Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-08-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] H EΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ
  • [02] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΜΙΛΕΡ
  • [04] ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ
  • [05] Ο ΑΜΠΟΥ ΝΙΝΤΑΛ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΚΕΡΜΠΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΗΝ
  • [06] ΝΕΑ ΟΞΥΝΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΝΔΙΑΣ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [07] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΗΣ ΒΑΣΚΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
  • [08] ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΙΜ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ
  • [09] ΣΕ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ
  • [10] ΠΡΟΑΧΘΗΚΕ ΣΤΗΝ 1η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΕΦΑ Ο ΚΑΣΝΑΦΕΡΗΣ
  • [11] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΠΟ - ΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕURO 2008
  • [12] Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ ΕΚΑΝΕ ΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ
  • [13] Ο ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ
  • [14] ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ Ο ΕΛΓΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
  • [15] ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΜΟΥΓΚΑΜΠΕ
  • [16] Φ. ΣΑΝΤΟΣ: ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ
  • [17] ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕ ΕΠΙΣΗΜΩΣ Ο ΝΤΕΡΒΙΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΜΠΑΪΚΑΛ
  • [18] Α. ΦΩΛΙΑΣ: ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ
  • [19] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΙΓΜΕ ΠΡΟΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΤΕΙ ΣΙΝΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ
  • [20] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-23/8/2002
  • [21] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑ
  • [22] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΟΦ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ KAVA - KAVA
  • [23] ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ
  • [24] ΔΩΔΕΚΑΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΕΛΑΦΡΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

  • [01] H EΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2002 (15:39 UTC+2)

    Θέματα εξωτερικής πολιτικής εξετάστηκαν στη σύσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση και υπηρεσιακούς παράγοντες. Συγκεκριμένα τέθηκαν τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, η προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας και η απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι είναι σταθερή η απόφαση της κυβέρνησης και της Ελλάδας να συνεχίσει την πολιτική προσέγγισης και διαλόγου με την Τουρκία, όπως αυτή έχει χαραχθεί μετά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής του Ελσίνκι. Παράλληλα σημείωσε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Σχετικά με την συντακτική συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης στη σημερινή σύσκεψη εξετάστηκαν οι θέσεις που θα παρουσιάσει η Ελλάδα με κεντρικό στόχο τη διαμόρφωση ενιαίου σχεδίου του ευρωπαϊκού συντάγματος.

    Αναφερόμενος στην πρωινή συνάντησή του με τον αμερικανό πρέσβη Τόμας Μίλερ ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι σε αυτή εξετάστηκαν, εκτός από το ζήτημα της τρομοκρατίας, και τα θέματα του Κυπριακού, των ευρωτουρκικών σχέσεων και της επικείμενης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Για την τοποθέτησή του απέναντι στον κ. Μίλερ σχετικά με την τρομοκρατία ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι η ελληνοαμερικανική συνεργασία στο θέμα είναι άριστη και πρόσθεσε ότι πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στη δημιουργία θετικού κλίματος για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

    Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών στην οποία μετείχαν οι δύο διαπραγματευτές στον ελληνοτουρκικό διάλογο κ.κ. Σκοπελίτης και Φατούρος καθώς και οι καθηγητές Παμπούκης και Ροζάκης. Κεντρικό θέμα της σύσκεψης αυτής ήταν οι εξελίξεις στην Τουρκία λόγω της πολιτικής ρευστότητας που επικρατεί στη γειτονική χώρα και οι πιθανές επιδράσεις τους στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

    [02] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2002 (00:02 UTC+2)

    Ο πολιτικός σχεδιασμός με πρώτο σταθμό τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αλλά και ολόκληρη η περίοδος των 18 μηνών έως τις επόμενες εκλογές βρέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου εκφράστηκαν με θετικά σχόλια για την επιλογή των τριών προσώπων που θα είναι υποψήφιοι στην υπερνομαρχία, ενώ όσον αφορά στην υπόθεση της τρομοκρατίας τα μέλη του Ε.Γ συμφώνησαν ότι έχει καταφερθεί ένα καίριο χτύπημα αλλά και ότι τα βήματα που έχουν γίνει να πρέπει συνεχιστούν έως το τέλος.

    Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνεδρίασης, επισημάνθηκε η ανάγκη να ενταθούν οι ρυθμοί υλοποίησης του κυβερνητικού έργου και τονίστηκε ότι ο σχεδιασμός πρέπει να έχει σαφή χαρακτηριστικά και σταθερό προσανατολισμό.

    Σε ότι αφορά τα μέτωπα που διαφαίνεται ότι θα ανοίξουν και κυρίως οι κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών και στο χώρο της παιδείας, συμφωνήθηκε να υπάρξει εκ νέου συνάντηση των ηγεσιών των υπουργείων Γεωργίας και Παιδείας με τον Κώστα Λαλιώτη και τους υπευθύνους του τομέα του κόμματος, ώστε να υπάρξει κοινή γραμμή αντιμετώπισης των θεμάτων.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για επικείμενη παρουσία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, ενώ σε ότι αφορά τις δημοτικές εκλογές επισημάνθηκε η σημαντικότητα της χρονικής σύμπτωσης της απόφασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση της ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα, ανάμεσα στις δύο Κυριακές.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΜΙΛΕΡ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2002 (11:57 UTC+2)

    Στις εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας αναφέρθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Μίλερ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους σήμερα το πρωί.

    Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μίλερ στον Τύπο για το θέμα της τρομοκρατίας, οι οποίες προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις, ο κ. Παπανδρέου συνέστησε στον Αμερικανό Πρέσβη να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις, υπογραμμίζοντας πως την υπόθεση χειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία και η Ελληνική Δικαιοσύνη.

    "Η χρήση πληθυντικού όταν αναφέρεστε στις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας προκαλεί εντυπώσεις", φέρεται να είπε προς τον Αμερικανό πρέσβη , ο κ. Παπανδρέου.

    O Γ. Παπανδρέου για τη

    Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Περιβάλλον

    στο Γιοχάνεσμπουργκ

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας", ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για τη βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν τη Δευτέρα στο Γιοχάνεσμπουργκ και στις οποίες ο ίδιος θα συμμετάσχει ως επικεφαλής πολυμελούς ελληνικής αποστολής.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και για τις επόμενες γενιές, επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης σοβαρών αποφάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του πλανήτη, που δεν έχουν σύνορα και σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούν πολέμους.

    Αναφέρθηκε δε στην προοπτική μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης, η οποία θα διαχειριστεί δημοκρατικά τα προβλήματα της Γης.

    Χαρακτηριστικά, ο υπουργός ανέφερε ότι 2,4 δισ. άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με άμεσο αντίκτυπο την αύξηση της μετανάστευσης, 2 δισ. ζουν χωρίς πρόσβαση σε ενέργεια και 1 δισ. αναπνέουν μολυσμένο αέρα, ενώ υπογράμμισε τα σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας τα οποία θα αντιμετωπίσουν σε 20 χρόνια τα 2/3 του πλανήτη, καθώς και την ανησυχητική εξέλιξη της ζωικής αλυσίδας, από την οποία έχουν εξαφανιστεί 800 είδη.

    Σημειώνεται ότι στη Συνδιάσκεψη η οποία τελεί υπο την αιγίδα του ΟΗΕ, θα συμμετάσχουν 100 αρχηγοί κρατών, καθώς επίσης 50.000 κυβερνητικές και μη οργανώσεις από όλο τον πλανήτη. .

    [04] ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ

    Ιερουσαλήμ, 23 Αυγούστου 2002 (11:30 UTC+2)

    Δύο Παλαιστίνιοι στρατιώτες έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά, στην προσπάθειά τους να εισβάλουν σε εβραϊκό οικισμό. Το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στον εβραϊκό οικισμό Κφαρ Νταρόμ στη Λωρίδα της Γάζας.

    Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εσωτερικών Αμπντέλ Ρατζάκ απηύθυνε έκκληση στους Παλαιστίνιους στρατιώτες να δώσουν ένα τέλος στις επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών , όπως μεταδίδει το Ρόιτερς.

    Σημειώνεται ότι τους τελευταίους 22 μήνες οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στοίχισαν τη ζωή περισσότερων από 2.000 ανθρώπων.

    Ν.Κ.

    [05] Ο ΑΜΠΟΥ ΝΙΝΤΑΛ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΚΕΡΜΠΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ

    Λονδίνο, 23 Αυγούστου 2002 (20:54 UTC+2)

    Οι συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας στο Λόκερμπι της Σκοτίας απηύθυναν νέες εκκλήσεις για διεξαγωγή έρευνας μετά την ανακοίνωση πρώην συνεργάτη του Αμπού Νιντάλ, του φερόμενου ως ηγέτη της οργάνωσης Φατάχ Επαναστατικό Συμβούλιο, ότι ο τελευταίος κρύβεται πίσω από την επίθεση τον Δεκέμβριο του 1988.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων εξέφρασε την άποψη ότι η πιθανή εμπλοκή του Νιντάλ στην υπόθεση καθιστά επιτακτική την ανάγκη διενέργειας έρευνας.

    Συγκεκριμένα ο πρώην συνεργάτης του Νιντάλ, Ατέφ Αμπού Μπακρ και πρώην μέλος της Φατάχ σε συνέντευξή του στην αραβική εφγμερίδα Al Hayat ισχυρίστηκε ότι ο Νιντάλ βρισκόταν πίσω από την επίθεση.

    Επισήμανε μάλιστα ότι στη διάρκεια μια συγκέντρωσης της οργάνωσης ο Νιντάλ είχε δηλώσει ότι είναι λανθασμένη οποιαδήποτε σύνδεση του τραγωδίας με άλλους ενώ ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη για το περιστατικό.

    Τόνισε μάλιστα ότι ο Αμπού Νιντάλ είχε απειλήσει ότι θα σκότωνε όποιον τολμούσε τα αποκαλύψει την αλήθεια για το περιστατικό.

    Σημειώνεται ότι για την βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος της Pan Am πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας κατά το οποίο 270 άτομα έχασαν τη ζωή τους έχει καταδικαστεί ήδη από δικαστήριο στην Ολλανδία πρώην μυστικός πράκτορας της Λιβύης τον Ιανουάριο του 2001 σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

    [06] ΝΕΑ ΟΞΥΝΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΝΔΙΑΣ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 23 Αυγούστου 2002 (20:47 UTC+2)

    Το Πακιστάν κατηγόρησε την Ινδία ότι εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση εναντίον φυλακίου του στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.

    Όπως μετέδωσε το BBC, οι Πακιστανοί ισχυρίζονται ότι κατά την επίθεση που σημειώθηκε τη διάρκεια της νύχτας δεκάδες Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν.

    Ο στρατηγός Ρασίντ Κουρέσι επισήμανε ότι ινδικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την περιοχή αμέσως μετά την απόκρουση της επίθεσης που πέτυχαν οι πακιστανικές δυνάμεις ενώ χαρακτήρισε το περιστατικό ως πράξη μεγάλης κλιμάκωσης της έντασης.

    Διευκρίνησε ωστόσο ότι δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των πακιστανικών δυνάμεων.

    Από την πλευρά της η Ινδία απέρριψε ως αβάσιμη την εν λόγω ανακοίνωση.

    Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι αν και υπήρχαν ορισμένα συνήθη πυρά δεν υπήρξε επίθεση ούτε και ινδικές απώλειες.

    [07] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΗΣ ΒΑΣΚΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΤΑ

    Μαδρίτη, 23 Αυγούστου 2002 (20:46 UTC+2)

    Ο ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν ενημέρωσε το αυτονομιστικό κόμμα των Βάσκων, Μπατασούνα, ότι πρόκειται να απαγορεύσει τη λειτουργία του.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ο δικαστής ενημέρωσε ήδη αντιπροσώπους του κόμματος για την απόφαση του αλλά είπε ότι θα περιμένει μέχρι τη Δευτέρα μέχρι να επισημοποιήσει την απαγόρευση της λειτουργίας του Μπατασούνα.

