεμάχια, 0,79%. NSM INVESTMENTS LTD: 154.310 τεμάχια, 0,49%. ΣΥΝΟΛΟ: 2.399.140 τεμάχια, 7,65%.»

    --------------------------------------------------------------------*Σημείωση: Οι ανωτέρω γνωστοποιήσεις δημοσιεύονται από το Χ.Α.Α. όπως ακριβώς λαμβάνονται από τις εταιρίες και τους μετόχους τους, οι οποίοι και έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ακρίβεια και πληρότητα του περιεχομένου τους.

    [07] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2002 (20:29 UTC+2)

    Το υπουργείο Ανάπτυξης φιλοδοξεί με το νομοσχέδιο που θα εκπονήσει να πατάξει τα φαινόμενα νοθείας και λαθρεμπορίας καυσίμων, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ερωτηθείς για τις σχετικές καταγγελίες που έγιναν χτες στη συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

    "Με τις ρυθμίσεις που εισάγουμε, θεσμοθετείται μια ενιαία πιστοποίηση που καθιστά συνυπεύθυνους τους πάντες από την αρχή της παραγωγής, μέχρι την κατάληξη του προϊόντος, είτε είναι διυλιστήριο, είτε είναι εμπορία, είτε πρατήριο, είτε πελάτης. Ετσι υπάρχει διαφάνειας και στο κοστολόγιο, διαφάνειας στις ποσότητες. Μια κατάλληλη επιτροπή ελεγκτικού μηχανισμού, επίσης, η οποία προβλέπεται για πρώτη φορά στο νομοσχέδιο να συγκροτείται με έναν διαφορετικό τρόπο απ' ότι στο παρελθόν, με ανά 18μηνο οριζόμενους δια κληρώσεως δημοσίους υπαλλήλους. Αυτή η επιτροπή θα έχει την ευθύνη για τους ελέγχους", σημείωσε.

    "Ετσι νομίζω ότι θωρακίζουμε την οικονομική δραστηριότητα, την αξιοποίηση της πετρελαϊκής αγοράς ως αναπτυξιακό εργαλείο, με θετικές επιπτώσεις, όσον αφορά την ποιότητα, την τιμή και βέβαια την επάρκεια για τους πολίτες και τους καταναλωτές", κατέληξε.

    [08] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΩΡΑ ΠΡΟΑΥΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΤΟΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΩΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ "17Ν"

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2002 (20:10 UTC+2)

    Για περισσότερη ώρα (μιάμιση ώρα το πρωί και μιάμιση το απόγευμα) θα προαυλίζονται από αύριο οι προφυλακισμένοι στις φυλακές Κορυδαλλού ως μέλη της "17 Νοέμβρη".

    Περαιτέρω, οι κρατούμενοι θα έχουν το δικαίωμα να διαβάζουν όσες εφημερίδες θέλουν, αντί για μια όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

    Στα μέσα της επόμενης βδομάδας θα τοποθετηθούν και τα καρτοτηλέφωνα, προκειμένου να έχουν οι κρατούμενοι επικοινωνία με τους συγγενείς και τους συνηγόρους τους.

    Ο Παύλος Σερίφης δεν θα προαυλίζεται πλέον μόνο του αλλά μαζί με τον ανιψιό του Θωμά Σερίφη, τον Ηρακλή Κωστάρη και τον Κώστα Καρατσώλη.

    Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης επισημαίνουν ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και ο Νίκος Παπαναστασίου θα συνεχίσουν να προαυλίζονται μόνοι τους για λόγους ασφαλείας.

    [09] ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Σίδνεϊ, 22 Αυγούστου 2002 (20:02 UTC+2)

    Πολυάριθμοι εκπαιδευτικοί, ερευνητές και φοιτητές παρακολούθησαν τις ομιλίες του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου της Κρήτης, επικεφαλής του προγράμματος "Παιδεία Ομογενών" καθηγητής Μιχάλης Δαμανάκης στο πλαίσιο σεμιναρίων του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας (ΕΚΕΜΕ) του πανεπιστημίου La Trobe.

