Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-09-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ
  • [02] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ Ο Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ
  • [03] ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΙΣ ΗΠΑ
  • [04] Η ΕΠΟ ΖΗΤΑΕΙ ΚΟΣΜΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΤΗΣ
  • [05] Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΣΑΠΑΡΑ
  • [06] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [07] ΚΚΕ: ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [08] Ν.Δ.: ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [09] ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ
  • [10] ΔΥΟ ΛΕΠΤΩΝ ΣΙΓΗ ΣΤΟ ΧΑΚ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  • [11] ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΓΝΩΡΙΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [12] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΣΑΠΑΡΑ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΓΟΥΕΣΤΟΝ
  • [14] ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΜΕΡΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [15] ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [16] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [17] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΝ - ΚΛΗΡΙΔΗ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΝ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [20] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [21] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [22] ΔΗΛΩΣΗ ΣΠ. ΒΟΥΓΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 67ης ΔΕΘ
  • [23] ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ ΖΗΤΗΣΕ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ

  • [01] Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2002 (16:38 UTC+2)

    ΕΜΠΑΡΓΚΟ: 20.00

    "Σήμερα η Δημοκρατία πατάσσει την τρομοκρατία και εμπεδώνει την ασφάλεια στην κοινωνία. Η τρομοκρατία δεν είναι ούτε "αντίσταση", ούτε "κοινωνική επανάσταση". Είναι μορφή ολοκληρωτισμού. Είναι απόπειρα εκβιασμού της Δημοκρατίας και προσπάθεια απαξίωσης όλων πάλεψαν γι' αυτήν με προσωπικό κόστος και κίνδυνο".

    Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στα εγκαίνια της 67ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει τους τρομοκράτες "λαθρεπιβάτες της αριστερής ιδεολογίας", ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιτραπεί να γίνει η τρομοκρατία το άλλοθι όσων έχουν στόχο ζωής το στιγματισμό της αριστεράς και δηλώνει κατηγορηματικά: "Προχωράμε με ένα και μοναδικό στόχο: Την πλήρη και οριστική διαλεύκανση κάθε σκοτεινής πτυχής. Η τρομοκρατία δεν είναι θέαμα. Είναι κίνδυνος, που πρέπει να εξαλείψουμε οριστικά".

    Στην ομιλία του ο κ. Σημίτης αναφέρεται στο δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, τα ζητήματα ασφάλειας και τις απειλές της διεθνούς τρομοκρατίας. Σημειώνει πως το ζητούμενο είναι να κατακτήσουμε και να κατοχυρώσουμε όλο και υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας για τον πολίτη, την οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία, για την Ελλάδα.

    Επισημαίνει τις επιτυχίες της πολιτικής κυβέρνησης στην οικονομία, λέει ότι οι αγρότες είναι στο επίκεντρο της έγνοιας της κυβέρνησης και απαντά σε όσους υποστηρίζουν ότι η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει με την υπογραφή αυξήσεων των εργαζομένων λέγοντας πως μια πολιτική απόφαση να εξισώσουμε τους μισθούς είναι σίγουρη συνταγή καταστροφής.

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρεται επίσης στην προτεραιότητα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα ελληνοτουρκικά και τονίζει: "Πάνω στην σταθερή και απαράκλητη εφαρμογή της πολιτικής μας μπορούμε τρεις δεκαετίες μετά από ένα καλοκαίρι εθνικής καταστροφής, το καλοκαίρι του 1974, να προχωράμε σήμερα με νέα εθνική αυτοπεποίθηση στο καλοκαίρι της Ολυμπιάδας του 2004".

    Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    Η εποχή μας δεν είναι εποχή εφησυχασμού, αδιατάρακτης προόδου και έτοιμων λύσεων. Όσες κι αν είναι οι επιτυχίες του χτες, ο δρόμος προς τη μεγαλύτερη ευημερία, την ειρήνη και την ασφάλεια δεν είναι ποτέ μια ανοιχτή και συνεχής ευθεία.

    Στην ευρωπαϊκή, αλλά και τη διεθνή οικονομία, παρατηρούμε επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης, στασιμότητα στην απασχόληση και άνοδο της ανεργίας. Το διεθνές κλίμα είναι ταραγμένο κι όχι μόνο λόγω των απειλών της διεθνούς τρομοκρατίας. Στη Λατινική Αμερική ο μοιραίος συνδυασμός στασιμότητας και πληθωρισμού, έχει οδηγήσει σε έκρηξη το χρέος, τις απολύσεις και τη φτώχεια. Ακόμα και προηγμένες χώρες βρίσκονται παγιδευμένες στην στασιμότητα και την αδράνεια.

    Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ περνούν περίοδο ύφεσης. Πέρυσι πιστεύαμε, ότι η σημερινή ανάπτυξη για την Ευρώπη θα ήταν ισχυρή. Σήμερα βρίσκεται σε οριακά χαμηλά επίπεδα. Λόγω της ύφεσης η ανεργία φέτος στην Ευρώπη ανέβηκε, όπως κάτι αντίστοιχο συνέβη και στις ΗΠΑ.

    Οι τελευταίες εξελίξεις με τα επιχειρηματικά σκάνδαλα στις ΗΠΑ επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το διεθνές αρνητικό κλίμα, σκιάζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, θέτουν θέμα αξιοπιστίας των επιχειρήσεων και των ελεγκτικών μηχανισμών, δημιουργούν αβεβαιότητα για το μέλλον. Εάν η αβεβαιότητα συνεχισθεί και συνδυασθεί με αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, μπορεί να δούμε μείωση των επενδύσεων και πιο παρατεταμένη στασιμότητα.

    Παράλληλα, η 11η Σεπτεμβρίου αποκάλυψε πόσο τρωτή και πόσο εκτεθειμένη σε ασύμμετρες απειλές μπορεί να είναι η διεθνής ισορροπία. Είδαμε με τον πιο δραματικό τρόπο ότι η διεθνής τρομοκρατία μπορεί χωρίς προειδοποίηση να ανατρέψει προβλέψεις και οικονομικούς σχεδιασμούς. Ένα χρόνο μετά, ο κόσμος δεν είναι ίδιος. Δεν επέστρεψε στην προηγούμενη κατάσταση ηρεμίας και ασφάλειας.

    Σε αυτό το περιβάλλον η ασφάλεια είναι για την Ελλάδα και τους Έλληνες κορυφαίος και αναγκαίος στόχος. Η ασφάλεια τόσο ως προς αυτό που έχουμε κατακτήσει όσο και ως προς αυτό που έχουμε σχεδιάσει να πετύχουμε. Το ζητούμενο είναι να κατακτήσουμε και να κατοχυρώσουμε όλο και υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας για τον πολίτη, την οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία. Για την Ελλάδα. Πώς;

    Μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά στις εξελίξεις και να προχωρήσουμε χωρίς στόχους και χωρίς πρόγραμμα, με κριτήριο μόνο το πολιτικό κόστος, με λαϊκισμό και με πλειοδοσία υποσχέσεων;

    Μπορούμε, σε μια συγκυρία όπως η σημερινή να αγνοήσουμε τις υποχρεώσεις μας ως χώρα, ως μέλος της ΟΝΕ, να δυναμιτίσουμε την σταθερότητα και μαζί μ' αυτήν, την ανάπτυξη και όσα έχουμε κατακτήσει;

    Μπορούμε να καλλιεργούμε την ψευδαίσθηση ότι τώρα η προσπάθεια τελείωσε και δεν έχουμε παρά να καθίσουμε και να απολαμβάνουμε, χωρίς ευθύνες και χωρίς προβλήματα;

    Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι ένα κατηγορηματικό «όχι». Η ασφάλεια, που κατακτήσαμε, που νοιώθουμε μέρα με τη μέρα να εμπεδώνεται, χρειάζεται επαγρύπνηση, χρειάζεται παντού σταθερή πολιτική εκσυγχρονισμού χωρίς παλινωδίες.

    Απέναντι στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα των οικονομικών εξελίξεων, εμείς αντιτάσσουμε:

    την σύνεση στις διεκδικήσεις και τις αποφάσεις μας για να μην εγκλωβιστούμε σε αδιέξοδα όπως η υπερβολική αύξηση των δαπανών.

    την εμμονή μας στην ισχυρή ανάπτυξη για να αποτρέψουμε την ύφεση,

    την ετοιμότητα της έγκαιρης αντίδρασής μας για να αποφύγουμε τις συνέπειες των διεθνών κρίσεων.

    Τις προσδοκίες των πολιτών για πρόοδο, συμμετοχή και ευημερία, εξυπηρετούμε με:

    το Σχέδιο της Πραγματικής οικονομική και κοινωνικής Σύγκλισης,

    το όραμα μιας ολοκληρωμένης ανάπτυξης με απασχόληση, κοινωνική δικαιοσύνη και διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

    Στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές εκείνες, που κατακτούν και εμπεδώνουν την ασφάλεια σε οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο.