    Αυτό θα σημάνει το κλείσιμο των γραφείων του κόμματος και απαγόρευση των δημοσίων συγκεντρώσεων των μελών του, αλλά οι εκλεγμένοι βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοί του θα μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους.

    Η Ισπανία επιδιώκει την απαγόρευση της λειτουργίας του κόμματος των Βάσκων αυτονομιστών εδώ και πολύ καιρό.

    Το κόμμα Μπατασούνα (Λαϊκή Ενότητα) κατηγορείται ότι είναι η πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ -της αυτονομιστικής οργάνωσης που έχει προβεί σε δεκάδες επιθέσεις κατά ισπανικών στόχων τα τελευταία χρόνια.

    Ο ισπανός δικαστής δήλωσε ότι οι έρευνες του έχουν αποκαλύψει αδιάσειστα στοιχεία για τις στενές σχέσεις του Μπατασούνα με την ΕΤΑ.

    Η απόφασή του λαμβάνεται λίγο πριν από τη σχετική συζήτηση στο κοινοβούλιο της Ισπανίας, το οποίο επιδιώκει να ψηφίσει νόμο για την ολική απαγόρευση του κόμματος.

    [08] ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΙΜ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Αυγούστου 2002 (20:41 UTC+2)

    Η μείωση των πριμ για τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ ήταν η απαρχή της νέας κόντρας μεταξύ των ιδίων με τον πρόεδρο της Ενωσης, Μάκη Ψωμιάδη. Ετσι μια ημέρα μετά την αναταραχή που δημιουργήθηκε στην ομάδα με τη διαφωνία παικτών - διοίκησης για τα πριμ και την παραίτηση των 3 αρχηγών, η κατάσταση εξακολουθεί και σήμερα να είναι έκρυθμη.

    Αυτό ανάγκασε τον ισχυρό άνδρα της ΑΕΚ να συναντηθεί με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, προσπαθώντας να βρει μια λύση, ώστε να κλείσει το θέμα υπογραφή του εσωτερικού κανονισμού. Το σίγουρο είναι ότι η διοίκηση της ομάδας είναι ανυποχώρητη. Ετσι σκέφτεται ο ίδιος να ορίσει αρχηγούς. Πάντως η απόφαση του Μάκη Ψωμιάδη για τα πριμ έχει δυσαρεστήσει τους παίκτες. Και όλα αυτά εν όψει του της έναρξη του πρωταθλήματος και της πρεμιέρας της ΑΕΚ με το Αιγάλεω.

    [09] ΣΕ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ

    Λευκωσία, 23 Αυγούστου 2002 (20:39 UTC+2)

    Σε πυρκαγιά, η οποία προκλήθηκε από ανεξακρίβωτη αιτία, οφείλεται η πρόσκρουση στο έδαφος του ελικοπτέρου Μπελ 206, κατά την οποίαν έχασαν τη ζωή τους οι επιβαίνοντες του ελικοπτέρου, δηλαδή ο πρώην Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελος Φλωράκης και τέσσερις άλλοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων, τόνισε ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος, ανακοινώνοντας, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής.

    Σύμφωνα με το πόρισμα από την έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία ανθρωπίνου σφάλματος ή εξωγενών παραγόντων (δολιοφθορά) τα οποία να επέδρασαν στην πρόκληση του ατυχήματος.

    Ο κ. Χάσικος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι "για την ώρα ο φάκελος (της υπόθεσης) για μας θεωρείται κλειστός εκτός και αν προκύψουν στοιχεία τέτοια που να δικαιολογούν επανάνοιγμά του" και πρόσθεσε ότι "από την πλευρά της επιτροπής έχουν τερματιστεί όλες οι έρευνες".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [10] ΠΡΟΑΧΘΗΚΕ ΣΤΗΝ 1η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΕΦΑ Ο ΚΑΣΝΑΦΕΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Αυγούστου 2002 (20:30 UTC+2)

    Σημαντική επιτυχία και διάκριση για την ελληνική διαιτησία σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί η απόφαση της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA, που πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση υπό τη νέα της μορφή, να προαχθεί ο διεθνής διαιτητής Γιώργος Κασναφέρης στην 1η Κατηγορία (First Class) Διαιτητών, κάτι το οποίο σημαίνει ότι πλέον δύναται να οριστεί σε αγώνες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, του Champions League.

    Επίσης, η Επιτροπή Διαιτησίας της UEFA αποφάσισε να αναθέσει στην ΕΠΟ τη διοργάνωση του ετησίου σεμιναρίου διαιτησίας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της, για τους διαιτητές της Κορυφαίας Κατηγορίας (Top Class), της 1ης Κατηγορίας (First Class) και της Κατηγορίας Ταλαντούχων Διαιτητών (Caterory-2 Talents). Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα (26.01.2003 έως 01.02.2003) και από την UEFA ορίστηκαν ως υπεύθυνοι της διοργάνωσης οι κ.κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, Γιώργος Μπίκας και Βασίλης Νικάκης.

    [11] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΠΟ - ΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕURO 2008

    Θεσσαλονίκη, 23 Αυγούστου 2002 (20:26 UTC+2)

    Συνεδριάζει την ερχόεμνη Δευτέρα στο Ηράκλειο της Κρήτης, η Κοινή Οργανωτική Επιτροπή ΕΠΟ - ΠΟ Τουρκίας για το EURO 2008. Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι η προετοιμασία της ΚΟΕ για την επίσκεψη του κλιμακίου της UEFA σε Τουρκία (14-15-16.10.2002) και Ελλάδα (16-17-18.10.2002), για την επιθεώρηση και αξιολόγηση των προτεινόμενων εγκαταστάσεων και γενικότερων υποδομών, όπως αυτές αναφέρονται στο φάκελο της συνυποψηφιότητας, ενόψει της τελικής απόφασης της UEFA στις 12-13.12.2002 στη Νιόν. Μετά το τέλος της συνεδρίασης θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

    [12] Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ ΕΚΑΝΕ ΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Αυγούστου 2002 (20:13 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής των ελπίδων Στέλιος Μανωλάς ανακοίνωσε σήμερα τα ονόματα των διεθνών που αγωνίζονται σε συλλόγους του εξωτερικού και τους οποίους συμπεριέλαβε στην αποστολή της εθνικής ομάδας ελπίδων για τον αγώνα με την αντίστοιχη της Ισπανίας στις 6 Σεπτεμβρίου (21:00, γήπεδο Νίκος Γκούμας) για την προκριματική φάση του EURO 2004. Οι παίκτες που κλήθηκαν είναι οι Γιάννης Αμανατίδης (Στουτγκάρδη), Δημήτρης Παπαδόπουλος (Μπέρνλι), Λάμπρος Βαγγελής (Σιένα).

    [13] Ο ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Αυγούστου 2002 (20:11 UTC+2)

    Ο Ότο Ρεχάγκελ ανακοίνωσε σήμερα τα ονόματα των διεθνών που αγωνίζονται σε συλλόγους του εξωτερικού και τους οποίους συμπεριέλαβε στην αποστολή της εθνικής ομάδας ανδρών για τον αγώνα με την αντίστοιχη της Ισπανίας στις 7 Σεπτεμβρίου (21:45, γήπεδο Απόστολος Νικολαϊδης) για την προκριματική φάση του EURO 2004. Οι παίκτες που κλήθηκαν είναι οι Τραϊανός Δέλλας (Ρόμα), Κώστα Κωνσταντινίδης (Χέρτα Βερολίνου), Ζήσης Βρύζας (Περούτζα), Νίκος Νταμπίζας (Νιουκάστλ), Άγγελος Χαριστέας (Βέρντερ Βρέμης).

    [14] ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ Ο ΕΛΓΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2002 (20:07 UTC+2)

    Ιδιοτελείς σκοπούς και λαθεμένες μικροκομματικές σκοπιμότητες καταλογίζει ο ΕΛΓΑ σε δημοσίευμα πρωινής πολιτικής εφημερίδας που αναφέρεται στην αποζημίωση 23,76 ευρώ, που χορηγήθηκε σε αγρότη και κάνει λόγο για κοροϊδία του ΕΛΓΑ στον συγκεκριμένο παραγωγό.

    Σε ανακοίνωση του ΕΛΓΑ τονίζεται ότι ο Σπύρος Τσιοτίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη" και υποψήφιος δήμαρχος Δ. Φαρδακώνας δήλωσε στον ΕΛΓΑ το αγροτεμάχιο του στο Ζάρκο Τρικάλων για ζημιά από παγετό στις 7 Ιανουαρίου 2002.

    "Μετά τη διενέργεια των εκτιμήσεων των ζημιών από τους γεωπόνους του αρμόδιου υποκαταστήματος κοινοποιήθηκε ο πίνακας ζημιών στις 12 Απριλίου και κατά των εκτιμήσεων από τους παραγωγούς δεν υποβλήθηκε καμία ένσταση , ούτε φυσικά και από τον κ. Τσιοτίνο", επισημαίνεται.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, η αποζημίωση των 23,76 ευρώ, που εστάλη στον συγκεκριμένο παραγωγό αντιστοιχεί σε 30 νεαρά ελαιόδεντρα, παραγωγής 10 κιλών, με ζημιά 35% (αποζημιώσιμο ποσοστό 17,6%). Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το ποσοστό της ζημιάς υπολογίσθηκε με βάση την υπολειμματική αξία του ελαιόκαρπου, ο οποίος αν και ζημιωμένος, μπορούσε να ελαιοποιηθεί

    [15] ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΜΟΥΓΚΑΜΠΕ

    Χαράρε, 23 Αυγούστου 2002 (19:56 UTC+2)

    Στη διάλυση του υπουργικού του συμβουλίου προχώρησε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε ενώ τη Δευτέρα αναμένεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πληροφοριών της χώρας.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν αναφέρεται ο λόγος της παραπάνω κίνησης του προέδρου.

    «Η εξοχότητά του, ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε σήμερα 23 Αυγούστου 2002 διέλυσε το υπουργικό συμβούλιο» αναφέρει η ανακοίνωση.

    [16] Φ. ΣΑΝΤΟΣ: ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Αυγούστου 2002 (19:54 UTC+2)

    Η απουσία του Μιχάλη Κωνσταντίνου αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον Φερνάντο Σάντος. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο τεχνικός του ΠΑΟ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου εν όψει του παιχνιδιού με τον ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

    Ο ίδιος πάντως δεν θέλησε να αποκαλύψει τα χαρτιά του, αφού δήλωσε ότι ο ΠΑΟΚ είναι πολύ καλός αντίπαλος και μπορεί να δημιουργήσει πολλές δυσκολίες. «Το πρωτάθλημα είναι ένα τεστ διαρκείας και ταμείο θα κάνουμε στο τέλος, μετά από 30 αγώνες. Το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ είναι σημαντικό γιατί είναι το πρώτο παιχνίδι και θέλουμε τους 3 βαθμούς», τόνισε ο κ. Σάντος και συνέχισε: «Πάμε στη Θεσσαλονίκη για να πάρουμε τη νίκη. Αυτή τη στιγμή έχω εμπιστοσύνη στους ποδοσφαιριστές μου και στην ομάδα μου. Το κακό είναι ότι δεν θα έχουμε στο πλευρό μας τους οπαδούς μας. Υπάρχουν οι συνθήκες για να διεκδικήσουμε το παιχνίδι.

    Οσο για την απουσία του Κωνσταντίνου ο Φερνάντο Σάντος τόνισε: «Ο Παναθηναϊκός θα έχει 11 ποδοσφαιριστές και άλλους 7 στον πάγκο, στους οποίους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Όμως η παρουσία του Κωνσταντίνου είναι σημαντική και βοηθάει την ομάδα. Πρέπει τώρα να δώσουμε το 120% της απόδοσής μας για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της απουσίας του».