    Ο κ. Δαμανάκης, ο oποίος επισκέπτεται την Αυστραλία ως επισκέπτης καθηγητής του ΕΚΕΜΕ, είχε στη Μελβούρνη συναντήσεις με ομογενείς πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς, ενώ παράλληλα επισκέφθηκε και τάξεις του κολεγίου "Όμηρος" και σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

    Επίσης επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο RMIT και μίλησε σε σεμινάριο δημοσιογράφων του πανεπιστημίου La Trobe Μελβούρνης, με θέμα "Σύγχρονες εκφάνσεις της ελληνικότητας και ο ρόλος των δημοσιογράφων στην αποσαφήνισή τους".

    Σήμερα ο κ. Δαμανάκης έδωσε την πρώτη του διάλεξη στη Μελβούρνη ως επισκέπτης καθηγητής με θέμα "Σύγχρονες εκφάνσεις της ελληνικότητας και η σημασία τους για το μέλλον του ελληνισμού", ενώ αύριο αναχωρεί για το Σίδνεϊ και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Καμπέρα και την Αδελαϊδα, πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα στις 4 Σεπτεμβρίου.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Σίδνεϊ, ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Δαμανάκης, θα επισκεφτεί την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα για να γνωριστεί και να συνομιλήσει με το Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα θα επισκεφτεί τα τμήματα Ελληνικών Σπουδών των Πανεπιστημίων ΝΝΟ. και Σίδνεϋ. Επίσης θα μιλήσει σε σεμινάριο της Ένωσης Δημοσιογράφων Αυστραλίας, στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι απασχολούνται στα απογευματινά και Σαββατιανά σχολεία της Κοινότητας και θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε κοινοτικά και κυβερνητικά σχολεία.

    Την Κυριακή 25 Αυγούστου στο οίκημα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας ΝΝΟ ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης θα δώσει ανοιχτή διάλεξη με θέμα "Σύγχρονες εκφάνσεις της ελληνικότητας και η σημασία τους για το μέλλον του ελληνισμού".

    Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας ΝΝΟ, κ. Γιώργος Αγγελόπουλος η παρουσία του καθηγητή Δαμανάκη στο Σίδνεϊ και η συμμετοχή της Κοινότητας στην ευθύνη του προγράμματός του είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Κοινότητας με πανεπιστημιακά ιδρύματα, που έχει ως στόχο της να διευρύνει ακόμη περισσότερο τις ειλικρινείς προσπάθειες που καταβάλλονται για την ποιοτική βελτίωση και αναβάθμιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην ελληνική διασπορά και ειδικότερα στο Σίδνεϊ

    Η Κοινότητα καλεί τους ενδιαφερόμενους να συναντήσουν τον καθηγητή Δαμανάκη και να συζητήσουν θέματα που έχουν σχέση με το πρόγραμμα "Παιδεία Ομογενών", την ελληνική γλώσσα και ταυτότητα ή άλλα θέματα του ενδιαφέροντός τους το Σάββατο 24 Αυγούστου στο οίκημα της Κοινότητας.

    Να σημειωθεί ακόμη ότι, την Κυριακή 25 Αυγούστου, θα επισκεφθεί την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα ΝΝΟ και η ειδική γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου, συνοδευόμενη από τον συντονιστή εκπαίδευσης του Ελληνικού Γενικού Προξενείου κ. Παπανικολάου.

    Δ.Ρ.

    [10] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 22 Αυγούστου 2002 (19:47 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οικονομική βοήθεια ύψους 50.000 δολαρίων προσέφερε η αμερικανική κυβέρνηση στη Ρουμανία ως έκφραση υποστήριξης στις επαρχίες που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

    Αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι επισήμανε ότι με τα χρήματα θα μπορέσουν να εφοδιαστούν οι πλημμυροπαθείς με τα απαραίτητα τρόφιμα και με πόσιμο νερό.

    Ανάλογη οικονομική βοήθεια έχει προσφερθεί στη Δημοκρατία της Τσεχίας και την Σλοβακία.

    [11] ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΑΝΤΡΙΑΝ ΝΑΣΤΑΣΕ

    Βουκουρέστι, 22 Αυγούστου 2002 (19:35 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Άντριαν Ναστάσε διόρισε δυο νέους συμβούλους του σε οικονομικά θέματα.

    Πρόκειται για τον Ειγκεν Οβίντιου Κιροβίτσι έμπειρο δημοσιογράφο και τον Αλεξάντρου Πόπα 22 χρόνων απόφοιτο του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Stanford.