    Προτεραιότητά μας η ασφάλεια στην πορεία της οικονομίας.

    Η διεθνής κρίση επηρέασε και την οικονομία μας. Η μείωση των εισοδημάτων στο εξωτερικό φυσικό ήταν να επηρεάσει την τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα, αλλά και τη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα. Έτσι, ενώ πριν 2 χρόνια προβλέπαμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 5,5%, σήμερα έχουμε ρυθμούς κοντά στο 4%. Όμως ακόμα, ο δικός μας ρυθμός είναι υπερδιπλάσιος του μέσου ρυθμού ανάπτυξης στην ΕΕ. Φέτος προβλέπεται να είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ. Αυτή την υπεροχή είμαστε αποφασισμένοι να την κρατήσουμε και για τα επόμενα χρόνια.

    Τι είναι αυτό που μας διαφοροποιεί από τις άλλες χώρες; Γιατί μπορούμε και αντιμετωπίζουμε τη σημερινή διεθνή κρίση καλύτερα από άλλες χώρες; Γιατί η Ελλάδα για 7η συνεχή χρονιά έχει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους του μέσου ευρωπαϊκού; Είναι όλα ζήτημα τύχης και συγκυριών; Ή μήπως το αποτέλεσμα κάποιου αυτόματου πιλότου, όπως συχνά ακούγεται από την Αντιπολίτευση; Όχι βέβαια.

    Στο παρελθόν, μια αρνητική διεθνής συγκυρία παρόμοια με τη σημερινή θα σήμαινε συνεχείς εκροές κεφαλαίων, αύξηση των επιτοκίων ώστε να στηριχθεί η δραχμή, και μείωση της οικονομικής δραστηριότητας με αύξηση της ανεργίας. Σήμερα, όμως, χάρη στην πολιτική μας τίποτα απ' όλα αυτά δεν συμβαίνει. Το νόμισμά μας είναι σταθερό. Ο ρυθμός ανάπτυξης ο υψηλότερος της Ευρώπης. Τα πραγματικά εισοδήματα αυξάνονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα. Πρέπει να εργασθούμε σε ένα νέο περιβάλλον για τους μόνιμους στόχους μας.

    Για τη συνέχιση της ανάπτυξης αισθητά πιο γρήγορα από την Ευρώπη, γιατί μόνο έτσι συγκλίνουμε με τις πιο ανεπτυγμένες χώρες.

    Για την αύξηση της απασχόλησης, γιατί μόνο έτσι ανοίγουμε τις ευκαιρίες ευημερίας και προόδου σε όλους τους πολίτες, μόνο έτσι ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή και δεν σπαταλούμε τον εθνικό πλούτο της εργασίας στα αδιέξοδα της ανεργίας και της απογοήτευσης.

    Για τον χαμηλό πληθωρισμό και την ανταγωνιστικότητα, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να φέρνουμε επενδύσεις, να αυξάνουμε την παραγωγή και το εθνικό πλεόνασμα, να διευρύνουμε τις δυνατότητες για αναδιανομή του εισοδήματος χωρίς να μας πνίγει το χρέος.

    Για την κοινωνική συνοχή.

    Δίνουμε τη μάχη όπως στο παρελθόν και σήμερα με επιτυχία. Με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, αυξάνουμε την απασχόληση και μειώνουμε την ανεργία. Φέτος, μια χρονιά που στην Ευρώπη η απασχόληση συρρικνώνεται και η ανεργία μεγαλώνει, στη δική μας χώρα η εικόνα καλυτερεύει. Η μισθωτή απασχόληση αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο περίπου κατά 2% ενώ η ανεργία έπεσε για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια σε μονοψήφιο ποσοστό. Μειώθηκε αισθητά η απόσταση που μας χωρίζει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο πληθωρισμός τον οποίο επικαλούνται πολλοί ως αντεπιχείρημα, συνεχίζει να είναι υψηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου περίπου κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, χαμηλότερος όμως από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ολλανδία. Αλλά και αυτός ο πληθωρισμός είναι στα χαμηλότερα επίπεδα που γνώρισε η χώρα και είμαστε αποφασισμένοι να τον ελέγξουμε.

    Κυρίες και Κύριοι,

    Φίλες και φίλοι,

    Σε όλα τα μέτωπα που ανέφερα η κυβέρνηση δεν δίνει την μάχη μόνη της, αλλά μαζί με τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις, τους φορείς της αγοράς, με όλους που δημιουργούν, συνεισφέρουν και οικοδομούν μια ισχυρότερη οικονομία για τη χώρα μας. Σήμερα χρειάζεται συνεννόηση, συναίνεση και σύμπραξη για να κερδίσουμε τη μάχη της ευημερίας.

    Όλοι έχουν ρόλο και ευθύνη, απαιτήσεις και προσδοκίες σε αυτή την κοινή πορεία για την πραγματική σύγκλιση.

    Η Κυβέρνηση, με την ταχύτερη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία, τα έργα υποδομής στην περιφέρεια, την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, την εντατική προώθηση της παιδείας και της γνώσης, τις πολιτικές για κοινωνική συνοχή, για μείωση των ανισοτήτων το άνοιγμα νέων ευκαιριών για όλους.

    Οι εργαζόμενοι, με την δίκαιη απαίτηση περισσότερης απασχόλησης και μεγαλύτερης συμμετοχής στην ευημερία, με την προσδοκία ενός σίγουρου και αξιόπιστου ασφαλιστικού συστήματος με την συνεισφορά τους στην άνοδο της παραγωγικότητας, αλλά και την υπεύθυνη διαπραγμάτευση για την κατανομή της.

    Οι επιχειρήσεις, με την αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης, με εξωστρέφεια και δυναμισμό στις σύγχρονες προκλήσεις, με την επιδίωξη διαμόρφωσης ισχυρών ελληνικών επιχειρήσεων που μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά στην ενιαία πλέον ευρωπαϊκή αγορά.

    Ορισμένοι θεωρούν την πολιτική αυτή κατάλληλη μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Λάθος! Η πολιτική του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, της ανταγωνιστικότητας, της διεθνούς παρουσίας και συνεργασίας είναι απαραίτητη ίσως και περισσότερο για την ελληνική Μικρομεσαία Επιχείρηση.

    Είτε βρίσκεται σε μεγάλες πόλεις, είτε στην περιφέρεια, είτε στην ύπαιθρο, η μικρομεσαία επιχείρηση αξίζει κάθε μέριμνα, στήριξη και προσπάθεια για να αμυνθεί απέναντι στην σημερινή ανασφάλεια και να εξοπλιστεί για τις ευκαιρίες του αύριο.

    Κλειδί στην στρατηγική της ανταγωνιστικότητας είναι το νέο φορολογικό σύστημα που θεσπίζουμε:

    Πιο απλό και κατανοητό, με λιγότερη γραφειοκρατία, χωρίς αυθαιρεσία στον προσδιορισμό του εισοδήματος, χωρίς την παράλογη απαίτηση να φυλάγονται δεκαετίες όλα τα στοιχεία της μικρομεσαίας επιχείρησης.

    Καθιερώνουμε ένα πολύ απλούστερο σύστημα Βιβλίων και Στοιχείων, εξαλείφοντας το φόβο της αδικαιολόγητης απόρριψης που ταλαιπωρούσε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες.

    Από του χρόνου θα ισχύει ως κανόνας ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος για όλες σχεδόν της κατηγορίες, κλείνοντας έτσι μία παρατεταμένη περίοδο δυσπιστίας και αυθαιρεσίας ανάμεσα στην επιχείρηση και το φορολογικό σύστημα.

    Ελαφρύνουμε δραστικά τις επιβαρύνσεις για την μεταβίβαση των επιχειρήσεων στα παιδιά τους, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίζεται η επιχειρηματική παράδοση και το "όνομα στην αγορά" χωρίς την εξοντωτική φορολογία του παρελθόντος.

    Απαλλάσσουμε την επιχείρηση από πολλές επιβαρύνσεις για χαρτόσημα, αποσβέσεις και ασφάλιστρα που πρόσθεταν κόστος και ταλαιπωρία. Καταργούμε φορολογικά τεκμήρια και απλοποιήσαμε δραστικά τις διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία της επιχείρησης. Βοηθούμε ουσιαστικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Κυρίες και κύριοι,

    Φίλες και φίλοι,

    Στο επίκεντρο της έγνοιας μας και της πολιτικής μας είναι οι αγρότες. Με την πολιτική μας, η Ελλάδα κατατάσσεται σήμερα πρώτη στην Ε.Ε. με κριτήριο την στήριξη ανά στρέμμα και έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για μέχρι και το 2006. Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση της ΚΑΠ έχουμε διαμορφώσει σαφείς και καθαρές θέσεις: Επιδιώκουμε περιστολή της στήριξης μεγαλοπαραγωγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να στηριχθούν οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί, δηλαδή για το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων αγροτών. Η διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ θα είναι δύσκολη. Υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα αντίθετα σε μας, αντίθετα στον μικρό και μεσαίο παραγωγό και εδώ στην Ελλάδα. Γι' αυτό εργαζόμαστε και θα εργαστούμε σκληρά ώστε η προσαρμογή της αγροτικής πολιτικής να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία για την Ελλάδα.