    Ο τεχνικός του τριφυλλιού έμεινε και στα λάθη των φιλικών. «Περιμένω να μην γίνουν τα ίδια λάθη που έγιναν στα φιλικά παιχνίδια. Τώρα οι παίκτες έχουν διαφορετικό κίνητρο. Ποτέ δεν είμαι ικανοποιημένος, γιατί έχουμε να κάνουμε με επαγγελματίες».

    Τέλος σκιαγράφησε και τον προσεχή αντίπαλό του, τον ΠΑΟΚ. «Μάζεψα πολλές πληροφορίες για τον ΠΑΟΚ. Ο φετινός ΠΑΟΚ έχει αρκετούς νέους παίκτες και διαφορετικό προπονητή .Τον γνωρίζω καλά, όμως και αυτό θα με βοηθήσει. Είμαστε, λοιπόν, ισοπαλία με τους υπόλοιπους συναδέρφους που γνωρίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο».

    [17] ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕ ΕΠΙΣΗΜΩΣ Ο ΝΤΕΡΒΙΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΜΠΑΪΚΑΛ

    Άγκυρα, 23 Αυγούστου 2002 (19:52 UTC+2)

    Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς προσχώρησε επισήμως σήμερα στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ υπογράφοντας το σχετικό έγγραφό για την είσοδό του στο κόμμα.

    Από την πλευρά του ο κ. Μπαϊκάλ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την εν λόγω απόφαση του Ντερβίς ενώ κάλεσε και έμμεσα όσους μοιράζονται τα ίδια πολιτικά ιδεώδη να πράξουν το ίδιο.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ντερβίς κάλεσε τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα ώστε να προωθηθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [18] Α. ΦΩΛΙΑΣ: ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 23 Αυγούστου 2002 (19:37 UTC+2)

    «Δεν έχω καμία σχέση με όσα αναφέρονται σε μερίδα του Τύπου για ενδιαφέρον από την πλευρά μου για την αγορά του ΠΑΟΚ», δήλωσε ο Αχιλλέας Φώλιας που είναι πρόεδρος της μεγαλύτερης αλυσίδας «φαστ φουντ» στον ελληνικό χώρο.

    Ο κ. Φώλιας τόνισε στον Θεσσαλονίκη Σπορ FM ότι: «Κανένας Μπατατούδης δεν μπορεί να προσδιορίσει το τίμημα του ΠΑΟΚ. Άλλωστε, θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι ο ΠΑΟΚ είναι ιδέα πάνω από όλα και δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε ως επιχείρηση. Και το ζητούμενο δεν είναι αν πουλά ακριβά ή φτηνά. Η τιμή είναι αντικειμενική και υπάρχουν άλλοι που θα την ορίσουν... Αλλά από την άλλη, μετά από όλα όσα γνωρίζουμε ότι χρωστά αυτή η ΠΑΕ, πως είναι δυνατόν να ζητά ο κ. Μπατατούδης για να παραχωρήσει το πακέτο των μετοχών;». Και πρόσθεσε: «Η κατάσταση που επικρατεί δεν είναι ευχάριστη αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο κ. Μπατατούδης δεν έχει βάλει χρήματα. Όμως, μπέρδεψε τα του ΠΑΟΚ με τις προσωπικές του επιχειρήσεις και απέτυχε»

    [19] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΙΓΜΕ ΠΡΟΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΤΕΙ ΣΙΝΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΧΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Αυγούστου 2002 (19:33 UTC+2)

    Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) θεωρεί την περιοχή του ΤΕΙ Σίνδου ως την πιο ενδεδειγμένη για την χωροθέτηση της ΕΧΡΟ, δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

    Ο κ. Πασχαλίδης επισκέφθηκε το ΙΓΜΕ στη Θεσσαλονίκη και συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή Γ. Γκέτα και τους περιφερειακούς διευθυντές του Ινστιτούτου στη Βόρεια Ελλάδα Ν. Αρβανιτίδη (Θεσσαλονίκης), Π. Παπαδόπουλο (Ξάνθης) και Η. Κελεσίδη (Κοζάνης).

    Οπως ανέφερε ο κ. Πασχαλίδης, η περιοχή των Λαχανόκηπων (Βυρσοδεψεία) είναι ιδιαίτερα επιβαρημένη και απαιτεί προγράμματα αντιρύπανσης, που θα χρειαστούν αρκετό χρόνο. "Αυτό σημαίνει ότι στα προγράμματα της ΕΧΡΟ δεν προλαβαίνουμε", πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την ανάπλαση της περιοχής των Λαχανόκηπων και θα εφαρμόσει προγράμματα αντιρύπανσης.

    Περαιτέρω, υπογράμμισε μεγάλος κίνδυνο για την ποιότητα των νερών είναι η νιτρορύπανση, δηλαδή η διαρροή νιτρικών που προέρχονται από τα φυτοφάρμακα για γεωλογικές καλλιέργειες. Οπως επισήμανε, η κατάσταση ελέγχεται, μέσω των δικτύων ποιοτικής παρακολούθησης νερού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε.

    Σημειώνεται ότι το ΙΓΜΕ εκπονεί μελέτη με στόχο την εκτίμηση της ρυπαντικής επικινδυνότητας και την εφαρμογή συγκεκριμένων έργων απορρύπανσης στην περιοχή των Λαχανόκηπων, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2003.

    [20] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-23/8/2002

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2002 (18:50 UTC+2)

    ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

    ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

    Από σήμερα 23 Αυγούστου 2002, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α.Α. οι 8.130.000 (ΚΟ) μετοχές της εταιρίας, που προέκυψαν από μετατροπή ισαρίθμων (ΚΑ) μετοχών. Αύξηση ονομαστικής αξίας μετοχής σε 0,31 Ευρώ (από 0,2935 Ευρώ). Από την ίδια ημερομηνία, oι μετοχές της εταιρίας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α.Α. ανέρχεται σε 8.130.000 (ΚΟ) μετοχές με κωδικό ISIN GRS435003009.

    ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Από σήμερα 23 Αυγούστου 2002, oι μετοχές της εταιρίας είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α.Α. με νέα ονομαστική αξία μετοχής 1,49 Ευρώ (από 1,4674 Ευρώ).

    Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Ε Ι Σ

    Α) ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Πληροφορούμε το επενδυτικό κοινό ότι το Ενημερωτικό Δελτίο της εταιρίας ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΖΩΗ Α.Ε., για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με Δημόσια Εγγραφή και την εισαγωγή των μετοχών της στη Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά του Χ.Α.Α., βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Χ.Α.Α. www.ase.gr και συγκεκριμένα στην ενότητα Εταιρίες/Προς Εισαγωγή Εταιρίες/Ενημερωτικά Δελτία.

    ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΑ της 23.08.2002 «Μόνο πέντε ΟΜΙΛΩΝ», η εταιρία ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ ανακοινώνει τα εξής: «Η ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και έχει δημοσιεύσει όποιες από αυτές όφειλε για την ολοκλήρωση της συγχώνευσής της και την απόκτηση του πτυχίου 7ης τάξης έως την 30.09.2002. Δεν αντιλαμβανόμαστε ούτε τον λόγο της ανωτέρω δημοσιεύσεως, ούτε και από ποια υπεύθυνη πηγή αντλήθηκε η πληροφορία.»

    STABILTON Α.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α.Α., η εταιρία STABILTON ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα εξής: «Όπως πρέπει να γνωρίζετε βασική δραστηριότητα της εταιρία μας είναι η αξιοποίηση ακινήτων, η αγοροπωλησία ακινήτων και η κατασκευή συγκροτημάτων κατοικιών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Παράλληλη δραστηριότητα είναι η κλωστοϋφαντουργική, μέσω εργοστασίου που διαθέτουμε στο Κρανίδι Αργολίδος. Όμως η δραστηριότητα αυτή παρουσιάζει συνεχείς ζημιές τα τελευταία χρόνια λόγω παλαιότητας του εργοστασίου και των μεγάλων προβλημάτων στην Ελληνική και την παγκόσμια κλωστοϋφαντουργία. Επειδή η εκτίμησή μας στην αρχή του έτους ήταν ότι κατά το 2002 οι ζημιές θα διευρυνόταν ακόμη περισσότερο, όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει αποφασίσαμε να αναστείλουμε την δραστηριότητα αυτή, να διακόψουμε την λειτουργία του εργοστασίου και να θέσουμε τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα. Επιδίωξή μας είναι είτε να πωληθεί το εργοστάσιο ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ είτε να διακοπεί οριστικώς η κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι σχεδόν αδύνατη η κερδοφόρα λειτουργία του εργοστασίου στο Κρανίδι. Αυτή την εποχή βρίσκεται σε εξέλιξη η ολοκλήρωση του συγκροτήματος κατοικιών στο Περιστέρι και η έναρξη της κατασκευής συγκροτήματος κατοικιών στην Κόρινθο. Επίσης μελετούμε την δημιουργία δύο νέων συγκροτημάτων (έναρξη εντός του έτους) στην Πάτρα και το Πειραιά. Η κατασκευή ενός μεγάλου συγκροτήματος στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη (150 διαμερίσματα κλπ) που θα αποτελούσε και τη βασική μας δραστηριότητα για το Α' εξάμηνο δυστυχώς πάγωσε ξαφνικά, λόγω προβλημάτων συνεννόησης με την Τράπεζα Πειραιώς που ήταν και ο βασικός χρηματοδότης, του έργου. Μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις με την τράπεζα, πιστεύουμε ότι έχει βρεθεί διέξοδος και εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων θα ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στις εταιρίες με κατασκευαστική δραστηριότητα η ροή εσόδων συνήθως δεν είναι ομαλή, επειδή εξαρτάται από το χρόνο ολοκλήρωσης των έργων αλλά και από τις συνθήκες της αγοράς, για τόσο μεγάλης αξίας προϊόντα (σπίτι). Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, η υστέρηση του τζίρου το Α' εξάμηνο του 2002 οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν έχουμε συμπεριλάβει πωλήσεις με ιδιωτικά συμφωνητικά, όπως είχε γίνει στο Α' εξάμηνο του 2001. Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι κατά το Β' εξάμηνο θα υπερκαλυφθεί ο στόχος του έτους, που προβλέπει αύξηση του τζίρου σε σχέση με πέρσι. Για το πότε θα ληφθεί η απόφαση για την εκκρεμότητα που αφορά την εταιρία ΠΕΛΟΠΑ, σας ενημερώνουμε ότι λόγω θέρους και διακοπών θα ληφθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και αμέσως μετά την εκτίμηση που θα κάνουν οι δύο ορκωτοί ελεγκτές που έχουμε ορίσει.»

    Α.Τ.Ε. ΓΝΩΜΩΝ

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι δυνάμει της υπ΄ αριθ. Κ2-10150/23.08.2002 απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης εγκρίθηκε: Α) η συγχώνευση της Εταιρίας Α.Τ.Ε. ΓΝΩΜΩΝ με απορρόφηση των εταιριών ΓΕΚΑΤ Α.Τ.Ε., ΚΟΡΩΝΙΣ Α.Ε., ΤΕΓΚ Α.Ε., ΕΡΓΟΚΑΤ Α.Ε., ΑΛΦΑ Α.Τ.Ε., ΜΕΤΡΙΚ Τ.Α.Ε., ΔΟΜΗΣΗ Α.Τ.Ε. & ΚΑΣΤΑΤ Α.Ε.. Β) η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας λόγω της συγχώνευσης, το οποίο με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης διαμορφώνεται σε ευρώ 21.949.366,80, διαιρούμενο σε 73.164.556 νέες μετοχές ονομαστικής αξίας ευρώ 0,30 εκάστη και Γ) η τροποποίηση ορισμένων άρθρων του καταστατικού λόγω της συγχώνευσης με σημαντικότερες την μετονομασία της Εταιρίας Α.Τ.Ε. ΓΝΩΜΩΝ σε ΕΜΠΕΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ με διακριτικό τίτλο "ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε." και τη διεύρυνση του εταιρικού σκοπού.