    [12] ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

    Στοκχόλμη, 22 Αυγούστου 2002 (19:28 UTC+2)

    Το Σάββατο 24 Αυγούστου 2002 και ώρα 18.00 συγκαλείται στην αίθουσα της ομογενειακής βιβλιοθήκης στην Ελληνική Πολιτιστική Στέγη η ιδρυτική συνέλευση του Συλλόγου των φίλων του Νίκου Καζαντζάκη στη Σουηδία.

    Στη συνέλευση θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας φίλων του Νίκου Καζαντζάκη, Γιώργος Στασινάκης. Σε σχετική ανακοίνωση καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη ή ακόμη και να εκλεγούν στα όργανα του Συλλόγου να προσέλθουν στη συνέλευση.

    [13] 10ο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ

    Σίδνεϊ, 22 Αυγούστου 2002 (19:27 UTC+2)

    Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας (ΝΝΟ) μέσω του θεσμού του Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνεϊ και σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου της Ελλάδος και την κινηματογραφική εταιρεία Palace Cinemas της Αυστραλίας, προσφέρει στο πλατύ κοινό του Σίδνεϊ και ιδιαίτερα στη νέα γενιά, μια μοναδική ευκαιρία επαφής και γνωριμίας με την 7η Τέχνη της Ελλάδος. Το φετινό 10ο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σίδνεϊ αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς, αποδεικνύοντας ότι οι πολιτιστικοί θεσμοί και οι πρωτοπόροι ομογενειακοί οργανισμοί (όπως η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της ΝΝΟ) έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον, στην δεύτερη πατρίδα τους.

    Την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα κηρύξει ο διάσημος δημιουργός της ταινίας "Mad Max" George Miller (Γιώργος Μηλιώτης), θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας "Φοβού τους ΄Ελληνες". Από τις 29 Αυγούστου ως και τις 10 Σεπτεμβρίου του 2002 ένα πανόραμα από 29 ταινίες θα "ξεδιπλωθεί" στις οθόνες του Κινηματογράφου Palace στο Leichhardt. Συνεχίζοντας μια παράδοση προβολής καλών και σύγχρονων ελληνικών ταινιών, το Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ έχει ετοιμάσει 4 ξεχωριστά προγράμματα όπως μια σειρά από 13 ελληνικές πολυβραβευμένες ταινίες (παραγωγής 2000 και 2001), μια σειρά από 5 μεγάλης διάρκειας βραβευμένα ντοκιμαντέρ, που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Αυστραλία, μια εορταστική επιλογή από τις δημοφιλέστερες ταινίες των 9 προηγούμενων χρόνων λειτουργίας του θεσμού και τέλος δύο σημαντικές ταινίες, που η προβολή τους θα είναι πρεμιέρα για την Πόλη του Σίδνεϊ: "Φοβού τους Έλληνες" και "My Big Fat Greek Wedding".

    Η πρώτη ταινία θα εγκαινιάσει το 10ο Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ, την Πέμπτη 29 Αυγούστου και είναι η πρώτη συμπαραγωγή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστραλία. Πρωταγωνιστεί ο γνωστός ηθοποιός των "10 Μικρών Μήτσων" Λάκης Λαζόπουλος μαζί με την ελληνοαυστραλέζα ηθοποιό Ζωή Καρύδη, ενώ την ταινία έχει σκηνοθετήσει ο ελληνοαυστραλός Τζον Τατούλης. Και οι τρεις συντελεστές θα παραβρεθούν στην πρεμιέρα της ταινίας.

    Η δεύτερη ταινία, "My Big Fat Greek Wedding" είναι παραγωγή του Tom Hanks και της Rita Wilson και αυτή τη στιγμή "σπάει τα ταμεία" στους κινηματογράφους της Αμερικής καθώς αποτελεί την έκπληξη της χρονιάς και το κόστος παραγωγής της ήταν πολύ χαμηλό σε σχέση με τα χολιγουντιανά πρότυπα. Το σενάριο είναι της ελληνοαμερικανίδας Νιας Βαρδαλού που συμπρωταγωνιστεί στην ταινία μαζί με την Ζία Καρύδη και τον John Gorbett (Sex and the City). Η πρεμιέρα της ταινίας θα αποτελεί και το επίσημο κλείσιμο του 10ου Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σύδνεϋ.

    Ανάμεσα στις πρόσφατες ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν είνια "Το Μόνο της Ζωής του Ταξείδιον" του Λάκη Παπαστάθη, "Το Τάμα" του Ανδρέα Πάντζη, "Ο 7ος Ήλιος του Έρωτα" του Βαγγέλη Σεριντάρη, "Ο Δεκαπενταύγουστος" του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, το "Εφάπαξ" του Νίκου Ζαπατίνα και το "Μπραζιλέιρο" του Σωτήρη Γκορίτσα.