    Παράλληλα, με τα ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπτυξης αγροτικών περιοχών, με την επιδότηση νέων σύγχρονων μονάδων, με τα προγράμματα μεταποίησης και εμπορίας προχωράμε στο στόχο μας για μια πιο δυναμική, πιο σύγχρονη, πιο ανταγωνιστική γεωργία με πιστοποιημένα προϊόντα ποιότητας και ονομασίας προέλευσης με ειδικά, αποκλειστικά χαρακτηριστικά. Όταν παράγουμε πιστοποιημένα προϊόντα ποιότητας όπως στην περίπτωση της φέτας, του κονσερβοποιημένου ροδάκινου ή της κορινθιακής σταφίδας αποκτούμε σταθερό και υψηλό εισόδημα. Μπορούμε να διαμορφώσουμε μια παραγωγική γεωργία με μέλλον ιδίως εδώ στην Ελλάδα. Και να πολλαπλασιάσουμε στην ύπαιθρο διάφορες δραστηριότητες που θα εξασφαλίζουν απασχόληση και περισσότερο εισόδημα στους κατοίκους της.

    Έχουμε ακατάλυτους δεσμούς με τους αγρότες. Σε όλη τη διαδρομή μας, ο επιτυχημένος αγώνας για τη διασφάλιση των συμφερόντων των αγροτών μας είναι η εγγύηση ότι εμείς θα πετύχουμε και σήμερα στους κοινούς μας στόχους. Ο αγρότης είναι και θα είναι ενεργός παράγοντας στην ανάπτυξη της χώρας.

    Κυρίες και κύριοι,

    Φίλες και φίλοι,

    Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια του πολίτη, η ασφάλεια της ελληνικής οικογένειας.

    Ο πλέον κρίσιμος παράγοντας για την ευημερία και την συνοχή της κοινωνίας μας είναι η στήριξη της ελληνικής οικογένειας.

    Με τις πολιτικές που προωθούμε έχουμε στόχο να διαμορφώσουμε συνθήκες με περισσότερη ασφάλεια στην οικογένεια, λιγότερες επιβαρύνσεις για το εισόδημά της και καλύτερη βοήθεια για την περίθαλψη που χρειάζεται, τα παιδιά που σπουδάζει και τους συγγενείς τους οποίους στηρίζει.

    Εφαρμόζουμε τα προγράμματα για τις νέες μητέρες και την "Βοήθεια στο Σπίτι", που ανακούφισαν ιδιαίτερα τις οικογένειες με πολλά εργαζόμενα μέλη.

    Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ολοήμερα σχολεία και η ενισχυτική διδασκαλία μείωσαν το άγχος και το κόστος της οικογένειας με παιδιά.

    Ο διπλασιασμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά το 1994, απάλλαξε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες από την δυσκολία και την αγωνία να στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό.

    Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που κάναμε δώσαμε βεβαιότητα και σιγουριά στους σημερινούς συνταξιούχους και τις οικογένειες τους.

    Η στήριξη και η ενίσχυση της οικογένειας είναι η βασική μας επιδίωξη και στην Φορολογική Μεταρρύθμιση:

    Καθιερώνουμε αυξημένο αφορολόγητο για την οικογένεια με 2 παιδιά στα 12.000 .

    Για τις οικογένειες με τρία παιδιά και άνω καθιερώνεται το αφορολόγητο στα 20.000 , δίνοντας έτσι ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση στους γονείς.

    Από τον επόμενο χρόνο μία οικογένεια δύο μισθωτών με 3 παιδιά, μπορεί να έχει αφορολόγητο εισόδημα 30.000 , δηλ. 10,2 εκατ. δραχμών. Ποτέ οι οικογένειες με πολλά παιδιά δεν είχαν τόσο ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση. Την θεσπίζουμε ως αναγνώριση της ευθύνης και της προσφοράς τους.

    Καταργούμε πολλά φορολογικά τεκμήρια, απλοποιούμε τις φορολογικές δηλώσεις και αυξάνουμε τις απαλλαγές για δαπάνες ασφάλισης, ενοικίων και παιδιών.

    Καταργούμε τον φόρο ιδιοκατοίκησης απαλλάσσοντας χιλιάδες οικογένειες από επιβαρύνσεις και ταλαιπωρία.

    Απαλλάσσουμε από φόρο την κληρονομιά και τις γονικές παροχές κινητής και ακίνητης περιουσίας, όπως γίνεται σήμερα για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

    Κερδισμένοι είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, όσοι έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Η μεταρρύθμιση οδηγεί σε περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη και δικαιότερη ανακατανομή του εισοδήματος.

    Κυρίες και κύριοι,

    Φίλες και φίλοι,

    Ασφάλεια σημαίνει και βεβαιότητα εισοδήματος, σταθερή προοπτική περισσότερης ευημερίας. Τα τελευταία χρόνια πετύχαμε μια σταθερή βελτίωση του πραγματικού εισοδήματος. Οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα αυξήθηκαν από το 68% του μέσου ευρωπαϊκού όρου το 1993 στο 80% και προχωρούν προς τη σύγκλιση όταν στην Ε.Ε. η αύξηση ήταν μικρότερη και σε ορισμένες χώρες αρνητική. Η πρόοδος αυτή δεν έγινε με αυθαίρετη παροχή αυξήσεων. Ακολούθησε τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Θα συνεχίσουμε τη σύγκλιση. Η σύγκλιση, δεν νομοθετείται με την υπογραφή αυξήσεων. Η σύγκλιση οικοδομείται σταδιακά μόνο με την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Αντικατοπτρίζει την ικανότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων να παράγουν περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες. Κι αυτό γίνεται σταδιακά, ως αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας για ένα καλύτερο αύριο. Η σύγκλιση στους μισθούς έρχεται με τη σύγκλιση ολόκληρης της πραγματικής οικονομίας.

    Αυτό το ξεχνούν όσοι διαπιστώνοντας τις διαφορές μας από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ισχυρίζονται, ότι εδώ και τώρα μπορούμε με μια πολιτική απόφαση να εξισώσουμε τους μισθούς. Αυτή είναι σίγουρη συνταγή καταστροφής. Μια πολιτική που δεν στηρίζεται στις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας, θα οδηγούσε σε πληθωριστικές πιέσεις, σε μείωση της απασχόλησης και σε αύξηση της ανεργίας. Θα έθιγε την ασφάλεια της οικογένειας στην καρδιά της. Δεν θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε μία σύγκλιση-πυροτέχνημα ούτε μια σύγκλιση ψευδαίσθηση.

    Κυρίες και κύριοι,

    Φίλες και φίλοι,

    Η ασφάλεια του πολίτη, η ασφάλεια της κοινωνίας εξαρτάται από ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Στη στρατηγική μας για τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο έχουμε ως προτεραιότητα και την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους.

    Κορυφαία σημασία για την ασφάλεια του πολίτη, για την ασφάλεια και τη συνοχή της κοινωνίας έχει το νέο ασφαλιστικό, το οποίο ψηφίσαμε σε συνθήκες κοινωνικής συναίνεσης. Έκλεισε μια μεγάλη κοινωνική εκκρεμότητα, ενώ έδωσε μια αποφασιστική και σε βάθος χρόνου απάντηση στο θέμα της χρηματοδοτικής επάρκειαςώστε ο καθένας να ξέρει ότι θα υπάρχουν χρήματα για την σύνταξή του. Μέχρι το 2030 ο κάθε πολίτης γνωρίζει τα όρια ηλικίας, γνωρίζει το ύψος της σύνταξης, που δικαιούται.

    Μια σειρά από τολμηρές αλλαγές και κυρίως η θεσμοθέτηση του ποσοστού 1% του ΑΕΠ για την οικονομική στήριξη του Ασφαλιστικού Οργανισμού των Μισθωτών, αποτελούν τον κεντρικό κορμό αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας. Με το ετήσιο 1% του ΑΕΠ, που κατευθύνει το κράτος στην κοινωνική ασφάλιση, εγγυόμαστε τις αλλαγές, εγγυόμαστε τις συντάξεις, εγγυόμαστε τα όρια ηλικίας.

    Κυρίες και κύριοι,

    Φίλες και φίλοι,

    Πρωταρχική μας μέριμνα είναι η ασφάλεια του πολίτη, η προσπάθεια για την πάταξη της εγκληματικότητας, αλλά και για την αναχαίτιση της λαθρομετανάστευσης.

    Τα τελευταία 4 χρόνια οι βασικοί δείκτες εγκληματικότητας βαίνουν συνεχώς μειούμενοι. Η σημαντική αύξηση των αστυνομικών δυνάμεων, τα ολοκληρωμένα προγράμματα αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα, η σύσταση ομάδων πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας σε κάθε Νομό, συμβάλλουν στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στην κοινωνία και ειδικότερα στις ακριτικές περιοχές και στη Β. Ελλάδα.