    ΓΕΚΑΤ Α.Τ.Ε.

    Η Εταιρία ενημερώνει το επενδυτικό κοινό και κάθε ενδιαφερόμενο ότι με την Κ2-10150/23.08.2002 απόφαση του ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ εγκρίθηκε η συγχώνευσή της με απορρόφηση αυτής και των εταιριών ΚΟΡΩΝΙΣ ΑΕ, ΤΕΓΚ ΑΕ, ΕΡΓΟΚΑΤ ΑΕ, ΑΛΦΑ ΑΤΕ, ΜΕΤΡΙΚΗ ΤΑΕ, ΔΟΜΗΣΗ ΑΤΕ και ΚΑΣΤΑΤ ΑΕ από την εταιρία ΑΤΕ ΓΝΩΜΩΝ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ν. 2190/1920 και σε συνδυασμό των διατάξεων του Ν. 2166/93.

    ΑΤΕΜΚΕ Α.Τ.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ΑΤΕΜΚΕ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ με ΑΡ.Μ.Α.Ε. 724/06/Β/86/12 ανακοινώνει ότι την 23.8.2002 καταχωρήθηκε στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών, η υπ. αριθμ. Κ2-11158/23.8.2002 απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία εγκρίθηκε η συγχώνευση με απορρόφηση της ΑΤΕΜΚΕ Α.Τ.Ε., από την εταιρία ΑΤΤΙ-ΚΑΤ Α.Τ.Ε., που αποφασίσθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 14ης Αυγούστου 2002. Ως εκ τούτου: Με τη λήξη της συνεδρίασης της 23ης Αυγούστου 2002, παύει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών των μετοχών της Απορροφώμενης ΑΤΕΜΚΕ ΑΤΕ. Οι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της εταιρείας με τη λήξη της συνεδρίασης την 23η Αυγούστου 2002 μέτοχοι της ΑΤΕΜΚΕ ΑΤΕ δικαιούνται τις νέες μετοχές της εταιρείας ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΤΕ που θα εκδοθούν λόγω της συγχώνευσης, κατά τη συμφωνηθείσα σχέση ανταλλαγής. Σημειώνεται ότι βάσει της εγκριθείσας σχέσης ανταλλαγής των μετοχών, κάθε μέτοχος της ΑΤΕΜΚΕ ΑΤΕ θα ανταλλάσσει 10 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, που κατέχει, με 14,84661017 νεοεκδιδόμενες, συνεπεία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΤΕ, κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές της τελευταίας, νέας ονομαστικής αξίας 0,30 ΕΥΡΩ εκάστη. Οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν υπέρ των μετόχων της ΑΤΕΜΚΕ ΑΤΕ θα δικαιούνται μέρισμα από τα κέρδη της χρήσης που θα λήξει στις 31.12.2002. Η ημερομηνία πίστωσης των λογαριασμών των παλαιών μετόχων της ΑΤΕΜΚΕ ΑΤΕ με τις νέες μετοχές που θα εκδοθούν λόγω της συγχώνευσης, η έναρξη διαπραγμάτευσης τους, καθώς επίσης και η ημερομηνία και οι λοιπές λεπτομέρειες, αναφορικά με την καταβολή στους δικαιούχους του προϊόντος που θα προκύψει από την εκποίηση των κλασματικών δικαιωμάτων, θα γνωστοποιηθεί με νεώτερη ανακοίνωση μέσω του Τύπου. Για περισσότερες πληροφορίες, οι κ.κ. Μέτοχοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Μετόχων της Εταιρείας (τηλ. (010 69.71.100).

    Σ.ΣΙΓΑΛΑΣ Α.Τ.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας Σ.ΣΙΓΑΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ με ΑΡ.Μ.Α.Ε. 13642/06/Β/86/42 ανακοινώνει ότι την 23.8.2002 καταχωρήθηκε στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών, η υπ. αριθμ. Κ2-11158/23.8.2002 απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία εγκρίθηκε η συγχώνευση με απορρόφηση της Σ.ΣΙΓΑΛΑΣ Α.Τ.Ε., από την εταιρία ΑΤΤΙ-ΚΑΤ Α.Τ.Ε., που αποφασίσθηκε από την 1η Επαναληπτική Γενική Συνέλευση της 14ης Αυγούστου 2002 (της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της 1ης Αυγούστου 2002). Ως εκ τούτου: Με τη λήξη της συνεδρίασης της 23ης Αυγούστου 2002, παύει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών των μετοχών της Απορροφώμενης Σ.ΣΙΓΑΛΑΣ ΑΤΕ. Οι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της εταιρείας με τη λήξη της συνεδρίασης την 23η Αυγούστου 2002 μέτοχοι της Σ.ΣΙΓΑΛΑΣ ΑΤΕ δικαιούνται τις νέες μετοχές της εταιρείας ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΤΕ που θα εκδοθούν λόγω της συγχώνευσης, κατά τη συμφωνηθείσα σχέση ανταλλαγής. Σημειώνεται ότι βάσει της εγκριθείσας σχέσης ανταλλαγής των μετοχών, κάθε μέτοχος της Σ.ΣΙΓΑΛΑΣ θα ανταλλάσσει 10 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, που κατέχει, με 5,63140204 νεοεκδιδόμενες, συνεπεία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΤΕ, κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές της τελευταίας, νέας ονομαστικής αξίας 0,30 ΕΥΡΩ εκάστη. Οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν υπέρ των μετόχων της Σ.ΣΙΓΑΛΑΣ ΑΤΕ θα δικαιούνται μέρισμα από τα κέρδη της χρήσης που θα λήξει στις 31.12.2002. Η ημερομηνία πίστωσης των λογαριασμών των παλαιών μετόχων της Σ.ΣΙΓΑΛΑΣ ΑΤΕ με τις νέες μετοχές που θα εκδοθούν λόγω της συγχώνευσης, η έναρξη διαπραγμάτευσης τους, καθώς επίσης και η ημερομηνία και οι λοιπές λεπτομέρειες, αναφορικά με την καταβολή στους δικαιούχους του προϊόντος που θα προκύψει από την εκποίηση των κλασματικών δικαιωμάτων, θα γνωστοποιηθεί με νεώτερη ανακοίνωση μέσω του Τύπου. Για περισσότερες πληροφορίες, οι κ.κ. Μέτοχοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Μετόχων της Εταιρείας (τηλ. (010 69.71.100).

    ΑΤΤΙ-ΚΑΤ Α.Τ.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ΑΤΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ "ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΤΕ" με ΑΡ.Μ.Α.Ε. 13870/06/Β/86/13 ανακοινώνει ότι την 23.8.2002 καταχωρήθηκε στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών, η υπ. αριθμ. Κ2-11158/23.8.2002 απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία εγκρίθηκε η συγχώνευση με απορρόφηση από την ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΤΕ των εταιριών ΑΤΕΜΚΕ ΑΤΕ, Σ.ΣΙΓΑΛΑΣ ΑΤΕ, ΗΧΟΠΛΑΣΤ ΑΕ ΚΑΙ ΗΛΜΕΚ ΑΕ που αποφασίσθηκε από την 1η Επαναληπτική Γενική Συνέλευση της 14ης Αυγούστου 2002 (της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της 1ης Αυγούστου 2002) κατά τις διατάξεις των άρθρων 69 έως 77 του Κ.Ν. 2190/1920 και των άρθρων 1-5 του Ν.2166/1993. Το μετοχικό κεφάλαιο της απορροφώσας ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΤΕ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της συγχωνεύσεως ανέρχεται σε 24.493.366,50 ΕΥΡΩ διαιρούμενο σε 81.644.555 μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ΕΥΡΩ η κάθε μία. Οι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της εταιρείας με τη λήξη της συνεδρίασης την 23η Αυγούστου 2002 μέτοχοι της ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΤΕ δικαιούνται τις νέες μετοχές της εταιρείας ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΤΕ που θα εκδοθούν λόγω της συγχώνευσης, κατά τη συμφωνηθείσα σχέση ανταλλαγής. Σημειώνεται ότι βάσει της εγκριθείσας σχέσης ανταλλαγής των μετοχών, κάθε μέτοχος της ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΤΕ θα ανταλλάσσει 20 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, που κατέχει, με 16,14732504 νεοεκδιδόμενες, συνεπεία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΤΕ, κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές της τελευταίας, νέας ονομαστικής αξίας 0,30 ΕΥΡΩ εκάστη. Οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν υπέρ των μετόχων της ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΤΕ θα δικαιούνται μέρισμα από τα κέρδη της χρήσης που θα λήξει στις 31.12.2002. Η ημερομηνία πίστωσης των λογαριασμών των παλαιών μετόχων της ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΤΕ με τις νέες μετοχές που θα εκδοθούν λόγω της συγχώνευσης, καθώς επίσης και η ημερομηνία και οι λοιπές λεπτομέρειες, αναφορικά με την καταβολή στους δικαιούχους του προϊόντος που θα προκύψει από την εκποίηση των κλασματικών δικαιωμάτων, θα γνωστοποιηθεί με νεώτερη ανακοίνωση μέσω του Τύπου. Για περισσότερες πληροφορίες, οι κ.κ. Μέτοχοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Μετόχων της Εταιρείας (τηλ. (010 69.71.100).