    Δ.Ρ.

    [14] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΗΣ FIFA ΚΑΙ ΤΗΣ UEFA

    Βουκουρέστι, 22 Αυγούστου 2002 (19:18 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο επικεφαλής της FIFA Τζόσεπ Μπλάτερ ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ρουμανίας Ίον Ιλιέσκου για την υποστήριξη που έχει προσφέρει στο ποδόσφαιρο στη χώρα καθώς και για την προσφορά του στον ρουμανικό λαό.

    «Είστε ένα πολύ σημαντικό άτομο στη ζωή των Ρουμάνων και άτομα από όλον τον κόσμο σας εμπιστεύονται. Εκ μέρους εκατομμυρίων ατόμων που είναι λάτρεις του ποδοσφαίρου σας ευχόμαστε καλή τύχη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπλάτερ στη συνάντησή του με τον Ρουμάνο πρόεδρο.

    Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος της UEFA Λέναρτ Γιόχανσον και ο επίτιμος πρόεδρος της FIFA Ζοάο Χαβελάνζε.

    Οι τρεις άντρες βρίσκονται στο Βουκουρέστι προκειμένου να παραστούν στο άνοιγμα της "Στέγης του Ποδοσφαίρου» θεσμός που έχει σκοπό να φέρει κοντά όλες τις ρουμανικές ποδοσφαιρικές οργανώσεις.

    Από την πλευρά του ο κ. Ιλιέσκου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα όσα έχουν προσφέρει οι τρεις άντρες στο ρουμανικό και το διεθνές ποδόσφαιρο το οποίο χαρακτήρισε ως σημαντικό κοινωνικό φαινόμενο.

    [15] ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2002 (19:15 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Παρά τις έντονες αντιρρήσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που ζήτησε να αποσυρθεί, καθώς και τις επιφυλάξεις ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίστηκε τελικά, χωρίς καμία αλλαγή, η επίμαχη διάταξη που αφορούσε τα πνευματικά δικαιώματα και είχε ενταχθεί στο ν/σ για τις αποκρατικοποιήσεις, η συζήτηση του οποίου ολοκληρώθηκε σήμερα στη Βουλή.

    Οι ενστάσεις τους αφορούσαν κυρίως την ρύθμιση με την οποία καταργείται το τέλος του 2% που πληρώνουν οι εταιρίες ηλεκτρονικών υπολογιστών στους πνευματικούς δημιουργούς.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε την άμεση απόσυρση της διάταξης τονίζοντας ότι περιλαμβάνει μία "ιδιότυπη παραγραφή αξιώσεων", ενώ παραβιάζονται τόσο το σύνταγμα όσο και το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και προέβλεψε ότι στο μέλλον θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα.

    "Το άρθρο αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις. Είναι άσχετη διάταξη εξ ορισμού. Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Οι εμπλεκόμενοι φορείςδεν είχαν καν ενημερωθεί γιατί η κυβέρνηση απέφυγε να κάνει διάλογο" σημείωσε μεταξύ άλλων.

    Για καταλήστευση του πνευματικού πλούτου έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη υποστηρίζοντας ότι για όποιον γνωρίζει την πραγματικότητα η ρύθμιση αυτή ωφελεί 14 εταιρίες που αρνούνται να έρθουν σε συμφωνία με τον Οργανισμό Πνευματικών Δικαιωμάτων.

    "Καταργούνται με αυτή την διάταξη, αξιώσεις ενοχικές και νόμιμες και κυρίως ιδιωτικές" σημείωσε από την πλευρά της η Aννα Ψαρούδα Μπενάκη.

    Απολύτως απαράδεκτη την χαρακτήρισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος ζητώντας να αποσυρθεί.

    Δεν ξέρω τι να ψηφίσω πραγματικά δήλωσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος που χαρακτήρισε εύλογη την αξίωση των δημιουργών να αμείβονται ενώ σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ψηφιστεί η επιστροφή των χρημάτων σε αυτούς που έχουν αποδώσει το φόρο του 2%.

    Όπως μάλιστα ανέφερε ο κ. Πάγκαλος, ως υπουργός Πολιτισμού ασχολήθηκε και ο ίδιος με το θέμα αυτό που είναι πράγματι πολύπλοκο.