    Μέσα στην ίδια περίοδο, η δημιουργία της Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης με την πρόσληψη πάνω από 4.000 Συνοριακών Φυλάκων καθώς και η δημιουργία της Υπηρεσίας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης οδήγησε στην ακόμα πιο αποτελεσματική επιτήρηση των συνόρων και στην αποφασιστική ενίσχυση της αποτροπής της παράνομης εισόδου αλλοδαπών.

    Κυρίες και κύριοι,

    Φίλες και φίλοι,

    Ένα θέμα, που κυριαρχεί τελευταία στη χώρα μας είναι η εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Η υπόθεση αυτή είναι κορυφαία πρόκληση για τη Δημοκρατία μας. Σήμερα η Δημοκρατία πατάσσει την τρομοκρατία και εμπεδώνει την ασφάλεια στην κοινωνία. Η τρομοκρατία δεν είναι ούτε «αντίσταση», ούτε «κοινωνική επανάσταση». Είναι μορφή ολοκληρωτισμού. Είναι απόπειρα εκβιασμού της δημοκρατίας και προσπάθεια απαξίωσης όσων πάλεψαν γι' αυτήν με προσωπικό κόστος και κίνδυνο. Οι τρομοκράτες είναι λαθρεπιβάτες της αριστερής ιδεολογίας και δεν έχουν κανένα «ιδεολογικό ελαφρυντικό». Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η τρομοκρατία το άλλοθι όσων έχουν στόχο ζωής τον στιγματισμό της Αριστεράς και την απαξίωση των αριστερών κοινωνικών χώρων. Η ιδεολογική εκμετάλλευση της τρομοκρατίας πέφτει στο κενό.

    Προχωράμε με ένα και μοναδικό στόχο: Την πλήρη και οριστική διαλεύκανση κάθε σκοτεινής πτυχής. Θέλουμε όμως ένα ακόμα πιο συμπαγές εθνικό μέτωπο απέναντι στην τρομοκρατία. Να στηρίξουμε όλοι την προσπάθεια χωρίς επιφυλάξεις, που κρύβουν σκοπιμότητες. Έχω πει και το επαναλαμβάνω: Η τρομοκρατία δεν είναι θέαμα. Είναι κίνδυνος, που πρέπει να εξαλείψουμε οριστικά. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, επιτελούν τις τελευταίες εβδομάδες έναν πραγματικό άθλο. Ότι κατόρθωσαν και ότι θα κατορθώσουν στηρίζεται πάνω σε συστηματική, σοβαρή και μεθοδική προσπάθεια χρόνων, αλλά και στην σταθερή βούληση και την ολόπλευρη υποστήριξη της κυβέρνησης. Έχω πει και στο παρελθόν ότι «όποιος εργάζεται σκληρά, έχει και αποτελέσματα». Θα ολοκληρώσουμε αυτό το έργο χωρίς τύμπανα κι εντυπωσιασμούς, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στους νόμους και στο σύνταγμα της χώρας.

    Κυρίες και κύριοι,

    Φίλες και φίλοι,

    Τους τελευταίους μήνες διαμορφώνεται στην Ευρώπη αλλά και στον ευρύτερο διεθνή περίγυρο μια κατάσταση, που αυξάνει τις αβεβαιότητες σχετικά με τους μεγάλους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ελλάδας.

    Ακούγονται όλο και πιο συχνά προβληματισμοί και επιφυλάξεις σχετικά με τη Διεύρυνση, με επίκεντρο τις οικονομικές πτυχές της.

    Έρχονται στο προσκήνιο σκεπτικά, που θέτουν προβληματισμούς για την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση χωρίς προηγούμενη επίλυση του καθ' εαυτού πολιτικού προβλήματος.

    Η στάση της Τουρκοκυπριακής πλευράς κατέδειξε την έλλειψη θέλησης να αναζητηθούν ουσιαστικές λύσεις με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και εύλογα πιθανολογεί κανείς ότι θα επικεντρωθεί σε τακτικούς χειρισμούς με στόχο την αποτροπή της ένταξης της Κύπρου.

    Η ουσιαστική απουσία σ' αυτή τη συγκυρία, αλλά και στους επόμενους μήνες, μιας σταθερής πολιτικής ηγεσίας στην Άγκυρα δυσχεραίνει συνομιλίες και αποφάσεις.

    Ο στόχος της Τουρκίας να διεκδικήσει μέχρι την σύνοδο της Κοπεγχάγης καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξή της, καθώς και η μέχρι στιγμής διαφαινομένη άρνηση κάποιων κρατών μελών να δεχτούν μια τέτοια συμφωνία μπορεί να οδηγήσουν σε εντάσεις.

    Η ένταση στην Μέση Ανατολή δημιουργεί σε κάποιους στρατιωτικούς κύκλους της Τουρκίας την άποψη της αναβάθμισης του ρόλου τους και κατ' επέκταση την σκέψη, ότι μπορούν να ακολουθήσουν σκληρή γραμμή σε άλλα θέματα. Η προεκλογική ατμόσφαιρα πλειοδοσίας σε θέματα στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία μπορεί να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Όλα αυτά συνθέτουν ένα αβέβαιο περιβάλλον. Χρειάζεται εγρήγορση, συσπείρωση, αποφασιστικότητα για να επηρεάσουμε με ασφάλεια τις εξελίξεις.

    Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και τις επαναλαμβάνω προς κάθε κατεύθυνση:

    Άμεση προτεραιότητα αποτελεί για μας η Διεύρυνση με την ένταξη της Κύπρου στο πρώτο κύμα των δέκα χωρών που θα ενταχθούν. Μια προτεραιότητα που στοιχειοθετείται σε πάγιες αποφάσεις της Ένωσης συμπεριλαμβανομένων και των αποφάσεων του Ελσίνκι.

    Η επίλυση του καθ' εαυτό πολιτικού προβλήματος είναι επίσης προτεραιότητά μας. Οι συνομιλίες κατέδειξαν την καθαρή ευθύνη της Τουρκοκυπριακής πλευράς. Η Κύπρος δεν μπορεί να είναι όμηρος του κ. Ντενκτάς ή της Άγκυρας.

    Η επίλυση του καθ' εαυτό πολιτικού προβλήματος είναι επίσης ξεκάθαρο, ότι δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση της ένταξης της Κύπρου, όπως αποφασίσθηκε στο Ελσίνκι. Συνεπώς η διεύρυνση ξεκινά και με την Κύπρο.

    Θέλουμε να δώσουμε συγχρόνως ουσιαστική ώθηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υποστηρίζουμε τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας και πιστεύουμε ότι οι λαοί μας προσδοκούν μια νέα εποχή σχέσεων ειρηνικής συνύπαρξης αλλά και συνεργασίας. Ταυτόχρονα, όμως απαιτούμε η γειτονική χώρα ν' αφήσει πίσω της οριστικά την εποχή της αντιπαλότητας. Ν' αναδείξουμε το διεθνές δίκαιο σε γνώμονα των σχέσεών μας. Μπορούμε από κοινού Ελλάδα και Τουρκία να χαράξουμε νέους δρόμους συνεργασίας με πρωτόγνωρα οφέλη και για τις δύο χώρες. Οι προϋποθέσεις μιας τέτοιας πορείας είναι γνωστές, οι αποφάσεις του Ελσίνκι ξεκάθαρες.

    Σε τέσσερις μήνες αναλαμβάνουμε την Προεδρία της Ένωσης. Πρώτος στόχος μας να ολοκληρώσουμε τη διεύρυνση της Ένωσης. Ταυτόχρονα να προωθήσουμε τις αποφάσεις της Λισσαβόνας για περισσότερη ανάπτυξη και ισχυρότερη κοινωνική συνοχή. Στις προτεραιότητές μας είναι μεταξύ άλλων η ολοκλήρωση μιας πολύπλευρης πολιτικής για τη μετανάστευση και τη λαθρομετανάστευση. Με τι στόχους; Τη λελογισμένη υποδοχή μεταναστών, σύμφωνα με τις αντοχές κάθε κοινωνίας. Τη σωστή ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. Την ασφάλεια της χώρας και της κοινωνίας στα σύνορα και στο εσωτερικό της.

    Για όλα αυτά, η σύνοδος κορυφής της Θεσσαλονίκης αναδεικνύεται σε ορόσημο για τη χώρα μας. Η Θεσσαλονίκη θα βρεθεί στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών εξελίξεων και υπάρχουν εθνικοί λόγοι, που επιβάλλουν την κινητοποίηση μας και την ενεργό συμβολή της τοπικής κοινωνίας. Ανήκει στην κοινωνία και τους φορείς της Θεσσαλονίκης η πρωτοβουλία για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων, που θα διασφαλίσουν ώστε η σύνοδος να μην συνοδευτεί από τις αρνητικές εντυπώσεις και τα επεισόδια, που χαρακτήρισαν πρόσφατες συνόδους της Ένωσης. Η σύνοδος είναι σημαντική για την ευρωπαϊκή και τη διεθνή ακτινοβολία της πόλης και σημαντική για τα συμφέροντα και τις υποθέσεις της χώρας μας. Αυτή τη σημασία πρέπει να την περιφρουρήσουμε.