    Π.Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Η εταιρία Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σημαντική είναι η αύξηση των μεγεθών του Ομίλου Εταιρειών ΝΙΚΑΣ στο Α' Εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης. Η κερδοφορία αυξήθηκε κατά 25% και οι πωλήσεις κατά 21%, ενώ θετικά είναι τα αποτελέσματα των νέων δραστηριοτήτων του Ομίλου. Η Διοίκηση του Ομίλου ΝΙΚΑΣ λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες οικονομικές συνθήκες εκτιμά ότι τα αποτελέσματα είναι απολύτως ικανοποιητικά. Ι. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ του ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΙΚΑΣ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου Εταιρειών ΝΙΚΑΣ στο Α' Εξάμηνο της χρήσης 2002 ανήλθε σε 56,2 εκατ. ΕΥΡΩ σημειώνοντας αύξηση 21% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης (46,5 εκατ. ΕΥΡΩ). Στον παραπάνω ενοποιημένο κύκλο εργασιών τα προϊόντα αλλαντικών συμμετέχουν με 56,5%, τα προϊόντα κρέατος με 18,8%, τα τυροκομικά με 16,2% και τα άλλα προϊόντα με 5,2%. Ποσοστό 15% της παραπάνω αύξησης των πωλήσεων οφείλεται στην ενοποίηση της ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΒΕ Ltd. στην παρούσα περίοδο με τη μέθοδο της ολικής ενοποίησης, ενώ στην αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης ενοποιήθηκε με τη μέθοδο της καθαρής θέσης. Το μικτό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε σε 31% στο Α' Εξάμηνο 2002 από 25% στο Α' Εξάμηνο 2001. Μετά την προσαρμογή του Α' Εξαμήνου 2001 με τα μεγέθη της ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΒΕ Ltd. (με τη μέθοδο της ολικής ενοποίησης) ώστε να είναι συγκρίσιμο με το Α' Εξάμηνο 2002, η κερδοφορία του Ομίλου αναλύεται ως εξής: Τα Λειτουργικά Κέρδη (EBITDA) του Ομίλου ΝΙΚΑΣ αυξήθηκαν κατά 26 % και ανήλθαν σε 10,2 εκατ. ΕΥΡΩ (8,2 εκατ. ΕΥΡΩ στο Α' Εξάμηνο 2001), τα Καθαρά Κέρδη προ Χρηματοοικονομικών και Φόρων (EBIT) αυξήθηκαν κατά 70% και ανήλθαν σε 7,1 εκατ. ΕΥΡΩ (4,2 εκατ. ΕΥΡΩ στο Α' Εξάμηνο 2001). Τα Καθαρά Κέρδη προ Φόρων και Δικαιωμάτων Μειοψηφίας της παρούσης περιόδου αυξήθηκαν κατά 22% και ανήλθαν σε 4,3 εκατ. ΕΥΡΩ από 3,5 εκατ. ΕΥΡΩ στην αντίστοιχη περίοδο της προηγουμένης χρήσης. Τέλος τα Καθαρά Κέρδη προ Φόρων και μετά τα Δικαιώματα Μειοψηφίας της παρούσης περιόδου αυξήθηκαν κατά 25% και ανήλθαν σε 3,3 εκατ. ΕΥΡΩ από 2,6 εκατ. ΕΥΡΩ στην αντίστοιχη περίοδο της προηγουμένης χρήσης. ΙΙ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ των Εταιρειών του Ομίλου. Ο κύκλος εργασιών της Π Γ ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ (μητρική εταιρεία) στο Α' Εξάμηνο της χρήσης 2002 ανήλθε σε 27,9 εκατ. ΕΥΡΩ (27,5 εκατ. ΕΥΡΩ Α' Εξάμηνο της χρήσης 2001). Οι πωλήσεις των αλλαντικών είναι αυξημένες κατά 8% ενώ μειωμένες είναι οι ενδοεταιρικές πωλήσεις εμπορευμάτων προς τις θυγατρικές εταιρείες, μετά από την αναδιοργάνωση των αγορών του Ομίλου. Το μικτό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε σε 37% στο Α' Εξάμηνο 2002 από 31% στο Α' Εξάμηνο 2001. Τα Λειτουργικά Κέρδη (EBITDA) της ΝΙΚΑΣ αυξήθηκαν κατά 16,4% και ανήλθαν σε 6,7 εκατ. ΕΥΡΩ (5,8 εκατ. ΕΥΡΩ στο Α' Εξάμηνο 2001), τα Καθαρά Κέρδη προ Χρηματοοικονομικών και Φόρων (EBIT) αυξήθηκαν κατά 58,5% και ανήλθαν σε 4,9 εκατ. ΕΥΡΩ (3,1 εκατ. ΕΥΡΩ στο Α' Εξάμηνο 2001). Τα Καθαρά Κέρδη προ Φόρων της παρούσης περιόδου αυξήθηκαν κατά 28% και ανήλθαν σε 3,1 εκατ. ΕΥΡΩ από 2,4 εκατ. ΕΥΡΩ στην αντίστοιχη περίοδο της προηγουμένης χρήσης. Ανάλογη είναι και η βελτίωση των μεγεθών των υπολοίπων εταιρειών του Ομίλου ΝΙΚΑΣ που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διανομή αλλαντικών στην Ελλάδα, πλην της ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΒΕ, η οποία βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης και παρουσιάζει ζημίες 385,000 ΕΥΡΩ (362,000 ΕΥΡΩ το Α' Εξάμηνο 2001). Στην Κύπρο, η ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Β.Ε. LTD παρουσιάζει αύξηση πωλήσεων κατά 14,7%, ενώ τα Κέρδη προ Φόρων της παρούσης περιόδου ανήλθαν σε 1,598,000 αυξημένα κατά 16% σε σχέση με αυτά της αντίστοιχης περιόδου του 2001. Η NIKAS BULGARIA SA παρουσιάζει αύξηση πωλήσεων κατά 45%, ενώ τα αποτελέσματα της είναι θετικά για πρώτη φορά. Στην αντίστοιχη περίοδο του 2001 η εταιρεία παρουσίασε ζημίες 360,000 ΕΥΡΩ. Η NIKAS SCOPJE Ltd. αύξησε οριακά της πωλήσεις της (3%), αλλά παρουσίασε ζημίες 145,000 ΕΥΡΩ (ζημίες 356,000 ΕΥΡΩ στο Α' Εξάμηνο 2001), ενώ το αποτέλεσμα αναμένεται θετικό στο τέλος του έτους, όπως αντίστοιχα κερδοφόρος έκλεισε η χρήση 2001 παρά τις ζημίες του Α' Εξαμήνου. Οι δραστηριότητες στις Η. Π. Α. ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2002 με στόχο την τοποθέτηση των εκεί παραγόμενων προϊόντων στην αγορά της Νέας Υόρκης (catering και καταστήματα λιανικής delicatessen). Στον κλάδο του κρέατος (νωπό & κατεψυγμένο κρέας, γύρος & κρεατοσκευάσματα) η ΦΡΕΣΚΟ Α. Ε. παρουσίασε το Α' Εξάμηνο 2002 οριακά κέρδη μετά την αναδιοργάνωση της, σε σύγκριση με ζημίες 328,000 ΕΥΡΩ της αντίστοιχης περιόδου του 2001. Η εταιρεία προβαίνει σε επενδύσεις ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς στοχεύοντας σε νέα προϊόντα με την νέα επωνυμία και σε νέες αγορές. Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ Α.Ε. που δραστηριοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2001, είχε στο Α' Εξάμηνο 2002 πωλήσεις 1,157,000 ΕΥΡΩ και κέρδη προ φόρων 243,000 ΕΥΡΩ. Η εταιρεία είναι βασικός προμηθευτής των αλυσίδων "Πίττα Παν" και "Δροσοπηγής", της εταιρείας διανομών «Pan frost», ενώ εξάγει προϊόντα της στην Ιταλία και Σουηδία. Τα μεγέθη της εταιρείας αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά με την μετεγκατάσταση της σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Στον κλάδο των τυροκομικών, θετικά είναι τα αποτελέσματα των εταιρειών του Ομίλου και ικανοποιητικές οι πωλήσεις τόσο των επώνυμων προϊόντων ιδίας παραγωγής (φέτα ΠΛΑΤΑΙΩΝ, φέτα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, Κατίκι ΔΟΜΟΚΟΥ), όσο και των εισαγόμενων που διανέμονται από τις εταιρείες του Ομίλου (MILNER, FINA). Οι πωλήσεις της ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΖΩΝΑΡΣ Α.Β.Ε.Ε. - συμμετοχή του Ομίλου 38% - το Α' Εξάμηνο του 2002 ανήλθαν σε 2,525,000 ΕΥΡΩ και τα Κέρδη προ Φόρων της παρούσης περιόδου ανήλθαν σε 645,000 ΕΥΡΩ. Στη αντίστοιχη περίοδο της χρήσης 2001 η εταιρεία είχε πωλήσεις 3,427,000 ΕΥΡΩ και Κέρδη προ Φόρων 963,000 ΕΥΡΩ. Στην τρέχουσα χρήση η εταιρεία δεν λειτουργεί 2 καταστήματα (ΖΩΝΑΡΣ και Λυκαβηττός) λόγω λήξεως των μισθωτηρίων συμβολαίων. Η Διοίκηση της εταιρείας είναι σε αναζήτηση νέων καταστημάτων που θα τα λειτουργήσει με την επωνυμία ΖΩΝΑΡΣ.»

    ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.

    Η εταιρία ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Με βάση τα αποτελέσματα της Εταιρίας για την περίοδο 1.1 30.6.2002, όπως αυτά αναμένεται να διαμορφωθούν τελικώς, οι πωλήσεις θα ανέλθουν σε EURO 64,4 εκατομμύρια και το μεικτό περιθώριο κέρδους (προ αποσβέσεων) σε EURO 12,9 εκατομμύρια. Τα Κέρδη Προ Αποσβέσεων, Τόκων και Φόρων (EBITDA) θα ανέλθουν σε EURO 2,3 εκατομμύρια, ήτοι ποσοστό 3,6% επί του κύκλου εργασιών. Ωστόσο, οι αποσβέσεις θα ανέλθουν σε EURO 6,7 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση (256%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, και τα χρηματοοικονομικά έξοδα σε EURO 4,2 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 142%. Κατά συνέπεια, ενώ σε λειτουργικό επίπεδο η Εταιρία θα εμφανίσει θετικό αποτέλεσμα, τα προ φόρων αποτελέσματα θα είναι αρνητικά και θα διαμορφωθούν σε EURO 9,8 εκατομμύρια. Παρόλο που οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, το αρνητικό αποτέλεσμα για την κλειόμενη περίοδο διαμορφώθηκε από την μη πλήρη ακόμα παραγωγική αξιοποίηση του νέου εργοστασίου στην Θίσβη Βοιωτίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η χαμηλή παραγωγικότητα οφείλεται σε δυσκολίες που αντιμετωπίζονται κατά το στάδιο των αρχικών παραγωγών κάθε νέας μονάδος και οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής. Πρόσθετοι παράγοντες που διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα ήταν η έναρξη των δοκιμαστικών παραγωγών της νέας σωληνοποιητικής μονάδος two step Spiral-SAW, οι αυξημένες τιμές του χάλυβα, το product mix, αλλά και η συνεχής ενίσχυση του ευρώ έναντι του αμερικάνικου δολαρίου, γεγονός που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγικών εταιριών που τιμολογούν σε δολάριο. Η δυναμική της αγοράς στην οποία απευθυνόμαστε και η αυξανόμενη ζήτηση των νέων προϊόντων της Εταιρίας αποδεικνύονται από την συνεχή κατά τα τελευταία δύο έτη άνοδο των πωλήσεων. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών με 1.7.2002 ανέρχεται σε EURO 128 εκατομμύρια περίπου, και περιλαμβάνει και μεγάλες σε μέγεθος παραγγελίες που έχει αναλάβει να εκτελέσει η Εταιρία, όπως ενδεικτικά η παραγωγή σωλήνων Spiral SAW για την εταιρία TRANSGAS (η αντίστοιχη ΔΕΠΑ της Πορτογαλίας), η εκτέλεση της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2002, και η παραγωγή σωλήνων για δύο παραγγελίες της εταιρίας ENAGAS (η αντίστοιχη ΔΕΠΑ της Ισπανίας), η εκτέλεση των οποίων θα αρχίσει με την ολοκλήρωση της προαναφερθείσας παραγγελίας, διαστάσεων 28, 30 και 32 ιντσών και συνολικού ανεκτέλεστου υπολοίπου EURO 55,6 εκατομμυρίων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με την επιτυχή αντιμετώπιση των τεχνικών δυσχερειών όταν αυτές προκύπτουν, αποτελούν ισχυρές θετικές ενδείξεις που επιτρέπουν στην Διοίκηση της Εταιρίας να αισιοδοξεί για την αναστροφή της αρνητικής αυτής εικόνας εντός του επόμενου έτους. Τα αίτια διαμόρφωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων αντιμετωπίζονται με την δέουσα προσοχή από την Διοίκηση της Εταιρίας, η οποία έχει ήδη εκπονήσει σχετικό σχέδιο δράσης, το οποίο, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της σημαντικής εμπειρίας που έχει αποκτηθεί από τον πρώτο χρόνο δοκιμαστικής λειτουργίας των νέων παραγωγικών μονάδων, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην συντομότερη βελτίωση της παραγωγικής της απόδοσης και στην άμεση μείωση του κόστους. Οι μέτοχοι της Εταιρίας και το ευρύτερο επενδυτικό κοινό θα ενημερώνονται για τις ενέργειες της Διοίκησης μέσω σχετικών ανακοινώσεων.»

    STABILTON Α.Ε.