    "Αναγκαζόμασταν να επιβάλουμε ένα ιδιότυπο καθεστώς επειδή δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε την κατάσταση σε μία ιδιότυπη αγορά" ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης ο κ. Πάγκαλος ζήτησε να γίνει ευμενέστερη η ρύθμιση για τους φόρους στους ενημερωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

    Να ξαναδιατυπωθεί καλύτερα η διάταξη πρότεινε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κυριάκος Σπυριούνης γιατί όπως είπε "δεν έχει ομόλογη συνάφεια" ενώ ο Τάσος Μαντέλης σημείωσε ότι οι πνευματικοί δημιουργοί αξιώνουν εκείνο που δικαιούνται.

    "Αν έγινε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς θα το ανεχθούμε όχι όμως και να το επικροτήσουμε" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά τους τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός Οικονομίας Νικόλαος Χριστοδουλάκης και Γιώργος Φλωρίδης υπεραμύνθηκαν της ρύθμισης υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να προστατευθεί επαρκώς η πνευματική δημιουργία και να γίνει προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα.

    Ο κ. Φλωρίδης ήταν ιδιαίτερα καυστικός τονίζοντας ότι "η όλη συζήτηση γίνεται περί όνου σκιάς" γιατί όπως είπε το 2% στην πράξη ουδέποτε στο παρελθόν, έχει εισπραχθεί.

    [16] ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 22 Αυγούστου 2002 (19:09 UTC+2)

    Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η σημερινή για την Ρωσία μετά την πτώση του μεταγωγικού ελικοπτέρου Mi 26 που είχε ως αποτέλεσμα 116 στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους.

    Όπως μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία σε δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε το στρατό για το εν λόγω δυστύχημα.

    Ο κ. Πούτιν είχε σήμερα συνομιλίες στο Κρεμλίνο με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Ιβανόφ προκειμένου να πληροφορηθεί από κοντά για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα.

    Μέρος των συνομιλιών που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση εμφανίζουν τον Ρώσο πρόεδρο να ασκεί κριτική σχετικά με τις ικανότητες του Στρατού της χώρας ενώ καλεί τον υπουργό Άμυνας να αναδιοργανώσει τις ένοπλες δυνάμεις.

    Ο κ. Πούτιν αναρωτήθηκε πώς συνέβη κάτι τέτοιο την ώρα που οι μεταρρυθμίσεις στον στρατιωτικό τομέα έχουν σκοπό να κάνουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας περισσότερο ικανές και αποτελεσματικές και την στιγμή που είχε απαγορευθεί η μεταφορά στρατιωτών ήδη από το 1997 με αυτού του είδους τα ελικόπτερα.

    Από την πλευρά του ο κ. Ιβανόφ ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο ότι έχει προσληφθεί ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος με σκοπό να έχει τον πλήρη έλεγχο των μεταφορών υποσχόμενος ότι θα διεξαχθεί λεπτομερής έρευνα για τις συνθήκες της τραγωδίας.

    [17] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

    Βερολίνο, 22 Αυγούστου 2002 (18:11 UTC+2)

    Δέσμευση για επείγουσα οικονομική βοήθεια των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην ανατολική και νότια Γερμανία, ανέλαβε η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    «Οι πληγείσες επιχειρήσεις πρέπει να συνεχίσουν τη δραστηριοποίησή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σρέντερ, έπειτα από συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με εκπροσώπους από τους τομείς της oικονομίας, της βιοτεχνίας και των τραπεζών.

    [18] ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΜΠΕΝΑΖΙΡ ΜΠΟΥΤΟ

    Ισλαμαμπάντ, 22 Αυγούστου 2002 (18:10 UTC+2)

    Η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο ανακοίνωσε ότι έχει καταθέσει τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να συμμετάσχει στις εκλογές του Οκτωβρίου που θα διεξαχθούν στη χώρα.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, η κ. Μπούτο στην οποία έχει απαγορευθεί να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές εξέφρασε την ελπίδα να λάβει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην εκλογική αναμέτρηση.

    Σύμφωνα με απόφαση του προέδρου της χώρας Περβέζ Μουσάραφ, δεν επιτρέπεται σε πρώην πρωθυπουργούς που έχουν ασκήσει τα καθήκοντά τους δυο φορές να θέσουν υποψηφιότητα για τρίτη επανεκλογή τους.