    Κυρίες και κύριοι,

    Φίλες και φίλοι,

    Ποιο είναι το συμπέρασμα από τη συνολική πορεία μας; Παρά τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, οι προοπτικές της Ελλάδας, της ελληνικής οικονομίας, της ελληνικής οικογένειας, του κάθε συμπολίτη μας είναι θετικές. Δικαιολογούν αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Εμείς θα συνεχίσουμε να κατοχυρώνουμε την ασφάλεια της χώρας, την ασφάλεια του πολίτη σε όλα τα επίπεδα. Να διασφαλίσουμε ότι οι κατακτήσεις των τελευταίων ετών είναι και θα παραμείνουν μη αναστρέψιμες. Πάνω στην διασφάλιση των κατακτήσεων αυτών, οικοδομούμε την πρόοδο του τόπου, τη σύγκλιση σε όλους τους τομείς. Πάνω στην συστηματική εργασία, τις διαρκείς πρωτοβουλίες και την αυξημένη εγρήγορση, στηρίζουμε την αισιοδοξία μας ότι θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια και θα πετύχουμε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάνω στην σταθερή και απαρέγκλιτη εφαρμογή της πολιτικής μας μπορούμε τρεις δεκαετίες μετά από ένα καλοκαίρι εθνικής καταστροφής, το καλοκαίρι του 1974 να προχωράμε σήμερα με Νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση στο καλοκαίρι της Ολυμπιάδας του 2004. Κατοχυρώνουμε την ασφάλεια και οικοδομούμε μια οικονομία ισχυρή, μια κοινωνία ισχυρή, μια πιο Ισχυρή Ελλάδα. Χτίζουμε μια άλλη Ελλάδα για τα παιδιά μας. Κερδίζουμε μια νέα θέση στον κόσμο, τη θέση, που μας αξίζει. Αυτό είναι το όραμά μας. Αυτό το όραμα είναι σήμερα μπροστά μας. Να εργαστούμε συστηματικά, με ευθύνη και σοβαρότητα, να το διασφαλίσουμε και να το περιφρουρήσουμε, έτσι ώστε να το κάνουμε πραγματικότητα.

    Σας ευχαριστώ.

    [02] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ Ο Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ

    Aθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2002 (14:38 UTC+2)

    Προθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή το μεσημέρι ζήτησε και έλαβε από τον ειδικό εφέτη ανακριτή, Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος οδηγήθηκε σήμερα στο Εφετείο.

    Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Κουφοντίνας μεταφέρθηκε και πάλι, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

    [03] ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΙΣ ΗΠΑ

    Ινδιανάπολης, 6 Σεπτεμβρίου 2002 (10:50 UTC+2)

    Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, λέει το αρχαίο ρητό. Πόσο μάλλον αν πρόκειται για την εθνική ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ, που απαρτίζεται από καλαθοσφαιριστές του ΝΒΑ. Μετά την χθεσινή ήττα της από την Αργεντινή, την πρώτη έπειτα από 58 συνεχείς νίκες, σήμερα τα ξημερώματα υπέστη τη δεύτερη της ήττα, αυτή τη φορά από την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας με 81:78 γα τα προημιτελικά και έμεινε εκτός διεκδίκησης μεταλλίου στο 14ο Μουντομπάσκετ που διεξάγεται στην Ινδιανάπολης.

    Οι "πλάβι" μπήκαν πολύ δυνατά στον αγώνα και κατάφεραν γρήγορα να πάρουν προβάδισμα εννέα πόντων (9-0), έχοντας ως κινητήριους μοχλούς τους Βλάντε Ντίβατς και Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς. Οι ΗΠΑ "ξύπνησαν" στη συνέχεια και ισορρόπησαν το παιχνίδι. Το ημίχρονο βρήκε την ομάδα του Σβέτισλαβ Πέσιτς να προηγείται 40:36.

    Οι Αμερικανοί αντέδρασαν στο β' ημίχρονο και πήραν κεφάλι στο σκορ 58:50. Ωστόσο, οι κάτοχοι του παγκοσμίου πρωταθλήματος με συνεχή τρίποντα ισοφάρισαν αρχικά σε 71:71 και πέρασαν στη συνέχεια μπροστά (77:73), προβάδισμα που διατήρησαν μέχρι το τέλος παρά τις προσπάθειες των Αμερικανών.

    Η λήξη της αναμέτρησης έδωσε το έναυσμα σε χιλιάδες Γιουγκοσλάβους πολίτες να βγήκαν στους δρόμους του Βελιγραδίου, προκειμένου να πανηγυρίσουν την σπουδαία επικράτηση επί των ΗΠΑ.

    Οι Γιουγκοσλάβοι αντιμετωπίζουν τώρα στα ημιτελικά την Νέα Ζηλανδία που επιβλήθηκε του Πουέρτο Ρίκο (65:63).

    Πέρασαν Γερμανία και Αργνετινή

    Μίνι έκπληξη μπορεί να χαρακτηριστεί και η νίκη των Γερμανών επί των Ισπανών με 70:62. Οι πρωταθλητές Ευρώπης του 1993 έχοντας ως κορυφαίους τους Νοβίτσκι (20 π.) και Πέσιτς (14 π) κατάφεραν να προκριθούν για πρώτη φορά στα ημιτελικά ενός παγκοσμίου πρωταθλήματος Μπάσκετ και αντιμετωπίζουν τώρα τους αήττητους Αργεντίνους που δεν δυσκολεύτηκαν να πάρουν το εισιτήριο για την τετράδα, επικρατώντας των Βραζιλιάνων με 87:76.

    [04] Η ΕΠΟ ΖΗΤΑΕΙ ΚΟΣΜΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία καλεί τους φιλάθλους που θα παρακολουθήσουν στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαϊδης» τον αγώνα Εθνικών Ομάδων Ανδρών Ελλάδας - Ισπανίας να ενισχύσουν τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών μας και δημιουργώντας ζεστή ατμόσφαιρα, να γίνουν ο δωδέκατος παίκτης της ομάδας, αποφεύγοντας τις ακρότητες και τα υβριστικά συνθήματα. Σε αυτό το νέο ξεκίνημα της Εθνικής Ομάδας και σε έναν αγώνα εξαιρετικής σημασίας, η ΕΠΟ είναι σίγουρη πως το σύνολο των φιλάθλων θα σταθεί με όλες του τις δυνάμεις και τον πλέον ενδεδειγμένο φίλαθλο τρόπο στο πλευρό της αγαπημένης ομάδας όλων μας.

    [05] Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΣΑΠΑΡΑ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2002 (20:57 UTC+2)

    "Ο Στέφανος Τσαπάρας στάθηκε επί μισό αιώνα ακατάβλητος μαχητής στις επάλξεις του αγώνα του λαού μας για δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία", δήλωσε ο Επαρχος Λαγκαδά Δημήτρης Μαυροματίδης για το θάνατο του π. βουλευτή.

    "Στο πρόσωπό του η δημοκρατική παράταξη αποχαιρετά έναν από τους αγνότερους αγωνιστές της και η Επαρχία του Λαγκαδά τον επιφανέστερο των πολιτικών της ανδρών, ο οποίος επί σειρά ετών την εκπροσώπησε επάξια στο κοινοβούλιο. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με συγκίνηση", επισήμανε.

    [06] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Δυναμικό παρών έδωσαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της ΧΑΝΘ και στην πύλη της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Περίπου 800 φίλαθλοι του Δικεφάλου με αφορμή τα εγκαίνιά της από τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη επέδωσαν ψήφισμα στην Κυβένρηση με κύριο λόγο την απομάκρυνση του Γιώργου Μπατατούδη από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

    Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ με πανό, σημαίες και συνθήματα πέρασαν το μήνυμα που ήθελαν, χωρίς να γίνουν επεισόδια και κάτω από την διακριτικότητα της αστυνομίας που βρέθηκε στον χώρο με 6.000 άνδρες.

    Στο συλλαλητήριο των οπαδών του ΠΑΟΚ προστέθηκε κατά τις 7 το απόγευμα και το αντίστοιχο των αγροτών και έτσι όλοι μαζί διαμαρτυρήθηκαν για τις δικές τους ο καθένας απαιτήσεις. Ο πρόεδρος του συνδέσμου "Θύρα 4", Τάσος Καναράκης, με δηλώσεις του τόνισε: "Αίτημα και σκοπός της σημερινής συγκέντρωσης είναι να φύγει από την ομάδα ο Γιώργος Μπατατούδης που ξεφτιλίζει με τις πράξεις του έναν ιστορικό σύλλογο".