    Η εταιρία STABILTON ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα εξής: «Σε σχέση με την πραγματοποιηθείσα στις 22 Αυγούστου Α' Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας STABILTON Α.Ε., σας ανακοινώνουμε τα ακόλουθα: Για το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, η Γενική Συνέλευση των μετόχων ομόφωνα αποφάσισε και ενέκρινε τον διορισμό των ορκωτών ελεγκτών για την διαχειριστική περίοδο 01/01/2002 έως 31/12/2002 και οι οποίοι είναι οι κ.κ. Μπατσούλης Γεώργιος του Αναστασίου ως Τακτικός και ο Κούτρας Γρηγόριος του Ηλία. Για το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης, η Γενική Συνέλευση των μετόχων κατά πλειοψηφία ενέκρινε αναδρομικά την από 19 Απριλίου 2002 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, Περί θέσεως σε διαθεσιμότητα του υπαλληλικού και εργατικού προσωπικού του εργοστασίου στο Κρανίδι από 13/05/2002 έως 13/08/2002, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν. 3198/55, λόγω περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας της επιχείρησης.»

    PAPERPACK - ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ Ι. Α.Β.Ε.Ε.

    Η PAPERPACK - ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ Ι. ΑΒΕΕ ανακοινώνει ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρίας στις 23 Φεβρουαρίου 2001 είχε αποφασίσει την αγορά ιδίων μετοχών και μέχρι ποσοστού 5% του συνόλου των μετοχών της, σε εφαρμογή δε αυτής της απόφασης το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας στην συνεδρίασή του στις 05/03/2001 αποφάσισε την αγορά ιδίων μετοχών με ανώτατη τιμή 45 ευρώ ανά μετοχή, για το χρονικό διάστημα από 12/03/2001 έως 22/08/2002 και μέχρι ποσοστού 5% των μετοχών της ήτοι 202.750 μετοχές. Ήδη και δεδομένου ότι παρήλθε το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο η εταιρία όφειλε να προβεί στην αγορά ιδίων μετοχών της, η PAPERPACK - ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ Ι. ΑΒΕΕ γνωστοποιεί τα παρακάτω: 1. Στο διάστημα αυτό ήτοι από 12/03/2001 έως 22/0/82002, η εταιρία προέβη στην αγορά 101.910 κοινών ονομαστικών μετοχών της. 2. Η μέση τιμή των ως άνω μετοχών ανήλθε στα 15,09 ευρώ. 3. Η εταιρία σήμερα κατέχει 101.910 κοινές ονομαστικές ίδιες μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 2,513% του συνόλου των μετοχών της.

    ALBIO Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Η εταιρία ALBIO ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα αποτελέσματα του Α' εξαμήνου του 2002: «Α' Μητρική Εταιρία ALBIO HOLDINGS ΑΕ. Τα συνολικά καθαρά κέρδη προ φόρων του Α΄ εξαμήνου 2002 ανήλθαν σε 751.004 Euro έναντι 1.946.102 Euro το αντίστοιχο εξάμηνο του 2001. Η μείωση προέρχεται κυρίως από τα μειωμένα μερίσματα των θυγατρικών εταιριών χρήσεως 2001. Β'. ΟΜΙΛΟΣ ALBIO. Οι καθαρές πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν κατά το Α΄ εξάμηνο του 2002 σε 39,3 εκατ. Euro έναντι 43,8 εκατ. Euro το αντίστοιχο εξάμηνο του 2001. Οι εξαγωγές του ΟΜΙΛΟΥ ανήλθαν κατά το Α΄ εξάμηνο του 2002 σε 16,8 εκατ. Euro έναντι 23,0 εκατ. Euro το αντίστοιχο εξάμηνο του 2001. Οι εξαγωγές αποτελούν το 43% του τζίρου. Το Α' εξάμηνο του 2002 ο ΟΜΙΛΟΣ παρουσιάζει μια μικρή ζημία ύψους 205.412 Euro έναντι καθαρού κέρδους προ φόρων 2.193.965 Euro το αντίστοιχο εξάμηνο του 2001. Ουσιαστικά ο ΟΜΙΛΟΣ πραγματοποίησε κατά το Β' τρίμηνο του 2002 καθαρά κέρδη 558.267 Euro έναντι ζημίας 763.679 Euro του A' τριμήνου του 2002. Η μείωση των καθαρών κερδών σε επίπεδο ΟΜΙΛΟΥ είναι εντελώς προσωρινή και οφείλεται κυρίως: α) Στην αύξηση των αποσβέσεων λόγω των νέων επενδύσεων που πραγματοποίησαν οι μεγαλύτερες θυγατρικές ΕΞΑΛΚΟ ΑΕ και ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ ΑΕ (Αποσβέσεις ΟΜΙΛΟΥ Α' εξαμήνου 2002: 3.846.287 Euro έναντι 2.918.238 Euro το A' εξάμηνο του 2001, ήτοι αύξηση κατά 32%). β) Στην μείωση του κύκλου εργασιών λόγω της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας. Οι διαδικασίες απορρόφησης της θυγατρικής εταιρίας του ΟΜΙΛΟΥ ALBIO 'ΠΕΡΣΙΚΑ ΑΕ' από την επίσης θυγατρική "ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ ΑΕ" βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο ΟΜΙΛΟΣ, παρ' όλες τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην είσοδο της μεγαλύτερης θυγατρικής ΕΞΑΛΚΟ ΑΕ στο Χρηματιστήριο λόγω της άσκημης συγκυρίας, συνεχίζει και πραγματοποιεί το επενδυτικό του πρόγραμμα. Κατά το διάστημα της τελευταίας 3ετίας πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 33 εκατ. Euro (2001=8,4, 2000=14,4 και 1999=10,2) που αφορούσαν κυρίως εκσυγχρονισμό του μηχανικού και μηχανολογικού εξοπλισμού των δύο μεγαλυτέρων θυγατρικών ΕΞΑΛΚΟ ΑΕ και ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ ΑΕ. Για την τρέχουσα χρήση προβλέπονται επίσης νέες επενδύσεις ύψους 5 εκατ. Euro από τις οποίες ήδη πραγματοποιήθηκαν το Α' εξάμηνο τα 2,2 εκατ. Euro. Το Δ.Σ του ΟΜΙΛΟΥ πιστεύει ότι οι θυγατρικές εταιρίες μετά την αναδιοργάνωση τους και τις επενδύσεις που πραγματοποίησαν και θα πραγματοποιήσουν, θα μπορούν μελλοντικά να αυξήσουν τον τζίρο και κατ΄ επέκταση τα καθαρά κέρδη.»

    ΟΜΙΛΟΣ ΜΕΑΓΑ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι, σύμφωνα με την από 30.6.2002 απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της, το μέρισμα της χρήσης 2001 ανέρχεται σε 0,004 ΕΥΡΩ ανά μετοχή. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι κάτοχοι μετοχών της Εταιρίας κατά τη λήξη της Συνεδρίασης της ανωτέρω Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Εταιρίας της 30.6.2002. Από 1.7.2002 οι μετοχές της Εταιρίας διαπραγματεύονται στο ΧΑΑ χωρίς το δικαίωμα λήψης του παραπάνω μερίσματος. Η πληρωμή του μερίσματος αρχίζει την 30η Αυγούστου 2002 και θα πραγματοποιείται από το Κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας ALPHA BANK (Σταδίου 40 ΑΘΗΝΑ), μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2003. Μετά την προθεσμία αυτή, η καταβολή του μερίσματος θα γίνεται στα κεντρικά γραφεία της Εταιρίας (Πλατεία Παναγοπούλου, Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας) καθώς και από το γραφείο Αθηνών της Εταιρίας ( Λ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 304 152 32 ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΑΘΗΝΑ). Για την πληρωμή του μερίσματος, πρέπει απαραιτήτως οι μέτοχοι να προσκομίσουν την πρωτότυπη «Βεβαίωση Δικαιούχου Μερίσματος Ανωνύμων Αξιών» που θα παραλάβουν οι δικαιούχοι μέτοχοι από τους χειριστές τους (Χρηματιστηριακές Εταιρίες ή Τράπεζες) ή από το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών, αν οι μετοχές τους βρίσκονται στον ειδικό λογαριασμό του Συστήματος Αϋλων Τίτλων, την αστυνομική τους ταυτότητα και τον αριθμό φορολογικού μητρώου τους. Η πληρωμή μερίσματος σε άλλο πρόσωπο, θα γίνεται μόνον με την προσκόμιση εξουσιοδότησης του δικαιούχου, η οποία θα περιέχει τα παραπάνω στοιχεία και θα είναι απαραίτητα θεωρημένη από δημόσια αρχή. Για περισσότερες πληροφορίες, οι μέτοχοι παρακαλούνται να απευθύνονται στο τμήμα μετόχων της Εταιρίας (τηλ.0641058231, 0641026941 και 010 6836295 ).

    EUROMEDICA Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της που πραγματοποιήθηκε στις 28/06/2002, ενέκρινε την διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι κάτοχοι των μετοχών της εταιρίας στη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α.Α. της 28/06/2002. Η πληρωμή του μερίσματος θα αρχίσει την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002. Οι δικαιούχοι του μερίσματος θα λάβουν ταχυδρομικά δίγραμμη επιταγή, καθώς επίσης και βεβαίωση πληρωμής μερίσματος για φορολογική χρήση. Για την είσπραξη του μερίσματος απαιτείται η προσκόμιση στην Τράπεζα της δίγραμμης επιταγής καθώς και της αστυνομικής ταυτότητας του δικαιούχου. Όσοι από τους κ. Μετόχους δεν παραλάβουν την επιταγή και την βεβαίωση πληρωμής μερίσματος παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της εταιρίας Μεσογείων 2-4 11527 Αθήνα τηλ. 010-7470700, υπεύθυνη κα Παπουτσάκη Καδιανή.

    Ο.Λ.Θ. Α.Ε.

    Γνωστοποιείται από την Εταιρία στα πλαίσια εφαρμογής της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι ο κος Ανδρέας Ανδρεάδης παραιτήθηκε από μέλος του Δ.Σ. της Ο.Λ.Θ. Α.Ε. και σε αντικατάστασή του εξελέγη για το υπόλοιπο της θητείας του, από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της 23/8/2002, ο κος Αθανάσιος Κουλούσιος του Δημητρίου. Κατά συνέπεια το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας είναι πλέον το ακόλουθο: Απόστολος Γενίτσαρης του Ιορδάνη: Πρόεδρος Δ.Σ./Ο.Λ.Θ. Α.Ε., και αναπληρωτής του Δ/ντος Συμβούλου στο Δ.Σ., εκπρόσωπος του Δημοσίου. Αθανάσιος Σιάτρας του Ιωάννου: Μέλος, εκπρόσωπος του Δημοσίου. Ευθύμιος Αντύπας του Νικολάου: Μέλος, εκπρόσωπος του Δημοσίου. Νικόλαος Κουμλής του Στυλιανού: Μέλος, εκπρόσωπος του Δημοσίου. Πέτρος Νάσκος του Δημητρίου-Λάσκαρη: Μέλος, εκπρόσωπος των Υπαλλήλων. Ιωάννης Τσολακίδης του Χαραλάμπους: Μέλος, εκπρόσωπος των Λιμενεργατών. Νικόλαος Παρπούδης του Αναστασίου: Μέλος, εκπρόσωπος της ΟΚΕ. Απόστολος Τσουρέκας του Αθανασίου: Μέλος, εκπρόσωπος του Δήμου Θεσ/νίκης. Σοφία Παπαδοπούλου του Παύλου: Μέλος, εκπρόσωπος των Μετόχων. Αθανάσιος Κουλούσιος του Δημητρίου: Μέλος, εκπρόσωπος των Μετόχων.