    Επιπλέον έχει απαγορευτεί η υποψηφιότητα σε όσους έχουν καταδικαστεί για αδικήματα.

    Σημειώνεται ότι η κ. Μπούτο έχει καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκισης λόγω μιας υπόθεσης διαφθοράς.

    Ωστόσο η ίδια χαρακτηρίζει τις κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν αβάσιμες ενώ κάνει λόγο για πολιτικά κίνητρα πίσω από τις κατηγορίες που τις απευθύνθηκαν οι οποίες υποκινούνται από πολιτικούς κύκλους που φοβούνται, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, τη δύναμη που διαθέτει ενώπιον του λαού του Πακιστάν.

    Παράλληλα η πρώην πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στις νέες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε χθες ο στρατηγός Μουσάραφ και αναμένεται να αυξήσουν τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες του μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.

    [19] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2002 (18:08 UTC+2)

    Τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο ξεκινά αύριο ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, με αντικείμενο το θέμα της προβολής του Κυπριακού πολιτισμού στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ. Μαγκριώτης θα συζητήσει με κύπριους αξιωματούχους και τα θέματα των ομογενών μας που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στο Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπρίων Αγωνιστών (ΠΣΕΚΑ), που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Αυγούστου στο Ξενοδοχείο Χίλτον ενώ την Κυριακή 25 Αυγούστου θα παραστεί στην Ημερίδα Παλιννοστούντων στο κέντρο «Μακεδονίτισσα» στη Λευκωσία.

    Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου ο κ. Μαγκριώτης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μεγαλόνησο θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου.

    [20] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΕΛΛΑΔΑ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ" ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΑΒΔΗΡΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 22 Αυγούστου 2002 (18:01 UTC+2)

    Διακόσιοι πενήντα μαθητές και φοιτητές από δεκατρείς χώρες και από διαφορετικές εθνοτικές, θρησκευτικές και γλωσσικές κοινότητες των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας, της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας συνεργάζονται και συνυπάρχουν ειρηνικά και δημιουργικά αυτές τις ημέρες στα Αρχαία Άβδηρα της Θράκης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάδα Διεθνές Σχολείο Πολιτισμού» το οποίο υλοποιεί το Ταμιείον Θράκης.

    Κάθε πρωί συγκεντρώνονται μαζί κάτω από τις εθνικές τους σημαίες Αλβανοί (Βορειοηπειρώτες, Βλάχοι, Μουσουλμάνοι και Μπεχτασήδες), Σέρβοι, Βούλγαροι (ανάμεσά τους και Έλληνες Σαρακατσάνοι) παιδιά από την ΠΓΔΜ (μεταξύ των οποίων και Βλάχοι), Ρουμάνοι, Ουκρανοί, Μολδαβοί και Γκαγκαούζοι, Γεωργιανοί και Αμπχάζιοι, Παλαιστίνιοι (Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί Ορθόδοξοι και Καθολικοί), Ιρανοί (σχεδόν όλοι τους ομογενείς Χριστιανοί Ορθόδοξοι), ενώ παρευρίσκονται εκπρόσωποι από τους ελληνόφωνους της Κάτω Ιταλίας, τους Καλάς (απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Πακιστάν), την Ουγγαρία και την Κύπρο.

    Αρκετοί από τους συμμετέχοντες από κάθε χώρα είναι ομογενείς δεύτερης ή παλαιότερης γενιάς ενώ κάποιοι άλλοι προέρχονται από χώρες και κοινότητες που μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν σε εμπόλεμη ή εχθρική κατάσταση όπως Γεωργιανοί, Αμπχάζιοι, Ουκρανοί, Μολδαβοί κ.λ.π.

    Οι νέοι παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ελληνικού τραγουδιού (παραδοσιακού και έντεχνου) αρχαίου θεάτρου, παραδοσιακών χορών και ολυμπιακής παιδείας. Παράλληλα επισκέπονται υδροβιότοπους, όπου ενημερώνονται για την αξία του οικοπεριβάλλοντος και της οικοπροστασίας, και ακόμη αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ορθόδοξα προσκυνήματα και ισλαμικά τεμένη.