    Στον αγωνιστικό τομέα από την ερχόμενη Δευτέρα ο προπονητής της ομάδας, Αγγελος Αναστασιάδης θα έχει στη διάθεσή του όλους τους παίκτες, αφού εν τω μεταξύ θα έχουν επιστρέψει όλοι οι διεθνείς.

    [07] ΚΚΕ: ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    "Ως ουδέτερος και ανεύθυνος παρατηρητής των κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων μίλησε ο κ. Σημίτης στη Θεσσαλονίκη με τις αναφορές του στα προβλήματα της οικονομικής ύφεσης, στους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, στα θέματα της ανεργίας, στα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 67ης ΔΕΘ.

    "Ουσιαστικά προετοιμάζει τους εργαζόμενους αν αποδεχτούν τη συνέχιση και τα νέα μέτρα εναντίον τους, που η κυβέρνηση προωθεί", εκτιμά το ΚΚΕ.

    "Τα όποια ψίχουλα δίνει, θα τα πάρει πίσω σε καρβέλια", τονίζει στην ανακοίνωσή του.

    [08] Ν.Δ.: ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Για αναξιοπιστία της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό στην Αττική και για πλήρη έλλειψη συντονισμού μεταξύ των κρατικών φορέων για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας έκανε λόγο ο υπεύθυνος του Τομέα ΠΕΧΩΔΕ, βουλευτής Κιλκίς Σάββας Τσιτουρίδης σε δήλωσή του για τη συμπλήρωση τριών ετών από τον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 στην Αττική.

    "Τρία χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της Αττικής, της 7ης Σεπτεμβρίου 1999, η αναποτελεσματικότητα, η αναξιοπιστία και οι σημαντικές καθυστερήσεις συνεχίζουν να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν απ' αυτόν. Παρά την εικονική πραγματικότητα, που επιχειρεί να παρουσιάσει η Κυβέρνηση, η αλήθεια είναι πως η κατάσταση παραμένει απογοητευτική. Οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις αποδείχθηκαν ανενδοίαστες μεγαλοστομίες πάνω από τα ερείπια του σεισμού.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι, παρά τις ρητές και επανειλημμένες δεσμεύεις του Πρωθυπουργού για άμεση απόδοση ευθυνών για τις ζωές που χάθηκαν, τρία χρόνια έχουν περάσει και οι περισσότερες δικογραφίες, βρίσκονται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο", επισήμανε.

    "Την ίδια στιγμή", τόνισε ο κ. Τσιτουρίδης, "ένα στα πέντε σεισμόπληκτα νοικοκυριά συνεχίζει να αναζητεί λύσεις ανάγκης για τη στέγαση του, ενώ η επιδότηση ενοικίου, που καταβλήθηκε για τα πρώτα δύο χρόνια, έχει σήμερα διακοπεί, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την τραγική καθημερινότητά τους. Η περίφημη κρατική μέριμνα εξαφανίστηκε και οι πολίτες αφέθηκαν στη μοίρα τους".

    "Η επισκευή των "κίτρινων" οικιών, που θα έλυνε μεγάλο μέρος του προβλήματος της στέγασης των σεισμοπλήκτων, καθυστερεί χαρακτηριστικά. Στο 55% των υπό επισκευή κτηρίων δεν έχει γίνει καμία εργασία αποκατάστασης, είτε γιατί οι ιδιοκτήτες αντιμετώπισαν τον άκαμπτο τοίχο της γραφειοκρατίας, είτε εξ' αιτίας της ανεπαρκούς κρατικής επιχορήγησης.

    Η κατάσταση στους οικισμούς προσωρινής στέγασης είναι δραματική, η πολυδιαφημισμένη ανάπλαση των σεισμόπληκτων περιοχών προχωρά με βραδείς ρυθμούς και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί μηχανισμούς διαφθοράς και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος. Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της οικονομικής ζωής επισημαίνεται ότι, τρία χρόνια μετά, καθυστερεί σημαντικά, αφού τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και επιδοτούμενα κλιμακωτά επιτόκια αγνοούνται από την αγορά", σημείωσε.

    Υπογράμμισε ότι η "πλέον ανησυχητική απόδειξη της κυβερνητικής ανικανότητας, όμως, είναι η πλήρης έλλειψη συντονισμού μεταξύ των κρατικών φορέων για την αντισεισμική θωράκιση της Χώρας". "Ετσι, το Υπουργείο Πολιτισμού δέχεται υποχρεωτικό σεισμικό συντελεστή 0,24 , ενώ για την ίδια ακριβώς περιοχή (το Ολυμπιακό χωριό στη σεισμογενή Πάρνηθα), το ΥΠΕΧΩΔΕ επιβάλλει μικρότερο συντελεστή 0,16, με το επιχείρημα ότι αυτό δέχεται ο ισχύων κανονισμός. Είναι φανερό ότι η διαφορετική αυτή αντιμετώπιση επηρεάζει αντίστοιχα το κόστος και την ασφάλεια των έργων", ανέφερε.

    "Τέλος, οι επίμονες προσπάθειες του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών και του ΤΕΕ να συνεργαστούν με το ΥΠΕΧΩΔΕ σε ένα πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου δημοσίων κτηρίων σκοντάφτουν στην εγκληματική απροθυμία του Υπουργείου", δήλωσε.

    "Η Νέα Δημοκρατία εκτιμά πως η ανάγκη για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας και ο στοιχειώδης σεβασμός προς όσους επλήγησαν και προς τις οικογένειές τους θα απαιτούσε η κυβέρνηση να πράξει περισσότερα. Να ολοκληρώσει επιτέλους την υλοποίηση των εξαγγελιών και δεσμεύσεών της. Και να αποδεχθεί την πρόταση για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τη χάραξη πολιτικής και για τον εκσυγχρονισμό στο καθεστώς πρόληψης και διαχείρισης των φυσικών καταστροφών", κατέληξε.

    [09] ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

    Αμάν, 6 Σεπτεμβρίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Ανασκαφές στη νότια Ιορδανία έφεραν στο φως ευρήματα που ανήκαν σε εκκλησία, η οποία χρονολογείται από την εποχή του Βυζαντίου, ανακοίνωσε αρχαιολόγος που επέβλεψε τις ανασκαφές.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, εντοπίστηκαν τμήματα από μωσαϊκό, μια Αγία Τράπεζα καθώς και στύλοι που κατασκευάστηκαν μεταξύ 400 και 600 π.Χ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τον αρχαιολόγο Χαμάντ Καταμίν η εκκλησία είχε χτιστεί στο χωριό Ντατ Ρας κοντά στο Καράκ, νότια της πρωτεύουσας της Ιορδανίας Αμάν.

    Ο ίδιος αρνήθηκε να παράσχει επιπλέον πληροφορίες για το θέμα και αρκέστηκε να δηλώσει ότι τα ευρήματα που εντοπίστηκαν ύστερα από δυο μήνες ανασκαφών θα μελετηθούν από το αρχαιολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου στην Μουτάα.

    Τόνισε μάλιστα ότι η ανασκαφή αποδεικνύει ότι όλη η Ιορδανία ανήκε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και όχι μόνο το βόρειο μέρος της χώρας όπως πίστευαν στο παρελθόν.

    [10] ΔΥΟ ΛΕΠΤΩΝ ΣΙΓΗ ΣΤΟ ΧΑΚ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Λευκωσία, 6 Σεπτεμβρίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής προς τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο του ΧΑΚ αποφάσισε όπως τηρηθεί την ημερομηνία αυτή σιγή δύο λεπτών πριν την έναρξη της χρηματιστηριακής συνάντησης, στις 10.28 το πρωί.

    Ανακοίνωση του ΧΑΚ αναφέρει ότι η απόφαση του Συμβουλίου λήφθηκε σε συνεννόηση με όλα τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, κατόπιν και σχετικής εισήγησης της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (FESE), της οποίας το ΧΑΚ είναι συνδεδεμένο μέλος.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [11] ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΓΝΩΡΙΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Η Εθνική ομάδα γυναικών βόλεϊ ηττήθηκε με 1-3 (25-19, 21-25, 15-25, 18-25) από την Κούβα, στον πρώτο αγώνα της Β' φάσης του 14ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, που γίνεται στη Γερμανία.

    Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κατέκτησε το πρώτο σετ, κατάφερε να ανατρέψει το 17-24 του δευτέρου σετ σε 21-24, αλλά στη συνέχεια "υποτάχθηκε" στην κυριαρχία της κορυφαίας ομάδας της Κούβας, που αγωνίστηκε με την Τόρες.

    Για την Εθνική αγωνίστηκαν οι Προνιάδου, Γκαραγκούνη Νίκη και Μαρία, Χατζηνίκου, Σάκκουλα, Σμυρνίδου, λίμπερο η Βλάχου, αλλαγές Μεμετζή, Κιόσση, Δίρβα.

    [12] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΣΑΠΑΡΑ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Τη βαθιά του θλίψη εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος για το θάνατο του επί σειράν ετών βουλευτή της Θεσσαλονίκης Στέφανου Τσαπάρα.