    Α.Γ.Ε.Τ. ΗΡΑΚΛΗΣ

    Γνωστοποιείται από την εταιρία ότι, στις 23 Αυγούστου 2002, το Διοικητικό της Συμβούλιο ενέκρινε τις ακόλουθες αλλαγές στη σύνθεσή του: Οι κύριοι George Letham και Michael Fitch παραιτήθηκαν από τη θέση τους ως Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Στη θέση τους ορίσθηκαν οι κύριοι Μάρκος Βάλβης και Νικόλαος Μαμουλής. Τα δύο νέα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Α.Γ.Ε.Τ. ΗΡΑΚΛΗΣ είναι στελέχη του Ομίλου Εταιριών ΗΡΑΚΛΗΣ. Ο κ. Μάρκος Βάλβης είναι Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας και ο κ. Νικόλαος Μαμουλής είναι Γενικός Διευθυντής Οικονομικού.

    ALFA ALFA ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.

    Γνωστοποιείται από την εταιρία στους κ.κ. μετόχους ότι το μέρισμα χρήσης 2001 από 0,04 Ευρώ ανά μετοχή που εγκρίθηκε από τη Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 25/6/2002 θα καταβληθεί με δίγραμμη επιταγή, η οποία θα αποσταλεί ταχυδρομικά στη διεύθυνση κάθε μετόχου. Ημερομηνία έναρξης πληρωμής είναι η 26/08/2002. Δικαιούχοι του μερίσματος αυτού είναι οι μέτοχοι που ήσαν εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της εταιρίας στις 26/06/2002.

    ΑΛΤΕ Α.Τ.Ε.

    Γνωστοποιείται από την εταιρία στους κ.κ. μετόχους ότι το μέρισμα χρήσης 2001 από 0,01 Ευρώ ανά μετοχή που εγκρίθηκε από τη Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 25/6/2002 θα καταβληθεί με δίγραμμη επιταγή, η οποία θα αποσταλεί ταχυδρομικά στη διεύθυνση κάθε μετόχου. Ημερομηνία έναρξης πληρωμής είναι η 26/08/2002. Δικαιούχοι του μερίσματος αυτού είναι οι μέτοχοι που ήσαν εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της εταιρίας στις 26/06/2002.

    ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία προς τους κ.κ. μετόχους της Εταιρίας, ότι σύμφωνα με την απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρίας της 29ης Ιουνίου 2002, το μέρισμα χρήσης 2001 ανέρχεται σε ευρώ έξι λεπτά (ευρώ 0,06) ανά μετοχή. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι Μέτοχοι, κάτοχοι μετοχών στην λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α.Α. στις 28 Ιουνίου 2002. Οι δικαιούχοι του μερίσματος θα λάβουν ταχυδρομικά ονομαστική δίγραμμη επιταγή καθώς επίσης και τη σχετική βεβαίωση πληρωμής μερίσματος, που προορίζεται για φορολογική χρήση. Το μέρισμα θα καταβάλλεται από όλα τα καταστήματα του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς από την Τετάρτη 28 Αυγούστου, 2002. Όσοι εκ των κ.κ. Μετόχων δεν λάβουν την επιταγή πληρωμής μερίσματος μέχρι τις 28.9.2002, παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με το τμήμα μετόχων της Εταιρίας στο τηλ. (010 615 4200).

    VETERIN Α.Β.Ε.Ε.

    Η εταιρία VETERIN ΑΒΕΕ ανακοινώνει ότι συμμετέχει στο Μετοχικό Κεφάλαιο της νεοϊδρυθείσας ανώνυμης εταιρίας μεταποίησης, τυποποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων ΠΥΡΑΜΙΣ ΑΕ με ποσοστό 51%. Σκοπός της εταιρίας είναι η δημιουργία Ελληνικών αγροτικών προϊόντων υψηλών προδιαγραφών ποιότητας, η μεταποίηση και η τυποποίησή τους σύμφωνα με τα Ελληνικά πρότυπα ποιότητας. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας είναι 100.000 ευρώ και η έδρα της στο 1ο χλμ Ε.Ο. Ν.Πέλλας-Γουμένισσας. Επίσης η VETERIN ΑΒΕΕ αύξησε το ποσοστό συμμετοχής της από 40% σε 46,95% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας λιπασμάτων ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ ΑΕΒΕ.

    ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.

    Η εταιρία ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ εν συνεχεία της από 09.03.2002 γνωστοποιήσεως της στο Χ.Α.Α σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου ανακαινίσεως του Ξενοδοχείου HILTON ΑΘΗΝΩΝ και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ.1 της υπ' αρ.5/204/14.11.2000 αποφάσεως της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γνωστοποιεί ότι υπέγραψε με την ALPHA BANK πρόσθετες πράξεις για το ποσό των Ευρώ 90.930.000,00.Το συνολικό ύψος της χρηματοδοτήσεως ανέρχεται στο ποσό των Ευρώ 96.800.000,00, εκ των οποίων το ποσό των Ευρώ 84.200.000,00 χορηγήθηκε για περίοδο δεκαπέντε (15) ετών το δε υπόλοιπο ποσό Ευρώ 12.600.000,00 για μια πενταετία.

    Ο.Λ.Θ. Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι κατά την 7η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 23/8/2002, σε σχέση με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, έλαβαν χώρα τα ακόλουθα: 1. Εξελέγη ο κος Αθανάσιος Κουλούσιος του Δημητρίου, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου με την ιδιότητα του εκπροσώπου των μετόχων, για το υπόλοιπο της θητείας μέλους που υπέβαλε παραίτηση. 2. Εγκρίθηκε: α) η τροποποίηση των διατάξεων των άρθρων 9, 10, 12 και 14 του Καταστατικού, που αφορούν στην εκλογή των μελών του Δ.Σ., στην εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου, στη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και στην εκλογή, στις αρμοδιότητες, στην αναπλήρωση και αντικατάσταση του Δ/ντος Συμβούλου. β) η προσθήκη Κεφαλ. όγδοου και ΄Αρθρου 28 στο Καταστατικό, με μεταβατικές διατάξεις, σχετικά με τη λειτουργία του ΔΣ. 3. Εγκρίθηκε το θέμα της Κωδικοποίησης του Καταστατικού. 4. Ανακοινώθηκε ότι μετά τη δημοσίευση του Κωδικοποιημένου Καταστατικού και μέσα σε προθεσμία δέκα ημερών, το Δ.Σ. θα συγκαλέσει νέα Έκτακτη Γ.Σ. για την εκλογή των μελών του Δ.Σ. και του Δ/ντος Συμβούλου, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του Καταστατικού που εγκρίθηκαν στην Έκτακτη αυτή Γενική Συνέλευση.

    EUROMEDICA Α.Ε.

    Το Δ.Σ. της εταιρίας, σε υλοποίηση της από 22/2/2001 απόφασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, σχετικά με την αγορά ιδίων μετοχών, ανακοινώνει ότι η εταιρία κατά το χρονικό διάστημα από 22/2/2001 έως 22/8/2002 προχώρησε στην αγορά 150.810 ιδίων μετοχών, με μέση τιμή 7,78 Ευρώ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 0,49% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

    ELBISCO Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Γνωστοποιείται από την εταιρία ότι η Γενική Συνέλευση της θυγατρικής της εταιρίας HELBERICA στην Ισπανία (ποσοστό συμμετοχής 50%), που συνεκλήθη την 29η Ιουνίου 2002, αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 250.000 ευρώ. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την ολοκλήρωση της αρχικής επένδυσης, που αποτελείται κυρίως από μηχανολογικό εξοπλισμό. Η εταιρία κατέβαλε την συμμετοχή της ύψους 125.000 ευρώ την 20η Αυγούστου 2002, από αντληθέντα κεφάλαια μέσω του Χ.Α.Α., η χρήση των οποίων τροποποιήθηκε με απόφαση της Γ.Σ. των μετόχων την 22/11/2001. Το σύμφωνα με την απόφαση 64 του Χ.Α.Α. Πληροφοριακό Σημείωμα, που αφορά στην εταιρία HELBERICA βρίσκεται στη διάθεση του επενδυτικού κοινού από τον Μάϊο του 2002.

    ΕΡΜΗΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.

    Η εταιρία ΕΡΜΗΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η εταιρία Ερμής Επιχειρήσεις Ακινήτων ΑΕ συνεχίζει με επιτυχία την δραστηριότητά της κατά το 2002, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Στο πρώτο εξάμηνο του 2002 ο κύκλος εργασιών της εταιρίας παρέμεινε με 13,100 εκατομ. Ευρώ στα ίδια υψηλά επίπεδα όπως στο πρώτο εξάμηνο του 2001 (13,149 εκατομ. Ευρώ). Τα προ φόρων κέρδη της εταιρίας ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο του 2002 σε 2,05 εκατομ. Ευρώ (15,6% του τζίρου), έναντι 6,14 εκατομ. Ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2001. Η κερδοφορία της Εταιρίας για ολόκληρο το 2002 αναμένεται να ξεπεράσει το επίπεδο του 2001, εάν δεν υπάρξει επιδείνωση του γενικότερου κλίματος της οικονομίας ή αναβολές πωλήσεων προς το 2003 λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει στην αγορά ακινήτων η φημολογούμενη μείωση του φόρου μεταβιβάσεως. Στην τρέχουσα χρήση έχουν προγραμματισθεί σημαντικές πωλήσεις ακινήτων, που αναπτύσσει η Εταιρία, για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2002. Ως εκ τούτου το κύριο μέρος του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας του 2002 θα καταγραφεί στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ κατά το 2001 είχε καταγραφεί στο πρώτο εξάμηνο, στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί οι κύριες πωλήσεις του έτους. Όπως είναι γνωστό, η εμφανιζόμενη κερδοφορία των εταιριών ακινήτων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από σχετικά μικρό αριθμό μεγάλων πωλήσεων, που δεν είναι δυνατόν να κατανέμονται ομοιόμορφα στην διάρκεια του έτους. Κύριος στόχος των σοβαρών εταιριών ακινήτων είναι η συνεχής ενδυνάμωση της εσωτερικής τους αξίας και η πραγματοποίηση πωλήσεων την κατάλληλη χρονική στιγμή. Αυτή την στρατηγική ακολουθεί με ιδιαίτερη επιτυχία η Ερμής Επιχειρήσεις Ακινήτων ΑΕ.»

    ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

    Η εταιρία ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Την ήδη δυναμική της πορεία στον χώρο της Λιανικής Πώλησης συνεχίζει η ΠΡΟΜΟΤΑ με την δημιουργία 5 ακόμη καταστημάτων BARGAIN STORES, σε επιλεγμένες αγορές, μέχρι το τέλος του 2002. Συγκεκριμένα η εταιρία που ξεκίνησε την δραστηριότητά της στον κλάδο του Λιανεμπορίου λίγο πριν τις αρχές του τρέχοντος έτους, αξιολογώντας τα θετικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα της δραστηριότητας αυτής σχεδιάζει την επέκτασή της, καθιστώντας την βασικό μοχλό για την περαιτέρω ανάπτυξή της. Η εμπορική επιτυχία του πρώτου πιλοτικού καταστήματος BARGAIN STORES το οποίο λειτουργεί στην περιοχή της Βάρης, επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της ΠΡΟΜΟΤΑ που το προμηθεύει κατ' αποκλειστικότητα, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει στην εφαρμογή του αρχικού σψεδίου της για την δημιουργία αλυσίδας. Οι περιοχές του Περιστερίου, της Πέτρου Ράλλη, της Νέας Ιωνίας και της Λεωφόρου Μεσογείων έχουν επιλεγεί με σκοπό να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος της αγοράς της Αττικής, ενώ ένα ακόμη κατάστημα στην Θεσσαλονίκη θα εγκαινιάσει την παρουσία της εταιρίας στην Βόρεια Ελλάδα. Η διοίκηση εκτιμά ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα της αποφέρει μέχρι το τέλος του 2003 έσοδα ύψους 12 εκατ. Ευρώ γεγονός που θα της εξασφαλίσει την δυνατότητα για την επέκταση της αλυσίδας στις μεγαλύτερες επαρχιακές πόλεις της χώρας έως το τέλος του 2004, καθιστώντας τα BARGAIN STORES πλήρως ανταγωνιστικά των μεγάλων αντίστοιχων ευρωπαϊκών αλυσίδων. Στόχος της ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑ ΑΕ είναι να επεκτείνει στον κατάλληλο χρόνο αυτήν την δραστηριότητα εκτός των συνόρων της Ελλάδας, ενώ ήδη γεγονός είναι το ενδιαφέρον που έχει εκφρασθεί για την δημιουργία BARGAIN STORES από τις αγορές της Πορτογαλίας και της Κύπρου.» *Σημείωση: Οι γνωστοποιήσεις των εισηγμένων εταιριών σχετικά με Προαναγγελίες Συναλλαγών, δημοσιεύονται από το Χ.Α.Α. όπως ακριβώς λαμβάνονται από τις εταιρίες και τους μετόχους τους, οι οποίοι και έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ακρίβεια του περιεχομένου τους.