    Το Ταμιείον Θράκης είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε από Έλληνες πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και απλούς πολίτες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει συμπληρώσει ήδη μια οκταετία πολιτιστικής εκπαιδευτικής προσφοράς στη Θράκη. Από το 1994 εγκαινίασε καινοτομικά προγράμματα πολιτιστικής και εκπαιδευτικής ενίσχυσης για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Ακολούθως από το 1996 έχει δραστηριοποιηθεί στον διεθνή χώρο υλοποιώντας το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Ελλάδα, Διεθνές Σχολείο Πολιτισμού» με βάση τις κατασκηνώσεις των αρχαίων Αβδήρων που από το 2001 έχουν παραχωρηθεί από το ΥΠΕΠΘ στο Ταμιείον Θράκης.

    Η συνάντηση των νέων η οποία ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου θα διαρκέσει μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου.

    [21] ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ 3000 ΧΑΠΙΑ ΕΚΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 22 Αυγούστου 2002 (17:47 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι αστυνομικές δυνάμεις της Ρουμανίας συνέλαβαν δυο άντρες, έναν Ρουμάνο και έναν Ολλανδό, στην πόλη Τιμισοάρα. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών.

    Πρόκειται για τους Βασίλε Στεφαν Λαζαρ και τον Τζονι Πέτερ Λουις βαν ντερ Πολ οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους περίπου 3000 χάπια έκσταση ενώ η αστυνομία δήμευσε τα αυτοκίνητά τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα ναρκωτικά είχαν κατασκευαστεί στο Άμστερνταμ και οι δυο άντρες σκόπευαν να πουλήσουν το κάθε χάπι στην τιμή των τεσσάρων δολλαρίων.

    Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών ενώ σύμφωνα με την νομοθεσία αναμένεται να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης 15 έως 25 χρόνων.

    Πρόκειται για την έβδομη ανάλογη περίπτωση σύλληψης λαθρεμπόρων ναρκωτικών στη Ρουμανία. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες προέρχονται από την Λατινική Αμερική, τον Καναδά, την Ιταλία, την Τουρκία, τη Γαλλία, την Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Ολλανδία.

    [22] ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Ο ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2002 (17:45 UTC+2)

    Επιτυχής ήταν η χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε σήμερα στο Ιατρικό Αθηνών ο Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Πύρρος Δήμας, λόγω ρήξης έξω μηνίσκου στο αριστερό γόνατο.

    Ο γιατρός Λάκης Νικολάου, ο οποίος και χειρούργησε τον Πύρρο Δήμα, προχώρησε σε αρθροπλαστική και μερική μηνισκεκτομή.

    Ο έλληνας πρωταθλητής αναμένεται να επιστρέψει στις αθλητικές του δραστηριότητες μετά από περίπου ένα μήνα.

    [23] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΞΙ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΕΤΖΕΒΙΤ

    Άγκυρα, 22 Αυγούστου 2002 (17:44 UTC+2)

    Την αποχώρησή τους από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ ανακοίνωσαν έξι επιπλέον βουλευτές.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι νέοι παραιτηθέντες βουλευτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την άρνηση του Ετζεβίτ να συμμετάσχει στις προσπάθειες ενοποίησης της τουρκικής κεντροαριστεράς εν όψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

    Οι έξι βουλευτές ανήκουν σε ομάδα συνολικά εννέα βουλευτών οι οποίοι ζητούν από τον Τούρκο πρωθυπουργό να προβεί σε νέες μεταρρυθμίσεις.

    Ο εκπρόσωπος της ομάδας των διαφωνούντων, Εμίν Καραά, σχολιάζοντας τις παραιτήσεις των έξι επισήμανε ότι ο κ. Ετζβίτ φέρει ιστορική ευθύνη για το εν λόγω θέμα.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι έξι βουλευτές θα προσέλθουν στους κόλπους του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Ντενίζ Μπαϊκάλ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρώην υπουργός Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς.

    Σημειώνεται ότι συνολικά εξήντα βουλευτές αποχώρησαν από το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς τον Ιούλιο διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού να παραιτηθεί καθώς η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεπε να ασκήσει τα καθήκοντά του.

    Μόνο 59 βουλευτές παραμένουν πλέον στο Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, που κατείχε 128 έδρες του 550μελούς τουρκικού κοινοβουλίου πριν από το κύμα των αποχωρήσεων, γεγονός που του δίνει την πέμπτη θέση ως προς τον αριθμό των εδρών που κατέχει στο κοινοβούλιο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 22 August 2002 - 18:13:35 UTC