    "Με ιδιαίτερη συγκίνηση πληροφορήθηκα το θάνατο του Στέφανου Τσαπάρα, του πρώτου σημαιοφόρου της ιστορικής, πολιτικής δημοκρατικής φρουράς της Θεσσαλονίκης", επισήμανε.

    "Για τους νεώτερους, η παρουσία του συμβόλιζε το συνδυασμό της αγωνιστικότητας των παλιών μαχητών της δημοκρατίας με τον αγνό ιδεαλισμό των πρωτοπόρων του ελληνικού σοσιαλισμού. Αποχαιρετώντας στο πρόσωπο του ένα ολόκληρο κεφάλαιο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου μας, θα θυμόμαστε πάντοτε τη μαχητικότητα, την ανιδιοτέλεια, την απαράμιλλη ηθική του διαύγεια", υπογράμμισε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΓΟΥΕΣΤΟΝ

    Βρυξέλλες, 6 Σεπτεμβρίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την καλή διάθεση της ε/κ πλευράς για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

    Αυτό ανέφερε ο Ειδικός Συντονιστής του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον στον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργο Βασιλείου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΜΕΡΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Την επέκταση της συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας στον τομέα του φυσικού αερίου, με πρόσθετη σύνδεση, πέραν της ήδη υπάρχουσας, συμφώνησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος και ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Μίλκο Κοβάτσεφ κατά τη σημερινή τους συνάντησης στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοχατζόπουλος «βρήκαμε όρους κοινής συνεργασίας και η επιλογή της Ελλάδας να στηρίξει την ευρωπαϊκή αγορά, συνεργαζόμενη με την Τουρκία και τις χώρες της Κασπίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την ΕΕ, συντελεί στην αναβάθμιση όλης της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης».

    Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα σήμερα τροφοδοτείται με ρωσικό αέριο μέσω αγωγού που περνάει και από την Βουλγαρία ενώ η δυνατότητα απορρόφησης είναι της τάξης των έξι δισ. κυβικών και η χώρα λαμβάνει τα δυο δισ.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε δε χαρακτηριστικά ότι «η δυνατότητα ξεχωριστής σύνδεσης μεταξύ των δυο χωρών αποτελεί βασική επιδίωξη».

    Από την πλευρά του ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας αναφερόμενος στον χρονικό ορίζοντα ανάπτυξης του εν λόγω πρότζεκτ τόνισε ότι κάθε ανάλογη κίνηση είναι μακριάς διάρκειας», προσθέτοντας ότι «υπάρχει πολιτική βούληση και αυτό είναι το βασικό».

    ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δυο ανδρών, διαμορφωθήκανε οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την υλοποίηση και χρήση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Ώστε όπως υπογράμμισε ο κ. Τσοχατζόπουλος «το όλο θέμα να πάρει σάρκα και οστά».

    Ειδικότερα όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης «κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε η δυνατότητα για την ανακεφαλαίωση όλης της ιστορικής εξέλιξης του θέματος και των επιμέρους ρυθμίσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν προκειμένου να υπάρξει μία ώριμη απόφαση για την έναρξη λειτουργίας και κατασκευής του έργου».

    Ωστόσο ο κ. Τσοχατζόπουλος απέφυγε να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι θέμα των κυβερνήσεων που έχουν επωμιστεί, σε πολιτικό επίπεδο πλέον, την τελική απόφαση για την λειτουργία του έργου», ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι ότι επικαιροποιήσαμε και επισημάναμε την ανάγκη για την εξεύρεση άμεσης απόφασης».

    Στη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε επίσης και η δημιουργία μιας περιφερειακής αγοράς, έτσι ώστε, όπως επισήμανε ο κ. Κοβάτσεφ «κάθε χώρα να αναλάβει τις ευθύνες της και να παίξει το δικό της ρόλο για τη δραστηριότητα στη κοινή προσπάθεια και την ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς».

    Από την πλευρά του ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι «συμμετέχουμε ενεργά στο να στηρίξουμε αυτήν την περιφερειακή συνεργασία με τις άλλες χώρες της βαλκανικής τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο φυσικό αέριο διότι επιθυμούμε την άμεση συμμετοχή της Ελλάδος στην νέα κοινή ευρωπαϊκή αγορά, η οποία οδηγεί στη συγκρότηση νέων εργοστασίων ενέργειας, παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο, που θα αποτελέσει μια επιπρόσθετη δυνατότητα αναβάθμισης της περιοχής μας».

    Με αυτό τον τρόπο πρόσθεσε «καλύπτονται και οι δικές μας ανάγκες με την ταυτόχρονη διευκόλυνση με τα ευρωπαϊκά δίκτυα, την διακίνηση του ηλεκτρισμού σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής».

    «Πολύ θετικό και για τις δυο χώρες» χαρακτήρισε ο κ. Τσοχατζόπουλος «το γεγονός ότι ολοκληρώνεται η προσαρμογή της Βουλγαρίας στη χώρο της ενέργειας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», ενώ από την πλευρά του ο κ. Κοβάτσεφ υπογράμμισε ότι «δεδομένου ότι η βουλγαρική κυβέρνηση έχει αποφασίσει την φιλελευθεροποίηση της αγοράς ενέργειας πρέπει να βρεθούν οι τρόποι και οι μέθοδοι εργασίας στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς».

    Πάντως όπως σημείωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος «οι διαπραγματεύσεις για τα αναφερόμενα ζητήματα θα συνεχιστούν», ενώ ανακοίνωσε ότι «αύριο θα επισκεφθούν από κοινού τα δυο περίπτερα της Βουλγαρίας και του υπουργείου Ανάπτυξης ώστε να υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση για τα συγκεκριμένα θέματα».

    Οι δυο άνδρες χαρακτήρισαν την σημερινή συνάντηση «ουσιαστική και καρποφόρα» ενώ ο κ. Κοβάτσεφ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την συνεργασία των δυο χωρών τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «στο πρόσωπο της Ελλάδος θα βρούμε ένα καλό εταίρο». Κατέληξε δε λέγοντας ότι «η Βουλγαρία αποτελεί την πύλη για την προώθηση του φυσικού αερίου και από την κεντρική Ασία προς την Ευρώπη», ενώ πρόσθεσε ότι «η στήριξη της Ελλάδας στην ενταξειακή πορεία της χώρας του στη ΕΕ είναι πολύ σημαντική».

    Ε.Α.

    [15] ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λονδίνο, 6 Σεπτεμβρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Εάν η Τουρκία είναι σοβαρή ως προς την επιθυμία της να ενταχθεί στην ΕΕ, τώρα είναι η ώρα να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και να μιλήσει με σκληρή γλώσσα στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς όσον αφορά το Κυπριακό, γράφει σε σημερινό της άρθρο η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν".

    Αναφερόμενη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, σημειώνει ότι "εκείνοι οι οποίοι ορθά κατηγορούν το Ιράκ ότι δεν συμμορφώνεται με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, πρέπει να θυμηθούν και την Κύπρο".

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Παρίσι, 6 Σεπτεμβρίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να υποβάλουν τα Ηνωμένα Εθνη γενικό σχέδιο λύσης του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις στο Παρίσι μετά το γεύμα εργασίας που παρέθεσε για αυτόν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση για νέα συνάντηση στη Νέα Υόρκη στις 3 και 4 Οκτωβρίου.

    Ερωτηθείς εάν τα Ηνωμένα Εθνη θα υποβάλουν γενικό σχέδιο λύσης, ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό. "Αυτό δεν έχει αποφασιστεί αλλά δεν αποκλείεται", είπε.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ακόμη ότι στη συνάντηση εξέθεσε τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και συζητήθηκαν τα επίμαχα σημεία.

    Πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ τους εισηγήθηκε να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

    Ο κ. Ντενκτάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για όσα άκουσε από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

    "Ελπίζουμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για λύση", είπε και σημείωσε ότι η συνάντηση ήταν καλή και πραγματοποιήθηκε στον κατάλληλο χρόνο.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

    Παρίσι, 6 Σεπτεμβρίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές στην Κύπρο έχουν μειωθεί από τότε που άρχισαν οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, εξέφρασε σε δήλωσή του σήμερα στο Παρίσι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να συνεχίσουν τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών με την αίσθηση του κατεπείγοντος.

    Σε δήλωσή του μετά το γεύμα εργασίας σήμερα με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς, ο ΓΓ του ΟΗΕ τους απηύθυνε πρόσκληση για νέα συνάντηση στις 3 και 4 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, την οποία αποδέχθηκαν.