    *Β) ΕΚΧΩΡΗΣΗ / ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ & ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Π.Δ. 51/92

    ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ SEX FORM Α.Ε.

    Α/ Η εταιρία ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ ΑΕ με την από 22/8/2002 επιστολή της προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί την ακόλουθη μεταβολή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ SEX FORM ΑΕ. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ SEX FORM ΑΕ. Υπόχρεος: ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ ΑΕ. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές (ΚΟ) με δικαίωμα ψήφου. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή: 4,96%, μετά την μεταβολή 5,19%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 1.557.170, μετά την μεταβολή 1.630.170. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 4,96%, μετά την μεταβολή 5,19%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 31.380.000 μετοχές. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.Α.: 21/8/2002. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 21/8/2002. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 22/8/2002.

    Β/ Η εταιρία ΒΙΟΛΑΝ ΑΒΕΝΤΤΕ, με την από 22/08/2002 επιστολή της προς το Χ.Α.Α., γνωστοποιεί τα εξής: «Σε συνέχεια της από 21/08/2002 γνωστοποίησης μεταβολής ποσοστού της εταιρίας ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ ΑΕ στην μετοχή SEX FORM (KO), σας ενημερώνουμε ότι το ποσοστό του Ομίλου ΚΛΩΝΑΤΕΞ στην ως άνω μετοχή ανέρχεται στο 7,65%, ήτοι 2.400.140 τίτλοι. ΒΙΟΛΑΝ ΑΒΕΝΤΤΕ: 215.080 τεμάχια, 0,69%. ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ: 133.680 τεμάχια, 0,43%. ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ ΑΕ: 1.630.170 τεμάχια, 5,19%. ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕ: 151.900 τεμάχια, 0,48%. ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ ΑΕ: 115.000 τεμάχια, 0,37%. NSM INVESTMENTS LTD: 154.310 τεμάχια, 0,49%. ΣΥΝΟΛΟ: 2.400.140 τεμάχια, 7,65%.»

    --------------------------------------------------------------------*Σημείωση: Οι ανωτέρω γνωστοποιήσεις δημοσιεύονται από το Χ.Α.Α. όπως ακριβώς λαμβάνονται από τις εταιρίες και τους μετόχους τους, οι οποίοι και έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ακρίβεια και πληρότητα του περιεχομένου τους.

    [21] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΔΙΑΚΟΝΗΜΑΤΑ

    Aθήνα, 23 Αυγούστου 2002 (18:24 UTC+2)

    «Στην Εκκλησία δεν έχουμε εξουσιαστικά αξιώματα αλλά διακονήματα» επισήμανε κατά τη διάρκεια του σημερινού κηρύγματός του από τον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φανερωμένης Χολαργού, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος.

    Με αφορμή τη χειροτονία Διακόνου ο κ. Χριστόδουλος ανέφερε ότι για την Εκκλησία είναι μεγάλη η στιγμή που ο Κύριος καλεί τα μέλη της να ανέλθουν στον πρώτο βαθμό της Ιεροσύνης και κάλεσε τον νεοχειροτονηθέντα να φανεί αντάξιος της αποστολής του. Παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη λύπη του για τις περιπτώσεις ορισμένων κληρικών που αποδείχθηκαν ανάξιοι της εμπιστοσύνης του Χριστού και της Εκκλησίας, όπως είπε.

    [22] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΟΦ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ KAVA - KAVA

    Aθήνα, 23 Αυγούστου 2002 (18:19 UTC+2)

    Με σοβαρές περιπτώσεις ηπατοτοξικότητας, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας, κίρρωσης του ήπατος και ηπατικής ανεπάρκειας, η οποία οδήγησε σε μεταμόσχευση ήπατος (σε έξι περιπτώσεις) καθώς και σε θάνατο (σε τρεις περιπτώσεις) συνδέεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, η φυτική δραστική ουσία Kava Kava.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η ουσία έχει για πολλά χρόνια χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες σε προϊόντα με ενδείξεις για το νευρικό σύστημα όπως άγχος, ένταση και ανησυχία παρά το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητά του δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη.

    Τονίζεται ακόμη ότι ο Οργανισμός Φαρμάκων και των Τροφίμων των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση προειδοποίησης κινδύνου (Μάρτιος 2002), η Αυστραλία και ο Καναδάς απέσυραν τα σχετικά προϊόντα από την αγορά (Αύγουστους 2002), στην Γερμανία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των προϊόντων αυτών (Ιούνιος 2002) και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορευτεί ή δεν κυκλοφορούν.

    Η ανακοίνωση του ΕΟΦ συνεχίζει: «Στην Ελλάδα ενώ ουδέποτε έχει δοθεί άδεια για την κυκλοφορία τέτοιων προϊόντων έχει επισημανθεί η διαφημιστική προβολή τους. Είναι λοιπόν πιθανό το φυτικό δραστικό Kava Kava να κυκλοφορεί ως συστατικό σε μη εγκεκριμένα προϊόντα, σε φυτικά παρασκευάσματα, συμπληρώματα διατροφής, σε διαιτητικά προϊόντα, σε διάφορα τρόφιμα καθώς και σε ομοιοπαθητικά παρασκευάσματα».

    Με βάση τα παραπάνω και παρόλο που προϊόντα με το συστατικό Kava Kava απαγορεύεται να κυκλοφορούν στη χώρα μας (με εξαίρεση τα ομοιοπαθητικά μέχρι την αραίωση D4) ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τη σοβαρή επικινδυνότητα των προϊόντων που το περιέχουν.

    [23] ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 23 Αυγούστου 2002 (18:18 UTC+2)

    Αποστολή: Νίκος Γιώτης

    Την πεποίθηση ότι τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ομογένειας, Γιάννης Μαγκριώτης, κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Κύπρο, όπου πραγματοποιεί από σήμερα τετραήμερη επίσκεψη. Επισήμανε πάντως πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός στο θέμα αυτό.

    Στις διαδοχικές επαφές που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Τάσσο Παπαδόπουλο, τον υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, τον υπουργό Εσωτερικών, Ανδρέα Παναγιώτου, τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Μουσιούτα και τον πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, Γιαννάκη Ομήρου, διαπίστωσε, όπως είπε, πως υπάρχει ταύτιση απόψεων σε όλα τα θέματα που συζήτησε.

    Μετά τη συνάντηση με τον κ. Κασουλίδη οι δύο άνδρες έκαναν λόγο για αναγκαιότητα άμεσης λύσης του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Μια λύση που έπρεπε, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγκριώτης, να είχε επιτευχθεί χθες αν ήταν δυνατόν.

    Αναφερόμενος στο ομογενειακό συνέδριο που θα γίνει στη Λευκωσία τη Δευτέρα, τις εργασίες του οποίου θα χαιρετήσει κατά την έναρξή τους, ο κ. Μαγκριώτης τόνισε πως αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί οι ομογενείς και ειδικά οι νέοι ομογενείς σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά στα εθνικά μας θέματα.

    Για το ίδιο θέμα ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε πως η προσφορά των ομογενών στα εθνικά θέματα είναι πολύτιμη.

    Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις ανάδειξης του κυπριακού πολιτισμού που πρόκειται να γίνουν, «στη διαδρομή προς την Κοπεγχάγη», δηλαδή ως τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Στόχος τους, σημείωσε, είναι να δουν οι Ευρωπαίοι ότι ο κυπριακός πολιτισμός είναι μέρος του ευρωπαϊκού και σε πολλές περιπτώσεις είχε προηγηθεί, άλλων ευρωπαϊκών πολιτισμών. Κατά συνέπεια, σημείωσε, θα καταλάβουν όλοι πως η Κύπρος είναι ένα κομμάτι της Ευρώπης και ανήκει σ' αυτήν.

    Για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου συζήτησε επίσης ο Έλληνας υφυπουργός με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Τάσσο Παπαδόπουλο, και τον πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, Γιαννάκη Ομήρου.

    Ο κ. Παπαδόπουλος μετά το τέλος της συνάντησής τους, τόνισε ότι υπάρχει ταύτιση της πολιτικής των δύο κυβερνήσεων στο θέμα αυτό, ενώ ο κ. Ομήρου ζήτησε τη συστράτευση όλων των Ελλήνων για την επίτευξη «του μεγάλου αυτού στόχου, που είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Ένα σημαντικό θέμα που συζήτησε ο κ. Μαγκριώτης με τους υπουργούς, Εσωτερικών, Ανδρέα Παναγιώτου και Εργασίας, Ανδρέα Μουσιούτα, ήταν αυτό της παρουσίας των δέκα χιλιάδων Ελληνοποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση που ζουν στην Κύπρο, και οι τρόποι παραχώρησης σ' αυτούς του δελτίο ομογενούς. Ο κ. Παναγιώτου εξέφρασε την ελπίδα το θέμα αυτό να ολοκληρωθεί και να διευθετηθεί ως το τέλος του χρόνου.

    Οι κ.κ. Παναγιώτου και Μαγκριώτης συζήτησαν και άλλους τρόπους και πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τους ομογενείς σε θέματα όπως η κοινωνική και πολιτιστική τους ένταξη και η στεγαστική τους αποκατάσταση. Ο υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε μετά την συνάντησή τους τη βεβαιότητα ότι σίγουρα Ελλάδα και Κύπρος θα έχουν τη δυνατότητα να ανακοινώσουν και νέες θετικές και ευεργετικές πρωτοβουλίες για τους ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

    Εξάλλου ο υπουργός Εργασίας της Κύπρου, Ανδρέας Μουσιούτας, χαρακτήρισε δεδομένα τα μέτρα για την κοινωνική ένταξη των Ελληνοποντίων, ενώ ο κ. Μαγκριώτης είπε πως συζήτησε με τον κ. Μουσιούτα ιδιαίτερα τα προγράμματα κατάρτισής τους γιατί Ελλάδα και Κύπρος θέλουν οι ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση να είναι ακόμη πιο χρήσιμοι στο εργασιακό τους περιβάλλον.

    Αύριο το πρωί ο Έλληνας υφυπουργός θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους σωματείων Ελλήνων της Κύπρου.

    [24] ΔΩΔΕΚΑΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΕΛΑΦΡΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Αυγούστου 2002 (17:31 UTC+2)

    Ένα δωδεκάχρονο αγόρι τραυματίστηκε ελαφρά από πτώση στο ορειβατικό καταφύγιο του Σπ. Αγαπητού στον Όλυμπο σε υψόμετρο 2100 μέτρων.

    Στην περιοχή σπεύδουν έξι μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συνδράμουν στη μεταφορά του. Στην επιχείρηση συμμετέχει ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας. Λόγω μικρής ορατότητας το ελικόπτερο δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στο σημείο αυτό και οι προσπάθειες θα επαναληφθούν μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 23 August 2002 - 18:14:28 UTC