    Είπε, επίσης, ότι ο Ειδικός του Σύμβουλος για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θα εργάζεται με τους δύο ηγέτες για να τους βοηθήσει στην επίτευξη της απαραίτητης προόδου στις απευθείας συνομιλίες πριν την επόμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

    "Εχω ζητήσει από τους ηγέτες να επιστρέψουν στο νησί και να εργαστούν με τον Ειδικό μου Σύμβουλο κ. ντε Σότο στα θέματα που τους επέστησα την προσοχή σήμερα, και να συναντηθούν μαζί μου ξανά στη Νέα Υόρκη στις 3 και 4 Οκτωβρίου. Ελπίζω ότι οι ηγέτες θα ασχοληθούν με τα ζητήματα που συζήτησα μαζί τους με την αίσθηση του κατεπείγοντος πριν την επόμενη μας συνάντηση", είπε ο κ. Ανάν.

    Αναφερόμενος στις διάφορες δημοσιογραφικές εικασίες, πολλές από τις οποίες, όπως είπε, είναι "απαισιόδοξες", υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις που είχε σήμερα επιβεβαιώνουν την πεποίθησή του ότι "αν και παραμένουν πολλές σοβαρές διαφορές, πραγματικά υπάρχουν τα στοιχεία για μία συνολική διευθέτηση που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες και των δύο πλευρών".

    "Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το χάσμα που χωρίζει τις πλευρές μπορεί να γεφυρωθεί", είπε ο κ. Ανάν.

    Πρόσθεσε ότι "σε ορισμένα ζητήματα πιστεύω ότι το χάσμα είναι αρκετά μικρότερο από ό,τι όταν άρχισαν οι συνομιλίες αυτές" και σημείωσε ότι "υπάρχει μια ευκαιρία, η οποία περιμένει να την εκμεταλλευτούμε".

    Οι Κληρίδης και Ντενκτάς θα συναντηθούν ξανά την Τετάρτη στη Λευκωσία στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

    Ακολουθεί η δήλωση του Κόφι Ανάν:

    "Συναντήθηκα σήμερα με κάθε Κύπριο ηγέτη, πρώτα με την ΑΕ κ. Ντενκτάς, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, μετά με την ΑΕ κ. Κληρίδη, τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, και ακολούθως τους υποδέχθηκα μαζί σε γεύμα.

    Εχω ζητήσει από τους ηγέτες να επιστρέψουν στο νησί και να εργαστούν με τον Ειδικό μου Σύμβουλο κ. ντε Σότο στα θέματα που τους επέστησα την προσοχή σήμερα, και να συναντηθούν μαζί μου ξανά στη Νέα Υόρκη στις 3 και 4 Οκτωβρίου.

    Ελπίζω ότι οι ηγέτες θα ασχοληθούν με τα ζητήματα που συζήτησα μαζί τους με την αίσθηση του κατεπείγοντος πριν την επόμενη μας συνάντηση. Ο κ. ντε Σότο θα εργάζεται μαζί τους για να τους βοηθήσει στην επίτευξη της απαραίτητης προόδου.

    Εχω δει πολλές εικασίες στον Τύπο, πολλές από αυτές απαισιόδοξες. Οι συζητήσεις μου σήμερα επιβεβαιώνουν την πεποίθησή μου ότι αν και παραμένουν πολλές σοβαρές διαφορές, πραγματικά υπάρχουν τα στοιχεία για μία συνολική διευθέτηση που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες και των δύο πλευρών.

    Η κάθε πλευρά έχει την δική της σαφή και σταθερή άποψη τόσο όσον αφορά την ιστορία του κυπριακού προβλήματος όσο και τον δρόμο προς τα εμπρός. Παρά ταύτα, εξακολουθώ να πιστεύω ότι το χάσμα που χωρίζει τις πλευρές μπορεί να γεφυρωθεί.

    Σε ορισμένα ζητήματα πιστεύω ότι το χάσμα είναι αρκετά μικρότερο από ό,τι όταν άρχισαν οι συνομιλίες αυτές. Υπάρχει μια ευκαιρία, η οποία περιμένει να την εκμεταλλευτούμε".

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΝ - ΚΛΗΡΙΔΗ

    Παρίσι, 6 Σεπτεμβρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Η συνάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο Κληρίδη, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, αμέσως μετά τη συνάντηση του κ. Ανάν με τον κ.

    Ντενκτάς, διήρκησε πέραν της μιας ώρας.

    Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν προέβη σε οποιαδήποτε δήλωση.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΝ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Παρίσι, 6 Σεπτεμβρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Μιάμισυ ώρα διήρκησε η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Παρίσι με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση τι του είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Ντενκτάς απάντησε: "Θα σας μιλήσουμε μετά το γεύμα".

    Κληθείς να πει αν η συνάντηση ήταν καλή, ο Τ/Κ ηγέτης είπε πως

    "η συνάντηση με το ΓΓ είναι πάντα καλή".

    Απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν άκουσε οτιδήποτε καλό από τον κ. Ανάν.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 6 Σεπτεμβρίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου έχει ήδη αποφασίσει την ενίσχυση δέκα υφισταμένων διπλωματικών αποστολών με πρόσθετο προσωπικό στη Δαμασκό, το Κάιρο, τη Μόσχα, το Πεκίνο, το Νέο Δελχί, το Ναϊρόμπι, το Βελιγράδι, την Τρίπολη, το Λονδίνο και τη Βηρυτό, καθώς και τη δημιουργία δύο νέων πρεσβειών στην Αγία Πετρούπολη και το Κατάρ, αφού με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. θα είναι υποχρεωτική η θεώρηση διαβατηρίων από τον κατάλογο των τρίτων χωρών.

    Αυτό αναφέρθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυπριακής Βουλής στην οποία συζητήθηκε ο Περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμος.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [21] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 6 Σεπτεμβρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από τις 9 μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Μάλτας Γκουίντο ντε Μάρκο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, Κύπρος και Μάλτα θα υπογράψουν συμφωνίες που αφορούν την προώθηση και αμοιβαία προστασία των επενδύσεων και τη συνεργασία στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. ντε Μάρκο και η αντιπροσωπεία που θα τον συνοδεύει θα έχουν επίσημες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και μέλη της κυβέρνησης, μετά τις οποίες θα υπογραφούν οι συμφωνίες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [22] ΔΗΛΩΣΗ ΣΠ. ΒΟΥΓΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 67ης ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Τα φετινά εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης φέρνουν το μήνυμα της διεκδίκησης, της εξέλιξης και του εκσυγχρονισμού του κορυφαίου θεσμού της πόλης, δήλωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας.

    Επισήμανε ότι η συνέχιση της δραστηριοποίησης της ΔΕΘ στην Αθήνα και η επέκτασή της στη δυτική πλευρά της πόλης, στην περίπτωση ανάληψης της Παγκόσμιας Εκθεσης του 2008, αποτελούν ιστορικούς σταθμούς ανάπτυξης, καθοριστικούς για την πορεία ενός θεσμού που έχει ταυτιστεί με τη Θεσσαλονίκη.

    "Η EXPO 2008, η Ολυμπιάδα της Θεσσαλονίκης, θα βοηθήσει ακόμη να αποκτήσει η πόλη τα μεγάλα έργα που έχουν προγραμματιστεί σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης", τόνισε.

    "Εμείς οι άνθρωποι του συνδυασμού "Θεσσαλονίκη - Ανθρώπινη Πόλη" στηρίζουμε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της πόλης μας, που βασίζεται και στη δυναμική αναβάθμιση της ΔΕΘ. Η πόλη διεκδικεί και κερδίζει, όταν η διεκδίκηση έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά και δεν εξαντλείται σε ξεπερασμένες κομματικές αντιπαραθέσεις, όταν οι φορείς της πόλης με συναίνεση συνεργάζονται δημιουργικά με την κεντρική εξουσία και έχουν στραμμένο το βλέμμα στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες προκλήσεις", κατέληξε.

    [23] ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ ΖΗΤΗΣΕ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ

    Ουάσινγκτον, 6 Σεπτεμβρίου 2002 (19:52 UTC+2)

    Μέλη της αμερικανικής Γερουσίας επισήμαναν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους οφείλει να παρουσιάσει επιπρόσθετες αποδείξεις για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του ότι το Ιράκ αποτελεί άμεση απειλή προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βαγδάτης.

    Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τομ Ντασλ σε δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC επισήμανε ότι η συνάντηση των γερουσιαστών αυτή την εβδομάδα με τον υπουργό Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ ήταν μόνο η αρχή.

    «Ορισμένες από τις ερωτήσεις μας έλαβαν απάντηση αλλά υπάρχουν ακόμη περισσότερες οι οποίες θα πρέπει να απαντηθούν πριν λάβουμε τελική απόφαση για το τι πρέπει να γίνει» τόνισε.

    Σημειώνεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Τζορτζ Μπους υποσχέθηκε να λάβει την έγκριση της Γερουσίας πριν από την υλοποίηση των αμερικανικών στρατιωτικών σχεδίων προσθέτοντας ότι θα συμβουλευτεί και τους συμμάχους των ΗΠΑ για το θέμα του Ιράκ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 6 September 2002 - 18:13:41 UTC